Επιπλέον μέτρα βλέπει η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ
Την εφαρμογή του μνημονίου κατά γράμμα, αν και δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ότι οι αριθμοί βγαίνουν, ζήτησε η τρόικα από το συνέδριο του Economist.
Στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εστίασε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντάλια Βελκουλέσκου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.
«Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» δήλωσε η κ. Βελκουλέσκου, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.
Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής - πριν το 2018 - εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αν όχι - πρόσθεσε - «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».
Η κ. Βελκουλέσκου άσκησε κριτική κάνοντας λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», οι οποίοι «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας». «Χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης» τόνισε με νόημα.
«Tο 2014, η Ελλάδα είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης που θα απαιτούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση» επισήμανε.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, από το βήμα συνεδρίου του Economist, στην Αθήνα είπε ότι: «Περνάμε τώρα στην εφαρμογή» δίνοντας το στίγμα των θεσμών, εν όψει της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος.
Είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στο δημοσιονομικό πακέτο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην υιοθέτηση της νομοθεσίας μεγάλων μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο - εννέα αντί για τρεις μήνες.
Aν παρ’ ελπίδα οι Βρετανοί επιλέξουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταρρεύσει ένας παλιός μύθος: Ότι οι Άγγλοι είναι εκείνοι που εμπόδιζαν ανέκαθεν την Γαλλία και την Γερμανία να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την ευρωζώνη. Την επομένη ενός ενδεχόμενου Brexit, το Παρίσι και το Βερολίνο θα προτείνουν μία ευρωπαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα εκτός από το ευρώ. Οι δύο πρωτεύουσες είναι ανίκανες να συνεννοηθούν σε αυτό το μέτωπο ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2017.
Από την πλευρά της Γαλλίας, θα επισημανθεί απλώς ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις: Η ομάδα Βαλς- Ολάντ είναι αδύνατον να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Από την πλευρά της Γερμανίας πάλι, θα αναφερθεί ότι πρέπει να επανεφευρεθεί η λέξη αλληλεγγύη: Όχι απέναντι στους Έλληνες, αλλά σε σχέση με τα εμπορικά πλεονάσματα της τάξης του 9% του ΑΕΠ που έχουν δημιουργηθεί. Το γαλλογερμανικό οικονομικό «new deal» θα περιμένει.
Οι δύο πρωτεύουσες δεν θα μιλήσουν βέβαια καθόλου γι΄ αυτές τις διαφωνίες. Σε μία καλοδουλεμένη γλώσσα, θα εξηγήσουν ότι για να αποφευχθεί το «ξήλωμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει πρώτα απ? όλα να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη των 27.
Ένα ενδεχόμενο Brexit θα είχε πράγματι μεγαλύτερες συνέπειες σε μη οικονομικό επίπεδο. «Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έπληττε το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης, το 30% της διπλωματίας της, το 40% της στρατιωτικής της ικανότητας και το 50% της ιστορίας της» επισημαίνει ο Πασκάλ Λαμί, πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Με την προσφυγική κρίση και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η ΕΕ κρίνεται αυτές τις ημέρες και σε επίπεδο ασφαλείας. «Η Ευρώπη δεν οικοδομήθηκε γι΄ αυτό, αλλά εκεί κρίνεται» σημειώνει ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ.
Εβδομήντα χρόνια μετά την ομιλία του Τσόρτσιλ στη Ζυρίχη με θέμα την οικοδόμηση των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», ο Φρανσουά Ολάντ ψάχνει τις σωστές λέξεις για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα χρειαστεί να μιλήσει στους Γάλλους την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στους σοσιαλδημοκράτες φίλους του και στον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της 26ης Ιουνίου, στην καγκελάριο Μέρκελ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες θα σχεδιάσουν εκεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επομένης του δημοψηφίσματος.
Το πρώτο στάδιο της ευρωπαϊκής «επίθεσης» μετά το δημοψήφισμα θα είναι η επανίδρυση της Σένγκεν. Η Frontex θα πρέπει να μετατραπεί σε μία αστυνομία των ευρωπαϊκών συνόρων. Οι Αφρικανοί και Άραβες μετανάστες θα πρέπει να εφοδιαστούν με βιομετρικά διαβατήρια. Όποιος θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη θα πρέπει προηγουμένως να εγγραφεί στο Διαδίκτυο, όπως απαιτούν οι Αμερικανοί με το σύστημα ESTA. Αντίθετα, οι Γάλλοι δεν θέλουν ούτε την αναθεώρηση του «Δουβλίνου» ούτε την εισαγωγή ποσοστώσεων: Κάθε χώρα δέχεται τους πρόσφυγές της. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει σε καθεστώς διεθνούς αφέλειας» λέει ο Ντεζίρ.
Το δεύτερο στάδιο θα είναι η άμυνα. Ο γερμανικός προϋπολογισμός στο πεδίο αυτό είναι πλέον μεγαλύτερος από τον γαλλικό. Το πιο εύκολο θα ήταν η βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών στα άρματα μάχης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι δύο χώρες δεν είναι βέβαια αναγκασμένες να ξαναπαίξουν τον αγώνα Rafale- Eurofighter, τον οποίο η Γαλλία θα κέρδιζε αν η Γερμανία δεχόταν να μην είναι πάντα η καλύτερη.
Το τρίτο στάδιο θα είναι η προώθηση μιας πολιτικής συνεργασίας με την Αφρική στους τομείς της ανάπτυξης και της μετανάστευσης. Σχετικές αποφάσεις έλαβε η σύνοδος της Μάλτας του περασμένου φθινοπώρου.
Αυτές οι μετριοπαθείς προτάσεις θα γίνονταν δεκτές στην Γαλλία και την Γερμανία; Σύμφωνα με μια έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew, που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου, τα τρία τέταρτα των Γάλλων και των Γερμανών θα ήθελαν η ΕΕ να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στα παγκόσμια πράγματα. Και μάλιστα για τους αντίθετους λόγους! Οι Γάλλοι, επειδή θεωρούν, σε ποσοστό 46%, ότι η χώρα τους έχει χάσει την τελευταία δεκαετία την επιρροή της. Οι Γερμανοί, επειδή πιστεύουν, σε ποσοστό 62%, ότι η χώρα τους παίζει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερο ρόλο στα παγκόσμια πράγματα.
Το ένα τρίτο των πληθυσμών των δύο χωρών θέλει την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Οι Γάλλοι τείνουν βέβαια περισσότερο προς τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, όμως, η στρατιωτική τους συνεργασία φαίνεται πιο εύκολη από τον συντονισμό των οικονομιών τους.
Η απόσταση εδώ είναι πράγματι μεγάλη. Οι Γάλλοι αντιτίθενται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους Γερμανούς στην αύξηση των εισαγωγών από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Φοβούνται επίσης πολύ περισσότερο τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στους μισθούς και την απασχόληση. Και επικρίνουν περισσότερο την οικονομική πολιτική της ΕΕ. Είναι λογικό λοιπόν οι Γάλλοι να είναι πιο εχθρικοί απέναντι στην ΕΕ (61%) από τους Γερμανούς, αλλά και τους Βρετανούς (48%).
Η αποχώρηση των Βρετανών θα διευκόλυνε έτσι, παραδόξως, την ενοποίηση της Ευρώπης σε δύο τομείς όπου η Βρετανία θεωρείται απαραίτητη – την άμυνα και την ασφάλεια – ενώ θα προκαλούσε μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου μία αντιπαράθεση στην οποία οι Αγγλοσάξονες είχαν βγει νικητές το 1980: Τη μάχη για μία Ευρώπη- φρούριο.
(Πηγή: Le Monde)
* Ο Αρνό Λεπαρμαντιέ είναι αρθρογράφος της Le Monde militaire.gr
Σύμφωνα με σχετικές αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ζητούνται προσφορές:
Για την εκτέλεση προγράμματος εκσυγχρονισμού “ΜΕΣΗΣ ΖΩΗΣ” για τα Υ/Β κλάσης PREVEZE (Type 209/1400) του τουρκικού ναυτικού. Το πρόγραμμα αφορά τα 4 υποβρύχια(PREVEZE-S 353, SAKARYA- S 354, 18 MART-S 355 και ΑΝΑFARTALAR-S-356), τα οποία εντάχθηκαν επιχειρησιακά στο τουρκικό ναυτικό κατα το χρονικό διάστημα 1994-1999.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία προχωρά και στην ναυπήγηση υποβρυχίων τύπου 214,όμοια με τα ελληνικά.Τα υποβρύχια ναυπηγούνται από τους Γερμανούς σε τουρκικά ναυπηγεία.Το πιθανότερο είναι ότι οι Γερμανοί θα αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό των 209.
Επίσης ζητούνται προσφορές για την προμήθεια 6 αεροπλάνων γενικής χρήσης για την κάλυψη αναγκών της τουρκικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς). Πιθανότερες επιλογές το KINGAIR 350 και το PZL M28.
Μπαίνει μπροστά!!!Το Πατριαρχείο Μόσχας, υπερασπιστής της Ορθοδοξίας!!!
Το σχίσμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα με τη Μεγάλη Σύνοδο, είναι μεγάλο και βαθαίνει καθημερινά. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές το ρωσικό Πατριαρχείο επιθυμεί να ξεφύγει από τα στενά όρια της Ρωσίας και να παίξει ένα ρόλο μεγαλύτερο και πιο οικουμενικό. Η Μόσχα επιθυμεί να γίνει, στην ουσία, η ‘Τρίτη Ρώμη’, μία συνέχεια της Κωνσταντινούπολης.
Ο Ρώσος Ηγέτης επιθυμεί να ‘ξεφύγει’ η Ρωσική Εκκλησία από τα κατάλοιπα του σταλινισμού. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται να βρει μία περιοχή που θα δείχνει τη παγκόσμια εμβέλεια του Ρώσου Πατριάρχη. Μία περιοχή που θα είναι κοντά στα Βαλκάνια για να δείχνει το έρεισμα της Μόσχας σε αυτή την περιοχή.
