Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ελληνοποιησεις εν μεσω διαπραγματευσεων. Γιατι τοση βιασυνη;



eliniki-ithageneia-se-xiliades-paidia-metanastwn.w_l-300x336Της Ηλέκτρας Αντωνοπούλου-Πανάγου

Η Ελληνική κοινωνία φαίνεται ότι έχει λύσει όλα τα άλλα προβλήματα τηςκαι από την ήρεμη θέση του ελέγχου όλων των ζητημάτων,  αποφασίζει να λύσει και το πρόβλημα της ύπαρξης των χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων μεταναστών, προσφύγων, λαθρομεταναστών στη χώρα μας…

http://www.opengov.gr/ypes/?p=2633
  • Την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη…και υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες…
  • Την στιγμή που δεν έχει νομοθετήσει ακόμη για εκατοντάδες νόμους που ψηφίστηκαν εν μια νυκτί σε εφαρμογή των καταστροφικών μνημονίων.
  • Τη στιγμή που κατάφωρα άδικοι μνημονιακοί νόμοι των τελευταίων χρόνων ισχύουν και πνίγουν τους Έλληνες.
  • Τη στιγμή που δεν έχει νομοθετήσει για τις Α.Ο.Ζ.
  • Τη στιγμή που δεν έχει νομοθετήσει για την προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
  • Τη στιγμή που καθημερινά, οργανωμένα δουλεμπορικά και όχι μόνο κυκλώματα, έχουν στην πράξη ακυρώσει τα σύνορα της χώρας.
  • Τη στιγμή που………..
Και ποια είναι η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της καςΧριστοδουλοπούλου;
  • Όχι η αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της αθρόας μεταφοράς χιλιάδων λαθρομεταναστών.
  • Όχι η λύση του ζητήματος που γονατίζει τα νησιά, κυρίως το καλοκαίρι, από την εισβολή όλων όσων η Τουρκία προωθεί, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων, δεσμευτικών για την ίδια.
  • Όχι η λύση του ευρωπαϊκού ζητήματος της μαζικής εισβολής, λαθρομεταναστών, προσφύγων, τζιχαντιστών, http://norwaypost.no/index.php/news/latest-news/30759, πρακτόρων κλπ.
Τίποτα από όλα αυτά.
Προτεραιότητα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησηςσε μια χρονική στιγμή όπου η Ελληνική Κοινωνία πλήττεται ποικιλοτρόπως, είναι η απόδοση,  με πολύ ελαστικούς όρους της Ελληνικής Ιθαγένειας.  Μαζικών ελληνοποιήσεων εν ολίγοις…
Επιπροσθέτως η αναφορά στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στο ίδιο νομοσχέδιο, απλώς κάνει φανερό το τι επιδιώκεται με την μαζική ελληνοποίηση: η διάθεση φτηνού εργατικού δυναμικού, σε περιοχές υψηλής εθνικής προτεραιότητας π.χ. στη Θράκη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον αυτών των ελληνικών εδαφών…
Κι έτσι η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους απέναντι αλλά και στους εγχώριους δουλέμπορους να συνεχίσουν με εντατικότερους ρυθμούς την μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων ταλαίπωρων ψυχών στην νέα ελληνική πραγματικότητα όπου τους περιμένει μια καινούργια ταυτότητα και το ευρωπαϊκό όνειρο, ασχέτως αν οι  πολίτες της χώρας αυτής, ζούν έναν μνημονιακόεφιάλτη…
Έτσι, λοιπόν, η έννοια του Έλληνα ιθαγενή, πολίτη αυτής της χώρας, με το βάρος μιας υπερτρισχιλιετούς ιστορίας, υποβιβάζεται σε μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία, μέσα στο πνεύμα των επιταγών προς μια ανιστόρητη, άνευρη, υποταγμένη Ελλάδα, πού απλώς αποτελεί τον πρώτο διαμετακομιστικό σταθμό, πάμφθηνης εργατικής δύναμης για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ελίτ, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως καταλύτης ενός έθνους που συνηθίζει να είναι ανυπότακτο σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους.

Η σπουδή με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αντίθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, νομοθετεί στο συγκεκριμένο ζήτημα με τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνο για την ταλαίπωρη αυτή χώρα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σειρά πολύπλοκων και επώδυνων προβλημάτων στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Αντί να εστιάσει η κυβέρνηση στο όντως σοβαρό ζήτημα της αναγνώρισης υπηκοότητας στα παιδιά των όσων βρίσκονται  στη χώρα μας από 20 και πλέον χρόνια, τα οποία παιδιά –ενήλικα πλέον – κινούνται σε μια κατάσταση ημι-παρανομίας,, (αλήθεια γιατί επιμένει σε χορήγηση ιθαγένειας και όχι υπηκοότητας;) εξισώνει αυτά τα παιδιά με εκείνους που στέλνουν οι δουλέμποροι, οργανωμένα, από τις Μικρασιατικές ακτές.
Κι όμως εισαγάγεται προς ψήφιση ένας νόμος περί ιθαγένειας, πού ούτε την ιθαγένεια εξ αίματος (jussanguinis) ούτε την ιθαγένεια του τόπου (jussoli) ακολουθεί. Προτείνοντας την πολιτογράφηση ως Έλληνα όποιου παιδιού γράφεται στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου, αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια σε πολίτες-παιδιά πού δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τη σημαίνει αυτό και που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σημασία αυτού του γεγονότος για τη ζωή τους. Τόσο ελαστικοί όροι για χορήγηση Ιθαγένειας είναι παγκόσμια πρωτοτυπία…
Προτείνει, εντελώς πρόχειρα, και χωρίς να πάρει υπ όψη της, απόψεις και ενστάσεις της ελληνικής κοινωνίας, έναν νόμο-διάδοχο του νομοσχεδίου Ραγκούση, ο οποίος είχε απορριφθεί ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο Της Επικρατείας, ουσιαστικά υποτιμώντας τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στη συνέχεια, στην ελληνική κοινωνία.

Λείπει το μέτρο από το νομοσχέδιο αυτό. Απουσιάζει το ιστορικό βάθος. Αγνοείται η σημασία των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει σε βάθος χρόνου.
Και τελικά…δεν πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπ’ όψιν και η άποψη ενός ολόκληρου λαού για ζητήματα που τον αφορούν άμεσα;

Η σπουδή να είναι από τα πρώτα μέτρα που θα καταθέσει προς ψήφισηηκυβέρνηση δημιουργεί ερωτηματικά.
Το θέμα της Ελληνοποίησης εν τέλει, είναι πολύ σημαντικό θέμα και θα έπρεπε να το δει με περισσότερη σοβαρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το φέρει για ψήφιση στη Βουλή.

phgh:http://hellasforce.com

Επιστολή Κωνσταντοπούλου στο ΔΝΤ για τις αποκαλύψεις Ρουμελιώτη


Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος - Επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα στείλει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τις αποκαλύψεις του Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποσταλούν πίσω τα ονόματα των ελλήνων δημοσιογράφων που συμμετείχαν στα σεμινάρια.
Μάλιστα όπως εξήγησε η πρόεδρος της Βουλής αυτό γίνεται «γιατί οι δημοσιογράφοι αντί να ενημερώνουν προπαγάνδιζαν το μνημόνιο».

