Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Μην λησμονάτε τη χώρα μας [Εικόνες]


"Ο ελληνικός λαός κατά την τελευταία περίοδο έχει πληρώσει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος και το έχει πληρώσει, για αιτίες τις οποίες δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος, αφού αυτό το κόστος οφείλεται και σε εσφαλμένες και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του Πρόεδρου των ΗΠΑ. "Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί το θέμα αυτό το θίξατε και εύχομαι ο λόγος σας να αποτελεί μια παραίνεση προς όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ", πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που, όπως είπε, υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του τον σεβασμό του ανθρώπου, την εμπέδωση της ειρήνης και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του δίδυμου αδελφού της, του κοινωνικού κράτους δικαίου, υψώνοντας τείχη αναχαίτισης που πλήττουν την κοινωνική συνοχή. "Συμμεριζόμαστε απολύτως ως λαός τις απόψεις αυτές", πρόσθεσε, εκθέτοντας εν συνεχεία τρεις σκέψεις του.
Πρώτον, είπε, "εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε βαθιά στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία υφ όλες τις θεσμικές της διαστάσεις και εμπνεόμαστε από τη συνταγματική σας παράδοση, τον θεσμό των θεσμικών αντιβάρων". Αυτοί οι θεσμοί, είπε, "είναι αυτοί που θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατική αρχή του κοινοβουλίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από τυχόν αυθαίρετες παρεμβάσεις και επεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά, και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, όλων εκείνων των οργανισμών της παγκοσμιοποίησης που στερούνται οιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης".
Δεύτερον, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε "ο ελληνικός λαός κατά την τελευταία περίοδο έχει πληρώσει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος και το έχει πληρώσει, για αιτίες τις οποίες δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος, αφού αυτό το κόστος οφείλεται και σε εσφαλμένες και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην ΕΕ". Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί το θέμα αυτό το θίξατε και εύχομαι ο λόγος σας να αποτελεί μια παραίνεση προς όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός μένει αταλάντευτος στην ευρωπαϊκή πορεία, συνεχίζει την πορεία του στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. "Αγωνιζόμαστε με τους άλλους εταίρους μας κατά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, να ξαναγυρίσει η ΕΕ στις ρίζες, τις αρχές και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε, και που θα κάνουν οριστικά παρελθόν τους εφιάλτες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου", είπε και ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του ελληνικού λαού και της Ευρώπης τις ΗΠΑ για την τεράστια συμβολή τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε η Ευρώπη να αποκρούσει τη μοίρα της "Σκοτεινής Ηπείρου", κατά τη ρήση του Μαρκ Μαζάουερ. "Κοινό μας σύμβολο θα είναι πάντα η Omaha Beach στην Νορμανδία Αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ", τόνισε.
Η τρίτη σκέψη που εξέθεσε ο κ. Παυλόπουλος στην προσφώνησή του αφορά στο Προσφυγικό. Σημείωσε ότι "ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα", το οποίο έχει προκύψει πολύ περισσότερο από τον πόλεμο στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι οι Έλληνες σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους ανθρωπισμού και δικαιοσύνης. Σε αυτό ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι "αναμένουμε την αντίστοιχη αλληλεγγύη εκ μέρους των εταίρων μας που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η αναμενόμενη". Εξέφρασε δε την ελπίδα η έκκληση του κ. Ομπάμα να είναι εκείνη που θα ανοίξει συνειδήσεις ώστε να αποδεχθούν αυτή την έκκληση. Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες το κάνουμε αυτό και για έναν ακόμη λόγο, γιατί είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και πως η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του "ικέτη" και παραμένουμε πιστοί σε αυτή την παράδοση. Τόνισε επιπλέον ότι ως Έλληνες συνεργαζόμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε την βάρβαρη, τζιχαντιστική τρομοκρατία, όπως ταιριάζει σε μια οργάνωση εγκληματική που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως για να λήξει το Προσφυγικό και να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Για να συμβεί αυτό, συνέχισε, είναι ανάγκη να συνεργαστούν αρμονικά οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ. "Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί το κατανοήσατε εγκαίρως και κάνατε αυτή την οραματική σας πολιτική, της συνεργασίας, πράξη και γι' αυτό βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ίσως λίγο αργά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά σε τέτοια ζητήματα. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι ώστε να τελειώσει η χειρότερη πληγή η οποία γέννησε το προσφυγικό ζήτημα που πλήττει την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, ο Προκόπης Παυλόπουλος- από την Αθήνα, της οποίας αιώνιο σύμβολο είναι ο Παρθενώνας, ο Παρθενώνας της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, όπως είπε- κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να συνεχίσει και μετά τη λήξη της θητείας του να υπηρετεί τα ίδια ιδανικά. Συμπλήρωσε ότι η προσωπικότητά του θα ακτινοβολεί και στο μέλλον και τόνισε: "Σ' αυτό το μελλοντικό και ήδη πολλά υποσχόμενο οδοιπορικό σας, σας παρακαλώ να μην ξεχνάτε, για να θυμηθώ τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη- την Χώρα μας". Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε αυτό που είχε πει ο Αντρέ Μαλρώ στην ομιλία του στην πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, την 28η Μαΐου 1959: «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης»". "Αυτή η «κρυφή Ελλάδα»", σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, "είναι το δώρο που κατά την επίσκεψή σας, σας προσφέρει ο Ελληνικός Λαός, ακριβώς επειδή το θεωρεί αντάξιο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέλος, ευχήθηκε υγεία και επιτυχία στον Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να μεταφέρει "τις ειλικρινείς και θερμές ευχές του Ελληνικού Λαού στον, διαχρονικώς, σταθερό και μεγάλο μας φίλο Λαό των ΗΠΑ για πρόοδο και ευημερία".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα μεταξύ άλλων στην αντιφώνησή του είπε  απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα, σας ευχαριστώ για τη ζεστασιά που μας δείξατε σε αυτή την επίσκεψη», τόνισε αρχικά ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Φυσικά η φιλοξενία σας δεν αποτελεί έκπληξη! Θα έχω πολλά περισσότερα να πω αυριο στην ομιλία μου για τα κοινά μας στοιχεία. Είμαστε ευγνώμονες για τη συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό. Έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς ειρήνης και πολέμων, αλλά κυρίως τον τελευταίο καιρό που η Ελλάδα ζούσε δύσκολες στιγμές» πρόσθεσε.
«Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ. Θέλω να κλείσω με ένα γράμμα το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα της. Έλληνας πατριώτης έγραψε ότι οι αρετές είναι ίδιες με των Αμερικανών, σας θεωρούμε φίλους», συμπλήρωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Ακόμη τόνισε πως "είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την συνεργασία μας με τον ελληνικό λαό, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ήταν δύσκολα. Να ξέρετε ότι έχετε πάντα την υποστήριξη των ΗΠΑ", ενώ έκλεισε την αντιφώνησή του με μια πρόποση. "Στην υγειά σας, στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν. Σαν φίλοι και συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές... Στην υγειά σας". 
Μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο παραβρίσκονται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ ΜΜΕ Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτκής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Επικρατείας & κυβερνητκό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, η υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, οαν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υφυπ. Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας, ο γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο πρώην υπ. Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

