Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, τονίζουμε ότι οι Πολωνοί αξιωματούχοι έχοντας την σαφέστατη εύνοια των ΗΠΑ , λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας  τους  έναντι της Ρωσίας, έχουν αποκτήσει μια υπερφίαλη συμπεριφορά τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ  ειδικά  σε ότι αφορά την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Στην ΕΕ έχουμε τον πρόεδρο της Ένωσης τον Πολωνό Ντόναλτ Τούσκ , ο οποίος  απειλεί την Ελλάδα κάθε τρεις και λίγο , με μια συμπεριφορά τουλάχιστον Ανθύπατου. Στο ΝΑΤΟ έχουμε τον Πολωνό ΥΠΑΜ Tomasz Siemoniak, ο οποίος είχε κάνει δηλώσεις παλαιότερα  κατά της Ελλάδος , λόγω των επαφών Αθήνας και Μόσχας.  
Τώρα, ο ίδιος άνθρωπος  σήμερα, δήλωσε ότι  θα προσκαλέσει ( γιατί έτσι του αρέσει), την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο  για  πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην επόμενη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία το 2016.
Ο Πολωνός ΥΠΑΜ είναι μεγάλος επικριτής της Ρωσίας, και κατηγορεί  το Κρεμλίνο σε κάθε ευκαιρία λόγω της Ουκρανίας. Ο ίδιος  έχει καταστήσει την χώρα του σε μία τεράστια αμερικανική βάση, μη αναλογιζόμενος τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.
«Θα είναι εξαιρετική είδηση για την  ΕΕ , οι  προσκλήσεις της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου, στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία»,  δήλωσε ο  Siemoniak σε συνέντευξη τύπου στην πολωνική πόλη του Βρότσλαβ.
« Φαίνεται ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, δεν θα στερηθεί  αυτού του γεγονότος , το οποίο θα φέρει πλήρη ικανοποίηση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας», τόνισε ο ίδιος.
Η ΠΓΔΜ  και το Μαυροβούνιο  θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματα της Αλβανίας και της Κροατίας, οι οποίες  προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 2009.
Η Ρωσία αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για τα Βαλκάνια .
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τα  τελευταία χρόνια, δηλώνει σταθερά ότι  η επέκταση του ΝΑΤΟ στις πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, όπως είναι η  Βοσνία, η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο αποτελούν μία πρόκληση για την Μόσχα . Η σύνοδος κορυφής της Βαρσοβίας θα πραγματοποιηθεί στις 8 με 9 Ιουλίου  το 2016. Το σίγουρο είναι ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια θα προκαλέσει  πολλές αναταράξεις.