Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Βίντεο: "Έκρυψαν" τον ουρανό ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην άσκηση του ΝΑΤΟ της Ανατολής

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΗ Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ - ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Βγήκαν τα πρώτα άκρως εντυπωσιακά βίντεο από την τεράστια στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες η Ρωσική Ομοσπονδία μαζί με τις χώρες μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).
 
Εν μέσω απειλών από τις ΗΠΑ και την Δύση για τις μεταφορές στρατιωτικού και έμψυχου υλικού στην Συρία η Ρωσική Ομοσπονδία απαντάει με τις μεγαλύτερες ασκήσεις του έτους που μόνο τα νούμερα ανδρών και οι ποσότητες πολεμικού υλικού που χρησιμοποιούνται προκαλούν δέος, καθώς συμμετέχουν 95.000 στρατιώτες, 170 πολεμικά αεροσκάφη, 7.000 οπλικά συστήματα και 20 πλοία.
 
Περιλαμβάνονται δυνάμεις από τις έξι χώρες μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) δηλαδή από Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Kyrgyzstan, Tajikistan, και Uzbekistan, και είναι μια συνολική δήλωση δύναμης απέναντι στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που συγκεντρώνονται στα ρωσικά σύνορα εδώ και ενάμισυ χρόνο, αλλά και απάντηση στις αμερικανικές ενοχλήσεις επειδή η Μόσχα επέλεξε να στηρίξει την Συρία στον αγώνα της κατά των ισλαμιστών του ISIL.
 
Η κοινή αυτή άσκηση δεν έρχεται σε τυχαία στιγμή καθώς η Μόσχα εδώ και καιρό επιχειρεί να δημιουργήσει ένα "αντι-ΝΑΤΟ" στο οποίο φιλοδοξεί στο τέλος να εισέλθει και η Κίνα,προκαλώντας ραγδαίες αλλαγές στην παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος.
 
Ένας τέτοιος γεωπολιτικός σχηματισμός θα είχε την απόλυτη υπεροπλία και σε πυρηνικό αλλά και σε συμβατικό επίπεδο έναντι της Δύσης.
 
H παροχή βοήθειας στη Συρία αλλά και η εντυπωσιακή σε μέγεθος άσκηση του "ανατολικού ΝΑΤΟ" της CSTO, προκάλεσαν σφοδρές ανησυχίες και στην Τουρκία καθώς ανατρέπουν τα σχέδια της για διαμελισμό της Συρίας και δημιουργίας τουρκμενικού (τουρκόφωνου) κράτους, αλλά νιώθει και την απειλή ενός ανταγωνιστικού συνασπισμού χωρών απέναντ στο ΝΑΤΟ και η ίδια να βρίσκεται ακριβώς επάνω στο μελλοντικό πεδίο αντιπαράθεσης.
 
Tρομοκρατημένη εμφανίζεται η Άγκυρα από την απόφαση της Μόσχας για έμπρακτη στρατιωτική ενίσχυση της Συρίας καθώς πρώτο της μέλημα είναι η ανατροπή της νόμιμης συριακής κυβέρνησης και η δημιουργία τουρκμενικού κράτους τα βόρεια της χώρας για την αποτροπή της ενοποίησης των κουρδικών εδαφών ένα μεγάλο Κουρδιστάν που θα περιλαμάνει τουρκικά,συριακά και ιρακινά εδάφη.
 
Η εφημερίδα Hurriyet σε δημοσίευμα με τίτλο «Turkish FM to pay official visit to Russia - Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέπτεται επισήμως την Ρωσία» αναφέρει ότι "αυξάνεται η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις" αφότου η Ρωσία παραδέχτηκε ότι ήδη ενισχύει στρατιωτικά τη Συρία στο αγώνα της κατά των ισλαμιστών εισβολέων.  
 
Όπως γράφει η εφημερίδα η Τουρκία ανησυχεί ότι αυτές οι ρωσικές ενέργειες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια, γεγονός, που όπως σημειώνει το δημοσίευμα, έκανε ήδη γνωστό στη Ρωσία.
 
Στην επίσκεψή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επιχειρήσει να θέσει θέμα Τατάρων στην ρωσική Κριμαία στην οποία αποτελούν μόλις το 10% του πληθυσμού, αλλά είναι σαφές ότι θέλουν (οι Τούρκοι) να δημιουργήσουν εντάσεις. Άλλωστε έχουν εμφανιστεί Τάταροι να πολεμούν στην Συρία στο πλευρό του ISIL ενώ υπήρχαν αναφορές ότι Τάταροι Τούρκοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ανετρεψαν τον νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014.
 
Το CNNTurk αναφέρει ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να προωθεί ρωσικά άρματα μάχης σε στρατιωτική βάση στη Συρία με τα πρώτα 7 ρωσικά άρματα μάχης Τ-90 να έχουν εγκατασταθεί κοντά στην νέα ρωισκή αεροπορική βάση της Jeblah 25 χλμ μακριά από την Λαττάκεια. Σύμφωνα πληροφορίες που ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr η Ρωσία έχει ήδη εγκαταστήσει μονάδες πυροβολικού στην περιοχή.
 
Πιθανότατα και τα άρματα μάχης αλλά και το πυρβολικό έχουν εγκατασταθεί για την προστασία της βάσης. 
 
 
 
 defencenet

Τι προβλέπει η Citigroup για τις εκλογές - Όλα τα σενάρια


Τι προβλέπει η Citigroup για τις εκλογές - Όλα τα σενάρια

Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν οι αναλυτές της Citigroup, προσπαθώντας να προβλέψουν το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και το πώς αυτό θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας.
Το ιδανικό σενάριο, σύμφωνα με τη Citigroup, θα είναι την επομένη των εκλογών να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους - ένα σενάριο ικανό να κάνει λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο του Grexit,
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, βασιζόμενοι στα στοιχεία που υπάρχουν από τις δημοσκοπήσεις,η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα είναι αβέβαιη, με πιθανότερο αποτέλεσμα να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όμως, δεν θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία και το πιο πιθανόν είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με ένα έως τρία μικρότερα κόμματα.
Στην ανάλυσή της με τίτλο «Greece: Why the September 20 Elections Matter», η Citigroup εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, όποια κι αν είναι αυτή, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τους φιλόδοξους όρους του τρίτου Μνημονίου και να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citigroup, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με μικρή διαφορά από τη ΝΔ και το αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα συμμετέχουν είτε το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ είτε άλλα τρία κόμματα, στην απίθανη περίπτωση που μπουν στη Βουλή και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι, πιθανότατα, το καλύτερο δυνατό από επενδυτική σκοπιά.
Ωστόσο, η Citigroup εκτιμά ότι ένας τέτοιος συνασπισμός είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να κλείσει τετραετία, ενώ επισημαίνει ότι η ΝΔ, ακόμη κι αν είναι στην αντιπολίτευση, με τη στάση που κρατά στο θέμα της διάσωσης της χώρας, θα διασφαλίσει πιο ευρεία υποστήριξη για την εφαρμογή του προγράμματος, από ό,τι αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να νικήσει η Νέα Δημοκρατία και να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Citigroup, ωστόσο, θεωρεί ότι ένα τέτοιο σχήμα θα είναι, στην πράξη, πιο «αδύναμο», ενώ αυξάνει τον κίνδυνο η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος είτε να ολοκληρωθεί ελλιπής είτε να καθυστερήσει, ενδεχομένως μέχρι τις αρχές του 2016, με αρνητικό αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το χρέος.
Μεσοπρόθεσμα, η Citigroup εξακολουθεί να αμφιβάλλει ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές εξασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπει ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι ασταθής.
Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να κάνει λιγότερο πιθανό το Grexit, το ιδανικό σενάριο θα είναι να σχηματιστεί μία ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με αυξημένη υποστήριξη από τους πιστωτές για ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Citigroup παραδέχεται ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι πιο θετική απ' ό,τι προέβλεπε, αλλά εκτιμά ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών.
Επιπλέον, τα capital controls και η πολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο και μάλιστα της τάξεως του 3%-4% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.



hmerisia

Αμερικανικό Πεντάγωνο: "Η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία - Δεν έχουμε καμία ΝΑΤΟική συμβατική υπεροχή" (vid)

του Βασίλη Καπούλα
Ανησυχία επικρατεί στο Αμερικανικό Πεντάγωνο σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή μετά και την επιβεβαιωμένη πλέον ρωσική βάση και την είσοδο ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Για το λόγο αυτό Αμερικανοί επιτελείς έχουν προβεί σεμελέτες με άκρως ανησυχητικά στοιχεία για αυτούς:
 
Η ρωσική συμβατική δύναμη έχει εκσυγχρονιστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει πλέον αμερικανική και γενικά ΝΑΤΟική συμβατική εναέρια ανωτερότητα (πυρηνική δεν είχαν έτσι και αλλιώς) με αποτέλεσμα να θεωρούν πιθανό ένα ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων Α2/D2 σε περιοχές κρίσεων όπως η Συρία!
 
Στην παραδοχή αυτή προέβει ο Στρατηγός της US Air Force (USAF) και διοικητής της πολεμικής αεροπορίας σε Ευρώπη και Αφρική, Frank Gorenc,κατά τη διάρκεια του ετήσιου συμπόσιου της Πολειμικής Αεροπορίας στις 14 Σεπτέμβρη!
 
"Έχουν κλείσει το κενό" παραδέχτηκε και ο Gen Gorenc, ο Αρχηγός της  Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης.
 
"Το πλεονέκτημα που είχαμε στον αέρα, μπορώ έντιμα να πώς ότι έχει εξαλειφθεί" πρόσθεσε. "Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η ικανότητα τους να δημιουργήσουν περιοχή απαγόρευσης πτήσεων (anti-access/area denial A2/AD)."
 
Από τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, η Ρωσία ξεκίνησε ένα "τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού", είπε ο Gen Gorenc said. "Έμαθαν πολλά και έκαναν κινήσεις για να κλείσουν το ασύμμετρο πλεονέκτημα από την ποιοτική υπεροχή της δικιάς μας Αεροπορίας, το κατάφεραν"
 
Ο Gen Gorenc ανησυχεί ειδικά για τις δύο A2/AD ζώνες οι οποίες θα μπορούσα να εφαρμοστούν σε διαφορετικά μέρη όπως σε κάποιους διάδρομους του Καλίνιγκραντ που εκτείνονται μέχρι την Πολωνία αλλά ακόμη και στη Συρία!
 
Οι ξαφνικές παραδοχές και οι μελέτες σχετικά με την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ δεν ειναι τυχαίες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, "η Ρωσία έστειλε μαχητικά στη Συρία για να εκμηδενίσει το πλεονέκτημα των ισλαμιστών κυρίως των οργανώσεων Dzhabhat en-Nusra και του ISIL" 
 
Οι έντονες ανησυχίες στην ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι οι ισλαμιστές αντάρτες από διάφορες κατευθύνσεις, έχουν κλείσει τις οδικές διόδους προς την πόλη Χάμα, παίρνοντας στην συνέχεια  τον έλεγχο και της κομβικής πόλης του Idlib. Επίσης, υπήρχε η σοβαρή απειλή καταλήψεως της πόλης Deraa, η οποία θα σφράγιζε αναγκαστικά και την μοίρα της Δαμασκού.
 
Η ίδια πηγή προσθέτει: "η συνεχής υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης από περιφερειακές χώρες γύρω από τη Συρίας, υπό την ηγεσία της Τουρκίας έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε  θέσει η Μόσχα . Η απώλεια της Idlib δεν θεωρείται καταστροφή, αλλά η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει να αιωρείται η  απειλή των Τζιχαντιστών εναντίον της βάσης της στην Ταρτούς, και των χιλιάδων Ρώσων πολιτών  που εργάζονται σε αυτήν".
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια μιας μυστικής συνάντησης με τον Ιρανό διοικητή της δύναμης Αλ-Quds Force των Φρουρών της Επανάστασης, Στρατηγό Sulejmani, «επανέλαβε» ότι η Ρωσία δεν θα προδώσει τους πιστούς συμμάχους της τα τελευταία 55 χρόνια, και δεν πρόκειται να επιτρέψει την επανάληψη του λιβυκού σεναρίου στην Συρία.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, Λαβρόφ και Sulejmani έδειξαν αμοιβαία κατανόηση και προσήλωση στο κοινό πολεμικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία θα παρέχει την αναγκαία εναέρια κάλυψη σε ολόκληρη την συριακή επικράτεια που ευρίσκεται υπό τον έλεγχο της Συριακής κυβέρνησης, ενώ το Ιράν θα παρέχει την εκπαίδευση, προμήθειες και την δράση των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων. Οι δυνάμεις της Τεχεράνης μαζί με τον  συριακό  στρατό, τους σιίτες εθελοντές, τις δυνάμεις της "συριακής εθνικής αυτοάμυνας" και την «Χεζμπολάχ»θα αποτελέσουν το αντίπαλο δέος . Επιπλέον, η Ρωσία θα παράσχει όλον τον σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνα της Συρίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η «επιβίωση του παίκτη-κλειδή στη συριακή εξίσωση ».
 
Η εμφάνιση μιας ισχυρής δύναμης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας, θα βάλουν τέλος στην ανομία που διαπράττει το Ισραήλ στον εναέριο χώρο της Συρίας. Οι Ισραηλινοί δεν θα μπορούν  πλέον να βομβαρδίζουν «ατιμώρητοι»  τις συριακές βάσεις, διότι  είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κατάσταση, κατά την οποία ο Ισραηλινός Στρατός θα «ζητήσει την άδεια» για  αεροπορικές επιχειρήσεις  από το Κρεμλίνο!
 
Αλλά αυτό που προβληματίζει το Ισραήλ είναι πως θα αντιμετωπίσει μια αντιαεροπορική άμυνα που θα είναι 100% ρωσοποιημένη!
 
Τέλος, ο Qasem Soleimani, Διοικητής της δύναμης Quds Force, των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, επισκέφτηκε τη Μόσχα για δεύτερη φορά. Ο Soleimani συντονίζει την Ιρανική εκστρατεία κατά του ISIS και των υπόλοιπων ισλαμιστικών ομάδων που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Σκοπός της επίσκεχης του ήταν να συντονίσει τις Ρωσο-Ιρανικές συνάμεις τη στιγμή που το Ιράν έστειλε ειδικές δυνάμεις για να πολεμήσουν στο πλευρό της Χεζμπολάχ  στη πόλη Zabadani στη Συρία!
 
Μέχρι τώρα οι μόνες Ιρανικές ομάδεςπου είχαν σταλεί και ήταν γνωστό ήταν οι Basij, μια παραστρατιωτική ομάδα
 
Ο Soleimani επίσης συνομιλεί με τους Ρώσους για την μεταφορά των S-300 στο Ιράν!
 
defencenet

James Stavridis για Συρία: "Τόσες ρωσικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε τόσο περιορισμένο χώρο - Αδύνατον να μην υπάρξει σύγκρουση"



«Είναι πολύ επικίνδυνο, τόσο ρωσικά όσο και αμερικανικά στρατεύματα να  δρουν σε ένα  τόσο περιορισμένο πεδίο μάχης, επιχειρώντας σε αντίθετες πλευρές του μετώπου, και να μην έρθουν σε επαφή ώστε να αποφευχθούν ακούσιες συγκρούσεις» δήλωσε φανερά ανήσυχος ο Αμερικανός ελληνικής καταγωγής πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης.
 
"Υπάρχει απαίτηση για   ανοικτή επικοινωνία τόσο σε στρατηγικό όσο και σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, κάτι το οποίο είναι πολύ   σημαντικό" πρόσθεσε, προειδοποιώντας έτσι την Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσει επικοινωνιακούς διαύλους με την Μόσχα διότι μια κατα λάθος ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο ισχυρότερων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που μπορεί να καταλήξει.
 
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ επικεντρώνονται στην διεξαγωγή επιχειρήσεων εναντίον του ISIS , και απ'όσο γνωρίζω, οι επαφές μεταξύ των  ξένων στρατιωτικών αποστολών  (από την Ρωσία και τις ΗΠΑ ) δεν υπάρχει»,  δήλωσε ο Αμερικανός σμήναρχος  Pat Ryder,  εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
 
Και οι δύο υπερδυνάμεις πλέον μιλούν ανοιχτά για την εμπλοκή τους στην Συρία και αναγνωρίζουν ότι οι δυνάμεις τους δρουν σε "απόσταση αναπνοής" μεταξύ τους, ανεβάζοντας την πιθανότητα "κόκκινου συναγερμού".
 
Άλλωστε ο πρόεδρος Β.Πούτιν για αυτόν τον λόγο έστειλε στρατιωτικό προσωπικό και οπλισμό στην Συρία διότι γνώριζε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να φοβηθούν οι Αμερικανοί να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της νόμιμης συριακής κυβέρνησης, αφού μόνο η ιδέα να χτυπηθούν Ρώσοι στρατιωτικοί είναι αποτρεπτική από μόνη της.
 
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι δυνατότητες της ρωσικής πολεμικής μηχανή είναι απαγορευτικές για "πειραματισμούς" και αρκούνται περισσότερο σε δηλώσεις εκφοβισμού όπως του Αμερικανού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού  Μάρτιν Ντέμπσευ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει αρκετή δύναμη για να αποκρούσει το ISIL και να αποτρέψει την Ρωσία την ίδια στιγμή.
 
«Η Ρωσία έχει μεγάλες  στρατιωτικές δυνατότητες , αλλά αυτοί( οι Ρώσοι)  έχουν έχουν την πρόθεση να κάνουν  κακό στην συμμαχία , δεν θα έχουν την δυνατότητα να το πράξουν», είπε ο Dempsey.
 
«Το ΝΑΤΟ είναι αρκετά μεγάλο, αρκετά ισχυρό  και αρκετά σταθερό,  για να είναι σε θέση να ασχοληθεί  και με τις δύο απειλές ταυτόχρονα».
 
Προφανώς ο στρατηγός θεωρεί ότι μια σύγκρουση με την Ρωσία θα παραμείνει σε συμβατικό επίπεδο και δεν θα αναβαθμιστεί σε πυρηνική. Ακόμα όμως και στο συμβατικό επίπεδο το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα επικρατήσει διότι πέραν της ρωσικής αυτής καθ'εαυτής ισχύος (η οποία μεγαλώνει δυσανάλογα όσο το μέτωπο αντιπαράθεσης βρίσκεται κοντά στην ρωσική επικράτεια) θα υπάρξουν ενισχύσεις και από άλλες χώρες όπως αποδεικνύεται απο τις πολύ μεγάλες ασκήσεις που πραγματοποιούν τα μέλη της CSTO, με μεγάλη πιθανότητα να εμπλακεί και η τρίτη υπερδύναμη του πλανήτη η Κίνα, η οποία θεωρεί ότι το γεωπολιτικό της συμφέρον αλλά και η επιβίωσή της βρίσκεται στην ίδια πλευρά με την Ρωσία.
 
Η Ρωσία είναι αυτή που την προμηθεύει με ασφάλεια τους απαραίτητους υδρογονάνθρακες για την ανάπτυξή της καθώς όπως είναι γνωστό η αμερικανική ναυτική υπεροπλία ελέγχει όλες τις θαλάσσιες οδούς και εάν οι ΗΠΑ ήθελαν να "στραγγαλίσουν" την Κίνα απλά θα τις απέκοπταν. Συν τοις άλλοις η πυρηνική ισχύς της Ρωσίας την προστατεύει από γεωπολιτικούς εκβιασμούς και υποχωρήσεις απέναντι στην Ουάσιγκτον.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις και στην κινεζική οικονομία με πρόσχημα τους Κινέζους χάκερ, καθώς για τις ΗΠΑ και οι δύο έτερες υπερδυνάμεις αποτελούν κοινό γεωπολιτικό εχθρό, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε σοβαρές κινήσεις αποδολαριοποίησης του πλανήτη μειώνοντας και σταματώντας τις μεταξύ τους συναλλαγές στο αμερικανικό νόμισμα.
 
Ο "πόλεμος" έχει ήδη ξεκινήσει, και οι αντίπαλοι λαμβάνουν θέσεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Οι Ρώσοι πάντως είχαν πάντοτε μια έφεση στο σκάκι, ένα παιχνίδι που οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν.



defencenet

NYT: Η μοίρα των αεροδρομίων μπορεί να φέρει «αναταράξεις» στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών...



Στη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να «ζωντανέψει» η ελληνική οικονομία, σε ένα πράγμα συμφωνούν ντόπιοι και ξένοι: Το αεροδρόμιο σε αυτό το νησί, όπως και πολλά άλλα στην εξαρτώμενη από...
τον τουρισμό Ελλάδα, δεν αρμόζει σε μία χώρα της ευρωζώνης, γράφουν οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα βάζει στο «μικροσκόπιο» την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, αναλύοντας πως η ιδιωτικοποίησή του- μαζί με 13 άλλα μεγάλα αεροδρόμια της Ελλάδας- μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές. «Το μεγάλο ερώτημα είναι το αν η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη και ικανή να παραδώσει τη διαχείριση του αεροδρομίου στην Κέρκυρα αλλά και σε άλλες περιοχές, στην προσπάθεια της οικονομικής αναμόρφωσης της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτό το θέμα εμφανίζεται ως μία πρώτη δοκιμασία για τη βιωσιμότητα του νέου ελληνικού προγράμματος, το οποίο απαιτεί ιδιωτικοποιήσεις πολλών κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ανάμεσά τους και η διαχείριση των αεροδρομίων. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, προκλήσεις όπως αυτή της Κέρκυρας θα περιμένουν τη νέα κυβέρνηση.
Τα αεροδρόμια θα μπορούσαν επίσης να γίνουν το βαρόμετρο για το αν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανή να εκπληρώσει τους σκληρούς όρους του προγράμματος, που περιλαμβάνουν την πώληση ή τη μεταφορά διαχείρισης κρατικής περιουσίας όπως ο σιδηρόδρομος και τα λιμάνια. Το πρόγραμμα θέτει αυτούς τους όρους ως μέσο επανόρθωσης των οικονομικών και τόνωσης της ανάπτυξης, γράφουν οι New York Times.  
Τα προβλήματα στην Κέρκυρα περιλαμβάνουν έναν αεροδιάδρομο που τελειώνει τόσο κοντά στο δρόμο, που είναι απαραίτητο ένα φανάρι που ρυθμίζει την κυκλοφορία ανάλογα με τις απογειώσεις αεροπλάνων. Οι ιμάντες των αποσκευών πολλές φορές χαλάνε. Τα  σκουριασμένα φωτιστικά στις τουαλέτες σπάνια λειτουργούν. Τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, όταν τα τσάρτερ μεταφέρουν χιλιάδες τουρίστες από την Ευρώπη, εξαιτίας του κόσμου μπορεί οι επιβάτες να χρειαστεί να περιμένουν έξω από το κτίριο, κάτω από τον ήλιο. «Η πρώτη και η τελευταία εικόνα ενός νησιού είναι το αεροδρόμιο», δηλώνει ο Δημήτρης Διαβάτης, ιδιοκτήτης δύο ξενοδοχείων στην Κέρκυρα. «Αν οι άνθρωποι περιμένουν κάτω από τον ήλιο, αυτό θα καταστρέψει την καλή εικόνα από τις διακοπές τους εδώ», συμπληρώνει.
Στο μεταξύ, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εντοπίζουν πολλά προβλήματα ασφαλείας, καθώς τα χρόνια οικονομικά προβλήματα άφησαν τα ελληνικά αεροδρόμια με ελάχιστα χρήματα για συντήρηση και εκσυγχρονισμό. Ακόμη όμως δεν έχει συμφωνηθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αναβαθμιστούν τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης απαιτούν από την κυβέρνηση να παραχωρήσει τη διαχείριση στην Fraport, την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όπως και άλλα σε οχτώ ακόμη χώρες, ανάμεσά τους εκείνα στην Αγία Πετρούπολη και τη Λίμα. Ομως, πολλοί Ελληνες- ανάμεσά τους και η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κέρκυρα- το αντιμετωπίζουν αυτό ως ιμπεριαλιστική εισβολή και ορκίζονται ότι θα αντισταθούν με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων αγωγών και απεργιών.
Το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία έρχεται από τη Γερμανία, την οποία πολλοί Ελληνες θεωρούν ως το βασικό αντίπαλο μεταξύ των δανειστών, επιδεινώνει την κατάσταση. Για πολλούς Ελληνες, η συμφωνία για τα αεροδρόμια συμβολίζει τη γενικότερη ανησυχία για το πρόγραμμα. Φοβούνται ότι η κυβέρνηση παραχωρεί ζωτικά εθνικά περιουσιακά στοιχεία, σε τρομακτικά χαμηλές τιμές σε Γερμανούς, με στόχο την οικονομική υποδούλωση της χώρας.
Η Fraport και o Ομιλος Κοπελούζου ανακηρύχθηκαν προτιμητέοι επενδυτές πέρυσι για 14 ελληνικά αεροδρόμια, ανάμεσά τους εκείνο στην Κέρκυρα αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η κοινοπραξία συμφώνησε να καταβάλει 1,2 δισ. ευρώ και ένα μέρος των μελλοντικών κερδών, για 40ετή παραχώρηση. Ομως η συμφωνία δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα απαιτούσε νέους όρους όταν ανέλαβε την εξουσία, ενώ μετά από τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα, ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, τον Ιούλιο, η Fraport επιζητά την επανέναρξη των συζητήσεων για τους όρους.
«Τα αεροδρόμια ανήκουν στη στρατηγική υποδομή μίας χώρας», αντιδρά ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος στους Νew York Times. Ομως, μέρος της λογικής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι η μεταφορά της διαχείρισης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων σε ιδιωτικές εταιρείες, με μεγαλύτερη διεθνή εμπειρία και περισσότερα χρήματα για βελτιώσεις. Οι κρατικοί αξιωματούχοι που είναι επικεφαλής πολλών εκ των αεροδρομίων τώρα δείχνουν ελάχιστο επιχειρηματικό πνεύματα, αντιτείνουν οι επικριτές. Ενώ τα περισσότερα σύγχρονα αεροδρόμια έχουν de facto μετατραπεί σε εμπορικά κέντρα, εκείνο της Κέρκυρας έχει μόνο ένα μικρό κατάστημα duty free και δύο καταστήματα για σουβενίρ, που πουλάνε λούτρινα ζωάκια και μαγνητάκια «I Love Corfu» για το ψυγείο. Μία διαχείριση επικεντρωμένη περισσότερο στο κέρδος, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Κέρκυρα και τα άλλα νησιά, υποστηρίζουν ακόμη οι επικριτές, βοηθώντας την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας κυκλοφορίας επίσημα κρατά ουδέτερη στάση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι προφανές όμως ότι θα καλωσόριζαν μία πιο επαγγελματική διαχείριση των αεροδρομίων, εκτιμά το δημοσίευμα. «Αυτό που θέλουμε είναι να λειτουργούν επαρκώς. Αν το κράτος μπορεί να το παρέχει αυτό- που δεν μπορεί- ή ένας ιδιώτης διαχειριστής, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης, Σπύρος Ρολάκης. Το πρόβλημα, λένε κάποιοι, είναι πως οι φόροι αεροδρομίου δεν επανεπενδύθηκαν σε αυτά. Οσοι αντιτάσσονται στη μεταβίβαση στη Fraport ισχυρίζονται ότι αυτά τα ποσά, περίπου 25 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Κέρκυρα, είναι αρκετά για τις απαιτούμενες βελτιώσεις, αν τα αεροδρόμια είχαν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα. Ο Γιώργος Μαυρωνάς από την άλλη, επικεφαλής του σωματείου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, δηλώνει ότι η ανησυχία τους είναι πως η Fraport μπορεί να δημιουργήσει μονοπώλιο δίχως προηγούμενο. «Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει μία εταιρεία που διαχειρίζεται τα 14 πιο σημαντικά αεροδρόμια», είπε. Και προειδοποίησε με απεργίες....




nonews news

Δημήτρης Καζάκης: Οι αφανείς επιτυχίες των μνημονίων...


Σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων στην Ελλάδα η σιωπηρή γενοκτονία που συντελείται εναντίον των Ελλήνων συνιστά ένα ακόμη success story των μνημονίων. Για το πρώτο 8μηνο του 2015, οι θανάτοι ανήλθαν σε 87.270 και οι γεννήσεις σε 63.750. Με άλλα λόγια το δημογραφικό έλλειμμα για τον πληθυσμό της Ελλάδας έφτασε αισίως τους 23.520.

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ ελλείμματος ανάμεσα σε θανάτους και γεννήσεις για ολόκληρη την περίοδο μετά το τέλος του πολέμου. Μήπως είναι κάτι συγκυριακό; Όχι. Πρόκειται για ένα μόνιμο χαρακτηριστικό, που παρατηρείται συστηματικά από το 2011 και μετά. Δηλαδή στα χρόνια επιβολής των μνημονίων. Τυχαίο; Κάθε άλλο.

Δείτε τι συμβαίνει. Το 2011 εμφανίζεται δημογραφικό έλλειμμα σε βάρος των γεννήσεων της τάξης των 4.671. Ο λόγος είναι απλός. Οι γεννήσεις εκείνη τη χρονιά μειώνονται δραστικά κατά 8.338 έναντι του 2010, ενώ οι θάνατοι αυξάνουν κατά 2.015 έναντι του προηγούμενου έτους.

Το 2012 τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Οι θάνατοι αυξάνουν κατά 5.589 έναντι του 2011, ενώ οι γεννήσεις πέφτουν εντυπωσιακά κατά 6.057. Το αποτέλεσμα ήταν το δημογραφικό έλλειμμα να εκτιναχθεί στους 16.297 για το 2012.

Το 2013 η κατηφόρα συνεχίζεται. Ενώ οι θάνατοι φαίνονται λιγότεροι έναντι του 2012 κατά 4.874, οι γεννήσεις συνέχισαν να καταρρέουν κατά 6.237. Κι έτσι το δημογραφικό έλλειμμα συνέχισε να αυξάνει κατά 17.660 αυτή την χρονιά.

Το 2014 η δημογραφική κατάρρευση συνεχίζεται. Οι θάνατοι ξαναπέρνουν την ανιούσα και αυξάνονται έναντι του 2013 κατά 2.294. Οι γεννήσεις συνεχίζουν να μειώνονται αν και μόνο κατά 705. Έτσι το δημογραφικό έλλειμμα διαμορφώθηκε για το 2014 σε 20.659.

Στο οκτάμηνο του 2015 η δημογραφική κατάρρευση εμφανίζεται ακόμη χειρότερη. Οι θάνατοι εμφανίζονται πολύ πιο αυξημένοι και στο οκτάμηνο έχουν φτάσει τους 87.270. Αν συνεχίσει έτσι το έτος θα κλείσει με τους θανάτους να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τους 120 χιλιάδες. Αριθμός ρεκόρ για ειρηνική περίοδο. Οι δε γεννήσεις βρίσκονται στις 63.750 στο οκτάμηνο.

Έτσι μόνο μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2015 το δημογραφικό έλλειμμα έχει εκτιναχθεί στα 23.520 και ίσως να ξεπεράσει κατά πολύ, έως το τέλος του χρόνου, τις 26 χιλιάδες. Το 2015 απ' ότι φαίνεται θα είναι η χειρότερη χρονιά της περιόδου των μνημονίων από άποψη θανάτων και δημογραφικής κατάρρευσης. Αυτό είναι το τίμημα της λεηλασίας των ταμείων των νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και γενικά του δημοσίου, προκειμένου να πληρωθεί το ΔΝΤ. Πρώτη φορά αριστερά, βλέπετε.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι από το 2011 έως το 2014 πέθαναν επίσημα 7.680 παραπάνω από ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο. Ενώ ταυτόχρονα οι γεννήσεις μειώθηκαν την ίδια περίοδο κατά 21.337. Ποτέ ξανά καθ' όλη την μεταπολεμική περίοδο η Ελλάδα δεν υπέστη τέτοια πληθυσμιακή καταστροφή.

Το δημογραφικό έλλειμμα της περιόδου 2011 έως το πρώτο οκτάμηνο του 2015 έχει φτάσει στους 82.807! Με άλλα λόγια χάρις στα μνημόνια έχει ήδη χαθεί ο πληθυσμός μιας ολόκληρης πόλης μεγέθους Κατερίνης. Ουσιαστικά μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων δεν πρόκειται καν να γεννηθεί.

Έχει κανείς αμφιβολία ότι αυτή η δημογραφική κατάρρευση δεν έχει να κάνει με την τραγική κατάσταση του ιατροφαρμακευτικού συστήματος της χώρας, λόγω των οριζόντιων περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλονται από δανειστές και δοσίλογους; Έχει κανείς αμφιβολία ότι η δημογραφική κατάρρευση είναι άσχετη με τη δραματική επιδείνωση της μαζικής φτωχοποίησης και εξαθλίωσης, ιδίως στις νέες ηλικίες;

Να θυμήσουμε μόνο ότι ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα από 27-28% ολόκληρη την πριν των μνημονίων περίοδο έχει αισίως σκαρφαλώσει - σύμφωνα με επίσημα αναξιόπιστα στοιχεία - στο 36% το 2014. Άλλο ένα success story των μνημονίων. Η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχοποίησης σ' ολόκληρη την ΕΕ με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα τις ξεπεράσουμε πολύ σύντομα χάρις στα νέα μνημόνια της αριστεράς.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας του έτους 2005 έχει εξελιχθεί από 16,4% το 2009, σε 16,3% το 2010, 22,9% το 2011, 32,3% το 2012, 40,0% το 2013 και 42,7% το 2014. Κατά τ' άλλα οι Σαμαροβενιζέλοι μιλούσαν για success story!

Την ίδια ώρα το ποσοστό του πληθυσμού σε κατάσταση υλικής στέρησης από 23,0% το 2009 εκτινάχθηκε στο 37,3% το 2013 και στο 39,3% το 2014. Άλλη μια μεγαλειώδης επιτυχία του success story. Όμως το χειρότερο απ' όλα είναι το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την υλική στέρηση είναι τα ανήλικα από 0 έως 17 ετών. Από 24,4% το 2009 έφτασε το 2013 στο 40,0% και το 2014 στο 42%. Μόνο τριτοκοσμικές χώρες χωρίς παρόν και μέλλον παρουσιάζουν τέτοια φαινόμενα εξαθλιωσης στα ανήλικα.

Συνιστά αυτή η δημογραφική κατάρρευση, γενοκτονία του ελληνικού λαού; Σύμφωνα με τον ορισμό της γενοκτονίας που δόθηκε στη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας και η οποία ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέβριο του 1948, αναφέρει τα εξής στο άρθρο 2:

"Εις την παρούσαν Σύμβασιν ως γενοκτονία νοείται οιαδήποτε εκ των κατωτέρω πράξε­ων, ενεργουμένη με την πρόθεσιν ολικής ή μερικής καταστροφής ομάδος, εθνικής, εθνολογικής, φυλετι­ κής ή θρησκευτικής, ως τοιαύτης : α) Φόνος των μελών της ομάδος. β) Σοβαρά βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητος των μελών της ομάδος. γ) Εκ προθέσεως υποβολή της ομάδος εις συνθήκας διαβιώσεως δυναμένας να επιφέρωσιν την πλή­ ρη ή την μερικήν σωματικήν καταστροφήν αυτής. δ) Μέτρα αποβλέποντα εις την παρεμπόδισιν των γεννήσεως εις τους κόλπους ωρισμένης ομάδος. ε) Αναγκαστική μεταφορά παίδων μιας ομάδος εις ετέραν ομάδα."

Ο πατέρας του όρου "γενοκτονία", Ραφαέλ Λέμκιν, έγραφε για το περιεχόμενό της:

"Σε γενικές γραμμές, η γενοκτονία δεν σημαίνει απαραίτητα την άμεση καταστροφή ενός έθνους, εκτός κι αν πραγματοποιείται με μαζικές δολοφονίες όλων των μελών του έθνους. Σκοπός είναι μάλλον για να δηλώσει ένα συντονισμένο σχέδιο με ποικίλες δράσεις που αποσκοπούν στην καταστροφή των βασικών θεμελίων της ζωής των εθνικών ομάδων, με σκοπό την εκμηδένιση των ίδιων των ομάδων. Οι στόχοι ενός τέτοιου σχεδίου θα ήταν η διάλυση των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, του πολιτισμού, της γλώσσας, των εθνικών αισθημάτων, της θρησκείας, και της οικονομικής ύπαρξης εθνικών ομάδων, όπως και η καταστροφή της προσωπικής ασφάλειας, της ελευθερίας, της υγείας, της αξιοπρέπειας, ακόμη και της ζωής των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες." (Raphael Lemkin, Axis Rule in Occupied Europe, Carnegie Endowment for International Peace, 1944, σ. 79)

Τι απ΄όλα αυτά δεν συντρέχουν στην περίπτωση της Ελλάδας των μνημονίων και της ευρωπαίκής κατοχής; Και μόνο η κατάρρευση των γεννήσεων λόγω των μνημονιακών επιταγών συνιστά πολιτική γενοκτονίας σε βάρος του ελληνικού λαού. Μια πολιτική γενοκτονίας για την οποία ευθύνονται τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι ντόπιοι δοσίλογοι.

Όμως η γενοκτονία δεν σταματά εκεί. Η διάλυση της εθνικής παιδείας, της υγείας, η καταστολή του εθνικού αισθήματος, η αναγκαστική μετατροπή της χώρας σε αποθήκη λαθραίων μεταναστών υπό καθεστώς δουλεμπορίου, αλλά και η σκόπιμη στέρηση των βασικών θεμελίων της ζωής ενός ολόκληρου έθνους, του ελληνικού, συνιστά καραμπινάτη γενοκτονία.

Ιδίως από τη στιγμή που επιχειρείται να υποβιβαστεί ή και να χαθεί η εθνική ταυτότητα του Έλληνα έναντι ενός πολιτικού και γεωγραφικού προσδιορισμού, Ευρωπαίος. Η επιβολή της τεχνητής ιδιότητας Ευρωπαίος έναντι του Έλληνας, συνιστά φαινόμενο ισάξιο του εκγερμανισμού των Πολωνών και των υπολοίπων εθνών και εθνοτήτων επί ναζισμού. Η διαφορά είναι μόνο στα μέσα. Η λογική και οι επιδιώξεις ακριβώς οι ίδιες. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει κάθε μορφή βίαιης αφομοίωσης ενός υποτελούς, ή υπό κατοχή έθνους, αποεθνοποίησης και γενοκτονίας ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, από την εποχή των συμφωνιών της Χάγης το 1907.

Σήμερα συντελείται η πιο γενικευμένη βίαιη αφομοίωση ενός ανεξάρτητου έθνους, αποεθνοποίησης και γενοκτονίας των Ελλήνων, προκειμένου να επιβληθεί ο Ευρωπαϊσμός, όπως επιχείρησε παλαιότερα να επιβληθεί ο πανγερμανισμός, ο πανσλαβισμός, ο αγγλοσαξονισμός, κοκ. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στα μέσα. Αν και από την σκοπιά του αποτελέσματος δεν παίζει κανένα ρόλο.

Όσοι ντρέπονται για την κληρονομιά τους και την εθνική τους ταυτότητα, όσοι είναι αρκούντως ραγιάδες και υποτακτικοί για να ανεχθούν ένα τέτοιο έγκλημα εναντίον όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά της ίδιας της ανθρωπότητας, δεν έχουν παρά να επιβραβεύσουν την Κυριακή τους βασικούς συντελεστές της γενοκτονίας. Είτε με την ψήφο τους σε μια από τις κομματικές παραλλαγές τους, είτε με την αδιαφορία και την αποχή τους.




freepen

Έρχονται αυξήσεις φόρων σε γονικές παροχές και κληρονομιές

Τον Οκτώβριο οι αλλαγές με βάση το τρίτο Μνημόνιο.

Αλλαγές στον χάρτη φορολογίας μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών φέρνει η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, με βάση το τρίτο Μνημόνιο, για επανεξέταση από μηδενική βάση τον Οκτώβριο του συστήματος αυτών των φόρων.

Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σε αφορολόγητα ποσά, κλίμακες και συντελεστές φόρων, ακόμη και φοροαπαλλαγές, θα έχουν κεντρικό στόχο την περαιτέρω αύξηση των εσόδων του κράτους.

Έτσι από το νέος έτος, που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις, οι γονικές παροχές για τους φορολογουμένους θα καταστούν ακριβότερες, ενώ την ανιούσα αναμένεται να πάρουν και οι φόροι στις μεταβιβάσεις, από τη στιγμή που αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσαρμογές στην κλίμακα υπολογισμού των φόρων.

Να σημειωθεί ότι έπειτα από αρκετά χρόνια οι συντελεστές στους φόρους μεταβίβασης μειώθηκαν για πρώτη φορά το 2010, με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στο 8% από 9% για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% από 11% για το υπερβάλλον ποσόν. Το 2015 που η κτηματαγορά έπνεε τα λοίσθια στη χώρα ο φόρος μεταβίβασης έπεσε στο 3% για να μπορέσει να σωθεί η οικοδομή.

Από τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό θα θιγεί, σύμφωνα με το bankingnews.gr και η πρώτη κατοικία, τα αφορολόγητα όρια της οποίας σήμερα διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο, και καθένα από τα επόμενα.
Τα πάνω κάτω θα έρθουν από το 2016 και στους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο.

Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις δύο αυτές κατηγορίες είναι 150.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό. Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα).

Στην ίδια φορολογική κλίμακα ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%, ο οποίος σύμφωνα με τα νέα σενάρια πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να πληρώνουν περισσότερα όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.

Ειδικά για τις δωρεές το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ δεν ισχύει μόνο για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα αλλά και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια. Επίσης, αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ ισχύει και σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο με δωρεά.

Σε κάθε περίπτωση, στην απόκτηση πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα τέκνα. Από το 2014 και μετά εφαρμόζονται τρεις φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αυτοί είναι ανάλογα με τον αν η κατοικία που αγοράζεται είναι νεόδμητη ή μεταχειρισμένη, πρώτη ή δευτερεύουσα, ενώ με φόρο επιβαρύνονται και όσοι πουλούν ακίνητα (φόρος υπεραξίας). Από τον τελευταίο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι που πουλούν ακίνητα τα οποία απέκτησαν πριν από το 1995.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να αλλάξει αυτό το σύστημα και, ει δυνατόν, να μειώσει τα φορολογικά βάρη στις μεταβιβάσεις. Μάλιστα, πριν υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, εισηγήθηκε στους δανειστές δέσμη προτάσεων που άλλαζαν επί τα βελτίω τη φορολογία των μεταβιβάσεων, από τα στιγμή που οι θεσμοί ήθελαν πάση θυσία τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της… ακούραστης σοδειάς των 2,65 δισ. ευρώ που έφερνε στα κρατικά ταμεία.

Μεταξύ των προτάσεων ήταν η αύξηση ώς και 30% στο σημερινό αφορολόγητο όριο ή να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν σήμερα σε κληρονομιές και δωρεές.


Οι προτάσεις της κυβέρνησης όχι μόνο δεν πέρασαν αλλά γύρισαν μπούμερανγκ. Το κουαρτέτο των θεσμών εμφανίστηκε δυσαρεστημένο ακόμη και από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στις γονικές παροχές και κληρονομιές. Μάλιστα, σχολίασε ότι «αντί να κόψετε τις φοροαπαλλαγές που κοστίζουν περί τα 100 εκατ. με 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, εισηγείστε και μειώσεις φόρων…»!
Με αυτόν τον τρόπο ενέτειναν τη σκληρή στάση τους επειδή με τις υφιστάμενες κλίμακες περίπου 5.500 ιδιοκτήτες τον χρόνο γλιτώνουν 100 εκατ. ευρώ για σπίτια που δωρίζουν στα παιδιά τους ή τα αφήνουν ως κληρονομιά είτε σε αυτά είτε σε συγγενείς και φίλους.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο θα έρθει γενναίο «κούρεμα» σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ενώ κάποιες προϋποθέσεις απαλλαγής (π.χ. στεγαστικές ανάγκες) που ισχύουν σήμερα αναμένεται να «ψαλιδιστούν» σημαντικά.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι αλλαγές δεν θα συμπαρασύρουν μόνο τη φορολογία γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, τα ακίνητα δηλαδή, αλλά και τις κινητές αξίες: μετοχές επιχειρήσεων, χρεόγραφα, μετρητά και καταθέσεις.





freepen

Νέο φορολογικό: Έρχονται ραβασάκια με διπλάσιο φόρο αμέσως μετά τις εκλογές

Διπλάσιο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αύρα μαντάτα θα έρθουν με ηλεκτρονικό ραβασάκι αμέσως μετά τις εκλογές.

Ουσιαστικά 500.000 αγρότες θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν τα ραβασάκια αυτά καθώς έχει ήδη ψηφιστεί η αύξηση της προκαταβολής φόρου που πληρώνουν στην εφορία.

Αμέσως μετά τις εκλογές και περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά και με email αγρότες και επιχειρήσεις θα ενημερώνονται για την καταβολή του αυξημένου φόρου καθώς στις 14 Αυγούστου ψηφίστηκε η αύξηση της προκαταβολής.

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγρότες ενώ όλοι μιλούν για τη φορολόγηση που κανείς δεν θέλει να αυξηθεί από το 13% στο 26%, όλοι “ξεχνουν” ότι αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου από το 27% στο 55% γεγονός που σημαίνει ότι ενώ αρχικά υπολογίστηκε προκαταβολή 500 ευρώ, πλέον μιλάμε για 1.000 ευρώ και έτσι έρχονται νέα εκκαθαριστικά.

Ανάλογες θα είναι οι επιβαρύνσεις για ΕΠΕ και ΑΕ, ενώ αυξημένος φόρος έρχεται και για όσους υπάγονται στον λεγόμενο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Για όσους δηλαδή έχουν αυτοκίνητο άνω των 2.500 κυβικών. Με βάση τη νέα συμφωνία με τους δανειστές ο φόρος αυξάνεται από το 10% στο 13% και κάπως έτσι υπάρχει φέτος μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 279 ευρώ ως και 1.146 ευρώ.

Οι επιπλέον φόροι θα πρέπει να εξοφληθούν μαζί με τον φόρο εισοδήματος που έχει ήδη βεβαιωθεί, το ποσό απλά θα προστεθεί στο υπάρχον και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα για επιπλέον δόσεις.



freepen

Αλλάζουν όλα στη φορολογία ακινήτων


Τι θα ισχύσει για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές από το 2016. Από τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων δεν θα ξεφύγει ούτε η πρώτη κατοικία. Μακρά η λίστα των μνημονιακών υποχρεώσεων της νέας κυβέρνησης.
Tης Μαρίνας Φούντα

Η επανεξέταση, από μηδενική βάση, της φορολογίας ακινήτων αποτελεί μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη φοροκαταιγίδα που φέρνει μαζί της η νέα συμφωνία.

Η επόμενη κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το νέο μνημόνιο, στην υποχρέωση για επαναξέταση της φορολογίας ακινήτων δεν χωρούν καθυστερήσεις, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν εντός του Οκτωβρίου και με απώτερο στόχο την τόνωση των κρατικών εσόδων.

Οι νέες διατάξεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 2016, ωστόσο η προεργασία θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από τον επόμενο μήνα.

Οι πληροφορίες θέλουν από τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων να μην ξεφεύγει ούτε η πρώτη κατοικία, τα αφορολόγητα όρια της οποίας σήμερα διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Το ποσόν αυτό αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο, εν συνεχεία το τέταρτο και ούτω καθεξής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλες θα είναι οι αλλαγές και σε ό,τι αφορά τους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές.

Το υφιστάμενο αφορολόγητο όριο σε αυτές τις δύο κατηγορίες διαμορφώνεται στα 150.000 ευρώ, εφόσον αφορά σε κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό.

Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ, ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1%, αφού τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα.

Σε ό,τι αφορά τις δωρεές, το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ δεν ισχύει μόνο για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα αλλά και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια.

Αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ ισχύει και στην περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο με δωρεά.




freepen

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΑΠΟ FT: Άμεσος κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα


Σε κίνδυνο βρίσκονται οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες που έχουν κεφάλαιο άνω των 100.000 σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times την Τετάρτη.

Οι Financial Times τονίζουν ότι «οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τρέχουν με σκοπό να προλάβουν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα πριν αρχίσουν να ισχύουν νέοι κανόνες που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τις εταιρικές καταθέσεις, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία»

«Αυτή η βιασύνη οφείλεται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας, η οποίες, αν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, δείχνουν πως θα χρειαστούν στην συνέχεια διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που αν τραβήξει χρονικά θα θέσει σε κίνδυνο την επικείμενη λήξη της προθεσμίας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, επέμενε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα πρέπει να θιγούν. Εκείνη την εποχή, οι πιστωτές στην Ελλάδα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αντλήσουν τα 25δις € που ενδεχομένως χρειάζονταν για να καλύψουν πλήρως τον χρηματοπιστωτικό τομέα που σχεδόν καταστράφηκε από την απόσυρση καταθέσεων και την οικονομική αναταραχή» σημειώνουν οι Financial Times.

«Τώρα, όμως, οι αρχές της ΕΕ έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αν θέλουν να κρατήσουν την υπόσχεσή τους να μην αγγίξουν τις καταθέσεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες πριν τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου οι κανόνες της ΕΕ για τη διάσωση των τραπεζών» σημειώνεται στο άρθρο.

«Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης δέχεται οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση πρέπει πρώτα να δώσει εγγύηση τους πιστωτές, ύψους 8% των υποχρεώσεων της τράπεζας. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι πρώτα πληρώνουν οι μέτοχοι, στην συνέχεια οι ομολογιούχοι χαμηλής προτεραιότητας και, αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε τα χρήματα θα προέλθουν από τους ανώτερους ομολογιούχους και τις καταθέσεις άνω των € 100.000» καταλήγει το άρθρο.




freepen

Τα δύσκολα ακόμα δεν ήρθαν


Ετοιμάζουν σκληρό μέλλον για την Ελλάδα - Φόρος Συντάξεων και ιδιωτική ασφάλιση στο βάθος.

Μαρία Τσολακίδη

Η "επιτροπή των Σοφών" που ασχολείται αποκλειστικά με το ασφαλιστικό ρίχνει ακόμη ένα χαρτί για να μπερδέψει τον λαό όσον αφορά το συνταξιοδοτικό υποστηρίζοντας ότι δεν θα θιγούν οι συντάξεις. Μετά τα τρία πρώτα σχέδια μπαίνει προς συζήτηση από την Τρίτη μετά τις εκλογές ακόμη ένα. Η χορήγηση στους μελλοντικούς συνταξιούχους μιας εθνικής σύνταξης σε όλους, που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία, χωρίς δηλαδή «κρατήσεις» ασφαλιστικών εισφορών.

Φόρος Συντάξεων

Από αυτή την τελευταία πρόταση γίνεται κατανοητό ότι οι εταίροι μέσω της "επιτροπής των Σοφών" ψάχνουν τρόπο να αδειάζουν το πορτοφόλι όλων των Ελλήνων μέσω έκτακτης - μόνιμης φορολογίας και ειδικά αυτών που θα γίνουν συνταξιούχοι από το 2020 και μετά. Η παγίδα στην πρόταση που κατατέθηκε ως τέταρτη επιλογή είναι ότι βάση των μνημονιακών μέτρων που υπογράφηκαν η μηδενική ρήτρα είναι ήδη σε ισχύ. Έτσι, λοιπόν, από τη μια οι δανειστές απαγορεύουν να πάρει το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο που έρχεται ακόμη και ένα ευρώ (από το κράτος) αν αυτό δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις, και από την άλλη με αφορμή την συνεχόμενη χρηματική αιμορραγία του Ταμείου η φορολογία για τους Έλληνες να αυξάνεται συνολικά με ένα Φόρο Συντάξεων.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας έχουν αδειάσει εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι γνωστό ότι οι συντάξεις πληρώνονται από τις δόσεις των μνημονιακών δανείων. Με το νέο σχέδιο οι δανειστές καταφέρνουν να κάνουν κανονική αφαίμαξη για τους τόκους και το κεφάλαιο που δόθηκε για τις μέχρι σήμερα συντάξεις και παράλληλα να παίρνουν νόμιμα με έναν νέο νόμο φόρους οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι Σοφοί και οι δανειστές, θα πηγαίνουν μόνο για την πληρωμή συντάξεων.
Επίσης το σχέδιο αναφέρει ότι για τους εν ενεργεία εργαζομένους ασφαλισμένους δε θα γίνονται κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα πράγματα να γίνονται πολύ ύποπτα για το ποιο θα είναι το τελικό ποσό μισθού των Ελλήνων που δεν θα είναι αρκετό ώστε να μην δίνει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλιστική του κάλυψη.

Πού θα φθάσει η σύνταξη;

Χωρίς να μπορεί κανείς να μπει στα άρρωστα μυαλά που σχεδιάζουν την φτωχοποίηση των συνταξιούχων και την φορολογική αφαίμαξη όλων των Ελλήνων με αφορμή τις συντάξεις μπαίνει το μεγάλο θέμα για το ύψος των συντάξεων διότι και τα τέσσερα πλάνα των Σοφών καταλήγουν ότι η σύνταξη θα είναι μία και ως βάση θα έχουν την εθνική, η οποία συγκλίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όμως ποια ακριβώς θα είναι η εγγυημένη εθνική σύνταξη; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε από τους υπογράφοντες τα μνημόνια πολιτικούς ότι δεν θα πέσει κάτω από τα 360 ευρώ.
Ως βάση γι' αυτό που έρχεται με ταχύτητα στο ασφαλιστικό είναι η ομιλίες και το προεκλογικό πρόγραμμα του Σύριζα κι αυτό γιατί είναι το μόνο μνημονιακό κόμμα που ακόμα θέλει να στρογγυλέψει τις αγριότητες των κάθετων μέτρων του Μνημονίου 3. Ο κ. Τσίπρας κάτι "σφύριξε" στις προεκλογικές του ομιλίες ανά την Ελλάδα: Περικοπές ακόμα και στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ που είναι τα 360 ευρώ. Εφόσον λοιπόν, οι δανειστές και τα μνημονιακά κόμματα μιλούν για ένα ταμείο και μία κατώτατη εθνική σύνταξη, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κατώτατη αυτή σύνταξη θα πέσει κάτω από τα 360 ευρώ. Το όριο των δανειστών για την κατώτατη σύνταξη είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα γι' αυτό και στους λόγους του ο κ. Τσίπρας αναφέρει συνεχώς τους πολίτες στο όριο της φτώχειας.

Πάνω σε αυτό αν αποφασιστεί τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων να καταργηθούν θα γίνει μόνο για έναν λόγο. Ή ο μισθός θα πέσει κατακόρυφα ή ο Φόρος Σύνταξης θα ανέβει κατακόρυφα.

Νέα κρυφή φορολόγηση ή οι ιδιώτες παίρνουν το ασφαλιστικό;

Ένα τελευταίο θέμα που έχει άμεση σχέση με τα προηγούμενα είναι η πρόταση του Σύριζα για την δημιουργία δύο νέων οργανισμών για τους εργαζομένους. Το πρώτο έχει το όνομα Εθνικό Σύστημα Υγιεινής και Ασφάλειας και το δεύτερο ένα περίεργο: Το Ειδικό Ταμείο Ασφάλισης του Επαγγελματικού Κινδύνου. Για το μεν πρώτο επειδή αποτελεί κοινοτική οδηγία και το Κράτος είναι αναγκασμένο να το υιοθετήσει μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι καλό εφόσον αφορά τους ελέγχους για την ασφάλεια των εργαζομένων. Αυτό όμως που μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις είναι το "Ειδικό Ταμείο Ασφάλισης του Επαγγελματικού Κινδύνου". Ταμείο σημαίνει εισφορά αλλά πώς θα καλύπτει όλα τα επαγγέλματα ένα μόνο Ασφαλιστικό Ταμείο; Εδώ την λύση δίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ήδη σχεδόν όλες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανάλογα προγράμματα που αφορούν επαγγελματίες. Όταν όμως ακούς από τον κ. Τσίπρα (ο οποίος είναι ο πιο ευέλικτος στις μνημονιακές συμφωνίες σε σχέση με τους υπόλοιπους αντιπάλους του που υπογράφουν λευκές επιταγές) υποχρεωτική ένταξη σε αυτό το Ειδικό Ταμείο όλων των εργαζομένων σημαίνει ότι γίνεται νόμος του Κράτους ή η επιπλέον εισφορά των εργαζομένων ή η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλεια για τον "επαγγελματικό κίνδυνο".

Από το 2017 θα νιώσουμε την πραγματική φτώχεια

Όποιο κι αν είναι το σχέδιο που θα επιλεχθεί να φορεθεί με το ζόρι στους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους το σίγουρο είναι ένα. Το μάρμαρο και πάλι θα το πληρώσουν οι ίδιοι και το ερώτημα είναι πώς θα στηθεί αυτό το Σχέδιο των επόμενων 50 χρόνων όταν οι Έλληνες δεν ξέρουν αν θα έχουν μεροκάματο την επόμενη ώρα. Ποιοι και πόσοι θα μπορούν να αναπληρώσουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων και τις δικές τους όταν τα χρήματα που προετοιμάζει η Παγκόσμια Τράπεζα για την Ελλάδα ως επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το 2017 αφορά 780,000 δικαιούχους και ύψους 1 δις ευρώ ετησίως.

Ξέρουν όλοι οι υποψήφιοι υπερασπιστές των Μνημονίων ότι το πρόγραμμα που έκοψαν και έραψαν οι δανειστές στα μέτρα των Ελλήνων θα είναι απεχθέστατο και θα δημιουργήσουν νέο μεγαλύτερο κύμα Ελλήνων που θα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Για αυτό το λόγο στο προεκλογικό πρόγραμμα του Σύριζα (το οποίο επικαλείται την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη) έχει τρία μεγάλα προγράμματα για την πείνα που έρχεται. Συσσίτια στα σχολεία, κοινωνικά επιδόματα κουπονιών για τροφή και προϊόντα προς βρώση τα οποία μένουν απούλητα.





freepen

«Πότε θα επιστρέψω τα λεφτά μου στις τράπεζες»

Του ειδικού συνεργάτη

Ανοικτή επιστολή πρώην στελέχους της αγοράς σε κόμματα, αρχές και τράπεζες. Τα δύο κομβικά σημεία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η ανάγκη προσφοράς ανταγωνιστικών προϊόντων από τις τράπεζες. Γιατί δεν πιάνουν οι... φοβέρες του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ.

Να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Μάξιμος Μαξιλάρης και είμαι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν βγάλει λεφτά από τις τράπεζες και τα φυλάνε στο περίφημο στρώμα. Αν κατεβαίναμε στις εκλογές, μπορεί και να τις κερδίζαμε, τόσο πολλοί είμαστε.

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες διάφορες εκτιμήσεις «ειδικών», όπως πολιτικοί, στελέχη τραπεζών και άλλοι, για το αν, πώς και πότε θα επιστρέψουμε τα χρήματά μας στις τράπεζες. Αν και μεταξύ τους διαφέρουν σε πολλά σημεία και κυρίως για τα εκτιμώμενα ποσά επιστροφής και τον χρόνο, όλες οι εκτιμήσεις έχουν δύο κοινά σημεία:

Πρώτο κοινό σημείο είναι ότι όλοι συμφωνούν ότι η επιστροφή των χρημάτων από τα στρώματα και τις θυρίδες στο Τραπεζικό Σύστημα είναι επιτακτική ανάγκη για να ενισχυθεί η οριακή του ρευστότητα και να υπάρξει ελπίδα επαναλειτουργίας των Τραπεζών στον τομέα της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Δεύτερο κοινό σημείο είναι ότι όλοι οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις είναι λανθασμένες, αφού έγιναν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή εμένα και τους χιλιάδες ομοίους μου. Κανείς δεν ρώτησε την άποψή μας, όλοι αναπτύσσουν θεωρίες που σχετίζονται με τα δικά μας χρήματα, πιστεύοντας ότι αυτοί έχουν το πάνω χέρι και εμείς είμαστε τα πρόβατα.

Γι' αυτό αποφάσισα να θέσω την άποψή μου υπόψη όλων των «ειδικών». Δεν ισχυρίζομαι ότι εκφράζω όλους τους Στρωματάκιες, σίγουρα όμως θα είμαι πιο κοντά στην πραγματικότητα από όσο είναι οι «ειδικοί». Ακούστε λοιπόν:

1. Αποφάσισα να αποσύρω χρήματα στο στρώμα μου γιατί σε κανένα δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα να παίζει με αυτά που εγώ έχω κερδίσει στη ζωή μου με δουλειά πολλών ετών. Λίγα ή πολλά δεν έχει σημασία, τα χρήματα αυτά μυρίζουν τον ιδρώτα μου. Σας τα εμπιστεύτηκα πολλά χρόνια, σας ήταν χρήσιμα και παραγωγικά, όμως δεν τα σεβαστήκατε όταν έπρεπε και κλονίσατε τη σιγουριά που ένιωθα και την εμπιστοσύνη που σας έδειξα. Grexit, κούρεμα, capital controls, μια συνεχής και αέναη φιλολογία από σχετικούς και άσχετους, έδιωξαν τα λεφτά μου από τις Τράπεζες. Τώρα τα ζητάτε πίσω.

2. Κι εγώ θέλω να τα επιστρέψω. Αισθάνομαι ανασφάλεια που τα κρύβω σε απίθανα μέρη, αισθάνομαι και ντροπή ως ένας σύγχρονος άνθρωπος που κάνω ό,τι έκαναν οι παππούδες και οι πατεράδες μας με τις λίρες και το ραμμένο στη φόδρα συνάλλαγμα. Αισθάνομαι και την υποχρέωση να βοηθήσω τη χώρα μου να βγει από την κρίση και ξέρω πολύ καλά πόσο σημαντικά είναι και τα δικά μου χρήματα γι' αυτό. Όμως ακόμα σας φοβάμαι και -δεν σας κρύβω- ότι περιμένω από εσάς πολλά βήματα πριν κάνω εγώ το δικό μου.

Να εξαφανιστεί κάθε προοπτική για Grexit. Πόσο βλάκας πρέπει -οι πολιτικοί- να πιστεύετε ότι μπορεί να είμαι, όταν μου λέτε ότι το Grexit είναι ακόμα στο τραπέζι (Δραγασάκης), αλλά μου ζητάτε να επιστρέψω χρήματα στις Τράπεζες (Τσακαλώτος); Αλήθεια, με το Grexit σε πιθανότητα ακόμα και 1% πιστεύετε ότι θα γυρίσουν τα λεφτά;

Περιμένω λοιπόν από τους πολιτικούς (εκτός όσων έχουν ταχθεί με τη δραχμή βέβαια) μια κοινή σαφή και ειλικρινή δήλωση που να λέει «Δεσμευόμαστε ότι το ενδεχόμενο Grexit δεν θα επιτρέψουμε να ξαναμπεί στο τραπέζι και κάθε ενέργειά μας στην εξυπηρέτηση των δεσμεύσεων της χώρας προς τους πιστωτές μας θα έχει στόχο να αφαιρέσει μια και καλή το δικαίωμα από τον οιονδήποτε να αφήνει αυτό το ενδεχόμενο ανοικτό».

Ποια καλύτερη ευκαιρία θα δοθεί από το να δηλωθεί κάτι τέτοιο προεκλογικά από όλα τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο;

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να προηγηθεί. Ούτε ένα ευρώ δεν επιστρέφω, αν δεν μπουν πρώτα τα κεφάλαια που χρειάζονται στις τράπεζες. Όλοι με διαβεβαιώνουν ότι κούρεμα για πάνω από 100.000 δεν θα γίνει, αλλά με διαβεβαίωναν ότι θα υπήρχε και διαφορετική αντιμετώπιση στους ιδιώτες που είχαμε ελληνικά ομόλογα που έχασαν πάνω από 50% της αξίας τους.

Δεν εμπιστεύομαι τους πολιτικούς ότι θα προλάβουν την ανακεφαλαιοποίηση πριν την 1/1/16, εξάλλου οι ίδιοι βάζουν τελευταία και ένα ΑΝ. Θέλω να το δω να γίνεται. Χρήματα σε ανίσχυρες και ελλειμματικά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες δεν θα γυρίσουν ποτέ πια.

Κι αν τα δύο παραπάνω γίνουν, τότε θα είμαι έτοιμος να επιστρέψω τα λεφτά μου; χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις; χωρίς επιπλέον ανταλλάγματα από τις τράπεζες; όπως ακριβώς πριν τα αποσύρω;

Λοιπόν όχι. Από εσάς αγαπητοί τραπεζίτες θέλω να δω έμπρακτα ότι εκτιμάτε και σέβεστε τα χρήματά μου, θέλω να δω πώς θα μου αποδείξετε ότι τα έχετε ανάγκη. Έμαθα κι εγώ βλέπετε, από εσάς το άκουσα, για την περίφημη σχέση risk - reward και θέλω να την εφαρμόσετε για τα χρήματά μου που έχετε ανάγκη.

Πιο καλά προϊόντα, πιο αποδοτικές καταθέσεις, με τα επιτόκια που μου δίνατε πριν δεν είχε και μεγάλη διαφορά να τα κρατάω σπίτι. Δείξτε μου ότι τα θέλετε, όταν θέλω κάτι πρέπει και να το πληρώσω πιο ακριβά, έτσι λέει το εμπόριο.

Διαμορφώστε και συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ σας, βαρέθηκα πια όλοι να έχετε ακριβώς τα ίδια επιτόκια, λες και τα συμφωνήσατε στο τηλέφωνο το προηγούμενο βράδυ. Διαφοροποιηθείτε και ανταγωνιστείτε για να διεκδικήσετε τα χρήματά μου, δεν είναι μόνο το επιτόκιο που με νοιάζει αλλά η συνολική σχέση μου μαζί σας, βάλτε τα μυαλά σας να δουλέψουν.

Και προ παντός μην επαναπαύεστε στο επιχείρημα που λέει: «Και πού θα τα πάει; Κάποια ώρα θα τα επιστρέψει», γιατί όπως έχουν γίνει τα πράγματα, αυτή τη φορά θα σας διαψεύσω.

Μη σας πείθει τίποτα ότι όπως τα έβγαλα έτσι και θα τα γυρίσω, θα ψάξω πια να δω ποιος είναι καλύτερος, ποιος είναι πιο ασφαλής, ποιος είναι αυτός που επενδύει στη σχέση του μαζί μου, που σέβεται ότι τον εμπιστεύομαι.

Αλλιώς, κάποια στιγμή που τα capital controls θα περάσουν, θα τα πάω και εγώ στο εξωτερικό. Τώρα με το e-banking και μια χρεωστική κάρτα δεν πολυ-χρειάζομαι να έχω το κατάστημά σας στη γωνία. Αλήθεια αγαπητοί τραπεζίτες, από το τι θα κάνετε εσείς εξαρτώνται πολλά για το πώς θα είναι οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, αγαπητέ κύριε Αλεξιάδη, τέως συνδικαλιστή και νυν αναπληρωτή υπουργέ των Οικονομικών. Σας θυμίζω ότι ζούμε σε ελεύθερες κοινωνίες, σε παγκοσμιοποιημένες οικονομίες, σας θυμίζω ότι εξακολουθούμε να είμαστε στην Ευρώπη, αν και πολλοί θέλησαν και αυτό να το χαλάσουν.

Απειλές και τσαμπουκάδες για υπερ-φορολόγηση και πρόστιμα σε νόμιμα λεφτά παρκαρισμένα στα σπίτια ή στις θυρίδες -στα δικά μου λεφτά δηλαδή- αφήστε τα για τις κομματικές συγκεντρώσεις, εκεί πιάνουν. Αν νομίζετε ότι επενδύοντας στον φόβο θα με κάνετε να γίνω πιο υπεύθυνος πολίτης, προμηθευτείτε ένα τηλεσκόπιο. Γιατί μόνο με τη βοήθειά του θα βλέπετε το χρήμα από την Ελλάδα.


* Ο ειδικός συνεργάτης είναι πρώην στέλεχος της τραπεζικής αγοράς.




freepen