Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Κρατούνται από το Ιράν 10 αμερικανοί ναύτες...


Κρατούνται από τις αρχές του Ιράν 10 αμερικανοί ναύτες – Άγνωστο το πότε θα απελευθερωθούν - Media

Δέκα αμερικανοί ναύτες κρατούνται από τις αρχές του Ιράν. Οι δέκα ναύτες επέβαιναν σε δύο μικρά συνοδευτικά σκάφη, τα οποία φέρεται να...
έχουν καταλάβει οι Ιρανοί, όταν το ένα από τα δύο σκάφη υπέστη μηχανική βλάβη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι δέκα αμερικανοί ναύτες - εννέα άντρες και μία γυναίκα - θα επιστρέψουν στο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα νωρίς σήμερα, μια μέρα αφότου το Ιράν τους έθεσε υπό κράτηση ενώ ταξίδευαν με από το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν πάνω σε δύο υποστηρικτικά πλοία.

Η μεταφορά θα γινόταν υπό το φως της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας. Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο πλευρών, το Ιράν θα μεταφέρει τους ναύτες σε διεθνή ύδατα, από όπου θα επιβιβαστούν σε πλοίο που θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο "Χάρι Τρούμαν", είπε ο αξιωματούχος υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνουν τα δύο πλοία που επίσης κρατά το Ιράν στα οποία επέβαιναν οι ναύτες όταν οι αρχές της χώρας τους έθεσαν υπό κράτηση. Το Ιράν έχει διαβεβαιώσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι ναύτες.

Μετά τη σύλληψη των αμερικανών ναυτικών, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ ενήργησε κατά προκλητικό και μη επαγγελματικό τρόπο για 40 λεπτά, εκτελώντας ελιγμούς στον Κόλπο, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο ναυτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν.

"Οι αμερικανοί ναυτικοί ανακρίνονται και οι δηλώσεις για ταχεία απελευθέρωσή τους δεν είναι παρά εικασίες και δεν τις επιβεβαιώνουμε, ούτε τις διαψεύδουμε", δήλωσε εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TANSIM.






nonews news

Τραγωδία στου Ζωγράφου...



Ένας 67χρονος βρήκε τραγικό θάνατο σήμερα το πρωί, από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο σπίτι του, στου Ζωγράφου. Επίσης, δυο...
άνθρωποι ακόμη, ένας άνδρας και μια γυναίκα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα.





nonews news

Ελάφρυνση για 700.000 στεγαστικά δάνεια...



Ανάσα σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων έχει φέρει το αρνητικό επιτόκιο euribor, καθώς βλέπουν τις δόσεις των...
δανείων τους να ακολουθούν καθοδική πορεία. Ο αριθμός ανεβαίνει στο 1,1 εκ. μαζί με τα καταναλωτικά.

Και το θετικό για τους δανειολήπτες είναι ότι η πτώση στα επιτόκια της διατραπεζικής θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2016. Δηλαδή οι δόσεις των δανείων θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», τα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν το euribor τριμήνου, που σήμερα είναι στο -0,13%, στο τέλος του έτους να βρεθεί στο -1%.

Και όλα τα στεγαστικά, όπως και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου έχουν σήμερα πολύ χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης. 

Το euribor μπήκε σε αρνητική περιοχή τον περασμένο Απρίλιο και πλέον οι τράπεζες αφαιρούν τη διαφορά από το spread του δανείου. Πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι ένα δάνειο με επιτόκιο euribor τριμήνου -0,13% και περιθώριο 2,5 έχει τελικό επιτόκιο σήμερα 2,37%. Το ίδιο δάνειο τον Ιανουάριο του 2011 είχε επιτόκιο 3,5% καθώς το euribor τριμήνου βρισκόταν στο 1%.

Φυσικά το όφελος αφορά μόνο τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου καθώς τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο είναι «κλειδωμένα» μέχρι τη λήξη της σταθερής περιόδου σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Σημαντικές μειώσεις στις δόσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως με τα νέα επιτόκια, οι δανειολήπτες γλιτώνουν στις μηνιαίες δόσεις τους από 56 έως και 130 ευρώ. Για ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ και 20ετή αποπληρωμή, η προηγούμενη δόση διαμορφωνόταν στα 579,96 ενώ πλέον έχει πέσει στα 523,59.

Για το ίδιο ποσό και 30ετή αποπληρωμή, η προηγούμενη δόση ήταν στα 449,04 ενώ τώρα διαμορφώνεται στα 388,40. Για ένα στεγαστικό ύψους 200.000 με 20ετή αποπληρωμή, η προηγούμενη δόση ήταν διαμορφωμένη στα 1.159,92 ευρώ ενώ τώρα έχει πέσει στα 1.047,18.




