Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ τ. ΒΑΣΙΛΙΑ;


ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”
Ακέφαλη Νέα Δημοκρατία
Οι ώρες περνούν , οι ημέρες περνούν, οι μήνες περνούν…
Και η ΝΔ δεν έχει πρόεδρο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει αρχηγό να την εκφράσει στο Κοινοβούλιο, να αντιταχθεί στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που διαλύει όλη την Κοινωνία με τις αποφάσεις του. Που προσπαθεί να διαλύσει εν ονόματι της αθεΐας του, όλες εκείνες τις διαχρονικές και πατροπαράδοτες αξίες του Ελληνικού Έθνους. Ο οποίος επισκέπτεται τον Πανάγιο Τάφο και αρνείται να κάνει το Σταυρό του, αλλ΄ όμως, ευχαρίστως και χωρίς δισταγμό φορά τον εβραϊκό κιπά.
Αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες, που έχουν ανοίξει οι Πύλες της Αβύσσου στην περιοχή μας, όπου η ΕΕ “νταντεύει” την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα, όταν ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν την καταγγέλλει σε όλη την ανθρωπότητα ως υποστηρικτή του Ισλαμικού κράτους των Τζιχαντιστών, στη ΝΔ βαυκαλίζονται. Όταν όλη η Ευρώπη στήνει στα σύνορά της συρματοπλέγματα καθώς και τα Σκόπια στα βόρεια σύνορά μας, που λαθρομετανάστες και πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ειδομένη με απρόβλεπτες συνέπειες, που ο Υπουργός Μετανάστευσης παρακαλάει για να του διαθέσουν μερικές ημέρες για να λύσει το μείζον ζήτημα, η ΝΔ βρίσκεται χαμένη στη δική της εσωκομματική διένεξη. Επιβεβαιώνοντας τον θυμόσοφο λαό που σε τέτοιες περιπτώσεις αναφωνεί: “Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μ…. χτενίζεται”…
Έτσι, και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ελπίζουμε προς όφελος της Δημοκρατίας να τελεσφορήσει η νέα απόπειρα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ. Ας ελπίσουμε πως θα καταφέρουν να τις πραγματοποιήσουν στις 20 Δεκεμβρίου 2015, παρά το γεγονός πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ανίκανο να τις διεξάγει στις 22 Νοεμβρίου 2015. Όμως, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Πως είναι δυνατόν την επόμενη ημέρα αυτών των εκλογών, όποιος και αν είναι ο νικητής, να μπορέσει το κόμμα της Κεντροδεξιάς Παράταξης να πορευθεί ενωμένο; Όταν καθημερινώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των υποψηφίων δελφίνων, με βαριές και προσβλητικές πολλές φορές κουβέντες και εκφράσεις, που εκτοξεύονται μεταξύ τους; Είναι δυνατόν αυτοί, την επομένη των εκλογών να ομονοήσουν και να συνεργαστούν;
Η Ντόρα Μπακογιάννη καταγγέλλει
Πρόσφατα, η Ντόρα Μπακογιάννη κατήγγειλε πως υπάρχουν συμφέροντα που “επιθυμούν” τη διάλυση της ΝΔ… που αν συνεχίσουν την “ευγενή” προσπάθειά τους θα τα ονοματίσει… δηλώνοντας επίσης πως, η ΝΔ δεν κινδυνεύει από διάσπαση, αλλά κινδυνεύει από διάλυση…
Αυτές τις πολύ σοβαρές καταγγελίες και διαπιστώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε, εστιάζοντας στον πρώην Πρωθυπουργό και “ιδιοκτήτη” της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Στον πολιτικάντη που:
Έκανε γαργάρα τις προεκλογικές του εξαγγελίες το 2004 περί πάταξης των 4-5 νταβατζήδων που λυμαίνονταν και έκαναν κουμάντο στο Ελληνικό Δημόσιο. Και όχι μόνο δεν τους πάταξε, αλλά τους αύξησε οδηγώντας τη χώρα περισσότερο στη δηλητηριώδη τους μέγγενη.
To 2009 αιφνιδίως διάλυσε τη Βουλή και “παρέδωσε” την Εξουσία στον “μυστήριο” για το ρόλο του, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έσυρε το λαό και την Πατρίδα στα Μνημόνια, ποτίζοντάς μας χολή και δυστυχία.
Μετά από 6 χρόνια αφωνίας, “τόλμησε” για μοναδική φορά να μιλήσει πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στηρίζοντάς μεγαλοπρεπέστατα το ΝΑΙ. Δημοψήφισμα, στο οποίο είπε ΟΧΙ το 61,3% του λαού μας…
Ωστόσο, αυτός ο άτολμος και δειλός πολιτικός, αποφεύγει σήμερα να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση στα τεκταινόμενα της διαδοχής στην προεδρία της ΝΔ. Με την περίεργη σιωπηλή στάση του, διαιωνίζει το πρόβλημα της μη λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα. Γιατί, τα δημοκρατικά πολιτεύματα απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρή αντιπολίτευση. Και στην Πατρίδα μας δεν ισχύει τίποτε από τα δυο. Παρά ταύτα, θεωρούμε πως ενδεχομένως αυτή η περίεργη στάση να υποδηλώνει άλλα βαθύτερα ζητήματα. Μήπως ο Κώστας Καραμανλής επιζητά τη διάλυση της ΝΔ; Και αν ναι, γιατί;
Επαναφορά του τέως
Οι πάντες γνωρίζουν πως το κέντρο της Παγκόσμιας Μασονίας είναι το Λονδίνο. Ενθυμούμαστε λοιπόν, – έτσι αναφέρεται – πως ο Κώστας Καραμανλής εκμυστηρεύθηκε πως για να καταθέσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της ΝΔ, συμβουλεύθηκε τη “Μεγάλη Στοά” του Λονδίνου. Η ίδια “στοά” που περιέθαλψε, όταν μόνιμα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, τον τέως Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνο με την οικογένειά του. Η οποία ξαφνικά, αποφάσισε πριν από δυο χρόνια να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσεως και της πολιτικής ανωμαλίας. Θα ενθυμείστε πως το 2013 “έπαιξε” πολύ το θέμα της καθόδου του διαδόχου Νικολάου στην πολιτική σκηνή. Και όπως σαν κομήτης αναπαράχθηκε η είδηση από όλα τα ΜΜΕ της εποχής, κατά τον ίδιο τρόπο στην πορεία “θάφθηκε”. Προφανώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι θεώρησαν πως δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος…
Όμως, μετά από δυο χρόνια οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν. Η “πρώτη κυβέρνηση αριστερά” χάθηκε μέσα στις υποσχέσεις της και τα νταηλίκια της. Ο λαός είναι ζαλισμένος και τη μια στιγμή ψηφίζει το χωρίς ιδεολογία “Ποτάμι” και την άλλη στιγμή την προβληματική και επικίνδυνη για την οικουμενικότητά της “Ένωση Κεντρώων”. Προσπαθεί – ο λαός – να δώσει ελπίδα και δύναμη στην ψήφο του. Μια ψήφο που δεν την εμπιστεύεται στη ΝΔ. Σ΄ αυτό το κλίμα της γενικευμένης παρακμής, οι “κεντροδεξιοί” ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι και προδομένοι. Αυτά τα συναισθήματα μετατράπηκαν σε οργή, μετά την αποτυχία εκπλήρωσης της εσωκομματικής διαδικασίας των εκλογών. Έτσι, η διάσπαση της ΝΔ, αν όχι η διάλυσή της φαντάζει ως ένα γεγονός.
Σ΄ αυτήν την καίρια πολιτική στιγμή, που το “έδαφος” είναι κατάλληλο για να οργωθεί, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δεν εμπιστεύεται το υπάρχον πολιτικό προσωπικό των κομμάτων, αυτή η στιγμή είναι η καταλληλότερη για την δημιουργία φιλοβασιλικού κόμματος. Και μην ξεχνάμε πως το φιλοβασιλικό κόμμα το φέρνει η “στοχευμένη” διάσπαση της ΝΔ. Μην ξεχνάμε επίσης, πως η “επένδυση” θα γίνει, από τη στιγμή που γνωρίζουν πως, για μαγιά θα χρησιμοποιήσουν τις παραδοσιακές φιλοβασιλικές ψήφους.
Κλείνοντας, να πούμε πως δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός της δωρεάν διάθεσης του βιβλίου της αυτοβιογραφίας του Κωνσταντίνου από την εφημερίδα “Το Βήμα”. Του συγκροτήματος Λαμπράκη – Ψυχάρη βεβαίως – βεβαίως, για να μην ξεχνιόμαστε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η εν λόγω εφημερίδα αύξησε κατά το ένα τρίτο τις πωλήσεις της. Σε μια εποχή που όλες σχεδόν οι εφημερίδες έχουν πτωτική τάση στην κυκλοφορία τους. Αν σας λέει κάτι αυτό. Γιατί εμάς, μας λέει πολλά!!!

Μεγάλη προσοχή: Τι ισχύει στη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια;




Νέο τοπίο διαμορφώνεται για τα νοικοκυριά...
και τους επιχειρηματίες που έχουν καθυστερούμενες, άνω των 90 ημερών, οφειλές σε τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να αναθέτουν ή να πωλούν τις συμβάσεις των «κόκκινων» δανείων σε ειδικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους θα προτείνουν ακόμη και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες.

Οι δανειολήπτες και οι εγγυητές δεν θα αιφνιδιάζονται πριν πωληθεί το κόκκινο δάνειό τους, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα ειδοποιούνται εντός 12 μηνών πριν από τη μεταβίβαση με εξώδικη πρόσκληση να προχωρήσουν σε διακανονισμό.

Το πλαίσιο για την είσοδο στην ελληνική αγορά και των αυστηρών κανόνων λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, γνωστών και ως funds επιδιώκει να θεσπίσει η κυβέρνηση με τρία άρθρα του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Με τις διατάξεις αυτές, όπως αποκαλύπτει το Έθνος, επιδιώκεται η ταχύτερη διευθέτηση των κόκκινων δανείων που εκτιμώνται σε 107 δισ. ευρώ επί συνόλου 212 δισ., καθώς οι τράπεζες προκειμένου να καθαρίσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκιά τους θα μπορούν να τα διαθέτουν έναντι χαμηλότερης τιμής από την πραγματική τους αξία σε Εταιρίες Διαείρησης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Προτάσεις

Οι τελευταίες, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, θα μπορούν να κάνουν ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης στους δανειολήπτες σε σχέση με τ πιστωτικά ιδρύματα λόγω της διαφοράς της τιμής από την τιμή απόκτησης των κόκκινων δανείων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρίες αυτές θα μπορούν ακόμα και να χορηγούν δάνεια ή πιστώσεις σε δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν εξαγοράσει με σκοπό αποκλειστικά την αναχρηματοδότηση του κόκκινου δανείου.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας προτείνουν προς ψήφιση σειρά αυστηρών μέτρων και προϋποθέσεων για τη δράση των funds. Ενδεικτικό είναι ότι οι εταιρίες υποχρεωτικά θα κάνουν προτάσεις διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλων σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο νόμος Κατσέλη.

Νομιμοποιούνται βέβαια να προβαίνουν σε κάθε δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων. Επίσης οι ειδικές εταιρίες μπορούν να ζητούν από τις τράπεζες την άρση του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών. Επιπλέον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 εξαιρούνται από τις αγοραπωλησίες οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικά δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις, οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων μέχρι 50 άτομα και κύκλο εργασιών ως 10 εκατ. ευρώ) και μεσαίες επιχειρήσεις (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ), καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου. Για αυτές τις κατηγορίες θα θεσπιστεί κατάλληλο εφαρμοστικό πλαίσιο.

Η νέα αγορά θα εποπτεύεται από την ΤτΕ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι τράπεζες θα μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων στις ΕΔΑΜΕΔ. Επίσης οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ΕΜΑΜΕΔ, όπως οι τελευταίες έχουν τη δυνατότητα να τα μεταπωλούν σε τράπεζες και άλλες παρόμοιες με εκείνες εταιρίες.

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, λειτουργίας και δραστηριοποίησης των ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΜΕΔ. Θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, υποκαταστήματα στη χώρα μας, να λαμβάνουν ειδική άδεια από την ΤτΕ και να υποβάλλουν σωρεία δικαιολογητικών, ακόμη και στοιχεία των μετόχων και συμβούλων προκειμένου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους.

Για τη λήψη της σχετικής άδειας, είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων ή/και έμμεσων μετόχων, της ταυτότητας των προσώπων τα οποία έχουν ειδικές συμμετοχές και της ταυτότητας μετόχων με συμμετοχή 10% ή περισσότερη έκαστου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια των εν λόγω εταιρειών και να περιορίζεται ο κίνδυνος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συμπεριλαμβάνεται ακόμα η πιστοποίηση της ταυτότητας των συμβούλων της εταιρείας.

Με σκοπό τη διασφάλιση της μέγιστης προστασίας των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, για τη χορήγηση της άδειας κατατίθεται στην ΤτΕ εμπεριστατωμένη έκθεση στην οποία καταγράφονται διεξοδικά οι βασικές αρχές και μέθοδοι που θα εφαρμόζονται κατά τη διαχείριση των απαιτήσεων. Ειδική μνεία πρέπει να προβλέπεται για δανειολήπτες που εντάσσονται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σύμφωνα και με τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη).

Για λόγους δημοσιότητας και διαφάνειας, η ΤτΕ διατηρεί στην επίσημη ιστοσελίδα της πλήρως ενημερωμένο κατάλογο με όλες τις αδειοδοτημένες εταιρείες.

Αναστολή της χορηγηθείσας άδειας αποφασίζει η ΤτΕ σε περίπτωση παράβασης είτε του τιθέμενου ρυθμιστικού πλαισίου, των Πράξεων της ΤτΕ ή των όρων της σύμβασης μεταβίβασης ή διαχείρισης δανειακών απαιτήσεων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εταιρείας, η ΤτΕ δύναται να προβεί στην ανάκληση της σχετικής άδειας. Η ανάκληση δύναται να επισπευτεί και στις περιπτώσεις όπου ότι η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια βάσει ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή με οποιοδήποτε άλλο αντικανονικό τρόπο ή υπέβαλε, γνωστοποίησε ή άλλως δημοσιοποίησε με οποιοδήποτε τρόπο ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ή ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή έντυπα. Επίσης προβλέπεται ανάκληση της άδειας λειτουργίας, αν διαπιστώνεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιείται ως μέσο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή αν τα έσοδά της χρησιμοποιούνται για την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων.










tromaktiko

Αποκάλυψη: Να γιατί επέμεναν οι δανειστές για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων! Τα θέλουν όλα δικά τους...





Πίεσαν αφόρητα για τη δημιουργία του, αλλά τώρα σκοπεύουν να...
ανατρέψουν μονομερώς τη συμφωνία για τα 50 δισ.(σε βάθος 30ετίας) της κρατικής περιουσίας που θα μεταβιβαστούν στο υπό σύσταση υπερταμείο

Νάρκη στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, η οποία προβλέπει ότι τα 50 δισ. ευρώ (σε βάθος 30ετίας) της κρατικής περιουσίας που θα μεταβιβαστούν στο υπό σύσταση υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν θα καταλήξουν στα χέρια ξένων για πληρωμές του ελληνικού δημόσιου χρέους, βάζουν οι δανειστές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δανειστές -και ειδικά το Βερολίνο-, που πίεσαν αφόρητα για τη δημιουργία αυτού του νέου ταμείου, σκοπεύουν να ανατρέψουν μονομερώς τη συμφωνία, αξιώνοντας η συγκεκριμένη ρήτρα να ισχύσει κάποια στιγμή στο μέλλον (μετά το 2018 πιθανότατα, οπότε λήγει το νέο μνημόνιο, ή και αργότερα), ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχίσει να διοχετεύεται το 100% στη μείωση του χρέους. Από τον ESM μάλιστα αναμένουν ότι τα 5-6 δισ. που θα δανείσουν θα τους επιστραφούν αμέσως και κατά προτεραιότητα από τα λεφτά των αποκρατικοποιήσεων!

Τυχόν αλλαγή όμως στους σκοπούς για τους οποίους θα διατίθενται τα χρήματα που θα προκύψουν από ιδιωτικοποιήσεις, από το 2016 που θα συσταθεί το νέο ταμείο και για τα επόμενα 30 χρόνια, προκαλεί ανησυχίες στην κυβέρνηση για το ποια στάση τελικά θα τηρήσει κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η ούτως ή άλλως εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Γαϊτανάκι για τα 50 δισ.

Η μάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές για την «προίκα» του ταμείου, μέσω του οποίου υποτίθεται ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν περίπου 50 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια, έχει ήδη ξεκινήσει στα τεχνικά κλιμάκια.

Μόλις την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα για να κάνει αποδεκτό το νέο ταμείο, υπενθύμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την επιτυχία της 17ωρης διαπραγμάτευσης που ο ίδιος έκανε στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, η οποία αποφάσισε ότι -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα- με το νέο ταμείο τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν θα πηγαίνουν αποκλειστικά για την πληρωμή των δανειστών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τη συμφωνία εκείνη είχε προετοιμάσει προσωπικά ο Κορεάτης σύμβουλος του κ. Γιάνη Βαρουφάκη (παραμένει και επί Τσακαλώτου στο οικονομικό επιτελείο), Γκλεν Κιμ.

Οπως είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι η κυβέρνηση, από τα 50 δισ. ευρώ του Ταμείου τα μισά θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση των τραπεζών (τελικά θα χρειαστούν μόνο τα 5,5 δισ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε κατά το ήμισυ στην ανάπτυξη και κατά το ήμισυ στο χρέος. Αντί να πηγαίνει έτσι το 100% στην εξόφληση του χρέους, θα πηγαίνει μόνο το μισό του μισού, δηλαδή το 25%, ενώ το 75% θα καλύπτει ελληνικές ανάγκες. Από τότε, όμως, έχουν αλλάξει πολλά:

1 Η ελληνική πλευρά θέλει τώρα να προσθέσει στα «προικιά» του νέου ταμείου ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  έτσι ώστε το νέο ταμείο να μπορεί να πουλήσει τις όποιες τραπεζικές μετοχές απομείνουν στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Θέλει επίσης να βάλει το ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του 2016 (περίπου 2 - 3 δισ.) να μπουν στον λογαριασμό των 50 δισ. ευρώ και μέρος των χρημάτων να κατευθυνθεί για επενδύσεις ή ακόμη και για το Ασφαλιστικό.

2 Από πλευράς των δανειστών, ήδη από τον Νοέμβριο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει τρίξει τα δόντια του, θυμίζοντας ο ίδιος το «ξεχασμένο» προαπαιτούμενο για σύσταση του νέου ταμείου. Θύμισε μάλιστα από τότε ότι τον κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου θα τον συνδιαμορφώσει η ελληνική Task Force, δηλαδή οι Ευρωπαίοι. Ωστόσο το θέμα έχει κολλήσει και έτσι οι όροι λειτουργίας του ταμείου παραμένουν στον αέρα.

Αυτή η «δημιουργική ασάφεια» εξυπηρετεί μεν την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νόμο όπως τον θέλει, αλλά επιτρέπει και στην πλευρά των δανειστών να συνεχίσει να πιέζει για να εισπράξει το 100% των εσόδων, τουλάχιστον για μια περίοδο ακόμη.

Το βασικό τους επιχείρημα φαίνεται πως είναι ότι έως τώρα τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν μηδαμινά και δεν κάλυψαν το χρέος. Θα ζητήσουν, λοιπόν, ό,τι ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ να συνεχίσει να προορίζεται για την κάλυψη του χρέους. Αν όμως βγει η χώρα από το μνημόνιο το 2018 ή αν ξεκινήσει η έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων (που θα ενταχθούν και αυτά στο νέο ταμείο), τότε να επιτρέπεται μέρος των εσόδων να χρηματοδοτεί και επενδύσεις, αλλά μόνο όσες συνδέονται με τις έρευνες ή με την αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Πρακτικά, δηλαδή, μετοχές και ακίνητα που έχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ θα προορίζονται μόνο για το χρέος, ενώ μελλοντικά άλλα περιουσιακά στοιχεία θα μπορεί να τα εκμεταλλεύεται υπό όρους και το Ελληνικό Δημόσιο.

50 δισ. ευρώ «δεν υπάρχουν»

Ακόμα χειρότερα, όμως, και αυτό καθαυτό το ποσό των 50 δισ. ευρώ έχει ήδη μπει σε αμφισβήτηση. Ο λόγος; Εξαιτίας του τρόπου που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και της μικρής χρήσης του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και τα 25 δισ. ευρώ που θα πήγαιναν στις τράπεζες δεν θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και η αξία των τραπεζικών μετοχών που θα παραμείνει στο Δημόσιο δεν θα είναι τέτοια που να επιτρέπει όνειρα για συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ έστω και σε βάθος πολλών ετών.

Τα ζητήματα που γεννώνται πλέον είναι δύο:

■  είναι ή δεν είναι πλέον στόχος τα 50 δισ. ευρώ;
■  αν δεν παραμείνουν τα 25 δισ. ως μαξιλαράκι για τις τράπεζες, τότε θα ενταχθούν και τα 19-20 δισ. ευρώ στον κανόνα «50%-50%» για χρέος και εσωτερικές ανάγκες της χώρας ή όχι;
 Βάσει προγράμματος

Από το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων το Δημόσιο ευελπιστεί να εισπράξει μέσα στο 2016 2 έως 3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό (1,3 δισ. ευρώ) αναμένεται να προέλθει από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια. Περίπου 188 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλιστούν από τον ΔΕΣΦΑ, 74 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των μαρινών, 22 εκατ. ευρώ από την πώληση επιλεγμένων κτιρίων του εξωτερικού, 345 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, 95 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, 19 εκατ. ευρώ από την Κασσιόπη και 7 εκατ. ευρώ από το Παλιούρι. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι διαγωνισμοί για την πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και η αξιοποίηση μιας σειράς ακινήτων του Δημοσίου που μπορούν να αποφέρουν έσοδα (μεταξύ αυτών, τα ολυμπιακά ακίνητα σε Γουδί και Μαρκόπουλο, 14 ακίνητα που είναι κατάλληλα για τη δημιουργία μικρών ξενοδοχείων, η έκταση στη Σαμπάριζα Ερμιόνης και το Castello Bibelli στην Κέρκυρα). Να σημειωθεί ότι το 2015 κλείνει ουσιαστικά χωρίς αποκρατικοποίηση, καθώς ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει μόνο τα 190 εκατ. ευρώ από τη δόση του ψηφιακού μερίσματος, τα 23 εκατ. ευρώ από την πώληση και επαναμίσθωση συγκεκριμένων ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και τα 20 εκατ. ευρώ από το Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα.









tromaktiko

Τι φοβούνται στην ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής;



Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει...
στη Νέα Δημοκρατία μετά και τη χθεσινή πρώτη πρόβα της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων από τη Συγγρού, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία αντιμετώπισε προβλήματα και αδυναμίες, γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τη γκρίνια και τους φόβους στη ΝΔ για τυχόν νέο δεύτερο φιάσκο.

Η πρόβα της Κυριακής προέβλεπε ότι οι ταμπλέτες των εκλογών θα είχαν σταλεί σε όλες τις Νομαρχιακές, όπου θα βρίσκονταν ειδήμονες για να εκπαιδεύσουν τις εκλογικές επιτροπές. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη, καθώς οι ταμπλέτες ήταν λιγότερες από τις προβλεπόμενες για όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην λάβουν καν μέρος στην πρόβα των γαλάζιων εκλογών. Πέραν αυτού, πληροφορίες από τις Νομαρχιακές αναφέρουν πως οι εκπαιδευτές που αναμένονταν για να εξηγήσουν το σύστημα και τις ταμπλέτες στις εφορευτικές επιτροπές σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίστηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα τα μέλη τους να φύγουν άπραγα.

Πάντως, στις Νομαρχιακές Επιτροπές που είχαν αποσταλεί ταμπλέτες διαπιστώθηκε ότι η σύνδεση με τον κεντρικό server δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, γεγονός που αποτιμάται θετικά ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, καθώς οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν στην πρόβα θεωρείται πως δεν θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Πάντως, την ίδια ώρα στη Νέα Δημοκρατία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και του ίδιου του μεταβατικού προέδρου, Γιάννη Πλακιωτάκη, πλέον άπαντες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η αποκλεισθείσα εταιρία, Έξυπνα Συστήματα, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη.

Η εταιρία Genius Systems (Έξυπνα Συστήματα), η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία προς όφελος της Vodafone που ανέλαβε την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις από την πλευρά των υπευθύνων της Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό να ανατεθεί ο διαγωνισμός στην Vodafone, και ζητεί τη ματαίωση των εκλογών μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής.

Όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και στην αίτηση των ασφαλιστικών, η Genius Systems ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα στους όρους του διαγωνισμού υποβάλλοντας οικονομική και τεχνική προσφορά κόστους 545.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης 115.000 για την απασχόληση εξειδικευμένων χειριστών.

Επικαλείται μάλιστα την ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) με τον Ιωάννη Παπαϊωάννου της αρμόδιας υπηρεσίας της ΝΔ και τηλεφωνήματα «ακόμη και με τον γενικό διευθυντή της ΝΔ» την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εταιρία, η υποβληθείσα πρόταση ήταν δεσμευτική για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου και ήταν οικονομικότερη κατά τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε σχέση με τις 750.000 ευρώ που θα δοθούν στην Vodafone.

Περαιτέρω η εταιρεία υποστηρίζει ότι το τελικό κόστος θα υπερβεί το 1,2 εκατ ευρώ από τη στιγμή που θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι 1.900 περίπου χρήστες υπολογιστών εκείνη τη μέρα. Αποκαλύπτει δε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας και στους 4 υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ.

Από τη λεωφόρο Συγγρού εμφανίζονται καθησυχαστικοί για το θέμα, υπογραμμίζοντας πως δεν συντρέχουν λόγοι να υπάρξει νέα αναβολή της εκλογικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, κύκλοι του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη τόνιζαν το Σάββατο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ουσιαστικά μία ιδιωτική εταιρία, η οποία δεν υποχρεούται να καταφύγει στην φθηνότερη λύση, άρα δεν υφίσταται κάποιο θέμα.

Όπως και να έχει, το μέλλον των εκλογών θα φανεί την Τετάρτη που συζητείται η προσφυγή της εταιρίας Genius Systems στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα πάντως, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος με ανάρτησή του πολιτικοποιεί το θέμα, τονίζοντας ότι κάποιοι δεν θέλουν εκλογές. «Κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μη γίνουν εκλογές στη ΝΔ ή προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο γιατί δεν θέλουν μεγάλη συμμετοχή. Θέλουν ένα κόμμα μικρό και κλειστό. Δεν θα τους περάσει όσες παρεμβάσεις και να κάνουν…», γράφει ο κ. Παπαμιμίκος στο Facebook.



















tromaktiko

Στη Βουλή τα πραπαιτούμενα

vouli

 Με την μορφή του κατεπείγοντος κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής τα 13 προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν προκειμένου να λάβει η χώρα την δόση του 1 δις.
Αύριο το επόμενο crash test για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από το Μαξίμου δεν περιμένουν να έχουν απώλειες αλλά αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι κατά την διαδικασία της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της βουλής, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε περιλαμβάνει μέτρα - φωτιά, καθώς θα έρθουν τα πάνω κάτω σε ότι αφορά μισθολόγια και κόκκινα δάνεια.







voice news

Αδράνεια της κυβέρνησης. Μας πετάει έξω από τα σπίτια μας

kuvtsip

Το voicenews.gr πάντα συνδυάζοντας τα γεγονότα χωρίς να παίρνει θέση παρουσιάζει αντικειμενικά τα γεγονότα. Η Κυβέρνηση έχει δείξει αδράνεια σε πολλά θέματα. Ένα από αυτά είναι και η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων.

red daneio

Όσοι αφήνουν απλήρωτα δάνεια για πάνω από 30 ημέρες, από τις 15 Δεκεμβρίου θα λαμβάνουν άμεσα προειδοποιητική επιστολή. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, στα funds θα μπορούν να περάσουν αρχικά τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα στεγαστικά, πλην των δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία. Ειδικότερα, εως τις 15 Φεβρουαρίου τα μη τραπεζικά ιδρύματα δεν θα αγοράζουν τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά.





voice news

ALERT! Πανικός στο Μαξίμου

maximoy tsip


Ένα χρόνο διακυβέρνησης κλείνει σε ένα μήνα η Κυβέρνηση και ήδη η φθορά της είναι φθορά εκ των ουκ άνευ. Συμμετείχε στο έργο των διαπραγματεύσεων όχι ως πρωταγωνιστές αλλά σαν κομπάρσοι. Τώρα έφτασε στο σημείο να φοβάται μην τυχόν της φύγουν δυο βουλευτές και χάσει την δεδηλωμένη. Το πολυνομοσχέδιο το οποίο έρχεται για την απελευθέρωση του ενός δισεκατομμυρίου και όχι των 80 δις που υποσχόταν η Κυβέρνηση είναι ένα νομοσχέδιο επιπλέον προαπαιτουμένων προκειμένου να δοθεί λίγο οξυγόνο στη Χώρα. Στο πλαίσιο λοιπόν του κατευνασμού των όποιων αντιδράσεων, αλλά και της ψυχολογικής στήριξης όσων νιώθουν δυσφορία και πρόβλημα συνείδησης που καλούνται να ψηφίσουν μνημονιακά μέτρα, συνεχίζονται οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανά περιφέρεια. Το απόγευμα της Δευτέρας θα βρεθούν στο Μαξίμου οι βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ταυτόχρονα το Μαξίμου διαβεβαιώνει το εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι θα φέρει, ίσως και σήμερα στη Βουλή, ένα πρώτο νομοσχέδιο από το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα του κόμματος, που θα αντισταθμίζει κάπως τις επώδυνες συνέπειες του μνημονίου. Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα και ρυθμίσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (προγράμματα σίτισης, ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης κλπ), καθώς και παρεμβάσεις στην Παιδεία, με την επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά και στην Υγεία με προβλέψεις για τους ανασφάλιστους.
Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα εισάγεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται (στις 14.00) στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Η συνεδρίαση στην επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 22.00 με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.
pasok grafeia
Έχουν μαζευτεί όμως πάρα πολλά αυτή την περίοδο. Από τη μια η αδράνεια στη φύλαξη των συνόρων μας από την άλλη αδράνεια και αποδοχή στη διαπραγμάτευση και στην εσωτερική πολιτική οδηγούν σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες όπως η τοποθέτηση Βόμβας στη Χαριλάου Τρικούπη και όπως το πάρτι των Τούρκων στο Αιγαίο. Πότε θα καταλάβουν οτι αυτοί κυβερνούν;
tourkoi aigaio









voice new
 

Νέο χτύπημα της Ρωσίας στις ΗΠΑ δημιουργεί πανικό


rwshpa

Οι Ρώσοι ανεβαίνουν γρήγορα στην κορυφή της παγκόσμιας γεωπολιτικής δυναμικής. Δημιουργεί τον δικό της οίκο αξιολόγησης "τελειώνοντας" το πλεονέκτημα των ΗΠΑ. Η ρωσική οικονομία αντίθετα από τις οικονομίες των περισσότερων χωρών είναι αυτάρκης καθώς όλα τα βασικά αγαθά βρίσκονται στο έδαφός της και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχει λυγίσει η ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις που επέβαλαν Δύση και ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, μετά την ανάκτηση της Κριμαίας και την επιθυμία του κριμαϊκού λαού να αυτοχαρακτηρισθούν Ρώσοι όπως και στο παρελθόν. Με τους πιστοληπτικούς οργανισμούς παίζονται πολλά παιχνίδια που δεν έχουν να κάνουν με οικονομικά δεδομένα όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση του ΔΝΤ το οποίο από την Ελλάδα απαιτεί "αίμα" ενώ για χάρη της Ουκρανίας αλλάζει τους κανονισμούς του. Το ΔΝΤ αποφάσισε ξαφνικά επειδή μάλλον θα χάσει το μονοπώλιο των 65 χρόνων λειτουργίας του να χαλαρώσει τους όρους δανειοδότησης προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικός δότης. Καταληκτικά ζούμε σε μια εποχή γρήγορων ανακατατάξεων και ριζικών αλλαγών. Οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε.










voice new

ΠΡΟΔΟΣΙΑ… ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


ΕΛΛΑΔΑ
ΠΛΗΡΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΩΔΥΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ…
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι Γερμανοί την στιγμή που εδώ και πέντε χρόνια μας ξεβρακώνουν, επιβάλλοντας στον ελληνικό λαό ανθελληνικά μνημόνια, την ίδια στιγμή διάκεινται ευνοϊκά – ενδεχομένως να βρίσκονται και από πίσω –στις «απαιτήσεις» της Τουρκίας για συνδιαχείριση της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, όπερ και σημαίνει και συνεκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής με ότι συνεπάγεται αυτό για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας!
Για να το πετύχει αυτό «εγκλωβίζει» το εξωτερικό δόγμα της χώρα μας που πρεσβεύει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τους Ευρωπαίους, με τη μόνη διαφορά ότι ενώ εμείς πρεσβεύουμε τη θέση αυτή ως αναγκαία για τη διαφύλαξή τους απέναντι στις προκλητικές παραβιάσεις των τούρκων, η Γερμανία το εκλαμβάνει ως ευκαιρία να μετατρέψει το Αιγαίο σε «γερμανική λίμνη» την οποία θα εκμεταλλεύεται παρέα με τους τούρκους.
Την ώρα που έρχεται η γερμανοτραφής Frontex, το Αιγαίο μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με εμβόλιμα πυρά των Ρώσων κατά των Τούρκων, με την Ελλάδα να βρίσκεται συνολικά σε εορταστική ραστώνη…
ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΠΛΕΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΒΥΘΙΖΕΙ ΒΑΡΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΒΥΘΙΖΕΙ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΒΑΡΚΑ  ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στο βίντεο Τουρκική Ακταιωρος με κανόνι νερού γεμίζει την λαστιχένια βάρκα κατάφορτη με γυναικόπαιδα