Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Την Ελλάδα του 2021 βλέπει ο Τσίπρας! Θα υπάρχει ως τότε Ελλάδα;


tsipras_kokkino_fonto
Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη σύγκληση το επόμενο διάστημα της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει για τη σύγκληση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
Αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας ότι ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του είναι πολύτιμος για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και για τη χώρα.
Βασικοί στόχοι του συνεδρίου πρότεινε να είναι το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση, καθώς και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη σχεδιασμένης δουλειάς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.
«Η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα έχουν λόγο και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της».
Αναφερόμενος στην ατζέντα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:
«Ήρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό.

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ…


Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,1
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΑΠΛΕΣ, ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ…
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,2
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ3
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,4
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,5
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,6
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,7
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,8
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,9

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ ΘΑ… ΜΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟ!


Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ ΘΑ… ΜΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟ!
Η ψήφιση από την γερμανική βουλή του σχεδίου νόμου των Πρασίνων με το οποίο συμφωνούν και τα δυο μεγάλα γερμανικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανών της Μικράς Ασίας, τινάζει στον αέρα την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για τις ροές των λαθρομεταναστών από τις μικρασιατικές ακτές του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά.
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ ΘΑ… ΜΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟ!2
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει δια στόματος του ίδιου του Ερντογάν προς την κ Μέρκελ, ότι αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, Ποντίων, Ασσυρίαν και γενικά των χριστιανών της Ανατολής από τους Οθωμανούς και Κεμαλικούς, αυτό θα σημάνει ότι πάει να ισχύει η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους λαθρό.
Άμεση συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι να αρχίσει ξανά όλο αυτό το ρεύμα των εκατομμυρίων που περιμένουν στην Τουρκία, να εφορμά προς τα ελληνικά νησιά και μάλιστα σε τουριστική περίοδο, με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.
Ο Τουρκικό εκβιασμός σε όλο του το μεγαλείο!
Ήδη την μεγάλη τους ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν εκφράσει οι πρέσβεις των δυτικών χωρών στην Άγκυρα, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται να ανακαλέσει τον δικό της πρέσβη απ το Βερολίνο αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο της γενοκτονίας. Εντωμεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Frank Walter Steinmeier, δήλωσε από την Αργεντινή όπου βρίσκεται ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία.
Αντιλαμβάνεται κανείς τι συνέπειες θα έχει μια οριστική κατάρρευση της συμφωνίας Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης για του Λαθρό στην Ελλάδα, που θα είναι η πρώτη χώρα που θα δεχτεί όλο αυτό το ρεύμα.
Από την άλλη ο τουρκικός εκβιασμός ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι Τούρκοι χρειάζονται επιτέλους ένα γέρο μάθημα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος



hellasforce

Καμμένος: Θα φτιάχνουμε καλάσνικοφ στην ΕΒΟ μαζί με τους Ρώσους


img_27191442782878
«Στην ΕΒΟ στο Αίγιο, όταν τελειώσει το εμπάργκο με τη Ρωσία, θα έχουμε συμπαραγωγή των καλάσνικοφ τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ, καθώς θα παράγονται σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ», είπε, μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμύνης.
Οι προοπτικές από μια τέτοια ενδεχόμενη συνεργασία που ανοίγονται για την ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι εκ των πραγμάτων εντυπωσιακές. Μια συμπαραγωγή που θα ωφελούσε σημαντικά τη χώρα μας.
Ο κ. Καμμένος στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης πως η κυβέρνηση δίνει δουλειά στις αμυντικές βιομηχανίες, τονίζοντας πως «όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η κρατική αμυντική βιομηχανία».
Πρόσθεσε επίσης ότι «στα ΕΑΣ (σ.σ.: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) έχουμε ενεργοποίηση συμφωνιών με την Ινδία για τα «Άρτεμις» και η ΕΑΒ επεκτείνει τις συνεργασίες της με την Ντασό και τον Λόκχιντ Μάρτιν, ενώ εξετάζει συνεργασίες με την Αίγυπτο».



hellasforce

ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ!


na-708_37
Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι εφαρμόζει «σενάρια» κληρονομημένα από τον Ψυχρό Πόλεμο, αφού η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Δευτέρα τους συμμάχους να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην «εν δυνάμει απειλή» που προέρχεται από τη Μόσχα.
«Η Συμμαχία περνάει σε σενάρια ασφαλείας που ανήκουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και μας καλεί ουσιαστικά να επιστρέψουμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρούτσκο, σε συνέντευξή του στην επίσημη εφημερίδα Ροσιίσκαγια Γκαζέτα.
«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει μ’ αυτή την τάση για επιδείνωση των σχέσεών μας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «η Συμμαχία συνεχίζει την πολιτική ‘περιχαράκωσης’ της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι κάνει παράλληλα εκκλήσεις για πολιτικό διάλογο».
Ο όρος «περιχαράκωση», κληρονομημένος από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην πολιτική που ασκούσε η Ουάσινγκτον για να αντιταχθεί στη σοβιετική επιρροή.
Τη Δευτέρα ο Αμερικανός Μάικλ Τέρνερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε για μια «πραγματική και σοβαρή» πρόκληση προερχόμενη από τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εξετάσει ως εν δυνάμει απειλή το ενδεχόμενο μιας επιθετικής δράσης της Ρωσίας εναντίον ενός μέλους της Συμμαχίας και να υιοθετήσει κατάλληλες και αναλογικές απαντήσεις», αναφέρουν στη δήλωση που υιοθέτησαν ομόφωνα οι 250 κοινοβουλευτικοί των 28 μελών της Συμμαχίας που συνεδρίασαν στα Τίρανα.
Σύμφωνα με τον Γκρούτσκο, «το ΝΑΤΟ αισθάνεται άβολα απουσία ενός μεγάλου αντιπάλου», η εικόνα του οποίου «χρησιμοποιείται για να επιστρέψει η Συμμαχία στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο» και για να πείσει την Ευρώπη ότι το ΝΑΤΟ είναι ο μοναδικός οργανισμός ικανός να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
«Είναι μια εσκεμμένη πολιτική που έχει στόχο να αποδείξει ‘τη σημασία’ του ΝΑΤΟ (…) και να κάνει τους Ευρωπαίους να δαπανούν για την άμυνά τους και να αγοράζουν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό», τόνισε.

ΟΥΑΙ, ΠΟΛΙΣ ΕΠΤΑΛΟΦΕ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΚΟΣΤΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ ΕΥΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΣΟΥ


konstantinoupoli
Το εικοστό στοιχείο στα αρχαία ελληνικά είναι το Κ [Κ=20].
Εδώ η πτώση και η απώλεια δεν αφορά το Βυζάντιο, αλλά αυτούς που έχουν τα δάκτυλα δρεπανωτά [Τούρκους], οι οποίοι είναι βλάστημοι προς τον Θεό με την Σοδομιστική θρησκεία τους, αλλά και με τις γενοκτονίες που έχουν κάνει ανά τους αιώνες.[δρέπανο της ερημώσεως].

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΜΟΝΑΧΟΥ


Μοναχός Επιφάνιος Καψαλιώτης
H CIA ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;
Γράφει ο Μοναχός Επιφάνιος Καψαλιώτης – Άγιον Όρος
Εισαγωγή
Στα μέσα της αγίας Τεσσαρακοστής το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε τα ονόματα δύο γυναικών που θα στελεχώσουν την πατριαρχική αντιπροσωπία στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο (ΑκΜΣ)• το πρώτο είναι μιας ηγουμένης ελληνικής ι. μονής, της οποίας οι μοναχές διακονούν στο Φανάρι, και είναι «τιμής ένεκεν», το άλλο όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθότι ανήκει σε μία ελληνοαμερικανίδα καθηγήτρια γνωστού πανεπιστημίου των ΗΠΑ, με ειδίκευση τη διαχείριση κρίσεων και τις διεθνείς σχέσεις.
Συγκεκριμένα το όνομα της Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου (Δρ. Πρ.) ούτε είναι άγνωστο, ούτε βεβαίως ασήμαντο. Από το εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό της ξεχωρίζουν: επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Βοστώνης και επισκέπτης καθηγητής στην έδρα Επίλυσης Κρίσεων στη σχολή νομικών και διπλωματικών σπουδών Flecher του πανεπιστημίου Tufts, συνεργάζεται επίσης με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών (CES) του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard), όπου προεδρεύει στην ομάδα μελέτης Ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης. Οι ακαδημαϊκοί της τίτλοι της επιτρέπουν να συμμετέχει, και εδώ είναι το σπουδαιότερο, σε αρμόδιες κυβερνητικές επιτροπές χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ : από το 2004-2012 αντιπρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Θρησκευτικών Ελευθεριών της αμερικανικής Βουλής και από το 2011 αναβαθμίστηκε σε μέλος της αρμόδιας ομάδας εργασίας του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο «Θρησκεία και Εξωτερική Πολιτική». Θεωρείται ειδήμων σε θέματα ανατολικής Μεσογείου και νότιο-ανατολικής Ευρώπης και έχει συνεργασθεί ως σύμβουλος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ , το υπουργείο Άμυνας, την Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA), την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), το NATO, τον ΟΗΕ, υπουργεία και Μ.Κ.Ο. διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών1. Χαρακτηρίζεται τέλος ως ανώτερη διπλωμάτης (Senior Diplomat).
Εκ των πραγμάτων αντιλαμβάνεται κανείς το status της Δρ. Πρ. εντός του πλέγματος ισχύος των ΗΠΑ• η ακαδημαϊκή της ιδιότητα συν­υπάρχει με αυτό που κυρίως την χαρακτηρίζει: του συνεργάτη -ιδιαιτέρως με τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ- αυτού που αποκαλούμε ως «βαθύ κράτος».
Έχοντας λοιπόν σκιαγραφήσει το εύρος δραστηριοτήτων της Δρ. Πρ. στρέφουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη προσοχή μας στην εισήγησή της στο 20ο Συνέδριο του Orthodox Christian Laity (OCL), το Νοέμβριο του 2007 στο Illinois των ΗΠΑ με θέμα: «Η Ορθόδοξη Χριστιανoσύνη μπροστά σε σταυροδρόμι: Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Εκκλησίας – Πότε και Γιατί». Η Έκδοση των πρακτικών έγινε το 20092 (είναι στα αγγλικά, απ᾽όπου και μεταφράζου­με, από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου). Το θέμα της εισήγησής της ήταν: «Η ανάγκη για μία Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Γιατί; Γιατί Όχι Ακόμη, και Πότε;».
Aι θέσεις
της Δρ. Ελισάβετ
Προδρόμου
Πριν την ανάπτυξη των θέσεών της, εν είδει εισαγωγής θέλησε να γνωρίσει στους συμμετέχοντες αφ᾽ενός μεν την επιστημονική της ειδίκευση αφ᾽ετέρου δε, να δώσει το στίγμα της παρουσίας της εν γένει στο συνέδριο, είπε λοιπόν:
“ Ομιλώ ως κοινωνική επιστήμων -ειδικότερα ως πολιτική επιστήμων και καθηγήτρια επί των διεθνών σχέσεων- της οποίας η ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία εστιάζεται στο ρόλο της θρησκείας στις διεθνείς υποθέσεις (world affairs). Η σημασία που αποδίδω στην αναγκαιότητα αλλά και στις συνέπειες μιας ΑκΜΣ για την Ορθόδοξο Εκκλησία διαμορφώνεται από ανάλογες μεθόδους και αναλύσεις που θεωρούν την Ορθοδοξία εντός της σύγχρονης πραγματικότητας της παγκόσμιας θρησκευτικής διαφορετικότητας.
Δευτερευόντως, προσεγγίζω το θέμα ως ένα πρόσωπο που συμμετέχει στα δημόσια πράγματα, και ειδικότερα στην Αμερικανική διπλωματία. Φυσικά ομιλώ σήμερα ως ιδιώτης (θέλω να είμαι ξεκάθαρη και κατηγορηματική ως προς αυτό το σημείο), πάντως οι παρατηρήσεις μου οφείλονται στη γνώση που μου προσπορίζει η υπηρεσία μου στην Επιτροπή των Διεθνών Θρησκευτικών Ελευθεριών (USCIRF), ένα εννεαμελές σώμα, το οποίο αναφέρει στον πρόεδρο, υπουργείο των εξωτερικών και στα μέλη της Γερουσίας, στο πως η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική δύναται να προωθήσει τη θρησκευτική ελευθερία στο κόσμο. Ως ο πρώτος ορθόδοξος χριστιανός όπου υπηρετεί σ᾽αυτή την επιτροπή, έχω καταλήξει ότι οι συζητήσεις περί το εφικτόν της πραγματοποιήσεως, και περί των στόχων της ΑκΜΣ συχνά παραβλέπουν τους τρόπους, με τους οποίους μία ενωμένη, όμως και ποικίλη3 παγκόσμια Ορθόδοξος Εκκλησία μπορεί αποτελεσματικώτερα ν᾽απαντήσει στο δράμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των σχετιζομένων με την θρησκευτική ελευθερία, ειδικότερα, μάλιστα όπου υπάρχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στα δικαιώματα των Ορθοδόξων Χριστιανών”.
Έχοντας πει αυτά, η εξέταση της Δρ. Πρ. συναρθρώνεται ακολούθως σε τρία βασικά, όπως λέει, ερωτήματα αναφορικά με την αναγκαιότητα μιας ΑκΜΣ:
Α´. Γιατί να γίνει;
Β´. Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη;
Γ´. Πως θα επιτευχθεί;
Α´. Γιατί να γίνη
Για ν᾽απαντήσει στο πρώτο ερώτημα η Δρ. Πρ. αναπτύσσει για πρώτη φορά την ιδέα περί μοναδικότητας (uniqueness) της παρούσης ιστορικής συγκυρίας, χαρακτηριστικά αναφέρει:
“Ειδικότερα, εμείς ως Εκκλησία, ζούμε σε θεμελιωδώς διαφορετικούς καιρούς και πρωτόγνωρες συνθήκες από αυτές που έως τώρα έζησε η Εκκλησία”.
και θέτει δύο σημεία υποστηρικτικά της ανωτέρω θέσεως.
Πρώτον, η ανθρωπότητα διαθέτει την ικανότητα να καταστρέψει όλη τη κτίση του Θεού αφ᾽ενός, αφ᾽ετέρου δε, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί ανθρώπινη ζωή με τρόπο ολωσδιόλου ξεχωριστό από τη πράξη του έρωτα(!). Αυτά τα δύο τοποθετούν την Εκκλησία σε απορία ενώπιον ενός διωνύμου “ ισχύος και ύβρεως ”, αφάνταστου έως τώρα στην ανθρώπινη ιστορία η στην ιστορία της Εκκλησίας. Επομένως η απουσία μιας ΑκΜΣ διαμορφώνει μία κατάσταση, κατά την οποία η Εκκλησία αδυνατεί να σταθμίσει τα καινούργια δεδομένα και να προσευχηθεί(!), ακόμη λιγότερο δε να ασκήσει την αρμόζουσα ποιμαντική μέριμνα υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος και έτσι να βοηθήσει τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε ζητήματα όπως: Πόλεμος(!), Περιβαλλοντική Προστασία(!) και Βιοηθική, ειδικότερα δε για το τελευταίο, ζητήματα όπως: ανθρώπινη σύλληψη, έκτρωση, ευθανασία, κλωνοποίηση, γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, και έρευνα στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Και καταλήγει στο εξής καίριο για την εισήγησή της σημείο:
“ Η ανωτέρω λίστα θεμάτων, υπογραμμίζει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι ούτε οι κανόνες της Εκκλησίας στην παρού­σα τους μορφή, ούτε το σύνολο σώμα της Αγίας Παράδοσης, κατανοούμενο ως αμετάβλητο, δύνανται να προσ­φέρουν επαρκείς απαντήσεις στην πρωτόγνωρη δημιουργική και καταστροφική πραγματικότητα(sic) της παρούσης ιστορικής στιγμής. Η ΑκΜΣ ως έκφραση της ζώσας παράδοσης της Εκκλησίας, αποτελεί το ων ουκ άνευ όλο για την Εκκλησία στην προσπάθεια να έρθει σε συμφωνία και να μετασχηματίσει την παρούσα ιστορική πραγματικότητα. ”
Προχωρώντας στο δεύτερο σημείο αναφέρει επί λέξει:
“Η ανάγκη για μία ΑκΜΣ προέρχεται από την ιστορικά πρωτόγνωρη κατάσταση του παγκόσμιου θρησκευτικού πλουραλισμού. ”
Από τούτο γίνεται σαφές ότι στη ματιά της η σύνοδος σχετίζεται άμεσα και ουσιαστικά με τον “θρησκευτικό πλουραλισμό” δηλαδή με τον οικουμενισμό, αφού ανέκαθεν υπήρχαν πολλές θρησκείες που μάλιστα συμβίωναν ειρηνικά. Θέλοντας όμως να δώσει το στίγμα της, στο πως εννοεί αυτόν τον πλουραλισμό, λέει χαρακτηριστικά:
“Ο πλουραλισμός της σύγχρονης θρησκευτικής πραγματικότητας σε συνάρτηση με την παγκοσμιοποίηση της θρησκείας, επαναδιαμορφώνουν τόσο το χώρο(;) όσο και την εσωτερική διαφορετικότητα της Ορθοδοξίας, όπως μαρτυρεί­ται από την επέκταση, ανάπτυξη και μετασχηματισμό των ορθόδοξων πληθυσμών στα εδάφη της ιστορικής τους καταγωγής τόσο εντός όσο και εκτός αυτών των εδαφών”.
Το πρίσμα μέσω του οποίου περιγράφονται τα ανωτέρω είναι η εκτίμηση της εισηγήτριας ότι στην παρούσα φάση πλουραλισμού υπάρχει η τάση εντός της Ορθοδοξίας για κατακερματισμό αντί για ενότητα εν τη ποικιλία(!). Τι εννοεί; Μήπως ότι, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, υπάρχουν όλες αυτές οι ορθόδοξες δικαιοδοσίες, η κάθε μία με τη σύνοδό της και όχι μία, όπως θα έπρεπε, σύνοδος; Μας ξεκαθαρίζει ότι δεν αναφέρεται σ᾽αυτό, αλλά:
“Για τους δικούς μας σκοπούς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Αμερική, το ζήτημα του θρησκευτικού πλουραλισμού, και η συνοδεύουσα πρόκληση και δυνατότητα για ενότητα εν τη ποικιλία είναι εκ των απολύτως κατεπειγόντων κινήτρων για την ΑκΜΣ. Μία τέτοια σύνοδος πρέπει να βοηθήσει τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ώστε να κατανοήσουν, να συμβιβαστούν και ενεργά να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της πραγματικότητας της παγκόσμιας θρησκευτικής ετερότητας”.
Το κείμενο νομίζουμε ότι μιλάει από μόνο του… Ανακεφαλαιώνοντας τις θέσεις της, επαναδιατυπώνει το ουσιώδες γι᾽αυτήν σημείο, ότι υπό το φως της σημερινής πραγματικότητας και των προκλήσεών της, ριζικά διαφορετικών, όπως λέει, από τους οκτώ πρώτους αιώνες ύπαρξης της Εκκλησίας κατά τους οποίους έλαβαν χώρα και οι Οικουμενικές Σύνοδοι,
“ …οι κανόνες είναι ανεπαρκείς, ακριβέστερα ελλιπείς και έχουν ανάγκη διόρθωσης και επαύξησης”.
Β´. Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη;
Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, το γιατί δεν έχει συγκληθεί η ΑκΜΣ, απαντά συναρθρώνοντάς το σε τρία εμπόδια-σημεία με τα δύο πρώτα να είναι και τα σημαντικότερα, ειδικά μάλιστα το δεύτερο.
Ως πρώτο αναφέρει το ζήτημα του εκκλησιαστικού πρωτείου, και το οποίο το κατονομάζει ως ένα από τους κύριους λόγους για τη σύγκληση της ΑκΜΣ. Στην ανάπτυξη του θέματος εντάσσει εμφατικά και την αντιπαράθεση ισχύος μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας. Γίνεται σαφές ότι δίνει ιδιαίτερο βάρος στην περί του πρωτείου συζήτηση, και αν και πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της, σε μία κρίσιμη παράγραφο αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Κωνσταντινούπολης στην επίλυση ενδορθόδοξων εκκλησιαστικών προβλημάτων, καταθέτει την άποψή της, καταγράφοντας ως “έκφραση αναγνώρισης” από τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, της εκκλησιαστικής αυθεντίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ως πρώτου).
Ερχόμαστε όμως τώρα στο κρισιμότερο τμήμα της όλης έκθεσης των απόψεών της, σ᾽αυτό που καταγράφει ως δεύτερο εμπόδιο και που το ονομάζει “ νομικισμό ” (legalism), και να πως το περιγράφει με τα δικά της λόγια:
“Το δεύτερο εμπόδιο έχει να κάνει με αυτό που μπορεί να ονομασθεί “νομικισμός” (legalism), η τη τάση προς μία ανιστορική θέση, η οποία συνιστά την αντίθεση προς την έννοια της Ζώσας Παράδοσης. Θεωρώ αυτό το εμπόδιο μακράν σοβαρότερο από αυτό του εκκλησιαστικού πρωτείου/αυθεντίας, καθότι εκφράζει μία νοοτροπία που διαπερνά τόσο τον κλήρο (δηλαδή ιεράρχες, ιερείς και μοναχούς) όσο και τους λαϊκούς στην Εκκλησία και είναι τελείως ξένη προς την ορθή ανάγνωση της Ορθόδοξης θεολογίας. Ειδικότερα, η απροθυμία ν᾽αναγνωρισθεί η ιστορικότητα της Αγίας Παράδοσης και να κατανοηθεί ως Ζώσα, έχει οδηγήσει σε μία νομικιστικού τύπου, συνολική σύλληψη της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και θεολογίας. Αυτή η προοπτική συνήθως εκφράζεται μέσω απλουστευτικών απόψεων, όπως ότι οι κανόνες είναι αιώνιοι, η ότι η Ορθόδοξη θεολογία ως όλον, εφαρμόζεται σε όλες τις ιστορικές συνθήκες. Σύμφωνα μ᾽αυτή την λογική, δεν υπάρχει ανάγκη σύγκλησης της ΑκΜΣ, καθότι οι απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα ήδη εμπεριέχονται στη πληρότητα της Αγίας Παράδοσης. Η πλέον δογματική έκφραση αυτού του ισχυρισμού είναι ότι, οι κανόνες δεν είναι «ανοικτοί» σε επανερμηνεία, αναθεώρηση, προσθήκες, η απόρριψη».
Βάσει αυτών των θέσεων καταλήγει:
“Αυτή η αναγωγή των κανόνων της Εκκλησίας σε τυποποιημένα προϊόντα, αποπνέει τον τύπο εκείνο του νομικισμού των Φαρισαίων που οδήγησε στη καταδίκη του Χριστού η πιο πρόσφατα, το στείρο φονταμενταλισμό του Σαουδικού Ουαχαμπιτισμού και του «κατά γράμμα» Καλβινισμού. ”
Η παράθεση -κατ᾽ανάγκην- των εκτεταμένων αυτών τμημάτων του κειμένου της εισήγησης, μας φανερώνει ότι η «εκλεκτή» επιστημονική συνεργάτις του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι απλά θιασώτης του οικουμενισμού, αλλά της πλέον επιθετικής μορφής του. Και ενώ δεν χρειάζεται να προσ­θέσουμε εμείς τίποτε όσον αφορά το τμήμα, στο οποίο αναφέρεται για τους κανόνες, το κείμενο άλλωστε «φωνάζει» μόνο του, αξίζει όμως να σχολιάσουμε τα συμπεράσματά της. Οι ορθόδοξοι λοιπόν είναι φαρισαίοι σταυρωτές του Χριστού, ουαχαμπίτες και ακραίοι καλβινιστές. Θα σταθούμε στο «ουαχαμπίτες», διότι εδώ πλέον τα πράγματα κρίνονται τουλάχιστον επικίνδυνα. Ουαχαμπίτες δεν είναι μόνο οι σαουδάραβες αρρωστημένοι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και οι υπ᾽ αυτών χρηματοδοτούμενοι, εξοπλιζόμενοι, παντοιοτρόπως υποστηριζόμενοι και με την γενναία συνεισφορά της Δύσης των κροκοδειλίων δακρύων, σφαγείς της Αλ-Κάϊντα και του Ισλαμικού Κράτους (κατ᾽αρχάς παρακλαδιού της Αλ-Κάϊντα). Με αυτούς ταυτίζεται η παραδοσιακή ορθοδοξία Επισκόπων, Κληρικών, μοναχών, καθηγητών Πανεπιστημίου και πιστού λαού! Η εμμονή στην αγιοπατερική παράδοση ταυτίζεται έτσι με τη βούληση των ουαχαμπιτών, για υποχρεωτική για όλους δια της βίας, εφαρμογής της ισλαμικής σαρία (=νόμου) και την εγκαθίδρυση χαλιφάτου της πλέον ακραίας μορφής! Ας μη διαφεύγει ότι κατ᾽ουσίαν με αυτόν τον τρόπο ταυτίζονται ιεροί κανόνες και σαρία !
Η πρόκληση της Νέας Τάξης εδώ είναι των πλέον υψηλών τόνων, αληθινά ανατριχιαστική και εν ταυτώ δηλωτική, με τρόπο απροκάλυπτο, των αληθινών προθέσεων των νεοταξιτών οικουμενιστών: της πλήρους δαιμονοποίησης των ορθοδόξων με επακόλουθο, τον απηνή διωγμό τους. Τα σημεία που μόλις περιγράψαμε αποτελούν τη κορύφωση μα και την ουσία της όλης εισήγησης.
