Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Εθνικό έγκλημα: Δίνουμε θαλάσσιες ζώνες στην Αλβανία...


Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς σύμφωνα με αλβανικές πηγές κατλα τη διάρκεια της επίσκεψης του θα συζητήσει το θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Ελλάδα και Αλβανία επιθυμούν τάχιστα λύση στο ζήτημα χωρίς να υπάρξει ανάγκη προσφυγής σε Διεθνές Δικαστήριο. Όπως φαίνεται η ελληνική πλευρά θα κάνει πίσω στη Συμφωνία, η οποία δεν θα αλλάζει τους όρους που απέρριψε το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά επιστρέφει στην Αλβανία 250-300 τετρ χλμ από την θαλάσσια έκταση που είχε η Ελλάδα από την πρώτη Συμφωνία.
Στην πράξη αυτό σημαίνει οριοθέτηση σύμφωνα με τη μέση γραμμή στα στενά των Αγ. Σαράντα και καθιέρωση των συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια βόρεια των νήσων Οθωνοί. Αυτή η παραχώρηση της Αθήνας, ικανοποιεί όπως φαίνεται, και την αλβανική κυβέρνηση, η οποία δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να χάσει την κυριαρχία της στο θαλάσσιο αυτό κομμάτι. Μια άλλη λεπτομέρεια που αναμένεται να προστεθεί στη Συμφωνία, είναι και το ανεπίσημο αίτημα της Αθήνας, ώστε στους ομίλους έρευνας πετρελαίου και αερίου στο θαλάσσιο οικόπεδο JONI 5, να μετέχουν και ελληνικές εταιρείες. Ως αντάλλαγμα μιας συμφέρουσας Συμφωνίας, η Αθήνα θα εξετάσει θετικά και ορισμένες τεχνικές πτυχές σε θέματα ειδικού χαρακτήρα των διμερών σχέσεων.




phgh:voice news

ΒΟΜΒΑ: Έτοιμες οι ΗΠΑ να επιτεθούν στην Γερμανία


obama isis

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι ΗΠΑ... Η Ουάσινγκτον είναι πλέον πανέτοιμη να επέμβει στις εξελίξεις στην Ευρώπη αν χρειαστεί, καθώς έχει ενεργοποιήσει μια ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία στελεχώνεται από άτομα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και από στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει εντολή από τον Μπαράκ Ομπάμα και βρίσκεται σε επιφυλακή για το επόμενο 48ωρο, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια εμπλοκή μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Με άλλα λόγια, εάν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στις θέσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη στα ίσια με τους Αμερικανούς. Το Βερολίνο εάν συνεχίσει να απειλεί τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ θα υποστεί και τις συνέπειες...




phgh:voice news

"Η Γερμανία καταστρέφει την Ευρώπη"! Δίχως τέλος τα "καμπανάκια"


Image

Δεν έχουν τελειωμό οι νουθεσίες φημισμένων οικονομολόγων προς την Γερμανία. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς βραβευμένος με νόμπελ επανέρχεται και επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι
«η Γερμανία έχει δείξει έλλειψη αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να υπάρχει μια ζώνη του ευρώ χωρίς ένα ελάχιστο αλληλεγγύης. Η κρίση αυτή έχει υπονομεύει πλήρως το κοινό όραμα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό είναι μια καταστροφή».

Ο Στίγκλιτς αναφερόμενος στην ελληνική κρίση υποστηρίζει ότι «αν η ΕΚΤ επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι και επιτευχθεί μια συμφωνία, οι πληγές μπορεί να επουλωθούν, αλλά αν η Γερμανία καταφέρει να την χρησιμοποιήσει για να αποκλείσει την Ελλάδα, νομίζω ότι οι ζημιές θα είναι πολύ, πολύ βαθιές».



phgh:onalert

"Εως εδώ"! Μήνυμα Καμμένου προς δανειστές και πρωθυπουργό


Image

“Εως εδώ”! Το μήνυμα του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο twitter, δίνει τον τόνο που επικρατεί τουλάχιστον στο κομμάτι της κυβέρνησης που εκφράζεται από τον ΑΝΕΛ. Τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τις απαιτήσεις των Γερμανών έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Από τον οποίο ελάχιστοι μπορούν να υποστηρίξουν τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι που θα υποχωρήσει και τι δεν σκοπεύει να δεχτεί. Κάποιοι λένε ότι το πραγματικό δίλημμα που έχει να διαχειριστεί είναι η άνευ όρων συνθηκολόγηση και η άτακτη χρεοκοπία.

Ο Καμμένος με τον μήνυμά του υπενθυμίζει ποια είναι τα ελληνικά όρια. Το “εως εδώ” μπορεί να ερμηνευθεί ως υπενθύμιση στον πρωθυπουργό.







phgh:onalert

Συμφωνεί ο νεοφιλελέρας Σουλτς στη δημιουργία Ταμείου με περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Η Rheinmetall κερνάει σαμπάνιες



Photos_Politics_Martin_Schulz._742315385Την πρόταση που υπήρχε στο γερμανικό non paper που διέρρευσε το Σάββατο για τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο η Ελλάδα θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία της προκειμένου να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, σχολίασε ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η ιδέα του Ταμείου προήλθε από τον Γιούνκερ», εξήγησε ο κ. Σουλτς, εμφανιζόμενος ο ίδιος θετικός σε μια τέτοια ιδέα.

Ο Σοιμπλε απαίτησε την Δημόσια περιουσία; Οταν το γράφαμε το 2011 ήμασταν «κινδυνολόγοι» 

«Ο κ. Γιούνκερ είχε κάνει λόγο γι’ αυτήν την ιδέα», στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Εάν συζητήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνο επί αριθμών αλλά και επί της αρχής. Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό και τι δεν είναι με τη διαχείριση του χρέους. Να δούμε ακόμη την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει», διευκρίνισε.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είχε εχθρική σε αυτήν την ιδέα, άλλα το ερώτημα είναι ποιος θα το ελέγχει, ποιος θα έχει τη διαχείριση», είπε και εξήγησε πως το θέμα «θα συζητηθεί απόψε».

ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥΣ ΙΣΟΒΙΑ! ΑΦΗΣΑΝ ΧΡΕΟΣ 50δις ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!

«Δεν είναι κακή ιδέα» επανέλαβε και είπε πως «μπορούμε να βρούμε μια λύση απόψε για τη δημιουργία αυτού του Ταμείου». Ωστόσο, τα 50 δισ. ευρώ που ανέφερε το γερμανικό non paper «είναι εκτός συζήτησης».

Αναφορικά με το non paper, ο κ. Σουλτς είπε πως δεν το γνωρίζει. «Δεν είμαι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δεν ξέρω από πού ήρθε».

Ο κ. Σουλτς επανέλαβε ότι το βασικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί για τη δημιουργία του Ταμείου είναι η ιδιοκτησία, καθώς είναι στοιχείο εθνικής κυριαρχίας.

«Είναι μια ρευστοποίηση των εθνικών αγαθών, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτά τα χρήματα σε ένα Ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε λύσεις για την καλύτερη διαχείριση του χρέους. Πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χρήματα για τη διαχείριση του χρέους», τόνισε.






phgh:http://greeknation.blogspot.gr/

Τα 'βρώμικα' χέρια του Σόιμπλε, ένα σκάνδαλο και μία αυτοκτονία



Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνηθίζει να κάνει επίκληση στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους "κανόνες". Ωστόσο στην πολιτική του καριέρα, έχει παραδεχθεί και ο ίδιος χρηματισμό για λογαριασμό του κόμματος του. Ο πρώην εφοριακός είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο με το ταμείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάτι που του στέρησε την ηγεσία του και τον δρόμο για την Καγκελαρία. Στις αρχές του 2000 όταν ήταν αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξέσπασε ένα σκάνδαλο, που αφορούσε "μαύρο χρήμα", που μπήκε στα ταμεία του κόμματος το 1994.



Μέσα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είχε παραδεχτεί, ότι είχε συναντηθεί με έμπορο όπλων, αλλά είχε αρνηθεί, ότι είχε πάρει βαλίτσα με χρήματα. Όμως η αυτοκτονία ενός συνεργάτη του και οι αποκαλύψεις των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης τον ανάγκασαν να εμφανιστεί και πάλι στη Βουλή και να πει "συγνώμη, είπα ψέματα". Εν συνεχεία παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, στην οποία τον διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, που είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

 

Η "βρώμικη" χρηματοδότηση των Χριστιανοδημοκρατών

Το 1998 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεκδικεί την Καγκελαρία με αντίπαλο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά οδηγήθηκε σε μία απρόσμενη ήττα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ξεσπάει το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση του CDU από έμπορο όπλων.
Όπως έγραφε η Καθημερινή αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου:
"Συνάντησα τον κ. Σράιμπερ το 1994 σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Μιλήσαμε για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού μας αγώνα" έλεγε στη Βουλή ο πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Με βαλίτσα ή χωρίς;" τον διέκοψε ο βουλευτής των Πρασίνων κ. Κρίστιαν Στρόμπελε, υπαινισσόμενος το γεγονός ότι το 1991 ο ίδιος κ. Σράιμπερ είχε παραδώσει μια βαλίτσα με ένα εκατομμύριο "άπλυτα" μάρκα στον τότε ταμία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Λάισλερ Κιπ. "Χωρίς" ήταν η απάντηση. "Αυτό ήταν όλο". "Την άλλη ημέρα ο κ. Σράιμπερ μου έφερε στο γραφείο μου 100.000 μάρκα" συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε
"Δεν μιλάω ποτέ δημόσια για πράγματα για τα οποία δεν είμαι εντελώς σίγουρος" εξήγησε ο ίδιος. Ενδιαμέσως όμως ξέρει ότι η τότε ταμίας του κόμματος κυρία Μπριγκίτε Μπαουμάιστερ καταχώρισε τα χρήματα στα λογιστικά βιβλία της οργάνωσης με τρόπο που παραβίαζε τον νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων. "Το λάθος ήταν αποκλειστικά της κυρίας Μπαουμάιστερ" διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε. "Εγώ δεν φέρω την παραμικρή ευθύνη".
"Χάος, δράμα, συμφορά" ήταν ο τίτλος της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας του Αμβούργου "Die Zeit". "Οι υποκρισίες του Σόιμπλε προκαλούν συμπόνια". Ο πολιτικός, που είχε υποσχεθεί την πλήρη διαλεύκανση του "σκανδάλου Κολ", ήτοι της παράνομης συλλογής χρημάτων και του λαδώματος κομματικών στελεχών από τον προκάτοχό του στην προεδρία του κόμματος κ. Χέλμουτ Κολ, συνελήφθη κλέπτων και ο ίδιος. Και όχι μόνο αυτό. "Την ίδια "διαφώτιση" μας υπόσχεται και τώρα, παρά το γεγονός ότι παραπλάνησε τη Βουλή και αγγίζει με βελούδινα γάντια τον πρωταγωνιστή των παρανομιών, τον Κολ".

 

Η αυτοκτονία που συγκλόνισε τη Γερμανία

Η αυτοκτονία του οικονομικού υπευθύνου του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, Βόλφγκανγκ Χίλεν, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, τη στιγμή που στην Μπούντεσταγκ διεξαγόταν η συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα του CDU. Αρχικά το μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση, αλλά λίγο αργότερα η είδηση του θανάτου επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιόακιμ Χέρστερ, που σε σύντομη δήλωσή του προς στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε από επίσημα χείλη την πληροφορία ότι ο ηλικίας 49 ετών Χίλεν βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 20 Ιανουαρίου του 2000.

 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Χίλεν άφησε ένα σημείωμα, στο οποίο εξηγούσε ότι αυτοκτόνησε για προσωπικούς λόγους. "Σύμφωνα με την πληροφόρηση που διαθέτουμε μέχρι στιγμής, τα κίνητρα της αυτοκτονίας ήσαν προσωπικού χαρακτήρα", είπε ο Χέρστερ και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ανακοίνωση, όσο εκκρεμεί η αστυνομική έρευνα. Το Associated Press είχε μεταδώσει τότε ότι ο Χίλεν ανέφερε στο σημείωμα του και την απογοήτευσή για το σκάνδαλο που συγκλόνισε το κόμμα, καθώς και την κατάθλιψή του για το γεγονός ότι η μεταφορά της Βουλής από τη Βόννη στο Βερολίνο τον έχει αποσπάσει από την οικογένειά του.
Η είδηση του θανάτου διέκοψε τη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο Χίλεν ήταν επικεφαλής του τμήματος προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δεν ήταν βουλευτής.
Νωρίτερα, η ερευνητική επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε το σκάνδαλο των "μαύρων λογαριασμών", είχε κλητεύσει τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ να καταθέσει ενώπιόν της.
Η στάση του Κολ, αλλά και οι εξελίξεις των σκανδάλων "εξανάγκασαν" τον ηγέτη του CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσει συγνώμη από τη Βουλή.
Μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ, ζήτησε συγνώμη επειδή είχε πει ψέματα ότι δε γνώριζε πως το κόμμα του είχε αποδεχτεί δωρεά 100.000 μάρκων από έναν έμπορο όπλων. "Πριν από λίγες εβδομάδες, από το ίδιο βήμα της Βουλής, όταν η ατμόσφαιρα ήταν κάπως πιο ζωηρή απ’ ό,τι είναι σήμερα, δεν αντέδρασα όπως έπρεπε. Λυπάμαι γι’ αυτό και ζητώ συγνώμη εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος", τόνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στα μέλη της Μπούντεσταγκ.
 
Ωστόσο, η αξιοπιστία Σόιμπλε είχε τρωθεί, καθώς είχε δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι δε γνώριζε τον Γερμανοκαναδό έμπορο όπλων Καρλχάιντς Σράιμπερ , για να ομολογήσει όμως αργότερα ότι και αυτός υπήρξε αποδέκτης μιας "δωρεάς" 100.000 μάρκων, που δεν εμφανίστηκε νομότυπα στα λογιστικά βιβλία του κόμματος.
Η Μέρκελ πλέον "έπαιζε" μόνη της. Χαιρέτησε την "κάθαρση των Χριστιανοδημοκρατών" και ανήλθε στην ηγεσία του κόμματος.

Οι Φιλελεύθεροι εμπόδιο στο δρόμο για την προεδρία

Στη μεγαλύτερη επιθυμία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να γίνει δηλαδή Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, στέκονται εμπόδιο το 2004 οι Φιλελεύθεροι, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Το 2004 η Μέρκελ αρνήθηκε να τον υποστηρίξει για Πρόεδρο της Γερμανίας και αντ’ αυτού επέλεξε τον Χορστ Κέλερ.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2005, η Μέρκελ νίκησε τον Σρέντερ και έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας. Ο Σόιμπλε επιλέγεται και πάλι για υπουργός Εσωτερικών με τους αναλυτές να αναφέρουν πως η Μέρκελ προτιμούσε να τον έχει στην κυβέρνησή της παρά να του δώσει κάποιο ρόλο εκτός του υπουργικού συμβουλίου, όπως για παράδειγμα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενδεχομένως από εκεί να ήταν πιο επικίνδυνος.
Η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών επαναφέρει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργικό συμβούλιο. Το 2009 η καγκελάριος Μέρκελ του προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. "Θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει η καγκελάριος", δηλώνει τότε λακωνικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι ένας αφοσιωμένος άνθρωπος. Δεν είμαι ωστόσο ιδιαίτερα εύκολος. Στην ηλικία που βρίσκομαι δεν είναι εύκολο να με κάνεις ό τι θέλεις".
Κλείνουμε τέλος με μια ερώτηση για τη Siemens, που άφησε "άγαλμα" των Γερμανό υπ. Οικονομικών
Στις 5 Φεβρουαρίου ο Γερμανός υπ. Οικ έδινε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Στα πλαίσια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο Β. Σόιμπλε δέχθηκε μια ερώτηση που τον έφερε σε πραγματικά άβολη θέση.
Η ερώτηση ετέθη από τον δημοσιογράφο του Mega και της Εφημερίδας των Συντακτών, Παντελή Βαλασόπουλο, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της γερμανικής εμπλοκής στη διαφθορά, φέροντας ως παράδειγμα τη Siemens και το Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ο Χριστοφοράκος είναι το μεγαλοστέλεχος του ελληνικού τμήματος της εταιρείας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο και έχει διαφύγει στη Γερμανία, η οποία αρνείται να τον εκδώσει στη χώρα μας. Ο Σόιμπλε φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ερώτηση και αρκέστηκε να πει ότι ο καθένας έχει την ευθύνη να καθαρίζει το χώρο γύρω από το σπίτι του.
Η ερώτηση στο 31ο λεπτό:



phgh:http://greeknation.blogspot.gr/

Οι Άραβες είναι εδώ! Έμπρακτο ενδιαφέρον για αγορά όπλων και πυρομαχικών από Ελλάδα


Image


Οι ΄Αραβες είναι εδώ! Οι σχέσεις της Ελλάδας μ΄ όλες σχεδόν τις χώρες της Μέσης Ανατολής μπορεί να έχουν περάσει “από 40 κύματα” τα τελευταία χρόνια, κυρίως με δική μας ευθύνη,αλλά πάντα θεωρούνται καλές. Η ισορροπία που η Ελλάδα κλήθηκε να διατηρήσει μεταξύ των θερμών σχέσεων της με το Ισραήλ και των παραδοσιακών της σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και την Μέση Ανατολή δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Αλλά αν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις ειδικά στον τομέα των ελληνικών εξοπλισμών τα πράγματα πάνε καλά. Και για να μην βγάλετε λάθος συμπεράσματα δεν αγοράζουμε εμείς τίποτα. Πουλάμε!

Η υπόθεση την πώλησης των μεταχειρισμένων BMP-1 στην Αίγυπτο ,όπως μαθαίνουμε ήταν μόνο η αρχή. Οι πληροφορίες του Onalert.gr αναφέρουν ότι αυτή τη περίοδο αρκετές αραβικές χώρες έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την αγορά “ελεφρού οπλισμού” και πυρομαχικών από την Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά μεταχειρισμένου υλικού από την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές θέτουν ως ρεαλιστικό στόχο να συγκεντρωθούν τουλάχιστον τα 200 από τα 300 εκατομμύρια των νέων περικοπών που ζητούν οι δανειστές από την Εθνική Άμυνα. Μακάρι να είναι έτσι και τέλος πάντων όσο χρήμα κι αν συγκεντρωθεί ,ευπρόσδεκτο είναι.

Φυσικά η προθυμία αραβικών χωρών να προχωρήσουν σ΄ αυτές τις πομήθειες δεν είναι τυχαία.

Το ενδιαφέρον των αράβων όμως έχει εκδηλωθεί και εκτός ελληνικών εξοπλισμών.



Τέσσερα νέα Επιχειρηματικά Συμβούλια (Business Councils) θεσπίστηκαν στην Αθήνα
 την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία τα Επιχειρηματικά Συμβούλια (Business Councils) Ελλάδας-Κατάρ, Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας-Κουβέιτ, με πρωτοβουλία του πρώην Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Παναγιώτη Μίχαλου.

Πρόεδρος των νέων Επιχειρηματικών Συμβουλίων (Business Councils)  είναι ο κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν συσφίξει τους δεσμούς τους με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την αύξηση του εμπορίου, των επιχειρηματικών συνεργασιών και των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εισέλθουν στις αγορές αυτές με προϊόντα, υπηρεσίες και επενδυτικά σχέδια, καθώς υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για μεγαλύτερες επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες. Όλες αυτές οι χώρες έχουν εκφράσει το ένθερμο ενδιαφέρον τους για συνεργασία με την Ελλάδα και είναι πρόθεσή μας να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη πλατφόρμα που θα καθιστά αυτή τη συνεργασία δυνατή. Θα επικεντρωθούμε στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των επενδύσεων και του εμπορίου ανάμεσα στην Ελλάδα και αυτά τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Τα μέλη μας είναι πολύ έμπειροι επιχειρηματίες οι οποίοι κατανοούν τις τεράστιες δυνατότητες που προκύπτουν από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Και συμπλήρωσε: «Ευκαιρίες υπάρχουν και είναι πολλές, από νέες συνεργασίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και σημαντικές επενδύσεις από τις χώρες του Περσικού Κόλπου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χαίρει θετικής αντιμετώπισης από τους Άραβες εταίρους μας και εμείς έχουμε την πρόθεση να προωθήσουμε τη φιλία και την κατανόηση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να υλοποιηθούν επιτυχημένες συμφωνίες».

Ο κ. Μίχαλος κατέληξε λέγοντας: «Προσφέρονται εξαιρετικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν στις αγορές του Περσικού Κόλπου. Οι αγορές είναι πιο ώριμες και ταυτόχρονα ο Έλληνας επιχειρηματίας και το ελληνικό εμπορικό σήμα (brand) έχουν κερδίσει το σεβασμό και αναγνωρίζονται για την αξία τους, την ποιότητα και την καινοτομία».

Μεταξύ των μελών των νέων Επιχειρηματικών Συμβουλίων (Business Councils) είναι οι εταιρείες Aldemar Resorts,  ΑΝEK Lines, BCA Group, Consolidated Contractors Company, Intracom Holdings, Intralot, Pharmathen, Stealth Maritime Corporation, Terna, Βιοχάλκο, Διεθνές Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τράπεζα Πειραιώς και άλλες.
 






phgh:onalert

Τελεσίγραφο κατοχής στην Ελλάδα από το Βερολίνο! Ζητάνε "παράδοση" όχι συμφωνία


Image

Τελεσίγραφο κατοχής. Δεν μπορεί να δοθεί άλλος χαρακτηρισμός στο ευρωπαϊκό κείμενο που δόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόϊμπλε θέτει την Ελλάδα προ του εξής απαράδεκτου διλήμματος:

Ή έξοδο από την ευρωζώνη ή παραχώρηση ελέγχου της ελληνικής οικονομίας στο Βερολίνο μέσω Βρυξελλών! Αυτή ειναι η ουσία της πρότασης που δεν επιδέχεται οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία!

Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κείμενο υπάρχει αναφορά σε ένα Grexit, έστω κι αν είναι σε αγκύλη που σημαίνει ότι δεν συμφωνούν όλοι. Είναι ένα κείμενο σοκ αφού όσα ζητούν οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη και μετά να συζητηθεί ΑΝ θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας σε νέο πακέτο στήριξης, από τον ESM.

Είναι προφανές ότι το Βερολίνο θα τραβήξει το σχοινί μέχρι τέλους παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αλλά κυρίως οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα τους Γερμανούς, να λογικευθούν. Δεν θέλουν να το κάνουν κι αυτό είναι το επικίνδυνο, όχι πλέον μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη.

Αμερικανικές πηγές ,όπως μεταδίδουν Έλληνες ανταποκριτές από την Ουάσινγκτον ,χαρακτηρίζουν την γερμανική πρόταση ως “μαύρο αστείο” αδυνατώντας να πιστέψουν ότι υπάρχουν ευρωπαίοι πολιτικοί που στα σοβαρά προτείνουν να …παραδοθεί μια χώρα εν έτει 2015. Η δικαιολογί περί “έλλειψης εμπιστοσύνης” εκτός από αστεία ,είναι φθηνή και επικίνδυνη και παραπέμπει πλέον σε κανονικό πραξικόπημα με το Βερολίνο και τους δορυφόρους του να απαιτούν “αλλαγή κυβερνητικού σχήματος”!





phgh:onalert

"Η περιφρονημένη Ελλάδα θα δέσει τα χέρια σε NATO και ΕΕ"! Ποιος "νατοϊκός ναύαρχος το λέει


Image

«Ας το καταλάβουμε: Μια Ελλάδα, που θα βρεθεί έξω από την Ευρωζώνη θα είναι ένα οργισμένο, δυσαρεστημένο και ταλαιπωρημένο έθνος- αλλά και ένα έθνος που θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του στην Ε.Ε. και στο NATO, οργανισμούς που λειτουργούν μέσω ομοφωνίας . Mια μη συνεργάσιμη Ελλάδα στο μέλλον θα μπορούσε να τα «δέσει τα χέρια» των οργανισμών». Τάδε έφη Τζέϊμς Σταυρίδης σε εκτενές άρθρο του στο Foreign Policy.

Ο ναύαρχος και πρώην SACEUR (Ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη) , Τζέιμς Σταυρίδης, γράφει για την “περιφρονημένη Ελλάδα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «εφιάλτη τόσο για την Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ».

Ο ναύαρχος Σταυρίδης επισημαίνει τα προβλήματα που θα προκληθούν για τις κυρώσεις στη Ρωσία και το Ιράν. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας προβληματικός παράγοντας παρεμπόδισης σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις που αφορούν στην Ε.Ε., όπως στις προσπάθειες για συμφωνία με το Ιράν όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα».

Ο πρώην SACEUR σημειώνει ακόμη ότι μια διαλυμένη Ελλάδα θα ήταν μέγα θέμα για NATO και ΕΕ και για άλλους λόγους:

«Η πρόσβαση σε ελληνικές βάσεις- οι περισσότερες σε γεωπολιτικά σημαντικές τοποθεσίες, όπως η Σούδα στην Κρήτη- θα επηρεαζόταν. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς τη σημαντική γεωγραφική θέση της Ελλάδας στη ναυτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μεγάλων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο».







phgh:onalert

ΟΧΙ του Αλέξη στο ταμείο δημόσιας περιουσίας – Διακόπηκε η σύνοδος κορυφής!


Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις - «Τέρας» χαρακτηρίζει το Μαξίμου το προσχέδιο του EurogroupΤην άρνηση του έλληνα πρωθυπουργού συνάντησε η απαίτηση των θεσμών να δημιουργηθεί ταμείο διαχείρισης Δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας με έδρα το Λουξεμβούργο. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αιφνίδια διακοπή της συνόδου κορυφής προκειμένου να γίνουν απαραίτητες διαβουλεύσεις καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται ανυποχώρητος για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την Welt όλοι οι σύμμαχοι των ναζί στον Β´ΠΠ θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρώ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;




Αλίμονο σε όποιον δεν διδάσκεται από την ιστορία. Την ξαναζεί.«Οι χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Κάποιες μάλιστα και χωρίς διαπραγματεύσεις.»
Συμπτωματικά υπήρξαν όλες τους σύμμαχοι των ναζί στον Β´ ΠΠ.
Ίσως με τον διαμελισμό της Σερβίας, να μην το κατάλαβες.
Ίσως με τον διαμελισμό και την απόπειρα εξαθλίωσης της ΕΣΣΔ, πάλι να μην το κατάλαβες.
Ίσως με την σφαγή των Σέρβων του Κοσόβου πάλι να μην το κατάλαβες.

Ίσως με την σφαγή στην Ουκρανία, πάλι να μην το κατάλαβες.
ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ.
 






phgh:http://greeknation.blogspot.gr/

Γεννηματά: Κανένας πολιτικός δεν θα ψήφιζε τη μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο


Το θέμα ελλείμματος εμπιστοσύνης έθεσαν ως θέμα οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά
. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο o πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσούα Ολάντ, όσο και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασαν τη στήριξη για την επίτευξη μίας συμφωνίας, τασσόμενοι κατά της σκληρής στάσης του Σόιμπλε, ενώ τόνισαν τη σημασία η Ελλάδα να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι οι εκλογές σε αυτή τη φάση δεν θα ήταν επιθυμητό σενάριο, διότι αποτελεί δείγμα αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού της χώρας, σε μία κρίσιμη περίοδο.
Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε και στις διαρροές περί μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι κανείς πολιτικός στην Ελλάδα δεν θα το ψήφιζε.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η κυρία Γεννηματά δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ολάντ και όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές Ηγέτες, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, πήραν μία ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ακραίες απόψεις που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας, οδηγούν σε Grexit και απειλούν τελικά την ίδια την Ευρώπη».
«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν υπέρ της Ελλάδας. Είναι φίλοι μας, είναι σύμμαχοί μας, συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της χώρας μας για ισότιμη παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη». «Τώρα η απόφαση είναι στο χέρι μας. Οι επιλογές είναι στο χέρι της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τη σημερινή μέρα», τόνισε.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!! ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ, ΟΛΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ


aftoktonia_ellas
Πρόκειται αναμφισβήτητα για την χειρότερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ποτέ αυτός ο τόπος.
Δεν είναι ¨αριστερή”, δεν είναι “δεξιά” δεν είναι τίποτα. Δεν έχουν καμία ιδεολογία, δεν έχουν κανέναν προσανατολισμό. Μήπως τώρα καταλαβαίνουμε όλοι μας, τι σημαίνει να έχεις μία ΆΘΕΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;
Αυτό δεν το επισημαίνω τώρα, γιατί πρίν από τις εκλογές έλεγα τι σημαίνει να ψηφίσουν οι Έλληνες έναν δηλωμένο ΑΘΕΟ για πρωθυπουργό. Όπως έλεγα και τους κινδύνους που εγκυμονούν από την άρνησή τους να ορκιστούν στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Βέβαια τότε ήταν λίγοι αυτοί που καταλάβαιναν τι εννοούσα με αυτό που έλεγα.
Όπως είδατε, είναι η μόνη Κυβέρνηση, που με το έτσι θέλω κατήργησε το Σύνταγμα και την Δημοκρατία στην χώρα, διαγράφοντας “εν μία νυκτί” την ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ και το “ΟΧΙ” του Δημοψηφίσματος.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ τώρα, γιατί αφού ξεσκεπάστηκαν ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.
Δεν πρόκειται από δω και πέρα να κρατήσουν ούτε τα ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ. Και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν εντελώς την χώρα.
Αφού πρώτα εντελώς φασιστικά και με την ανοχή όλου του πολιτικού κόσμου, με την ανοχή Δικαιοσύνης και της ανοχής του Στρατού, ανέστρεψαν το “ΟΧΙ” του Δημοψηφίσματος και το έκαναν “ΝΑΙ”, τώρα ετοιμάζονται να παραχωρήσουν και την Ελλάδα ως ΕΓΓΥΗΣΗ, για να πάρουν το νέο ΔΑΝΕΙΟ.
Ετοιμάζονται λοιπόν όλοι οι ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ της Βουλής, να κάνουν μαζί μία κυβέρνηση και να βάλουν την ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ, για την αποπληρωμή ενός ΧΡΕΟΥΣ, που δεν είναι μόνο παράνομο και κατασκευασμένο, αλλά και κατά ΚΟΙΝΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ και του ΔΝΤ αλλά και του ΣΟΪΜΠΛΕ, είναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ.
Δηλαδή, θέλουν να ΒΑΛΟΥΝ την Ελλάδα ως εγγύηση, σε ένα δάνειο, που ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ πως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ.
ΠΡΟΣΟΧΗ. ΜΕΓΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Είναι όλοι τους σε ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και δεν κρύβονται πια.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΩΣ. !!!!!!
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ. !!!!!!
Ιωάννης Λαμπρόπουλος
συγγραφέας-ερευνητής

Κείμενο-«τέρας» το έγγραφο (στα ελληνικά) του Eurogroup! Σκληροί όροι και νέες απαιτήσεις )


synodos_koryfis_igetes_trapezi_big
Κείμενο – «τέρας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι το κείμενο που προέκυψε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Οι εν λόγω αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κείμενο αυτό περιλαμβάνει σκληρούς όρους, ενώ υπάρχουν επίσης απαιτήσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Στο θέμα, δε, αξιοπιστίας που τέθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, πριν αυτή διακοπεί για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το Mega, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε:
«Εμείς πήγαμε το περιεχόμενο της πρότασης στη Βουλή για να πάρουμε εξουσιοδότηση ακριβώς για λόγους αξιοπιστίας. Ωστόσο, η αξιοπιστία πρέπει να είναι αμφίδρομη και αξιοπιστία δεν σημαίνει να φορτώνουμε τη συμφωνία με επιπλέον απαιτήσεις».
Αυτό είναι το προσχέδιο του Eurogroup που βρίσκεται στα «χέρια» της Σύνοδου (στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
Το Eurogroup τονίζει την κρίσιμη ανάγκη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο προκειμένου να υπάρξει μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Υπό αυτό το πρίσμα, η δέσμευση από τις ελληνικές αρχές είναι το σημείο-κλειδί και η επιτυχής υλοποίηση θα ακολουθήσει των πολιτικών δεσμεύσεων.
eggrafo_eurogroup1
Οι ειδικοί του Eurogroup συνεχίζουν να στηρίζουν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ (και καλωσορίζουν την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ για την εποπτεία και τη χρηματοδότηση του προγράμματος). Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο από το Eurogroup για να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM.
Με βάση την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, το Eurogroup καλωσορίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση, έως τις 15 Ιουλίου, ένα πρώτο σετ μέτρων. Αυτά τα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε προτεραιότητα και σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα περιλαμβάνουν:
– τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να αυξηθούν τα έσοδα,
– εμπροσθοβαρή μέτρα για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος της εκ βάθρου αναμόρφωσης του,
– την υιοθέτηση ενός Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος θα οδηγήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των συμφωνιών για το σύστημα κοινωνικής δικαιοσύνης και θα μπορεί να επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει το κόστος,
– την εξασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ,
– την πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδιαίτερα με το να καταστεί λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προτού οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο Συνεργασίας και την εισαγωγή αυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που θα υπόκειται στην έγκριση των Θεσμών και
– τη μετάβαση στη νέα κοινοτική οδηγία για την Αναδιάρθρωση και Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (BRRD), το αργότερο σε μία εβδομάδα, με τη στήριξη της Κομισιόν.
Άμεσα και μόνο με τη νομική εφαρμογή των προαναφερόμενων μέτρων καθώς και την επικύρωση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μπορεί να ληφθεί μια απόφαση εντολής προς τους Θεσμούς για διαπραγμάτευση ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU). Η απόφαση αυτή θα ληφθεί υπό τον όρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο και ότι θα πληρούνται οι προϋποθέσεις του Άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM, στη βάση της αξιολόγησης που προβλέπει το Άρθρο 13.1.
Με στόχο να δημιουργηθεί η βάση για μία επιτυχή αξιολόγηση του Μνημονίου Συνεργασίας, η ελληνική προσφορά για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ενισχυθεί σοβαρά ώστε να λάβει υπόψη την αποδυνάμωση, με δυναμικό ρυθμό, της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί επισήμως ως προς την ενίσχυση των προτάσεών της σε ένα αριθμό πεδίων που προσδιορίζονται από τους θεσμούς, με ένα ικανοποιητικό ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή τους, συμπεριλαμβάνοντας δομικής φύσης σημεία αναφοράς, ορόσημα και ποσοτικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει σαφήνεια για την κατεύθυνση των πολιτικών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Απαιτούνται, σε πλήρη συνεργασία με τους θεσμούς:
– να διενεργηθούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα «ισοφαρίζουν» πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση που έχουν οι αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και να εφαρμοστεί, πλήρως, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή να εφαρμοστούν από κοινού συμφωνηθέντα ισοδύναμα έως τον Οκτώβριο του 2015,
– να εφαρμοστούν περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και βάσει των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, της αγοράς γάλακτος, άρτου, (μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ως μετέπειτα βήμα), όπως και του ανοίγματος των σημαντικών από δημοσιονομικής άποψης επαγγελμάτων (π.χ. θαλάσσιες μεταφορές). Ακολούθως εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ, θα πρέπει να ενταχθεί και η βιομηχανία μεταποίησης στα προαπαιτούμενα,
– την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, (εκτός εάν ληφθούν μέτρα που να έχουν ισοδύναμη επίδραση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς),
– την αγορά εργασίας, στην οποία θα πρέπει να υπάρξει σαφής αναθεώρηση των συλλογικών συμβάσεων, της βιομηχανικής πρακτικής και των απολύσεων σε απόλυτη ευθυγράμμιση με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. (Επιπρόσθετα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν το νομοθετικό πλαίσιο των απολύσεων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ορθές πρακτικές). Στο πλαίσιο αυτών των αξιολογήσεων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να βασίζονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος οι οποίες δεν είναι συμβατές με το στόχο προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
– την υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών ώστε να ενισχυθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρων ενίσχυσης της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των άλλων τραπεζών, κυρίως μέσω του περιορισμού του ενδεχόμενου πολιτικής παρέμβασης ειδικά στις διαδικασίες διορισμού.
Επιπρόσθετα οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στα ακόλουθα:
– εφαρμογή ενός αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με ενισχυμένη διακυβέρνηση (εποπτεία). (Οι ελληνικές αρχές θα προσκαλέσουν ένα ανεξάρτητο οργανισμό ο οποίος θα αποτιμήσει την αξία των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων και θα εξετάσει τους καλύτερους τρόπους ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ και σε συνεργασία με την Κομισιόν).
Ή
(Επιπρόσθετα, αξιόλογα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (50 δισ. ευρώ) θα μεταφερθούν σε έναν εξωτερικό και πλήρως ανεξάρτητο ταμείο όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν εν καιρώ και να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Αυτό το ταμείο θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία ανάλογων ευρωπαϊκών αρχών),
– σε συμφωνία με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας και να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Κομισιόν, να υπάρξει ενίσχυση των δεξιοτήτων και «αποπολιτικοποίηση» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η πρώτη πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 20 Ιουλίου μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της δημόσιας διοίκησης, σε ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς
– να γίνει πλήρης ομαλοποίηση των πρακτικών μεθόδων με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανόμενης της αναγκαίας διεργασίας στην Αθήνα, για να πραγματοποιηθεί με βέλτιστο τρόπο η εφαρμογή και παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχετικά νομοσχέδια, δίνοντας αρκετό χρόνο πριν παρουσιαστούν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο ή δημόσια διαβούλευση. Το Eurogroup υπογραμμίζει πως η εφαρμογή είναι το κλειδί της υπόθεσης, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζει την βούληση των ελληνικών αρχών για θέση ζητήματος τεχνικής υποστήριξης μέχρι τις 20 Ιουλίου από τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη, και ζητά από την Κομισιόν να συντονίσει αυτή την υποστήριξη από την Ευρώπη.
– [τέλος, να πράξει τις απαραίτητες αλλαγές ή τροποποιήσεις «αναδρομικά», για νομοσχέδια που πέρασαν το 2015, τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και είναι αντίθετα με τις δεσμεύσεις που έχουν προσυμφωνηθεί στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015]
Οι παραπάνω δεσμεύσεις είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την απαρχή των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά το Eurogroup ξεκαθάρισε πως η απαρχή των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει οποιαδήποτε τελική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM, το οποίο θα πρέπει να βασιστεί σε μία συμφωνία για όλο το πακέτο (συμπεριλαμβανόμενων των αναγκών χρηματοδότησης, την βιωσιμότητα του χρέους, και πιθανό σχέδιο χρηματοδότησης-γέφυρας).
Το Eurogroup επισημαίνει τις πιθανές ανάγκες χρηματοδότησης μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουν οι θεσμοί. Το Eurogroup προσκαλεί τους θεσμούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες σμίκρυνσης του πακέτου χρηματοδότησης, μέσω εναλλακτικής δημοσιονομικής πορείας ή αυξημένων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Η αποκατάσταση πρόσβασης στις αγορές, η οποία είναι και σκοπός οποιουδήποτε πακέτου χρηματοδότησης, μετριάζει την ανάγκη χρήσης του πακέτου. Το Eurogroup επίσης επισημαίνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη για πολύ γοργή πρόοδο για απόφαση νέου μνημονίου: οι ανάγκες υπολογίζονται σε 7 δισ. μέχρι τις 20 Ιουλίου και 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Το Εurogroup αναγνωρίζει την σημασία της εξασφάλισης πως το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει τα χρέη του προς το ΔΝΤ και προς την ΤτΕ και πως θα τιμήσει τις υποχρεώσεις του στις επόμενες εβδομάδες έτσι ώστε να υπάρξει ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Το ρίσκο αργής κατάληξης των διαπραγματεύσεων είναι στο μέρος της Ελλάδας. Το Eurogroup θα συνεχίσει να συζητά αυτά τα θέματα με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος.
Δεδομένων των οξέων προκλήσεων στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, το πακέτο ενός νέου προγράμματος του ESM θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την δημιουργία ενός «μαξιλαριού» 10 – 25 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό τομέα για να αντιμετωπιστούν τυχόν ανάγκες επαναχρηματοδότησης και κοστών επίλυσης, από τα οποία τα 10 δισ. θα γίνουν διαθέσιμα άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό στον ESM.
To Eurogroup γνωρίζει πως μία γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι αναγκαία για την επαναλειτουργία των τραπεζών, κάτι που θα αποφύγει μία αύξηση του χρηματοδοτικού πακέτου. Η ΕΚΤ θα προβεί σε λεπτομερή αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. Το «μαξιλάρι» θα χρησιμοποιηθεί για πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις με βάση την αξιολόγηση μετά από τη ρύθμιση νομοθετικού πλαισίου.
Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι λόγω της χαλαρότητας των πολιτικών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάτι το οποίο οδήγησε στην πρόσφατη αλλοίωση στο εγχώριο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Το Eurogroup υπενθυμίζει πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν, τα τελευταία χρόνια, υιοθετήσει ένα μεγάλο σετ μέτρων τα οποία έχουν ομαλοποιήσει το μονοπάτι της εξυπηρέτησης του χρέους και έχουν μειώσει τα κόστη κατά πολύ.
[Με αυτό το φόντο, και μέσα στο πλαίσιο ενός πιθανού, μελλοντικού προγράμματος του ESM, και παράλληλα με το πνεύμα του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει πιθανά επιπλέον μέτρα για την περαιτέρω ομαλοποίηση της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας, εάν κάτι τέτοιο χρειαστεί, για την εξασφάλιση πως τα ακαθάριστα επίπεδα χρηματοδότησης παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα, συμπεριλαμβανόμενων και μεγαλύτερων περιόδων χάριτος και αποπληρωμής, θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν σε μία πιθανή νέα συμφωνία με την Ελλάδα και θα εξεταστούν μετά από μία θετική κατάληξη της πρώτης αναθεώρησης].
Το Eurogroup υπογραμμίζει πως [ονομαστικό] κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους προς τήρηση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεών τους προς όλους τους δανειστές, πλήρως και στην ώρα τους.
[Εάν όλοι οι όροι σε αυτό το γραπτό εκπληρωθούν, το Eurogroup και το Δ.Σ. του ESM θα μπορούν, σύμφωνα με το Άρθρο 13.2 της Συνθήκης του ESM, να δώσουν εντολή στους θεσμούς για διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος ESM, εάν τα προαπαιτούμενα του Άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM εκπληρωθούν με βάση την αναφερόμενη εκτίμηση του Άρθρου 13.1]
[Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα γρήγορες διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να γίνει μία «προσωρινή έξοδος» από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους].




phgh:http://hellasforce.com/