Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Τώρα διάσπαση στην κυβέρνηση.....


diaspasi
Μεγάλη ένταση έχει προκαλέσει το άρθρο 52, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να υπάρξει αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις ελληνικές ζυθοποιίες, με τους ανθρώπους του κλάδου, αλλά και το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ να εκφράζουν εντόνως την διαμαρτυρία τους.
Πιο αναλυτικά, καυστικά ήταν τα σχόλια του Δημήτρη Πολιτόπουλου, προέδρου του συνδέσμου μικρών ανεξάρτητων ζυθοποιών Ελλάδος, ο οποίος επιτέθηκε στους πάντες και τα πάντα υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρόκειται να είναι ο "θάνατος" της ελληνικής ζυθοποιίας.
Συγκεκριμένα ο κ Πολιτόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Οι ελληνικές ζυθοποιίες είναι η κλειδοθήκη της ανάπτυξης της χώρας στον κλάδο του ζύθου και πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 52 που αυξάνει την φορολογία τους»
«Εγώ θα σας πως όχι μόνο τι λέει το άρθρο 52 αλλά και πώς αυτό έφτασε στην Βουλή, εδώ και χρόνια δεχόμαστε απειλές, εκβιασμούς και απόπειρες εναντίον μας...», τονίζοντας ότι «για αυτή την διάταξη δεν έγινε μαζί μας καμία διαβούλευση, ούτε καμία άλλη έστω ενημέρωση πριν την δούμε δημοσιευμένη στο σχέδιο νόμου».
Στο πλευρών των Ελλήνων παραγωγών φαίνεται πως είναι και το κόμμα των ΑΝΕΛ, αφού ο πρόεδρος της παράταξης Π. Καμμένος εξέφρασε εντόνως την διαφωνία του μέσω των social media, αναρτώντας το εξής tweet: «Η φορολόγηση της ελληνικής μπίρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο», ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης πρότεινε την απόσυρση της διάταξης, με σκοπό την αποφυγή μιας ενδεχόμενης καταψήφισης η οποία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση, εν όψη μάλιστα της αξιολόγησης για το 3ο μνημόνιο.
Όσον αφορά της ρύθμιση, τροποποιείται από 1-1-2016 το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπίρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.
Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται:
α) από το 50% στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 15.000-50.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
β) από το 50% στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 50.000-100.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
γ) από το 50% στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.




voice news

BOMBA: Το ΚΚΕ θέλει να μάθει για την προκαταβολή των 40 εκατ. δολαρίων.



kane
Τρείς βουλευτές του κόμματος ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Σταύρος Τάσσος
θέλουν μια απάντηση από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών για την προκαταβολή
των 40.εκατ. δολαρίων, ενώ η κυβέρνηση δίνει προκαταβολή 40 εκατ. για αναβαθμίσεις αεροσκαφών.
Οι συγκεκριμένοι τρείς βουλευτές λένε ότι με την συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης
καταπατούν τον λαό. Έδωσαν κάποια παραδείγματα όπως για τα φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν βάλει στα λαΪκά σπίτια, για την μείωση των κοινωνικών παροχών και το οικογενειακό επίδομα τέκνων
και άλλα...Το μόνο που μένει είναι να απαντήσουν στους τρείς βουλευτές για τα συγκεκριμένα ζητήματα.




voice news

ΚΚΕ: Έρχονται κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών


kkw
Τις μαζικές κατασχέσεις ακινήτων προβλέπει το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, καθώς σε πρόσφατη ανακοίνωσή του τονίζει πως η περιβόητη διαχείριση των κόκκινων δανείων πρόκειται να καταρρίψει τις όσες εγγυήσεις προστασίας υπάρχουν, με αποτέλεσμα τους «πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών».
Πιο αναλυτικά ο κ Περισσός ανέφερε ότι: «οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με χρήμα που θα κληθεί να πληρώσει -ως κρατικό χρέος- ο λαός», ενώ καλεί «τα λαϊκά στρώματα, μέσα απ’ τα συνδικάτα και άλλους λαϊκούς φορείς, να μην επιτρέψουν κανένα λαϊκό σπίτι να βγει στο σφυρί».
Τέλος υπογραμμίζει πως πρέπει: «να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης λαϊκής κατοικίας, για διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή δανείων, που αναγκάστηκαν να πάρουν οι λαϊκές οικογένειες για τις ανάγκες τους».




voice news

Βόμβα για το Βατικανό! Διέρρευσαν έγγραφα


bati
Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι δύο μέλη μιας επιτροπής που είχε συστήσει ο πάπας Φραγκίσκος προκειμένου να εξετάσει μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, ως ύποπτοι για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση συνελήφθη ο Ισπανός Ιερέας Λούθιο Άνχελ Βαγιέχο Μπάλντα, δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Βατικανού και η Ιταλίδα Φραντσέσκα Τσαουκί, ειδική στις δημόσιες σχέσεις.
Η κ. Τσαουκί αφέθηκε ελεύθερη σήμερα, αφού συμφώνησε να συνεργαστεί με την έρευνα. Οι συλλήψεις γίνονται λίγες μόλις ημέρες πριν από την κυκλοφορία βιβλίων από δύο ιταλούς συγγραφείς τα οποία, σύμφωνα με τους εκδότες τους, θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για σκάνδαλα του παρελθόντος στο Βατικανό.
Και οι δύο ήταν μέλη μιας επιτροπής την οποία συνέστησε ο Φραγκίσκος λίγο μετά την εκλογή του το 2013, προκειμένου να τον συμβουλεύσει για οικονομικές και γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού (Κουρία).




voice news

Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν τον ISIS στην Ελλάδα...


isil
Η συζήτηση και μόνο για το εάν θα φιλοξενήσουμε 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες θεωρείται αστεία, καθώς καμία πολιτική διαχείριση δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφική μας θέση. Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 2.000.000 Σύριους οι οποίοι περιμένουν να περάσουν απέναντι...
Το Ιράκ, το Ιράν, οι Κούρδοι αλλά και το Ισραήλ δεν φαίνεται να τους αφήνουν χώρο να πάνε προς τα εκεί, η δε Τουρκία δεν τους θέλει για να μείνουν εκεί. Μόνη οδός διαφυγής τους είναι η Τουρκία και από εκεί η Ελλάδα.
Ο Τσίπρας αποδεχόμενος να “φιλοξενήσει” 50,000 πρόσφυγες δημιουργεί ένα μεγάλο buffer zone από φανατικούς ισλαμιστές, όπως αυτά που διαλύονται στη Συρία, μέσα στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό... Διότι από τα τόσα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία είναι δεδομένο ότι βρίσκονται και πολλοί τζιχαντιστές οι οποίοι ξέφυγαν τελευταία στιγμή από τη ρωσική "λαίλαπα"...



voice news

Έκτακτο: Καταρρέει ο Στρατός...

neosyllektoi

Ούτε στολές στους νεοσύλλεκτους δεν μπορούν να δώσουν πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις... Σύμφωνα με τον Αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη "δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε καν τους νέους που θέλουν να διακόψουν την αναβολή τους και να καταταγούν αλλά είναι αδύνατον να τους δεχθούμε. Δεν έχουμε ούτε φαγητό, ούτε στολές να τους δώσουμε".
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: "O Κλάδος οφείλει τη μαχητική ικανότητά που εξακολουθεί να έχει στα μέλη και στελέχη του που έχουν σηκώσει τα μανίκια και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες". Ενώ πρόσθεσε ότι από τα 2.000 αιτήματα διακοπής αναβολής στράτευσης τελικά ικανοποιήθηκε μόνο το 10% γιατί δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν την κατάταξη των υπολοίπων!

Ένταση! Νέα πρόκληση της Αλβανίας...


proklhsh albanias
Η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις του Νικόλα Μάρκου, ο οποίος εμφανίζεται ως «ορθόδοξος ιερέας». Η Αρχιεπισκοπή καταγγέλει ότι στις  27 – 28 Οκτωβρίου 2015, επανήλθε σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς με ασυνάρτητες συκοφαντικές δηλώσεις ακόμη και αναιδών απειλών εναντίον της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και του Προκαθημένου της.

"1. Ο Νικόλα Μάρκου δεν έχει καμία σχέση με την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, την αναγνωρισμένη από το κράτος.
2. Ουδεμία Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε άλλη Εκκλησία στον κόσμο τον αναγνωρίζει ως κληρικό.
3. Ως αδίστακτος ιερόσυλος έχει σφετεριστεί παράνομα το ναό της Παναγίας στο Ελμπασάν, ο οποίος είναι πολιτιστικό μνημείο, και ανήκει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.
4. Για όσους γνωρίζουν τα θρησκευτικά θέματα, οι δηλώσεις του Νικόλα Μάρκου είναι γελοία φληναφήματα που επαναλαμβάνουν ανόητες φαντασιώσεις και εντελώς αβάσιμες συκοφαντίες. Τον χρησιμοποιούν ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, που έχουν πρόσβαση στα μέσα ενημερώσεως, για να κατηγορούν χωρίς καμιά αφορμή την Ορθόδοξη Εκκλησία και να συντηρούν μια εμπαθή ανθελληνική προπαγάνδα, η οποία προφανώς δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.




voice news

Τώρα! Alert στο Αιγαίο: Φόβοι για χτύπημα των Τούρκων


polemostoyrkiarll

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες από δύο ελληνικά Επιτελεία, τους τελευταίους έξι μήνες εντοπίζονται συνεχώς, τουρκικά υποβρύχια να περιπολούν πάνω από τα καλώδια παροχής ενέργειας και και οπτικών ινών από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα.
Τα καλώδια αυτά, μεταφέρουν τόσο ηλεκτρικο ρεύμα όσο και τηλεπικοινωνιακά δεδομένα στα νησιά.
Αυτό προκαλέι ανησυχία διότι τα τουρκικά υποβρύχια (ένα Type 209/1400 κι ένα εκσυγχρονισμένα Type 209/1200) έδειξαν με την κίνησή τους ότι ανίχνευαν τα κατάλληλα, «προσβάσιμα» σημεία που θα μπορούσαν να προσβληθούν και να κοπούν από ROV (Remotely Οperated underwater Vehicle).
Αυτή τη στιγμή, τα τουρκικά υποβρύχια έχουν την δυνατότητα να εξαπολύουν αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων και ταυτόχρονα μπορούν να κόψουν τα υποβρύχια καλώδια όχι μόνο μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των μεγάλων νησιών και των μικρότερων.
Και όπως είναι λογικό πάντα «παίζει» το σενάριο της τοποθέτησης συστημάτων παρεμβολής στα καλώδια οπτικών ινών και επιτυχούς υποκλοπής δεδομένων…
Μπορεί σε ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά και στον Εβρο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής εξαιτίας των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία και οι Ελληνες επιτελείς αναμένουν να χειροτερέψει αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Τουρκία.


voice news

Οριστικό! Οι Γερμανοί μας θέλουν στρατόπεδο προσφύγων...


germellada

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, Γερμανός Κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε πως τα hotspots (δηλαδή τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων), σε Ελλάδα και Ιταλία, πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν ενώ ταυτόχρονο ο Σαουάν Σέμπλι (εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών), ανέφερε πως το ζήτημα αυτό απασχόλησε έντονα στις συναντήσεις του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με την Ελληνική κυβέρνηση: «Το Βερολίνο περιμένει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες».
Οι αποφάσεις αυτές, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να τις υλοποιήσει: «Το "Δουβλίνο" εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε.



voice news

Ήρθε το τέλος των ΗΠΑ


katastrofh


«H εξωτερική πολιτική μας έχει αποτύχει» αναγνωρίζουν πολλοί στην Ουάσιγκτον
Δύο «ανατροπές» σε 48 ώρες; Δεν κρύβει την «απορία και το δέος» που τον κατέλαβαν ο αρθρογράφος της «Washington Post» την περασμένη Πέμπτη με τις δύο απρόοπτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα. Να λάβει μέρος η Αμερική σε υπουργική διάσκεψη για τη Συρία στην οποία θα παρακαθήσει και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών και, δεύτερη, να «εξαφανιστεί» η περίπτωση αποστολής στη Συρία αμερικανικών μονάδων στρατού ξηράς από τις «προτάσεις για απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ» που επί μήνες περιφέρονται στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος τον περασμένο Ιούνιο, παρουσιάζοντας τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, δήλωσε ότι αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι η Αμερική «θα παρακαθήσει (με το Ιράν) για συζητήσεις άλλων θεμάτων». Και εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο διάστημα, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχολιάζοντας τις επίμονες προσκλήσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς την αμερικανική ηγεσία να λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία στην οποία θα συμμετείχε το Ιράν. Προχθές ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι παρακάθησε σε διάσκεψη στη Βιέννη μαζί με τους ομολόγους του του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Η δεύτερη «ανατροπή» πολιτικής αφορά τον ρόλο της Αμερικής στην εθνο-στρατιωτική κρίση της Συρίας. Ως και την περασμένη Κυριακή η Ουάσιγκτον δεν απέκλειε την αποστολή «επίλεκτων μονάδων» στρατού στη Συρία ώστε «να κατοχυρωθούν και να διαφυλαχθούν τα οφέλη (...) που δημιούργησε η αραβογενής συμμαχία την οποία διαμόρφωσε το Πεντάγωνο» στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών. Την περασμένη Τρίτη οι ανώνυμες «ενημερωμένες πηγές στο Κογκρέσο» μιλούσαν για αποστολή στη Συρία «εντός των προσεχών ημερών» αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης από το Ιράκ εξοπλισμένης με βαρέα όπλα και «άλλα πολεμικά μέσα». Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου αρνήθηκαν να δώσουν σχετικές πληροφορίες και αυτό επέτρεψε στο (υπερσυντηρητικό) δίκτυο FoxTV να διακηρύξει ότι «μελετάται η είσοδος» αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νοτιοδυτική Συρία. Ακολούθησε την επομένη η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η οποία ρητά αποκλείει την εμπλοκή μονάδων ξηράς του αμερικανικού στρατού στη Συρία.

Καμία συνέχεια πολιτικής στην Ουάσιγκτον, καμία συνέπεια στις διακηρύξεις πολιτικής του προέδρου Ομπάμα όπως και των προκατόχων του. Χάσαμε «κάθε πρωτοβουλία» στη Συρία και «είναι η Ρωσία πάλι η οποία έχει το πάνω χέρι» διαπιστώνει η «Wall Street Journal», κάτι που είχε επισημάνει με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα και ο Χένρι Κίσινγκερ πριν από λίγες ημέρες. Δεν έχει προσαρμοστικότητα η πολιτική μας, αναγνωρίζει το κύριο άρθρο του «Atlantic». Το ζήτημα όμως είναι ευρύτερο, δεν μπορεί να περιοριστεί στις «ανατροπές» της αμερικανικής πολιτικής για τη Συρία. Η Ουάσιγκτον δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις γεωστρατηγικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και θέλει να συνεχίσει την εξωτερική πολιτική της στα χνάρια του διπολισμού. Αποτέλεσμα: συνεχείς διαψεύσεις «σταθερών γραμμών», υποχώρηση της εμπιστοσύνης των ξένων κρατών. «Εξακολουθούμε να θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο του χωροφύλακα στον κόσμο (...), να υποδυόμαστε τον ρόλο του Μεσσία που έρχεται» για να σώσει τους λαούς, σαρκάζει το «American Conservative».
Το τεύχος Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του «Foreign Affairs», του περιοδικού που εκφράζει τη φιλοσοφία και τις απόψεις του αμερικανικού κατεστημένου για την εξωτερική πολιτική, είναι αφιερωμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στην απροθυμία, στην άρνηση και στην αδεξιότητα της Ουάσιγκτον να προσαρμοστεί στη σημερινή πραγματικότητα. Συνοπτικά, εκείνο που προκύπτει από τα άρθρα είναι ότι η Αμερική δεν μπορεί πλέον να παίξει τον «πατροπαράδοτο» ρόλο της στον κόσμο. Την «αποστολή της» στον κόσμο, όπως θέλουν να αυτοθαυμάζονται οι Αμερικανοί πάσης κατηγορίας. Ως αποστολή για προβολή και εμπέδωση της δημοκρατίας, για την κατοχύρωση της ειρήνης στον κόσμο καταγράφεται ο στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, κάτι που ίσως να είχε βάση ως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά από τότε ως σήμερα οπουδήποτε και οποτεδήποτε αναμείχθηκε στρατιωτικά η Αμερική, αυτή η συνθηματολογία κατέρρευσε και, αρκετές φορές, γελοιοποιήθηκε.

Ο περιούσιος λαός των Ρεπουμπλικανών
Αλλά γιατί η Αμερική πρέπει να έχει ως «αποστολή» να διατηρεί ειδικό ρόλο στον κόσμο, να αξιώνει από άλλους «συνεργασία» υπό την ηγεσία της; Οταν αυτά τα ερωτήματα και άλλα παρόμοια τέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα, οι απαντήσεις μόνο θλιβερά συμπεράσματα έδωσαν. «Είμαστε» (περίπου) «λαός περιούσιος» ο οποίος «δικαιούται να ηγείται», «η πίστη μας στη δημοκρατία υποχρεώνει τον πρόεδρο να την επιβάλλει», μόνο ένας καλά εξοπλισμένος στρατός, ο αμερικανικός, μπορεί «να κατοχυρώσει την ειρήνη» κ.λπ. Κάποιος από αυτούς που έδωσαν τέτοιες απαντήσεις ίσως φθάσει στον Λευκό Οίκο. Το γεγονός ότι το μόνο που πέτυχαν οι αμερικανοί πρόεδροι των τελευταίων είκοσι χρόνων ασκώντας πολιτική πάνω σε τέτοιες αρχές (!) ήταν η εμφάνιση και εξάπλωση της τρομοκρατίας δεν φαίνεται να συγκινεί την αμερικανική πολιτική ελίτ. Διόλου περίεργο, λοιπόν, ότι το επάνω χέρι δεν είναι πλέον της Ουάσιγκτον, ούτε το ότι όλο και συχνότερα η αμερικανική εξωτερική πολιτική αναγκάζεται να μην έχει συνέπεια. Να κάνει ανατροπές.
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Ενώ ως τώρα ο Λευκός Οίκος απέκλειε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία στην οποία θα συμμετείχε το Ιράν, προχθές ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι παρακάθησε σε διάσκεψη στη Βιέννη μαζί με τους ομολόγους του του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Ως και την περασμένη Κυριακή η Ουάσιγκτον δεν απέκλειε την αποστολή «επίλεκτων μονάδων» στρατού στη Συρία. Την Τετάρτη εκδόθηκε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η οποία ρητά αποκλείει την εμπλοκή μονάδων ξηράς του αμερικανικού στρατού στη Συρία.




voice news

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος ζητά το ΔΝΤ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ


Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δεσμευθούν για μία αποδεκτή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του, Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος ζητά το ΔΝΤ
Οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς, μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού, δήλωσε ο Λίπτον στην Ουάσιγκτον.
«Θέλουμε μία συμφωνημένη διαδικασία για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», δήλωσε ο Λίπτον, προσθέτοντας: «Για να προχωρήσουμε, θέλουμε περισσότερα από μία γενική διαβεβαίωση ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί, με επαρκώς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο αντιμετώπισης, ώστε να διαβεβαιώσουμε το Ταμείο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μία βιώσιμη διαδρομή».
Το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και το όποιο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του, το οποίο εκπροσωπεί τις 188 χώρες - μέλη του Ταμείου. Ο Λίπτον σημείωσε ότι το ποσό της νέας χρηματοδότησης του ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί. Πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι η διαγραφή δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα θα αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή», αλλά σημειώνουν ότι μπορεί να συμφωνήσουν στη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης τους, όπως σε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, που θα μείωναν τα ποσά που πρέπει να αποπληρώνει η Ελλάδα στη διάρκεια του χρόνου. Μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες εξετάζει τις λεπτομέρειες, σημειώνει το πρακτορείο.
Ο Λίπτον δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει τέσσερις προτεραιότητες για ένα νέο πρόγραμμα: Την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες υπάρχει δέσμευση, διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την αντιμετώπιση του χρέους. Πέραν των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία και αποτέλεσε κορυφαίο θέμα συζήτησης στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού τον Οκτώβριο, σημειώνει το Bloomberg. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, για να διασφαλισθεί ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και με καλή διακυβέρνηση», δήλωσε ο Λίπτον, προσθέτοντας: «Οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται την ανησυχία μας, και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται τόσο μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και την ανακεφαλαιοποίηση ή τα απαιτούμενα κεφάλαια».
Μετά την τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ βοηθά τις Ευρωπαϊκές Αρχές να καθορίσουν τα προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση και να ελέγχουν την πρόοδο. Ο Λίπτον ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να εμπλακεί περισσότερο, έως ότου υπάρξει μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αν και «ο χρονικός ορίζοντας της είναι ένα άλλο θέμα».
«Οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να μην γίνει μία αναδιάρθρωση του χρέους, για πολλούς λόγους, κυρίως για πολιτικούς», δήλωσε στο Bloomberg ο Αντρέα Μοντανίνο, που ήταν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ από το 2012 έως το 2014 και σήμερα είναι διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος επιχειρήσεων και οικονομιών του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, πιθανόν θα στηρίξουν την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για συγκεκριμένη αντιμετώπιση του χρέους. Η προσέγγιση στο πρόγραμμα του Αυγούστου φαίνεται να είναι «σωστή», υποθέτοντας ότι όλες οι πλευρές μπορούν να ωφεληθούν από τη στρατηγική, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων, Νάθαν Στις, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg την Παρασκευή. «Είναι επιτακτικό για όλους του βασικούς συμμετέχοντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τώρα, είμαστε σε ένα σημείο, όπου οι δύο πλευρές πρέπει να υλοποιήσουν πραγματικά αυτές τις δεσμεύσεις και επομένως για την Ελλάδα αυτό σημαίνει να συνεχίσει να κινείται προς τις μεταρρυθμίσεις και για την Ευρώπη σημαίνει να αρχίσει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».


ethnos

Θεσσαλονίκη: Ευθύνες σε βάρος 16 υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΗΜΟ


Ευθύνες σε βάρος υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης, καταλογίζει η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λάμπρου Τσόγκα.

Θεσσαλονίκη: Ευθύνες σε βάρος 16 υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων
Στο «κάδρο» βρίσκονται συνολικά 16 υπάλληλοι των Ταμείων Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), για τους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός, μελετώντας το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Το πόρισμα αναμένεται τις επόμενες μέρες να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, δηλαδή εάν θα ασκηθούν ή όχι διώξεις εναντίον των εμπλεκόμενων προσώπων.
Μεταξύ αυτών -σύμφωνα με το πόρισμα- συγκαταλέγονται προϊστάμενοι τμημάτων διαχείρισης, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και υπάλληλοι που υπηρετούσαν το επίμαχο διάστημα της υπεξαίρεσης, ήτοι από το 1999 έως το 2008, στα συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως προέκυψε από την έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έπρεπε να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους για τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης και να εντοπίσουν την ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία τους, που -κατά την οικονομική επιθεωρήτρια- προσεγγίζει συνολικά τα 6 εκατ. ευρώ.
Ως γνωστόν, την υποχρέωση να αποδίδει κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και υπέρ της εφορίας (εν προκειμένω η Θ' ΔΟΥ) είχε ο καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών, πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.
Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι των επίμαχων ταμείων έχουν ήδη καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Να σημειωθεί ότι ανάλογη έρευνα είχε διενεργήσει η Αν. Τσεμπερά για υπαλλήλους της Θ' ΔΟΥ, καταλογίζοντας ευθύνες εναντίον 28 εφοριακών-αρμόδιων για την είσπραξη των παρακρατηθέντων φόρων από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2014, ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να διωχθούν ποινικά οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ΔΟΥ, αρχειοθετώντας την υπόθεση και απαλλάσσοντας τους εμπλεκόμενους εφοριακούς.

ethnos

«Δεν θα χάσουν οι Ελληνες τα σπίτια τους»

