Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία,αποτύπωσε την ελληνική θέση για την “αντιρωσική εκστρατεία” που αποφασίστηκε στην Βαρσοβία.Η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα ασφάλειας για να θέσει σε περαιτέρω αμφθσβήτηση τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τη Ρωσία και δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά δυνάμεις.Η συνέχεια το μεσημέρι στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.Στην ατζέντα περιλαμβάνονται τα “θέματα περιφερειακής ασφάλειας”.
Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να συνεισφέρει τα ελάχιστα στο ΝΑΤΟ,σ΄ ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη δυνάμεων στις χώρες τις ανατολικής Ευρώπης.Πιθανότατα κάποια στελέχη των ΕΔ να διατεθούν σε κέντρα διοίκησης.Δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής ελληνικών πλοίων σε νατοϊκές ομάδες πλοίων που θα πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα.Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για την διαξαγωγή ασκήσεων ή περιπολιών νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο και σ΄ αυτές θα έχει συμμετοχή.Μπορεί επίσης να συνεισφέρει στο αμυντικό σύστημα της Βουλγαρίας,ίσως και της Ρουμανίας αλλά μέχρι εκεί.
Αυτά είναι τα ελληνικά “θέλω” και μένει να δούμε αν θα υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις και απαιτήσεις.Μην ξεχνάμε -ούτε να υποτιμούμε- ότι η Ελλάδα προσφέρει ήδη σημαντική παροχή διευκολύνσεων στο άλλο μέτωπο που απασχολεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ,αυτό της Μέσης Ανατολής.Και όχι μόνο με τη Σούδα.
Τι ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ
Ποιος είναι ο “αντιρωσικός” σχεδιασμός του ΝΑΤΟ,όπως ανακοινώθηκε από τον ΓΓ της Συμμαχίας; Το ΑΠΕ σε τηλεγράφημά του αναφέρει:
Το NATO θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας αντίστοιχα.
Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών εντάσσεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώνουν ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας.
O αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι περίπου χίλιοι αμερικανοί στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο ένα από αυτά τα τάγματα. Οι Αμερικανοί θα υπηρετούν «στο πλευρό» των πολωνών συναδέλφων τους.
Αναμένεται να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτών και θα πρόκειται για «μηχανοκίνητες» μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Από την πλευρά της, η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναπτύξει 650 άνδρες, 500 στην Εσθονία και 150 στην Πολωνία, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς δεσμεύθηκαν να αναλάβουν τη διοίκηση ενός τάγματος η καθεμιά χώρα, στη Λιθουανία και στη Λετονία.
Ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ήδη πριν από μερικές ημέρες ότι θα αναπτύξει χίλιους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία αναμένεται να στείλουν από 150 άνδρες.
Οι μονάδες αυτές, οι οποίες θα εναλλάσσονται, στόχο έχουν να διαδραματίσουν αποτρεπτικό ρόλο προκειμένου η Ρωσία να μην αποπειραθεί κάποια εισβολή.
Θα υποστηρίζονται από μια δύναμη εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, στην οποία έχουν ενταχθεί πέντε χιλιάδες άνδρες και η οποία είναι σε θέση να αναπτύσσεται επί του πεδίου εντός ημερών.
Στόχος του NATO είναι να αποτρέψει την επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου και την υποθετική προσάρτηση από τη Ρωσία του εδάφους κάποιας από τις πρώην σοβιετικές βαλτικές δημοκρατίες.
Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το NATO αναμιγνύεται εξάλλου όλο και περισσότερο στην ασφάλεια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που βλέπουν με ανησυχία την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το Σύμφωνο σκοπεύει να αναπτύξει μια δύναμη και στη Ρουμανία, προκειμένου να καθησυχάσει το Βουκουρέστι.
Επιπλέον οι ΗΠΑ λογαριάζουν να δαπανήσουν φέτος 3,4 δισεκ. δολάρια για «μέτρα καθησυχασμού» των συμμάχων, ενώ το Πεντάγωνο αναμένεται να αναπτύξει το 2017 μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων με 4.200 άνδρες στην ανατολική Ευρώπη. Το αρχηγείο της δύναμης αυτής, όπως έκανε γνωστό ο Ομπάμα σήμερα, θα έχει έδρα την Πολωνία.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις στην Τουρκία, στη Ρουμανία και στην Ισπανία «είναι τώρα σε θέση να λειτουργήσουν υπό τη διοίκηση του NATO και υπό τον έλεγχο του NATO», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
Αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας έχει σκοπό την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από τοποθεσίες «πέραν της ευρωατλαντικής ζώνης», δηλαδή το Ιράν ή τη Μέση Ανατολή, και όχι θεωρητικά τη Ρωσία. Η Μόσχα όμως θεωρεί ότι όταν είναι επιχειρησιακό, αυτό το σύστημα θα μεταβάλει την ισορροπία των αποτρεπτικών μέσων προς όφελος της Δύσης.
militaire .gr