Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΠΑΛΟΚΗΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ… ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ…
Τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων και έγινε κεντρική είδηση στα δελτία των καναλιών και στο διαδίκτυο για την εμπλοκή της γυναίκας του σε ένα από τα πολλά και μεγάλα σκάνδαλα του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, λόγω των στοιχείων που έχει η Δικαιοσύνη εισέβαλαν στο γραφείο της κυρίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Οικονομικοί Εισαγγελείς και αστυνομικοί και κατέσχεσαν υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, φακέλους και άλλα στοιχεία.
Προφανώς, δεν βαρύνεται ο σύζυγος, αλλά είναι βαρύτατα εκτεθειμένος ηθικά. Και είναι κοινή η πεποίθηση ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ή να είχε ζητήσει άδεια μέχρι να «καθαρίσει» ποινικά η σύζυγός του, όχι μόνο για λόγους ευθιξίας αλλά και από σεβασμό στο αξίωμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου ότι ο διοικητής μετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συσκέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και σε συναντήσεις με ομολόγους του των άλλων χωρών της ΕΕ.
Αποδεικνύεται, όμως, ότι αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει ο κ. Γ. Στουρνάρας, καθώς δύο από τους εξ απορρήτων συμβούλους του έχουν σοβαρότατες εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη –σε βαθμό κακουργήματος–, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως το «ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».
Πρόκειται για:
• τον κ. Σπύρο Παντελιά (ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας τον επέλεξε για γενικό διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος), ο οποίος στις 5 Οκτωβρίου θα κάτσει στο σκαμνί για τα δάνεια που μοίραζε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Και
• τον κ. Ηλία Πλασκοβίτη, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος και σύμβουλό του, ο οποίος ήδη κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση του ΙΣΤΑΜΕ (του ΠΑΣΟΚ), που εμφανιζόταν ως… ΜΚΟ. Ο κ. Πλασκοβίτης ήταν γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2000 έως το 2004.
Και επίσης κατηγορείται για απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ (Φαλτσιάνι λεγόταν τότε), την οποία είχε παραλάβει τον Σεπτέμβριο του 2010 ως γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών από τον πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη και τη χειρίστηκε σαν να ήταν προσωπικό του στοιχείο. Και όταν έφυγε από το υπουργείο η λίστα εξαφανίσθηκε.
Προφανώς, την πήρε μαζί του, γιατί εμπλεκόταν σε αυτήν ο εκλεκτός και εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά, κ. Σταύρος Παπασταύρου (το όνομά του φιγουράρει και στα Panama Papers!).
Και τον Δεκέμβριο του 2010 πήγε στο Παρίσι ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής το στέλεχος του ΣΔΟΕ Θόδωρο Φλωράτο, και παρέλαβε αντίγραφό της από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Να σημειώσουμε ότι από το 2015 ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!
Με τα στοιχεία αυτά, τα οποία με τις λεπτομέρειες που παρατίθενται παρακάτω κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, σε συνδυασμό και με την εμπλοκή της γυναίκας του, ο κ. Στουρνάρας πολύ δύσκολα μπορεί να παραμείνει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αν και γνώριζε ο Στουρνάρας τις κακουργηματικές κατηγορίες, τον έκανε γενικό διευθυντή!
Ο κ. Στουρνάρας, ενώ γνώριζε την εμπλοκή του στενού συνεργάτη του Σπύρου Παντελιά στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ως κατηγορουμένου για κακούργημα, καθώς ήταν επιφανές μέλος της ομάδας που έδωσε τα δάνεια και δικάζεται για την υπόθεση αυτή στις 5 Οκτωβρίου, δεν δίστασε να τον τοποθετήσει σύμβουλό του, με υψηλή αμοιβή και παροχές (αυτοκίνητο, οδηγό και πιστωτικές κάρτες). Και στις αρχές του χρόνου –παρότι γνώριζε ότι ο κ. Σπύρος Παντελιάς θα οδηγείτο στο ακροατήριο με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών– του έδωσε προαγωγή, και μάλιστα τον διόρισε γενικό διευθυντή στην Τράπεζα της Ελλάδος! Προϊστάμενο όλων των διευθυντών της Τράπεζας! Τα ερωτήματα για τον κ. Στουρνάρα είναι συγκεκριμένα:
1) Όταν τον διόρισε σύμβουλό του, ο κ. Παντελιάς δεν είχε παραπεμφθεί στο ακροατήριο για κακούργημα. Όταν όμως παραπέμφθηκε στο ακροατήριο, γιατί του έδωσε προαγωγή, κάνοντάς τον γενικό διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος;
2) Θα σύρεται η ΤτΕ διά του κ. Παντελιά στο ακροατήριο για κακούργημα και την ίδια ώρα ο κ. Παντελιάς θα εποπτεύει τις ελληνικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες;
3) Τι θα σκεφθεί η σύνθεση του δικαστηρίου μετά τη σημερινή αποκάλυψη;
4) Πώς θα αντιδράσει η ηγεσία της ΕΚΤ;
5) Η συνεργασία τους στην τότε Εμπορική Τράπεζα επικράτησε των νόμων και της ηθικής τάξης;
Το πάρτι των παράνομων χρηματοδοτήσεων στο ΥΠΕΞ
Εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και νυν στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ηλία Πλασκοβίτη, μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και συμβούλου του κ. Στουρνάρα, θέση στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα, έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράνομες χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για έργα τα οποία ποτέ δεν έγιναν.
Η ποινική εμπλοκή –ιδιαίτερα σοβαρή– του κ. Πλασκοβίτη έχει να κάνει με την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης του ΙΣΤΑΜΕ. Αφορά την περίοδο 2002 – 2004, όταν σύμφωνα με τη δίωξη των Εισαγγελέων Διαφθοράς η συγκεκριμένη ΜΚΟ έλαβε 400.000 ευρώ για έργα και δράσεις που θα γίνονταν στις βαλκανικές χώρες, και συγκεκριμένα στην Αλβανία, στη Βουλγαρία αλλά και στη Γεωργία, χωρίς όμως να τα δικαιούται. Εκείνη την περίοδο (2000 – 2004) ο κ. Πλασκοβίτης ήταν γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκτός από τον κ. Πλασκοβίτη διώκονται και άλλοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ εκείνης της περιόδου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου! Είναι ενδεικτικό ότι από την έρευνα που πραγματοποίησε η Εισαγγελέας Α. Τριανταφύλλου προέκυψε πως επρόκειτο για παράνομες χρηματοδοτήσεις καθώς, μεταξύ άλλων, εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν είχε (εκ του νόμου) τη δυνατότητα να λαμβάνει ποσά μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ!
Ψέματα είπε για τη λίστα Λαγκάρντ!
Αλλά ο κ. Πλασκοβίτης είναι γνωστός και από την εμπλοκή του με τη λίστα Λαγκάρντ. Ο στενός συνεργάτης του κ. Στουρνάρα, όταν κλήθηκε ως μάρτυρας, είχε επικαλεστεί «κακή μνήμη» προκειμένου να δικαιολογήσει την άποψή του στην πρώτη του κατάθεση ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε στην Ελλάδα ατύπως και ανεπισήμως. Η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ζητήσει να ελεγχθεί για ψευδορκία ο μάρτυρας, ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τού είχε πει ότι «κινδυνεύει με 10 χρόνια φυλακή».
«Ο κ. Πλασκοβίτης επέδειξε επίμονη προσπάθεια απόκρυψης πραγματικών περιστατικών. Για εμάς δεν έχει τελειώσει εδώ η κατάθεσή του», είχε δηλώσει τότε σε δημοσιογράφους η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ήθελε τη λίστα δι’ ιδίαν χρήση!
Ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Κωνσταντίνος Χαλαστάνης είχε καταθέσει στην Προανακριτική και είχε αποκαλύψει έγγραφο αίτημα με την υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, με το οποίο ζητούσε από τις γαλλικές αρχές να βοηθήσουν ώστε να σταλεί στην Ελλάδα η λίστα Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα, ο έλληνας πρέσβης στο Παρίσι είχε αποκαλύψει ότι ο κ. Πλασκοβίτης είχε ζητήσει στις 13 Σεπτεμβρίου του 2010 τη λίστα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και βάσει αυτού του αιτήματος εστάλη στην ελληνική πρεσβεία στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. Στο εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφο που απευθυνόταν προς το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρονταν τα εξής:
«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον κ. J. Fenet, θα θέλαμε να υποβάλουμε προς τις γαλλικές αρχές ένα αίτημα προκειμένου να αρυσθούμε πληροφόρηση σχετικά με τραπεζικές καταθέσεις που ανήκουν σε έλληνες πολίτες και εταιρείες σε ελβετικές τράπεζες. Αντιλαμβανόμεθα ότι οι γαλλικές αρχές έχουν στην κατοχή τους παρόμοια πληροφόρηση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Το αίτημα αυτό βασίζεται στις σχετικές διατάξεις που αφορούν στην αμοιβαία βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών στον τομέα της άμεσης φορολόγησης (Οδηγία 77/799/EEC, ως ισχύει), καθώς και στη διμερή Συμφωνία της Ελλάδος και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολόγησης.
Όλες οι πληροφορίες θα τύχουν εμπιστευτικής μεταχείρισης από τις ελληνικές φορολογικές αρχές στον αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής και σε συμφωνία με τη γαλλική φορολογική αρχή.
Ελπίζοντας σε μια θετική σας απάντηση,
Ειλικρινώς υμέτερος,
Ηλίας Πλασκοβίτης».
Τον διαψεύδει ο πρέσβης
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάθεσή του στις 31 Ιανουαρίου 2013 στην Επιτροπή ο κ. Πλασκοβίτης δεν είχε αναφέρει ότι υπέβαλε το αίτημα γραπτώς και είχε κάνει λόγο μόνο για τηλεφωνικές επικοινωνίες. Από την πλευρά του, ο πρέσβης Χαλαστάνης ισχυρίστηκε ότι βρήκε το έγγραφο Πλασκοβίτη στο αρχείο του γαλλικού υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο επίμαχο έγγραφό του τότε ξεκαθάριζε ότι η λίστα στέλνεται επισήμως, βάσει της ελληνογαλλικής συμφωνίας του 1963, και για φορολογική αξιοποίηση. Σημειώνεται ακόμη ότι ο Κ. Χαλαστάνης έστειλε τον φάκελο κλειστό, με το επίμαχο συνοδευτικό έγγραφο, στη διευθύντρια του γραφείου του Παπακωνσταντίνου, Χρ. Χατζή, η οποία και υπέγραψε την παραλαβή του.
hellasforce