Η σκέψη είναι να δημιουργηθεί η έδρα του νέου Ορθόδοξου κόσμου στην Κριμαία. Σε μία περιοχή που δε θυμίζει Σοβιετική Ένωση, είναι κοντά στα Βαλκάνια, είναι στην ευρωπαϊκή ήπειρο και θα αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Δείτε βίντεο που αναλύει τις σκέψεις και τις βλέψεις της Μόσχας.
ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒ – Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την αντίθεση του στον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμερίζοντας ευθύνες για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και στους εγχώριους επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε, μεταξύ άλλων, να επαναπατρίσουν επαρκή κεφάλαια για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των επιχειρήσεών τους.
«Δυστυχώς, τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις, όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του προς την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
«Σε ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματίες υπονόμευσαν την παραγωγική βάση της χώρας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Οι πολιτικοί παρασύρθηκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού», είπε και πρόσθεσε: «Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για τη συνολική ευρωστία της αγοράς».
Όπως είπε, εξαιτίας των όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια «δεν έχει πληγεί μόνο η αξιοπιστία της ελληνικής πολιτικής τάξης», αλλά, αντιθέτως «πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις ως μέρος του προβλήματος και όχι ως μέρος της λύσης».
Ο ίδιος, πάντως, επέμεινε στην άποψη ότι «ανάπτυξη θα έρθει μόνο από επιχειρήσεις διατεθειμένες να επενδύσουν με σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος και αναλαμβάνοντας το σχετικό επιχειρηματικό ρίσκο». Και γι΄ αυτό, σημείωσε ότι «μία νέα συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες, όπως την οραματίζομαι, πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας».
«Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία συλλογικά», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που βρισκόταν στο ακροατήριο. «Να τελειώσουμε με τις συνήθειες του παρελθόντος. Να κάνουμε μια νέα αρχή. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη. Με επενδύσεις».
«Συνολικά, η κοινωνία μας χρειάζεται τη συμφωνία αλήθειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο, να κατορθώσουμε να αλλάξουμε τη σημερινή στρεβλή εικόνα της χώρας. Να την επαναφέρουμε σε μία τροχιά αισιοδοξίας. Κι από αυτή την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα», είπε.
«Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης. Και κυρίως, οι νέοι μας θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι τη σιγουριά ότι αυτή η χώρα νοιάζεται για αυτούς», πρόσθεσε.
Πέντε δεσμεύσεις και πέντε απαιτήσεις Ο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε με έμφαση την επιδίωξη του για μια ξεκάθαρη σχέση με τους επιχειρηματίες. «Θέλω να ξέρετε τι να περιμένετε από εμένα αλλά και τι περιμένω εγώ από εσάς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από εκείνον θα πρέπει να περιμένουν τα εξής:
*Πρώτον, ότι θα δίνω με συνέπεια τη μάχη για την εμπέδωση από την κοινωνία ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας. Μόνο όταν κερδηθεί αυτή η μάχη, η διοίκηση, το Κράτος και η Δικαιοσύνη θα μετατραπούν σε συμμάχους της επιχειρηματικότητας. Μόνο τότε θα αρθούν τα προσκόμματα και τα εμπόδια προς την ιδιωτική οικονομία.
*Δεύτερον, απόλυτη προτεραιότητά μου είναι η στήριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Ο βασικός δείκτης, που θα καταγράψει την επιτυχία του κυβερνητικού μας έργου θα είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Το κυβερνητικό σχήμα θα υπηρετεί συνολικά αυτή την κεντρική προτεραιότητα. Αποκλίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και διγλωσσία στο ζήτημα αυτό δεν θα επιτραπεί. Οι επιχειρησιακές θέσεις ευθύνης θα καλυφθούν με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια. Θα αναζητήσω στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για να μπολιάσουν την παραγωγή δημόσιας πολιτικής.
*Τρίτον, αντιλαμβάνομαι την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ως την παραγωγή, από το Κράτος, ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών: παιδεία, υγεία, υποδομές, ενέργεια, χωροταξία, ασφάλεια. Δεσμεύομαι ότι η εξασφάλιση αυτών των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αποτελεί πρωταρχικό μου μέλημα. Χρέος μου είναι να σας κάνω τη ζωή πιο εύκολη περιορίζοντας τη ρυθμιστική γραφειοκρατία και μεταθέτοντας ένα μέρος της ευθύνης για τη συμμόρφωση στις επιταγές του νόμου σε εσάς. Ταυτόχρονα είναι χρέος μου να είμαι αυστηρός σε περίπτωση που κάποιος κάνει κατάχρηση αυτής της εμπιστοσύνης.