Ως τρίτο εμπόδιο θεωρεί η Δρ. Πρ. τη διαμάχη περί του χαρακτήρα του περιεχομένου της ΑκΜΣ και ενώ δεν λέει τίποτε στον ελάχιστο χώρο που αφιερώνει γι᾽αυτό το «εμπόδιο», κάνει μία πολύ περίεργη παρατήρηση αναφερόμενη στο ζήτημα της ενότητος των ορθοδόξων στις ΗΠΑ, λέει λοιπόν:
“Πάντως, η εξέταση του προβλήματος της ενότητος δεν δύναται να αποσπασθεί από το ευρύτερο ερώτημα της «μετατόπισης βάρους» της οικουμενικής Ορθοδοξίας από τους ιστορικούς τόπους καταγωγής της, την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, σ᾽όλες τις πέντε ηπείρους, και ιδιαίτερα υπό το φως της παγκόσμιας Αμερικανικής ηγεμονίας μετά το Ψυχρό Πόλεμο, στις ΗΠΑ”.
Εδώ φανερώνεται στα λεγόμενα της Δρ. Πρ. εμφατικά η γεωπολιτική σημασία που έχει για τον παγκόσμιο χωροφύλακα, όπως θεωρούν τον εαυτό τους οι ΗΠΑ, η ΑκΜΣ και συνακόλουθα ο έλεγχος της Ορθοδοξίας.
Καταλήγοντας και μη έχοντας να πει τίποτε ως προ το περιεχόμενο της ΑκΜΣ, απλά καταλογραφεί μόλις στη τελευταία πρόταση θέματα που θεωρεί ότι οφείλουν να συζητηθούν: γάμος, διαζύγιο, παρθενία σε όλα τα επίπεδα του κλήρου: επισκοπικό, ιερατικό, διακονικό, καθώς και συμμετοχή-συνάντηση με τον θρησκευτικό πλουραλισμό (ευαγγελισμός, προσηλυτισμός, ιεραποστολή), τέλος και η βιοηθική.
Γ´. Πως θα επιτευχθή;
Έχοντας καταγράψει και το τελευταίο εμπόδιο, προχωρεί στο τρίτο και τελευταίο ερώτημα, του πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί τελικά η σύγκλιση της ΑκΜΣ, και το απαντά προτείνοντας τρία σημεία. Στο πρώτο,
“(θεωρώ) σημαντικό να εκφρασθεί υποστήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει την ΑκΜΣ. Λαϊκοί, κληρικοί και ιεράρχες από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο πρέπει να υποστηρίξουν αυτό το μήνυμα, το οποίο εναργώς αναγνωρίζει το εκκλησιαστικό κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. ”
Είναι σαφής η θέση της που εδώ επαναδιατυπώνει εμφατικά, όχι απλώς υποστηρίζοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά αναγορεύοντάς το ως τον μόνο αρμόδιο παράγοντα σύγκλησης της ΑκΜΣ. Κάνει όμως εντύπωση ότι ενώ για το κύρος των Ιερών Κανόνων είπε αυτά που είπε, παρά ταύτα αποδέχεται σιωπηρά και ασυζητητί, τους σχετικούς κανόνες που διαλαμβάνουν τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποδίδοντας έτσι κύρος αιώνιο στις σχετικές αποφάσεις, παραβλέποντας το δυναμικό χαρακτήρα των σχετικών κανόνων που ρυθμίζεται από το αξίωμα που εισάγει ο ιζ´ κανών της δ´ Οικουμενικής Συνόδου και επαναλαμβάνει ο λη´ της πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, που λέει ότι: “ … τοις πολιτικοίς και δημοσίοις τύποις, και των εκκλησιαστικών πραγμάτων η τάξις ακολουθείτω ”. Ακριβώς βάσει αυτού του αξιώματος, απονεμήθηκαν άλλωστε και τα σχετικά προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να είναι (τότε) βασιλεύουσα Πόλις η Κωνσταντινούπολη.
Ως δεύτερο σημείο προτάσσει τον επανακαθορισμό αυτής ταύτης της έννοιας της συνόδου:
“… υπάρχει ανάγκη να επανακαθορίσουμε ένα τέτοιο γεγονός στο ορθό του πλαίσιο: ειδικότερα το γεγονός της Συνόδου είναι απλώς μέρος -αν και κρίσιμου χαρακτήρα- της όλης διαδικασίας, στην οποία υπόκειται η Ορθοδοξία, της συνεχούς προσαρμογής , συνάντησης και μετασχηματισμού του κόσμου, στον οποίο ζούμε. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι, μέσω μιας ώριμης πνευματικής ανάπτυξης και της αντίστοιχης θεσμικής ικανότητας βασισμένης στην ειλικρινή αυτοκριτική και βελτίωση, τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις της ΑκΜΣ θα είναι με χονδροειδή τρόπο ατελή”.
Ήδη γνωρίζουμε ότι ακριβώς αυτό είναι το έδαφος ανάπτυξης του οικουμενιστικού λόγου, ο οποίος προετοίμασε την ΑκΜΣ και βάσει του οποίου θα υπάρξουν και οι όποιες αποφάσεις. Επισημαίνουμε ιδιαιτέρως τα σημεία, όπου ομιλούν περί προσαρμογής και αυτοκριτικής. Σ᾽αυτά τα σημεία εδράζεται κυρίως η προσπάθεια των ημέτερων οικουμενιστών για σύγκλιση με τους αιρετικούς, κυρίως με τους παπικούς.
Τέλος ως τρίτο σημείο αναφέρεται η ανάγκη υιοθέτησης όλων των ανωτέρω στη συνείδηση της όλης Εκκλησίας, η εμπέδωση δηλαδή των αρχών και μεθόδων του οικουμενισμού από το σύνολο των πιστών. Ιδιαιτέρως τονίζεται η ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής (προτεσταντικού τύπου) του λαϊκού στοιχείου στη διοίκηση της Εκκλησίας και τούτο θα κατορθωθεί με την αύξηση και βελτίωση της παιδείας του (προφανώς στα διδάγματα του οικουμενισμού).
Έχοντας ολοκληρώσει την παρουσίαση των θέσεων της Δρ. Πρ. αξίζει να προσθέσουμε, κατόπιν και σχετικής επισήμανσης εκ μέρους αγιορειτών πατέρων, κάτι που ίσως διαφεύγει στους πολλούς• το γεγονός της κλήσης εκ μέρους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δύο γυναικών φανερώνει κάτι ακόμη από την «ατζέντα» της ΑκΜΣ: πέρα από το πρωτοφανές της παρουσίας τους σε μία σύνοδο, όπου de facto ακυρώνεται πλειας Ιερών Κανόνων, οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα ρητώς απαγορεύουν το «διδασκαλικόν» για τις γυναίκες (οι δύο τους μετέχουν ως μέλη της επιστημονικής-συμβουλευτικής επιτροπής του Πατριαρχείου επί συνόλου έξι θέσεων!), ενώ αντιθέτως οι άνδρες επίσκοποι κυριολεκτικά εξοβελίζονται, επιχειρείται η εισαγωγή της πλέον επιθετικής νεοταξικής ατζέντας, αυτής της «πολιτικής φύλου» (gender politics). Ο σκοπός είναι να σπάσει ο -δήθεν- ανδροκρατικός πατερναλισμός της ξεπερασμένης πια παράδοσης, με την ανάδειξη γυναικών σε καίριες θέσεις αρχικά, κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε εξελίξεις ως προς το ζήτημα της γυναικείας «ιερωσύνης».
Επίλογος
Έχοντας καταγράψει το σύνολο των επίμαχων θέσεων της Δρ. Πρ. πιστεύουμε να έχει γίνει κατανοητός με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και ο λόγος παρουσίας της στην ΑκΜΣ. Η ιδιαίτερη σχέση της με τα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ αναμφίβολα την τοποθετεί σε θέση επιτρόπου εκ μέρους της υπερδύναμης εντός της ΑκΜΣ. Η αναφορά της στα επιμέρους ζητήματα, τα οποία και συνθέτουν το ουσιαστικό περιεχόμενο, με άλλα λόγια το σκληρό πυρήνα του οικουμενισμού, αφήνοντας στους «θεολόγους» την λεπτομερή επεξεργασία τους, κάνει σαφές αφ᾽ενός τη προτεραιότητα που δίνεται εκ μέρους των ΗΠΑ στην ΑκΜΣ, αφ᾽ετέρου δε την προσπάθεια εκ των έσω, ελέγχου των αποτελεσμάτων της και συνακόλουθα του ελέγχου της Ορθοδοξίας. Φρονούμε ότι η διασύνδεση εξωγενών, αμιγώς πολιτικών και με χαρακτηριστική σήμανση νεοταξικών παραγόντων, στο πρόσωπο της Δρ. Πρ. με τους οικουμενιστικούς παράγοντες του Φαναρίου δεν προμηνύει τίποτε το θετικό για την φιλτάτη Ορθοδοξία μας.
Σημειώσεις:
1. για τα βιογραφικά στοιχεία βλ. ενδεικτικά: genderrightsandreligion.csrc.asu.edu/people/elizabeth-prodromou
berkleycenter.georgetown.edu/people/elizabeth-prodromou
fletcher.tufts.edu/Fletcher_Directory/Directory/Faculty%20Profile?personkey=2BCDB8E4-7D92-4067-B4A5-8153CA29FD8A
2. G. Matsoukas (ed), Orthodox Christianity at the Crossroad: A Great Council of the Church – When and Why? (Bloomington, Indiana, 2009)• να σημειωθεί ότι το βιβλίο βρίσκεται στη λίστα επιλεγμένης βιβλιογραφίας για την ΑκΜΣ, στο site που λειτουργεί ως Γραφείο Τύπου (Press Office) του Οικ. Πατριαρχείου για την σύνοδο: http://www.orthodoxcouncil.org/bibliography
3. εννοεί την ύπαρξη των διαφόρων ξεχωριστών τοπικών αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Πως επιχείρησαν να ρίξουν Ελληνικό F-16 οι Τούρκοι στο Αιγαίο!!


ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ…

(ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ) ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΙΙ: «Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία – Η ώρα του παιδιού είναι η ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών»


Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα, λίγη μόνο ώρα αφότου είχε δεχθεί τις αποδοκιμασίες δεκάδων εκπαιδευτικών, είπε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Α’ Γυμνασίου με τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά «προφανώς είναι παρά φύσιν».
«Πιστεύει κανείς ότι στην Α’ Γυμνασίου που το παιδί σήμερα τρώει στο κεφάλι τρεις ώρες Αρχαία από πρωτότυπο και δυο ώρες Νέα Ελληνικά είναι παιδαγωγικά σωστό;», διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε: «Προφανώς είναι παρά φύσιν αυτό που συμβαίνει σήμερα, τρεις ώρες Αρχαία και δυο Νέα Ελληνικά στην Α’ Γυμνασίου. Άρα θα πρέπει να ξανασκεφτούμε».
Σε ό,τι αφορά στα θρησκευτικά τόνισε ότι «Είναι το μόνο μάθημα που διδάσκεται από τη Γ Δημοτικού μέχρι τη Γ Λυκείου» επισημαίνοντας ότι «η ώρα του παιδιού είναι η ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Ο Φίλης είπε «όχι» στην εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας που τη θεωρεί αίρεση. «Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό Κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία» τόνισε ερωτηθείς σχετικά.
Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αναμόρφωση του Γυμνασίου με έμφαση στη «γλωσσική εκπαίδευση και τα μαθηματικά, με μείωση των εξετάσεων από φέτος και εισαγωγή της περιγραφικής διδασκαλίας και βαθμολόγησης». Επίσης εξετάζεται, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, η δυνατότητα για «αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θα γίνει αυτό, αλλά στην ώρα του. Το πώς θα μπαίνει ένα παιδί στην τριτοβάθμια σημαίνει να αλλάξουμε εκ βάθρων το σχολείο.»
Σε διευκρινίσεις για το πόρισμα του για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ο Αντώνης Λιάκος έκανε λόγο για το ισχυρό Πιστοποιητικό Λυκείου με ενίσχυση του Λυκείου, σεβασμό της βούλησης των μαθητών να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν και μοριοδότηση της επιλογής τους και την κινητικότητα εντός του Πανεπιστημίου.
«Πιλότος» θα είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις πανελλαδικές και με τη βαθμολόγηση αυτή θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις και σε πανεπιστήμια tτου εξωτερικού. Ωστόσο, δεν δόθηκαν επεξηγήσεις το πώς θα εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων πανελλαδικής εμβέλειας.
για την κατάργηση της προσευχής, του εκκλησιασμού και των παρελάσεων

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ: Κατά λάθος οι Τούρκοι επαλήθευσαν τον χρησμό του Λέοντος Σοφού για την πτώση της ΠΟΛΕΩΣ


Η ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ των αναρτήσεων στο https://hellasforce.com/ και η παρατηρητικότητα του φίλου μου καθηγητή Ηλία με ξύπνησαν μέσα στην νύκτα.
-συμβαίνει τίποτε;
-να με συγχωρείς για το ακατάλληλο, πριν ώρες έψαχνα να βρω ένα συγκεκριμένο ΧΡΗΣΜΟ του Λέοντος του Σοφού που αναφέρεται στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και τον είδα μπροστά μου σε μια ανάρτηση που έτρεχε εκείνη την στιγμή στο συγκεκριμένο ιστολόγιο τουhttps://hellasforce.com/ με τον τίτλο¨ ΟΥΑΙ, ΠΟΛΙΣ ΕΠΤΑΛΟΦΕ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΚΟΣΤΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ ΕΥΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΣΟΥ¨
-άνοιξε το βίντεο
-και φτάσε στο χρονικό σημείο από το 0 : 45 έως το 0: 47
-τι γράφει επάνω στα χάρτινα λευκά τείχη του σουλτάνου Ερντογάν;
YENiDEN –DiRiLiS – YENiDEN- YuKSELiS
-Στις τρεις από τις τέσσερεις αυτές λέξεις δεσπόζει το γράμμα Y.
-να τι λέει ο ΧΡΗΣΜΟΣ του Λέοντος του Σοφού από την πηγή που τον βρήκα:
3β’ Εξουσία
Ουαί σου πόλις επτάλοφε, όταν το εικοστόν
Στοιχείον ευφημίζεται εις τα τείχη σου.
Τότε ήγγικεν η πτώσις και η απώλεια
των δυναστών σου, και των εν αδικία κρινόντων
ος έχει τους δακτύλους αυτού δρεπανωτούς, ο έστι δρέπανον της ερημώσεως
και εν τω υψίστω βλασφημία.
Ευψημίζεται (ευφημίζω= μεταχειρίζομαι εύφημον, καλήν λέξιν επί κακού πράγματος)
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Υπό το φως των προφητειών της Ορθοδοξίας, Κωνστ. Τσατάλου, Δευτέρα έκδοσις, Θες/νικη 1972, Γ’ Προφητείαι, III ΧΡΗΣΜΟΙ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ, σ. 49-56. http://afypnisiellinwn.blogspot.gr/
-αγαπητέ φίλε μου στην Ελληνική Αλφάβητο , ποιο είναι το εικοστόν στοιχείον –γράμμα της αλφαβήτου ;
-δεν είναι το Y;
– τι κάνει λοιπόν κατά λάθος ο Ερντογάν διαφημίζει –ευφημίζει κατά τον ΧΡΗΣΜΌ του ΛΕΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ το εικοστό γράμμα της Ελληνικής Αλφαβήτου που είναι το Y.
Άκουγα τον φίλο μου με το στόμα ανοικτό.
Και τον παρακάλεσα καθότι δεν γνωρίζουμε τουρκικά να πάμε στον αυτόματο μεταφραστή και να δούμε τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις που έγραψαν οι Τούρκοι στα χάρτινα τείχη της ΠΟΛΕΩΣ.
Σε αυτήν την πρόχειρη μετάφραση είδαμε ότι το
YENiDEN –DiRiLiS – YENiDEN- YuKSELiS
Σημαίνει
εκ νέου ανάσταση ( ανόρθωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας) – εκ νέου ανάβαση ( κατάληψη της Πόλεως )
-Άξιζε φίλε μου που με ξύπνησες, είναι και αυτή η προσέγγιση σου ένα σημείο ότι πάμε ολοταχώς σε εκπλήξεις-γεωπολιτικές ανατροπές.
Τελικά ο Ερντογάν εκτός από την ΠΤΩΣΗ της ΠΟΛΕΩΣ που διαφημίζει –ευφημίζει κατά το Λέοντα τον Σοφό
¨Ουαί σου πόλις επτάλοφε, όταν το εικοστόν
Στοιχείον ευφημίζεται εις τα τείχη σου.
Τότε ήγγικεν η πτώσις και η απώλεια των δυναστών σου..¨
Διαφημίζει την ΑΝΑΣΤΑΣΗ και την ΑΝΑΒΑΣΗ του φυσικού και νόμιμου ιδιοκτήτη προς το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ της ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ.
Με πνευματική ευθύνη και συνείδηση





