Όλοι εναντίον όλων (όπως σε μια παρτίδα πόκερ όπου ο ένας κοιτά με καχυποψία...
τον άλλο για το «ποιος πέταξε τον πέμπτο άσσο στο τραπέζι») αναμένεται να βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Νικολά Τζαμαρόλι, στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Υπό τη σκιά της διαρροής (και ενδεχόμενης τηλεφωνικής υποκλοπής) της επίμαχης συνομιλίας του κυρίου Πόουλ Τόμσεν με τους απεσταλμένους του ΔΝΤ στη χώρα μας, η σημερινή πρώτη συνάντηση κυβέρνησης και δανειστών δεν θα έχει απλώς διαδικαστικό χαρακτήρια.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών...
Επισήμως θα πρέπει σήμερα να τεθεί το πλαίσιο συζητήσεων έως την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα τις 11 ή 12 Απριλίου, οπότε όλοι οι εμπλεκόμενοι (και ο κύριος Τσακαλώτος κατά πάσα πιθανότατα) θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επιπλέον, σήμερα θα έπρεπε να ξεκινήσει και μια πρώτη συζήτηση για τις αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τη δημιουργία της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με τα νέα δεδομένα, όμως, αυτό που προέχει είναι να φανεί αν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των διαπραγματευτών για τους σκοπούς και τις τακτικές τους. Στη φάση αυτή, φαίνεται εξ αρχής πως κάποιοι (και στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων δανειστών ακόμα) επιθυμούν να «κάψουν» τον κύριο Τόμσεν και να θέσουν «εκτός μάχης» το ΔΝΤ.
«Να τελειώνουμε» πριν τον Μάιο...
Αν αυτό θα αποδειχθεί εφικτό ή θα παραμείνει «ευσεβής πόθος», θα ξεκαθαριστεί ενδεχομένως και σήμερα. Θα πρέπει δηλαδή όλοι οι «παίκτες» να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν το παιχνίδι των «υποτιθέμενων συνομιλιών» (όπως φέρεται ότι τις χαρακτήριζε στις 19 Μαρτίου η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου στις απόρρητες αναφορές της προς τον Πόουλ Τόμσεν που διέρρευσαν το Σάββατο) ή αν θα αφήσουν στη μέση την «παρτίδα» που ξεκίνησαν, κλείνοντας ίσως και χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Προς το παρόν, με επιστολή της στον πρωθυπουργό η "σιδηρά κυρία" του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει πως στηρίζει ΄τους συνεργάτες της που χειρίζονται την ελληνική υπόθεση και ειδικά τον Πόουλ Τόμσεν, με τον οποίο η γερμανική Süddeutsche Zeitung γράφει πως θα συνταξιδέψουν τις επόμενες μέρες στο Βερολίνο όπου θα συνομιλήσουν με την Άγκελα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος.
"Μυστικός δείπνος"
Στο παρασκήνιο, πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση έλεγαν πως οι ξένοι απεσταλμένοι είχαν ήδη από χθες ένα «αναγνωριστικό» τετ-α-τετ στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν και θα διαμένουν τις επόμενες μέρες, όπου πολλά ίσως έχουν κριθεί ανάλογα με τις οδηγίες που έχουν λάβει από τους προϊσταμένους τους σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη.
Ο "μυστικός δείπνος" των δανειστών λέγεται πως πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πλευράς του ΔΝΤ για να δοθούν εξηγήσεις και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε εμφανής διάθεση άμβλυνσης των αντιθέσεων εκ μέρους της κυρίας Βελκουλέσκου.
Το χειρότερο που φοβούνται στην κυβέρνηση πως μπορεί να συμβεί θα είναι, αν τέτοιες οδηγίες έλαβαν οι δανειστές, θα είναι να μην προλάβει να σημειωθεί επαρκής πρόοοδος στην αξιολόγηση (πχ λόγω διαφωνιών, αντεγκλήσεων ή σκλήρυνσης της στάσης κάποιας πλευράς) οπότε ο Μάιος μπορεί να βρει την κυβέρνηση και την χώρα να διαπραγματεύονται με «άδεια ταμεία», χωρίς την επόμενη δόση και υπό την απειλή αδυναμίας πληρωμών ή χρεωκοπίας –κίνδυνο για τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς έχει προειδοποιήσει προ δεκαημέρου μόλις ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρώην οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Τα δύσκολα για μετά...
Σε κάθε περίπτωση, οι εργώδεις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια για τα επώδυνα μέτρα στη φορολογία και τις συντάξεις έχουν πάει ήδη προς τα πίσω, πέρα από τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που υπήρχαν. Κάτι που σημαίνει ότι, αν τελικώς οι επικεφαλής των δανειστών και η κυβέρνηση βάλουν προσωρινώς στην άκρη τα ζητήματα που ανέκυψαν στις μεταξύ τους σχέσεις, και συμφωνήσουν ότι πρέπει να εστιάσουν στις αποφάσεις για τους νέους φόρους και τις περικοπές συντάξεων (από Τρίτη πια όμως ) τότε η διαπραγμάτευση θα τείνει να εξελιχθεί σε «ροντέο», με ολοήμερες συνομιλίες για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Στη "ρώσικη ρουλέτα" θα μπουν έτσι οι αποφάσεις για την αύξηση των φόρων εισοδήματος, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ειδικών φόρων στα καύσιμα και των άλλων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που θα αποφασιστούν.
tromaktiko