Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Απίστευτο! Η Ελλάδα χρεοκοπεί και τα κόμματα θησαυρίζουν με κρατικές επιχορηγήσεις!



corruptio

Η "Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΦΕΚ 956/Β/2015 που τιτλοφορείται «Κατανομή κρατικής οικονομικής ενίσχυσης έτους 2015 (α΄ δόση) στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων θα κατανεμηθούν για την τακτική χρηματοδότηση και την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς το ποσό των 6.330.000,00 ευρώ !!!
Το ποσό θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών, οικονομικού έτους 2015 και ειδικότερα τον Κ.Α.Ε. 2595 του Ειδ. Φορέα 07−130.
Ωστόσο, αναστέλλεται η καταβολή ποσού 451.950,36 ευρώ για την τακτική χρηματοδότηση και ποσού 90.390,07 ευρώ για οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς στο δικαιούχο κόμμα «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ –ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ήτοι εν συνόλω ποσού 542.340,43 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό παρακρατείται και θα καταβληθεί ατόκως στο δικαιούχο κόμμα σε περίπτωση συνδρομής των όρων της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 7 Α του Ν. 3023/2002, όπως ισχύει.
Φαίνεται πως, λεφτά υπάρχουν.
Ένα ποσό που θα μπορούσε να δώσει ανάσα σε μισθους, συντάξεις, σε οφειλές δημοσίου, σε επιδόματα ανεργίας, δίνεται στα κόμματα.










pinakas

phgh:voice news

Σε επιφυλακή τίθεται η κυβέρνηση με εντολή του Τσίπρα: «Να μην λείψει κανείς εκτός Αθηνών»


tsipras

Για το τριήμερο αναμένει εξελίξεις το Μαξίμου, ακόμη και για το ενδεχόμενο να είναι έτοιμο το κείμενο συμφωνίας και θέτει σε ετοιμότητα ακόμα και χαμηλόβαθμους υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση συναγερμού αφού έχει δοθεί εντολή να μην φύγει κανείς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εκτός Αθηνών αφού οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Τόσο σύμβουλοι υπουργών όσο και χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι έχουν πάρει σαφείς οδηγίες να είναι στην Αθήνα αφού όλοι κάτι περιμένουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όπου αναφέρουν ότι μέσα σε αυτές τις 72 ώρες υπάρχει το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση το σχέδιο της για συμφωνία.
Πολλά ποντάρει επίσης στην τριμερή της Δευτέρας που θα γίνει στην G7 ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
Ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους Θεσμούς έχει ετοιμαστεί από το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο κείμενο που βρίσκεται σε επεξεργασία, γίνεται η καταγραφή όλων των σημείων που ως τώρα έχει υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, ενώ τα «αγκάθια» αξιολογούνται και τοποθετούνται σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Αυτά είναι ο ΦΠΑ, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα εργασιακά – ασφαλιστικά.
Για ορισμένα από αυτά θα επιδιωχθεί η υπέρβασή τους με πολιτική απόφαση, ενώ κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα εργασιακό και ασφαλιστικό, θα προτείνεται η ανάληψη δεσμεύσεων για συζήτηση και διαπραγμάτευση αργότερα μέσα στο 2015.
Στο Brussels Group θα δοθεί το κείμενο και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν στην τελική του μορφή. Αξίζει να αναφερθεί ότι πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το κοινό κείμενο να είναι έτοιμο την Κυριακή.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα να υπάρξει αυτή η κατάληξη έτσι ώστε τα σημεία διαφωνίας να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην τριμερή Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ την προσεχή Δευτέρα, όπου όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να ληφθούν αποφάσεις στο υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενήμερο φαίνεται να είναι το Brussels Group για τη σύνταξη του κειμένου και για τα σημεία στα οποία έχει υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία όπου ζητείται η γνώμη και των Θεσμών.
Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται (κάποιοι λένε πως είναι αποφασισμένο) να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται με τα σημεία συμφωνίας και τις διαφωνίες όπως θα έχουν αποτυπωθεί λίγο πριν τη δημοσιοποίηση.

phgh:voice news

Μαθητικοί Αγώνες Στίβου Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων


Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων διοργανώνει την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 18.00 αγώνες στίβου για τους μαθητές-τριες των δημοτικών σχολείων του Δήμου.
Σκοπός είναι η καλλιέργεια των Αθλητικών Αξιών του Ολυμπιακού Ιδεώδους και η προαγωγή του Φίλαθλου Πνεύματος
Δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να συμμετάσχουν σε Αθλητικούς Αγώνες Στίβου αλλά και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν , να έλθουν σε επαφή μεταξύ τους, να γνωριστούν και να αναπτυχθεί ανάμεσα τους η ιδέα του «Εύ Αγωνίζεσθαι» ώστε μέσα από την άμιλλα, την ομαδικότητα, την προσπάθεια, την φιλία και τη συνεργασία να νιώσουν τη γοητεία , την ομορφιά και το μεγαλείο του Αθλητισμού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι ληστές του Διστόμου

Συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και των ΕΚΑΜ στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου Βόλου, οι καταζητούμενοι ληστές
Συμμετέχουν άνδρες της ΕΚΑΜ και ένα ελικόπτερο - Οι ληστές κινούνταν στις παρυφές της τρομοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν σχέσεις με τον Νίκο Μαζιώτη
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη κακοποιών στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου στον Βόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επιχείρηση έχουν συλληφθεί ο Γιώργος Πετρακάκος και ο Σπύρος Χριστοδούλου, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ληστεία του Διστόμου, και οι οποίοι παραδόθηκαν στους άντρες της ΕΚΑΜ, ενώ ο τρίτος ληστής Σπύρος Δραβίλας φέρεται να αντιστάθηκε κατά την επιχείρηση και να πυροβόλισε κατά των αστυνομικών.



Οι ληστές του Διστόμου: Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος και Σπύρος Δραβίλλας
Οι κακοποιοί είχαν χτυπήσει την Εθική Τράπεζα στην πόλη της Βοιωτίας και θεωρούνταν συνεργάτες του Μαζιώτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τρίτος ληστής, ο Σπύρος Δραβίλλας, είναι νεκρός.
Την επιχείρηση έχουν αναλάβει άνδρες των ΕΚΑΜ και συμμετέχει επίσης το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η έφοδος των ανδρών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας έγινε σε μεζονέτα στην περιοχή Χρυσή Ακτή της Νέας Αγχιάλου, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι τρεις ληστές. Στο σπίτι βρέθηκαν όπλα και τρία αυτοκίνητα, ενώ η αστυνομία αναζητά και ένα κλεμμένο φουσκωτό.

phgh:Permissos press

Επίτιμος δημότης Σπάρτης ανακηρύχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος



Ο κ. Παυλόπουλος παρέστη στη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ευσταθίου στην Σπάρτη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ως εντολή εκπλήρωσης εθνικής αποστολής, για διαφύλαξη και υπεράσπιση των εθνικών δικαίων της χώρας και την αδιατάρακτη πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ότι εκλαμβάνει την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Σπαρτιατών, κατά την ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης, στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης.
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως η Σπάρτη έδωσε για τον Ελληνισμό δύο φορές δείγματα αυτοθυσίας και υψηλών ιδανικών.  Την πρώτη φορά με τον Λεωνίδα και τους τριακόσιους στις Θερμοπύλες, απέναντι στους Πέρσες και τη δεύτερη φορά με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο απέναντι στον Μωάμεθ. Επισημαίνοντας, πως και στις δύο περιπτώσεις οιονεί ρίζα της αυτοθυσίας, είναι η εντολή της Σπαρτιάτισσας μάνας στον στρατιώτη γιό της, παραδίδοντάς του την ασπίδα, «Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς».
Υπογράμμισε δε, ότι εκλαμβάνει την ανακήρυξή του ως εντολή κατά τις επιταγές του Συντάγματος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, «σύμφωνα με την οποία έχω ιερό χρέος να υπερασπισθώ, δίχως παρεκκλίσεις κι εκπτώσεις, πρώτον, τα εθνικά μας θέματα και τα συνακόλουθα εθνικά μας δίκαια, όπως αυτά καθορίζονται με βάση το ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο του Ελληνισμού. Και, δεύτερον, την αδιατάρακτη πορεία της Χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πορεία, η οποία συνδέεται αναποσπάστως και με τον συνεχή αγώνα όλων εκείνων που σέβονται την ευρωπαϊκή προοπτική για την τελική θεσμική, πολιτική και οικονομική της ενοποίηση, πάνω στους τρεις πυλώνες τους οποίους σμίλεψαν οι ιδρυτές της.  Ήτοι τους πυλώνες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης».
Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης  στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο στην πόλη των Δωριέων την ιστορική Σπάρτη, υπογράμμισε πως την ιστορική αλήθεια σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είμαστε υποχρεωμένοι να διδάξουμε στα παιδιά μας, γιατί αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά,  να αποκτήσουν οι γενιές που έρχονται πολύ πιο ώριμους από εμάς πολίτες.
Στην τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Σπάρτης, έδωσαν το παρών, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης Ευστάθιος, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλη τη Λακωνία και πλήθος πολιτών.
Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σπάρτης, επισκέφθηκε την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης, όπου ξεναγήθηκε στο τμήμα που βρίσκεται το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου με προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Λάκωνα ποιητή.

phgh: h kathimerini

Γι’ αυτό τρέμει ο Ομπάμα το Grexit – Η «Μικρή» Ελλάδα μπορεί να διαλύσει την Αμερικανική Αυτοκρατόρια


Γι' αυτό τρέμει ο Ομπάμα το Grexit
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αγαπάνε την Ελλάδα… Την θέλουν απλά υποχείριο τους όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια… Και γι’ αυτό επιθυμούν διακαώς να υπάρξει τώρα μια συμφωνία με την Ευρώπη, αφού τρέμουν όσο κανείς άλλος στον Πλανήτη το ενδεχόμενο ενός Grexit
Και μόνο στη σκέψη, ο Ομπάμα έχει τρομοκρατηθεί, αφού μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά η «Μικρή» Ελλάδα μπορεί να βάλει οριστικά τέλος στην Αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τον τρόμο του προέδρου των ΗΠΑ, αποκαλύπτει χαρακτηριστικά ο Dr. Paul Craig Roberts «Μέχρι πρότινος η Ουάσινγκτον είχε πάρει όλα τα ρίσκα και έβαλε εναντίον της Ρωσίας. Είχε υπολογίσει τον Κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία, τη διάλυση των πολύ κερδοφόρων οικονομικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, και την ανανέωση του Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία. Τώρα κοιτάξτε, οι μπάσταρδοι τα πήραν όλα πίσω. Γιατί η Ουάσιγκτον κάνει αυτό;
Μπροστά υπάρχει η αποσύνθεση της αυτοκρατορίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ευρωπαϊκή χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και η αμερικανική αυτοκρατορία τελειώνει. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Τώρα βλέπουμε ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η χώρα – θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα.
Αν οι Έλληνες πουν, «Κοίτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν δίνουν δεκάρα για εμάς? Πρόκειται να μας χώσουν ακόμα πιο κάτω στο έδαφος. Έτσι και εμείς αποχωρούμε», και στη συνέχεια στραφούν προς τη Ρωσία, αυτό θα σημαίνει και το τέλος της αυτοκρατορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΞΕΛΑΣΠΩΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ


phgh: hellasforce.com


AΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΣΟΚ:Έρχεται το Σεπτέμβριο του 2015;




Αναλυτές της Wall Street έχουν συλλογιστεί το μυστήριο του τι φαίνεται στους οικονομικούς κύκλους των επτά ετών.
Έχουν, επίσης, αναρωτηθεί γιατί φαίνεται να έρχονται το Σεπτέμβριο...

Σύμφωνα με προφητείες αυτή η Shemitah “οικονομική κατάρρευση” είναι η τρίτη σφραγίδα της Αποκάλυψης...


Αυτή η κρίση είναι μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση και δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ αν και ξεκινά από κει. Σύμφωνα με τη βιβλική αυτή απόφαση, η οικονομική κατάρρευση πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δείτε το βίντεο:






Λειτουργία στην Αγια Σοφιά το 1919,από στρατιωτικό ιερέα.Ένα άγνωστο ντοκουμέντο.Βίντεο

Image
Η ιστορία είναι μάλλον άγνωστη στους 
 περισσότερους.Όλοι πιστεύουμε ότι η τελευταία Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά έγινε λίγες ώρες πριν από την Άλωση.Όμως υπήρξε άλλη μία,την οποία την έκανε στρατιωτικός ιερέας το 1919!

Δείτε την εκπληκτική ιστορία στο βίντεο
 
Ένας στρατιωτικός ιερέας από το Ρέθυμνο ,ο Λευτέρης Νουφράκης τον Ιανουάριο του 1919 υπηρετούσε στη Β΄Ελληνική Μεραρχία του εκστρατευτικού σώματος που πήγαινε στην Ουκρανία.Η Μεραρχία στάθμευσε για λίγο στην Κωνσταντινούπολη.Ο παπά Λευτέρης και μια ομάδα αξιωματικών το πήραν απόφαση και παρά τις αντιδράσεις το έκαναν.Στην Άγια Σοφιά,τον Ιανουάριο του 1919 έκαναν Θεία Λειτουργία.



ΒΙΝΤΕΟ: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης


Image

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'.
Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

Το παρακάτω συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του National Geographic εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα του 1453.

Την Τρίτη το βράδυ, 29 Μαΐου, μεταξύ 01.00 και 02.00, εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση. Μόλις δόθηκε το σύνθημα η πόλη υπέστη συνδυασμένη επίθεση από τρεις πλευρές συγχρόνως. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να αποκόψουν τις υπόγειες σήραγγες απ' όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν κάτω από τα τείχη. Παρόλο που στις επιθέσεις ήταν περισσότεροι αριθμητικά, οι Βυζαντινοί τους απώθησαν αρκετές φορές προκαλώντας τους τρομερές απώλειες. Οι δύο πρώτες επιθέσεις αποκρούστηκαν. Όμως ο Μωάμεθ Β' οργάνωσε πολύ προσεκτικά την τρίτη και τελευταία επίθεση.

Με ιδιαίτερη επιμονή οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά του μέρους των τειχών το οποίο ήταν κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού (Πέμπτον), όπου πολεμούσε και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας. Ένας από τους κύριους υπερασπιστές της πόλης, ο Γενουάτης Ιουστινιάνι, τραυματίστηκε σοβαρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Αυτή η απώλεια υπήρξε ανεπανόρθωτη για τους Βυζαντινούς. Στα τείχη δημιουργούνταν συνεχώς ρήγματα και ο Αυτοκράτορας, πολεμώντας ως απλός στρατιώτης, έπεσε στην μάχη. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον θάνατο του και για τον λόγο αυτό ο θάνατός του έγινε γρήγορα θέμα ενός θρύλου που έχει συσκοτίσει την ιστορική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών, παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικύκλωσαν τους αμυνόμενους.

Η πολιορκία κράτησε περίπου 3 μήνες και, τελικά, ο σημαντικά ισχυρότερος Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα). Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στην πόλη, αρχίζοντας μαζικές λεηλασίες. Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών κατέφυγε στην Αγία Σοφία, ελπίζοντας να βρει εκεί ασφάλεια. Αλλά οι Τούρκοι διέρρηξαν την κεντρική πύλη και όρμησαν μέσα στην εκκλησία όπου έσφαξαν το πλήθος. Την ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, ή πιθανόν την επόμενη, ο Σουλτάνος εισήλθε επίσημα στην πόλη και πήγε στην Αγία Σοφία, όπου και προσευχήθηκε. Κατόπιν ο Πορθητής εγκαταστάθηκε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα των Βλαχερνών.

Βικιπαίδεια


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Οι Πρωταγωνιστές της Άλωσης- Παλαιολόγος και Μεχμέτ ο Πορθητής- ο Λουκάς Νοταράς

29 Μαίου 1453 οι τελευταίες ώρες της Βασιλεύουσας - Μια ιστορία θάρρους και προδοσίας (ΜΕΡΟΣ 1)




1204 η Άλωση που γονάτισε την Βυζαντινή αυτοκρατορία-Η Πόλη έπεσε στους σταυροφόρους σχεδόν αμαχητί


Image
Στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επάνω στον γυναικωνίτη, κάτω από ένα παράθυρο που σήμερα βλέπει προς το Μπλε Τζαμί και κάποτε έβλεπε προς τον Ιππόδρομο, βρίσκεται στο μαρμάρινο πάτωμα, ένας τάφος. Αν δεν ξέρεις που είναι μπορεί και να τον πατήσεις. Δεν ξεχωρίζει εύκολα. Είναι ένα απλό τετράγωνο 80Χ80 εκατοστών. Επάνω του είναι χαραγμένη μια νεκροκεφαλή και από κάτω της τα εξής: HENRICUS DANDOLO 41ος Δόγης της Γαληνότατης Αυτοκρατορίας της Βενετίας-21 Ιουνίου 1205.

Ο τάφος του 41ου Δόγη της Βενετίας είναι κενός από το 1261, όταν η Βασιλεύουσα έπεσε πάλι στα χέρια των Ορθοδόξων. Το πλήθος δεν ξέχασε τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για την μεγαλύτερη ληστρική επιδρομή, στην ιστορία του κόσμου,για τη χειρότερη λεηλασία που υπήρξε ποτέ σε κατάληψη εξ'εφόδου μιας πόλης και εισέβαλε στον ναό της Αγίας Σοφίας. Μαινόμενος και αφηνιασμένος ο κόσμος από τα όσα είχε υποστεί από το 1204 μέχρι το 1261, ανέβηκε στον γυναικωνίτη, έσπασε τον τάφο πήρε τα κόκαλα τα έκαψε και τα διασκόρπισε βρίζοντας και φωνάζοντας κατάρες, στον Βόσπορο.
 
Το μίσος (δίκαιο σε πολλές περιπτώσεις) των ανθρώπων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για τους ομόθρησκους τους Δυτικούς Λατίνους και Φράγκους, θα παραμείνει άσβεστο για εκατοντάδες χρόνια και όταν κάποια στιγμή θα καταλαγιάσει, τη θέση του θα πάρει η άρνηση και η αμφιβολία για τις προθέσεις της Δύσης.

Πολλοί μελετητές ιστορικοί πιστεύουν ότι η λεηλασία που υπέστη η Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς το 1453, ωχριά μπροστά στη λεηλασία που οι (ξαναλέμε) ομόθρησκοι χριστιανοί σταυροφόροι, έκαναν το 1204. Οι Οθωμανοί σε πολλές περιπτώσεις σεβάστηκαν και τις ζωές των ανθρώπων και τις εκκλησιές και τα κτίρια. Οι Οθωμανοί δεν έβαλαν ποτέ πόρνες να γδυθούν, να χορέψουν και να κάνουν έρωτα ομαδικά με στρατιώτες πάνω στην Αγία τράπεζα της μεγαλύτερης εκκλησίας του κόσμου. Οι Λατίνοι και οι Φράγκοι τα έκαναν όλα.
 
Κατέσφαξαν αθώους νέους γέρους μικρά παιδιά, βίασαν γυναίκες, σύλησαν νεκροταφεία, έβαλαν πόρνες πάνω στην Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας, έβαλαν τα άλογα τους μέσα σε εκκλησιές και τις έκαναν στάβλους, άρπαξαν ιερά κειμήλια, έμπαιναν στα σπίτια δολοφονούσαν τον κόσμο και έκλεβαν τα χρυσαφικά. Ένας στρατός ισχυρός, πάνοπλος, διψασμένος για αίμα σάρκα και χρυσάφι. Ένας στρατός που η λέξη “ιπποσύνη” και “ιππότης” ήταν μόνο για τους τύπους.
 
Οκτακόσια χρόνια μετά, το 2001, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β στη συνάντηση του στην Αθήνα, με τον τότε Αρχιεπίσκοπο τον Μακαριστό Χριστόδουλο, εξέφρασε τη λύπη του για τις ωμότητες των Σταυροφόρων το 1204, οι οποίοι «εστράφησαν εναντίον των εν Χριστώ αδελφών μας». Το 2004 ο Πάπας ζήτησε πάλι ταπεινά “συγγνώμη”, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη συνάντηση τους στο Βατικανό.
 
Οι ωμότητες, οι κλεψιές, οι βιασμοί, οι δολοφονίες, και η για 57 χρόνια διακυβέρνηση και διοίκηση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους γονάτισε και ισοπέδωσε ανεπανόρθωτα την Πόλη των πόλεων. Ποτέ δεν κατάφερε να ορθοποδήσει και να ακμάσει όπως πριν. Από το1204 και μετά το Βυζάντιο καταστράφηκε οικονομικά και πληθυσμιακά συρρικνώθηκε. Το εμπόριο και οι πρώτες ύλες πέρασαν στα χέρια των Δυτικών, ενώ έχανε τη μία μετά την άλλη τις επαρχίες του που έπεφταν πια στα χέρια των Σελτζούκων και των Οθωμανών. Περίπου 200 χρόνια αργότερα θα προβάλει την ύστατη ηρωική αλλά και άνιση αντίσταση και θα καταληφθεί για πάντα το 1453.

Αυτά έγιναν από την πλευρά των Φράγκων. Οι ίδιοι οι Βυζαντινοί τι έκαναν για να αποτρέψουν τους σταυροφόρους; Ουσιαστικά τίποτε. Το αντίθετο. Τους ενθάρρυναν να έρθουν και να στρατοπεδεύσουν έξω από τη Βασιλεύουσα και ο ανταγωνισμός για την εξουσία και τον θρόνο ανάμεσα σε δύο διεκδικητές της δυναστείας των Αγγέλων, τον Αλέξιο Άγγελο και τον θείο του που ανέτρεψε τον πατέρα του Ισαάκιο Β, τον Αλέξιο Γ Άγγελο, ήταν καθοριστικός. Και όταν τα πράγματα ξεπέρασαν τα όρια και άρχισαν να μιλάνε τα όπλα, οι πανοπλίες, τα βέλη και τα σπαθιά, οι Βυζαντινοί δεν κράτησαν τις θέσεις τους στα θεοδοσιανά άπαρτα τείχη αλλά υποχώρησαν τρέχοντας. Έμεναν μόνο οι μισθοφόροι Βίκινγκς και Ρως, η επίλεκτη αυτοκρατορική φρουρά , οι πανύψηλοι Βάραγκοι με τα τεράστια τσεκούρια τους να “κατεβάζουν” τους πάνοπλους σταυροφόρους μέχρι που και αυτοί ηττήθηκαν και από τα θαλάσσια τείχη η Πόλη έπεσε.

Η τέταρτη σταυροφορία ξεκίνησε το 1198, όταν ο Πάπας Ιννοκέντιος ο Γ, άρχισε να συγκεντρώνει στρατό για την εκ νέου απελευθέρωση των Αγίων τόπων από τους μουσουλμάνους. Στην αρχή συνάντησε τη γενική αδιαφορία των εστεμμένων της Ευρώπης, που είχαν τα δικά τους προβλήματα να επιλύσουν. Τον επόμενο χρόνο, κάποιοι ευγενείς, κυρίως από τα εδάφη της σημερινής Γαλλίας, πείσθηκαν να συγκροτήσουν ένα εκστρατευτικό σώμα, με επικεφαλής τον Κόμη Τιμπό της Καμπανίας. Ο Τιμπό πέθανε τον επόμενο χρόνο και αρχηγός της Δ' Σταυροφορίας ανακηρύχθηκε ο κόμης Βονιφάτιος ο Μομφερατικός. Το σχέδιο προέβλεπε τη συγκέντρωση των Σταυροφόρων στη Βενετία και από εκεί με μισθωμένα πλοία από τους βένετους θαλασσοκράτορες, θα κατευθύνονταν στην Αίγυπτο, όπου θα άρχιζαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατάληψη της Ιερουσαλήμ.
 
Τη δύναμη των Σταυροφόρων συγκροτούσαν 33.500 άνδρες και 4.500 άλογα. Βρισκόμαστε στο 1200. Οι Βενετοί σκληροί διαπραγματευτές και αδυσώπητοι έμποροι, ζήτησαν 85.000 αργυρά μάρκα, τα μισά εδάφη που θα κατακτούσαν οι Σταυροφόροι και προθεσμία ενός έτους για τις ετοιμασίες της φιλόδοξης εκστρατείας. Το 1201 το μεγαλύτερο μέρος των Σταυροφόρων έφθασε στη Βενετία. Όμως, οι ηγέτες τους δεν τήρησαν τη συμφωνία και μόλις και μετά βίας συγκέντρωσαν 51.000 αργυρά μάρκα. Οι Βενετοί εξοργίσθηκαν και τους φυλάκισαν στο νησάκι Λίντο, έως ότου αποφασίσουν για την τύχη τους. Η τύχη της Σταυροφορίας κρεμόταν σε μια κλωστή.

Ο υπέργηρος και τυφλός Δόγης Ερρίκος Δάνδολος αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και να χρησιμοποιήσει τους Σταυροφόρους για τους δικούς του σκοπούς. Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής τους, ο Δόγης πρότεινε στους αρχηγούς των σταυροφόρων να επιτεθούν πρώτα στο λιμάνι της Ζάρας στη Δαλματία (σημερινή Κροατία), προκειμένου να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Η Ζάρα, που προμήθευε με ξυλεία τον στόλο του δόγη, είχε αποσκιρτήσει από τη Βενετία και βρισκόταν υπό την προστασία του βασιλιά των Ούγγρων Έμερικ. Οι κάτοικοί της ήταν χριστιανοί και μάλιστα καθολικοί.
 
Ο Πάπας Ινοκέντιος, απείλησε με αφορισμό όσους σταυροφόρους στραφούν εναντίον χριστιανών. Τη σχετική επιστολή του όμως, φρόντισαν να την κρατήσουν μυστική οι επικεφαλής της εκστρατείας. Η επιχείρηση τελικά πραγματοποιήθηκε. Η πόλη της Ζάρας καταλήφθηκε, ύστερα από σύντομη πολιορκία και ο Πάπας Ινοκέντιος Γ' πραγματοποίησε την απειλή του. Η λεηλασία ήταν απίστευτη και ήταν προάγγελος του τι θα ακολουθούσε...
 
Και από εδώ η ιστορία γυρνάει την πλάτη της στην Πόλη. Ο αρχηγός των Σταυροφόρων Βονιφάτιος ο Μομφερατικός δεν πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά της Ζάρα, φοβούμενος ίσως τις παπικές κυρώσεις. Πήγε λοιπόν να επισκεφθεί τον εξάδελφό του Φίλιππο της Σουηβίας, ο οποίος φιλοξενούσε τον συγγενή του βυζαντινό πρίγκηπα Αλέξιο Άγγελο, γιο του ανατραπέντος αυτοκράτορα Ισαάκιου Β' Άγγελου. Ο Αλέξιος Άγγελος ζήτησε βοήθεια από τον Βονιφάτιο για να ανατρέψει τον θείο του αυτοκράτορα Αλέξιο Γ' Άγγελο και να επαναφέρει στον θρόνο τον τυφλό πατέρα του. Στα ανταλλάγματα που προσέφερε ήταν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, στρατιωτικές δυνάμεις για την ενίσχυση της εκστρατείας των Σταυροφόρων στην Αίγυπτο και την υποταγή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στον Πάπα.!!!

Ο Βονιφάτιος άλλο που δεν ήθελε και τελικά μαζί με τον Αλέξιο πήγαν στην Κέρκυρα όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι δυνάμεις των σταυροφόρων μετά τη Ζάρα και αφού ανέλυσε στους άλλους αρχηγούς τις προτάσεις του νεαρού Αλέξιου, ξεκίνησαν οι γαλέρες του Θανάτου για την Κωνσταντινούπολη. Ο Δόγης σε μια σκοτεινή γωνιά της σκηνής που γινόταν το πολεμικό συμβούλιο, έτριβε από χαρά και ικανοποίηση τα χέρια του. Η Βενετία θα επέκτεινε το εμπόριο της στην Ανατολή και θα τσάκιζε μια και καλή του “υπερόπτες Βυζαντινούς”.
 
Ο στόλος των Ενετών και Σταυροφόρων έφθασε προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου του 1203. Οι νεοφερμένοι έμειναν κατάπληκτοι από όσα έβλεπαν τα μάτια τους: «Δεν μπορούσαν να φαντασθούν ότι υπήρχε στον κόσμο τόσο οχυρή πόλη. Είδαν τα υψηλά τείχη, τους ισχυρούς πύργους, τα θαυμαστά παλάτια, τις μεγάλες εκκλησίες, που ήταν τόσες πολλές ώστε κανείς δεν θα το πίστευε αν δεν τις έβλεπε με τα μάτια του. Το μήκος της, το πλάτος της, έδειχναν πως ήταν βασιλεύουσα». Με τα λόγια αυτά περιγράφει τις πρώτες του εντυπώσεις ο ιστορικός και εκ των ηγετών της Σταυροφορίας Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος.

Αρχικός τους στόχος ήταν να αποκαταστήσουν στον θρόνο τον Ισαάκιο Β' Άγγελο. Οι κάτοικοι της Πόλης τους υποδέχθηκαν εχθρικά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Αλέξιου Άγγελου. Στις 17 ιουλίου οι Σταυροφόροι αποβιβάσθηκαν στη στεριά και επιτέθηκαν από τη νοτιοανατολική πλευρά της Πόλης. Έβαλαν μία μεγάλη φωτιά, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Πόλη. Οι κάτοικοι στράφηκαν κατά του αυτοκράτορα Αλέξιου Γ' Άγγελου, ο οποίος έφυγε την ίδια νύχτα από την Πόλη. Ο Ισαάκιος Β' Άγγελος αφέθηκε ελεύθερος και αποκαταστάθηκε στο θρόνο του. Την 1η Αυγούστου ο γιος του Αλέξιος Άγγελος αναγορεύθηκε σε αυτοκράτορα, ως Αλέξιος Δ' Άγγελος. Το Βυζάντιο βρισκόταν και πάλι σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, αφού υπήρχαν δύο νόμιμοι αυτοκράτορες (Αλέξιος Γ' Άγγελος και Αλέξιος Δ' Άγγελος).
Ο νέος ηγεμόνας βρήκε τα ταμεία άδεια και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις του προς τους Σταυροφόρους. Διέταξε τότε να καταστραφούν εικόνες και αντικείμενα λατρείας, μόνο και μόνο για να πάρει τον χρυσό και τον άργυρο που περιείχαν. Ο λαός εξαγριώθηκε και θεώρησε ιεροσυλία την απόφαση αυτή του αυτοκράτορα. Ο αυλικός Αλέξιος Δούκας, γνωστός και ως Μούρτζουφλος, εξαιτίας των πυκνών φρυδιών του, εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση. Τον ανέτρεψε και τον στραγγάλισε. Ο Αλέξιος Δούκας ανέβηκε στο θρόνο ως Αλέξιος Ε'. Ο πρώην αυτοκράτορας Ισαάκιος Β' Άγγελος πέθανε ύστερα από λίγο, από φυσικά αίτια.


Στο προστώο του ναού του Αγίου Μάρκου, βρίσκονται τα τέσσερα χαλκόχρυσα άλογα που ο Μέγας Κωνσταντίνος έφερε στην Κωνσταντινούπολη και το 1204 τα έκλεψαν οι Βενετοι
 
Όταν οι σταυροφόροι κατάλαβαν ότι τα ταμεία ήταν άδεια και δεν επρόκειτο να πληρωθούν, άφρισαν. Στις 8 Απριλίου του 1204 επιτέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για μια ακόμη φορά, προκειμένου να τιμωρήσουν τον δολοφόνο του Αλέξιου Δ' Άγγελου. Ο Αλέξιος Ε' αντέταξε ισχυρή άμυνα, με σύμμαχο τον άσχημο καιρό. Οι επιτιθέμενοι το θεώρησαν θεϊκό σημάδι και θέλησαν να λύσουν την πολιορκία. Οι καθολικοί κληρικοί που τους συνόδευαν κατόρθωσαν να τους πείσουν να παραμείνουν και να καταλάβουν την Πόλη, με τα επιχειρήματα ότι οι Βυζαντινοί είναι προδότες και δολοφόνοι επειδή σκότωσαν τον σεβαστό Αλέξιο Δ' και ότι είναι χειρότεροι από τους Εβραίους. Ο Πάπας Ινοκέντιος Γ', για μια ακόμη φορά, είχε διαμηνύσει στους Σταυροφόρους να μην επιτεθούν και να μην σκοτώσουν ούτε ένα χριστιανό, αλλά και πάλι η σχετική επιστολή του απεκρύβη από τους παπικούς απεσταλμένους.
 
Στις 12 Απριλίου1204, οι Σταυροφόροι πραγματοποίησαν την τελική τους έφοδο κατά της Κωνσταντινούπολης, βοηθούμενοι και από τον καλό καιρό. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος την είχε εγκαταλείψει κι έτσι την κατέλαβαν με σχετική ευκολία, παρά την αντίσταση της αυτοκρατορικής φρουράς, που την αποτελούσαν οι σκανδιναβοί Βάραγγοι. Για τρεις μέρες οι «Στρατιώτες του Χριστού» επιδόθηκαν σε παντός είδους βανδαλισμούς και φρικαλεότητες. Δεν δίστασαν να βεβηλώσουν ακόμη και ιερούς χώρους, ανεβάζοντας στον πατριαρχικό θρόνο μία πόρνη, σύμφωνα με τον ιστορικό Νικήτα Χωνιάτη. Όταν ο Πάπας έμαθε για τις βδελυρές πράξεις των Σταυροφόρων εξέφρασε την ντροπή και τον αποτροπιασμό του...
 
 
Βενιζέλος Λεβεντογιάννης

Ρωσία - Ουκρανία: Ποιος ο πραγματικός σκοπός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα


Image

H Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα και εκατοντάδες βαρέα όπλα, όπως άρματα μάχης και πυροβόλα, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. 
Αυτό μετέδωσε η δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς Μαρία Τσβέτκοβα, η οποία είδε και φωτογράφησε την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων την περασμένη Τετάρτη. Την ίδια ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει 250 αεροσκάφη και 700 βαρέα όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.

Ετοιμάζεται άραγε η Ρωσία να εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία;Σύμφωνα με την Τσβέτκοβα, «έχουν αφαιρεθεί τα διακριτικά τόσο από τα στρατιωτικά οχήματα όσο και από τις στολές των στρατιωτών». Αυτό είχε συμβεί και στην προηγούμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα δεν αναγνωρίζει. Η δημοσιογράφος του Ρόιτερς παρατήρησε επίσης ότι ο δρόμος από τη στρατιωτική βάση προς τα σύνορα με την Ουκρανία έχει πρόσφατα επισκευαστεί.

Τον περασμένο Αύγουστο, ρωσικά στρατεύματα και άρματα μάχης εισέβαλαν μυστικά στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχαναν έδαφος έναντι του ουκρανικού στρατού. Ενώ ισχύει σήμερα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, εκφράζονται φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να αξιοποιεί αυτή τη διακοπή των μαχών για να ενισχύει τις αυτονομιστικές δυνάμεις, ή ακόμη και να ετοιμάζει μια εισβολή.

Εξίσου πιθανό είναι πάντως οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις να μην αποτελούν μια προετοιμασία για εισβολή, αλλά να αποσκοπούν στην τρομοκράτηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Όπως έγραψε ο Τζούλιαν Μπαρνς στη Γουολ Στριτ Τζέρναλ, «αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι τέτοιες ασκήσεις χρησιμεύουν για την αποσταθεροποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης». Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Στόλτενμπεργκ δεν μίλησε για εισβολή.

Η αφαίρεση των διακριτικών από τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες μπορεί λοιπόν, με βάση αυτή την ερμηνεία, να εντάσσονται σε έναν ψυχολογικό πόλεμο ώστε να υπάρχει σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας. Αυτή η σύγχυση είναι ακριβώς που καθιστά τις ρωσικές προκλήσεις τόσο αποσταθεροποιητικές, αλλά και αποτελεσματικές. Με την έννοια αυτή, οι ηγέτες της Ουκρανίας είναι παγιδευμένοι σε αυτό που ο δημοσιογράφος Πέτερ Πομεραντσόφ αποκάλεσε «Αίθουσα με τους Καθρέφτες του Κρεμλίνου».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που ποινικοποιεί οποιαδήποτε αναφορά σε απώλειες ρώσων στρατιωτών σε καιρό ειρήνης ή στη συνεργασία πολιτών με τη ρωσική αντικατασκοπεία. Οι επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν ότι η Μόσχα προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να εμποδίσει οποιαδήποτε ενημέρωση για τη δράση της στην Ουκρανία.

Με βάση τον νέο νόμο, οι οικογένειες των ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία ή ακτιβιστές που ερευνούν τη μυστική δράση της Μόσχας θα κινδυνεύουν με κάθειρξη ως οκτώ ετών.

Πριν από λίγες ημέρες, συνεργάτες του δολοφονημένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση από την οποία προκύπτει ότι τουλάχιστον 220 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στην Ουκρανία. Μερικές ημέρες πριν δολοφονηθεί στο κέντρο της Μόσχας, τον Φεβρουάριο, είχε προειδοποιήσει ότι σκόπευε να διαφωτίσει τον ρωσικό λαό, αρχίζοντας από τις οικογένειες των στρατιωτών και των αξιωματούχων της ασφάλειας, για τις πραγματικές προθέσεις της χώρας του στην Ουκρανία.

«Τώρα, όποιος ερευνά τα στοιχεία για τους νεκρούς στρατιώτες μας θα πηγαίνει φυλακή», έγραψε στο Twitter o Ιλια Γιασίν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Νεμτσόφ και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Όπως επισημαίνει η Ολγα Ρομάνοβα, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ένας μπλόγκερ που θα γράψει για μια νεαρή χήρα που θρηνεί έχοντας παραλάβει ένα φέρετρο από το Ντονμπάς θα παραπέμπεται στη δικαιοσύνη».

Επισήμως, ο νόμος για τα κρατικά μυστικά της Ρωσίας αφορά μόνο συγκεκριμένους θεσμούς και πρόσωπα. Νομικοί όμως εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα χρησιμοποιηθεί για να φιμωθούν οι οικογένειες των ρώσων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία και τα μέσα ενημέρωσης που θέλουν να αναφερθούν στην ανάμιξη της Ρωσίας στον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Κίριλ Κοροτέεφ, ένα δικηγόρο από την οργάνωση «Μνήμη», ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκβιαστεί η οικογένεια ενός νεκρού ρώσου στρατιώτη. Με βάση τον νέο νόμο, θεωρείται επίσης κρατικό μυστικό οποιαδήποτε πληροφορία αφορά άτομα που αξιολογούνται με σκοπό τη στρατολόγησή τους στην αντικατασκοπεία ή άτομα που συνεργάζονται με όργανα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Πηγές: Vox, Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ.on alert

"Η Ρωσία μπορεί να πλήξει το ΝΑΤΟ μέσω Βαλτικής"


Image
Εάν η ρωσική οικονομία καταρρεύσει το τελευταίο χαρτί της Ρωσίας θα ειναι οι πρόσφατα εκσυγχρονισμένες ένοπλες δυνάμεις της. 
Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να "πλήξει" το ΝΑΤΟ μέσω της Βαλτικής.

Η επέκταση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της στην ανατολική Ουκρανία ηταν ένα τεράστιο λάθος, και η Ρωσία δεν ξέρει πώς να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση.

Η αντίσταση της ουκρανικής πλευράς ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’οτι περίμενε η Ρωσία,  αυτό σημαίνει ότι εαν η Ρωσία επιθυμεί να συνεχίσει την επίθεση της κατά της Ουκρανίας τότe θα πρέπει να στείλει στρατεύματα. Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως την επιβολή νέων κυρώσεων απο τη Δύση. Ο σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας της Λετονίας και πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Λετονίας δηλώνει στο DefenceMatters.org oτι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δημιουργήσει μια εικόνα για τον εαυτο του που πρακτικά τον εγκλωβίζει μη δίνοντας του την ικανότητα να υποχωρήσει. 



phgh:onaler

Σπίτια σε στρατιωτικούς! Που και σε ποιους θα δοθούν πως θα κατασκευαστούν


Image

Η επιχείρηση “Real estate” στις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινά. Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που έγινε το πρωί υπό την προεδρια του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί άμεσα στρατιωτικός φορέας ο οποίος θα αναλάβει την αξιοποίηση όλης της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ. Η αξιοποίηση δεν προβλέπει πώληση ακινήτων αλλά ενοικίαση η οποια για κάθε ακίνητο καθορίστηκε στο 5% της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου ετησίως.

Αξιοποίηση προβλέπεται ακόμη για εκτάσεις που ανήκουν στις ΕΔ αλλά και για κλειστά αεροδρόμια που μπορούν να δοθούν για εκμετάλλευση.
Πρώτος μεγάλος στόχος του ΥΕΘΑ
 είναι να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο της Μαλακάσας και να κατασκευαστεί εκεί ο πρώτος μεγάλος στρατιωτικός οικισμός. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή κατοικιών για περίπου 200 οικογένειες στρατιωτικών. Παράλληλα μ΄ αυτό δόθηκε εντολή να γίνει το ταχύτερο δυνατό σε εκτάσεις ακριτικών περιοχών.

Τους στρατιωτικούς οικισμούς σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Καμμένου θα αναλάβουν να τους κατασκευάσουν τα συνεργεία της νέας ΜΟΜΑ, αφού όπως λένε οι επιτελείς Καμμένου “εφόσον πρόκειται για στρατιωτικές εκτάσεις δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα”.

Το σχέδιο αξιοποίησης των αεροδρομίων που ανήκουν στην δικαιοδοσία των ΕΔ προβλέπει την “ηλεκτρονική δημοπράττηση” 22 κλειστών σήμερα αεροδρομιών. Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κάποιο ιδιώτη η προσφορά του θα δημοσιοποιείται άμεσα και σε διάστημα λίγων ημερών θα γίνεται μέσω του διαδικτύου η κατάθεση των προσφορών άλλων ενδιαφερομένων αν υπάρχουν. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη.

Στόχος του σχεδίου είναι να εισπράττονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ.
Που θα αποδοθούν αυτά τα χρήματα αν τελικά το σχέδιο πετύχει; Όλα τα χρήματα θα πάνε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του προσωπικού, λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ. 

phgh:onalert

Υπεπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο


Image
Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 2 F-16 και 4 F-4,, εισήλθε στις 14:32 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου. Ο σχηματισμός, αφού διασπάστηκε, πραγματοποίησε υπερπτήσεις ως ακολούθως:
στις 14:57 υπέρπτηση 4 F-4 άνωθεν ν. Ανθρωποφάγοι, στα 15.000 πόδια
στις 15:04 υπέρπτηση 2 F-16 άνωθεν ν. Μακρονήσι και ν. Ανθρωποφάγοι, στα 15.000 πόδια.
Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 15:12 νοτίως ν. Σάμου.
Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίστηκε και αναγνωρίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.


onalert

Στη Μόσχα ο Λαφαζάνης για... διαπραγματεύσεις - Ποιός είναι ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψής του;



Στη Μόσχα ο Λαφαζάνης για... διαπραγματεύσειςΓια τη Μόσχα αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα σενάρια για τον πραγματικό σκοπό της επίσκεψής του δίνουν και παίρνουν.
Εν μέσω κρίσιμων εικοσιτετραώρων για τη χώρα και την κυβέρνηση, χωρίς να έχει κλειδώσει η συμφωνία με τους δανειστές, και το ρευστό να στερεύει, ο κ. Λαφαζάνης ταξιδεύει για τη Ρωσία με εντολή του πρωθυπουργού για διαπραγματεύσεις. Σκοπός να βολιδοσκοπηθούν τα πιθανά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική πλευρά από τη Μόσχα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασύγκροτησης, διευκρινίζεται ότι στόχος του ταξιδιού είναι οι ενεργειακές συμφωνίες.
«Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός θα έχει σειρά επαφών για ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 
Συγκεκριμένα θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Στόρτσακ, με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, αλλά και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ».

29 Μαΐου 1453 - Η άλωση της Πόλης από τον οθωμανικό στρατό


29 Μαΐου 1453 - Η άλωση της Πόλης από τον οθωμανικό στρατό (vid)
Σαν σήμερα τα στρατεύματα του σουλτάνου Μωάμεθ Β' κατέλαβαν την Πόλη μετά από πολιορκία δύο μηνών. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς σηματοδότησε και επίσημα το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ουσιαστικά την αρχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διατηρώντας την ίδια πρωτεύουσα με παράφραση του ονόματός της. Πρόκειται για την δεύτερη Άλωση της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάληψη της το 1204 από τους Σταυροφόρους. Το χρονικό της Άλωσης Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα "φάντασμα" του ένδοξου παρελθόντος της. Το Βυζάντιο σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Η ύπαρξη "Ενωτικών" και "Ανθενωτικών" δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης. Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν "Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία". Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί. Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση "Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν". Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού. Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς. Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων. Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, 70 περίπου πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη. Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453 Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 1453 ~ Η Μηχανή... από KRASODAD Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ "αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης", όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής. Το 1456 ο Μωάμεθ Β' απέσπασε από τους Φράγκους την Αθήνα και λίγο αργότερα υπέταξε όλες τις ελληνικές περιοχές, όπως και την Πελοπόννησο. Ο Παρθενώνας, που τότε ήταν εκκλησία της Θεοτόκου, μετατράπηκε με διαταγή του ίδιου σε τζαμί. Το 1461, η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας περιήλθε στην εξουσία των Οθωμανών. Την ίδια χρονιά καταλήφθηκαν και τα τελευταία υπολείμματα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Η πτώση της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε την έναρξη της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα. Θρύλοι και παραδόσεις Ο τρόπος που θυσιάστηκε ο τελευταίος Αυτοκράτορας, καθώς και ότι δεν διασώθηκαν πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές του στο πεδίο της μάχης, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ποικίλους θρύλους με κυριότερο αυτόν του "μαρμαρωμένου βασιλιά" που περιμένει την στιγμή να ανακτήσει την Πόλη και την Αυτοκρατορία του. Μια λαϊκή χριστιανική παράδοση, αναφέρει ότι τη στιγμή που διέρρηξαν οι Τούρκοι την πύλη της Αγίας Σοφίας τελούνταν η θεία λειτουργία και ο ιερέας τη στιγμή που είδε τους μουσουλμάνους να ορμούν στο πλήθος των πιστών, εισήλθε και εξαφανίσθηκε μέσα στον τοίχο, πίσω από το Άγιο Βήμα, που άνοιξε μπροστά του κατά τρόπο μαγικό. Λέγονταν ότι όταν η Κωνσταντινούπολη θα επανέλθει στα χέρια των Χριστιανών, ο ιερέας θα βγει από τον τοίχο για να συνεχίσει την λειτουργία. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος στο ένα του χέρι είχε έξι δάχτυλα και αν βρεθεί κάποιος Έλληνας που έχει έξι δάχτυλα τότε θα ανακτήσει ( ο Κωνσταντίνος ) την Πόλη και την αυτοκρατορία του. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, ο Αμερικάνος ιστορικός Ε. Α. Γκρόσβενορ αναφέρει ότι στην συνοικία Αμπού Βέφα στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχε ένας χαμηλός ανώνυμος τάφος τον οποίο οι Έλληνες τιμούσαν ως τάφο του Κωνσταντίνου και τον χρησιμοποιούσαν κρυφά ως τόπο προσευχής. Όμως η Οθωμανική Κυβέρνηση επενέβη εκείνη την εποχή επιβάλλοντας ποινές και ερημώνοντας το μέρος. Σημειώνεται, ότι σαν σήμερα, 29 Μαΐου του 1924, ιδρύθηκε και η ΑΕΚ στην Αθήνα, από πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως όπως είναι το πλήρες όνομα της, έλαβε σαν έμβλημα της τον Δικέφαλο Αετό με χρώματα το χρυσό και το μαύρο, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. 

H ISIS ANATINAΞΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΣΥΡΙΑΚΗΣ ASHUR ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟΥ 3000 π.Χ



To Ισλαμικό Κράτος (Isis) διατείνεται ότι ανατίναξε τον αρχαιολογικό χώρο που συγκαταλέγεται στην παγκόσμια προστατευόμενη κληρονομιά της Unesco την αρχαία πρωτεύουσα των Ασσυρίων στο Ιράκ την Ashur κοντά στο Τικρίτ στην  επαρχία Salahuddin σύμφωνα με πολλές πηγές. Το Radio Free Iraq ανέφερε ότι μαρτυρίες που προέρχονται από κατοίκους της περιοχής καταγγέλουν ότι η εξτρεμιστική υπεροργάνωση κατέστρεψε τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στα 280 km βόρεια της Βαγδάτης στις όχθες του ποταμνόυ Τίγρη στη Μεσοποταμία.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Νομαρχιακού συμβουλίου της Salahuddin, Marwan al-Jabara δήλωσε στο al-Arabiya ότι «παγίδευσαν με εκρηκτικά και ανατίναξαν την ιστορική αυτή πόλη που καλείται  ‘Zakourat Ashur και χρονολογείται από το 3.000 π.Χ…..θέλουν να σβήσουν την ιστορία της χώρας»,  «.
Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το γερμανικό ειδησεογραφικό DPA, που επικαλείται ιρακινή πηγή ασφαλείας που ισχυρίζεται ότι οι τρομοκράτες «παγίδευσαν τq εξωτερικά τόξα-καμάρες και τις 4 εισόδους του πύργου και τις ανατίναξαν «.
Άλλα sites ειδήσεων αραβικά όπως το al-Baghdadia φαίνεται να επιβεβαιώνουν επίσης την είδηση επικαλούμενα κι αυτά πηγές της ασφάλειαςΗ είδηση αυτή ως τώρα δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή από το IBTimes.Η Ashur, γνωστή και ως Qal’at Cherqat, ήταν ο μόνος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που δεν είχε καταστραφεί από την ISIS  στο Ιράκ.
Η πόλη χρονολογείται από την 3η χιλιετία π.Χ και από τον 14ο ως και τον 9ο αι.π.Χ ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των ασσυρίων.Καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους αλλά αναβίωσε κατά την εποχή των Πάρθων.
Τον Απρίλιο οι τζιχαντιστάν κατεδάφισαν με μπουλντόζες την Nimrud και ανατίναξαν μέρος των ευρημάτων της ενώ νωρίτερα σε βίντεο παρουσίαζαν και την καταστροφή αρχαίων της Hatra που ιδρύθηκε από τους Σελευκίδες.(IBTimes UK 28/5/15)