hellasforce

(ΚΑΙ) ΝΕΟ ΚΡΥΦΟ ΧΑΡΑΤΣΙ


ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΘΟΡΗΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Με μαύρα χρήματα και σε τιμές εξωφρενικές αγοράζουν γη στη Θράκη!


proxeneio

«Μπροστινοί» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής αγοράζουν γη προσφέροντας τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις κανονικές!
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Ο κύριος λέγεται Οζ. Χ. και είναι μουσουλμάνος κάτοικος του δήμου Τοπείρου. Μας αναφέρθηκε το εξής ¨περίεργο¨. Ο άνθρωπος αυτός ήταν εργάτης σε χωράφια, δεν είχε δηλαδη οικονομική επιφάνεια. Μέσα σε 5 χρόνια απέκτησε γύρω στα 1.000 στρέμματα και συνεχίζει να αγοράζει, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κομμάτια γης που πουλιούνται από χριστιανούς…
Αξιόπιστη τοπική πηγή, μας ανέφερε πως σε συγκεριμένη περίπτωση χριστιανός αγρότης πουλούσε 1.500 ευρώ το στρέμμα και πήγε ο εν λόγω μουσουλμάνος κύριος και αγόρασε το αγροτεμάχιο δίνοντας 2.500 ευρώ το στρέμμα!
Και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια.
Ερωτηθείς για την προέλευση των χρημάτων απάντησε γελώντας πως ¨λεφτά υπάρχουν¨…
Τώρα αν αναρωτηθούμε από το που βρισκονται ΤΟΣΑ χρήματα, είμαστε εθνικιστές;
Και πιστεύει κανείς πως είναι ο μόνος; Από όσα γνωρίζουμε, δεν είναι ο μοναδικός, ενώ έχουμε εντοπίσει μέχρι και κύκλωμα μουσουλμάνων δανειστών σε επιχειρηματίες της Θράκης που χρειάζονται ρευστό χρήμα… Και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ που ζητούνται αργά το βράδυ και δίνονται στις 7 το πρωί (με τις τράπεζες κλειστές!!!).
Ποιός είναι αυτός που χρηματοδοτεί την αγορά γης (και όχι μόνο) στην Ελληνική Θράκη;
Δεν γνωρίζει το υπουργείο Εξωτερικών; Δεν έχει φροντίσει να μάθει (με σχετικούς ελέγχους) το υπουργείο Οικονομικών; Ή πρέπει αυτές οι αγορές γης να εκληφθούν ως… επενδύσεις που φέρνουν χρήμα στην χώρα μας; Ή μήπως η επιλογή της στρουθοκαμήλου θεωρείται ως η «πρέπουσα» αντί της αποκάλυψης των δραστηριοτήτων του τουρκικού στρατηγείου (βλ. τουρκικό προξενείο Κομοτηνής) που αναπτύσσει πολυεπίπεδες δραστηριότητες στην ακριτική Ελληνική Θράκη;
Κύριε Κοτζιά, όπως καταλαβαίνετε, την επιτροπή για την Θράκη θα έπρεπε να την είχατε ιδρύσει ΧΤΕΣ και να μην αρκείστε σε δηλώσεις – πυροτεχνήματα!
Και από προχθές θα έπρεπε η Εφορία να ρωτήσει τον συγκεκριμένο για το «λεφτά υπάρχουν»…
Εκτός και εάν, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, ο συγκεκριμένος μουσουλμάνος αγοραστής γης (πρώην εργάτης γης και πάμφτωχος) ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα, και λόγω ταξικών σκοπιμοτήτων διαφεύγει των φορολογικών ελέγχων…
Επιτέλους, μπορείτε, κύριοι των Αθηνών, ανεξαρτήτου χρώματος, ιδεολογίας (λέμε τώρα…) και ιδεοληψιών, να εφαρμόσετε τα αυτονόητα στην Ελληνική Θράκη; Μπορείτε να εφαρμόσετε απλά το νόμο; Εκτός και εάν στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχουν άλλες σκέψεις, ή στις άγνωστες συμφωνίες σας με τους τέσσερις τουρκόφρονες βουλευτές που σήμερα διατηρούν την κυβέρνηση στη θέση της, έχουν υπάρξει παράξενες συμφωνίες που παραβιάζουν το Ελληνικό Σύνταγμα και απειλούν την εθνική κυριαρχία…
Όσο για τους «πονηρούς» που θα κατηγορήσουν τους χριστιανούς που πουλάνε τη γη των πατεράδων τους σε μουσουλμάνους, η απάντηση είναι πολύ απλή: Αφού εγκαταλείφθηκαν από το ελληνικό κράτος και αφού στοχοποιήθηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, πρέπει να ζήσουν ακόμη και πουλώντας τα χωράφια τους, αφού μέριμνα (του κράτους ή της Εκκλησίας) για τη δική τους επιβίωση δεν υπάρχει. Το γιατί πουλάνε σε μουσουλμάνους, είναι επίσης πολύ απλό: Επειδή δεν βρίσκονται χριστιανοί που να έχουν χρήματα για να αγοράσουν τις προς πώληση αγροτικές εκτάσεις…





katoxika nea

«Δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα», λέει ο τέως


den-eimai-tews-alla-o-basileus-kwnstantinos

«Δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα», λέει ο τέως
Θα επέστρεφε στην Ελλάδα ως μονάρχης αν κάτι τέτοιο ήθελε ο λαός, ανέφερε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Ωστόσο, απέρριψε τη συμμετοχή του σε κάποιο κόμμα ή την ανάληψη κάποιου άλλου ρόλου ενώ δεν απάντησε με σαφήνεια για τυχόν πολιτικά σχέδια του γιου του Νικόλαου λέγοντας πως δεν είναι τέως ή πρώην αλλά «ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα».
Ετοιμάζει κόμμα ο Νικόλαος;
«Ούτε εγώ ούτε ο γιός μου θέλει να κατακτήσει την πολιτική. Δε νομίζω ότι αρμόζει , δεν είμαστε πολιτικάντηδες, δε ξέρουμε αυτή τη δουλειά», είπε για το αν ο ίδιος ή ο γιος του Νικόλαος ετοιμάζει κάποιο κόμμα ή πρόκειται να συμμετάσχει σε κάποιο. «Έχω την εντύπωση ότι η Ελλάς έχει πάρα πολλούς πολιτικούς, μάλιστα θα έλεγα ότι σχεδόν έχουν μπουχτίσει από πολιτικούς, τί θέλουν άλλο παραπάνω, να κάνουν τί;», πρόσθεσε. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόταση στον γιο του να ενταχθεί σε κάποιο κόμμα απάντησε: «Α δε ξέρω μπορείτε να ρωτήσετε».
Θα επέστρεφα ως βασιλιάς αν το ήθελε ο λαός
Για το αν έχει λήξει το σενάριο της παλινόρθωσης απάντησε: «Δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει αρχή. Εγώ βλέπω την όλη υπόθεση αυτή να εξελίσσεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτοί αποφασίζουν τί θέλουν, αυτοί αποφάσισαν 2 φορές αν θυμάμαι καλά, να επαναφέρουν τη βασιλεία αφού είχε φύγει. Τώρα αν τη θέλουν πάλι δικό τους δικαίωμα είναι» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε σχετικά: «Δε θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να πάρω τη βασιλεία πίσω, θα το κάνουν οι Έλληνες, εγώ δε θα το κάνω».
Για το ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γύριζε ως μονάρχης απάντησε ότι «εγώ δε θα επιδιώξω αυτό. Δε πρόκειται να το κάνω, δηλαδή δε βλέπω ότι θα γίνει αξία στο λαό. Εάν γίνει μόνο του τότε θα το δεχθώ. Αλλά ποιός είναι ο μηχανισμός να κάνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει».
Για το αν διατηρεί τις επαφές με τον πολιτικό κόσμο σημείωσε ότι «άμα το θέλουν πολύ ευχαρίστως, αλλά ξέρετε είναι πάρα πολύ δύσκολο ο Βασιλεύς να αποφασίζει να κάνει, πρέπει να είναι το όλο σύστημα να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Όπως είναι στα Σκανδιναβικά κράτη, ο Βασιλεύς».
«Δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς Κωνσταντίνος, είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα»
Για το αν θα αναλάμβανε κάποιον άλλο ρόλο, όπως του πρεσβευτή όπως πρότεινε ο Γιώργος Καρατζαφέρης απάντησε: «Γιατί να μπούμε σε μια κουβέντα που λένε οι Εγγλέζοι If, όλα If; Mπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Αποκλείεται. Λοιπόν γιατί να το συζητήσουμε. Δεύτερον, εγώ δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς Κωνσταντίνος, είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα. Αυτό δεν αλλάζει με το τίποτα, είμαι ο πρώην ή τέως ή ό,τι προτιμάτε, Βασιλεύς της Ελλάδος ναι, αλλά το ότι είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Λοιπόν είτε ο Καρατζαφέρης το λέει έτσι ή κατά λάθος του ξεφεύγει δεν ξέρω. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να κάνω καμία κίνηση να πάρω το..»
Ο τέως βασιλιάς είπε για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα, ότι «ήθελα πάντοτε να γυρίσω στην Ελλάδα, τώρα έτυχε να είναι δύσκολες περίοδοι, απεναντίας αισθανόμουν ότι μπορούσα να βοηθήσω όσο μπορώ εδώ πέρα» και σημείωσε ποτέ στην Ελλάδα δεν αισθανόταν persona non grata
Αν γύρναγε ο χρόνος πίσω… «Οπωσδήποτε θα όρκιζα την κυβέρνηση της χούντας»
Σε ερώτηση για το αν γύριζε τον χρόνο πίσω θα επέλεγε να μην οδηγηθεί σε σύγκρουση με τον Παπανδρέου απάντησε ότι «εάν είχα ευκαιρία πολλά πράγματα που έκανα τότε θα τα έκανα σήμερα αλλά θα τα έκανα με μεγαλύτερη προσοχή» ενώ σε ερώτηση για το αν θα όρκιζε και πάλι την κυβέρνηση της χούντας είπε: «Οπωσδήποτε θα την όρκιζα, οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, διότι μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο άγνωστο και όταν λέω άγνωστο εννοώ ότι κανένας δεν είχε εξουσία εκείνη τη στιγμή, ο μόνος που είχε εξουσία εάν ήθελε να την ασκήσει ήμουν εγώ, αλλά και ποιός με άκουγε εκείνη τη στιγμή, ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά θα την όρκιζα την κυβέρνηση».
Γιατί έφυγε
Στην ερώτηση, γιατί έφυγε μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα, αντικίνημα αντί να δώσει μάχη κατά της Χούντας είπε ότι «εκείνη την εποχή εγώ σκεφτόμουν ότι έπρεπε να γίνει όλο αυτό το πράγμα χωρίς να χυθεί αίμα».
«Δεν έχω ψηφίσει ποτέ τα τελευταία χρόνια»
Στην ερώτηση για το αν έχει ψηφίσει τα τελευταία χρόνια, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είπε: «Όχι ποτέ, δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου. Κοιτάξτε να δείτε εγώ μεγάλωσα με το ενδεχόμενο ότι μια μέρα θα διαδεχθώ τον πατέρα μου οπότε δε με άφησαν ούτε και ήθελα να έχω αυτή την πολυτέλεια, δεν την έχω την ανάγκη αυτή να πάω να ψηφίσω. Τώρα δε που είμαι και, ζούσα στην εξορία δεν έχω και λόγο να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, τώρα που είμαι στην Ελλάδα too late».





katoxika nea

Γλύξμπουργκ: Κύριε Παπαχελά δεν έχω επώνυμο…


εκτός κι αν μου δώσετε το δικό σας…

Ο Κοκός βρίσκει πολύ εργατικό και συμπαθή τον Τσιπρα...

Δεν θα κουνήσει το δαχτυλάκι του, για να ξαναγυρίσει η Βασιλεία. «Αυτό μπορεί να το κάνει ο λαός», είπε…

Δεν ανακατεύεται με την πολιτική, αλλά είναι υπέρ της απλής αναλογικής…

Δεν του αρέσουν οι σκάλες του Προεδρικού Μεγάρου. Τις θεωρεί προκλητική πολυτέλεια. «Αν ζούσε ο πατέρας μου και τις έβλεπε θα 
γινόταν έξω φρενών», είπε…

Ο γνωστός τέως. Υπερασπίστηκε τον τίτλο του, επικαλέστηκε την συμφωνία της Βιέννης, σύμφωνα με την οποία ο τίτλος του είναι «βασιλεύς» κι αν ποτέ – θεός φυλάξοι! – ο λαός επαναφέρει την βασιλεία, τότε ο τίτλος του θα είναι «βασιλεύς της Ελλάδος».

Για τον Τσίπρα είπε, πως…
μια φορά που τον συνάντησε, του φάνηκε πολύ συμπαθής. Τον θεωρεί εργατικό άνθρωπο και πως αν δεν γίνουν εκλογές τον Αύγουστο, θα έχει χρόνο να εφαρμόσει τα σχέδια του.

Δεν ανακατεύεται με την πολιτική είπε, ούτε αυτός, ούτε ο γιος του (Νικόλαος). Είναι ένα επάγγελμα δύσκολο, που δεν το ξέρει. Πάρα ταύτα, όλες του οι αναφορές είχαν σχέση μ’ αυτό που… δεν ασχολείται. Την πολιτική.

Είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν ψήφισε ποτέ στην ζωή του, ούτε τον ενδιέφερε αυτή η… πολυτέλεια. Χαρακτήρισε τον εαυτό του εξόριστο, την εποχή που ήταν εκτός Ελλάδος κι όταν τον ρώτησαν ποιο όνομα και επώνυμο γράφει το διαβατήριό του είπε, πως του το πήραν. Παραδέχτηκε, πως η οικογένειά του είχε επώνυμο, αλλά που να ψάχνει τώρα στο βάθος της ιστορίας να το βρει. Και το ‘ριξε μάλιστα και στην πλακίτσα λέγοντας στον Παπαχελά: «Δεν έχω, εκτός αν κ. Παπαχελά, μου δώσετε το δικό σας».

Σχολίασε επίσης την αρχιτεκτονική του Προεδρικού Μεγάρου, λέγοντας, πως από τότε που έφυγε αυτός έγιναν κάποιες πολυτελείς παρεμβάσεις. Όπως η μεγάλη σκάλα που δεσπόζει στο εσωτερικό του Μεγάρου.

«Τι την θέλουν», είπε (έλα ντε. Δεν του πήρανε τη άδεια). «Αν την έβλεπε ο πατέρας μου, θα γινόταν έξω φρενών».

Μια συνέντευξη, που παρά την φιλότιμη προσπάθεια του Παπαχελά, δεν μας έκανε σοφότερους σε τίποτα. Άλλωστε, η ιστορία του τέως είναι γνωστή. Και καμιά συνέντευξη του, δεν μπορεί να την αλλάξει…




nonews news

Ούτε τα προσχήματα…


Στη Μέρκελ θα παρουσίαζε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιό του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Αυτό τουλάχιστον έλεγαν πριν από τη συνάντηση τα...
φιλονεοδημοκρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην προσπάθειά τους να τον αποθεώσουν τον εκθέτουν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Αν δεν κάνουμε λάθος, αυτό το πρόγραμμα, εφόσον βεβαίως υπάρχει, οφείλει να το παρουσιάσει πρώτα στον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κληθεί, όταν θα γίνουν εκλογές, να το εγκρίνει ή να το απορρίψει.

