Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Έκκληση Πιτέλα στους πιστωτές να επιδείξουν ευελιξία στο ελληνικό θέμα


πιτελα
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα στην Φρανκφούρτη και αύριο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, απηύθυνε έκκληση «προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» να εργαστούν για την εξεύρεση μιας συνολικής συμβιβαστικής λύσης στο ελληνικό ζήτημα, «ικανής να διασφαλίσει την ακεραιότητα της ευρωζώνης και τη σωτηρία της ΕΕ».
«Πρέπει να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να βρούμε αυτήν τη συμφωνία εντός των προσεχών ημερών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιτέλα επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρύθμισης που πρέπει να εφαρμοστούν».
«Καλούμε επίσης όλους τους διεθνείς πιστωτές, και ιδίως από το ΔΝΤ, να επιδείξουν ευελιξία στις απαιτήσεις τους», τονίζει ο Πιτέλα ζητώντας τους παράλληλα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν το Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους το οποίο, όπως αναφέρει, δεν είναι βιώσιμο.
«Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με τη φωτιά. Είναι το μέλλον της Ευρώπης, που είναι σε κίνδυνο» καταλήγει ο Ιταλός πρόεδρος.

phgh: http://hellasforce.com

Μιλάει το ΝΑΤΟ για επιθετικότητα της Ρωσίας; Ιδού ο χάρτης που ξεβρακώνει τα τσιράκια των ΗΠΑ!


simaies_nato_russia
Όλοι είναι κακοί και κανείς δεν είναι άγιος. Αλλά να μη λέμε και ό,τι θέλουμε ως προς το ποιος προκαλεί ποιον..
Στον ιδιαίτερα διαφωτιστικό χάρτη μπορεί κανείς να δει τις ασκήσεις και την κινητικότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας τα δύο τελευταία χρόνια.
Όχι τίποτε άλλο, αλλά καταντάει κουραστικό να ακούγονται συνεχώς τα ίδια και τα ίδια για την «κακή» Ρωσία το «καλό» ΝΑΤΟ που σπεύδει να προστατέψει τα κράτη μέλη του… Από ποιον;

hartis_nato_russian_borders_askiseis 


phgh: http://hellasforce.com

ΕΛΛΑΣ – BRICS – ΡΩΣΙΑ Μια Ισχυρή Συμμαχία Απέναντι στα «Κοράκια» της Ευρώπης


ΕΛΛΑΣ - BRICS - ΡΩΣΙΑ
Την ίδια ώρα που Ευρωπαίοι και Δυτικοί «Εταίροι» (ο Θεός να τους κάνει..) απειλούν την Ελλάδα, υψώνεται μπροστά μια ιδανική ευκαιρία για νέες συμμαχίες, που θα προσφέρουν πραγματική βοήθεια στη χώρα μας και την κάνουν και πάλι έναν δυνατό παίκτη στη Γηραιά Ήπειρο… Κάτι που απεύχεται η Τρόικα, η οποία απειλεί για να μας κρατήσει σκλαβωμένους στη φυλακή της Ευρωζώνης…
Ιστορική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνορωσικής συνεργασίας , και των σχέσεων με τις άλλες χώρες BRICS αποτελεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Έλληνας Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik είπε πως «η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί πως αυτή η επίσκεψή τους στην Αγία Πετρούπολη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία- ιστορική θα έλεγα, η οποία ανοίγει ένα παράθυρο σε μια περιοχή με την οποία έχουμε παραδοσιακά σχέσεις, σε ιστορικό θρησκευτικό, οικονομικό, πολιτισμικό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι Έλληνες θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας αλλά και τις διμερείς συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στις 18-20 Ιουνίου.
Τόνισε μάλιστα, ότι η Ελλάδα αισθάνεται πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει διερευνήσει «το βάθος και το πλάτος» των σχέσεων με τη Ρωσία, εκτιμώντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες BRICS και τις χώρες της Ευρασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
«Γι ‘αυτό και πιστεύω ότι ανοίγουμε έναν νέο δρόμο, και θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν», σημείωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία της Ελλάδας με χώρες BRICS μπορεί να επεκταθεί στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας τροφίμων, του τουρισμού και στη δημιουργία μικτών ελληνικών-ρωσικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ρωσία.
Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που διεξάγεται από το 1997 συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών και οικονομικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Τις εργασίες του Φόρουμ το 2014 παρακολούθησαν πάνω από 4.700 καλεσμένοι από 73 χώρες.

phgh: http://hellasforce.com

Ο βοηθός του Πούτιν αποκάλυψε τι θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα


tsipras_poutin
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν, στη διάρκεια της αυριανής συνάντησής τους, στην Αγία Πετρούπολη, την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος, δήλωσε ο βοηθός επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο κ. Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Θα συζητηθεί -και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ.
Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, «διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν». «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.
Κεντρικό θέμα στις διαβουλεύσεις των ηγετών Ελλάδας και Ρωσίας, την Παρασκευή 19 του μηνός, θα είναι ο καλούμενος στη Ρωσία Turkish Stream, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Ουσακόφ. «Ο Πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, θα συζητηθούν η πορεία της υλοποίησης των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, διάφορες πλευρές των διμερών εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, η πορεία της υλοποίησης των κοινών έργων υποδομής στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων και ζητήματα, που σχετίζονται με τον Turkish Stream», είπε ο Γ.Ουσακόφ.
Μάλιστα σε αντίθεση με το γεγονός ότι στην Αγία Πετρούπολη δεν προβλέπεται να υπογραφούν οποιεσδήποτε παρόμοιες συμφωνίες με την τουρκική ηγεσία, «το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Τσίπρα) και δεν αποκλείεται κάποιου είδους συμφωνίες να υπογραφούν».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν συμφωνίες με την τουρκική πλευρά για το θέμα του αγωγού, ο κ. Ουσακόφ παρατήρησε με νόημα: «Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη συνάντηση (σ.σ. του Βλ. Πούτιν) με τον πρόεδρο Ερντογάν, το Σάββατο, και τώρα αναμένουμε ορισμένα μηνύματα από την πλευρά των Τούρκων εταίρων μας».

phgh: http://hellasforce.com

18 Ιουνίου 2015… Το Βατερλώ της Ελλάδας, ή της Ευρώπης;


napoleon kapodistrias metternich
Του Ιωάννη Κορνιλάκη – Συγγραφέα του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άγιος της πολιτικής»
Ακριβώς σαν σήμερα πριν 200 χρόνια, τελείωσαν οι Ναπολεόντιοι πόλεμοι στο Βατερλώ, μια περιοχή στο σημερινό Βέλγιο. Ο Κορσικανός ηττήθηκε απ’τα στρατεύματα της Αγγλίας με Στρατηγό τον Αρθούρο Wellesley Δούκα του Wellington και τον Πρώσο Στρατηγό Blücher.
Μοιάζει άραγε εκείνη η εποχή με τη σημερινή;
Οι πρακτικές των τότε πολιτικών προσομοιάζουν με τις πρακτικές των σημερινών;
Μπορεί η ιστορία να μας διδάξει;
Σαφέστατα ναι, αρκεί να θέλουμε να διδαχθούμε.
Πρωταγωνιστές εκείνη την εποχή εκτός από τον Ναπολέοντα, η αλεπού της Αυστροουγγαρίας, ο πολύς Μέττερνιχ, ο Υπουργός των Εξωτερικών της Αγγλίας Λόρδος Ροβέρτος Stewart του Castlereagh και ο δικός μας ο Ιωάννης Kαποδίστριας. «Βοηθό» σε τούτη την ανάλυση θα πάρουμε ένα πολιτικό αμερικανό, που υπήρξε και υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ. Θα τον εκμεταλλευτούμε γιατί ερεύνησε και έγραψε για τη συγκεκριμένη εποχή. Ταυτίστηκε με τον Μέττερνιχ (και αυτό σημαίνει πολλά για τότε αλλά και για σήμερα), αλλά και όλοι μπορούν να κερδίσουν μελετώντας τον, συμφωνώντας ή διαφωνώντας μαζί του. Είναι ο Χένρι Κίσσινγκερ.
Γεγονότα και πολιτικές της εποχής εκείνης, σκεπτικά και αποφθέγματα, αποτελέσματα θετικά και αρνητικά, μπορεί να φανούν χρήσιμα στους «θεσμούς» της Ε.Ε, στον Έλληνα πρωθυπουργό, στην συγκυβέρνησή του, στην Ελληνική αντιπολίτευση, στους Ευρωπαϊκούς λαούς, μα κυρίως στον Ελληνικό λαό.
Πώς όμως προέκυψε το Βατερλώ στις 18 Ιουνίου του 1815; Ήταν αναμενόμενο ή απροσδόκητο; Προφανώς ιστορικά απροσδόκητο.
Ο Βοναπάρτης είναι στη νήσο Έλβα. Οι Ευρωπαίοι του έχουν φερθεί με μεγαλοψυχία. Είναι όλοι ήσυχοι, συνεδριάζουν, συσκέπτονται και χορεύουν στη Βιέννη. «Τακτοποιούν» την Ευρώπη στο όνομα όχι της δικαιοσύνης για τους λαούς της Ευρώπης, όπως πρότεινε ο Καποδίστριας, αλλά στην αρχή της νομιμότητας των μνημονίων της εποχής. Και το απροσδόκητο συμβαίνει. Ο Ναπολέων θα αποδράσει και θα βρεθεί στο Παρίσι οργανώνωντας στρατεύματα. Γιατί άραγε; Η απάντηση στον Κίσσινγκερ: «Αν και οι άνθρωποι υπερνικούν τις ιδέες, οι ιδέες ζουν περισσότερο απ’ τους ανθρώπους». Η ιδέα του Ναπολέοντα ήταν με την ισχύ να κατακτήσει την Ευρώπη. Η δύναμή του αυτή θα υπονομευόταν απ’ τη συνεχή του ανάγκη να τη χρησιμοποιεί. Οι Ευρωπαίοι σε κατάσταση μεταξύ αμηχανίας και πανικού. Η Ευρώπη τον Μάρτιο του 1815, μόλις είχε πληροφορηθεί πόσο τελικά εύθραυστη, παρέμενε η μόλις παγιωμένη νομιμότητά της.
Άραγε σήμερα είναι άθραυστη η νομιμότητα του Ευρώ, της Ευρωζώνης και τελικά της Ε.Ε; Τελικά νίκησαν με τα όπλα στο Βατερλώ. Όμως, όπως και πάλι θα γράψει ο Κίσσινγκερ: «Στον πόλεμο το πρόβλημα είναι η νίκη ή η ήττα. Μετά αρχίζουν τα προβλήματα της ειρήνης». «Στην ανθρωπότητα», θα γράψει ο Μέττερνιχ, «υπάρχουν δύο πολιτικές που εκπροσωπούνται από δύο προσωπικότητες. Τους Μέττερνιχ και τους Καποδίστριες». Τί εκπροσωπούν οι Μέττερνιχ-Κίσσινγκερ; Το γράφουν οι ίδιοι. «Ένα κόσμο κάτω από τον τρόμο που προκαλεί η νομιμότητα των ισχυρών, και στον οποίο φυλακίζεται, στα δεσμά των «δεδομένων» ορίων, κάθε στοιχείο ικανό και δίκαιο, ώστε να μην κλονίζεται το «σύστημα»».
Ο Ναπολέων την πάτησε. Αλλά πού; Οι λαοί επίσης την πάτησαν. Αλλά πού; Την απάντηση και για τους δύο την δίνει γραπτά ο Μέττερνιχ:»Στην αυταπάτη της ισχύος και στην ισχύ της απάτης».
Ο Ναπολέων και οι λαοί βρίσκονται διαρκώς σε αυτή την αυταπάτη της ισχύος. Ο Ναπολέων στηριγμένος στην δύναμη των όπλων του, και οι λαοί στην «δύναμη» της ψήφου τους και στο σύνθημα «ο λαός στην εξουσία». Πού αλλού ήταν η αυταπάτη του Ναπολέοντα και των λαών; Η απάντηση στον Κίσσινγκερ:»Η κατάκτηση δεν επιτυγχάνεται πάντα με τα όπλα».
Η κατάκτηση επιτυγχάνεται και με τη νομιμότητα των μνημονίων. Και όλη αυτή η νομιμότητα περνά απ’τα κατ’εξοχήν νόμιμα όργανα των λαών, που είναι τα Κοινοβούλιά τους. Τώρα τί νομιμοποιείται, από ποιόν και τί αντιλαμβάνονται οι λαοί είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Όμως ας ακούσουμε και πάλι τον Κίσσινγκερ: «Η νομιμότητα όμως δεν στηρίζεται στην επιβολή, αλλά στην αποδοχή της». Αυτό κι αν λύθηκε. Τί τα έχουμε τα ΜΜΕ; Θα επιβάλλουν τη νομιμότητα των μνημονίων είτε με διαρκή πλύση εγκεφάλων, είτε με διαρκώς «νόμιμο» εκφοβισμό. Φυσικά με το αζημίωτο, απ’τους φορείς της «νομιμότητας»…
Στη βάση αυτής της «νομιμότητος», οι επαναστάσεις, και οτιδήποτε έχει χροιά επαναστατική, θα πρέπει να χτυπιέται. Γιατί; Η απάντηση στον Μέττερνιχ: «Οι επαναστάσεις πρέπει να κτυπηθούν, όχι γιατί είναι ανήθικες, αλλά γιατί είναι καταστροφικές για την επικρατούσα παγκόσμια τάξη». Σκεφτείτε σήμερα που μας θεωρούν και ανήθικους…
Σήμερα 200 χρόνια απ’ τη μάχη του Βατερλώ, πού βρίσκεται η χώρα μας; Προσωπικά πιστεύω ότι βρίσκεται μπροστά σε ευκαιρία, όχι μοναδική, γιατί θα υπάρξουν και μελλοντικές… Όμως όπως θα ισχυριστεί και ο Κίσσινγκερ: «Μπροστά στις μεγάλες ευκαιρίες, οι δειλοί δεν κλίνουν προς την τόλμη, μα προς την τρεμούλα που προξενεί ο φόβος».
Είχαμε τα τελευταία χρόνια τέτοια παραδείγματα «τολμηρών» πολιτικών μας; Ας θυμηθούμε την «τόλμη» του κυρίου στο Καστελόριζο, την «τόλμη» του κυρίου που αναζητά συμμαχίες στην «Ραφήνα» και στην «τόλμη» του κυρίου που «κουράστηκε» να προεδρεύει στο κόμμα «ενωμένο ποτέ νικημένο»…
Όμως (αχ βρε Κίσσινγκερ): «Είναι στη φύση των πολιτικών ανδρών που ασκούν πολιτική μικρών πλεονεκτημάτων, να ψάχνουν στην αμφιταλάντευση, υποκατάστατο της δράσης». Αλλά θα συνεχίσει, «Η τέλεια ευκαμψία στη διπλωματία είναι αυταπάτη των ερασιτεχνών». Τώρα τί είναι η οσφυοκαμψία στη διπλωματία ας απαντήσει ο καθένας μόνος του…
Όμως ο Κίσσινγκερ θα γράψει και κάτι άλλο: «Δεν υπάρχει χώρα που θα διαπραγματευτεί, ό,τι θεωρεί προϋπόθεση της ύπαρξής της». Προφανώς η απώλεια Εθνικής κυριαρχίας, η συρρίκνωση κατά 26% του Α.Ε.Π, η ανεργία στο 27%, η φτωχοποίηση ενός λαού, η μετανάστευση των νέων παιδιών, οι αυτοκτονίες, οι ελλείψεις φαρμάκων, δεν θεωρούνται απ’ τους «διαπραγματευόμενούς» μας, προϋποθέσεις ύπαρξης για τη χώρα μας.
Η χειρότερη όμως κατάσταση είναι αυτή που περιγράφει ο Μέττερνιχ: » Εάν τα κράτη χάνονται, είναι γιατί χάνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».
Άραγε, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμα ευκαιρία; Εάν δεν το αντιλαμβάνεται, ας πληροφορηθεί τί γράφει ο Κίσσινγκερ: «Όσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται, τόσο μεγαλύτερη απογοήτευση όταν δεν εκπληρωθούν». Και τί γίνεται όταν οι λαοί απογοητεύονται; Ξεσηκώνονται. Το πώς και το πότε μας το λέει ο Μέττερνιχ: «Η πολιτική είναι μια θεατρική παράσταση με πολλές πράξεις. Το ζητούμενο είναι να σηκωθεί η αυλαία. Τότε είτε οι ηθοποιοί, είτε οι θεατές, θα πρωταγωνιστήσουν».
Υπάρχει κίνδυνος ενός Βατερλώ. Είτε της Ευρώπης, είτε της Ελλάδος. Η σοβαρότητα του κινδύνου βρίσκεται στο ότι αν αυτός ήταν αντιληπτός, δεν θα χρειαζόταν κανείς να τον επικαλεστεί. «Εάν..» λέει ο Κίσσινγκερ, «..βρισκόμαστε σε περίοδο επαναστατική, ο συντηρητισμός συνιστά είδος ανωμαλίας»… Δυστυχώς στην Ελλάδα το είδος αυτής της ανωμαλίας ανθεί.
Όμως, γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι έχουν σπάσει τα δεσμά του συντηρητισμού, ο Κίσσινγκερ θα γράψει: «Η επιτυχής έκβαση ενός άπιαστου σχεδίου, αποδεικνύει τελικά ότι αυτό ήταν πραγματικό»… Kαι ας μη ξεχνάμε ότι έξι χρόνια μετά το Βατερλώ η Ελλάδα έσπασε την «ενότητα της νομιμότητας» της Ευρώπης.

phgh: http://hellasforce.com

Σκληρός Π.Καμμένος κατά Ζ.Κ.Γιουνκέρ: "Έχουν ονειρώξεις όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να περικοπούν οι δαπάνες για την Άμυνα της χώρας"