*Τέταρτον, αντιλαμβάνομαι ως ευθύνη μου απέναντι στην επιχειρηματικότητα, να την προστατέψω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ρυθμιστικές αρχές, Δικαιοσύνη, διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, θα κληθούν από μένα να προφυλάξουν, με αμεροληψία και συνέπεια, τον υγιή ανταγωνισμό. Πρακτικές προνομιακών σχέσεων μέρους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα ανήκουν στο παρελθόν. Χρέος του Κράτους είναι η προώθηση της δημόσιας ευημερίας μέσα από την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας συνολικά. Δεν είναι δουλειά μας η επιλογή εθνικών πρωταθλητών, συχνά με αμφίβολα κριτήρια. Τους εθνικούς πρωταθλητές, τους αναδεικνύει η ίδια η αγορά. Και
*Πέμπτο, θα δώσω ειδικό βάρος στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας. Η κρίση επαναπροσδιόρισε κίνητρα και προτεραιότητες και απελευθέρωσε ένα κύμα επιχειρηματικής δημιουργικότητας. Οι νέοι επιχειρηματίες παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και αναλαμβάνουν συχνά δυσανάλογα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης με οριζόντιες πολιτικές στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας.
Αντιστοίχως συνέχισε ότι περιμένει από τους επιχειρηματίες τα ακόλουθα:
-Πρώτον, να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας. Να κάνετε πράξη τις ορθές αναλύσεις των επιχειρηματικών μας συμβούλων για τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Να βάλετε να κεφάλαια που διαθέτετε εντός και εκτός Ελλάδας να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας αλλά και της χώρας. Αναμένω να επαναπατρίσετε επαρκή κεφάλαια για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των επιχειρήσεών σας και αν αυτά δεν επαρκούν να τα αναζητήσετε από το διεθνές επενδυτικό κοινό.
-Δεύτερον, να επενδύσετε σε συλλογικά σας όργανα όπως ο ΣΕΒ, ακόμη περισσότερους πόρους για την εξειδίκευση και προώθηση των θεσμικών και διοικητικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την επιτυχία σας. Η Πολιτεία χρειάζεται αξιόπιστους συνομιλητές που θα μπορούν να διαμορφώνουν τεκμηριωμένες προτάσεις. Δυστυχώς, η δυνατότητα αλλά και οι πόροι που διαθέτει η δημόσια διοίκηση συχνά δεν επαρκούν για την παραγωγή εφαρμοσμένης πολιτικής. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αυτό το πεδίο είναι κρίσιμη και πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς προκαταλήψεις.
-Τρίτον, είναι κρίσιμο μέσα από την αυτορρύθμιση των κλάδων σας να προστατέψετε τον καταναλωτή, αλλά και να θωρακίσετε και να αναβαθμίσετε την εγχώρια και διεθνή φήμη των προϊόντων και υπηρεσιών σας. Αυτοί οι στόχοι είναι στόχοι και της Πολιτείας. Η επίτευξη τους όμως εξαρτάται και από την επένδυσή σας στο κοινό καλό του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείστε.
-Τέταρτον, προσδοκώ ότι θα χρησιμοποιήσετε τη σχέση που έχετε με τον καταναλωτή και την Πολιτεία συμβιωτικά όσον αφορά την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού περιβάλλοντος. Το περιβάλλον είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και είναι και στο δικό σας χέρι να το προστατέψετε.
-Πέμπτον, αναμένω να επιδείξετε αυξημένη κοινωνική ευθύνη και μέσα από χορηγική δράση να ενισχύσετε δημόσιους και ιδιωτικούς, κοινωφελείς φορείς, σε τομείς όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία και ο πολιτισμός, που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και, έμμεσα, την εθνική οικονομία.
Τι λένε στη Συγγρού Στη Συγγρού υπάρχει ικανοποίηση για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη ως προς την παρουσίαση της πρότασης της ΝΔ ενώπιον ενός τόσο ειδικού κοινού, καθώς εξέφρασε με σαφήνεια την πρόθεσή του για καθαρές σχέσεις με τους επιχειρηματίες. Προσθέτουν δε ότι τα όσα είπε ενώπιον του ΣΕΒ είναι απολύτως σύμφωνα με τα όσα λέει σε λαϊκές συνοικίες όπως το Περιστέρι ή το Μενίδι.
Ορισμένοι πάντως στη ΝΔ, περισσότερο εγκρατείς, θεωρούν ότι οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με την επιχειρηματική τάξη της χώρας είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και για του λόγου το αληθές παραπέμπουν στο ότι ανάλογες εξαγγελίες (όπως οι καταγγελίες για τον κρατικοδίαιτο και πελατειακό καπιταλισμό) είχαν κάνει σχεδόν όλοι οι εκάστοτε αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεξαρτήτως παράταξης, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, χωρίς όμως να κατορθώσουν να τις τηρήσουν όταν αναλάμβαναν τα ηνία της εξουσίας.
Με την υπόθεση ότι σε περίπτωση που αρθούν τώρα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν, ο οίκος Fitch Ratings επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDRs) για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank στο ‘Restricted Default’ (RD).
Το εν λόγω IDRs αντανακλά το γεγονός ότι οι ελληνικές συστημικές αθέτησαν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους, καθώς οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, μέσω των περιορισμών στην ανάληψη καταθέσεων, παραμένουν σε ισχύ στην Ελλάδα.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο οίκος επιβεβαίωσε τους δείκτες βιωσιμότητας (Viability Ratings – VRs) για τις τέσσερις τράπεζες στο ‘f’. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αν αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.
«Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και επενδυτών για την αποκατάσταση του προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας και τελικά της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών τους μοντέλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Fitch κάνει επίσης λόγο για ουσιαστική πρόοδο στα πιστωτικά θεμελιώδη των τραπεζών από τον Ιούνιο του 2015.
Όπως αναφέρει, «οι τέσσερις τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το δ΄ τρίμηνο του 2015 μετά την Ολοκληρωμένη Αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Αυτό τους επέτρεψε να βελτιώσουν την κάλυψη των αποθεματικών για τα προβληματικά δάνεια και να ενισχύσουν την κεφαλαιοποίηση τους. Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα τους έχει βελτιωθεί λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, της βελτιωμένης αντίληψης όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία που έλαβαν με την ανακεφαλαιοποίηση».
Και προσθέτει «Το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών παραμένει αδύναμο, με μεγάλες κεφαλαιακές ανισορροπίες και μεγάλη εξάρτηση από το σύστημα χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος. Η ποιότητα των δανείων είναι αδύναμη καθώς οι τράπεζες διακρατούν μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs)».
Στην τελική ευθεία η Βρετανία, μία μέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή, ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην τελική ευθεία για μία από τις κρισιμότερες ψηφοφορίες στην ιστορία της βρίσκεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς αύριο Πέμπτη το Ηνωμένο Βασίλειο προσέρχεται στις κάλπες ώστε να επιλέξει εάν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα, με τις πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα να αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ακόμα και μετά το ξημέρωμα της Παρασκευής.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού, αν και οι τελευταίες μετρήσεις θέλουν το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής (Bremain) να προηγείται με βραχεία κεφαλή του Brexit. Κρίσιμοι παράγοντες θεωρούνται οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και το μέγεθος συμμετοχής των νέων, που θεωρούνται η πιο φιλοευρωπαϊκή ηλικιακή ομάδα.
Το σύνολο όλων των δημοσκοπήσεων, που τηρούν οι «Financial Times», δίνει οριακό προβάδισμα μίας μονάδας στην καμπάνια υπέρ του Brexit, με 45% έναντι 44%.
Τα στοιχήματα πάντως δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο Bremain, με το πρακτορείο Betfair να εκτιμά την Τρίτη ότι η πιθανότητα εξόδου από την Ε.Ε. ανέρχεται σε μόλις 24%.
Μήνυμα Κάμερον Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε το τελευταίο μήνυμά του υπέρ της παραμονής χθες μεσημέρι. Μιλώντας από την πρωθυπουργική έδρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, και δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους που κλίνουν να ψηφίσουν Brexit, ο Συντηρητικός ηγέτης τους κάλεσε να αναλογιστούν το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους.
«Οι Βρετανοί δεν την κοπανάνε», είπε λαϊκά, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» εάν οι πολίτες επιλέξουν έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπέρ του Bremain τάχθηκαν επίσης ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Παράλληλα, περισσότερα από 1.280 διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων – ανάμεσά τους και δεκάδες μέλη των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου – έχουν προσυπογράψει επιστολή της εφημερίδας Times για παραμονή στην ενωμένη Ευρώπη.
Το τελευταίο μεγάλο ντιμπέιτ Η τελευταία μεγάλη πράξη της προεκλογικής εκστρατείας γράφτηκε το βράδυ της Τρίτης στο γήπεδο του Γουέμπλεϊ, όπου τρεις εκπρόσωποι της εκστρατείας του Brexit αναμετρήθηκαν σε ντιμπέιτ με τρεις εκπροσώπους του Bremain.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους, με την πλευρά του Bremain να χτυπά με επιτυχία τα επιχειρήματα των αντιπάλων της για την κοινοτική μετανάστευση, που έχει αναδειχτεί σε κύριο θέμα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο νεοεκλεγείς Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κατηγόρησε τον προκάτοχό του και κύριο εκφραστή του Brexit, Μπόρις Τζόνσον ότι έχει εξαπολύσει μία εκστρατεία «μίσους» εναντίον των μεταναστών.
Στο πλευρό του κ. Καν βρέθηκε η επικεφαλής των Συντηρητικών στη Σκωτία, Ρουθ Ντέιβιντσον, η οποία χτύπησε την πρόσφατη κινδυνολογία περί μαζικής εισροής τούρκων μεταναστών. Υπενθύμισε ότι πριν λίγους μήνες ο ίδιος ο κ. Τζόνσον παραδεχόταν ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε. «Τι άλλαξε μέσα σε δύο μήνες;», διερωτήθηκε ειρωνικά.