Εντάξει, ξέρουμε ότι κουμάντο στη χώρα κάνουν οι δανειστές, αλλά, βρε αδερφέ, να κρατάμε και τα προσχήματα...




nonews news

Συμφωνία με αστερίσκους...



Ανοιχτό παρέμεινε και μετά τη χθεσινή τετράωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, το θέμα...
της ένταξης στις αγοραπωλησίες των τραπεζών των δανείων με εγγύηση του δημοσίου, ενώ έκλεισαν τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό (μαζί με την επιστροφή του ΕΚΑΣ και τον ΑΔΜΗΕ).

Στις περίπου τέσσερις ώρες της διαπραγμάτευσης, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος , Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης δεν έπεισαν ΕΚΤ και ΔΝΤ -που πιέζουν για το θέμα - να δεχθούν τις εξαιρέσεις από την αγορά συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η ελληνική πρόταση για τα δάνεια είναι να εξαιρεθούν από την αγορά αυτά που δόθηκαν σε σεισμοπαθείς, πυρόπληκτους (συνολικά 1,6 δισ. ευρώ) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (1,6 δισ. ευρώ), από τα οποία περίπου τα μισά (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) είναι πλέον «κόκκινα» και αν πωληθούν θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό πρόβλημα. Αντίθετα, με βάση την ελληνική πρόταση, θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην αγορά δανείων, τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια ύψους 3,06 δισ. ευρώ, που έχουν πάρει ΔΕΚΟ όπως η Αττική Οδός, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΣΦΑ και ο ΟΔΙΕ τα οποία αποπληρώνονται κανονικά.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΑΝ, τόνιζε χθες το βράδυ ότι δεν θα γίνει άλλη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών για το θέμα, αφήνοντας το ενδεχόμενο η τελική λύση για την συγκεκριμένη κατηγορία δανείων να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, συμφωνία υπήρξε για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το ασφαλιστικό. Ειδικότερα, στο θέμα της μη ανάκτησης των ποσών από την περικοπή του ΕΚΑΣ σε 100.000 δικαιούχους για το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι δανειστές δέχθηκαν την «λογιστική» τακτοποίηση που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας. Ότι δηλαδή, η απώλεια από την περικοπή, θα ισοσκελιστεί με ένα έκτακτο ισόποσο «επίδομα», ώστε ο συνταξιούχος της συγκεκριμένης κατηγορίας να μην χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα στο ταμείο του. 

Σε ό, τι αφορά την τρύπα των 80 εκ. ευρώ που δημιουργεί η διευθέτηση αυτή, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν υπερβάσεις σε άλλα μέτρα του ασφαλιστικού που μπορούν να καλύψουν την απώλεια. 

Οι δανειστές δέχθηκαν επίσης, να μην μειωθούν - όπως ζητούσαν - οι συντάξεις λόγω ατυχήματος και να μην γίνει αυστηρότερο το καθεστώς των εισφορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους.

Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ οι δανειστές ανακάλεσαν την αξίωσή τους να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης (δηλαδή πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου) της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο και την διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς το μόνο σχέδιο που μένει σε ισχύ είναι αυτό που αποφασίστηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες. 

Δηλαδή, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ και η δημιουργία μιας νέας δημόσιας εταιρίας, από την οποία θα διατεθεί σε ιδιώτες έως και το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Από το ποσοστό αυτό, το 20% να διατίθεται σε στρατηγικό επενδυτή και το 29% θα διατεθεί μέσω του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο κανείς δεν έκρυψε χθες ότι υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που θα πρέπει να ρυθμιστούν πριν το θέμα παραπεμφθεί στο Εuro Working Group που θα κάνει και την εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. 

Οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με νέες τεχνικές συναντήσεις που θα γίνουν και σήμερα μέχρι και το… παρά πέντε της κατάθεσης των τροπολογιών που θα ξεκινήσει σήμερα με τον κύριο όγκο τους να αναμένεται να κατατεθεί αύριο Πέμπτη.





nonews news

Τι αλλάζει στους φόρους από σήμερα...


Τι αλλάζει στους φόρους από σήμερα

Σειρά αυξήσεων σε καταναλωτικά προϊόντα και σε υπηρεσίες επιφέρει από σήμερα, Τετάρτη, η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ...
σε 11 νησιά.

Ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία θα ισχύσει από 1-1-2018, ενώ το τέλος σταθερής τηλεφωνίας μετατίθεται για την 1-7-2017.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο από την 1η Ιουνίου:

- Καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα διαμορφωθείαπό το 16% που είναι σήμερα στο 24%, δηλαδή 8 μονάδες επάνω.

- Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από τον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ εξαιρούνται κατά βάση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ύδρευσης που μένουν στον ΦΠΑ 13% (αν και κατά ένα μέρος τους επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%). Θα αυξηθούν όμως χιλιάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού ΦΠΑ 24% επιβάλλεται:

στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία
σε κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ- Κακάο-Τσάι,
Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμούς
Ρούχα- Παπούτσια
Καύσιμα
Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη
Εστιατόρια
Μεταφορές κλπ.
- Θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

- Αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπίρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Επίσης αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 20 λεπτά το κουτάκι.

- Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα τα οποία συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Από 1η Ιουνίου τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. θα υπολογίζονται με βάση την λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους. Ειδικότερα τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι τα ακόλουθα:

4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.
Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θεσπίζεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%. Τα τέλη ταξινόμησης θα αυξάνονται:

10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο
20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια
30% για ρύπους από 161 έως 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο
40% για ρύπους από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
60% για ρύπους από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
100% για ρύπους άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.
- Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επίπτωση επί της τελικής τιμής εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (εκτιμάται ότι επιβάρυνση θα ανέλθει σε 8 λεπτά ανά λίτρο).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ ( επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).

Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος. και φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Οι φόροι στα τσιγάρα

Α) Τσιγάρα. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1ατου άρθρου 60του ως άνω σχεδίου νόμου,ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις της περίπτωσης β) της παραγράφου 1 του άρθρου 97 του ν.2960/2001 συντελεστής του αναλογικού φόρου που επιβάλλεται στα τσιγάρα καιτα προϊόντα που εξομοιώνονται με αυτά, ο οποίος υπολογίζεται στην τιμή λιανικής πώλησης χιλίων (1.000) τεμαχίων τσιγάρων (1 Υορολογική Μονάδα), ορίζεται σε ποσοστό 26%, αντί του 20% που ισχύει σήμερα.

Β) Λεπτοκομμένος Καπνός. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1β του άρθρου 60του ως άνω σχεδίου νόμου,ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 97 του ν.2960/2001 συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης(Ε.Υ.Κ.), ο οποίος υπολογίζεται ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους,ορίζεται στα 170 ευρώαντί των 156,70 ευρώ που ισχύει σήμερα. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις στη φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με την παράγραφο 4του άρθρου 60του κοινοποιούμενου σχεδίου νόμου. Μέχρι την ημερομηνία έναρξης των νέων συντελεστών Ε.Υ.Κ.,οι υπόχρεοι για την καταβολή του Ε.Υ.Κ. του άρθρου 101 του ν.2960/2001 Ε.Σ.Κ.,που επιβάλλεται στα τσιγάρα και στον λεπτοκομμένο καπνό, θέτουν σε ανάλωση κάθε μήνα ποσότητα των εν λόγω προϊόντων, όχι μεγαλύτερη από την ποσότητα που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αναλώσεών τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού. Για την εφαρμογή της εν λόγω μεταβατικής διάταξης, τα αρμόδια Τελωνεία για την φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών,υποχρεούνται ανά μήνα να ελέγχουν και να παρακολουθούν ανά υπόχρεο, τις αναλωθείσες ποσότητες των εν λόγω προϊόντων, από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου έως 31.12.2016,έτσι ώστε οι ποσότητες αυτές να μην υπερβαίνουν το μέσο όρο των μηνιαίων αναλώσεών τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο...





nonews news