Έντονη ανησυχία για προετοιμασίες Τζιχαντιστών στα Κεντρικά Βαλκάνια, του Ιωάννη Μιχαλέτου



Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι ανησυχίες κρατών όπως η Σερβία και η Βοσνία, για επιθέσεις Τζιχαντιστών που συνδέονται άμεσα  με το "Ισλαμικό Κράτος" (Ι.Κ.). Την περίοδο 2011-2012 όταν η λεγόμενη "Αραβική Άνοιξη" εξελισσόταν σε μια άνευ προηγούμενου κοινωνικό-πολιτική λαίλαπα στη Μέση Ανατολή & Βόρειο Αφρική, η υπηρεσία πληροφοριών της Βοσνίας, διέρρευσε στο τοπικό τύπο ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 εξτρεμιστές και εν δυνάμει τρομοκράτες σε αυτή τη χώρα, Ισλαμογενής προέλευσης.
Ταυτόχρονα, υπολογίζονται σε 100.000 οι υποστηρικτές και οι συμπαθούντες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στα πολιτικά περιβάλλοντα του Bakir Izetbegovic (Προέδρου της χώρας) και του Hasan Cengic (Υπουργού Αμύνης). 
Τη σημερινή περίοδο σε  600 άτομα υπολογίζονται οι πολίτες της Βοσνίας που πολεμούν στις τάξεις του Ι.Κ. στη Συρία και περίπου 100 από τη Σερβία και ειδικότερα από την περιοχή του Σάντζακ (Ράσκα). Οι Σερβικές Αρχές βεβαιώνουν ότι όλοι αυτοί οι "εθελοντές" ήταν γνωστοί για την εξτρεμιστική τους δράση για χρόνια στην περιοχή και σε ότι φορά τη Βοσνία, δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να απομονωθούν και να αποτραπεί η δράση τους. Ακόμα και τώρα η νομοθεσία του Σεράγεβο που ψηφίστηκε κατά το τέλος του 2014 σε σχέση με τους Τζιχαντιστές, θεωρείται ως μη αποτελεσματική και δεν έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει τη τρομοκρατική δράση αλλά και τη στρατολόγηση. 
Ταυτόχρονα οι διαμάχες μεταξύ Μουσουλμάνων-Σέρβων-Κροατών στο κρατικό μηχανισμό έχουν ενταθεί με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό η πολιτική εσωτερικής ασφάλειας,σε μια περίοδο που ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται μεγάλες αγοραπωλησίες παράνομου οπλισμού, με αρκετά από αυτά τα όπλα να κατευθύνονται σε ομάδες ενόπλων στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ. 
Σε ότι αφορά ειδικότερα τη Σερβία, ο βασικός πυρήνας που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, προέρχεται από τους 18 στρατολογημένους στο Τζαμί του Νόβι Παζάρ, ονόματι "Φουρκάν" που συνδέεται με τον "Ιμαμη" Abid Podbicanin(βλέπε παλαιότερες αναλύσεις για αυτόν στο παρόν ιστοχώρο). Η ομάδα του αναφερόμενου, έχει αναπτύξει μεγάλη δράση πλέον στη Συρία και στηρίζεται ενεργά από τις Τουρκικές "κρατικές δομές"με βάση τη Συριακή πόλη  "Tel Abjad", ακριβώς στη συνοριακή γραμμή  με τη Τουρκία. 
Με την έφοδο των Κούρδων του YPG και την απελευθέρωση της πόλης,εκτιμάται ότι οι Βαλκάνιοι Τζιχαντιστές, επανήλθαν στη Τουρκία και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Σερβία και τη Βοσνία το προσεχές διάστημα. 

Τα μέλη της ομάδος-στοιχεία
Nervesa Plojović (30 ετών), σύζυγος του Abid Podbicanin. Έχει ένα αδελφό ονόματι Sead, που διαμένει στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Rejhan Plojović (29) μαζί με τη γυναίκα του Emine Plojović (28), μετέβησαν στη Συρία μέσω Τουρκίας στα μέσα Νοεμβρίου του 2013 
Goran Pavlovic (49), καταγόμενος από το Βελιγράδι, προσήλυτος στο Ισλάμ μαζί με τη γυναίκα του Mirjana (47) και τη κόρη του Nevena (23), μετέβησαν στη Συρία στο τέλος του 2013
Faton Jusufi (29), καταγόμενος από το Βράνιε και συνεργάτης των εξτρεμιστών Jafar Ibraimija, Albana Halil, με πολυσχιδή εξτρεμιστική δράση στα Βαλκάνια επί σειρά ετών.

Eldan Emrić (34), γνωστός και ως "Χάμζα" ή "Χακάν" από το Νόβι Παζάρ, συμμετέχει στο πόλεμο στη Συρία από τα μέσα του 2012. Είναι ελεύθερος σκοπευτής στην ομάδα του πολέμαρχου του Ισλαμικού Κράτους, ονόματι "Abu Bejda". 
Tevfik Mujović (35), γνωστός και ως "Αμπντουλλάχ" ή "Abu Talha Yemeni", καταγόμενος από το Τουτίν. Στο παρελθόν είχε δράση στην Υεμένη. Είναι οργανωτής σε συνεργασία με το το Τουρκικό κράτος της μεταφοράς ένθεν κακείθεν  Τζιχαντιστών μεταξύ Βαλκανίων-Συρίας. Μαζί του είναι και η σύζυγος του ονόματι Selma Hadzic (33). 
Asmir Avdulović (26), γνωστός και ως "Ζείντ", πολεμά στη Συρία από το Νοέμβριο του 2013 στις τάξεις των Βρετανών "εθελοντών" και αποτελεί το σύνδεσμο αυτών με τους Βαλκάνιους.
Samir Shaqiri (29), καταγόμενος από το Σμεντέρεβο και έχοντας ζήσει και στην Ελβετία μερικά έτη. Είναι στη Συρία από το 2012 και επιπλέον δρα ως στρατολογητής με διεθνή δράση. Τα δεξιά του χέρια είναι ο Veljija Mehmeti (26) από το Βελιγράδι και ο Mevljudina Kopiljija (27) από το Ζεμούν.   
Aldin Galjevica (25), πολεμά στη Συρία από το 2013, έχει στενές σχέσεις με τη Τουρκία όπως και με το Βόσνιο αρχί-εξτρεμιστή "Nusret Imamovic". Συνεργάζεται επίσης με έναν έτερο ονόματι "Asmir Bisevac". 
Lejla Brahović (19), καταγόμενη από το Νόβι Παζάρ, ταξίδεψε αρχικά από το Βελιγράδι στη Τουρκία (Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης) στις 18 Δεκεμβρίου του 2014. Εν συνεχεία βρέθηκε μετά από 2 ημέρες στη Συρία για να συναντήσει την υπόλοιπη ομάδα των Βαλκανίων. Έχει πολεμική δράση στη πρώτη γραμμή του πυρός. Προτού στρατολογηθεί παρακολουθούσε θρησκευτικά φροντιστήρια στο Μεντρεσέ "Gazi Isa Bey" της Ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας. 
Alma Smailović (25) καταγόμενη από το Νόβι Παζάρ, ταξίδεψε στη Συρία τον Αύγουστο του 2014 με τα δύο ανήλικα παιδιά της και το σύζυγο της Rama Grahović.Για ένα διάστημα έμεναν στη Βοσνία και έπειτα στην Αυστρία και συνδέονται με το ισχυρό κύκλωμα "Σεράγεβο-Βιέννης"-βλ. και παλαιότερα άρθρα στο παρών ιστοχώρο. 
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα 1.000 άτομα που διαμένουν στη Σερβία μόνο την παρούσα περίοδο και θεωρούνται ότι είναι σε επικοινωνία με τους ανωτέρω όπως και πρόθυμοι να υποβοηθήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εάν τους ζητηθεί καθώς και να αποτελέσουν των αγωγό για την εξάπλωση των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Φωτογραφίες των προαναφερθέντων

undefined

Αλβανία Βοσνία και Κόσοβο με Λάβαρο τη Μαύρη Σημαία του ISIS



αλβανία τζιχαντιστές

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ως προς τον αριθμό των τζιχαντιστών από διάφορες χώρες, που έχουν πάει να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους,  περίπου 150 αλβανοί πολίτες, πολεμούν κάτω από τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους, κατατάσσοντας την Αλβανία στην 9η θέση, ως προς τον πληθυσμό της, σε σύνολο 26 χωρών από τις οποίες έχουν πάει τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στο Κόσσοβο, το οποίο κατατάσσεται 4ο στη σχετική λίστα. Από το Κόσσοβο έχουν αναχωρήσει 232 τζιχαντιστές. Η Αλβανία, η Βοσνία και το Κόσσοβο, είναι οι τρεις βαλκανικές χώρες, ανάμεσα στις δέκα χώρες με τους περισσότερους τζιχαντιστές που πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.
Θεωρούμε στο pentapostagma.gr  ότι τα στοιχεία έρχονται να επαληθεύσουν επίσημα, πληροφορίες που κατά καιρούς προβάλαμε για την συμμετοχή στον ISIS, τζιχαντιστών από τα Βαλκάνια και κυρίως για την εμπειρία που αποκτούν και φυσικά θα μεταφέρουν στην περιοχή μας, όταν έρθει η σειρά της δράσης τους στα Βαλκάνια, όπως άλλωστε το έχουν προαναγγείλει.
Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό επιπλέον για την απρόβλεπτη αύξηση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στις τάξεις των εξτρεμιστών, από όλο τον κόσμο.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους υπήρχαν περίπου 15.000 ξένοι μαχητές, ενώ στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 25.000 άτομα.
Την ίδια στιγμή είχαμε νέες αναφορές του Μουφτή του Κοσόβου (ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των αλβανών μουσουλμάνων του Κοσσόβου), Ναίμ Τερνάβα (Naim Tërnava), στην τελετή αφιερωμένη στα 626 χρόνια από το θάνατο του Σουλτάνου Μουράτ του πρώτου, στη μάχη του Κοσσόβου το 1389. Ο Τερνάβα μίλησε στην τελετή, σαν να ήταν εκπρόσωπος των Οθωμανών. Σύμφωνα με το Μουφτή του Κοσσόβου, οι Οθωμανοί δεν ήταν κατακτητές, ο Σουλτάνος πολέμησε για την απελευθέρωση του αλβανικού λαού από τους σλάβους κατακτητές, οι οποίοι, ξεκινώντας από τα βουνά της Ρωσίας, ήρθαν και κατέκτησαν τα εδάφη των Αλβανών, με στόχο να τους αφομοιώσουν και να τους αφανίσουν. Τα 500 χρόνια που ακολούθησαν μετά το θάνατο του Σουλτάνου, σύμφωνα με το Μουφτή, Αλβανοί και Τούρκοι κυβέρνησαν από κοινού και συνυπήρξαν ειρηνικά σ’ αυτά τα εδάφη.
Συνδυάζοντας τα γεγονότα μας περιμένουν πολλά μέτωπα είτε τζιχαντιστικά είτε οθωμανικά είτε και τα δύο . Το σίγουρα είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την Εθνική μας Άμυνα με κάθε θυσία και δεν υπάρχουν σωτήρες είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ , σωτήρες είμαστε μόνο οι ίδιοι για την Πατρίδα μας.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Ρώσος Πατριάρχης: «Η Δύση βρίσκεται σε πολύ βαθιά πνευματική κρίση»


patriarh_kirill
Άστραψε και βρόντηξε ο Ρώσος Πατριάρχης για την βαθιά και μεγάλη ηθική και κυρίως πνευματική κατάπτωση στην οποία έχει εκπέσει η δύση.
«Η Δύση σήμερα βρίσκεται σε  πολύ βαθιά πνευματική κρίση», δήλωσε την Τετάρτη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, κατά τη συνάντηση  του με τα μέλη της ρωσικής επιτροπής του Αγίου όρους,  στην 1000η επέτειο  της ρωσικής μοναστικής παρουσίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Το παράδειγμα της Ρωσίας, η οποία έχει μετασχηματισθεί σε  ένα ισχυρό και  σύγχρονο κράτος,  που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, και την ίδια στιγμή «ακτινοβολεί» τον κόσμο με  πνευματική ενέργεια από το Άγιο  Όρος , αποτελεί πολύ πειστικό δίδαγμα  για πολλούς Ευρωπαίους»,  είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
« Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το γεγονός ότι σήμερα ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια βαθιά πνευματική κρίση. Δεν έχει επίγνωση αυτής της κρίσης, εξετάζει αλαζονικά  ολόκληρο τον κόσμο, απαιτεί από όλο τον κόσμο να ζει  σύμφωνα με τους  δικούς του  νόμους , αλλά οι νόμοι αυτοί ,  δεν αφήνουν περιθώρια για το Θεό, και καμία θρησκευτική πίστη στη ζωή των ανθρώπων», είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, προφανώς εννοώντας και τα « παζάρια» της ΕΕ με την Ελλάδα ,   τα οποία παρακολουθούνται  στενά από τον ρωσικό τύπο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η 1000η επέτειο  της παρουσίας των  Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος,  μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη σημασία του ιερού αυτού μέρους  για την δική τους πνευματική ζωή.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος , δήλωσε ότι διαμορφώνεται ένα ευρύ πρόγραμμα εορτασμών , το οποίο  περιλαμβάνει συνέδρια,  ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και «μοναστικές συνάξεις, σημαντικά εκδοτικά εγχειρήματα, συναυλίες, και την διοργάνωση σχολικής  Ολυμπιάδας.
Ο Ρώσος Πατριάρχης πρόσθεσε ότι απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο(Κωνσταντινούπολη), και προσωπικά στον  Πατριάρχη Βαρθολομαίο πρόταση για κοινό εορτασμό της επετείου αυτής.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr, τονίζουμε την σπουδαιότητα αυτήν την δεδομένη στιγμή ,  για την  εκκλησία της Ελλάδος, και την αποστολή της  στο εξωτερικό,  με την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης πολύπλευρων επαφών με όλα τα Πατριαρχεία, και ειδικά με αυτό της Μόσχας. Η ενότητα των ορθοδόξων χριστιανών αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη . Για αυτό απαιτείται ομόνοια , σύνεση  και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ορθοδόξων χριστιανών.
Όσο για την δύση  και τα χρηματοπιστωτικά κέντρα που ελέγχουν δεσποτικά την ζωή  των ανθρώπων , θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Pωσικός τύπος: «Η Ελλάδα, πολύ πιθανό να αποχωρήσει από την ΕΕ και την ζώνη του ευρώ»

