Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Πισώπλατο γερμανικό μαχαίρωμα στην Κύπρο: Απέκρυψε πρόσκληση προς τον κατοχικό ηγέτη!


Backstabbed
Του Κώστα Βενιζέλου
Ταξιδιωτική περιοδεία ετοιμάζεται για τον Μουσταφά Ακιντζί, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Λευκωσία.
Αυτή την περίοδο προετοιμάζονται ταξίδια του κατοχικού ηγέτη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με παρέμβαση της Άγκυρας αλλά και με ενθάρρυνση ενός τουλάχιστον εταίρου μας στην Ε.Ε., που κινείται παρασκηνιακά. Πέραν από το προγραμματισμένο για αυτό το μήνα ταξίδι στο Βερολίνο, αυτό του καλοκαιριού στο Λονδίνο, πληροφορίες αναφέρουν πως «ψήνεται» πρόσκληση και από μια σκανδιναβική χώρα.
Σημειώνεται συναφώς ότι το Βερολίνο απέφυγε να ενημερώσει τη Λευκωσία για την απόφασή του να προσκαλέσει τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Κι αυτό παρόλο που μετά που διαβιβάσθηκε στα κατεχόμενα η πρόσκληση, είχε επισκεφθεί το Βερολίνο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για την πρόσκληση όταν περιέπεσε στην αντίληψή της η διοργάνωση συζήτησης στο γνωστό ίδρυμα Friedrich Ebert, με ομιλητή τον κατοχικό ηγέτη( στις 12 Απριλίου).
Σημειώνεται συναφώς ότι προηγήθηκε η πρόσκληση της λεγόμενης υπουργού Εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ στο Βερολίνο και η συνάντηση της με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, ο οποίος μερικά 24ωρα μετά, στις αρχές Μαρτίου, ήλθε στην Κύπρο και έγινε δεκτός από Πρόεδρο και ΥΠΕΞ ενώ πήγε και στα κατεχόμενα. Κι αυτό παρόλο που υπήρξε αντίδραση για τη μετάβαση της Τσολάκ στην Γερμανία.
Η χλιαρή, ωστόσο, στάση της Λευκωσίας σαφώς και προκάλεσε και τα όσα ακολούθησαν με τις προσκλήσεις. Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε να αποκρύψει από τη Λευκωσία την πρόσκληση προς τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Και δεν οφείλεται τόσο γιατί ήθελαν να αποφύγουν την αντίδραση της Λευκωσίας, που αργά ή γρήγορα θα το μάθαινε, αλλά πρωτίστως επειδή στόχος ήταν να ικανοποιήσουν την Άγκυρα.
Όπως πληροφορούμαστε, εξαρχής ενήμεροι για το ταξιδιωτικό πρόγραμμα του κ. Ακιντζί είναι οι Βρετανοί, οι οποίοι θα τον φιλοξενήσουν μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., που χρονικά τοποθετείται στις 23 Ιουνίου. Για να καθησυχαστεί ο κατοχικός ηγέτης για την… καθυστέρηση αυτού του ταξιδιού, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υφυπουργού για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντιγκτον. Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το κατοχικό καθεστώς, ο κ. Λίντιγκτον «επαναβεβαίωσε την επίσημη πρόσκληση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ στον κ. Ακιντζί, ενώ συζητήθηκε η ημερομηνία και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης».
Είναι σαφές υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για την οργάνωση επισκέψεων του Ακιντζί στο εξωτερικό ( όπως και της Τσολάκ). Η Λευκωσία, η οποία ανέχθηκε αρχικά τις κινήσεις αυτές και είχε συναινέσει σε επαφές του κατοχικού ηγέτη, επιχειρεί τώρα να κινητοποιηθεί για να αποτρέψει γενίκευση του φαινομένου.Πόσο εύκολο είναι το εγχείρημα μας της, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο πως όσοι θα δέχονται την αντίδραση της Λευκωσίας θα παραπέμπουν στις συναντήσεις Ακιντζί με τον Κάμερον( στο Νταβός), τον Μπάιντεν ( περισσότερο από μια φορά), τον Κέρι και άλλους.





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου