Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τσίπρας στον Ράμα: Η αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, μετά από αίτημα του τελευταίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, προς όφελος τόσο του ελληνικού, όσο και του αλβανικού λαού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένος σε αυτόν τον στόχο. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόσφατες ενέργειες, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική, της αλβανικής πλευράς, υπονομεύουν την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την πρόοδο των διμερών σχέσεων.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα και απτά αποτελέσματα στη συνεργασία των δύο χωρών, για την οποία η Ελλάδα έχει προωθήσει σειρά πρωτοβουλιών.
Τέλος, υπογράμμισε, ότι η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας συνιστά κορυφαίο ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.



ethnika themata ellada

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ! ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ!!!


590_c441ce4cee9501fe83663248f7a40683
Η ανησυχητική απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ για την επέκτασή του προς ανατολάς οδηγεί τη Ρωσία να λάβει αντίμετρα, δηλώνει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ένα ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν.
«Γιατί αντιδρούμε τόσο έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ; Ανησυχούμε για την πρακτική της λήψης αποφάσεων. Γνωρίζουμε πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις», δηλώνει ο Πούτιν στον Στόουν στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ukraine on fire» («Η Ουκρανία στις φλόγες»).
Το ντοκιμαντέρ, που ρίχνει φως στην εξέγερση του 2013-2014 στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, προγραμματίζεται να μεταδοθεί από το REN TV στις 16:00 ώρα Ελλάδας σήμερα. Σκηνοθέτης του είναι ο Ίγκορ Λοπατόνοκ, Αμερικανός ουκρανικής καταγωγής.
Ο Πούτιν δήλωσε πως για ένα νέο μέλος του ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να «αντισταθεί στην πίεση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτιδας δύναμης της Συμμαχίας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται στο έδαφός του αντιπυραυλικές άμυνες, νέες βάσεις, ακόμη και συστήματα για πραγματοποίηση πληγμάτων.
«Και τι θα κάνουμε; Πρέπει ως εκ τούτου να λάβουμε αντίμετρα, με άλλα λόγια να εκθέσουμε στα πυραυλικά μας συστήματα αυτά τα αντικείμενα τα οποία, κατά τη γνώμη μας, αρχίζουν να μας απειλούν. Η κατάσταση εντείνεται», είπε ο Πούτιν. «Δεν καταλαβαίνω πάντοτε τη λογική των εταίρων μας».




hellasforce

Παπανάτσιου: Σε καμία περίπτωση μείωση του αφορολόγητου...


Παπανάτσιου: Σε καμία περίπτωση μείωση του αφορολόγητουΣε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ερωτηθείσα για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς όμως να...
αποκλείσει κατηγορηματικά ενδεχόμενη περικοπή φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Μιλώντας στον Real FM, η κ. Παπανάτσιου, απαντώντας στην ερώτηση πότε είναι ορατή η μείωση των φόρων, είπε πως αν πάει καλά η οικονομία, αν οι ειπράξεις είναι αρκετές, μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή του κομματιού που αφορά τους έμμεσους φόρους. 

Γενικότερα σημείωσε πως δεν είναι υπέρ της αύξησης των φόρων, αντίθετα είναι υπέρ της μείωσης, όμως επισήμανε πως έχουν αναληφθεί κάποιες δεσμεύσεις.

Ερωτηθείσα πότε θα ανέβουν στο Ίντερνετ τα τέλη κυκλοφορίας, εκτίμησε πως είναι θέμα ημερών, ενώ επανέλαβε πως για τα τέλη του 2017 δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι.

Προανήγγειλε πάντως ήδη ξεκινάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες και επεξεργάζονται κάποιο πιο αναλογικό σύστημα των τελών κυκλοφορίας, που το υπουργείο φιλοδοξεί να φέρει σχετικά γρήγορα για να είναι ενήμεροι εγκαίρως οι πολίτες και η αγορά.

Για το επίδομα θέρμανσης εκτίμησε πως έως το τέλους του μήνα οι πολίτες θα ξέρουν τα δεδομένα για το επίδομα, ενώ μίλησε για ευνοϊκότερη μεταχείριση των ορεινών δήμων.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα, είπε πως στόχος είναι να έρθει αρχές του 2017. 

Ερωτηθείσα για τη ρύθμιση για την επιστροφή αδήλωτων καταθέσεων, εκτίμησε πως πως θα έχουμε νομοσχέδιο σχετικά γρήγορα, ενώ είπε πως ο φόρος δεν θα είναι πολύ χαμηλός, χωρίς όμως να πει κάτι συγκεκριμένο...


nonews news

ΑΠIΣΤΕΥΤΗ ΠΡOΚΛΗΣΗ ΡΑΜΑ!ΜΑΣ ΠΡΟΣΒAΛΛΕΙ...

Άκρως προκλητικός και προσβλητικός απέναντι στους Έλληνες και στην Ελλάδα, ήταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Αλβανικής Διασποράς στα Τίρανα.
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:«Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και γι’ αυτό παραμένει σταθερή γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής, η  στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα. Από την άλλη όμως, είναι εξίσου αλήθεια ότι αυτές οι σχέσεις χρειάζονται σήμερα να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο, ξεπερνώντας κάποια εναπομείναντα ζητήματα. Έχουμε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα, μαζί με την ελληνική πλευρά για να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε  ανοιχτά με εποικοδομητικό πνεύμα και να δούμε το μέλλον, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αρχές. Έχει ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια, καθόλου εύκολη, αλλά ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια που δεν είναι προς όφελος αυτής της στρατηγικής σχέσης γειτονίας, που έχουμε με την Ελλάδα. Όμως δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί και να υποκρινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους  συνομιλητές που έκαναν πως δεν  καταλάβαιναν και για θέματα που δεν μπορεί να αγνοηθούν και για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν υπάρχουν»



voice news

ΕΞΩ από τα ΔΟΝΤΙΑ!Ο Πούτιν ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ στον ΟΜΠΑΜΑ για την ΕΛΛΑΔΑ...


Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του APEC στη Λίμα του Περού.
Η συνάντηση κράτησε μόλις 4 λεπτά και το κλίμα ήταν εξαιρετικά ψυχρό (φαίνεται άλλωστε και από τη φωτογραφία του εξωφύλλου μας). Ο Ομπάμα ‘επιτέθηκε’ στον Πούτιν και τον εγκάλεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ και φρόντισε να υπενθυμίσει πως το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί για την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Μόλις το άκουσε αυτό ο Πούτιν έδωσε την εξής αποστομωτική απάντηση: «Τα όσα αφορούν στη πόρτα μας, και στα σύνορά μας, με τους πρώην συμμάχους μας, και αδέλφια μας Ουκρανούς, αφορά αποκλειστικά την Ρωσία και την Ουκρανία, εμείς πάντως δεν θα αφήσουμε το ΝΑΤΟ να απαγάγει την Ουκρανία».
Στο σημείο αυτό ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση και ανέφερε στον Ομπάμα πως δεν έπρεπε να πιέσει την Ελλάδα, να μη δίνει άδεια στα ρώσικα πολεμικά πλοία που επιθυμούν ελιμενισμό στα ελληνικά λιμάνια. Μάλιστα στο σημείο αυτό υπενθύμισε στον Ομπάμα πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως : «Δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς με την Ελλάδα, ας αφήσουμε την Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τη Ρωσία, ειναι στην σωστή κατεύθυνση».
Στο σημείο αυτό επενέβησαν οι σύμβουλοι των δύο αντρών και διέκοψαν τη συνομιλία των δύο αντρών, προτού εξελιχθεί σε τσακωμό.





voice news

ΟΡΓΗ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ στην ΑΓΚΥΡΑ!Ο ΤΡΑΜΠ τους κάνει να ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ...




Οργισμένη εμφανίζεται η Άγκυρα από την είδηση της Wall Street Journal ότι νέος Αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αναλάβει ο στρατηγός David Petraeus, ο άνθρωπος που προκάλεσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική ταπείνωση της Τουρκίας, στα νεώτερα χρόνια.
Ο Petraeus στις 4 Ιουλίου 2003, όταν υπηρετούσε στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ και στην πόλη Σουλεϊμανιέ, συνέλαβε 11 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν αφιχθεί για διερευνητική αποστολή και αφού τους ξεγύμνωσε, τους τσουβάλιασε κυριολεκτικά με άκρως εξευτελιστικό τρόπο και τους περιέφερε σε κοινή θέα σαν τρομοκράτες. Στη συνέχεια τους μετέφερε στην Βαγδάτη, όπου εκεί και μετά από τις εντονότατες διαμαρτυρίες της Άγκυρας αφέθηκαν ελεύθεροι.
Όπως καταλαβαίνετε η Άγκυρα είναι οργισμένη και προσπαθεί να καταλάβει ποια είναι η στάση που θα τηρήσει εν τέλει ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντί της.





voice news

ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΥΤΕ!ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ...


Στις πολλές εκδηλώσεις εναντίον του Τράμπ και στα επεισόδια κατά της εκλογής του ένα ήταν το κοινό χαρακτηριστικό.Το κάψιμο αμερικάνικων σημαιών.
Όπως προστάζει η λογική αλλάκαι όπως τονίζουν τα αμερικάνικα διεθνή μέσα το κάψιμο της σημαίας δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι ανεκτό,πόσο μάλλον να γίνεται σε καθημερινή βάση και κανείς να μη μιλάει...Το Σεπτέμβριο του 2015, είχαν ρωτήσει τον Ντόναλντ Τράμο για το τι πιστεύει γι’αυτή τη χειρονομία και απήντησε ότι:«Προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένο ένα τέτοιο δικαίωμα».
Μετά λοιπόν από την εκλογική του νίκη είπε «τώρα έχουμε περισσότερα παραδείγματα από ό,τι χρειαζόμαστε αυτής της προδοσίας».
Όσο αυτά γίνονται έξω εμείς γυρνάμε το κεφάλι και αδιαφορούμε.Συνήθισε το μάτι μας να βλέπει τη σημαία μας να καίγεται..ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ,η σημαία δεν είναι το κράτος που δήθεν τιμωρείτε.Η σημαία είναι οι παππούδες και οι πρόγονοι σας!!Εμείς εδώ τι κάνουμε; έξω, τα οργανωμένα κράτη προαστεύουν τα σύμβολα. εμείς εδώ, κοιμόμαστε;...






voice news

Το Νέο ΜΝΗΜΟΝΙΟ κόβει ΜΙΣΘΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Δείτε τι ΕΡΧΕΤΑΙ...




Αλλάζουν όλα στα οικονομικά των Ελλήνων.
Οι Δανειστές έφυγαν σήμερα τα ξημερώματα, ωστόσο άφησαν πίσω τους τι παραγγελίες-εντολές τους.
Απαιτούν την ψήφιση νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2017-2020) που θα περιλαμβάνει εξορθολογισμό των επιδομάτων, που μεταφράζεται σε ριζική αναμόρφωση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων με την ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων, τριτέκνων, πολυτέκνων.
Κατάργηση των επιδομάτων που αλληλοκαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Επανασχεδιασμό ή και πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Επανασχεδιασμός των αναπηρικών επιδομάτων.
Φυσικά σίγουρη θεωρείται η κατάργηση των όποιων φοραπαλλαγών έχουν μείνει και συνέχεια έχουν μισθοί και συντάξεις, κυρίως του δημοσίου.





voice news

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!Ανατροπή στο ΑΙΓΑΙΟ! Έρχονται αλλαγές...




 Ο Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε την πλήρη κατάρρευση της ενταξιακής πορείας της χώρας του, στην Ε.Ε. Το δήλωσε ο ίδιος σε συνέλευση εκπροσώπων του ΝΑΤΟ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία θα επιδιώξει την ένταξη της στο σύμφωνο της Σαγκάης», ήτοι σημαίνει αλλαγή γεωστρατηγικής κατεύθυνσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως από χθες όλα τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν εκτενέστατες αναφορές στο Σύμφωνο της Σαγκάης που είναι ρωσοκινεζικής επιρροής. Φυσικά μένει να δούμε πως θα κινηθεί το Σύμφωνο αυτό και κατά πόσο όντως θα υπάρξει συμμετοχή (de facto συμμετοχή) σε αυτό.
Σήμερα όλες οι τουρκικές εφημερίδες επιτίθενται στην Ε.Ε κάνοντας λόγο για πεντηκονταετή κοροϊδία της Τουρκίας, που συνεχώς βάζει προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Φυσικά κανένας λόγος δε γίνεται για τα προαπαιτούμενα που η Τουρκία δεν εφαρμόζει.
Ειδικότερα τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν επιθυμεί την επαναφορά της Θανατικής Ποινής, καταστέλλει την Ελευθεροτυπία, ακόμα και νόμο που είναι υπέρ της παιδεραστίας ψήφισε. Για να αποφύγει λοιπόν την επίθεση των Ευρωπαίων, πέρασε ο ίδιος στην επίθεση.
Η εξέλιξη όμως αυτή θα επιφέρει και αλλαγές στα ελληνοτουρκικά. Ο Ερντογάν πια δεν έχει κανένα λόγο να δείχνει, έστω, την ελάχιστη αυτοσυγκράτηση στο Αιγαίο. Συνυπολογίστε και τα F-35 που θα παραλάβει σε λίγους μήνες… 
Καταλαβαίνετε τι έχουμε να ζήσουμε.





voice news

ΡΩΣΙΑ!!!ΕΠΕΙΓΟΝ!!!ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!!!




ΡΩΣΙΑ!!!ΕΠΕΙΓΟΝ!!!ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!!!




ΡΩΣΙΑ…

Για να αποφύγετε στρατιωτική ήττα σε Αιγαίο-Θράκη
Εξοπλείστε τα νησιά με πυραύλους S-400
Μην εμπιστεύεστε το ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τη Τουρκία, και θα εφαρμόσει τα σχέδια των Κοσμοκρατόρων……………..
Σε περίπτωση ήττας και απώλειας εδαφών & θαλασσών
Σας περιμένουν λαϊκά δικαστήρια!!!
Καλέστε τη ΡΩΣΙΑ να κατέβει κάτω.
Μην έχετε εμπιστοσύνη στους συμμάχους ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.
Μην έχετε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.
Οι πολιτικοί θα σας φορτώσουν όλες τις ευθύνες.
Οι «σύμμαχοι» είναι υπό τας διαταγάς των Κοσμοκρατόρων………….
Είσθε υπεύθυνοι για ότι συμβεί.
Γιαυτό ήλθε ο ΟΒΑΜΑ εδώ, να ενημερώσει για απώλεια εδαφών, και αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, υπέρ της Τουρκίας.
Γιαυτό οι ταραχές στα νησιά ΛΕΣΒΟ-ΧΙΟ-ΣΑΜΟ, κ.λ.π.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!

Αντώνης Γρυπαίος

Διεθνολόγος/Αναλυτής Γεωπολιτικής







volcanotimes

ΜΟΛΙΣ ΕΣΚΑΣΕ ΒΟΜΒΑ!!!ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ!!!ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!



ΜΟΛΙΣ ΕΣΚΑΣΕ ΒΟΜΒΑ!!!ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ!!!ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, θα είναι κυβέρνηση ολίγων μηνών και μετά ακολουθούν εκλογές.

Στις εκλογές αυτές θα λάβουμε μέρος κυριολεκτικά ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ!

Εναντίον των κομμάτων του κατεστημένου, εναντίον του Παγκόσμιου καπιταλισμού του Μνημονίου της Εθνικής υποταγής.

Κανείς δεν πρόκειται να μας προβάλλει, κανείς δεν πρόκειται να μας δώσει βήμα. Ξεχάστε εφημερίδες, κανάλια, εταιρείες δημοσκοπήσεων, χρηματοδότες.


Όλοι θα Εναντίον μας και Εμείς Εναντίον Όλων! Αντέχετε να δώσετε μια τέτοια μάχη, Οι δρόμοι και οι πλατείες σας περιμένουν. Με τον Λαό, για τον Λαό και πάνω απ’ όλα για το ΈΘΝΟΣ… ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ! «ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ» Μαζί μας!






volcanotimes

ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ«ΣΠΆΝΕ» ΤΑ CAPITAL CONTROLS!!!ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΈΣ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΛΉΨΕΙΣ, ΚΑΤΑΘΈΣΕΙΣ, ΕΜΒΆΣΜΑΤΑ!!! ΤΈΛΟΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΊ!!!




ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
«Σπάνε» τα capital controls!!!Ποιες αλλαγές έρχονται σε αναλήψεις, καταθέσεις, εμβάσματα!!!

Τέλος οι περιορισμοί!!!





Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Πρόωρο πρωτοχρονιάτικο δώρο σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που στενάζουν από τα capital controls, κάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χθες ο Ευκ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων χαλάρωσης σύμφωνα με την οποία: Επιτρέπεται σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι. Ουσιαστικά απελευθερώνονται οι επιχειρήσεις από τον «βραχνά» που τους είχε δημιουργήσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου 2015.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παράγραφος 16 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α’ 84), η οποία αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (‘Black Sea Trade and Development Bank’), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (‘European Bank for Reconstruction and Development’), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (‘European Investment Bank’), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης (ΕΚΑΕΚ) (‘European Centre for the development of vocational training - CE.DE.FOP’), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (‘E.N.I.S.A.’), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (‘F.A.O.’), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ (‘FRONTEX’), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (‘I.M.F.’), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (‘E.P.L.O.’), η Συντονιστική Μονάδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (‘U.N.E.P. - Μ.Α.Ρ.), η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (‘U.N.H.C.R.’), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (‘U.N.D.P.’), η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (‘W.H.O.’), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Ί.Ο.Μ.’), ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (‘I.L.O.’), ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (‘I.F.C.’), η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (‘C.E.B.’) καθώς και οι διπλωματικές αποστολές και οι ξένες προξενικές αρχές δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του παρόντος άρθρου. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι 18-11-2016.



Πατήστε πάνω


Τέλος οι περιορισμοί

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι παραπάνω φορείς «σπάνε» τους περιορισμούς των capital controls και μπορούν ελεύθερα να κάνουν συναλλαγές. Προφανώς θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών χωρίς όρια, να ανοίγουν λογαριασμούς χωρίς εμπόδια ή να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. Βεβαίως να προχωρούν σε πρόωρες εξοφλήσεις δανείων, σε διάφορες πληρωμές κ.λπ. Υπ' αυτές τις συνθήκες ενδεχομένως να «απελευθερώνονται» και οι πελάτες των φορέων αυτών. Αν π.χ. κάποιος είναι πελάτης στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου ουσιαστικά δεν θα υπόκειται σε capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι το πρώτο μέρος από το σύνολο ενός ευρύτερου σχεδίου - ανάσα για την αγορά, το οποίο βεβαίως θα εξαρτηθεί και από την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο συμφωνίας για το χρέος. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατέθεσε έναν φάκελο στον Μάριο Ντράγκι με τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και εισηγήθηκε συγκεκριμένα μέτρα για τα capital controls που έχουν κλείσει ενάμιση χρόνο ζωής. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ φέρεται να έχει κάνει δεκτή την άρση κάποιων από τους περιορισμούς για ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δυσκολεύονται στις καθημερινές τους συναλλαγές. Η βασικότερη αλλαγή που έρχεται αφορά στη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νέα μέτρα
Από την άλλη, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φέρει στο τραπεζικό σύστημα ακόμη περισσότερα χρήματα, να μπουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς περισσότερα ρευστά διαθέσιμα. Ένα άλλο μέτρο, που βρίσκεται υπό συζήτηση και ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις, είναι αυτό της δυνατότητας των επιχειρήσεων να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό. Από τον Μάρτιο αυξήθηκε από 5.000 σε 10.000 ευρώ το ημερήσιο, ανά πελάτη, όριο ποσού συναλλαγών που διεκπεραιώνονται απευθείας από τα πιστωτικά ιδρύματα. Μετά από αίτημα και των τραπεζών, αναμένεται το ποσό του εμβάσματος να φτάσει έως 20 χιλιάδες ευρώ χωρίς έγκριση. Επίσης, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα αποστολής ως 2.000 ευρώ τον μήνα αντί για 1.000 ευρώ που είναι σήμερα ώστε να διευκολυνθούν κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι έχουν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να βγάλουν περισσότερα, με έμβασμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκια, φόρους και άλλα έξοδα στη χώρα που διαμένουν.

Οι τραπεζίτες προτείνουν επίσης για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες να υπάρχουν δυνατότητα ανάληψης ως και του 60% του ποσού που εμβάστηκε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για αύξηση του ορίου ανάληψης από τα γκισέ και τα ΑΤΜ που είναι σήμερα 420 ευρώ την εβδομάδα ή σωρευτικά 840 ευρώ για διάστημα δύο εβδομάδων ή 1.680 ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν προτάσεις, πάντως, για αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου στα 500 ευρώ και δυνατότητα ανάληψης 2.000 ευρώ μηνιαίως. Κάτι τέτοιο, πάντως, «κολλάει» στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί και υπάρχει αβεβαιότητα η οποία παρατείνεται λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, να ανακοινώσει και μερική χαλάρωση των περιορισμών για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για πράξεις θεματοφυλακής αξιών εκτός Ελλάδας. Ο λόγος είναι ότι τους τελευταίους μήνες ο τζίρος στο Χ.Α. έχει «βουλιάξει» με κύρια αιτία τα capital controls.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη χαλάρωση των capital controls δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις τράπεζες να ενισχύσουν τα ταμεία τους. Από τους υπολογισμούς που έγιναν το «νέο χρήμα» που επέστρεψε στα γκισέ ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ, ωστόσο, μόλις τα 5 δισ. προήλθαν από εμβάσματα εξωτερικού και τα υπόλοιπα είναι ουσιαστικά «ανακύκλωση» μετρητών, δηλαδή αναλήψεις για τις καθημερινές συναλλαγές με επιχειρήσεις οι οποίες και τα επανακατέθεσαν για να κάνουν τις δικές τους συναλλαγές.

Τραπεζική αγωνία
«Αγνοούνται» καταθέσεις 30 δισ. ευρώ

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στις τράπεζες για το αν και πότε θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, ειδικά από την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών και μετά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 125 δισ. ευρώ «χάθηκαν» τα τελευταία χρόνια και είτε βρέθηκαν στα στρώματα είτε έφυγαν για το εξωτερικό. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 30 δισ. ευρώ να βρίσκονται εντός Ελλάδος και να μπορούν υπό προϋποθέσεις να επιστρέψουν. Τραπεζίτες αναφέρουν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να επέλθει μόνο με το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Κάτι που θα μπορούσε να φέρει σε διάστημα 18-24 μηνών ένα ποσό της τάξης των 25 δισ. ευρώ.

Ομως, οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για επιστροφή των καταθέσεων μετά το 2020, εφόσον δεν προκύψει κάποια νέα τραπεζική κρίση.

Πότε επιτρέπεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί

    Πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου.
    Πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015.
    Καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων.
    Εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής
    Εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, όπως και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν διαθέτουν λογαριασμό εξυπηρέτησης της δραστηριότητάς τους σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
    Εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας.
    Κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα.
    Εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη.
    Πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα.
    Μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας ενός εργοδότη από μια τράπεζα σε άλλη, στην οποία αυτός ήδη τηρεί λογαριασμό, και το, συνεπεία της μεταφοράς αυτής, άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζόμενων στην τελευταία τράπεζα.
    Ανοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
    Ανοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων.
    Ανοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο ελληνικό Δημόσιο.
    Ανοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών.
    Ανοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που φέρουν την ιδιότητα του φοιτητή ή σπουδαστή.
    Ανοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

    Ανοιγμα πάσης φύσεως λογαριασμών υπέρ ΕΛΕΓΕΠ/ΟΠΕΚΕΠΕ για την κατάθεση εμβασμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.






volcanotimes