Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΕΙΔΗΣΗ!!!Το Μαξίμου ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να ενεργοποιήσει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ στρατό!!!ΤΙ αναλαμβάνει ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ!!!!


Μπροστά στο τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση αυστηρή προειδοποίηση για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της 
για το προσφυγικό, το Μαξίμου αποφασίζει να ενεργοποιήσει τον στρατό, ώστε να ολοκληρωθούν μέσα σε 15 μέρες όσα δεν έγιναν επί μήνες.


Η άτυπη διορία είναι η 18η Φεβρουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο τα πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά, όσο και τα δύο στρατόπεδα σε Σχιστό και Σίνδο. 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί την αποτυχία της στην ακολουθούμενη πολιτική για το προσφυγικό, καθώς τους τελευταίους δώδεκα μήνες μετακινείται από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. 

Τελικά, φτάνοντας στο σημείο να προειδοποιηθεί ξεκάθαρα, διά στόματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις πως θα ενεργοποιηθούν οι δικλείδες ασφαλείας της Σένγκεν και η χώρα μας θα βρεθεί έστω προσωρινά, εκτός αυτής, συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική, με την συμμετοχή επτά υπουργών, των Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και του γγ Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκου.

Εκεί, αποφασίστηκε η «αλλαγή πλεύσης» και όπως αναφέρει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου στο δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε σχεδόν 24 ώρες μετά, «κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:

1. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:
α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά
β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

«Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 









volcano times

ΕΛΛΑΣ 2016!!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΡΑΥΝΟΣ!!!Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιαν 2016!!!!ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΡΙΞΟΥΝ!!!!


''ΤΟ ΚΑΚΟ ΘΑ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΥΣ''
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ! ANΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ !





volcano times

"Η ΕΕ πρέπει να φυλάει τα σύνορα..."






«Η διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αρμοδιότητα...
της ΕΕ από τη δημιουργία της ζώνης Σένγκεν, ανεξάρτητα από το ότι τίποτα δεν έγινε έως τώρα και τα κράτη μέλη της ΕΕ αφέθηκαν να πράττει το καθένα κατά βούληση, δημιουργώντας έτσι καταστάσεις αφόρητες».
Αυτό επισημαίνει, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη βελγική εφημερίδα Le Soir και με αφορμή την πρότασή του για άμεση δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Βερχόφστατ.


O κ. Βερχόφστατ σημειώνει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, του ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανυπόφορη, όπως αφόρητες, όπως συμπληρώνει, είναι και οι συνθήκες στα στρατόπεδα του Καλέ και της Δουνκέρκης. Όλες αυτές οι απάνθρωπες καταστάσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν αναλαμβάνει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, υποστηρίζει ο κ. Βερχόφστατ. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα για το εάν πρέπει να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο, αλλά η ίδια πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό και εάν αύριο προκύψει κάτι σε μία άλλη χώρα, στην Ιταλία ή οπουδήποτε αλλού, η Ελλάδα θα στείλει και αυτή προσωπικό εκεί.


Καταλήγοντας, ο κ. Βερχόφστατ επισημαίνει ότι μέχρι τώρα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φθάνουν στα ελληνικά νησιά και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και έπειτα κατευθύνονται στα βόρεια της Ευρώπης, ενώ θα πρέπει τα κέντρα υποδοχής να δίνουν τη δυνατότητα απευθείας προώθησής τους στις χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι κάτι, συνεχίζει, που μπορεί να αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας και ο ελληνικός λαός, αφού είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ελλάδας, όσο και των προσφύγων, αλλά και της ανθρωπότητας, χωρίς να σημαίνει ότι βάζει τέλος στην εθνική κυριαρχία της χώρας.








tromaktiko

Αγωνιώδης προσπάθεια των ΗΠΑ να διασώσουν τη διεφθαρμένη οικογένεια Ερντογάν (βίντεο)


U.S. Secretary of State John Kerry, right, and U.S. Vice President Joseph Biden, left, listen to Recep Tayyip Erdogan at the U.S. Department of State in Washington, D.C. [State Department photo/ Public Domain]U.S. Secretary of State John Kerry, right, and U.S. Vice President Joseph Biden, left, listen to Recep Tayyip Erdogan at the U.S. Department of State in Washington, D.C. [State Department photo/ Public Domain]
Πλήρη κάλυψη παρείχε και πάλι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία και την οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις ανοικτές καταγγελίες του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, ο οποίος, από την Αθήνα όπου βρισκόταν, είπε ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.
Σε σχετικές ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν από τον ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Όταν του τονίστηκε ότι αυτός που κατηγόρησε την Τουρκία δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αλλά ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, μιας χώρας που έχει στενούς συμμαχικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και του παρατέθηκαν και αυτούσιες οι δηλώσεις του Γιααλόν και ζητήθηκαν αποδείξεις ότι η Τουρκία δεν αγοράζει όντως λαθραίο πετρέλαιο από το ΙΚ, ο εκπρόσωπος απάντησε με υπεκφυγές, ζητώντας να παρατεθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν την σχέση της Τουρκίας με το ΙΚ και το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Όταν ερωτήθηκε αν τελικά είναι οι Ισραηλινοί λένε ψέματα επί του προκειμένου, δήλωσε πως τα λεγόμενα του Ισραηλινού υπουργού εκφράζουν την άποψη του Ισραήλ, η οποία είναι διαφορετική από αυτή των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, ένα ακόμα ρήγμα στις πολύπαθες, τελευταία, σχέσεις των δύο χωρών με μια από τις αιτίες να είναι και η Τουρκία.
Ερώτηση: Μαρκ, χθες τέθηκε το ζήτημα αγοράς πετρελαίου των τρομοκρατών από την Τουρκία
Απάντηση: Ναι.
Ερώτηση: Πιστεύω πως υπήρξε μια παρεξήγηση, διότι, στην πραγματικότητα ήταν το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ που κατηγόρησε την Τουρκία για την αγορά πετρελαίου από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Και φαίνεται πως οι Ισραηλινοί δεν αποδέχονται την άποψη των ΗΠΑ επί του προκειμένου. Και μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Επίτρεψέ μου να παραθέσω, συγκεκριμένα τα λόγια του όπως τα κατέγραψε το BBC.
Είπε λοιπόν ότι ο ΙΚ έπαιρνε τα τουρκικά χρήματα για το πετρέλαιο για μεγάλο διάστημα. «Εξαρτάται από την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση, την τουρκική ηγεσία να αποφασίσει αν θέλει να αποτελέσει μέρος μια συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο. Όπως γνωρίζεται το ΙΚ έπαιρνε χρήματα από την Τουρκία για έναν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω αυτό να σταμάτησε».
Και η ερώτησή μου είναι: Μπορείτε να αποδείξετε σε όλο τον κόσμο ότι η Τουρκία και η οικογένεια του Τούρκου προέδρου είναι «καθαρή», επί του προκειμένου; Έχετε στοιχεία που το αποδεικνύουν;
Απάντηση: Μιχάλη θα σου κάνω την ίδια ερώτηση. Δείξε μου στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία συνδέεται με το ΙΚ.
Ερώτηση: Ρωτήστε τους Ισραηλινούς συμμάχους σας.
Απάντηση: Δεν συμφωνούμε μαζί τους επί του προκειμένου.
Ερώτηση: Κατηγορούν την Τουρκία…
Απάντηση: Με όλο τον σεβασμό…
Ερώτηση: Καταλαβαίνω
Απάντηση: Με όλο τον σεβασμό στον ισχυρό συμμαχικό μας δεσμό με το Ισραήλ, διαφωνούμε επ’ αυτού.
Ερώτηση: Μα για αυτό αντιδρούν.
Απάντηση: Μιχάλη το είπα χθες, θα το ξαναπώ σήμερα. Απορρίπτουμε τις κατηγορίες περί συνεργασίας της τουρκικής κυβέρνησης με το ΙΚ επί σχετικά με το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Είχαμε μια εκτεταμένη σχετική ενημέρωση, κατά την οποία υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε γιατί μια τέτοια κατηγορία δεν έχει λογική, γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας τέτοιας συνεργασίας.
Και έχω δηλώσει ξεκάθαρα πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Όμως, ειλικρινά, αυτό που γνωρίζουμε, αυτό που οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν πει είναι ότι το ΙΚ πουλά το διυλισμένο πετρέλαιο εντός της Συρίας σε διάφορες ομάδες. Δεν έχει καμία τεράστια δραστηριότητα, όσον αφορά το λαθρεμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία ή κάποια άλλη χώρα που να ξέρουμε και δεν θα είχε νόημα, ειλικρινά.
Ερώτηση: Λες δηλαδή ότι οι Ισραηλινοί λένε ψέματα; Σωστά;
Απάντηση: Δεν λέω καθόλου αυτό. Έχουν την άποψή του. Εγώ μεταφέρω την αμερικανική άποψη.
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 36:11:)
MR TONER:  I mean, look – I mean, it’s a tentative step in the right direction.  I don’t have any further comment other than we’ve seen this before.  We hope that it marks, as I said, a step in – or a more positive direction.
Please, Michael.
QUESTION:  Mark, yesterday you discussed the issue of Turkey buying oil from the terrorists.
MR TONER:  Yep.
QUESTION:  And I think there is a misunderstanding, because the – actually, the defense minister of Israel was the one who accused Turkey of buying oil from the so-called Islamic State.  And it seems to me that the Israelis, they don’t believe you at all on this issue.  And he used strong language – I guess Turkey.  And if you allow me, I will read his quote from BBC here.  Can I do that?
MR TONER:  Sure thing.
QUESTION:  Please.  He said that Islamic State had “enjoyed Turkish money for oil for a very, very long period of time.”  “It’s up to Turkey, it’s up to the Turkish Government, the Turkish leadership, to decide whether they want to be part of any kind of cooperation to fight terrorism.  This is not the case so far.  As you know, Islamic State enjoyed Turkish money for oil for a very, very long period of time.  I hope that it will be ended.”
And my question is this: Can you show to the world the evidence you have that Turkey and the family of the Turkish president are clean on this matter?  Do you have evidence on this?
MR TONER:  Michael, I’d ask you the same question.  Show me the evidence that they are in league with ISIL.
QUESTION:  You can ask your allies, the Israelis.
MR TONER:  We don’t agree with —
QUESTION:  They accused the —
MR TONER:  With all due respect to —
QUESTION:  Yes, I understand.
MR TONER:  With all due respect to our very strong alliance with Israel, we disagree on this.
QUESTION:  But this is what their reaction is, that they —
MR TONER:  Michael, I said this yesterday.  I’ll say it again.  We reject the premise that the Turkish Government is in league with ISIL to smuggle oil.  We did a very extensive background briefing, and I’d refer you to that.  I don’t have the date in front of me.  We can get that for you.
QUESTION:  I have that here.
MR TONER:  In which a high-ranking State Department official spelled out, frankly, in very pragmatic and businesslike terms, why it made no sense, why we saw no evidence of this kind of allegiance.  And I’ve said very clearly that doesn’t say that smuggling writ large doesn’t exist.  But frankly, in terms of oil smuggling, what we’ve seen, what our intelligence shows us, is that ISIL, when it does refine oil, it sells it at the pump to various entities within Syria.  It’s not – it doesn’t have a huge smuggling operation with Turkey or any other countries that we can see, and it doesn’t make good business sense, frankly.
QUESTION:  But what you are saying is that the Israelis are lying, correct?
MR TONER:  And what – I’m not saying that at all.  They’re entitled to their opinion.  I’m entitled to give you our opinion.






http://mignatiou.com/


Το απόρρητο έγγραφο που περιγράφει με ακρίβεια τη διπλωματική ήττα στα ‘Ιμια


Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της κρίσης των Ιμίων. Ευθύνονται για τις "γκρίζες ζώνες". Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕΟι αρνητικοί πρωταγωνιστές της κρίσης των Ιμίων. Ευθύνονται για τις "γκρίζες ζώνες". Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όταν -μαζί με τον συνάδελφο Αθανάσιο Ελλις- βρήκαμε και αυτό το έγγραφο, που μέχρι τότε ήταν απόρρητο, και το αποχαρακτηρίσαμε, γνώριζα πιά τι είχε συμβεί εκείνο το μαρτυρικό βράδι της 31ης Ιανουαρίου 1996, στα Ιμια.
Όταν αποδέχεσαι να αποσύρεις την ελληνική σημαία από ελληνικό έδαφος, είσαι άξιος της τύχης σου. Σε άλλες εποχές ποια θα ήταν άραγε η τιμωρία;
IMIA-EGGRAFO-SELIDA01
IMIA-EGGRAFO-SELIDA02
Είχε προηγηθεί μία μεγάλη ερευνητική προσπάθεια, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ανακαλύψαμε και αποχαρακτηρίσαμε μερικές χιλιάδες σελίδες με έγγραφα των Αμερικανών και ένοιωθα ότι ήταν η καλύτερη έρευνα στην οποία συμμετείχα. Ακόμα καλύτερη και από αυτή που μας έδωσε την ευκαιρία να διαβάσουμε τα έγγραφα του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσιγκερ. Και ήταν καλύτερη επειδή σε μικρό χρονικό διάστημα από τα γεγονότα μπορέσαμε να διαβάσουμε τις σκέψεις των Αμερικανών εκείνο το βράδι, ενώ για τα έγγραφα του Κίσιγκερ απαιτήθηκε σκληρή έρευνα που κράτησε 12 χρόνια, μέχρι την 1η Αυγούστου του 2001.
Οι πολιτικοί στην Ελλάδα τρέμουν αυτή την επέτειο των Ιμίων. Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Και την τρέμουν διότι με τη στάση τους “εγκλημάτισαν” εναντίον της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έσωζαν την παρτίδα οι Αμερικανοί, ίσως να οδηγείτο η χώρα σε πόλεμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και για την Τουρκία.
Είναι μεγάλο κρίμα ότι η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή έχει “κλέψει” και εκμεταλλεύεται τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τα παρουσιάζει με τον δικό της ακραίο εθνικιστικό και βρώμικο τρόπο. Γιατί αφέθηκε στους ναζί της Χ.Α. η τιμή στους τρεις ήρωες των Ιμίων; Η ναζιστική οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε εθνικό και πατριωτικό. Διότι οι ηγέτες της πιστεύουν στο φασισμό που εκφράζει ο Αδόλφος Χίτλερ, διότι ο κ. Μιχαλολιάκος και οι όμοιοί του υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη χούντα, που άνοιξε το δρόμο στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να έχει υπό κατοχή το 40% του νησιού.
Στα Ιμια, ηττήθηκαν κατά κράτος αυτοί οι πολιτικοί που πιστεύουν ότι είναι “πολίτες του κόσμου”. Εκείνο το μοιραίο βράδι άρχισε το “γκριζάρισμα” του Αιγαίου, που θεωρώ πως ολοκληρώθηκε στη Μαδρίτη, τον Ιούλιο του 1997, με τη συμφωνία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του τότε προέδρου της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα της διπλωματικής ήττας στα ‘Ιμια. Τελεία και παύλα.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τα Ιμια, μπορέσαμε και κερδίσαμε τα έγγραφα για τη συμφωνία της Μαδρίτης. Ελπίζω να μπορέσουμε σύντομα να παρουσιαστεί και αυτή η έρευνα σε βιβλίο.
Imia_jpg




http://mignatiou.com/

Κανένα προσωπικό δεδομένο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς συγκατάθεση


Ειρήνη Λοϊζίδου – Νικολαΐδου, Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Μέχρι και πρόστιμο €30.000 δικαιούται να επιβάλει ηΕπίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβιάσεις της νομοθεσίας που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής του εποπτικού θεσμού Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ο οποίος λειτουργεί στην Κύπρο δυνάμει του κοινοτικού κεκτημένου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να αποφύγουν ενοχλητικά sms, την προληπτική της δράση με τα κόμματα για τις Βουλευτικές, αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται από πρόσφατη απόφαση σταθμό του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διακίνηση δεδομένων από Ευρώπη σε Αμερική. Η 28η Ιανουαρίου, υπενθυμίζει, έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1981 ως η επίσημη μέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων και γιορτάζεται όχι μόνο από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς. Απαντώντας σε ερώτηση για το θεσμό και πώς τον βλέπει η ίδια μέχρι στιγμής, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις το φθινόπωρο, η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «τα προσωπικά δεδομένα έτσι όπως τα έχω δει από πρώτη ματιά τους λίγους μήνες που είμαι σ` αυτό το πόστο είναι πολύ εξειδικευμένο και πολύ γενικό θέμα την ίδια ώρα». «Είναι ένα θέμα που το βιώνουμε καθημερινά, γιατί τα προσωπικά δεδομένα είμαστε εμείς, επομένως είναι πληροφορίες που μας αφορούν εμάς, στις καθημερινές μας ασχολίες», επισημαίνει. Επομένως, προσθέτει, «είναι ένα πολύ ειδικό θέμα αλλά την ίδια ώρα τα θέματα προσωπικών δεδομένων τα συναντάμε και σε πολύ άλλα σημαντικά ζητήματα». Σε ερώτηση τι μπορεί κάποιος να κάνει για να αποφύγει να του στέλνονται ανεπιθύμητα μηνύματα, απαντά ότι «ο αριθμός του κινητού μας τηλεφώνου είναι προσωπικό δεδομένο, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανένα χωρίς τη δική μας συγκατάθεση». Έτσι, συμπληρώνει, «ότι μήνυμα λαμβάνουμε το οποίο δεν έχουμε επιλέξει να λάβουμε θα πρέπει να έχουμε την επιλογή από κάτω το “stop sms” χωρίς χρέωση να μην ξαναλάβουμε αυτό το μήνυμα». Αν επανέλθει το μήνυμα, λέει, «τότε υπάρχει παραβίαση και θα μπορεί να γίνει και παράπονο στο γραφείο μας, το οποίο θα εξετάσουμε και θα επιβάλουμε κύρωση αν κρίνουμε ότι έχει γίνει παραβίαση». Σε ερώτηση τι κυρώσεις δικαιούται να επιβάλει, απαντάει ότι «η νομοθεσία μας ως ισχύει σήμερα μας επιτρέπει να επιβάλλουμε κάποιες διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες μπορούν να πληγούν και στο δικαστήριο στη συνέχεια, στο Ανώτατο, διότι είναι διοικητικές πράξεις». Αυτές κυμαίνονται «από μια προειδοποιητική επιστολή για να μην συνεχιστεί η παραβίαση, μέχρι και προσωρινή ανάκληση μιας άδειας που υπάρχει για την τήρηση αρχείου, αναστολή γενική της άδειας και διοικητικό πρόστιμο μέχρι και 30.000». Σε ερώτηση αν έχει τεθεί ποτέ τόσο ψηλό πρόστιμο, εξηγά ότι «στην πράξη δεν έχει τεθεί τόσο ψηλό πρόστιμο». Αν δεν κάνω λάθος, προσθέτει, «το ψηλότερο ήταν €8,500 που ήταν επαναλαμβανόμενη ενόχληση από μηνύματα». Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το τι μπορεί να κάνει το γραφείο της για να μην παρενοχλούνται πολίτες στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «επειδή “το βλέπαμε να έρχεται” όπως λένε, έχουμε ήδη καλέσει από το Δεκέμβριο του 2015 τους Γενικούς Οργανωτικούς των κομμάτων και κινημάτων που είναι επίσημα δηλωμένοι και τους έχουμε κάνει και προφορικές συστάσεις αλλά και γραπτές». «Έχουν μαζί τους μια οδηγία από το γραφείο μας που τους λέει τι πρέπει να προσέξουν και τι όχι», προσθέτει. Διευκρινίζει παράλληλα ότι «οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ένα θέμα και τα αρχεία και οι κατάλογοι που τηρούν ο κάθε υποψήφιος ξεχωριστά είναι άλλο θέμα». «Αν δεν έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας σε κάποιο υποψήφιο, δεν επιτρέπεται να λαμβάνουμε μήνυμα από αυτό τον υποψήφιο και έχουμε τη δυνατότητα να το σταματήσουμε», σημειώνει. Σε ερώτηση πόσα παράπονα λαμβάνει το γραφείο της, αναφέρει ότι από την αρχή της σύστασης του γραφείου έχουν παραληφθεί 3.500 παράπονα. Σε σχέση με μηνύματα sms, προσθέτει, «το 2014 είχαμε ξεκινήσει με 300 τόσα και το 2015 αυτομάτως έπεσε αυτός ο αριθμός στα 100 τόσα και λιγοστεύει». «Αυτό σημαίνει ότι συμμορφώνεται ο κόσμος και παρά να πληρώνει διοικητικές κυρώσεις συμμορφώνεται», λέει. Σε άλλη ερώτηση, η Επίτροπος εξηγεί ότι «το γραφείο έχει συσταθεί δυνάμει της οδηγίας 46/1995 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών». «Δυνάμει αυτής της οδηγίας έχει θεσπιστεί και ισχύει ο κυπριακός νόμος 138(Ι)/2001 όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα. Στη βάση αυτής νομοθεσίας υπάρχει και λειτουργεί το γραφείο μας», λέει. Σε ερώτηση για πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διαβίβαση δεδομένων από Ευρώπη σε Αμερική και πως επηρεάζει το γραφείο της αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ήταν «σταθμός για μας τις αρμόδιες αρχές γιατί έχει ανατρέψει ουσιαστικά το λεγόμενο ασφαλή λιμένα (safe harbour)». Πρόκειται ουσιαστικά, προσθέτει, για τη διαβίβαση δεδομένων από την ΕΕ στην Αμερική που θεωρείτο μέχρι τώρα ότι τηρούσε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας, έχει κριθεί με αυτή την απόφαση ότι η διαβίβαση πλέον αυτή που καλυπτόταν από τη σφαίρα της προστασίας δεν είναι πλέον δυνατή. «Έχει αλλάξει όλη η πολιτική μας και η φιλοσοφία μας αναφορικά με τις αιτήσεις που δεχόμασταν για τη διαβίβαση των δεδομένων αυτών από την ΕΕ στην Αμερική», σημειώνει. Εξηγεί ότι για κάποιο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαμε μια δεύτερη δικλείδα που αφορά τις συμβατικές ρήτρες, οι οποίες έχουν προκύψει μέσα από συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουν γίνει αποδεκτές ως επίπεδο προστασίας, οι τελευταίες όμως, μόλις πριν από λίγες μέρες, κατευθύνσεις από πλευράς ΕΕ λένε ότι «ακόμη και ο ρήτρες στις οποίες στηριζόμασταν προηγουμένως για να δώσουμε τις άδειες ενδεχομένως να μην είναι ασφαλείς». «Αυτή τη στιγμή στο γραφείο έχουμε παγώσει οποιεσδήποτε άδειες αφορούν τη διαβίβαση δεδομένων από την ΕΕ στην Αμερική και αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφθώ τις Βρυξέλλες καινούριες κατευθυντήριες γραμμές», προσθέτει. Σε ερώτηση τι προβλήματα δημιουργεί αυτό, εξήγησε ότι τα προβλήματα είναι ουσιαστικά πρακτικά. Έδωσε το παράδειγμα μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έχει την υποχρέωση να διαβιβάσει δεδομένα από την Κύπρο που είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στην Αμερική. Αυτή τη στιγμή, είπε, δεν μπορεί να το κάνει. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι στο γραφείο της «κάθε περίπτωση θα τυγχάνει ξεχωριστής μεταχείρισης». «Αν κρίνουμε εμείς ότι υπάρχει ουσιώδης λόγος να δώσουμε αυτή την άδεια, θα τη δώσουμε», διευκρινίζει, προσθέτοντας όμως ότι «χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιες κατευθύνσεις». 




ethnika themata

''Έρωτας'' της Ουάσινγκτον με την Τουρκία


“Σφήνα” στην τριμερή της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, επιχείρησε χθες το βράδι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και του ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία για να επιταχυνθεί η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 
Είναι φανερό, είπε διπλωματική πηγή, ότι η ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου για τους σχεδιασμούς κατασκευής αγωγού, που δεν θα συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, ανησύχησε σφόδρα την Ουάσιγκτον, που επιθυμεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να μην μείνει έξω από τους σχεδιασμούς των χωρών της περιοχής η κατοχική δύναμη.
 
Ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο επίσης συζήτησε το θέμα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Αθήνα, η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: “Σε συνέχεια της πρόσφατης συζήτησης τους στο Νταβός της Ελβετίας, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε νωρίτερα σήμερα (χθες) στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας και την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».
 
Για την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ήταν επίσης σε συνέχεια της συνάντησής τους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. «Ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις θετικές συζητήσεις που είχε με Τούρκους αξιωματούχους για την εξεύρεση μιας διευθέτησης η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν για «την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, για την οποία οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ήταν ένα θετικό βήμα για περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια».
 
Σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Αναστασιάδης «στη σημασία της επίτευξης μιας διευθέτησης του κυπριακού και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε συνεχή αμερικανική υποστήριξη για βοήθεια και προς τις δύο πλευρές να φτάσουν σε επιτυχή συμφωνία».
 
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ:
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία διήρκεσε μισή περίπου ώρα, είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα και για τις συζητήσεις που έκανε με την τουρκική κυβέρνηση για το Κυπριακό.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι ΗΠΑ και ο ίδιος προσωπικά είναι στη διάθεση της Κύπρου για οτιδήποτε χρειαστεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού.





ethnika themata

Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν – ΗΠΑ προς Τουρκία: «Σφραγίστε τα σύνορα με τη Συρία ΤΩΡΑ»


turkish_tanks_synora_syria
Πιέσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προς την Τουρκία να σφραγίσει τα διάτρητα σύνορά της με τη Συρία. Είτε οι Αμερικανοί αποφάσισαν να «τραβήξουν το λουρί» στον Ερντογάν, είτε να τον… ξαμολήσουν! Διαλέγετε και παίρνετε…
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την τουρκική κυβέρνηση να ελέγξει επιτέλους τα επισφαλή σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ανέφερε το Defense News.
Για να σφραγίσει το περιβόητο μέρος των συνόρων, μια ζώνη 98-χιλιομέτρων στη λεγόμενη «γραμμή Marea-Jarablus», η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να παρέχει στους Τούρκους εξοπλισμό των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ και την Τουρκία, οι οποίες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έχουν δεσμευτεί σε καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος [Daesh]», γράφει το Defense News επικαλούμενο στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ.
Ο Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας Jeh Johnson θα ταξιδέψει στην Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου για να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη στην εγκατάσταση τεχνολογιών ασφάλειας των συνόρων – μπαλόνια παρακολούθησης, εξοπλισμό αντι-σηράγγων και άλλων προηγμένων εργαλείων, είπε η πηγή.
«Έχουμε συμφωνήσει να εντείνουμε το διάλογο για καλύτερους τρόπους καταπολέμησης της Daesh, συμπεριλαμβανομένης και ορισμένης βοήθειας τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ», είπε ένας ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης.
Πρόσθεσε ότι το σφράγισμα των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας είναι «μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας».
Επί του παρόντος, η Τουρκία ασφάλισε τα περίφημα σύνορα με περίπου 25.000 στρατιώτες και αποφάσισε να χτίσει τείχη και φράχτες σε μια προσπάθεια να σταματήσει την παράνομη διέλευση.
Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από την Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Κάρτερ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία «πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα συχνά διάτρητα σύνορά της» με τη Συρία.
Η απόφαση για σφράγισμα των συνόρων, έρχεται ως φυσική εξέλιξη μετά την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.
Σίγουρα φαίνεται ότι τα αμερικανο-τουρκικά σχέδια για την καταπολέμηση της Daesh στη Συρία γίνονται όλο και πιο συντονισμένα.
Το θέμα του ελέγχου των τουρκο-συριακών συνόρων αποτέλεσε βασικό θέμα της διεθνούς ατζέντας, καθώς οι τρομοκράτες μπαινοβγαίνουν στα «ξέφραγα» σύνορα.

ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Ο στρατός θα βγάλει το «φίδι από την τρύπα»!


enoples_dynameis
Μπροστά στο τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση αυστηρή προειδοποίηση για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της για το προσφυγικό, το Μαξίμου αποφασίζει να ενεργοποιήσει τον στρατό, ώστε να ολοκληρωθούν μέσα σε 15 μέρες όσα δεν έγιναν επί μήνες.
Η άτυπη διορία είναι η 18η Φεβρουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο τα πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά, όσο και τα δύο στρατόπεδα σε Σχιστό και Σίνδο.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί την αποτυχία της στην ακολουθούμενη πολιτική για το προσφυγικό, καθώς τους τελευταίους δώδεκα μήνες μετακινείται από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. Τελικά, φτάνοντας στο σημείο να προειδοποιηθεί ξεκάθαρα, διά στόματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις πως θα ενεργοποιηθούν οι δικλείδες ασφαλείας της Σένγκεν και η χώρα μας θα βρεθεί έστω προσωρινά, εκτός αυτής, συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική, με την συμμετοχή επτά υπουργών, των Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και του γγ Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκου.
Εκεί, αποφασίστηκε η «αλλαγή πλεύσης» και όπως αναφέρει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου στο δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε σχεδόν 24 ώρες μετά, «κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:
1. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:
α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά
β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.
2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.
«Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΝ


keimeno_kolokotronis
Κι όμως υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που δεν λένε να συμβιβαστούν και να το βάλουν κάτω.
Αναπτύσσεται ήδη στη βάση της κοινωνίας ένα κύμα απλών πολιτών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ένα πολιτικό κίνημα με στόχο την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Συγκεκριμένα ο στόχος τους είναι η απαγκίστρωση της πολιτικής εξουσίας από τον ασφυκτικό έλεγχο της οικονομικής εξουσίας και η μεταφορά της στα χέρια της ίδιας της κοινωνίας που τώρα είναι στο περιθώριο.
Είναι η αρχή μιας λυτρωτικής σύγκρουσης μεταξύ ολιγαρχικών και δημοκρατικών που μάλλον άργησε πολύ να εκδηλωθεί.
Είναι η αντίδραση και η εναλλακτική απάντηση των καταπιεζομένων Ελλήνων στην ντόπια ολιγαρχία και στους δανειστές.

Η αλαζονεία του Βερολίνου και η μεγαλοψυχία των Ελλήνων (κατοχικό δάνειο και πολεμικές αποζημιώσεις)


ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ιστορία δεν καταγράφει μόνον ιστορικά γεγονότα μίας συγκεκριμένης περιόδου.
Τα βιώματα των ανθρώπων που ακολουθούν τα γεγονότα είναι συνέχεια της Ιστορίας, διότι αυτά είναι πιο έντονα και κρατάνε ζωντανά εις την συνείδηση των λαών λεπτομέρειες οι οποίες συνήθως δεν καταγράφονται εις τα ιστορικά δοκίμια. Είναι όμως χρήσιμα, διότι εμπλουτίζουν το ιστορικό γεγονός και ενισχύουν αυτό ως αποδεικτικά στοιχεία εις την υπεράσπιση, διερεύνηση και ανάλυση του.
Δεν μας εκπλήσσει η προκλητική συμπεριφορά της Γερμανίας εις το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου. Ούτε το ότι αυτή οφείλεται εις την έλλειψη ιστορικών γνώσεων των Γερμανών Πολιτικών και της Ηγεσίας του Βερολίνου. Διότι χάρισμα κάθε Ηγέτιδας Δύναμης είναι να γνωρίζει την ιστορία των άλλων λαών και βάσει αυτής να θωρακίζει και να στηρίζει την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής. Η οποία ενισχύει την δύναμή της, αλλά παράλληλα και την αλαζονεία, η οποία αναπόφευκτα την οδηγεί σε αιφνίδια πτώση και καταστροφή. Η αλαζονεία είναι χαρακτηριστικό στοιχείο κάθε Ηγέτιδας Δύναμης η οποία την ακολουθεί ως αιώνιο σύνδρομο μέχρις και την επόμενη πτώση της.
Δεν μας φοβίζει ούτε η δύναμη της σημερινής Γερμανίας, οι απειλές, οι εκβιασμοί και προσβολές της, αλλά ούτε μας απογοητεύει και η άρνηση της εις το αίτημα της Ελλάδος. Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο το διαφορετικό, αλλά ούτε και νομικά επιχειρήματα από μία χώρα η οποία είναι γνωστή για το Δίκαιο και την Κοινωνική Δικαιοσύνη εις τα οποία οφείλεται εις το μέγιστο η ανάπτυξη και η οικονομική της δύναμη. Όμως η άσκηση του Δικαίου εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα αυτής της χώρας. Σε καμία περίπτωση τους άλλους λαούς, ακόμη και όταν προσπαθεί να δώσει τώρα «μαθήματα» του κοινού περί Δικαίου αίσθημα και ηθικής, χωρίς να αντιλαμβάνεται η ίδια ότι η αλαζονεία της την εκθέτει εκ νέου και την κάνει και πάλιν αντιπαθητική αλλά και άκρως επικίνδυνη.
Ο Ελληνικός Λαός δεν αισθάνεται καμία έχθρα κατά του Γερμανικού Λαού, η Ηγεσία του οποίου επί 70 χρόνια δεν εκτίμησε την μεγαλοψυχία και μακροθυμία των Ελλήνων. Το αίτημα της Ελλάδος αποτελεί την διπλή όψη ενός νομίσματος. Εις την μία πλευρά ευρίσκεται η δίκαιη, έντιμη και ηθική θέση της Πατρίδας μας, και εις την άλλη η κατηγορηματική και προκλητική άρνηση του Βερολίνου. Εμείς οι Έλληνες οφείλουμε ως Λαός να εξηγήσουμε και να υπενθυμίσουμε εις το Βερολίνο μερικά πράγματα τα οποία από πάσης πλευράς είναι ισχυρά και αδιαμφισβήτητα, και τα οποία δεν στηρίζονται επάνω εις το βάθρο του Ηγεμονισμού και της Αλαζονείας, αλλά εις το διαχρονικό και αναλλοίωτο περί του Δικαίου αίσθημα ενός ολόκληρου Λαού.
Η Συμφωνία του Λονδίνου της 27.02.1953 διέγραψε τα χρέη της Γερμανίας της προ του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου εποχής και όχι τις πολεμικές αποζημιώσεις. Η Συμφωνία των «2+4» της Μόσχας (12.09.1990), δεν είναι «Συμφωνία Ειρήνης» μεταξύ Γερμανίας και όλων των αντιπάλων της του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η οποία διευθετεί τις πολεμικές αποζημιώσεις αυτής απέναντι των άλλων λαών. Αλλά μία απλή Συμφωνία η οποία αναφέρεται εις τον επαναπροσδιορισμό της κρατικής οντότητας της Ενωμένης τώρα Γερμανίας και την θέση αυτής απέναντι των 4 Δυνάμεων ΗΠΑ, Ρωσία, Μ.Βρεττανία, Γαλλία. Δηλαδή δεν γίνεται καμία αναφορά εις την παραίτηση απαιτήσεων των άλλων ή μία διευθέτηση των πολεμικών αποζημιώσεων.
Με την Δίκη της Νυρεμβέργης φέρεται η δίκη των Γερμανών Εθνικοσοσιαλιστών εγκληματιών πολέμου που διενεργήθηκε από το επί τούτω συγκροτημένο ομώνυμο Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο, που συνεδρίασε εις το Δικαστικό Μέγαρο της Νυρεμβέργης, από τις 20.Νοεμβρίου 1945 μέχρι την 1.Οκτωβρίου 1946, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και 8 Ναζιστικές Οργανώσεις.
Όμως ο Ψυχρός Πόλεμος πού ξέσπασε ευθύς αμέσως μετά την Δίκη της Νυρεμβέργης, η ένταξη της Δ.Γερμανίας εις το ΝΑΤΟ και η συμμετοχή αλλά αυξανόμενη συμβολή αυτής εις την ΕΟΚ/Ε.Ε. όχι μόνον ευνόησε και πάλιν την Γερμανία, αλλά παράλληλα έδωσε το έναυσμα εις την γερμανική πολιτική όπως «ελαχιστοποιήσει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της» από τις συνέπειες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ταυτόχρονα να αποποιηθεί την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων εξαιτίας της διαίρεσης της Γερμανίας και του τότε υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, μεταθέτοντας το πρόβλημα αυτό εις το μέλλον, με την ενοποίηση των 2 Γερμανιών σε μία «Συνθήκη Ειρήνης». Η οποία όμως, ως προαναφέρθηκε, δεν έγινε ούτε μετά την ενοποίηση των 2 Γερμανιών την 3.10.1990, λόγω τώρα της ενισχυμένης θέσης της Γερμανίας εις την Ευρώπη, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και την εξασθένηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί, ότι μετά το 1945 και την ίδρυση της Γερμανικής Δημοκρατίας την 23.05.1949, η γερμανική πολιτική και τα ΜΜΕ επί δεκαετίες απoφεύγουν συστηματικά την δημόσια συζήτηση για τις βαρύτατες συνέπειες του πολέμου εις βάρος των άλλων λαών. Η βαρύτατη αυτή ευθύνη κατέστη ένα tabu εις την γερμανική κοινή γνώμη, το δε ενδιαφέρον αυτής επικεντρώθηκε μόνον εις την συλλογική ευθύνη και τους υπαίτιους για την εθνική ήττα και καταστροφή. Επίσης μέχρις σήμερα δεν έγινε ουδεμία αναφορά και δημόσιες συζητήσεις για την παρουσία και εγκληματική συμπεριφορά της Wehrmacht ως κατοχική δύναμη εις τις άλλες χώρες.
Η Γερμανική Κατοχή επέφερε ανείπωτα δεινά εις τον Λαό μας. Ο Εμφύλιος Πόλεμος ο οποίος ακολούθησε με ανυπολόγιστες καταστροφές, δεν ήταν μόνον μία συνέπεια της βάρβαρης Γερμανικής Κατοχής, η οποία ευθύνεται και για την διάσπαση της Εθνικής Αντίστασης και τον Εθνικό Διχασμό του Εμφυλίου Πολέμου. Αλλά παράλληλα η διάλυση της χώρας μας εμπόδισε την συμμετοχή αυτής εις το τραπέζι των Νικητριών Δυνάμεων για να διεκδικήσει τις σχετικές αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο εις τον κατάλληλο χρόνο. Όμως μόλις λίγο αργότερα, η αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων εις την Ευρώπη με τον Ψυχρό Πόλεμο, την στήριξη και ανόρθωση της Γερμανίας, την ίδρυση του ΝΑΤΟ και λίγο αργότερα της ΕΟΚ/Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα την συμμετοχή της χώρας μας εις το νέο πνεύμα της υπεράσπισης της Ευρώπης, αλλά και την αποχή της χώρας μας από το αίτημα πολεμικών αποζημιώσεων και το Κατοχικό Δάνειο, το οποίο έθεσε εις τις καλένδες.
Παράλληλα, ως είναι ήδη γνωστόν, με την ανόρθωση της Γερμανίας έχουμε τώρα και την αναθεώρηση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι της Ελλάδος. Με την αλλαγή της προπολεμικής τακτικής του Βερολίνου να επεμβαίνει εις την εθνική πορεία της χώρας μας, μέσω στρατιωτικών ενισχύσεων των αντιπάλων μας π.χ. Ελληνικό-Τουρκικός Πόλεμος 1897, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Εθνικός Διχασμός 1914 με την σύγκρουση Βασιλοφρόνων και Βενεζελικών, Μικρασιατική Καταστροφή με την στήριξη του Κεμάλ Ατατούρκ. Τώρα, μετά το 1950, με την απευθείας διείσδυση εις την ελληνική πολιτική των ισχυρότατων Πολυεθνικών Εταιριών της, οι οποίες δια των μιζών ανέδειξαν την διαπλοκή και την διαφθορά του Πολιτικού Συστήματος Μαριονέτων, το οποίο εκ του λόγου αυτού, όχι μόνον προστάτευε και φυγάδευε εις την Γερμανία εγκληματίες πολέμου, όχι μόνον απέφευγε την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου, αλλά τελικώς οδήγησε και εις την χρεοκοπία και κατάρρευση της χώρας μας.
Το Βερολίνο οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει Διμερής Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, ούτε Διεθνείς Συμφωνίες εις τις οποίες συμμετείχε και η Πατρίδα μας για την διευθέτηση των πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου. Η καταβολή των 115 εκατομμυρίων Μάρκων από την Γερμανία η οποία έγινε την 18.03.1960 κατόπιν διαπραγμάτευσης μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Konrad Adenauer ήταν ένα αποτέλεσμα μίας «Συμφωνίας αποζημίωσης Οικείων», δηλαδή οφειλές προς ορισμένους ιδιώτες, και δεν αποτελούσε τελική απόφαση. Οφείλει επίσης να γνωρίζει, ότι εις το τεράστιο Μνημείο του Ολοκαυτώματος το οποίο εγκαινιάστηκε την 10.05.2005 εις το κέντρο του Βερολίνου η Γερμανική Κυβέρνηση αρνήθηκε να συμπεριλάβει μαζί με τους Εβραίους και τα δεκάδες χιλιάδες θύματα των κρεματορίων άλλων εθνικοτήτων, εκ του φόβου διεκδικήσεων πολεμικών αποζημιώσεων από άλλους λαούς.
Η Ηγεσία του Βερολίνου οφείλει επίσης να γνωρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου πάσης μορφής και οι απαιτήσεις της Ελλάδος οι οποίες δεν έχουν διευθετηθεί μέσω Διμερών Συμφωνιών, αλλά και οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι ενεργές και ποτέ δεν παραγράφονται.
Τέλος ένα μήνυμα προς την ηγεσία του Βερολίνου. Η Παγκόσμια Ιστορία διδάσκει, ότι η ανθρωπότητα στηρίζεται εις τις Αρχές, Αξίες και Αιώνια Δύναμη του Ελληνικού Πνεύματος. Όποιος εναντιώνεται προς αυτό ηττάται!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.