Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/06/2016)


13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

Δέκα Ημέρες Έφτασαν στην Κυβέρνηση για να… Τινάξει τα Πάντα στον Αέρα


ΒΟΜΒΑ
Σε 10 ημέρες η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τις ΑΕΕΑΠ
Τους τελευταίους σοβαρούς ξένους επενδυτές στη χώρα απειλεί τα απομακρύνει η υπερφορολόγηση των Εταιριών Επενδύσεων Ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), ακυρώνοντας επί της ουσίας κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων που έχουν την έδρα τους σε αγορές όπως η Τουρκία ή η Βουλγαρία και οδηγώντας σε «πάγωμα” προγραμματισμένες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.
Μόλις σε διάστημα 10 ημερών, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση οδήγησαν στην ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος εταιρειών του μεγέθους των Grivalia, Πανγαία, Trastor (και της BriQ Properties της Quest Συμμετοχών που έλαβε χθες παροχή άδειας λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και συνολικά του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, καθεστώς το οποίο επί σειρά ετών ήταν ελαφρώς ευνοϊκότερο σε σχέση με μια ανώνυμη εταιρεία και λειτούργησε για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών.
Τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τινάζουν στον αέρα αυτό το καθεστώς φορολόγησης και μαζί του κάθε έννοια κινήτρου για τους επενδυτές και δυνατότητας λειτουργίας και ανάπτυξης των ΑΕΕΑΠ. Και αυτό γιατί επταπλασιάζεται η φορολόγηση επί του ενεργητικού των εταιρειών αυτών (από 0,105% σε 0,75%) και σχεδόν διπλασιάζεται ο φόρος επί των ακινήτων τους (από 0,25% σε 0,55%). Τελευταίο πλήγμα, η κατάργηση μειωμένου συντελεστή συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΑΕΕΑΠ.
Όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, αντί ο κλάδος να ενισχυθεί με την παροχή κινήτρων, ώστε να προσελκύσει η χώρα περαιτέρω ξένες επενδύσεις στο real estate, η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαλείφει κάθε φορολογικό πλεονέκτημα που είχαν οι ΑΕΕΑΠ, καθιστώντας μάλιστα τις ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα μη ανταγωνιστικές έναντι των αντίστοιχων έχουν την έδρα τους σε αγορές όπως η Τουρκία ή η Βουλγαρία.
Και αυτό όταν οι ΑΕΕΑΠ αποτέλεσαν την τελευταία δεκαετία τον Νο1 προορισμό ξένων επενδύσεων στη χώρα και έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που μεγάλοι ξένοι επενδυτές, του μεγέθους των Fairfax, Fidelity, Wellington, York Capital επέλεξαν να στηρίξουν μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς είναι υποχρεωτικά εισηγμένες.
Τώρα οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται, το λιγότερο, σοκαρισμένοι από την αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή. Ήδη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής προγραμματισμένων επενδύσεων που θα ξεπερνούσαν το 1 δις ευρώ και μαζί με αυτές, κάθε πολλαπλασιαστικού οφέλους που θα προέκυπτε από θέσεις εργασίας, είσπραξη ΦΠΑ κοκ.
Παράλληλα, οι συνέπειες στην αγορά ακινήτων θα είναι καταστροφικές, καθώς η υπερβολική φορολόγηση είναι αναμενόμενο να μετακυλήσει στις τιμές των ακινήτων, συμπιέζοντάς τες κατά διψήφιο ποσοστό.
Πλήγμα και για τις τράπεζες
Το γεγονός αυτό θα πλήξει σοβαρά και τον τραπεζικό κλάδο: αρκεί να αναλογιστεί κανείς πώς μπορεί εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για τα NPLs όταν οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τα αγοράσουν, συνυπολογίσουν την πτώση της αξίας των ακινήτων που λειτουργούν σαν εγγυήσεις…
Πρόκειται για σημαντικό ολίσθημα και επιστροφή της αγοράς δεκαετίες πίσω, τη στιγμή που παγκοσμίως οι ΑΕΕΑΠ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και τοποθέτησης θεσμικών κεφαλαίων σε ακίνητα.
Ακριβώς για την εξασφάλιση του αναπτυξιακού τους ρόλου, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και άλλων γεωγραφικών περιοχών, έχει θεσμοθετηθεί η λογική της παροχής κινήτρων, κυρίως μέσω ενός ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος σε σχέση με μια Ανώνυμη Εταιρεία.
Ενδεικτικά, στην Αγγλία ισχύει φορολόγηση της τάξης του 20% για τις ΑΕΕΑΠ σε σχέση με το 25% που ισχύει για άλλα εταιρικά σχήματα. Στην Ισπανία, στη διάρκεια της κρίσης, θεσμοθετήθηκε μηδενική φορολόγηση για τις ΑΕΕΑΠ με αποτέλεσμα τη δημιουργία ήδη 4 εταιριών και τον προγραμματισμό για ίδρυση άλλων 40. Αντίστοιχης φορολογικής μεταχείρισης τυγχάνουν οι ΑΕΕΑΠ και σε αγορές όπως της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.
Τελικά, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το νέο φορολογικό καθεστώς ακυρώνει τους λόγους ύπαρξης του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, καθώς καθιστά συμφερότερο για έναν επενδυτή να απομακρυνθεί από την Ελλάδα ή στην καλύτερη περίπτωση να επενδύσει σε μια Α.Ε. που θα εξασφαλίζει φορολογικές ελαφρύνσεις μέσω υπερχρεωμένων ακινήτων.



hellasforce

ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!!


ΣΑΜΟΣΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ… ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ »ΚΑΥΤΑ ΣΗΜΕΙΑ» ΤΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ !!!!!!!!ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ…
Το Κέντρο Μεταναστών στη Σάμο αυτή τη στιγμή έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει -νόμιμα- 286 ανθρώπους και έχει μέσα 954! Και όλοι αυτοί από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, και διαφορές που είναι φύση αδύνατον να συνυπάρξουν.
Με αστυνομική δύναμη που δεν φτάνει να φυλάξει ούτε αγώνα ποδοσφαίρου ‘Δ Εθνικής κατηγορίας, τα κακοποιά στοιχεία κάνουν πάρτι στο Κέντρο και η κυβέρνηση και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σφυρίζει αδιάφορα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών!
Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα ΓΙΑΤΙ το Hot Spot της Σάμου που δαπανήθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ, ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΚΟΜΗ;;;
Με κλειστό το Hot Spot η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία δεν προχώρησε ποτέ και έτσι έχουμε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ στο νησί, πάνω από 4 μήνες και με τους Τούρκους αξιωματούχους να κάνουν διακοπές!
Από την άλλη η κοινωνία και οι πολίτες της Σάμου βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή και με δεδομένο ότι η πτώση στο μεγαλύτερο παραγωγικό κομμάτι του νησιού που είναι ο τουρισμός, να έχει φτάσει τουλάχιστον στο 65%, όλα κρέμονται πραγματικά σε μια κλωστή!
Όπως αναφέρουν πολλοί απλοί πολίτες αλλά και επιχειρηματίες σε εκατοντάδες καταγγελίες που κάνουν συνεχώς στην εφημερίδα μας, αν αυτό συνεχιστεί τότε (όπως λένε) θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!
Θεωρούν αδιανόητο το μήνα Ιούνιο να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι μετανάστες στο νησί και καθημερινά να γίνονται επεισόδια και κλοπές και κανείς να μην κάνει τίποτε!
Είναι επίσης η γενική κατακραυγή που υπάρχει στο νησί για την κατάσταση αφορά και την ανεξέλεγκτη δράση πολλών μελών από διάφορες ΜΚΟ, αλλά και κάποιων «αλληλέγγυων» που δεν διστάζουν να παροτρύνουν τους μετανάστες να προκαλούν επεισόδια, ώστε να «πιέζουν» τη μεταφορά τους προς την Αθήνα!
Κάποιοι μάλιστα από αυτούς έχουν ως στόχο την αναταραχή, ώστε να έχουν και «αντικείμενο εργασίας», καταφέρνοντας και έχοντας ως στόχο το μεγάλο φαγοπότι με τις χρηματοδοτήσεις…
-ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ » ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ…..»
-ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΑ ΛΑΘΡΟΚΤΗΝΗ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !
-EKTAKTO ! EΡΧΕΤΑΙ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !
-NEA TAΞΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ- ΤΥΠΟΣ

Ἡ Ἑλλὰς δὲν ἔχει ἀνάγκη ἀπὸ παπάδες!


ΙΕΡΕΙΣὉποία ἄγνοια τῆς ἱστορίας τοῦ Ἔθνους μας, καὶ ὁποία ἀχαριστία!
«ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΠΙΘΑ, Φ.241, Σεπτ. Οκτωβριο 1961
Τοῦ Μητροπολιτου Φλωρίνης π. Αὐγουστινου Καντιώτου
Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ
«Ἰδὼν τοὺς ὄχλους εὐσπλαχνίσθη περὶ αὐτῶν, ὅτι ἦσαν ἐκλελυμένοι καὶ ἐρριμένοι ὠσεὶ πρὸβατα μὴ ἔχοντα ποιμένα» (Ο ΚΥΡΙΟΣ – Ματθ. 9, 36)
«Τὰ πάντα ἰσχύω ἐν τῶ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῶ» (Παῦλος – Φιλιπ. 4, 13)
Ἐθνικὰ θέματα
«Ὁ παπᾶς»
Ὁ «παπᾶς»! Μὲ πόσην περιφρόνησιν προφέρει σήμερον τὴν λέξιν αὐτὴν ὁ πολὺς κόσμος! Τὸν βλέπει μὲ βλέμμα εἰρωνικὸν καὶ ἐμπαικτικόν. Ἐπὶ τῆ ἐμφανίσει κληρικοῦ ἀνάγωγοι καὶ ἀσεβεῖς νέοι, διατὶ ὄχι καὶ ἡλικωμένοι καὶ γέροντες καὶ ἐλεεινὰ ἀκόμη δεσποινάρια καὶ παιδάρια, ἐκτρέπονται εἰς ἀστειολογίας, εἰς βωμολοχίας καὶ αἰσχρὰς ἀκόμη χειρονομίας. Εἰς τὰ λεωφορεῖα, τὰ κατάμεστα κόσμου, οὐδεὶς ἐγείρεται προθύμως διὰ νὰ παραχωρήση θέσιν εἰς κληρικόν, ὀξεῖα δὲ ἀκούεται ἡ φωνὴ τοῦ εἰσπράκτορος˙ «Μία θέση διὰ τὸν παπᾶ». Εἰς τὰ μέγαρα τῆς ἀριστοκρατίας, εἰς τὰ ὁποῖα ὁ ἱερεὺς καλεῖται ἀναγκαστικῶς νὰ τλέση γάμον ἤ βάπτισμα, ἀπομονώνεται εἰς ἰδιαίτερον δωμάτιον, ἕως ὅτου ἔλθη ἡ ὥρα τῆς τελέσεως. Εἶνε, βλέπετε, λίαν ἀποκρουστικὴ ἡ ἐμφάνισις τοῦ ἱερέως ἐν μέσω τῶν ἀριστοκρατικῶν κύκλων. Εἰς τὰ δημόσια γραφεῖα, ἐνῶ τμηματάρχαι καὶ διευθυνταὶ καὶ νομάρχαι καὶ ὑπουργοὶ ἐγείρονται καὶ ὑποκλίνονται ἐνώπιον κυρίων καὶ δεσποινίδων ἰσχυρῶν οἴκων, οἱ κύριοι αὐτοὶ ἀντιθέτως κρατοῦν ἐνώπιών των, ἐπὶ ὥρας ἐνίοτε, ὀρθίους σεβασμίους κληρικούς. Ὑπάρχουν παλαιότερα, ἀλλὰ καὶ νεώτερα παραδείγματα, κατὰ τὰ ὁποῖα οἱ τὴν κρατικὴν ἐξουσίαν διαχειριζόμενοι ἐν Ἑλλάδι μὲ τὸν ἀσεβέστατον τρόπον συμπεριεφέρθησαν πρὸς αὐτὰς τὰς κορυφὰς τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱεραρχίας. Ὑπενθυμίζομεν τὴν συμπεριφορὰν τοῦ ἀνεκδιηγήτου ἐκείνου Ἕλληνος ἁρμοστοῦ τῆς Σμύρνης Στεργιάδου πρὸς τὸν ἀείμνηστον ἐπίσκοπον Σμύρνης Χρυσόστομον τὸν ἐθνομάρτυρα. Ὑπενθυμίζομεν ζωηρὸν ἐπεισόδιον τοῦ μακαρία τῆ λήξει γενομένου μητροπολίτου Ἰωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου, μετὰ ταῦτα ἀρχιεπισκόπου, μετά τινος γενικοῦ διοικητοῦ Ἠπείρου… Πόσα παραδείγματα ἀνοικείου συμπεριφορᾶς λαοῦ καὶ ἀρχόντων πρὸς τὸν κλῆρον δὲν θὰ ἠδυνάμεθα νʼ ἀναφέρωμεν! Τὸ ῥάσον, ὅπου ἐμφανισθῆ, περιφρονεῖται, γίνεται στόχος δυσμενῶν σχολίων, εἰρωνειῶν καὶ ἐμπαιγμῶν. Καὶ εἶνε τόση ἡ πρὸς τὸ ῥάσον περιφρόνησις ὥστε μικρόψυχοί τινες νεώτεροι κληρικοί, μὴ δυνάμενοι νὰ φέρουν τὸν ὀνειδισμὸν αὐτὸν τοῦ Χριστοῦ, ζητοῦν νʼἀποβάλουν τὸ τετιμημένον ῥάσον καὶ νὰ φορέσουν σακάκι καὶ γραβάτα… Ἀλλʼ οἱ τοιοῦτοι εἶνε δειλοὶ στρατιῶται τῆς στρατιᾶς τοῦ Κυρίου!
Ὁ «παπᾶς» περιφρονημένος καὶ ἐξουθενημένος εἰς τὰς ἡμέρας μας. Πότε πρὸς αὐτὸν ἔρριψε τὸ βλέμμα μὲ στοργὴν τὸ Ὀρθόδοξον Βασίλειόν μας, ποὺ ἔχει τὴν ἀξίωσιν εἰς πᾶσαν λειτουργίαν νὰ μνημονεύη τοῦ ὀνόματος τῶν ἀνωτάτων ἀρχόντων του; Ρακένδυτος περιπατεῖ εἰς τὴν ὕπαιθρον. Ὁ κρατικὸς κορβανᾶς ἑκατομμύρια καὶ δισεκατομμύρια δαπανᾶ διʼ ὅλα καὶ διʼ ὅλους καὶ μόνον διὰ τὸν ἱερέα δὲν ἔχει καὶ πρὸς μείζονα αὐτοῦ ἐξουθένωσιν ἐπιμένει νὰ κρατῆ τὴν ἀναγκαστικὴν ἐνοριακὴν εἰσφορὰν ὡς μέσον συντηρήσεως τοῦ ἱερατείου. Ἄχρηστόν τι βάρος θεωρεῖται ὁ ἱερεύς. Πολιτικὸς ἀρχηγός, ἐκ τῶν ἰσχυρῶν τῆς ἡμέρας, εἰς παράκλησιν νεωτέρου ἱεράρχου νὰ ἐνδιαφερθῆ διὰ τὸν ἱερέα τῆς ὑπαίθρου, ἀπήντησεν˙ «Ἡ Ἑλλὰς δὲν ἔχει ἀνάγκην ἀπὸ παπάδες! Ἔχει ἀνάγκην ἀπὸ γεωπόνους καὶ μηχανικούς». Τὴν ἴδιαν περίπου νοοτροπίαν ἔχουν καὶ ὅλοι οἱ ἄλλοι πολιτικοί μας.
Αἱ θυσίαι τοῦ ὀρθοδόξου κλήρου
Ἡ Ἑλλὰς δὲν ἔχει ἀνάγκη ἀπὸ παπάδες! Ὁποία ἄγνοια τῆς ἱστορίας τοῦ Ἔθνους μας, καὶ ὁποία ἀχαριστία! Τοῦρκος ὑπήκοος, φορῶν φέσι καὶ ὁμιλῶν Τουρκιστί, θὰ ἦτο ὁ κύριος αὐτὸς καὶ οἱ ὅμοιοί του, ἐὰν δὲν ὑπῆρχε τὸ ῥάσον τοῦ ὀρθοδόξου κληρικοῦ. Πόσα εἰς αὐτὸ δὲν ὀφείλει ἡ Ἑλλάς! Νὰ μνημονεύσωμεν ἐδῶ τῶν ὑπηρεσιῶν, ποὺ προσέφεραν εἰς τὸν Ἑλληνικὸν λαὸν ὁ κλῆρος; Εἶνε ἀδύνατον. Τόμοι ὁλόκληροι θὰ ἔπρεπε νὰ συγγραφοῦν διὰ νὰ ἐκθέσουν τὰς πρὸς τὸ Ἔθνος ἡμῶν ἀνεκτιμήτους ὑπηρεσίας τοῦ κλήρου. Περιοριζόμεθα ἐδῶ εἰς τὸ νʼ ἀπευθύνωμεν πρὸς τοὺς κυρίους αὐτοὺς τὰ ἐξῆς μόνον ἐρωτήματα: Ὅτε ἡ Βυζαντινὴ Αὐτοκρατορία κατέρρευσε καὶ ἡ ἡμισέληνος ὑψώθη ἐν τῆ βασιλίδι τῶν πόλεων καὶ οἱ τὰ πρῶτα φέροντες, συναποκομίζοντες τοὺς ὑλικούς των θησαυρούς, πανικόβλητοι ἀπήρχοντο εἰς τὴν Δύσιν διὰ νὰ διαδώσουν τὸ σαρκίον των, ποῖοι ἔμειναν, παρακαλῶ, πλησίον τοῦ ὑποδούλου Γένους, διὰ νὰ τὸ παρηγορήσουν καὶ νὰ τὸ ἐμψυχώσουν ἐν τῶ καιρῶ τῶν ἀνεκδιηγήτων βασάνων τεσσάρων αἰώνων; Ποῖοι ἐκράτησαν ἄσβεστον τὴν λαμπάδα τῆς πίστεως καὶ τῆς πρὸς τὴν πατρίδα ἀγάπης; Ποῖοι ἐδίδαξαν καὶ διετήρησαν τὴν ἑλληνικὴν γλῶσσαν; Οἱ κληρικοί, ἀπαντᾶ ἡ Ἱστορία. Καὶ ὅτε ἐπέστη ἡ ἡμέρα τῆς ἐθνεγερσίας, ποῖοι ἐπρωτοστάτησαν εἰς τὸν ἱερὸν ἀγῶνα καὶ ὕψωσαν τὸ λάβαρον τῆς ἐλευθερίας καὶ συνεκακουχήθησαν μετὰ τοῦ μαχομένου λαοῦ καὶ συνανέμειξαν τὰ αἵματά των μὲ τὰ αἵματα τῶν εὐγενεστέρων τέκνων τῆς Ἑλλάδος˙ Οἱ κληρικοί, ἀπαντᾶ πάλιν ἡ Ἱστορία. Καὶ ὅτε ἐπῆλθεν ἡ Μικρασιατικὴ καταστροφὴ καὶ ὁ ἀνεκδιήγητος ἐκεῖνος ἁρμοστὴς ἔντρομως ἐν καιρῶ νυκτὸς μετὰ τῶν ἄλλων ἔφευγε καὶ ἡ Σμύρνη παρεδίδετο εἰς τὰς φλόγας, ποῖοι παρέμειναν ἐκεῖ, διὰ νὰ προσφέρουν τὴν ὑστάτην θυσίαν ὑπὲρ τοῦ Γένους; Κληρικοὶ καὶ πάλιν, ἀπαντᾶ ἡ Ἱστορία, ὦν κορυφαῖος ὁ ἀείμνηστος Χρυσόστομος. Καὶ ὅτε τὸ Ἔθνος κατὰ τὸν τελευταῖον παγκόσμιον πόλεμον περιῆλθεν εἰς τριπλῆν κατοχὴν καὶ ὑφίστατο τʼ ἀπερίγραπτα μαρτύρια, οἱ δὲ πολιτικοὶ ἡγέται ἐγκαίρως διεπεραιώθησαν εἰς ἀσφαλεῖς χώρας καὶ ἐκεῖ διέτριβον φιλοσοφοῦντες…, ποῖοι, παρακαλῶ, παρέμειναν εἰς τὴν Ἑλλάδα, διὰ νὰ ἄρουν τὸν σταυρὸν τοῦ μαρτυρίου; Οἱ κληρικοὶ καὶ πάλιν, ἀπαντᾶ ἡ νεωτάτη Ἱστορία τοῦ Ἔθνους. 400 περίπου κληρικοὶ προσέφεραν τὴν ζωήν των ὑπὲρ τοῦ Γένους, ποικιλοτρόπως μαρτυρήσαντες. Ὁ ἀριθμὸς τῶν θυσιασθέντων ἐκ τοῦ κλήρου ἀποτελεῖ τὸ μεγαλύτερον ποσοστὸν ἐν συγκρίσει πρὸς τὰ ποσοστὰ θυσιασθέντων ἐξ ἄλλων κλάδων καὶ ἐπαγγελμάτων.
Ὁ κλῆρος εἰς τὸ περιθώριον!
Ὁ Ὀρθόδοξος κλῆρος, ὅστις τόσας ανεκτιμήτους ὑπηρεσίας καὶ ἐκδουλεύσεις ἔχει προσφέρει εἰς τὸν ἑλληνικὸν λαόν, θὰ ἔπρεπε νὰ εἶνε ὑπὲρ πάντα σεβαστός. Θὰ ἔπρεπεν ἡ φωνήν του ὡς ἡ ἁγνοτέρα φωνὴ τῆς Ἑλλάδος νʼ ἀκούεται καὶ νὰ λαμβάνεται σοβαρῶς ὑπʼ ὄψιν ὑπὸ τῶν ἀρχόντων τῆς πολιτείας ἐν τῆ ῥυθμίσει κανονικῶν, ἠθικῶν καὶ πνευματικῶν θεμάτων, ἀφορώντων εἰς τὴν ζωὴν τοῦ ποιμνίου των, ὅπερ καὶ ἀποτελεῖ τὰ 98% τοῦ πληθυσμοῦ τῆς Ἑλλάδος. Θὰ ἔπρεπεν…
Καὶ ὅμως! Εὐθὺς μετὰ τὴν πρώτην ἀπελευθέρωσιν τοὺ Ἔθνους (1830) μία τάσις, ἐξ ἐπιδράσεως κακῶν παραδειγμάτων τῆς Δύσεως, παρετηρήθη, τάσις ἵνα ὡς παράγων παραγκωνισθῆ καὶ τεθῆ εἰς τὸ περιθώριον τῆς κοινωνικῆς καὶ ἐθνικῆς ζωῆς. Πρωταγωνιστὴς αὐτὸς εἰς τοὺς ἐθνικοὺς ἀγῶνας εἶδεν ἑαυτὸν νὰ περιφρονῆται καὶ νὰ περιορίζεται εἰς τὴν ἐκπλήρωσιν τυπικῶν καθηκόντων, νὰ βαπτίζη καὶ νὰ κηδεύη, νὰ κρατῆ τὰ ληξιαρχικὰ βιβλία, καὶ νὰ καταντᾶ ἕνας ταπεινὸς ὑπηρέτης τοῦ Καίσαρος, τελευταῖος τροχὸς τῆς κρατικῆς ἁμάξης, ὑδροφόρος καὶ ξυλοφόρος τῆς αἰσχρᾶς πολιτικῆς. Καὶ μαζὶ μὲ τὸν ἱερέα, οὕτω περιφρονηθέντα καὶ ταπεινωθέντα, ἐτέθη εἰς τὸ περιθώριον καὶ ἡ θρησκεία τοῦ Ναζωραίου. Αὕτη, κατὰ τὴν ἀντίληψιν πολιτικῶν ψυχρῶν καὶ ἀδιαφόρων, οὐκ ὀλίγων δʼ ἐξ αὐτῶν ἀνηκόντων εἰς μασονικὰς στοᾶς, εἶνε χρήσιμος καὶ ἀναγκαῖα διʼ ἀπελευθερωτικοὺς ἀγῶνας ὡς ἐξάπτουσα τὸ μένος τῶν πολεμιστῶν, ἀλλὰ περιττὴ καὶ ἄχρηστος διὰ τὴν θεμελίωσιν καὶ ἀνάπτυξιν τῆς πολιτείας. Ἔξω, λοιπόν, ἀπὸ τὴν ζωὴν τοῦ Ἔθνους τὸ Εὐαγγέλιον. Τὸ πνεῦμα τῶν ἀρχαίων εἰδωλολατρῶν προγόνων ἔπρεπε νʼ ἀναζωογονηθῆ, διὰ νʼ ἀνασυνδεθῆ οὕτω, κατὰ τὴν ἀντίληψιν αὐτῶν τῶν κυρίων, ἡ νεωτέρα Ἑλλὰς μὲ τὴν ἀρχαίαν. Τὸ πνεῦμα κατόπιν τῆς Δύσεως ἔπρεπε νὰ πνεύση καὶ αὐτὸ εἰς τὴν ζωὴν τοὺ Ἔθνους, ἵνα μὴ ἡ Ἑλλὰς θεωρῆται χώρα καθυστερημένη. Καὶ οὕτως οἱ νοσταλγοὶ τοῦ παγανιστικοῦ κόσμου τῆς ἀρχαιότητος μετὰ μωρῶν νεωτεριστῶν, ποὺ «ἐχάζευαν» ἐμπρὸς εἰς κάθε βιτρίναν τοῦ ψευδοπολιτισμοῦ τῆς Δύσεως, διεμόρφωσαν τὴν νέαν ἑλληνικὴν κοινωνίαν, εἰς τὴν ὁποίαν ἡ χριστιανικὴ ζωὴ διαρκῶς ἀποχρωματιζόμενη ἔχανεν ὀλονὲν τὴν λάμψιν της, διὰ νὰ γίνη ὁ λαμπρὸς ἀστὴρ τῆς Ἑλλάδος ὡς ἀστὴρ τῆς Ἀποκαλύψεως σβεννύμενος καὶ πίπτων. Οὕτως, ἵνα διὰ παραδειγμάτων ὁμιλήσωμεν, ἡ Παιδεία, ἡ ὁποία ἐστηρίζετο ἐπὶ ὀρθοδόξων κειμένων, ἐξέκλινε τῆς εὐθείας γραμμῆς. Τὸ Ψαλτήριον καὶ ἡ Ὁκτώηχος ἐξωβελίσθησαν. Ἐκ τῶν ἀναγνωστικῶν τῶν ἑλληνοπαίδων ἐξεβλήθησαν ὑπέροχοι περικοπαὶ τῶν μεγάλων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας καὶ ἀντʼ αὐτῶν εἰσήχθησαν οἱ μύθοι, οἱ ὁποῖοι διηγοῦντο τὰς γεννήσεις, τὰς μάχας καὶ τὰ ἄθλα τῶν ψευδοθεῶν τοῦ Ὀλυμπου. Αἱ ὥραι τῶν θρησκευτικῶν περιωρίσθησαν εἰς τὸ ἐλάχιστον. Ἡ πρωϊνὴ προσευχὴ κατήντησε ξηρὸς τύπος. Ἡ σχολικὴ ἑορτὴ τῶν γραμμάτων, ἡ ἑορτὴ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, ἦλθεν ἐποχὴ ποὺ κατηργήθη ὁλοτελῶς. Φιλόλογοι ἐξεθείαζαν τὸ ἀρχαῖον πνεῦμα, φυσικοὶ ἐμυκτήριζον τὰς περὶ Θεοῦ καὶ Δημιουργίας τοῦ κόσμου Γραφικὰς ἰδέας ὡς μύθους. Ὑλισταὶ ἰατροὶ προέτρεπον εἰς ἀκόλαστον ζωὴν τὴν νεότητα καὶ ἐδίδασκον τὴν ἀθεΐαν. Ἡ Κυριακὴ ἐβεβηλώθη μὲ τὰς λαϊκὰς ἀγοράς, μὲ τὰ ἱπποδρόμια, μὲ τὸ βάρβαρον ποδόσφαιρον. Ἡ περὶ γάμου καὶ διαζυγίου νομοθεσία τοῦ Κυρίου κατεπατήθη διʼ ἀντιχριστιανικῶν διατάξεων. Ἀντιθέτως ἐπίσης πρὸς τὴν νομοθεσίαν τοῦ Κυρίου, διὰ μηδαμινὰ ζητήματα ἐπεβλήθη ὁ ὅρκος, ἵνα μὴ μείνη Ἕλλην καθαρὸς ἀπὸ ὅρκου. Ἡ βλασφημία τῶν Θείω ὡς ἐλάχιστόν τι πταῖσμα λογίζεται ἐν τῆ ποινικῆ νομοθεσία. Αὐτὴ ἡ ἐπικεφαλὶς τοῦ Συντάγματος, «Εἰς τὸ ὄνομα τῆς ὁμοουσίου καὶ ἀδιαιρέτου Τριάδος», ἡ ὁποία ὡς φωτεινὸν ἀέτωμα ἐστέγαζε τὸ πολίτευμα τῆς νεωτέρας Ἑλλάδος, ἦλθεν ἐποχή, ὅτε ἐν μέσω γελώτων καὶ καγχασμῶν τῶν βουλευτῶν κατεβιβάσθη. Ἀλλὰ καὶ τώρα, ποὺ ὑπάρχει, ποῖος σεβασμὸς πρὸς τὸν ἐν Τριάδι Θεόν; Εἰς ἄλλην τριάδα, σατανικὴν τριάδα, πιστεύουν οἱ ἄνθρωποι αὐτοί. Αἱ συνεδριάσεις τῆς Βουλῆς ἀρχίζουν καὶ τελειώνουν ἄνευ προσευχῆς. Θεατρικὰ ἔργα ἐκθεμελειώνοντα τὴν ἠθικὴν τοῦ Εὐαγγελίου καὶ χλευάζοντα τὸν Ἐσταυρωμένον ἀναβιβάζονται ἐπὶ τῆς σκηνῆς καὶ τιμῶνται διὰ τῆς παρουσίας των ἐν τέλει. Δεδηλωμένοι ἄθεοι καὶ μασόνοι κηδεύονται μετὰ τιμῶν. Τὰ σπήλαια τῆς ἀκολασίας λειτουργοῦν εἰς ἀπόστασιν ὀλίγων βημάτων ἀπὸ τοὺς ναούς. Ὁ ἀλκοολισμὸς ἀλματωδῶς προοδεύει. Τὰ ταβερνεῖα αὐξάνουν καταπληκτικῶς. Τὸ οὔζον καὶ τὰ ἄλλα οἰνοπνευματώδη ποτὰ ὡς πύρινος ποταμὸς κατακαίουν τὰ σπλάχνα τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ. Τὰ τέκνα τῶν ἀλκοολικῶν, ῥέποντα πρὸς τὴν ἀσωτείαν καὶ τὸ ἔγκλημα, ἀποτελοῦν δημόσιον κίνδυνον. Τὸ κάπνισμα ἀνῆλθεν εἰς τοιοῦτον ὕψος καταναλώσεως, ὥστε νὰ σχολιάζεται ὑπὸ καθημερινῶν ἐφημερίδων. Καὶ γυναῖκες καὶ παιδία ἀκόμη καπνίζουν. Ὑπέρμετρος πλοῦτος ἀφʼ ἑνός, συγκεντρούμενος εἰς ὀλίγας οἰκογενείας, καὶ ἀπερίγραπτος πενία ἀφʼ ἑτέρου ἑκατομμυρίων ἀτόμων χαρακτηρίζει τὴν κοινωνικήν μας κατάστασιν. Ὁ Τουρισμὸς ἡ μόνη ἐλπίς! Μετατρέψατε, ὦ Ἕλληνες, τὸν οἶκον τῆς Ἑλλάδος εἰς… διὰ νὰ ἐλκύσητε πελατείαν ἐκ τῶν διεφθαρμένων μεγαλοπόλεων τῆς Εὐρώπης. Καὶ πρὸς τὰς ἀπαιτήσεις τῆς νέας θεότητος τοῦ Τουρισμοῦ συμμορφώνεται ἡ ζωὴ τῆς Ἑλλάδος. Καὶ ἠ διαφθορᾶ προχωρεῖ βαθύτερον! Καζίνα ἤρχισαν νὰ λειτουργοῦν. Κορυφαὶ ὀρέων, ἔνθα φωλεαὶ ἁγίων, μεταβάλλονται εἰς κέντρα ὀργίων. Νησίς, ἡ ὁποία ἔπαιξε σπουδαιότατον ῥόλον κατὰ τὴν Ἑλληνικὴν Ἐπανάστασιν, διατελοῦσα ἤδη ὑπὸ τὴν ὑψηλὴν προστασίαν τοῦ Τουρισμοῦ, εἰς κέντρον ἀφαντάστου ἀκολασίας μετεβλήθη καὶ ὁ γηραιὸς Μητροπολίτης φρικιῶν ἀπειλεῖ νὰ ἐγκαταλείψη τὴν νῆσον…
Ὁ κλῆρος ἀπαθὴς θεατής;
Ἀρκοῦν, νομίζομεν, τὰ ἀνωτέρω, διὰ νʼ ἀποδείξουν, ὅτι ἡ ζωὴ τοῦ Ἔθνους μας δὲν πορεύεται πλέον τὰς εὐθείας ὁδοὺς τοῦ Κυρίου. Ἐξετροχιάσθη ἐπικινδύνως. Καὶ εἶνε μὲν ἀληθές, ὅτι διὰ τὸν ἐκτροχιασμὸν αὐτὸν ἐκ τῆς Ὀρθοδόξου τροχιᾶς, ἐφʼ ἧς ἐπὶ αἰῶνας ἐκινεῖτο, ἠκούσθησαν ἐν τῶ Ἔθνει ἡμῶν φωναὶ διαμαρτυρίας. Ἱεροκήρυκες ἐξεφώνησαν πυρίνους λόγους, θρησκευτικὰ περιοδικὰ ἐδημοσίευσαν ἄρθρα, στηλιτεύοντα τὸ κακόν, ἐγκύκλιοι τῆς Ἱ. Συνόδου ἐξεδόθησαν καὶ ἀνεγνώσθησαν εἰς ὅλους τοὺς ναούς, χριστιανοὶ κατῆλθον καὶ εἰς πεζοδρομιακὸν ἀκόμη ἀγῶνα. Ἀλλὰ ποῖα τὰ ἀποτελέσματα τῶν ἐνεργειῶν τούτων; Ἐλάχιστα. Διατί; Πολλοὶ οἱ λόγοι. Ἕνας δὲ ἐκ τῶν σπουδαιοτέρων λόγων, διὰ τὸν ὁποῖον τὸ πολυειδὲς κακὸν ἐξωτερικῶς – ὑπογραμίζομεν τὴν λέξιν – ἔχει λάβει τεραστίας διαστάσεις, εἶνε τὸ ὅτι ὁ πολιτικὸς παράγων, ὅστις θὰ ἠδύνατο διὰ τῆς κρατικῆς ἐξουσίας νὰ περιορίση ἐξωτερικῶς τὸ κακὸν νὰ συντελέση εἰς κάθαρσιν τῆς κοινωνίας, οὐδεμίαν σημασίαν ποτὲ ἔδωκεν εἰς τὰς ἐκκλήσεις καὶ διαμαρτυρίας, ὡς προερχομένας, κατὰ τὴν ἀντίληψιν τῶν κρατοῦντων, ἐξ ἀνθρώπων, οἱ ὁποῖοι ἐξακολουθοῦν ἐν εἰκοστῶ αἰῶνι νὰ ἔχουν Μεσαιωνικὰς ἀντιλήψεις. Ἔτσι ὀνομάζουν, Μεσαιωνισμόν, τὴν αὐστηρὰν διδασκαλίαν τοῦ Χριστιανισμοῦ.
Καὶ ὅμως! Διάφορος θὰ ἦτο ἡ κατάστασις εἰς τὸ Ἔθνος μας, ἐὰν ὁ πολιτικὸς παράγων ἐνεπνέετο ἀπὸ τὰ χριστιανικὰ ἰδεώδη καί, συνεπὴς πρὸς τὰς ἀρχάς, εὐθυγράμμιζε τὴν ζωὴν τοῦ Ἔθνους πρὸς τὸν μοναδικὸν κανόνα ἀληθινῆς ζωῆς, τὸ Ευαγγέλιον. Καὶ τὸν πολιτικὸν παράγοντα θὰ ἠδύνατο νὰ έπηρεάση, ὄχι ἀπλῶς νὰ ἐπηρεάση, ἀλλὰ καὶ νὰ κατευθύνη πρὸς εὐαγγελικὰς λύσεις τῶν προβλημάτων τῆς χῶρας μας ὁ Ὀρθόδοξος Ἑλληνικὸς κλῆρος.
Ναί, κύριοι ἀρχηγοὶ πολιτικῶν κομμάτων πάσης φύσεως. Ὁ κλῆρος, τὸν ὁποῖον σεῖς περιφρονεῖτε καὶ θεωρεῖτε ἀμελητέαν δύναμιν, ἐγκλείει ἐν ἑαυτῶ τεραστίαν καὶ ἀκατανίκητον δύναμιν, τὴν δύναμιν τῆς πίστεως. Ἀλλά, θὰ ἐρωτήσητε, κατὰ ποῖον τρόπον θὰ ἠδύνατο ὁ κλῆρος νὰ ἐπηρεάση καὶ νὰ κατευθύνη εὐαγγελικῶς τὴν ζωὴν τοῦ Ἔθνους; Νὰ κατέλθη ὁ ἴδιος εἰς πολιτικοὺς ἀγῶνας; Καὶ εἰς αὐτοὺς τοὺς ἀγῶνας, ἐξ ἐπόψεως πολιτικῶν δικαιωμάτων, οὐδὲν σήμερον ἐμπόδιον ἔχει ὁ κλῆρος. Διότι κατὰ τὸν ἰσχύοντα ἐκλογικὸν νόμον, ὁ κληρικὸς ἔχει τὸ δικαίωμα καὶ τοῦ ἐκλέγειν καὶ τοῦ ἐκλέγεσθαι καὶ συνεπῶς δύναται νὰ ὑποβάλη ὑποψηφιότητα βουλευτοῦ. Καὶ ὑπάρχουν ἐν Ἑλλάδι κληρικοί, οἱ ὁποῖοι, ὑπηρετήσαντες τὸν λαὸν ποικιλοτρόπως, ἐὰν ἔθετον ἀνεξάρτητον ὑποψηφιότητα ὑπὲρ τῶν γενικῶν συμφερόντων τοῦ Ἔθνους, θὰ ἠδύνατο νὰ ἐκλεγοῦν βουλευταὶ καὶ νὰ εἰσέλθουν εἰς τὴν Βουλὴν τῶν Ἑλλήνων καὶ νʼ ἀνανεώσουν τὸ παράδειγμα κληρικῶν τοῦ 1821, οἱ ὁποῖοι ὡς βουλευταὶ μετεῖχον τῶν συνεδριάσεων τῶν πρώτων μετὰ τὴν ἀπελευθέρωσιν ἐθνοσυνελεύσεων, κατὰ δὲ τῆς παρουσίας αὐτῶν οὐδεὶς τότε διεμαρτύρετο. Ὁ αἰδεσιμώτατος π.χ. ἐφημέριος Καστανιᾶς Καρδίτσης πατὴρ Δημήτριος Κλοῦτσος, σθεναρῶς ὑποστηρίξας τὰ λαϊκὰ συμφέροντα τῆς ἐπαρχίας, θὰ ἠδύνατο νὰ ἐκλεγῆ βουλευτὴς Καρδίτσης. Ἀλλὰ νομίζομεν, ὅτι δὲν ἐνδείκνυται ἡ αὐτοπρόσωπος κάθοδος τοῦ Ὀρθοδόξου κληρικοῦ εἰς τὸν στίβον τῶν πολιτικῶν ἀγώνων, διότι, ὡς ἔχουν σήμερον τὰ παρʼ ἡμῖν πράγματα, ἐν μέσω τῶν φοβερῶν ὕβρεων καὶ ἀντεγκλήσεων τῶν πολιτικῶν, τὸ κῦρος τοῦ κλήρου θὰ ὑφίστατο φθοράν. Συμφωνοῦμεν ἐν τούτω μὲ ὅσα ὀρθὰ ἐν τῶ περιοδικῶ «Ἐφημέριος» (φύλλω 1961 σελ. 510-513), εἰς τὴν στήλην τῶν «Ἀδελφικῶν γραμμάτων», διετύπωσε φίλος ἱεροκήρυξ περὶ μὴ ἀναμείξεως τοῦ κλήρου εἰς τὰς πολιτικὰς διαμάχας τῶν σήμερον ὑφισταμένων κομμάτων.
Ἀλλʼ ἐὰν ἡ αὐτοπρόσωπος κάθοδος τοῦ Ὀρθοδόξου κληρικοῦ εἰς τὸν στίβον τῶν πολιτικῶν πραγμάτων δὲν ἐνδείκνυται, ὅμως καὶ ἐπιβάλλεται διὰ τὴν κρισιμότητα τῶν καιρῶν, ὅπως ὁ κλῆρος μὴ μείνη ἀπαθῆς θεατὴς τῆς ἐξελίγεως τῆς πολιτικῆς ζωῆς τῆς χώρας, ἀλλʼ ἐνδιαφερθῆ μὲ ἕνα καὶ μόνον τὸν σκοπόν˙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΘΗ ΟΧΙ ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝ ΕΡΓΟΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ. Καὶ τὸ ἐνδιαφέρον αὐτοῦ εἰς τὸν τομέα τοῦτον πρέπει νὰ μὴ περιορίζηται μόνον εἰς προσευχὰς καὶ δεήσεις ὑπὲρ τῆς καλυτέρας διακυβερνήσεως τῆς χώρας, ἀλλὰ νὰ ἐπεκταθῆ καὶ εἰς σειρὰν ποιμαντορικῶν ἐνεργειῶν, ἵνα τὸ Ἔθνος σωθῆ διὰ τῆς ἐν Χριστῶ διακυβερνήσεως. Πῶς; Ἀκούσατέ μας, φίλοι ἀναγνῶσται.
Δόξα τῶ Θεῶ! Παρʼ ὅλην τὴν διαφθορὰν τῆς ἐποχῆς μας καὶ τὴν κρίσιν τῶν συνειδήσεων, τὸν κλονισμὸν τῶν πολλῶν, ὑπάρχει ἐν τῶ ἔθνει ἡμῶν τὸ «μικρὸν ποίμνιον τοῦ Ιησοῦ». Ὑπάρχουν οἱ ἑπτακισχίλιοι, ποὺ δὲν ἔκλιναν γόνυ τὼ Βάαλ, δὲν προσεκύνησαν τὰ σύγχρονα εἴδωλα. Ὑπάρχουν χριστιανοὶ καὶ χριστιανοὶ ποὺ ἀναστενάζουν διὰ τὴν σημερινὴν ἀθλιότητα.ὑπάρχουν καὶ ἐκλεκτοὶ ἄνδρες, διεσκορπισμένοι εἰς ὅλους τοὺς κλάδους τῶν ἐπαγγελμάτων, οἱ ὁποῖοι πρωτοστατοῦν, εἰς ἔργα χριστιανικῆς διαφωτίσεως καὶ φιλαλληλίας καὶ ἐν Ἀθήναις καὶ ἐν ταῖς ἐπαρχίαις καὶ ποθοῦν ἕν ἀναμορφωτικὸν κίνημα ὑπὸ τὴν αἰγίδα τῆς Ἐκκλησίας.
Νὰ ὑψωθῆ νὲον λάβαρον
Πρὸς τοὺς τελευταίους τούτους ἡ Διοικοῦσα Ἐκκλησία θὰ ἠδύνατο νὰ στραφῆ καὶ διὰ τοῦ στόματος τῶν Ἱεραρχῶν της νὰ εἴπη˙
«Ἀγαπητά μας πνευματικὰ τέκνα. Σεῖς ποὺ εἶσθε ζῶντα μέλη τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ, ἀκούσατε τὴν φωνὴν τῶν ποιμένων σας. Ἐπὶ 130 ἔτη τὸ μικρὸν Βασίλειόν μας κυβερνᾶται ὑπὸ πολιτικῶν ἀνδρῶν, οἱ ὁποῖοι δὲν ζοῦν τὸν Χριστόν. Πλὴν τοῦ ἀειμνήστου Καποδιστρίου καὶ εἴ τινος ἑτέρου, οἱ πολιτικοὶ ἄνδρες ὑπῆρξαν ψυχροί, ἀδιάφοροι, εἴρωνες τῶν πατρικῶν παραδόσεων, καταφρονηταὶ τοῦ Εὐαγγελίου, ἐμπαῖκται τοῦ Θεοῦ, βλάσφημοι, ἄπιστοι, ἀσεβεῖς, πολλοὶ δʼ ἐξ αὐτῶν καὶ ἐνεργὰ μέλη μασονικῶν στοῶν, ὑπὲρ ὦν καὶ ἐργάζονται καταχθονίως. Ὁποία ὑπῆρξεν συμπεριφορὰ τῶν ἀνθρώπων αὐτῶν ἀπέναντι τῆς ἁγίας ἡμῶν θρησκείας, εἶνε γνωστὸν εἰς ὅλους σας. Ἡ τεραστία περιουσίας τῆς Ἐκκλησίας ἐδημεύθη ὄχι ὑπὲρ τοῦ λαοῦ, ἀλλʼ ὑπὲρ τῶν κομματικῶν φίλων. Ἡ Ἐκκλησία κατήντησε τὸ «κλωτσοσκούφι» τῆς πολιτικῆς ἐξουσίας καὶ μέσον αἰσχρᾶς ἐκμεταλλεύσεως διὰ τοὺς πολιτικοὺς σκοπούς. Δὲν αἰσθανόμεθα, ἀγαπητά μας τέκνα, πικρίαν διὰ τὴν ἀχαριστίαν των, οὔτε τρέφομεν αἰσθήματα ἐκδικήσεως διὰ τὰς ὕβρεις των. Ἐμάθομεν νὰ ὑποφέρωμεν. Τὸ θέμα ὅμως εἶνε ἄλλο: Ἡ ἐκ τοιούτων πολιτικῶν ἀνδρῶν προερχομένη τεραστία ἠθικὴ καὶ θρησκευτικὴ βλάβη εἰς τὸν λαόν. Σᾶς θέτομεν τὸ ἐρώτημα: Ἐπιτρέπεται αἱ ψῆφοι χιλιάδων πιστῶν, ποὺ ζοῦν τὴν ἐν Χριστῶ λύτρωσιν, ἐπιτρέπεται νὰ δίδωνται ὑπὲρ τοιούτων πολιτικῶν ἀνδρῶν καὶ διὰ τῆς δυνάμεως τῶν ψῆφων τούτων νὰ ἐκλέγωνται βουλευταὶ καὶ νὰ κυβερνοῦν τὸν τόπον μας; Διὰ τῆς σιωπῆς σας καὶ διὰ τῆς ψήφου σας δὲν εἶσθε ὑπεύθυνοι διὰ τὴν διαφθορὰν εἰς τὴν ὁποίαν βυθίζουν τὸ Ἔθνος αἱ ἀντιχριστιανικαὶ ἐνέργειαι τῶν τοιούτων πολιτικῶν ἀνδρῶν; Διὰ τοῦτο ἡ Ἱεραρχία, φέρουσα τὴν εὐθύνην διὰ τὸ μέλλον τοῦ ἱστορικοῦ τούτου Ἔθνους, σᾶς καλεῖ διὰ τὴν ἐκχριστιάνισιν τῆς πολιτικῆς ζωῆς τῆς χώρας. Πρὸς τοῦτο, ἐξέλθετε ἐκ τῶν διαφόρων πολιτικῶν σχημάτων τῆς ἐποχῆς μας, ἀποτινάξατε τὸν κονιορτὸν τῶν ποδῶν σας, σχηματίσατε ἱερὰν παράταξιν μὲ σύνθημα «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΣ ΕΝ ΠΑΣΙ», καταρτίσατε πρόγραμμα ἐμπεποτισμένον ἀπὸ τὰ χριστιανικὰ ἰδεώδη καὶ διασκορπισθῆτε εἰς ὅλον τὸ Ἔθνος καί, ἄν ἄλλοι ὁμιλοῦν περὶ γεφυρῶν καὶ δρόμων, σεῖς διακηρύξατε μὲ ὅλην τὴν θέρμην καὶ τὸ πάθος τῆς ψυχῆς ὅτι ἑνὸς ἐστι χρεία, ὅτι τὰ δεινὰ τῆς Ἑλλάδος δὲν θὰ παύσουν, παρὰ μόνον ἐὰν ὁ Ἑλληνικὸς λαὸς διὰ τῆς ἐλευθέρας ἐκλογῆς του ἀναγνωρίση τὸν Χριστὸν κυβερνήτην του εἰς ὅλας τὰς ἐκφάνσεις τῆς ἐθνικῆς του ζωῆς. Ὅ,τι θέλει Ἐκεῖνος, αὐτὸ ἄς εἶνε καὶ τὸ θέλημα τῆς Ἑλλάδος. Ὁ ὀρθόδοξος κλῆρος τῆς Ἑλλάδος, ὅστις ἄλλοτε ἐν τῶ προσώπω τοῦ Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανοῦ ὕψωσεν εἰς τὴν ἱστορικὴν μονὴν τῆς Λαύρας τὸ λάβαρον διὰ τὴν ἐθνικὴν ἀπελευθέρωσιν, ὑψώνει καὶ σήμερον ἄλλο λάβαρον, ἐξ ἴσου ἤ καὶ σπουδαιότερον ἐκείνου, τὸ λάβαρον διὰ τὴν χριστιανικὴν διακυβέρνησιν τῆς χώρας μας. Διότι ἐλευθερωθεῖσα ἡ Ἑλλὰς ἐκ τῆς Τουρκικῆς δουλείας, ἐξ αἰτίας ἀπίστου καὶ αἰσχρᾶς πολιτικῆς, ὑπεδουλώθη εἰς σκοτεινὰς δυνάμεις καὶ ἤδη τὸ Ἔθνος ἀναστενάζει διʼ ἔλλειψιν γνησίας χριστιανικῆς ἡγεσίας. Σεῖς οἱ λαϊκοί, παιδιά μου ἐκλεκτά, ποὺ ἔχετε ὅλην τὴν εὐχέρειαν νὰ κινηθῆτε πολιτικῶς, ἀφήσατε τὴν ἔνοχον ἀδράνειαν, θεωρήσατε ὕψιστον καθῆκον τὸ ἐνδιαφέρον διὰ τὰ κοινὰ καὶ μὴ ἀφήνετε, κατὰ τὴν παραβολὴν τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, νὰ βασιλεύεη τὸ ἀγκάθι. Εἰς τὸ κίνημά σας αὐτὸ πρὸς ἐξυπηρέτησιν τοῦ λαοῦ καὶ πρὸς δόξαν τοῦ Χριστοῦ θὰ συμπαρασταθῆ ἡ Ἐκκλησία μὲ ὅλας τὰς δυνάμεις της. Διότι, ἐὰν ἡ Ἐκκλησία δὲν ὑποστηρίξη τὰ πιστά της τέκνα, ποίους θὰ ὑποστηρίξη;».
Ἔτσι πρέπει νὰ ὁμιλήση μία ἐλευθέρα καὶ ζῶσα Ἐκκλησία. Καὶ ἕνας λαὸς πιστός, ἐμπνεόμενος καὶ καθοδηγούμενος ὑπὸ τῶν ποιμένων του, θʼ ἀγωνισθῆ καὶ εἰς τὸν τομέα τοῦτον τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ. 8000 κληρικοὶ εἰς σταυροφορίαν. Ἕκαστος ἐξ αὐτῶν εἰς τὸν κύκλον τῆς δράσεώς του δὲν δύναται κατὰ μέσον ὅρον νὰ ἐπηρεάση ὑπὲρ τῶν ὑγιῶν ἀπόψεων 50-100 λαϊκούς; Ἐκ τῶν καλπῶν εἴμεθα βέβαιοι, ὅτι θὰ ἐξέλθουν οἱ δυνατοί. Θὰ ἐκλεγοῦν 10, 20, 30… βουλευταί, ἀντιπροσωπεύοντες γνησίως τὸν πιστεύοντα λαὸν καὶ τότε ἐν τῆ Βουλῆ τῶν Ἑλλήνων θʼ ἀκουσθῆ ἡ φωνὴ τοῦ Χριστοῦ ῤυθμίζουσα τὴν ζωὴν τοῦ Ἔθνους. Τὶς οἶδε ἐὰν ἐκ τοῦ ἀναμορφωτικοῦ αὐτοῦ κινήματος δὲν προέλθη ἕνας νεώτερος Καποδίστριας ζῶν τὸν Χριστὸν ἐν τῆ καρδία καὶ πρὸς Αὐτὸν καθοδηγῶν τὸ ταλαίπωρον Ἔθνος μας;
Μόνον ὑπὸ τὸν ὅρον μιᾶς σθεναρᾶς ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας ὑποστηρίξεως ἡ προσπάθεια, τὴν ὁποίαν καταβάλλουν πρὸς χριστιανικὴν διακυβέρνησιν τῆς χώρας μας μεμονωμένοι εὐγενεῖς ἀγωνισταί, ὡς εἶνε οἱ περὶ τὴν «Χριστιανικὴν Δημοκρατίαν», θέλει τελεσφορήσει. Ἄλλως αἱ φωναὶ τῶν εὐγενῶν ἀγωνιστῶν εἰς τὸν τομὲα τοῦτον θὰ εἶνε ὡς φωναὶ βοώντων ἐν τῆ ἐρήμω γενικῆς καὶ ἐνόχου ἀδιαφορίας.
Ὤ! Τὶ δὲν θὰ ἠδύνατο νὰ πράξη μία Ἐκκλησία ἐλευθέρα καὶ ζῶσα, τῆς ὁποίας οἱ ποιμένες, ὑπὸ ἀκραδάντου πίστεως, δονούμενοι, τὸ πᾶν θὰ ἐτόλμων διὰ τὸν Χριστόν, διὰ τὴν ἐπικράτησιν τῶν ἀρχῶν Του ἐν τῆ κοινωνία καὶ πολιτεία. Καὶ οὕτω φθάνομεν εἰς τὸ σπουδαιότερον ὅλων τῶν ἐρωτημάτων: Ὑπάρχουν παρʼ ἡμῖν ποιμένες διὰ νὰ ἡγηθοῦν τοιούτων σταυροφοριῶν;
Μία ἔκκλησις
Κατʼ αὐτάς, ἀγαπητοί μας ἀναγνῶσται, συνεδριάζει ἐκτάκτως ἡ σεπτὴ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Ὡς ἐλάχιστος ἱερομόναχος τῆς Ἐκκλησίας ταύτης τολμῶ νʼ ἀπευθυνθῶ πρὸς τὰς κορυφὰς τῆς Ἱεραρχίας καὶ νὰ εἴπω τὰ ἐξῆς:
Σεβασμιότατοι Ἱεράρχαι! Δὲν ὑπάρχει, νομίζω, σύνοδος Ἱεραρχίας, εἰς τὴν ὁποίαν νὰ μὴ ἐκφράζετε τὴν λύπην καὶ τὴν ἀγανάκτησίν σας διὰ τῆν ὑπὸ τῆς πολιτείας καταπάτησιν τῶν δικαίων τῆς Ἐκκλησίας, διὰ τὴν ἀσεβὴ συμπεριφορὰν πολιτικῶν ἀρχόντων πρὸς λειτουργοὺς αὐτῆς, διὰ τὴν ἀδιαφορίαν των πρὸς λύσιν τοῦ ἐφημεριακοῦ καὶ ἄλλων προβλημάτων. Ἀλλὰ θὰ ἀρκεσθῆτε εἰς μόνην τὴν ἔκφρασιν τῆς λύπης καὶ ἀγανακτήσεώς σας; Δὲν νομίζετε ὅτι ἐπέστη ὁ καιρός, ἵνα ἡ Ἐκκλησία πράξη τι γενναιότερον καὶ ὑψηλότερον πρὸς ἀναστήλωσιν τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ γοήτρου καὶ πρὸς σωτηρίαν τοῦ λαοῦ; Εὔκαιρον νὰ λεχθῆ καὶ πρὸς Ὑμᾶς˙ «Ἐπάρατε τοὺς ὀφθαλμοὺς ὑμῶν καὶ θεάσασθε τὰς χώρας, ὅτι λευκαὶ εἰσι πρὸς θερισμὸν ἤδη». Ὁ εὐσεβὴς λαὸς διψᾶ δραστηριότητα, ὑψηλὸν φρόνημα, ὑγιᾶ ποιμαντορίαν. – Ἀδελφοὶ καὶ Πατέρες! Πρὸς τὶ νὰ κατατριβώμεθα περὶ τὰ μικρὰ καὶ ἐλάχιστα; Ρίψωμεν ἕν βλέμμα καὶ ἴδωμεν, ὅτι ἑτερόδοξοι Ἐκκλησίαι, διὰ λόγων καὶ ἔργων, διʼ ἀκαμάτου δραστηριότητος, κατώρθωσαν νὰ κάμουν αἰσθητὴν τὴν παρουσίαν τῆς Ἐκκλησίας, νὰ ἐπηρεάσουν βαθέως τὴν πολιτικὴν ζωὴν τῆς χώρας, νὰ δημιουργήσουν χριστιανικὰ κινήματα, ποὺ ἀπέτρεψαν τὴν εἰσβολὴν καὶ τὴν κυριάρχησιν ἀντιχριστιανικῶν συστημάτων καὶ δραστήρια τέκνα τῶν Ἐκκληιῶν τούτων, ὑπὸ τῶν ποιμένων των ἐμπνεόμενα καὶ καθοδηγούμενα, ἡγοῦνται τῆς πολιτικῆς ζωῆς τῶν χωρῶν των. Διατὶ παρʼ ἡμῖν τόση ἀδράνεια;
Ὤ Κύριε! Βοήθησον καὶ ἔμπευσον τοὺς ποιμενάρχας. Ἄς γίνη ἑκάστη ἀρχιερατικὴ ράβδος, ράβδος Μωϋσέως, μοχλός, διὰ τοῦ ὁποίου ἡ Ἑλλὰς ἐκ τοῦ σημερινοῦ τέλματος θὰ μετακινηθῆ εἰς νέαν ζωὴν καὶ δόξαν.




hellasforce

ΤΡΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ


Albania TurkeyΤΡΙΠΛΗ ΑΠΕΛΙΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ…
ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ…
"ΕΣΤΙΑ"






hellasforce

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!


Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!
Την έντονη οργή των τουρκικών ΜΜΕ έχει προκαλέσει ο Cem Özdemir, συναρχηγός του κόμματος των Πρασίνων στην Γερμανία, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία κατατέθηκε στην γερμανική βουλή το νομοσχέδιο της αναγνώρισης της αρμενικής και όχι μόνο γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Μάλιστα ο Cem Özdemir δεν δίστασε στην ομιλία του στην γερμανική βουλή να κατονομάσει τους Νεότουρκους Ταλαάτ και Εβρέν πασά, σαν στυγνούς εγκληματίες, αποδίδοντας σε αυτούς την μεγαλύτερη ευθύνη για την γενοκτονία των Αρμενίων και όχι μόνο.
Τα τουρκικά ΜΜΕ τον αποκάλεσαν προδότη και ανέφεραν ότι όταν μιλούσε είχε το αρμενικό βλήμα της δήθεν γενοκτονίας της Μικράς Ασίας, ενώ πολλοί τον χαρακτήρισαν σαν κρυπτοαρμένιο παρά του ότι είναι από τουρκική οικογένεια μεταναστών στην Γερμανία.
Πάντως παρά την έντονη τουρκική οργή η απουσία της κ Μέρκελ από την ψηφοφορία σχολιάστηκε ευμενώς, ενώ παρά τις έντονες δηλώσεις του Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεν αναμένεται κάποια σοβαρή επιδείνωση των τουρκογερμανικών σχέσεων.
Εκεινο για το οποίο αγωνιούν τώρα στην Γερμανία και που σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς είναι η πιθανή αντίδραση του Ερντογάν στην συμφωνία για τους πρόσφυγες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφους-Συγγραφέας-Τουρκολόγος




hellasforce

Απίστευτη Κυβερνητική Παραδοχή: ««Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, μόνο με φόρους, να βγεις από τη δίνη. Αυτό κάναμε προς το παρόν»


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ!!
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, μόνο με φόρους, να βγεις από τη δίνη. Αυτό κάναμε προς το παρόν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η (πάντα προκλητική) κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
«Οι φόροι δεν είναι αυτό το οποίο, είναι ποτέ αναπτυξιακό ή ευχάριστο. Δεν συμφώνησε κανείς σε αυτό, ούτε βεβαίως μπορούμε να δεχτούμε και να πούμε ότι αυτή είναι η πολιτική την οποία θα επιλέγαμε σε μία χώρα που δεν ήταν πτωχευμένη και εκτός μνημονίου», σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, μόνο με φόρους, να βγεις από τη δίνη. Αυτό κάναμε προς το παρόν, διότι έπρεπε να νομοθετήσουμε τέτοιου είδους μέτρα στην τετραετία και το κάναμε. Να πούμε λοιπόν, ότι νομοθετήσαμε μέτρα τα οποία δεν είναι ευχάριστα και αυτά από μόνα τους δεν θα μας πάνε πουθενά, ας συμφωνήσουμε σε αυτό», είπε η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας «Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε τώρα».
Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και ανοίγεται τεράστια επενδυτική προοπτική για τη χώρα και η κυβέρνηση κάνει ότι είναι απαραίτητο για να ανοίξει ο δρόμος αυτός.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις ΗΠΑ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση βιομετρικών ταυτοτήτων 666


Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις ΗΠΑ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση βιομετρικών ταυτοτήτων 666
Στις 2.6.2016 δόθηκε στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του STATE DEPARTMENT για την τρομοκρατία, στην οποία γίνεται λόγος για την δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης Τσίπρα, να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των νέων βιομετρικών – ηλεκτρονικών ταυτοτήτων (666), με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Γιατί τρολάρουν όλοι τον Φίλη;...


Ποιο είναι το πρόβλημα του υπουργού Παιδείας; Οτι προσπαθεί συνεχώς να παραβιάσει ανοιχτές θύρες, με εμφατικό και πολύχρωμο τρόπο, φορώντας πάντα τον ροζ μανδύα του κόμματος...

Ο Νίκος Φίλης είναι από τις πιο «ιδιαίτερες» φιγούρες του ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκει πρώτα από όλα, στο παλιό 3% στο οποίο οι αποχρώσεις της Αριστεράς ιρίδιζαν πάντα μεταξύ αξιών και...
κομματικής στράτευσης. Θέλω να πω δηλαδή ότι από τη μια δεν ανήκει στα αριστερά «αρπακτικά» της εξουσίας κι από την άλλη, διαπνέεται από μια εμμονική διάθεση εναντίον οποιασδήποτε μορφής καπιταλιστικής συνήθειας.

Ας πούμε, ο υπουργός είναι αντίθετος στην εμπορευματοποίηση της αριστείας, στην κερδοσκοπία της έρευνας από ιδιωτικά κεφάλαια, στην αλλοτρίωση της συνείδησης των νέων από την αγορά, στην υποκριτική εθνικιστική αφήγηση της Ιστορίας και στην εμπλοκή της Εκκλησίας σε θέματα δημόσιας Εκπαίδευσης.

Τι σύμπτωση! Κι ένας φιλελεύθερος που δεν είναι Αριστερός τα ίδια πιστεύει. Μόνο που εκείνος είναι υπέρ της αριστείας, υπέρ της έρευνας, υπέρ της αγοράς, υπέρ της Ιστορίας και εννοείται, υπέρ της απομάκρυνσης της Εκκλησίας από τα ελληνικά σχολεία.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα του κ. Φίλη; Ότι προσπαθεί συνεχώς να παραβιάσει ανοιχτές θύρες, με εμφατικό και πολύχρωμο τρόπο, φορώντας πάντα τον ροζ μανδύα του κόμματος και των ιδεολογικών αγκυλώσεων. Προκαλεί εν τω μεταξύ, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι είναι υπουργός ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο ενός μέρους της. Επίσης δεν του περνάει από το μυαλό ότι δεν απευθύνεται σε μία φανταστική κοινή γνώμη αλλά στην πραγματική η οποία έχει συσσωρεύσει αγανάκτηση από το κόμμα του και από τον προκάτοχό του κ. Μπαλτά.

Ο Νίκος Φίλης δεν είναι ο χειρότερος υπουργός που έχει περάσει από το υπουργείο Παιδείας. Υπήρξαν πολύ χειρότεροι στο παρελθόν που θα μπορούσαν να βγάλουν πολύ περισσότερο γέλιο και καζούρα

Επομένως, μόνος του ανοίγει συνεχώς λάκκους, προκαλώντας τους άλλους να τον σπρώξουν μέσα. Τις τελευταίες μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έχουν «ξεσκίσει», φτάνοντας οπωσδήποτε στην υπερβολή. Γιατί δεν είναι ο ίδιος που μίλησε για πριγκίπισσες και βασιλόπουλα. Ούτε και είναι ο πρώτος που αμφισβήτησε τον τρόπο διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο. Και εννοείται πως είναι καιρός κάποιος να καταργήσει προσευχές και παρελάσεις στα σχολεία.

Τα  περισσότερα από αυτά που βγαίνουν στην δημοσιότητα, τα έχουν διατυπώσει σε πορίσματα και προτάσεις οι επιτροπές διαλόγου που έχει συστήσει. Και αναδεικνύονται ως προκλητικά και φαιδρά γιατί ο ίδιος ο Φίλης δεν έχει δημιουργήσει μια πρόνοια προστασίας του Υπουργείου από τις παρεξηγήσεις και την άσκοπη φλυαρία. Και σε κάθε «τρολιά», εμφανίζονται οι φίλοι του και ο ίδιος να εξανίστανται από την αδικία και την «προπαγάνδα» που υφίστανται, λες και είναι μικρά παιδιά και δεν ξέρουν ότι άλλο είναι ο δημόσιος λόγος και άλλο οι παρέες στα «μαρξιστικά» στέκια των ελεύθερων συζητήσεων.

Ο Νίκος Φίλης δεν είναι ο χειρότερος υπουργός που έχει περάσει από το υπουργείο Παιδείας. Υπήρξαν πολύ χειρότεροι στο παρελθόν που θα μπορούσαν να βγάλουν πολύ περισσότερο γέλιο και καζούρα. Απλά, έκρυβαν τεχνηέντως την ανυπαρξία τους και δεν ασχολούνταν  μαζί τους.

Ο υπουργός «τρολάρεται» άσχημα γιατί είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης ενός προκλητικού και διχαστικού κόμματος. Ενός πολιτικού μορφώματος που δεν έχανε ευκαιρία να ρίξει μίσος και χολή σε όποιον δεν ήταν αρεστός στις «ηθικές» και «άμεμπτες» καταβολές του. Γιατί εκπλήσσεται τώρα που η κοινή γνώμη τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα, που οι σύντροφοί του εφηύραν για να πάρουν την εξουσία;

Mοιάζει πλέον κωμική κάθε προσπάθεια να διοικηθεί συγκεντρωτικά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Κι από δω και πέρα, θα είναι γελοία κάθε παρέμβαση του υπουργείου να χειραγωγήσει προγράμματα και μεθόδους στην παιδευτική διαδικασία.

Και μια πρόβλεψη για το μέλλον του κ. Φίλη, που θα τον κάνει στο τέλος και συμπαθητικό: δεν τον βλέπω να μένει πολύ ακόμα στο υπουργείο. Οι «άγιοι» απανταχού της επικράτειας έχουν σπάσει τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού. Περιμένουν απλά την επόμενη «αμαρτία» εναντίον τους για να τον «καθαιρέσουν»…






nonews news

Πόλεμος χωρίς κανόνες...


Συνδικαλισμός παλαιού τύπου ήταν αυτό που έκανε η κυβέρνηση με την τροπολογία που έφερε χτες στη Βουλή. Αμήχανη λόγω του θορύβου που είχε ξεσπάσει για τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε...
offshore εταιρείες αποφάσισε να κάνει ρελάνς φέρνοντας μια «λεόντεια» τροπολογία που απαγορεύει στους πολιτικούς ακόμη και να αναπνέουν (σκόπιμη η υπερβολή). Δεν θα σταθεί ούτε σε μονομελές πρωτοδικείο.

Για να απαντήσει στις κατηγορίες και τους βιτριολικούς υπαινιγμούς της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης ότι καλύπτει κάποιους δικούς της έσπευσε να πλειοδοτήσει, αδιαφορώντας για το αν η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί.

Ηταν μια κίνηση ρηχού εντυπωσιασμού και τίποτε άλλο. Η Νέα Δημοκρατία τσίμπησε σαν αρχάρια το δόλωμα. Αποχώρησε από τη συζήτηση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για λαϊκισμό. Εξετέθη, χρησιμοποιώντας κι αυτή μια παλιά, δοκιμασμένη, σήμερα όμως ατελέσφορη λόγω της κατάχρησης που έχει υποστεί, τακτική.

● Η ηγεσία της Ν.Δ. είναι δέσμια μιας αντίληψης που παράγει μόνο πόλωση. Πρόκειται για τη στρατηγική της έντασης. Δεν την ενδιαφέρει να αποκτήσει την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία μέσω του εναλλακτικού σχεδίου που υποτίθεται πως διαθέτει (το περιλάλητο άλλο μείγμα δηλαδή).

Φαίνεται πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αποδομήσει την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο ηθικό, ώστε να δείξει στο ευρύτερο ακροατήριο ότι «τούτοι εδώ δεν είναι κάτι διαφορετικό, στην καλύτερη περίπτωση είναι σαν εμάς, αλλά εμείς ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα την ίδια δουλειά».

Οποτε απαιτήθηκε κατάθεση επιχειρημάτων την κοπάνησε για να μην υποχρεωθεί να τοποθετηθεί (όπως έπραξε χτες) ή κρύφτηκε πίσω από γενικότητες (όπως έκανε στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο). Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι δομική αντιπολίτευση (για να θυμηθούμε έναν όρο του Αν. Παπανδρέου), αυτό είναι αντιπολίτευση επιπέδου καφενείου.

● Προτίμησε να φύγει από τη Βουλή για να μην αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις για τις φήμες που διαδίδουν στελέχη της ότι η προηγούμενη διάταξη ήταν φωτογραφική και αφορούσε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. Θα της ζητούσαν να πει ονόματα και διευθύνσεις και να παρουσιάσει αποδείξεις. Αν δεν ανταποκρινόταν θα ήταν ευάλωτη στην κατηγορία ότι συκοφαντεί και πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα.

● Παλιότερα λέγαμε ότι τα κόμματα δίνουν γραμμή στα μέσα ενημέρωσης. Με τη σημερινή Νέα Δημοκρατία το σχήμα μάλλον έχει ανατραπεί. Η αίσθηση είναι ότι τη γραμμή και τον τόνο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση τα δίνουν ορισμένα μαζικά μέσα δήθεν ενημέρωσης και η Ν.Δ. «παρευρίσκεται και χαιρετίζει».

Το επίσημο κόμμα και πολλά κορυφαία στελέχη της υιοθετούν και αναδεικνύουν ό,τι κυκλοφορεί. Χωρίς έλεγχο, χωρίς διασταύρωση, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Δεν τους πτοούν ούτε οι διαψεύσεις από την πραγματικότητα ούτε η άτακτη υποχώρηση και οι συγγνώμες των δραστών. Γυρίζουν σελίδα και συνεχίζουν κλιμακώνοντας. Κι όπου βγει...

Ανάγωγα

Δηλαδή, σύμφωνα με το σκεπτικό του Σταύρου Θεοδωράκη και μερικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσοι ήταν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο είναι τουλάχιστον ύποπτοι για διαφθορά; Για να μην ξεχνιόμαστε, με τον Ακη Τσοχατζόπουλο ήταν το μισό ΠΑΣΟΚ.

Στο τσακ έχασε την πρωθυπουργία στην κοινοβουλευτική ομάδα τον Γενάρη του 1996, για λίγες ψήφους έχασε και το συνέδριο τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Οι πασόκοι αν ρίξουν μια ματιά στα έδρανα της Βουλής και στα κλιμάκια της ηγεσίας θα ανακαλύψουν αρκετούς που την εποχή εκείνη είχαν υποστηρίξει τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Είναι κι αυτοί ύποπτοι;...





nonews news

Τα έξι βήματα μέχρι και τη δόση...




Το αργότερο μέχρι και τις 20 του μήνα θα πρέπει να εκταμιευτεί η δόση ώστε Ελλάδα και ΕΕ να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν και δεύτερο πρόβλημα...
εκτός από το Brexit.

Μέχρι να φτάσουμε όμως στην εκταμίευση θα πρέπει να γίνουν έξι συγκεκριμένα βήματα τα οποία είναι δύσκολο να συμπτυχθούν:

1. Το πρώτο έγινε χθες το απόγευμα, με την ψήφιση του πλήθους των τροπολογιών, οι οποίες υποτίθεται ότι έκλεισαν όλες τις «ουρές» της αξιολόγησης, οριστικοποιώντας το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τον δημοσιονομικό «κόφτη», τα κόκκινα δάνεια και το νέο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων με μια σειρά διατάξεων.

2. Το δεύτερο βήμα είναι το Σαββατοκύριακο οι θεσμοί να ολοκληρώσουν δύο κείμενα. Το ένα, θα είναι η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ελλάδας σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου. Θα αποτελεί ουσιαστικά το «πιστοποιητικό» ολοκλήρωσης του συνόλου των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Το δεύτερο κείμενο θα είναι το αναθεωρημένο μνημόνιο το οποίο θα εμπλουτιστεί και με τις διατάξεις του δημοσιονομικού «κόφτη» που δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο του μνημονίου.

3. Το τρίτο βήμα θα γίνει την Δευτέρα 6 του μήνα όταν θα συνεδριάσει εκτάκτως το euro working group όπου θα εξεταστούν τα δύο κείμενα των θεσμών. Αν όλα έχουν πάει καλά, θα συνταχθεί η σχετική εισήγηση προς τους υπουργούς οικονομικών για την εκταμίευση της υπο -δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

4. Το κείμενο της απόφασης των τεχνοκρατών μαζί με το Compliance Report θα μεταβιβαστεί στους υπουργούς οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκριθεί και σε επίπεδο υπουργών στο Eurogroup της 16ης του μήνα στο Λουξεμβούργο. Αν κριθεί απαραίτητο, για να συντμηθεί ο χρόνος μπορεί να έχουμε νωρίτερα ένα έκτακτο Eurogroup μόνο για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.

5. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση της δόσης και σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων, δηλαδή από αυτά της Γερμανίας ,της Ολλανδίας ,της Φινλανδίας, της Αυστρίας, και της Σλοβακίας.

6. Στην συνέχεια το θέμα θα γυρίσει στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο οποίος θα δώσει και την τυπική έγκριση εκταμίευσης της δόσης.

Το waiver που δεν ήρθε 

Μέσα σε αυτή την περίοδο και αφού ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, άρα η αξιολόγηση θα έχει κλείσει και επίσημα, τότε αναμένεται ότι και η ΕΚΤ θα κάνει την κίνηση της επαναφέροντας την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα κάνοντας τα και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Βιέννη τα χέρια του Κεντρικού Τραπεζίτη του ευρώ για το θέμα ήταν δεμένα με την έννοια ότι δεν διέθετε το χαρτί των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αν κάτι τέτοιο γίνει τότε μπορεί το waiver να έρθει και μέσα από κάποια τηλεδιάσκεψη πριν από το τέλος του μήνα…





nonews news

Οι συμφωνίες που θα υπογράψει ο Τσίπρας με τον Βαλς...


Οι συμφωνίες που θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μανουέλ Βαλς

Να αρχίσει να μετουσιώνει σε πράξη την αλλαγή σελίδας και το θετικό κλίμα το οποίο καλλιέργησε στο υπουργικό συμβούλιο επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας...
με τη σημερινή συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μανουέλ Βαλς.

Έχοντας κάνει έναν εκτενή απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων της κυβέρνησης, για τα οποία υπογραμμίστηκε η τήρηση των κόκκινων γραμμών και η σημασία της συμφωνίας για το χρέος, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα προς όλους τους υπουργούς να περάσουν στην πραγματική διακυβέρνηση εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων με κύριο κριτήριο το αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Η συνεδρίαση έγινε μετά από καιρό σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, καθώς η χώρα και η οικονομία με το κλείσιμο της αξιολόγησης εισέρχεται σε μία περίοδο κανονικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, τα νομοσχέδια που βρίσκονται σε γραμμή αναμονής, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να μπουν σε ιεράρχιση, με προτεραιότητα σε όσα μπορούν να συνδράμουν στην οικονομική ανάκαμψη και την ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας. Η αρχή έγινε το βράδυ της Πέμπτης με την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, ενώ σειρά παίρνουν τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις αδήλωτες καταθέσεις, τις δημόσιες συμβάσεις, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την αναδιάρθρωση της Παιδείας και Υγείας. Λόγω και του φόρτου κοινοβουλευτικού έργου, αφού η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι, τα σενάρια ανασχηματισμού πηγαίνουν πίσω, με μοναδική χρονική περίοδο που φαντάζει πιθανή μία αναδόμηση του κυβερνητικού επιτελείου να είναι εν μέσω θέρους, πριν τα... μπάνια του λαού.

Οι συμφωνίες που θα υπογράψουν Τσίπρας και Βαλς

Μέσα σε αυτό το κλίμα αλλαγής σελίδας που καλλιεργεί το κυβερνητικό επιτελείο, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς, με τον οποίο είχε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την ατζέντα της συνάντησης έθεσε εν πολλοίς ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βράδυ κατά το πρώτο τετ α τετ με τον κ. Βαλς, τονίζοντας ότι έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και τόνισε ότι είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία, πως η χώρα ξεπέρασε όρθια δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική και πως η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί για ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, με τους υπολογισμούς να φτάνουν στους 27 εκατ. επισκέπτες.

Το Μαξίμου στοχεύει σε τρεις βασικούς άξονες στη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό. Αρχικά την επέκταση της πολιτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης απέναντι στις ακραίες πολιτικές λιτότητας, την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων από το Παρίσι και τέλος στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών για την προσφυγική κρίση. Ήδη τα μηνύματα που έχει στείλει ο κ. Βαλς μετά την άφιξή του στην Αθήνα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σταθερή θέση της Γαλλίας υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο πολιτικών θα υπογραφεί οδικός χάρτης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας με πέντε βασικούς άξονες:

- Συνεργασία για μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τη Δημόσια Διοίκηση

-Συνεργασία για επενδύσεις και υποδομές. Ήδη από το Παρίσι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και υπηρεσίες υδάτων.

- Συνεργασία για καινοτομίες και νέες τεχνολογίες

- Συνεργασία για την αγροτική ανάπτυξη

- Συνεργασία για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Παράλληλα, συμφωνίες συνεγασίας θα υπογραφούν και για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, μεταξύ των οποίων και ανταλλαγές σε επίπεδο προγραμμάτων υποτροφιών.

Τέλος, σύμφωνο θα υπογραφεί και για τους τομείς Άμυνας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο επίκειται συμφωνία για την αύξηση του προσωπικού που θα στείλει το Παρίσι για τη στελέχωση της Frontex και των Υπηρεσιών Ασύλου, καθώς και για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Πέραν τούτου θα υπογραφεί σε συνέχεια της αρχικής συμφωνίας με τον Φρανσουά Ολάντ σύμφωνο για την απορρόφηση 500 προσφύγων το μήνα από τη Γαλλία στο πλαίσιο του προγράμματος relocation.



nonews news

Δεκαπενθήμερο με στάσεις εργασίας...


Απεργία στο μετρό
...σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ...

Τη δυσαρέσκειά τους τόσο για την ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων όσο και για την καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας...
εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι οποίοι προχωρούν σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας από την ερχόμενη εβδομάδα, σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ έχουν ως εξής:

Δευτέρα 6 Ιουνίου: Στάση εργασίας από έναρξη έως 10.00
Τετάρτη 8 Ιουνίου: Στάση εργασίας από 12.00 έως 16.00
Παρασκευή 10 Ιουνίου: Στάση εργασίας από 22.00 έως λήξη βάρδιας
Δευτέρα 13 Ιουνίου: Στάση εργασίας από έναρξη έως 10.00
Τετάρτη 15 Ιουνίου: Στάση εργασίας από 21.00 έως λήξη βάρδιας
Παρασκευή 17 Ιουνίου: Στάση εργασίας από 12.00 έως 17.00
Μεταξύ άλλων, τα σωματεία εργαζομένων κατηγορούν την κυβέρνηση πως «κατ' εντολή των τοκογλύφων δανειστών, στο πλαίσιο της περίφημης αξιολόγησης, άνοιξε την πόρτα των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες, με την ένταξη της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στο νέο Ταμείο Ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας».

Αφού τονίζουν πως οι ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες έχουν «δοκιμαστεί» και οι συνέπειές τους είναι «γνωστές» (ακριβά εισιτήρια, ανασφαλείς συγκοινωνίες και ακόμα πιο μειωμένα δρομολόγια), σημειώνουν πως με τις τις κινητοποιήσεις τους «υπερασπίζονται, διεκδικούν και κατακτούν δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου και όχι για την τσέπη των ιδιωτών, καθώς και διεκδικούν δουλειά με αξιοπρέπεια και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα».




nonews news