Με βαριές εκφράσεις ανάλογες του απαράδεκτου
περιεχόμενου των εκφράσεων του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιουνκέρ ο οποίος είχε μιλήσει για περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών της  χώρας απάντησε πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος  στο περιθώριο της διεθνούς αεροπορικής  έκθεσης του Le Bourget που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα ο υπουργός αφού χαρακτήρισε ως «ονειρώξεις» τις δηλώσεις του Ζ.Κ.Γιουνκέρ  συνέχισε λέγοντας:
«Όχι απλώς δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε κατά ένα ευρώ οι αμυντικές δαπάνες της χώρας αλλά αντίθετα θα αποδοθούν στα στελέχη των Ε.Δ. μέχρι ενός τα χρήματα που έχουν χάσει από την περικοπή κατά 58% των απ0λολαβών τους.
Σε ότι  αφορά δε την Άμυνα της χώρας όποιος θελήσει να κόψει έστω και ένα  ευρώ από τα κονδύλια που προβλέπονται για  αυτή θα είναι σα να μην σκεφτόταν τους μαχητές του Αιγαίου που έχουν χάσει τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το Αρχιπέλαγος».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  προχώρησε σε επίθεση κατά των γερμανικών  εταιρειών αμυντικού υλικού  που τις χαρακτήρισε υπεύθυνες για τα σκάνδαλα στις ΕΔ λέγοντας ότι  «η διαφθορά είναι σαν το ταγκό. Χρειάζονται δύο».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  εν συνεχεία εξήρε την παρουσία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών στην έκθεση του Le Bourget  και ειδικά αυτή της ΕΑΒ όπου και επισκεπτόμενος το περίπτερο της οποίας είπε χαρακτηριστικά: «Μεγάλη χώρα σημαίνει προηγμένη τεχνολογία και προηγμένη τεχνολογία σημαίνει ΕΑΒ.»
Να σημειώσουμε ότι στην έκθεση βρισκόταν και ο εκπρόσωπος των περισσότερων γαλλικών εταιρειών κατασκευής αμυντικού υλικού στην Ελλάδα Χρήστος Χούμπαυλης ο όποιος συνόδευσε τον Π.Καμμένο στις επισκέψεις του στα γαλλικά περίπτερα.
 
phgh:
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ

72 ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Α.Τσίπρα με B.Πούτιν οι ΗΠΑ κάνουν απελπισμένη παρέμβαση



undefinedΛιγότερο από 72 ώρες πριν από την συνάντηση του
Β.Πούτιν με τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα στην Αγία Πετρουπουλη, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προλάβουν καταστάσεις, με τον ΄διο τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Τ.Λιού να "παρακαλεί πιεστικά", όπως ανέφερε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου στο defencenet.gr τον Ελληνα πρωθυπουργό, να δεχθεί τις προτάσεις των δανειστών "για να μην κλυδωνιστεί η παγκόσμια οικονομία"...

Ζήτησε έναν "ρεαλιστικό συμβιβασμό" με τους πιστωτές και υποσχέθηκε ότι "Θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση με το χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα".
Μάλιστα, ο Τζακ Λιου- σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών- απείλησε ότι τυχόν "αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία".
Pηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η απάντηση ήταν πώς "Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και μάλιστα υπερβήκαμε τα όρια της λαϊκής εντολής για να μην οδηγηθούμε σε κρίση. Τώρα είναι θέμα των δανειστών".
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τζακ Λιου, παραμένουν σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δεν έθιξε το θέμα της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν, αλλά ειπώθηκε από τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ ότι "Καλό είναι η Ελλάδα να μείνει στην δυτική οικογένεια"...
Λίγο πριν, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο Τζος Ερνεστ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "όλες οι πλευρές θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ισχυρή οικονομική οδό με έναν τρόπο που δεν θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές".
Υποστήριξε δε ότι δεν είναι σαφές το πώς θα εξελιχθεί η ελληνική κρίση και κατέληξε: "Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι η κατάσταση θα επιλυθεί προτού υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία".
 
phgh:
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Ήσυχος: Όσοι ονειρεύονται αφοπλισμό της Ελλάδας, ας τον ξεχάσουν


undefinedΟι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την Εθνική Ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας ‘Ησυχος, με αφορμή δημοσιεύματα σε διεθνή και εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται δήθεν προτάσεις και σχέδια για περικοπές μισθών στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλων δαπανών που συνδέονται με την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε δήλωσή του αναφέρει τα ακόλουθα:
«Δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες προτάσεις. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ανυπόστατα, υποβολιμαία και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Εντάσσονται στη στρατηγική απαξίωσης της ελληνικής κυβέρνησης και της μάχης που δίνει για τον απεγκλωβισμό της ελληνικής κοινωνίας από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. Δεν πρόκειται δεν δεχθούμε μέτρα που εντείνουν την καταστροφική πορεία των μνημονιακών πολιτικών. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον αφοπλισμό της χώρας, που θα βάλει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της και την ύψιστη αποστολή που επιτελούν με τον καλύτερο τρόπο κάτω από ειδικές συνθήκες οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων».
 
phgh: http://greeknation.blogspot.gr

Νέα πρόκληση από τα Τίρανα: "Αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο"!


undefinedΝέα προκλητική δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, με την οποία απαγορεύει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό της πλούτο στο Ιόνιο Πέλαγος, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προχωρά σε έρευνες υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενο "οικόπεδο" πάνω από τα Διαπόντια νησιά. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην επίλυση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα με τα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, καθώς χαρακτήρισε "εντελώς ανόητο" το ανεπίλυτο ζήτημα του "εμπόλεμου" μεταξύ των δύο χωρών.

 
Όταν ρωτήθηκε, στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι "News 24", αν για το θέμα αυτό η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ράμα απάντησε: "μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
 
Όμως, παραδόξως ο κ.Ράμα ενώ επιδιώκει να ακυρώσει τα νόμιμα δικαιώματα του ελληνικού Κράτους στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχει κανένα πρόβλημα να προχωρήσει ο ίδιος σε δικές του έρευνες σε υπό αμφισβήτηση περιοχές.
 
Θυμίζουμε ότι το 2009 είχε υπογραφθεί συμφωνία, η οποία οριοθετούσε την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, ο κ.Ράμα με δάκτυλο και των Τούρκων την πήγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας όπου και ακυρώθηκε.
 
"Είναι μια σχεδόν πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Από την αρχή ήμασταν πρόθυμοι για ανιδιοτελή μεσολάβηση τρίτου παράγοντα".
 
Όταν ρωτήθηκε αν η Αθήνα έχει προτείνει "πακέτο" για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για μια τέτοια πρόταση.
 
"Ήμασταν πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν από το παρελθόν και έχουμε εκφράσει την ανάγκη να ξεκινήσουμε από το νόμο του εμπόλεμου-που είναι εντελώς ανόητος-και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα υπόλοιπα ζητήματα. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την προηγούμενη κυβέρνηση και πέρυσι επιλύσαμε το θέμα των τοπωνυμίων που ταλαιπωρούσε χιλιάδες Αλβανούς.
 
Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο ήρεμη, να επιλύσει το ζωτικής σημασίας πρόβλημά της με τους δανειστές και στη συνέχεια να εξετάσουμε τη δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων με ηρεμία".
 
Τα αλβανικά μέσα μετέδωσαν ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών για την ελεύθερη έρευνα σε πέντε γεωγραφικά τμήματα στην ξηρά και σε δύο στη θάλασσα της χώρας, μέχρι τις 15 Ιουλίου. 
 
Ωστόσο, τα δυο θαλάσσια δεν έλαβαν τελική ημερομηνία. Η παράταση ισχύει επ' αόριστον και αφορά τα οικόπεδα Rodon (Ρόδον) και το «Joni 5» («Ιόνιο 5»).
 
Τα αλβανικά μέσα γνωρίζουν πως η Ελλάδα αμφισβητεί την περιοχή Joni 5 που συμπίπτει με τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, κοντά στην Κέρκυρα. 
 
Η αυστριακή εφημερίδα "Der Standard", σχολιάζοντας το θέμα, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας δεν είναι οι καλύτερες και αυτό οφείλεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αναζήτηση πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος, για την οποία κατάσταση τα Τίρανα διαμαρτυρήθηκαν, ισχυριζόμενα ότι η Ελλάδα διενεργεί έρευνες σε αλβανική περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Παιχνίδια πολέμου ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα


Άρης Χατζηστεφάνου, Επίκαιρα - Συναισθήματα από τις πιο τεταμένες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, έφερε στη μνήμη των παλαιότερων αξιωματούχων των αμερικανικών αλλά και των ρωσικών δυνάμεων το παρολίγον θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Μαύρη Θάλασσα.
Πολεμικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi-24, του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανάγκασαν αντιτορπιλικό των ΗΠΑ το οποίο κινούνταν προς τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας να απομακρυνθεί από την περιοχή. Το ρωσικό γενικό επιτελείο χαρακτήρισε «προκλητική και επιθετική» την κίνηση του αμερικανικού σκάφους.
Το περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντο εάν δεν εντάσσονταν στο γενικότερο ψυχροπολεμικό κλίμα που ξυπνούν οι κινήσεις των ΗΠΑ απέναντι στους γεωπολιτικούς αλλά και τους οικονομικούς τους αντιπάλους.
Η Ρωσία είχε ήδη απαντήσει λίγες ημέρες νωρίτερα στις νατοϊκές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην αρκτική με μια αντίστοιχη άσκηση στα Ουράλια και τη δυτική Σιβηρία, στην οποία συμμετείχαν 250 μαχητικά αεροσκάφη και 12.000 μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Η κινητοποίηση των ρωσικών δυνάμεων, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί παρουσιάζεται σαν προάγγελος, της πολύ μεγαλύτερης άσκησης με την κωδική ονομασία Center 2015 που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο.
Παρά το γεγονός ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία σαν «επιτιθέμενη» χώρα, στην πραγματικότητα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που απειλούν διαρκώς με θερμά επεισόδια τη Μόσχα ενώ αυξάνουν την ένταση εναντίον όλων των χωρών που αμφισβητούν όχι μόνο τη γεωπολιτικής τους κυριαρχία αλλά και το ρόλο τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Είναι χαρακτηριστικό οι περισσότερες νατοϊκές ασκήσεις των τελευταίων μηνών εστιάζουν σε δυο περιοχές του πλανήτη όπου διακυβεύονται τα σημαντικότερα στρατηγικά συμφέροντα της Μόσχας: συγκεκριμένα σε χώρες γύρω από την Ουκρανία αλλά και στην περιοχή της Αρκτικής η οποία λόγω και του λιωσίματος των πάγων, μπορεί να μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά περάσματα του πλανήτη.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης όμως συμπίπτει με ανάλογες τριβές που παρατηρούνται και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Από τον περασμένο μήνα το Πεντάγωνο φρόντισε να εκτοξεύσει στα ύψη την ένταση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας απειλώντας με παραβάσεις και παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου που διεκδικεί η Κίνα. Οι επιτελείς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μάλιστα, προχώρησαν σε ενέργειες που θυμίζουν έντονα την κρίση των Ιμίων, καλώντας δημοσιογράφους του CNN να επιβιβαστούν σε στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο πέταξε πάνω από διαμφισβητούμενες βραχονησίδες στα νησιά Σπράτλι.
Εξίσου επικίνδυνες για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης ήταν οι αμερικανικές κινήσεις και σε περιοχές γύρω από την Ουκρανία. Με αιχμή του δόρατος το αμερικανοκρατούμενο ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον αμφισβήτησε έμπρακτα την σφαίρα επιρροής της Μόσχας διοργανώνοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις Ατρόμητος Φρουρός, στις οποίες συμμετέχουν και 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι ασκήσεις που θα διεξάγοντα μέχρι και το Νοέμβριο του 2015. Δεν έχουν περάσει άλλωστε ούτε έξι μήνες από την ημέρα που το Πεντάγωνο έστειλε μια ίλη αμερικανικών αρμάτων μάχης να παρελάσουν - κυματίζοντας την αστερόεσσά - στην πόλη Νάρβα της Εσθονίας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ρωσικά σύνορα.
Οι αμερικανικές προκλήσεις πραγματοποιούνται στο «ναρκοθετημένο» τοπίο που έχουν στήσει οι ίδιες οι ΗΠΑ με τη δημιουργία μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης 4.500 στρατιωτών από την Πολωνία, την Ουκρανία και τη Λιθουανία. Το μυστικό του συγκεκριμένου στρατιωτικού σώματος, σύμφωνα με αναλυτές είναι ότι καθώς η η Λιθουανία αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, οποιαδήποτε σύγκρουση της Ρωσίας εναντίον της συγκεκριμένης ταξιαρχίας μπορεί να εκληφθεί σαν κύρηξη πολέμου σε χώρα μέλος της συμμαχίας και συνεπώς να θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 5 για την κοινή άμυνα.
Στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης της βορειοατλαντικής συμμαχίας αναφέρθηκε και ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Πέτρ Πάβελ, σε μια από τις πιο απειλητικές δηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από νατοϊκό αξιωματούχο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. «Οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να καταληφθούν ανά πάσα στιγμή (από τη Ρωσία) σε διάστημα λίγων ημερών», σημείωσε ο Τσέχος στρατηγός διευκρινίζοντας ότι μόνο η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και η απειλή προσφυγής ακόμη και σε πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να εξισορροπήσει τη ρωσική στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή: «Η επίκληση του άρθρου 5 και της δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων (που αυτό συνεπάγεται) είναι τα μόνα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο Πάβελ.
Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν ότι οι συνεχείς αμερικανικές προκλήσεις καθιστούν όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος καθώς ακόμη και το πλέον ασήμαντο περιστατικό σε μια συνοριακή αντιπαράθεση θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για την κινητοποίηση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δυο πλευρές. Είναι ελάχιστα γνωστό στη κοινή γνώμη της Δύσης, αλλά όπως αποκάλυψε πριν από ένα χρόνο το ίδρυμα European Leadership Network, από την ημέρα της ανατροπής της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κίβεο έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 40 «περιστατικά» μεταξύ νατοϊκών και ρωσικών δυνάμεων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πυροδοτήσει ένα θερμό επεισόδιο. Η Ουάσιγκτον πάντως κατηγορεί τη Μόσχα ότι αυξάνει και αυτή το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού ατυχήματος πραγματοποιώντας ασκήσεις τις οποίες δεν έχει φροντίσει να ανακοινώσει στις αμερικανικές δυνάμεις και στους επιτελείς του ΝΑΤΟ. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στα εδάφη της αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις» δηλώνουν συχνά Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Άγνωστο παραμένει βέβαια πως θα αντιδρούσε η αμερικανική υπερδύναμη εάν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας πραγματοποιούνταν μερικά ναυτικά μίλια από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ - κατ' αντιστοιχία δηλαδή των αμερικανικών και νατοίκών ασκήσεων σε απόσταση αναπνοής από τα ρωσικά σύνορα.
Το περιστατικό στη μαύρη Θάλασσα σε συνδυασμό με τις συνεχείς αμφισβητήσεις της κυριαρχίας αλλά και κυριαρχικών δικαιωμάτων που διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Θάλασσα της Κίνας επαναφέρουν τις χειρότερες μνήμες του ψυχρού πολέμου. Το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν αλλά πότε θα πραγματοποιηθεί το πρώτο στρατιωτικό ατύχημα και εάν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών θα έχουν την θέληση αλλά και τη ψυχραιμία να αποτρέψουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση.
 
phgh: http://greeknation.blogspot.gr

Οι οικονομικοί δολοφόνοι πετούν την μπάλα στην Αθήνα πριν το #Eurogroup


Στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», αναμένεται να καταλήξουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, εκτίμησε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συζήτηση για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup θα είναι σύντομη και οι υπουργοί οικονομικών θα αποτιμήσουν την κατάσταση, βάσει της ενημέρωσης που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και βάσει των εκτιμήσεων του Έλληνα υπουργού οικονομικών. «Ας είμαστε ρεαλιστές το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει σε 14 ημέρες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μετά από μια ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα εθνικά κοινοβούλια απαιτούν τουλάχιστον μία εβδομάδα
Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των θεσμών είναι τεράστιες, όχι μόνο στο θέμα των εσόδων και των εξόδων, αλλά και σε τομείς που αφορούν την αναδιάρθρωση αγορών.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κενά που χωρίζουν τις ελληνικές αρχές από τους θεσμούς δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, έχουν να κάνουν με τη δομή του φορολογικού συστήματος, με το συνταξιοδοτικό και με άλλα ζητήματα. «Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σημείωσε, τέλος, ότι μεταξύ των θεσμών, υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων και ότι οι προτάσεις τους είναι σταθερές και συμπαγείς.

Πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδεσε χειροπόδαρα την Ελλάδα!


ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Του Γιάννη Σιάτρα

Μια κοινωνία που, επί πέντε χρόνια βομβαρδίζεται με αρνητικές ειδήσεις και σενάρια, με νούμερα και με έννοιες για τις οποίες ποτέ άλλοτε δεν είχε ακούσει, είναι εύκολο -και φυσικό- κάποια στιγμή να χάσει την άκρη του νήματος και τη συνάφεια των όσων πληροφορείται.


Έτσι, ήδη από τους πρώτους μήνες της ελληνικής κρίσης, η ελληνική κοινωνία «χάθηκε” μέσα στις πληροφορίες, τα γεγονότα και τα σενάρια, δεδομένου μάλιστα ότι και η μετάδοση των εξελίξεων από τα ΜΜΕ ήταν ανεπαρκής και, σε πολλές περιπτώσεις, διαστρεβλωτική. Παράλληλα, η «νεφελώδης” αυτή κατάσταση βόλευε αφάνταστα τις Κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης στα χρόνια εκείνα.

Ένα σημείο των εξελίξεων το οποίο λίγοι θυμούνται -και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν τη σημασία του- ήταν η αγορά, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ξένες τράπεζες (κυρίως  γαλλικές και γερμανικές). Μεταξύ του 2010 και του 2011 αγοράστηκαν ομόλογα συνολικού ύψους 75 δισ. ευρώ, λήξεως από το 2012 έως το 2016, τα οποία «ξελάφρωσαν” τα χαρτοφυλάκια των (ξένων) τραπεζών και μείωσαν τον κίνδυνο για τα τραπεζικά συστήματα των χωρών τους. Τα ομόλογα αυτά δεν «κουρεύτηκαν” στο PSI και κατέληξαν να είναι σήμερα ένα σημαντικό «όπλο πίεσης” των δανειστών προς τη χώρα μας. Ας δούμε το πώς.

Στις 10 Μαΐου 2010 τέθηκε σε λειτουργία ο «μηχανισμός στήριξης” που δημιούργησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη δανειοδότηση της χώρας. Την ίδια μέρα, χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη ή προειδοποίηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του «Προγράμματος Αγορών Τίτλων” (Securities Market Programme). Με το πρόγραμμα αυτό, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών μελών της Ευρωζώνης «για να διασφαλίζει το βάθος και τη ρευστότητα στα τμήματα εκείνα της αγοράς, τα οποία δυσλειτουργούν” όπως ανακοινώθηκε. Από πολλούς, καταγγέλθηκε ότι η ενέργεια αυτή παραβίαζε τους κανόνες και το Καταστατικό της (το οποίο απαγορεύει την οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων ή τη συμμετοχή της σε αναδιάρθρωση χρέους των κρατών του Ευρωσυστήματος).

Την περίοδο εκείνη, η ελληνική κρίση συνιστούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης. Μία «άτακτη” χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε μία τεράστια βλάβη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες διακρατούσαν το 80% του ελληνικού χρέους, που -τότε- έφθανε στα 310 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στις αρχές Μαΐου 2010, η ελληνική κοινωνία, παγωμένη, παρακολουθούσε  την ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή, την εκταμίευση της πρώτης δόσης και τον τραγικό θάνατο των υπαλλήλων της Marfin στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, λίγες μέρες πριν. Έτσι, τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν ελάχιστα με το ζήτημα της παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές των ομολόγων (ενώ ποτέ δεν απαντήθηκε εάν η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ενημερωθεί γι’ αυτή την ενέργεια). Όμως, υπήρξε πλούσια αρθρογραφία στα ΜΜΕ του εξωτερικού, στα οποία περιγράφηκε η ουσία της απόφασης:

«Banks dump Greek debt on the ECB as eurozone flashes credit warnings” (Καθώς η Ευρωζώνη εκπέμπει σήματα πιστωτικού κινδύνου, οι τράπεζες ξεφορτώνουν στην ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα) ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «The Telegraph”. Ο δε υπότιτλος ανέφερε: «Οι ξένοι κάτοχοι των ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων εκμεταλλεύονται την ξαφνική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους”.

Το γερμανικό Der Spiegel, στις 30/5/2010 έγραφε ότι «σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Bundesbank, η αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ εξυπηρετεί κυρίως τις γαλλικές τράπεζες” και ότι «με το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ κρατά τις τιμές τους τεχνητά σε υψηλά επίπεδα. Από αυτό επωφελούνται κυρίως οι γαλλικές τράπεζες που πωλούν τα ελληνικά τους ομόλογα στην ΕΚΤ για να «καθαρίσουν” έτσι τους ισολογισμούς τους από τα τοξικά χαρτιά”. «Η ΕΚΤ κάνει τον πυροσβέστη της ελληνικής κρίσης” έγραφε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στις 29/6/2010 και ανέφερε ότι «με τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ αποφεύγονται οι μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες, αφού τα ομόλογά τους απορροφώνται άμεσα” σε ικανοποιητικές τιμές.

Συνεπώς, γιατί δημιούργησε η ΕΚΤ το «Πρόγραμμα Αγορών Τίτλων”; Για να… στηρίξει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων; Και ποιός ο λόγος να τις στηρίξει; Αφού, ούτως ή άλλως, η Ελλάδα είχε ήδη βρεθεί εκτός αγορών.

Ή μήπως το πρόγραμμα έγινε για να υπάρξει ένας αγοραστής με απύθμενη ρευστότητα, ο οποίος θα απορροφούσε, «γρήγορα και σε υψηλές” τιμές τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών;

Και μόνον την πρώτη βδομάδα εφαρμογής του προγράμματος, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ! Και, η παρέμβασή της αυτή, ώθησε τις τιμές προς τα πάνω. Έτσι, ενώ η τιμή των 10ετών ελληνικών ομολόγων, στα τέλη Απριλίου, είχε υποχωρήσει στο 72, αμέσως μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ ανέβηκαν στο 87, για να κλείσουν το μήνα Μάιο στο 85.

Με τον τρόπο αυτό, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπόρεσαν και «ξεφορτώθηκαν” ομόλογα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σε πολύ καλύτερες τιμές, μειώνοντας έτσι τις ζημιές τους (και βεβαίως, αποφεύγοντας το «κούρεμα” που έγινε ενάμιση χρόνο μετά).

Οι ελληνικές τράπεζες δεν εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να πουλήσουν τα δικά τους ομόλογα στην ΕΚΤ και μάλιστα σε ψηλές τιμές. Αντίθετα, καθ όλο το διάστημα της κρίσης και εντελώς ανεξήγητα… αγόραζαν (!) ελληνικά ομόλογα, υπογράφοντας τη δική τους καταδίκη, αλλά και την αύξηση του χρέους της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες, αύξησαν τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, από  20 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2009, σε περίπου 48 δισεκατομμύρια κατά το 2011.

Υπολογίζεται ότι, με το πρόγραμμα αυτό, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 70 έως 75 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαθέτοντας περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά από συμφωνία με την ελληνική Κυβέρνηση και την ψήφιση του νόμου 4050/2012 (24/2/2012), τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ, δεν κουρεύτηκαν στο PSI («κούρεμα”) του Μαρτίου 2012. Από την εξέλιξη αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο, έχασε τουλάχιστον 37,4 δισ. ευρώ, αφού αν αυτά τα ομόλογα των 70 έως 75 δισεκατομμυρίων είχαν παραμείνει στους αρχικούς τους κατόχους (ξένες τράπεζες), θα κουρεύονταν σε ποσοστό 53,5%).

Όμως, δεν είναι μόνον αυτές οι απώλειες. Τα ομόλογα αυτά, πολλά από τα οποία εξακολουθεί να διακρατά η ΕΚΤ (και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος), η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τα εξοφλεί κανονικά και είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει κανονικά τους τόκους τους που υπολογίζονται στο επιτόκιο που είχαν στην έκδοσή τους, δηλαδή από 4,5% έως και 6,2%!

Από τα αρχικά ομόλογα των 75 δισ. ευρώ, έχουν απομείνει περίπου 27,2 δισ. ευρώ. Στα ομόλογα αυτά, μόνον από τη διαφορά του επιτοκίου (αυτό που φέρουν τα ομόλογα σε σχέση με αυτό που πληρώνει σήμερα η χώρα στους δανειστές), η Ελλάδα χάνει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ενώ οι απώλειες ήταν σαφώς μεγαλύτερες στο παρελθόν, όταν τα ομόλογα αυτά ήταν περισσότερα.

Παράλληλα, η υποχρέωση της χώρας να εξοφλήσει στη λήξη τους τα ομόλογα δημιουργεί σήμερα τα «χρηματοδοτικά κενά”. Θυμόμαστε από τα προηγούμενα χρόνια πόσο πολύ ταλαιπώρησαν τις ελληνικές Κυβερνήσεις αυτά τα κενά. Και σήμερα βλέπουμε ότι τα ομόλογα αυτά χρησιμοποιούνται ως ένα εργαλείο πίεσης στις διαπραγματεύσεις της παρούσας Κυβέρνησης με τους δανειστές.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η χώρα δεν πρέπει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Όμως, οι υποχρεώσεις αυτές υπάρχουν ακριβώς επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επενέβη στις αγορές και αγόρασε ελληνικά ομόλογα! Και στη συνέχεια επέβαλε στην τότε Κυβέρνηση (Πρωθυπουργός ο Λ. Παπαδήμος και Υπουργός Οικονομικών ο Ευάγ. Βενιζέλος) να μην «κουρευτούν”.

Κάποιος θα αντιτείνει ότι, σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιστρέφει στη χώρα μας ένα μέρος από τα κέρδη που αποκόμισε από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Επιστρέφεται ένα μικρό μέρος το οποίο ουδείς γνωρίζει το πώς υπολογίζεται, ενώ όπως αποδείχθηκε πρόσφατα (η περίπτωση των 1,2 δισ. ευρώ που μας «οφείλεται” από τα «κέρδη”), ακόμη και αυτά δίδονται κατά το δοκούν.

Παράλληλα, με την πρόφαση ότι η ΕΚΤ ήδη διακρατά ένα μεγάλο μέρος ελληνικών ομολόγων, η Ελλάδα έμεινε έξω από την εξέλιξη της ρευστότητας που προσφέρεται αφειδώς στα κράτη της Ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Με δυο λόγια, η αγορά των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ήταν μία από τις «σκοτεινές” πλευρές της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και από τους Έλληνες πολιτικούς. Μία διαχείριση η οποία στοίχισε στη χώρα μας δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να την ταλαιπωρεί, μέσω των «χρηματοδοτικών κενών” που προκύπτουν. Είναι μια ιστορία υποτέλειας και ντροπής, τα αποτελέσματα της οποίας θα ταλαιπωρούν τη χώρα για ακόμη πολλές δεκαετίες. Μια ιστορία άγνωστη σε πολλούς, για την οποία κανείς δε μιλάει. Και για την οποία, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί, δε θέλουν ούτε να ακούσουν.

* Ο κ. Γιάννης Σιάτρας, είναι οικονομολόγος και επικεφαλής του Κινήματος Πολιτών «Έλληνες Φορολογούμενοι” και συγγραφέας του βιβλίου «Οι ζημιές μας, κέρδη τους – Η λεηλασία της Ελλάδας”.

i.siatras@gmail.com

Κοινοποίηση:

Πανίσχυρο Πρωθυπουργικό Μήνυμα: «Έντιμη Συμφωνία η Μεγάλο ΟΧΙ» (Βίντεο)


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΦΑΙΜΑΝ
Ισχυρό μήνυμα προς τους δανειστές, δεύτερο μέσα σε ένα 24ωρο, έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.
Χρακτηρίζοντας ακατανόητη την επιμονή στις περικοπές και τις συντάξεις…
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πάρει λαϊκή εντολή από το λαό για να φέρει μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ από ένα πρόγραμμα διάσωσης που δεν έχει φέρει θετικά αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει την πρόταση που θα της γίνει με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή της.
Σημείωσε ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον ελληνικό λαό να αποφανθεί γιατί ο λαός έχει δώσει την εντολή με σαφήνεια στις 25 Ιανουαρίου».
Όπως είπε «έχουμε μονάχα μια επιλογή, μια λύση που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και άρα θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρξειο μια λύση η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αναλάβει να διαχειριστεί να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις μαζί με το κοινοβούλιο. Δεν είμαι από αυτούς που δεν έχω συνηθίσει να μην παίρνω δύσκολες αποφάσεις και να ρίχνω τις μπάλες στην εξέδρα.Σε περίπτωση που έχουμε έντιμο συμβιβασμό εγώ και οι συνεργάτες μου θα αναλάβουν το κόστος να φέρουν τη συμφωνία εις πέρας. Σε αντίθετη περίπτωση πάλι εμείς θα αναλάβουμε να πούμε το μεγάλο «όχι» σε συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα».
Ο κ. Φάιμαν από την πλευρά είπε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος και να γίνουν τα επόμενα βήματα για ένα πρόγραμμα που θα δίνει μια ανάσα για δύο, ή τρια χρόνια για το θέμα της Ελλάδας.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι είναι αναγκαίες οι συζητήσεις των επομένων ημερών προκειμένου να υπάρξει μια λύση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής.
Ο κ. Φάιμαν αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν λέγοντας ότι θέλει ένα απότέλεσμα προσθέτοντας ότι «μπορώ να υποσχεθώ και στους δύο ότι τις επόμενες ημέρες που απαιτείται θα σας συμπαρασταθώ»
«Όντως τις επόμενες ημέρες πρέπει να κάνουμε πάρα πάρα πολλά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι καλές μας σχέσεις θα συνεχίσουν και τις επόμενες δύσκολες ημέρες» κατέληξε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Κοινή συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα – Β. Φαϊμαν



phgh:http://hellasforce.com

Για "εξοπλιστικά λεφτά" που πήγαν σε ΜΜΕ κάνει λόγο ο Καμμένος!



Image

Για “τεράστια ποσά που διακινήθηκαν προς τον Τύπο” από τον χώρο των εξοπλισμών έκανε λόγο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσιου Χρέους ,που συνεδρίασε στο ΥΠΕΘΑ.

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις εξοπλιστικές συμβάσεις που βρίσκονται υπό έλεγχο και για την διόγκωση του ελληνικού χρέους μέσω των εξοπλισμών .
Μεταξύ άλλων ο Καμμένος είπε:


 “Είναι αλήθεια ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρησιμοποιήθηκε το 2009 για τη διόγκωση των στατιστικών στοιχείων και την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Ήδη, με μία Επιτροπή που εργάστηκε για λίγες ημέρες, υπό την επίβλεψη της κ. Ζωής Γεωργαντά – η οποία είχε καταγγείλει την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων-σε τρεις μόνο συμβάσεις που προλάβαμε και ελέγξαμε βρέθηκε ότι το δημόσιο χρέος, το 2009, παράνομα και κατά παράβαση των όρων της Eurostat, διογκώθηκε κατά 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί στο μηχανισμό στήριξης, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στην εποχή των μνημονίων, προκειμένου να εξαθλιωθεί ο ελληνικός λαός.


Η έρευνα συνεχίζεται. Θέλω να σας πω ότι τα οικονομικά στοιχεία πηγαίνουν προς την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, τα ποινικά στοιχεία πηγαίνουν προς την ελληνική Δικαιοσύνη. Βεβαίως, δεν θα μείνουμε μόνο στην τιμωρία εκείνων οι οποίοι χρησιμοποίησαν το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, αλλά θα πάμε και στην αποζημίωση της χώρας.


Θέλω, επίσης, να πω ότι ανέφερα στην Επιτροπή και στην Πρόεδρο ότι είναι τεράστιο το θέμα των εξοπλισμών όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες προμηθεύτριες χώρες. Η διαφθορά είναι σαν το ταγκό, χρειάζεται πάντα δύο. Και εδώ βλέπουμε ότι υπήρξαν συμβάσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν καν τιμολόγια, υπάρχουν συμβάσεις στις οποίες οι διαφθορείς είναι υπό την προστασία των κρατών που σήμερα θέλουν ως δανειστές να ελέγχουν την Ελλάδα για διαφθορά, υπάρχουν τεράστια ποσά τα οποία διακινήθηκαν προς τον Τύπο, προς συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, που χρησιμοποιείται σήμερα ως μέσον για να χτυπηθεί η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και η προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί οι οποίοι οδηγούν τους λαούς στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Θα συνεχίσουμε το έργο στην Επιτροπή”.
  
 
phgh:onalert

«Πέφτουν» οι υπογραφές με τη Μόσχα για τον ελληνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου


«Την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχουμε συμφωνία έχουν ακέραιη οι πιστωτές και οι θεσμοί, οι οποίοι δεν κάνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση,αλλά ζητούν γη και ύδωρ, πλήρη υποταγή και λεηλασία», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, ούτε είναι διατεθειμένη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού.....
Έχουμε κάνει προτάσεις για μια συμφωνία που θα είναι απολύτως συμβατή με το πρόγραμμά μας, που θα μπορεί να στήσει τη χώρα όρθια και να δώσει θετική διέξοδο στην κρίση. Μόνο μια τέτοια συμφωνία που θα είναι σε συνάφεια με το πρόγραμμά μας θα προσυπογράψει η κυβέρνηση - το είπε σήμερα με κάθε σαφήνεια και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, κύκλοι του υπουργείου εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητες για συμφωνία λιγοστεύουν όσο περνά ο καιρός και πρόσθεταν ότι η χώρα έχει δυνατότητες, υπάρχουν σχέδια και γίνεται προετοιμασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης αναχωρεί για την Αγία Πετρούπολη, ως μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, που θα συμμετάσχει στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται εκεί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα υπογραφεί πολιτική συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας για υποστήριξη του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου «Greek Stream» που θα διέρχεται μέσω Ελλάδας, ενώ την Παρασκευή (19/06/2015) θα υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επικίνδυνες ερωτήσεις – Θανάσιμες Απαντήσεις!


ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

Ερώτηση 1η : Μα γιατί οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, στέκονται απέναντι μας, τόσο σκληροί και με τέτοια «τιμωρητική διάθεση»;

Απάντηση 1η : Μα γιατί διακατέχονται από το «Σύνδρομο του Ηγεμόνα» και κάθε Ηγεμόνας, σ’ ολόκληρη την Ιστορία, το ίδιο θα έκανε, αντιμετωπίζοντας κρούσματα επανάστασης, ανταρσίας και ανυπακοής! Ας μη ξεχνάμε ότι επαναστατήσαμε για ….
«να αλλάξουμε την Ευρώπη» (να αμφισβητήσουμε την Ηγεμονία του, με νταούλια, ζουρνάδες και πεντοζάλια), ότι απειλήσαμε να τους τινάξουμε όλους στον αέρα, «κάνοντας το Κούγκι»! Έτσι, ο στυγνός Ηγεμόνας (Κάιζερ), … έκρινε ότι, πρέπει να καταπνίξει την επανάσταση …. «ολοκληρωτικά και παραδειγματικά», για να μην χάσει τον έλεγχο στην Ηγεμονία του!! Μεταξύ των συμφερόντων της εξουσίας, «χάρες» και κατανόηση, υπάρχουν, μόνο για τους αφελείς!

Ερώτηση 2η : Μήπως τότε θα ήταν καλύτερα να φύγουμε, να ζήσουμε ελεύθεροι, ανεξάρτητοι και υπερήφανοι, με το δικό μας νόμισμα … τη Δραχμή μας;

Απάντηση 2η : Κανείς δεν μπορεί να πει στα σίγουρα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε.! Όμως, αν πράγματι ευσταθεί η παραπάνω «τιμωρητική διάθεση» του Ηγεμόνα, τότε το τελευταίο που αυτός θα ήθελε να δει, θα ήταν κάποιον «επαναστάτη» να ξεφεύγει από τον έλεγχο του και …. να επιτυγχάνει, να προοδεύει από μόνος του, ελεύθερος και ανεξάρτητος!! Αυτό θα ήταν μια ευθεία αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της Ηγεμονίας του και ένα θανάσιμο πλήγμα στο κύρος του, που θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις «μίμησης του εγχειρήματος» και …. νέες επαναστάσεις στο εσωτερικό του.

Έτσι, το πιθανότερο είναι, ο Ηγεμόνας να κάνει ότι περνά από το χέρι του, για να υποφέρει ο «απελεύθερος» επαναστάτης, να πεινάσει, να εξαντληθεί, να τσακιστεί και να επιστρέψει εκλιπαρώντας …. στην Μεγάλη Πύλη του Οχυρού, να ζητά βοήθεια επιβίωσης, ….. ως άλλος «άσωτος υιός».

Ξέρει πολύ καλά ότι …. εκεί «έξω», στο δάσος της ελευθερίας, όχι μόνο ισχύει ο νόμος της ζούγκλας, αλλά και η «τροφή» εκεί είναι ελάχιστη, αν αυτός ….. σφραγίσει τα δικά του τείχη, της πλούσιας επικράτειας του και τα καταστήσει «αφιλόξενα», για τον έκπτωτο επαναστάτη του (περιορισμοί εμπορίου, διαβατήρια, Σένγκεν, κίνηση συναλλάγματος και κεφαλαίων, απειλές, επιδρομές βαρβάρων, κλπ).

Όταν ξεκινάς μια επανάσταση, ένα είναι σίγουρο : «Ελπίζεις μόνο στις δικές σου δυνάμεις και ΟΧΙ στην ευσπλαχνία του αντιπάλου σου»!!!

Βέβαια και αυτός (ο Ηγεμόνας), θα πρέπει να λάβει υπόψη του, ότι το …. «Ελευθερία ή Θάνατος», οι Έλληνες είναι που τόπαν … και τόκαναν πράξη!

Είναι «βαρύ το τίμημα της λευτεριάς και μόνο με αίμα καταχτιέται»!
Όμως, «λεβεντιά είναι, να ξέρεις σαφέστατα τι σε περιμένει και όμως, να συνεχίζεις ορθός για να το ανταμώσεις» και ….. ΟΧΙ μετά που θα τόβρεις, ….. «να κάνεις τον μαλά&α»!

FT: Σε ένα σκίτσο το δράμα Ελλάδας και Ευρώπης και ..."Η κατάσταση θυμίζει τα χρόνια πριν ξεσπάσει ο Α'ΠΠ"!


Ενα καταπληκτικό σκίτσο του Ίνγραμ Πιν που συνοδεύει το άρθρο του Μάρτιν Γούλφ στους Financial Times με τίτλο «Χωρίστε βιαστικά και μετανιώστε με την ησυχία σας» και στο οποίο παρομοιάζεται πριν το ξέσπασμα του Α'ΠΠ με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και της πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα δίνει το πιο πλήρες στίγμα της διαπραγμάτευσης....


Ο Αλέξης Τσίπρας στο σκίτσο φέρεται να αφαιρεί το «τουβλάκι» της Ελλάδας από τον «πύργο» της Ευρωζώνης, στην κορυφή του οποίου κάθονται η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μαριάνο Ραχόι και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. Και ο ίδιος ο Α.Τσίπρας, ισορροπεί σε μία σάπια σανίδα στην άκρη του γκρεμού...

Στο άρθρο του ο Γουλφ υποστηρίζει ότι κανείς δεν περιμένει «λευκό διαζύγιο» σε μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ στο παρακάτω σκίτσο, χαρακτηριστικές είναι οι έντρομες εκφράσεις των ηγετών της ΕΕ, όπως αυτή της Γερμανίδας καγκελάριου, η οποία κάνει απεγνωσμένα νόημα στον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει.

Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κουνά το δάχτυλο στον Αλέξη Τσίπρα και ο Γάλλος πρόεδρος τον παρακολουθεί έκπληκτος.



Συμπερασματικά: Είτε η Ελλάδα συμφωνήσει σε έναν - κακό και επώδυνο - όλα όλα δείχνουν - συμβιβασμό ειτε πάει σε ρήξη, το τέλος της ευρωζώνης είναι πολύ εγγύτερα απ'ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Το κοινό νόμισμα δεν έχει πια πολύ "ζωή"

ΝΑΤΟ: Αρχίζει η στρατιωτική άσκηση "Trident Joust 15"



Image

Η νατοϊκή στρατιωτική άσκηση TRIDENT JOUST 15 αρχίζει, σήμερα, στη Ρουμανία και θα διαρκέσει μέχρι την 28η Ιουνίου.

Κεντρικό ρόλο στη διεξαγωγή της άσκησης έχει η νατοϊκή στρατιωτική διοίκηση της Νάπολης, η οποία έχει υπό τη διοίκησή της, τη Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, μονάδες διοίκησης του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν σε ρουμανικό έδαφος, ενώ θα υλοποιηθεί και σενάριο μεταβίβασης της διοίκησης και του ελέγχου της άσκησης από την έδρα του στρατηγείου στη Νάπολη, σε τμήματα διοίκησης, που θα έχουν αναπτυχθεί επιχειρησιακά σε ρουμανικό έδαφος.

Ένα Boeing 777, με περίπου 300 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και προσωπικό, που θα λάβουν μέρος στην άσκηση στο Τσινκού προσγειώθηκε ήδη στο Sibiu, το πρωί της Τρίτης 16 Ιουνίου. Είκοσι πέντε χώρες του ΝΑΤΟ και πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό θα συμμετάσχουν στην TRIDENT JOUST 15, σε συνδυασμό με επιπλέον 200 Ρουμάνους στρατιώτες που θα λάβουν μέρος σε άσκηση με πραγματικά πυρά

Η TRIDENT JOUST 15 ειναι μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς ασκήσεων ALLIED SHIELD που θα διεξαχθούν σε όλη την περιοχή. Στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος περίπου 14.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

romania-insider

Grexit: "Το γεωπολιτικό κόστος μεγάλο" λέει η Αυστρία!



Image

Η προοπτική να υπάρξει στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία και τη Κίνα αντιμετωπίζεται από το εξωτερικό πολύ σοβαρότερα απ΄ ότι στο εσωτερικό της χώρας. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προειδοποίησε ότι η γεωπολιτική διάσταση της υπόθεσης Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί.

Ο Σέλινγκ τόνισε ότι “η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει σημαντικά σύνορα με την Τουρκία και θα μπορούσε ίσως σε περίπτωση ενός Grexit να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία και την Κίνα”.

Πρόσθεσε πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν “μια καταστροφή για τη χώρα και δεν θα αποτελούσε λύση”, διότι με την καθιέρωση ενός νέου νομίσματος, το κόστος για εισαγωγές και για το χρέος της θα αυξανόταν δραματικά.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είπε ότι για να αποχωρήσει από το ευρώ η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την αποχώρησή της θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλα τα εθνικά Κοινοβούλια των 28 χωρών-μελών της ΕΕ .Μόνον τότε το grexit θα ήταν τεχνικά δυνατόν. Επισήμανε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι μια απόφαση για το χρέος
είναι επιτακτικά αναγκαίο να ληφθεί μία απόφαση ήδη μέσα σε αυτή την εβδομάδα γιατί διαφορετικά τα Κοινοβούλια στις χώρες-μέλη της ΕΕ δεν θα έχουν επαρκή χρόνο για να συναινέσουν σε μία συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οπότε και θα προκύψει “ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα”.
Κατά την άποψή του, ούτε μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα θα άλλαζε κάτι στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, επειδή, όπως διευκρίνισε, τα επιτόκια για το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με εκείνα για τη Γερμανία.


phgh:onalert

"Δεν θα αφοπλίσουμε τη χώρα" - Απάντηση Ήσυχου στις περικοπές


Image
ι

Αντίδραση από τον ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχο στις διαρροές των δανειστών που ζητάνε νέες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις και παρεμβαίνουν στον εξοπλισμό της χώρας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας 'Ησυχος, με αφορμή δημοσιεύματα σε διεθνή και εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται δήθεν προτάσεις και σχέδια για περικοπές μισθών στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλων δαπανών που συνδέονται με την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε δήλωσή του αναφέρει τα ακόλουθα:

Δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες προτάσεις. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ανυπόστατα, υπολιμαία και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Εντάσσονται στη στρατηγική απαξίωσης της ελληνικής κυβέρνησης και της μάχης που δίνει για τον απεγκλωβισμό της ελληνικής κοινωνίας από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μέτρα που εντείνουν την καταστροφική πορεία των μνημονιακών πολιτικών. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον αφοπλισμό της χώρας, που θα βάλει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της και την ύψιστη αποστολή που επιτελούν με τον καλύτερο τρόπο κάτω από ειδικές συνθήκες οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων.


phgh:onalert

Η Κωνσταντοπούλου ονομάτισε τον πρώτο δημοσιογράφο


ΑΚΡΟΑΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ

Όσο περνούν οι μέρες συνεχίζει το έργο της η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το ρόλο των ΜΜΕ σχετικά με την αλήθεια για το δημόσιο χρέος.


«Στην Ελλάδα κάποιοι είχαν αναλάβει, εργολαβικά, στα δελτία Ειδήσεων, να αποκρύψουν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κωνσταντοπούλου. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει και προσωπική αναφορά στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη ως ένα παράδειγμα δημοσιογράφου που έπαιξε τέτοιο ρόλο την περασμένη περίοδο.

Η Πρόεδρος της Βουλής νομιμοποιούνταν απόλυτα να κάνει αυτή την αναφορά αφού όπως είπε η ίδια «το ομολογεί στο βιβλίο του» ο δημοσιογράφος, συνεπώς δεν πρόκειται για κάποιου είδους δική της εκτίμηση.

Ο κ. Ρουμελιώτης προσπάθησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες λέγοντας ότι πολλοί δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης και ότι αυτή η μη αναφορά ήταν βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον.

Η κα Κωνσταντοπούλου ωστόσο διαφώνησε μαζί του σημειώνοντας ότι επρόκειτο για σκόπιμη στάση εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης, αφού όπως είπε «και σήμερα λυσσομανούν για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, και κινητοποιούνται προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης. Και για αυτό τον λόγο πολεμούν και αυτήν την Επιτροπή».

 

phgh: http://hellasforce.com

Νέο «κτύπημα» Ζουράρι: «Ληστοσυμμορίτης ο Γιούνκερ…» (Βίντεο)


«Ο Γιούνκερ είναι ληστοσυμμορίτης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρις στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, σχολιάζοντας την αξιοπιστία του ρόλου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


phgh:http://hellasforce.com

Έλληνες ξυπνήστε: Παραμονή στο ευρώ = Λιμοκτονία και δυτική λεηλασία!


Greece flag.
Η Δύση θέλει να λεηλατήσει την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα ελληνική κυβέρνηση που σκόπευε να σώσει την Ελλάδα από τη λιτότητα, προσγειώθηκε απότομα.
Η κυβέρνηση βασίστηκε στην καλή θέληση των «εταίρων» της στην ΕΕ, μόνο για να διαπιστώσει ότι οι «εταίροι» της δεν είχαν καλή θέληση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάλαβε ότι η μόνη ανησυχία ήταν τα κέρδη εκείνων που κρατούσαν το ελληνικό χρέος.
Του Paul Craig Roberts.
Οι Έλληνες είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου, όπως και η κυβέρνησή τους. Η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις τους, οι μισθοί τους, οι κοινωνικές υπηρεσίες τους και οι ευκαιρίες απασχόλησής τους θα μειωθούν. Προφανώς για τους Έλληνες, το να είναι μέρος της Ευρώπης αξίζει περισσότερο από την καταστροφή τους.
Η υποτιθέμενη «ελληνική κρίση» δεν βγάζει καθόλου νόημα. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί με την κατεστραμμένη οικονομία της να ξεπληρώσει τα χρέη που η Goldman Sachs έκρυψε και στη συνέχεια, κεφαλαιοποίησε με εσωτερικές πληροφορίες, βοηθώντας στην πρόκληση της κρίσης. Αν η φερεγγυότητα των κατόχων του ελληνικού χρέους, προφανώς τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου Νέας Υόρκης και οι γερμανικές και ολλανδικές τράπεζες, εξαρτάται από το να ξεπληρωθούν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε απλά να ακολουθήσει το παράδειγμα της Federal Reserve και να εκτυπώσει τα χρήματα για να εξασφαλίσει το ελληνικό χρέος. Η ΕΚΤ ήδη εκτυπώνει € 60 δισεκατομμύρια το μήνα για να σώσει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οπότε γιατί να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα;
Ένας συντηρητικός θα μπορούσε να πει ότι μια τέτοια πορεία δράσης θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωρισμό, αλλά όχι. Η Fed δημιουργεί χρήματα συνεχόμενα για επτά χρόνια και σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει πληθωρισμός. Έχουμε ακόμη αρνητικό επιτόκιο που βεβαιώνει την απουσία του πληθωρισμού. Γιατί το να δημιουργηθούν χρήματα για την Ελλάδα θα δημιουργήσει πληθωρισμό, αλλά όχι για την Goldman Sachs, τη Citibank και τη JPMorganChase;
Προφανώς, ο δυτικός κόσμος δεν θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Δύση θέλει να λεηλατήσει την Ελλάδα. Η συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα παίρνει νέα δάνεια με τα οποία θα αποπληρώσει τα υφιστάμενα δάνεια σε αντάλλαγμα για την πώληση δημοτικών εταιρειών ύδρευσης σε ιδιώτες επενδυτές (οι τιμές του νερού θα ανέβουν για τον ελληνικό λαό), για την πώληση του κρατικού λαχείου σε ιδιώτες επενδυτές (πτώση των κρατικών εσόδων, καθιστώντας έτσι την αποπληρωμή του χρέους πιο δύσκολη), καθώς και για άλλες τέτοιες «ιδιωτικοποιήσεις», όπως η πώληση των προστατευόμενων ελληνικών νησιών σε υπεύθυνους ανάπτυξης ακινήτων.
Αυτή είναι μια καλή συμφωνία για όλους, αλλά όχι για την Ελλάδα.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε λογική, απλά θα χρεοκοπούσε. Αυτό θα καθιστούσε την Ελλάδα ελεύθερη χρεών. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να πάει από υπερχρεωμένη χώρα σε χώρα χωρίς χρέος.
Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να χρηματοδοτήσει τις δικές της εκδόσεις ομολόγων και εάν χρειαζόταν εξωτερική πίστωση, θα μπορούσε να αποδεχθεί τη ρωσική προσφορά.
Πράγματι, εάν οι ρωσικές και κινεζικές κυβερνήσεις είχαν κάποια λογική, θα πλήρωναν την Ελλάδα για να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η αποδόμηση της αυτοκρατορίας της Ουάσιγκτον θα ξεκινούσε και η απειλή του πολέμου που η Ρωσία και η Κίνα αντιμετωπίζουν θα έφευγε. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα ξόδευαν πολλά περισσότερα για τις άσκοπες πολεμικές προετοιμασίες από ότι θα τους κοστίσει η σωτηρία της Ελλάδας.

phgh: http://hellasforce.com

ΕΥΠ: Ανθρωποκυνηγητό στην Αθήνα για Γαλλους και Γερμανούς


ImageGen

Ανθρωποκυνηγητό στην Αθήνα για Γαλλους και Γερμανούς σεσημασμένους από άντρες της ΕΥΠ που έχουν βγει από χθες τ βράδυ στους δρόμους, μαζί με την αντιτρομοκρατική.



Ολα ξεκίνησαν τυχαια, όταν εντοπίστηκε κλήση από παρακολουθούμενο κινητό πολύ επικίνδυνου Γερμανού, συνταξιούχου πράκτορα , που οδήγησε στην αποκάλυψη μεγάλης ομάδα από Γάλλους και Γερμανούς σεσημασμένους που πιθανός να συνεργάζονται.
Κεντρικά κτήρια και υπηρεσίες στην Αθήνα, αυτή την στιγμή έχουν ανεβάσει το επίπεδο φύλαξης για κάθε ενδεχόμενο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση εξετάζονται όλα τα σενάρια

phgh:http://hellasforce.com

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ, ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Σε μια πολύ σημαντική συνέντευξη που έδωσε στην Inna Nazimova, αρχισυντάκτρια της ρωσικής εφημερίδας Pravda, ο ειδικός Ρώσος γεωστρατηγικός αναλυτής, Sayeed Gafurov, αναφέρει ότι η Γερμανία εδώ και δεκαετίες βαδίζει προς την δημιουργία των συνθηκών για την έκρηξη ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου από την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
6aeabcb461c7ebefa8f766c3d800ed218b38efc8
Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, με την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν συζητούσαν για την μεταπολεμική Ευρώπη. Τότε ο Τσόρτσιλ είχε υποστηρίξει με σθένος ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε η Γερμανία να μην μπορεί να οδηγήσει μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια ξανά την Ευρώπη σε ένα καινούργιο παγκόσμιο πόλεμο. Τα πενήντα χρόνια πέρασαν και η σημερινή Γερμανία βαδίζει τα χνάρια της προπολεμικής, με διαφορετικά βέβαια δεδομένα.
Σήμερα η Γερμανία ουσιαστικά κυβερνά την Ευρώπη. Τα πρώτα βήματα της για την πλήρη κυριαρχία της ήταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η δημιουργία δορυφορικών κρατών όπως η Σλοβενία και η Κροατία. Σήμερα υπέταξε την Ελλάδα, (!!!), και τώρα θέλει την Ουκρανία. Δημιούργησε μια σειρά κρατών στην ανατολική Ευρώπη του πρώην σοβιετικού μπλοκ όπου καλλιέργησε ένα αντιρωσικό μένος και μια διαστρέβλωση της ιστορίας, ότι δήθεν οι Ρώσοι δεν ήταν αυτοί που νίκησαν του ναζιστές αλλά οι ενωμένες συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τα αμερικανικά στρατεύματα. Φυσικά αγνοείται σκόπιμα ότι οι Αμερικανοί μπήκαν τελευταίοι στον πόλεμο, μόλις μετά την επίθεση των Γιαπωνέζων στο Περλ Χάρμπορ.
Για τους Γερμανούς, όπως υποστήριξε η ρωσική εφημερίδα, τα πράγματα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Ο Χίτλερ χρειάστηκε μόλις 12 χρόνια για να οδηγήσει την χώρα στην επικράτηση του φασισμού και στη συνέχεια στον παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα συμβαίνει το ίδιο. Μετά την ένωση των δυο Γερμανιών ήρθε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, η διαφοροποίηση της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων και η πλήρη γερμανική επικράτηση στις Βαλτικές χώρες που έγιναν ουσιαστικά προτεκτοράτα της Γερμανίας και βέβαια, (εδώ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρων η άποψη), η Ελλάς, το τελευταίο θύμα του γερμανικού επεκτατισμού. Και φυσικά πίσω από όλες αυτές τι κινήσεις υπάρχει και η αμερικανική στήριξη με τις εμμονές της Ουάσιγκτον να ανατρέψουν πάση θυσία το ρωσικό καθεστώς.
Η εμφανής απουσία των ηγετών της Γερμανίας και της ΗΠΑ στις εορτές της 70ης επετείου από την ρωσική νίκη κατά των ναζιστών, ( η Μέρκελ πήγε στην Μόσχα μέρες αργότερα), αποτελεί σύμφωνα με την Pravda, ένα χαρακτηριστικό δείγμα του πως αντιλαμβάνονται σήμερα ποιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Για να αποφύγουμε ένα καινούργιο παγκόσμιο πόλεμο θα πρέπει να διδασκόμαστε από τον προηγούμενο. Δυστυχώς, όπως υποστηρίζει η ρωσική εφημερίδα, οι Γερμανοί δεν φαίνεται να έχουν διδαχτεί τίποτα και οδηγούν ξανά σήμερα την Ευρώπη σε ένα πιθανό καινούργιο ολοκαύτωμα.
Εμείς άραγε που βρισκόμαστε ;
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr