Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός. Έπεσαν για τα σύνορα «που δεν υπάρχουν» !!!!


Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός. Έπεσαν για τα σύνορα «που δεν υπάρχουν»...όπως είπε ο σε χτεσινή του ομιλία ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας..


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερμανικού περιοδικού “Spiegel” ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού το «απόλυτο μηδέν», τονίζοντας:

«Και βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει παγκόσμιες διαστάσεις, αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο και αντί να κάτσουν να απολογηθούν για το τι έκαναν, ενώ έβλεπαν ότι θα έρχονταν τα κύματα των προσφύγων, μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. 
Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»; 

Αν δεν το ξέρει ας κάνει τον κόπο να ρωτήσει τους συγγενείς των ηρώων των Ιμίων..
ή αν δεν μπορεί λόγω φόρτου εργασίας,μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ρωτήσει τον πρώην συνεργάτη του,κύριο Καμμένο..
΄Ολο και κάτι θα έχει πάρει το αυτάκι του όσο ήταν υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων.



egklimatikotita.gr.

4.000.000 απελπισμένοι στα τουρκικά παράλια περιμένουν για να περάσουν

«Οχι» από το Ισραήλ. Μόνο χριστιανούς ορθόδοξους (!) θα δέχεται η Κύπρος
«Πάνω από 4.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στα τουρκικά παράλια περιμένουν να περάσουν απέναντι». Αυτή η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το προσφυγικό, που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προφανώς πέρασε στα ψιλά στις συζητήσεις που γίνονται στα σαλόνια της Ε.Ε.
Την ώρα που τα ελληνικά νησιά βουλιάζουν από τους πρόσφυγες -μόνο στη Μυτιλήνη είναι πάνω από 20.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες-, οι εταίροι μας εκπονούν σχέδια επί χάρτου για τη «δίκαιη» ανακατανομή ψυχών που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ευρώπη από τη βομβαρδισμένη Συρία, το διαλυμένο Αφγανιστάν και πολλές άλλες χώρες.

Μόνο στην Ελλάδα, όπως έγραφε η «κυριακάτικη δημοκρατία», εισήλθαν από τον Ιανουάριο έως σήμερα 235.000 απελπισμένοι. Τουλάχιστον 124.000 είχαν φτάσει στην Ιταλία με τα πλοία «φαντάσματα». Δηλαδή σχεδόν 360.000 πρόσφυγες και μετανάστες πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος μέσα σε λίγους μήνες, με τους περισσότερους από αυτούς να προσπαθούν να φτάσουν σε κάποια πλούσια χώρα της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει την Τετάρτη ένα σχέδιο για την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., χωρίς όμως να υπολογίζει τον πραγματικό αριθμό αυτών που έχουν ήδη φτάσει στη Μεσόγειο και αυτών που περιμένουν το σινιάλο των διακινητών για να φορτωθούν νύχτα στα φουσκωτά πλεούμενα. Η Ε.Ε. μιλά για ανακατανομή 120.000 προσφύγων, αφήνοντας εκτός τουλάχιστον άλλους 238.000, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το σχέδιο ανακατανομής
Η Κομισιόν θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχτούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες, αντίστοιχα, ώστε να ανακουφίσουν την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Μόνο στη Μυτιλήνη παραμένουν εγκλωβισμένοι 20.000 πρόσφυγες, δηλαδή περίπου όσους δηλώνει ότι συνολικά θα δεχτεί η Γαλλία δείχνοντας την... αλληλεγγύη της! Οσο για τη Γερμανία; Παρά το ξέσπασμα ανθρωπιάς της Ανγκελα Μέρκελ, οι κανόνες για την υποδοχή προσφύγων γίνονται πολύ πιο αυστηροί και υπό όρους που να εξυπηρετούν είτε την αγορά εργασίας -φθηνά εργατικά χέρια- είτε την ασφάλεια (σχεδόν αποκλειστικά Σύροι). Μάλιστα, κάποιοι μιλούν για ένα ιδιότυπο face control στο «ξεδιάλεγμα» των προσφύγων.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, ξεκαθαρίζει ότι θα δεχτεί έως 20.000 Σύρους, και μάλιστα κατευθείαν από προσφυγικούς καταυλισμούς, κι αυτό έως το μακρινό 2020. Την ίδια ώρα, η Κύπρος δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες, οι οποίοι όμως θα είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Αλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, επιμένουν να αρνούνται να προσφέρουν καταφύγιο στους Σύρους, με το επιχείρημα ότι η χώρα είναι πολύ μικρή για να τους δεχτεί...




freepen

Η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα από απώλεια κυριαρχίας και ραγδαία αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού


Η κατάσταση έχει προ πολλού ξεπεράσει το όριο του έσχατου κινδύνου. Η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα από απώλεια κυριαρχίας και ραγδαία αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού. Ο βίαιος εποικισμός της χώρας από τους λαθρομετανάστες, αλλά ταυτόχρονα και η διαχείριση της τύχης των προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία, είναι το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ολα τα υπόλοιπα έπονται. Ακόμα και το οικονομικό είναι ήσσονος σημασίας, αν συγκριθεί με τον κίνδυνο κατάρρευσης του κράτους και της άμεσης απώλειας του εθνικού χαρακτήρα του συλλογικού βίου. Η «δημοκρατία» στο χθεσινό φύλλο της αναφέρθηκε διεξοδικά στους αριθμούς των προσφύγων από τη Συρία που σκοπεύουν να «απορροφήσουν» οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί για την πατρίδα μας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Ευρωπαίοι προτίθενται να επιτρέψουν μέσα σε μία διετία την είσοδο όσων προσφύγων και λαθρομεταναστών μπαίνουν στην Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα!

Κοντολογίς είναι ξεκάθαρο ότι, αν η ελληνική πλευρά επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράνοια, η χώρα μας θα γίνει μια αποθήκη ανθρώπων όπου θα βασιλεύει η αναρχία, οι συγκρούσεις θα είναι έντονες και καθημερινές και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε χαλιφάτο.

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι διαρκώς μας κουνούν το δάχτυλο και μας... νουθετούν να πράττουμε το σωστό (δηλαδή ό,τι τους συμφέρει) συζητούν για μερικά ψίχουλα που θα μας δώσουν σαν χαρτζιλίκι, με αντάλλαγμα να δεχτούμε την οριστική και αμετάκλητη αλλαγή του τρόπου ζωής μας και τη διάλυση της Ελλάδας.

Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να βρει μια γρήγορη, έντιμη και λειτουργική λύση για το πρόβλημα - με τη σύμφωνη γνώμη της χώρας μας.

Καμία χώρα της Ευρώπης ούτε του κόσμου ολόκληρου μπορεί να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται σαν αποθηκευτικός χώρος των άλλων.

Ας πάψουν λοιπόν να ασχολούνται τόσο πολύ με τα χρήματα και ας συντάξουν ένα μνημόνιο για το προσφυγικό.


freepen

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του καθεστώτος

Όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι το ελληνικό ολιγαρχικό καθεστώς δεν είναι παραγωγικό. Αντίθετα είναι κρατικοδίαιτο και παρασιτικό. Απεχθάνεται δε (γιατί φοβάται για τα συμφέροντά του) κάθε παραγωγική και μη ελεγχόμενη δραστηριότητα στη χώρα. Έτσι έφτιαξε μια χώρα με 83% τριτογενή τομέα οικονομίας, με 13,6% δευτερογενή τομέα και με 3,4% πρωτογενή τομέα. Και οι τρεις τομείς είναι απόλυτα ελεγχόμενοι, μέσω της κρατικής γραφειοκρατίας, από το πολιτικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του ελέγχεται απόλυτα από το ολιγαρχικό καθεστώς.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν δύο κυρίως κλάδοι οικονομίας, οι οποίοι είναι και οι απόλυτοι εχθροί του καθεστώτος. Είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Α) Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι δυστυχώς εξαρτημένος από δύο παράγοντες, οι οποίοι ελέγχονται απόλυτα από την ολιγαρχία: 1) Την κρατική γραφειοκρατία και 2) Τις τράπεζες. Έτσι, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι πλήρως εξαρτημένος και απόλυτο υποχείριο της παρασιτικής ολιγαρχίας, το δε τυχόν επιχειρηματικό κέρδος του αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως για την κρατικιστική ιδεοληψία, την οποία καλλιεργεί η κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα.

Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ενδέχεται να εξελιχθούν σε παραγωγικούς και μεγάλους επιχειρηματίες, και επομένως αναγκαστικά θα απειλήσουν στο κοντινό μέλλον τα συμφέροντα και τη θέση των κρατικοδίαιτων οικογενειών του καθεστώτος. Έτσι, οι επιχειρηματίες αυτοί, αφενός υφίστανται τις συνέπειες μιας εξοντωτικής γραφειοκρατίας που τους τελειώνει πριν καλά καλά αρχίσουν, με χιλιάδες τεθλασμένες, κρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις και λαδώματα, αφετέρου δεν τυγχάνουν της χρηματοδότησης και των οικονομικών διευκολύνσεων μέσω των τραπεζών, που τυγχάνουν οι νταβατζήδες του καθεστώτος. Απεναντίας υποθηκεύουν από την αρχή κάθε περιουσία που έχουν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους, σε μια πορεία προς την σίγουρη χρεοκοπίας τους. Ταυτόχρονα δεν τυγχάνουν (παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις μέσω πολιτικού μέσου) χρηματοδότησης από τα κονδύλια της ΕΕ. Τα κονδύλια αυτά δεν απορροφώνται απλά γιατί οι παρασιτικοί ολιγάρχες δεν επιτρέπουν να πέσουν στην κοινωνική βάση, αλλά θέλουν να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι.

Β) Ο ελεύθερος επαγγελματίας αντίθετα, δεν εξαρτάται από κανένα, ούτε γραφειοκρατία ούτε τράπεζες, ούτε πολιτικά ρουσφέτια ούτε τίποτα. Δεν έχει καμία ανάγκη, γιατί βασίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνατότητες και στην προσωπική του εργασία. Με λίγα λόγια γράφει κανονικά στα παλιότερα των υποδημάτων του πολιτικούς και ολιγάρχες, αναπτύσσοντας ελεύθερη δράση, ελεύθερη προσωπικότητα, ελεύθερη φωνή και περιουσία. Αυτή όμως η ανεξέλεγκτη από το καθεστώς επαγγελματική τάξη, του προκαλεί ανασφάλεια. Δεν ανέχεται να έχει στην αυλή του επαγγελματίες που δεν μπορεί να ελέγξει. Επειδή δεν μπορεί να ελέγξει τον ελεύθερο επαγγελματία ούτε μέσω της γραφειοκρατίας, ούτε μέσω των τραπεζών, εφαρμόζει εναντίον του και τον εξοντώνει με άλλα μέτρα.

Αφενός στοχοποιεί τον ελεύθερο επαγγελματία ως οιονεί απατεώνα, φοροκλέφτη και λαμόγιο, στρέφοντας την μήνη της κοινωνίας εναντίον του, αφετέρου τον φορολογεί τόσο απάνθρωπα, που είτε αναγκάζεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να φυτοζωεί, είτε αναγκάζεται να φοροδιαφύγει, προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του, αυτοεκπληρώνοντας έτσι την «προφητεία» του καθεστώτος και δικαιολογώντας τη συνέχιση των εξοντωτικών μεθόδων εναντίον του.

Έτσι ο ελεύθερος επαγγελματίας: 1) Πληρώνει πλέον φόρο 29% και προκαταβολή φόρου 100%. Δηλαδή στα 100 ευρώ που κερδίζει φτάνει να πληρώνει φόρο περίπου 60 ευρώ. 2) Δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή, ούτε αφορολόγητο εισόδημα, επομένως πληρώνει φόρο από το πρώτο ευρώ. 3) Πληρώνει τέλος επιτηδεύματος. 4) Πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης. 5) Πληρώνει μόνος του τα πανάκριβα ασφάλιστρα στα ασφαλιστικά του ταμεία. 6) Αν ο δύστυχος δεν έβγαλε αρκετά χρήματα, τότε φορολογείται με βάση τα τεκμήρια από περιουσία παρελθόντων ετών. 7) Με κάτι φόρους πολυτελείας κ.λ.π., στο τέλος φτάνει να πληρώνει ολόκληρο το εκατοστάρικο που κέρδισε με τη δουλειά του, ίσως και πολύ παραπάνω. Η δε καθεστωτική δικαιοσύνη κλείνει εδώ τα μάτια της στην κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

Αυτοί λοιπόν οι δύο επαγγελματικοί κλάδοι είναι οι χειρότεροι εχθροί του καθεστώτος, τους οποίους και προσπαθεί είτε να ελέγξει απόλυτα, είτε να διαβάλλει , να συκοφαντήσει και να εξοντώσει με κάθε τρόπο.

Μετά από όλα αυτά, ας καθίσουμε όλοι μαζί να περιμένουμε την ανάπτυξη. Ποτέ όμως δεν θα έρθει αυτή, αν πρόκειται να μην ελέγχεται απόλυτα από το ολιγαρχικό καθεστώς. Τελικά, είναι αυτό το καθεστώς εκείνο που πρέπει να αλλάξουμε για να έρθει η ανάπτυξη. Και θα το αλλάξουμε μόνο αν καταφέρει ο λαός να ελέγξει το πολιτικό σύστημα.




freepen

Μεσογαίας Νικόλαος: Ήρθε η ώρα της επανάστασης των Ελλήνων


Η άποψη ότι δεν θα αφήσει ο Θεός που λένε κάποιοι της εκκλησίας δεν είναι έτσι . Αφήνει ο Θεός σας πληροφορώ.

Άφησε 400 χρόνια σκλαβιάς άφησε να πέσει η Τσαρική Ρωσία…

Απόσπασμα από συνέντευξη.

Η εκκλησία τι θέση μπορεί να έχει σε αυτήν την επανάσταση; Και τι μερίδιο ευθύνης έχει σε αυτό το κατρακύλισμα;

Η ευθύνη της εκκλησίας είναι μεγάλη γιατί έγινε μέρος του κρατικού συστήματος στον τρόπο της σκέψης και της δράσης. Αγκαλιάστηκε με το κράτος και δεν είχε ελεύθερα χέρια να αγκαλιάσει το λαό πλέον. Δεν αγκαλιάζεις το λαό μόνο με τα συσσίτια που είναι σημαντικό και αυτό δεν το αμφισβητώ βέβαια .

Τον λαό όμως τον αγκαλιάζεις περισσότερο με τις πολιτιστικές ρίζες του τον πολιτισμό που έχει μέσα του τον τρόπο της σκέψης του τις βαθύτερες εσωτερικές ανάγκες του. Δεν ξεδιψάσαμε τον λαό εμείς αρκεστήκαμε στα ήθη και τα έθιμα στους εξωτερικούς τύπους. Τι έχουμε να πούμε σήμερα στα νέα παιδιά ; ψάξαμε την διάλεκτο των νέων παιδιών ; Αν τα θέλουμε δεν τα θέλουμε για να αυξήσουμε τους οπαδούς του εκκλησιαστικού κλάμπ. Η εκκλησία δεν φτιάχνει οπαδούς. Η εκκλησία φτιάχνει αγίους.

Διαφέρει το ένα από το άλλο. Και άγιος σημαίνει ελεύθερος άνθρωπος. Άγιος δεν είναι αυτός που τηρεί πέντε δέκα κανόνες μηχανικές εντολές. Θα πει ότι είναι κάποιος που κανονικά ελευθερώνεται «τω αγαθώ.» Συναντά έτσι το Θεό . Δεν φαίνεται ο Θεός όταν υπάρχει το νέφος και η ομίχλη των Παθών. Πρέπει να φύγει η ομίχλη για να δεις τον ήλιο.

Είναι αργά πιστεύετε τώρα για την εκκλησία να κερδίσει το χαμένο έδαφος για να κάνει το χρέος της και απέναντι στον πολιτισμό μας ;

Όχι ποτέ δεν είναι αργά. Ίσα ίσα θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία μέσα στην πλήρη απαξίωση των πάντων να δοθεί αυθεντικός λόγος. Σήμερα όμως αυτό που νομίζει η νεολαία ότι είναι εκκλησία, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα είναι η εκκλησία. Άρα το να πεις τη λέξη εκκλησία σε σουαχίλι δεν θα το καταλάβει ένας που μιλάει ελληνικά. Πρέπει να γίνει ερμηνεία του όρου, του τι είναι εκκλησία. Αν εκκλησία είναι ένας συντηρητισμός δεν το καταλαβαίνει ο νέος και δεν είναι εκκλησία αυτό. Αν εκκλησία είναι ελευθερία δεν το φαντάζεται ο νέος σήμερα, φαντάζεται ένα άλλο πράγμα. Συμβιβασμός συντηρητισμός έτσι το περάσαμε στους νέους.

Αυτήν την εποχή η εκκλησία θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο στήριγμα;

Αν και την ην χτυπούν στήνοντας ένα ψέμα και την τραυματίζουν με τέτοιες πληροφορίες ,αυτή την στιγμή η εκκλησία αποτελεί στήριγμα για το λαό. 60.000 άνθρωποι τρώνε από την εκκλησία «ε χτύπα λοιπόν την εκκλησία να μην φάνε αυτοί οι άνθρωποι.»

Και την χτυπούν γι αυτόν το λόγο. Ένα κράτος ολόκληρο δεν μπορεί να δώσει φαγητό κι εμείς εδώ στηρίζουμε τα ιδρύματα του κράτους. Ε χτύπα λοιπόν την εκκλησία να μην το κάνει και αυτό . Αυτό είναι αυτοκτονία. Ας είναι ο στόχος τους αυτός και πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι στόχοι από αυτούς που χτυπούν την εκκλησία .Ας είναι όμως και αυτοί που χτυπιούνται αγνοί και καθαροί για να μπορέσουν με την μαρτυρία της ζωής τους να επιβεβαιώσουν τον λόγο τους .

Θα γίνει αυτή η στροφή;

Δεν ξέρω τέτοια τύφλωση που βλέπω να υπάρχει και τέτοια κακότητα μικρότητα μικροψυχία και στενοκαρδία. Όταν βέβαια βρεθεί κανείς σε αδιέξοδο ψάχνει για διεξόδους. Αν εμείς ανοίξουμε την πόρτα αυτής της εκκλησιαστικής διεξόδου θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Όσο παραμένουμε μουδιασμένοι παρατηρητές δεν θα αλλάξει τίποτα . Τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους.

Η άποψη ότι δεν θα αφήσει ο Θεός που λένε κάποιοι της εκκλησίας δεν είναι έτσι . Αφήνει ο Θεός σας πληροφορώ. Άφησε 400 χρόνια σκλαβιάς άφησε να πέσει η Τσαρική Ρωσία και να επικρατήσει η μπολσεβική επανάσταση και η αθεΐα και να γκρεμιστούν οι ναοί. Άφησε πολλά πράγματα στην ιστορία και γιατί να μην αφήσει και τώρα; Τι έχει δηλαδή με μας; Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα αφήσει ο Θεός αλλά αν εμείς θα αφήσουμε το Θεό. Τον αφήσαμε ,τον αφήσαμε. Δυστυχώς.

Υπάρχει όμως ένας λαός που έχει σπόρο μέσα του και ο άθεος έχει σπόρο για το αγνό. Δεν το πιστεύει όμως ότι μπορεί να είναι αληθινό. Αυτή είναι η αποστολή της εκκλησίας να φυτρώσει ο σπόρος.

Αυτό πάνε να γκρεμίσουν. Αν δουν ότι ένας χτίζει κάτι έρχεται το σύστημα να το γκρεμίσει αυτό . Αρχίζουν και ρίχνουν λάσπη λέγοντας ότι αυτός ας πούμε είναι απατεώνας ,είναι υποκριτής. Δεν πειράζει όμως η εκκλησία στηρίζεται σε μάρτυρες. στηρίζεται σε Χριστό Σταυρωμένο ηττημένο. Η μεγαλύτερη νίκη είναι η ήττα του Σταυρού.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συκοφαντημένος και εξόριστος ήταν .Αυτός όμως έμεινε στην ιστορία και σε αυτόν πίστεψε ο λαός. Δεν πίστεψε στους άλλους. Και σήμερα το ίδιο θα γίνει αρκετά μας χάιδεψαν θα μας κοπανήσουν τώρα και από αυτό το κοπάνημα θα βγει η δόξα μας .

Τι ανατρεπτικό θα μπορούσε να γίνει κατά τη γνώμη σας ώστε να αλλάξει τα ως τώρα δεδομένα ώστε και η εκκλησία να μην έχει μόνο αυτήν την μονότονη όψη και την παθητική θα έλεγα στάση στα γεγονότα;

Φανταστείτε ο Αρχιεπίσκοπος να έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του.Για παράδειγμα γίνεται ένα πανηγύρι σε μια μεγάλη μητρόπολη ας πούμε του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη . Είθισται να κάνουν δώρα και τραπέζια στους δεσποτάδες κλπ.

Φανταστείτε αντί να κάνει τραπέζι στους επισήμους και σε άλλους ο δεσπότης να πει όχι. Η μητρόπολη αυτήν την στιγμή έχει να δώσει για δώρα αλλά δεν θα δώσει. Θα δώσει στα συσσίτια και αντί για τραπέζι στο ξενοδοχείο τάδε θα πάμε με τους
τσιγγάνους να φάμε. Και δεν θα το κάνουμε για να δείξουμε θα φάμε φασολάδα γιατί είναι Τετάρτη.Ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν μπορεί να μπει μπροστά και να μας οδηγήσει σε τέτοιες κινήσεις.

Υπάρχουν αυτοί όμως οι άνθρωποι που θα πρωτοστατήσουν;

Να βρούμε ανθρώπους ηγετικές φυσιογνωμίες με τον θησαυρό αυτό στην ψυχή τους και να τους βγάλουμε μπροστά. Πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι που ο ένας θα συμπληρώσει τον άλλον και θα τραβήξουν μπροστά. Ο καθένας ότι έχει θα βάλει ο ένας το πνεύμα του ο άλλος το έργο του , ο άλλος τα χαρίσματά του. Είναι μεγάλη δύναμη να βγει μια συντονισμένη προσπάθεια από ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο χρησιμοποιώντας αυτόν τον θησαυρό. Έτσι θα βγούμε μπροστά αγνά και καθαρά. Είναι δύναμη αυτό.

Μέσα από τους 3 πρώτους αιώνες υπάρχουν 11 εκατομμύρια επώνυμοι μάρτυρες τότε κυοφορήθηκε η εκκλησία. Μέσα από 250 χρόνια διωγμών υπαρκτικού εκφυλισμού. Έτσι βγήκε η εκκλησία. Και τώρα που κρατικοποιηθήκαμε και γίναμε υπάλληλοι δεν βγαίνει τίποτα.

Δόξα είναι η αφάνεια εκεί γίνεται η δουλειά. Σήμερα μας έχει σκεπάσει η κρίση. Από πάνω έχει νέφος από κάτω όμως έχει πράγμα….

Μπορούμε και χωρίς τους πολιτικούς ;

Φυσικά μπορούμε και χωρίς αυτούς. Η ζημιά άρχισε από αυτούς και από την καταστροφή της παιδείας εδώ και 30 χρόνια και θέλει τώρα 60 χρόνια για να επανέλθουμε.

Η αλλαγή πρέπει να γίνει στην παιδεία για να αλλάξει η νοοτροπία μας. Όχι τώρα που πρέπει να μάθουμε τον ελληνικό πολιτισμό σαν ξένη γλώσσα στους Έλληνες. Και δεν πρέπει να βλέπουμε τι κάνουν οι πολλοί η κατάσταση θα αλλάξει από πυρήνες, πυρήνες αντιστάσεως. Φιλική εταιρεία δεν ήταν πολλοί ήταν λίγοι. Κολοκοτρώνης , προύχοντες ήταν λίγοι. Εδώ εκεί δεξιά αριστερά έτσι γίνονται οι επαναστάσεις που είπαμε πριν. Να υπάρξουν ομάδες ανθρώπων που να λένε αλήθειες και να συσπειρωθούν και να δει ο καθένας τι μπορεί να κάνει από το δικό του μετερίζι.

Νιώθω σαν να θέλω να βγάλω τον πόνο της ψυχής μου έχω πάθος μέσα μου και έχω ανάγκη να το εκφράσω όπως και άλλοι θα είναι σαν εμένα.

Πρέπει να γίνει επανάσταση Πίστεως διότι το έρισμα της Πίστεως μας σπάσανε γι αυτό μετά δεν υπάρχουν αξίες.

Εγώ τις ελπίδες μου δεν τις στηρίζω καθόλου στους πολιτικούς. Τελειώσανε , δεν υπάρχουν ούτε στην Ευρώπη ούτε εδώ. Θα ήθελα να είχαμε τους καλύτερους πολιτικούς να διαχειριστούν και να εμπνευστούν καταστάσεις. Η ιστορία στηρίζεται σε σωστές πολιτικές αποφάσεις και η καταστροφή στηρίζεται σε λάθη συγκεκριμένων ανθρώπων. Η επιτυχία μιας επανάστασης οφείλεται σε πρόσωπα.

Αλλά εγώ το πολιτικό σύστημα δεν τον πιστεύω πολύ . Η επανάσταση είναι πολιτισμός. Σήμερα όλοι πιστεύουν ότι πόλεμοι και επαναστάσεις γίνονται με την οικονομία ,όχι λοιπόν οι πόλεμοι γίνονται με τον πολιτισμό.

Εγώ είμαι γεμάτος φωτιά αυτήν την στιγμή μέσα μου , λεφτά δεν έχω αλλά αγαπώ τον πολιτισμό μας τον θησαυρό μας γι αυτό παράτησα την επιστήμη γιατί δεν μετράει τόσο μέσα μου όσο αυτά που σας είπα. Άφησα την επιστήμη γιατί δεν πιστεύω σε μια επιστημονική επανάσταση σε ανατροπή του κόσμου από την επιστήμη. Πιστεύω στην ανατροπή των δεδομένων από τον πολιτισμό.




freepen

Πεθάναμε ως χώρα;

ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα κλίμα συνενοχής,συνδιαχείρισης και αποϊδεολογικοποίησης, επιχειρείται με ένταση στις μέρες μας.

Μια αντίληψη, που στο όνομα του Μνημονίου μας θέλει όλους ίδιους, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται μια αποσυλλογικότητα, που οδηγεί στον εξατομικισμό.

Ένα αξίωμα πλανάται μέσα από την κοινωνικοπολιτική απομόνωση του κάθε πολίτη: Καθένας να κοιτάξει πλέον τη πάρτη του και τα του οίκου του.

Ο καθείς και το πρόβλημά του, και κύριο μέλημα όλων να είναι μόνο ένα: Πως θάμαστε τα φρόνιμα παιδιά των Βρυξελλών, τηρούντες τυφλά τις εντολές τους. Διότι οι Βρυξέλλες μας κανοναρχούν, οι Βρυξέλλες μας διαφεντεύουν, οι Βρυξέλλες μας κυβερνούν.

Κι από κοντά, η ντόπια ολιγαρχία, η οποία πάντα εξασφαλίζει την ασυλία από τις ανομίες και τις αθλιότητες της σε βάρος αυτού του τόπου. Οι σύγχρονοι εφιάλτες και οι μεταμοντέρνοι γερμανοτσολιάδες.

Και τώρα, με προεξάρχουσες τις Βρυξέλλες, των νεκροθαφτών Γιούνγκερ- Ντάισελμπλουμ,εκπαιδευόμενων γερμανικών λυκόσκυλων, μας στέλνουν το μήνυμα: «Μόνο με οικουμενική Κυβέρνηση μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα του χρέους».

Μία απάντηση θα μπορούσε να δοθεί σ αυτούς, αλλά και στους εκπροσώπους τους, ντόπιους ολιγάρχες:

«Χεστήκαμε»!

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη παρόμοιας ιταμής επέμβασης στα εσωτερικά μιας χώρας. Αυτός ο πρόστυχος κι απάνθρωπος συντηρητικός Καλβινισμός, Πατριάρχης ενός άτεγκτου Σύγχρονου ευρωπαϊκού Καπιταλισμού, έχει πια ξεπεράσει τα όρια ακόμα και της υποκριτικής διπλωματίας. Ούτε οι μαφιόζοι του Κορλεόνε, στον προηγούμενο αιώνα, δεν έδειχναν τέτοια συμπεριφορά.

Και όμως… Σ ένα τέτοιο μήνυμα, που μας προσβάλλει κατάφωρα σαν χώρα, και που εν τοις πράγμασι καταργεί κάθε έννοια ανεξαρτησίας, υπάρχουν οι Έλληνες ολιγάρχες, με τους ντόπιους πολιτικούς τους εκπροσώπους, που ασμένως ενδίδουν. Χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο: Τώρα που η χώρα κινδυνεύει, πρέπει νάμαστε όλοι μαζί. Ποιοι όμως νάναι όλοι μαζί; Δεξιοί,Αριστεροί,Κεντρώοι,Πασόκοι, Λεβέντες,Θεοδωράκηδες και Σία!

Μα επιτέλους: Δεν υπάρχουν πια διαχωριστικές γραμμές βάσει των οποίων το ένα Κόμμα ξεχωρίζει από ένα άλλο; Δεν υπάρχουν πολίτες που διαφωνούν, ή συμφωνούν, με το ένα η με το άλλο Κόμμα; Δεν υπάρχουν κόμματα που επιθυμούν να συνεχιστούν οι εργασίες στις Σκουριές κι άλλα που ζητούν την αναστολή τους, μέχρι να συμμορφωθούν με τους κανόνες της Πολιτείας οι ολιγάρχες; Δεν υπάρχουν κόμματα που ευνόησαν και ευνοούν την αυθαιρεσία των ολίγων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και άλλα που την καταδικάζουν; Δεν υπάρχουν αριστεροί, τέλος πάντων, έστω και εκτός ΚΚΕ, πού δεν έχουν καμιά σχέση με τούς συντηρητικούς ψηφοφόρους;

Οι μεν, υπηρέτησαν την μισή τους ζωή σε μια σκληρή θητεία ανάμεσα σε ξερονήσια και φυλακές, οι δε στήριξαν ανέξοδα πολιτικές και νοοτροπίες συντηρητικών κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμα κι από το πολιτικό προσωπικό, πρόσωπα που μέσα σ΄ ελάχιστα χρόνια πλούτισαν κι άλλοι που παρέμειναν φτωχοί και παρίες, υπηρετώντας ένα όραμα ζωής;

Ίδιος είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Κώστα Κάπο, ή με τον Μανώλη Γλέζο; Ίδιος είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον Τσίπρα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη; Την ίδια πολιτική φιλοσοφία υπηρετούν η ΝΔ, ή το Ποτάμι, είτε το ΠΑΣΟΚ, με το ΣΥΡΙΖΑ, ή την ΛΑΕ; Αφήνω έξω το ΚΚΕ γιατί έτσι κι αλλιώς δεν το αφορούν τέτοιου είδους συμμαχίες και μεταλλάξεις.

Υπάρχει βέβαια ένα θλιβερό προηγούμενο. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προκειμένου να περάσει το τρίτο μνημόνιο. Ήταν κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ το πλήρωσε ακριβά. Τέτοιες συμμαχίες προκαλούν πολιτικές τερατογεννέσεις.

Αυτό φαίνεται πως καλάρεσε στις Βρυξέλλες και στους ντόπιους ολιγάρχες. Τους βόλεψε. Μια τέτοια βολή επιδιώκουν και τώρα. Να τα ομογενοποιήσουν, έτσι ώστε η πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου να αποτελέσει άθυρμα στα σχέδια τους. Να γίνουμε τα πειραματόζωα της πολιτικής μετάλλαξης στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Να γίνουμε τα ρεντίκολα κι οι καταγέλαστοι της Ιστορίας. Να καταστούμε η πρώτη Οργουελική χώρα, υπόδειγμα και παράδειγμα για κάθε λαό που αντιστέκεται γιατι πιστεύει σε κάποιες αξίες, πέραν μιας κακομοιριασμένης επιβίωσης που οδηγεί, έτσι κι αλλιώς, σ΄ έναν αργό θάνατο.

Να καταστούμε η πρώτη χώρα που τα χαλκεία του Καπιταλισμού θα της επιβάλλουν Κυβερνήσεις και θα της υπαγορεύουν νόμους. Αλήθεια, τόχουμε καταλάβει ότι μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, πάει κατά διαόλου η οποία εθνική μας κυριαρχία; Ο τι ΠΕΘΑΝΑΜΕ ως χώρα;




freepen

Άνθρωπος «αδούλευτος» ξύλο απελέκητο

Ζητήσαμε παντού δάνειο αλλά δε μας έδωσαν...

Γιάννης Λαζάρου

Στην συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο, Πέννυ Κούτρα, για το Euro2day ο κ. Δραγασάκης ήταν χείμαρρος πιστεύοντας πως προεκλογικά πρέπει να προβάλλει τις προσπάθειες που έκαναν κατά την διακυβέρνηση της χώρας. Μίλησε για όλα που συνοψίζονται στα εξής; "Προσπάθεια «νεκρανάστασης» της αριστερής παρένθεσης, η ιδέα του μεγάλου συνασπισμού. Μέρος ευρύτερου κυβερνητικού προγράμματος θα είναι το μνημόνιο. Εθνική συνεννόηση για το χρέος. Επιτροπή με συνεργασία ΟΟΣΑ για τα κατώτατα τιμήματα ιδιωτικοποιήσεων."

Η δημοσιογράφος τον οδήγησε πολύ ωραία στο να πει πολλά ωραία που αν τα έλεγε ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα είχε μετά πρόβλημα με τον αυτοεξευτελισμό του.

Ο μεγαλοϊδεάτης λοιπόν Δραγασάκης μιλώντας για την ιδέα του μεγάλου συνασπισμού που θα δουλεύει για τα συμφέροντα της ΕΕ ομολόγησε το εξής καταπληκτικό: «Κάναμε μια παγκόσμια προσπάθεια για να δούμε αν μπορεί να συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο από τρίτες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τρέχουσες ανάγκες..."

Τι μας είπε με απλά λόγια ο αγωνιστής και μεγαλοϊδεάτης: Απλώσαμε το χέρι παγκοσμίως για ζητιανιά, μέχρι και στις τρίτες χώρες για να την βγάλουμε αλλά δεν πήραμε φράγκο. Έτσι καταλήξαμε πάλι στο μνημόνιο.

Σε ποιο επίπεδο να αντιμετωπίσεις σοβαρά τα λεγόμενα του από καταβολής δημοκρατίας επαγγελματία πολιτικού;

Για ποιο λόγο θα του έδιναν δανεικά τρίτες χώρες; Ο ίδιος ως οικονομολόγος θα μπορούσε να απαντήσει; Μήπως θα τα έπαιρναν ποτέ πίσω; Είχαν κανένα άλλο συμφέρον ας πούμε ανταποδοτικό; Γιατί τέλος πάντων να τον δάνειζαν; Ήξερε πολύ καλά και ο ίδιος πως αυτά είναι σουλάτσα για βόλτα και εντυπώσεις γιατί από σοβαρότητα δεν υπάρχει ίχνος.

Μήπως θα του τα χάριζαν; Ποιος ξέρει κάποιον στον πλανήτη που να χαρίζει χρήμα; Βέβαια ο Δραγασάκης είναι ζυμωμένος τις αλήστου μνήμης εποχές που μοίραζαν χρήμα από επιδοτήσεις και οι Έλληνες νόμιζαν πως τους τα χάριζαν. Όταν δεν καταλαβαίνεις ως άτομο αλλά και ως κυβερνήτης πως χωρίς εργασία και τα αποτελέσματα αυτής δουλειά δεν γίνεται τότε κάτι άλλο συμβαίνει.

Ο Δραγασάκης όπως όλοι οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν πως με δανεικά χώρα και λαός δεν μπορούν να υπάρχουν. Για να το καταλάβει αυτό ο καθένας θα έπρεπε να γνωρίζει προσωπικά τι σημαίνει εργασία και τι σου δίνει ως αποτέλεσμα.

Η "δουλειά¨ του Δραγασάκη είναι η πολιτική που φυσικά δεν είναι δουλειά αλλά αεργία και αργομισθία. Έτσι λοιπόν ανέξοδα ο Δραγασάκης λέει ό,τι λέει αφού και την επανεκλογή του έχει στο τσεπάκι ως απόλυτο όργανο αυτών που θέλουν να μην λείπει από το Ελληνικό κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια, πόσο μάλλον τώρα που ξεχείλισε και ο μεγαλοϊδεατιμός του παλεύοντας για την ιδέα του μεγάλου συνασπισμού που εντελώς τυχαία είναι ίδια με της Μέρκελ, του Γιούνγκερ, του Σούλτς και των άλλων καλών παιδιών της ΕΕ.



freepen

Η Ευρώπη υπό πολιορκία;

Πολλοί ευρωπαίοι αισθάνονται πως οι χώρες τους δέχονται επίθεση, καθώς τεράστιοι αριθμοί προσφύγων εισρέουν στα σύνορά τους.

Είτε εκτίθενται στους πρόσφυγες από πρώτο χέρι, είτε απλά βλέπουν τις εικόνες που γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων, οι ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά τους αριθμούς των απελπισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να μπουν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο, αυτή η γνώση δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε μια ενιαία ανταπάντηση.

Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη δείχνουν να επιδεινώνονται, ίσως επειδή το πρόβλημα διαφέρει εξαιρετικά από χώρα σε χώρα. Σε κατά κεφαλήν βάση, η Σουηδία λαμβάνει 15 φορές περισσότερες αιτήσεις ασύλου από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η επίσημη πολιτική προς τους πρόσφυγες παραμένει η πιο εχθρική. Η Γερμανία έχει γίνει πλέον ο κυρίαρχος προορισμός, υποδεχόμενη σχεδόν το 40% του συνόλου της ΕΕ, ακόμη και σε κατά κεφαλήν βάση, αυτό ξεπερνά αρκετές φορές τον μέσο όρο της ΕΕ.

Φυσικά, υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για το πώς οριοθετείται η ευθύνη για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον λεγόμενο Κανονισμό του Δουβλίνου, το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ του οποίου τα σύνορα περνάει ο πρόσφυγας, είναι υπεύθυνο για το αίτημα ασύλου του ατόμου. Αυτό, ωστόσο, είναι ξεκάθαρα προβληματικό, καθώς τοποθετεί ολόκληρο το βάρος των προσφύγων στις συνοριακές χώρες της ΕΕ. Παρ’ ότι αυτό μπορεί να μην ήταν μεγάλο πρόβλημα τη δεκαετία του 1990, όταν οι χώρες της ΕΕ υποδέχονταν, συνολικά, μόλις 300.000 αιτήσεις ασύλου ετησίως, δεν μπορεί να δουλέψει σε μια χρονιά όταν το αναμενόμενο σύνολο θα είναι το τριπλάσιο αυτού του αριθμού.

Οι μικρότερες συνοριακές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα, πολύ απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν και να στεγάσουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Και οι μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία, έχουν κίνητρο να παραβλέψουν τους μεγάλους αριθμούς που φτάνουν στις ακτές τους γνωρίζοντας πως, εάν δε γίνει τίποτα, αυτοί οι πρόσφυγες πιθανώς θα κατευθυνθούν αλλού (κυρίως στη βόρεια Ευρώπη).

Η Γερμανία, αναγνωρίζοντας πως το σύστημα του Δουβλίνου είναι ανυποστήρικτο, έχει αποφασίσει να διαχειριστεί όλες τις αιτήσεις ασύλου Σύρων, ανεξάρτητα από πού μπήκαν στην ΕΕ. Η απόφαση είχε πιθανώς ως κίνητρο, τουλάχιστον μερικώς, από το πόσο δύσκολο είναι, δεδομένων των ανοικτών εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, να καθοριστεί από πού μπήκε ένας πρόσφυγας. Μία απόφαση του 2013 από το Ευρωπαϊκή Δικαστήριο όπου η Γερμανία δεν μπορούσε να επιστρέψει έναν ιρανό πρόσφυγα στην Ελλάδα (όπου ο αιτούμενος βρέθηκε πως «αντιμετώπιζε μεγάλο κίνδυνο να δεχτεί απάνθρωπη ή ταπεινωτική συμπεριφορά») μάλλον ενέτεινε το αίσθημα ευθύνης της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα-μέλος της ΕΕ σε όρους πληθυσμού και ΑΕΠ, έτσι, ως ένα σημείο, είναι λογικό να ηγηθεί. Ωστόσο, η Γερμανία μετρά λιγότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της ΕΕ, και λιγότερο από το ένα τέταρτο της οικονομίας. Με άλλα λόγια, ούτε η Γερμανία μπορεί να διαχειριστεί όλους τους πρόσφυγες της Ευρώπης σήμερα.

Πριν από μερικούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν επιχείρησε να λύσει αυτό το πρόβλημα με μια γενναία πρόταση, μοιράζοντας τους πρόσφυγες στα κράτη-μέλη σύμφωνα με μια απλή εξίσωση, που θα προσμετρά πληθυσμό και ΑΕΠ. Όμως το σχέδιο απορρίφθηκε, με τα κράτη-μέλη – ιδιαίτερα αυτά με τους λιγότερους πρόσφυγες – να υποστηρίζουν πως αντιπροσωπεύει μιαν απρεπή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα.

Αυτό έχει φέρει την ΕΕ μπροστά στο συνηθισμένο της δίλημμα: όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα, όμως η λύση απαιτεί ομοφωνία, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί καθώς κάθε χώρα υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Η μόνη λύση είναι να εξαιρεθούν οι χώρες που είναι κάθετα αντίθετες στο να δεχτούν μετανάστες, τουλάχιστον προσωρινά, και να δημιουργηθεί λύση που θα συμπεριλαμβάνει αυτές που είναι πρόθυμες να μοιραστούν το βάρος. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται «δίκαιο», ωστόσο, με όλο και περισσότερους πρόσφυγες να φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης καθημερινά, οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν το περιθώριο να αναβάλουν τη δράση.

Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμη διάσταση στην κρίση που κάνει την αντιμετώπισή της ακόμη πιο περίπλοκη. Οι μετανάστες δεν προέρχονται όλοι από τις εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία, και συνεπώς δεν έχουν, σύμφωνα με τον διεθνή νόμο, δικαίωμα σε άσυλο. Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί μετανάστες, για παράδειγμα, από τις φτωχότερες περιοχές των Βαλκανίων, που ελπίζουν να ξεφύγουν από την ανέχεια στις πατρίδες τους και είναι πρόθυμοι να καταχραστούν το σύστημα ασύλου.

Η υποβολή μιας αίτησης, ακόμη και χωρίς ελπίδα αυτή να γίνει αποδεκτή, είναι ελκυστική, καθώς μέχρι να απορριφθεί, ο αιτούμενος λαμβάνει βασική στέγαση, κοινωνικές υπηρεσίες (όπως ιατρική φροντίδα) και χρήματα που μπορεί να ξεπεράσουν τους μισθούς στην πατρίδα του. Το να περάσει μερικούς μήνες στη βόρεια Ευρώπη ενώ εξετάζεται η αίτηση ασύλου είναι πολύ πιο ελκυστική από το να γυρίσει στην πατρίδα του σε μια δουλειά που του αποφέρει ελάχιστα χρήματα, εάν θα έχει καν δουλειά.

Καθώς ο αριθμός αυτών που ψάχνουν άσυλο αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και στον χρόνο που χρειάζεται για την εξέταση των αιτήσεων, κάνοντας το σύστημα όλο και πιο ελκυστικό για τους οικονομικούς μετανάστες. Και πράγματι, σχεδόν οι μισοί απ’ όσους αιτούνται άσυλο στη Γερμανία προέρχονται από ασφαλείς χώρες, όπως η Σερβία, η Αλβανία ή η Μακεδονία. Καθώς οι λαϊκιστές της Ευρώπης χρησιμοποιούν αυτές τις περιπτώσεις «τουρισμό επιδομάτων» για να προκαλέσουν φόβο και οργή στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, η επίτευξη συμφωνίας για τη φιλοξενία των πραγματικών προσφύγων γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ χρειάζεται να ενεργήσει σε δύο μέτωπα. Πρώτον, οι χώρες-μέλη πρέπει να βελτιώσουν επειγόντως τη δυνατότητά τους να διαχειρίζονται τις αιτήσεις ασύλου, ώστε να μπορέσουν να διαπιστώσουν γρήγορα ποιοι χρειάζονται προστασία. Δεύτερον, η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει την κατανομή του βάρους – ιδανικά μεταξύ όλων των χωρών, αλλά ίσως μεταξύ μιας μικρότερης ομάδας στην αρχή – της παροχής καταφυγίου σε αυτούς που κερδίζουν άσυλο. Ο διεθνής νόμος – και η βασική ηθική – δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο.





freepen

Ελλάς το Μεγαλείο σου! 3.532.000,00 € στα κόμματα αλλά για τα σχολεία δεν έχουν πιστώσεις

 
Το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση, καθόρισε την εκλογική χρηματοδότηση που θα χορηγηθεί στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα, όπως αυτά περιγράφονται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 3023/2002, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 1 του Ν. 4304/2014, για την αντιμετώπιση μέρους των εκλογικών τους δαπανών, στο ποσό των τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων τριάντα δύο χιλιάδων ευρώ (3.532.000,00 €).
Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας “εκλιπαρεί” για την έγκριση 8.000 πιστώσεων για τον διορισμό ισάριθμων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση.



alexiptoto

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μεθοδεύει την ακύρωση των αποφάσεων Σκουρλέτη...



 Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για Σκουριές...
Μεθόδευση για «ακύρωση της ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών για τις επίμαχες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός» εκ μέρους της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, καταγγέλλει το...
Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρει ότι η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ έχει αποδυθεί σε «αγώνα δρόμου» για να ακυρώσει την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και σημειώνει ότι αυτή η «σπουδή» βρίσκεται έξω από τις υποχρεώσεις και το θεσμικό ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνηση. Καλεί δε την υπηρεσιακή πρωθυπουργό και πρόεδρο του Αρείου Πάγου «να διασφαλίσει τη σύμφωνη με τη νομοθεσία και την πολιτική ηθική λειτουργία του ΥΠΑΠΕΝ για το διάστημα έως την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

«Η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ μεθοδεύει την ακύρωση της ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών για τις επίμαχες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρησή μας, τις τελευταίες ημέρες η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους της “Ελληνικός Χρυσός”, έχει αποδυθεί σε έναν “αγώνα δρόμου” προκειμένου να ακυρώσει την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Π. Σκουρλέτη που ανακάλεσε στις 19 Αυγούστου 2015 παλιότερες αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών για τις δραστηριότητες της “Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ” στη Χαλκιδική, εξαιτίας παραβίασης των όρων των μελετών με υπαιτιότητα της εταιρείας.

Αυτή η “σπουδή” της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ που, ασκώντας πιέσεις σε στελέχη του υπουργείου, λειτουργεί εκ των πραγμάτων υποστηρικτικά στα συμφέροντα και τις μεθοδεύσεις της εταιρείας, βρίσκεται απολύτως έξω από τις υποχρεώσεις και το θεσμικό ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης (που, υπενθυμίζουμε, δεν έχει εκλεγεί από το λαό, ούτε έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή) και σκοπό έχει αποκλειστικά να οδηγήσει τη χώρα απρόσκοπτα στις πρόωρες εκλογές.

Καλούμε την υπηρεσιακή πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να διασφαλίσει την σύμφωνη με τη νομοθεσία και την πολιτική ηθική λειτουργία του ΥΠΑΠΕΝ για το διάστημα έως την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση.

Καλούμε επίσης τους πολίτες να περιφρουρήσουν με ηρεμία και αποφασιστικότητα τη συγκεκριμένη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με την ψήφο τους στις 20 Σεπτέμβρη να αποτελειώσουν όσους ονειρεύονται επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, όταν κουμάντο στα υπουργεία έκαναν τα μεγάλα συμφέροντα».




nonews news

ΣτΕ: «Πράσινο» σε πάνω από 15.000 κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις...



Και συνεχίζουν ακατάπαυστα να κατατίθενται αιτήσεις ειδικά από τους Δήμους...
Πάνω από 15.000 κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο έχει εγκρίνει μέχρι τώρα η αρμόδια επιτροπή του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Μόνο για τους ...
παιδικούς σταθμούς εγκρίθηκε η πρόσληψη και ηανανέωση συμβάσεων 7.030 ατόμων, ενώ αισθητά μεγάλος είναι ο αριθμός των προσλήψεων των εκπαιδευτικών. των γιατρών, κ.λπ.

Παράλληλα, ακατάπαυστα συνεχίζουν να κατατίθενται νέες αιτήσεις για κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις και ειδικά από τους Δήμους.

Πάντως, ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων για κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις εξακολουθεί να είναι από το υπουργείο Παιδείας και τους ΟΤΑ, ενώ η Δήμος Λέσβου εκπέμπει σήμα κινδύνου για επείγουσες προσλήψεις, καθώς βρίσκεται «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω φιλοξενίας 12.000 και πλέον μεταναστών».

Μάλιστα, ο προεδρεύων του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου συγκρότησε και δεύτερη επιτροπή για να εξετάζει τις αιτήσεις των προσλήψεων, λόγω του μεγάλου όγκου τους.

Έγκριση προσλήψεων

Το πράσινο φως άναψε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη και ανανέωση συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 7.030 ατόμων.

Τα άτομα αυτά θα απασχοληθούν στους ΟΤΑ α΄ βαθμού (Δήμους) και συγκεκριμένα σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και της καταπολέμησης της βίας των γυναικών. 

Το ΣτΕ έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη των 7.030 ατόμων που ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ακόμη, εγκρίθηκε δεύτερο αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη 32 ατόμων στην κεντρική και τις περιφερειακές υπηρεσίες πρώτης υποδοχής (μεταναστών), για την πρόσληψη 17 πρώην δημοτικών αστυνομικών και 6 υπαλλήλων για το κέντρο πρώτης υποδοχής της Λέσβου, καθώς και την μετάταξη ενός ατόμου.

Παράλληλα, δεκτό έγινε το αίτημα του υπουργείου Υγείας για στελέχωση των νοσοκομείων με γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές, αλλά και για την πρόσληψη αγροτικών γιατρών.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η πρόσληψη με δελτίο παροχής υπηρεσιών 50 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, 70 νοσηλευτών, 10 κοινωνικών λειτουργών, 10 ψυχολόγων και η πρόσληψη άγνωστου αριθμού αγροτικών ιατρών.

Οι γιατροί θα τοποθετηθούν κατά κανόνα σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας διαφόρων νοσοκομείων.

Δεκτό έγινε ένα ακόμα αίτημα του υπουργείου Παιδείας, Αυτή τη φορά επετράπη η έκδοση υπουργικής απόφασης για να γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα στο σχολείο της Ευρωπαϊκής Παιδείας και στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), ΄

Επίσης, το ΣτΕ επέτρεψε την πρόσληψη ωρομισθίων και αναπληρωματικών εκπαιδευτικών για αγγλόφωνα σχολεία του εξωτερικού και τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών-συζύγων υπαλλήλων διπλωματικών αρχών (πρεσβείες και προξενεία) μας στο εξωτερικό.

Εξάλλου, το ΣτΕ επέτρεψε την πρόσληψη 165 ατόμων (βρεφονηπιοκόμοι και βοηθοί τους, προσωπικό καθαριότητας, κ.λπ.) για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών του Δήμου Αθηναίων.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επέτρεψαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης 51 ατόμων για την κάλυψη λειτουργίας των Αστυνομικών Σχολών (μάγειροι, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, υδραυλικοί, κ.λπ.).

Για την Σχολή Εθνικής ‘Άμυνας οι δικαστές επέτρεψαν την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών για το σχολικό έτος 2015-2016.

Στο Δήμο Σάμου επετράπη η πρόσληψη 15 εργατών καθαριότητας με σύμβαση εργασίας 2 μηνών, όπως και στο Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων επετράπη η πρόσληψη 7 ατόμων (οδηγών και επιμελητών εισπράξεων).

Νέες αιτήσεις για προσλήψεις

Οι αιτήσεις για κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις συνεχίζουν να καταφθάνουν στο ΣτΕ με εντατικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αργολίδας ζητεί την πρόσληψης 3 βοηθών βρεφοκόμων για τους παιδικούς σταθμούς Κρανιδίου και Ερμιόνης.

Ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων ζητεί την πρόσληψη 12 εποχιακών 8μηνης διάρκειας για τις ανάγκες καθαριότητας.

Ο Δήμος Θέρμης ζητεί την πρόσληψη καθαριστριών με μίσθωση έργου για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί την πρόσληψη 4 ατόμων για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη Δήμων και Υπηρεσιών προς Όφελος των Γυναικών και για την Καταπολέμηση της βίας».

Ο Δήμος Λαμιέων ζητεί την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 4 ατόμων.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής ζητεί την πρόσληψη 15 καθηγητών μουσικής και 4 καθηγητών φυσικής αγωγής για το ΝΠΔΔ «Θορικός».

Ο Δήμος Λέσβου ζητεί για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης την πρόσληψη 10 εργατοτεχνιτών, καθώς «η Λέσβος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω φιλοξενίας 12.000 και πλέον μεταναστών, με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης των καταυλισμών όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες».

Ο Δήμος Νάουσας ζητεί την πρόσληψη 34 ωρομίσθιων ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οι οποίοι θα αμείβονται από τα έσοδα των διδάκτρων των μαθητών του ωδείου, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ζητεί ο Δήμος Νάουσας την πρόσληψη 24 καθηγτών για το δημοτικό ωδείο Νάουσας «Εστία Μουσών» και 10 καθηγητών για εικαστικά εργαστήρια του Δήμου.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε με νέες αιτήσεις του με τις οποίες ζητεί την χορήγηση άδειας για την κατανομή των πτυχιούχων φυσικής αγωγής που είναι αναγκαίοι για το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους και Αναπτυξιακού Αθλητισμού» και για λόγους δημοσίου συμφέροντος -όπως επικαλείται- την πρόσληψη 1.822 ατόμων για την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων αρχαιολογικών έργων, για νέες προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων για αρχαιολογικά έργα και Μουσεία, αλλά και για την πρόσληψη 367 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας ζητεί την πρόσληψη 16 ατόμων για τις ανάγκες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Εύβοιας, Φθιώτιδας, κ.λπ.)




nonews news

«Δεν έχει μεγάλη σημασία ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα»...


Το 45% του ελληνικού δημόσιου χρέους ανήκει αυτή τη στιγμή στον EFSF και τον ESM, δηλώνει ο επικεφαλής των δύο οργανισμών, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη σλοβένικη εφημερίδα «Delo» που δημοσιεύεται σήμερα.

Όπως εξηγεί, βρέθηκε στη...
Σλοβενία έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών της χώρας έτσι ώστε να ενημερώσει τις επιτροπές του κοινοβουλίου για τον ESM και συγκεκριμένα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ελληνικές εκλογές, σημειώνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αφού περισσότεροι από το 80% των βουλευτών της προηγούμενης Βουλής υποστήριξαν το πρόγραμμα. Αυτό που έχει σημασία, συνεχίζει, είναι να υπάρχει λειτουργική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να συνεχιστεί μετεκλογικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχε διακοπεί στο πρώτο μισό της χρονιάς.

Επιπλέον, ο Κ. Ρέγκλινγκ ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμα πιθανότητα Grexit, απαντά πως «δεν είναι ένα σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή, αν και, θεωρητικά, είναι πάντα πιθανό», εξηγώντας πως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές δούλεψαν σκληρά για να αποφευχθεί.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν ότι θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή, δηλώνει πως οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλύτερα τι λειτουργεί εντός Ευρώπης και τι όχι. Επισημαίνει, δε, πως τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η χώρα μεταξύ 2010 και 2014 είχαν αρχίσει να φαίνονται τόσο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας όσο και ως προς τα ποσοστά ανάπτυξης.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, ισχυρίζεται πως η ονομαστική διαγραφή του χρέους έχει αποκλειστεί και από το ΔΝΤ. Άλλωστε, συνεχίζει, δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει στην εν λόγω συνέντευξη πως μια ενδεχόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους -εάν κριθεί αναγκαία- μπορεί να περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων. Επιπλέον, αναφέρει ότι πολλοί οικονομολόγοι δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η πραγματική ετήσια επιβάρυνση για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την ελληνική οικονομία είναι σχετικά χαμηλή. «Πολύ χαμηλότερη», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «από την επιβάρυνση που προκύπτει από το δείκτη χρέους/ΑΕΠ, ο οποίος αγγίζει το 200%».

Τέλος, δηλώνει «αρκετά σίγουρος» πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, πιθανότατα από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το ΔΝΤ, καταλήγει, χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους.




nonews news

Ζωή: Η Ελλάδα απέχει ξανά από τη συζήτηση του ΟΗΕ για το χρέος...



Η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ έχει πάρει εντολή να απέχει για μία ακόμη φορά από την συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της πρότασης για θωράκιση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης χρέους από κυρίαρχα κράτη, όπως...
ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την συνάντησή της με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.
Ζωή: Η Ελλάδα απέχει ξανά από τη συζήτηση του ΟΗΕ για το χρέος

Οπως είπε η πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, η Ελλάδα είχε απόσχει σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες επί υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου και αυτή τη φορά αποφασίστηκε το ίδιο με «καθοριστική ... γνώμη του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη» και «έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο οποίο ... κατά την άποψη του Οργανισμού, δεν πρέπει η Ελλάδα να υπερψηφίσει αυτή την απόφαση».

Ολόκληρη η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

Ζήτησα να έχω συνάντηση με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μολυβιάτη, εν όψει της αυριανής συζήτησης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της πρότασης που έχει κατατεθεί προκειμένου να θωρακισθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης χρέους από κυρίαρχα κράτη.

Η πρόταση η οποία έχει διαμορφωθεί από την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Χρέος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη χώρα μας, γιατί δημιουργεί και κατοχυρώνει προϋποθέσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πληρούνται, ώστε να θεωρείται έγκυρο το χρέος και η διαδικασία ανάληψής του.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες είχε απόσχει, με εντολή του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου, και με δεδομένο επίσης ότι στη διαδικασία της Επιτροπής που ξεκίνησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα ξεκίνησε να συμμετέχει μόλις την περασμένη άνοιξη, με δεδομένο ακόμη ότι από πλευράς των δανειστών επιχειρείται για άλλη μια φορά η χώρα μας να πιεσθεί προκειμένου να μην ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντά της, θέλησα να έχω αυτήν τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό Υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσω αφ' ενός για το Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, αφ' ετέρου για την ανάγκη το Πόρισμα αυτό, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ενέργειες οργάνων του ΟΗΕ, να αξιοποιηθεί, εκ τρίτου, για να του γνωστοποιήσω τις επαφές τις οποίες είχα στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τις Αντιπροσωπείες μέλη της Ειδικής Επιτροπής για το Χρέος, που όλες εξέφρασαν την απορία γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί αυτή τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί επ' ωφελεία χωρών όπως η Ελλάδα.

Δυστυχώς, η ενημέρωση, την οποία έλαβα από τον κ. Υπουργό, είναι ότι έχει δοθεί εντολή η ελληνική αντιπροσωπεία και πάλι να απόσχει από την ψηφοφορία αυτή. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα υπερψηφίσει μια απόφαση την οποία στη συνέχεια μπορεί, και θα μπορούσε, και πρέπει να αξιοποιήσει επ' ωφελεία του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, των νέων και των επόμενων γενεών.

Ο κ. Υπουργός είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει ότι υπήρξε καθοριστική γι' αυτήν την οδηγία η γνώμη του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη, που συμβαίνει να έχει υπάρξει και ο υπεύθυνος της προηγούμενης διαπραγμάτευσης.

Επίσης, ο κ. Υπουργός με ενημέρωσε ότι βαρύνουσα σημασία είχε και ένα έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο οποίο αναλύονται οι λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους, κατά την άποψη του Οργανισμού, δεν πρέπει η Ελλάδα να υπερψηφίσει αυτή την απόφαση.

Εξέφρασα στον κ. Υπουργό την πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην ενεργοποιείται και να μην αξιοποιεί τέτοιες διαδικασίες οι οποίες δρομολογούνται επ' ωφελεία της. Δεν μπορεί να μην συμμετέχει σε αποφάσεις οι οποίες έχουν ιστορική και παγκόσμια σημασία και, κυρίως, δεν μπορεί να διευκολύνει δια της αποχής της εκείνους οι οποίοι την εκβιάζουν.

Αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο επιχειρείται είναι μια, δια της σιωπής, δια της αποχής, ανοχή αυτής της αντιδημοκρατικής διαδικασίας επιβολής χρέους και εργαλειοποίησής του σε βάρος της Δημοκρατίας.

Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε εναλλακτικές. Αύριο υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία, η αξιοποίηση της οποίας είναι ιστορικής σημασίας.

Δεν είναι αλήθεια ότι μοναδικό forum για την συζήτηση των θεμάτων του χρέους είναι το Eurogroup- ένα άτυπο και μη θεσμοθετημένο όργανο που δρα αντιδημοκρατικά.

Δεν είναι αλήθεια ότι ο ΟΗΕ δεν έχει αρμοδιότητες και δεν μπορεί μνα αναλάβει δράση. Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι εκεί όπου διαμορφώνεται μια συλλογική βούληση της Γενικής Συνέλευσης και μια πολιτική βούληση που γίνεται απόφαση, μπορούν να δρομολογηθούν και οι πιο πρωτότυπες διαδικασίες όπως ήταν η διαδικασία της ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, και ενόψει της τελευταίας προγραμματισμένης–και όχι τελευταίας συνολικά- συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους από τις 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2015 στη Βουλή, και αυτή η νέα διαδικασία θα αξιολογηθεί και θα αξιοποιηθεί.

Από πλευράς μου, ως Προέδρος της Βουλής, εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός ότι δεν άδραξε η Ελλάδα – και απ' ότι φαίνεται δεν θα αδράξει ούτε αύριο- μια ευκαιρία χρήσης ενός πολύτιμου εργαλείου προστασίας του πληθυσμού και της κοινωνίας.





nonews news