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ


Αποφασισμένος να δημιουργήσει «ομπρέλα» προστασίας για τους δανειολήπτες που δικαιολογημένα καθυστερούν την καταβολή των δόσεών τους για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους είναι ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα χάσουν οι Ελληνες τα σπίτια τους»
Με συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση του κορυφαίου ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, που αφορά στη διάσωση της οικογενειακής στέγης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις των εταίρων και θα εξασφαλίσει μια δίκαιη πολιτική λύση.
«Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο -για πρώτη φορά- να ικανοποιήσουμε τα 46 από τα 48 προαπαιτούμενα παρά τις προφανείς δυσκολίες και γνωρίζοντας την επιβάρυνση των πολιτών. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μια άδικη και απάνθρωπη λύση για τα "κόκκινα δάνεια" στην οποία επιμένουν οι τεχνοκράτες.
Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα με πολιτικό τρόπο για να επικρατήσει κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής», ξεκαθάρισε μιλώντας σε συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα επιχειρήσει να περιγράψει με ενάργεια όλες τις πτυχές του «καυτού» φακέλου στον Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ήδη στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι για την κυβέρνηση η «μητέρα των μαχών» είναι η πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κάνοντας χιλιάδες πολίτες να ζουν με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.
Προστασία για περισσότερους
 Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μάχη, όχι μόνο για την προστασία των κατοικιών σε λαϊκές συνοικίες όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, αλλά και για τους δανειολήπτες των μεσαίων στρωμάτων, που ζουν για παράδειγμα στο Χαλάνδρι ή σε άλλες αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στην προστασία προνομιούχων δανειοληπτών που διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες σε ακριβές περιοχές. Κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι απολύτως αποφασισμένος να μην ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει για τα «κόκκινα» δάνεια.
Δεν ήταν τυχαία η επισήμανση που κατά πληροφορίες έκανε και στον Γερμανό ΥΠΕΞ προχθές στην Αθήνα. Απευθυνόμενος στον Φ.Β. Σταϊνμάγερ, ο πρωθυπουργός διατύπωσε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι «δεν γίνεται την ώρα που αναζητούμε στέγη για τους πρόσφυγες, κάτι που θα έκανα έτσι κι αλλιώς, να πετάω έξω από τα σπίτια τους τούς Ελληνες! Δεν θα επιτρέψω να χάσουν τα σπίτια τους οι Ελληνες».
Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ εξακολουθεί να στηρίζει τον Αλ. Τσίπρα στη μάχη για τα «κόκκινα» δάνεια και επιδιώκει να υπάρξει άμεσα θετική έκβαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Ως γνωστόν, ο Γάλλος πρόεδρος είχε από το βήμα του ελληνικής Βουλής διαμηνύσει προς τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία των εταίρων στην πολιτική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Κάτι που μπορεί να γίνει, είτε διά της απόφασης του Eurogroup είτε μέσω της Συνόδου Κορυφής, εφόσον χρειαστεί.
Το δεύτερο κομβικό ζήτημα για το οποίο ο κ. Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του αφορά στη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στέλεχος του Μαξίμου υπενθυμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, ο οποίος είχε ανακοινώσει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις την παράταση μέχρι τα μέσα Νοέμβρη προκειμένου να εξευρεθούν ισοδύναμα.
Οπως προσθέτει χαρακτηριστικά ένας εκ των βασικών συνομιλητών του, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη, και μάλιστα δεν κατανοεί τις δηλώσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών που δείχνουν «τιμωρητική διάθεση» απέναντι στους γονείς που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Γι' αυτό και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε την Παρασκευή την παράταση της προθεσμίας για τον ΦΠΑ για μία εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα και με την εντολή του Αλ. Τσίπρα προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να βρεθεί και να τεκμηριωθεί η πρόταση για τα ισοδύναμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Το σίγουρο είναι ότι αναζητούνται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη καταλήξει ακόμη, αφού ο στόχος επιβάλλει προσεκτική μελέτη όλων των παραμέτρων.


ethnos

Αντίθετη η κυβέρνηση στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Βρετανία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ-ΠΡΕΣΒΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ


Αντίθετη στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Μ. Βρετανία είναι η ελληνική κυβέρνηση καθώς τάσσεται υπέρ του περιορισμού και εξάλειψης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Αντίθετη η κυβέρνηση στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Βρετανία
Τη θέση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνάντηση με την πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα Αντρέα Ίκιτς-Μπομ (Andrea Ikić-Böhm).
Στη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης ενημερώθηκε για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Αυστρίας, η οποία αντιδρά επίσης στο σχέδιο δημιουργίας ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Χίνκλεϊ Πόιντ (Hinkley Point) της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι οι εγγυήσεις που δρομολογούνται ως προς το κόστος λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού για τα επόμενα 35 χρόνια, συνιστούν κρατική ενίσχυση και οδηγούν σε στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι συμμερίζεται το δικαίωμα των κρατών-μελών της ΕΕ στη διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος, προσέθεσε όμως, ότι «στο συγκεκριμένο ζήτημα, το δικαίωμα αυτό πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με τους γενικότερους κινδύνους που συνεπάγεται η λειτουργία πυρηνικών σταθμών, οι οποίοι ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια εντός των οποίων λειτουργούν ανάλογες εγκαταστάσεις».




ethnos

Κόντρες και για το ντιμπέιτ στη ΝΔ

«ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ» Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ


Νέο πεδίο αντιπαράθεσης είναι το αν θα προσέλθουν και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση για τις θέσεις τους όσον αφορά το κόμμα και τα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα της χώρας.

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης στη Νέα Δημοκρατία για το αν θα προσέλθουν και οι 4 υποψήφιοι σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση για τις θέσεις τους για το κόμμα, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά θέματα της χώρας
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης στη Νέα Δημοκρατία για το αν θα προσέλθουν και οι 4 υποψήφιοι σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση για τις θέσεις τους για το κόμμα, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά θέματα της χώρας
Με πρόσκληση στους τέσσερις συνυποψηφίους του για τη διενέργεια ενός ντιμπέιτ μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και με μία αιχμηρή επιστολή προς τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο Αδωνις Γεωργιάδης διεκδικεί δημόσιο διάλογο.
Ξεκινά ωστόσο ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης των υποψηφίων, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσω των συνεργατών του, αρνείται να συμμετάσχει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη σκυτάλη στο θέμα του ντιμπέιτ θα πάρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας τη δική του επιστολή.
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης έχει διατυπώσει πολλάκις την πρόθεσή του για μία, τουλάχιστον, τηλεοπτική αναμέτρηση, αλλά και έναν ανοιχτό διάλογο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ). Στόχος και του κ. Μητσοτάκη είναι η μερίδα της κοινωνίας που θα πάει να ψηφίσει για αρχηγό της ΝΔ να γνωρίζει τη στάση του καθενός υποψηφίου για το πώς θέλει να επιτύχει τη μεταμόρφωση της παράταξης, αλλά και τις θέσεις του για τα καίρια πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει μάλιστα και ανοιχτό διάλογο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου και στα μέλη της να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του κάθε υποψηφίου.
Ωστόσο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται ανένδοτος για την προοπτική ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.
Και τούτο απορρέει από το γεγονός ότι συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται αρνητικοί σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο. Και εξηγούν ότι οι τηλεμαχίες γίνονται μεταξύ πολιτικών αντιπάλων και τονίζουν ότι μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των συνυποψηφίων για την προεδρία θα έπληττε το κύρος, τη σοβαρότητα και την ενότητα στη ΝΔ.
Επιστολή Γεωργιάδη
Ο Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε αυτήν τη διαρροή μέσω της επιστολής του προς τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο να υποκρινόμαστε ότι φοβόμαστε για την ενότητα του κόμματος εάν βρεθούμε οι τέσσερις και μιλήσουμε μπροστά σε μία κάμερα. Οποιος το λέει αυτό δεν υπηρετεί την ενότητα του κόμματος, υπηρετεί προσωπική στρατηγική».
Επιπλέον, στη δημόσια έκκληση για τη διενέργεια ντιμπέιτ, ο ίδιος ζήτησε από τον ΣΚΑΪ να καλέσει και τους τέσσερις υποψηφίους, για να δούμε ποιος δεν θα έρθει. «Δύο θα έρθουν σίγουρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Στην επιστολή επισημαίνει ότι: «Είναι παντελώς απαράδεκτο να φτάσουμε στην 22α Νοεμβρίου χωρίς να μας έχει δοθεί η ευκαιρία να βρεθούμε οι τέσσερις συνυποψήφιοι σε οποιουδήποτε είδους ακροατήριο (εθνική συνδιάσκεψη, Κοινοβουλευτική Ομάδα, τηλεοπτικό ντιμπέιτ κ.λπ.) για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, τις δεσμεύσεις μας και το όραμά μας για τη Νέα Δημοκρατία.
Καταστατικό
Ο κ. Γεωργιάδης, μέσω της επιστολής, αιτήθηκε αφενός να γίνουν οπωσδήποτε μέχρι τις 22 Νοεμβρίου τουλάχιστον οι δύο εθνικές συνδιασκέψεις που είχε προτείνει ο κ. Μεϊμαράκης και αφετέρου να γίνει ένα τουλάχιστον τηλεοπτικό ντιμπέιτ.
Ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε και το καταστατικό που αναφέρει ότι πρέπει να μιλήσουν κάπου όλοι οι συνυποψήφιοι. «Αν δεν είναι να νικήσουμε και οι τέσσερις, τότε δεν έχει νόημα να γίνει η διαδικασία αυτή», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Οσον αφορά τον κ. Τζιτζικώστα, έχει δηλώσει ότι, εφόσον λάβουν μέρος οι άλλοι τρεις υποψήφιοι στο ντιμπέιτ, θα συμμετάσχει και ο ίδιος, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πάει. Ερωτηθείς ο κ. Μητσοτάκης αν θα συμμετείχε σε ένα ντιμπέιτ με δύο υποψηφίους, δεν τοποθετήθηκε, αλλά δεν ήταν και αρνητικός σε μία τέτοια προοπτική.


ethnos

Παπαδημούλης: Βαρύς μήνας ο Νοέμβριος

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

Για «βαρύ» μήνα που πρέπει να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο Νοέμβριο.

Παπαδημούλης: Βαρύς μήνας ο Νοέμβριος
Σε μήνυμά του στο Twitter, o κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Ο Νοέμβριος είναι ο πιο βαρύς και πρέπει να φέρει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα δε περίφημα 'ισοδύναμα', απαιτούν φειδώ και λίγα λόγια».
Σε άλλη του ανάρτηση ο ευρωβουλευτής κάνει αναφορά στους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ: «Μιλούν περισσότερο για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, παρά για τις θέσεις τους για το πρόγραμμα της ΝΔ. Έτεροκαθορισμός...».


ethnos

Γερμανός ευρωβουλευτής: Να πυροβολούνται οι πρόσφυγες

«ΕΣΧΑΤΟ ΜΕΣΟ»


Ο επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και ευρωβουλευτής Μάρκους Πρέτσελ δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να απωθεί τους πρόσφυγες από τα σύνορά της με τη χρήση πυροβόλων όπλων, χαρακτηρίζοντάς το όμως «έσχατο μέσο».

Γερμανός ευρωβουλευτής: Να πυροβολούνται οι πρόσφυγες
Στην περίπτωση που πρόσφυγες αποπειραθούν να περάσουν τα γερμανικά σύνορα με τη βία, ο Μάρκους Πρέτσελ εξήγησε ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυροβόλων όπλων ως «έσχατο μέσο».
«Η υπεράσπιση των γερμανικών συνόρων με τα όπλα ως έσχατο μέσο είναι αυτονόητη», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων .
Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο με δεδομένο ότι υπάρχει «μια σειρά άλλων δυνατοτήτων», όπως η παρουσία αστυνομίας, οι αντλίες νερού και τα δακρυγόνα.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο Πρέτσελ και στη διάρκεια μιας συγκέντρωση υποστηρικτών του AfD.
Η Σλοβενία και η Αυστρία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να «έρχονται στη χώρα ανεξέλεγκτοι», εξήγησε ο Πρέτσελ.
«Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε. Όταν ακουστεί ο πρώτος πυροβολισμός στον αέρα θα γίνει ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι», πρόσθεσε.
Πάντως ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα πρέπει να σκεφτεί να αρχίσει να πυροβολεί εναντίον των προσφύγων, επειδή περνούν τα σύνορα. Έσχατο μέσο σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να τους σταματήσουμε».


ethnos

Προς νέα παράταση για τον ΦΠΑ στα σχολεία - Τί θα γίνει με την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης


Προς νέα παράταση για τον ΦΠΑ στα σχολεία - Τί θα γίνει με την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Θέμα ημερών είναι η απόφαση για τη νέα παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ΦΠΑ μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα. Επίσης, εντός της εβδομάδος το υπουργείο Οικονομικών θα οριστικοποιήσει και το νέο καθεστώς επιδότησης για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση έως τις 16 Νοεμβρίου καθώς εκτιμάται ότι έως τότε, στο πλαίσιο και των προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί.
Για το νέο καθεστώς επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το σενάριο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για περιορισμό της ετήσιας δαπάνης στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι προβλέπει τη μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τον άγαμο από τα 30.000 ευρώ στα 15.000 ευρώ και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο από τα 40.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά την αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να έχει ο δικαιούχος αναμένεται να περιορισθεί σε επίπεδα κάτω από τα 300.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στη ποσότητα των λίτρων ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη των δικαιούχων.



herisia

Πώς μπορείτε να πετύχετε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Οι διορθώσεις στη δήλωση

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ


Πώς μπορείτε να πετύχετε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Οι διορθώσεις στη δήλωση

Με τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 και Ε2 και με προσκόμιση των αναγκαίων παραστατικών στην Εφορία μπορούν οι φορολογούμενοι που δικαιούνται εκπτώσεις ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά τις «έχασαν» στο εκκαθαριστικό του φόρου, να τις κερδίσουν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα λάθη που κοστίζουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις στην αναγραφή των στοιχείων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή με το ύψος των εισοδημάτων και της αξίας των ακινήτων στις αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που είχαν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015, αφού με βάση αυτές εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά του φόρου.
Ειδικότερα, η μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ χορηγείται μόνο στα φυσικά πρόσωπα που είχαν ακίνητα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κατά το προηγούμενο έτος. Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ και η πληροφορία του κενού ακινήτου λαμβάνεται από την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2), η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Επισημαίνεται ότι δεν προσκομίζονται παραστατικά για το ποσοστό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, όταν αυτή έχει χορηγηθεί κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ.
Δεν επιβάλλεται πρόστιμο
Με βάση τα παραπάνω, τα πιο πιθανά λάθη από τους φορολογουμένους είναι η μη αναγραφή στο Ε2 της ένδειξης «κενό» στον κωδικό 39 ή η λανθασμένη αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος της ΔΕΗ. Τα λάθη αυτά και οι παραλείψεις μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητική δήλωση για την οποία δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
Για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και αξία ακίνητης περιουσίας, πολυτέκνους και αναπήρους τυχόν μη υπολογισμός της έκπτωσης 50% ή και 100% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οφείλεται σε λάθη στις φορολογικές δηλώσεις, που έχουν να κάνουν με αναγραφή εκ παραδρομής μεγαλύτερων εισοδημάτων από τα πραγματικά, οπότε υπήρχε υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων ή λάθη στην αξία των ακινήτων που αποτελούν τα κριτήρια για την έκπτωση του φόρου.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ. Προσκομίζοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία κοινοποιείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ και αναρτάται ηλεκτρονικά στον λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο.
Πάντως, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για όλες τις περιπτώσεις που δεν υπολογίστηκε η έκπτωση ή η μείωση του φόρου εφόσον πληρούνταν οι προϋποθέσεις του νόμου, αλλά και για περιπτώσεις διαφωνιών αναφορικά με την αξία των ακινήτων, οι φορολογούμενοι μπορούν είτε να προβούν στις σχετικές διορθώσεις υποβάλλοντας όπου απαιτείται τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος είτε να πάνε στην Εφορία και με τα ανάλογα παραστατικά να αποδείξουν ότι δικαιούνται τις εκπτώσεις ή και την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.




hmerisia

Αυτό είναι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια - Ανταλλαγή του ακινήτου, ενοίκιο στις τράπεζες και εξόφληση... από τα εγγόνια

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ 107 ΔΙΣ.

Αυτό είναι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια - Ανταλλαγή του ακινήτου, ενοίκιο στις τράπεζες και εξόφληση... από τα εγγόνια

Ισχυρές ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια ζητάει από τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στόχος είναι να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ.
Η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων παραδίδοντας την ανάλυσή της στην Τράπεζα της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή.
Πλέον, από σήμερα έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2016, η Τράπεζα της Ελλάδας μαζί με το ΤΧΣ θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα αλλά και το ακριβές ποσοστό μείωσης των "κόκκινων δανείων" που θα οφείλει να παρουσιάζει κάθε τράπεζα.
Υπό αυτό το πρίσμα, θα υπάρχει συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος κάθε μήνα και η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητα της τράπεζας να πιάνει τον στόχο αυτό ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται, τότε -σύμφωνα με κορυφαία τραπεζική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα- η τράπεζα θα οφείλει να προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρυθμίσεις που οι τράπεζες θα προτείνουν στους δανειολήπτες "κόκκινων" στεγαστικών είναι:
  • Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας
  • Σπάσιμο του δανείου σε δυο μέρη όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα "παγώνει" για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας (π.χ. πέντε έτη)
  • Επιμήκυνση του δανείου πέραν του προσδόκιμου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές - κληρονόμους
  • Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και πληρωμή ενοικίου εκ μέρους του δανειολήπτη, καθορισμένου με βάση τις τιμές αγοράς
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν γενναίες ρυθμίσεις από τις τράπεζες προκειμένου να αποφευχθούν οι πλειστηριασμού καθώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το 60,1% των καταναλωτικών δανείων που έχουν ρυθμιστεί κινδυνεύουν να "κοκκινίσουν" ξανά, κάτι που ισχύει και για το 40,1% των στεγαστικών δανείων και το 39,2% των επιχειρηματικών.




hmerisia

Εκθεση - σοκ: Το 2034 θα επιστρέψει η Ελλάδα στα... προ κρίσης επίπεδα -Στο 245% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2022

Εκθεση - σοκ: Το 2034 θα επιστρέψει η Ελλάδα στα... προ κρίσης επίπεδα -Στο 245% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2022

Εκθεση - σοκ: Το 2034 θα επιστρέψει η Ελλάδα στα... προ κρίσης επίπεδα -Στο 245% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2022

«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ»: Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, για θέματα που άπτονται των εξελίξεων σε διάφορες πτυχές της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας και που δημοσιοποιεί κατ' αποκλειστικότητα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. 
Τμήμα της φετινής έκθεση αφορά την Ελλάδα και την οικονομική κρίση, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαρκέσει ακόμη για πολύ.
Ειδική μνεία γίνεται στο υψηλό ποσοστό χρέους που θα διατηρηθεί επί χρόνια. «Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» προβλέπουν οι ερευνητές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο απορρίπτει κατηγορηματικά η ευρωζώνη και κυρίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Ο Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος». Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο της δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται βέβαια ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.




hmerisia

Μυστήριο πίσω από την τραγωδία...


Οι πρώτες ενδείξεις από τα «μαύρα κουτιά»: Το ρωσικό Airbus δεν χτυπήθηκε από έξω...

Αποκλείεται η κατάρριψη με πύραυλο - Για «εξωτερικούς παράγοντες» κάνει λόγο η εταιρία - Σε αντιφάσεις πέφτουν οι εκπρόσωποι της Kogalymavia

Πυκνώνει το μυστήριο γύρω από την αεροπορική τραγωδία της πτήσης 7K9268 που παρέσυρε...
στο θάνατο τους 224 επιβαίνοντες του ρωσικού Airbus A-321. Κανένα σενάριο δεν φαίνεται να αποκλείει το Κρεμλίνο με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Kogalymavia διαλύθηκε στον αέρα.




Ο επικεφαλής της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας, Αλεξάντερ Νεράντκο, εξηγώντας πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα έχουν πυροδοτήσει τις τελευταίες ώρες το σενάριο που θέλει να έχει τεθεί σε λειτουργία κάποιου είδους εκρηκτικός μηχανισμός στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Την ίδια ώρα, καμία εκδοχή, ούτε αυτήν της τρομοκρατίας, δεν αποκλείει το Κρεμλίνο, με εκπρόσωπό του να ισχυρίζεται πως καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλεισθεί. 

«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει ώστε να μελετηθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και οι πληροφορίες των μαύρων κουτιών. Τα συντρίμμια είναι διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση δείχνοντας ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο. Αλλά το να εικάζουμε γύρω από τα αίτια είναι βιαστικό», δήλωσε στο Rossiya 24 ο Νεράντκο. 

Παράλληλα, πηγή από την επιτροπή ερευνών που εξετάζει το δυστύχημα αναφέρει πως από τις πρώτες πληροφορίες που έχουν ληφθεί από τα «μαύρα κουτιά» τα οποία είναι «σε εξαιρετική κατάσταση», οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Airbus δεν «χτυπήθηκε από έξω», αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο το σενάριο κατάρριψής του με πύραυλο όπως ανακοίνωσαν οι τζιχαντιστές. 

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής που διατηρεί την ανωνυμία του αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες αναφέροντας πως βασίζει το συμπέρασμά του στην προκαταρκτική εξέταση των «μαύρων κουτιών» που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά. 

Βέβαια, πρόσθεσε πως οι ερευνητές από την Αίγυπτο σε συνεργασία με αρμόδιους από τη Ρωσία και ειδικούς από τη Γαλλία δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνα γύρω από τα πολύτιμα «μαύρα κουτιά» που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Εντούτοις, απορία προκαλεί η διπλή ερμηνεία των διεθνών δικτύων έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Sputnik η εταιρία επιβεβαίωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί σοβαρές βλάβες στο παρελθόν αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για την κατάσταση του αεροπλάνου, από την άλλη το BBC εστιάζει στους «εξωτερικούς παράγοντες» που ενδέχεται να οδήγησαν στην τραγωδία.

Αναλυτικότερα το ρωσικό Sputnik αναδεικνύει τις δηλώσεις του Αντρέι Αβεριάνοφ σχετικά με τη βλάβη που είχε υποστεί το Airbus το 2001 στην ουρά του, η οποία λέγεται πως είχε αποκατασταθεί.

Παρότι ο εκπρόσωπος της εταιρίας υποστηρίζει πως η κατάσταση του αεροσκάφους ήταν «κανονική» και ακολουθούσε τους διεθνείς κανόνες, αποδίδοντας το δυστύχημα σε «εξωτερικούς παράγοντες», στη συνέχεια αναφέρει: «Πριν το A321 αρχίσει την πτώση του είναι πιθανό να είχε υποστεί σοβαρή ζημιά στην κατασκευή του που δε θα του επέτρεπε να πετάει. Φυσικά, εξαιτίας αυτού, όταν η καταστροφική κατάσταση ξεκίνησε να ξετυλίγεται, το πλήρωμα έχασε εντελώς τον έλεγχο του αεροπλάνου, γεγονός που εξηγεί την απουσία προσπάθειας επικοινωνίας και αναφοράς της έκτακτης κατάστασης που υπήρχε εν πτήση».

Την ίδια ώρα, δεύτερος εκπρόσωπος της εταιρίας επισημαίνει πως ένα τέτοιο αεροσκάφος δε μπορεί να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης καταλήγοντας πως η μόνη αιτία που θα μπορούσε να προκαλέσει την καταστροφή του αεροπλάνου εν πτήση είναι η «μηχανική ενέργεια».



Η μόνη πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τον δεύτερο εκπρόσωπο της Kogalymavia, Αλεξάντερ Σμιρνόφ, είναι η «μηχανική ενέργεια», τονίζοντας ότι δε μπορεί ένα αεροσκάφος «απλώς να διαλυθεί».

Την ίδια ώρα, η εταιρία υποστηρίζει πως το αεροσκάφος είχε περάσει επιτυχώς όλα τα απαραίτητα τεστ πριν ενταχθεί στον στόλο της Kogalymavia και κατά τη διάρκεια της επιθεώρησής του στις 26 Οκτωβρίου δεν είχαν εντοπιστεί προβλήματα. 

Από την άλλη, η εταιρία δεν αποκλείει τρομοκρατική ενέργεια ή έκρηξη μέσα στο αεροσκάφος που να προκάλεσε την τραγωδία, με τον Σμιρνόφ να καλεί σε ψυχραιμία μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών. 

Ωστόσο, επιμένει πως πίσω από το αεροπορικό δυστύχημα δεν υπάρχει ανθρώπινο λάθος ούτε τεχνική βλάβη...




nonews news