Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΤΡΙΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016)


12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25

Α Ι Χ Μ Α Λ Ω Τ Ο Ι


%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bc%ce%b1%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b9
«Aιχμάλωτη» τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2017 θα παραμείνει η χώρα μας, καθώς οι οριστικές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η ρύθμιση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, μετατίθε­νται για μετά τις γερμανικές εκλογές. Άνγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, φοβούμενοι την οργή των γερμανών ψηφοφόρων στις κάλπες, «παγώνουν» όλες τις διαδικασίες, αδιαφορώντας για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από κοινού με τους άλλους Ευρωπαίους έναντι της Ελλάδας. Και ενισχύουν με τον τρόπο αυτό το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, παρά τα εμπόδια που εγείρει συνεχώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Από την κυβέρνηση, μάλιστα, σημειώνουν ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τα εργασιακά, θα έχουν ρυθμιστεί μέχρι τις 26 του μήνα και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει το Eurogroup, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για την ίδια ημέρα. Σημαντικό ρόλο στη συμφωνία που θα γίνει για τα εργασιακά αναμένεται να διαδραματίσει η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις ύστερα από προσφυγή της διοίκησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και θα αποφευχθούν τελικά ακραία μέτρα.
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
«ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της χώρας μας –πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο– στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς ανακούφιση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Οι πιστωτές πιέζουν κατά τρόπο ασφυκτικό την κυβέρνηση για το θέμα του Υπερταμείου, ζητώντας να τεθούν υπό την κυριότητά του προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν όλο και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους. Η τελευταία απαίτησή τους αφορά την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, η αξία των οποίων υπερβαίνει το 1,5 δισ.
Ερωτηματικό παραμένει ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος, καθώς και ο βαθμός εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν παραμείνει ως έχει ή θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου ή θα αποχωρήσει εντελώς. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Αν θέλει, δηλαδή, να συνεχίσει να εμπλέκεται στα της Ευρώπης ή θα τηρήσει την προεκλογική του θέση περί απεμπλοκής των ΗΠΑ από όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο. Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα, επισήμανε η Άνγκ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Ωστόσο, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για απεμπλοκή του Ταμείου, με τον ESM (Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να αναλαμβάνει τον ρόλο του «ευρωπαϊκού ΔΝΤ». Με την προοπτική αυτή φέρεται να συμφωνεί και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι.
Ζητάνε δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα
Τώρα, ως προς το θέμα που έχει προκύψει με τις ενστάσεις που έχουν εγείρει οι ευρωπαίοι εταίροι σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, οι Βρυξέλλες απέστειλαν την περασμένη Πέμπτη το πλήρες ερωτηματολόγιο προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο. Και οι απαντήσεις της κυβέρνησης θα είναι δεσμευτικές για τον τρόπο διάθεσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η απά­ντηση του κ. Τσακαλώτου ήταν θέμα ημερών και ήταν πολύ πιθανό να έχει αποσταλεί το αργότερο μέχρι αύριο, Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Eurogroup οι περισσότερες αντιρρήσεις για τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα προήλθαν από την πλευρά της Γερμανίας, με την οποία συνέπλευσε πρωτίστως η Αυστρία και δευτερευόντως η Φινλανδία και η Σλοβενία. Υποστηρικτική προς την Ελλάδα ήταν η στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Κόντρα Κομισιόν – Τόμσεν
Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση εξελίσσονται στη σκιά της αντιπαράθεσης μεταξύ Κομισιόν και Π. Τόμσεν, ο οποίος με διαδοχικά άρθρα του στο διαδίκτυο και επικαλούμενος στοιχεία του ελληνικού προγράμματος επιμένει στην ανάγκη λήψης και νέων επώδυνων μέτρων στην Ελλάδα (περικοπές κύριων συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου ορίου κ.ά.). Η απαίτηση αυτή του εκπροσώπου του ΔΝΤ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, εκπρόσωπος της οποίας αμφισβήτησε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων που επικαλείται. «Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις και η αξιολόγηση των στοιχείων πιο χρήσιμο είναι να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Επικρίνοντας με τον τρόπο αυτό την επιλογή του Π. Τόμσεν να μεταφέρει δημόσια τις απόψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα.





hellasforce

ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ! ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ… ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ!


%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-600x276
Στις αρχές του νέου έτους, όπως όλα δείχνουν, θα εξαγγελθεί η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα που θα κινείται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Πρωταγωνιστές του εγχειρήματος – όποως γράφουν τα «Παραπολιτικά»- είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο Γιάννης Δατσέρης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο Παντελής Καψής. Οι προαναφερθέντες συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καταφέρνοντας να διατηρήσουν τις αλλεπάλληλες επαφές τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η πλέον κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή που έγινε την περασμένη Τετάρτη το πρωί σε σπίτι των νοτίων προαστίων, όπου οι «9» κατέληξαν σε συμφωνία τόσο επί των διαδικαστικών ζητημάτων όσο και επί των πολιτικών θέσεων.
Με βάση όλες τις πληροφορίες, στα μέσα Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει κείμενο με εκατοντάδες υπογραφές, το οποίο θα απευθύνει κάλεσμα προς το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη δημιουργία νέου φορέα. Το κείμενο θα υπογράφεται πιθανότατα από εν ενεργεία βουλευτές, από πρώην βουλευτές και πολιτευτές, από αυτοδιοικητικούς, από επιστήμονες, τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς, αλλά και από στελέχη της νεότερης γενιάς, μιας και ο στόχος των εμπνευστών της προσπάθειας είναι και να απευθυνθούν στις νεότερες ηλικίες. Επιπλέον, το εγχείρημα θα έχει πανελλαδική δικτύωση και, ως εκ τούτου, οι υπογραφές θα προέρχονται από όλους τους νομούς της Ελλάδας και όχι μόνο από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Με βάση τον σχεδιασμό, αναμένεται έως την άνοιξη η εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και η πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου. Το θέμα του επικεφαλής δεν απασχολεί προσώρας τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία και όλοι επισημαίνουν ότι το ποιος/α θα είναι ο επικεφαλής θα το αποφασίσουν οι πολίτες που θα προσέλθουν στην κάλπη και θα ψηφίσουν.
Πιθανό «όχι» από Φώφη
Βεβαίως, το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η απάντηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όταν θα γίνει το κάλεσμα για συμμετοχή στις διεργασίες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυρία Γεννηματά δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί στις προσπάθειες, απαντώντας αρνητικά -έως και απαξιωτικά -στην πρόσκληση. Αλλωστε, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις πρόσφατα έλεγε σε κλειστή συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι «ήταν παιδούλα όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία ήταν υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».
Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι οι συζητήσεις με το Ποτάμι και τις υπόλοιπες δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου έληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου υπάρχει διαρκώς ανοιχτή πρόσκληση. Τα προαναφερθέντα επιβεβαιώθηκαν και κατά την τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο πολιτικής απόφασης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε εντός του 2017 να πραγματοποιηθεί συνέδριο που «μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης». Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο θα αποφασιστεί στις αρχές του νέου έτους, χωρίς, ωστόσο, στην πολιτική απόφαση να υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα της ηγεσίας και της εκλογής από τη βάση.
Ο Βενιζέλος και οι άλλοι
Εκτός, βεβαίως, από την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι σαφές ποια στάση θα κρατήσουν στο κάλεσμα βουλευτές όπως ο Γιάννης Μανιάτης και η Χαρά Κεφαλίδου, οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (Διακουλάκης, Τούντας, Ιωακειμίδης, Αθανασόπουλος) και, βεβαίως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο τελευταίος αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα, καθώς δεν ανοίγει σχεδόν σε κανέναν τα χαρτιά του και ακολουθεί τον δικό του σχεδιασμό με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
«Ναι» από το Ποτάμι
Εν αντιθέσει με τη Συμπαράταξη και δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης μετέχει στις διεργασίες, το Ποτάμι θα αποδεχτεί ασμένως το κάλεσμα και θα ενταχθεί στις προσπάθειες. Αλλωστε, η πολιτική λογική λέει ότι ο κ. Θεοδωράκης θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, ποντάροντας στους πυρήνες που έχει το κόμμα σε όλη την Ελλάδα. Από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί αν ο κ. Θεοδωράκης θα επιλέξει να «διαλύσει» ή όχι το Ποτάμι.
Ο ρόλος Σημίτη
Ο κ. Κώστας Σημίτης, παρότι δεν εμπλέκεται άμεσα, έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των συζητήσεων. Τουλάχιστον δύο από τους βασικούς εμπλεκομένους τον επισκέπτονται στο γραφείο του και τον ενημερώνουν σε τακτά διαστήματα, ενώ οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές είναι «πολιτικά παιδιά του». Ο πρώην πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο, για αυτό και μιλάει πλέον δημοσίως για την ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος. Η έγνοια του κ. Σημίτη είναι η εμπλοκή σε κεντρικό επίπεδο νέων στελεχών και προσώπων, προκειμένου να μην περάσει προς τα έξω ότι η προσπάθεια ουσιαστικά στηρίζεται στο «παλαιό πολιτικό σύστημα». Για παράδειγμα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «στην πολύ ωραία εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία με ομιλητή τον Νίκο Χριστοδουλάκη, ο μέσος όρος ηλικίας του ακροατηρίου ήταν άνω των 60 ετών».




hellasforce

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!!!


germany-going-down-2215-ddees-art-immigrants-zionisms-weapon-of-european-genocide

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 666
Πολύ περίεργα πράγματα, με το νούμερο 666, εμφανίστηκαν στο τρομοκρατικό χτύπημα του Βερολίνου.
Η πινακίδα του φορτηγού που τραυμάτισε τους πολίτες του Βερολίνου είχε τα εξής νούμερα: ZGR US66 δηλαδή 6+6
12 σκοτώθηκαν δηλαδή 6+6
48 ήταν οι τραυματίες δηλαδή 6+6+6+6+6+6+6+6.
36 σταλθήκαν σπίτι γιατί δεν είχαν πολύ βαριά τραύματα δηλαδή 6+6+6+6+6+6
12 πολύ βαριά τραυματισμένοι έπρεπε να παραμείνουν στο νοσοκομείο δηλαδή 6+6
Οι σκοτωμένοι και οι τραυματισμένοι είναι συνολικά: 18 Χ 6 = 666 + 666 +666 + 666 + 666 +666
Χαιρετισμούς από το «σιωνιστικό τέρας».

Οι τζιχαντιστές μετά τη δολοφονία του ρώσου πρέσβη είχαν διαμηνύσει για νέες επιθέσεις κατά ρωσικών αποστολών


%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85
Η τρομοκρατική οργάνωση « Daesh » διακίνησε λίστα με ονόματα ρώσων διπλωματών που θα στόχευε ανά τον κόσμο αναφέρουν διάφορες εφημερίδες. Η βρετανική «The Sun» και η ρωσική « Nezavisimaya Gazeta » δημοσιοποιούν φωτογραφίες και έγγραφα με μηνύματα που ανάρτησε η οργάνωση στην αγγλική και στην αραβική που εμπεριέχουν διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων των ρωσικών πρεσβειών σε αρκετές χώρες.
%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στην Αρμενία, Ruben Safrastaan, εξήγησε σχετικά με τους καταλόγους αυτούς στην εφημερίδα: «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο συντάκτης αυτών των καταλόγων είναι οπωσδήποτε η Daesh, αλλά είναι σίγουρα μία από τις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. »
Η The Sun ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές διακίνησαν ένα PDF που περιέχει τις διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας των ρωσικών πρεσβειών μετά το σοκ της σφαγής του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα .Η ISIS υποκινεί αντίστοιχες επιθέσεις και καλεί σε περισσότερες επιθέσεις κατά των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για αυξημένα μέτρα φύλαξης των αποστολών του. addiyar 27.12.16 thesun dimpenews




hellasforce

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ…


ΜΙΑ ΟΝΤΩΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ, ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ ΓΕΝΝΑΙΑ ΤΟ 'Ο Χ Ι' !
ΜΙΑ ΟΝΤΩΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ, ΤΟΥ
ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ
ΥΠΗΡΞΕ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, ΠΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ ΓΕΝΝΑΙΑ ΤΟ ‘Ο Χ Ι’ !
Ο Εύριπίδης δίδασκε, ὅτι εἶναι εὐτυχής ὅποιος γνωρίζει Ἱστορία: «Ὄλβιος ὅστις Ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν». Καί ὁ ἱστορικός τῆς Ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀπό τούς Σταυροφόρους, Νικήτας Χωνιάτης ἀποκαλεῖ κατά τόν 13ο αἰῶνα μ. Χ. τήν Ἱστορία, ὡς τό «κάλλιστον ἄθλημα τῶν Ἑλλήνων».
2
3
Ὁ Μέγας Βασίλειος, στό περίφημο κείμενό του, «Πρός τούς νέους ὅπως ἄν ἐξ Ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων» ἀποδεικνύει τήν καλή γνώση τῆς Ἱστορίας καί χρησιμοποιεῖ παραδείγματα ἐγκράτειας ἀπό τή ζωή τοῦ Περικλέους, τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καί ἄλλων προσωπικοτήτων.
4
Ὁ δέ Ρήγας Βελεστινλῆς στά κείμενά του, λίγες δεκαετίες πρίν ἀπό τό 1821, προτείνει οἱ νέοι Ἕλληνες νά μαθαίνουν στό σχολεῖο, μεταξύ ἄλλων καί τά κείμενα τῶν ἀρχαίων Ἱστορικῶν συγγραφέων.
Φυσικά ἠ Ἱστορία καί γιά τούς νέους καί γιά τούς μεγαλυτέρους ἔχει ἀξία, ὅταν τήν χρησιμοποιοῦμε ὡς ἐργαλεῖο προσωπικῆς, κοινωνικῆς, ἐθνικῆς καί οἰκουμενικῆς βελτιώσεως καί γιά τήν ἀποφυγή λαθῶν τοῦ παρελθόντος.
Ἄν ἡ μελέτη της γίνεται μόνο, γιά νά ἐξιδανικεύουμε τό παρελθόν, ἤ καταντᾶ μία ἁπλῆ ἀπομνημόνευση, τότε μιλοῦμε γιά μουσειακή χρήση τῆς Ἱστορίας καί δέν ὠφελούμαστε.
Οἱ νέοι μας ἀναζητοῦν πρότυπα, ζωντάνια, ὅραμα, ἐλπίδα καί ἐμπνέονται ἀπό τήν αὐτοθυσία, ἀπό τόν ἡρωϊσμό τῶν πολεμικῶν, ἀλλά καί τῶν εἰρηνικῶν περιόδων.
Διότι Ἱστορία εἶναι ἡ ἀφήγηση καί τῶν εἰρηνικῶν, πολιτιστικῶν καί κοινωνικῶν ἐπιτευγμάτων. Ἡ ζωή καί ἡ προσφορά λ.χ. τῶν Ἐθνικῶν Εὐεργετῶν εἶναι πρότυπο γιά τούς νέους.
5
Πρέπει νά βοηθήσουμε τούς νέους καί τίς νέες, νά προσεγγίσουν τήν Ἱστορία μέ τρόπο εὐχάριστο, ἐπαγωγικό, συμμετοχικό καί δημιουργικό.
Νά μήν περιμένουμε τά πάντα ἀπό τή σχολική διδασκαλία, διότι ὅταν κάτι εἶναι ὑποχρεωτικό καί ἐξεταζόμενο, δέν εἶναι πάντα εὐχάριστο.
Ξέρω ὅτι οι περισσότεροι ἐκπαιδευτικοί προσπαθοῦν νά διδάξουν ἐποικοδομητικά τήν Ἱστορία, ἀλλά δέν τούς βοηθοῦν οὐτε τά σχολικά ἐγχειρίδια, οὐτε τά ἐλλιπῆ ἐποπτικά μέσα, οὔτε τό ἀγχος τῶν μαθητῶν, οὔτε ἡ περιρρέουσα ἀτμόσφαιρα τοῦ καταναλωτισμοῦ καί τοῦ εὐδαιμονισμοῦ…
Ὅμως ἀξίζει νά κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια γιά νά δώσουμε στά παιδιά μας ἐθνική ταυτότητα, ἱστορική συνείδηση καί πρότυπα ζωῆς, γι’ αὐτό στή διδασκαλία τῆς Ἱστορίας ὀφείλουμε νά συμμετάσχουμε ὅλοι μας.
Ἑκπαιδευτικοί, γονεῖς, κληρικοί, κατηχητές, δημοσιογράφοι. Μακάρι νά βοηθήσει ἡ Πολιτεία βελτιώνοντας ὁρισμένα σχολικά βιβλία πού ἐπηρεάζονται ἀπό ξεπερασμένες ἰδεολογίες. Ἀλλά ἄς τό συνειδητοποιήσουμε, ὅτι στήν ἐποχή πού ζοῦμε ὅλοι πρέπει νά ἐπιστρατευθοῦμε γιά τήν ἀγωγή τῶν νέων.
Γιά νά ἔχουμε μία νέα γενιά μέ Ἑλληνορθόδοξη παιδεία, ὑγιῆ πατριωτισμό, δημιουργική κατανόηση τοῦ παρελθόντος καί γιά νά μήν ἀφήσουμε τά παιδιά μας στήν προπαγάνδα τῶν τουρκικῶν τηλεοπτικῶν σειρῶν, τῶν παραθρησκειῶν καί τῶν ναρκωτικῶν τοῦ σώματος καί τῆς ψυχῆς…
Καταθέτω, λοιπόν, τίς ἀκόλουθες σκέψεις καί προτάσεις:
Α) Νά ἐξηγοῦμε στούς νέους, ὅτι πολλές φορές ἡ Ἱστορία πέφτει θῦμα διαστρεβλώσεων καί ἰδεολογικῶν ἑρμηνειῶν.
Παλαιότερα εἴχαμε τήν προσπάθεια τῶν μαρξιστῶν νά τά ἑρμηνεύσουν ὅλα μέ ὑλιστικά, ταξικά καί οἰκονομικά κριτήρια. Τώρα ἔχουμε τήν ἀπόπειρα ὁρισμένων δῆθεν ἱστορικῶν νά ἐξωραΐσουν τήν Τουρκοκρατία, νά καταργήσουν μάρτυρες καί ἥρωες μέ ἐπιδίωξη νά … ἐξομαλυνθοῦν οἱ Ἐλληνοτουρικές σχέσεις.
Ἄς ποῦμε ξεκάθαρα στά παιδιά μας, ὅτι οἱ πολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει νά μένουν μακρυά ἀπό τήν Ἱστορία, γι’ αὐτό νά ἐνθαρρύνουμε τούς νέους νά ἀναζητοῦν τίς πηγές.
Ἱστορία ἀληθινή, εἶναι ἡ μελέτη τῶν πηγῶν κάθε ἐποχῆς. Ἀπομνημονεύματα, ἀρχεῖα, ἔγγραφα ἑλληνικά καί ξένα, κείμενα περιηγητῶν, διπλωματικά ἔγγραφα, ἀλληλογραφία προσωπικοτήτων, ἐφημερίδες ὅταν ὑπάρχουν κ.λπ.
Αὑτά εἶναι πηγές καί ὄχι ἡ πολιτικοποιημένη ἄποψη ὁρισμένων συγχρόνων ἐρευνητῶν.
Β) Νά συνοδεύουμε τά παιδιά σέ Μουσεῖα, ἀρχαιολογικούς χώρους, τόπους μαχῶν, ἱστορικούς Ναούς καί Μονές. Νά ζ η τ ο ῦ μ ε ἀπό τό σχολεῖο, οἱ ἐκδρομές νά ἔχουν καί ἐθνογνωστικό περιεχόμενο, ὄχι ἁπλῶς ψυχαγωγικό…
6
Γ) Νά δωρίζουμε στά παιδιά βιβλία ἱστορικοῦ περιεχομένου ὅπως τῆς Πηνελόπης Δέλτα, τῆς Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη, τοῦ Τάκη Λάππα καί ἀλλων συγγραφέων. Ὑπάρχουν πολλά βιβλία γραμμένα μέ τρόπο λογοτεχνικό καί ὕφος γλαφυρό, πού θά ἑλκύσουν τό ἐνδιαφέρον τους.
Γιά τίς μικρότερες ἡλικίες συνιστῶ τά ΑΘΑΝΑΤΑ & ΑΞΕΧΑΣΤΑ ‘Κλασσικά Εἰκονογραφημένα’, μέ τά ὁποῖα μεγαλώσαμε καί ὁ γιός μου καί ἐγώ. Νά καθόμαστε ἀρκετή ὥρα μαζί τους καί νά τά διαβάζουμε ΜΑΖΙ !
7
Γ) Ἐπειδή ζοῦμε στήν ἐποχή τῶν ἠλεκτρονικῶν μέσων νά ἐντοπίσουμε ἱστοσελίδες μέ ἱστορικά θέματα στό Διαδίκτυο καί νά ἐνημερώσουμε σχετικά τούς νέους μας. Νά τούς ζητήσουμε φιλικά νά ακούσουμε μαζί μία ἱστορική ἐκπομπή, σέ ἕναν ἀπό τούς ἐκκλησιαστικούς ραδιοσταθμούς, ἤ νά δοῦμε κάτι σχετικό μέ τήν Ἱστορία στήν τηλεόραση καί στόν κινηματογράφο.
Δ) Νά τούς παρουσιάζουμε πρότυπα ἱστορικῶν μορφῶν πού ἦσαν σέ παιδική, ἤ ἐφηβική ἡλικία. Οἱ νέοι κολακεύονται καί συγκινοῦνται ὅταν ἀνακαλύπτουν ὅτι καί ἡ δική τους ἡλικία εἶχε συμμετυοχή στούς ἀγῶνες τοῦ Ἔθνους.
Ὁ Ὅρκος τῶν Ἀθηναίων Ἐφήβων, οἱ ἔφηβοι βαρκάρηδες στό πολιορκημένο Μεσολόγγι, τά νεαρά παιδιά τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγῶνος (ὅπως ὁ Ἀποστόλης καί ὁ Γιοβάν στά «Μυστικά τοῦ Βάλτου»), ὁ Εὐαγόρας Παλληκαρίδης καί ἡ μάχη τοῦ Παγκυπρίου Γυμνασίου, ἀπό τόν Κυπριακό Ἀγῶνα, αὐτά καί πολλά ἄλλα παραδείγματα, θά κάνουν τή νέα γενιά νά ἐνδιαφερθεῖ περισσότερο.
8
Ε) Στά κορίτσια νά τονίζουμε τόν ρόλο τῶν γυναικῶν, εἴτε πολεμικό (Σουλιώτισσες, Μπουμπουλίνα), εἴτε εἰρηνικό (δασκάλες στόν Μακεδονικό Ἀγῶνα, νοσοκόμες στούς πολέμους τοῦ 20οῦ αἰῶνος).
9
Πρωτίστως νά τούς θυμίζουμε ὅτι στά χέρια τους, θά ἀναθρέψουν τή νέα γενιά Ἑλλήνων καί ὅτι ἀξίζει νά ἔχουν ὡς πρότυπο τήν Σπαρτιάτισσα μάνα, αλλά καί τή μάνα τοῦ Γρηγόρη Αὐξεντίου. Γιά τά κορίτσια μας, προτείνω προφρόνως τό θαυμάσιο βιβλίο τῆς Ἄννας Μπαλῆ «Κάποιες δασκάλες κάποτε», ἀπό τίς εξαιρετικές ἐκδόσεις ‘ΠΕΛΑΣΓΟΣ’.
Στ) Μιλῶντας τους γιά τά ὅσα ὑπέστημεν, δηλαδή σφαγές, γενοκτονίες, έξισλαμισμούς, κατακτήσεις καί ἄλλα δεινά θά πρέπει νά ἐξηγοῦμε: Αὐτά ἔγιναν καί τά θυμόμαστε γιά νά μήν ἐπαναληφθοῦν.
Ὅμως ἐμεῖς ὡς Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι καί ὡς δημοκρατικοί πολίτες, δέν τρέφουμε αἰσθήματα μισαλλοδοξίας, ἤ ἐκδικητικότητος ἐνατίον ἄλλων λαῶν. Θέλουμε εἰρηνική συνυπαρξη, ἀρκεῖ νά τήν θέλουν εἰλικρινῶς και οἱ γείτονές μας. Οὐτε ὁ ρατσισμός, οὔτε ἡ ἡττοπάθεια ταιριάζουν στήν ἑλληνορθόδοξη ἀγωγή.
Z) Κάνω ἔκκληση στούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολῖτες καί σέ ὅλους τούς κληρικούς μας, νά προβάλουν περισσότερο τόν ἐθνικό καί ἱστορικό ρόλο τῆς Ἐκκλησίας μας.
Εἶναι ἀνάγκη στά Κατηχητικά καί σέ κάθε ἄλλη πνευματική δραστηριότητα, παραλλήλως πρός τή Χριστιανική ἀγωγή νά δίδεται καί ἱστορική ἀγωγή.
Ἀφοῦ ἡ Ἱστορία παραποιεῖται ἀπό τούς δῆθεν προοδευτικούς, ἄς δραστηριοποιηθεῖ περισσότερο ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία καί στόν τομέα αὐτό. Νά ξαναζωντανέψει μέ σύγχρονη μορφή τό Κρυφό Σχολειό.
H) Ἄς προσπαθήσουμε μέσα ἀπό τίς σελίδες τῆς Ἱστορίας, νά ἀντλήσουμε μηνύματα ἐλπίδος καί αἰσιοδοξίας στή σημερινή δύσκολη περίοδο τῆς κρίσεως. Νά διδάσκουμε στά παιδιά τά έλαττώματα τοῦ Ἔθνους, ὅπως ἡ Διχόνοια, ἀλλά νά ὑπογραμμίζουμε καί τά προτερήματα, τίς δυνατότητες ἐξόδου ἀπό κάθε κρίση, τήν ἱκανότητα ἐπιβιώσεως πού ἐπέδειξε ὁ Ἑλληνισμός τῆς Ἑλλάδος, τῆς Κύπρου, τῆς Β. Ἠπείρου, τῆς Μικρασίας καί τοῦ Πόντου καί τά Ἀπόδημα ἀδέλφια μας.
Εἰδικά σήμερα καλό εἶναι νά θυμίζουμε στούς νέους καί στίς νέες, ὅτι τά 100 χρόνια τῶν νικηφόρων Βαλκανικῶν Πολέμων μᾶς φέρνουν στόν νοῦ ἕνα θρίαμβο, τόν ὁποῖο ἐπέτυχε μία Ἑλλάδα μικρή καί μέ πενιχρά μέσα.
Μία χώρα πού εἶχε πτωχεύσει τό 1893 ἐπί Χ. Τρικούπη καί εἶχε ἡττηθεῖ στρατιωτικά τό 1897 ἀπό τούς Τούρκους. Μία ‘Ἑλλαδίτσα’ ὑπό Διεθνῆ Οἰκονομικό Ἔλεγχο (τρόϊκα τῆς ἐποχῆς), ἀλλά μέ πίστη στόν Θεό, στή διαχρονική συνέχεια τοῦ Ἑλληνισμοῦ, μέ πρότυπα ἡρώων ὅπως ὁ Παῦλος Μελᾶς. Μία Ἑλλάδα πού εἶχε γαλουχηθεῖ μέ τό ὅραμα τῆς Μεγάλης Ἰδέας.
Μία τέτοια Ἰδέα, χρειάζεται καί σήμερα στούς νέους μας. Ὄχι μέ ἐδαφικό περιεχόμενο, ἀλλά μέ πνευματικό. Ζητεῖται μία νέα εἰρηνική Μεγάλη Ἰδέα.
Καί ἄν δέν τήν ἔχουμε ἕτοιμη, νά τους τήν δώσουμε ἄς τήν βροῦν μόνοι τους οἱ νέοι Ἕλληνες καί οἱ νέες Ἑλληνίδες. Διδάσκοντάς τους τήν Ἱστορία μας θά τούς βοηθήσουμε να ὁραματισθοῦν ἐκεῖνοι, τήν νέα Μεγάλη Ἰδέα καί νά ξαναβρεῖ ἡ πατρίδα μας «τά φτερά τά πρωτεινά της , τά μεγάλα».

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΑΚΑΤΕΨΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΒΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ…


%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1975


%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83
Ο Στ. Παττακός δίνει τη δική του εκδοχή για το ποιος ευθύνεται για την εθνική τραγωδία της Κύπρου το 1974.

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΗΡΘΕ…


%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%83-%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b1%cf%83-%ce%b7%cf%81%ce%b8%ce%b5
ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ….