Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ερντογάν σε ΕΕ: Μην μας απειλείτε, θα ανοίξουμε τις πόρτες σε 3 εκατ. μετανάστες .




Νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία που θα οδηγήσουν στο να πλημμύρισει η Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά τις αντίστοιχες απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Μιλώντας σε γυναικείες οργανώσεις ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: Μην μας πιέζετε, μην μας απειλείτε. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν.
«Εμείς έχουμε τρια εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν» είπε ο Ερντογάν μιλώνας από την πόλη Καντέμ.
«Ούτε εγώ ούτε ο λαός μου δεν θα επηρεαστεί από αυτές τις ξεκάθαρες απειλές. Δεν μας νοιάζει ακόμα και αν όλοι ψηφίσετε «ναι» στο ψήφισμα» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου μήκους κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου: «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το μπαράζ των δηλώσεων αυτών εκδηλώθηκε μετά το ψήφισμα με ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε – σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμά του – να «παγώσουν» προσωρινά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.







apocalypsejohn.com

Γιατί ο Τσίπρας περιοδεύει στη Θράκη στα σύνορα με την Τουρκία




Προεκλογικό άρωμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού με το βλέμμα σε μειονότητα και Ερντογάν
Με πολλαπλά μηνύματα ξεκινά σήμερα νωρίς το πρωί την περιοδεία του στη Θράκη ο Αλέξης Τσίπρας. Από μόνη της η παρουσία του πρωθυπουργού στις ακριτικές περιοχές της χώρας στα σύνορα με την Τουρκία αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τον πολιτικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας, όπως αυτός εκφράζεται κλιμακούμενος το τελευταίο διάστημα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ωστόσο το μήνυμα στην Άγκυρα, το οποίο πληροφορίες αναφέρουν πως θα στείλει και μέσα από την ομιλία του ο πρωθυπουργός, δεν αποτελεί το μοναδικό που έχει στις αποσκευές του στη Θράκη.

Στόχος του ταξιδιού είναι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να τονιστεί η προσήλωση της κυβέρνησης στο ρόλο της περιφερειακής ανάπτυξης «και της βελτίωσης της ποιότητας και του βιοτικού επιπέδου στη Θράκη για την ευημερία των πολιτών χωρίς διακρίσεις, καθώς αυτό αποτελεί την καλύτερη θωράκιση της περιοχής».

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη μία ημέρα πριν την άφιξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς ανακοίνωσε τη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ωστόσο, η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου, μία ημέρα μετά την έμμεση «απειλή» εκλογών με αποδέκτες κυρίως το σκληρό πυρήνα πέριξ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αξιολόγηση και το χρέος, προσδίδει αναπόδραστα μία νότα προεκλογικού χαρακτήρα.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως αναφορικά με τη σκόνη που σηκώθηκε από την αναφορά του πρωθυπουργού ενώπιον της ΚΟ σε κίνδυνο εκλογών και πολιτικών αναταράξεων, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά πως οι εκλογές αποτελούν το αποκορύφωμα της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το ποντάρισμα στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, χρέος και ποσοτική χαλάρωση.

Προς αυτή την κατεύθυνση το βράδυ της Πέμπτης συνεργάτες του πρωθυπουργού εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, τονίζοντας πως «το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ένα όνομα και αυτό είναι το τέταρτο Μνημόνιο». «Αυτό που ζητάει είναι εκλογές ώστε να διακοπεί η δεύτερη αξιολόγηση, να μην πετύχουμε την ρύθμιση του χρέους, να μην μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να οδηγηθούμε σε ένα νέο πρόγραμμα καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018" ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Ηρώδου Αττικού, τονίζοντας παράλληλα πως στη γαλάζια ατζέντα βρίσκεται σχέδιο καταστροφής της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων, των συνταξιούχων καθώς και καταστροφής του κοινωνικού κράτους, απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εμπέδωση της εργασιακής ζούγκλας».
Το πρόγραμμα Τσίπρα στη Θράκη

Ο πρωθυπουργός θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή, στις 8:05, και στη συνέχεια θα μεταβεί στον χώρο του λιμανιού της πόλης, όπου θα επιθεωρήσει τα έργα αναβάθμισής του και τα υπό εξέλιξη έργα για τον αγωγό TAP.

Στις 11:00 θα βρεθεί στον μειονοτικό οικισμό της Φιλλύρας, στον νομό Ροδόπης, όπου είναι η έδρα του δήμου Αρριανών. Μισή ώρα αργότερα θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, προκειμένου να επισκεφθεί αρχικά το μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης και στην συνέχεια, στις 13:30, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».

Στις 14:00, ο κ. Τσίπρας θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων της Θράκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή, και στις 18:00 θα εγκαινιάσει την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έχει ως φορέα διοργάνωσης τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Θράκη θα ολοκληρωθεί στις 19:30, με την εκφώνηση πολιτικής ομιλίας στο ξενοδοχείο Arcadia, στην Κομοτηνή.






taxalia

ΜΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ!

Χαμός στο Αιγαίο όπου η κατάσταση πάει να γίνει κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη.
Δώδεκα μαχητικά βρέθηκαν οπλισμένα στο Αιγαίο με τον λάθος να κινδυνεύει να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Οκτώ Ελληνικά μαχητικά οπλισμένα και με τους διακόπτες στον ON, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οκτώ αντίστοιχα Τουρκικά εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα,τρία CN0-235 και τρία Ε/Π σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου.
Από την άλλη τρία CN-235 Τούρκικα κατασκοπευτικά – καταγραφικά στο πλαίσιο Νατοϊκής άσκησης πέταξαν στον Νοτιοανατολικό Αιγαίο με το ένα να παίρνει από κάτω προς τα πάνω το Αρχιπέλαγος κάνοντας συνεχώς παραβιάσεις. Στην «εισβολή» στο FIR Αθηνών συμμετείχαν και 3 ελικόπτερα που απονηώθηκαν απο Τουρκικά πολεμικά σκάφη, σύμφωνα με το Veteranos.
Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) από την πλευρά του απογείωσε 2 F-16 από την Λήμνο που αναχαίτισε μια τετράδα Τουρκικά μαχητικά δυτικά της Λέσβου όπου είχαμε και εμπλοκή την 13:15 με το ζευγάρι των οπλισμένων μαχητικών.
Δύο F-16 από την Σκύρο και δύο F-16 από την 111 ΠΜ της Αγχιάλου αναχαίτισαν τα δύο ζευγάρια των Τουρκικών που εισέβαλαν στον Νοτιοανατολικό Αιγαίο και ένα ακόμη ζευγάρι Μιράζ από την 114 ΠΜ της Τανάγρας αναχαίτισαν το CN-235 που έκανε συνεχώς παραβιάσεις στο Κεντρικό Αιγαίο.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 24η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 3 (4 α/φ & 2 α/φ & 2 α/φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 6 (3 CN-235 & 3 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 14
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 15
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 23
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 1
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.




taxalia

Καμία ντροπή: Ψαλίδι ΕΚΑΣ έως 45%, ποιοι θα κλάψουν. Πόσες μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα



Πόσες θα είναι οι μειώσεις σε ΕΚΑΣ, συντάξεις και επιδόματα;

Φωτιά είναι τα μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου για συντάξεις, ΕΚΑΣ, εργασιακά και οικογενειακά επιδόματα, ενώ σχεδιάζουν απολύσεις για ένα 20% των δημοσίων υπαλλήλων.
Πρώτη γεύση των μέτρων είναι αυτό που έρχεται στο ΕΚΑΣ και κυριολεκτικά οδηγεί σε σφαγή των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μείωση 45% στα ποσά που θα πληρωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου οι 240.000 εναπομείναντες χαμηλοσυνταξιούχοι με ΕΚΑΣ.

Το ποσό που θα περικοπεί για το 2017 είναι 431 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από οριζόντια μείωση του ΕΚΑΣ σε όλες τις κλίμακες.

Το 80% των δικαιούχων, δηλαδή περίπου 192.000 συνταξιούχοι, των 400 ως 664 ευρώ, παίρνει σήμερα μετά τα νέα και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια του 2016 ΕΚΑΣ 230 ευρώ.

Τα 230 ευρώ του ΕΚΑΣ μειώνονται στα 126,5 ευρώ από την 1η/1/2017 με τη σύνταξη Ιανουαρίου που θα πάρουν στις 24 Δεκεμβρίου λόγω Χριστουγέννων.

Το υπόλοιπο 20% των δικαιούχων παίρνει ΕΚΑΣ 175 ευρώ, 115 ευρώ και 57,5 ευρώ, που με τη μείωση κατά 45% τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται για το 2017 σε 96,25 ευρώ, 63,225 ευρώ και 31,62 ευρώ το μήνα.

Συντάξεις

Επανυπολογισμό όλων των παλιών κύριων συντάξεων με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώνει το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το κράτος για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Στην ουσία δεν θα επιστραφεί τίποτε στους συνταξιούχους, γιατί με τον επανυπολογισμό η κύρια σύνταξη θα είναι μικρότερη ακόμη και από αυτήν που έχουν λόγω των μειώσεων.

Η διαφορά με την παλιά σύνταξη θα είναι το ποσό που δεν το δικαιούνται και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να καταργηθεί.

Η τρόικα δεν αναφέρει πουθενά στο αγγλικό κείμενο ότι διατηρείται η προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων που θα γίνει στο διάστημα Δεκέμβριος 2016 – Σεπτέμβριος 2017.

Μείωση προσωπικού κατά 20% από τα ασφαλιστικά ταμεία και των διευθυντών κατά 40% με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα καταργήσει τα σημερινά ταμεία κύριας σύνταξης.
Μετά από αξιολόγηση, οι έχοντες προσόντα θα μετακινούνται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες. Στα Ταμεία υπηρετούν περί τους 11.000 υπαλλήλους και ο στόχος για μείωση του 20% σημαίνει 2.000 και πλέον υπάλληλοι σε καθεστώς «ημι- απόλυσης» αν δεν βρουν στέγη σε άλλη δημόσια υπηρεσία λόγω χαμηλών προσόντων.

Επανεξέταση εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και των ποσών για τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων (500 ευρώ επιπλέον το έτος ανά παιδί από το τρίτο και άνω), ώστε να μοιράζονται καλύτερα τα ποσά στους ασθενέστερους.

Ηδη, συζητείται η αναδιάρθρωση των κριτηρίων και λέγεται ότι τα επιδόματα τριτέκνων θα καταβάλλονται σε δικαιούχους με εισόδημα έως 33.000 ευρώ το πολύ και των πολυτέκνων με εισόδημα ως 40.000 ευρώ.

Σήμερα τα 500 ευρώ ανά παιδί καταβάλλονται σε τρίτεκνους με εισόδημα ως 45.000 ευρώ και σε πολύτεκνους με εισόδημα ως 52.000 ευρώ.

Επανεξέταση των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας με θέσπιση ενιαίων ποσοστών για αναπηρικές παθήσεις και κούρεμα στα συμπληρωματικά επιδόματα αναπηρίας που καταβάλουν τα Ταμεία.



taxalia.gr

Κατερίνα Ακριβοπούλου Βάστα Σόϊμπλε – Ταγίπ γερά



img_9459Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου
Δείξε μου τον εχθρό σου να σου πω αν είμαι φίλος σου…
Οι ακραίες προκλήσεις τις τελευταίες ημέρες, τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από τον μονίμως υστερικό Σόϊμπλε, να επιτίθενται μαζί και ταυτοχρόνως στην Ελλάδα, δένουν «αρμονικά» μεταξύ τους, σε μια στιγμή που η κόντρα Σόϊμπλε-ΔΝΤ με αιχμή ( ή μήπως πρόφαση;) το ελληνικό χρέος, μοιάζει να οδηγείται ακόμη και στα άκρα…
Μετά την εκλογή Τράμπ, οι δύο πλευρές έχουν πλέον έναν κοινό εχθρό, τις ΗΠΑ.Η Γερμανική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας, θα πιεστεί περαιτέρω από τον αμερικανικό παράγοντα, σε μια κατεύθυνση αρκούντως απειλητική για την ηγεμονία της στην Ευρώπη…
Η σπουδή του Σοϊμπλε να απαντά σε κάθε λέξη του Ομπάμα,όσο εκείνος έστελνε από την Ελλάδα τα «ενοχλητικά» μηνύματα,αντανακλά ανάγλυφα τη βαθειά ανησυχία του γερμανικού κατεστημένου,για την εξέλιξη της παρτίδας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στη γεωπολιτική σκακιέρα…
Στο ιερατείο της Ευρώπης αντιλαμβάνονται ότι πολιτικά ζουν ήδη πάνω από τις δυνατότητες τους…Οι συντεταγμένες της άγριας μονεταριστικής αρχιτεκτονικής στη βάση της οποίας στηρίχτηκαν, καταρρέουν και η τράπουλα ξαναμοιράζεται από την αρχή με δυσμενείς όρους,για την παντοκρατορία του νεοφιλελευθερισμού…
Σε αντίθεση με το αμερικανικό κατεστημένο που κινείται με συνταγμένο και κυρίαρχο σχέδιο στο γεωπολιτικό πεδίο, η στρατηγική της γερμανικής διεύθυνσης της Ευρώπης, είναι ανύπαρκτη στον τομέα αυτό. Προσαρτημένη πλήρως στο άρμα των ΗΠΑ από την εποχή της επέμβασης στην Γιουγκοσλαβία, μετατράπηκε αποκλειστικά σε λογιστικό γραφείο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής δράκας…
Τώρα που τα πράγματα οριοθετούνται διαφορετικά λόγω των οικονομικών αδιεξόδων της Αμερικής, ο Σοϊμπλε και η παρέα του δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν στη βοήθεια της … κουρτίνας, δηλαδή στον Ερντογάν…
Οντας σε ανοιχτό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο σουλτάνος «ξεσάλωσε» περισσότερο μετά την εκλογή Τράμπ, καθώς είδε τη συνταγή της Χίλαρι Κλίντον,να καίγεται, τσουρουφλίζοντας και τα δικά του σχέδια. Τα e-mails της Χίλαρι,που αποκάλυψαν προσφάτως τα Wikileaks, δεν άφηναν κανένα περιθώριο για τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της της, αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ο Ερντογάν ανησυχεί για την αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας και προσπαθεί να πιέσει για τους όρους του.Έφτασε να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης με γνώμονα όχι την Ελλάδα αλλά τη Μοσσούλη και το Κιρκούκ,δύο στρατηγικούς πετρελαϊκούς κόμβους στο Ιράκ.
Σοϊμπλε και Ερντογάν συμπλέουν λοιπόν με τη μέθοδο της επιθετικής άμυνας, απέναντι στον «κοινό εχθρό», χρησιμοποιώντας την Ελλάδα σαν χρήσιμο φερετζέ για τις επιδιώξεις τους…
Άλλωστε η «χημεία» των δύο πλευρών έχει βάσεις που ανάγονται στο ιστορικό τους DNA…
Ο Βρετανός ιστορικός Στέφαν Αϊριγκ στο βιβλίο του «Ατατούρκ και Ναζί», αναπτύσσει λεπτομερώς την ιδεολογική σχέση Κεμάλ- Χίτλερ, αποδεικνύοντας ότι ο Ατατούρκ ήταν ο δάσκαλος και ο Χίτλερ ο μαθητής,στον εθνικισμό, στον ρατσισμό,τον ολοκληρωτισμό και πάνω απ΄όλα στη γενοκτονία, εφαρμόζοντας στους εβραίους κεμαλικό πρότυπο εξόντωσης Αρμενίων και Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου.
Επίσης ο κεμαλιστής δημοσιογράφος Φαλίχ Ριφκί Ατάι στο βιβλίο του Cankaya, γράφει ότι ως μέλος τουρκικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκε τον Χίτλερ για τα πεντηκοστά γενέθλιά του, ο οποίος απευθυνόμενος προς αυτόν του δήλωσε: «Ο Μουσολίνι ήταν ο πρώτος και εγώ ο δεύτερος μαθητής του Κεμάλ»…
Τηρουμένων των αναλογιών, οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο διέπονται από το δόγμα, Βάστα Σόϊμπλε και Ταγίπ γερά …
Έπεται συνέχεια …




olympia.gr

Νικολόπουλος:Δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό γιατί φέρνει μία νέα καταιγίδα φόρων



Ξεκίνησε στην Βουλή η «μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών» με την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού  του 2017. Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος είναι ένας εκ των ειδικών εισηγητών ως ανεξάρτητος Βουλευτής και ως εκ τούτου είχε την «άνεση» του χρόνου , ώστε να παρουσιάσει και εναλλακτικές προτάσεις «σε αυτό το περιβάλλον της αυξημένης διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας, που συνιστά απειλή για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία», όπως μεταξύ άλλων είπε.bouli11a-2
Και κατέληξε:  «Πρέπει άμεσα να επιστρέψει η χώρα στην βιωσιμότητα. Και τούτο θα γίνει εάν, όπως προσδοκώ, δοθεί λύση για το χρέος με διάφορες παραμετρικές αλλαγές, καθώς να προσφερθεί και η περίφημη ποσοτική χαλάρωση που θα είναι το «φιλί της ζωής» για τις τράπεζες.
Εμείς δεν θέλουμε μία χώρα στην οποία η κρίση θα δημιουργήσει ευκαιρίες για αρπακτικά. Θέλουμε να μπούμε στο QE, να βγούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε φθηνότερα. Να συμφωνήσουμε σ ένα πραγματικό σχέδιο προσέλευσης επενδύσεων, που θα φέρει πραγματική ανάκαμψη μέσα από την συγκεκριμένη και υπερβατική στρατηγική προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων.
Δυστυχώς όμως ο νέος προϋπολογισμός φέρνει μία ακόμη καταιγίδα φόρων,  που όχι μόνο λειτουργεί ενάντια στο στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά υπονομεύει ακόμη και τις ίδιες του τις προβλέψεις…
Εμείς απαιτούμε οι Υπουργοί να αφήσουν τώρα στην άκρη τις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Οφείλουν να πράξουν και να αναλάβουν δράση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις τους. Το 2017 πρέπει να είναι έτος ανάπτυξης, γιατί η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή.
Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του Νίκου Νικολόπουλου είναι τα ακόλουθα:
«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Θέλω ευθύς εξ αρχής να τονίσω πως για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε έχω να καταθέσω μόνο την απογοήτευσή μου. Η τραγωδία συνεχίζεται, η κοινωνία στενάζει, η οικονομία είναι βαλτωμένη κι εμείς θα καθόμαστε εδώ να συζητάμε για αριθμούς, όταν στην ουσία πρόκειται για ανθρώπους. Το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό;
Το καταλαβαίνουμε πως μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές και όχι για απλούς αριθμούς στο εξέλ που θα περάσει από τον έλεγχο των δανειστών; Συνειδητοποιούμε όλοι τις ευθύνες μας έναντι των Ελλήνων και των Ελληνίδων που μας έστειλαν εδώ για να τους εκπροσωπούμε;
Τι μας καλεί δηλαδή η κυβέρνηση να κάνουμε; Να πούμε ναι σε αύξηση φόρων ύψους 2,4 δισ. ευρώ; Όταν οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους περσινούς, ούτε τους προπέρσινους, ούτε τους παραπροπέρσινους φόρους από πού θα βγουν αυτά τα 2.4 δις;
Το μεγαλύτερο δε μέρος είναι από την αύξηση έμμεσων φόρων που είναι ακόμα πιο κοινωνικά άδικοι. Τι να το κάνουμε ότι διπλασιάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα όταν η κοινωνία και η οικονομία στενάζουν κι υποφέρουν;




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εδώ πλέον μιλάμε για σφαγείο. Οι πολίτες με άδειες τσέπες πλέον οδηγούνται στη φτώχεια και την ανέχεια. Στην απόγνωση και στην κατάθλιψη. Είμαι στην πολιτική για να λέω την άποψή μου. Γι αυτό ζητάω την ψήφο των συμπολιτών μου. Αυτοί είναι οι εντολοδόχοι μου.
Δεν είναι εντολοδόχοι μου οι δανειστές και το γεγονός πως διπλασιάστηκε το πλεόνασμα δεν αφορά τους δικούς μου εντολοδόχους. Στην κοινωνία διπλασιάστηκε η μιζέρια και η φτώχεια. Αλλά μαζί με τους φόρους λειτουργεί κι ο κόφτης. Κι άλλος περιορισμός δαπανών.
Μου αρέσει που χειροκροτούσαν όλοι τον Ομπάμα όταν μιλούσε για το πώς οι δημόσιες δαπάνες υποβοηθούν στην ανάπτυξη κι εδώ η μεν κυβέρνηση κάνει τα αντίθετα, η δε αξιωματική αντιπολίτευση υπερθεματίζει, ώστε να μη μείνει πέτρα πάνω σε πέτρα στο δημόσιο, ώστε να καταργηθούν και τα τελευταία απομεινάρια των συλλογικών συμβάσεων;
Αλήθεια ποιον εκπροσωπεί ο Κυριάκος  Μητσοτάκης; Μήπως την λαϊκή βάση, μήπως τον συντηρητικό λαϊκό κόσμο του Λαϊκού κόμματος; Ή μήπως μια ελίτ και τα συμφέροντα της;                                                         Πως τολμά να ξεστομίζει, μόλις χθες, ότι είναι ιδεοληψία οι συλλογικές συμβάσεις; Είναι αδιανόητο να ταυτίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ΔΝΤ και τους εργοδότες και να ζητά την περαιτέρω ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι με τόση ευκολία δίνει βορά, τον κόσμο της εργασίας τις επιλογές των εργοδοτών του.

Κύριοι συνάδελφοι ασφαλώς και δεν θα περίμεναν ακούσει εμένα έναν κλασσικό πολιτικό της κοινωνικής κεντροδεξιάς, αλλά νόμιζα πως θα άκουγε τουλάχιστον τους μπαρουτοκαπνισμένους αγωνιστές της ΔΑΚΕ, οι οποίοι πριν λίγες μέρες κατήγγειλαν τον ΣΕΒ. Λέγοντας πως ο ΣΕΒ, ταυτιζόμενος με τις θέσεις του ΔΝΤ, για τις συλλογικές συμβάσεις προσβάλλει τους κοινωνικούς εταίρους και είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.
Σήμερα τι έχουν να πουν που τα ίδια ακριβώς λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Επιτέλους θα πρέπει να μάθουμε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ακούει τις αγωνίες των απλών εργαζόμενων; Γιατί δεν ακούει τη φωνή των δικών του συνδικαλιστών; Τέλος  πάντων ευτυχώς, δεν διαπραγματεύεται αυτός και έτσι δεν θα έχει την χαρά να εκχωρήσει και την τελευταία γραμμή άμυνας των ανθρώπων του μεροκάματου
Αυτός είναι ο προϋπολογισμός σας, κύριοι της κυβέρνησης και λυπάμαι πολύ γι αυτό.
Κατανοώ ασφαλώς πως καλείστε να πληρώσετε στα σπασμένα των «άλλων», όμως δεν βλέπω κι από σας την αποφασιστικότητα που απαιτείται.

Ώρες – ώρες μου δίνετε την εντύπωση κύριοι της κυβέρνησης πως απλά εξαγοράζετε χρόνο.
Όμως αυτό είναι πολιτική «μπακαλική», δεν είναι η εθνικά υπεύθυνη ηγεσία που έχει ανάγκη η πατρίδα μας τούτες τις δύσκολες εποχές. Προσαρμοστήκατε κύριοι στο «καλούπι» των δανειστών. Με αόριστες υποσχέσεις περί διευθέτησης του χρέους που δεν ανταποκρίνονται όμως σε πραγματικές προθέσεις – και καλό είναι σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε – μεταξύ μας, έχετε παραδοθεί και είστε με τα χέρια κάτω και λέτε ναι σε όλα. Εμείς συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Και όσο περιμένουμε τους μονίμως αναποφάσιστους Ευρωπαίους, η χώρα καταρρέει. Εμείς παίρνουμε μέτρα κι αυτοί μας έχουν μονίμως και σταθερά στο «η κλήση σας προωθείται». Λοιπόν έτσι δεν πρόκειται να πάμε μακριά.
Μπορεί η Κυβέρνηση να ελπίζει ότι το 2017 θα υπάρξει βελτίωση κάποιων εκ των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά το έργο το έχουμε ξαναδεί.
Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά χαρακτηρίζονται ως «τελευταία» πριν γυρίσουμε στην ανάπτυξη. Και κατέληξε η λέξη να είναι σύντομο ανέκδοτο. Γελάνε με το «έρχεται η ανάπτυξη» στα καφενεία όλη της Ελλάδας. Να σταματήσουμε λοιπόν να είμαστε το κλοτσοσκούφι του Σόιμπλε. Γιατί συζητούμε σήμερα τον  προϋπολογισμό του 2017 μέσα σε ένα ζοφερό  κοινωνικό, πολιτικό και  οικονομικό περιβάλλον.Για τα επιφανή μέλη της Βουλής που, όπως προκύπτει από τις πολιτικές τους δηλώσεις,  δεν έχουν σύνδεση με την πραγματικότητα, αλλά ακόμα και  για αυτούς που μπορούν να αφουγκραστούν, να νιώσουν και να δουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων  θα παραθέσω μερικά από τα  συγκλονιστικά  στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Είναι αριθμοί, αλλά είναι αριθμοί που αφορούν ανθρώπους, συμπολίτες, συνέλληνες. Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών ∆ιαβίωσης των Νοικοκυριών 2015, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισµό ανέρχεται στο 35,7% του πληθυσµού της Χώρας. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόµων ηλικίας 18-64 ετών (39,4%) Σε απόλυτους αριθμούς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιµώνται σε 860.117 σε σύνολο 4.195.840 νοικοκυριών, και τα µέλη τους σε 2.293.172 στο σύνολο των 10.723.089 ατόµων του πληθυσµού της Χώρας.
Το κατώφλι της φτώχειας, για να ξέρουν όλοι  τι εννοούμε,  ανέρχεται, άκουσον – άκουσον,   στο ποσό των 4.512 ευρώ ετησίως ανά άτοµο, δηλαδή σε 376 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή οι Έλληνες με ατομικό εισόδημα 390 ή 400 ευρώ και  οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ  δεν συμπεριλαμβάνονται στο 35,7% ή στο 39,4% ή  στα  2.293.172 των φτωχών αλλά σε αυτούς  που ζουν αξιοπρεπώς.
Είναι θλιβερό το πώς η στατιστική ωραιοποιεί την πραγματικότητα και  το πως προσπαθεί να μας παρασύρει μακριά από την ουσία  της. Αλλά, ποια ήταν η συνταγή που «υπεραπέδωσε» το 2016, την οποία επιχειρούμε να επαναλάβουμε και για το 2017; Έμφαση στους έμμεσους φόρους και ιδιαίτερα στην αύξηση του συντελεστών του ΦΠΑ (437 εκατ. προσδοκώμενα έσοδα για το 2017), ιδίως στα είδη πρώτης ανάγκης, αυτά που προμηθεύεται η ελληνίδα νοικοκυρά από το σούπερ μάρκετ όπου είναι δύσκολη η φοροδιαφυγή.
Και παράλληλα μια σειρά από – υποτίθεται μικρές – επιβαρύνσεις σε πολλά διαφορετικά είδη λαϊκής κατανάλωσης (καύσιμα 422 εκ, τσιγάρα 142 εκ, καφές 62 εκ, μπύρα 62 εκ, σταθερή τηλεφωνία 54 εκ κλπ) με το σκεπτικό, όπως το εξήγησε και μια συνάδελφος παλιότερα, ότι δεν μπορεί κανείς να καπνίζει και να πίνει και μπύρα και καφέ.

Συνολικά κατά 1,4 δις ευρώ προγραμματίζεται να αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι. Ξέρετε ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής των έμμεσων φόρων στο σύνολο της φορολογίας στη χώρας μας; Πλησιάζει το 38%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι κάτω από 35% και σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία κάτω από 30%. Και εμείς πάμε να αυξήσουμε κι άλλο αυτό το ποσοστό. Κι εγώ σας λέω δεν πάει άλλο! Αυξάνετε βέβαια την ίδια ώρα και την άμεση φορολογία. Σχεδόν ένα δις προσδοκάτε από την αναμόρφωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και 700 εκατ. από την αναμόρφωση των συντελεστών και την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και μας λέτε ότι η αύξηση αυτή δεν θα επιβαρύνει τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά μόνο τους ευπορότερους. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να σταθούμε και να αναλογισθούμε ποιοι είναι αυτοί οι εύποροι στη χώρα μας;

Αυτό που κάποτε ονομάζαμε μεσαία τάξη έχει φτωχοποιηθεί προ πολλού. Την έχουμε ξεζουμίσει τη μεσαία τάξη επειδή δεν κατεβαίνει στους δρόμους. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Αυξάνονται μεν τα έσοδα, αλλά αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μόνο το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 10 εκατ και το σύνολο πλησιάζει, αν δεν ξεπέρασε ήδη τα 100 εκατ. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την οικονομική λογική του να αυξάνεις τους συντελεστές της φορολογίας και να μην εισπράττονται οι φόροι;

Κυρίες και κύριοι,
Ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε πράγματι τον Ιούλιο του 2015 μια σκληρή μάχη, με την πλάτη στο τοίχο, για να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους στη συμφωνία με τους πιστωτές μας. Κανείς δεν το αρνείται αυτό. Όμως τα υπερβολικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού τα οποία αποδέχθηκε και συνυπογράψαμε όλοι πέρσι το καλοκαίρι δεν πρόκειται να αφήσουν τον ελληνικό λαό να ανασάνει και την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. Αν δεν πετύχουμε άμεσα τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, σας το υπογράφω ότι βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε. Και πράγματι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται το σημείο αυτό. Μένω όμως με την απορία; Βοηθά τη διαπραγμάτευση αυτή η υπέρβαση των στόχων που εξαγγέλλουμε και διατυμπανίζουμε; Την ώρα που προσπαθούμε να διεκδικήσουμε στόχο 1,5% (όσο δηλαδή προτείνει και το ΔΝΤ) τι εξυπηρετεί να ανακοινώνουμε ότι το 2017 θα πάμε για 2% αντί για το συμφωνημένο 1,75%;
Για να έρθει και να μας πει ο Σόιμπλε, «ωραία τα καταφέρατε, πάμε τώρα για 4% αντί για 3% το 2018»; Δηλαδή βγάζουμε να μάτια μας μόνοι μας; Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω, εκτός κι αν ο στόχος είναι από αυτό το πλεόνασμα να μοιράσουμε κάποια ψίχουλα κοινωνικού μερίσματος στους δικούς μας στην πλάτη όσων άντεξαν από τη μεσαία τάξη. Δεν είναι καλύτερη η εικόνα σε ότι αφορά στις δαπάνες. Προβλέπεται μείωση κατά 3,7%, ή 1,7 δις περίπου. Η μεγαλύτερη μείωση θα προέλθει από το μαχαίρι στις συντάξεις κατά περίπου 600 εκατομμύρια, λίγο παραπάνω από την υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος που προγραμματίζετε.
Και ρωτώ πάλι, γιατί; Κόβετε τις συντάξεις κατά 600 εκατ. ακόμη για να πετύχουμε ένα πλεόνασμα κατά περίπου 600 εκατ. μεγαλύτερο από αυτό που συμφωνήσαμε. Την ίδια ώρα οριακά μόνο μειωμένες κατά 100 εκατ. είναι οι δαπάνες για τόκους για το χρέος, ενώ καθηλωμένες στο 3,7% του ΑΕΠ είναι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σας το ξαναλέω: με αυτές τις προϋποθέσεις, και με τις καλύτερες των προθέσεων ανάκαμψη δεν θα έρθει. Κα όμως ο στόχος του προϋπολογισμού είναι ανάπτυξη 2,7% για το 2017. Θέλω πολύ να συμμερισθώ την αισιοδοξία σας, αλλά δεν μπορώ.

Κυρίες και κύριοι,
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτούμε καν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αποτύχει στο έργο της, όμως η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, κατά την οποία είθισται να θεωρείται η ψήφος μας λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση. Και τέτοια επιταγή το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος δεν δίνει.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, ωστόσο   δεν έχει παρά να συμφωνήσει κανείς με τον πρωθυπουργό. Είπε στους βουλευτές  του, ότι η κοινωνία δεν είναι δυσαρεστημένη επειδή υπήρχε άλλη επιλογή, αλλά επειδή αργεί η ανάκαμψη. Και πράγματι αυτό ισχύει. Ισχύει όμως και κάτι άλλο. Αν τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα, θα είχε αρχίσει να γέρνει προς το παρελθόν τόσο η οργή για την πρόκληση της κρίσης όσο και η αγανάκτηση για τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Δεν θα είχε δοθεί άφεση, σίγουρα όμως το βάρος θα είχε πέσει στην επόμενη μέρα. ΑΛΛΑ κάθε επόμενη μέρα που έρχεται θυμίζει πολύ την προηγούμενη. Και ο κόσμος τείνει να απαυδήσει. ΚΑΛΕΙ λοιπόν ο Πρωθυπουργός τους Υπουργούς του να προχωρήσουν σε αποτελεσματικότερες αποφάσεις.

Εδώ όμως μπαίνει ένα ερώτημα. Είναι σε θέση εφαρμόζοντας οι Υπουργοί την πολιτική των δανειστών, υλοποιώντας την συνταγή της λιτότητας να αποφέρουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα;
Το μέχρι σήμερα κατατεθειμένο δείγμα γραφής της δεν μας προδιαθέτει και πολύ θετικά.
ΕΔΩ που έχουμε φτάσει, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια. Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους που σας εξέθεσα νωρίτερα και ειδικότερα την υπέρμετρη επιβάρυνση των λαϊκών εισοδημάτων τόσο από τα εισπρακτικά μέτρα όσο και από τις μειώσεις των δαπανών του προϋπολογισμού, η συνείδησή μου με υποχρεώνει να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό του 2017.  Σας ευχαριστώ»



olympia.gr

Εμμένει το ΔΝΤ για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ...


Εμμένει το ΔΝΤ για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ -Οι επιβαρύνσεις σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους Οι επιβαρύνσεις σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους...

Εντονες είναι οι πιέσεις που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η...
μεταρρύθμιση στη φορολογία δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξεως του 8%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι πιέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ και ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα θα υιοθετηθεί η θέση του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου. Άλλωστε, τόσο η τρόικα όσο και το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το καλύψει, χωρίς ωστόσο να λάβει μέτρα όπως αυτά που ζητεί το ΔΝΤ.

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Οι επιβαρύνσεις

Στην περίπτωση που το ΔΝΤ "πείσει" τους δανειστές και εφαρμοσθεί από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο.


Επί της ουσίας, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.

Ειδικότερα:

• Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως. Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 880 ευρώ τον χρόνο.

• Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω οι ετήσιες επιβαρύνσεις ανέρχονται στα 800 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ, σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 1.466 ευρώ.

Αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ, τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει τη συνολική φορολογική επιβάρυνσή του να αυξάνεται κατά 800 ευρώ και να διαμορφώνεται σε 2.266 ευρώ...





nonews news

Πανικός για την Black Friday και στην Ελλάδα...


Φωτογραφία: ThestivalΑτέλειωτες ουρές στα καταστήματα...

Στον ρυθμό της «Μαύρης Παρασκευής» ή «Black Friday» ζει σήμερα (24/11) το ελληνικό λιανεμπόριο, καθώς γνωστές αλυσίδες καταστημάτων προσφέρουν δελεαστικές τιμές στους...
καταναλωτές.

Η «Black Friday» θεσπίστηκε στις ΗΠΑ και εορτάζεται σε αρκετές χώρες, την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και είναι μια ημέρα όπου τα καταστήματα πραγματοποιούν πολύ μεγάλες εκπτώσεις έως 80%.

Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας γνωστά πολυκαταστήματα έχουν προσφορές έως και 80%, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί στήθηκαν έξω από τις πόρτες των μαγαζιών πριν καν αυτά ανοίξουν.

Στην Αθήνα έξω από τα Public τόσο στο Mall στο Μαρούσι όσο και στο κατάστημα στον Πειραιά, οι ουρές σχηματίστηκαν από πολύ νωρίς. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο κατάστημα στο Σύνταγμα. Στο Μαρούσι, πιο συγκεκριμένα, η ουρά έφτασε ακόμη και τα 60 μέτρα, με περισσότερους από 250 ανθρώπους να περιμένουν υπομονετικά.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα έξω από το Public στην οδό Τσιμισκή, προκειμένου να είναι από τους πρώτους που θα κάνουν τις αγορές τους, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές και εκπτωτικές προσφορές της τάξεως του 30-40%. Χαρακτηριστικό είναι ότι -λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες- η ουρά του πολυκαταστήματος έφτανε τα 100 μέτρα.








Πάτρα

To αδιαχώρητο επικράτησε και σε πολλά μαγαζιά της Πάτρας, με τους καταναλωτές να μπαίνουν στα πολυκαταστήματα με το... καλημέρα με σκοπό να προλάβουν κάποια καλή προσφορά.


Λαμία

Aπό νωρίς το πρωί πολλοί κάτοικοι της Λαμίας ήταν έξω από το πολυκατάστημα της αλυσίδας Public στην πλατεία Πάρκου για να εκμεταλλευτούν τις προσφορές του καταστήματος. Η ουρά μεγάλωνε συνεχώς και από τις 08:00 που άνοιξαν οι πόρτες γίνεται το αδιαχώρητο με τους υπαλλήλους να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν, μαζί με τους άντρες της ασφάλειας που προσπαθούν να εξασφαλίσουν πως όλα θα κυλήσουν ομαλά.












nonews news

«Black Friday» σε Τράπεζες και εφορία ζητά η ΕΣΕΕ...


«Black Friday» σε... τράπεζες και εφορία ζητά η ΕΣΕΕΘα ήταν ευχής έργο, να είχαμε «Black Friday» στα ταμεία των τραπεζών και της εφορίας εκτός από τα εμπορικά καταστήματα, επισημαίνει σε...
δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τη σημερινή ημέρα προσφορών που εφαρμόζουν πολλά καταστήματα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "δυστυχώς εκεί έχουμε «Blood Friday», αφού δάνεια και φόροι μας έχουν πιει το αίμα, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στην ημέρα".

Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι τέτοιου είδους πρακτικές "δεν θα δώσουν λύση στο γενικό πρόβλημα της μειωμένης κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, δεν παύει, όμως, να είναι μια προσπάθεια προσέλκυσης των καταναλωτών, πριν τις γιορτές είτε για να δουν, είτε να αγοράσουν. "

Σημειώνει ακόμη ότι οι καταναλωτές μπορεί να κατακλύζονται με διαφημίσεις υψηλών εκπτώσεων από επώνυμες αλυσίδες, εμπορικά και εκπτωτικά κέντρα, αλλά δεν αποκλείεται κανένας μικρομεσαίος έμπορος να συμμετέχει, εάν το επιθυμεί, είτε ως επιχείρηση, είτε σε τοπικό επίπεδο ως εμπορικός σύλλογος.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει ακόμη ότι για κάποιους κλάδους, όπως τα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και τα είδη τεχνολογίας, από όπου άλλωστε ξεκίνησε η ιδέα, η «Black Friday» ίσως βοηθήσει να αναπληρώσουν κάτι από το κακό δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, καθώς σε πολλά είδη δεν υπάρχει φθινοπωρινή ή χειμερινή σεζόν, όπως συμβαίνει με την μόδα και την εποχικότητα στην ένδυση και υπόδηση.

Υπενθυμίζει ότι σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται ο νόμος περί προσφορών, οι οποίες μπορούν να διαρκούν έως 10 ημέρες για το 50% των ειδών/κωδικών που διαθέτει το κατάστημα που τις διενεργεί.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν τίθεται κανένα θέμα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας και βεβαίως δεν προσθέτει Κυριακές, οφείλουμε να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα συνολικά. Εάν, πράγματι, βγουν έστω και κάποιοι ωφελημένοι από την «Black Friday» θα το εξετάσουμε στη βάση, «από όλους, για όλους.

Δεν νομίζω ότι επιτρέπεται σε ανθρώπους της αγοράς, να αντιδρούν στο γεγονός να πουλάνε τα καταστήματα φθηνότερα, εάν πράγματι μπορούν να το κάνουν.", καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ...




nonews news

Ερχεται δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα από την Τρίτη -Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Διαβάστε την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:
Με χιόνια, δριμύ ψύχος και παγετό θα μας αποχαιρετήσει ο Νοέμβρης σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.


Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο και θα επηρεάσει ακόμα και την Αττική με ισχυρές καταιγίδες, ενώ από Δευτέρα αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στο λεκανοπέδιο.
Σάββατο 26-11-2016
Καιρός: Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (εκτός της Θράκης), τις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά και νότια βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Σ Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Κυριακή 27-11-2016
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τα νότια, και τα νησιά του Αιγαίου όπου πιθανό τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 και από το βράδυ στο Αιγαίο 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 28-11-2016
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Από το βράδυ τοπικέ χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Στα δυτικά δυτικού βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 Μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι 5 με 7 που βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Σε βαθμιαία πτώση στα βόρεια.

Τρίτη 29-11-2016 και Τετάρτη 30-11-2016
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά και νότια τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Βαθμιαία την Τετάρτη τα φαινόμενα από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. ΑΘΜΙΑΙΑ Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ
Θερμοκρασία: Σε πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός τη νύχτα και το πρωί στα δυτικά και βόρεια.







o parlapipas.gr