Ο Καν ξαναπήρε μετά τη σκυτάλη, δείχνοντας ένα φυλλάδιο της εκστρατείας του Brexit που υποστηρίζει ότι σύντομα η Ε.Ε. θα μοιράζεται σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, λόγω της Τουρκίας.
Ο κ. Τζόνσον, απάντησε δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα της Βρετανίας να ανακτήσει την πλήρη ανεξαρτησία της από την Ε.Ε. «Η Πέμπτη μπορεί να είναι η μέρα ανεξαρτησίας της χώρας μας» εάν ψηφίσουμε έξοδο, είπε.
Σκληρές λεκτικές αντιπαραθέσεις υπήρξαν επίσης για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου.
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…) Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας στην οροσειρά του Τροόδους. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε και το έργο της πυρόσβεσης και τα πτητικά μέσα.
Με τον Ντόναλντ Τουσκ είχε τηλεφωνική συνομιλία ο Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, αλλά και την ευρωπαϊκή βοήθεια που ήδη έχει σπεύσει.
Τραυματισμός δύο εθελοντών Σε δηλώσεις του ο Υπ. Γεωργίας ανέφερε ότι συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις και τα επίγεια και εναέρια μέσα συνεχίζουν το έργο καταπολέμησης των εστιών της πυρκαγιάς.
Δύο πολίτες εθελοντές είπε, επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα και ο άλλος με ελαφρύ τραυματισμό στα πόδια του, αλλά η κατάστασή τους δεν φαίνεται να είναι σοβαρή.
«Αχτίδες» αισιοδοξίας «Σήμερα ξημέρωσε μία καλύτερη μέρα», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ο οποίος βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο στη Γαλάτα.
Σε δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο κύριος Κουγιάλης χαρακτήρισε ευνοϊκές τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι αυτή την ώρα στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα ρίψης νερού και επιβραδυντικών της φωτιάς από τα πτητικά μέσα.
Σε όλο το μέτωπο συμμετέχουν στην προσπάθεια πυρόσβεσης, πέραν από 350 άτομα και πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 18 πτητικά μέσα.
Aπό το Ισραήλ συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη, από την Ελλάδα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, από την Ιταλία ένα αεροσκάφος και από την Γαλλία τρία.
Αναζωπυρώσεις σε Άγιο Θεόδωρο και Κούρδαλι Aντιμετωπίστηκαν επιτυχώς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Αγίου Θεοδώρου και Ασίνου. Καταβάλλεται προσπάθεια ελέγχου αναζωπύρωσης στα Κούρδαλι.
Οι προσπάθεια ελέγχου του μετώπου που απειλεί τις κοινότητες Καννάβια και Αγία Ειρήνη, συνεχίζονται. Συνεχίζονται οι ρίψεις από τα αεροσκάφη, στο σύνολό τους 18 και επιχειρεί ένας συνδυασμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων για καταπολέμηση της πυρκαγιάς.
Και η Εθνική Φρουρά στα μέτωπα Η Εθνική Φρουρά με 140 μέλη εκ των οποίων οι 60 είναι καταδρομείς, συμμετέχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης με βυτιοφόρα, με ελικόπτερα και όλη την υλική υποστήριξη στα πτητικά μέσα.
Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Νικολάου, εκτίμησε πως είναι ίσως η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης δασικής έκτασης στην Κύπρο σε τόσα χιλιόμετρα, μετά το Σαϊτά το 2007.
Συνεχίζεται, είπε, η καταπολέμηση της πυρκαγιάς προσθέτοντας ωστόσο πως η περίμετρος είναι αρκετά μεγάλη ενώ υπάρχουν αρκετές εστίες στην περίμετρο που μπορούν να προκαλέσουν μια αναζωπύρωση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κοινοτάρχης Ευρύχου: Δεν υπάρχει μηχανισμός ενημέρωσης των εμπλεκόμενων κοινοτήτων
Οι κηδείες των δασοπυροσβεστών Το ύστατο χαίρε θα ψαλεί σήμερα για τον αδικοχαμένο δασοπυροσβέστη Μάριο Αριστοτέλους στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Δένεια στις 17.00. Η κηδεία του 49χρονου δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, θα τελεστεί την Πέμπτη, στις 16.00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου στη Λακατάμια.
Η τουρκική βοήθεια Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.
Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Στην ίδια ανακοίνωση ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές και υψηλής τεχνολογίας χώρες στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μερικές φορές οι γειτονικές χώρες ζητούν βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση πυρκαγιών και η Τουρκία ανταποκρίνεται.
«Επειδή τα δάση είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Αυτά τα δάση είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε στις γενιές του μέλλοντος», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στην Αφρική, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία. «Εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για την κατάσβεση πυρκαγιών στις γειτονικές χώρες. Παλαιότερα είχαμε προσφέρει βοήθεια και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, τη Λιβύη και τη Βουλγαρία. Δεν θα αποφύγουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τη νότια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας, μετέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση… «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντας του ότι: η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη».
«Η κύρια απειλή για τον πλανήτη είναι η τρομοκρατία, αλλά το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία του κοντά στα ρωσικό σύνορα», ανέφερε με έμφαση ο Ρώσος πρόεδρος, δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του.
Το ΝΑΤΟ έχει εντείνει την επιθετική αντι-ρωσική ρητορική, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «εμείς θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι καθήκον μας να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επίλυση του ζητήματος της ενίσχυσης της μαχητικής ετοιμότητας της χώρας μας».
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε για ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των χωρών εξίσου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο.
«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα αδέσμευτο, ίσο για όλα τα κράτη, σύστημα συλλογικής ασφάλειας. Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει αυτό το σημαντικό θέμα και έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε διάλογο».
Με σφοδρότητα επιτέθηκε στις ΗΠΑ το ρωσικό Γενικό Επιτελείο, λόγω της στάσης που κρατούν οι Πολιτείες στη Συρία. Τελειώνει λοιπόν η υπομονή των Ρώσων, οι οποίοι προειδοποίησαν με αυστηρό ύφος τους Αμερικάνους για τις επιλογές τους.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως η Ουάσινγκτον δε θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, επιτρέποντας έτσι στους ισλαμιστές να ανασυνταχθούν και να ξεφύγουν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
«Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η υπομονή μας δεν είναι άπειρη. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περιορισμένη σχετικά με τον Μ.Άσαντ και αν είναι ή όχι υπεύθυνος», είχε δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πριν από μία περίπου εβδομάδα.
«Αν η υπομονή κάποιου τελειώνει, είναι η δικιά μας όχι των ΗΠΑ. Βρισκόμαστε σε πλήρη ταύτιση με τις υποχρεώσεις μας να διατηρήσουμε την εκεχειρία και να διασφαλίσουμε την εθνική συμφιλίωση στην Συρία. Η αμερικανική πλευρά έχει προβλήματα με την «αντιπολίτευση» που έχει υπό τον έλεγχο της», απάντησε ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, Valery Gerasimov.
«Οι Αμερικανοί συνεργάτες μας είναι ακόμη αναποφάσιστοι σχετικά με το που υπάρχουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης και αν ανήκουν στις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις».
Το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον χάρτη με τις θέσεις των ισλαμικών δυνάμεων, προκειμένου να μην υπάρξουν ατυχήματα κατά της διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών της ρωσικής συμμαχίας.
«Ως αποτέλεσμα οι ισλαμιστές ανασυντάσσονται και οι εντάσεις υπάρχουν και πάλι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό για πάντα. Εμείς δώσαμε στις ΗΠΑ λίστα των τρομοκρατικών στόχων εδώ και τρεις μήνες», πρόσθεσε ο Gerasimov.
«Κατά τη γνώμη τους ο βομβαρδισμός των συριακών στρατευμάτων και των πολιτών από τους τρομοκράτες είναι «ασήμαντη παραβίαση» της εκεχειρίας. Αλλά όποια ανάλογη απάντηση στους ισλαμιστές από τον συριακό Στρατό θεωρείται δυσανάλογη απάντηση εναντίον της αντιπολίτευσης».
Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στη Μεσόγειο θάλασσα, καθώς το ρωσικό αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε πως στις αρχές θα καταπλεύσει στη Μεσόγειο το καταδρομικό πυραύλων "Στρατάρχης Ουστίνοφ". Το πλοίο αυτό κινείται με πυρηνική ενέργεια και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε κατάσταση εκσυγχρονισμού και επισκευών, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη καλύτερα στις σύγχρονες πολεμικές συνθήκες.
Το καταδρομικό θα είναι εξοπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί για να διαλύουν αεροπλανοφόρα.
Το καταδρομικό "Στρατάρχης Ουστίνοφ" είναι και επίσημα πλέον ο αντικαταστάτης του καταδρομικού πλοίου "Μόσχα" , το οποίο θα επιστρέψει το 2017 στα ρωσικά ναυπηγεία για επισκευές.
Πάντως υπάρχουν πληροφορίες πως κατά τη διάρκεια του εκσυγχρονισμού, το καταδρομικό "Μόσχα" θα εξοπλιστεί επίσης με δύο υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, όπως έγινε και με το Ναύαρχος Ναχίμοφ.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι Ρώσοι εξοπλίζονται και εκσυγχρονίζονται ταχύτατα, την ώρα που τα νατοϊκά πλοία και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα πλέουν στο Αιγαίο σε καθημερινή βάση. Παράλληλα φαίνεται πως και η Γαλλία προτίθεται να στείλει το αεροπλανοφόρο "Σαρλ ντε Γκολ" στη Συρία.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν η προφητεία για το χιλιάρμενο, το οποίο βρίσκεται στην πόρτα μας...
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν θα βρεθεί στο Πεκίνο, προκειμένου να υπογράψει κι επίσημα με την ηγεσία της χώρας για την δημιουργία της μεγαλύτερης και ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας του πλανήτη. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η αμερικανική και νατοϊκή επιθετικότητα, η οποία γιγαντώνεται τόσο προς τη Ρωσία, όσο και προς την Κίνα.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα υπογράψει 28 συμφωνίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Ξι Ζινπόϊνγκ. Μάλιστα πρόκειται για στρατιωτικές, αλλά και οικονομικές συμφωνίες, οι οποίες θα έχουν στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των δύο χωρών.
Μάλιστα ο Πούτιν θα υπογράψει και την πώληση των μαχητικών Su-35BM, τα οποία είναι 4++ γενιάς. Πρόκειται για τα καλύτερα μαχητικά αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, καθώς έδειξαν πως είναι πολύ πιο ισχυρά από τα αμερικανικά F-16 και τα γαλλικά Mirage.
Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η σύναψη συμφωνίας για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6,2 δισ. δολαρίων.
Στο πραγματικό «γήπεδο» εκεί που στενάζουν οι έλληνες πολίτες μετά σκληρά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται, επιχειρεί να φέρει την πολιτική αντιπαράθεση ο πρόεδρος της ΝΔ, δύο 24ωρα πριν από το τετ- α-τετ στο Μαξίμου.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με συνεχείς επικοινωνιακούς τακτικισμούς να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.
«Οι πολίτες θα περάσουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και ακόμα ένα πιο δύσκολο Φθινόπωρο, από τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν και εκείνο που ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.
Με διαδοχικές του ομιλίες στον ΣΕΒ χθες, αλλά και στο συνέδριο του Economist σήμερα το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ότι το πρόγραμμα οδηγεί την χώρα στην ύφεση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην υπερφορολόγηση της ελληνικής κοινωνίας.
Μάλιστα στην Συγγρού υποστηρίζουν πως θα φανεί η διαφορά που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα και θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός πως και οι δύο θα «ανταγωνιστούν» μπροστά σε κοινά ακροατήρια καθώς ο πρωθυπουργός που μίλησε ήδη στον ΣΕΒ θα δώσει το παρών στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο Λαγονήσι.
Για την συνάντηση της Πέμπτης στο Μαξίμου στην αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν πολύ μικρό καλάθι, ενώ και ιδιαιτέρως καχύποπτοι. Δεν ξεχνούν ότι την τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό υπήρξαν διαρροές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, την στιγμή μάλιστα που η συζήτηση μεταξύ των δύο ήταν σε εξέλιξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στο μόνο το οποίο θα συμφωνήσει θα είναι στο «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Παράλληλα στη ΝΔ τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν θα βρει τους 47 βουλευτές που χρειάζεται για να φτάσει τους 200 που απαιτούνται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την κυβέρνηση εκτός και αν την στηρίξει η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
Να υπενθυμίσουμε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει 153 βουλευτές , ενώ συνολικά Δημοκρατική Παράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων έχουν 35 βουλευτές, το ΚΚΕ πολύ δύσκολα θα ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου καθώς θέλει «ανόθευτη» απλή αναλογική σε συνδυασμό με την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπολείπονται 12 βουλευτές για περάσει η κυβερνητική πρόταση.
Η πολύ μικρή έως τώρα η ανταπόκριση των «κόκκινων» δανειοληπτών στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση των χρεών τους οδηγεί τις τράπεζες στο επόμενο βήμα, που είναι αυτό του πλειστηριαμού.
Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τα μεγάλα ακίνητα και με βάση κριτήρια όπως η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκρίνοντας εκείνους που έχει διαπιστωθεί ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στην πορεία θα επεκταθούν και στα δάνεια για πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, μόλις το 15% προσέρχεται στις τράπεζες ώστε να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών του, ενώ το ποσοστό ανταπόκρισης στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση είναι ακόμα πιο χαμηλό στις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.
Μέχρι στιγμής, στη δεύτερη επιστολή των τραπεζών ανταποκρίθηκε μόλις το 15%. Ειδικά στους δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά το ποσοστό ανταπόκρισης είναι ακόμη χαμηλότερο. Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες έχουν αποστείλει περισσότερες από 1 εκατ. επιστολές και εντός των επόμενων ημερών θα αποστείλουν και την τρίτη και τελευταία πρόσκληση ρύθμισης. Όσοι δεν ανταποκριθούν θα θεωρηθούν οριστικά μη συνεργάσιμοι και οι τράπεζες θα μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, όπως ο πλειστηριασμός, ακόμη κι αν πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στην εφημερίδα ότι η απροθυμία των δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα δάνειά τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις περί προστασίας του 75% της πρώτης κατοικίας.
Όπως ωστόσο εξηγούν, η προστασία αφορά μόνο εκείνους που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη και σε καμία περίπτωση για το σύνολο των δανειοληπτών, ακόμη κι αν η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τους είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ.