Ο ΚΩΔΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΕΣΗΜΑΝΕ ! Ή ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΜΕ Ή ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ !!!
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΜΟΓΗ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΘΟΥΜΕ…
ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ, ΣΤΟΝ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ, ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΚΑΛΩΣΥΝΗ ΜΑΣ.
ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΩΣ ΠΟΤΕ;;.Ε… ΕΩΣ ΠΟΤΕ;;; ΘΑ ΣΙΩΠΟΥΜΕ;;; ……ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ !!!Ένα απλήρωτο γραμμάτιο, χρωστάει η γενιά αυτή, στο αδικοχαμένο αίμα των πατέρων πεσόντων υπέρ της πατρίδας μας.
Εκτοξεύτηκε ο νέος τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος, ο Göktürk-1 από τη Γαλλική Γουιάνα νωρίς, σήμερα το απόγευμα, και αποτελεί άλλο ένα κατασκοπευτικό "μάτι" στο διάστημα αφού από το 2012 η Άγκυρα έχει στο διάστημα τον Göktürk-2.
Τρομάζουν οι δυνατότητες του Göktürk-1, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για πολιτική προστασία και το εύρος του είναι τεράστιο, αφού είναι εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Μπορεί να στέλνει κάθε 90 λεπτά φωτογραφίες με πολύ υψηλή ευκρίνεια και καταγράφει εικόνες από τη Γη ακόμα και σε αποστάσεις μισό μέτρο. Με απλά λόγια και παραθέτοντας ένας παράδειγμα, θα μπορεί να καταγράψει ακόμα και την πινακίδα ενός αυτοκινήτου.
Είναι φανερό ότι ο δορυφόρος μπορεί να κατασκοπεύσει και την ελληνική επικράτεια, αφού δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί και είναι το κατάλληλο εργαλείο για να παρακολουθεί ο Ερντογάν και οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας τι συμβαίνει και τι ετοιμάζεται στη χώρα μας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η κοινή στρατιωτική άσκηση "Viper Valley 2016" Ελλάδας-Ισραήλ. Η Πολεμική Αεροπορία στέλνει στο Ισραήλ F-16 Block 50 από την 341Μ και 347Μ και είναι η δεύτερη ενέργεια, μετά την άσκηση με την Αίγυπτο, που αποτελεί "γροθιά" για την Τουρκία, αφού δείχνει ότι η χώρα μας αποκτά συμμάχους.
Την ίδια ώρα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς σήμερα η χώρα μας αρνήθηκε την έκδοση των τριών, εκ των οκτώ, Τούρκων στρατιωτικών που είχαν φτάσει στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στη γείτονα. Ήδη το γεγονός σχολιάζεται στα τουρκικά ΜΜΕ και σύμφωνα με δημοσιεύματα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη θα βάλει "φωτιά" στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο Κυπριακό.
Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό έντυπο είχε υποστηρίξει ότι οι οκτώ είναι από τους βασικούς υπόπτους για την δολοφονία του Τούρκου προέδρου.
Παράλληλα, το Ισραήλ έχει θορυβηθεί αφού η εταιρεία Rosatom ανακοίνωσε ότι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Akkuyu θα είναι έτοιμος το 2023 και κανείς δεν επιθυμεί να δει την Τουρκία πυρηνικά ισχυρή.
Το LifeStraw (ή στα Ελληνικά Καλαμάκι Ζωής) είναι μία μοναδική συσκευή καθαρισμού νερού. Σήμερα, ακριβώς 10 χρόνια μετά την εφεύρεση του η αξία του έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές και αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που πλέον ανήκει στο βασικό εξοπλισμό σχεδόν όλων των ομάδων διάσωσης εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συσκευή αυτή ήταν μία επινόηση του Ισραηλινού επιστήμονα Δρ. Moshe Frommer που έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό το 2005 όταν εργάζονταν στο Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών Weizmann στο Ισραήλ. Η ιδέα του ήταν η κατασκευή ένος απλού στη χρήση, φορητού και με μεγάλη διάρκεια ζωής φίλτρου νερού για τις αναπτυσσόμενες χώρες, βοήθεια μετά από καταστροφές αλλά και για γενικότερες καταστάσεις επιβίωσης. Αυτή η εφεύρεση του κέρδισε δικαίως πολλά βραβεία και δεκάδες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) άρχισαν να το χρησιμοποιούν σε πολλές χώρες.
Πως ακριβώς όμως λειτουργεί το LifeStraw; Πρακτικά αποτελείται από έναν πλαστικό σωλήνα μήκους 31 εκατοστών και διαμέτρου 3 εκατοστών που περιέχει μία σειρά από φίλτρα ικανά να αφαιρέσουν το 99.9999% όλων των βακτηρίων και παρασίτων που μπορούν να αναπτυχθούν στο νερό. Όλα αυτά με διάρκεια ζωής 1000 λίτρων νερού που όπως δηλώνει ο κατασκευαστής του πρακτικά είναι αρκετά παραπάνω αλλά για λόγους ασφαλείας έχουν θέσει το όριο στα 1000 λίτρα βρώμικου νερού ανά φίλτρο. Το εσωτερικό του μπορείτε να το δείτε καλύτερα από τη παρακάτω επεξηγηματική εικόνα.
Η απουσία χημικών φίλτρων το κάνουν ιδιαίτερα απλό στη χρήση καθώς δεν απαιτεί καμία συντήρηση. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα χρήσης του για καθαρισμό 1000 λίτρων βρώμικου νερού αναλογικά με την τιμή του (περίπου €15 σήμερα) το κάνουν ένα μοναδικό εργαλείο στο χώρο της επιβίωσης. Βεβαίως, μία τόσο σημαντική εφεύρεση δε θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί και σε μεγαλύτερου μεγέθους συσκευές καθαρισμού νερού. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «LifeStraw Family» με διάρκεια ζωής 18000 λίτρων που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας αρκετές φορές. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σύστημα LifeStraw Family που έχει τον ίδιο μηχανισμό καθαρισμού αλλά διαφορετικό σχεδιασμό.
Ενδεικτικά, ένα δείγμα από μία λίστα από αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρησιμοποιήθηκε το LifeStraw είναι οι παρακάτω.
Προσφορά σε 6750 οικογένειες από τον Ερυθρό Σταυρό της Κένυας
Και η λίστα αυτή είναι αρκετά μεγαλύτερη αν συμπεριλάβουμε και άλλα παραδείγματα όπως το τελευταίο από τον Ερυθρό Σταυρό της Κένυας.
Ασφαλώς, λόγω της εξαιρετικής του απόδοσης έγινε γρήγορα μέρος κάθε ομάδας διάσωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ πολλές χώρες προμηθεύουν με αυτό τους στρατιώτες τους ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού στις αποστολές τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύμφωνα με τις αρχές του TCCC (Tactical Combat Casualty Care, δηλαδή Τακτική Φροντίδα Τραυματιών Μάχης) το LifeStraw περιλαμβάνεται μέσα στο βασικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρει η κάθε TCCC ομάδα διάσωσης.
Η εταιρία πλέον κατασκευάζει και δύο διαφορετικής χωρητικότητας υδροδοχεία με ενσωματωμένο φίλτρο LifeStraw που έχουν γίνει πολύ δημοφιλή καθώς προσφέρουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Με χρήση σχεδόν οποιασδήποτε πηγής νερού το LifeStraw προσφέρει πόσιμο, 99.9999% καθαρό από βακτήρια, ικανοποιητικά άοσμο και άχρωμο νερό. Ένα παράδειγμα από το συγκεκριμένο υδροδοχείο βλέπετε και στις επόμενες φωτογραφίες.
To LifeStraw έχει δοκιμαστεί στο φιλτράρισμα νερού από εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές όπως αποχετεύσεις, ουρητήρια, λίμνες με στάσιμα νερά, λασπόνερα, κτλ. και πάντα καταφέρνει να προσφέρει ίδιας καθαρότητας πόσιμο νερό. Έτσι παρότι αρχικά σχεδιάστηκε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σήμερα χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους ακόμα και στη καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, στο γραφείο, στο δρόμο, κτλ. διότι δε χρειάζεται πλέον να ανησυχούν αν το νερό της κάθε περιοχής είναι καθαρό και πόσιμο με αυτό το απλό και μοντέρνο υδροδοχείο.
Ως «διαφήμιση» του προϊόντος είδαμε επίσης κάποιες αρκετά αποκρουστικές επιδείξεις όπως φιλτράρισμα και κατανάλωση νερού από ούρα και έμετο. Κάτι που ωστόσο ίσως να σώσει τη ζωή σε κάποιον σε κατάσταση επιβίωσης. Βεβαίως, ο κατασκευαστής τονίζει ότι το φίλτρο σωματιδίων 0.2μm δεν είναι ικανό να φιλτράρει αλμυρό-θαλασσινό νερό.
Όπως βλέπουμε και στη παραπάνω φωτογραφία, το LifeStraw μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ένα απλό υδροδοχείο που κατά περιπτώσεις μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές από μολύνσεις και ασθένειες που σε συνθήκες επιβίωσης μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Κλείνοντας, σήμερα υπάρχει τεράστια ζήτηση για το LifeStraw όμως πολλές ΜΚΟ θεωρούν ότι η τιμή του είναι απαγορευτική για μεγάλες ανθρωπιστικές αποστολές.
Η παρακεταμόλη, ή αλλιώς ακεταμινοφαίνη, είναι το πιο διαδεδομένο παυσίπονο στο κόσμο σήμερα το οποίο πωλείται χωρίς συνταγογράφηση και οι περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν και χρησιμοποιούν συχνά. Πωλείται με διάφορες επωνυμίες μερικές εκ των οποίων είναι Panadol, Tylenol, Depon, Hedex, Apotel, Algocit, κ.α. αλλά πρακτικά είναι το ίδιο φάρμακο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε προτού προχωρήσουμε στη χρήση ή χορήγηση αυτού του φαρμάκου.
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τι είναι η παρακεταμόλη (ή ακεταμινοφαίνη επιστημονικά), πως δρα και σε τι χρησιμεύει. Έτσι θα μπορούμε λογικά και με σιγουριά να αποφασίζουμε πότε είναι καλή ιδέα και πότε δεν είναι καλή ιδέα να γίνει χορήγηση της σε έναν ασθενή. Ας τα δούμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.
Τι είναι η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη; Η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη είναι μία χημική ουσία (φάρμακο) που προσφέρει αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Η παρακεταμόλη ανήκει στην οικογένεια των αναλγητικών ανιλίνης και το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι σε αντίθεση με άλλα αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα έχει πολύ χαμηλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρώτη φορά παρατηρήθηκαν οι αναλγητικές της ιδιότητες το 1886 από τους Α. Καν και Π. Χεπ αλλά σύντομα αναγνωρίστηκε και η τοξικότητα της. Τη χημική δομή της παρακεταμόλης τη βλέπετε καλύτερα στην επόμενη εικόνα.
Πως δρα η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη; Ο ορισμός της είναι η παύση σύνθεσης προσταγλανδινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά σίγουρα πολλοί θα ρωτήσουν τι είναι οι προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες, ή PG για συντομία, είναι τοπικές ορμόνες οι οποίες μετά τη δράση τους καταστρέφονται από ένζυμα. Οι PG χρησιμεύουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα για πολλές διαφορετικές βιολογικές διαδικασίες του οργανισμού. Από αγγειοδιαστολή μέχρι και μετάδοση της αίσθησης πόνου, πυρετό και δημιουργία φλεγμονών. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα φάρμακα η παρακεταμόλη δεν έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έτσι η δράση της είναι αποκλειστικά αναλγητική και αντιπυρετική. Για να μπορέσει να δράσει πρέπει πρώτα ο οργανισμός να την μεταβολίσει στις δραστικές χημικές ουσίες που θα επηρεάσουν τη σύνδεση προσταγλανδινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτός ο μεταβολισμός γίνεται στο συκώτι (ήπαρ) όπου γίνεται και ο διαχωρισμός σε τοξικές και μη τοξικές ουσίες. Η διαδικασία αυτή είναι σχετικά γρήγορη και έχει χρόνο ζωής 1-4 ώρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δε πρέπει να χορηγούμε μεγάλες δόσεις παρακεταμόλης σε διαστήματα μικροτέρα των 4 ωρών. Τα τελικά μη τοξικά ανενεργά προϊόντα που αποτελούν το 85% με 90% μετά τη δράση της στέλνονται στα νεφρά και από εκεί απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω των ούρων.
Ποια η χρησιμότητα της παρακεταμόλης ή ακεταμινοφαίνης; Όπως θα πρέπει να είναι κατανοητό στην απλή μορφή της η παρακεταμόλη έχει αντιπυρετική και αναλγητική δράση ξεγελώντας πρακτικά το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Ωστόσο, πολλές φορές συνδυάζεται με άλλες ουσίες είτε για ταχύτερη δράση (με καφεΐνη για παράδειγμα), είτε για έντονο πόνο (με χρήση οπιοειδών αναλγητικών) όπως μετεγχειρητικούς πόνους ή ακόμα και προχωρημένα στάδια καρκίνου.
Τώρα που απαντήσαμε αυτές τις τρεις βασικές ερωτήσεις μπορούμε να μπούμε κυρίως θέμα μας που είναι η χορήγηση ή χρήση παρακεταμόλης για πρώτες βοήθειες. Από τα παραπάνω πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η παρακεταμόλη μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα αν χορηγηθεί χωρίς καλή σκέψη. Ο λόγος είναι ότι σκεπάζει κάποια σημαντικά συμπτώματα όπως ο πυρετός και πόνος. Άρα, αν τα αφαιρέσουμε αυτά ίσως να είναι αδύνατο να γίνει σωστή διάγνωση. Για αυτό το λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην χορηγούμε ή λαμβάνουμε πότε παρακεταμόλη εάν δεν είμαστε σίγουροι για την αιτία των συμπτωμάτων πόνου ή πυρετού. Για παράδειγμα, εάν έχουμε μία ήρεμη ημέρα όπου έχουμε σιτιστεί σωστά, είμαστε ενυδατωμένοι και χωρίς κανένα εμφανές πρόβλημα υγείας, ένας έντονος πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα από κάτι σοβαρό. Δε θα θέλαμε να καλύψουμε αυτό το σύμπτωμα με παρακεταμόλη γιατί θα κάνουμε πολύ πιο δύσκολη τη διάγνωση της πραγματικής αιτίας. Αντίθετα, εάν για παράδειγμα έχουμε αρθρίτιδα, ο πόνος στις αρθρώσεις είναι κάτι αναμενόμενο. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να λάβουμε μία μικρή δόση παρακεταμόλης για να μειώσουμε την αίσθηση πόνου.
Υπάρχει και ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας για τον οποίο δε πρέπει ποτέ να χορηγούμε σε οποιονδήποτε παρακεταμόλη. Όπως είδαμε είναι μία τοξική ουσία που μεταβολίζεται στο συκώτι (ήπαρ). Αυτό σημαίνει ότι άτομα με προβλήματα στο ήπαρ μπορεί να έχουν πρόβλημα να μεταβολίσουν τη παρακεταμόλη οδηγώντας σε δηλητηρίαση από τη τοξικότητα της. Αυτά μπορεί να είναι άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν τέτοια προβλήματα αλλά μπορεί επίσης να είναι και άτομα ίσως να πίνουν πολύ αλκοόλ και να μην γνωρίζουν ότι έχουν τέτοια βλάβη. Αντίστοιχα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν κάποιος λαμβάνει άλλα φάρμακα και έτσι μπορεί ακούσια η χορήγηση παρακεταμόλης να προκαλέσει κάποια αντίστοιχη τοξική αντίδραση. Για τους παραπάνω λόγους δε πρέπει ούτε να χορηγούμε παρακεταμόλη σε άτομα για τα οποία δε γνωρίζουμε όλο το ιατρικό ιστορικό τους, αλλά ούτε σε άτομα που μπορεί να έχουν προβλήματα με το ήπαρ.
Σήμερα, τα ασφαλή επίπεδα για αποφυγή τοξικής δηλητηρίασης από παρακεταμόλη θεωρούνται τα 4000mg ημερησίως με μέγιστο τα 1000mg ανά δόση. Η κάθε δόση πρέπει να έχει 4-6 απόσταση από τη προηγούμενη και δε θα πρέπει να γίνεται χρήση για πάνω από μία εβδομάδα συνεχόμενα. Σε τέτοια περίπτωση επιβάλλεται η επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό για διάγνωση της αιτίας. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τοξικής δηλητηρίασης για τους λόγους που περιγράψαμε νωρίτερα. Οι ειδικοί χωρίζουν τη τοξική δηλητηρίαση από παρακεταμόλη σε τέσσερα διακριτά στάδια τα οποία είναι τα ακόλουθα.
Φάση 1 (12-24 ώρες μετά τη χρήση) Απώλεια πείνας, ναυτία ή εμετός και δυσφορία. Ο ασθενής είναι χλωμός με εμφανή εφίδρωση και έντονη κούραση.
Φάση 2 (24-72 ώρες μετά τη χρήση) Πόνος στην επάνω δεξιά κοιλιακή χώρα, εμετός και ευαισθησία στην επάνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο ασθενής είναι πιθανόν να έχει και ταχυκαρδία.
Φάση 3 (72-96 ώρες μετά τη χρήση) Έντονος στομαχικός πόνος, μεγάλη ευαισθησία στην επάνω δεξιά κοιλιακή χώρα, ναυτία και εμετός. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να υπάρξει κίρρωση ή μόνιμη βλάβη στο ήπαρ το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ίκτερο, διαταραχή της πηκτικότητας, υπογλυκαιμία, και ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Σε ακραίες μορφές υπάρχει οξεία νεφρική ανεπάρκεια και, εν τέλει, θάνατος από βλάβες σε πολλαπλά ζωτικά όργανα.
Φάση 4 (1-3 εβδομάδες μετά τη χρήση) Όποιος περάσει το τρίτο στάδιο σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει το στάδιο της τοξικής δηλητηρίασης και άρα θα αναρρώσει.
Η κλινική εξέταση και τα βήματα για θεραπεία από τοξική δηλητηρίαση από υπερβολική δόση παρακεταμόλης δεν έχουν σημασία γιατί δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να προσφέρει μέσω των πρώτων βοηθειών. Είναι κάτι που απαιτεί έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλο εξοπλισμό και φάρμακα. Επίσης, να θυμάστε ότι η παρακεταμόλη είναι από τις πρώτες αιτίες ακούσιας τοξικής δηλητηρίασης (ειδικά σε παιδιά) στο κόσμο σήμερα, πολύ πάνω από άλλες ουσίες όπως η ηρωίνη, μεθαδόνη, κτλ. Για τον ίδιο λόγο, η παρακεταμόλη είναι σήμερα το κύριο αίτιο πίσω από τα περισσότερα περιστατικά οξείας ηπατικής βλάβης (ναι, είναι πάνω και από το αλκοόλ).
Σε περίπτωση τοξικής δηλητηρίασης από παρακεταμόλη τότε ηρεμήστε το άτομο εάν έχει τις αισθήσεις του, αλλιώς τοποθετήστε το σε στάση ανάνηψης και συνεχίστε να ελέγχετε την αναπνοή του. Καλέστε το ταχύτερο δυνατό για εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια και σε καμία περίπτωση μη χορηγήσετε στο άτομο οτιδήποτε να φάει ή να πιει. Επίσης, μην βοηθήσετε το θύμα να κάνει εμετό γιατί αυτό σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια υγρών από το σώμα. Τέλος, περιγράψτε ή ακόμα καλύτερα κρατήστε και δώστε στο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό το φάρμακο από το οποίο έγινε η τοξική δηλητηρίαση. Ανάλογα με το φάρμακο και το άτομο (ηλικία, φύλο, βάρος, κτλ.) θα ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση και φάρμακα άρα όσο περισσότερες λεπτομέρειες γνωρίζουν τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορέσουν δράσουν.
Επίσης, η παρακεταμόλη είναι σχεδιασμένη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρότι σε κάποια ζώα, όπως για παράδειγμα στους σκύλους, έχει κάποιες ιδιότητες (π.χ. αντιφλεγμονώδες για τα σκυλιά), σε άλλα είναι ένα καθαρό δηλητήριο. Για παράδειγμα, η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ως δηλητήριο για φίδια καθώς τα φίδια δεν έχουν τα ένζυμα που διασπούν τις τοξικές ουσίες της παρακεταμόλης και έτσι παθαίνουν τοξική δηλητηρίαση αντίστοιχη με αυτή που μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος από ηπατική βλάβη ή υπερδοσολογία. Μη προσπαθήσετε ποτέ να χορηγήσετε παρακεταμόλη σε ζώα εάν πρώτα δεν επιβεβαιώσετε κατά πόσο είναι ασφαλές με κάποιον κτηνίατρο που έχει εμπειρία με το συγκεκριμένο είδος.
Η παρακεταμόλη δεν είναι κάποιο παιχνίδι που μπορούμε να το χορηγούμε ή να λαμβάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένα φάρμακο και μπορεί να κάνουμε μεγαλύτερο κακό παρά καλό αν το χορηγούμε τυφλά με το παραμικρό πόνο ή πυρετό. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε στη κατανόηση της σωστής χρήσης της παρακεταμόλης και στο τι πρέπει να προσέχουμε.
Όπως ίσως να έχετε παρατηρήσει, συχνά δημοσιεύουμε άρθρα που έχουν αποκλειστικό στόχο να γνωρίσουμε όλοι καλύτερα τις εχθρικές δυνάμεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είτε ως απλοί πολίτες είτε ως επαγγελματίες στο χώρο της ασφάλειας και άμυνας. Εδώ θα δούμε τις θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να ακολουθούμε κάθε ημέρα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ήμερες το χρόνο αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται τόσο για την ατομική όσο και για τη κοινωνική ασφάλεια.
Προτού ξεκινήσουμε το άρθρο, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ασφάλεια είναι ένα τεράστιο θέμα που εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Έχουμε φυσική ασφάλεια, ηλεκτρονική ασφάλεια, προσωπική ασφάλεια, κτλ. και το ίδιο ισχύει για κάθε ένα δευτερόλεπτο που είμαστε ζωντανοί. Από τα πιο απλά όπως το πως μιλάμε σε έναν άγνωστο, πως αντιμετωπίζουμε κάποιον που μας πλησιάζει, τη ψυχολογία μας όταν περπατάμε σε ένα πεζοδρόμιο, το τρόπο οδήγησης μας, κτλ. μέχρι τα πιο πολύπλοκα όπως ένοπλες συμπλοκές, εκκαθάριση κλειστών χώρων, εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, κτλ. έχουν πολλά κοινά στο θέμα της επίγνωσης της κατάστασης.
Δεκάδες άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει σε αυτό τον ιστότοπο κατά καιρούς στοχεύουν καθαρά στην ενημέρωση βάση μελετών και εκπαιδεύσεων από τους πιο έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες στο κόσμο. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν έχει νόημα για τον αναγνώστη αν δεν τα εκτελεί ως συνήθεια στη καθημερινότητα του. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα που θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο, την επίγνωση κατάστασης. Πιθανότατα, το πιο σημαντικό θέμα στο χώρο της ασφάλειας και άμυνας σε όλα τα επίπεδα.
Όλα ξεκίνησαν από τον πατέρα των σύγχρονων τεχνικών αυτοάμυνας και μάχης με φορητά όπλα, τον Συνταγματάρχη Πεζοναυτών Τζεφ Κούπερ που γεννήθηκε το 1920 και έπειτα από την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες, κατατάχθηκε στις Δυνάμεις Πεζοναυτών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για να υπηρετήσει τη πατρίδα του. Συμμετείχε σε αμέτρητες μάχες και παρατήρησε την έλλειψη τεκμηριωμένων σύγχρονων τακτικών μάχης. Έτσι δημιούργησε σχεδόν όλες τις τεχνικές τακτικής χρήσης φορητού οπλισμού που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα, δηλαδή στάσεις βολών, τακτικό γέμισμα όπλων, κανόνες ασφαλείας, εκκαθάριση κλειστών χώρων, κτλ. Βλέπετε τον Συνταγματάρχη Πεζοναυτών Τζεφ Κούπερ στη παρακάτω φωτογραφία.
Ο πατέρας λοιπόν των σύγχρονων τακτικών μάχης είχε φτιάξει και ένα ακόμα μοντέλο που διδάσκεται μέχρι και σήμερα σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις δεκάδων χωρών ως η επιτομή της επίγνωσης κατάστασης. Η επίγνωση της κατάστασης είναι με απλά λόγια να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει γύρω μας και να έχουμε ένα σχέδιο αντίδρασης. Για παράδειγμα, βρίσκεστε στο γραφείο σας και εργάζεστε. Έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα κάνετε αν από την είσοδο του γραφείου μπει ένας τρομοκράτης με ένα αυτόματο όπλο; Σίγουρα υπάρχουν λύσεις, για παράδειγμα, αν υπάρχει άλλη έξοδος μπορείτε να βρίσκετε κοντά της. Αν δεν υπάρχει άλλη έξοδος μπορείτε να είστε κοντά σε κάποια κολώνα ή άλλο σημείο που θα προσφέρει προσωρινή κάλυψη, αν έχετε δυνατότητα μπορείτε να τοποθετήσετε το γραφείο πλευρικά της εισόδου ώστε να έχετε χρόνο να επιτεθείτε στον εγκληματία, κτλ. Πάντα υπάρχουν λύσεις και εκεί έρχεται η επίγνωση της κατάστασης. Να έχουμε πάντα επιγνώση του τι συμβαίνει γύρω μας και πως θα αντιδράσουμε όταν κάτι που μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας συμβεί.
Το ίδιο εφαρμόζεται σε όλες τις μορφές ασφάλειας όπως θα πρέπει να είναι κατανοητό ως τώρα. Με βάση τα παραπάνω, ο Συνταγματάρχης Πεζοναυτών Τζεφ Κούπερ έφτιαξε τον χρωματικό κώδικα όπου συμβολίζει την ετοιμότητα-επίγνωση της κατάστασης μας αντιστοιχίζοντας τα διαφορετικά επίπεδα με διαφορετικά χρώματα. Ο ίδιος είχε γράψει αρχικά για τέσσερα χρώματα (λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) αλλά αργότερα οι Αμερικανικές Δυνάμεις Πεζοναυτών πρόσθεσαν στα εγχειρίδια τους και ένα πέμπτο, το μαύρο χρώμα. Έτσι ανάλογα με του που έχετε εκπαιδευτεί ίσως να γνωρίζετε για τέσσερα ή πέντε χρώματα (ή ζώνες όπως τα αναφέρουν μερικοί). Εδώ θα περιγράψουμε και τα πέντε ώστε το άρθρο μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο στο περιεχόμενο του.
ΛΕΥΚΟ Η κατάσταση κατά την οποία δεν έχουμε καμία επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας και δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τίποτα. Δυστυχώς, κάτι που βλέπουμε όλο και περισσότερο με άτομα που περπατάνε με σκυμμένα κεφάλια μέσα στα κινητά τους τηλέφωνα ή/και με ακουστικά αποκλείοντας την ακοή και όραση τους από ότι συμβαίνει γύρω τους. Τα άτομα αυτά είναι αυτά που βλέπετε μερικές φορές σε φάρσες όταν συμβαίνει κάτι να παγώνουν, να σηκώνουν τα χέρια ή να φωνάζουν πράγματα όπως «Θεέ μου! Τι γίνεται;» χωρίς ουσιαστικά να κάνουν κάποια χρήσιμη αντίδραση. Όποιος πιστεύει ή δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια δε θα πρέπει ποτέ, ούτε στον ύπνο, να βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση.
ΚΙΤΡΙΝΟ Ήρεμη κατάσταση παρατηρώντας (σε φυσιολογικό βαθμό) τι συμβαίνει γύρω μας και έχοντας κάποιο γενικό σχέδιο αντίδρασης. Όπως έγραφε ο ίδιος ο Συνταγματάρχης Πεζοναυτών Τζεφ Κούπερ αυτή είναι η κατάσταση στην οποία πρέπει να είμαστε πάντα, κατά γράμμα είχε πει «Απλώς λες στον εαυτό σου ότι σήμερα ίσως να είναι η μέρα που θα πρέπει να αμυνθώ για τη ζωή μου». Προηγουμένως αναφέραμε ότι δε πρέπει να είμαστε στη λευκή κατάσταση ούτε κατά τη διάρκεια του ύπνου και εδώ θα δούμε τι εννοούμε. Κατά τον ύπνο πρέπει να είμαστε επίσης σε κίτρινη κατάσταση, δηλαδή να έχουμε ένα σχέδιο άμεσης αντίδρασης όταν αντιληφθούμε κάποια απειλή. Να γνωρίζουμε τα σημεία κάλυψης από πυρά στο σπίτι μας, τους συνηθισμένους και ασυνήθιστους ήχους, κτλ. Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι η κίτρινη κατάσταση είναι η κατάσταση αυτή που περνάμε ήσυχα τη καθημερινότητα μας αλλά κάπου στην άκρη του μυαλού μας ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή ίσως να πρέπει να δώσουμε τη μάχη της ζωής μας και άρα αντιμετωπίζουμε τα πάντα με αυτό κατά νου.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Επικείμενος κίνδυνος, αυξημένη επίγνωση της κατάστασης. Σε αυτή τη κατάσταση μπορούμε να έρθουμε μόνο από τη κίτρινη κατάσταση. Σημαίνει ότι έχουμε αντιληφθεί κάποια ύποπτη κίνηση ή απειλή. Για παράδειγμα, βλέπουμε έναν οδηγό να σταματάει λίγο πιο μπροστά και να κατεβαίνει με επιθετική διάθεση, ή για παράδειγμα, ακούμε πυροβολισμούς ή πιο απλά, βρισκόμαστε στο σπίτι μας και ακούμε ένα τζάμι να σπάει. Τότε μπαίνουμε στη πορτοκαλί κατάσταση. Δηλαδή σταματάμε τη ρουτίνα-καθημερινή μας δραστηριότητα και αρχίζουμε να δίνουμε βάρος στη παρατήρηση και ανάλυση της κατάστασης. Αρχίζουμε να βάζουμε το σχέδιο αντίδρασης που έχουμε σε εφαρμογή όπως για παράδειγμα αν βρισκόμαστε σε επικίνδυνο σημείο καταφεύγουμε σε κάποιο πιο ασφαλές, κτλ. Την ίδια στιγμή ψυχολογικά προετοιμαζόμαστε για να αμυνθούμε για τη ζωή μας ή να προστατέψουμε τις ζωές άλλων. Όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει απειλή μπορούμε να επιστρέψουμε στη κίτρινη κατάσταση.
ΚΟΚΚΙΝΟ Απλά πράγματα, βρισκόμαστε σε μάχη. Εδώ χωρίς δεύτερη σκέψη πρέπει να εφαρμόσουμε δυναμικά το σχέδιο αντίδρασης που είχαμε στο μυαλό μας, είτε αυτό είναι κάλυψη, διαφυγή, αντιμετώπιση της απειλής, κτλ. Σε αυτό το στάδιο δε πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός ή δεύτερη σκέψη. Ο Συνταγματάρχης Τζεφ Κούπερ έχοντας κατά νου τις ένοπλες συμπλοκές είχε γράψει ότι στη κόκκινη κατάσταση πρέπει να έχουμε τη ψυχολογία του «Αν συμβεί το περιστατικό Χ τότε θα αρχίσω να πυροβολώ προς τον επιτιθέμενο μέχρι να μην είναι πλέον απειλή». Ουσιαστικά είναι η κατάσταση που κανένας δε θέλει να βρεθεί ποτέ αλλά όταν βρεθεί δε θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς σχέδιο.
ΜΑΥΡΟ Κατάσταση πανικού, σε αυτή τη κατάσταση βρίσκονται μόνο τα άτομα που ήταν σε λευκή κατάσταση όταν κάτι συνέβη το περιστατικό και τώρα πρέπει να αντιδράσουν χωρίς κανένα σχέδιο. Σχεδόν πάντα αυτό καταλήγει σε πολύ άσχημα αποτελέσματα γιατί σε στιγμές κρίσεως υπάρχουν τόσα πολλά που συμβαίνουν που χωρίς σχέδιο άμεσης αντίδρασης είναι απίθανο να τα επεξεργαστούμε αρκετά γρήγορα αλλά και να αντιδράσουμε αποτελεσματικά.
Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλοι οι εγκληματίες θέλουν να επιτύχουν το στόχο τους με τις λιγότερες πιθανότητες αποτυχίας. Έτσι, ψάχνουν για «εύκολους» στόχους όπου υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να πάει κάτι στραβά στα σχέδια τους. Οπότε δε πρέπει να μην είμαστε τα εύκολα θύματα. Ο στόχος του χρωματικού κώδικα του Συνταγματάρχη Πεζοναυτών Τζεφ Κούπερ είναι ένας και μόνο. Να κάνουμε τη διαδικασία αυτή μεθοδική, σταδιακή και μέρος της ζωής μας ώστε να έχουμε πιο ξεκάθαρες αντιδράσεις σε περιπτώσεις κινδύνου. Κάτι απλό ώστε να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε προς την επίλυση του προβλήματος και όχι πανικόβλητοι να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ενώ κατά βάθος απλώς να ελπίζουμε να βρεθεί κάποιος άλλος να σώσει τη ζωή των αγαπημένων μας ή τη δική μας.
«Η τραγωδία με το ελληνικό χρέος επανέρχεται στην επικαιρότητα τη Δευτέρα, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνέρχονται στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την τύχη του προγράμματος προς την Αθήνα, ύψους 86 δισ. ευρώ», αναφέρει άρθρο του Politico με τίτλο «Ο ελληνικός εφιάλτης των Χριστουγέννων», που προσπαθεί να ανιχνεύσει το τι μέλλει γενέσθαι με το «ελληνικό ζήτημα». Και συνεχίζει: «Στην πράξη του δράματος που συνέβη τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εξασφαλίσει κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους δανειστές, αφού παρουσίασε μια σειρά επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων που της είχαν ζητηθεί – «προπαιτούμενα», όπως είναι γνωστά στη γλώσσα των Βρυξελλών. Τώρα, το ελληνικό έπος έχει κάνει τον κύκλο του, καθώς οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται για ακόμα μια φορά στο σημείο να προσπαθούν να συμφωνήσουν την τελευταία στιγμή για μια νέα λίστα προαπαιτούμενων. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και το μέγα ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα ερωτήματα επιμένουν για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει όλα τα δάνειά της»
Ανταλλάγματα Και είναι αβέβαιο εάν θα δοθούν στην Ελλάδα άλλα 5,5 δισ. ευρώ, ως αντάλλαγμα νέες μεταρρυθμίσεις. Οι συζητήσεις παραμένουν «καλές», είπε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ωστόσο, δεν έχουμε συμφωνία ακόμα, καθώς απομένουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν -όπως, π.χ. τα εργασιακά».
Η κατάσταση έχει ως εξής: Οι Ευρωπαίοι πιστωτές προσπαθούν να πείσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το Ταμείο έχει πει ότι η παρούσα συμφωνία δεν είναι βιώσιμη και απειλεί να φύγει, εάν η Ελλάδα δεν πάρει μια γενναία ελάφρυνση του χρέους. Οι πιστωτές, ωστόσο, είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε κούρεμα των δανείων. Αντιθέτως, βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, αναμένεται να παρουσιάσουν τη Δευτέρα στο ΔΝΤ για να το πείσουν να μπει στο πρόγραμμα. Το Ταμείο θα λάβει υπόψη του τα προτεινόμενα μέτρα, ως μέρος της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα. Αυτή η ανάλυση θα παρουσιαστεί προς το τέλος του χρόνου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα. Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν και μερικά ακόμα μέτρα στα οποία το ΔΝΤ είναι αντίθετο, όπως το πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και τα επόμενα χρόνια.
Οι όροι Μια άρνηση του ΔΝΤ θα προκαλέσει προβλήματα στους Ευρωπαίους πιστωτές. Για παράδειγμα, τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο ότι θα έκανε το ίδιο και το ΔΝΤ. Χωρίς το Ταμείο, η στήριξη στο πρόγραμμα θα κατέρρεε και η βοήθεια προς την Ελλάδα θα τερματιζόταν. «Είναι πολιτικό το ζήτημα», είπε μια πηγή της γερμανικής Βουλής. «Και εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα λεφτά στην Ελλάδα». Μιλώντας με τεχνικούς όρους, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά λεφτά για να καλύψει τις ανάγκες της έως το τέλος του Απριλίου 2017. Αλλά από τη στιγμή που τα λεφτά τελειώσουν, η Ελλάδα θα μπορούσε να κηρύξει εθνική χρεοκοπία. Πολλοί Ευρωπαίοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις δηλώνουν από την Παρασκευή απαισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία τη Δευτέρα. Αντίθετα, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν μια συμφωνία επί της αρχής, την οποία θα ολοκλήρωναν μέσα στις επόμενες εβδομάδες μέσω τηλεδιασκέψεων. Αν υπάρξει αρκετή πρόοδος, ένα δεύτερο Eurogroup θα μπορούσε να συγκληθεί για να «σφραγίσει» τη συμφωνία. Την ίδια ώρα, όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η συμφωνία θα ικανοποιεί το ΔΝΤ. Οπως και να έχει, το επόμενο έτος θα είναι ακριβό για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, έως το τέλος Ιουνίου του 2017 θα πρέπει να έχει καταβάλει κάτι λιγότερα από 11 δισ. ευρώ σε πληρωμές. «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί», είπε αξιωματούχος της ΕΕ. «Προσδοκώ σε μια συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Διαφορετικά, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση ρευστότητας και την προεδρία του Τραμπ»»…
Με την περιοχή μας να είναι βεβαρημένη από Ελληνικά, Τουρκικά, Αιγυπτιακά και τα συνήθη ΝΑΤΟικά και Ρωσικά έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ και φυσικά θα συζητηθεί η Τουρκία και το Κυπριακό.
Την ίδια στιγμή το ΓΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο-ντοκουμέντο από την εμπλοκή αεροσκαφών της 335 Μοίρας με F-16 Block 52+ Adv με τουρκικά F-16 πάνω από το Καρπάθιο πέλαγος σε μία προσπάθεια να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για το «λάθος» που μπορεί να προκληθεί.
«Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική. Καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα. Σίγουρα αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες» τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ.
Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι:
«για να υπάρχει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, που σημαίνει να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ακόμα και σήμερα οι προβλέψεις αυτής της συνθήκης, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται».
«Εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία που να ενταχθεί στην ΕΕ, θέλουμε έναν γείτονα που να συμπεριφέρεται στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι δική του επιλογή αν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αν δεν τον ακολουθήσει, η χώρα μας πάντα θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και οράματα του 21ου αιώνα» υπογράμμισε.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σας παραθέσουμε απόσπασμα από την απομαγνητοφώνηση των ελλήνων πιλότων κατά τη διάρκεια αερομαχίας με Τούρκους.
Διάλογος Ελλήνων πιλότων:
Α:Πρόσεχε γιατί βουτάει περίεργα, έτσι; Πες μου άμα θες να πάρω τον άλλον