Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ: Με ποιον τα είπε στο γραφείο του ο Κώστας Καραμανλής




Σε καλό κλίμα και με πλήρη ταύτιση απόψεων έγινε μια συνάντηση με υψηλούς συμβολισμούς στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, είχαν την ευκαιρία επί σχεδόν μια ώρα να ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά και για να δείξουν ότι οι σχέσεις τους είναι αρμονικές κόντρα στις φήμες του τελευταίου διαστήματος ότι ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται δυσαρεστημένος με κάποιες από τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.
«Οι σχέσεις μου με τον πρώην πρωθυπουργό είναι άριστες, τον σέβομαι όπως όλοι στην ΝΔ και τον αγαπώ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης λίγο αργότερα σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι και στο παρελθόν έχει πολλές φορές επισκεφτεί τον κ. Καραμανλή στο γραφείο του.







taxalia.gr




Άρχισαν όπως όλα δείχνουν οι πρώτες εισηγήσεις στον Αλ. Τσίπρα για ανασχηματισμό. Αυτή τη φορά όμως τίποτα δεν θα 
θυμίζει τον προηγούμενο που, αντί να δώσει φτερά στην κυβέρνηση, την έφερε πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Αιχμές Τσίπρα σε Ε.E.: Η Ευρώπη έχει παραδοθεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ





Σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας και απορρύθμισης δικαιωμάτων'' σχολίασε επικριτικά. 

Αλέξης Τσίπρας Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουγός, στην εκδήλωση του δικτύου transform! Europe «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», όπου το συμπέρασμά του ήταν πως η διαχείριση της οικονομικής κρίσης ωφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νόιτου.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, διότι αυτές τις μέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον». Τα παραπάνω τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας αυτή την ώρα σε εκδήλωση του δικτύου transform! Europe «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης "La Sapienza".

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ένας απ' τους λόγος που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να δώσει μια ευθεία απάντηση: Τόνισε δε, πως «το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το ίδιο το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ, εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση»

Υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι "σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες". "Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη", υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι πέρα από τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, βάθυνε επίσης τους διαχωρισμούς στην Ευρώπη μέσα από επιθετικά και παράλογα στερεότυπα. "Ευτυχώς υπάρχουν λίγοι που θέλουν να κρύψουν την οικονομική ανισότητα που ο νεοφιλελευθερισμός προκάλεσε, πίσω από έναν ανύπαρκτο πολιτισμικό διαχωρισμό. Το κάνουν καταφεύγοντας σε γελοία στερεότυπα και μια ρητορική προκατάληψης περί του «συνετού Βορά» και του «ανεύθυνου Νότου»", σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Έθεσε, όμως και το εξής ερώτημα: "Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για «ποτά και γυναίκες», να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της;

Είπε ότι αυτό εξηγεί γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%.






taxalia.gr

Πάντα πολιορκημένοι, μα πάντα ελεύθεροι – Γιατί ο Διονύσιος Σολωμός ενοχλεί τους σύγχρονους ραγιάδες



Πάντα πολιορκημένοι, μα πάντα ελεύθεροι – Γιατί ο Διονύσιος Σολωμός ενοχλεί τους σύγχρονους ραγιάδες

Επιχειρήθηκε προσφάτως άλλη μια απόπειρα μεταμοντέρνας παρανάγνωσης απ’ όσους θεωρούν πως ελευθερία είναι μόνο η άσκηση των οικονομικών δικαιωμάτων, απ’ όσους νομίζουν πως η ελευθερία αποδίδεται από κάποια ιερή φύση κι όχι από ένα πολιτισμό που αξιώνει το ξεπέρασμα της φυσικής βίας.
Ο Διονύσιος Σολωμός (αυτός ήταν στο στόχαστρο) αναγορεύθηκε εθνικός ποιητής όχι επειδή απλώς έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» (που τόσο ενοχλεί τον ραγιαδισμό, δυτικής ή ανατολικής κοπής), ούτε επειδή έθεσε το πλαίσιο της νεοελληνικής ποιητικής έκφρασης αλλά επειδή με το τραγικό ήθος της ζωής και της ποίησής του υψώθηκε σε σύμβολο ενός ιδανικού λαού.

Διαβάστε πώς οι Τέκτονες προετοίμασαν την Επανάσταση του 1821


Διαβάστε πώς οι Τέκτονες προετοίμασαν την Επανάσταση του 1821
Η συμβολή του τεκτονισμού στην Ελληνική Επανάσταση αρχίζει έναν αιώνα πριν την έκρηξή της.
Οι Στοές της Δύσης, διαφωτισμένες από τους Έλληνες λογίους, που μεταλαμπάδευσαν, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, έγιναν κέντρα αμιγούς φιλελληνισμού.
Με την άφιξη του 19ου αιώνα, το κίνημα για την απελευθέρωση της Ελλάδας απέκτησε τη μεγαλύτερη ένταση.
Ήδη ο Ρήγας Φεραίος, εμπνευσμένος από τον τεκτονισμό, είχε συστήσει στη Βιέννη μυστική εταιρία αδελφοποίησης των λαών που βρίσκονταν υπό τον οθωμανικό ζυγό, με σκοπό την αλληλοβοήθεια ενάντια στον κοινό τύραννο.