Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ για την Ευρωπαϊκή ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ… Στο ΒΥΘΟ η Βαρύτατα ΛΕΗΛΑΤΑΜΕΝΗ Ελλάδα


Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια μια απίσχνανση και αποδυνάμωση της περίφημης «μεσαίας τάξης». Νεότερη έρευνα, τη φορά αυτή από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), επιβεβαιώνει την παρακμή της κοινωνικής και εισοδηματικής ομάδας στην οποία στηρίχθηκε το λεγόμενο μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Δύσης. Η έρευνα του ILO αφορά τις χώρες της Ευρώπης. Και κατατάσσει την ελληνική μεσαία τάξη ως μία εκ των βαρύτατα λεηλατημένων τα τελευταία χρόνια – o Οργανισμός κάνει λόγο για «κατάρρευσή» της.
«Η οικονομική κρίση έπληξε βάναυσα τα μέσα εισοδήματα και επιτάχυνε τη διάβρωση της μεσαίας τάξης» αποφαίνεται ο ILO. Και διευκρινίζει ότι ορίζει ως «μέσα εισοδήματα» εκείνα που κυμαίνονται από το 60% ως το 200% του μέσου όρου κάθε χώρας. «Για τη Γαλλία, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι βάσει της στατιστικής υπηρεσίας Insee 1.772 ευρώ, μέσα εισοδήματα θεωρούνται δηλαδή όσα κυμαίνονται από 1.063 ως 3.544 ευρώ μηνιαίως» γράφει η «Figaro», που παρουσιάζει την έρευνα. Για την Ελλάδα, αν υπολογίσει κανείς τον μέσο μισθό 1.048 ευρώ μεικτά που είχε ανακοινώσει για το 2014 το ΙΚΑ, στη μεσαία τάξη ανήκουν όσοι κερδίζουν από 629 ως 2.096 ευρώ μεικτά μηνιαίως.
Ο ILO σημειώνει ότι οι κατηγορίες αυτές των εισοδημάτων τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 είχαν γνωρίσει μια ταχεία ανάπτυξη και αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό χάρη στη μαζική είσοδο των γυναικών σε επαγγέλματα που απαιτούν εξειδίκευση, γεγονός που διεύρυνε σημαντικά την αριθμητική βάση της μεσαίας τάξης. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο αριθμός των Ευρωπαίων που ανήκουν στη μεσαία τάξη άρχισε να συρρικνώνεται λόγω της όξυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων. Της φτωχοποίησης, δηλαδή, μεγάλου αριθμού πολιτών λόγω εκτίναξης της ανεργίας και της μεταφοράς πόρων από τα μεσαία εισοδήματα προς τα υψηλότερα.
Η Ελλάδα στον βυθό
Η κρίση όξυνε τις μισθολογικές διακρίσεις και οδήγησε σε παγώματα μισθών – ή και μειώσεις – σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και δη στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι, άλλωστε, μετά τις νεοφώτιστες στην ΕΕ χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) η χώρα με τη μικρότερη αριθμητικά μεσαία εισοδηματική τάξη. Μόλις το 69% του συνόλου των ελληνικών νοικοκυριών κατατάσσεται, με βάση τους υπολογισμούς του ILO, στη μεσαία τάξη.
Το αντίστοιχο ποσοστό της Σουηδίας είναι 81%, αν και η Δανία είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, η ευρωπαϊκή χώρα με τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου διότι το 40% του πληθυσμού της έχει εισόδημα που κυμαίνεται από το 80% ως το 120% του μέσου. Στην Ελλάδα μόνο το 25% των νοικοκυριών περιλαμβάνονται στην ψαλίδα αυτή. Η κρίση πλήθυνε τα άκρα της κλίμακας, τα πολύ χαμηλά και τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Ετσι στην Ελλάδα το ποσοστό των ανηκόντων στην ανώτερη εισοδηματική τάξη είναι 10%, όταν στη Σουηδία είναι μόλις 3% και στη Δανία 5%. Από την άλλη πλευρά, τα ελληνικά νοικοκυριά που ανήκουν στη χαμηλότερη εισοδηματική τάξη φθάνουν σε ποσοστό το 22%, ενώ στη Σουηδία είναι 16% και στη Δανία 17%. Μόνο η Ισπανία με 23% ξεπερνά το ελληνικό ποσοστό φτωχών νοικοκυριών από τις χώρες της λεγόμενης «παλαιάς Ευρώπης» (τις χώρες που μετείχαν πριν από τη μεγάλη διεύρυνση της ΕΕ που έγινε την προηγούμενη δεκαετία).
Οι αιτίες του κακού
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας, δίνει κάποιες εξηγήσεις για την επιδείνωση της θέσης της μεσαίας τάξης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ως κορυφαία αιτία αναφέρεται η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
«Παλαιότερα κάποιες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί ή οι απασχολούμενοι σε υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, επέτρεπαν αυτομάτως την είσοδο ενός εργαζομένου στη μεσαία τάξη. Τα τελευταία χρόνια οι εισροές αυτές έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω της μεγάλης αύξησης των συμβολαίων μερικής απασχόλησης και των εργασιακών συμβάσεων έργου που περιορίζουν τα ετήσια εισοδήματα των απασχολουμένων στον τομέα του Δημοσίου και εν τέλει τον αριθμό όσων ανήκουν στη μεσαία τάξη» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έρευνά του ο Οργανισμός. Μια άλλη αιτία του κακού είναι η εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Αν και τα χρόνια της ευημερίας οι νέοι δεν εντάσσονταν στη μεσαία εισοδηματική τάξη αμέσως μόλις ξεκινούσαν τον εργασιακό τους βίο, η παρατεταμένη ανεργία που αντιμετωπίζουν σήμερα καθυστερεί ακόμη περισσότερο την ένταξή τους.
Το βελγικό παράδοξο
«Παρά τους σκοτεινούς αριθμούς, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αντιστέκονται στην τάση συμπίεσης και συρρίκνωσης των μεσαίων εισοδηματικών τάξεων» επισημαίνει πάντως ο ILO. Αυτές ασφαλώς δεν είναι οι νεοενταχθείσες στην ΕΕ χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ούτε ακόμη και η Γερμανία στην οποία, παρεμπιπτόντως, οι ανισότητες δεν είναι ευκαταφρόνητες καθώς το 21% των νοικοκυριών κατατάσσεται στη χαμηλή εισοδηματική τάξη και το 8% στην υψηλή. Είναι οι αντιστεκόμενες στην τάση αποδόμησης των κοινωνικών και εργασιακών κεκτημένων χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου και επίσης η Γαλλία και η Ολλανδία.
Ωστόσο, κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα σε ό,τι αφορά τη «διατήρηση ενός επιπέδου σταθερότητας και ευημερίας στην κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ILO, είναι το Βέλγιο! Μοιάζει παράδοξο, αλλά η χώρα στην οποία εδρεύουν οι υπηρεσίες της ΕΕ που ευθύνονται τα μάλα για την αποδόμηση της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης – είτε επειδή συνέβαλαν σ’ αυτήν είτε επειδή δεν την απέτρεψαν – απορρόφησε το σοκ της κρίσης του 2008 με τον πιο ανώδυνο τρόπο χάρη στο μοντέλο κοινωνικής προστασίας που η εθνική κυβέρνηση των Βρυξελλών (σε πείσμα της… υπερεθνικής) επιμένει να διατηρεί.
Οι κοινωνικά ευαίσθητες «Βρυξέλλες Εσωτερικού», λοιπόν, κατάφεραν να απορροφήσουν το σοκ της κρίσης χάρη σε ένα πολιτικό μέτρο που οι «Βρυξέλλες Εξωτερικού» έχουν κλείσει στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας: την αείμνηστη ΑΤΑ! Την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, δηλαδή, που προβλέπει (για την περίπτωση του Βελγίου μιλάμε πάντα) την αυτόματη αναπροσαρμογή όχι μόνο των μισθών του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα αλλά και των κοινωνικών παροχών και του ασφαλιστικού συστήματος όταν το κόστος ζωής μεταβάλλεται με βάση έναν δείκτη κοινωνικής ευημερίας που υπολογίζει η κυβέρνηση.
«Αυτή είναι η δικλίδα ασφαλείας που επέτρεψε στη μεσαία τάξη του Βελγίου να ξεπεράσει αβρόχοις ποσί την κρίση» σημειώνει στην έκθεσή του ο ILO. Παρεμπιπτόντως, στο Βέλγιο μόνο το 4% των νοικοκυριών κατατάσσεται στα «πλούσια» και το 17% στα «φτωχά». Επίσης παρεμπιπτόντως, εκτός από το Βέλγιο, η ΑΤΑ εφαρμόζεται και στο Λουξεμβούργο, τη χώρα της ΕΕ με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα.







hellasforce

Η “ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ


Η “ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
Ο Εθνικός μας εργολάβος, Σωκράτης Κόκκαλης!
Γράφαμε προ ημερών στην Ελεύθερη Ώρα της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2016, στο άρθρο “Κόκκαλης… Κόκκαλης… Κόκκαλης… παντός καιρού”, μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Είναι φοβερό!! Ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι παντός καιρού. Ο άνθρωπος που επί δεκαετίες, με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ξεκοκάλισε το ελληνικό δημόσιο. Αυτός ο άνθρωπος αντί να είναι κατηγορούμενος όπως και ο Χριστοφοράκος, κυκλοφορεί ελεύθερος και κάνει μπίζνες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ… Η Intrakatτου Σωκράτη Κόκκαλη είναι ανάμεσα στις 4 που ανέλαβαν στα πλαίσια ενός “διαγωνισμού – αστραπή” την προμήθεια 769 οικίσκων (containers), επιφανείας εκάστου 25 τετραγωνικών μέτρων, για την προσωρινή στέγαση προσφύγων – υπηκόων τρίτων χωρών, προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ. Από αυτούς η εταιρεία Glassartθα προμηθεύσει 180 οικίσκους, η Ευρωεμπορική 180, η ΝΕΟΚΑΤ 50 και η Intrakat 359 οικίσκους.
Όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, η Intrakat πήρε τη μερίδα του Λέοντος. Γιατί άραγε;;; Την απόφαση υπογράφει ο Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης
Είπατε κάτι; Δουλειές και με το ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Κόκκαλης. Μέσα σε όλα και με όλους ο “πρώην” ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού.
Γιατί, είπαμε. O Σωκράτης Κόκκαλης είναι παντός καιρού»!!!
Η νέα ΜΟΜΑ του Πάνου Καμμένου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είχε εξαγγείλει πως θα φροντίσει να ανασυστήσει τις Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ) του Στρατού μας, που είχαν καταργηθεί και διαλύθηκαν με το άρθρο 18 του Ν.2026/92 και μεγάλος αριθμός των μηχανημάτων εκποιήθηκε σε ιδιώτες. Και είναι πλέον δεδομένο πως, η κατάργηση και η διάλυσή τους υπαγορεύθηκε από τα άνομα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων – μεγαλοεκδοτών, που στις τελευταίες δεκαετίες ανέλαβαν όλα τα δημόσια έργα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι πολιτικοί μας μετατράπηκαν σε δούλους και υπηρέτες αυτών των συμφερόντων.
Οι ΜΟΜΑ ιδρύθηκαν το 1957, όταν κλήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της, μετά από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η Πατρίδα μας στις υποδομές της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και από τον εμφύλιο σπαραγμό των ετών 1946-1949.
Ήταν δηλαδή κατασκευαστικές Μονάδες και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή. Οι έδρες των ΜΟΜΑ ήταν επτά. Της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης, των Πατρών, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Λαμίας. Το προσωπικό των ΜΟΜΑ επάνδρωναν αξιωματικοί και οπλίτες πανεπιστημιακής μορφώσεως περί του αντικειμένου των κατασκευών.
Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος, στα μέσα Μαίου 2015, αντιλαμβανόμενος προφανώς διαφορετικά τα πράγματα, εγκαινίασε στο στρατόπεδο του Μηχανικού στο Λουτράκι, τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων που θα ασχολείται με την κατασκευή δημοσίων έργων. Που θα ονομάζεται Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού (ΔΙΔΕΡΓΩΝ). Έτσι, ο Υπουργός μας, θεωρεί πως υλοποιεί μια προεκλογική του υπόσχεση.
Είναι όμως έτσι ή είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα;
Ο στρατιώτης προστατεύει την ακεραιότητα της Πατρίδος.
Το Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 4 παράγραφος 6, αναφέρει:
“Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων”.
Η παραπάνω αναφορά μας στο Σύνταγμα της Ελλάδος, έχει να κάνει με την συλλογική επιστολή – καταγγελία φαντάρων από 8 Μονάδες της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, που δημοσιεύει το “Δίκτυο Σπάρτακος”, και τα όσα συμβαίνουν στο Στρατόπεδο Προκοπίδη στην Άσσηρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρεται, από της 3ης Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα, επικρατεί η παρακάτω κατάσταση:
“…Κάθε πρωί – συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων – εργαζόμαστε από τις 7.00 πμ. έως τις 19.00 μμ. ακατάπαυστα, μέσα σε άθλιες συνθήκες, σαν εργάτες σε εργοστάσια της Κίνας, εννοείται αμισθί, στήνοντας σκηνές αρχικά (περίπου 150) και στην συνέχεια προκάτ σπίτια (200 περίπου), που συναρμολογούνται κομμάτι-κομμάτι.
Στην αρχή μας δόθηκαν ελάχιστα εργαλεία – τσουγκράνες, σπασμένες σκούπες, φτυάρια κλπ- και να έβαλαν να κόβουμε χόρτα, να σκάβουμε, να σκουπίζουμε και να κάνουμε κάθε λογής εργασία στον χώρο, όπου μετέπειτα στήθηκαν οι σκηνές και τα σπίτια… εν συνεχεία, μας έβαλαν να φυλάμε άοπλοι σκοπιά, περίπολα και να διανυχτερεύουμε μέσα στο κρύο (ακόμα μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο), τη βροχή και την άθλια διαβίωση, χωρίς νερό, ρεύμα, θέρμανση, μέσα σε σκηνές όπου υπήρχε βρώμα, δυσωδία και λάσπες από την συνεχόμενη βροχόπτωση. Πάνω σε βρώμικα στρώματα αφρολέξ, με τις κλασσικές κουβέρτες του Ελληνικού Στρατού και τα γνωστά σεντόνια και μαξιλαροθήκες, που όλοι γνωρίζουμε.
Όσον αφορά την σίτιση μας, αυτή γίνεται καθημερινά μέσω στρατιωτικών αυτοκινήτων που μεταφέρουν κρύο κατά κύριο λόγο κονσερβοποιημένο κρέας – το γνωστό σε όλους μας Γκοτζίλα – μέσα σε συσκευασμένα κουτιά, με πλαστικά πιρούνια και μαχαίρια, αμφιβόλου προελεύσεως και τήρησης των συνθηκών καθαριότητας.
Στην συνέχεια τα ψέματα ότι «τελειώνουμε» στις 13 Φλεβάρη, τελειώνουμε στις 15, 18, 20, 22 κλπ εννοείται ότι αποτελούν προϊόν κοροϊδίας και εμπαιγμού μας καθώς την περασμένη Παρασκευή μας μάζεψαν μετά τις εργασίες για αναφορά και μας είπαν ότι τελείωσε απλά η πρώτη φάση του έργου και τώρα θα διεκπεραιωθεί η δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο μηνών, που περιλαμβάνει ακόμα περισσότερη εργασία.
Εννοείται πως οι φαντάροι που μένουν πίσω στο στρατόπεδο κάνουν τις κυλιόμενες υπηρεσίες των άλλων, οι οποίοι εργάζονται στο HotSpotκαι με την σειρά τους όταν γυρίζουν οι κουρασμένοι και σωματικά και ψυχολογικά, αναγκάζονται να εκτελέσουν και τις υπηρεσίες του Στρατοπέδου… Ρισκάροντας να οδηγούμε μέσα στη νύχτα και μετά από απίστευτη ταλαιπωρία και κούραση για να φτάσουν στα σπίτια τους ενώ όσοι εξοδούχοι δεν δικαιούνται διανυκτέρευση ουσιαστικά χάνουν την έξοδο τους…
Με την παρούσα επιστολή, ζητάμε να δημοσιοποιηθεί το ζήτημα καθώς:
Δεν αντέχουμε άλλο. Εμπαιζόμαστε και μας λένε καθημερινά ψέματα ότι τελειώνουμε και δεν θα έχουμε άλλη ανάμιξη. Φοβόμαστε να μην στοχοποιηθούμε. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αλλάξουμε την άθλια κατάσταση την οποία βιώνουμε.
Οι ανώνυμοι φαντάροι της 34μκ Ταξιαρχίας”.
Οφείλει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να απαντήσει.
Παρ΄ ότι ουδέποτε ταυτιζόμαστε με οποιοδήποτε διαδικτυακό φορέα, εν τούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύσουμε αυτή την επιστολή και να ρωτήσουμε:
Είναι πραγματική όχι; Και εάν ναι, είναι δυνατόν τα ελληνόπουλα που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους, για την υπεράσπιση της Πατρίδος, να μετατρέπονται σε υπηρέτες – εργάτες κατασκευής HotSpot;
Υπάρχει υποχρέωση των αρμοδίων στρατιωτικών και πολιτικών φορέων, να δώσουν άμεσες απαντήσεις!!
Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης των μεγαλοεκδοτών – μεγαλοεργολάβων, δικαίως ποιούν τη νήσσα, για να μη θίξουν την αμαρτωλή Εξουσία, λόγω και της χορήγησης των νέων αδειών των τηλεοπτικών συχνοτήτων!!!

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ… Τα ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ που ΨΕΚΑΖΟΥΝ Καθημερινά τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Από Μέσα (ΦΩΤΟ)

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ BILD: «Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ… Βιομηχανία δισεκατομμυρίων η Τουρκία»


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ BILD
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «BILD»
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε μέσα τους πρόσφυγες», είναι ο τίτλος της συνέντευξης, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό διπλή πίεση: οι πολλοί πρόσφυγες επιβαρύνουν υπερβολικά τη χώρα και στη Βουλή κλονίζεται η πλειοψηφία του, η οποία πρέπει να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις – χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξουν επιπλέον δάνεια βοήθειας των κρατών του ευρώ».
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ BILD 2
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild:
– Κ. Πρωθυπουργέ, πρώτα η κρίση χρέους, τώρα ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο προσφυγικό δράμα: υπάρχει κατάρα πάνω από την Ελλάδα;
– Η θέση της Ελλάδας μόνο και μόνο γεωγραφικά ήταν πάντα ταυτόχρονα ευχή και κατάρα. Οι άνθρωποι έρχονται σε μας πολύ ευχάριστα για διακοπές, αλλά είναι και μια ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή, στην οποία διασταυρώνονται τρεις ήπειροι. Ήδη από την αρχαιότητα η Ελλάδα ήταν κατ’ επανάληψη τόπος πολέμων και αντιπαραθέσεων. Τώρα, στην προσφυγική κρίση, είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής και αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση. Όπως και με την οικονομική κρίση, το θέμα για μας και για όλη την Ευρώπη είναι να δείξουμε αλληλεγγύη και να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα.
– Τι είναι χειρότερο για σας: η κρίση χρέους ή η προσφυγική κρίση;
– Δεν πρέπει να συγχέουμε τις δύο μεταξύ τους! Πιστεύω όμως ότι η προσφυγική κρίση είναι για όλη την Ευρώπη ακόμη πιο επικίνδυνη, διότι απειλεί το σύνολο της ΕΕ υπαρξιακά. Όταν, όπως τώρα, τίθενται υπό αμφισβήτηση από ορισμένους οι κοινές μας αξίες, όταν ξαφνικά οι κανόνες ισχύουν μόνο για μερικούς, τότε αυτό δεν έχει πλέον μεγάλη σχέση με κοινότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού.
– Αναφέρεστε στους κανόνες. Όπως και στην κρίση χρέους, τίθεται το ερώτημα: γιατί η Ελλάδα δεν τηρεί τους κανόνες; Σύμφωνα με την Συμφωνία του Δουβλίνου, είναι αρμόδια για την διεκπεραίωση μιας διαδικασίας ασύλου αυτή η χώρα της Ε.Ε. στην οποία μπαίνει ένας μετανάστης στον χώρο της ΕΕ…
– Για άλλη μια φορά: Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την κρίση χρέους με την προσφυγική κρίση! Στην κρίση χρέους ματώσαμε και ματώνουμε ακόμη σήμερα για να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες. Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Δεν παραβιάσαμε τους κανόνες από πρόθεση, απλώς το θέμα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Δεν έχουμε πρόβλημα να φυλάξουμε τα χερσαία σύνορά μας, αλλά η ακτογραμμή μας είναι πάνω από 10.000 χιλιόμετρα.
Επιπλέον, όταν βρίσκουμε στα ύδατά μας ένα πλοίο σε κίνδυνο, είμαστε υποχρεωμένοι κατά το Διεθνές Δίκαιο να το μεταφέρουμε σε ασφαλές μέρος. Φανταστείτε ότι υπάρχουν νησιά με 150 κατοίκους, στα οποία φτάνουν ξαφνικά 1.500 πρόσφυγες σε μια μέρα. Τι να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους; Είναι ασήκωτο βάρος για την Ελλάδα. Και αυτό έχει σχέση μόνο με την γεωγραφική μας θέση. Και με τίποτα άλλο.
– Πράγματι έχει κανείς την εντύπωση ότι για την Ελλάδα το θέμα πρωτίστως είναι να προωθήσει τους πρόσφυγες όσο το δυνατόν γρηγορότερα προς την Βόρεια Ευρώπη.
– Πρέπει να καταλάβουμε την νοοτροπία των προσφύγων. Βομβαρδίστηκαν στα σπίτια τους, διακινδύνευσαν τη ζωή τους στην φυγή για να έρθουν στην Ελλάδα, την πύλη προς την Ευρώπη. Αλλά η Μέκκα βρίσκεται για τους πρόσφυγες πιο πάνω, στον Βορρά! Οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση και ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί δουλειά. Πώς να σταματήσουμε τους ανθρώπους, όταν θέλουν να συνεχίσουν; Δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν μπορούμε να κλείσουμε μέσα τους ανθρώπους, αυτό αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες. Μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε, να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην θάλασσα, να τους φροντίσουμε και να τους καταγράψουμε. Μετά όλοι θέλουν να συνεχίσουν. Για αυτό η διαδικασία μετεγκατάστασης είναι η μοναδική λύση.
– Εάν τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν πράγματι να φυλαχθούν, μπορούν τότε τα σύνορα της Ελλάδας να είναι πραγματικά εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.;
– Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η Κεντρική Ευρώπη, αλλά υπάρχουν και χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία κι εμείς, που έχουν θαλάσσια σύνορα. Είναι σωστό ότι πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην φύλαξη, αλλά κοιτάξτε: στην καταγραφή και στα Hotspots σημειώσαμε ήδη τρομερή πρόοδο. Εκεί φθάνουμε τώρα στο 100%.
– Εν τω μεταξύ δημιουργούνται στην Βαλκανική Διαδρομή τετελεσμένα και κλείνουν σύνορα. Ευρωπαϊκές εφημερίδες έχουν τίτλους: «Η Ελλάδα έχασε τον έλεγχο των προσφύγων». Ισχύει;
– Αυτό το οποίο κάποιες χώρες συμφώνησαν και αποφάσισαν, αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες, σε όλη την Ευρώπη και το εκλαμβάνουμε ως μη φιλική ενέργεια! Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!
– Άρα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου;
– Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις. Έχουμε ήδη 30.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, μπορούμε να δεχτούμε ακόμη 20.000 επιπλέον. Έχουμε εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών μας, την στιγμή που άλλοι δεν έχουν εκπληρώσει ούτε καν 10% και προτιμούν να μας ασκούν κριτική. Αλλά λέω και πολύ ανοιχτά: εάν συνεχίσουν οι πρόσφυγες να έρχονται σε αυτόν τον αριθμό από την Τουρκία, εάν τα βαλκανικά σύνορα παραμείνουν σχεδόν κλειστά, τότε θα γίνει για μας πολύ κρίσιμο.
– Θα γίνει η Ελλάδα «ο Λίβανος της Ευρώπης»;
– Πρόκειται σίγουρα για μια ανθρωπιστική κρίση. Οι πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν από εδώ προς τον Βορρά, αλλά δεν μπορούν. Το λέω ξεκάθαρα: πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ μια σωστή στέγαση, η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, ασχέτως του πόσοι έρχονται. Αλλά αυτό που απαιτούμε είναι μια δίκαιη κατανομή. Δεν μπορούμε να γίνουμε μόνιμα μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, οι οποίες δεν θέλουν να βρίσκονται εδώ.
– Φοβάστε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να εγκαταλείψει πλήρως την Ελλάδα και να σας αποκλείσει από την Ζώνη Σένγκεν;
– Όχι, αυτό δεν το φοβάμαι, διότι υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης! Στο τέλος θα είναι εκείνοι στην Ευρώπη απομονωμένοι, οι οποίοι τώρα ύψωσαν συρματόπλεγμα, οι οποίοι διώχνουν τους πρόσφυγες με τη βία, οι οποίοι μεταμορφώνουν τις χώρες τους σε φρούριο. Εμείς αντιθέτως είμαστε σε συμμαχία με τις χώρες οι οποίες δείχνουν αλληλεγγύη. Και αυτές είναι χώρες με τις οποίες στην οικονομική κρίση είχαμε ακόμη πολύ μεγάλα προβλήματα…
– Τι θα γίνει με την Ελλάδα αν και η υπόλοιπη Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας – κλείσει τα σύνορά της;
– Η Γερμανία έπραξε σε αυτή την κρίση πολύ καλά και έδειξε ανθρώπινη συμπεριφορά. Και για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι ιδιαίτερα η Γερμανία θα υπερασπιστεί αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες. Έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να λύσουμε αυτή την κρίση, πρέπει να φροντίσουμε για ειρήνη στην Συρία. Ταυτόχρονα, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να περιοριστούν τα μεταναστευτικά κύματα από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Και μετά είναι σημαντικό να λειτουργήσει επιτέλους η κατανομή των προσφύγων εντός της Ευρώπης.
– Αλλά, για άλλη μια φορά: τι θα συμβεί αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της;
– Ήδη έχουμε χώρες όπως την Αυστρία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι οποίες έκλεισαν τα σύνορά τους χωρίς η Γερμανία να έχει λάβει η ίδια μια τέτοια απόφαση. Άρα η κατάσταση ανάγκης υπάρχει ήδη.
– Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήταν στην οικονομική κρίση η οποία οξεία αντίπαλός σας. Τώρα ξαφνικά επαινείται από την Ελλάδα. Τι συνέβη;
– Είναι σωστό ότι η Καγκελάριος είχε στην κρίση χρέους μια σκληρή πολιτική προσέγγιση. Τώρα στην προσφυγική κρίση αποφάσισε όμως μια ανθρώπινη προσέγγιση και απέδειξε τον ηγετικό της ρόλο. Αν η Καγκελάριος είχε συμπεριφερθεί όπως ο Όρμπαν, τότε η Ευρώπη μάλλον θα είχε ήδη διχαστεί και θα είχε έτσι αποτύχει. Δεν είμαστε πάντα της ίδιας άποψης αλλά έχουμε μια πολύ έντιμη σχέση και αμοιβαίο σεβασμό. Είμαι όπως η Καγκελάριος Μέρκελ της άποψης ότι η Ευρώπη μπορεί, μέσω της προσφυγικής κρίσης, στο τέλος να γίνει ακόμη πιο δυνατή.
– Την Δευτέρα θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν θέλει ή δεν μπορεί να μειώσει των αριθμό των προσφύγων;
– Η Τουρκία πρέπει να επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος, βρίσκονται εκεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Αν συνεργαστούμε με την Τουρκία, θα θέσουμε το πρόβλημα υπό έλεγχο. Οι πρόσφυγες δεν έρχονται σε μας κολυμπώντας, έρχονται με σωσίβια και σε σκάφη τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία. Αυτό είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και με αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του.
– Η Τουρκία ζητάει για την παραχώρησή της την απελευθέρωση της βίζας. Ζητάει η Ελλάδα στην προσφυγική κρίση κούρεμα χρέους;
– Οι διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες. Θέλω όμως να πω το εξής για την κρίση χρέους. Υπογράψαμε τον Ιούλιο ένα πρόγραμμα και το τηρούμε. Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ. Κατ’ επανάληψη έρχονται από εκεί νέες απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία. Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προσφυγική κρίση. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να μεταθέσουμε οτιδήποτε σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Και μάλιστα άμεσα.





hellasforce

Αυτό είναι το κείμενο που υπέγραψαν οι αρχηγοί

ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Αυτό είναι το κείμενο που υπέγραψαν οι αρχηγοί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά.
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,  κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.
Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:
Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της.  Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.  Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.
II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.
Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.
III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».
Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται.  Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.
Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.





hmerisia

Ολο το παρασκήνιο της σύγκρουσης - Οι «καυτοί» διάλογοι και η συμφωνία στο παρά πέντε

TΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Ολο το παρασκήνιο της σύγκρουσης - Οι «καυτοί» διάλογοι και η συμφωνία στο παρά πέντε

Σε κλίμα μεγάλης έντασης, με συγκρούσεις, καρφιά, εκρήξεις και πολλές αντεγκλήσεις, διεξήχθη η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Μπορεί να εκδόθηκε ένα ανακοινωθέν για μίνιμουμ εθνική συνεννόηση, ωστόσο, ούτε κοινό ήταν (αφού δεν υπέγραψαν οι κ. Κουτσούμπας και Λεβέντης) ούτε διαφάνηκε κάποια γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Ο καθένας πήγε με τη δική του ατζέντα, στο τραπέζι έπεσε η Οικουμενική κυβέρνηση αλλά και η... ανικανότητα της παρούσας κυβέρνησης να διαχειριστεί το Προσφυγικό.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών "κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού" εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Μαξίμου.
"Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα" σημειώνουν από το Μαξίμου και προσθέτουν:
"Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις".
«Η Γερμανία είναι μαζί μας, αλλά η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας περισσότερο από μια φορές στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παλαιότερα καταγράφονταν και ταυτοποιούνταν περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμπαιναν στην Ελλάδα, αλλά πλέον αυτό γίνεται για το 100%.
Παραδέχτηκε επίσης ότι μπαίνουν καθημερινά στη χώρα περί τους 1.500 με 2.000 ανθρώπους και βγαίνουν μόνο 200 με 300. Παρά ταύτα, επέμεινε να χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη», ενώ ανέφερε ότι δεν φτιάχνονται δομές φιλοξενίας στα σύνορα για να μην ενισχύσουμε τις ροές.
Εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί η συμφωνία για να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, είπε ότι το όριο παραμονής στην Ελλάδα είναι το 1/50 του συνολικού αριθμού, αφού είμαστε το 1/50 της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο βέτο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι μία άσκηση απειλής που βοηθάει».
Αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο πρωθυπουργός μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε και την πολιτική της πρώην υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων αρχηγών και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο τελευταίος είπε ότι «είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στα πλαίσια μίας στρατηγικής».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «η Τασία έπρεπε να τα πει αυτά, αν και τώρα λέμε άλλα» και ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κάλεσε να αναγνωρίσει ότι «την πολιτική σας την έχει καταδικάσει η πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε κανενός την κεφαλή επί πίνακι, αλλά δε θα σας δίνουμε και συγχωροχάρτι για όσα συνέβησαν. Ακόμα και ο Μουζάλας είχε την τόλμη να μιλήσει για σοβαρά λάθη το 2015».
Ο πρωθυπουργός γελώντας, αντέδρασε: «Εντάξει, ο Σταύρος θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ας τον έχει».
Πολύ λόγος έγινε για τη δράση των ΜΚΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι «απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε ότι «οι περισσότερες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια».
Ο κ. Κουτσούμπας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εξ αρχής και στερεότυπα έθετε το θέμα της οικουμενικής, καλώντας και τους υπολοίπους αρχηγούς να πάρουν θέση.
Τα πνεύματα άναψαν όταν ο Βασίλης Λεβέντης από την αρχή ζήτησε οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, που δεν θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε:
"Αν δεν αποφασίσουμε οικουμενική κυβέρνηση, δεν συζητώ για το προσφυγικό. Δεν σας νοιάζει η Ελλάδα. Όλα τα άλλα προβλήματα, τα λύσαμε και δεν δέχεστε;" .
Με την πρόταση Λεβέντη δεν συμφώνησε κανένας από τους αρχηγούς και η συζήτηση επεκτάθηκε στην ουσία του προσφυγικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου, πρόταση με την οποία δεν συμφώνησε ο κ. Τσιπρας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ είχνα τον εξής διάλογο:
  • Κ. Μητσοτάκης: Είναι αναγκαία τα κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας για όσους δεν είναι πρόσφυγες και θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.
  • Αλ. Τσίπρας: Εμείς λειτουργούμε με βάση τη συνθήκη της Γενεύης. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής για τους παράτυπους μετανάστες.
Η Φώφη Γεννηματά έθεσε το θέμα της επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών και να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας απ' όλες τις φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις και ακολούθησε ο εξής διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα:
  • Φ. Γεννηματά: "Είστε διστακτικός κ. πρωθυπουργέ σε σχέση με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, τον διαχωρισμό μεταναστών-προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου. Πόσοι τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα; Οι υπουργοί λένε άλλος 50.000, άλλος 100.000 και άλλος 150.000".
  • Αλ. Τσίπρας: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις τους.
  • Φ. Γεννηματά: Τι εννοείς παρερμηνεύτηκαν; Περίμενα τουλάχιστον να πείτε ότι είναι λάθος. Όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις για τις 50-100-150.000 πρόσφυγες. Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση; Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι αλληλεγγύη;
Οξύτατη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και ο επικεφαλής του ΠοταμιούΣταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα:
"Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και εσάς προσωπικά κ. πρωθυπουργέ, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο. Να το παραδεχτείτε δημόσια".
Τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη ενόχλησαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια από τις διακοπές που δέχθηκε από τον κ. Λεβέντη του είπε με αυστηρότητα: «Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα».

Στη διάρκεια του διαλείμματος, πάντως, το κλίμα μεταξύ των αρχηγών ήταν χαλαρό και επέτρεπε στον πρωθυπουργό να σχολιάσει το αθλητικό παράστημα του προέδρου της ΝΔ.

«Πως διατηρείσαι;», ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα. «Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον διάλογο των δύο παρενέβη ο κ. Λεβέντης για να πει: «Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών».

Επισης, όσον αφορά στον κ. Λεβέντη, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που μιλούσε η κυρία Γεννηματά, εκείνος έκανε τον σταυρό του!

Ανικανότητα
Στο επικεντρο της σύσκεψης, πάντως, βρέθηκε η ικανότητα ή η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Όταν είχε συμφωνηθεί η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της Προεδρίας από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ η Φώφη Γεννηματά πλησίασε τους πρακτικογράφους και τους έδωσε μία παράγραφο για να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση ως δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε και την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία της κυβέρνησης:
«Η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση. Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ' ελάχιστον».

Μόλις διάβασε τη δήλωση ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα.
«Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά να του ζητήσει να γράψει και αυτός τη δική του δήλωση. «Και ο Σταύρος (σ.σ. Θεοδωράκης) να εντάξει τη θέση του για υπουργό κοινής αποδοχής», πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ενόψει αδιεξόδου ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Οι θέσεις σας έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και θα επισημαίνουμε και στην ανακοίνωση πως ασκήσατε κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» έδωσε τη «λύση» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τασσόμενος εμμέσως υπέρ του πρωθυπουργού. 









HMERISIA