ελλαδα ευρω

Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου, για μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδος από την ΕΕ. Κυρίως αναφέρεται η άκαμπτη και σκληρή στάση των δανειστών, έναντι μιας χώρας που υποφέρει πραγματικά πέντε  χρόνια τώρα.
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδος θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε πτώχευση, σε  έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και, ενδεχομένως εκτός  Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η δημοσίευση  επικαλούμενη έκθεση της Τράπεζας της  Ελλάδος για την περίοδο 2014-2015.
Η έκθεση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους , είναι σημαντική  διότι αποφεύγεται ο άμεσος  κίνδυνος για την ελληνική  οικονομία, μειώνοντας ταυτόχρονα και την αβεβαιότητα, με την  διασφάλιση της προοπτικής μιας  βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα.
Αντίθετα, η αποτυχία των συνομιλιών θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας, η οποία αρχικά θα οδηγήσει σε πτώχευση, και τέλος, στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα και εκτός  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα,  η κρίση χρέους στην χώρα μας θα αυξηθεί σε μια ανεξέλεγκτη κρίση με υψηλούς κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η χώρα μας όντως ευρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των τελευταίων 75 χρόνων . Η οικονομία μιας χώρας επηρεάζει την ίδια την υπόσταση της χώρας, αυτό είναι απολύτως κατανοητό από όλους. Αυτό που δεν είναι κατανοητό όμως είναι ότι πόσοι  μας οδήγησαν σε αυτόν τον « γκρεμό», και εάν όλοι αυτοί θα οδηγηθούν κάποτε στην ελληνική δικαιοσύνη, όπως έγινε ορθώς μετά την τραγωδία της Κύπρου το 1974 με τους Έλληνες δικτάτορες. Πάρα πολλοί Έλληνες πολιτικοί ευρίσκονται στο « απυρόβλητο» και είναι αυτοί οι οποίοι « έριξαν» την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Το ίδιο «λάθος» έκαναν βέβαια  και χώρες σαν την Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και την Γαλλία. Αυτό το «λάθος» θα αποβεί  για αυτές τις χώρες πιθανότατα μοιραίο, όπως και  για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ένωση, η οποία ήδη ευρίσκεται σε τροχιά « αποσύνθεσης» και « διάλυσης». Στην θέση της θα δημιουργηθεί μία ένωση των « Βόρειων χωρών» , ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα « δημιουργήσουν» την Μεσογειακή Ένωση , σύμφωνα με πλάνα που έχουν εκπονηθεί από τα « ίδια κεφάλια» εδώ και πολλά -πολλά χρόνια.!


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/

Γιατί μπαμπά;...


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Τώρα που σιγά σιγά το τοπίο ξεκαθαρίζει και για τον πιό ''ανυποψίαστο'' και που οι τεχνικές της καταστροφής σχηματοποιούνται αδρά και ονομαστικά, πολλά απ' τα ''αναπάντητα'' ερωτήματα παίρνουν απάντηση αυτόματα και αβίαστα: 

Γιατί μπαμπά ακόμα και τώρα που οι περισσότεροι στην  θεσμο-τρόϊκα παραδέχονταιότι η συνταγή της ακραίας, προτεσταντικού τύπου λιτότητας που εφαρμόστηκε στην χώρα μας ήταν λάθος, εξακολουθούν εμμονικά να την στηρίζουν και να θέλουν την συνέχειά της;
Διότι δεν τους ενδιαφέρει τόσο η οικονομική διάσταση του θέματος, όσο η επιτυχία τουπειράματος της καθυπόταξης μιάς χώρας, κι ενός λαού, και της κατάργησης ουσιαστικά και σε βάθος της δημοκρατίας, προς χάρη μιάς παγκόσμιας φεντεραλιστικής διακυβέρνησης ταχνοκρατών και εκπροσώπων μεγάλων εταιρικών και ιδιωτικών κεφαλαίων. 

Ποιός φταίει μπαμπά για την καταστροφή αυτή στην χώρα μας; 
Πρωτίστως φαίνεται ότι φταίει ο νέος Εθνικός Προδότης, ο και Μεγάλος Ηλίθιος επονομαζόμενος, πράγμα που ενώ τυπικά ισχύει, αποκρύβει το γεγονός πως αυτός που τον έφερε στην εξουσία και του έδωσε την δυνατότητα της προδοσίας είναι ο ίδιος ο λαός.
Το ίδιο ισχύει και για τους συνεχιστές του ανόσιου έργου του, την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ,καθώς βεβαίως και για το πραξικόπημα της πρωθυπουργίας του Τραπεζίτη που προηγήθηκε, και που ο λαός αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα.

Γιατί μπαμπά οι ΗΠΑ που τόσα χρόνια θεωρούσαν προτεκτοράτο τους την Ελλάδα τώρα δέχονται και θέλουν αυτή να παραμείνει προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής ''Ένωσης'', με κάθε θυσία; 
Διότι βλέπουν ξεκάθαρα πως με μία πατριωτική και όχι δωσιλογική κυβέρνηση, η Ελλάδα μπορεί να στραφεί και να αναζητήσει άλλους εταίρους ανατρέποντας εντελώς τηνπαγκόσμια γαιοπολιτική ισορροπία που ως τώρα τόσο συμφέρει τις ΗΠΑ και τον λεγόμενο ''δυτικό κόσμο''.

