Μία κυβερνητική απόφαση του σύγχρονου πολιτισμικού μας μεσαίωνα αποτελεί η μη απονομή της σύνταξης χηρείας εφ όρου ζωής συζύγου
Γράφει ο Ανχης ε.α Σταύρος Γατής
Δικαίως ‘’αγανακτείτε’’ αγαπητοί μου συνάδελφοι των ΕΔ και των ΣΑ. Τελικά μπορεί κάποιος από τους δημόσιους λειτουργούς του οικονομικού επιτελείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να μας ανακοινώσει, τι θα γίνουν οι εισφορές των εργαζομένων όλων των επαγγελματικών κατηγοριών και ειδικότερα των Στελεχών των ΕΔ, που είναι ανταποδοτικές και που τόσα χρόνια αυτοδικαίως τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούσαν, αφού με τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας ή θανάτου που θα εκδοθούν από εδώ και πέρα δεν ανταποδίδονται ως κεκτημένο δικαίωμα στα μέλη χηρείας; Ας μας ενημερώσουν που, ποιος και γιατί θα καρπωθεί το οικονομικό όφελος αυτών.
Όλο αυτό έχει επιφέρει εύλογη ανησυχία ειδικότερα στο χώρο των ΕΔ, καθότι λόγω των συχνών και βεβιασμένων υπηρεσιακών απαιτήσεων-μετακινήσεων, η σύζυγος του εκάστοτε στελέχους, δεν έχει την πολυτέλεια να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα μάλιστα στις μικρές παραμεθόριες νησιωτικές ή Ηπειρωτικές Φρουρές και σε συνάρτηση με τις συχνότατες μεταθέσεις καθιστούν ως μόνο οικονομικό εισόδημα της στρατιωτικής οικογένειας, τη μισθοδοσία του στελέχους, η οποία και αποδίδεται ως σύνταξη μετά θάνατον στη χηρεία για την αξιοπρεπή διαβίωση των συζύγων.
Είναι ηθικό και τίμιο να υπάρξει πέραν των οικονομικών κίνητρων η εξέταση και του ανθρωπιστικού θέματος, διότι το ζητούμενο δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί και να λεηλατείται η βάση της κοινωνίας μας που είναι η οικογένεια.
Η πολιτεία οφείλει αρχικά να ξεκαθαρίσει τον τρόπο εφαρμογής του νόμου και να εφαρμόσει ειδικά κριτήρια ελέγχου όπως συνθήκες γάμου και εργασίας της συζύγου και εφόσον δεν εργάζεται η σύζυγος το χρόνο που επήλθε ο θάνατος, να αποτελεί αυτό απαράβατο κανόνα καταβολής της δικαιούμενης σύνταξης με τροποποιητική κοινοβουλευτική ή υπουργική διάταξη του άρθρου 12 του Ν.4387/2016.
Για να δείτε τι ακριβώς επικρατεί αυτή τη στιγμή σας παραθέτω θέσεις και ερμηνείες επιστημονικών συμβούλων
Διευθύντρια χορήγησης συντάξεων δημόσιου τομέα
Η κ. Βαϊτσιου, η οποία υπογράφει και την εγκύκλιο, απαντά ότι όχι, ο νόμος εφαρμόζεται για πρώτη φορά, είχε ψηφιστεί το2011, δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και αφορά όλους όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας μαζί με τη δική τους-τη μια από της δύο από το δημόσιο.
Ο έγκρητος εργατολόγος Χρήστος Βουρλιώτης, αφού μελέτησε τις διατάξεις που αναφέρονται στο χαρτί του ΓΛΚ, ξεκαθαρίζει ότι η εγκύκλιος αναφέρεται σε διάταξη του νόμου του 2010 η οποία δεν έχει εφαρμοστεί και αφορά στις συντάξεις χηρείας του δημοσίου. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή συνταξιούχους γήρατος του δημοσίου που παίρνουν σύνταξη χηρείας από άλλα ταμεία. Με απλά ελληνικά προσπαθεί να μας εξηγήσει τις περιπτώσεις στις οποίες, τελικά, αναφέρεται:
1) Χηρείας από δημόσιο-Γήρατος από άλλα ταμεία
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρεται σε μια γενική διάταξη του νόμου με την οποία, αν παίρνεις και χηρείας (από το δημόσιο) και κύρια σύνταξη ή μισθό (από οποιοδήποτε άλλο ταμείο), την πρώτη τριετία σου καταβάλλονται ολόκληρες. Μετά την πάροδο της τριετίας αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται, ή αυτοπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από αυτούς τους φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) και είναι κάτω των 65 περικόπτεται η σύνταξη χηρείας 50%. Αν είναι άνω των 65 περικόπτεται η σύνταξη χηρείας 30%.
2) Και τις δύο από το δημόσιο
Αν ο δικαιούχος λαμβάνει από το δημόσιο και τη σύνταξη γήρατος κα τη σύνταξη χηρείας, επιλέγει ποια θα διατηρήσει και η άλλη περικόπτεται, κατά 75% (δεν αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη γήρατος από δημόσιο και χηρείας από άλλο ταμείο).
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Παναγιώτης Βαβουγιός, έχει καταλάβει ότι πρόκειται για συντάξεις που δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν κοπεί ενώ θα έπρεπε.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, προβλέπονται τρεις ταχύτητες:
• Οι επιζώντες σύζυγοι θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας εφ’ όρου ζωής εφόσον κατά τη στιγμή του θανάτου έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος.
• Σε περίπτωση που δεν είναι 55 ετών αλλά έχουν ήδη συμπληρώσει το 52ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται για μια τριετία. Στη συνέχεια η καταβολή θα αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους, οπότε και θα επαναχορηγείται.
• Για όσους χήρους και χήρες δεν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος, η σύνταξη θα καταβάλλεται για μία τριετία.
Κατ’ εξαίρεση οι περιορισμοί αυτοί δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος έχει κριθεί ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Επίσης δεν εφαρμόζονται αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα τέκνα (μέχρι να ενηλικιωθούν) ή τέκνα που σπουδάζουν (και μέχρι να γίνουν 24 ετών).
Προσοχή, καθώς η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο θα καταβάλλεται μειωμένη (από 1% έως 5%) σε περίπτωση που υπήρχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη από 10 έτη και ο γάμος συντελέστηκε μετά τη χορήγηση σύνταξης γήρατος του θανόντος. Συγκεκριμένα, η μείωση που θα επέρχεται -αφαιρουμένων των ετών της έγγαμης συμβίωσης- θα είναι 1% για 10-20 χρόνια, 2% για 21-25 χρόνια, 3% για 26-30 χρόνια, 4% για 31-35 χρόνια και 5% για 36 χρόνια και πάνω. Όσον αφορά το δικαιούμενο ποσό σύνταξης, αυτό για την πρώτη τριετία λήψης της σύνταξης χηρείας καταβάλλεται ολόκληρο. Μετά το πέρας της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή λάβει σύνταξη από άλλη πηγή, θα δικαιούται το 50%.
Εν κατακλείδι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας αλλά και όσων έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν το ηθικό πρόβλημα που θα διασφαλίσει την ομαλότητα την ισονομία και ισοπολιτεία στους πολίτες και ΄΄ναι΄΄ να συνεισφέρουν τα φορολογικά οφειλόμενα στην πολιτεία, αλλά από την άλλη να αποδίδονται από το κράτος τα κεκτημένα για την διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των φορολογούμενων πολιτών του.
kranos.gr