Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Τριπλάσιος φόρος για το αγροτικό πετρέλαιο από τον Οκτώβριο

AΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΕΦΚ ΣΤΗΝ ΜΠΙΡΑ


Τριπλάσιος φόρος για το αγροτικό πετρέλαιο από τον Οκτώβριο

Της Μαρίας Βουργάνα
Σταδιακή κατάργηση της απαλλαγής του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά και αύξηση του ΕΦΚ για την μπίρα προβλέπουν διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νέο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Με άλλη διάταξη γίνεται ευνοϊκότερο το καθεστώς διατήρησης των άτοκων δόσεων για τους μικροοφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ειδικότερα σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο μέχρι 5.000 ευρώ το επιτόκιο παραμένει μηδενικό εάν δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου οικοπέδων του οφειλέτη. Δηλαδή στο όριο των 150.000 ευρώ δεν θα συνυπολογίζεται η αξία των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων που τυχόν κατέχει ο μικροοφειλέτης. Πιο συγκεκριμένα με τις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:
• Αυξάνεται από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ο ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Ο νέος συντελεστής ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2015 έως 30 Σεπτεμβρίου 2016. Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.
• Αυξάνεται ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για την μπίρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιία των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Ειδικότερα, αυξάνεται από το 50% στο 55% του κανονικού συντελεστή ΕΦΚ για παραγωγή από 15.000 έως 50.000 εκατόλιτρα, στο 60% του ισχύοντος συντελεστή για παραγωγή από 50.000 έως 100.000 εκατόλιτρα και στο 75% του κανονικού συντελεστή για παραγωγή από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Στο 50% του κανονικού, παραμένει ο συντελεστής για τα ζυθοποιία που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 15.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.
• Για τον υπολογισμό του περιουσιακού κριτηρίου βάσει του οποίου οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους έως 5.000 ευρώ με τις 100 δόσεις θα διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο, θα ισχύσουν οι τιμές των ακινήτων που υπολογίζονται για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή στο περιουσιακό όριο των 150.000 ευρώ θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική αξία των κτισμάτων και εντός σχεδίου οικοπέδων και όχι των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων. Με την διάταξη που ισχύει σήμερα προβλέπεται ότι αν η συνολική αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων του μικροοφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, τότε η ρυθμισμένη οφειλή του παύει να απαλλάσσεται από τόκους και θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.
• Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
• Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 η απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας με όλες τις συνέπειες της ρύθμισης αυτής (αναστολή συμψηφισμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του Μεγάρου για οφειλές του, μη υπολογισμός τόκων και προστίμων για χρέη από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου κτλ). Η προηγούμενη παράταση έληξε στις 31 Αυγούστου 2015.
• Απαλλάσσεται η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΑΕ από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας προκειμένου να εισπράξει απαιτήσεις της από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε





hmerisia

Ετοιμάζει ταξίδι στην Άγκυρα ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...


Ετοιμάζει ταξίδι στην Άγκυρα ο Αλ. Τσίπρας

Ταξίδι στην Άγκυρα, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών κρίσιμων εκλογών και, πιθανότατα, τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στην Τουρκία (κάτι που μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, πάντως...), σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το προσφυγικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει ότι οι λύσεις δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές και ότι η Τουρκία παίζει μεγάλο ρόλο στην προσφυγική κρίση. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι στην περίπτωση που το ταξίδι πραγματοποιηθεί, στο τραπέζι θα βρεθεί το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, εντός της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός διοργανώνει συνάντηση με δημάρχους και μητροπολίτες πέντε νησιών που έχουν επιβαρυνθεί περοσσότερο από το προσφυγικό κύμα: πρόκειται για τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, την Σάμο και την Λέρο. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα και θα αναζητηθούν λύσεις, όπως και αντισταθμιστικές δράσεις για τους κατοίκους των νησιών αυτών, που θα χρηματοδοτηθούν από τα 500 εκατ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων.
Εξάλλου, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό θα επισκεφθεί τη Λέσβο, για να δει από κοντά τα προβλήματα καταγραφής και φιλοξενίας, αλλά και για να δοθεί το μήνυμα στους κατοίκους των νησιών ότι η Ευρώπη δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις. Η επίσκεψη αυτή έρχεται στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της ΕΕ για την πολιτική που ακολουθούν στο μεγάλο αυτό ζήτημα.




hmerisia

Λιγότερες οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμά ο ESM

ΜΕΤΑ ΤΑ STRESS TEST


Λιγότερες οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμά ο ESM

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα είναι πιθανότατα μικρότερο απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί- στα 86 δις ευρώ- μετά τα stress test της ΕΚΤ που έδειξαν ότι τελικώς θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτό εκτιμά ο ESM, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των stress test, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται στα 14,4 δις ευρώ, ποσό δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από τα 25 δις ευρώ της αρχικής εκτίμησης. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, εκπρόσωπος του ESM, δήλωσε ότι το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μικρότερο. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα ποσό 10 δις ευρώ που βρίσκεται ήδη σε λογαριασμό το οποίο διαχειρίζεται ο οργανισμός και θα είναι σύντομα στην διάθεση της Ελλάδας. Συμπλήρωσε δε, ότι με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια. 




hmerisia

Στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Τρίτη

ΠΟ ΤΙΣ 21.00 ΩΣ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ


Στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Τρίτη

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας, «καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την κακοδιαχείριση στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα και την ολιγωρία των υπευθύνων για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα το μετρό, το τραμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος».
Τα Σωματεία Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (ΣΗΕΚ), Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ), Σύλλογος εργαζομένων Τραμ (ΣEΤ) και Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, σε κοινή ανακοίνωση τους σημειώνουν ότι στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αποτελεί και παράρτημα του τελευταίου νόμου (4337/15), δεν υπάρχει κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός, ούτε ποσοτικά στοιχεία -προβλέψεις ή στόχοι- που να εκτιμούν το όφελος που θα προκύψει.
Αντιθέτως, από τα στοιχεία που περιγράφει, όπως υποστηρίζουν οι σύλλογοι των εργαζομένων, το βέβαιο είναι ότι οι «περικοπές δαπανών και προσωπικού» που θα προκύψουν από πιθανές συγχωνεύσεις υπηρεσιών, θα δημιουργήσουν ανάγκες που θα καλυφθούν από εργολάβους. Προφανώς επίσης, η «οικονομία κλίμακας» που ενδεχομένως θα προκύψει, θα χρησιμοποιηθεί ως αμοιβή του όποιου εξωτερικού-διεθνούς συμβούλου που θα αναλάβει το έργο του σχεδιασμού.
Τέλος, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα προβλήματα των «ελλείψεων σε τροχαίο υλικό στην Γραμμή 1, καθώς και στο χρονίζον πρόβλημα της παραλαβής των συρμών 3ης σειράς στο Μετρό».





hmerisia

Υπερ-φόρος «βόμβα» για όλα τα περιουσιακά στοιχεία - Θα φορολογούνται τα πάντα

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Υπερ-φόρος «βόμβα» για όλα τα περιουσιακά στοιχεία - Θα φορολογούνται τα πάντα

Σε ένα απίστευτο φοροκυνηγητό θα βρεθούν όλοι οι Ελληνες τους επόμενους μήνες καθώς προωθείται ένας φόρος περιουσίας ο οποίος θα «κτυπα» όλα τα ακίνητα εσωτερικού και εξωτερικού, τιμαλφή που βρίσκονται στα σπίτια ή σε θυρίδες, αδήλωτα χρήματα, κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα εντός και εκτός Ελλάδας.
Η δημιουργία του Περιουσιολογίου θα ανατρέψει τα πάντα σε ότι αφορά τη φορολόγηση των Ελλήνων και είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους διαθέτουν έστω και λιγότερα από το… μέσο όρο. Είτε κάποιος εργάζεται περισσότερο και αποταμιεύει, είτε οι αμοιβές του είναι υψηλές εξαιτίας της δουλειάς του, είτε… κληρονομεί ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία είτε θέλει να επενδύσει τους κόπους μιας ζωής.
Η εφαρμογή του ενιαίου φόρου δεν θα πλήξει μόνο τα υψηλά εισοδήματα αλλά θα εφαρμοστεί επί δικαίων και αδίκων με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην απόκρυψη εισοδημάτων ή στο «μαύρο» χρήμα.
Σύμφωνα με τον Ελεύθετο Τύπο, ο νέος φόρος περιουσίας προορίζεται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα σήμερα Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την ίδια ακριβώς αποδοτικότητα σε έσοδα. Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ ετησίως, όσα ακριβώς και ο ΕΝΦΙΑ.
Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πολύ απλά τη φορολόγηση της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιευμένων κεφαλαίων των Ελλήνων πολιτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με εξαίρεση μόνο τις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες.

Οι αξίες των ακινήτων, των επιχειρήσεων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων, των λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων, των μετοχών, των ομολόγων και των λοιπών επενδύσεων που έχει κάθε Ελληνας φορολογούμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πλην των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες, θα υπόκεινται στο νέο φόρο περιουσίας, όπως επίσης και τα χρήματα που βρίσκονται «κάτω από τα στρώματα» στα σπίτια. Προκειμένου δε όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια να φορολογηθούν θα καταρτιστεί πρώτα το «περιουσιολόγιο», μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρηθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τον ακριβή προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιεύσεων των Ελλήνων φορολογουμένων και, εν τέλει, τον ορθό υπολογισμό του νέου φόρου.
Βεβαίως, αν κάποιος δεν δηλώσει την περιουσία του τότε θα υπάρχουν κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και το 100% της κατάσχεσης των αποκρυβέντων στοιχείων.

Πριν αρχίσει να καταρτίζεται το περιουσιολόγιο θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή νόμος με τον οποίο δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους Ελληνες φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς κεφάλαια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τα οποία δεν είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια. Τα κεφάλαια που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες, αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Από τη στιγμή που τα ποσά αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν θα έχουν πλέον νομιμοποιηθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη τεκμηρίων στις φορολογικές δηλώσεις των επόμενων ετών.
Στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων θα αρχίσει το «κτίσιμο» του «περιουσιολογίου».




hmerisia

Ο σκοπός της αντιλαϊκής πολιτικής «αγιάζει τα μέσα» επιβολής της


Στο «παράλληλο πρόγραμμα», τη «συνεχή διαπραγμάτευση» αλλά και τα «ισοδύναμα» επικεντρώθηκε η προπαγάνδα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ τη βδομάδα που πέρασε. Η στόχευση βγάζει μάτι: το κέρδισμα χρόνου θέτοντας το λαό στην αναμονή, με τη μάταιη προσδοκία κάποιας ανακούφισης, έτσι ώστε να «τρέχουν» ανεμπόδιστα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Η προσπάθειά τους αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις καθημερινές παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων όπως και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε: «Ενα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας εμπεριέχει και θετικά μέτρα, τα οποία αναμένονται (...) Προαπαιτούμενα, αξιολόγηση, συζήτηση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αποκατάσταση της σταθερότητας, οικονομικής σταθερότητας (...) Ωστόσο, ξέρετε (...) ότι έχουμε δεχθεί μια συμφωνία το καλοκαίρι. Γιατί; Για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μπορέσουμε, από εδώ και πέρα, να χτίσουμε και να προστατεύσουμε τους Ελληνες πολίτες ...έχουμε κάνει συμβιβασμό και υποχώρηση, αλλά είναι μια τακτική υποχώρηση, να αποτραπούν τα χειρότερα και να υπάρξει χώρος και χρόνος προκειμένου να επιλύσουμε ζητήματα».
Σε ενιαία γραμμή, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη: «Μέσα από πολύ δύσκολες δεσμεύσεις και μέσα σ' ένα ασφυκτικό πλαίσιο, προσπαθούμε να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας, μ' εκείνον τον τρόπο ώστε οι επιπτώσεις να είναι με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε την απάτη της συζήτησης περί «ισοδυνάμων», μιλώντας για «πολύ δύσκολη εξίσωση» το «πώς θα βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα ώστε τα χειρότερα μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα απ' αυτά είναι ο ΦΠΑ, να μην εφαρμοστούν». Για το λόγο αυτό, έδωσε έμφαση στα περί «συνεχούς διαπραγμάτευσης», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας, γιατί υπάρχουν και ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι αυτό των "κόκκινων" δανείων, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων (...) όπως είναι ανοιχτό και είναι να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους». Ανέσυρε ακόμα και το ...ξεχασμένο «παράλληλο πρόγραμμα», υποσχόμενη πως όταν έρθει, θα ανακουφίσει «αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση». Στην ερώτηση πότε θα το δούμε αυτό το πρόγραμμα, αρκέστηκε να δηλώσει γενικά και αόριστα «το επόμενο διάστημα», καθώς όπως είπε, «αυτή τη στιγμή το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».
Παραδεχόμενη, όμως, υπέρ ποιου συνεχίζει τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της: «Υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων ανοιχτών, πέρα από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, που με το να κλείσουν υπέρ της ελληνικής πλευράς και υπέρ των Ελλήνων πολιτών, θα δοθούν περαιτέρω ανάσες και για την ανάπτυξη και για την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Αυταπάτες κι εκβιασμοί
Η κυβερνητική προσπάθεια να περάσει αβρόχοις ποσί η αντιλαϊκή πολιτική, αν είναι δυνατόν αποσπώντας και τη συναίνεση ή έστω ανοχή του λαού, ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα.
Στο πρώτο κυριαρχούν οι ισχυρισμοί ότι υπέγραψε και υλοποιεί μια συμφωνία με την οποία δε συμφωνεί σε όλα, ότι έκανε μια υποχώρηση προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση υλοποιεί αυτή τη συμφωνία με θέρμη και αποφασιστικότητα, ενώ οι όποιες ενστάσεις της αφορούν το πόσο «γαλαντόμα» θα στηριχθεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Στο δεύτερο επίπεδο προπαγάνδας δεσπόζουν οι ανέξοδες και σκόπιμα θολές υποσχέσεις περί «ισοδυνάμων», «συνεχούς διαπραγμάτευσης» στα ανοιχτά ζητήματα και «παράλληλων προγραμμάτων».
Στο τρίτο οι ωμοί εκβιασμοί που έρχονται να καλύψουν το όποιο κενό έδαφος έμεινε απ' τα προηγούμενα. Κυρίαρχος τέτοιος εκβιασμός είναι αυτός που υπενθυμίζει στο λαό ότι έχει τάχα εγκρίνει με την ψήφο του την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά κι αυτός που κουνάει στο λαό το δάχτυλο ότι αν το πρόγραμμα αποτύχει, υποδεικνύοντας εμμέσως σαν μία αιτία αποτυχίας τη λαϊκή αντίδραση, τότε θα προκύψουν νέα και μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Εγραφε η «Αυγή» την περασμένη βδομάδα: «Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα "τετράμηνο φωτιάς" που βρίσκεται μπροστά μας, αναφερόμενος προφανώς όχι μόνο στα μέτρα που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα και στην αξιολόγηση, αλλά και στις ρυθμίσεις που θα γίνουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απομείωση του χρέους. Προφανώς, διότι από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων γι' αυτά τα δύο θέματα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία ή μη του τρέχοντος προγράμματος, αν δηλαδή η χώρα θα εξέλθει από την κρίση ή σε δυο-τρία χρόνια θα βρεθεί αντιμέτωπη με το αδιέξοδο του 2014».
Το γεγονός ότι είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται για το κεφάλαιο και εξαρτώνται απ' την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δίχως προσκόμματα, επιβεβαιώνουν και οι παρεμβάσεις αξιωματούχων άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, που σιγοντάρουν την κυβερνητική προσπάθεια να καθυποτάξει το λαό στα προτάγματα του κεφαλαίου.
Ακόμα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φ. Ολάντ, «έβαλε ένα χεράκι» κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, δηλώνοντας: «Και ο ελληνικός λαός (...) έδωσε τη συγκατάθεσή του για πολλές θυσίες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, που δήλωσε επισκεπτόμενος την Αθήνα: «Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μπορεί με αντοχή, επιμονή και ικανότητα επιβολής, όχι μόνο να εφαρμόσει, αλλά και να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, με τη δημοκρατική εντολή των τελευταίων εκλογών».
Διαπραγμάτευση για ποιον;
Η κυβερνητική προπαγάνδα πρέπει να απορριφθεί ολοκληρωτικά και κατηγορηματικά απ' το λαό, που τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια έχει ακούσει άπειρες φορές τέτοια ή κάπως παραλλαγμένα προπαγανδιστικά ευφυολογήματα.
Ολες οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση για λογαριασμό του κεφαλαίου, ισχυρίζονταν ότι διαπραγματεύονται σκληρά για το καλό του λαού. Το αποτέλεσμα κάθε τέτοιας σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν πάντα ίδιο: Νέος γύρος επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, στο λαϊκό εισόδημα πριν καλά - καλά ολοκληρωθεί ο προηγούμενος. Ετσι και τώρα, η «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα φέρει νέους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, περικοπές σε συντάξεις, μειώσεις μισθών. Ολα αυτά συνοδεύονται και από παρεμβάσεις υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως απαλλαγές από πρόστιμα και φόρους.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται. Αλλωστε, η διαπραγμάτευση αποτελεί συστατικό μέρος στη διαδικασία της «αξιολόγησης», προκειμένου να αντικαθίστανται τα αντιλαϊκά μέτρα που κρίνεται ότι δεν αποδίδουν με άλλα, εξίσου αντιλαϊκά.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ως εκεί που την παίρνει - στο πλαίσιο των ισχυρών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ - αλλά για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου και των συμφερόντων του. Π.χ. για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή για το αν θα απομειωθεί το χρέος που σώρευσε η πλουτοκρατία, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα στηρίξουν την κερδοφορία της. Για τη διαμόρφωση, δηλαδή, περιβάλλοντος που θα ευνοήσει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που θα σπρώξει αυτούς ή τους άλλους επιχειρηματικούς ομίλους σε τροχιά κερδοφορίας, στόχο που σκοπίμως παρουσιάζουν σαν ...φιλολαϊκό, όταν για την επίτευξή του ο λαός τσακίζεται και το τσάκισμά του είναι όρος για τη διατήρησή του.
Η αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας θα απαιτήσει σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής. Δε θα αποκατασταθούν μισθοί και συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δε θα ξανανοίξει το μαγαζάκι της γειτονιάς, ούτε ο αγρότης θα ξαναγυρίσει στο χωράφι όταν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν απλώσει παντού τα «πλοκάμια» τους. Δεν κατεδαφίζουν την Υγεία, την Παιδεία για να τα ξαναφτιάξουν καλύτερα όταν μπορέσουν. Ούτε πρόκειται να αποζημιωθεί ο λαός για τις γερές αφαιμάξεις που υφίσταται το πορτοφόλι του.
Οσο για το παραμυθάκι των «ισοδυνάμων», δεν αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική. Το αν θα αρπάξει απ' τη δεξιά ή την αριστερή τσέπη του εργάτη και του συνταξιούχου, του αγρότη και του αυτοαπασχολούμενου, καμία σημασία δεν έχει. Το αν, δηλαδή, θα τα πάρει απ' την αύξηση του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση ή απ' την αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Σημασία έχει ότι θα τα πάρει τελικά. Σημασία έχει ότι ο λαός ληστεύεται, ότι το ελάχιστο εισόδημά του μειώνεται κι άλλο και μαζί του εξανεμίζονται και οι ελπίδες για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Ο λαός να ελπίζει στη δύναμή του
Οσο για το υποτιθέμενο «παράλληλο πρόγραμμα» μια κουβέντα, μιας και ανασύρθηκε εκ νέου την περασμένη βδομάδα από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι το κραδαίνουν, κρύβουν απ' το λαό αυτό που με σαφήνεια είχε ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, ότι δηλαδή θα κινείται αυστηρά στο πλαίσιο που ορίζουν οι μνημονιακές συντεταγμένες. Θα «κερνάει» ένα πιάτο φαΐ όσους πεινάνε και μόνο αυτούς, εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.
Σε μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας παραπέμπουν «προγράμματα παράλληλα» του μνημονίου, ενώ σπάει κόκαλα ο κυνισμός όσων τα επικαλούνται, την ίδια στιγμή που με την πολιτική τους σπρώχνουν βαθύτερα το λαό στη φτώχεια και την ανέχεια.
Να μην ελπίζει ο λαός στις διαπραγματεύσεις του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, έχει ήδη πείρα αρκετή για να γνωρίζει ότι η έκβασή τους θα τον βρει και πάλι πολλαπλά χαμένο. Να μην προσδοκά σε «ισοδύναμα», όπως εύηχα αποκαλούν οι κυβερνώντες τη ληστεία του με άλλα μέσα απ' αυτά που αρχικά υπολόγιζαν να χρησιμοποιήσουν.
Να αναζητήσει την ελπίδα στη δύναμή του, να ανατρέψει αυτή την πολιτική και την εξουσία που την υπαγορεύει, οργανώνοντας την πάλη του σ' αυτή την κατεύθυνση, με αφετηρία την ανάκτηση απωλειών, την ικανοποίηση των αναγκών του.






rizospasths

Ισοδύναμα ρέεεεε!


Εχω ισοδύναμα ρε! Ουρανομήκης αριστερή κραυγή σκίζει τον ορίζοντα. Απ' την προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ως τις ομάδες και τις τάσεις τις προκύψασες από... προσωπικότητες και διασπάσεις, η αριστερά που υπερψηφίστηκε για να εφαρμόσει το παράλληλο με τον εαυτό της πρόγραμμα, με διεστραμμένο κυνισμό, χώνει φανάρια στα στόματα και τις κοιλιές, στα όνειρα των παιδιών και στα κόκαλα των νεκροταφείων ακόμη, ψάχνοντας ισοδύναμα ιδιαζόντως απεχθή και επονείδιστα...
Ποιο είναι ωρέ το ισοδύναμο για ένα και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά, με αιγαιοπελαγίτικο αλατόνερο στα πλεμόνια τους; Αυτά που τα μισοφωτογραφίζουν τυλιγμένα σε ασημόχρυσες θερμικές κουβέρτες, άψυχα, πνιγμένα στην αγκαλιά των τύψεων, που έχουν μονάχα τα φύκια στα μαλλάκια τους και ξεραμένο αλάτι στα βλέφαρά τους...
Ποιο είναι το ισοδύναμο, μωροί και δίφατσοι κυβερνητάδες και λογιστές της δυστυχίας, για τους εφιάλτες που σκιάζουν τον ύπνο των διασωστών, των ψαράδων και των πάμπλουτων σε ψυχοπνευματική υγεία ταπεινών φτωχών, που καίνε κάθε μέρα, κάθε νύχτα, την ύπαρξή τους για τη ζωή του άλλου, του... ξένου, χωρίς να κόβουν τιμολόγιο ανθρωπιάς;
Ποιο είναι, αναιδείς αργείοι, το ισοδύναμο για τη θανατερή απορία δυο γριών, που λίγο πριν τα εκατό τους χρόνια αναπολούν πώς έχτισαν το σπίτι στο χωριό με τα χέρια τους, με λάσπη κι άχυρα, με πλίνθους κι ιδρώτα και τώρα μαθαίνουν ότι χρωστάνε «ενφια»; «Τίνος το χρωστάμε μωρή Αργυρώ»; βογκάνε κοιτώντας τις παλάμες τους, που γράφουν «ούτω βοήσωμεν» συνειδητοποιώντας ξαφνικά ότι χρωστάνε την προκαταβολή σε αργύρια, εξαγοράζουν την ποινή επειδή έζησαν αλλά κι επειδή θα πεθάνουν...
Ποιο είναι, ξεδιάντροποι, εκείνο το ισοδύναμο αξιοπρέπειας, για τη μάνα που κάθεται στην ουρά του κοινωνικού παντοπωλείου, του κοινωνικού φαρμακείου, του κοινωνικά φιλάνθρωπου σφαγείου, άνεργη σε σπίτι ανέργων, με στόματα να ταϊστούν πίσω της, με γέρους να φροντιστούν να μη σαπίσουν;
Δεν έχει ισοδύναμο η κόλαση των μέτρων των ημερών. Μόνο προαπαιτούμενα! Κορυφαίο εξ αυτών η παράλυση των μαζών, η καθήλωση του εργατικού κινήματος, η εξουδετέρωση της πολιτικής αμφισβήτησης με όρους ηλεκτροσόκ απροσδιόριστης σκοπιμότητας. Μετά τις παγαπόντικες μεγαλοστομίες περί το Οχι του '40, θέλει επεξεργασία και εν τέλει ξετίναγμα, το λογικοφανές δίπτυχο της καθεστωτικής προπαγάνδας. Ο μεν προκαθήμενος της εκκλησίας δηλώνει πως δε γίνεται να ψηφίζεις τη μια μέρα και την άλλη να επαναστατείς, ο δε πρωθυπουργός δηλώνει πως θα εφαρμόσουμε ό,τι απαιτείται και συμφώνησε ως πρόγραμμα παρ' όλο που διαφωνούμε!... Μπαίνουμε δηλαδή συνειδητά κι επίσημα, αντιπροσωπευτικότατα κι αριστεροδέξια, στον αστερισμό της αναγκαστικής συναίνεσης και της συναινετικής υποταγής.
Η αποθράσυνση έχει συνάμα και ολέθριες και ύπουλα διαβρωτικές επιπτώσεις στο γενικό ηθικό που κοπιαστικά διεγείρεται απ' τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ ενόψει γενικής απεργίας στις 12 του Νοέμβρη. Η επιλογή της χρονικής στιγμής μόνο τυχαία δεν είναι. Πέφτουν τα κάγκελα στις παρελάσεις και υψώνονται άλλα τεράστια, φράχτες - τείχη, στα σπλάχνα της Ευρώπης για να μη διαβούν τα ποτάμια των εξανδραποδισμένων θυμάτων των συμφερόντων της, αλλά και για να αποκοπούν από τα δικαιώματά τους τα θεμελιωμένα σε αιματηρούς αγώνες, οι εργαζόμενοι που απομένουν ζωντανοί.
Αυτή η ορατή - αόρατη προπαγάνδα της υποταγής στο καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό κισμέτ, που προσπαθεί, κι εν μέρει πετυχαίνει, να συζητιέται σοβαρά η βρισιά «ισοδύναμο», δεν υποτιμά μόνο τη νοημοσύνη της μάζας. Τη βάζει απέναντι στον ταξικό καθρέφτη, να δοκιμάζει μάσκες και ιδεολογήματα, ώστε να βρει το καλύτερο άλλοθι για την αδράνειά της. Ετσι η αριστερά θα υποφέρει φανερά που μεταμορφώθηκε σε δεξιά και η εργατική τάξη θα ναρκισσεύεται που είναι αδύναμη, αλλά γοητευτική, γιατί το ξέρει και... υποφέρει... Ισοδύναμα αργείοι; Και θρύψαλα ο καθρέφτης...

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ









rizospasths




Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα από το μνημόνιο και πέραν αυτού


Ο ΣΕΒ απαιτεί νέα μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές και μείωση εργοδοτικών εισφορών, για να γίνει πιο ανταγωνιστική η επιχειρηματικότητα. Την ίδια ώρα, απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, δηλαδή των λαϊκών σπιτιών, ενώ την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών την πληρώνει ο λαός
Ευ. Τσακαλώτος - Π. Μοσκοβισί
Ευ. Τσακαλώτος - Π. Μοσκοβισί
Eurokinissi
Στο σκληρό πυρήνα των μνημονίων εισέρχονται πλέον τα αντιλαϊκά διαβούλια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των «προαπαιτούμενων» μέτρων, ενώ η συζήτηση με άξονα τις αντεργατικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου, επεκτείνεται πλέον και στην εφαρμογή πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, πέρα και πάνω από αυτά που ρητά έχουν συμφωνήσει με το τρίτο μνημόνιο.
«Να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», είναι, σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ένας και μοναδικός στόχος των συναντήσεων που θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις 3 και 4 Νοέμβρη, προγραμματίζονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών,Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και Εργασία,ς Γ. Κατρούγκαλο, που βέβαια φανερώνουν και τις προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής.
Αποκαλυπτικές εξάλλου για το «κλίμα» των συζητήσεων που διεξάγουν με τη συγκυβέρνηση είναι και οι δηλώσεις παραγόντων της Ευρωζώνης:
«Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η επόμενη βδομάδα θα είναι σημαντική γιατί θα δοθούν «διευκρινίσεις» από την ελληνική κυβέρνηση.
«Μόλις εφαρμοστούν πλήρως τα συμπεφωνημένα μέτρα, θα μπορέσουν να δοθούν νέα χρήματα. Ομως, ο Τσίπρας II μοιάζει πολύ καλύτερος από τον Τσίπρα I. Φαίνεται να έχει πραγματική επιθυμία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, στον απόηχο της συνεδρίασης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων, σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της επόμενης δέσμης.
Μάλιστα, ο Τ. Βίζερ, προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα είναι δύσκολη και ότι «αν δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες, αυτό θα ήταν σημάδι πως η μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετά βαθιά».
Αντιλαϊκά μέτρα βδομάδα με βδομάδα
Τη βδομάδα που πέρασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπλήρωσε το υπάρχον αντιλαϊκό οπλοστάσιο με τα παρακάτω, νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα:
  • Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζώνΟι τιμές αγοράς των νέων μετοχών θα προκύψουν από το άνοιγμα του «βιβλίου προσφορών». Οι τιμές αυτές αναμένεται να διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στη βάση της κατρακύλας που έχουν καταγράψει οι χρηματιστηριακές τιμές. Το γεγονός αυτό αποτελεί το ενοποιητικό στοιχείο για όλους τους ιδιώτες επενδυτές, ανεξάρτητα από τις διαφορές που τους χωρίζουν. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «η τιμή διάθεσης δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων (ανακεφαλαιοποιήσεις) από το ΤΧΣ ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής».
Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα υποστεί σημαντική χασούρα. Παράλληλα, οιπαλαιότεροι ιδιώτες μέτοχοι ελπίζουν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια, οι νέοι μέτοχοι περιμένουν να αποκτήσουν σημαντικά ποσοστά και μάλιστα σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές σε σχέση με τους παλαιότερους μετόχους. Τα πάντα θα εξαρτηθούν στην πορεία από τις εξελίξεις στο χρηματιστηριακό τζόγο και σε κάθε περίπτωση από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Βεβαίως, στην ανακεφαλαιοποίηση θα δοθούν κεφάλαια που προστίθενται στο κρατικό χρέος και αποτελούν μέρος των δανείων. Ολα αυτά τα πληρώνει ο λαός.
  • Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην αναστολή «πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης», όπως για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Επί της ουσίας, από την 1η Νοέμβρη, οι τράπεζες έχουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, καθώς και τυπικά πλέον καταργείται η όποια παρεχόμενη προστασία, εν αναμονή, βέβαια, και του όποιου νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια των πλειστηριασμών στη στέγη της λαϊκής οικογένειας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει και για τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Ετσι, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, εντείνοντας εκβιασμούς και απειλές στα οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά για τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χαράτσια.
Με βάση προηγούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, δίνονταν μηνιαίες παρατάσεις στο «προσωρινό καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών»εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Παρά το γεγονός ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι συνεχίζονται, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, έσπευσε να ανακοινώσει πως δεν θα δώσει άλλη παράταση στο «προσωρινό καθεστώς» της προστασίας από πλειστηριασμούς, το οποίο έληξε, χτες, Σάββατο 31 Οκτώβρη. Θανατηφόρο χτύπημα λοιπόν της λαϊκής κατοικίας.
  • Από την 1η Οκτώβρη τριπλασιάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 66 ευρώ σήμερα). Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το μέτρο θα ισχύσει για 1 χρόνο, καθώς, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, από την 1/10/2016 τίθεται σε εφαρμογή και η δεύτερη ανατίμηση, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στο πλαίσιο της απόλυτης εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης.
-- Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για την μπίρα που «παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία», κλιμακωτά, ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής, από 15.000 μέχρι 200.000 εκατόλιτρα ετησίως, με προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,2 εκατ. ευρώ για το 2016.
-- Παρατείνεται εκ νέου, μέχρι τις 31/1/2016, η απαλλαγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, αναστέλλονται τυχόν μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» κ.ά.
-- Μεταφέρονται 500 οργανικές θέσεις από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Επεται συνέχεια
Στον ...επόμενο τόνο, έρχεται μπαράζ νέων αντιλαϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως η διόγκωση των συντελεστών στη φορολογία των φτωχών αγροτών, παρεμβάσεις στη φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων, αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, δηλαδή απελευθερώσεις που ωθούν στη συγκέντρωση της πίτας διαφόρων κλάδων σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εφαρμογή ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, κ.ο.κ.
Την ίδια ώρα, οι όποιες «εκκρεμότητες» εντοπίζονται:

-- Στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια, γύρω από το οποίο δρομολογείται η επίτευξη ενός... «έντιμου συμβιβασμού» με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.
-- Στην εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ή η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 23% σε όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά με τα οποία η συγκυβέρνηση θα επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο «ακατέβατα».
-- Στο ζήτημα της «απελευθέρωσης» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία.
Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΕΒ
Στις Βρυξέλλες για απευθείας συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και τον αντιπρόεδρο, Β. Ντομπρόβσκις, βρέθηκε, την περασμένη βδομάδα, κλιμάκιο του ΣΕΒ.
Οι Ελληνες βιομήχανοι τονίζουν: «Για να μπορέσει η απασχόληση να ανακάμψει, μαζί με τις αμοιβές, και να επαρκούν τα φορολογητέα εισοδήματα για την κάλυψη των παροχών που υπόσχεται το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει, πέραν όλων των άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ηφορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας να είναι ανταγωνιστική». Και, βέβαια, ζητούν μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας πως «οι υπερβολικά υψηλές εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης συντελούν στη χαμηλή απασχόληση των μισθωτών». Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και τη δραστική μείωση του κατώτατου μισθού την προώθησαν στο όνομα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά η ανεργία αυξήθηκε. Με δεδομένη την κρίση και τη μειωμένη παραγωγή πώς θα κάνουν προσλήψεις και θα μειώσουν την ανεργία; Το ίδιο και με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Είναι μέτρα αύξησης του ποσοστού κέρδους και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αλλωστε, αυτό λέει και ο ΣΕΒ απαιτώντας φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές. Λέει ότι αυτά αποτελούν τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας.
Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΣΕΒ προς την Κομισιόν περιλαμβάνουν:
-- Διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και εργαλείων με αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ως «αντίβαρο στον υφεσιακό χαρακτήρα του νέου προγράμματος».
-- Ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σαφή διασφάλιση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα, άρση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων για τα εταιρικά κεφάλαια και αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
-- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική παραγωγή και την εξαίρεση της Ελλάδας, λόγω καθίζησης του ΑΕΠ της, από τις υποχρεώσεις για τις εκπομπές CO2 για τη χώρα μας.
-- Ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.
-- Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στη μισθωτή απασχόληση.
-- Δημιουργία Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των «κοινωνικών εταίρων» και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος.







rizospasths

Το ΚΚΕ διευρύνει τις δυνάμεις του

kke

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποφάσισε την ανανέωση και διεύρυνση των δυνάμεών του και της ιδεολογικής-πολιτικής επιρροής του στο συνδικαλιστικό/εργατικό κίνημα και τα λαϊκά κινήματα.
«Το Κόμμα επωμίζεται το σύνθετο και δύσκολο καθήκον να ανανεώσει και να διευρύνει τις δυνάμεις του, κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, να διευρύνει την ιδεολογική-πολιτική επιρροή του, την επίδρασή του στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα και τα λαϊκά κινήματα σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και ευρύτερα», αναφέρεται στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σε άλλο σημείο της Απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ, καλείται το κόμμα να συμβάλλει στην οργανωμένη έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων του λαού, και «να δώσουμε τη μάχη της μαζικοποίησης του οργανωμένου εργατικού κινήματος, ώστε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να νιώσει από την πρώτη στιγμή την ανερχόμενη λαϊκή πίεση. Ο λαός δεν έχει δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή του, επομένως δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων».
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «ο αρνητικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται μόνο στο 3ο μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα. Κυρίως, συνίσταται στη συντηρητικοποίηση ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων, στην εμπέδωση της λαθεμένης και επικίνδυνης αντίληψης πως "ό,τι και να κάνει ο λαός τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει"»




voice news.

Έρχονται εκλογές πέφτει η κυβέρνηση...

vouli
Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ε.Ε τονίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία μειώθηκαν, λόγω των συμφωνιών μεταξύ της ένωσης και της Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο. Ωστόσο ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει περάσει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα μας.
«Οι αρνητικές επιπτώσεις (για την ευρωπαϊκή οικονομία), σε σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα, έχουν μειωθεί ως αποτέλεσμα των συμφωνιών στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), τον Αύγουστο, αλλά η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανή πηγή νέων εντάσεων στην αγορά», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησε για δεύτερη φορά στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά οι ειδικοί σημειωθεί ότι αυτό δεν σημαίνει την τελική σταθεροποίηση της κυβέρνησης, ειδικά όταν στην χώρα θα πρέπει να εφαρμοστούν σκληρές αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις...



voice news

Τα κόκκινα δάνεια ξέφυγαν - Αγγίζουν τα 107 δις


«Η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τις παραμέτρους των...
stress tests». Με τη φράση αυτή τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι ελληνικές τράπεζες, που μόλις ένα χρόνο πριν είχαν περάσει με επιτυχία τα stress tests απέτυχαν φέτος, εμφανίζοντας μάλιστα ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξεως των 14,4 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, τα στελέχη της ΕΚΤ ανέφεραν ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων).

Ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα. Τα δάνεια αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων.

Στη νέα άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress test) που ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΚΤ, το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 3,3% για φέτος 3,9% για το 2016, ενώ για το 2017 μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3%. Η ανεργία σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο θα αυξηθεί το 2016 στο 28,1%. Οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σωρευτικά την ερχόμενη τριετία κατά 24,4%.








tromaktiko

Τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται!


«Η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τις παραμέτρους των...
stress tests». Με τη φράση αυτή τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι ελληνικές τράπεζες, που μόλις ένα χρόνο πριν είχαν περάσει με επιτυχία τα stress tests απέτυχαν φέτος, εμφανίζοντας μάλιστα ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξεως των 14,4 δισ. ευρώ.

Στη νέα άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress test) που ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΚΤ, το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 3,3% για φέτος 3,9% για το 2016, ενώ για το 2017 μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3%. Η ανεργία σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο θα αυξηθεί το 2016 στο 28,1%. Οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σωρευτικά την ερχόμενη τριετία κατά 24,4%.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, τα στελέχη της ΕΚΤ ανέφεραν ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων).

Ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα. Τα δάνεια αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η ΕΚΤ, ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015.

Επιπροσθέτως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing exposure - NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Πέραν των άμεσων προσαρμογών της τρέχουσας λογιστικής αξίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αντανακλάται επίσης στην προβολή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.







tromaktiko

Πόσο αυξάνονται οι δόσεις για 268.000 οφειλέτες ταμείων


Αλλάζουν όλες οι δόσεις για την πληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Νοεμβρίου και τα νέα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν στο εξής 267.981 οφειλέτες που...
έχουν ρύθμιση είναι αυξημένα έως και 23,92%, επειδή από αυτόν τον μήνα ισχύει νέο επιτόκιο στο 5,05% αντί 3% που ήταν μέχρι και τη δόση του Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την αύξηση του επιτοκίου στο 5,05% δεν θα έχουν όσοι χρωστούν πολλά, αλλά αντίθετα όσοι έχουν ρυθμίσει οφειλές έως 5.000 ευρώ.

Αν δεν έχουν πάρει απαλλαγή για να διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο που προέβλεπε η αρχική τους ρύθμιση, οι μικροοοφειλέτες των 5.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν από εδώ και στο εξής όλες τις επόμενες δόσεις με τόκο 5,05% επί του αρχικού κεφαλαίου μέχρι την εξόφληση της οφειλής.

Για παράδειγμα:

1. Οφειλέτης των 5.000 ευρώ με ρύθμιση 100 δόσεων πλήρωνε μέχρι τον Οκτώβριο 50 ευρώ το μήνα, ενώ από τον Νοέμβριο θα πληρώνει 61,96 ευρώ επειδή η οφειλή «τοκίζεται» με 5,05%. Το ποσό της μηνιαίας δόσης δηλαδή αυξάνεται κατά 12 ευρώ ή κατά 23,92% σε σχέση με αυτό που πλήρωνε.

2. Οφειλέτης που ρύθμισε σε 100 δόσεις χρέος 8.021,75 ευρώ (4.970,15 ευρώ κεφάλαιο και 3.051,60 ευρώ προσαυξήσεις) πλήρωνε άτοκη δόση 80,22 ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ από την 1η Νοεμβρίου θα πληρώνει 92,69 ευρώ. Επιβαρύνεται δηλαδή κατά 12,47 ευρώ ή κατά 15,54% σε σχέση με αυτά που πλήρωνε.

3. Οφειλέτης που ρύθμισε σε 72 δόσεις χρέος 19.671 ευρώ είχε επιτόκιο 3% και μέχρι τον Οκτώβριο η δόση ερχόταν στα 273,21 ευρώ το μήνα. Από 1ης Νοεμβρίου τα ποσά αλλάζουν με το νέο επιτόκιο 5,05% και η δόση βγαίνει στα 291,82 ευρώ με αύξηση κατά 18,61 ευρώ ή κατά 6,81%,

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μπορεί όσοι χρωστούν λίγα να έχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, πλην όμως και όσοι χρωστούν πολλά δεν πάνε πίσω. Εδώ οι διαφορές φαίνονται στον τόκο που βαρύνει πλέον την οφειλή τους και όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος τόσο αυξάνεται και το ποσό για τόκους.

Για παράδειγμα:

1. Οφειλέτης που μπήκε στις 100 δόσεις με χρέος 228.460 ευρώ είχε τόκο ρύθμισης 30.144,27 ευρώ (με 3%) και πλήρωνε δόση 3.686,16 ευρώ το μήνα. Με το 5,05% ο τόκος της ρύθμισης που βαρύνει το σύνολο της οφειλής αυξάνεται στις 51.907,15 ευρώ και το ποσό της μηνιαίας δόσης πάει στις 3.920,17 ευρώ, αύξηση δηλαδή κατά 234 ευρώ το μήνα ή κατά 6,35% επιπλέον επιβάρυνση.

2. Οφειλέτης με αρχικό χρέος 28.698 ευρώ και ρύθμιση 100 δόσεων είχε τόκο 3.801,82 ευρώ, ενώ με την αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5,05% το ποσό για τόκους που βαρύνει την οφειλή αυξάνεται στις 6.571,43 ευρώ και η μηνιαία δόση από την 1η Νοεμβρίου αυξάνεται στα 369,92 ευρώ από 340,14 ευρώ που ήταν μέχρι τον Οκτώβριο.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων που παρακολουθεί το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) για λογαριασμό των Ταμείων παραμένουν 267.981 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, άρχισαν να ειδοποιούνται με email από το απόγευμα του Σαββάτου για τα νέα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν με τη δόση του Νοεμβρίου.



tromaktiko