nonews news

Το μεγάλο «ΟΧΙ» στο ηλεκτρονικό φακέλωμα


viotayt

Είναι γεγονός οι Πατέρες της Εκκλησίας διαφωνούν κάθετα με την είσοδο των βιομετρικών ταυτοτήτων και την δέσμευση της ελευθερίας μας. Εισερχομένων των ταυτοτήτων αυτών ελέγχονται τα πάντα. Η προσωπική μας ζωή, η επαγγελματική μας ζωή καθώς και όλα μα όλα τα προσωπικά μας δεδομένα. Δείτε το βίντεο:








voice news

Αποκάλυψη! Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε…

str
 Οι «επίλεκτοι» των «επιλέκτων» παρουσιάζονται σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, για να έχουν μια μικρή ιδέα όλοι οι Έλληνες, για τις δυνάμεις της χώρας μας.
Στο τάγμα πεζοναυτών ανήκουν και οι ελεύθεροι σκοπευτές και είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές.
Δείτε το βίντεο:







voice news

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης πολεμά τον Χριστιανισμό....

balt

Πολίτες της Θεσσαλονίκης έστειλαν στον Αριστείδη Μπαλτά, υπουργό Πολιτισμού μία επιστολή η οποία αναφερόταν στην τοποθέτηση του σταυρού, στο μνημείο της Ροτόντας.
Την επιστολή αυτή υπέγραψε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ο οποίος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης.
Η επιστολή έγραφε τα εξής:
 «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή-έκκληση ύστερα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα για την επικείμενη τοποθέτηση σταυρού και λοιπού εκκλησιαστικού εξοπλισμού βυζαντινής αισθητικής στο μνημείο της Ροτόντας και την κατάληξη του θέματος με την έκδοση της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΑΠΚ/∆ΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ/369131/217733/10534/3011/23.12.2015 απόφασής σας.
Η Ροτόντα, διαχρονικό σύμβολο των τριών αυτοκρατοριών μέσα στις οποίες έλαμψε η Θεσσαλονίκη, έμβλημα διαπολιτισμικότητας από το 1917 μέχρι και σήμερα, αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, του οποίου η προστασία διέπεται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία. Η συμπερίληψη της Ροτόντας στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1988 ήρθε προς επίρρωση των ανωτέρω, επικυρώνει την παγκόσμια εμβέλεια του μνημείου και μεγεθύνει την ευθύνη για την προστασία του.
Σε κάθε επέμβαση στη Ροτόντα προέχει η διατήρηση της ταυτότητάς της ως πολιτιστικού αγαθού και η διασφάλιση της μουσειακής της χρήσης που κατοχυρώθηκε, όλο αυτό το διάστημα, με σειρά πολιτικών επιλογών που έλαβαν τη μορφή διοικητικών πράξεων και επικυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 2068/1999 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η ανωτέρω απόφασή σας εγκρίνει σειρά παρεμβάσεων επί της Ροτόντας, οι οποίες εκτελούνται από τις 23/12/15 στο εσωτερικό και το εξωτερικό του μνημείου, αλλοιώνοντας τα κατοχυρωμένα χαρακτηριστικά της χρήσης του. Η τροποποίηση της εξωτερικής και της εσωτερικής όψης του μνημείου με προσθήκη συμβόλων και νεότευκτων αντικειμένων που προορίζονται για λατρευτική χρήση,συνιστά αλλοίωση της αυθεντικής υλικής υπόστασης και συνεπακόλουθα της ιστορικής μνήμης που το μνημείο – όπως σώζεται – διατηρεί.
Η απόφασή σας εξαρτά το ενδεχόμενο τοποθέτησης σταυρού όχι από αρχαιολογικά κριτήρια όπως απαιτεί η νομοθεσία, αλλά από κριτήρια
αντικεραυνικής προστασίας του μνημείου. Η ασάφεια της διατύπωσης που επιδέχεται αντιφατικές ερμηνείες, μας προκαλεί έντονες ανησυχίες και φοβόμαστε ότι ενδέχεται να διεγείρει μνήμες δυσάρεστες και ιδεολογικές αντιδικίες που η κοινωνία της Θεσσαλονίκης θέλει να αφήσει πίσω της.
Άλλωστε, αντιπαράθεση του σταυρού με το μιναρέ δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και στην εποχή μας.
Το μνημείο της Ροτόντας χρειάζεται να βρει την πλήρη μουσειακή του αξιοποίηση καθώς και πολιτιστική χρήση, εναρμονισμένη με τον ιστορικό προορισμό και την αρχιτεκτονική του, υπό την ευθύνη, πάντοτε, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της.
Για τους λόγους αυτούς, οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες σας καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα και να αναθεωρήσετε την απόφασή σας με γνώμονα την αποτροπή κάθε ενέργειας που τείνει στην «εκκλησιαστικοποίηση» του μνημείου.
Κύριε Υπουργέ, προσβλέποντας στη θετική εκ μέρους σας ανταπόκριση στα αιτήματά μας, δεχθείτε εκ των προτέρων τις ευχαριστίες μας.»
Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς του απάντησε με κατάλληλο τρόπο και είπε:
" Αντιπαράθεση του σταυρού με το μιναρέ δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και στην εποχή μας." 
Τι θα πει "δεν έχουμε αντιπαράθεση σταυρού με το μιναρέ; 
" εναρμονισμένη με τον ιστορικό προορισμό και την αρχιτεκτονική του"
Ακριβώς, αυτό λέμε και εμείς.
Όταν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μνημείου,αυτό ήταν ορθόδοξος ναός, είναι αυτονόητο να υπάρχουν σημεία που να το δείχνουν αυτό, όπως ο σταυρός.
 Γιατί το μνημείο να παραπέμπει -εξαιτίας του μιναρέ- σε τζαμί;δηλαδή στην επιβολή του Τούρκου κατακτητή;
Αν έχουν πρόβλημα να βλέπουν το σταυρό (που υπήρχε από τους πρώτους αιώνες) γιατί δεν έχουν πρόβλημα να βλέπουν τον μιναρέ; Να γκρεμίσουμε και τον μιναρέ τότε.







voice news

Βίντεο ΣΟΚ! Πρόσφυγες με όπλα πυροβολούν εναντίον κόσμου...


metan
Ένα συγκλονιστικό βίντεο, αποκαλύπτει την πραγματικότητα που θα ζήσουμε και στην Ελλάδα, αν δεν προσέξουμε.
Όπως θα δείτε, παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο, μετανάστες να πυροβολούν με όπλα.
Οι σκηνές μοιάζουν να είναι από εμπόλεμη ζώνη. Το βίντεο δείχνει τις γυναίκες με τα παιδιά να τρέχουν τρομοκρατημένοι.
Δείτε το βίντεο αποκάλυψη:









voice news

Ο Πούτιν δημιουργεί πυρηνικές μεραρχίες...

poytin


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέπτυξε τρεις νέες στρατιωτικές μεραρχίες στη Δύση και ακόμα πέντε πυρηνικές στρατιωτικές ομάδες.
Με αυτή την κίνηση δείχνει στους Ευρωπαίους γείτονες ότι τους αμφισβητεί και ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην περιοχή. Ακόμα μία κίνηση ισχύος είναι η εκτόξευση βόμβας υδρογόνου από την Β. Κορέα.
Το πρώτο σημάδι της Ρωσικής δύναμης ήταν να περάσει στην κυριαρχία της η Κριμαία και τώρα φαίνεται από τους βομβαρδισμούς στη Συρία.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δεν αποκάλυψε το ρόλο των πέντε στρατιωτικών ομάδων αλλά ανέφερε πως θα είναι 
ο το πρώτο μέλημα του υπουργείου για φέτος.
Ακόμα είπε: «Η κύρια προσπάθεια μας θα πάει στην ενίσχυση της δυναμικής των στρατιωτικών μας δυνάμεων και να εκπληρώσουμε το διαστημικό πυρηνικό μας πρόγραμμα. Πέντε νέα πυρηνικά συντάγματα εξοπλισμένα με όπλα τελευταίας τεχνολογίας θα δημιουργηθούν το 2016», τόνισε.
Η κίνηση και η ισχύ της Ρωσίας δηλώνει και ότι δεν πρέπει να παίζουν μαζί της πλέον οι Δυτικοί και πως η δύναμη της είναι αντίστοιχη της παλίας Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.



voice news

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ… Το Σχέδιο Αποκαλύπτεται… «Παραμέριση» και Αντικατάσταση του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος


ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΚΛΟΥΣ ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΩΣΤΟΣΟ, ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ;
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΗ»ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ;

«Μετά τον Αρμαγεδδώνα» Πεζοναύτης Μας Δείχνει πώς να Επιζήσουμε Μετά από Αστική Καταστροφή


ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ
Ο Rudy Reyes, ένας βετεράνος Πεζοναύτης, μοιράζεται την εμπειρία του και δείχνει στον κόσμο πώς να επιβιώσει σε ένα αστικό περιβάλλον, να βρει πόρους μέσα σε μια κατεστραμμένη πόλη…

ΣΟΚ: Κρυφό «κούρεμα» έως 125 € σε νέες και παλιές συντάξεις!


syntaxiouhoi_cut_euros
Βόμβα στο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου! Θίγονται μητέρες με ανήλικα και απόστρατοι.
Μειώσεις ως και 125 ευρώ το μήνα στις νέες, αλλά και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, που αυτή τη φορά θα προέλθουν από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων λόγω τέκνων που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, κρύβει η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι τα επιδόματα τέκνων για τις συντάξεις (σ.σ.: τόσο για τις νέες όσο και τις ήδη καταβαλλόμενες) θα υπολογίζονται με νέα ποσοστά, που είναι 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο παιδί.
Τα σημερινά ποσά επιδόματος τέκνων που προσαυξάνουν τη σύνταξη καθορίζονται με υψηλότερα ποσοστά. Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, ο συνταξιούχος δικαιούται 20% προσαύξηση σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για τρίτο και κάθε επόμενο ανήλικο τέκνο, ή για παιδί ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.
Στους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, τα επιδόματα τέκνων υπολογίζονται με ένα 5% επί του ποσού της αρχικής (μικτής σύνταξης).
Στο Δημόσιο τα επιδόματα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 45 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Η αλλαγή στον υπολογισμό τους θα επιφέρει ανατροπές και άλλη μια κρυφή έμμεση μείωση των συντάξεων.
Θίγονται πάνω από 500.000 συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας και κυρίως:
-Οι μητέρες που πήραν σύνταξη με ανήλικο τέκνο, όπως και οι τρίτεκνες γυναίκες που αποχώρησαν με 20 έτη ασφάλισης από το Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 γυναίκες παίρνουν προσαύξηση σύνταξης λόγω ανήλικου τέκνου και με το νέο καθεστώς το ποσό θα μειωθεί.
-Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, καθώς στις ηλικίες που αποχωρούν (από τα 45 μπορούν να πάρουν σύνταξη) έχουν παιδιά που είναι είτε ανήλικα (κάτω από 18 ετών) είτε σπουδάζουν, οπότε δικαιούνται επίδομα τέκνων στη σύνταξη.
-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που έχουν ανήλικο τέκνο ή παιδί ως 24 ετών που σπουδάζει.
-Οι συνταξιούχοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω γιατί παίρνουν το επίδομα λόγω τέκνων ισόβια και η καταβολή του δεν σταματά στο 18ο έτος ή στο 24ο αν σπουδάζουν.
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»

ΑΥΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ ΟΙΚΤΡΑ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Την πλήρη διάψευση όσων πιστεύουν και ελπίζουν ότι με την αναμενόμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος που τοποθετείται μέσα στο 2016, θα επέλθει η αν όχι άμεση, σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προβάλλει η τουρκική εφημερίδα Zaman.
Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχτεί μια τέτοια κίνηση είναι πολλοί, όπως τους αναλύει ο Mehmet Çetingüleç, έγκριτος Τούρκος αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Τουρκία βιάζεται να επέλθει η επίλυση του κυπριακού είναι η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία θα βάλει «χέρι», ενώ παράλληλα θα προωθείται η συνεργασία με το Ισραήλ για την διοχέτευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.
Αλλά πέραν τούτου, λόγοι καθαρά στρατηγικής φύσεως επιβάλλουν στην Τουρκία όχι μόνο να αποχωρήσει στρατιωτικά από την νήσο, αλλά αντίθετα να ενισχύσει και άλλο την στρατιωτική της παρουσία εκεί.
Όπως αναφέρει ο Mehmet Çetingüleç, η ανατολική Μεσόγειος έχει αποβεί σαν μια από τις πιο «καυτές» περιοχές του πλανήτη. Αυτή την περίοδο συγκεκριμένα στην περιοχή πλέουν πολεμικά πλοία 11 χωρών. Ο ρωσικός στόλος με 11 πολεμικά πλοία. Οι Αμερικανοί με ένα αεροπλανοφόρο και άλλα εννέα πολεμικά πλοία. Η Γαλλία με ένα αεροπλανοφόρο και τέσσερα πολεμικά πλοία. Η Ιταλία με δυο πολεμικά πλοία, ενώ υπάρχει ναυτική παρουσία της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Αγγλίας, Καναδά, Ισπανίας, Βελγίου και Ολλανδίας.
Με αυτή την κατάσταση είναι αδύνατο οι Τούρκοι να αγνοήσουν την στρατηγική σημασία της Κύπρου, που αυτή την στιγμή είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στην Α. Μεσογείου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise έχει μήκος 342 μέτρα και μεταφέρει 60 πολεμικά αεροσκάφη. Το μεγαλύτερο ρωσικό αεροπλανοφόρο, το Sovetskogo Soyza Kuznetsov, έχει μήκος 305 μέτρα. Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Vargav έχει μήκος 306 μέτρα.
Απέναντι σε όλα αυτά η Τουρκία έχει να αντιπαραθέσει το “αεροπλανοφόρο» της κατεχόμενης Κύπρου με 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τις μεγαλύτερες δυνατότητες αεροπορικής παρουσίας.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, έχει αναβαθμίσει πολύ ψηλά την στρατηγική σημασία της Κύπρου και να μην ελπίζει κανείς ότι θα υπάρξει κάποια προοπτική να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, ιδιαίτερα στην σύγχρονη συγκυρία όπου στην περιοχή παίζονται τα μεγαλύτερα στρατηγικά παιχνίδια με φόντο τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα.
«Ας… πανηγυρίζουν οι Γιουνάνηδες, πιστοί στους δυτικούς αφέντες τους ότι φέτος θα επιλυθεί το κυπριακό αλλά με την τουρκική κατοχή μόνιμα πάνω από το κεφάλι τους!».
Aferin!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Ο Τσακαλώτος ζητά αποχώρηση του ΔΝΤ: Σήμερα με Ντάισελμπλουμ, αύριο με Σόιμπλε


President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during a Eurogroup Finance ministers meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 07 December 2015. FILE PHOTO: EPA, OLIVIER HOSLETPresident of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during a Eurogroup Finance ministers meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 07 December 2015. FILE PHOTO: EPA, OLIVIER HOSLET
Με συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνεχίζει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ευρωπαϊκή… εκστρατεία πειθούς για τη βιωσιμότητα της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος.
Σύμφωνα με το Mega, στις επαφές του ο υπουργός Οικονομικών θέτει και την επιθυμία της Ελλάδας να απεμπλακεί το ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Το μήνυμα όμως που πήρε χθες στο Ελσίνκι από τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ήταν ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, ενώ κάθε συζήτηση για έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα έκοψε την Κυριακή και ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προειδοποίησε επίσης ότι η λύση για το χρέος δεν θα πρέπει να ικανοποιεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Αύριο, παραμονή του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ώστε να δεχθεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Φινλανδό ομόλογό του. Φωτογραφία υπουργείο Οικονομικών
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Φινλανδό ομόλογό του. Φωτογραφία υπουργείο Οικονομικών
— Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τη συνάντηση και τις συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ, στο Ελσίνκι.
«Συζητήσαμε για τον ελληνικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που ξεκίνησε με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα συνεχίζεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση.
Δεν υπάρχει θέμα “Grexit” διαβεβαίωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Στουμπ ερωτήθη από τους δημοσιογράφους αν εξακολουθεί να θέτει ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδος από την ευρωζώνη όπως είχε υποστηρίξει το περασμένο καλοκαίρι και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει θέμα Grexit. Ακούω παντού καλά λόγια για την Ελλάδα και από άλλες χώρες και μέσα στο Eurogroup».




mignatiou

Να γιατί τρέμουν όλοι την Ελλάδα, η οποία κρατάει τα «κλειδιά» του πλανήτη


Να γιατί τρέμουν όλοι την Ελλάδα, η οποία κρατάει τα «κλειδιά» του πλανήτη

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ από το άρθρο μας στο pentapostagma.gr, με τίτλο: Αμερικανικό Ινστιτούτο προς Βερολίνο: «Η Ελλάδα θεωρείται τεράστιας στρατηγικής σημασίας για ΝΑΤΟ και ΕΕ», με το οποίο η χώρα μας δεν πρόκειται να «διωχθεί» από την ΕΕ από καμία γερμανική κυβέρνηση αλλά και από «οποιονδήποτε» κρυφό «καγκελάριο» σαν τον κύριο Σόιμπλε ότι και να κάνουν. Το τεράστιο «μυστικό» αφορά την θέση που κατέχει η χώρα μας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε σχέση με την Ρωσία και τα μεγαλεπήβολα σχέδια της δύσης.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του NATO, και αποδεικνύει τα τεράστια γεωπολιτικά παιχνίδια που «παίζονται» πάνω στις πλάτες των Ελλήνων τόσα χρόνια.
Η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα και η Σουηδία είναι οι δύο χώρες οι οποίες έχουν στην κατοχή τους νησιά τα οποία έχουν τεράστια γεωστρατηγική αξία. Και η αξία αυτή χρησιμεύει ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη σε σχέση με την μεγάλη προσοχή της Ρωσίας ειδικά σε αυτές τις δύο χώρες.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανοίγματα προς την Ελλάδα και απειλές για την Σουηδία, η γεωγραφία είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί οι δύο χώρες διαδραματίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Για να είναι σε θέση για να αποτραπεί αποτελεσματικά η ρωσική επέκταση, το ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσει πληρέστερα τη σημασία αυτών των νησιών, γράφει το άρθρο.
Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω της χειρότερης οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Παρά το γεγονός ότι μια άμεση έξοδο από την ευρωζώνη έχει αποτραπεί, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι τουλάχιστον τραγικές.
Εκτός από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, η Ελλάδα (μαζί με την Τουρκία), αποτελούν τις σημαντικότερες στρατιωτικές «βάσεις» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Η γεωστρατηγική σημασία της διατήρησης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η παραγωγική συνεργασία της ως μέλος της συμμαχίας, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την δύση.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί φοβερές περικοπές στον προϋπολογισμό τους που φθάνουν στο 54 τοις εκατό από το 2009, ο ελληνικός στρατός εξακολουθεί να αποτελεί μια τρομερή δύναμη.
Το πιο σημαντικό είναι, ότι η χώρα κατέχει την βάση «κλειδί» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης.
Αυτή η βάση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της συμμαχίας και της στρατιωτικής επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μεσογείου, και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ έχει περίπου 380 άτομα προσωπικό στην βάση Ναυτικής Υποστήριξης της Σούδας, η οποία αποτελείται από μια ναυτική βάση, ναύσταθμο, και αεροπορική βάση.
Για επιχειρήσεις όπως «Desert Shield/Storm» στο Ιράκ και «Enduring Freedom» Αφγανιστάν και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, η βάση αυτή είχε θεμελιώδη σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ειδικά σε αποστολές αναγνώρισης και ανεφοδιασμού.
Η βάση αυτή επίσης, μαζί με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία, αποτελούν τις μοναδικές μεγάλες βάσεις του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πλευρά του.
Με πολλούς τρόπους, η Σουηδία κατέχει ανάλογη προς την Ελλάδα θέση, με μια εξίσου σημαντική γεωστρατηγική θέση στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες της περιοχής.
Παρότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διαθέτουν ποιότητα η χώρα δεν ανήκει σε καμία συμμαχία δεδομένου ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Το Νησί Γκότλαντ, το οποίο που βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της Σουηδίας στο επίκεντρο της Βαλτικής Θάλασσας, αποτελεί ουσιαστικά ένα ακίνητο αεροπλανοφόρο.
Με την τοποθέτηση σύγχρονων αντιεροπορικών συστημάτων άμυνας , το νησί είναι κρίσιμης σημασίας για τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας, από τη νήσο Bornholm της Δανίας, στα νότια των νησιών Aland στα βόρεια και στις χώρες της Βαλτικής.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι καθόλου ασήμαντες. Η Ελλάδα κατέχει μακρόχρονους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ρωσία.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι Ρως του Κιέβου ήταν μέρος της Ανατολικής Ορθόδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας, καθώς επίσης η Ρωσία βοήθησε την Ελλάδα στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το τελευταίο αντηχεί έντονα τώρα, διότι πολλοί Έλληνες βλέπουν την ΕΕ και την τρέχουσα κρίση ως μια ακόμη μορφή αποικιοκρατίας. Η Ελλάδα βασίζεται, επίσης, εκτενώς σε ρωσικά οπλικά συστήματα και εξοπλισμό για τον στρατό της.
Η Σουηδία από την άλλη πλευρά διαθέτει ισχυρή οικονομία και καλό σύστημα διακυβέρνησης. Επιπλέον, η Σουηδία έχει μια μακραίωνη ιστορία σχέσεων αντιπαλότητας με τη Ρωσία και στερείται τους στενούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, τους οποίους απολαμβάνει πλήρως η Ελλάδα.
Παρ” όλα αυτά, τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία έχουν όλη την προσοχή της ρωσικής ομοσπονδίας. Η Ελλάδα φλερτάρει με την Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό, με υπαινιγμούς για χορήγηση σημαντικής οικονομικής βοήθειας.
Η Ρωσία, επίσης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αναπτύξει μόνιμα 10 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του νέου ναυτικού δόγματος της .
Η Σουηδία έχει λάβει επίσης αξιοσημείωτη και αυξανόμενη προσοχή από τη Ρωσία. Οι ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της Σουηδίας έχουν αυξηθεί δραματικά και δεν μπορούν να ερμηνευθούν με οποιοδήποτε τρόπο εκτός από πολεμικές προετοιμασίες.
Ο Ρώσος πρέσβης στη Στοκχόλμη έχει ακόμη δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία θα απαντήσει με στρατιωτικά αντίμετρα, αν η Σουηδία «κινηθεί» για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς μας δίδαξε ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ στρατιωτικής στρατηγικής και της πολιτικής. Και η ιστορία έχει δείξει ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ποτέ αυτό. Έτσι, επίσης, σε αυτή την περίπτωση.
Δεν αγνοούμε την αυξημένη προσοχή της Ρωσίας στην Ελλάδα, και πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το Κρεμλίνο; Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ σύντομα, κυρίως επειδή θεωρεί ότι η συμμαχία είναι κρίσιμη για τη σχέση της με την Τουρκία.
Ωστόσο, ένα διαφορετικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα θα αποτελέσει μια γκρίζα ζώνη θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, το 1974 η Ελλάδα αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και εντάχθηκε μετά από πιέσεις το 1980.
Μία ακόμη ελληνική στρατιωτική απόσυρση από την στρατιωτική δομή της Συμμαχίας, αλλά όχι εξ ολοκλήρου από την συμμαχία, είναι μια πραγματική δυνατότητα, αναφέρει το άρθρο!
ΕΠΙΣΗΣ…μια αιφνιδιαστική ρωσική ναυτική «επίσκεψη» στην Ελλάδα, και στον κόλπο της Σούδας, θα αποτελέσει μεγάλο θέμα για το ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι δύο κοινές συνιστώσες και με γνώμονα μια πιθανή ελληνική γκρίζα ζώνη στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ή στην Σουηδία, θα αποτελούσε μείζων πρόβλημα για την βόρειο ατλαντική συμμαχία και στο τομέα λήψεως αποφάσεων.
Αν η Ρωσία εισχωρήσει έστω και λίγο με επιτυχία στην Ελλάδα , αυτό θα διαιρέσει την Ευρώπη, και θα συντρίψει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, διαβρώνοντας την ενότητα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις ασκήσεις τους στη Βαλτική Θάλασσα, ιδιαίτερα στο Gotland. Οι ασκήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και αμφίβιες επιχειρήσεις.
Τα μέλη της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης να εξετάσουν με μεγαλύτερη σημασία την πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Όσο για την Ελλάδα, θα πρέπει να ενισχυθεί η αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας, και να «θυμίζουν» οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, τα σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η χώρα ως πλήρες μέλος της συμμαχίας.
Ενώ η στενότερη συνεργασία της Ελλάδος με την ΕΕ θα κρατήσει την Αθήνα από μια πιθανή «κίνηση» προσχώρησης στην Ανατολική συμμαχία της Ρωσίας.
Αυτές οι προληπτικές κινήσεις θα επιτρέψουν στην συμμαχία να ανακτήσει ελαφρώς την πρωτοβουλία και να αποκαταστήσει την σταθερότητας στην Ευρώπη.
Ο Halford Mackinder, ένας από τους πατέρες της γεωπολιτικής, δήλωσε ότι ο έλεγχος της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο από τη Ρωσία, (από την αποκαλούμενη δύναμη «Heartland»), κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει μαζί της και τον έλεγχο του Πλανήτη!
Ενώ η Ρωσία φλερτάρει με την Ελλάδα με «συμπάθεια» και τηλεφωνήματα μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την ίδια στιγμή απειλεί τη Σουηδία.
Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία είναι σημαντικές, η γεωγραφία και η γεωστρατηγική εξακολουθούν να κατέχουν θεμελιώδη σημασία για να κατανοήσουμε τις δύο καταστάσεις.
Η γεωπολιτική έχουν επανέλθει στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής και το ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσει την σημασία της γεωγραφίας ως οδηγό πίσω από δράσεις σε κράτη μέλη στο διεθνές σύστημα.
Αυτή είναι η αξία της μικρής και ταπεινής Ελλάδος για τεράστιες συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Για αυτό και διακινούνται τα διάφορα σενάρια που εμφανίζουν την χώρα μας «κουτσουρεμένη» και την Κρήτη ανεξάρτητη!









ethnika themata

Οδηγίες προς την Αστυνομία στη Γερμανία - «Nα αποσιωπούνται τα εγκλήματα που διαπράττουν πρόσφυγες»


«Nα αποσιωπούνται τα εγκλήματα που διαπράττουν πρόσφυγες»
Βερολίνο: Αυστηρές οδηγίες να αποσιωπούνται τα εγκλήματαπου διαπράττουν πρόσφυγες/μετανάστες έχουν λάβει εδώ και καιρό τα γραφεία Τύπου των αστυνομικών διευθύνσεων στη Γερμανία. Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν η αστυνομία της Κολωνίας αποσιώπησε  την αραβική καταγωγή των δραστών των σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αστυνομικοί σπάζουν τη σιωπή τους και δηλώνουν ότι υπάρχουν σαφείς και αυστηρές οδηγίες να αποσιωπούνται εγκλήματα που διαπράττουν οι πρόσφυγες/μετανάστες.
«Υπάρχει αυστηρή οδηγία των Αρχών να μην δημοσιοποιούνται εγκλήματα που διαπράττουν πρόσφυγες» δήλωσε ανώτερος αστυνομικός της αστυνομίας της Φρανκφούρτης στην εφημερίδα Bild.

Αντιθέτως, μεταδίδεται ότι η αστυνομία έχει οδηγίες να δημοσιοποιεί τις επιθέσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών.

O Υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν συμφωνεί με την εσκεμμένη μη αναφορά της καταγωγής του δράστη.

«Η καταγωγή ενός μετανάστη ή πρόσφυγα δεν πρέπει να αποσιωπάται» είπε, σημειώνοντας ότι διαφορετικά δίδεται αφορμή σε εκείνους που κάνουν λόγο για συνειδητή διαστρέβλωση των γεγονότων από τα ΜΜΕ ή τους πολιτικούς.

Εν τω μεταξύ, νέα υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας.  Στην πόλη Μπίλεφελτ σύμφωνα με την εφημερίδα Westfalen-Blatt την παραμονή της πρωτοχρονιάς 500 άνδρες πέτυχαν με βία είσοδο σε δισκοθήκη όπου επιτέθηκαν σεξουαλικά σε γυναίκες. Η αστυνομία της πόλης επιβεβαίωσε το γεγονός.

Στη Φρανκφούρτη η αστυνομία συνέλαβε δέκα άνδρες στην πλειονότητά τους αιτητές ασύλου που έφθασαν στην Γερμανία το 2015 για υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης και κλοπών








ethnika themata

Ποια πολυεθνική «παγώνει» τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα


Ποια πολυεθνική «παγώνει» τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα
Στην αναστολή μεγάλου μέρους της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα προχωράει η καναδική εταιρεία ορυχείων Eldorado Gold, μετά από ένα έτος αντιπαραθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση που συμπεριλαμβάνει ανακληθείσες και καθυστερημένες άδειες από την πολιτεία.
Η Eldorado είπε ότι αναστέλει την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Έχει σταματήσει κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες αλλά θα μπορούσε να τις ξαναρχίσει στο μέλλον, πρόσθεσε.
Η εταιρεία επίσης μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.
Σε δήλωσή της η εταιρεία είπε ότι προτιμά να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίες και να συνεχίσει την κατασκευή και ανάπτυξη στην Ελλάδα.
"'Ομως, έχουμε ένα καθήκον απέναντι σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας, και τα σημαντικά ρίσκα χρόνου και διαδικασίας που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας μας έχει αφήσει χωρίς άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τη δράση και το προσωπικό μας", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Πολ Ράιτ.
Η Eldorado έχει δημιουργήσει περίπου 2.000 άμεσες θέσεις στην Ελλάδα, είπε, χωρίς να αναφέρειο πόσες θα επηρεαστούν από τη μείωση δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Το μερίδιο της Eldorado στην Ελλάδα αποτελεί περίπου 30-40% της καθαρής αξίας του ενεργητικού της εταιρείας, που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών. Η αξία των μετοχών της εταιρείας έχει πέσει κατά 40% τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων στην Ελλάδα. Στις Σκουριές, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 276 εκατομμύρια ευρώ (300 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).
Η εταιρεία είπε ότι θα δώσει συνέντευξη τύπου στην Αθήνα στις 11:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα (0900 ώρα Γκρίνουιτς/GMT), και τηλεφωνική διάσκεψη στις 3:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας (1300 ώρα Γκρίνουιτς/GMT).





fpress

Σήμερα οι προσφορές για τον ΟΛΠ - Ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής


Σήμερα οι προσφορές για τον ΟΛΠ - Ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής
Σήμερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν οι προσφορές για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, παρουσία των δύο ξένων εμπειρογνωμόνων.
Παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει γνωστοποιήσει τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στην Morgan Stanley στο Λονδίνο, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μοναδική προσφορά που έχει στα χέρια του Ταμείο, είναι αυτή της κινεζικής COSCO.
Ο έτερος βασικός διεκδικητής η Δανέζικη Maersk, φέρεται να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι δεσμευτικές προσφορές του οποίου θα υποβληθούν σε τρεις μήνες.
Η υπόθεση του ΟΛΠ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η προσφορά της Cosco για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ ίσως αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Ο οργανισμός αποτιμάται στο χρηματιστήριο περίπου στα 350 εκατ. ευρώ.
Εφόσον ο διαγωνισμός έχει αίσιο τέλος, ο επενδυτής θα αποκτήσει κατ' αρχάς το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, ενώ το υπόλοιπο 16% συνδέεται με την υλοποίηση επενδύσεων, ύψους περί τα 350 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.




fpress

Ολοταχώς προς τα 30 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου


Ολοταχώς προς τα 30 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου
Σε χαμηλό 12ετών υποχωρεί η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατρακυλώντας κάτω στα επίπεδα των 30 δολαρίων ανά βαρέλι.

Δεχόμενα ισχυρές πιέσεις από την αδύναμη ζήτηση, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,61% στα 30,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν απώλειες κατά 2,63% στα 30,72 δολάρια ανά βαρέλι.
Εντομεταξύ η έντονη μεταβλητότητα στα κινεζικά χρηματιστήρια έχει εντείνει τους φόβους στις διεθνείς αγορές, με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να παρεμβαίνει προκειμένου να σταθεροποιήσει το γουάν.
Την ίδια ώρα, η υποτονική ζήτηση δεν καθίσταται ικανή να «καλύψει» το σύνολο της παραγωγής, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερ-προσφορά στην αγορά του αργού. Στα αρνητικά προσμετρείται και η ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.




Fpress

Μέλι στάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Τον διάλεξαν για να κερδίσει τον Τσίπρα..."

Τον χαρακτηρίζουν μεταρρυθμιστή με πτυχίο από το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ...
και φιλόδοξο - Καμία έκπληξη ότι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ αρέσει στους Ευρωπαίους, γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες

Ένας μεταρρυθμιστής με πτυχίο από το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ και κυρίως φιλόδοξος. Καμία έκπληξη για το ότι, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ αρέσει στους Ευρωπαίους, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για τον 47χρονο πολιτικό. Για την αυστριακή εφημερίδα "Die Presse", "ο Μητσοτάκης τζούνιορ προκαλεί τον Τσίπρα". 

Tagesspiegel

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει πτυχίο από το Χάρβαρντ. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί απορία το γεγονός ότι, ο νέος ηγέτης της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης αρέσει στους Ευρωπαίους, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:

"O νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι κυρίως ένα πράγμα: φιλόδοξος. Ακόμη κι αν τον επέλεξαν τα μέλη του κόμματος για την προεδρία της ΝΔ , στην πραγματικότητα επέλεξαν τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η αποτυχία της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά μόνο θέμα χρόνου, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.






"Το πρώτο βήμα του προς την εξουσία επιτεύχθηκε: Μετά από μήνες έντονων αντιπαραθέσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε τον 47χρονο πολιτικό στην προεδρία του κόμματος της ΝΔ", υπογραμμίζει η εφημερίδα "Tagesspiegel". 

Suddeutsche Zeitung

"To θέμα μένει στην οικογένεια" , γράφει η γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της το πολιτικό οικογενειακό dna της οικογένειας Μητσοτάκη.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει αναφορά στο πολιτικό οικογενειακό background του νέου ηγέτη της ΝΔ, τον πατέρα του, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας αλλά και την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών. "Οι Συντηρητικοί της Ελλάδας ψηφίζουν Μητσοτάκη. Όπως πάντα. Η πολιτική παραμένει και από αριστερά και από δεξιά στα χέρια μερικών οικογενειών". υποστηρίζει η "Suddeutsche Zeitung".

Die Prese

Ο Μητσοτάκης τζούνιορ προκαλεί τον Τσίπρα, σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα "Die Presse" επισημαίνοντας ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι γόνος πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος πολιτικός, έκανε την έκπληξη: τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ , κατάφερε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον υποψήφιο που μπορεί να ανανεώσει το κόμμα και να διευρύνει την εκλογική του βάση.

Πάνω απ 'όλα, τα μέλη του κόμματος τον επέλεξαν επειδή πολλοί απ΄αυτούς πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα.






tromaktiko

Συνάντηση με τον Πούτιν θα έχει ο Προκόπης Παυλόπουλος...





Μετά από πρόσκληση της Ρωσικής...
Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης

Tη Μόσχα θα επισκεφθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία θα τον αναγορεύσει ως επίτιμο διδάκτορά της.

Κατά την παραμονή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί στις 15 Ιανουαρίου με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν.






tromaktiko