Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Μεταφέρουν τη βάση της Σούδας σε άλλο νησί; Τι αποκαλύπτει ο Πάνος Καμμένος


Πάνος Καμμένος Η Ελλάδα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφερθούν δραστηριότητες που μέχρι σήμερα εκτελούνται με την ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας σε άλλο νησί του Ανατολικού Αιγαίου.
Αυτό αποκαλύπτει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Βέβαια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρινίζει πως αυτή η πρόταση, η οποία ακόμη τελεί σε διερευνητικό στάδιο, θα υποβληθεί σε ενδελεχή επεξεργασία από τους αρμόδιους επιτελικούς φορείς του ΥΠΕΘΑ και τα εμπλεκόμενα Γενικά Επιτελεία και εφόσον κριθεί επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα.
Η συγκεκριμένη γραπτή απάντηση δόθηκε στους βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργο Μαρίνο και Σπύρο Τάσσο, οι οποίοι είχαν καταθέσει ερώτηση με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν «ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης που εμπλέκει παραπέρα τη χώρα στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ».
Η ενδεχόμενη μεταφορά της ναυτικής και αεροπορικής βάσης της Σούδας σε άλλο νησί του ανατολικού Αιγαίου – σύμφωνα με τον κ. Καμμένο – θα  αποσυμφορήσει το επιχειρησιακό έργο των ανωτέρω βάσεων και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τέλος σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ο κ. Καμμένος εκτιμά πως αποτελεί μία σταθερή εθνική και στρατηγική επιλογή που συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των εθνικών στόχων μας και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση, «πολλώ δε μάλλον κατά την παρούσα χρονική στιγμή, που η εξάπλωση της διεθνούς τρομοκρατίας, της ακραίας φονταμενταλιστικής βίας και των ασύμμετρου χαρακτήρα απειλών, όπως η ραγδαία διόγκωση των κατευθυνόμενων προς την Ευρώπη μεταναστευτικών ροών, καθιστούν την Ελλάδα προπύργιο σταθερότητας στην περιοχή και αξιόπιστο πυλώνα για τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας».

phgh: .paraskhnio.gr

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Ζ.Κ.ΓΙΟΥΝΚΕΡ: "ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΛΥΣΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)



 

 

Aνανέωση (17:20) Σε καλό δρόμο για συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκεται η Ελλάδα με τους δανειστές. «Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματεύσεις των κυρίων Τσίπρα και Γιούνκερ διήρκεσαν δύο ώρες, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα, να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες από τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους Ευρωπαίους. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν να βρεθεί σύντομα λύση. 
Από την Κομισιόν έλεγαν ότι είναι πιθανό να μπορέσουμε να βρούμε εγκαίρως μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους τρεις θεσμούς και συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή επαφή τις επόμενες ημέρες.
Στόχος των συνομιλιών είναι να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Συνεργάτες Τσίπρα: Συζητήσαμε για δημοσιονομικά και ομαλή χρηματοδότηση
«Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος» υπογράμμιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Ο κ. Τσίπρας και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.

---------------------------------------------------

Μιλώντας σε εκπομπή ο N.Βούτσης αποκάλυψε  πως η κυβέρνηση έχει υποβάλει στους εταίρους πρόταση - σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που οδηγεί τεχνικά σε ένα κούρεμα της τάξης του 40%.

«Θα κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους δανειστές» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα άφησε και αιχμές κατά του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου υποστηρίζοντας πως «δεν θα υπογράψουμε νέο μνημόνιο».





 
Νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσερχόμενος στο χώρο, δήλωσε: «Με τον Τσίπρα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις».
H συνάντηση που έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κύριο Γιούνκερ αναμένεται να δώσει μια ακόμη ώθηση, ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω του Twitter, παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Ντάισελμπλουμ: Είναι πιθανή μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup
«Μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του από το Ταλίν, εκεί όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο περιοδείας για να προωθήσει την υποψηφιότητά του για την παραμονή στον θώκο του προέδρου του Eurogroup.
Τόνισε, ωστόσο,  ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, ενώ προσέθεσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων παραμένει δύσκολη.
«Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Μέρκελ: Συμφωνήσαμε με Τσίπρα ότι θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα
Για συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ' επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.
Η κυρία Μέρκελ είπε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα σωστά βήματα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών. Σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

Τα Ελληνοτουρκικά … εισέρχονται σε βαρομετρικό χαμηλό!!


Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης
Υποναύαρχος ε.α ΠΝ
Κάποτε, ως Κυβερνήτης σε μια Κανονιοφόρο, έλαβα διαταγή να πάω να παρακολουθήσω μια μεγάλη διακλαδική Τούρκικη Άσκηση. Πριν αποπλεύσω, πήγα να δω τον Διοικητή Φρεγατών (στην Διοίκηση του οποίου υπαγόμουνα)...
για να τον χαιρετίσω και να πάρω τυχόν προφορικές οδηγίες!!
Θυμάμαι λοιπόν ότι, ο Διοικητής (γνωστός για το ορμητικό και ατίθασο πνεύμα του, που τελικά …. έγραψε Ιστορία), μου είπε αποχαιρετώντας με:
«Κώστα, καλό ταξίδι νάχεις!! Εκεί που πας, απέναντι στους Τούρκους, κοίταξε να κρατήσεις ψηλά τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας, αλλά ΠΡΟΣΕΞΕ …. μην με μια ενέργεια σου, οδηγήσεις τη Χώρα σε πόλεμο, τη στιγμή που δεν πρέπει»!!
Έκτοτε, είδα, ένιωσα, χειρίστηκα και κατάλαβα πολλά!!
Σήμερα λοιπόν, θα πρέπει να ξαναπώ ότι:
«Ατυχήματα συμβαίνουν μόνο στους απρόσεκτους, αιφνιδιασμοί μόνο στους απροετοίμαστους και τραγωδίες μόνο στους επιπόλαιους»!!

Η συμπεριφορά της Τουρκίας, έχει αναλυθεί πολλαπλώς και οι ενέργειες της …. είναι πλήρως αναμενόμενες!!  Ομοίως και η συμπεριφορά του «Διεθνούς Παράγοντα», σε σχέση με τις δεδομένες γεωπολιτικές συνθήκες, θα έπρεπε να αναλύεται συνεχώς, με ευρύτητα και ρεαλισμό!! Ο «Διεθνής Παράγοντας», κυριολεκτικά και μεταφορικά, νιώθει και συμπεριφέρεται …. σαν «ταύρος», που μπορεί μεν να είναι γραφικός και τελείως ακίνδυνος, αλλά και ξαφνικά, να γίνεται πολύ επικίνδυνος!!
Είναι από τον Μάρτιο, που επιμένω ότι :
α. Δεν πρέπει να εμπλέκουμε τα γεωπολιτικά θέματα, με την οικονομική κρίση. Αυτοί που ενδιαφέρονται και έχουν συμφέροντα, τα γνωρίζουν και τα ζυγίζουν πάντοτε. Κάθε τι παραπάνω, λειτουργεί αντίστροφα και αρνητικά.
β. Ένα ενδεχόμενο και απευκταίο Grexit, θα συνδυαστεί και με ένα ταυτόχρονο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.  
Στη διπλωματία, όσο εύκολα δίδονται τα χαμόγελα και οι χειραψίες, άλλο τόσο εύκολα δίδονται οι πισώπλατες μαχαιριές και οι τρικλοποδιές. Ο κανόνας δε, πάντα είναι ότι …. «όσα δεν λύονται, κόπτονται»!!

Αν αναγκαστούμε να πολεμήσουμε, ας το κάνουμε, ακόμα και με πέτρες και ρόπαλα, με αυταπάρνηση και με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά, αν εμείς είναι που θα το επιλέξουμε, τότε ας το κάνουμε …. σωστά (ΠΟΤΕ-ΠΟΥ-ΠΩΣ)!! 
Στον πόλεμο σήμερα, πρέπει να εμπνέεσαι από το θάρρος και την αυταπάρνηση του Λεωνίδα και την οξυδέρκεια και την ευελιξία του Θεμιστοκλή!! 
Οι συμπεριφορές και οι αντιλήψεις του «κοπρόσκυλου», που ξέρει να αγριεύει και να γαβγίζει, μέχρι να κάνεις πως σηκώνεις μια πέτρα, για να το βάλει στα πόδια με την ουρά στα σκέλια, είναι μόνο για γέλια .... στα θέατρα!!!
Λάβετε υπόψη σας ότι το πρόσφατο «επεισόδιο» στην Άνδρο, σηκώθηκε και φούσκωσε από τα Social Media και ΟΧΙ …. από τα αρμόδια Επιτελεία.
Χωρίς να το υποτιμούμε, ας σοβαρευτούμε επιτέλους, έστω γι’ αυτό και μόνο το Εθνικό θέμα!!

Κατάταξη στο Στρατό Ξηράς με την 2015 Δ΄ ΕΣΣΟ



121. Με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς οι στρατεύσιμοι με την 2015 Δ΄ΕΣΣΟ, από 6 έως και 9 Ιουλίου 2015, (ενώ την 1 και 2 Ιουλίου 2015 θα παρουσιασθούν όσοι κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας) , όπως παρακάτω:
α. Οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2017 (έτος γέννησης 1996) που είναι γραμμένοι ή είναι αδήλωτοι στα μητρώα αρρένων των Νομών Άρτας, Αττικής (μόνο των περιφερειών της ΣΥ Ανατολικής Αττικής, της ΣΥ Δυτικής Αττικής, καθώς και της περιφερείας της ΣΥ Αθήνας με επώνυμο που αρχίζει από Μ έως και Ω), Βοιωτίας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης (με επώνυμο που αρχίζει από Μ έως και Ω), Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Ροδόπης (μόνο του Δήμου Κομοτηνής), Φλώρινας, Χανίων και Χίου.
β. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1992 έως και 2017 (έτη γέννησης 1971 έως και 1996), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τετάρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 1 Μαρτίου 2015 έως 30 Απριλίου 2015.
γ. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1β της παρούσας που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, εφόσον η ημερομηνία λήξης της περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1 Μαΐου 2015 έως 30 Ιουνίου 2015.
2. Περισσότερες πληροφορίες για τα Κέντρα Κατάταξης, τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη, παρέχονται από τις κατά τόπους Στρατολογικές Υπηρεσίες, καθώς και στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού www.army.gr, στην ενότητα «Κατάταξη».
3. Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ) καθώς και ακτινογραφία θώρακος, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού, από οποιοδήποτε στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο.

phgh:veteranos

ΒΟΜΒΑ – H G7 Προτρέπει τη Ρωσία στη Δημιουργία μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης!


G7 KAI BRICS
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΟ ΣΟΥ..
Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν στη G7, η οποία προτρέπει πλέον τη Ρωσία να δημιουργήσει μια δικιά της Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων…
«Οι χώρες της G7 ώθησαν τη Ρωσία να εντείνει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης μέσω των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)», σύμφωνα με τον Ρώσο βουλευτή, Αλεξέι Pushkov. Που συνεχίζει: «Τα κράτη-μέλη της G7 δίνουν κίνητρα στη Ρωσία να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή».
«Απολαμβάνοντας τη σημασία τους, οι χώρες της G7, έσπρωξαν τη Μόσχα να εντείνει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης μέσα από τους BRICS και τον Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης», έγραψε ο Pushkov στη σελίδα του στο Twitter.
Η σύνοδος κορυφής της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία,Γαλλία, Βρετανία Ιταλία) το 2015 πραγματοποιήθηκε στις 7 – 8 Ιούνιος στη Βαυαρία. Επίσημα οι χώρες μέλη προέτρεψαν στη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με τον Pushkov να τονίζει πως αυτός ο τρόπος «τιμωρίας» δίνει μεγαλύτερη ώθησαν στη Ρωσία να συνεχίσει να αντιστέκεται μέσω της δημιουργίας του δικού της «ΔΝΤ» (BRICS).

Αθεόφοβος» ο Πούτιν! Διαβάστε τι έκανε με τον Πάπα στο Βατικανό


Απο εχθές είναι στην Μόσχα ο Πάπας, αλλά αυτό το παραπολιτικό από την συνάντηση, μόνο από έναν Πούτιν θα το δείτε αυτό.

Για περισσότερο από μία ώρα είχε στο… περίμενε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς εμφανίστηκε καθυστερημένα στο ραντεβού τους στο Βατικανό.


Ίσως να ήταν εκνευρισμένος από την αναμονή των 70′, ίσως πάλι απλά ο ποντίφικας να αποφάσισε να δείξει τη γνωστή του ευθύτητα και απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας. Γεγονός είναι πάντως ότι την ώρα που υποδέχθηκε τον Πούτιν, ζήτησε να εφαρμοστεί πλήρως, από όλες τις πλευρές, η συμφωνία του Μινσκ, ώστε να τερματιστεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Μάλιστα, σχετικό ήταν και το δώρο που έκανε στον Ρώσο πρόεδρο, αφού του χάρισε ένα μενταγιόν με τον άγγελο της ειρήνης. Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που ο Ρώσος «στήνει» τον Πάπα, αφού στην πρώτη γνωριμία τους, το 2013, ο Φραγκίσκος τον περίμενε για 50′…

Βλαδίμηρος είναι αυτός..

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΠΓΔΜ – Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ


Negotiations
Του Vladislav Perunović
ΠΓΔΜ… Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του αντιπολιτευόμενου SDSM, και των τα αλβανικών κόμματα DUI και DPA, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες απέτυχαν. Οι διαπραγματεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν για να υπάρξει θετική έκβαση σχετικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση στα Σκόπια, υπό του Επιτρόπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
Η προκαταρκτική συμφωνία για τις εν λόγω εκλογές, καθώς και η ημερομηνία που είχε συμφωνηθεί στα Σκόπια, βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Με τη μεσολάβηση του πρεσβευτή της ΕΕ Aivo Orav και του πρέσβη των ΗΠΑ, Jess Baily καθώς και του Hahn, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του προέδρου του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, έκανε πρόταση για σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοίμαζε τις δίκαιες και νόμιμες εκλογές. Ωστόσο αναβλήθηκε μετά τον κύκλο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι συμφώνησε να παραιτηθεί, παρουσιάστηκε ανένδοτος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση υπέρ μιας νέας, μεταβατικής, μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Την ίδια στιγμή, το SDSM επέμενε στη στάση της άμεσης παραίτησης του Γκρουέφσκι, αφού η προετοιμασία της χώρας για δίκαιες εκλογές θα είναι μια επίπονη διαδικασία που θα διαρκέσει 10 μήνες.
Ωστόσο, την Πέμπτη το πρωί, η είδηση που βγήκε από τις κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις, είναι πως δεν υπήρξε κανένας συμβιβασμός και ότι οι μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το θέμα θα πραγματοποιηθούν σε απροσδιόριστη ημερομηνία και ώρα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ ήρθαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την ανακάλυψη τεραστίων προγραμμάτων τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς και των τηλεφωνικών αρχείων της υποτιθέμενης εγκληματικής αδικίας από τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Αγώνας δρόμου για συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου


tsipras-junker_attikipress
«Εργαζόμαστε μαζί με τους δανειστές για μια λύση κατάλληλη για τον ελληνικό λαό που θα φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου δύο ώρες και σε αυτήν εξετάστηκαν διεξοδικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις με τις προτάσεις των δύο πλευρών και την δεδομένη θέση τους για την επίτευξη συμφωνίας. «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Γιύνκερ χαρακτήρισε τη συνάντηση ενδιαφέρουσα και φιλική προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του είναι εφικτή η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα στις επόεμενες ημέρες. Σύμφωνα πάντως με πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος της μίλησε στον κ. Τσίπρα για την διαδικασία που χρειάζεται για να επιτευχθεί έγκαιρα μια λύση η οποία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.
Η εκτίμηση που προκύπτει τόσο από τη συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα, όσο και από τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις ανθρώπων των δύο πλευρών, ότι στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup που θα γίνει στις 18 Ιουνίου, κάτι που θεωρείται εφικτό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Ρόλο αναλαμβάνουν πλέον για την ταχύτερη εξέλιξη της διαπραγμάτευσης τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των όσων έχουν προταθεί και όσων έχουν συζητηθεί, με σαφή προσανατολισμό να κλείσουν τα ζητήματα στα οποία έχει υπάρξει διαφωνία.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ΔΝΤ ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, αναφέρθηκε σε «τεράστιες διαφορές» με την Ελλάδα με την οποία υπάρχει δεδομένη απόσταση, όμως εκτιμάται ότι η δήλωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των πιέσεων που ακσούνται, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει ακόμα περισσότερο σε κάποια ζητήματα.

phgh:http://attikipress.gr/

Ο Ρωσικός Στρατός ανακοίνωσε μαζικό ξεπούλημα παλιού υλικού [βίντεο]




Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την “δημοπρασία κρυμμένης γενναιοδωρίας,” και ξεπουλάει τα πάντα από παλιά καπιτονέ τζάκετ (κοινώς αποκαλούμενα «βατνικς») έως υποστηρικτικό εξοπλισμό, κινητήρες αρμάτων και περισκόπια νυχτερινής παρατήρησης, καθώς επίσης και ένα ολόκληρο πολεμικό (το οποίο χρήζει ανακαίνισης).
 
Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν προθεσμία έως την 29η Ιουνίου για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο υπουργείο Άμυνας, και η πρώτη δημοπρασία θα διεξαχθεί την 21 Ιουλίου στο συνέδριο Army-2015 στην Κουμπίνκα.
 
Οι τιμές εκκίνησης πρέπει να καθοριστούν για τα περισσότερα στοιχεία. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού είναι των τελευταίων 70 ετών, αν και ένα πλωτό εργαστήριο κατασκευάστηκε το 1896.
 
Είναι η δεύτερη δημοπρασία που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα, και θα ακολουθήσουν ανοιχτές προσφορές από το ευρύ κοινό, σύμφωνα με το υπουργείο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
 

Όλοι μπορούν να μιλούν με τον Πούτιν εκτός από την Ελλάδα; Στην Ιταλία ο Ρώσος πρόεδρος

Image

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιταλία για σημαντικές επαφές με τον Ρέντσι, αλλά κανείς από την Δύση δεν έχει αρθρώσει λέξη. Η σύγκριση με όσα συμβαίνουν ,λέγονται και γράφονται σε κάθε απόπειρα επαφής της Ελλάδας με τον Πούτιν είναι αναπόφευκτη. Και μεταξύ άλλων αυτή η πραγματικότητα δείχνει ότι η Ελλάδα και ενδιαφέρει και “καίει” πολλούς.
Ο Πούτιν επισκέπτεται την Ιταλία δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία για την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν εκδήλωσε κάποια διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή θέση αν και η Ιταλία πληρώνει κι αυτή ακριβά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Πούτιν μετά από τη συναάντηση με τον Ρέντσι στο Μιλάνο πήγε στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Πάπα.
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγία Εδρα προέτρεψε τον Πάπα να αξιοποιήσει τη συνάντηση, προκειμένου να επισημάνει τις αστοχίες της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας. Στο παρελθόν ο Πάπας είχε αρνηθεί να πάρει θέση, χαρακτηρίζοντας τον εμφύλιο στην Ουκρανία «πόλεμο μεταξύ χριστιανών».
Ο Πούτιν σε δηλώσεις του στην Ιταλία επεσήμανε ότι «αν οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία δεν αποσυρθούν, οι ιταλικές επιχειρήσεις θα χάσουν συμβόλαια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Εμείς μπορούμε να βρούμε άλλους εταίρους, αλλά θα ήταν κρίμα να διακόψουμε τη συνεργασία μας με την Ιταλία». Ο Ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως. 

Η Ιταλία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας στην Ευρώπη, ενώ καλύπτει το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από τη Ρωσία. Αντιδρώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από το G7 τη Δευτέρα, η Μόσχα σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων στους κόλπους των κρατών αυτών, σε μία δήλωση που θεωρήθηκε έμμεση αναφορά στην Ιταλία.

phgh:onalert

Πλήγμα για τον Ερντογάν, ερωτηματικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις



Μια περίοδος αβεβαιότητας ξεκινά από σήμερα στην Τουρκία μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το κυβερνόν κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Μετά από 13 χρόνια παντοδυναμίας, στη διάρκεια των οποίων το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν μονοπώλησε την εξουσία, το εκλογικό αποτέλεσμα επέφερε πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο και επιβάλλει τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα πολιτικής σταθερότητας (και οικονομικής ευρωστίας) που με τόση έμφαση πρόβαλε ο κ. Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα πιθανώς να πυροδοτήσει και μια εσωτερική σύκρουση μεταξύ του προέδρου και του διαδόχου του στην ηγεσία του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέλιξη που επίσης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Επικαλούμενος την πρωτιά και υποβαθμίζοντας τη σημαντική μείωση του ποσοστού και του αριθμού των εδρών του ΑΚΡ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το κυβερνόν κόμμα ήταν ο ξεκάθαρος νικητής και δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε να μην πληγεί η πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας.
 
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ενδεχόμενο συμμετοχής των εθνικιστών του ΜΗΡ στην κυβέρνηση προκαλεί εύλογη ανησυχία, αν και ο ηγέτης τους, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας του ΑΚΡ με το MHP θα δημιουργήσει ένα πιο δύσκολο σκηνικό, αν και η παρουσία των εθνικιστών εντός της κυβέρνησης θα μπορούσε, παραδόξως, να διευκολύνει την επίτευξη λύσης στην Κύπρο" δήλωσε στην "Κ" ο ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, Σινάν Ουλγκέν. Ο προβληματισμός προέρχεται και από το γεγονός ότι, όπως διδάσκει το παρελθόν, σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα, η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρονται για την "εξαγωγή" της κρίσης. Την ίδια ώρα, η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, μάλλον δεν λειτουργεί αποτρεπτικά σε ενδεχόμενες βλέψεις συγκεκριμένων πολιτκών ή στρατιωτικών κύκλων της Τουρκίας. Σε πρώτη φάση ο ηγέτης των εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε την προοπτική συμμετοχής του ΜΗΡ στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι αντίθετα, θα μπορούσαν συνεργασθούν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα του θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αντίθετη περίτπωση "ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό", ανέφερε και κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν λέγοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος της ήττας του ΑΚΡ "είναι η παραβίαση των νόμων και του συντάγματος εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα". Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο" να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή να παραιτηθεί".
 
Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού οφείλεται στην είσοδο στη Βουλή του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που έλαβε το 13% των ψήφων και εκλέγει 79 βουλευτές. Η παρουσία του δημιουργεί μια επιπρόσθετη γέφυρα με την Αθήνα και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση καθώς πρόσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο κ. Ουλγκέν είχε εκτιμήσει ότι "ένας συνασπισμός AKP-HDP θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στις σχέσεις των δύο χωρών με δεδομένη την αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ HDP και ΣΥΡΙΖΑ". Πάντως, ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επανέλαβε τη δέσμευσή του να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού. "Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού", δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών, και μίλησε για νίκη των καταπιεσμένων και όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%, όπως και για "κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός". Με 41% των ψήφων το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, εξασφάλισε 258 έδρες από τις συνολικά 550. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) παραμένει στον ρόλο της αξιωμαιτκής αντιπολίτευσης με 25% (132 έδρες) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) βρίσκεται στην τρίτη θέση, αυξάνοντας το ποσοστό του σε 16% (από 13%) και εξασφαλίζοντας 81 έδρες.
 

phgh :http://greeknation.blogspot.gr/

ΔΝΤ: Ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα περικοπές στις συντάξεις


ΔΝΤ: Ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα περικοπές στις συντάξεις
Αρνούνται οι επιτελείς του ΔΝΤ, που ωστόσο διατηρούν την ανωνυμία τους, πως ζητήθηκε από την Ελλάδα να περικόψει μισθούς και συντάξειςΌπως λένε μιλώντας στο Reuters, εμείς το μόνο που ζητάγαμε ήταν να γίνουν περικοπές στις δαπάνες, χωρίς όμως να ζητάμε συγκεκριμένες περικοπές. «Το πώς θα το καταφέρουν οι Έλληνες είναι ένας στόχος που βρίσκεται στα χέρια τους. Το Ταμείο το μόνο που τους λέει είναι πως αν δεν θέλετε να κάνετε αποταμίευση με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βρείτε έναν άλλο», σημειώνει μια πηγή του ΔΝΤ.

Όπως γράφει το Reuters σε ένα άρθρο του που προσπαθεί να αποτιμήσει τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αναφέρει πως η Ελλάδα για το ΔΝΤ είναι μια «εμπειρία του ποτέ ξανά» και η χειρότερη που έχει βιώσει το ταμείο μέχρι τώρα. 
«Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως ποτέ δεν είχε τον έλεγχο του προγράμματος και ότι κλήθηκε να συμβάλλει από τον «ταμία» της ΕΕ (τη Γερμανία) και τις άλλες χώρες.
Τώρα, έφτασε στο σημείο να μην λαμβάνει τα χρήματα που του οφείλονται, καθώς στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν κατέβαλε την πρώτη δόση από τις πληρωμές του μηνός (300 εκατομμύρια ευρώ) και πλέον, αυτές οι πληρωμές πηγαίνουν για το τέλος του μήνα – ομαδοποιημένες», αναφέρει.


«Ήδη, από το 2013, το ΔΝΤ είχε προχωρήσει σε μια δημόσια αυτοκριτική για το πώς χειρίστηκαν οι εμπλεκόμενοι το ζήτημα της Ελλάδας. Σε εκείνη την παραδοχή, το Ταμείο είχε επισημάνει το λάθος να μην επιμείνει το 2010 σε κούρεμα του χρέους προς τους ιδιώτες. Αντ' αυτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβήθηκαν την κατάρρευση της Lehman Brothers και ήθελαν να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες από τις απώλειες. Τώρα, η Λαγκάρντ είναι -και πάλι- αυτή που μιλάει ανοιχτά για διαγραφή χρέους και ζητάει από την Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο που βρίσκει σε τοίχο – τη γερμανική αντίδραση», προσθέτει το δημοσίευμα.

newpost

Το Βερολίνο ξέρει ότι με τον Τσίπρα θα διαπραγματεύεται

Ούτε δεξιά ούτε σοσιαλδημοκρατική εναλλακτική λύση για τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης υφίσταται μέχρι στιγμής και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ως ρεαλιστές, οι Γερμανοί μπορεί να μισούν θανάσιμα την κυβέρνηση Τσίπρα και να απεργάζονται την ανατροπή της, γνωρίζουν όμως ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματεύονται στο αμέσως προσεχές μέλλον. Για την ώρα, δεν υφίσταται πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του πρωθυπουργού είναι η αγκίστρωση του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, πράγμα που την καθιστά ανίκανη να κατακτήσει την πρώτη θέση σε -απίθανες- νέες εκλογές. Ο πανικός άλλωστε του προέδρου της ΝΔ μόλις κυκλοφόρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ υπουργικές δηλώσεις περί δήθεν νέων βουλευτικών εκλογών αποδεικνύει την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανοησίες» την υφέρπουσα πολιτική φιλολογία περί εκλογών για έναν απλούστατο λόγο: Η ΝΔ πιθανότατα θα κυμαινόταν γύρω στο... 20% σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών τούς επόμενους μήνες, αν παρουσιαζόταν στον ελληνικό λαό υπό την ηγεσία του νυν αρχηγού της! Οι 3 στους 4 Ελληνες δεν θέλουν με τίποτα να ξαναδούν πρωθυπουργό της χώρας τον Αντώνη Σαμαρά, όπως απέδειξαν με την ψήφο τους στις 25 Ιανουαρίου -αυτό μόνο ο ίδιος και η ΝΔ που τον κρατάει αρχηγό δεν το έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει ή υποκρίνονται ότι δεν το έχουν καταλάβει. Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα ότι κανένα σχεδόν πρωτοκλασάτο στέλεχος δεν επιθυμεί να καταστρέψει την πολιτική του καριέρα αναλαμβάνοντας σήμερα αρχηγός της Δεξιάς που όλοι έχουν επίγνωση ότι θα περιδινείται επί πολύ σε υπαρξιακή κρίση, μετά τη μνημονιακή πολιτική που άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οποιος άλλος και να αναλάβει αρχηγός της ΝΔ, προσωρινός αρχηγός θα είναι, τίποτα περισσότερο. Εδώ το ΠΑΣΟΚ του 44% έπεσε στο... 13% (!) σε δύο χρόνια, μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου μας έβαλε στο επαίσχυντο Μνημόνιο, και τώρα θα δώσει μάχη για να μπει στη... Βουλή (!) με άκρως αμφίβολα αποτελέσματα, αφού στην τωρινή Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που την... κοπάνησε με ελαφρά πηδηματάκια!) το έβαλε ως... έβδομο (!!!) κόμμα, μην έχοντας πιάσει ούτε το 5%. «Βασιλιάς του... εξωκοινοβουλίου» ο Γιωργάκης με το ΚΙΔΗΣΟ, το προσωπικό κόμμα που έφτιαξε. Κατά εξωκοινοβούλιο μεριά οδεύει και το ΠΑΣΟΚ, αν δεν καταφέρει να προσκολληθεί σε κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα -στη ΝΔ, στο Ποτάμι ή στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μάπα το καρπούζι» και της ΔΗΜΑΡ, αυτής της διαβόητης «Αριστεράς της προσκολλήσεως», που συστηματικά παρασιτούσε είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ κάπου... σαράντα χρόνια! Με το που την έβαλε όμως ο ιδρυτής της, ο Φώτης Κουβέλης, στη μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για έναν χρόνο, παρά τη συνειδητοποίηση της ζημιάς που πάθαινε και την αποχώρησή της προ διετίας με πρόσχημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, και το κόμμα της ΔΗΜΑΡ πέρασε εν τιμή και δόξη στο εξωκοινοβούλιο -και μάλιστα με ποσοστό που αποκλείει την επάνοδό της στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ονέος πρόεδρος που εξελέγη από το συνέδριό της, ο 36χρονος Θανάσης Θεοχαρόπουλος (συγκρουόμενος με την πρώην βουλευτίνα Μαρία Γιαννακάκη, που ήθελε να οδηγήσει τη ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι ο άνθρωπος που συνεχίζει την παράδοση αυτής της τάσης της Αριστεράς. Στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ αν αυτό επιβιώσει κοινοβουλευτικά ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό τους θα προσκολληθούν τα υποτιθέμενα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας τίποτε περισσότερο από την προσωπική, αυστηρά προσωπική πολιτική τους διάσωση. Εννοείται ότι αν χρειαστεί να συνεργαστούν με τη Δεξιά δεν θα έχουν κανένα δισταγμό να το κάνουν. Επειδή όμως το Ποτάμι δεν είναι παρά ένα ασήμαντο κόμμα του 6%, ο αρχικός στόχος του είναι -όπως και των Γερμανών που το προωθούν ανοιχτά- να διώξει ο Τσίπρας τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και να σχηματίσει κυβέρνηση με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ώστε να καταστεί η κυβέρνηση όμηρός του! Μόνο ένας πολιτικά ηλίθιος θα έκανε φυσικά μια τέτοια κίνηση, αλλά Γερμανοί είναι αυτοί, αυτό θέλουν και νομίζουν ότι θα το επιβάλουν στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Μέχρι να το πετύχουν, πάντως, ακόμη και στο Βερολίνο έχουν καταλάβει ότι με τον Τσίπρα που μισούν και περιφρονούν είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματεύονται, αφού ο κομματικός συσχετισμός δυνάμεων στην Ελλάδα καθόλου ώριμος δεν είναι για να τους παράσχει άλλη κυβέρνηση. Χώρια που αν τον ζορίσουν τόσο ώστε να τον υποχρεώσουν να πάει σε εκλογές για να τους αντισταθεί, είναι πιθανότατο να δώσει ο ελληνικός λαός ακόμη και την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα τα πράγματα. Δεξιά εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, όταν σήμερα δημοσκοπικά η ΝΔ βρίσκεται καμιά... δεκαπενταριά (!) εκατοστιαίες μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε σοσιαλδημοκρατική λύση υπάρχει όμως, όταν είναι μεγάλο ερώτημα αν το Ποτάμι, σε περίπτωση νέων εκλογών (που τονίζαμε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να γίνουν), θα μπορέσει να πιάσει το... 10%, στέλνοντας το ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στο εξωκοινοβούλιο, όπου ήδη ανήκουν τα δύο από τα τρία αυτά κόμματα. Από τη ΝΔ και το Ποτάμι αποκλείεται να πέσει ο Τσίπρας. Μόνο από τον ελληνικό λαό κινδυνεύει, αν παραβεί τις υποσχέσεις του.

Πηγή "Έθνος"

Τσίπρας Μέρκελ και Ολάντ έδωσαν χέρια! Μόνο ο «διάολος» (Σόιμπλε) μπορεί να χαλάσει πλέον τη συμφωνία (UPD)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΤΣΙΠΡΑ:«ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ» (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλες.
Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας αποχωρώντας από το χώρο της συνάντησης δήλωσε:
«Σήμερα είχα τη δυνατότητα να συναντήσω τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιουνκερ, άλλα και την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Ολάντ .
Οι συζητήσεις έγιναν σε ένα πολύ καλό, φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα όπως πάντα, με στόχο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν  οι εναπομείνασες διαφορές, έτσι ώστε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μια λύση.
Νομίζω ότι η ηγεσία της Ευρώπης  αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση που θα φέρει στην Ελλάδα κοινωνική συνοχή, ασφάλεια, ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο» 
Αυτό που μεταδίδεται είναι ότι επικράτησε ένα κλίμα συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των τριών ηγετών αν και είναι γεγονός ότι o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, εξακολουθεί να αντιδρά και είναι ο μόνος που θα μπορούσε να την τορπιλίσει, αν και αυτό δεν φαίνεται πλέον πιθανό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε εποικοδομητικό κλίμα και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και με βιώσιμο χρέος.
Η κρίσιμη συνάντηση ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε δύο ώρες μετά.
Εν μέσω φημών για επικείμενη συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, γίνονται σκληρά παζάρια, κυρίως ως προς το ύψος του πλεονάσματος με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να είναι κάτω από 1% για το 2015 ώστε να είναι μικρότερης έκτασης τα μέτρα.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι οδεύουμε σε τελική λύση και τα νούμερα θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πολιτική βούληση όλων των πλευρών και τέτοια υπάρχει αρκετή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση της Αθήνας για εννιάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά και για σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκαναν δηλώσεις. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη συνάντηση στις Βρυξέλλες σχολίασαν το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ αποχώρησε χαμογελαστή από το κτήριο.
Die Welt: Η διάσωση της Ελλάδας προτεραιότητα για την Μέρκελ
Η διάσωση της Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Die Welt".
Όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, η κ. Μέρκελ είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλει στην διάσωση της Ελλάδος.
Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας φέρεται να έχει διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ είναι στην ίδια γραμμή με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως τονίζει η "Die Welt".
Αυτός είναι και ο λόγος που συζήτησε με τον κ. Γκάμπριελ και όχι με τον κ. Σόιμπλε το θέμα της Ελλάδος στην καγκελαρία, για να υπάρχει κοινή γραμμή στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, προσθέτει το δημοσίευμα.
Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Αθήνα είναι κορυφαία προτεραιότητα της κ. Μέρκελ, επαναλαμβάνει η εφημερίδα και στο θέμα αυτό χρειάζεται τον κ. Γκάμπριελ περισσότερο από ποτέ .
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι φαίνεται πως Α.Μέρκελ και Β.Σόιμπλε δεν ενεργούν πλέον από κοινού.






phgh:Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο Α.Τσίπρας πάει για μεγάλο deal με τους δανειστές - Χρηματοδότηση, "κούρεμα" χρέους και έξοδος στις αγορές

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ - ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 
Η κυβέρνηση πάει για μεγάλο deal με τους δανειστές. Η συμφωνία που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές σε καθαρά πλέον πολιτικό επίπεδο είναι να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα χωρίς νέα δάνεια, αλλά με την αποδέσμευση κονδυλίων του τρέχοντος προγράμματος, να μεταφερθεί το χρέος της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στον ESM και να υπάρχει δέσμευση των δανειστών στη συμφωνία που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες για συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά στη διευθέτηση όλου του ελληνικού χρέους με «κούρεμα».
 
Κόντρα στις Κασσάνδρες που ήθελαν ρήξη με τους δανειστές, να καταρρέει η χώρα και να έρχεται η συντέλεια του κόσμου στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του το παιχνίδι, έστειλε στις Βρυξέλλες δύο δικούς του ανθρώπους, τους Παππά και Τσακαλώτο, και με αποφασιστική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έβαλε στην άκρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρεί να κλείσει μία συμφωνία με βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.    
 
«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη, να δώσουμε και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με ένα χρέος βιώσιμο. Σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, άλλα σε όλη την Ευρώπη», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε έως τα ξημερώματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. 
 
Τώρα ποια είναι αυτή η συμφωνία που τα συμπεριλαμβάνει όλα και αν κλείσει με όρους κοντά σε αυτούς που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, θα συνιστά μία μεγάλη επιτυχία, δεδομένων βέβαια των συνθηκών.
 
Παρατείνεται η δανειακή συμφωνία μέχρι και εννέα μήνες. Οι θεσμοί λένε μέχρι το Μάρτιο του 2016, που λήγει και το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ, που ήδη χθες έκανε μία εντυπωσιακή κίνηση και αύξησε κατά 2,3 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.
 
Η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν θα έχει νέα δάνεια. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να φορτωθεί με άλλα δάνεια. Τί πρόκειται λοιπόν να συμβεί; Αυτό είναι το άκρως σημαντικό. Να μεταφερθεί όλο το χρέος της Ελλάδας από την ΕΚΤ στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. 
 
Το χρέος αυτό είναι περίπου 27 δισ. ευρώ και αν μεταφερθεί, τότε παύει να ισχύει το αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα πως αν δεν πληρωθεί μία δόση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε πας σε πιστωτικό γεγονός. Η δε μεταφορά αυτή του χρέους μπορεί να γίνει με ακόμη μικρότερο επιτόκιο, κάτι που συνιστά και ένα έμμεσο «κούρεμα» του αυτού χρέους.
 
Πώς όμως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της χρηματοδότησης της Ελλάδας προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ αλλά και προς τους ιδιώτες εντός της Ελλάδας που έχει γίνει μία εσωτερική στάση πληρωμών; Με χρήματα που θα δοθούν από το τρέχον πρόγραμμα. Αυτό θα προβλέπει η συμφωνία. Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.  
 
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει στη διάθεση της, στο χρονικό διάστημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης, τα 3,8 δισ. από τις δόσεις των Ευρωπαίων, τα 10,9 δισ. από το ΤΧΣ, το 1,2 δισ. που αναμένεται να επιστραφούν από την ΕΚΤ και τα κέρδη 1,9 δισ. από ελληνικά ομόλογα που θα επιστρέψουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
 
Επίσης, θα μπορεί να έχει περίπου 1,5 δισ. ευρώ που θα αποδώσουν το 2016 οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από κέρδη τους από ελληνικά ομόλογα κατά το 2015, ενδεχόμενα 2-3 δισ. ευρώ από αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων και ενδεχόμενα 2-3 δισ. από πιλοτικές εκδόσεις νέων ομολόγων. 
 
Στη συμφωνία, επίσης, θα γίνεται σαφής αναφορά στο πώς και με ποια διαδικασία θα «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο όμως θέλει και το ΔΝΤ να βγει η Ελλάδα στις αγορές εντός του 2016. 
 
Τώρα, προφανώς και οι δανειστές δεν τρελάθηκαν για να κάνουν όλες αυτές τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και αυτό είναι το ζητούμενο. Τα ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει αυτή η συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου ή και συντομότερα, έως τις 18 του μήνα, είναι το θέμα που συζητείται αυτή τη στιγμή.
 
Όλο αυτό το «πακέτο», όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Για να γίνει το επόμενο βήμα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δεν θίγονται οι βασικές «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
 
Ήδη, ο πρώτος συμβιβασμός έγινε στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση μετακινήθηκε στο 1% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2015, ενώ πιθανόν να πάει και στο 2% για το 2016. Το θέμα του ΦΠΑ μένει επίσης να κλείσει, όπως και το τι θα γίνει με τις πρόωρες συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως θα είναι μία ακόμη παραχώρηση της κυβέρνησης.
 
Όσον αφορά σε άλλες μεταρρυθμίσεις, αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών ή αεροδρομίων ή στο φορολογικό σύστημα κ.α.
 
Είναι η πρώτη φορά πάντως που γίνεται μία συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε καθαρά πολιτικό επίπεδο και έχει ως στόχο να δώσει οριστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας με λύση για το χρέος και έξοδο στις αγορές. Αν η κυβέρνηση καταφέρει και το πετύχει, τότε θα πρόκειται σαφώς για μεγάλο deal και μεγάλη επιτυχία.
 
phgh:Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΩΝ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



 
«Εμφύλιος» στη Γερμανία ξέσπασε για το θέμα της Ελλάδας, με την Άνγκελα Μέρκελ να βάζει στο περιθώριο το σκληρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να επιδιώκει εξεύρεση συμφωνίας μέσα από πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι που δεν ήθελε καν να ακούσει ο υπουργός Οικονομικών και επιθυμούσε να σφίξει η θηλιά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας φτάνοντας και σε ρήξη. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει πως θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για την Ευρωζώνη αλλά και για τη δική της πολιτική εικόνα.
 
Το παρασκήνιο αυτής της ενδογερμανικής ρήξης είναι ιδιαίτερα έντονο και κορυφώθηκε τα τελευταία 24ωρα, όπου η ελληνική κυβέρνηση εμμένοντας στις «κόκκινες γραμμές» της, έκανε δύσκολη τη ζωή του κ. Σόιμπλε και πολλών ακόμη στην Ευρώπη. Αποκαλύπτεται δε ακόμη πιο καθαρά μετά τη Σύνοδο των G7 στη Βαυαρία, όπου υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα για το θέμα της Ελλάδας.
 
«Αν θέλετε να σωθεί η Ελλάδα, δώστε 50 δισ. ευρώ» εμφανίστηκε να λέει ο κ. Σόιμπλε απαντώντας στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζακ Λιου, ο οποίος του ζήτησε να υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία. Η δήλωση αυτή ήταν όμως αυτή που διέρρευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για τους δικούς του λόγους.  
 
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μέρκελ, Ομπάμα, Λιού και Ντράγκι αποφάσισαν στη Βαυαρία πως πρέπει να διασωθεί η Ελλάδα με κινήσεις απεμπλοκής τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι ερμηνεύεται η συμφωνία που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι, όπως επίσης το άνοιγμα της στρόφιγγας από την ΕΚΤ χθες κατά 2,3 δις. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες και φυσικά η αποδοχή της συγχώνευσης των δόσεων από το ΔΝΤ σε μία με πληρωμή τέλος Ιουνίου.
 
Η διαρροή της συνομιλίας από τον Σόιμπλε με τον Λιου, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στην Άνγκελα Μέρκελ, καθώς διαπίστωσε πως ο υπουργός Οικονομικών της κάνει τα πάντα για να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Ελλάδας σπρώχνοντας στα άκρα την κατάσταση, ίσως και επιδιώκοντας ένα Grexit, το οποίο κανείς δεν θέλει (ανεξάρτητα τι λέγεται μπροστά στις κάμερες).
 
Το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έβαλε στο περιθώριο τον κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνεται με τη συνάντηση της, το βράδυ της Τρίτης και εν’ όψει της τριμερούς με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι πιο διαλλακτικός στο θέμα της Ελλάδας. 
 
Ήρθε δε η δήλωση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, αφενός να διαλύσει κάθε αμφιβολία πως ο κ. Σόιμπλε είναι στην άκρη και αφετέρου ότι το Βερολίνο πλέον θέλει μία οριστική λύση για την Ελλάδα.
 
Τί είπε ο κ. Σνάιντερ, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε εν συνεχεία και επίθεση από τον κ. Σόιμπλε; Ότι, «ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει πλέον την ίδια θέση στις διαπραγματεύσεις με το συνάδελφό του από την Ελλάδα, Γιάνη Βαρουφάκη. Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται». Συμπλήρωσε πως τώρα «μόνο οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μιλούν...».
 
Και δεν στάθηκε μόνο εκεί ο κ. Σνάιντερ, ο οποίος σίγουρα δεν μίλησε τυχαία, αλλά εκπροσωπώντας το κόμμα του που συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό, πρόσθεσε πως το ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί» κατά 50-60 δισ. ευρώ. Ήταν ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ZDF που χτύπησε κατακέφαλα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δεν θέλει να ακούσει για κούρεμα του ελληνικού χρέους. 
 
Είναι προφανές πως η Ελλάδα κατάφερε να προκαλέσει ρήγμα ή εμφύλιο, όπως θέλει το λέει ο καθένας, μεταξύ των δύο ισχυρών πόλων στο Βερολίνο, της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μέχρι στιγμής φαίνεται να βγαίνει υπέρ της. Το θέμα είναι ασφαλώς ότι αυτό θα μεταφραστεί στο… ταμείο. Γιατί εκεί κρίνονται όλα και για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό και για την κυβέρνηση.  
 
phgh:Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
 

Ο ΥΦΕΘΑ καλεί τις εταιρείες όπλων σε "αποκαλύψεις" - ΒΙΝΤΕΟ


Image
O Yφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας μίλησε στη διάρκεια της εκπομπής «Checkpoint Alpha» και στους δημοσιογράφους  Γιάννα Παπαδάκου και Πέτρο Κουσουλό, σχετικά με το θέμα των σκανδάλων των εξοπλισμών.
 Παρών στο στούντιο στη διάρκεια της συνέντευξής του ΥΦΕΘΑ ήταν και ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος.
 
Τι είπε ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας στο βίντεο που ακολουθεί.

phgh:onalert

Αυτα ειναι τα 11 αεροσκάφη που αλλάζουν τα δεδομένα - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

10.06.2015 | 14:20
Image

Σήμερα τα πλέον εξελιγμένα αεροσκάφη εχουν περάσει στο επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας.

Σε λίγα χρόνια, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα μπορούν να χωράνει στην παλάμη του χεριού ενός ατόμου και άλλα με άνοιγμα φτερών 117 ποδια, σε θέση να εκτοξεύουν δορυφόρους στο διάστημα, θα είναι πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, τα drones και οι προηγμένες τεχνολογίες θα εξαπλωθούν πέρα απο τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν θα έχουν εξαιρετικά προηγμένες ενάεριες δυνατότητες.

Δειτε παρακάτω κάποια αεροσκάφη που θα αλλάξουν το παιχνίδι.

F35 - Stealth Lightning II


Το F-35 μπορεί να ειναι το πιο ακριβό οπλικό σύστημα όλων των εποχών αλλα υποτίθεται οτι ειναι και το πιο απιθανο αεροσκάφος που εχει κατασκευαστεί ποτέ. Μπορεί να εμπλέκεται σε αερομαχίες, να διεξάγει βομβαρδισμούς, να παρέχει στενή εναέρια υποστήριξη, και όλα αυτα με δυνατότητες στέλθ αξίζει να σημειώσουμε, και να προσνηώνεται σε αεροπλανοφόρα μεταξύ άλλων.

Βέβαια μέχρι στιγμής δεν εχουν πάει όλα όπως θα έπρεπε, καθώς ειναι ίσως και το πιο προβληματικό αεροσκάφος όλων των εποχών. Με προβλήματα στο λογισμικό του, στους αισθητήρες και με το γεγονός οτι στην πραγματικοτητα δεν ειναι τοσο αποτελεσματικό στην στενή εναέρια υποστήριξη όπως το Α-10. Όπως και να χει αυτη θα ειναι η κινητήριος δύναμη των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες.

Διαβάστε: Πρόβλημα με τους αισθητήρες στα F35!



F-22 Raptor

Προκάτοχος του F-35 Lightning II της Lockheed Martin το μονοθέσιο, δικινητήριο F-22 Raptor, το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος.
Οι ΗΠΑ εχει την αποκλειστικότητα των F-22, χάρη σε ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την εξαγωγή τους. Η Lockheed Martin κατασκεύασε 195 αεροσκάφη και το τελευταίο παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012.
Παρά το κόστος του προγράμματος και τα προηγμένα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, η πρώτη φορά που βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση ηταν πρόσφατα στους βομβαρδισμούς κατα του Ισλαμικού Κράτους. Διαβάστε: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν το Ισλαμικό Κράτος - ΒΙΝΤΕΟ





Su - 50

Το ρωσιικο Su-50, επίσης γνωστό με το όνομα του Τ-50 PAK-FA, είναι μαχητικό πέμπτης γενιάς του Κρεμλίνου και η απάντησή του στο F-35 των ΗΠΑ.
Αν και ακόμα βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής, η Μόσχα πιστεύει ότι το Su-50 θα είναι τελικά σε θέση να ξεπεράσει το F-35 σε βασικά θέματα όπως η ταχύτητα και η ευελιξία. Οι stealth δυνατότητες του Su-50, ωστόσο, ειναι μάλλον υποδιέστερες απο αυτες του F-22 και F-35.

Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να εντάξει το Su-50 σε υπηρεσία μέχρι το 2016. Μόλις το αεροπλάνο είναι έτοιμο, θα ειναι το βασικό μοντέλο για την κατασκευή νέων αεροσκαφών που προορίζονται για εξαγωγή. Η Ινδία είναι ήδη έτοιμη να υπογράψει για την επόμενη έκδοση του Su-50 όπως και το Ιράν αλλα και η Νότια Κορέα.

Διαβάστε: Στο κόκπιτ ρώσικου μαχητικού πάνω απο το Καλίνινγκραντ! ΒΙΝΤΕΟ




Chengdu J-20


Το Chengdu J-20 είναι το δεύτερο μαχητικό πέμπτης γενιάς της Κίνας που μάλλον θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ανατολική Ασία.

Τα J-20 μοιάζει με το F-35, λόγω της εκτεταμένης κλοπής δεδομένων του F-35 απο την Κίνα. Μόλις ολοκληρωθεί, το J-20 θεωρείται οτι θα εχει ικανότητα stealth και το εύρος που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων εντός της Ιαπωνίας, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ από την ηπειρωτική Κίνα.
Το αεροσκάφο αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή γύρω το 2018.

Διαβάστε: J-20: Το κινεζικό Stealth μπαίνει σε παραγωγή - ΒΙΝΤΕΟ




Eurofighter Typhoon


Το Eurofighter Typhoon είναι ένα μαχητικό πολλαπλού ρόλου δικινητήριο που αρχικά αναπτύχθηκε για να είναι το πρώτο αεροσκάφος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Το μαχητικό είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη και ιδρύθηκε από τέσσερα βασικά κράτη: Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2011 το Eurofighter, αναπτύχθηκε στην πρώτη πολεμική αποστολή του, για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη κατά τη διάρκεια εκστρατείας του ΝΑΤΟ. 402 Eurofighter έχουν σχεδιαστεί για τις αεροπορικές δυνάμεις της Αυστρίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ομάν και Σαουδικής Αραβίας.

Το Eurofighter ειναι η Ευρωπαϊκή έκδοση του F-35 Lightning II.

Διαβάστε: Στο πιλοτήριο Eurofighter Typhoon της RAF - ΒΙΝΤΕΟ




ΜΗ-X Silent Hawk

Το απόρρητο πρόγραμμα ΜΗ-X Silent Hawk του στρατού των ΗΠΑ είδε το φως της δημοσίοτητας μόνο αφου ένα από τα ελικόπτερα συνετρίβη κατά τη διάρκεια της επιδρομής των SEAL που σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Abbottabad του Πακιστάν στην 1η Μάιου του 2011.

Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε το άκρως απόρρητο πρόγραμμα ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού και πόσα από αυτά τα ελικόπτερα τύπου στέλθ βρίσκονται σε λειτουργία.

Ενώ το Silent Hawk φαίνεται να είναι μια τροποποιημένη έκδοση του ευρέως γνωστου UH-60 Black Hawk, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το ελικόπτερο “μυστήριο”.

Διαβάστε: Είναι αυτό το νέο ελικόπτερο - υπερόπλο των ΗΠΑ; ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ



X-47B

Το X-47B του ναυτικού ειναι ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις εναέριες πολεμικές επιχειρήσεις.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Northrop Grumman μπορει να διεξάγει εναέριο ανεφοδιασμό, ελιγμους 360 μοιρών, μεταξύ άλλων. Πραγματοποίησε τον πρώτο αυτόνομο εναέριο ανεφοδιασμό στην ιστορία της αεροπορίας και έχει απονηωθεί και προσνηωθεί σε αεροπλανοφόρο.

Διαβάστε: ΒΙΝΤΕΟ: X-47B - Μια ιστορική στιγμή για το Πολεμικό Ναυτικό




Stratolaunch

Το Stratolaunch θα είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Τώρα στο στάδιο της ανάπτυξης, το αεροπλάνο θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα εκτόξευσης, ικανό να μεταφέρει δορυφόρους και να τους εκτοξεύει σε τροχιά. Το αεροσκάφος, θα εχει ενα τεράστιο άνοιγμα φτερών, στα 117 πόδια, και θα είναι μεγαλύτερο από κάθε αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ.
Το αεροπλάνο θα ήταν ένα σχετικά φθηνό και επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα εκτόξευσης δορυφόρων και θα ειναι μια επαναστατική μέθοδος για το πώς θα μπορεί υλικο (αλλα ίσως και ανθρώπινα όντα) να αποκτά πρόσβαση στο διάστημα. Θα ειναι έτοιμο το συντομότερο το 2016.





Δειτε εδω το μέλλον!









X-37B

Το απόρρητο μη επανδρωμένο αεροσκάφοςτης Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεψε από μια αποστολή δύο ετών τον Οκτώβριο. Δεν ειναι σαφές τι ακριβώς έκανε το X-37B αλλα στος 20 Μαίου ανέλαβε και δεύτερη αποστολή.
Με το X-37B, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ουσιαστικά ένα επαναχρησιμοποιήσιμο δορυφόρο που μπορεί να ελέγχει και να καλεί πίσω στη γη όπως νομίζει.



Nano Hummingbird

Αυτά τα μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Darpa θα μπορούσε να ειναι το μέλλον. Το Nano Hummingbird χωράει στην παλα΄μη του χεριού σου και περνάει απαρτήρητο απο τον εχθρο αναμεταδίδοντας εικόνες και πληροφορίες κατα την διάρκεια της αποστολής του.





Δειτε το εδω



Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν

Τα τελευταία 30 χρόνια το Ιράν βρισκεται υπο τις δυτικές κυρώσεις και το δυτικό εμπάργκο όπλων κατι που εχει απαγορεύσει στην Τεχεράνη να αποκτησει υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά ή αμερικανικά όπλα.
Αλλά έχει αναγκάσει το Ιράν να κατασκευάσει τις δικές τους δυνατότητες, και το 2013 έκανε το ντεμπούτο του το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ιράν παρόμοιο με το αμερικανικό Reaper, με το όνομα Fotros. Είναι ασαφές κατά πόσον το Fotros ειναι ετοιμο, αλλά το Ιράν και η Χεζμπολάχ - μαζί με το στρατό του Σουδάν -ήδη χρησιμοποιούν το Ababil-3 τον drone επιτήρησης του Ιράν.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν δεν αλλάζουν τα δεδομένα λόγω της υψηλής τους ποιότητας, αλλά λόγω του τι αντιπροσωπεύουν: Ακόμα και οι χώρες στο πλαίσιο διεθνών κυρώσεων μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκάφων εαν εχουν την υπομονή και την τεχνολογική τεχνογνωσία








phgh:onalert

Ιράκ: Αποστολή 450 επιπλέον αμερικανών στρατιωτών



Image

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για την ανάπτυξη έως και 450 επιπλέον στρατιωτών και τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης εκπαίδευσης στην ιρακινή επαρχία Άνμπαρ σε μια βοήθεια προς τις ιρακινές δυνάμεις να ανασυγκροτηθούν στην προετοιμασία τους για την μάχη επανάκτησης εδαφών που έχει καταλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε περαιτέρω κινήσεις στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ είναι ανοιχτός στην εξέταση διορθωτικών κινήσεων σε επίπεδο στρατηγικής.

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για ανάπτυξη νέων στρατευμάτων ικανοποιεί σχετικό αίτημα το οποίο είχε υποβληθεί από τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Γερμανία αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, με ανακοίνωση του το Πεντάγωνο ανέφερε πως η απόφαση για την αποστολή των επιπλέον δυνάμεων στην αεροπορική βάση αλ Τακαντούμ στην επαρχία Άνμπαρ δεν σηματοδοτεί μια αλλαγή της φύσης της αποστολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά απλώς μια επέκτασή της. Σημειώνεται επίσης το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψη της περιοχής από το Ραμάντι έως την Φαλούτζα.

phgh:onalert

Η απόφαση του ΣΑΓΕ που οι υπουργοί του ΥΠΕΘΑ δεν γνωρίζουν! Τι προβλέπει;



Image
Μπορεί στα υπουργικά γραφεία -σε κάποια τουλάχιστον- του ΥΠΕΘΑ να αναμένουν τις θέσεις ,τις απόψεις και κυρίως την κοστολόγηση του πολυάριθμου -18 στελέχη- “ευρωπαϊκού επιτελείου” που θα συνοδεύσει τον Α/ΓΕΕΘΑ στις Βρυξέλλες, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων πάντως συνεδρίασαν και ενέκριναν ότι ζητά το ΓΕΕΘΑ. Και το κυριότερο αποφάσισαν ότι η πολιτική ηγεσία δεν χρειάζεται να ενημερωθεί.

Απ΄ αυτή την άποψη η δημοσιοποίηση της απόφασης από το onalert.gr θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμη για τους υπουργούς του ΥΠΕΘΑ! Γιατί όπως προκύπτει από τις κοινοποιήσεις της απόφασης του ΣΑΓΕ, στα υπουργικά γραφεία δεν έχει σταλεί!

Η απόφαση του ΣΑΓΕ έχει ημερομηνία 9 Ιουνίου και επικυρώνει όσα είχαν αποφασιστεί σε συνεδρίασης της 25ης Μαίου. Σ΄ αυτήν είχε αποφασιστεί η “σύσταση 12 επιπλέον θέσεων στρατιωτικού προσωπικού ,του εθνικού επιτελείου ,το οποίο θα στηρίξει το έργο του Έλληνα προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ”.

Μ΄ εκείνη την απόφαση είχαν εγκριθεί:


•Μία θέση συνταγματάρχη
•Τρεις θέσεις υπαξιωματικών “ως οδηγοί αυτοκινήτων ομάδας ασφαλείας”
•Επτά θέσεις υπαξιωματικών ως “φρουροί ομάδας ασφαλείας”
•Μία θέση υπαξιωματικού ΠΝ ως βοηθός τμήματος υποστήριξης.

Στο τέλος της απόφασης όπως θα διαβάσετε στα έγγραφα που δημοσιεύουμε επισημαίνεται ότι οι θέσεις αυτές “δεν θα συμπεριληφθούν στον ΠΟΥ 27/ΓΕΕΘΑ περί θερμοθετημένων εθνικών θέσεων εξωτερικού Μονίμων και Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών,λόγω της ιδιατερότητας σύστασής τους και του περιορισμένου χρόνου κάλυψής τους”!

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΟΥ 27/ΓΕΕΘΑ καταργούσε θέσεις εξωτερικού για λόγους οικονομίας. Να επισημάνουμε ότι οι θέσεις που ζητά να καλυφθούν το ΓΕΕΘΑ ΔΕΝ είναι θεσμοθετημένες. Και να αναρωτηθούμε τέλος αν δεν αρκούσαν τόσοι μήνες για να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται για τις θέσεις εξωτερικού; Η εκλογή του κ.Κωσταράκου στη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2014! Συνεπώς υπήρχε μάλλον άφθονος χρόνος για να γίνει η επιλογή στελεχών ορθολογικά.


Αυτό βέβαια που προκαλεί ερωτήματα είναι πως οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ουσιαστικά συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει λόγος ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας. Δεν γνωρίζουμε αν προφορικά, τηλεφωνικά έχει ενημερωθεί κάποιος από τους τρεις υπουργούς. Αυτός πάντως που πρέπει να βάλει υπογραφή για τους υπαξιωματικούς δεν γνωρίζει κάτι .

Γιατί όλη αυτή η φασαρία θα αναρωτηθούν κάποιοι. Γιατί ως γνωστόν εδώ και αρκετά χρόνια …λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Και είναι μάλλιν οξύμωρο σ΄ ένα κράτος που αρνείται να ρυθμίσει ένα απλό ασφαλιστικό θέμα χαμηλόβαθμων στρατιωτικών του χωρίς κόστος -καταταγέντες 1990-92- να αποφασίζεται έτσι απλά και γρήγορα αποστολή στο εξωτερικό στελεχών που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Εκτός από λεφτά δεν περισσεύουν και στελέχη.

Το ερώτημα για το οποίο ακόμη αναμένουμε απάντηση είναι γνωστό: πόσο θα μας κοστίσει η θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ; Τουλάχιστον οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων που συνεπέγραψα την απόφαση πιστεύουμε να ξέρουν το κόστος.


Η απόφαση της 9ης Ιουνίου και στη συνέχεια η απόφαση ΣΑΓΕ της 25ης Μαίου:














phgh:onalert