Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Με το ΔΑΧΤΥΛΟ στη σκανδάλη!Όλοι ΕΤΟΙΜΟΙ για την εντολή...




Σήμερα η Τουρκία έχει δεσμεύσει και επιχειρεί στο Καστελόριζο στα πλαίσια  ναυτικής άσκησης, στην οποία ενδέχεται να λάβει μέρος και υποβρύχιο. Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16 τουρκικό πολεμικό πλοίο θα κάνει άσκηση με υποβρύχια συσκευή. Ενώ θα λάβουν μέρος δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο πυραυλάκατοι. Επιπρόσθετα  την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή μεν ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο.Η Ελλάδα ωστόσο δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι καθώς  ξεκινά την Κυριακή η ‘’Μέδουσα’’ άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν οι Ελληνικών ΕΔ και των αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων.
Στην άσκηση ‘’Μέδουσα΄΄ ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά F-16.







voice news 



Ένα εφιαλτικό σενάριο “ολοκληρωτικού” ελληνοτουρκικού πολέμου


pirauloi3
Του Κώστα Πικραμένου*
O κόσμος δε ξέρει από που να πιαστεί και τι να πιστέψει. Στο καθημερινό ορυμαγδό ειδήσεων (φορολογική καταιγίδα, 4ο μνημονίο, έκτακτα μέτρα, ΔΝΤ, Σόιμπλε κλπ) έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα και οι εθνικιστικές κορώνες του Σουλτάνου περί Λωζάνης, Κύπρου και οι απειλές ότι θα  «σπρώξει» στην Ελλάδα 3 εκ Σουνίτες Σύριους. Ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ πανικού και αφασίας την ίδια στιγμή που ο Επαναστάτης χωρίς Γραβάτα κηδεύει τον πνευματικό του Πατέρα στη Καραϊβική…
Ας τα πάρουμε από την αρχή και ψύχραιμα.


Όλα ξεκινούν στις αρχές του 2012 οταν οι Γκιουλενιστές στριμώχνουν τον Διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, με την κατηγορία της συνεργασίας (μυστικές συνομιλίες) με το ΡΚΚ. Θα ακολουθήσουν οι αποκαλύψεις για τα φορτηγά της ΜΙΤ που μετέφεραν όπλα στους ισλαμιστές της Συριάς (αρχές 2013), οι μαζικές διαδηλώσεις στο Γκαζι της Κων/πολης (καλοκαίρι 2013), η απόφαση Ερντογάν για κλείσιμο των ιδιωτικών φροντιστηρίων μεγαλό τμήμα των οποιων ελέγχει η Κοινότητα Γκιουλέν (Νοέμβριος 2013), το σκάνδαλο διαφθοράς και σύλληψης αξιωματούχων του ΑΚΠ (Δεκέμβριος 2013), η επιχείρηση «σκούπα» για εκκαθάριση των Γκιουλενικών από Δικαιοσύνη και Αστυνομια (2014-2016), η επανέναρξη του ανταρτοπολέμου με το ΡΚΚ (Καλοκαίρι 2015), οι επιθέσεις αυτοκτονίας από το ΙΚ (2015-2016) και καταλήγουμε στο Πραξικόπημα (Ιούλιος 2016). Αυτο είναι το πλαίσιο που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας προτού επιχειρήσουμε ανάλυση των δεδομένων…
Το νεο-οθωμανικο όραμα του Νταβούτογλου και οι στόχοι για την Τουρκία του 2023 είναι εν πολλοίς γνωστοί σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. Η κλιμάκωση που παρατηρείται δεν αφορά τη στρατηγική (αυτή παραμένει ίδια) αλλά περισσότερο την τακτική και αισθητική της διάσταση.
Ο Νταβούτογλου ακολουθούσε την φιλελεύθερη τακτική μέσω οικονομικών σχέσεων, εμπορίου, soft power και έντονης διπλωματικής παρουσίας (νέες Πρεσβείες, Προξενεία, ΜΚΟ κλπ)…Ο Ερντογάν επειδή ειναι brutal και με βασική μόρφωση εκφράζεται με το θυμικό και το ταπεραμέντο Τούρκου της Ανατολίας. Ο,τι έλεγε ο Νταβούτογλου με ακαδημαϊκο τρόπο μέσω του βιβλίου του «Στρατηγικό Βάθος» το ίδιο λέει ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας συμβολισμούς για να καταλάβει το σουνιτικό πόπολο…Βέβαια τα τσιτάτα του Σουλτάνου είναι βούτυρο στο ψωμί των δημοσιογράφων…Γραφικούς του ίδιου βεληνεκούς διαθέτει πολλούς και η αγαπημένη μας πατρίδα…
Την ίδια στιγμή παρατηρείται το εξής.
Η απομάκρυνση του Νταβούτογλου από τον κύκλο του Ερντογάν, άνοιξε το δρόμο σε γραφικούς τύπους, πρώην και νυν  δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν αναλάβει σύμβουλοι του Σουλτάνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γεωπολιτικής και στρατηγικής…Είμαι σίγουρος ότι οι ίδιοι είναι που του φτιάχνουν και το Τούρκικο καφέ. Οι δύο πλέον γνωστοί είναι ο Μπουλουτ και ο Καραγκιουλ. Δημοσιογράφοι είναι, τίποτε παραπάνω. Δεν έχουν καμια ακαδημαϊκή περγαμηνη. Είναι σύμβουλοι – αυλικοί του Σουλτάνου. Ο καθηγητής Νταβούτογλου δεν θα τους είχε ούτε για γραμματεία.
Αυτοί οι τύποι (Μπουλουτ, Καραγκιουλ κλπ) έχουν ως πρότυπο τον Αλεξανδρο Ντούγκιν, μυστικο-σύμβουλο του Πουτιν (από το 2012 μέχρι σήμερα). Ο Ντούγκιν έχει έρθει και Ελλάδα προσκεκλημένος του Πανεπιστημιου Πειραιά όταν ο ΥΠΕΞ Κοτζιας ηταν εκεί καθηγητής (υπάρχει στο διαδίκτυο σχετική φωτογραφία). Όποιος διαβάσει τη βιογραφία του Ντούγκιν και τα όσα πρεσβεύει για τον Ευρασιατισμό, θα του περάσει ζουρλομανδύα. Το θέμα είναι ότι έχει πείσει τον Πούτιν για την ορθότητα των απόψεων του (για παράδειγμα την εισβολή στη Κριμαία όπως και έγινε!!!) Ο Ντούγκιν πανηγυρίζει στα κανάλια οτι οι ιδέες του πλέον βρίσκονται εντός του Κρεμλίνου.
Οι συμβουλοι του Σουλτάνου βρίσκονται υπο την επιρροή του Ντούγκιν και πιέζουν τον Ερντογαν να ενταχθεί στον Οργανισμό της Σαγκάη και να εγκαταλείψει ΕΕ – ΝΑΤΟ. Εξ ου και οι δηλώσεις Ερντογάν για δημοψήφισμα στην Τουρκία σχετικά με την ΕΕ. Αν επέλθει οριστικο διαζύγιο, τα 3 εκ Σουνίτες Συριοι θα έρθουν για «μονιμές διακοπές» στα Ελληνικά νησια.
Οσον αφορά στην απειλή κατάληψης νήσων και βραχονησίδων που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις Συνθήκες Λωζάνης (1923) και Παρισίου (1947) δεν είναι κάτι το καινούργιο. Υφίσταται από το 1995, όταν η Ελλάδα επικύρωσε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) και ξεκίνησε πρόγραμμα εγκατάστασης επί των νήσων προκειμένου να κατοχυρώσει ΑΟΖ. Γιατί μας εκπλήσουν οι κατα καιρούς δηλώσεις των Τούρκων;

Ποιό είναι όμως το δια ταύτα;
Επιστρέφουμε στη θεωρία του Θουκιδίδη περί δικαίου του ισχυρού. Αν η Τουρκία προχωρήσει σε κατάληψη νήσων – βραχονησίδων αυτή θα αφορά όχι μια αλλά πολλές. Θα επιχειρηθεί ταυτόχρονη κατάληψη πολλαπλών μικρών νησιών της οποιας θα προηγηθεί αερο-ναυτικός αποκλεισμός της ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης. Το επιχειρησιακό σχέδιο το «δουλεύουν» οι Τούρκοι κάθε χρόνο στη διακλαδική αεροναυτική άσκηση ΕΦΕΣ (από το 1983 μέχρι σήμερα).
Τα νησια ευθύνης της ΑΣΔΕΝ οπως Κώς – Σάμος – Ρόδος θα βομβαρδιστούν μαζικά προκειμένου να εξουδετερωθούν οι δυναμεις των κατά τόπους ΑΔΤΕ πριν την κατάληψη των πέριξ νήσων. Μιλάμε για βροχή Γιλντιριμ – Κασίργκα που θα προκαλεσει απώλειες χιλιάδων νησιωτών. Ο άμαχος πληθυσμός θα βρεθεί σε περιβάλλον κόλασης. Θα καταστραφούν όλες οι ζωτικές υποδομές με πρώτες τα τοπικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα αεροδρόμια και οι εγκαταστάσεις ραδιο-επικοινωνιών και κινητης τηλεφωνίας. Τα νησια θα επιστρέψουν σε συνθήκες δεκαετίας 1950.
Καταφύγια προστασίας του αμαχου πληθυσμού δεν υπάρχουν. Ασκήσεις παλλαϊκής άμυνας δεν γίνονται. Η εκπαίδευση εφέδρων είναι τυπική. Ασκήσεις  με τη συμμετοχή φορέων (όπως σχολεία, Πανεπιστημία κλπ) δεν υφίστανται. Γιατί; Διότι δεν έχουμε κουλτουρα Ισραήλ και Νότιας Κορέας. Όποτε όποιος πρόλαβε εγκατέλειψε το νησί του έγκαιρα.

Για να ακυρωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των Τουρκών προτού ξεκινήσει τις βολές το Τουρκικό Πυροβολικό θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση μέσω ΕΥΠ, ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής, κατάσταση συναγερμού σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες και εξουδετέρωση του αερο-ναυτικού αποκλεισμού με έγκαιρη διασπορά του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. Αλλά προπαντός ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για άμεση απάντηση μέχρι τέλους…Είμαστε σε θέση να τιμήσουμε την ΙΣΤΟΡΙΑ μας;
  
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συμβουλος Εξαγωγικών επιχειρήσεων – ειδικός σε θέματα economic intelligence. Συγγραφέας 12 βιβλίων για την Τουρκία – Μέση Ανατολή – Ισραήλ – Ιραν και τις Μυστικές Υπηρεσίες. Αρθρα του έχουν δημιοσιευθεί στον ελληνικό και διεθνή περιοδικό και Ηλεκτρονικό Τύπο.





http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

«Δεν φοβάμαι ένα στρατό από λιοντάρια που τα διοικούν πρόβατα, αλλά φοβάμαι ένα στρατό από πρόβατα, που τα διοικούν λιοντάρια»






Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πεί, «Δεν φοβάμαι ένα στρατό από λιοντάρια που τα διοικούν πρόβατα, αλλά φοβάμαι ένα στρατό από πρόβατα, που τα διοικούν λιοντάρια».

Λιοντάρια Στρατιωτικοί ηγέτες δεν υπάρχουν σήμερα.

Υπάρχουν ΜΟΝΟ στρατιωτικοί γραφειοκράτες, πιόνια & μαριονέτες των εφιαλτών Σιωνιστών πολιτικών!!!

Εν όψει Τουρκικής επιθετικότητας ευρισκόμενοι οι Έλληνες, απευθύνω τις εξής συμβουλές προς την Πολιτική & Στρατιωτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α.

Οι οδηγίες αυτές πηγάζουν από Γεωπολιτικές και Γεωστρατηγικές σκέψεις και πηγές.

1.-Η σημερινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. είναι μόνον για περίοδο ειρήνης. Είναι μόνον για ρουτίνα. Δεν εμπνέει τον Έλληνα να πολεμήσει!

2.-Παγκόσμια Σιωνιστική Κυβέρνηση-Δικτατορία.Πρόεδρος ΡΟΤΣΙΛΝΤ. ΥΠ.ΕΞ. ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ. Μέλη: Όλοι οι Σιωνιστές Τραπεζίτες Μεγιστάνες του χρήματος της Γης. Όλοι ανθέλληνες και μισέλληνες, σαν Σιωνιστές. Οι γνωστοί Κοσμοκράτορες & Επικυρίαρχοι του πλανήτη Γη.

3.-ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Σουλτάνος Ερντογάν είχε προ ημερών διάσκεψη με τον πρόεδρο ΡΟΤΣΙΛΝΤ, της παγκόσμιας Σιωνιστικής Κυβέρνησης-Δικτατορίας, και τον ΥΠ.ΕΞ. αυτής ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ.

Η Τουρκία για να συμφωνήσει για την ίδρυση του ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, και να παραχωρήσει τα Ανατολικά εδάφη της, απαίτησε από τον Πρόεδρο ΡΟΤΣΙΛΝΤ, της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας, σε αντάλλαγμα, επέκταση της Τουρκίας προς Δυσμάς!!!

Δηλαδή ο Σουλτάνος Ερντογάν ζήτησε διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό Ανατολικού Γεωγραφικού Μήκους, πράγμα που είναι στα σχέδια της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας!!!

Ο 25ος Μεσημβρινός διχοτομεί το Ελληνικό Αιγαίο Πέλαγος σε Δυτικό και Ανατολικό Αιγαίο, το Δυτικό Ελληνικό, και το Ανατολικό Τουρκικό!
Το Ελληνικό Ανατολικό Αιγαίο περιλαμβάνει όλη την Ελληνική Θράκη, και τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επίσης και την Ανατολική Ελληνική Α.Ο.Ζ.

Ο μεσημβρινός αυτός διχοτομεί τη Κρήτη σε Δυτική Κρήτη, και Ανατολική Κρήτη, με ότι και αν σημαίνει αυτό, και ο νοών νοείτω…………..

Ο αυτόκλειτος πρόεδρος ΡΟΤΣΙΛΝΤ, της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας, προκειμένου να εκτελεστούν τα Γεωπολιτικά & Γεωστρατηγικά σχέδια της Παγκόσμιας Κυβέρνησής του, συμφώνησε με τις απαιτήσεις του Σουλτάνου Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος & Πλανητάρχης ΡΟΤΣΙΛΝΤ έδωσε το πράσινο φως, στο Σουλτάνο να προχωρήσει………..

Γιαυτό ο Σουλτάνος άρχισε να κραυγάζει για κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Σουλτάνος έφθασε να αποκλείσει τη νήσο ΚΑΣΟ, εκεί όπου διέρχεται ο Ρωσικός στόλος προς ΣΥΡΙΑ……………….

Τα Γεωπολιτικά & Γεωστρατηγικά σχέδια του Πλανητάρχη ΡΟΤΣΙΛΝΤ, είναι να αποκλείσει τη ΡΩΣΙΑ από τη Μεσόγειο Θάλασσα, εγκλωβίζοντας αυτήν στον Βορρά στον Εύξεινο Πόντο, ώστε η ΡΩΣΙΑ να μην έχει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, κάνοντας το Αιγαίο Νατοϊκή λίμνη, με την Τουρκία παρούσα, και την Ελλάδα διαμελισμένη…………….

4.- ΝΑΤΟ: Το ΝΑΤΟ είναι στην υπηρεσία του Πλανητάρχη ΡΟΤΣΙΛΝΤ, και συνεπώς υπό τας διαταγάς της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας, εχθρικό προς την Ελλάδα, και φιλικό προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ όπως έπραξε στη διχοτόμηση της Κύπρου, θα κάνει τα ίδια στη διχοτόμηση του Αιγαίου, στο διαμελισμό της Ελλάδος. Δηλαδή συμμετέχουμε σε μιά «συμμαχία» εχθρική προς την Ελλάδα. Δηλαδή βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας!!!

Το ΝΑΤΟ είναι φιλικό για την Τουρκία, και εχθρικό για την Ελλάδα!

5.-Ε.Ε. : Η Ε.Ε. είναι υπό τας διαταγάς του Πλανητάρχη ΡΟΤΣΙΛΝΤ, της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας. Συμμετέχουμε σε μια οικονομική ένωση, εχθρική για την Ελλάδα. Τα οικονομικά γεγονότα είναι ορατά και αισθητά για όλους του Έλληνες.

Δεχόμαστε οικονομική επίθεση από Βορρά από την Ε.Ε., και από Ανατολάς από τη Τουρκία-ΝΑΤΟ.!!!

Ωραίους «συμμάχους» & «εταίρους» διαλέξαμε………

Επιβάλλεται αλλαγή συμμαχιών, για να σώσουμε την Ελλάδα.

6.-Λαθρομετανάστες: Οι λαθρομετανάστες σαν Μουσουλμάνοι θα δράσουν στα μετόπισθεν υπέρ της Τουρκίας, κατά των Ελλήνων.

Δηλαδή φυλάμε ένα φίδι στο κόρφο μας. Γιαυτό λύσσαξαν οι Σιωνιστικές Μ.Κ.Ο. και οι Σιωνιστές «Αλληλέγγυοι»……..

7.-Κυβέρνηση ΤΣΙΠΡΑ: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαν διεθνιστές & Εθνομηδενιστές, είναι υπό τας επιθυμίας του Σιωνιστή Πλανητάρχη ΡΟΤΣΙΛΝΤ, της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας. Το ίδιο και η Σιωνιστική Αντιπολίτευση. Επομένως οι πολιτικοί της Ελλάδος, αποκλείεται να αντιδράσουν στα σχέδια Τουρκίας-ΝΑΤΟ, για διαμελισμό της Ελλάδος.

Οι προδότες πολιτικοί θα οδηγήσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις , σε στρατιωτική ήττα, για να εκπληρωθούν τα σχέδια της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας του προέδρου ΡΟΤΣΙΛΝΤ!!!

Δεν υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα!!!

Εκτός εάν προλάβουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, να ανατρέψουν αυτό το εχθρικό για την Ελλάδα πολιτικό καθεστώς.!!!

Ο ΣΩΖΩΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΩΘΕΙΤΩ!!!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΥΠΑΙΟΣ
Διεθνολόγος/Αναλυτής Γεωπολιτικής-Γεωστρατηγικής




http://www.eleysis-ellinwn.gr/

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΣ... ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ... ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΦΕΔΡΟΥΣ...!!







ΚΑΛΛΙΟ ΓΑΙΔΟΥΡΟΔΕΝΕ ΠΑΡΑ ΓΑΪΔΟΥΡΟΓΥΡΕΥΕ... 
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ! ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΔΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΧΡΟΝΟΣ...

Σκοπός της Επιστράτευσης είναι η συμπλήρωση των Μονάδων του Στρατού που πάσχουν από τον καιρό της ειρήνης και η συγκρότηση νέων με προσωπικό, μεταφορικά μέσο και λοιπά υλικά, ώστε να αυξηθεί η δύναμη του Στρατού και να γίνει ικανός να αντιμετωπίσει μια εξωτερική απειλή. 




Η συμπλήρωση των ενεργών Μονάδων και η συγκρότηση νέων, γίνεται με προσωπικό που προέρχεται από πρόσκληση και κατάταξη Εφ. Αξκών και Οπλιτών και με κάθε είδους υλικά και μέσα, που άλλα βρίσκονται από τον καιρό της ειρήνης στις αποθήκες και άλλα επιτάσσονται από αυτά που διαθέτουν οι πολίτες της χώρας.

Πρόσκληση Εφέδρων

Ως έφεδρος θα κληθείς στα όπλα, σε περίπτωση Επιστράτευσης, με κάποιο από τους εξής τρόπους:
Με προκηρύξεις που τοιχοκολλούνται σε πολυσύχναστα, μέρη πόλεων ή χωριών, ή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κοινού (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδες), με βάση τα συνθηματικά που είναι γραμμένα πάνω στο Ειδικό Φύλλο Πορείας που θα σου δοθεί κατά την απόλυσή σου και θα αντικαταστάται από καιρό σε καιρό

Με ΦΑΠ που θα σου επιδοθεί από Αστυνομικό Όργανο και ενδεχόμενα από Στρατιωτική Αρχή

Με τους ίδιους τρόπους, εκτός από τις προκηρύξεις, θα κληθείς και κατά την ειρήνη για μετεκπαίδευση ή συμμετοχή σε ασκήσεις. Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημερώσεως του κοινού τότε θα κληθείς με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του ΕΦΠ, όπως:


Το χρώμα του ΕΦΠ
Το γράμμα Η μαζί με έναν αριθμό
Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό
Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό

Ο έφεδρος θα πρέπει να αναχωρήσει για την Μονάδα που γράφεται στο Ειδικό Φύλλο Πορείας ή ΦΑΠ αμέσως, για να παρουσιασθεί έγκαιρα. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο Ειδικό Φύλλο Πορείας του. Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεται να μετακινηθεί προς τη Μονάδα του γρήγορα, θα πρέπει να παρουσιασθεί στο ΣΠΕ που αναγράφεται στις "οδηγίες για την κίνησή σου" που βρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του. Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ θα πρέπει να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομική αρχή προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την κίνησή του.

Κατά την αναχώρησή για τη Μονάδα θα πρέπει να πάρεις μαζί σου:


  1. Την Αστυνομική ταυτότητα
  2. Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης
  3. Το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ)
  4. Το ΦΑΠ (εφόσον κλήθηκες μ' αυτό)
  5. Το δίπλωμα οδηγού αυτ/του ή μηχανήματος (εφόσον έχεις)
  6. Ένα μικρό σακίδιο με τα ατομικά είδη
  7. Ξηρή τροφή, για δυο (2) μέρες


Βασικές Οδηγίες

Να τηρείς σε καλή κατάσταση το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ) μέσα σε ζελατίνα και να το έχεις πάντοτε μαζί σου, γιατί είναι δυνατόν να κηρυχθεί Επιστράτευση αιφνιδιαστικά. Όταν ταξιδεύεις εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να έχεις μαζί σου το Ειδικό Φύλλο Πορείας. Όταν κληθείς για κατάταξη:

Να μελετήσεις προσεκτικά τις οδηγίες για τον Έφεδρο που βρίσκονται γραμμένες στο πίσω μέρος του Ειδικού Φύλλου Πορείας και να συμμορφωθείς προς αυτές

Να κινηθείς αμέσως και με τον ταχύτερο τρόπο προς τη Μονάδα σου, χρησιμοποιώντας αντί εισιτήριο τα αποκόμματα τοι Ειδικού Φύλλου Πορείας. Αν πρόκειται για άσκηση ή μετεκπαίδευση να πάρεις κατάσταση επιβίβασης από το Φρουραρχείο του τόπου σου και να μη χρησιμοποιήσεις τα αποκόμματα

Αν υπάρχει έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων ή είσαι μακριά από τη Μονάδα που θα παρουσιαστείς, να πας στο Φρουραρχειο ή στην Αστυνομική Αρχή του τόπου για να σε διευκολύνουν. Σε περίπτωση που πάνω στο Ειδικό Φύλλο Πορείας έχουν γραφεί οδηγίες να παρουσιαστείς σε Στρατόπεδο πρoώθησης Εφέδρων ή σε οποιοδήποτε χώρο συγκέντρωσης Εφέδρων, να κατευθυνθείς προς αυτά που θα αναλάβουν την προώθησή σου







http://www.efenpress.gr/

Φωτογραφία-σοκ από την ΠΑ εν μέσω φρενίτιδας τουρκικών προκλήσεων: Πύραυλοι cruise SCALP-EG φορτώθηκαν μέσα στη νύχτα σε Mirage 2000-5Mk2!


Σχετική εικόνα
ΕΝΑ «ΚΑΘΑΡΟ» ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
του Πέτρου Αναστασίου
Αποτέλεσμα εικόνας για mirage 2000-5 mk2
Σε ένα ιδιότυπο "ψυχρό πόλεμο" εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την ελληνική πλευρά να προβαίνει πριν λίγο σε μία κίνηση που δεν έχει προηγούμενο.
 
Η Πολεμική Αεροπορία "διέρρευσε" μια φωτογραφία που περικλείει μια πεντακάθαρη προειδοποίηση προς την Αγκυρα για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Τουρκία μια "θερμή" κλιμάκωση στο Αιγαίο:
 
Ενα Mirage 2000-5Mk2 έμφορτο με υποστρατηγικό πύραυλο cruise SCALP-EG, ένα όπλο για το οποίο-ακόμα-δεν έχει απάντηση η τουρκική αεράμυνα.
 
Και δεν θα έχει απάντηση μέχρι την επιχειρησιακή ένταξη ικανοποιητικού αριθμού της νέας σειράς αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς SHORADS.
 
Η κίνηση είναι ερμηνεύεται ως "ιδιαίτερα προχωρημένη" από την ΠΑ, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα φωτογραφία με πύραυλο cruise SCALP-EG αναρτημένο σε Mirage 2000-5Mk2 και μάλιστα σε συγκεκριμένη επιχειρησιακή διαμόρφωση.
 
Ακόμα και στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ του τότε διευθυντή του περιοδικού Τάσου Γκουριώτη που πέταξε σε εικονική αποστολή εκτόξευσης βλήματος cruise SCALP-EG με μαχητικά αεροσκάφη MIrage 2000-5Mk2 της 331 Μοίρας από την Τανάγρα, στο αεροσκάφος με το οποίο ΄γινε η πτήση είχε φορτωθεί στο αεροσκάφος ομοίωμα του βλήματος.
 
Και οι πιλότοι της ΠΑ ασκούνται με ομοιώματα του βλήματος σε πτήσεις εξομοίωσης. Ποτέ με πραγματικά βλήματα.
 
H παρακάτω φωτογραφία είναι από την γαλλική Αεροπορία!
 
 
Βασικά εξαιρετικά σπάνια ανοίγουν τα κιβώτια με τα 91 ή 92 βλήματα που αγοράστηκαν από την Γαλλία όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν βλήματα AGM-130 στην Ελλάδα το 2000.  
 
Πολύ περισσότερο να φορτωθούν βλήματα και να φωτογραφηθούν αναρτημένα στον κεντρικό πυλώνα με τον πιλότο να ανεβαίνει στο μαχητικό και μάλιστα σε νυχτερινή αποστολή κρούσης. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι τα Mirage 2000-5Mk2 στα οποια φορτώθηκαν οι SCALP-EG ήταν δύο...
 
Τα βλήματα SCALP-EG ανήκουν στην κατηγορία των βλημάτων cruise. Την 21/08/2000 υπογράφηκε η σύμβαση απόκτησης των αεροσκαφών στην οποία συμπεριελήφθη και η απόκτηση 56 βλημάτων SCALP-EG που εν συνεχεία μέσω της option έγιναν τελικά 91 ή 92.
 
Το SCALP-EG έχει επίσης μήκος 5,1μ. και άνοιγμα πτερύγων 3μ., αλλά είναι βαρύτερο από το Apache με βάρος γύρω στα 1.300 κιλά αν και η γόμωση που μεταφέρει έχει βάρος 450 κιλά. Η ακτίνα δράσης της ελληνικής διαμόρφωσης είναι επτασφράγιστο μυστικό: Απαγορεύεται να είναι πάνω από 500 χλμ. βάσει της συνθηκης για τον περιορισμό των όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά όλοι ξέρουν ότι "Μπορεί να είναι και μεγαλύτερη"...
.    
Έτσι η γόμωση τύπου BROACH μπορεί να διαπεράσει σκυρόδεμα πάχους μεγαλύτερου των 6μ. ή να εισχωρήσει σε βάθος εδάφους μεγαλύτερο των 9 μ. και να επιφέρει πλήγμα σε καλά προστατευμένους στόχους. Eχουν ακρίβεια πλήγματος της τάξης των 2μ!
 
Oι στόχοι τους είναι υψηλής επιχειρησιακής και πολιτικής αξίας, όπως οι γέφυρες του Βοσπόρου, το στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη, οι ναύσταθμοι του Γκιολτσούκ, της Σμύρνης, του Ακσάζ και της Μερσίνας, τα αεροδρόμια του Εσχί Σεχίρ, σταθμοί έγκαιρης προειδοποίησης, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κλπ. κλπ.
 
Χθες ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης απαντώντας σε ερώτημα για τις τουρκικές προκλήσεις τόνισε: «Είναι μία πρακτική των γειτόνων μας οι οποίοι παίρνουν τις απαντήσεις τους καθημερινά από τη δική μας αντίδραση»





http://www.pronews.gr/

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έτοιμα να φορτωθούν με νάρκες είναι τα αρματαγωγά – «Xoντραίνει» η σύγκρουση με την Τουρκία

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έτοιμα να φορτωθούν με νάρκες είναι τα αρματαγωγά – «Xoντραίνει» η σύγκρουση με την Τουρκία

Έτοιμα να φορτωθούν με νάρκες είναι τα αρματαγωγά του ΠΝ αν συνεχιστούν οι προκλήσεις των Τούρκων και υπάρξει πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής και ιδιαίτερα τουρκικής αποβατικής ενέργειας. Θαλάσσια ναρκοπέδια εγκαθίστανται κυρίως σε διαύλους, στενά, προ των μεγάλων λιμένων καθώς και κατά μήκος ακτών προσφερομένων σε αποβατικές επιχειρήσεις. 
Πηγή του ΠΝ μιλώντας στο pentapostagma.gr τόνισε «πως σε τακτικές ναρκοπολέμου καθώς και σε απόθεμα ναρκών έχουμε μείνει πίσω (όπως σχεδόν σε πολλά θέματα)»…
Στη θάλασσα τη ναρκοθέτηση επιχειρούν ειδικά πλοία καλούμενα ναρκοθέτιδες που φέρουν ειδικό σιδηροτροχιακό υλικό (γραμμές) επί του οποίου στοιβάζονται οι θαλάσσιες νάρκες και ποντίζονται από την πρύμνη όπου καταλήγουν οι σιδηροτροχιές αυτές.

Οι νάρκες τύπου ΜΚ-6 που διαθέτουμε είναι αμερικανικής κατασκευής παλαιάς τεχνολογίας  μεν αλλά παραμένουν άκρως επικίνδυνες και ακόμα και μια από αυτές μπορεί να προκαλέσει την βύθιση ακόμα και ποίου μεγέθους φρεγάτας.
Έχουν διάμετρο 84 εκατοστών είναι βάρους 600 κιλών με το εκρηκτικό υλικό να είναι στα 140 κιλά ΤΝΤ, ενώ φέρονται επί κιβωτίου που διαθέτει την άγκυρα σταθεροποίησης επιτρέποντας την νάρκη να βρίσκεται σε βάθη μέχρι και τα 8μ ενώ κάνει χρήση δύο ασφαλειών ενώ ανήκει στην κατηγορία ναρκών επαφής.
Οι νάρκες βρίσκονταν στο αμερικανικό οπλοστάσιο μέχρι το 1985.
Νάρκες μετ΄ αγκυρίου είναι οι θαλάσσιες νάρκες που φέρουν μικρή άγκυρα και συνεπώς μετά την πόντιση τους παραμένουν αγκυροβολημένες.
Η υπεροχή των γερμανικών έναντι των αγγλικών ήταν μόνο στο ότι μπορούσαν να ποντισθούν σε μεγαλύτερα βάθη.
Επίσης οι αγγλικές μετά την πόντισή τους αρχικά επέπλεαν και στη συνέχεια βυθίζονταν στο προβλεπόμενο βάθος, ενώ αντίθετα οι γερμανικές έφθαναν στο βυθό και από εκεί αναδύονταν στο επιθυμητό βάθος από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο τύπος αυτός είναι ο συνηθέστερος μέχρι σήμερα.





pentapostagma

Ισχυρός και Ακλόνητος ο Καμμένος! Σερβίρει…. στις τουρκικές προκλήσεις «των αθανάτων το κρασί»


Με το τραγούδι «των αθανάτων το κρασί» απάντησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος στην προκλητική επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Με ανάρτησή του στο twitter έγραψε «Αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι εδώ προσκυνημένοι θεωρούν την ΕΟΚΑ τρομοκράτες. Καταδικάστε με τιμή μου», παραθέτοντας τον σύνδεσμο του τραγουδιού στο YouTube.
%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%83-tweet
Το επίμαχο τραγούδι πρωτοτραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας το 1994 και αποτελεί μελοποίηση στίχων ποιήματος του Ευαγόρα Παλλικαρίδη από τον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης (26 Φεβρουαρίου 1938 – 14 Μαρτίου 1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής. Σε ηλικία 17 χρόνων, εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συνελήφθη από τους Βρετανούς για κατοχή οπλισμού. Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για απονομή χάριτος. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.
Το τραγούδι που αφιέρωσε ο Πάνος Καμμένος στους «γείτονες»…

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!!!


asteras-voyliag-222_0
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για την κυριότητα ελληνικών βραχονησίδων, και την προσωπική βεντέτα που ξεκίνησε μεταξύ Τουρκίας και Πάνου Καμμένου, ξεκινούν την Κυριακή στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου κάνοντας τις ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών ακόμη πιο λεπτές.
Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών έχουν προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες θα πραγματοποιήσουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε κοντινές περιοχές.
Για σήμερα Σάββατο, η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές στο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση, στην οποία ενδέχεται να λάβει μέρος και υποβρύχιο. Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16 τουρκικό πολεμικό πλοίο θα κάνει άσκηση με υποβρύχια συσκευή.
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την «επιχειρησιακή άσκηση» με πραγματικά πυρά, η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή στο όριο των FIR Αθηνών και Λευκωσίας τα οποία συμπίπουν με τα όρια της (μη οριοθετημένης) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών.
Τη Δευτέρα, στο Καστελόριζο θα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.




hellasforce

ΕΣΚΑΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ! ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ Η ΜΕΡΚΕΛ!!!


ramstein-600x275
Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία προκαλεί παραδοχή της κυβέρνησης για τη στρατιωτική βάση Ραμστάιν. Όπως σας αποκαλύψαμε χθες το Wikileaks δίνει σύντομα στη δημοσιότητα στοιχεία για τη… στενή συνεργασία Γερμανών και Αμερικανών και ως εκ τούτου οι.. μάσκες άρχισαν να πέφτουν.
Μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις από αντιπολιτευόμενο κόμμα της Αριστεράς Die Linke η κυβέρνηση Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τη βάση Ραμστάιν για να ελέγξουν αμφιλεγόμενες επιθέσεις με drone τα οποία χρησιμοποιούνται σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και σε δολοφονίες.
Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στο Sputnik Deutschland ο βουλευτής Αντρέι Χούνκο. «Είναι περίεργο. Ρωτάμε για το ρόλο της βάσης Ραμστάιν εδώ και δύο χρόνια η οποία ήταν γνωστή και στην κοινή γνώμη. Τώρα, μετά από πολλές αρνήσεις υπάρχει η παραδοχή ότι η βάση εκπληρώνει αυτή τη λειτουργία «. Η εν λόγω βάση βρίσκεται στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου στην νοτιοδυτική Γερμανία. Εκεί βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη και βάση του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει από τον Αύγουστο τη γερμανική κυβέρνηση η οποία επέλεξε να αποκαλύψει το γεγονός τώρα.




hellasforce

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ… «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ»!


lavrov_kerry
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επιτέλους υπέβαλε προτάσεις για το πώς θα προχωρήσει η κατάσταση με την κρίση στο Χαλέπι, που φαίνονται αποδεκτές στη Ρωσία, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Λαβρόφ και Κέρι συναντήθηκαν την Παρασκευή στο περιθώριο των Μεσογειακών Διαλόγων στη Ρώμη. Το συνέδριο, το δεύτερο από το 2015, ασχολείται με θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι χώρες των βόρειων και νότιων ακτών της Μεσογείου.
«Χθες, κατά τη συνάντησή μας στη Ρώμη, ο Τζον Κέρι παρέδωσε αμερικανικές προτάσεις εναρμονισμένες με τις προτάσεις που υποστηριζόταν για πολύ καιρό από τους ειδικούς μας», απάντησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος με την Ουάσιγκτον για τον διαχωρισμό των τρομοκρατών και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στην Συρία.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει εμπειρογνώμονες στη Γενεύη, το συντομότερο δυνατό, για να συμφωνήσουν μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στο Χαλέπι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αμέσως στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες μας στη Γενεύη για να συμφωνήσουν με τους Αμερικανούς συναδέλφους, λαμβάνοντας υπόψη τις αμερικανικές προτάσεις, σχετικά με τις κοινές δράσεις που θα επιτρέψουν σε όλους τους μαχητές, χωρίς εξαίρεση, να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι, επιτρέποντας τις ασταμάτητες ανθρωπιστικές παραδόσεις προς τους πολίτες και επιτρέποντας την επιστροφή στην κανονική ζωή για το ανατολικό Χαλέπι», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ωστόσο, ρωσικός και αμερικανικός στρατός θα δουλέψουν μαζί μόνο για να αποφευχθούν εναέρια επεισόδια στον εναέριο χώρο της Συρίας και δεν έχουν συμφωνήσει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Σταθερές επαφές μεταξύ του στρατού της Ρωσίας και των ΗΠΑ πραγματοποιούνται μόνο σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί πριν από ένα χρόνο για την αποφυγή εναέριων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού και των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στον εναέριο χώρο της Συρίας», είπε.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, όταν πρόκειται για… πραγματικό συντονισμό στν αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Δεν υπάρχει τίποτα νέο και κάποια έκπληξη για τη Ρωσία όσον αφορά την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τους περιορισμούς των στρατιωτικών επαφών μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Ακόμη και στον προϋπολογισμό του περασμένου έτους του Πενταγώνου υπήρχε μια απαγόρευση σχετικά με τις επαφές των στρατιωτικών τμημάτων», είπε στους δημοσιογράφους.




hellasforce

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ: «ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΤΟΥΡΚΙΑΣ…»


Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης στους Αταίριαστους του ΣΚΑΪ
Ιωάννης Μάζης «Δεν είναι κακό να είμαστε προετοιμασμένοι για κάποιο πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας τον Ιανουάριο»

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;


simaies_ellas_cyprus_elikoptera
Κυπριακό: Περί «τελευταίας ευκαιρίας»
Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί συμφώνησαν προχθές το βράδυ, σε δείπνο που τους παρέθεσε ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την κορύφωσή τους στις 9, 10 και 11 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη και τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων για τις 12 Ιανουαρίου. Σε σχετικές δηλώσεις του μάλιστα ο Μ. Ακιντζί έθεσε ως στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος ως τα μέσα του 2017.
Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει ότι η εικόνα «ναυαγίου» στο Κυπριακό που μεταδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στο Mont Pèlerin ήταν πρόωρη – όπως και οι προσπάθειες επίρριψης ευθυνών. Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις που έχουν μπει σε κίνηση με στόχο την επίτευξη μιας λύσης (ή «λύσης») του Κυπριακού είναι ισχυρότατες και δεν αποθαρρύνονται από τις αρνητικές ενδείξεις από τουρκικής πλευράς. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που δέχθηκε ήδη τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης, παρά την έλλειψη συμφωνίας στο εδαφικό – και έχοντας αναγάγει την επιστροφή της Μόρφου, από ελληνοκυπριακό διαπραγματευτικό «κεκτημένο» (βάσει του Σχεδίου Ανάν) σε ζητούμενο. Το οποίο η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να «δώσει» σε επόμενη φάση, κερδίζοντας ανέξοδα τις εντυπώσεις.
Τα δεδομένα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά από καιρό (βλ. «Quo Vadis Κύπρος») και δεν είναι θετικά. Φαίνεται ότι δεν ικανοποιείται καν η στοιχειώδης προϋπόθεση της άρσης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Και γενικά στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να αγνοείται μια βασική παράμετρος: στα δημοψηφίσματα του 2004 οι Τουρκοκύπριοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Αυτό και μόνο το γεγονός συνεπάγεται λογικά (και ασχέτως ηθικών αξιολογήσεων), ότι το σχέδιο λύσης πρέπει να «διορθωθεί» υπέρ της πλευράς, που την προηγούμενη φορά το απέρριψε. Όμως από τα επιμέρους σημεία των διαπραγματεύσεων δεν προκύπτει κάτι τέτοιο – αντιθέτως προκύπτει διολίσθηση προς τις τουρκικές θέσεις. Και είναι να απορεί κανείς, με ποιο επιχείρημα, ποιο ηθικό έρεισμα και ποιες πιθανότητες επιτυχίας θα ζητήσει οποιοσδήποτε από τους Ελληνοκυπρίους να εγκρίνουν ένα σχέδιο λύσης χειρότερο από αυτό που απέρριψαν το 2004…
Το μόνο επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί (και προβάλλεται ήδη), είναι ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επιδιωχθεί πάση θυσία, γιατί η παρούσα συγκυρία είναι «η τελευταία ευκαιρία». Είναι όντως; Αξίζει να εμβαθύνουμε λίγο στο ερώτημα αυτό.
Ο κατοχικός ηγέτης δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο...
Ο κατοχικός ηγέτης δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο…
Τα περί «τελευταίας ευκαιρίας» στο Κυπριακό έχουν ακουστεί πολλές φορές, συνήθως με σκοπό να εκβιαστεί η ελληνική πλευρά. Ιδίως το σχέδιο Ανάν του 2004 είχε παρουσιαστεί εμφατικά, με μια χρυσοπληρωμένη προπαγανδιστική εκστρατεία, ως «τελευταία ευκαιρία» – και αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν ήταν. Αντιθέτως, ήταν μια απόπειρα να ακυρωθεί εν τη γενέσει της η σημαντικότερη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974: η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χάρη στη σθεναρή στάση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, αυτός ο σχεδιασμός ακυρώθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας σημαντικά τη διεθνή της θέση και την πολιτική της ισχύ.
Όμως το γεγονός ότι τις προηγούμενες φορές οι ισχυρισμοί περί «τελευταίας ευκαιρίας» στο Κυπριακό ήταν ψευδείς και προπαγανδιστικοί, δεν σημαίνει ότι είναι και σήμερα. Αυτή τη φορά υπάρχουν ορισμένα νέα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
Το πρώτο (και κρισιμότερο) νέο δεδομένο είναι η σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το «ξεθώριασμα» της ενταξιακής προοπτικής της. Το 2004 το ευρωπαϊκό δέλεαρ ήταν ακόμα ισχυρό για την Τουρκία και o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας νέος πρωθυπουργός, που χρησιμοποιούσε την ευρωπαϊκή προοπτική ως εργαλείο στην αντιπαλότητά του με το κυρίαρχο κεμαλικό κατεστημένο. Αντιθέτως σήμερα ο Ερντογάν έχει εδραιώσει τη θέση του σε βαθμό απόλυτης ηγεμονίας, έχει επιβάλει μια στροφή προς τον ισλαμισμό που βρίσκει απήχηση στις λαϊκές μάζες και έχει απομονώσει τις παλιές δυτικόστροφες ελίτ. Αυτές οι πολιτικές εξελίξεις, όπως και οι νεοοθωμανικές ψευδαισθήσεις μεγαλείου που τρέφει ο Τούρκος ηγέτης, καθιστούν το ευρωπαϊκό «καρότο» λιγότερο ελκυστικό για τον ίδιο και την Τουρκία.
Άλλωστε και από ευρωπαϊκής πλευράς τα αισθήματα είναι ανάλογα: σε πρόσφατο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, λόγω των μέτρων καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών που έχει λάβει το καθεστώς Ερντογάν. Μάλιστα εκτός των παραδοσιακών επιφυλάξεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε και η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δια στόματος Τζιάνι Πιτέλα. Επιπλέον,η επικείμενη (;) αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ εξαφανίζει έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Συνολικά, στην Ευρώπη οι υποστηρικτές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μειώνονται – και εδώ που τα λέμε, δεν ήταν ποτέ τους πολλοί…
Το δεύτερο νέο δεδομένο είναι η εκλογή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που ενδεχομένως προοιωνίζεται αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης. Το κατά πόσον αυτές οι αλλαγές θα φέρουν τις ΗΠΑ πιο κοντά στην Τουρκία, μένει να αποδειχθεί. Ενδείξεις όπως ο διορισμός του αντιστρατήγου ε.α. Michael Flynn (γνωστού για τους δεσμούς του με την Τουρκία) στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είναι ανησυχητικές, αλλά κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Το βέβαιο είναι ότι ο Ντ. Τραμπ, με βάση τις προεκλογικές τοποθετήσεις του, εντάσσεται στην παλιά παράδοση του αμερικανικού απομονωτισμού. Επομένως πιθανολογείται ότι η προεδρία του θα χαρακτηριστεί από μείωση της παρεμβατικότητας των ΗΠΑ σε διεθνή ζητήματα εκτός του άμεσου ενδιαφέροντός τους. Από αυτή την άποψη λοιπόν, οι προσδοκίες περί αποφασιστικής παρέμβασης των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού, μειώνονται σοβαρά.
Το νέο περιβάλλον που δημιουργούν αυτά τα δύο δεδομένα οδηγεί στο ερώτημα: μήπως πράγματι έχουμε μπροστά μας την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού;
Μια απάντηση θα ήταν ότι αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία για μια «επίλυση» του Κυπριακού όπως τη δέχεται η Τουρκία. Δηλαδή μια διευθέτηση μέσω της οποίας θα διατηρεί δικαίωμα (δια των εγγυήσεων) και δυνατότητα (δια των στρατευμάτων) επέμβασης στο νησί. Και επιπλέον μια διευθέτηση, στην οποία θα ανταλλάξει κάποια εδάφη με τη δυνατότητα αποφασιστικού λόγου στα εσωτερικά του νέου κράτους που θα προκύψει – μια δυνατότητα που θα της δίνει εμμέσως και λόγο στα όργανα της ΕΕ, με δικαίωμα βέτο σε κάποιες περιπτώσεις. Εν ολίγοις, μια λύση που θα δίνει στην Τουρκία περισσότερα, από όσα κέρδισε στο πεδίο της μάχης το 1974.
Αν η προσπάθεια επίλυσης αποτύχει αυτή τη φορά, δεν αποκλείεται η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία – η τουρκική ηγεσία έχει ήδη διατυπώσει σχετικές απειλές. Παραμένει συζητήσιμο κατά πόσον πρόκειται για μπλόφα ή αν οι απειλές θα πραγματοποιηθούν. Η Τουρκία έχει και άλλες επιλογές για να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως π.χ. η δρομολόγηση μιας σειράς αναγνωρίσεων του ψευδοκράτους από ισχυρές μουσουλμανικές χώρες. Είναι επίσης προφανές ότι η Τουρκία θα κάνει κάθε προσπάθεια για να ακυρώσει τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της, προκαλώντας σοβαρές αντιπαραθέσεις στο μέλλον.
Αυτά είναι τα αντικειμενικά δεδομένα. Το ερώτημα για την ελληνική πλευρά (και ιδίως για την ελλαδική ηγεσία, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάλλον έχει προσχωρήσει στη λογική της λύσης πάση θυσία) είναι κατά βάθος αν η «τελευταία ευκαιρία» επίλυσης με τους όρους της Τουρκίας πρέπει να γίνει δεκτή, απλώς και μόνο επειδή είναι η τελευταία. Ή αν, αντιθέτως, είναι προτιμότερη η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης – η οποία εμπεριέχει και το ενδεχόμενο διαφορετικής λύσης κάποτε, κόντρα στη θέληση της Τουρκίας.
Το 1998 ο Π. Κονδύλης έγραφε: «Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους η εθνική μας στρατηγική είναι σήμερα υποχρεωμένη να έχει προ οφθαλμών ένα ευρύτατο φάσμα πιθανών εξελίξεων, που αρχίζει από τον συμβιβασμό, έστω και με απώλειες, και τελειώνει στον πόλεμο. […] Η διαφορά του γεωπολιτικού δυναμικού ανάμεσα στις δύο χώρες αυξάνεται συνεχώς υπέρ της Τουρκίας, και σε 20-30 χρόνια θα είναι αβάσταχτη για την ελληνική πλευρά. Στην προοπτική αυτή μου φαίνεται προφανές ότι ένας συμβιβασμός θα αποτελούσε για την Ελλάδα το μικρότερο κακό, ακόμη και αν παραχωρούσε κάτι από ό,τι θεωρεί αυτή τη στιγμή κυριαρχικό της δικαίωμα. Ασφαλώς οι εθνικιστές θα αγανακτήσουν με μια τέτοια σκέψη, οφείλουν όμως να αναλογισθούν δύο πράγματα: ότι αργότερα η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα είναι χειρότερη και ότι οι ολιγωρίες ή τα σφάλματα των τελευταίων δεκαετιών έχουν το πικρό τους τίμημα. Αυτά όμως διόλου δεν σημαίνουν ότι οι ειρηνιστές δικαιούνται να θριαμβολογούν εκ των προτέρων. Γιατί για να συναφθεί ένας τέτοιος συμβιβασμός απαιτείται η βεβαιότητα ότι αυτός θα είναι τελειωτικός, ότι δηλαδή η άλλη πλευρά δεν θα τον χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο νέων αξιώσεων, οπότε σε λίγα χρόνια ή λίγους μήνες θα επιδεινωνόταν η κατάσταση σε σχέση με πριν».
18 χρόνια αργότερα, η πρόβλεψη του Κονδύλη πλησιάζει να επαληθευθεί: η διαφορά γεωπολιτικού δυναμικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τείνει να γίνει αβάσταχτη. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα με όλους τους δείκτες εθνικής ισχύος σε κάμψη, ενώ η Τουρκία ακτινοβολεί δυναμισμό. Το δημογραφικό, οικονομικό, τεχνολογικό και εξοπλιστικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών διευρύνεται. Και το σημαντικότερο είναι ότι ενώ η Τουρκία έχει όραμα και στόχους, η ελληνική κοινωνία που συρρίκνωσε επί δεκαετίες το όραμά της στο διορισμό και την πρόωρη σύνταξη, είναι σήμερα αποπροσανατολισμένη λόγω του τέλους της αφθονίας και αναζητά δημαγωγούς, αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της κατάματα. Εάν αυτές οι τάσεις (ιδίως οι δημογραφικές και εξοπλιστικές) διατηρηθούν, η όποια αξιοπιστία της ελληνικής αποτροπής έναντι της Τουρκίας σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί και η φινλανδοποίηση θα είναι αναπόφευκτη.
Από αυτή την άποψη, μια «λύση» του Κυπριακού που θα αντανακλά τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων ίσως είναι πράγματι προτιμότερη από την κατάσταση που θα φέρει ο αυριανός, δυσμενέστερος συσχετισμός. Θα είναι προφανώς μια λύση που θα επικυρώνει τη γεωπολιτική οπισθοχώρηση του Ελληνισμού έναντι της Τουρκίας και την παραίτησή του από κάθε αυτόνομο στρατηγικό ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο. Θα είναι, αναμφίβολα, η λύση που αξίζει σε μια Ελλάδα που δεν τόλμησε να πολεμήσει για την Κύπρο, ως όφειλε, το 1974, το 1976 και το 1983. Θα είναι, εν τέλει, η ταιριαστή λύση για μια κοινωνία που εκλέγει αστράτευτους στα κρατικά αξιώματα, έχει ιδανικό την πρόωρη σύνταξη και θεωρεί τη στρατιωτική θητεία βάρος.
Εάν όμως η Ελλάδα κατάφερνε να βγει επιτέλους από την κατατονία της, να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση της στον κόσμο ως ανταγωνιστική χώρα και να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της, θα μπορούσε να εξετάσει διαφορετικές δυνατότητες αντίδρασης στον τουρκικό δυναμισμό. Διότι η ιστορία ποτέ δεν τελειώνει, η Τουρκία έχει και αδυναμίες (με πλέον πρόσφατη την καταβαράθρωση του νομίσματος), και κυρίως διότι πάντοτε η ισχύς προκαλεί αντισυσπειρώσεις και η υπερεπέκταση ανοίγει τρωτά σημεία.
Το ερώτημα είναι αν ο Ελληνισμός μπορεί να βρει εντός του τις δυνάμεις και το κίνητρο για να συνεχίσει την γεωπολιτική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Εάν υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος («where there’s a will, there’s a way»).
Όταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θέσει τόσο ψηλά στην ατζέντα του την αντιπαράθεση με την ισλαμική τρομοκρατία, είναι άραγε ανέφικτο να καταγγελθεί η υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στο ριζοσπαστικό Ισλάμ; Όταν τα νέα πολιτικά ρεύματα στην Ευρώπη απορρίπτουν τη μεταναστευτική εισροή από ισλαμικές χώρες, είναι άραγε ανέφικτο να προβάλει η Ελλάδα τον εαυτό της ως προκεχωρημένο ευρωπαϊκό φυλάκιο κατά του ισλαμισμού; Όταν η Τουρκία απομακρύνεται συνειδητά από τη Δύση, είναι άραγε ανέφικτο να προβληθεί η τουρκική παρουσία στην Κύπρο ως αντίθετη στα δυτικά στρατηγικά συμφέροντα;
Ανέφικτο δεν είναι – αλλά προϋποθέτει αντίληψη εθνικού συμφέροντος, αντί της εμμονής σε ιδεοληψίες. Π.χ. όποιος ως «αλληλέγγυος» παραιτείται του ελέγχου των συνόρων του, καταλήγει να εκλιπαρεί τον γείτονα να μη στείλει άλλους μετανάστες. Και όποιος απειλεί την Ευρώπη ότι θα τη γεμίσει με τζιχαντιστές, καταλήγει να αδυνατεί να εκμεταλλευτεί γεωπολιτικά τη θέση του ως «προκεχωρημένο φυλάκιο», την ώρα που στην Ευρώπη σαρώνουν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές δυνάμεις.
Ακόμη και σήμερα, ακόμα και με τον τρέχοντα συσχετισμό ισχύος, ο Ελληνισμός είναι σε θέση να αντισταθεί στον τουρκικό επεκτατισμό – εάν υπάρξει σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας η στοιχειώδης αντίληψη εθνικού συμφέροντος, που σήμερα λείπει τραγικά. Είναι π.χ. αδιανόητο από το πρίσμα μιας αντίληψης εθνικού συμφέροντος, να προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία (για το Κυπριακό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα), ενώ τελεί υπό τον τουρκικό εκβιασμό ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές. Είναι θεμελιώδες σφάλμα να διαπραγματεύεται κανείς από θέση αδυναμίας, και πολύ περισσότερο από θέση εκβιαζόμενου προς εκβιαστή.
Μια ελληνική κυβέρνηση με στοιχειώδη αντίληψη εθνικού συμφέροντος θα φρόντιζε, πριν συζητήσει ο,τιδήποτε με την Τουρκία, να βγει από τη θέση του εκβιαζόμενου, στην οποία μπήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την πολιτική της στο μεταναστευτικό από το Μάρτιο του 2015 – παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μπορεί να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές χωρίς να χρειάζεται τουρκική συνεργασία.
Μια κυβέρνηση με αντίληψη εθνικού συμφέροντος θα «έπαιζε καθυστέρηση» έναντι της Τουρκίας, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.
Θα φρόντιζε να αποφύγει διαπραγματεύσεις στο διάστημα που η Ελλάδα εξαρτάται χρηματοδοτικά από τρίτες χώρες.
Θα έκανε το παν για να ανακτήσει η χώρα την οικονομική της ανεξαρτησία, δηλαδή την πρόσβαση στις αγορές.
Θα προσπαθούσε να απομονώσει την Τουρκία από τη Δύση, προβάλλοντας την ισλαμιστική και απολυταρχική πολιτική του Ερντογάν.
Θα φρόντιζε για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας με προτάσεις εφικτές εντός των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων – όπως π.χ. με την πρόταση της στράτευσης στα 18, που την «σκότωσε» εν τη γενέσει της η αντίδραση του «Εξαρχειώτη» κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου.
Και ακολούθως θα συνέχιζε την προσπάθεια στρατηγικής σύγκλισης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων – αποδεχόμενη τον κίνδυνο τουρκικής αντίδρασης, και προετοιμαζόμενη να την αντιμετωπίσει.
Αλλά βέβαια, τότε θα μιλούσαμε για άλλη κυβέρνηση και φυσικά για άλλη κοινωνία – γιατί κάθε κοινωνία έχει την κυβέρνηση που της αξίζει. Για την παρηκμασμένη κυβέρνηση μιας παρηκμασμένης κοινωνίας, μια «λύση» του Κυπριακού στα μέτρα της Τουρκίας ίσως φαντάζει πράγματι ως «τελευταία ευκαιρία», ειδικά αν αναλάβει την ευθύνη της η ελληνοκυπριακή ηγεσία.
Ίσως, για να θυμηθούμε πάλι τον Π. Κονδύλη, «βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον όρο να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη». Το άμεσο μέλλον θα δείξει.




hellasforce

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ!!! ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ…


3ec570395c44617018eab9974c6146ac710a02e7757ffb7c9c122ea8e30e3e5d
Μυστική συνάντηση Καμμένου – Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.
– Η κυβέρνηση ζήτησε από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να αναλάβει η Συμμαχία να στέλνει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα, εάν καταρρεύσει η συμφωνία με την Ε.Ε..
– «Επιθετική ενέργεια» εκ μέρους της Αγκυρας θεωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την απελευθέρωση των προσφυγικών ροών που προαναγγέλλει ο Ερντογάν.
"REAL NEWS"
«REAL NEWS»








hellasforce