Αιτία πολέμου μπορεί να αποτελέσει το φυσικό αέριο εάν «δεν χρησιμοποιηθεί με λογικό τρόπο», προειδοποιεί ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρουσιάζεται πλήρως εναρμονισμένος με το νέο έγγραφο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, το οποίο εκτοξεύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Ακιντζί, που ενημέρωνε χθες οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» για το Κυπριακό, διατύπωσε ευθέως απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε πως σε περίπτωση κατά την οποία τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο «δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά, μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους».
Περαιτέρω ισχυρίσθηκε πως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πιο λογικό είναι τα κοιτάσματα από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο με έναν ενεργειακό αγωγό να μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Σημείωσε ωστόσο πως για να επιτευχθεί τούτο προϋποθέτει λύση του Κυπριακού και βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.
Βεβαίως, όπως ανέφερε στον «Φ» αρμόδια πηγή, δεν υπάρχουν σήμερα πολλοί που θεωρούν συμφέρουσα τη μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας, κυρίως γιατί υπάρχει αστάθεια στη χώρα, παραπέμποντας στο Κουρδικό και την εν γένει συμπεριφορά του αστάθμητου Ερντογάν. Επίσης, είναι σαφές πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σενάριο για μεταφορά αερίου της Αιγύπτου στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται πως στις 14 Σεπτεμβρίου, είδε το φως της δημοσιότητας νέο στρατηγικό έγγραφο του Αρχηγείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, «οι προσπάθειες της «ε/κ διοίκησης» να οικειοποιηθεί μόνη της τις αρμοδιότητες του νησιού έχουν διευρύνει το μέγεθος του κυπριακού προβλήματος. Πιθανές έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς άδεια στους τομείς της θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας που έχουν δηλωθεί στη διεθνή κοινότητα θα παρεμποδιστούν».
Ο Ακιντζί στην ενημέρωση που έκανε αναφέρθηκε σε μια ομάδα εταιρειών από την Τουρκία, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Υποστήριξε δε παράλληλα πως συνεχίζονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Με αυτό τον τρόπο ο Ακιντζί παρουσίασε μια εικόνα που παραπέμπει στο σενάριο που περιέγραψε για μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας.
Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί μετά που θα διαμορφωθεί η δομή -δηλαδή στο τέλος- και στα πλαίσια μιας πενταμερούς διάσκεψης (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και οι δυο κοινότητες). Είπε πως η Τουρκία έχει την άποψη ότι το θέμα των εγγυήσεων «θα συζητηθεί αφού δημιουργηθεί πρώτα η δομή, που θέλει να τύχει εγγυήσεων». Σημείωσε, πάντως, ότι δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε το θέμα στην ημερήσια διάταξη μέσω σεναρίων, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη θέση Ελλάδας και Βρετανίας ότι δεν θέλουν να είναι μέρος του συστήματος εγγυήσεων.
Αντιμέτωπος με αντιδράσεις ο Τουρκές
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, υπεύθυνος επί θεμάτων Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, που πραγματοποίησε επαφές στα κατεχόμενα, βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιδράσεις. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Τουρκές βρέθηκε αντιμέτωπος με την εκδήλωση διαμαρτυρίας οπαδών του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας (του ΜΗΡ), από το οποίο αποχώρησε για να ενταχθεί στο ΑΚΡ.
Η ομάδα ανήρτησε πανό διαμαρτυρίας μπροστά στο σπίτι του πατέρα του Τουγρούλ Τουρκές, Αλπαρσλάν Τουρκές, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ερείπιο, καθώς και στον τάφο του Φαζίλ Κιουτσούκ. Η ψευδοαστυνομία κατέβασε τα πανό πριν μεταβεί ο Τουγρούλ Τουρκές. Εδώ και χρόνια λέγεται ότι θα αναστηλωθεί το σπίτι του πατέρα του Τουγρούλ Τουρκές, αλλά αυτό δεν έγινε, λόγω του θέματος της κληρονομιάς της οικογένειας Τουρκές.
«Οι Ε/κ θα δεχθούν την εκ περιτροπής»
ΣΤΗΝ ενημέρωση, ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε το στίγμα των όσων συζητούνται στις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε πως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναντώνται συχνά έχοντας ως στόχο μια λύση το συντομότερο, παραπέμποντας στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016. Παραδέχθηκε ότι αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο προσθέτοντας πως «θα δουν εάν μπορεί να επιτευχθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο».
Με βάση τα όσα είπε ο Ακιντζί, η μέχρι σήμερα αξιολόγηση των συζητήσεων έχει ως εξής:
Πρώτον, είπε πως στο περιουσιακό για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το δικαίωμα «του πρώτου ιδιοκτήτη» που έχει τον τίτλο ιδιοκτησίας αλλά και αυτού που το χρησιμοποιεί εδώ και 41 χρόνια και αυτό πέρασε με αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Είπε πως έγινε η κατηγοριοποίηση με 22 διαφορετικές κατηγορίες. Στο πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ατομικό δικαίωμα, είπε, υπάρχουν πέντε τρόποι: επιστροφή, αποζημίωση, ανταλλαγή, μερική επιστροφή, εναλλακτική περιουσία. Την ίδια ώρα, επικαλέστηκε έρευνα που έγινε στις ελεύθερες περιοχές σύμφωνα με την οποία το 74% φέρεται να δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στο μέρος που ζει σήμερα αλλά η περιουσία στα κατεχόμενα είναι δική του, την πουλά ή παίρνει αποζημίωση. Είναι, είπε, ένα σημαντικό ζήτημα που «έλυσε ο χρόνος».
Δεύτερον, είπε πως μέσα από τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν πρέπει να επιτυγχάνεται πλειοψηφία υπό την έννοια της πληθυσμιακής και περιουσιακής κατάστασης στον «βορρά» για τους Τ/κ.
Τρίτον, είπε πως δεν συζητήθηκε θέμα εδαφικών ποσοστώσεων.
Τέταρτο, για το θέμα των υπηκοοτήτων είπε ότι χωρίς να γίνουν διακρίσεις, με τη λύση του Κυπριακού οι πολίτες πρέπει να γίνουν πολίτες της ομοσπονδιακής Κύπρου (αυτό αφορά τους εποίκους).
Πέμπτο, θεωρεί πως ενώ υπάρχει διαφωνία στο θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, στο τέλος θα επιτευχθεί συμφωνία εκτιμώντας ότι θα αποδεχθεί την πρόταση η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Δεν μπορούν οι Τ/κ να αποδεχτούν ότι ποτέ δεν θα ανέλθουν στην Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου», είπε.
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος, philenews