Πριν την προσφώνηση του προέδρου της Δημοκρατίας παιάνισαν οι δύο εθνικοί ύμνοι των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Μάλιστα ο απερχόμενος "Πλανητάρχης" πριν την έναρξη του επίσημου δείπνου υπέγραψε και το βιβλίο επισκεπτών της Προεδρίας της Δημοκρατίας. 
"Imagine" και "Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ"
Σημειώνεται ότι το δείπνο ξεκίνησε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των ΗΠΑ και της Ελλάδας και ακολούθησαν η προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και η αντιφώνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσαν τα παιδιά της Λυρικής Σκηνής, που τραγούδησαν τέσσερα τραγούδια : Το "imagine" του Τζον Λένον, και το "Sound of Silence» των Simon και Garfunkel, καθώς και το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Ποιοι ήταν προσκεκλημένοι
Στο δείπνο παρακάθησαν 130 άτομα, και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης, το δείπνο ήταν άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν συνοδεύει τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο στο ταξίδι του.
Από υπουργούς παρευρέθησαν οι κ.κ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας.

Στο δείπνο παρέστη επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και πρυτάνεις πανεπιστημίων.
Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο είχαν κληθεί οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας, ενώ δεν είχαν προσκληθεί βουλευτές και πρώην πρωθυπουργοί.




parapolitika





Το μυστήριο της βέρας του Ομπάμα...

Μήνυμα προς την Μισέλ; Δήλωση διαθεσιμότητας προς πάσα ενδιαφερόμενη; Προετοιμασία για...
μια «άγρια νύχτα» στην Αθήνα; Κλοπή; Απροσεξία και παράλειψη να την περάσει ξανά στο δάχτυλό του αφού την έβγαλε στο μπάνιο, στο γυμναστήριο ή οπουδήποτε αλλού; Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση της βέρας του Μπαράκ Ομπάμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το δαχτυλίδι-σύμβολο της μονογαμικής του δέσμευσης με την Μισέλ εξαφανίστηκε επί ελληνικού εδάφους. Διότι, όταν ξεπρόβαλλε στην πόρτα του Air Force One, ο Μπαράκ χαιρέτισε την Ελλάδα με το δεξί του χέρι, στο αριστερό όμως διακρινόταν καθαρά η βέρα. Ωστόσο, ως δια μαγείας, το δαχτυλίδι απουσίαζε από την προεδρική χείρα λίγη ώρα αργότερα, όταν ο Πλανητάρχης αντάλλασσε χειραψίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ζήτημα δεν είναι διόλου επουσιώδες, καθώς η ενδεχόμενη απώλεια της βέρας μπορεί να δημιουργήσει στο παρασκήνιο ακόμη και μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Και ας μην αναρωτηθεί κανείς τι μπορεί να συμβεί κατά την επιστροφή του Μπαράκ στον Λευκό Οίκο χωρίς τη βέρα. Στο παρελθόν η Μισέλ έχει αστράψει και έχει βροντήξει για πολύ πιο ελαφρά παραπτώματα του Μπαράκ -και ποιος ξεχνά τους χαριεντισμούς του Αμερικανού Προέδρου με την Δανέζα πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ...

Έξαλλος ο Λαφαζάνης με… τον Ομπάμα!



Έξαλλο έκανε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο
… Μπάρακ Ομπάμα! Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας κατήγγειλε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας: «Η γενική κυβερνητική αστυνομική απαγόρευση των συναθροίσεων και πορειών σε όλο το κέντρο της Αθήνας αποτελεί μια πράξη πρωτοφανούς αυταρχικής αυθαιρεσίας, ανακαλεί μνήμες σκοτεινών εποχών και ισοδυναμεί με κατάλυση του Συντάγματος και των πιο στοιχειωδών ελευθεριών των πολιτών στην έκφραση και στη διαμαρτυρία». Ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει πως οι κυβερνητικές και αστυνομικές απαγορεύσεις «δεν πτοούν κανένα και δεν θα περάσουν» και προσθέτει: «Αντίθετα τέτοιου είδους τρομοκρατικά αυταρχικά αστυνομικά μέτρα, όταν λαμβάνονται, μάλιστα, στις μέρες του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελούν διπλή πρόκληση απέναντι στα δημοκρατικά αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας και προσβάλουν βάναυσα όσους υπερασπίσθηκαν με το αίμα τους, το '73, τις δημοκρατικές ελευθερίες ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα». «Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν έχει αλλάξει πρόσωπο. Οι Πρόεδροι και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να πρωτοστατούν στην μνημονιακή λεηλασία που ζει η χώρα μας. Έχουν βαρύτατη ευθύνη για την συνεχιζόμενη Κυπριακή τραγωδία και σήμερα πνίγουν με τις επεμβάσεις τους στο αίμα και στην προσφυγιά όλη την ευρύτερη περιοχή μας» κατέληξε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας.






taxalia

Στα κρυφά ετοιμάζουν κοινό εορτασμό του Πάσχα;






Του Μάνου Χατζηγιάννη
Πριν από ακριβώς ένα χρόνο το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, αποκάλυψε τις ασκήσεις επί χάρτου για κοινό εορτασμό του Πάσχα. Γράφαμε τότε: «Ετοιμάζουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό για...
τον εορτασμό του Πάσχα; Είναι δυνατόν να έχουν συμφωνήσει Ορθόδοξοι, Ρ/καθολικοί και Κόπτες για κοινό εορτασμό και να φέρουν την Χριστιανοσύνη προ τετελεσμένου;».. Σήμερα ένα χρόνο μετά οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών αποδεικνύουν πως το θέμα κάθε άλλο παρά έχει μπει στα συρτάρια….!

Και τα νεώτερα μάλιστα τα μαθαίνουμε πάντα από κοπτικές πηγές!

Πριν από ένα χρόνο πληθώρα ερωτημάτων, προέκυψαν από μια περίεργη ανάρτηση σε κόπτικη ιστοσελίδα σύμφωνα με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ και οι τρεις προαναφερθείσες πλευρές είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην οδό του κοινού εορτασμού άμεσα!

Πριν από λίγες μέρες με αφορμή την επίσκεψη του Αρμένιου Πατριάρχη Aram I στο Βατικανό είχαμε συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα! Ο μονοφυσίτης προκαθήμενος, μιλώντας για τη…. σημασία της ενότητας της Εκκλησίας, τόνισε ότι η θέσπιση κοινής ημερομηνία για το Πάσχα θα είναι μια ορατή έκφραση της χριστιανικής ενότητας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απαντώντας υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Ρ/Καθολική Εκκλησία έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα και χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στον καθορισμό μιας κοινής ημερομηνίας, η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από όλες τις εκκλησίες.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2015 πολύς λόγος έγινε για την πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Μια πρόταση που από ότι φαίνεται εξετάζει σοβαρά και το Φανάρι όπως ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε αποκαλύψει λέγοντας χαρακτηριστικά «Το εξετάζουμε, αλλά κάποιες εθνικές εκκλησίες αντιδρούν» σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα LA STAMPA.

Συγκεκριμένα όπως είχε αποκαλύψει στις 20 Ιουνίου 2015 το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνταν με την παπική εγκύκλιο για το περιβάλλον, ο κ. Βαρθολομαίος είχε πει:

«»Η Ορθόδοξη Εκκλησία συζητά το ενδεχόμενο για μια ενιαία ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα, την εορτή των εορτών, περισσότερο από μισό αιώνα. Στην πραγματικότητα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το μεγάλο ιερό Συμβουλίο που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος στην Κωνσταντινούπολη, την Πανορθόδοξη, έχουν εξεταστεί διάφορες επιλογές σε επιστημονικό και λειτουργικό επίπεδο, για αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τη διάλυση του Σιδηρού Παραπετάσματος, σημαντικά στοιχεία μέσα σε μερικές εθνικές εκκλησίες έχουν δυστυχώς αντισταθεί σε αυτήν την ιδέα της αλλαγής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια συμφωνία σχετικά με μια κοινή καθορισμένη ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα θα είναι ένα πλεονέκτημα ιδιαίτερα για τους Χριστιανούς που ζουν στην Αμερική, στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία. Αλλά ανεξάρτητα από το αν εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή όχι, μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να αποφασιστεί από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα του ορθόδοξου κόσμου.»

Ο κοινός εορτασμός του Πάσχα δεν είναι κάτι τόσο απλό και από ό,τι φαίνεται ενστάσεις δεν υπάρχουν μόνο από κάποιες εθνικές εκκλησίες όπως δηλώνει ο κ. Βαρθολομαίος. Ιεράρχες κοντά στο Πατριαρχείο έχουν εκφράσει προβληματισμό. Ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος δήλωσε τότε: «Άραγε, η κοινή ημερομηνία διά το Άγιον Πάσχα θα είναι ενότης της Χριστιανοσύνης ή μία νέα ρήξις και διαίρεσις του Ορθοδόξου κόσμου, με ανυπακοήν, αγνωμοσύνην και ανταρσίαν, λαμβάνοντες υπ’ όψιν τα σημερινά δεδομένα;».

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος επίσης σε συνέντευξή του πριν από ένα χρόνο στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ δήλωνε «Οι Καθολικοί θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο καθορισμού του Πάσχα»…

Η ρωσική αντίδραση για την πρόταση περι κοινού εορτασμού ήρθε προ μηνών από τα χείλη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Σε ερώτημα αναφορικά με την πρόταση του ποντίφικα για μια συγκεκριμένη ημερομηνία του εορτασμού του Πάσχα των Ρ/Καθολικών και των Ορθοδόξων ο κ. Ιλαρίωνας αρχικά τοποθετήθηκε θετικά, αλλά διευκρίνισε πως «το νόημά της πρέπει να αποσαφηνιστεί». «Τι σημαίνει «να ορίσουμε μια σταθερή ημερομηνία»; Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο ημερολόγιο, στις 25 Μαρτίου ή 25 Απριλίου ή άλλοτε; Ή η ιδέα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα για όλες τις χριστιανικές εκκλησίες;» σχολίασε.

Συνέχισε επικαλούμενος τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα με βάση τις αρχές που έχουν θεσπιστεί από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325, η οποία όρισε πως το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία.

» Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ακολουθεί επίσης αυτό τον υπολογισμό του Πάσχα, αλλά με κάποιες μικρές διαφορές από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για παράδειγμα, το επόμενο έτος θα έχουμε διαφορετικές ημερομηνίες του Πάσχα, ενώι το 2017 θα συμπίπτουν» τόνισε και έθεσε τον εξής όρο: «Αν η εκκλησία επιστρέψει στο σύστημα υπολογισμού, που υπήρχε στην πρώτη χιλιετία, θα είμαστε ικανοποιημένοι. Επειδή πιστεύουμε ότι η βάση της Ένωσής μας είναι αυτή η πρώτη χιλιετία».




tromaktiko

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: "Βροχή" μολότοφ στο ΑΤ Εξαρχείων



Άγνωστοι επιτέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 
με βόμβες μολότοφ στο ΑΤ Εξαρχείων επί 
της οδού Καλλιδρομίου 12. Αστυνομικοί
 απάντησαν με χημικά...


Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 
30 άτομα συμμετείχαν στην επίθεση, κατά
 τη διάρκεια της οποίας καταστράφηκε μια
 από τις σκοπιές. Δεν υπήρξε κάποιος 
τραυματισμός.

Την ίδια στιγμή εκτεταμένα είναι τα επεισόδια στην περιοχή, με διαδηλωτές
 να έχουν οχυρωθεί στο Πολυτεχνείο, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης τους δρόμους 
γύρω από αυτό.