Γιατί μπαμπά ο αστοιχείωτος και σμπίρος των εχθρών της Ελλάδας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην δοτός υπουργός Οικονομικών, εμφανίζεται να κατέχει συνεχώς θέσεις εξουσίας απ' την εποχή που τέθηκε σε εφαρμογή το προσχεδιασμένοέγκλημα εναντίον της χώρας μέχρι σήμερα και κανείς δεν τολμάει να του πάρει πολιτικά το κεφάλι; 
Διότι ακριβώς είναι σμπίρος των εφαρμοστών του πειράματος Παγκοσμιοποίησης στην πατρίδα μας, και ο πολιτικός αποκεφαλισμός του θεωρείται ''αιτία πολέμου'' απ' τους δανειστές-τοκογλύφους και διεθνείς και ευρωπαίους πολιτικούς απατεώνες, ένας ''αποκεφαλισμός'' που κρατιέται μάλλον για το τέλος, σαν σημειολογική εκκίνηση μιάς ρήξης, όταν και αν αυτή έρθει.

Γιατί μπαμπά αυτή η καινούργια κυβέρνηση φαίνεται ότι καθυστερεί ή διστάζει να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να απαιτήσει η χώρα να ξαναγίνει αυτόνομη, ή να λύσει τον γόρδιο δεσμό με τον τρόπο του Μεγαλέξανδρου; 
Διότι μάλλον (εδώ η απάντηση δεν είναι ακόμη και τόσο ξεκάθαρη) θέλει να εξαντλήσει ως δείγμα καλής διάθεσης και τα τελευταία όριααλλά προπαντός επειδή θέλει μ' αυτόν τον τρόπο να ''ξεμπροστιάσει''  στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης ''Εταίρους'', ''θεσμούς'', και δανειστές, κερδίζοντας συμπάθειες και εντυπώσεις.

Έτσι κι αλλιώς όμως και μόνον ότι η κουρτίνα τραβήχτηκε και μόνον ότι ο λαός μπορεί να δει σε απ' ευθείας μετάδοση τις διαδικασίες και τις αλήθειες που τον αφορούν, αποτελεί ένα τεράστιο κέρδος και ένα δικαίωμα που το κέρδισε και που πρέπει πιά να το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο!...

phgh:http://kostasxan.blogspot.gr/

Βερολίνο – Λονδίνο – Παρίσι σχεδιάζουν τη Νέα Ευρώπη


Με διαφορετική ατζέντα και συγκρουόμενα συμφέροντα οι τρεις δυνάμεις 

Του Σωτήρη Σιδέρη 

Τη στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί, εν μέσω δραματικών συνθηκών, πιέσεων και εκβιασμών, να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από τη λαίλαπα των Μνημονίων, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ συνεργάζονται για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, που θα αλλάξει ριζικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, άρα και τη θέση της χώρας μας στο οικοδόμημα. Μάλιστα, δεν πρόκειται για κάτι μακρινό και ασαφές, καθώς η σχετικήδιαπραγμάτευση έχει ήδη αρχίσει. Υπ’ αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι στις σημερινές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους δεν λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν άμεσα, σε λίγους μήνες όσα είναι σήμερα στο τραπέζι για τους μεν κεντροευρωπαίους θα είναι εντελώς παρωχημένα, για τη δε Ελλάδα δεν θα αποτελούν παρά μία αφόρητη κατάσταση, από την οποία δύσκολα θα ξεφύγει και στο μέλλον.

Οι διαπραγματεύσεις ήδη διεξάγονται σε επίπεδο πρωθυπουργικών γραφείων σε ό,τι αφορά στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας η συζήτηση γίνεται σε πολλά επίπεδα και είναι, μάλιστα, σε προχωρημένο στάδιο.
Το Λονδίνο, καλά προετοιμασμένο και με πλήρες σχέδιο, ζητά την αλλαγή των ιδρυτικών(!) Συνθηκών της Ε.Ε., επιδιώκει, δηλαδή, να προσαρμόσει την ευρωπαϊκή πολιτική στις δικές του εθνικές ανάγκες, κάτι που κάνει εδώ και χρόνια, ενώ είναι αδιανόητο για οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος.

Το δημοψήφισμα, στο πλαίσιο του οποίου θα κληθεί να αποφασίσει ο βρετανικός λαός για την παραμονή ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση –έχει προγραμματιστεί για το 2017-, είναι το όχημα με το οποίο ταξιδεύει ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα για την Ε.Ε. και τη χώρα του. Όμως, το μεγάλο παιχνίδι εξελίσσεται ακριβώς με αφετηρία το βρετανικό δημοψήφισμα για να δρομολογηθούν οι μεγάλες ανατροπές στην Ε.Ε., καθώς συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ (σε συμβουλευτικό ρόλο) συνεργαζόμενες στενά. Οι αλλαγές όμως δεν γίνονται σε μία νύχτα, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις οι αλλαγές Συνθηκών χρειάστηκαν τουλάχιστον ένα – δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.

Γερμανική και Γαλλική ηγεμονία

Η Γερμανία και η Γαλλία, όπως αναφέρουν άριστα ενημερωμένες πηγές, χρησιμοποιούν την πολιτική Κάμερον για να προωθήσουν τις δικές τους αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Με απλά λόγια, Βερολίνο και Παρίσι, με τη στήριξη των ΗΠΑ, δρομολογούν νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική με στρατηγικό στόχο να ηγηθούν θεσμικά πλέον της Ευρώπης και παράλληλα να θέσουν σε θεσμική και πολύχρονη ομηρία τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και τις Βαλτικές χώρες αλλά και αυτές της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος διαχείρισης της ελληνικής κρίσης και κυρίως οι διαπραγματεύσεις που έχουν εξελιχθεί σε τριμερείς μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας, παρασκηνιακά έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από άλλες χώρες που –ορθώς- θεωρούν ότι παραγκωνίζονται από την κεντρική πολιτική σκηνή της Ε.Ε. Διακριτικές διαμαρτυρίες γίνονται και προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πλέον είναι αργά, π.χ. για την Ιταλία και άλλες χώρες. Η Αθήνα σχεδόν παρακαλούσε επί χρόνια να βρει συμμάχους, αλλά Μαδρίτη, Ρώμη, Δουβλίνο, Λισαβόνα και άλλοι έδειχναν το Βερολίνο. Αυτό έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας. Πήγε στο Βερολίνο. Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται το λάθος τους, αλλά είναι αργά. Το κατά πόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λάθος που εμπιστεύτηκε την κυρία Μέρκελ, θα φανεί από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Με βάση πληροφορίες, αλλά και μισόλογα που γίνονται γνωστά για τις συζητήσεις με στόχο τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, οι αλλαγές που θα συντελεστούν θα δημιουργήσουν ένα νέο, πολύ πιο σκληρό πυρήνα με επικεφαλής τη Γερμανία και σε δεύτερο ρόλο τη Γαλλία αλλά και ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας.

Τα όργανα ελέγχου των κρατών

Ένα από τα πρώτα στοιχεία ελέγχου των οικονομιών είναι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που αποτελεί μνημονιακό νόμο στην Ελλάδα και ήδη εφαρμόζεται ως οικονομικός θεσμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι η λειτουργία του να γίνει ενιαία, να αναβαθμιστεί θεσμικά, να αποτελέσει μέρος της αλλαγής των Συνθηκών και να αποκτήσει ιδιαίτερα ισχυρά χαρακτηριστικά επιβολής της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρείται Ανεξάρτητη Αρχή και στην Ελλάδα θα ενταχθεί στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που επίσης λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή, και θα συνδεθεί με το ΚΕΠΕ, το οποίο θα παρέχει την επιστημονική υποστήριξη και θα χαράσσει ουσιαστικά τη δημοσιονομική πολιτική με στόχο να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα αποκτήσει χαρακτηριστικά υπερδομής που θα αναφέρεται στο υπό συζήτηση υπερ-υπουργείο Οικονομικών που δρομολογούν Γαλλία και Γερμανία. Θα ελέγχει τις δαπάνες του κράτους και θα έχει λόγο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις κεντρικές πολιτικές οδηγίες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του υπερ-υπουργείου Οικονομικών δεν απαιτεί αλλαγές στις Συνθήκες και επικαλούνται, μάλιστα, το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), ενός φορέα που συστάθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας για να εφαρμόζει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Και υ ΕΥΕΔ αναμένεται να αναβαθμιστεί θεσμικά, οπότε και η εξωτερική πολιτική θα ασκείται με βάση κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις.

Η ΕΥΕΔ τίθεται υπό την εξουσία του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Έργο της, η χάραξη και άσκηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Σημειώνεται ότι στην ΕΥΕΔ είναι τοποθετημένοι και εργάζονται δεκάδες διπλωμάτες από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυτό προφανώς, αν τελικά προωθηθεί, συνιστά κίνδυνο για την Ελλάδα, που έχει τεράστια διπλωματικά μέτωπα ανοιχτά, ενώ οι σχέσεις της με την Τουρκία θα περάσουν στη διαχείριση του κεντρικού ευρωπαϊκού πυρήνα. Οι θιασώτες της ενοποίησης της Ε.Ε. οπωσδήποτε θα υποστηρίξουν ότι θα είναι θετικό για τη χώρα μας να υπάρχει μία και ενιαία εξωτερική πολιτική, γιατί έτσι θα υπάρχει κι ένα δίχτυ ασφαλείας. Πρόκειται για παραμύθι, γιατί οι σχέσεις της μελλοντικής Ε.Ε. με την Τουρκία θα περάσουν σε άλλη φάση, κυρίως οικονομική και γεωπολιτική και η πίεση προς την Ελλάδα θα είναι και θεσμική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα οφείλει αυτή τη φορά να μελετήσει και να συζητήσει τα θέματα αυτά πριν εγκλωβιστεί σε αποφάσεις, από τις οποίες δύσκολα θα μπορεί να απαλλαγεί, όπως έγινε και με την ένταξή της στην Ευρωζώνη.

«Όπλο» η διαχείριση των χρεών

Η συζήτηση που γίνεται για το χρέος της Ελλάδας είναι παράλληλα μία συζήτηση που γίνεται στο παρασκήνιο και για τα χρέη των κρατών στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Η Γερμανία υποστηρίζει και θα επιβάλει σίγουρα στις άλλες χώρες να υιοθετηθεί η θέση ότι τα παλιά χρέη, όπως της χώρας μας, ισχύουν στο ακέραιο και θα πρέπει να αποπληρωθούν. Η νέα οικονομική αρχιτεκτονική θα μπορεί να επιλύει προβλήματα χρέους συλλογικά, αλλά μόνο για χρέη που θα δημιουργούνται από τις αλλαγές και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση χρέους έχει νόημα να επιτευχθεί τώρα και όχι αργότερα. Γιατί αν το συμφωνήσει τώρα θα μπορεί να πετύχει μία μικρή έστω ρύθμιση, όσο όμως περνά ο καιρός και θα κυριαρχούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι ποια θα είναι η επιλογή της Ελλάδας ως προς τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Θα διαπραγματευτεί, και, αν ναι, πως για τη θέση της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Ποιοι είναι οι στόχοι της, ποιο το σχέδιο, ποιες οι θέσεις της; 
Σε λίγους μήνες οι συζητήσεις θα ενταθούν, πιθανότατα, μάλιστα, θα οξυνθούν, καθώς Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ θα επιβάλουν τα δικά τους σχέδια. Πολλοί παράγοντες και κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να κρατήσουν τη σχετική συζήτηση όσο πιο χαμηλά γίνεται προκειμένου το σημερινό κυρίαρχο ευρωπαϊκό σύστημα να επιβληθεί θεσμικά, χωρίς εντάσεις και φασαρίες.

Ας μην κάνει η Ελλάδα, για μία ακόμη φορά, το ίδιο λάθος και ας συζητήσει το μέλλον της με σχέδιο, με απόψεις και προτάσεις στο κοινοβούλιο και έξω από αυτό με την κοινωνία και τους επαΐοντες. Άλλη ευκαιρία ανάκαμψης και επιστροφής της χώρας μας στη διεθνή σκηνή με αξιοπρέπεια και σεβασμό δεν θα υπάρξει ξανά για πολλά χρόνια.

 περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 294

phgh:http://kostasxan.blogspot.gr/

Συνάντηση Μάρδα με τον Executive Director της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας ΚfW


Συνάντηση Μάρδα με τον Executive Director της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας ΚfW

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, συναντήθηκε σήμερα με τον Dr Lutz-Christian Funke, Executive Director της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας ΚfW, και συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας στην παροχή συμβουλών και τεχνογνωσίας για την υπό ίδρυση Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Όπως έχει αποφασιστεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), βασικοί πυλώνες της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕΤΕΑΝ. Η συμμετοχή του Ταμείου θα επικεντρωθεί στην περιφερειακή ανάπτυξη και τις υποδομές και το ΕΤΕΑΝ στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη συνάντηση του Yπουργού με τον κ. Funke συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ.Κώστας Γαλιάτσος.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο με την συμμετοχή των Δρ. Βασίλη Πολυμένη, αντιπρόεδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και κ. Βαγγέλη Πιλάλη, μέλους του ΔΣ του ΕΤΕΑΝ.

BBC: Ο Τσακαλώτος είπε ότι θα πάμε σε δημοψήφισμα για πιθανό Grexit

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


BBC: Ο Τσακαλώτος είπε ότι θα πάμε σε δημοψήφισμα για πιθανό Grexit

Φωτιές ανάβει ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλ. Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του βρετανικού δίκτυο, σύμφωνα με ανάρτηση του BBC στο Twitter, πως «αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποσπάσει “ένα οικονομικά βιώσιμο σχέδιο”, τότε (η κυβέρνηση) θα συμβουλευτεί τον ελληνικό λαό για πιθανό Grexit», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, προειδοποιώντας τους εταίρους: «Αν η Ελλάδα βγει (από το ευρώ), το ευρώ μπορεί να καταστραφεί».

phgh:imerisia.gr

Πορεία αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό την Κυριακή στις Βρυξέλλες

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ


Πορεία αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό την Κυριακή στις Βρυξέλλες

   Πάνω από 50 οργανώσεις καλούν σε πορεία την Κυριακή 21 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, για τη στήριξη του ελληνικού λαού και ενάντια στη λιτότητα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 13:30 στη Gare Centrale της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ συναυλίες αλληλεγγύης και εκθέσεις θα καλωσορίσουν την πορεία στις 15:00 στην Place de l'Albertine.
   «Η Ελλάδα είναι απτή απόδειξη ότι οι πολιτικές λιτότητας και επισφαλούς απασχόλησης δεν λειτουργούν. Έξι χρόνια περικοπών άνευ προηγουμένου στον προϋπολογισμό, αποεπένδυσης στον δημόσιο τομέα και πολιτικών μείωσης των μισθών οδήγησαν τη χώρα στο χάος. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2010, είχαμε έκρηξη φτώχειας, το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα 26%, ένας στους δύο νέους έχει μείνει χωρίς εργασία, οι δημόσιες υπηρεσίες και το σύστημα υγείας έχουν διαλυθεί» αναφέρει το ψήφισμα της πλατφόρμας «Avec les Grecs/με τους Έλληνες» Βελγίου.
   Και συνεχίζει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε πορεία. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η επιδείνωση των ανισοτήτων και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος κίνδυνος απειλεί όμως όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Παντού, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση και στην οικονομική ανασυγκρότηση μέσω των δημοσίων επενδύσεων και των αναδιανεμητικών πολιτικών.
   Γι αυτόν τον σκοπό οι Έλληνες εκλογείς εξέλεξαν νέα κυβέρνηση. Αντιμέτωποι με την ΕΕ, η οποία αρνείται να σεβαστεί τη δημοκρατική επιλογή, πρέπει να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας προς τον λαό της Ελλάδας και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε εκείνους που επιδιώκουν να της επιβάλουν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες συνταγές: περισσότερη λιτότητα, αυξανόμενη ανεργία, ακόμη περισσότερες ανισότητες. Ο μόνος τρόπος να βγει η Ελλάδα από την παγίδα του συνεχούς χρέους είναι να στραφεί σε μια πορεία που θα σκοπεύει συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των απαράδεκτων αδικιών στο φορολογικό σύστημα.
   Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και τον εργασιακό κώδικα που διαλύθηκαν από την Τρόικα. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να λάβει επείγοντα κοινωνικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, όπως και όλοι οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, να κάνει λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους της και να απαιτήσει την ακύρωση των παράνομων χρεών.
   Ενάντια στον εκβιασμό των νεοφιλελεύθερων θεσμών, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, με τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και αντιφασιστικά κινήματα, που μας δείχνουν πόσο απαραίτητες είναι οι προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις στην Ευρώπη.
   ΝΑΙ, ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός - για το καλό όλων μας, σε ένα όραμα οικονομικής προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης».
   Υπογραφές:
   Δίκτυα
   Alter Summit Belgium, ACIDe, Acteurs des temps présents, D19 20, HART BOVEN HARD, Tout Autre Chose
   Συνδικάτα
   FGTB Federale, La Centrale Générale FGTB/ De Algemene Centrale ABVV, ACOD-vrt, CGSP Wallonne, CSC Bruxelles Hal Vilvorde - Priorité aux travailleurs, Mouvement Ouvrier Chrétien, JOC Bruxelles, Métallos MWB-FGTB , Solidaris - Mutualité Socialiste, Cne-Gnc / Centrale nationale des employés
   Οργανώσεις/Κινήματα
   Attac Wallonie-Bruxelles, Attac Vlaanderen, Ander Europa, CADTM Belgique, Intal Globalize Solidarity, Femmes Prévoyantes Socialistes, Fewla, Vrede vzw, ZIN TV , Initiative de Solidarité avec la Grèce qui resiste - Bruxelles , CNAPD asbl, Global Social Justice, Vie Féminine Bruxelles, Allileggya Koinotita/Αλληλέγγυα Κοινότητα, Corporate Europe Observatory, la Plate-forme d'action Santé et Solidarité/Actieplatform Gezondheid en Solidariteit et le Centre Bruxellois de Promotion de la Santé (CBPS), Appel pour une école démocratique (Aped), Europe4People,
   Κόμματα
   SYRIZA Belgique/ΣΥΡΙΖΑ Βελγίου, PTB/PVDA, Ecolo, PSL/LSP, ROOD!, Mouvement VEGA, Comunisti Belgio (Federazione Comunista del Belgio), Parti Humaniste (Belgique), LCR / SAP, Ligue Communiste des Travailleurs - Communistische Werkersbond, Parti Communiste, Vonk/Révolution, LEEF Herzele, Antarsya Belgique, Bloco d'Esquerda, Die Linke. BO Brüssel ,SEL Belgio , Izquierda Unida - Belgica, écolo j, Comac, Étudiants de Gauche Actifs - EGA,

Η William Hill επαναφέρει τα στοιχήματα για «Grexit»


Η William Hill επαναφέρει τα στοιχήματα για «Grexit»

Η βρετανική εταιρεία στοιχημάτων William Hill άνοιξε και πάλι τη δυνατότητα να στοιχηματίσει κανείς στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από τον κόσμο.
Οι πιθανότητες που δίνει η εταιρεία στο ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη φέτος είναι 9 προς 4, δηλαδή 31%, ενώ οι πιθανότητες παραμονής 1 προς 3, δηλαδή είναι 75%.
Η ανταγωνιστική Paddy Power δίνει 2 προς 1 στο Grexit, δηλαδή πιθανότητα 33%

phgh:imerisia.gr

Παρέμβαση Σημίτη: Είμαι απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις

ΒΟΥΛΗ


Παρέμβαση Σημίτη: Είμαι απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός προσερχόμενος στο γραφείο του στην Βουλή και σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως είναι «λίγο» απαισιόδοξος.
Ο διάλογος είχε ως εξής:
Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Πως από εδώ;
Κ.Σημίτης: Καλημέρα. Δεν έχω το γράφειο μου στη Βουλή;
Δημοσιογράφος: Ναι. Απλώς έχουμε καιρό να σας δουμε.
Κ.Σημίτης(Χαμογέλασε)
Δημοσιογράφος: Πως τα βλέπετε τα πράγματα;
Κ.Σημίτης(Χαμογελάει)
Δημοσιογράφος: Αισιόδοξα, λίγο;
Κ.Σημίτης: Απαισιόδοξα, λίγο.

phgh:imerisia.gr

Η Ραχήλ Μακρή στον Αρειο Πάγο. Κατέθεσε μήνυμα κατά Γ. Στουρνάρα!

ΞΕΣΠΑΣΕ ΠΟΛΕΜΟΣ


Η Ραχήλ Μακρή στον Αρειο Πάγο. Κατέθεσε μήνυμα κατά Γ. Στουρνάρα!

To 'πε και το κάνε η Ραχήλ Μακρή η οποία κατέθεσε μήνυση κατά του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Η βουλευτής καταλογίζει πιθανό δόλο πίσω από τα αναφερόμενα στον πρόλογο της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής που υπέβαλλε χθες ο διοικητής. Μεταξύ άλλων η βουλευτής επισημαίνει πως οι αναφορές περί Grexit αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, είναι επικίνδυνες και δεν συνάδουν με τις συνθήκες της Ευρωπαικής Ένωσης και το ρόλο του.
Μάλιστα σημείωσε πως και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, κατ' ιδίαν όμως σε πολιτικούς αρχηγούς και όχι με αυτό τον τρόπο και δημόσια σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, φωτογραφίζοντας τις συναντήσεις του τότε διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς το 2009.

"Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κεντρικός τραπεζίτης θα είχε παραιτηθεί" τόνισε η κυρία Μακρή  προσθέτοντας πως από χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες της από τραπεζικούς κύκλους, έχουν φύγει από τις τράπεζες λόγω του πανικού του κόσμου, πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ ενώ η επίπτωση φαίνεται και στο χρηματιστήριο: "Μου τηλεφωνούν έντρομοι πολίτες στο πολιτικό μου γραφείο και με ρωτούν από χθες τι να κάνουν με τα χρήματά τους" επισημαίνει η βουλευτής.

phgh:imerisia.gr

Γκάμπριελ: Ακόμη και εκτός ευρώ θα βοηθήσουμε την Ελλάδα - Κακό σημάδι να «περάσει» ο ελληνικός εκβιασμός

ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ SPD


Γκάμπριελ: Ακόμη και εκτός ευρώ θα βοηθήσουμε την Ελλάδα - Κακό σημάδι να «περάσει» ο ελληνικός εκβιασμός

Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα έχει επιλέξει  ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως φαίνεται και από τις σημερινές του δηλώσεις για τη χώρα μας.
Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, άστραψε και βρόντηξε κατά της διαπραγματευτικής τακτικής της Αθήνας, κάνοντας λόγο για εκβιασμό θα στείλει κακό σημάδι στην υπόλοιπη Ευρώπη αν τελικά «περάσει».
Ωστόσο, επισήμανε πώς ακόμη και στην περίπτωση Grexit, η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί.
Σημείωσε δε ότι υπάρχει ελπίδα ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές θα καταληξουν σε συμφωνία, ενώ υπογράμμισε ότι οι συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν τεράστιες για την Ευρώπη.

phgh:imerisia.gr

Τσίπρας: Θέλουμε μια συμφωνία για να ξεπεράσουμε την κρίση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «KLEINE ZEITUNG»


Τσίπρας: Θέλουμε μια συμφωνία για να ξεπεράσουμε την κρίση

«Δεν θέλουμε να βρούμε μία λύση μόνον για να βρούμε μία λύση, κάτι που θα ήταν πολύ απλό. Θέλουμε να βρεθεί μία βιώσιμη συμφωνία προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε μία λύση για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "Κλάινε Τσάιτουνγκ", με την ευκαιρία της χθεσινής επίσκεψης στην Αθήνα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Στην ερώτηση της εφημερίδας για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές στη διένεξη για το χρέος και η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη αφού κηρύξει χρεοκοπία, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «οι τελευταίοι τέσσερις μήνες ήταν επικίνδυνοι. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτούς τους κινδύνους. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, έως ότου βρεθεί μια έντιμη και δίκαιη λύση, που θα πληροί το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποδοχής. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Στην επισήμανση-ερώτηση του δημοσιογράφου εάν στο τέλος μαραθώνιων διαπραγματεύσεων αποφασίζει τελικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας παρατηρεί ότι «η Ευρώπη δεν αποτελείται μόνον από την κυρία Μέρκελ» (αυτός είναι και ο τίτλος της συνέντευξης του στην "Κλάινε Τσάιτουνγκ") και ότι υπάρχει μία σειρά άλλων αρχηγών κυβερνήσεων στην Ευρώ

phgh:imerisia.gr

Επεισόδιο Μπέου κατά Γ. Παπανδρέου. Του φώναζε: «Απατεώνα κατέστρεψες την Ελλάδα» (βίντεο)


Επεισόδιο Μπέου κατά Γ. Παπανδρέου. Του φώναζε: «Απατεώνα κατέστρεψες την Ελλάδα» (βίντεο)

Στο ξενοδοχέιο θα γινόταν συνάντηση στελεχών του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μπέος κινήθηκε προς το μέρος του και του είπε  "Απατεώνα, κατέστρεψες την Ελλάδα. Ντροπή σου...",
Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, ο κ. Μπέος, στη χυδαία και απρόκλητη επίθεσή του, είπε στον κ. Παπανδρέου: «Φύγε από δω, χασικλή!». Τότε, κομματικά στελέχη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, προπηλάκισαν τον δήμαρχο. Επικράτησε πανικός και η φασαρία ήταν μεγάλη και τελικά παρενέβη η αστυνομία.
Ο Παπανδρέου έμεινε ψύχραιμος και δεν αντέδρασε.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



phgh:imerisia.gr

Εκτακτη σύσκεψη των τραπεζιτών με τον Γιάννη Δραγασάκη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΦΗΜΩΝ


Εκτακτη σύσκεψη των τραπεζιτών με τον Γιάννη Δραγασάκη

Εκτακτη σύσκεψη των Ελλήνων τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης. Πληροφορίες για το αντικείμενο της σύσκεψης δεν υπάρχουν, ωστόσο, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας των σημαντικών εκροών καταθέσεων, καθιστά απαραίτητη την προετοιμασία των τραπεζών για κάθε ενδεχόμενο.
Πιθανότατα οι τραπεζίτες θα ενημερώσουν τον κ. Δραγασάκη για τις αντοχές που υπάρχουν με δεδομένο ότι και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μεγάλη φυγή κεφαλαίων που μπορεί να άγγιξαν ξανά το 1 δισ. ευρώ.
Χθες η ΕΚΤ αποφάσισε την χορήγηση ρευστότητας 1,1 δισ. ευρώ μέσω του ELA, ένα ποσό που κρίνεται ιδιαίτερα μικρό για να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει αποκλείσει την επιβολή capital control τονίζοντας με έμφαση ότι είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι καταθέσεις των Ελλήνων.

phgh:imerisia.gr