Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Και ξαφνικά… κατάπαυση του πυρός αποφάσισε μονομερώς το Αζερμπαϊτζάν!


nagorno_karabakh
Το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να παύσει μονομερώς όλες τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο ΥΠΑΜ το Μπακού. Πρόσθεσε ότι θα επαναλάβουν τη στρατιωτική δράση εάν δεχθούν επίθεση.
«Με βάση την αγάπη μας για την ειρήνη και τις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών, το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να παύσει μονομερώς τη στρατιωτική δράση απάντησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Vagif Dyargahly.
Το υπουργείο, ωστόσο, επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι η Αρμενία είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση των εχθροπραξιών.
Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε επίσης ότι θα επιστρέψει τα πυρά, αν οι αντίπαλοι προσπαθήσουν να πάρουν πίσω την περιοχή που καταλήφθηκε από τους Αζέρους κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης επίθεσης.
«Η αρμένικη πλευρά προσπάθησε να πάρει πίσω τα εδάφη που απελευθερώθηκαν από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν χθες και έχασε 10 άρματα μάχης και στρατιώτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί το στρατό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως αρμένικο και αναφέρεται σε αυτόν ως τέτοιο. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι αυτοδιοικούμενο, αλλά έχει ισχυρή υποστήριξη από την Αρμενία.
Η βία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μία αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν με κυρίως αρμένικο πληθυσμό που πολέμησε για την ανεξαρτησία στη δεκαετία του 1990, κλιμακώθηκε την Παρασκευή το βράδυ. Μπακού και Ερεβάν κατηγόρησαν αλλήλους γθα πρόκληση εχθροπραξιών.
Οι σποραδικές συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής εμπλοκής φέρεται ότι συνεχίστηκαν την Κυριακή, παρά την προσπάθεια της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση της εκεχειρίας στη ζώνη των συγκρούσεων, για να σταματήσει η βία.
Παραμένει ασαφές ποια πλευρά προκάλεσε τον τελευταίο γύρο της κλιμάκωσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κάθε μια κατηγόρησε τον αντίπαλό της για την έναρξη της βίας. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει επίσης επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, καθώς ο αριθμός των μαχητών του εχθρού που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, όπως ισχυρίζεται η κάθε πλευρά είναι δραστικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό που αναφέρθηκε από τον αντίδικο. Δεκάδες εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί.
Την Κυριακή, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για συνέχιση των εχθροπραξιών, αλλά είπε ότι θα παύσει μονομερώς τις εχθροπραξίες. Η κίνηση αυτή δεν ξέρουμε ακόμη αν σχετίζεται με τη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας που βρίσκεται στην Αρμενία και την ετοιμότητά της να επέμβει αν απειληθεί η σύμμαχος χώρα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι «ένα έθνος, ένας λαός» με την Τουρκία…




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου