Η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε στις 30 Αυγούστου 2015 την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος στην ΑΟΖ της Αιγύπτου-η οποία συνορεύει με την Κυπριακή- το κοίτασμα ZOHR.
Είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι τα κοιτάσματα της αν. Μεσογείου, δηλαδή αυτά νοτίου της Κρήτης,της Κύπρου, του Αιγαίου και του Ιονίου είναι πλέον όχι απλά αξιοποιήσιμα άλλα ικανά να ανατρέψουν την παντοκρατορία των Αράβων πετρελαιοπαραγωγών.
Η τιμή του πετρελαίου συνεχώς πέφτει. Ο λόγος είναι η σύμπραξη ΗΠΑ -Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να χτυπήσουν την Ρωσική οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές υδρογονανθράκων.
Όμως υπάρχουν και άλλες πτυχές που μας διαφεύγουν. Η Σαουδική Αραβία βλέπει με τρόμο να στεγνώνουν τα κοιτάσματα της. Βέβαια ποτέ δεν το ανακοίνωσε αλλά εάν παρατηρήσει κανείς τις εξαγγελίες της Σαουδικής Αραβίας σε ότι αφορά τα ενεργειακά εύκολα καταλαβαίνει ότι μέχρι το 2030 τα κοιτάσματα της στεγνώνουν. Η Σαουδική Αραβία εισάγει σήμερα λαθραία πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος το οποίο έχει καταλάβει πετρελαιοπηγές του Ιράκ. Το πετρέλαιο αυτό το βαφτίζει Σαουδαραβικό και το ρίχνει στη αγορά πρώτον για να καλύψει την ένδεια της σε κοιτάσματα και δεύτερο για να αυξήσει την παραγωγή που φέρνει την πτώση των τιμών.
Ένας άλλος παραγοντας για την τεχνητή πτώση των τιμών από τους Άραβες είναι να καταστήσουν την εξόρυξη των Ελληνικών και γενικά Μεσογειακών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ασυμφορη. Τα κοιτάσματα αυτά για να εξορυχθούν με κέρδος πρέπει η τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται στα 60 δολ το βαρέλι και πάνω. Για τους Άραβες η πτώση των τιμών αποτελεί κόλαφο για την οικονομία τους αλλά τουλάχιστον εμποδίζουν άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ελλάδα να μπούνε στην αγορά. Η δε Αίγυπτος αποτελεί το κόκκινο πανί για τους Σαουδάραβεςδιότι παρόλο που αποτελεί μουσουλμανική σουνιτκή χώρα έχει ξεφύγει από τα νύχια του ισλαμισμού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του πρωην προέδρου Μορσί ο οποίος χρηματοδοτούνταν από την Σαουδική Αραβία και ανετράπη από τον σημεριμενό κοσμικό πρόεδρο Αλ Σίσι.
Η Αίγυπτος είναι απαραίτητη στους Σαουδάραβες και Καταριανούς διότι ελέγχει την διώρυγα του Σουέζ την μοναδική δίοδο για την εξαγωγή αερίου με τάνκερ προς την Ευρώπη και Γερμανία.
Η Αίγυπτος όχι μόνο ξέφυγε από τους ισλαμιστές αλλά έχει συνταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και σαν μην έφτανε αυτό τελευταία ανακάλυψε και τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που απειλούν να καταστήσουν τους ''στεγνωμένους'' Σαουδάραβες από πετρελαιοπαραγωγούς σε απλό βενζινάδικο.
Ωστόσο πολύ δύσκολα οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά εφόσον η Σαουδική οικονομία παρουσιάζει ελλέιματα τα όποια μαλίστα επειδεινώνονται με τον πόλεμο στην Υεμένη.
Το δίλημμα των Αράβων είναι είτε η αύξηση των τιμών και η είσοδος σε μερικά χρόνια νέων παραγωγών όπως η Ελλάς και η Αίγυπτος είτε η τεχνητή διατήρηση των τιμών χαμηλά με καταστροφή της οικονομία της.
Υπάρχει βέβαια και η τρίτη εναλλακτική, ο γενικευμένος πόλεμος σε Μ Ανατολή με την αιγίδα των ΗΠΑ,πόλεμο που ήδη έχει αρχίσει με το Ισλαμικό Κράτος το οποίο έχει εισβάλει σε Ιράκ και Συρία. Το ισλαμικό κράτος χρηματοδοτείται από την Σαουδική Αραβία και Κατάρ και έχει ως στρατηγικό στόχο την μεταφορά του πολέμου στην Τσετσενία και στην Ευρώπη δια μέσω Ουκρανίας και βόρειας Αφρικής.Με τον πόλεμο αυτό τα υποψηφια πετρελαιοπαραγωγά κράτη θα ασχοληθούν με την επιβίωσή τους και όχι με την εξόρυξη η οποία απαιτεί σταθερότητα και επενδύσεις σε ειρηνικό περιβάλλον.
voice news