Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Παιδιά άμα δεν μπορείτε εσείς μπορώ εγώ μην έχετε θέμα ..!


tsipras



Έπεσα πάνω σε νεο καραγκιοζιλίκι όπου ο ΤΣΙΠΡΑΣ όπως ακριβώς είχε κάνει και ο ΓΚΑΠ …ζήτησε μια νέα παγκόσμια διακυβέρνηση !!
Κοίτα κάτι μαριονέτες και κάτι στημένα σκηνικά ρε φίλε… στα κάνουν μπο@ρδελο στην χώρα σου με τους δικούς τους μαριονετους ..που αυτοί εξέλεξαν και ποτέ η ψήφος του λαου..και μετά τους βάζουν να κάνουν και διαφήμιση για την ανάγκη της παγκόσμιας διακυβέρνησης !
Ρε παπετ μάστερς … είμαστε και εμείς εδώ.. και εμείς υποτακτικοί και γιες μπος …δεν κάνετε κάνα αστείο να μας δώσετε το τιμονακι να δείτε για πότε μπαίνει στον κ@λο σας;
Καμαρώστε αυτόν που πριν μερικούς μήνες σχίζατε τα καλσόν σας για τον ηρωισμό του!!
Και πάρε γενικά και άλλα παπετς να έχεις χαίρεσαι …άντε γιατί τα παίρνω και με σενα ..μην αρχίσω τίποτα αμανέδες !
Ανακηρύσσει ο παπάρας με καμάρι την παγκόσμια τάξη … το πιόνι ..μπαμια!
Οχι ξανά και ξανά να θυμάσαι ότι την μαλακία πολύ την αγάπησαν τον μαλάκα ουδείς …για σένα πρασινοφρουρε μιλάω!!







katoxika nea

Η «7η σάλπιγγα»: Ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος προ των πυλών

13
Οι χρηματιστές μιλούν ανοιχτά για επικείμενο νομισματικό πόλεμο που προκαλείται από την ενδυνάμωση του Ιαπωνικού γιεν έναντι του δολαρίου. Η αντιπαράθεση των νομισμάτων επηρρεάζει επίσης την Κίνα, την Ελβετία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Την περασμένη εβδομάδα το ιαπωνικό γιεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου κατά 3,6%, γνωρίζοντας την υψηλότερη αύξηση απο τον Ιούλιο του 2009.
Το ιαπωνικό νόμισμα είχε πέσει τον Ιούνιο του 2015 στο χαμηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Αλλά μέχρι το τέλος του έτους το γιεν άρχισε και πάλι να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, γεγονός που εντείνει τον αποπληθωρισμό που έχει διαρκέσει πάνω από 15 χρόνια ήδη.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να λάβει ακραία μέτρα, όπως τα αρνητικά επιτόκια αλλά οι προσπάθειες της δεν απέδωσαν μέχρις στιγμής.
Τον Ιανουάριο το Bloomberg προειδοποίησε για παγκόσμιο πόλεμο νομισμάτων στο άμεσο μέλλον, και ότι η ανάπτυξη του γιεν θα μπορούσε να έχει νομισματικές επιπτώσεις ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο νομισματικός πόλεμος είναι εν εξελίξει. Αν το δολάριο συνεχίσει να πέφτει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ξαναμπούν στο παιχνίδι» αναφέρει ο Λι Φέριτζ, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής στην State Street Global Markets, σύμφωνα με το Bloomberg.
Θα πρέπει να σημιωθεί ότι από το τέλος Ιανουαρίου, το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 3,4% έναντι του δολαρίου.
Οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το πότε θα συμβεί, αλλά η σύγκρουση θα μπορούσε να είναι αρκετά απότομη. Στην πραγματικότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι διατεθειμένη να επαναφέρει φόρο κατανάλωσης, αν το γιεν συνεχίσει να ενισχύεται και ο αποπληθωρισμός επιδεινωθεί.
Αν η FED αυξήσει το επιτόκιο το Μάρτιο, είναι απίθανο να χρειαστούν επιπλέον μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών. Η αύξηση των επιτοκίων θα κάνει το ευρώ και το γιουαν να επιστρέψουν στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η FED να αναβάλει την αύξηση του βασικού επιτοκίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν απρόβλεπτο πόλεμο νομισμάτων…








katoxika nea

Αγρότες κατεβαίνουν στη Βουλή με τα τρακτέρ!



Στην Αθήνα θα «χτυπήσει» την Παρασκευή (12/2) ο παλμός των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά την ομόφωνη απόφαση 
των εκπροσώπων των αγροτών από τα 68 μπλόκα που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας.

Οι αγρότες αποφάσισαν να μετακινηθούν στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία και να «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον για δύο μέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα από τη σήμερα προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αύξηση των αριθμών των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα συντονισμένα.

Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης (9/2) στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής.

Όπως ανέφεραν, ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην Κυριακάτικη συνάντηση της Νίκαιας δεν θα λάβουν μέρος -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν- στην συνάντηση της Τρίτης.

Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:
Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30.000 αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.
Ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.
Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια
Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.
Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Να σημειωθεί ότι τα Τέμπη έκλεισαν ξανά στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής και για 24 ώρες.

Οι προτάσεις των αγροτών από το μπλόκο των Μικροθηβών

Οι αγρότες του μπλόκου Μικροθηβών, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη στη Νίκαια, έδωσαν στη δημοσιότητα το δικό τους πλαίσιο προτάσεων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Ασφαλιστικό:
Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον.
Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε δύο ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
Διατήρηση των 7 κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες αγρότες» με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα.
Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΑΑ εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα, είτε απευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές ΤΑΑ είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο ΤΑΑ.
Εφαρμογή για μία τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου ΤΑΑ καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.

Φορολογικό
Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον.
Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή, φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων-στοιχείων και 27,5% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων.
Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του υπουργείου Οικονομικών.
Κόστος Παραγωγής

Κόστος παραγωγής
Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους.
Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες», με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
Για την ίδια κατηγορία «επαγγελματιών αγροτών» μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση.
Αυστηρός έλεγχος εκ μέρους του κράτους στις εναρμονισμένες πρακτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των αγροτών στον τομέα των εφοδίων και στον τομέα εμπορίας- διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων-αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ)
Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.







taxalia

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...Ζητούν νέα μέτρα 4 δισ. μέχρι το 2017!


Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές φαίνεται ότι, συνεχίζονται εξ αποστάσεως, με βάση 
τη λίστα των εκκρεμοτήτων που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι επικεφαλής. «Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, όπου θα φανεί αν οι οι δανειστές έχουν διάθεση να επιστρέψουν γρήγορα ή όχι στην Αθήνα.

Όσο χάνεται χρόνος, η Αθήνα πιέζεται πολλαπλά. Ειδικά το ΔΝΤ δείχνει διάθεση να μην βιάζεται να βγάλει εισιτήριο επιστροφής, βάζοντας «φωτιά» στην αξιολόγηση. Σε τέτοια περίπτωση, θα ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο και η «κόντρα» της Αθήνας με τους δανειστές, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, την ώρα που συνεχώς θα αυξάνεται ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι πιστωτές.

Ήδη πάντως η Τρόικα πιέζει για πρόσθετα μέτρα 1,8-2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016-2017, πέραν από όσα περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Αυγούστου που ψήφισε η ελληνική βουλή. Αν αθροιστούν μάλιστα και οι εκκρεμείς μνημονιακές δεσμεύσεις (1,305 δισ. ευρώ για το 2017 και 435 εκατ. ευρώ για το 2018), τότε ο «λογαριασμός» με τα νέα βάρη πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των 5,7 δισ. ευρώ που κομίζει ο φετινός προϋπολογισμός.

Και ενώ όσοι έβγαιναν από τις συσκέψεις με την Τρόικα την περασμένη εβδομάδα έλεγαν πως «το κλίμα ήταν καλό, δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δείχνουν κατανόηση, συζητάμε κάποιες παραμέτρους» κλπ, προέβλεπαν ταυτόχρονα ότι «θα είναι πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, θα έχουμε πρόβλημα όταν επιστρέψουν, μέγα θέμα θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2016».

Άλλωστε τα μηνύματα από το εξωτερικό «έπεφταν σαν το χαλάζι» και έκαναν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα… να τραβάει τα μαλλιά της. Οι φωνές τους στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου γίνονταν οι διαβουλεύσεις έκαναν κάποια στιγμή και τους τουρίστες ακόμη να γυρίσουν με απορία να δουν τι γίνεται: «Τρύπα 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα» έλεγαν φωναχτά στους διαδρόμους, «νέα μέτρα για το 2016», «αν δεν κλείσει το Ασφαλιστικό δεν κλείνει καμιά συμφωνία» και άλλα τέτοια ακούγονταν στο «πηγαδάκι» που είχαν στήσει μετά τις διαπραγματεύσεις που είχαν την Τετάρτη.

Οι θεσμοί (το ΔΝΤ κυρίως) «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό 1,2 δισ. για το 2015 και βάζουν αστερίσκους για έσοδα 1,2 δισ. του 2016 από μέτρα όπως οι φόροι στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή στο κρασί, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, με έκθεσή της η Κομισιόν προτρέχει των διαπραγματεύσεων και ζητά πρόσθετα μέτρα και για το 2016 – πέραν του 2017 και 2018 για τα οποία έχει δεσμευτεί ήδη κυβέρνηση. Η Κριστίν Λαγκάρντ λέει πως «αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό, δεν συζητάμε καν για μείωση του χρέους».








taxalia

ΑΝΕΛ: Αν οι αγρότες επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρουν


Αμφιβολίες για την "αθωότητα" των συνεχιζόμενων δυναμικών κινητοποιήσεων των αγροτών, από τη στιγμή που αρνούνται το 
διάλογο και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εκφράζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπογραμμίζοντας ότι αν σκοπεύουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρουν.

"Οι αγρότες δεν προσέρχονται στο διάλογο και εμένα αυτό μου γεννά πάρα πολλές αμφιβολίες και υποψίες ως προς την αθωότητα, αν μπορώ να το πω έτσι, των κινητοποιήσεων" είπε η κ. Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM".

Υπενθύμισε, ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν συνηθισμένο να καλεί ο πρωθυπουργός σε διάλογο τους αγρότες, είπε ότι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι προσέτρεξαν στο διάλογο, ενώ οι αγρότες -όπως υπογράμμισε- κλήθηκαν, αλλά αρνούνται να παραστούν ακόμα και στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

"Τι επιδιώκουν οι αγρότες; να ρίξουν την κυβέρνηση; Ε, δεν θα τα καταφέρουν" είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσοβελώνη, ενώ σε ερώτηση ποια από τα αιτήματα των αγροτών θα μπορούσε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει "πάντα την πόρτα ανοιχτή" και χαρακτήρισε αναγκαία την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

"Είναι δικαίωμα τους καθενός να κάνει κινητοποιήσεις και πορείες, αλλά από 'κει και πέρα ας έρθουμε λίγο στα πραγματικά δεδομένα. Θα πρέπει και οι αγρότες να λογικευτούν και να αποδείξουν ότι πραγματικά δεν επιδιώκουν κάτι άλλο" είπε.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, (με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News) για το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών, η κ. Χρυσοβελώνη επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να εκβιάζεται συνεχώς από τους δανειστές και ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Υπενθύμισε, όμως, ότι ο κ. Καμμένος στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ότι έγιναν πρόσφατα εκλογές, ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε και ότι εκτός απροόπτου εκλογές θα ξαναγίνουν το 2019.







taxalia

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΜΑΣ


Η αναμέτρηση Δύσης-Ρωσίας στην βαλκανική ενδοχώρα της Ελλάδος διεξάγεται σε 
κινουμένη άμμο. Με εξαίρεση τη Σλοβενία, σε όλες τις βαλκανικές χώρες επικρατούν ισχυρές εθνικές μειονότητες, αμοιβαίες εδαφικές διεκδικήσεις, οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά, φτώχεια, υποτυπώδεις θεσμοί και ρευστότητα.
Το Ισλάμ επηρεάζει, σε διαφορετική κλίμακα, τα έξη από τα εννέα Κράτη. Μέσω αυτού η νεο-οθωμανική Τουρκία κατέλαβε ήδη στρατηγικές θέσεις και στρατολογούνται τζιχαντιστές. Μουσουλμάνοι είναι το 88% του πληθυσμού στο Κόσοβο, το 75% στην Αλβανία, το 48% στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 34% στα Σκόπια, το 17,7% στο Μαυροβούνιο, το 15,5% στη Βουλγαρία και το 4,5% στη Σερβία. Στη Βουλγαρία το τουρκικό κόμμα εκλέγεται σταθερά τρίτο κόμμα της Βουλής και ρυθμίζει την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα. Η παραίτηση του αρχηγού του, πριν ένα μήνα, προκάλεσε ανοικτή κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία που εργάσθηκε παρασκηνιακά να επιστρέψει στην ηγεσία. Στις 15.1.2016 ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών δημόσια κάλεσε με έντονο ύφος τον πρέσβη της Τουρκίας στη Σόφια «να διαλύσει οποιαδήποτε υπόνοια για ανάμειξή του στα εσωτερικά της Βουλγαρίας» και του έστειλε επίσημη διπλωματική νότα.
Οι Αλβανοί αποτελούν το 25,3% του πληθυσμού στα Σκόπια και συγκυβερνούν. Επίσης διαθέτουν δυναμική μειονότητα στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία. Επιδιώκουν την Μεγάλη Αλβανία. Οι Σέρβοι ελέγχουν έναν βόρειο θύλακα στο Κόσοβο. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε σύνολο 3.880.000 κατοίκων το 37,1% οι Σέρβοι, το 48% Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και το 14,3% Κροάτες Καθολικοί. Η Σερβική Δημοκρατία και η αντίπαλη Δημοκρατία Βοσνίων - Κροατών συνιστούν την χαλαρή Συνομοσπονδία της χώρας. Ισχυρή μειονότητα Σέρβων ζει στην Κροατία.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι διεθνή προτεκτοράτα. Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται ήδη την ένταξή της στην Ε.Ε. Το Μαυροβούνιο αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Η ένταξη των Σκοπίων προϋποθέτει συμφωνία με την Ελλάδα. Η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. εξαρτάται από την συμφωνία της με το Κόσοβο όπου συναντά μεγάλη αντίδραση.
Η Ρωσία αντιδρά έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ σε Μαυροβούνιο, Σκόπια και Σερβία. Την καταγγέλλει ως «περικύκλωση της Ρωσίας». Μάλλον πολύ αργά.
Η Βαλκανική Ζώνη έχει εξαιρετική γεωπολιτική σημασία διότι άγει κατ’ ευθείαν από την Αδριατική στη Μαύρη Θάλασσα και, από εκεί, παρακάμπτοντας την πάντα αμφίβολη Τουρκία, οδηγεί στην Κασπία και στην Υπερκαυκασία, δηλαδή στους υδρογονάνθρακες και στον στρατηγικό στροφέα της Ευρασίας. Είναι ο συντομότερος δρόμος για στρατιωτική επέμβαση και τους ενεργειακούς αγωγούς από την Ανατολή προς την Ευρώπη για τους οποίους αναμετρώνται δεινά Δύση-Ρωσία.
Στις αδριατικές ακτές της Βοσνίας και της Αλβανίας καθώς επίσης στις παρευξείνιες ακτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχουν εγκατασταθεί οι ισχυρότερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Σύντομα και στις ακτές του Μαυροβουνίου. Στο Κοσσυφοπέδιο, στα σύνορα με τα Σκόπια, λειτουργεί η γιγαντιαία αμερικανική στρατιωτική βάση Camp Bondsteel, το μόνο ανθρώπινο κτίσμα που είναι ορατό από τη Σελήνη μαζί με το Σινικό Τείχος. Στην πόλη των Σκοπίων οι Αμερικανοί ανήγειραν τη μεγαλύτερη, σε ευρωπαϊκό έδαφος, τεθωρακισμένη βάση ηλεκτρονικής κατασκοπείας και παρεμβολών την οποία επονομάζουν «Πρεσβεία» με 3.000 «διπλωμάτες».
Η Ρωσία διαθέτει άφθονο φυσικό αέριο για τις ζωτικές ανάγκες της Ευρώπης-και για την ενεργειακή εξάρτησή της, όμως. Η Δύση, με πρωτοστάτες τους Αμερικανούς, εξουδετέρωσε ήδη αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα της Μόσχας. Ήδη ματαίωσε στη Βουλγαρία τον ρωσικό πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρουπόλεως και τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream προς την Ευρώπη. Απέσπασε από την στενή επιρροή της Ρωσίας την Ουκρανία που αναγκαστικά διασχίζουν οι ρωσικοί αγωγοί.
Εντωμεταξύ, όμως, οι σεισμικές εξελίξεις και οι σφαγές στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που προκάλεσαν οι ανιστόρητες εγκληματικές επεμβάσεις των Δυτικών, έθεσαν εκτός ελέγχου τις εκεί παραδοσιακές πετρελαϊκές πηγές. Μοναδικός πλέον ενεργειακός κόμβος και στρατιωτικός διάδρομος ασφαλείας στον Νότο μένει η Βαλκανική Ζώνη με ζωτικό υπογάστριό της την ελληνική Μακεδονία και επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.
΄Ετσι τον Ιούνιο 2013, η Δύση εγκατέλειψε στη Βουλγαρία τον σχεδιαζόμενο αγωγό της Nabuco και, με την συμμετοχή της Ελλάδος, υπέγραψε την πολυμερή διεθνή συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας - Ελλάδος - Αλβανίας -Αδριατικής - Ιταλίας. ΄Ολες οι εταιρείες είναι δυτικών συμφερόντων. Ο ΤΑΡ μειώνει δραστικά την εξάρτηση της Ευρώπης και των Βαλκανίων από τη Ρωσία. Επί πλέον το ελληνικό τμήμα του αγωγού εξακτινώνεται στα Βαλκάνια όπου καθιστά κεντρικό ενεργειακό παίκτη την Ελλάδα. Οι προεργασίες -απαλλοτριώσεις κ.α.- για την κατασκευή του προχωρούν ήδη στην ελληνική Μακεδονία και στη Θράκη παρά τις κάποιες τοπικιστικές αντιδράσεις.
Στην καμπή αυτών των εξελίξεων, το 2015 η Ρωσία απάντησε με τον TurkishStreem ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει στην Ευρώπη ρωσικό αέριο σε παράλληλη πορεία προς τον Trans-Adriatic Pipeline αλλά με συμμετοχή και δυτικών εταίρων. Στην Αθήνα η κυβέρνηση της Αριστεράς πανηγύρισε, ο Πρωθυπουργός και ο τότε αρμόδιος υπουργός έσπευσαν διαδοχικά στη Μόσχα και διοχετεύθηκε το χαρμόσυνο νέο ότι εξασφάλισαν «προκαταβολή» του αγωγού πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια. Όνειρο θερινής νυκτός, όμως, ο Turkish Streem. Την χαριστική βολή τού έδωσε η Τουρκία όταν φέτος κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στα σύνορα της Συρίας.
Το πεδίο των αναμετρήσεων παραμένει κινουμένη άμμος. Παραμένουν, όμως, αήττητοι οι νόμοι της γεωπολιτικής. Η Ιστορία, επίσης.


Ν. Ι. Μέρτζος

ΡΙΞΤΕ την κυβέρνηση της Μέρκελ και του Σόιμπλε ! ΟΛΟΙ οι Έλληνες να γίνουμε ένα, για μια ελεύθερη πατρίδα, για εμάς και τα παιδιά μας, ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟΙ !


 Βρε πάρτε τα τρακτέρια και τις αλωνιστικές μηχανές, κατεβείτε στο Σύνταγμα, περικυκλώστε το μπουρδέλο και τον Άρειο Πάγο (γιατί αυτό είναι το πύον που πρέπει να σπάσει) και την πουτάνα την ΣΤΟΑ στην Αχαρνών και κάντε τα... (ο νοών νοείτω)...

Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ. ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ... ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ...
ΜΗΝ ΦΥΓΕΤΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 

ΡΙΞΤΕ την κυβέρνηση της Μέρκελ και του Σόιμπλε ! ΟΛΟΙ οι Έλληνες να γίνουμε ένα, για μια ελεύθερη πατρίδα, για εμάς και τα παιδιά μας, ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟΙ !

 
Μπλόκο στη Βουλή


Οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών μεταφέρονται από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συνάντησης εκπροσώπων των παραγωγών στη Νίκαια.


Σύμφωνα με την απόφαση, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα επί τουλάχιστον ένα διήμερο,
ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες...




Σύμφωνα με την απόφαση, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα επί τουλάχιστον ένα διήμερο Παράλληλα, από αύριο προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συντονισμένη αύξηση των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα. 


Επίσης, αποφάσισαν να μη μετάσχουν στη συνάντηση της Τρίτης στη Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής. 


Όπως ανέφεραν, ούτε και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση στη Νίκαια δεν θα λάβουν μέρος-σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν- στη συνάντηση της Τρίτης.


Όσον αφορά το κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε, αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:


-Αφορολόγητο στις 12.000 κατ' άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα έκανε πίσω το μπλόκο Νίκαιας, το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30.000 αφορολόγητο αλλά οικογενειακό, όχι ατομικό, προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στη διατύπωση των αιτημάτων.


-Απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.


-Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.


-Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.


-Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.


Οι αγρότες εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες έχουν στήσει μπλόκα κατά του ασφαλιστικού και του φορολογικού σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και σήμερα αναμενόταν να αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.









attika nea

Στρατηγέ, άσε τα κόμματα/αναχώματα και κοίτα τα χάλια σας...


 Απο που εως που ερχεται τωρα και συζηταει με τα λυγκορνια του καθεστωτος, να μπει μπροστα σε καποιο νεο κόμμα/αναχωμα οπερεττα, σαν εκεινο που μαγειρευανε ο κ. Καπερναρος με τον κ. Μπαλτακο;
Ασε που πολλα ακουγονται για το ποιοι θα ειναι διπλα, μπροστα ή πισω απο τον στρατηγο.




Φραγκούλη, με μια συμμετοχή σε υπηρεσιακή  κυβέρνηση ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΩΝ και με μια κόρη ... λαθρολάγνα, που έβαλες στην ΕΡΤ, ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ;;;;

Είπαμε... ΜΑΛΑΚΑΣ ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του, αλλά ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΕΙ, ΕΣΕΝΑ, ΤΟΝ ΜΠΑΛΤΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ... ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΑΣ..

ΟΥΣΤ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!

Καλλιόπη Σουφλή 



 Γράφει ο 
 
Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, λέει...
Ετοιμάζει ένα ακόμα κόμμα/ανάχωμα στη Χρυσή Αυγή!

Δεν γυρνάς ρε στρατηγέ να κοιτάξεις τα χάλια σας, που καταντήσατε τον Έλληνα φαντάρο, να χτίζει χέστρες για τους "σύρους" πρόσφυγες από το Μογγολισταν, και θες να μου χωθείς σφήνα στην πολιτική, μπας και κόψετε κανένα ψηφαλάκι, από τους μόνους πολιτικούς σας αντιπάλους;

Ή μήπως θες να μας ψήσεις ότι η παρακμή και η γελοιοποίηση του Ελληνικού στρατού, που θα ταϊζει και θα ξεσκατίζει τους μελλοντικούς κατακτητές της πατρίδας, είναι έργο μοναχά του κ. Καμένου;
Ωστόσο εσύ, ως στρατιωτικός, το ξέρεις πιο καλά από καθε άλλον, πως ένα  στράτευμα με τόσες δάφνες ξοπίσω του, όπως το Ελληνικό, δεν καταντάει η παλιόψαθα των λαθρέποικων από τη μια μέρα στην άλλη.


Εχετε βανει κι εσεις το χερακι σας, για να γεμισουμε δειλους, μοιραιους και αβουλους αξιωματικους, που σηκώνουν βρακιά και χέρια, μόλις τους διατάξει ο κάθε προδότης.
Και να σου πω και κατι ακομα, στρατηγε;

Αν σ' επιασε το φιλότιμο και θες να καμεις κατι, για να μην χαθει η πατριδα,  ιδου υπαρχει ζωντανο λαίκο εθνικιστικο κινημα.
Το λενε Χρυση Αυγη.
Ενταξου λοιπον ως απλος στρατιωτης και βοηθα να σωσουμε τον τοπο.
Τα υπολοιπα, αστα για τις πολιτικες σαυρες...     


Μηχανηματα του Ελληνικου στρατου καθ οδον προς την Κω
Ποιοι καταντησαν τον Ελληνικο στρατο καμαριερα των λαθροεισβολεων;
Ποιοι δημιουργησαν μια γεννια Ελληνων αξιωματικων, που λεει "Ναι σε ολα;"
Ποιοι εφτασαν τους Ελληνες στρατιωτικους να μαγειρευουν για τους αφγανοκογκολεζους,
αφηνοντας τους αστεγους Ελληνες να ψοφανε απο την πεινα;
Σε μια νυκτα μεσα τα προκαμε ολα αυτα ο Καμμενος;
Μηπως στρατηγε εχεις βανει κι εσυ το χερακι σου; 

Κι υστερα, δεν καταλαβα...
Ποιος ειναι ο κ. Φραγκος Φραγκουλης, που θελει να πλασαριστεί ως ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο των ελάχιστων εναπομεινάντων Ελλήνων πατριωτών;
Δηλαδή, δεν είναι το ιδιο προσωπο με τον υπουργο Αμυνας της κυβερνησης Πικραμενου;
Μηπως τοτε, που παρελαβε εστω για λιγο το υπουργειιο του ο στρατηγος, δεν λυσομανουσαν οι λαθρεποικοι και οι λαθροεισβολεις στην ινδογρεκία;
Ή μηπως [έστω] φροντισε να πραξει το τοσο δα, για να μειωθεί ο ρυθμός λαθρεποικισμού των πρώην Ελληνικών πόλεων;

Σουλατσαρισε δηλαδη ποτε του ο στρατηγος στις λαθρεποικισμενες περιοχες, οπως να πουμε η πλατεια Βαθη ή τα Σεπόλια και δεν τον ειδαμε;
Βγηκε στα καναλια να πει μία κουβεντα κατα της λαθρομεταναστευσης, ενω ο ιδιος ειχε εκπονησει μυστικο σχεδιο για την περιπτωση που η πρωτευουσα καταλαμβανονταν απο κασνικοφορους εισβολεις;
Ή μηπως τόλμησε να στειλει ενα αυτοκινουμενο μαγειρειο στις πιατσες όπου πεθαινουν οι αστεγοι Ελληνες, σαν αυτα που στελνει μαζικα ο Καμμενος στους λαθροεισβοπλεις των νησιων;

Για να μην πω οτι στη δικη των ΜΥΚαδων, που κατηγορουνταν για ταχα μου ρατσιστικα συνθηματα, αυτος πηγε ως μαρτυρας και αρχισε τα "δεν ξερω", "δεν ειδα", "δεν ακουσα"

Λοιπον;
Απο που εως που ερχεται τωρα και συζηταει με τα λυγκορνια του καθεστωτος, να μπει μπροστα σε καποιο νεο κόμμα/αναχωμα οπερεττα, σαν εκεινο που μαγειρευανε ο κ. Καπερναρος με τον κ. Μπαλτακο;
Ασε που πολλα ακουγονται για το ποιοι θα ειναι διπλα, μπροστα ή πισω απο τον στρατηγο.

Διοτι οι κακες γλωσσες καμουν λογο για κατι μαρινακηδες, που θα αναλαβουν τη χρηματοδοτηση και για κατι στυλιανιδηδες που θα μοστραρουν φατσα-καρτα στην πολιτικη ηγεσια και προπαντος για κατιμπαλτακους, που θα κινουν τα νηματα αφανως...
Σοβαρο κομμα πατε να φτιαξετε, ρε...


Αλλά μην νομίζετε ότι μπορειτε να κοψετε ετσι ψηφους απο τη Χρυση Αυγη.
Διότι οι χρυσαυγιτες στρατηγε μου, δεν ειναι τιποτα πολιτικαντηδες και κρυφοσυμφωνημενοι, να τα εχουνε τατσι-μιτσι-κοτσι με το καθεστως και παραλληλα να το παιζουν "παιδια του λαου"
Αυτοι οι ανθρωποι - παρολα τα λαθη τους - ειναι σαρκα απο τη σαρκα του κοσμακη και φωτιά από τη φωτιά που καιει στα σωθικα του εθνους μας.
Ουτε υπουργοι εχουνε κανει, ουτε συνομιλητες των βενιζελομπαλτακηδων, στην απο μεσα...
Κι οσο για τα παρασημα τους, τα εχουνε κερδισει στους δρομους, πλαι στον ανεργο, στον πεινασμενο, στον απελπισμενο...

Κερδιστε λοιπον κι εσεις πρωτα κανενα παρασημο στους δρομους και μετα ελατε να μας καμετε κηρυγμα περι οιωνων αριστων και περι πατριδος.
Αλλιως δεν θα δειτε ψηφους, ουτε και κουμπαρια με τη singular να καμετε...

Μηχανημα του Ελληνικου στρατου [πληρωμενο απο τον Ελληνικο λαο] εν πλω προς την Κω...
Στρατηγε δεν κοιτας να πεις καμια κουβεντα γι αυτο το χαλι, 
αντι να μου σχεδιαζεις κομματα/αναχωματα; 








attika nea

Οι Εβραίοι καθοδηγούν τον Πάπα στον δρόμο για την Πανθρησκεία (βιντεο)




ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ.

ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ, Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ.

Καλλιόπη Σουφλή

Δείτε το βίντεο...




 










attika nea

Γιατί κατέρρευσαν (ξανά) οι μετοχές των τραπεζών; - Εκλογές και κίνδυνος βίαιης χρεοκοπίας της Ελλάδος στο προσκήνιο


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει και το μέλλον τους δεν είναι τίποτε άλλο από επικίνδυνη φθορά.
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τεράστια ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, φέρει τεράστια ευθύνη για το αδιέξοδο στο ασφαλιστικό.
 

Ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα επιβεβαιωθεί.


Γιατί κατέρρευσαν (ξανά) οι μετοχές των τραπεζών; - Εκλογές και κίνδυνος βίαιης χρεοκοπίας της Ελλάδος στο προσκήνιο
 
Δεν μπορεί σε αυτή την χώρα οι εκλογές να είναι η λύση στο πολιτικό αδιέξοδο ή στην αποτυχία άσκησης πολιτικής. 
 
Γιατί οι μετοχές των τραπεζών – που πριν 60 ημέρες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 13,8 δισεκ. – καταρρέουν; 
Γιατί οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν έως -65% χαμηλότερα από τις ιστορικά χαμηλές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του Νοεμβρίου του 2015; 
Γιατί οι τράπεζες ενώ διαθέτουν 36 δισεκ. δέχονται 

απίστευτης έντασης πυρά και καταποντίζονται; 

 

Οι απαντήσεις 

1)Ο πρώτος λόγος της τραπεζικής κατάρρευσης αποδίδεται στις διάχυτες ανησυχίες των ξένων επενδυτών ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε κίνδυνο.
 

Τα LME ομολογιακά πουλάνε μαζικά και ενώ κατείχαν το 21% με 22% των τραπεζών έχουν υποχωρήσει κάτω από 8%.
Τα LME συμμετείχαν υποχρεωτικά στις ΑΜΚ των τραπεζών λόγω του κινδύνου του bail in και τώρα σκοτώνουν τις μετοχές. 


Να αναφερθεί ότι η Credit Agricole πούλησε το 10% της Alpha bank που κατείχε.
Ταυτόχρονα και οι πιο στρατηγικοί επενδυτές ανησυχούν.
Όπως αποκαλύπτεται μέτοχοι όπως ο Paulson φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα σπιράλ θανάτου, πολλά stop losses έχουν χτυπηθεί και οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά.
 

Μόνο στις 8 Φεβρουαρίου του 2016 σημείωσαν 3 φορές νέα ιστορικά χαμηλά.

 

2)Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται επικίνδυνα αποτυχημένη.
 

Όταν τα κάνουν μαντάρα, αναφέρουν πάλι τις εκλογές ως διέξοδο.
Δεν μπορεί σε αυτή την χώρα οι εκλογές να είναι η λύση στο πολιτικό αδιέξοδο ή στην αποτυχία άσκησης πολιτικής. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει και το μέλλον τους δεν είναι τίποτε άλλο από επικίνδυνη φθορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τεράστια ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, φέρει τεράστια ευθύνη για το αδιέξοδο στο ασφαλιστικό.
Ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα επιβεβαιωθεί.

 

Το Grexit θα προκαλούσε μόνο μια φορά πόνο σε αντίθεση με τον συνεχή πόνο της ελληνικής κοινωνίας.

3)Ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών;
 

Στην ερώτηση αυτή όλοι θα σπεύσουν να δώσουν την εξής απάντηση.
Μετά την μεγάλη και επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015 οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 36 δισεκ.
 

Τα 36 δισεκ. διαμορφώνουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 περί το 18% που είναι προφανώς από τους υψηλότερους παγκοσμίως ή κατά το ορθότερο ο δεύτερος υψηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παγκοσμίως σε κλαδικό επίπεδο.
Όμως τα 36 δισεκ. δεν είναι τα πραγματικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.
Γιατί;
 


Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν το υψηλότερο DTA τον υψηλότερο αναβαλλόμενο φόρο παγκοσμίως στα 19,28 δισεκ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι ζημίες στην χρήση του 2015.
Τα κεφάλαια που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο είναι λογιστικά ενώ τα πραγματικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι 16,6 δισεκ. ευρώ.
Θα προβληθεί το επιχείρημα ότι όλες οι τράπεζες έχουν αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια τους και είναι αληθές.
 


Οι Γερμανικές τράπεζες έχουν 9% αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια τους δηλαδή στα 100 ευρώ τα 9 ευρώ είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Στην Νότια Ευρώπη και στις Ισπανικές και Ιταλικές τράπεζες ο αναβαλλόμενος φόρος βρίσκεται στο 27% από 24% πρόσφατα δηλαδή στα 100 ευρώ τα 27 ευρώ είναι αναβαλλόμενος φόρος.
 


Στην Ελλάδα και στις τράπεζες η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Από τα 36 δισεκ. κεφάλαια core tier 1 τα 19,28 δισεκ. είναι DTA αναβαλλόμενος φόρος δηλαδή στα 100 ευρώ τα 53 ευρώ είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Το DTA αντιστοιχεί στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών στο 53%.
Αν δεχθούμε ότι το 9% DTA των Γερμανικών τραπεζών είναι λίγο και το 27% των τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης πιο ρεαλιστικό λόγω των ζημιών οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια 26 δισεκ.
Στα 26 δισεκ. συμπεριλαμβάνεται DTA – αναβαλλόμενος φόρος – που αντιστοιχεί στο 27% των κεφαλαίων.
 


Είναι όχι μόνο προφανές αλλά επιβεβλημένο ότι οι ελληνικές τράπεζες με όρους πραγματικούς διαθέτουν 26 και όχι 36 δισεκ. κεφάλαια αν θέλουμε να συγκρίνουμε το ελληνικό banking με ότι ισχύει στην Ευρώπη.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να μειώσουν το DTA και αυτό θα μειωθεί μόνο αν υπάρξει επιθετική κερδοφορία.
Όσο αυξάνονται τα τελικά καθαρά κέρδη τόσο θα μειώνεται η αναβαλλόμενη φορολογία.
 


Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται πολύ ισχυρή κερδοφορία το 2016 και 2017 ειδάλλως θα υπάρξει πάλι ανάγκη για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ένα buffer ένα απόθεμα κεφαλαίων ίσο με το 2,5% του συνολικού κινδύνου (2,5% of a bank's total risk exposure).
Οι ελληνικές τράπεζες με τέτοιο αναβαλλόμενο φόρο διαθέτουν επαρκές capital buffer;
Αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό....

Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών Ιανουάριος 2016 

Τράπεζες Συνολικά
κεφάλαια 
Αναβαλλόμενος φόρος DTA Καθαρά Κεφάλαια χωρίς DTA CT1 χωρίς DTA 
Εθνική 11 δισ5,2 δισ5,8 δισ10%
Πειραιώς 10,6 δισ4,8 δισ5,8 δισ8,7%
Eurobank 5,4 δισ4,88 δισ400 εκατ1,25%
Alpha 9 δισ4,4 δισ4,6 δισ9%
Σύνολο 36 δισ19,28 δισ16,6 δισ7,2% 
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

 

4) Ποιες είναι οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών;
 

Όλοι μέχρι τώρα έχουν αποτιμήσει το καλό σενάριο τοπ βασικό σενάριο για το 2016.
Αν όμως αντί του βασικού επανέλθει το δυσμενές σενάριο το 2016 αυτό τι σημαίνει;
Σημαίνει πάλι τεράστιες ζημίες.

Εκτιμήσεις αποτελεσμάτων ελληνικών τραπεζών 


Τράπ.Βασικό σε δισ Βασικό σε εκ Βασικό σε εκΔυσμενές σε δισΔυσμενές σε εκατ Δυσμενές σε εκατ
Έτος201520162017201520162017
Eurobank-2,321+126+33-3,275-531-756
Alpha-2,565+187+276-4,276-537-571
ETE-4,367+62+457-6 -1,08 -732
Πειραιώς-3,995+27+160-5,627-955-871
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews







attika nea

Όταν η Αριστερά μετέτρεψε το ΌΧΙ σε ΝΑΙ: Η 11η Ιουλίου, ήταν η 11η Σεπτεμβρίου της Ελλάδας


Αν αυτή είναι η εποχή των ψευδαισθήσεων, τότε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πρέπει να είναι η ύστατη ψευδαίσθηση. 


Δυστυχώς, αλλά αναμενόμενο, η φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκάσει και όλοι έχουμε αναγκαστεί να γυρίσουμε πίσω στην πραγματικότητα. 

 
Στο πρόσωπο του αδυσώπητου νεοφιλελευθερισμού, η διεθνής Αριστερά έχει αγκαλιάσει τον μεταμοντερνισμό, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, βάζοντας το στυλ πάνω από την ουσία και καλές στιγμές και φανταχτερούς ηγέτες πάνω από την ωμή πραγματικότητα της αντίστασης στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

 

Απ' όλο αυτό το ξεγύμνωμα της Αριστεράς τους Τσίπρα και της ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΕΡΙΑΣ ΤΟΥ, καθώς και η τραγωδία που αφήνει πίσω της, ένα μόνο είναι το θετικό...

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ... και οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ...

Περπάτησαν κι αυτοί στα ίχνη του νεοφιλελευθερισμού της Δεξιάς.

 

Καλλιόπη Σουφλή

8752107280_5570aba5ce_o

Απόσπασμα από το άρθρο ”Η μεταμοντέρνα Αριστερά και η επιτυχία του νεοφιλελευθερισμού”
 του Scott Jay


Η διεθνής Αριστερά προωθεί την δική της εικόνα αντί της εμπλοκής στην πικρή πραγματικότητα της αντίστασης ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό. Δεν χρειάζεται να πιστέψει στον μεταμοντερνισμό, διότι είναι μεταμοντερνισμός.


Η άνοδος του νεοφιλελευθερισμού σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες, και η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητά του συγκεκριμένα από την οικονομική κρίση 2007-2008, μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε γιατί δεν υπήρξε πιο επιτυχημένη αντίσταση εναντίον του.



Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τη μεταβαλλόμενη διάρθρωση της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα στη Δύση, και αυτό θα άξιζε τον κόπο, αλλά δεν είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταργήσει την αντίσταση της εργατικής τάξης εντελώς. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν πολλαπλές γενικές απεργίες στην Ελλάδα, για παράδειγμα. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν πρόσφατα μια σειρά αστικών εξεγέρσεων ενάντια στην αστυνομική δολοφονία μαύρων ανθρώπων, με κτίρια στις φλόγες και αυτοκίνητα της αστυνομίας να καταστρέφονται σε εξέγερση ενάντια στις συνθήκες που τους επιβάλλονται από το κράτος. Πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν έκτοτε καταδικαστεί για εμπρησμό και άλλα εγκλήματα και τώρα εκτίουν πολύχρονες ποινές φυλάκισης.


Το πρόβλημα δεν είναι ότι η μαχητικότητα δεν είναι δυνατή ή ακόμη και σε περιόδους επικείμενη. Οι άνθρωποι της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ έχουν δείξει μεγάλο θάρρος ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία, και στην Ελλάδα αρνήθηκαν να δεχθούν ένα ακόμη γύρο λιτότητας, ακόμη και με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια να κρατούν όμηρο την οικονομία τους.
Το εναλλακτικό ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι γιατί η Αριστερά απέτυχε συγκεκριμένα να αντισταθεί στον νεοφιλελευθερισμό;


Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό με δεκάδες τρόπους, μία απάντηση για κάθε Αριστερά που υπάρχει. Αλλά η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να αντισταθεί ένα ακόμη κύμα λιτότητας μέτρων, στην πραγματικότητα, να αγκαλιάσει την λιτότητα-οξύνει και διευκρινίζει το πρόβλημα, θέτοντας δυσάρεστες αλήθειες.
Δηλαδή, ίσως η Αριστερά δεν απέτυχε να αντισταθεί στον νεοφιλελευθερισμό. Ίσως δεν δοκίμασε καν.


Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας συμμαχίας ριζοσπαστικών ως απάντηση στην κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας σε νεοφιλελευθερισμό; Σίγουρα έτσι φαινόταν τότε, κατά πάσα πιθανότητα στους συμμετέχοντές του πιο πολύ. Και όμως το σύνολο του σχεδίου κατέρρευσε τόσο άμεσα και τόσο θεαματικά, πηγαίνοντας από την αιχμή του δόρατος της διεθνούς Αριστεράς στο σύμβολο του όλα όσα είναι λάθος με αυτήν, σε λιγότερο από μία εβδομάδα.



Η καθοριστική στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ και της διεθνούς Αριστεράς της τρέχουσας γενιάς σημειώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2015. 

Πολλές ιστορίες θα ξεχάσουν αυτή τη λεπτομέρεια ως μια από τις πολλές κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, αλλά αυτή ήταν μακράν η πιο σημαντική.

 Σε αυτή τη στιγμή, λίγες μόλις μέρες μετά τη θεαματική ψήφο του “Όχι” από τον ελληνικό λαό απορρίπτοντας την λιτότητα, οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι επέλεξαν να την αγκαλιάσουν. 


Με 149 έδρες στο κοινοβούλιο, μόνο δύο μέλη του ριζοσπαστικού συνασπισμού της Αριστεράς αφιερωμένοι στον τερματισμό της λιτότητας βρέθηκαν να ψηφίζουν “Όχι” μαζί με τους ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούν. Ήταν μια εκπληκτική στιγμή που κανένας ριζοσπαστικός δεν πρέπει να ξεχάσει για το υπόλοιπο της ζωής του, εκτός και αν απλά θέλει να επαναλάβει αυτές τις συναρπαστικές αποτυχίες ξανά και ξανά επ ‘αόριστον.


Βεβαίως, οι ψήφοι βελτιώθηκαν αργότερα μέσα στο μήνα, αλλά η κατάρρευση της 11ης Ιουλίου δεν θα πρέπει να ξεχαστεί τόσο εύκολα. Για μια σύντομη στιγμή είδαμε την ουσία-ή μία από τις ουσίες-του προβλήματος της διεθνούς Αριστεράς.


Με λίγα λόγια, αυτά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο προσηλωμένα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως ενωμένος Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς απ’ ότι ήταν στην πραγματικότητα αντίθετοι στη λιτότητα, όταν η ευκαιρία να το πράξουν ήταν ακριβώς μπροστά τους. Δείλιασαν από την πραγματικότητα και τις συνέπειές της και αγκάλιασαν την εικόνα αυτού που είχαν κατασκευάσει. 


Αυτή είναι η μεταμοντέρνα Αριστερά στην πράξη.


Στο πρόσωπο του αδυσώπητου νεοφιλελευθερισμού, η διεθνής Αριστερά έχει αγκαλιάσει τον μεταμοντερνισμό, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, βάζοντας το στυλ πάνω από την ουσία και καλές στιγμές και φανταχτερούς ηγέτες πάνω από την ωμή πραγματικότητα της αντίστασης στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

 Η μεταμοντέρνα Αριστερά δεν απορρίπτει μετα-αφηγήσεις ή την αντικειμενική πραγματικότητα στη θεωρία. Στην πραγματικότητα, αγκαλιάζει την μετα-αφήγηση της δικής της κεντρικότητας για την αλλαγή του ρου της ιστορίας, αλλά όταν η ίδια βρίσκεται στο κέντρο της ιστορικής εξέλιξης, τότε η ιστορία αντιμετωπίζεται σαν μια αιθέρια, άμορφη μάζα απ’ την οποία κανείς δεν μπορεί να βγάλει νόημα. Απλώς συμβαίνει, και δεν υπάρχουν επιλογές ενδεχομένως διαθέσιμες που μπορούν να το αλλαξουν. 


 Μόλις η Αριστερά τοποθετείται στο κάθισμα του οδηγού, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από το να συμμετέχει παθητικά στις μηχανορραφίες του συστήματος. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά πάρα πολύ δύσκολο.


Η μεταμοντέρνα Αριστερά αποφεύγει την οικοδόμηση πραγματικής εξουσίας μεταξύ των φτωχών και των καταπιεσμένων, εστιάζοντας αντ ‘αυτού σε γυαλιά αυτοπροβολής που φαίνοντα σαν αγώνας και δύναμη, αλλά είναι εντελώς άδεια.


Η μεταμοντέρνα Αριστερά μιλά για ”συνδικαλισμό ταξικής πάλης”, στη συνέχεια πραγματοποιεί μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο όνομα της εξισορρόπησης του προϋπολογισμού και, στη συνέχεια, επιμένει ότι ποτέ δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο, γιατί τα λόγια δεν έχουν νόημα και δεν έχουν καμία σχέση με την αντικειμενική πραγματικότητα.


Η μεταμοντέρνα Αριστερά είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα, επειδή φτιάχνει τη δική της πραγματικότητα.


Η μεταμοντέρνα Αριστερά δεν πιστεύει στο μεταμοντερνισμό. Η μεταμοντέρνα Αριστερά είναι μεταμοντερνισμός.


Η μεταμοντέρνα Αριστερά δεν είναι το αποτέλεσμα της μείωσης της σημασίας της αντικειμενικής πραγματικότητας. 


Αντιθέτως, έχει μια στερεά υλική βάση από την οποία προκύπτει, και στην οποία είναι αλυσοδεμένη, ειδικά με τη μορφή Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ). 


Σύμφωνα με το νεοφιλελευθερισμό, η καταστροφή των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και άλλες πηγές σταθερότητας για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης έχουν αντικατασταθεί από υπηρεσίες που χορηγούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται από ιδρύματα και κυβερνητικές επιχορηγήσεις, καθώς και απευθείας από εταιρείες. 


Αυτή η μορφή οργάνωσης έχει επεκταθεί πέρα ​​από τον τομέα των υπηρεσιών και στην ίδια την Αριστερά, όπου οργανώσεις κινημάτων διαμαρτυρίας μπορεί να δημιουργήσουν μια υποδομή μελών προσωπικού πλήρους απασχόλησης μέσα από πολλές από αυτές τις ίδιες επιδοτήσεις. Το πρόβλημα για τις ΜΚΟ, λοιπόν, είναι να αμφισβητήσουν το στάτους κβο, χωρίς να αμφισβητούν τις πηγές της ελίτ που χρηματοδοτεί την επιχείρηση. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αδύνατο πρόβλημα προς επίλυση, και αντ ‘αυτού οι ΜΚΟ έχουν υπηρετήσει να αναπαράγουν το νεοφιλελευθερισμό παρά να τον αμφισβητούν.


Η μεταμοντέρνα Αριστερά είναι η προσομοίωση μιας Αριστεράς, με όλα τα άσματα, πανό και άλλα σύνεργα μιας μαχητικής Αριστεράς, με λίγες ως καμμία από τις πράξεις αντίστασης. Προσομοιώνει αγώνα, απολαμβάνει την ένδοξη εικόνα, και τότε αναρωτιέται γιατί ποτέ δεν επιτυγχάνει τη νίκη, η οποία είναι αδύνατη εκτός αν υπάρχει πραγματική μάχη. 


Τις περισσότερες φορές αυτές οι μάχες θα καταλήξουν στην ήττα, οπότε η μεταμοντέρνα Αριστερά αποδέχεται την ευτυχισμένη ψευδαίσθηση πάνω από τη θλιβερή πραγματικότητα. Φυσικά, οι άνθρωποι της εργατικής τάξης δεν μπορούν να αγνοήσουν την πίκρα της δικής τους πραγματικότητας στην ζωή, αλλά η μεταμοντέρνα Αριστερά γενικά δεν κατοικεί αυτόν τον κόσμο οπότε δεν είναι πρόβλημα για αυτούς.


Από τη μία πλευρά, ο μεταμοντέρνος Αριστερισμός έχει αποτύχει πλήρως να αμφισβητήσει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να δούμε ότι η πλήρης απασχόληση του προσωπικού της μεταμοντέρνας Αριστεράς έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά στο να αποτρέψει την λιτότητα τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι μόνες θέσεις εργασίας που έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν είναι οι δικές τους.


Μεταμοντέρνος Φιλελευθερισμός του ΣΥΡΙΖΑ


Αν αυτή είναι η εποχή των ψευδαισθήσεων, τότε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πρέπει να είναι η ύστατη ψευδαίσθηση. 
Δυστυχώς, αλλά αναμενόμενο, η φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκάσει και όλοι έχουμε αναγκαστεί να γυρίσουμε πίσω στην πραγματικότητα. 


Από την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ της λιτότητας, το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Κουβελάκης έχει γράψει μια σειρά από αυτοψίες του τι ήταν κάποτε το όνειρο ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική δήλωση, σημειώνει πώς τόσο πολλές κινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο αντίθετες με ό, τι θα μπορούσε να δεχτεί οποιοσδήποτε ριζοσπαστικός αριστερός.


Για παράδειγμα, σημειώνει την αποδοχή μιας συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου 2015, για την επέκταση της διάσωσης, πολύ πριν από τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου:


Η πρώτη και πιο άμεση συνέπεια της ήταν να παραλύσει την κινητοποίηση και να καταστρέψει την αισιοδοξία και την μαχητικότητα που επικράτησε κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της 25ης του Γενάρη. 


Φυσικά, αυτή η υποβάθμιση της λαϊκής κινητοποίησης δεν είναι κάτι που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου ή στις 20 Φεβρουαρίου, ως συνέπεια μιας συγκεκριμένης κυβερνητικής τακτικής. Είναι κάτι που προϋπήρχε στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.


Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι θα συνέβαινε, αλλά η πρόσοψη έπρεπε να διατηρηθεί. Ο Κουβελάκης σημειώνει στη συνέχεια την ταχεία μείωση της εσωτερικής δημοκρατίας στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τα τελευταία λίγα χρόνια.


Αυτό που είδαμε να κατασκευάζεται μετά τον Ιούνιο του 2012 – βήμα προς βήμα, αλλά συστηματικά – ήταν μια μορφή κόμματος με ολοένα ηγετικό επίκεντρο, συγκεντρωτική, και αποκομμένη από τις δράσεις και τη θέληση των μελών. Η διαδικασία βγήκε εντελώς εκτός ελέγχου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στην κυβέρνηση.


Τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να είναι απροσδόκητο. Αυτές είναι οι καλά γνωστές συνέπειες των εκλογικών στρατηγικών, που οι μαρξιστές έχουν επίγνωση για έναν αιώνα, από την συνθηκολόγηση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και επαναλαμβανόμενο πολλές φορές από τότε. 


Ωστόσο, πρόθυμοι Μαρξιστές σε όλο τον κόσμο κοίταξαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι διαφορετικό, αλλά ήταν απλώς η ψευδαίσθηση του κάτι διαφορετικού. 


Στο τέλος, ήταν ακριβώς το ίδιο είδος των ριζοσπαστικών εκλογικών στρατηγικών του παρελθόντος, αλλά η πρόκληση ότι αυτοί οι θαρραλέοι μαρξιστές διανοούμενοι και ακτιβιστές θα μπορούσαν να αναλάβουν τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν πάρα πολύ δελεαστική. Στο ΣΥΡΙΖΑ, η διεθνής Αριστερά είδε τον εαυτό της, και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κι αυτή, επίσης, θα μπορούσε να καταρρεύσει με τον ίδιο τρόπο υπό παρόμοιες συνθήκες.


Το πρόβλημα είναι ότι οι στρατηγικές αυτές απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο τύπο αριστερών που καταλαμβάνουν μια ορισμένη κοινωνική θέση-συγκεκριμένα, διανοούμενους και ηγέτες ΜΚΟ-συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν περάσει τη σταδιοδρομία τους εξηγώντας τους περιορισμούς του εκλογικισμού. Η πρόκληση της εκλογικής δόξας είναι απλά πάρα πολύ μεγάλη για αυτούς τους ανθρώπους για να αντέξουν ενάντια σε μια στερεά κριτική του ρεφορμισμού.


Μετά τις 11 Ιουλίου, κανένας σοβαρός αριστερός δεν μπορεί ποτέ, για το υπόλοιπο της ζωής του, να κοιτάξει στα μάτια μια εξέχουσα προσωπικότητα της αριστεράς και να λάβει τις υποσχέσεις τους ως κάτι που αξίζει. Απλά δεν μπορούμε να πάρουμε τον εαυτό μας στα σοβαρά, αν συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι υψηλές υποσχέσεις από αυτο-σημαντικούς, αυτο-επιλεγμένους ηγέτες μπορούμε να τις εμπιστευθούμε. Και όμως, αυτό ακριβώς είναι που η μεταμοντέρνα Αριστερά θα συνεχίσει να κάνει, εξασφαλίζοντας σε όλους ότι όχι, αυτό το επόμενο σχέδιο δεν είναι ένα άλλο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν σχεδόν σίγουρα δήλωσαν κάτι από τον εαυτό του ΣΥΡΙΖΑ.


Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες γενικές απεργίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και μερικές ακόμη προέβλεψαν ότι η εργατική τάξη μπορεί να ανέβει σε απάντηση στην συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε ακόμη και μια μονοήμερη γενική απεργία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που ο πρώτος γύρος της λιτότητας εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου. Παραδόξως, αυτή η γενική απεργία φάνηκε να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση στην βουλή. “Ο αγώνας ξεκινά τώρα”,  προανήγγειλε ένας σχολιασμός αναγγέλλοντας την επικείμενη απεργία. ”(Ο αγώνας) δεν ξεκινά μετά:. είναι η περίοδος της σκιαμαχίας που τελείωσε”. Η απεργία έγινε και έφυγε, αλλά η σκιαμαχία συνεχίστηκε.


Μας άφησαν να αναρωτιόμαστε κατά πόσον ή όχι οι εργαζόμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τις δικές τους κυβερνήσεις αφού ακόμη και μια γενική απεργία δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας. Υπάρχει, βέβαια, μια εναλλακτική εξήγηση, η οποία είναι ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές μπορεί να ήταν απλές προσομοιώσεις γενικών απεργιών, ενεργοποιημένες και μετά απενεργοποιημένες από την ηγεσία των συνδικάτων με μικρή απειλή διατάραξης πολύ πέρα ​​από την ανάσχεση εργασίας μια μέρας, μετά την οποία η τάξη αποκαταστάθηκε πλήρως, αν ποτέ απειλήθηκε εξαρχής.


Αν δεν μπορεί να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ της προσομοίωσης και της πραγματικότητας, κινδυνεύουμε να πέσουμε από μια υγιή απαισιοδοξία της τρέχουσας κατάστασης των πραγμάτων στο να πιστέψουμε ότι οι εργατικοί αγώνες δεν μπορούν να έχουν καμία επίπτωση μόνο και μόνο επειδή φαίνεται απατηλά ότι δεν έχουν.


Η προσομοίωση χτυπά την πραγματικότητα


Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε σαν μια προσομοίωση της μαρξιστικής θεωρίας. Η κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας απαιτούσε μια νέα εκλογική δύναμη να πάρει τη θέση της. Βγήκε μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, μια εκλογική συμμαχία που διαβεβαίωσε όλους ότι πραγματικά πρόκειται να αναλάβουν τις οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη. 

Μαρξιστές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν καταγράψει λεπτομερώς πώς η σοσιαλδημοκρατία έχει αποτύχει και σάπιζε για δεκαετίες ξαφνικά πίστευαν ότι ναι, αυτό το εκλογικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο θα πετύχει, και όχι, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ήταν διαφορετικό από τις αποτυχίες του παρελθόντος. 


Χωρίς μια “ψεύτικη” μαρξιστική Αριστερά-οι σταλινικοί, μεταρρυθμιστές και άλλους ρεβιζιονιστές του παρελθόντος, η «πραγματική» μαρξιστική Αριστερά παρενέβη για να πάρει τη θέση της, προαναγγέλλοντας την αυγή μιας νέας εποχής στην Ευρώπη, τουλάχιστον για μερικούς συναρπαστικούς μήνες.


Μπορεί να φαίνεται αδύνατο μερικές φορές να πεις τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του ψεύτικου, της προσομοίωσης και της πραγματικότητας, αλλά τελικά δεν ζούμε σε έναν μεταμοντέρνο κόσμο. Απλά ζούμε σε έναν κόσμο όπου τόσοι πολλοί από την Αριστερά ενεργούν σαν να είναι. Παρ ‘όλα αυτά, όλες αυτές οι προσομοιώσεις αντιμετωπίζουν τελικά τις ωμές υλικές δυνάμεις της πραγματικότητας, και ξαφνικά η πλήρης ανεπάρκεια της προσομοιωμένης Αριστεράς-όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όλους τους τομείς, έχει αποκαλυφθεί για να την δουν όλοι. Τελικά, ένα Φέργκιουσον ή μια Βαλτιμόρη εξεγέρσεων και η ασχετοσύνη της μεταμοντέρνας Αριστεράς για το έργο της οργάνωσης αντίστασης της εργατικής τάξης γίνεται απολύτως σαφής.


Εάν υπάρχει οποιαδήποτε διέξοδος από αυτό το αδιέξοδο, είναι να απορριφθεί το θέαμα και η προσομοίωση υπέρ της ουσιαστικής υλικής αντίστασης. Το νιώθω καλά τη στιγμή του θριάμβου με ένα τρύπιο κέντρο, οι πληθωρικές συναντήσεις και άσματα που οι άνθρωποι θυμούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους, απλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο προς την οικοδόμηση σε κάτι με πραγματική δύναμη. Είναι η θαρραλέα πράξη της αντίστασης και η βασιλεία του τρόμου που πρέπει να αντιμετωπίσει από το νεοφιλελεύθερο κράτος που μετατρέπει μια τάξη σε μια δύναμη εξέγερσης.


Με λίγα λόγια, αν τα κοινωνικά κινήματα δεν βλάπτουν άμεσα τους ανθρώπους στην εξουσία-και όχι απλά να τους φέρνουν σε δύσκολη θέση-ή να ενδυναμώνουν τους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους-και όχι μόνο απλά να τους κινητοποιούν προσωρινά, τότε δεν μπορεί να είναι μια αξιόλογη στρατηγική. Μπορεί απλά να την αισθάνεστε σαν μια τέτοια.


Με άλλα λόγια, αν το αισθάνεστε καλό, μην το κάνετε.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη, λοιπόν, να πέσει η πρόσοψη, να μην επιτραπούν πλέον οι ψεύτικες εικόνες της αντίστασης που επιτρέπουν κρυφά στον νεοφιλελευθερισμό και αποσπά την προσοχή από το θεμελιώδες έργο της αντίστασης. Οι ΣΥΡΙΖΑ του κόσμου θα επιμένουν ότι αυτό είναι αντιπαραγωγικό για το έργο τους. Και ακριβώς αυτό είναι.





attika nea