Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αρμαγεδδών για το Δημόσιο ο αυτόματος μηχανισμός – Θα κοπούν τα πάντα εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους

- Ο μηχανισμός αυτόματης συμμόρφωσης θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα με περικοπές ή αυξήσεις φόρων
- Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας θα είναι πιθανότατα η νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο
- Ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο δέχεται τα προληπτικά μέτρα να αφορούν στο Δημόσιο
- Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται στη συμφωνία να υπάρχει αναλυτική περιγραφή των μέτρων

Αρμαγεδδών για το Δημόσιο ο αυτόματος μηχανισμός – Θα κοπούν τα πάντα εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους





Τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για το μηχανισμό αυτόματης συμμόρφωσης στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Για αύριο το απόγευμα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστεί η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο.
Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρώτο μέλημα του νέου μηχανισμού, στην περίπτωση της ανάγκης λήψης μέτρων, θα είναι η περικοπή δαπανών του Δημοσίου, πράγμα που ζητά και το ΔΝΤ.
Με την επιλογή αυτή συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που θεωρείται ως καλός οιωνός.
Όμως, μετά από αυτό αρχίζουν τα δύσκολα. Αν το κουαρτέτο θελήσει να περιγραφούν τα μέτρα, για παράδειγμα θα περικοπούν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, αμυντικές δαπάνες ή άλλες με ακριβή προσδιορισμό τομέων και ποσών, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να περιγραφούν επακριβώς τα μέτρα που θα ληφθούν αν και όταν έρθει εκείνη η ώρα.
Στην περίπτωση, όμως, που θα συναινέσει σε γενική περιγραφή για παράδειγμα τόσο ποσοστό από δαπάνες, χωρίς να προσδιοριστούν λεπτομερώς, τόσο από πρόσθετα έσοδα, χωρίς και αυτά να προσδιοριστούν επακριβώς η συμφωνία θα είναι σχετικά εύκολη.
Ακριβώς αυτό το σημείο, δηλαδή ο προσδιορισμός και η περιγραφή των μέτρων, είναι το μεγάλο ¨αγκάθι¨ στις νέες διαπραγματεύσεις και πολλά θα εξαρτηθούν, λένε πηγές από την κυβέρνηση από το κατά πόσο θα θελήσουν οι Θεσμοί να κάνουν δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης Τσίπρα.
Και στηρίζουν την εκτίμηση στο επιχείρημα ότι από τη στιγμή που μιλάμε για το 2018 θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και φειδωλοί στην ακριβή περιγραφή των μέτρων, διότι ως τότε πολλά πράγματα αλλάζουν και μπορεί να ανατραπούν τα ισχύοντα σήμερα.






newsit.gr

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα - Μέχρι τι ώρα να σουβλίσουμε το αρνί

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα - Μέχρι τι ώρα να σουβλίσουμε το αρνί

Από Μεγάλη Δευτέρα ο καιρός θα χαλάσει με δυνατές βροχές και μπόρες στα βόρεια που σταδιακά θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα ενω παρόμοιο θα ειναι το σκηνικό του καιρού και τη Μεγάλη Τρίτη με δυτικούς ανέμους που δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και την θερμοκρασία στους 21-22 βαθμούς Κελσίου.








     Απο την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα βελτιωθεί με τις οποίες αστάθειες να εκδηλώνονται στα βόρεια ορεινά με βροχές και καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο παραμένοντας, ωστόσο, σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Αμετάβλητος ο καιρός και την Μεγάλη Παρασκευή με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 22-23 βαθμούς Κελσίου ενω στα βόρεια και τα δυτικά της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.
Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι ασταθής με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλα και μεσημεριανές μπόρες, κυρίως στα ορεινά και τα δυτικά της χώρας, ενώ η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο που δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς Κελσίου.
Καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ στα πελάγη ευνοώντας το ταξιδι των εκδρομέων του Πάσχα προς τα νησιά ενω ο κ. Αρνιακός προτείνει-για όσους γιορτάσουν το πασχαλινό τραπέζι στα βόρεια και τα δυτικά της χώρας- το σούβλισμα του οβελία να εχει ολοκληρωθεί μεχρι το μεσημέρι.
Γενικά προβλέπεται ανοιξιάτικος καιρός με φυσιολογικές για την εποχή μεταπτώσεις.






newsit.gr
 

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που θα αλλάξουν τον οδικό χάρτη της Ελλάδας - Οι ασφυκτικές προθεσμίες

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που θα αλλάξουν τον οδικό χάρτη της Ελλάδας - Οι ασφυκτικές προθεσμίες

- Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό έργο σύνδεσης του βασικού αυτοκινητοδρόμου με τη Μεγαλόπολη, μήκους 12 χιλιομέτρων
- Μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο θα παραδοθεί ο περιφερειακός άξονας Καλαμάτας μήκους 15 χιλιομέτρων
- Ο προγραμματισμός του υπουργείου κάνει λόγο για παράδοση μεγάλων έργων τον Μάρτιο του 2017
- Δείτε τα έργα που αφορούν Ιονία Οδό, Ολυμπία Οδό, Εγνατία Οδό, Αυτοκινη­τόδρομο Αιγαίου, και Αυτοκινητόδρομο Ε65

Αυξάνονται οι ταχύτητες για την παράδοση των μεγάλων έργων μετά το Πάσχα, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό έργο σύνδεσης του βασικού αυτοκινητοδρόμου με τη Μεγαλόπολη, μήκους 12 χιλιομέτρων, ενώ μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο θα παραδοθεί ο περιφερειακός άξονας Καλαμάτας μήκους 15 χιλιομέτρων με όλους τους προβλεπόμενους κόμβους συνδέσεων που θα συμπληρώσουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Πελοποννήσου «Μορέας».
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης στη διάρκεια εκδήλωσης για την παράδοση σε κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου Λέυκτρο-Σπάρτη μήκους 47 χιλιομέτρων, με τον οποίο μειώνεται στις δύο ώρες η χρονοαπόσταση Αθήνας-Σπάρτης «έχει επιτευχθεί η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων έργων» προσθέτοντας ότι «βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τα κατασκευαστικά μέτωπα σε όλους τους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης και είναι διασφαλισμένη η ολοκλήρωση και παράδοση των νέων αυτοκινητοδρόμων στην κυκλοφορία έως τον Μάρτιο του 2017».
Ο άξονας Λεύκτρο-Σπάρτη, ο οποίος παραδόθηκε σε κυκλοφορία στις αρχές της εβδομάδας, διασχίζει τους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με κεντρική διαχωριστική νησίδα και σύγχρονες προδιαγραφές οδικής ασφάλειας, ενώ είναι το πρώτο έργο που παραδίδεται ταυτοχρόνως με Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων σε πλήρη λειτουργία. Ο αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει σημαντικά έργα μεταξύ των οποίων 4 πλήρεις ανισόπεδους κόμβους (Λεύκτρου, Λογκανίκου, Πελλάνας και Σπάρτης), 14 γέφυρες συνολικού μήκους 1.790μ., 27 γέφυρες ανισόπεδων διαβάσεων τοπικών οδών που διασφαλίζουν την επικοινωνία των εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου περιοχών, 55 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων παράπλευρων και κάθετων οδών, 87 εγκάρσια τεχνικά έργα για αντιπλημμυρική προστασία και περάσματα άγριας πανίδας, 8 χώρους στάθμευσης και 2 σύγχρονους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Πελλάνα που παρέχουν πλήρη εξυπηρέτηση στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου. Με την παράδοσή του, η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης μειώνεται στις δύο ώρες.
Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος του έργου, από το 2009 που ξεκίνησε, ανήλθε σε 202 εκατ. ευρώ. Μέρος της χρηματοδότησης του κόστους αυτού έγινε από την Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου στο έργο. Πλέον αυτού, καταβλήθηκαν από το δημόσιο 18 εκατ. ευρώ περίπου για αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Με την αναδιάρθρωση της σύμβασης παραχώρησης που προώθησε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ, περιορίστηκαν κατά 106,6 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις που καταβάλλει το δημόσιο προς τον παραχωρησιούχο, λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου. Μάλιστα, η ωφέλεια που δημιουργείται για το δημόσιο με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, μεγεθύνεται, αφού πέραν της παραπάνω ευνοϊκής οικονομικής ρύθμισης, έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό κοινωνικό πακέτο παροχών προς τους χρήστες (μελέτη αναλογικών διοδίων, δωρεάν διελεύσεις ΑΜΕΑ, κλιμακωτές διελεύσεις που φτάνουν σε ποσοστό 70% επί των τελών διοδίων για τους καθημερινούς χρήστες).
Προϋποθέσεις
Η περίοδος μετά το Πάσχα είναι καθοριστική για την παράδοση των έργων σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου που κάνει λόγο για παράδοση τον Μάρτιο του 2017.
Μέχρι τέλος του χρόνου, τα σημερινά ποσοστά του 70%-75% των έργων από τις κατασκευαστικές θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 90%, για να μπορέσει με τεχνοκρατικούς όρους να θεωρηθεί ότι οι αυτοκινητόδρομοι είναι τελικά ώριμοι και να μπορέσουν να παραδοθούν.
Το κρίσιμο αυτό οκτάμηνο θα δώσει σημαντικά στοιχεία για την ολοκλήρωση των έργων. Θα πρέπει σε οκτώ μήνες να υπάρξει πρόοδος τουλάχιστον 16%-17% σωρευτικά για να ξεπεραστεί το 90% της συνολικής προόδου. Επίσης κρίσιμος παράγοντας είναι οι υπόλοιπες εκταμιεύσεις που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Υποδομών και που αφορούν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
Αναφορικά με τα πέντε έργα, το ένα, ο Μορέας, θα ολοκληρωθεί τμηματικά μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχοντας φτάσει το 95% θα καταφέρει θεωρητικά και αυτός μέχρι τον επόμενο Μάρτιο να ολοκληρωθεί. Ο Ε65 δεν έχει προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, αλλά μέχρι σήμερα είναι ο αυτοκινητόδρομος-αίνιγμα όσον αφορά την παράδοσή του σε λειτουργία.
Η Ιόνια Οδός είναι στο 75% και όπως φαίνεται έχει ακόμα προβλήματα με κάποιες απαλλοτριώσεις που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν μικροκαθυστερήσεις. Μέχρι τον επόμενο Μάρτιο αναμένεται να λειτουργήσει όλος ο δρόμος, εκτός από τα πρώτα χιλιόμετρα που περιλαμβάνουν και τη σήραγγα Κλόκοβας. Η Ολυμπία Οδός στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, θα παραδοθεί σε όλο της το μήκος, ενώ και εδώ υπάρχουν κάποια ζητήματα με απαλλοτριώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν καθυστερήσεις.
Ιόνια Οδός: Το καλοκαίρι (παραδίδεται) το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία
Τα έργα στην Ιόνια Οδό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο σήμερα να έχει παραδοθεί κάποιο νέο τμήμα. Το καλοκαίρι αναμένεται η λειτουργία του τμήματος Κουβαράς-Αμφιλοχία και θα συνεχιστεί με τη λειτουργία και άλλων τμημάτων μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Ταχύτατα προχωρούν οι εργασίες διάνοιξης της Σήραγγας Κλόκοβας στην Ιόνια Οδό, καθώς στο τέλος Μαρτίου η εκσκαφή στο μέτωπο εισόδου προσέγγιζε τα 880 μέτρα, ενώ αντίστοιχα αυτή του μετώπου εξόδου ξεπερνούσε τα 1.300 μέτρα, δηλαδή συνολικά 2.180 μέτρα και πρόοδος 76%. Υπολογίζεται ότι αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα και συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί, η πλήρης διάνοιξη θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι, πολύ νωρίτερα από όσο είχε προβλεφθεί. Σήμερα, η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ιόνιας Οδού. Το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 196 χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας. Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου, θα κατασκευαστούν ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις.
Από τις 4 συνολικά σήραγγες, η διάνοιξη των 3 έχει ήδη ολοκληρωθεί (Μακύνειας, Καλυδώνας, Αμπελιάς), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή της μεγαλύτερης σήραγγας (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, η διάνοιξη της οποίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα και από τα δύο μέτωπα. Στο τέλος Ιανουαρίου η εκσκαφή στο μέτωπο εισόδου προσέγγιζε τα 650 μέτρα, ενώ αντίστοιχα αυτή του μετώπου εξόδου ξεπερνούσε τα 990 μέτρα.
Ολυμπία Οδός: Σε τέσσερις μήνες η ωρίμαση του έργου
Στις αρχές Απριλίου, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών δεσμεύτηκαν 9.600.772,23 ευρώ για την πληρωμή της 12ης τμηματικής καταβολής της 3ης δόσης της Χρηματοδοτικής Συμβολής Δημοσίου στην Ολυμπία Οδό. Η τρίτη δόση στο σύνολο της ανέρχεται σε 334εκ.ευρώ ενώ στο σύνολο της η συμβολή του δημοσίου σε 663,98 εκατ. ευρώ.
Το έργο που προχωρεί με μικρά προβλήματα στις απαλλοτριώσεις, δείχνει να έχει βρει ρυθμό στις κατασκευές. Με δεδομένο το στοιχείο ότι στο τέλος Δεκεμβρίου το ποσοστό προόδου έφτασε το 69,53%, σχεδόν τέσσερις μήνες αναμένεται η ωρίμαση του έργου, διανύοντας τον όγδοο χρόνο από τότε που υπογράφηκε η αρχική σύμβαση παραχώρησης (Αύγουστος 2008).
Σε επίπεδο εργασιών υπάρχουν συνεργεία που δουλεύουν σε πολλά σημεία του τμήματος Κόρινθος-Κιάτο, σχεδόν σε όλο το μήκος. Όπως ήδη είναι γνωστό το τμήμα Κόρινθος-Κιάτο είναι το πιο προχωρημένο και αναμένονται αποφάσεις για την απόδοσή του στην κυκλοφορία το επόμενο διάστημα. Στο πεδίο των προβλημάτων εκτός από κάποιες απαλλοτριώσεις έχουμε σε εκκρεμότητα το μεγάλο τεχνικό έργο που απαιτείται στις Καμάρες, ενώ και στο Ρίο έχουμε εκκρεμείς εργασίες.
Αυτοκινη­τόδρομος Αιγαίου: 90 εκατ. για τα έργα
Εντός χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σήραγγες των Τεμπών που εντάσσονται στον ΠΑΘΕ, καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για δημιουργία κόμβου στο ύψος του Πυργετού.
Πρακτικά, απομένουν μόλις 90 εκατ. ευρώ για τον τερματισμό των έργων στο σπουδαιότερο οδικό έργο της χώρας, που θα σημάνει την απρόσκοπτη οδική ένωση Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωσή του η χρονοαπόσταση Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα περιοριστεί σε περίπου 4 ώρες και 10 λεπτά, χρόνος-ρεκόρ σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Το έργο ταλαιπωρήθηκε στο παρελθόν από προβλήματα, με σημαντικότερα εκείνα των πολλών και δύσκολων απαλλοτριώσεων, αλλά και των δύο εμπλοκών με τον ΟΣΕ που χρειάστηκε επιπλέον παρέμβαση του υπουργείου για να λυθεί το θέμα.
Το τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα, είναι ένα σημείο συνάντησης δύο περιφερειών, της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλία και δύο νομών: της Πιερίας με τη Λάρισα. Συνολικά είναι ένα τμήμα 25 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει 11χλμ σήραγγες διπλού κλάδου και 14χλμ αυτοκινητόδρομου στα ανοιχτά τμήματα. Από τα 11χλμ σηράγγων τα 8 βρίσκονται στην παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών. Εκεί κατασκευάζονται οι Σήραγγες Τ1 με μήκος 2χλμ και Τ2.
Η Σήραγγα Τ2 έχει μήκος 6χλμ και με τη λειτουργία της θα γίνει η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Μία ακόμα Σήραγγα η Τ3 κατασκευάζεται στην περιοχή του Πλαταμώνα που θα γλιτώσει τους οδηγούς από τις στροφές. Θα έχει μήκος 3 χλμ διπλού κλάδου. Το κόστος των έργων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί ένα σύγχρονο όραμα για τη χώρα, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα έχει γίνει αιτία για πολλά ατυχήματα με ανθρώπινες απώλειες.
Εγνατία Οδός: Τρίμηνη παράταση
Τρίμηνη παράταση έλαβε η ολοκλήρωση και η απόδοση στους χρήστες του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Σύνορα, με φορέα υλοποίησης του έργου την Εγνατία Οδό Α.Ε.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο έπρεπε αρχικά να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης δηλαδή τον Απρίλιο. Αλλα με την απόφαση της Εγνατίας Οδού το έργο πλέον πήρε παράταση για ολοκλήρωση μέχρι τις 28 Ιουλίου 2016. Πρόκειται για την τελευταία εργολαβία του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Σύνορα.
Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της ανατολικής χάραξης της οδού Κομοτηνή - Νυμφαία - ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται η πλήρης κατασκευή της αρτηρίας μήκους 6,28 χλμ., του ισόπεδου κόμβου σύνδεσης περί τη Χ.Θ. 0+000 του άξονα επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης με τον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή - Νυμφαία - ελληνοβουλγαρικά σύνορα, του ανισόπεδου κόμβου Καρυδιάς - Κάλχα περί τη χ.θ. 4+652 του άξονα, η κατασκευή της γέφυρας του ρέματος Τρελοχείμαρρου, 2 άνω διαβάσεων, μίας κάτω διάβασης για την εξυπηρέτηση των τοπικών κινήσεων, η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων και του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου.
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Το 2020 Λαμία-Τρίκαλα
Τον Μάρτιο του 2017, εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί το υπό κατασκευή τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 Ξυνιάδα-Τρίκαλα ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή συνοδευόμενος υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όπως ανέφερε, με το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη ο ορίζοντας παράδοσης του έργου έχει «κλειδώσει», με τις εργασίες να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ολοκλήρωση όχι μόνο του Ε65 αλλά και όλων των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων, καθώς σε άλλη περίπτωση οι ποινικές ρήτρες που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα «που η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν».
Παράλληλα, όπως ανέφερε, δεν ξεχνιέται το νότιο κομμάτι από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα που ήδη έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και συνεχίζεται η αλληλογραφία με την Ε.Ε. προκειμένου το υπουργείο να πάρει μέσα στη χρονιά το «πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες και με τη σειρά της να ανάψει το «πράσινο» φως στον παραχωρησιούχο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες και σε αυτό το τμήμα.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του νότιου τμήματος η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και εφόσον τα παραπάνω χρονικά περιθώρια είναι ορθά, τότε στις αρχές του 2020 ο Ε65 θα ξεκινά από τη Λαμία και θα σταματά στα Τρίκαλα.








newsit.gr

ΕΣΠΑ 2016: Επιδοτήσεις έως 50.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους! Χαμός από αιτήσεις!

ΕΣΠΑ 2016: Επιδοτήσεις έως 50.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους! Χαμός από αιτήσεις!

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κωδικοί που έχουν ανοίξει στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προτάσεων www.ependyseis.gr υπολογίζονται σε 10.000.

Όλος αυτός ο αριθμός για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ωστόσο, δεν έχει αποστείλει τις αιτήσειςκαι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αυτό θα γίνει προς το τέλος της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προτάσεων.
Πήρε παράταση!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, το πρόγραμμα εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος έχει πάρει παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου.
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα είναι οι εξής: Ιατρού, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, συγγραφέα, διερμηνέα, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, τοπογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.ά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 32,5 εκατ. ευρώ και το ύψος των επιδοτήσεων που μπορούν να πάρουν οι δικαιούχοι φτάνει μέχρι και τις 50.000 ευρώ. Ο σκοπός της δράσης που καλύπτει 100% τις δαπάνες των δικαιούχων είναι να ενισχυθούν άνεργοι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και όσοι εργάζονται προκειμένου να γίνουν αυτοπασχολούμενοι.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν
Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
1) Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
2) Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Για τις συνεργασίες μεταξύ δικαιούχων από την ίδια ή και από τις δύο ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Οι συνεργαζόμενοι δικαιούχοι ή εταίροι θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία που θα έχει μια από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε , καθώς και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4019/2011 ή Συνεταιρισμό. Στα επαγγέλματα όπου ειδικό νομικό καθεστώς επιτρέπει τη σύσταση νομικού προσώπου ορισμένης μόνο μορφής (π.χ. δικηγορική εταιρεία του Ν. 4038/2012), ο νομικός αυτός τύπος αποτελεί επιλέξιμη μορφή νομικού προσώπου για τη ?ράση.
2) Οι συνεργαζόμενοι δικαιούχοι ή εταίροι θα πρέπει να συμμετέχουν με ίσα εταιρικά μερίδια.
3) Θα πρέπει υπάρχει συμπληρωματικότητα/συνέργεια μεταξύ των ειδικοτήτων (πτυχίου) ή δραστηριοτήτων.
4) Στην περίπτωση όπου αυτοαπασχολούμενοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα για τη δημιουργία νέας επιχείρησης, θα πρέπει να έχουν διακόψει την υφιστάμενη ατομική επαγγελματική τους δραστηριότητα μέχρι την ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών ένταξης.
5) Αποκλείονται οι συνεργασίες φυσικών προσώπων τα οποία κατά την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου είναι μεταξύ τους είτε σύζυγοι, είτε συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.
6) Δεν επιτρέπονται οι συμπράξεις- ενώσεις ατομικών επιχειρήσεων.
Όσοι συμμετάσχουν θα επιδοτηθούν για
- Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.)
- Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κα.)
- Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις
- Προμήθεια αναλωσίμων
- Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)
- Μισθολογικό κόστος για νέες θέσεις
- Αποσβέσεις παγίων και Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού
- Αγορά, Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, ?ιαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας
- Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τη σύνθεση και το είδος της επιχείρησης:
έως 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση.
έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων.
ως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων.
- Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμών δαπανών.
- Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής:
- Εισοδηματικά κριτήρια
1) Το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου κατά το έτος 2015 θα πρέπει να είναι ίσο ή μέχρι 20.000 ευρώ.
2) Σε περίπτωση οικογένειας το οικογενειακό εισόδημα κατά το έτος 2015 θα πρέπει να είναι ίσο ή μέχρι 35.000 ευρώ.
Επιδότηση από προγράμματα στο παρελθόν
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην έχει εγκριθεί και να μην έχει λάβει ενίσχυση από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1η Ιανουαρίου του 2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολή της αίτησης. Εξαιρείται η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κατάρτισης.
Οι δαπάνες για να είναι επιλέξιμες θα πρέπει να υλοποιούνται μετά τις 8 Μαρτίου του 2016. Οι αιτήσεις ή επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών.







newsit.gr

Νωρίτερα οι συντάξεις του Μαΐου

Νωρίτερα οι συντάξεις του Μαΐου

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου λόγω των εορτών του Πάσχα.





Τη Μεγάλη Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016, θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία καθορίζονται οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, του μηνός Μαϊου 2016, λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.
Οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΝΑΤ, κ.λπ.) θα καταβληθούν τη Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016.




newsit.gr

"Πικρό" καφέ και... ζεστή μπύρα κερνά η αξιολόγηση! Αυξήσεις "φωτιά"... στα πάντα! Όλος ο κατάλογος της φοροκαταιγίδας

- Όρεξη να έχουμε να... πληρώνουμε - Τι περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο με έμμεσους φόρους 1,73 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση
- Νέοι φόροι σε καφέ, μπύρα και σχεδόν όλα τα καταναλωτικά αγαθά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%!
- Αυξήσεις των φόρων στα ακίνητα! 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν "φουσκωμένο" τον ΕΝΦΙΑ
- 10 λεπτά το λίτρο ακριβότερη η βενζίνη στα πρατήρια!
- Επιβαρύνσεις -μεταξύ... πολλών άλλων- σε κινητή τηλεφωνία, αέριο κίνησης, αυτοκίνητα, τσιγάρα, συνδρομητική τηλεόραση, τραπεζικές συναλλαγές
- Αναλυτικά η "λυπητερή" με τις απαιτήσεις των δανειστώνΤο πακέτο έμμεσης φορολογίας ύψους 1.73 δισ. ευρώ έρχεται για να μας προσφέρει μεταξύ άλλων... πικρό καφέ και "ζεστή" μπύρα.

`Πικρό` καφέ και... ζεστή μπύρα κερνά η αξιολόγηση! Αυξήσεις `φωτιά`... στα πάντα! Όλος ο κατάλογος της φοροκαταιγίδας

 Το πακέτο αυτό φέρνει η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί -επιτέλους- η πρώτη αξιολόγηση, με την φοροκαταιγίδα να καλύπτει... σχεδόν όλα τα καταναλωτικά αγαθά!

Οι νέες επιβαρύνσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, μεταξύ των νέων επιβαρύνσεων είναι και οι νέοι φόροι 80 εκατ. ευρώ στον καφέ από την επιβολή ειδικού τέλους και 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα.
Στο ίδιο πακέτο με τον "βαρύ" λογαριασμό των επιπλέον φόρων, που επιβάλλονται οριζόντια σε όλους τους πολίτες -και επομένως είναι πιο επαχθείς για τους ασθενέστερους- περιλαμβάνεται και η επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράττει 300 εκατ. ευθρώ τον χρόνο.
Ταυτόχρονα, έρχεται άυξηση του ΦΠΑ σπό το 23% στο 24%, αύξηση των φόρων σε καύσιμα, αέριο κίνησης, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση, τσιγάρα, αυτοκίνητα και ακίνητα. Η φοροκαταιγίδα αυτή αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα σχεδόν τα καταναλωτικά αγαθά και δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες.
Το... άθροισμα έμμεσων και άμεσων φόρων
Σϋμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι έμμεσοι φόροι που θα επιβληθούν κυμαίνονται από 1,63 έως 1,73 δισ. ευρώ, οι οποίοι φυσικά έρχονται να προστεθούν στους άμεσους φόρους που ανέρχονται στο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.
Το "ζεστό" χρήμα που περιμένουν
Την ίδια ώρα και μέσα από αυτή τη φοροκαταιγίδα, η ελληνική κυβέρνηση -και κατ' επέκταση οι δανειστές- προσδοκούν να εισπράξουν επιπλέιον έσοδα. Ας δούμε αναλυτικά από που:
430 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
200-300 εκατ. ευρώ από την αύξηση φόρων στα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από πέρυσι -κοντά 3 δισ. ευρώ- για 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
300 εκατ. ευρώ από την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
80 εκατ. ευρώ από την επιβολή ειδικού τέλους στις εισαγωγές καφέ.
- 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο είχε απορριφθεί πριν λίγους μήνες και τώρα ξαναμπαίνει στη λίστα για να κλείσει η αξιολόγηση.
100 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη, που θα ανεβάσει την τιμή στο πρατήριο κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο,
45 εκατ. ευρώ από την κινητή τηλεφωνία.
24 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο αέριο κίνησης.
100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στα αυτοκίνητα. Πρόκειται για αυξήσεις στατέλη μεταβίβασης, ταξινόμησης και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
160 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα.
25 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης στη συνδρομητική τηλεόραση.
80 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης των κερδών που έχουν οιστοιχηματικές εταιρείες.
- 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης στις εταιρείες συλλογικών επενδύσεων. Πρόκειται για εταιρείες που επενδύουν συλλογικά σε ακίνητες και κινητές περιουσίες και σε άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία, κεφάλαια.
Αυτά ζητάει η τρόικα
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα φορολόγησης, η τρόικα ζητάει ακόμη:
Να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο. Απαιτούν για το 2016 να ισχύει τομία πρόσληψη και πέντε αποχωρήσεις, το 2017 μία πρόσληψη και τέσσερις αποχωρήσεις και το 2018 να αποχωρούν τρεις εργαζόμενοι και να προσλαμβάνεται ένας.
- Να "παγώσουν" οι αυξήσεις των μισθών για δικαστέςγιατρούς και ενστόλους.
- Να δημιουργηθεί το 2017 ένας νέος φορέας, ο οποίος θα ασχολείται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
- Να υπάρξουν ειδικά και πιο αυστηρά μέτρα για την είσπραξη φόρων από μεγαλοοφειλέτες.
- Να δημιουργηθούν δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των τελωνειακών Αρχών.
- Να εντατικοποιηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος.




newsit.gr

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…

‘’ΚΥΠΡΙΑΚΟ…..ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ….ΒΟΣΝΙΑΣ’’


(1)   Υπογραφή Συμφωνίας Ντέιτον  το 1995
(1) Υπογραφή Συμφωνίας Ντέιτον το 1995
(2) Εικόνες εξαθλίωσης 21 χρόνια μετά.
(2) Εικόνες εξαθλίωσης 21 χρόνια μετά.
(3) Και ο δικός μας στη κοσμάρα του βιάζεται να μας  Βοσνιοποιήσει
(3) Και ο δικός μας στη κοσμάρα του βιάζεται να μας Βοσνιοποιήσει
Με προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο ‘’Είναι η λύση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας ( ΔΔΟ) οικονομικά βιώσιμη; ’ ’ Είχα επιχειρηματολογήσει και επικαλέστηκα 10 λόγους για τους οποίους η προτεινόμενη λύσης της ΔΔΟ δεν είναι οικονομικά βιώσιμη.
Οι πολιτικές μας ηγεσίες για δεκαετίες τώρα βλακωδώς η/ και σκόπιμα συζητούν το κυπριακό με τους τουρκοκυπρίους παραγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι δικοινοτικό, αλλά πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, αποενοχοποιώντας με αυτό τον τρόπο την Τουρκία η οποία ενεργεί βάση σχεδίου που εκπονήθηκε από τον τούρκο συνταγματολόγο Νιχάτ Ερίμ το 1956. Δεν είναι σε θέση οι ηγεσίες μας να αντιληφθούν ότι ακόμη και αν η Τουρκία πιστωθεί με καλή θέληση και κάνει όλες τις υποχωρήσεις που η πλευρά μας ζητά στις πτυχές της Ασφάλειας, του Συνταγματικού και του Περιουσιακού, η λύση θα καταρρεύσει λόγω του ότι σε μια τόσο μικρή γεωγραφικά χώρα μια τέτοια λύση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει λόγω του ότι δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη.
Θα επιχειρήσω πιο κάτω να παραθέσω κάποιες συγκρίσεις της Βοσνίας με την Κύπρο:
Οι υποθέσεις Βοσνίας και Κύπρου – Βίοι παράλληλοι:
Βοσνία
Τα βασικά σημεία αυτού του σχεδίου, που οι οπαδοί του εθνο-φεντεραλισμού και οι ντόπιοι καλοθελητές-τοποτηρητές τους, θέλουν να εφαρμόσουν και στην Κύπρο, είναι πανομοιότυπα με αυτά που εφαρμόσθηκαν με τη συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία το 1995. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 25 χρόνια μετά υπο-/δυσ-λειτουργεί επί τη βάσει μιας απίστευτα δαπανηρής γραφειοκρατίας.
Η Βοσνία διαθέτει δύο αυτόνομες κυβερνητικές οντότητες, την Ομοσπονδία Κροατών και Βοσνίων, από τη μια μεριά, και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (ΣΔΒ) από την άλλη. Και οι δύο οντότητες συγκροτούν ένα κράτος αλλά έχουν δικούς τους πρωθυπουργούς, υπουργούς και κοινοβούλια.
Η Ομοσπονδία απαρτίζεται από δέκα καντόνια και 147 δημαρχιακά συμβούλια, δημιουργώντας έτσι τέσσερα επίπεδα εξουσιών και πολλαπλά δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο). Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (ΣΔΒ) ενώ απολαμβάνει ένα ιδιαίτερο καθεστώς ημι-αυτονομίας, όλες οι καίριες αρμοδιότητες του κράτους, δηλαδή τα θέματα οικονομικής, νομισματικής και εξωτερικής πολιτικής (αν κι εδώ το θέμα είναι πιο περίπλοκο) καθορίζονται ουσιαστικά σε επίπεδο ομοσπονδίας, όπου δεσπόζει η συμμαχία Βοσνίων και Κροατών.
Η προεδρία του ενιαίου κράτους είναι τριμελής (Βόσνιος, Κροάτης, Σέρβος) και ασκείται εκ περιτροπής κάθε τέσσερα χρόνια. Επίσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελείται από εννέα μέλη, εκ των οποίων μόνο τα δύο προέρχονται από τη ΣΔΒ, ενώ τρεις δικαστές ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν πρέπει να είναι ούτε Βόσνιοι ούτε από κανένα γειτονικό κράτος της Βοσνίας. Όλα αυτά, βέβαια, είχαν καθοριστεί με τη συμφωνία του Ντέιτον το 1995.
Στην ουσία, η Βοσνία είναι ένα προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και η οικονομία της έχει εισέλθει πλήρως στον αστερισμό της νεο-φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης με τη νομισματική της πολιτική να καθορίζεται από το περίφημο Currency Board (Νομισματικό Συμβούλιο). Αυτό, έχοντας σταθεροποιήσει το βοσνιακό μάρκο έναντι του ευρώ, έχει επιβάλει με τις ευλογίες της Γερμανίας και της ΕΚΤ μια απίστευτη πολιτική λιτότητας. Κεντρική Τράπεζα στην ουσία δεν υπάρχει και το κατά κεφαλή ετήσιο εισόδημα των Βοσνίων είναι κάτι λιγότερο από 4000 ευρώ
Η επίσημη ανεργία σε όλη τη συνομοσπονδία φτάνει το 40%. Η εργοστασιακή και παραγωγική υποδομή έχει εξαφανιστεί και το δεσπόζον στοιχείο σε όλες τις πόλεις είναι οι υπηρεσίες και οι τράπεζες κάθε λογής, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Κύπρο.
Ταυτόχρονα, να μην το ξεχνάμε, η συμφωνία του 1995 παγίωσε τον εθνοκρατισμό, δηλαδή την εθνοτική διαίρεση των λαών της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και είναι η παράλυση της ενιαίας κρατικής δομής με τον πολλαπλασιασμό των βέτο και η ακήρυχτη επιθυμία της Δύσης να διαλύσει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και να τη συγχωνεύσει στον βοσνιακό-κροατικό συνασπισμό.
Αυτές οι υπόνοιες οδηγούν την ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας να απειλεί με δημοψήφισμα για πλήρη ανεξαρτητοποίηση και πιθανή ένωση με τη Σερβία.
Κύπρος
Η λύση της ΔΔΟ θα είναι ένα κράτος, το οποίο θα βασίζεται σε εξαιρετικά πολύπλοκη δομή (3 Κυβερνήσεις, 4 Βουλές, 3 Αστυνομίες, εις διπλούν ημικρατικοί οργανισμοί, διαρχία αξιωματούχων) και καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, με την εισαγωγή αναρίθμητων ΒΕΤΟ, στη λειτουργία όλων των εξουσιών του κεντρικού κράτους, και συγκεκριμένα:
– Στη νομοθετική εξουσία, ξεχωριστές πλειοψηφίες στη Βουλή για τα σημαντικά θέματα.
– Στην εκτελεστική εξουσία, σύμφωνη γνώμη 1 ή 2 μελών εκάστου constituent state (συνιστώσα πολιτεία κατά τους Ε/κ, ιδρυτικό κράτος κατά τους Τ/κ).
– Στη δικαστική εξουσία/μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, ίση εκπροσώπηση των constituent states και προσφυγή σε ξένο δικαστή, σε περίπτωση ισοψηφίας, για τα συνταγματικής φύσεως θέματα.
Το προσχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού που είναι έτοιμο (μόνο λεπτομέρειες συζητιούνται) αντλεί αποκλειστικά από το αποτυχημένο και περίπλοκο… συνταγματογράφημα της Βοσνίας. Το κράτος θα είναι ενιαίο και θα απαρτίζεται από δύο συνιστώντα κράτη, το ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό.
Θα υπάρχει εκ περιτροπής πρόεδρος και επταμελές Συνταγματικό Δικαστήριο (τρεις Ελληνοκύπριοι, τρεις Τουρκοκύπριοι και ένας ξένος) και μερικά εδάφη θα δοθούν πίσω στους Ελληνοκυπρίους – αν και η Τουρκία είναι ακόμη διστακτική για να επιστρέψει τη Μόρφου.
Οι έποικοι θα μείνουν και μόνο 25% των Ελληνοκυπρίων θα μπορεί να αγοράσει γη και να επιστρέψει στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Ο κανόνας θα είναι η εξαγορά περιουσιών και γης που πριν από το 1974 και πριν από το 1963-64 ανήκαν σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Το δικαίωμα αρνησικυρίας θα είναι ενισχυμένο, η παράλυση του κράτους θα είναι ο κανόνας και οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής θα αποχωρούν σταδιακά, σε βάθος χρόνου.
Η Αγγλία δεν πρόκειται να εκχωρήσει έδαφος των βάσεών της στο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος. Ο ξένος παράγοντας θα νομιμοποιεί τον ρυθμιστικό ρόλο του και η Κύπρος θα γίνει και επίσημα προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να επεκτείνει πλέον την κυριαρχία της και στον Νότο του νησιού και, άρα, στη σημερινή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο εθνοκρατισμός-ρατσισμός θα ενισχυθεί. Κι όλα αυτά θα παρουσιαστούν σαν ένα «αντι-εθνικιστικό και ρεαλιστικό σχέδιο επανένωσης των δύο λαών» και σαν «βιώσιμη και δίκαιη λύση».
Είναι θέμα πολιτικής βλακείας η προδοσίας;
Οι πολιτικές ελίτ της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν σχεδόν καθολικά στρατολογηθεί στο ΝΑΤΟϊκό σχέδιο «επανένωσης» της Κύπρου. Οι μειοψηφούσες δημοκρατικές δυνάμεις που αντιστέκονται στη νέα ρατσιστική-ΝΑΤΟϊκή διχοτόμηση της Κύπρου , δεν έχουν επαρκεί πρόσβαση στα πουλημένα ΜΜΕ για να εξηγήσουν στους πολίτες για το έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος της Κύπρου και του Λαού της.
Οι άθλιες ηγεσίες του ΔΥΣΑΚΕΛ συνεπικουρούμενες και διευκολυνόμενες από την ηγεσία του ΔΗΚΟ που προτάσσει την ΔΔΟ με το δήθεν σωστό περιεχόμενο (Τρέχα γύρευε τι είναι αυτό το σωστό περιεχόμενο), είναι έτοιμες παραδώσουν την Κύπρο στην Τουρκία, εφαρμόζοντας την τρίπτυχη τακτική Αιφνιδιασμός-Εκβιασμος-Επιβολή. Με αυτό τον τρόπο προσδοκούν ότι θα απαλλαγούν από το ενδεχόμενο να καταδικασθούν στο μέλλον για τα εγκλήματα, πολιτικά και οικονομικά, που έχουν διαπράξει σε βάρος της Κύπρου και του Λαού της.
Όμηρος Αλεξάνδρου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ… ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΗΔΗ…


ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ…
«ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ, ΜΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΑΙ… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ»
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2010… ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ… ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ & ΔΕΝ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΕΙ… Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΤΡΟΜΟ, ΟΡΓΗ & ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ὁ Χριστός εἶναι ἡ ζωή καί ἡ χαρά
Ἅγιος Λουκᾶς Κριμαίας
Ὅλη ἡ χαρά μου, καί ὅλη ἡ ζωή μου εἶναι νά ὐπηρετῶ τόν Κύριο, Τόν Ὁποῖο πιστεύω.
Ὅλη ἡ χαρά μου, καί ὅλη ἡ ζωή μου
εἶναι νά ὐπηρετῶ τόν Κύριο, Τόν Ὁποῖο πιστεύω.
ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ






hellasforce

Προς νέα επίκυψη η κυβέρνηση και για το αφορολόγητο!


Burning Euro Notes
Υπαναχώρηση και από την «κόκκινη γραμμή» για αφορολόγητο 9.100 ευρώ είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει εγκαίρως το πρώτο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση του πακέτου «προληπτικών» παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τους δανειστές, τις οποίες δεν έχουν επιβεβαιώσει συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, εξετάζεται συμβιβαστική πρόταση που προσγειώνει το αφορολόγητο όριο στα 8.900 ευρώ, με ταυτόχρονη αύξησή του κατά 100 ευρώ ανά παιδί. Έτσι, οικογένεια με 1 παιδί θα έχει αφορολόγητο 9.000 ευρώ, με 2 παιδιά 9.100 και με τρία παιδιά 9.200 ευρώ.
Αρχικά η ελληνική θέση ήταν το αφορολόγητο όριο να διαμορφωθεί σε 9.090 ευρώ από 9.550 σήμερα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούσε μεγαλύτερη μείωση στις 8.182 ευρώ.
Η Κομισιόν για να γεφυρώσει τις διαφορές πρότεινε σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στις 8.182 ευρώ, ήτοι για το 2016 αφορολόγητο 9.090 ευρώ, για το 2017 αφορολόγητο 8.636 ευρώ και για το 2018 αφορολόγητο 8.182 ευρώ.
Από τη μείωση του αφορολογήτου από τις 9.500 στις 9.090 ευρώ και τις αλλαγές στην κλίμακα ο φόρος μισθωτών – συνταξιούχων επιβαρύνεται για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ κατά 100 ευρώ ετησίως. Ωστόσο με αφορολόγητο 8.636 ευρώ, η αύξηση φόρου διαμορφώνεται σε 200 ευρώ, ενώ με αφορολόγητο 8.182 ευρώ η αύξηση φόρου θα είναι 300 ευρώ!
Για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και αφορολόγητο 9.090 ευρώ έχουμε αύξηση φόρου 136 ευρώ, ενώ για αφορολόγητο 8.636 ευρώ η αύξηση φόρου διαμορφώνεται σε 246 ευρώ. Αν όμως το αφορολόγητο μειωθεί στις 8.182 ευρώ, τότε η αύξηση φόρου είναι 356 ευρώ. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη μείωση του αφορολογήτου αλλά και στην αλλαγή της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης και στον νέο τρόπο υπολογισμού της.
Από τα προαναφερόμενα παραδείγματα για το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ προκύπτει ξεκάθαρα πως η επιβάρυνση για όσους δεν έχουν παιδιά θα είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η έκπτωση από το φόρο θα μειωθεί σημαντικά.




hellasforce






Το Οικονομικό Σύστημα Καταρρέει Αυτή τη Στιγμή!!!


Ο Jim Willie Αποκαλύπτει και Προειδοποιεί…

Τρόμος! Ποιας χώρας το χρέος έχει φτάσει στο 237% του ΑΕΠ!!!


debt
Το συνολικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 237% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο, πολύ υψηλότερο από τις άλλες αναδυόμενες αγορές, γεγονός που εγείρει κίνδυνο οικονομικής κρίσης, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.Το Πεκίνο έχει στραφεί στον μαζικό δανεισμό προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με αποτέλεσμα το συνολικό καθαρό χρέος να ανέρχεται στο τέλος Μαρτίου στα 163 τρισ. γουάν (25 τρισ. δολάρια), περιλαμβανομένου του εγχώριου και εξωτερικού δανεισμού, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Αυτά τα επίπεδα χρέους είναι πολύ υψηλότερα ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος απ’ όσο σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, αν και μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα επίπεδα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.
Αν και το απόλυτο μέγεθος του κινεζικού χρέους αποτελεί πηγή ανησυχίας, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε, καθώς το κινεζικό χρέος ανέρχονταν σε μόλις 148% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007.
Όπως ανέφερε σε έκθεσή του ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Goldman Sachs, Ha Jiming, «κάθε μεγάλη οικονομία με ταχεία αύξηση του χρέους έχει βιώσει είτε μια οικονομική κρίση ή μια παρατεταμένη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ».
Το σημερινό επίπεδο χρέους της Κίνας και οι αυξανόμενες σχέσεις του με τις παγκόσμιες χρηματαγορές, συνέβαλαν εν μέρει ώστε το ΔΝΤ να προειδοποιήσει πως η Κίνα αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Οι οικονομολόγοι λένε πως είναι δύσκολο για την οποιαδήποτε οικονομία να χορηγήσει παραγωγικά ένα τόσο μεγάλο ποσό κεφαλαίου εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των κερδοφόρων έργων που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Και καθώς οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά, όλο και περισσότερα δάνεια κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν», σύμφωνα με τους FT.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, για το γ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι αναδυόμενες αγορές ως σύνολο έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο χρέους, στο 175% του ΑΕΠ.



hellasforce

Η επικείμενη Παγκόσμια Κατάρρευση και η μεγάλη επιστροφή του χρυσού!


gold_world
Ο χρυσός ανέκαθεν θεωρούνταν ως ένα ασφαλές καταφύγιο για πλούτο και έχει διαδραματίσει ρόλο «ασφάλειας» στα χαρτοφυλάκια.
«Ο χρυσός πάντα έπαιζε έναν ασφαλιστικό ρόλο στα χαρτοφυλάκια – ενάντια στην παγκόσμια καταστροφή, γεωπολιτική κατάρρευση, ή τον πληθωρισμό», τόνισε ο οικονομικός συγγραφέας Michael Brush στο MarketWatch.com.
Ο Αμερικανός εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, αν και το κίτρινο μέταλλο ήταν «νεκρό» για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, «ξαφνικά έκανε μια καταπληκτική επιστροφή: Είναι ανεβασμένο κατά 50% αυτό το έτος».
Ο Brush σημειώνει ότι πλέον ο χρυσός θεωρείται ως ασφάλεια «ενάντια στην πιθανότητα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα είναι σε θέση να χαλαρώσουν το σύνολο των χρεών τους, χωρίς να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα» και βλέπει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα πάει υψηλότερα.
Ο James Rickards, δικηγόρος, συγγραφέας, οικονομολόγος και συντάκτης στο Strategic Intelligence, απηχεί τη στάση του Brush σε ανάλυσή του για την Telegraph.
Ενώ οι νομισματικές ελίτ επέμειναν για χρόνια ότι ο χρυσός ήταν εκτός μόδας, ένα «κυνήγι για το χρυσό έχει αρχίσει», γράφει.
«Για έναν αιώνα, οι ελίτ έχουν εργαστεί για την εξάλειψη του νομισματικού χρυσού, τόσο φυσικά όσο και ιδεολογικά», αναφέρει ο συγγραφέας, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά» ξεκίνησαν το 1914, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας ήσυχα «αποθάρρυνε» την πραγματική μετατροπή της στερλίνας σε χρυσό.
Υπενθυμίζει ότι το 1933 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin Roosevelt εξέδωσε διαταγή να γίνει η ιδιοκτησία χρυσού έγκλημα, ενώ το 1971 ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έφερε τέλος στην μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.
Στη συνέχεια, το 1973 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι G7 «αποχρηματοποίησαν» το χρυσό. Επιπλέον, δεν ήταν πλέον υποχρεωμένοι να διαθέτουν φυσικό χρυσό στα θησαυροφυλάκιά τους.
«Ο χρυσός ήταν ακριβώς ένα άλλο εμπόρευμα. Η άποψη των νομισματικών ελίτ ήταν ότι ο χρυσός ήταν νεκρός. Ωστόσο, ο χρυσός επιμένει στη θέση του στο νομισματικό τραπέζι», υπογραμμίζει ο Rickards.
Τι βλέπουμε τώρα;
«Μετά από δεκαετίες ως καθαροί πωλητές χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες έγιναν καθαροί αγοραστές για το 2010», σημειώνει ο οικονομολόγος, τονίζοντας, ότι οι χώρες συσσωρεύουν το πολύτιμο μέταλλο.
«Οι ΗΠΑ κατέχουν 8.133 τόνους χρυσού. Τα μέλη της ευρωζώνης και της ΕΚΤ κατέχουν 10.788 τόνους. Η Κίνα αναφέρει αποθεματικά των 1.788 τόνων, αλλά τα πραγματικά αποθεματικά είναι πιο κοντά στους 4.000 τόνους, με βάση αξιόπιστα δεδομένα από τις εξαγωγές εξόρυξης του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας. Η Ρωσία έχει 1.447 τόνους και αποκτά πάνω από 200 τόνους ανά έτος», προσθέτει ο Rickards.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόσφατο σκάνδαλο της χειραγώγησης τιμών του χρυσού και του αργύρου από αξιόπιστα Δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.
Οπότε, γιατί ο χρυσός αναγεννήθηκε από τις στάχτες του;
Όπως σημειώνουν Brush και Rickards, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον πληθωρισμό του αμερικανικού δολαρίου.
Αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια: Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα που υποβόσκει στην παγκόσμια οικονομία.
Στα τέλη του Δεκέμβρη 2015 ο Λόρδος Jacob Rothschild προειδοποίησε τους επενδυτές του ότι οι συνθήκες της αγοράς επιδεινώνονται. «Τόσο πολύ, έτσι ώστε ο άνεμος δεν είναι σίγουρα πίσω μας. Πράγματι, μπορεί κάλλιστα να είμαστε στο μάτι του κυκλώνα», έγραψε ο Ρότσιλντ στην ετήσια έκθεση του RIT Capital Partners.
Μάλιστα, στο πρόσφατο βιβλίο του «Η νέα υπόθεση για το χρυσό» ο Rickards υποστηρίζει ότι ο κόσμος μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το σύστημα κατέρρευσε τρεις φορές κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα – το 1914, 1939 και 1971 – και ήταν στα πρόθυρα το 1998 και το 2008.
«Από τη στιγμή που το σημερινό διεθνές νομισματικό σύστημα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δολάριο των ΗΠΑ, μια νέα κατάρρευση θα προκληθεί από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο δολάριο και το ρόλο του ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά τέτοιες καταρρεύσεις συμβαίνουν κάθε τριάντα χρόνια περίπου», έγραψε.
Ο οικονομολόγος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι κάθε φορά που το σύστημα κατέρρευσε, οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ενώθηκαν για να γράψει νέους κανόνες: όπως στη Γένοβα το 1922, στο Bretton Woods το 1944 και στο Smithsonian Institution το 1971. Μια αναβάθμιση της συμφωνίας Smithsonian έγινε από τη Συμφωνία του Λούβρου περίπου 30 χρόνια πριν.
Με τη λογική του Rickards, είμαστε τώρα στο κατώφλι μιας νέας αναταραχής.
Ίσως γι ‘αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς το φυσικό χρυσό;




hellasforce

ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!!!


1029474344
Υπόδειγμα… η Τουρκία στο Προσφυγικό και υποστήριξη σε «Ζώνη Ασφαλείας» στη Συρία.
Τα δώρα των Μέρκελ- Ντουσκ στον Ερντογάν και η οργή των Γερμανών για τις ταπεινώσεις
«Η Τουρκία είναι σήμερα το καλύτερο παράδειγμα σε όλο τον κόσμο για το πώς πρέπει να μεταχειριζόμαστε τους πρόσφυγες!»
Η παταγώδης πιστοποίηση ανήκει στον κ. Ντόναλντ Ντουσκ, Πρόεδρο του Συμβουλίου (ηγετών) της ΕΕ., ο οποίος συνόδευε την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ στην επίσκεψή της στην Τουρκία.
Η επίσκεψη σκιάσθηκε από συμβάν που διεθνώς σχολιάσθηκε ως υπολογισμένη τουρκική χειρονομία μείωσης της ευρωπαϊκής ηγεσίας: Σε έμπρακτη συνέχεια της νέας δήλωσης του προέδρου Ερντογάν ότι « η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία και όχι το αντίστροφο», η Γερμανίδα καγκελάριος υποχρεώθηκε να περιμένει στον αέρα να προσγειωθεί πρώτο το αεροπλάνο του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου.
Αυτή η υποδοχή δεν εμετρίασε στο παράπαν την θερμότητα των αισθημάτων των δύο επισκεπτών προς την τουρκική ηγεσία και το τουρκικό κράτος. Η έκφραση των οποίων κορυφώθηκε κατά την επίσκεψή τους σε προσφυγικό καταυλισμό στο Καζαντεπέ, μετά την οποία ο κ. Ντουσκ έκανε την εισαγωγική δήλωση.
Η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε οικογένειες, χάϊδεψε παιδάκια και έκανε μια δήλωση που ηχεί ακόμη γλυκύτερη στην οξύτατη ακοή του κ. Ερντογάν. Είπε ότι στην παραμεθόριο ζώνη της Συρίας πρέπει να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες, όπως από μακρού ζητεί η Τουρκία». Και τόνισε ότι η ίδια «υποστηρίζει τη δημιουργία αυτής της ζώνης.»
Στρατηγική ευθυγράμμιση
Η προφανώς προμελετημένη ανωτέρω δήλωση -για την οποία έκδηλα σχεδιάσθηκε η επίσκεψη στους πρόσφυγες, κοντά στα σύνορα- αποτελεί όχι απλώς νέα μείζονα παραχώρηση της Μέρκελ και του 4ου ευρωπαϊκού Ράιχ στην ΄Αγκυρα, αλλά ευθυγράμμιση του Βερολίνου με την τουρκική στρατηγική στο Μεσανατολικό, εναντίον της Συρίας, των Κούρδων, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Οι προφανείς δυσμενείς παρενέργειες αυτής της ευθυγράμμισης στις διεθνείς σχέσεις της Γερμανίας -που δεν μπορεί να διαφεύγουν του Βερολίνου και θα πρέπει να έχουν σταθμιστεί -οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί έκριναν πως η στρατηγική του Ερντογάν εξυπηρετεί του γερμανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή, και ότι το πρόσχημα αναγκαστικής υποχώρησης στον προσφυγικό εκβιασμό του Ερντογάν τους προστατεύει από πιθανά πιεστικά (αμερικανικά) ερωτήματα.
Τα οποία η κ. Μέρκελ υπολογίζει ότι δεν θα είναι ιδιαιτέρως πιεστικά, δοθέντος ότι κατά την σημερινή συνάντησή της με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Ανόβερο, η αμερικανική φροντίδα θα εστιασθεί στην εξασφάλιση της συνηγορίας της για την υπογραφή του «Δι-Ατλαντικού Συνεταιρισμού» (ΤΤΡ) από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση -ως πλασιέ του οποίου ο κ. Ομπάμα επισκέφθηκε την Ευρώπη.
Στο μεταξύ οι αλλεπάλληλοι τεμενάδες της Καγκελαρίου ενώπιον του βλοσυρού ηγέτη της Τουρκίας γίνονται αισθητές ως ισάριθμες ταπεινώσεις στην Γερμανία και διογκώνουν τις αντιδράσεις εναντίον της και στον συστημικό Τύπο και πολλαπλασίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελευταία δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι μόνο 17% των Γερμανών εγκρίνει αυτή την πολιτική της Καγκελαρίου, ενώ το 80% την καταδικάζει.
Το κατωτέρω εξώφυλλο γερμανικού περιοδικού, που εικονίζει την κ. Μέρκελ με τουρκικό φέσι, αποτελεί δείγμα των αντιδράσεων.
Untitled
Εξ άλλου, το καθ’ όλα συστημικό περιοδικό Σπίγκελ, στην ηλεκτρονική του έκδοση, προτάσσει σήμερα συνέντευξη του κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτη του κουρδικού κόμματος ΗDP στην τουρκική εθνοσυνέλευση, με πολύστηλο τίτλο « Ο Ερντογάν θέλει Χαλιφάτο». Στην συνέντευξη, που εικονογραφείται με μεγάλη φωτογραφία πολυκατοικίας του Ντιγιαρμπακίρ, ερειπωμένης από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχου πληθυσμού στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας,ο κ. Ντεμιρτάς, απαντώντας σε επιθετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου, δηλώνει ότι:
Untitled
Δεν συμμερίζεται την ελπίδα ότι ο Ερντογάν «θα λύσει το προσφυγικό πρόβλημα». «Φοβούμαι ότι (ο ίδιος) δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Αν συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, τότε εκατομμύρια Τούρκων πολιτών θα αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη»
Στις διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν, η κ. Μέρκελ δεν θα πρέπει να θυσιάσει τις ευρωπαϊκές αρχές. Δεν μπορεί να σωπαίνει όταν μια χώρα που ζητεί να ενταχθεί στην ΕΕ, βομβαρδίζει ους πολίτες της. Ο πόλεμος αυτός στοχοποιεί κυρίως πολίτες, που ο Ερντογάν υποπτεύεται πως υποστηρίζουν το ΡΚΚ. Σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Η νοτιοανατολική Τουρκία μοιάζει με τη Συρία.
Γιατί εγκατέλειψε τις προτάσεις ειρήνευσης; Επειδή αγωνίζεται για την απόλυτη εξουσία. Ο Ερντογάν θέλει ένα Χαλιφάτο. Εμείς οι Κούρδοι είμαστε στον δρόμο του. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να μας σταματήσει με πολιτικά μέσα, έτσι μας καταγγέλλει ως τρομοκράτες.
Οι Κούρδοι ανεβαίνουν στη σκηνή της ιστορίας του κόσμου. Στο βόρειο Ιράκ προχωρούν προς ανεξάρτητο κράτος και στη Συρία μάχονται νικηφόρα για ομόσπονδα δικαιώματα. Στη Τουρκία οι Κούρδοι ωθούν προς τον εκδημοκρατισμό.
Περιμένουμε από τη Γερμανία να ωθήσει ισχυρότερα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στη Τουρκία.




hellasforce