Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σχέδιο «Ευφυή Σύνορα»: Αποφασίστηκε και εφαρμόζεται!



Colpo Grosso πίσω από τις πλάτες των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών
Σε «γυάλα» η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα, μέσω ενός πλέγματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών της Ε.Ε., για τον αποτελεσματικότερο, όπως υποστηρίζεται, έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας!
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της Επιτροπής Προϋπολογισμών προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, το όλο σχέδιο για την δημιουργία και εγκατάσταση, ενός συστήματος «Μεγάλου Αδελφού» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., χρονολογείται ήδη από το …2013.
Πίσω από αυτό βρίσκεται φυσικά η Νέα Τάξη, η οποία ελέγχει την ΕΕ και την προετοιμάζει για την έλευση του παγκόσμιου ηγέτη.



Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Monika Hohlmeier, η οποία παρουσιάζεται ως συντάκτρια της σχετικής γνωμοδότησης, αποκαλύπτει ότι «υπάρχει σημαντικό κενό στον τομέα των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων και κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί, ενεργώντας μόνο του, να επιτύχει την αποτελεσματική παρακολούθηση της εισόδου/εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών σε όλο το εύρος του χώρου Σένγκεν» και επιχαίρει για την αναμορφωμένη πρόταση της Κομισιόν, με βάση την οποία ‘θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη ένα ενιαίο αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μέσο’».
Το προς εφαρμογή σύστημα, προσθέτει, «προωθεί τη διαλειτουργικότητα και τις συνέργειες μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε., προκειμένου να επιταχυνθούν, να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν οι διαδικασίες ελέγχου για τους υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.»


Σου δίνουν το πρόβλημα: Έλευση εκατομμυρίων μουσουλμάνων εποίκων στην Ευρώπη!
Σου δίνουν και την λύση: Σύστημα Μεγάλου Αδελφού στα ευρωπαϊκά σύνορα, προκειμένου η παγκόσμια εξουσία να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.
Το κόστος εγκατάστασης του «Μεγάλου Αδελφού», για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., υπολογίζεται γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Θα καλυφθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τους φόρους που επιβάλλονται στα κράτη-έθνη της ΕΕ.
Στο έγγραφο γνωμοδότησης τονίζεται επίσης πως έχει ήδη συνταχθεί τεχνική μελέτη από την Κομισιόν, σχετικά με τα «ευφυή σύνορα», όπως ονομάζονται.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα είναι ήδη σε εφαρμογή με έξυπνες πύλες ανταλλαγής πληροφοριών που θα τοποθετηθούν στα πλοία και το μοναδικό πρόβλημα είναι πως δεν έχει βρεθεί κοινό φορμάτ των πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών της Ε.Ε.
Τέσσερις φορές, την περασμένη άνοιξη, λένε οι ίδιες πληροφορίες, βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των αστυνομιών των χωρών της Ε.Ε. (και της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης) σε Χάγη και Γάνδη για να συζητήσουν τις περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου πλήρη ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων από την παγκόσμια εξουσία της Νέας Τάξης.




katoxika nea
Ενα μεγάλο στρατιωτικο έργο, μία αντιαρματική τάφρο πλάτους 50 (πενήντα) μέτρων διανοίγει ο τουρκικός Στρατός στην εξέχουσα του Κάραγατς στον Εβρο, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών και από τότε έχει σημάνει συναγερμός στα ελληνικά Επιτελεία.
Το έργο υποτίθεται ότι είναι «αντιπλημμυρικό», αλλά η σχεδίαση και το σημείο που εκτελείται, δεν έχει να κάνει σε κανένα σημείο με έργο πολιτικής προστασίας, αλλά με στρατιωτική κατασκευή, η οποία εκτελέστηκε από το Μηχανικό του τουρκικού Στρατού, όπως αποκαλύπτουν οι φωτογρααφίες που περιήλθαν σε ελληνική κατοχή και όχι από τη νομαρχία της Ανδριανούπολης:




Η εξέχουσα του Κάραγατς, είναι το μεγαλύτερο τμήμα τουρκικού εδάφους που εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια δυτικά του ποταμού Εβρου και έχει συνολική έκταση 22,5 τ.χλμ. Υπάρχει άλλο ένα τμήμα της τάξεως των 8,5 τ.χλμ ελληνικού εδάφους στις Φέρρες. Στο Κάραγατς υπάρχει και η μικρή ομώνυμη τουρκική πόλη, ανατολικά της οποίας στήθηκε το τουρκικό έργο.
Τον Δεκέμβριο είχε αποπερατωθεί το 70% του έργου όσον αφορά το κανάλι αυτό καθ’εαυτό και με κάποιες καθυστερήσεις λόγω καιρού το σύνολο του έργου αναμένεται να έχει τελειώσει τον Ιούνιο.
Παράλληλα εκτελούνται έργα στο οδικό δίκτυο και κτίζονται νέες γέφυρες και περάσματα που απαιτούνται για να μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα οι τουρκικές δυνάμεις.
Είναι το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της τουρκικής Α’Στρατιάς στον Εβρο και εν συνεχεία θα δούμε τον σκοπό του.




Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζονται πρόχειρες σημειώσεις λεπτομερειών του έργου που κράτησε σε μπλοκάκι Τούρκος επίσημος κατά την διάρκεια επίσκεψης στο έργο και το οποίο περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών υπηρεσιών.
























Στο νότιο τμήμα της αντιαρματικής τάφρου στην ανατολική όχθη υπάρχουν περιοχές που αποτελούν ανάμεσα στα άλλα τμήμα αμυντικών έργων προστασίας ενός συγκεκριμένου σημείου που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση ζεύξεων με θέσεις για ανάπτυξη πλωτών γεφυρών του τουρκικού Στρατού.
Στην νότια-δυτική όχθη υπάρχουν περιοχές ανάπτυξης δυνάμεων και θέσεις μάχης με τοπική πρόβλεψη άμεσης ναρκοθέτησης, καθώς τώρα είναι κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η ανακάλυψη του έργου, αλλά κυρίως η έκτασή του έχει δημιουργήσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στην αμυντική ελληνική σχεδίαση.
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι κατασκευής του καναλιού βάσει των πληροφοριών που συνέλεξαν οι ελληνικής υπηρεσίες:
-Ο πρώτος είναι κάλυψη-απόκρυψη προπαρασκευαστικών ενεργειών βίαιης διέλευσης του Εβρου: Ο τουρκικός Στρατός δημιουργεί έναν τεχνητό πεδίο ασκήσεων που προσομοιάζει 100% στον Εβρο μακριά από τα αδιάκριτα ελληνικά βλέμματα. Τώρα όλες οι τουρκικές ασκήσεις διάβασης υδάτινου κωλύματος, εντοπίζονται, παρακολουθούνται και καταγράφονται από την ελληνική πλευρά, μαζί με όλες τις τακτικές που ακολουθούν. Οταν ολοκληρωθεί το έργο, το τουρκικό Μηχανικό θα μπορεί να δρα αθέατο.
-Μπορούν να συγκεντρώνονται δυνάμεις ζεύψης υδάτινου κωλύματος για αιφνιδιαστική επίθεση, μακριά από τα ελληνικά μέσα ηλεκτρονικής και φυσικής παρατήρησης
-Δημιουργούν ένα μείζον εμπόδιο στις ελληνικές μηχανοκίνητες δυνάμεις, κατ’αρχήν για να καταλάβουν ολόκληρη την εξέχουσα του Κάραγατς και να την χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό όπλο σε περίπτωση π.χ. κατάληψης ενός ελληνικού νησιού και κατά δεύτερον για να επιτεθούν και να ζεύξουν αυτές προς Ανατολάς τον Εβρο και να εξορμήσουν στην ένα πρώτο σημαντικό εμπόδιο σε μια προσπάθεια διέλευσης στην ανατολική όχθη και από εκεί και πέρα στην Ανδριανούπολη των ελληνικών μηχανοκίνητων δυνάμεων.
Η Αγκυρα γνωρίζει ότι μόνο στον Εβρο υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να καταστεί δυνατή κατοχή τουρκικού εδάφους (η περίπτωση κατάληψης της Ιμβρου, λόγω εξασθένησης των ελληνικών αποβατικών μέσων δεν θεωρείται πλέον πιθανή), είτε σε μία αντεπίθεση, είτε σε απάντηση τουρκικής επίθεσης σε νησί ή νησιά του Αιγαίου και θέλουν να απαλείψουν κάθε τέτοια πιθανότητα.
Ηδη, όπως έχει αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος Οκτωβρίου μετά το πραξικόπηα στην Τουρκία, βγήκαν από τα ράφια και «ξεσκονίζονται» σχέδια διάβασης του Εβρου και μεταφοράς του κέντρου βάρους της ελληνικής αντεπίθεσης, στην Ανατολική Θράκη, τα οποία σχέδια βασίζονται στον ΕΕ 100-1, «Επιχειρήσεις Χερσαίων Δυνάμεων», έκδοση διαταγής 2008.
Στον Έβρο βρίσκονται τρεις κύριοι σχηματισμοί: Η XVI M/K ταξιαρχία Πεζικού, με ζώνη ευθύνης το βόρειο τμήμα, η 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με ζώνη ευθύνης το κεντρικό Έβρο και η 12η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού, στο νότιο τμήμα του. Η υποστήριξη σε τεθωρακισμένα (εκτός των οργανικών αρμάτων των ΕΜΑ) προέρχεται από δύο ΤΘΤ με άρματα LEoprad 2HEL/A4 τις ΧΧΙ η οποία υπάγεται στην XVI M/K και ΧΧΙΙΙ η οποία υπάγεται στην 12η Μ/Κ.
Συνολικά στο Δ΄ ΣΣ υπάρχουν πάνω από 600 άρματα μάχης (Leopard 2HEL/2A4 και Leopard 1A5 και περί τα 1.000 και πλέον τεθωρακισμένα της οικογενείας M-113A1/A2 τα οποία βέβαια έχουν περιορισμούς στη χρήση τους στο κορεσμένο από απειλές πεδίο δράσης του Έβρου.
Υπάρχουν βέβαια και αρκετές εκατοντάδες Μ 113A1/A2 ATV εξοπλισμένα με βλήματα Improved TOW τα οποία μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις στην προστασία των Μηχανοκίνητων σχηματισμών.
Όλη η ανωτέρω δύναμη θα πρέπει φυσικά να διέλθει το πρώτο και σημαντικότερο εμπόδιο αυτό της διάβασης του ποταμού Έβρου και για αυτό το λόγο υπάρχουν αρκετές δεκάδες γεφυροφόρων οχημάτων όπως τα Leopard 1 Biber, Leopard 1 Leguan, M 48A5 AVLB και M60A1 AVLB.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το συγκεκριμένο έργο καταδεικνύει με σαφήνεια ότι βρισκόμαστε στις παραμονές τουρκικής μείζονος επιθετικής τουρκικής ενέργειας και δεν έχει καμά σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό έργο της μεγάλης αντιαρματικής τάφρου που δυστυχώς έχει μείνει ημιτελές μέχρι σήμερα…
Και όταν λέμε «παραμονές» δεν εννοούμε αύριο ή τον επόμενο μήνα, αλλά τα «σημάδια» δείχνουν ότι, χρονικά, μετά το σημείο «ορόσημο» της έναρξης παραλαβής των F-35 τον Απρίλιο του 2018, ο χρόνος αρχίζει να μετρά ανάποδα…
pronews





katoxika nea

Σημαίες του Isis σε χωριά της Αλβανίας



«Σε κάποια χωριά της Aλβανίας, ιδίως σε εκείνα που βρίσκονται στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, εδώ και καιρό κυματίζει η σημαία του Isis», γράφει η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Όπως συμπληρώνει η ιταλική εφημερίδα, στην Αλβανία, «πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ατόμων που ασπάζονται τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της La Repubblica, από τα δυτικά Βαλκάνια και κυρίως από την Αλβανία μετέβησαν στο αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος», περίπου χίλιοι «ξένοι μαχητές», έστω και αν την τελευταία περίοδο η ροή αυτή έχει μειωθεί.
Παράλληλα, πάντα αναφορικά με την Αλβανία, 89 μουσουλμανικά τεμένη θεωρούνται «εκτός ελέγχου» , 9 άτομα καταδικάσθηκαν για στρατολόγηση εξτρεμιστών και 10 ιμάμηδες – δύο εκ των οποίων έχουν συλληφθεί- σύμφωνα με τις αρχές είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνοι».
Οι ιταλικές αρχές ανησυχούν για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην επικράτειά τους και ιδίως στην περιφέρεια της Απουλίας, η οποία φιλοξενεί αλβανόφωνη μειονότητα.
Σχετικά με την Ιταλία και την περιοχή της Απουλίας εκφράζονται φόβοι ότι το δίκτυο του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών μπορεί να συνδεθεί με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Για τον λόγο αυτόν, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και η Εθνική Διεύθυνση για την Καταπολέμηση της Μαφίας έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό στενές σχέσεις με αστυνομικές και δικαστικές αρχές των βαλκανικών χωρών, αρχίζοντας από εκείνες της Σερβίας, για τον όσο γίνεται στενότερο έλεγχο αυτού του φαινομένου.






katoxika nea

ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! Οι ΗΠΑ γεμίζουν με ΤΑΝΚ την ΕΥΡΩΠΗ...

Στο λιμάνι της Βρέμης κατέφτασαν δεκάδες άρματα μάχης των ΗΠΑ, για την ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων απέναντι σε μια ενδεχόμενη "ρωσική απειλή", όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις. 



(Eναλλακτικά ΕΔΩ)
Πάνω από 100 τανκ φτάνουν στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουν ότι η ήπειρος θα παραμείνει συνολικά ελεύθερη, ευημερούσα, και σε ειρήνη.



(Eναλλακτικά ΕΔΩ)
Συνολικά, εκτιμάται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στο λιμάνι περίπου 2.800 κομμάτια στρατιωτικό υλικό και 4.000 στρατιώτες. 





voice news

Μυρίζει ΜΠΑΡΟΥΤΙ! Αμερικανικό πλοίο ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΡ...


Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά το τελευταίο περιστατικό που έλαβε ώρα στα Στενά του Ορμούζ, ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.
Πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού άνοιξε πυρ εναντίων τεσσάρων πλοίων των Ιρανών Φρουρών, μετά από "παρενόχληση" που προηγήθηκε, όπως ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ανώνυμη πηγή, τα ιρανικά πλοία είχαν πλησιάσει στα 800 μέτρα όταν το αντιτορπιλικό "USS Mahan" προσπάθησε να ειδοποιήσει μαζί τους και ζήτησε να μειώσουν ταχύτητα, χωρίς όμως να συμβεί αυτό από την ιρανική πλευρά. 






voice news

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Οι ΜΟΥΣOYΛΜΑΝΟΙ παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων...


Ένα κράτος οφείλει να έχει την κατάλληλη μεταναστευτική πολιτική.
Όταν, όμως, το κράτος απουσιάζει, τη θέση του την παίρνουν κάποιοι άλλοι, που με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, κάνουν κουμάντο και καταλαμβάνουν κτίρια ιδιωτών και στεγάζουν εκεί μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος. 
Συγκεκριμένα, πολλοί κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων έχουν καταγγείλει τους ακτιβιστές και τους αναρχικούς ότι εισβάλλουν σε κενά κτίρια, τα οποία όμως είναι ιδιωτών, και προσφέρουν στέγη σε μουσουλμάνους. 
Οι ιδιώτες, είτε ενημερώνονται και προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους-χωρίς αποτέλεσμα-είτε είναι εξαφανισμένοι. 
Δεν γίνεται, όμως, μόνο αυτό. 
Όπως και ένα κράτος πρέπει να φροντίζει κατάλληλα όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τους πρόσφυγες, έτσι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν υποχρέωση να σέβονται το κράτος που τους φιλοξενεί. 
Αντί για αυτό, βλέπουμε ακόμα και μουσουλμάνους, με προσωπική τους πρωτοβουλία, να καταπατούν ιδιοκτησίες άλλων και να έχουν πάρει τα "άσχημα" της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι οι φασαρίες. 
Η μόνιμη απουσία κρατικού ελέγχου έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο στο κέντρο της Αθήνας. 





voice news

Με ανακοίνωση (δείτε την ΕΔΩ) ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να κατοικηθούν 28 μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο. 
Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Κούζηλου και όπως υπογραμμίζεται, "η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους.
Στην απάντηση, σημειώνεται ότι "στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την Επιτελική Δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας , βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας-Κύπρου".





voice news

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ!«Ο θεός να μας λυπηθεί!»Βγήκε ο στρατός...

 «Λιώνουμε χιόνι για να πιούμε νερό – Δεν ξέρω πόσο θ αντέξουμε ακόμα… Ο θεός να μας λυπηθεί!» λένε οι κάτοικοι στην Κύμη οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.Ακομα σε Αλόννησο και Σκόπελο η κακοκαιρία έχει προκαλέσει χιλιάδες προβλήματα,ενώ τόσο τα νησιά των Σποράδων όσο και ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επιπρόσθετα η κακοκαιρία έχει επηρεάσει και τις Οινούσσες  κι όπως δήλωσε ο δήμαρχος Οινουσσών,Στέφανος Βογιατζής
«Εδώ και τέσσερις μέρες φωνάζουμε και κανείς δεν μας δίνει σημασία. Είμαστε χωρίς τηλέφωνα, οι δρόμοι και τα σχολεία είναι κλειστά, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στις μάντρες τους, οι καλόγριες έχουν αποκλειστεί στο μοναστήρι. Αν ακούει κάποιος ας μας βοηθήσει»

Την ίδια στιγμή η Πολεμική Αεροπορία  προβλέπει νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει κυρίως το νομό Λάρισας από απόψε τη νύχτα.Πιο συγκεριμένα όπως αναφέρει η πρόβλεψη έρχεται νέο κύμα χιονόπτωσης από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και -10 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική ο χιονιάς πρόκειται να χτυπήσει  το απόγευμα και κυρίως από το βράδυ.Όπως είπε ο Τάσος Αρνιακός, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το πρωί της Τρίτης (10/01) και στις ακτές της Αττικής, όπως σε Ραφήνα και Μαραθώνα.«Αυτή τη φορά ο χιονιάς θα είναι πιο ισχυρός από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ θα το «στρώσει» στα βόρεια του νομού» ανάφερε ο μετεωρολόγος.Από το μεσημέρι της Τρίτης ο καιρός στην Αττική αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση. Ωστόσο, ο υδράργυρος θα πέσει ακόμα και στους -5 βαθμούς Κελσίου. Το σκηνικό του καιρού φαίνεται να αλλάζει από την Τετάρτη (10/01).

«Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να χάσει αυτές τις χιονοπτώσεις, αρχικά η Θεσσαλονίκη (πολύ αξιόλογες χιονοπτώσεις μέσα στην πόλη) και κατά δεύτερον η Αθήνα, που αν διατηρηθούν τα στοιχεία και δεν έχουμε «αστοχία» των προγνωστικών μοντέλων (όπως προχθές), στην Αθήνα αναμένονται από απόψε το βράδυ πολύ ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα της», αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος
Ενώ η πρόγνωση του αναφέρει αναλυτικά: 
‘’Αν δεν χιονίσει και στην τελευταία γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, αυτή η κακοκαιρία δεν πρόκειται να μας αποχαιρετήσει! Φαίνεται λοιπόν ότι θα επιδεινωθεί εκ νέου ο καιρός σήμερα το βράδυ με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές.
Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι λίγο πριν τα μεσάνυχτα σήμερα, θα αρχίσει να χιονίζει σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου (εκτός του νομού Ηλείας πιθανώς) με τάση τα φαινόμενα να επεκταθούν μέσα στο βράδυ-νύχτα και προς το ξημέρωμα της Τρίτης ΣΧΕΔΟΝ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Από το ύψος της κορυφογραμμής της Πίνδου και ανατολικότερα τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά, ενώ στα δυτικά πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση εξασθενημένες και περισσότερο τοπικού χαρακτήρα.
Θα χιονίσει από σήμερα το βράδυ και στη συνέχεια στα παρακάτω διαμερίσματα :
– Κεντρική και ανατολική Στερεά
– Αττική
– Εύβοια και Σποράδες
– Βόρειοανατολικό Αιγαίο
– Θεσσαλία
– Μακεδονία (πιο εξασθενημένα στα δυτικά αυτής)
– Θράκη
Ασφαλώς στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη χιονίζει κατά περιόδους από το πρωί σήμερα.
Η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες, η ανατολική Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία και αργότερα η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα είναι οι περιοχές που θα βρεθούν στο «επίκεντρο» της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις εκεί, κατά περιόδους, θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα!
Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να χάσει αυτές τις χιονοπτώσεις, αρχικά η Θεσσαλονίκη (πολύ αξιόλογες χιονοπτώσεις μέσα στην πόλη) και κατά δεύτερον η Αθήνα, που αν διατηρηθούν τα στοιχεία και δεν έχουμε «αστοχία» των προγνωστικών μοντέλων (όπως προχθές), στην Αθήνα αναμένονται από απόψε το βράδυ πολύ ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα της.
Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης όπου σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.’’







voice news

«Αγρίεψε» η Μέρκελ...


Δεν θα επιτρέψουμε στο Λονδίνο να διαπραγματευθεί επιλεκτικά για το Brexit...

Η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά μπορεί να γίνει μόνο υπό όρους, διεμήνυσε η Ανγκελα Μέρκελ απαντώντας ουσιαστικά στα...
όσα είπε η Τερέζα Μέι για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επιλέξει ένα «σκληρό Brexit», με προτεραιότητα στον έλεγχο των συνόρων και όχι στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος όμως δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στο Λονδίνο να διαπραγματευθεί επιλεκτικά, αυξάνοντας την πίεση στην Μέι.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά στην περίπτωση που το Λονδίνο πάψει να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόνισε η Μέρκελ.

Είναι σημαντικό, υπογράμμισε η Καγκελάριος, «να καταστήσουμε σαφές (...) ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορεί να είναι εφικτή υπό τον όρο του σεβασμού των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τους περιορισμούς της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ», προειδοποίησε...





nonews news

De Standaard: Η Ελλάδα έχει αφεθεί στη μοίρα της...


De Standaard: Η Ελλάδα έχει αφεθεί στη μοίρα της στο προσφυγικόστο προσφυγικό...

Τα επιπρόσθετα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων το δριμύ ψύχος που ενέσκηψε στην Ελλάδα, αναλύει στο...
κύριο άρθρο της με τίτλο «Ένας χειμώνας με το ηθικό στο ναδίρ», η βελγική εφημερίδα De Standaard.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί στη μοίρα της με το προσφυγικό, τη στιγμή που η βελγική κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και πολιτικοί όπως ο υπουργός Μετανάστευσης, T. Φράνκεν, πιέζουν για την ενδελεχέστερη εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου, η οποία όμως θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό προσφύγων στην πολύπαθη Ελλάδα.

Η εφημερίδα διερωτάται εάν η στάση αυτή της βελγικής κυβέρνησης και η απροθυμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως και η ουσιαστική εγκατάλειψη της Ελλάδας, είναι σωστή από ηθικής απόψεως.

Εξάλλου, άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα De Tijd, υπενθυμίζει ότι οι Σύριοι που εγκαταστάθηκαν το 2016 σε ευρωπαϊκές χώρες, απευθείας από την Τουρκία, με βάση την συμφωνία για το προσφυγικό, ανέρχονται σε 2.672. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Frontex για το 2016, σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα ανήλθαν σε 182.500, δηλαδή 79% λιγότεροι από ό,τι το 2015, ενώ συνολικά οι πρόσφυγες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη δεν ξεπέρασαν τους 364.000.

Αναφορά γίνεται και στα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Λέσβο...





nonews news

Τι σημαίνουν οι συνεχείς σεισμοί σε Πάτρα-Ναύπακτο...


Τι σημαίνουν οι συνεχείς σεισμοί σε Πάτρα-Ναύπακτο
Η περιοχή μπορεί να δώσει έως 6,5 Ρίχτερ...
Σειρά σεισμικών δονήσεων με μεγαλύτερη αυτή των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησαν από το πρωί την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας και της Πάτρας προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Σύμφωνα με το...
χάρτη των αυτόματων λύσεων του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου πριν και μετά τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11:53, έχουν καταγραφεί μια σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ, δύο δονήσεις 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δύο 2,4 Ρίχτερ.

Η πιο ισχυρή δόνηση έγινε, μάλιστα, ιδιαίτερα αισθητή εκτός απο τη Ναυπακτία και στην Πάτρα αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Δείτε τη σειρά των δονήσεων 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Παπαζάχο πρόκειται για μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα τα τελευταία 10 χρόνια.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr η περιοχή του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου έχει τη δυναμική να δώσει σεισμούς μεγέθους έως και 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ υπενθυμίζοντας ότι το ρήγμα του Κορινθιακού είναι η δεύτερη πιο σεισμική περιοχή στην Ελλάδα.

«Τέτοιου είδους σμηνοσειρές είναι πολύ συνηθισμένες» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει χαρακτήρας προσεισμικότητας σε αυτή τη σειρά των δονήσεων.





nonews news

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Γενεύη...


ΓενεύηΤο επιβλητικό Palais de Nations των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη φιλοξενεί για ακόμα μία φορά τους πρωταγωνιστές ενός από τα...
μακροβιότερα σίριαλ της διεθνούς σκηνής που ονομάζεται «συνομιλίες για το Κυπριακό». Μια συμφωνία θα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να επιτευχθεί, δήλωσε την Δευτέρα ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Οι ηγέτες δείχνουν πολύ θάρρος, πολλή θέληση», υποστήριξε ο Εσπ. Έιντε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «Είμαστε τώρα στην τελική στιγμή. Είμαστε τώρα στην ώρα της αλήθειας».

Κατά τις πρωινές συναντήσεις, Αναστασιάδης και Ακιντζί, συζήτησαν Περιουσιακό αλλά και ζητήματα που άπτονται της Διακυβέρνησης.

Τον πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας και τον Τ/Κ ηγέτη υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μάικλ Μιλλερ, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το απόγευμα ο ΠτΔ θα ανταλλάξει απόψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, τα οποία ακολούθως θα συζητήσει με τη μορφή brainstorming, με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Τα μεγάλα αγκάθια

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της «Εφ.Συν.» στη Γενεύη, Άκης Φάντης, στην πρώτη φάση των συνομιλιών, από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια τελική συμφωνία στα 8 με 10 σημαντικά θέματα που ακόμα εκκρεμούν.

Τι έμεινε προς διαπραγμάτευση στη Γενεύη; Έμειναν, μεταξύ άλλων, τρία πολύ βασικά θέματα, το εδαφικό-περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα αγκάθια, η επίλυση των οποίων πιθανότατα θα ανοίξει τον δρόμο για την τελική λύση.

Στη διεθνή διάσκεψη, που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Πέμπτη τις διακοινοτικές συνομιλίες, θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Για μεν το εδαφικό δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των πλευρών, αφού τους χωρίζει μόλις 1%.

Ομως αυτό το 1% αφορά τη Μόρφου, με τις δυο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους.

Η εκ περιτροπής προεδρία είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα.

Ο μεν Μουσταφά Ακιντζί επανειλημμένα δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τ/Κ πλευρά να υιοθετηθεί, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί δημοσίως.

Αυτή η τοποθέτηση μπορεί να ερμηνευτεί ως μέρος της τακτικής σε ένα πάρε-δώσε που θα γίνει σ' αυτό το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός πίεσης για παραχωρήσεις ίσης αξίας από την άλλη πλευρά.

Οσον αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, και εδώ υπάρχει διχογνωμία.

Ο μεν Ακιντζί και η Τουρκία υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, ενώ η δική μας πλευρά (και η Ελλάδα) θεωρεί ότι σε μια ανεξάρτητη χώρα δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε ξένα στρατεύματα, ούτε φυσικά εγγυήσεις...




nonews news

Iταλική La Repubblica: Πυριτιδαποθήκη τζιχαντιστών η Αλβανία


Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία για είσοδο Αλβανών τζιχαντιστών στη χώρα ενώ την ίδια ώρα η εφημερίδα La Repubblica χαρακτηρίζει πυριτιδαποθήκη τζιχαντιστών την Αλβανία και κάνει λόγο για κίνδυνο εισβολής ακραίων στοιχείων μέσω… Αδριατικής στην Ιταλία.
Eιδικότερα, με τον τίτλο «οι σημαίες του ISIS κυματίζουν στα χωριά της Αλβανίας» η ιταλική εφημερίδα λέει πως «δεν μιλάμε για τους εξαθλιωμένους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από ακραία στοιχεία στην περιοχή της Αλβανίας και ειδικά από τα χωριά στα σύνορα με το Κόσοβο.
Ως γνωστό έχει εντοπιστεί «ροή» τρομοκρατών από το Κόσοβο προς τη Συρία για την ενίσχυση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως, όπως επισημαίνεται η ροή αυτή έχει σταματήσει μετά τις ήττες και τις εδαφικές απώλειες του ISIS και οι μυστικές υπηρεσίες τόσο της Ιταλίας όσο όμως και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών έχουν τεθεί σε συναγερμό καθώς είναι σαφής η προσπάθεια του ISIS να μεταφέρει με τρομοκρατικές ενέργειες τον πόλεμο στη Δύση.
Έτσι όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica οι υπηρεσίες ενημερώνουν για ριζοσπαστικοποίηση σε ορισμένα χωριά, και ιδίως εκείνα στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, που από καιρό κυματίζει η μαύρη σημαία. Και είναι όλο και περισσότερες περιπτώσεις της ριζοσπαστικοποίησης.
«Γίνεται μια πυριτιδαποθήκη», λένε πηγές της εφημερίδας που συμπληρώνουν πως «με αυτή την έννοια η Ιταλία γίνεται μια εκτεθειμένη χώρα» και ειδικότερα, όπως επισημαίνεται η περιοχή της Απουλίας που είναι και το ύψος της Αλβανίας.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι ήδη στην περιοχή αυτή της Ιταλίας υπάρχει έντονη δράση της Αλβανικής μαφίας, γεγονός που πιθανώς βοηθήσει στην λαθραία είσοδο επικίνδυνων ατόμων.
Οι υπηρεσίες της Αλβανίας μάλιστα χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνους 10 ιμάμηδες.
Ο ένας εξ αυτών, ο Αλμιρ Ντάτσι, λέγεται μάλιστα ότι σκοτώθηκε στη Συρία και θεωρείται ότι είναι υπεύθυνος στρατολόγησης πολλών νεαρών Αλβανών στις τάξεις του ISIS.
Όπως αναφέρει μάλιστα η ιταλική εφημερίδα τα παιδιά από τις περιοχές Leshnica, Zagorcan και Rremeni κάνουν τώρα την Ευρώπη να τρέμει.
Απ’ τις ίδιες περιοχές προέρχονται τόσο άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία πολεμώντας στο πλευρό του ISIS όσο όμως και εξέχοντα μέλη της Αλβανικής μαφίας… Αυτή τη σύνδεση τη φοβούνται οι ιταλικές Αρχές που πλέον βρίσκονται σε συναγερμό.






ethnika themata ellada

Νεκρός ο Ρώσος πρόξενος στην Ελλάδα

Νεκρός μέσα στο διαμέρισμα του βρέθηκε ο ρώσος πρόξενος στην Ελλάδα, Αντρέι Μαλανίν. Ο 55χρονος διπλωμάτης διέμενε σε διαμέρισμα επί της οδού Ηρώδου Αττικού και βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από πολύωρη αναζήτηση των συνεργατών του από τη ρωσική πρεσβεία.






Δεν είχε δώσει σημεία ζωής από το πρωί - Τον βρήκαν νεκρό στο σπίτι του συνεργάτες που μετέβησαν εκεί με την Αστυνομία. Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του, επί της Ηρώδου Αττικού, βρέθηκε πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο διπλωμάτης δεν είχε πάει σήμερα στο γραφείο του και παράλληλα δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Έτσι, συνεργάτες του που ανησύχησαν έσπευσαν στο σπίτι του. Όταν χτύπησαν και δεν πήραν καμία απάντηση, ειδοποίησαν την Αστυνομία και άνοιξαν την πόρτα, όπως προβλέπεται.
Μέσα στο διαμέρισμα βρήκαν τον πρόξενο νεκρό, ενώ τα κλειδιά του σπιτιού ήταν πίσω από την πόρτα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο θάνατος του διπλωμάτη οφείλεται σε παθολογικά αίτια.




ethnika themata ellada

Παλαιστινιακή Αρχή: Κήρυξη πολέμου η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ


Οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής σκληραίνουν τη ρητορική τους ως προς τις δηλώσεις των εκπροσώπων της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, ότι θα μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
 
Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου.
Οι ιεροκήρυκες στα τεμένη στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια έλαβαν εντολή να αφιερώσουν τους λόγους τους την Παρασκευή σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η πληροφορία για την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης  δημοσιεύθηκε στην αραβική εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ» που εκδίδεται στο Λονδίνο.
Το δημοσίευμα αυτό έγραψε ότι οι Παλαιστίνιοι στράφηκαν προς τη ρωσική και την αιγυπτιακή ηγεσία για να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση.
Εμπειρογνώμονες Παλαιστίνιοι είναι πεπεισμένοι ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε σε ταραχές στο έδαφος της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ισχυρίζονται ότι η μεταβολή του καθεστώτος της ιερής πόλης για τους μουσουλμάνους συνεπάγεται  κρίση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του μουσουλμανικού κόσμου, σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα.
 
Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1996 αποφάσισε την μετακόμιση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά οι πρόεδροι Μπίλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα ανέβαλαν συνεχώς την εφαρμογή του ψηφίσματος.







ethnika themata ellada

Τσίπρας και Ερντογάν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης τους στη Γενεύη


FILE PHOTO: A file picture provided by Turkish President Press office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shake hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L).  EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, άφησαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα (αλλά με διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά, και τούμπαλιν). Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Επίσης ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό (που ήταν και το αποκλειστικό θέμα της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες). Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου (όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές), και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.
Ν. Παπαδημητρίου, ΑΠΕ-ΜΠΕ






ethnika themata ellada

Με τα Εθνικά... δεν παίζουμε



Με τα Εθνικά... δεν παίζουμε
Εδώ και μερικές εβδομάδες η υπόθεση της οικονομίας έχει παγώσει. Πολιτικές είναι και οι θερμοκρασίες στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές, η αξιολόγηση είναι στον αέρα, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει και ποιο θα είναι το τελικό τίμημα της απρονοησίας της κυβέρνησης να μην κλείνει τα μέτωπα.
Όμως, αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα Κυπριακού και ελληνοτουρκικών. Ο Τσίπρας συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς μη έχοντας ουσιαστικά να τους κομίσει κάτι καινούργιο. Συναντήσεις για τα μάτια του κόσμου σε μια διαδικασία που οδηγείται σε ναυάγιο και πολύ δύσκολα μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν κάποιοι μιλούν για τετελεσμένα στην Κύπρο και ότι οι Κύπριοι πρέπει να αποδεχθούν μια λύση που θα απέχει παρασάγγας από την πλήρη απελευθέρωση της νήσου (που όλοι θα ήθελαν), είναι δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε διέξοδος. Άλλωστε, ούτε και η τουρκική πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις. Πιο πιθανή είναι η προσάρτηση των Κατεχόμενων στην Τουρκία παρά κάτι άλλο.
Ωστόσο, τα εθνικά θέματα είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί ακόμη και κυβερνήσεις να ρίξουν. Μαζί με το Κυπριακό στην καυτή ατζέντα των ημερών είναι και η υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων που κατηγορούνται ως «πραξικοπηματίες» από το καθεστώς του Ερντογάν.
Ήδη στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα που ζητά τη μη έκδοση των «8» καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μόλις φτάσουν στη χώρα τους θα τους περάσει ο Σουλτάνος από μαχαίρι και γιαταγάνι.
Καλύτερα να μην είχαμε αυτό το πρόβλημα, όμως, το έχουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Καλύτερα να μην ήταν αυτή η χρονική στιγμή για να επιλυθεί καθώς και η Ελλάδα είναι αδύναμη και εξαρτώμενη από τους ξένους, και το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση του.
Μεγάλες ξένες εφημερίδες τονίζουν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να βγει ενισχυμένος απ’ όλη αυτή τη διαδικασία ενώ κάποιοι αφήνουν υπόνοιες ότι θα μπορούσε να υπάρχoυν υπόγειες διεργασίες και συνεννοήσεις Αθήνας – Άγκυρας. Οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρουν:
«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα’’. Αλλά ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου (...). Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».
Η υπόθεση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι πιέσεις που ασκούνται στους δικαστές αφόρητες. Κάποιοι φοβούνται ότι οι Τούρκοι, αν δεν εκδοθούν οι «8» θα γεμίσουν την άλλη μέρα τα ελληνικά νησιά με μετανάστες. Αν από την άλλη εκδοθούν, και ουσιαστικά παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αφού δίκαιη δίκη δεν θα έχουν, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί στο στόχαστρο. Πώς μια αριστερή κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί σε μια τόσο ταπεινωτική υποχώρηση στα εθνικά θέματα; Δύσκολα να σταθεί ο Τσίπρας ούτε λεπτό αν φανεί ως τεράστια νίκη του Ερντογάν σε συνδυασμό με το ναυάγιο του Κυπριακού, που και αυτό την Άγκυρα βολεύει;
Γι’ αυτό λέμε ότι μπορεί τα οικονομικά θέματα να αφήνουν περιθώρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όμως, δεν αποκλείεται τα εθνικά να αποτελέσουν θρυαλλίδα σοβαρών και διαρκώς κλιμακούμενων γεγονότων που δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο στο πολιτικό σύστημα της χώρας.





antinews.gr

Παναγιώτης Καράμπελας: Μιλάει για Τουρκία, Ένοπλες Δυνάμεις και καρφώνει "Ζιαζιά"



Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στρατηγός ε.α. Παναγιώτης Καράμπελας πολύ σπάνια μιλάει δημόσια κι ακόμα πιο σπάνια ασκεί δημόσια κριτική σε συναδέλφους του. 


Χθες μίλησε στο Onalert.gr για την Τουρκία, την κατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε στα μετοχικά Ταμεία, αλλά εξαπέλυσε και τα βέλη του στον πρώην αρχηγό ΓΕΣ ο οποίος πολλές φορές έχει υποστηρίξει δημόσια ότι αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω πολιτικών παρεμβάσεων που του έγιναν το βράδυ που κλήθηκε στο υπουργικό γραφείο, παρόντος και του κ. Καράμπελα.

Ο στρατηγός εκφράζει την ανησυχία του για την Τουρκία, λέγοντας ότι η χώρα έχει εμπλακεί σε περιπέτειες σε γειτονικές χώρες και στο εσωτερικό της. Η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας δεν πρέπει να ικανοποιεί την Ελλάδα. Εκτιμά ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα πληγούν από τις εκκαθαρίσεις, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Για παράδειγμα, ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε κάνει επίσης μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις και εκτελέσεις, δυο χρόνια πριν την καταστροφή της Σμύρνης.

Συνεπώς εκτιμά ότι σύντομα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επηρεάζονται στην μαχητική τους ικανότητα από τις εκκαθαρίσεις. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της πειθαρχίας και ην ιδεολογική ομοιογένειά τους.


Αναφέρεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτιμώντας ότι παρά τις περικοπές και την μείωση του προϋπολογισμού παραμένουν αξιόμαχες ενώ δεν παραλείπει να δώσει και εύσημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος αναφέρεται για πρώτη φορά σε όλα όσα συνέβησαν το επίμαχο βράδυ της παραίτησης του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Κων/νου Ζιαζιά, από την δική του οπτική γωνία ως υφυπουργού.

Ακούστε τη συνέντευξη












onalert.gr