Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση για ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα


Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση για ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα
Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% (από 11%), όπως επίσης και πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από (0,6%) και 1,75% για το 2016, προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα κυβερνητική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.
Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:
- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σχέδιό της για τον ΦΠΑ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 360 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,36 δισ. το 2016.
Παράλληλα, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το Μαξίμου εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν 500 εκατ. ευρώ τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση, αφού ενδέχεται να «σπρώξουν» τους δανειστές σε… υποχώρηση για την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, αν βέβαια πειστούν γι΄ αυτά.
Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, στο κείμενο προβλέπεται δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,75% του ΑΕΠ εφέτος και 1,50% για το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε 0,6% φέτος και 1% το 2016, έναντι 1% φέτος και 2% το 2016 που ζητούσαν οι θεσμοί.
«Η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή», υπογραμμίζουν μάλιστα από την Κουμουνδούρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας «ξόρκισε» τα σενάρια των εκλογών

Ο Αλέξης Τσίπρας «ξόρκισε» τα σενάρια των εκλογών

Αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως ακόμα το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί, αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.
Όπως και να έχει, «κλειδί» για τυχόν συμφωνία θα αποτελέσει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν… υποσχέσεις παρά μόνο δέσμευση για οριστική λύση.
Όπως συμπληρώνουν, δε, η κυβέρνηση αναμένει τη γραπτή απάντηση των εταίρων στις νέες προτάσεις της πριν την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ...

Τι απόφαση πέρασε από το ΣΑΓΕ το ΓΕΕΘΑ και γιατί αναμένεται η επικύρωση Ήσυχου



Image
Πέρασε από το Συμβούλιο Αρχηγών η πρόταση του ΓΕΕΘΑ για την τοποθέτηση 18 στελεχών στο επιτελείο του Μιχαήλ Κωσταράκου όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ.

Η απόφαση ελήφθη χθες και η απορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνεργάτες τους ΑΝΥΕΘΑ ,έλεγαν ότι αυτό που ανέμεναν από το ΓΕΕΘΑ ήταν η έγγραφη αιτιολόγηση του μεγάλου αριθμού συνεργατών αλλά και η ακριβής κοστολόγηση της αποστολής. Έλαβαν απαντήσεις; Απ΄ όσο γνωρίζουμε όχι, γιατί ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος βρίσκεται εκτός Ελλάδος!

Προφανώς η απόφαση του ΣΑΓΕ είναι τυπικό “βήμα”, γιατί και να ήθελε ο Α/ΓΕΕΘΑ να αγνοήσει τον Κώστα Ήσυχο -που δεν το πιστεύουμε- δεν μπορεί να το κάνει. Γιατί οι βαθμοί που φέρουν οι περισσότεροι απ΄ όσους επιλεχθούν για το “ευρωπαϊκό επιτελείο” Κωσταράκου πρέπει να “υπογραφούν” από τον Ήσυχο! Όχι δεν αρκεί το “πράσινο φως” Καμμένου, αν υποθέσουμε ότι έχει δοθεί στο ΓΕΕΘΑ για το θέμα της πολυπληθούς αποστολής.

Θα επαναλάβουμε και θα επαναλαμβάνουμε μέχρι να δοθεί επίσημη απάντηση το ερώτημα για το κόστος της "ευρωπαϊκής αποστολής", μέχρι κάποιος να νοιώσει την ανάγκη να δώσει απάντηση. Γιατί προφανώς καλός ,αναγκαιος και απαραίτητος είναι ο έλεγχος των πτήσεων και των εξόδων διαμονής υπουργών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να μας αφορά όλους.




phgh:onalert

Gazprom: "Μέχρι τέλος Ιουνίου ξεκινάμε για τον νέο αγωγό"



Image
Σε ανακοίνωση που έγινε από την ρωσική εταιρία φυσικού αερίου  Γκαζπρόμ, αναφέρθηκε ότι η διακυβερνητική συμφωνία Ρωσίας -Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού «Τουρκικό Ρεύμα» (Turkish Stream) με το οποίο το ρωσικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, θα υπογραφεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η ανακοίνωση - που προβλήθηκε από την τουρκική TV- έγινε από τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Γκαζπρόμ κ. Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, ο οποίος  αφού επεσήμανε πως οι εκλογές στην Τουρκία δεν θα επηρεάσουν το σχέδιο, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ρίσκο αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού.

«Μιλήσαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το σχέδιο. Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρο της ρωσικής κολοσσού, σύμφωνα με την τουρκική TV .

Ο κ. Μεντβέντεφ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η κατασκευή της πρώτης γραμμής του σχεδίου θα κοστίσει 3.3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ και η συμφωνία για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με την τουρκική εταιρία Botaş προβλέπεται να υπογραφεί μέχρι τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.


«Αντί για Turkish Stream ‘γραμμή φυσικού αερίου»


Σε ένα άλλο δημοσιευμα - της τουρκικής εφημερίδας  Aksam και με τον τίτλο «Αντί για Turkish Stream ‘γραμμή φυσικού αερίου’»- αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Τσίπρας, τηλεφώνησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, κ.Πούτιν, και μίλησε για το σχέδιο της γραμμής φυσικού αερίου ''Turkish Stream'', που θα κατασκευαστεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Στην ανακοίνωση, που έγινε από την Υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, τονίστηκε ότι συζητήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν για την υλοποίηση των όσων αποφασίστηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα τον Απρίλιο στη Ρωσία και ότι συζητήθηκαν επίσης οι απαιτούμενες εργασίες που θα πρέπει να γίνουν για την υποδομή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα περάσει από την Τουρκία και την Ελλάδα.

phgh:onalert

Όταν οι ΗΠΑ "έσωζαν" την Ελλάδα όπως "ζητά" ο Σόϊμπλε και οι ομοιότητες!



Image
“Δώστε 50 δις να σώσετε την Ελλάδα” φέρεται να είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον αμερικανό ομόλογό του που τον “πίεζε” για το “ελληνικό ζήτημα”.

Προφανώς ο κ.Σόϊμπλε γνωρίζει ιστορία. Και κάτι θα έχει ακούσει για το Δόγμα Τρούμαν το 1947. Μόλις λίγα χρόνια πριν όλες οι “καμμένες” από την Γερμανία χώρες -και η Ελλάδα πρώτη απ΄ αυτές- είχαν αποφασίσει γενναία να “σβήσουν” τα χρωστούμενα της χώρας του,προκειμένου αυτή να βαδίσει στο δρόμο της “ανάπτυξης” που είχε όπως φάνηκε τερματικό σταθμό την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη.

Όταν λοιπόν έδιναν λεφτά οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την “σώσουν” κι αυτές. Από τον “κομμουνιστικό κίνδυνο” τότε. Οι ομοιότητες που θα εντοπίσετε με τη σημερινή πραγματικότητα θα σας εντυπωσιάσουν.

Το 1947 στις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το περιβόητο Σχέδιο Τρούμαν.Το σχέδιο προέβλεπε τη βοήθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Ιράν να αντιμετωπίσουν τον “επαπειλούμενο κομουνιστικό κίνδυνο”. Ο Τρούμαν είπε πως «εάν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν λάμβαναν τη βοήθεια, τότε ήταν αναπόφευκτο να πέσουν στον κομουνισμό κι αυτό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για όλη την περιοχή».

Στις 10 Μαΐου 1947 το Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιό του. Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που δόθηκε σε Ελλάδα και Τουρκία ανήλθε στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως το πιο ενδιαφέρον αυτής της ιστορίας είναι το πως φθάσαμε σ΄ αυτό το Σχέδιο.Και είναι ενδιαφέρον για τις “συμπτώσεις” εκείνης της εποχής με τη σημερινή.Όλες αυτές αποτυπώνονται σε μία έκθεση που έγινε γνωστή με το όνομα του συντάκτη της: πρόκειται για την έκθεση Πόρτερ

Με το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου,ο κόσμος είχε πάλι “μοιραστεί”. Η Βρετανία παρέδιδε τα “κλειδιά” του κόσμου στις ΗΠΑ.

Στις αρχές του 1947, ο εμφύλιος κορυφώνεται στην κατεστραμμένη από το πόλεμο Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν στέλνει στην Ελλάδα έναν απεσταλμένο του,τον Πωλ Πόρτερ. Είναι επικεφαλής της “Αποστολής Οικονομικής Έρευνας”. Με απλά λόγια ο Πόρτερ έπρεπε να συντάξει μία έκθεση στην οποία θα αποφαινόταν αν …είμασταν συμφέρουσα επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο Πωλ Πόρτερ χρειάστηκε δυο μήνες για να συντάξει την έκθεσή του. Στις 28 Μαρτίου 1947 την κατέθεσε στη Βουλή των ΗΠΑ. Διαβάστε μερικά αποσπάσματα και ίσως να συμφωνήσετε ότι “η ιστορία κύκλους κάνει”:


•«Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν έπίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν εν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μίαν αθλίαν ζωή. Οι κερδίζοντες είναι σχετικώς ολίγοι τον αριθμόν και ο συνολικός πλούτος των, περιερχόμενος εις το σύνολον του πληθυσμού θα επέφερεν ελάχιστην βελτίωσιν των γενικών συνθηκών διαβιώ­σεως. Αλλ' ο πολυτελής τρόπος ζωής των εν μέσω της πτώχειας, συντείνει εις το να εξοργίζη τας μάζας και να υπογραμμίζη την δυστυχίαν των πτωχών”.


•”Υπάρχει εις την χώραν σημαντικόν ποσοστόν συγκεκαλυμμένης ανεργίας, δεδομένου ότι τα 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούνται υπό του κράτους ή εξαρτώνται εξ αυτού. Τα χαμηλότατα επίπεδα ζωής των δημοσίων υπαλ­λήλων, των συνταξιούχων και των άλλων μισθοβιώτων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει εις την πολιτικήν και κοινωνικήν έντασιν που χαρακτηρίζει σήμερον την Ελλάδα”.


•”Ουδέν μέτρον ελήφθη από της απελευθερώσεως δια να δοθή χρήσιμος εργασία εις τους δυναμένους να εργασθούν από το ευρύ αυτό στρώμα του πληθυσμού.


•”Δύο και ήμισυ έτη μετά την απελευθέρωσιν η Ελλάς ευρίσκεται εις μί­αν κατάστασιν νεκρώσεως παρά την ουσιαστικήν εξωτερικήν βοήθειαν και την αρμοδίαν εξωτερικήν καθοδήγησιν”.

•”Σημαντικά ποσά ξένου συναλλάγματος εσπαταλήθησαν κατά το παρελθόν έτος [1946] εις εισαγωγάς ειδών πολυτελείας, εις πώλησιν χρυσών λιρών από το κράτος και εις πράξεις επί του νομίσματος εις την μαύρην  αγοράν.»


Εκτός από την επίσημη έκθεσή του ο Πωλ Πόρτερ δημοσίευε στο αμερικανικό περιοδικό Κόλιερς (Σεπτέμβριος 1947) τις εντυπώσεις του από την Ελλάδα ως εξής (Σπ. θεοδωρόπουλου, Απ' το δόγμα Τρούμαν στο δόγμα Χούντα, Αθήνα Ι 977, σελ. 64-65):

«Απ' ό, τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να ζητάει συνέχεια ξένη βοήθεια για να διατηρεί την εξουσία της και να διασώζει συνέχεια τα προνόμια μιας μικρής κλίκας εμπό­ρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.


Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.

…Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι άνθρωποι πολύ ευχαριστημένοι, που μιλάνε πολύ καλά τ' αγγλικά. Είναι πάντοτε πρόθυμοι, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν την αμερικανική αποστολή για τα δικά τους συμφέροντα. Θυμάμαι ακόμα ένα από τα πιο επίσημα γεύματα ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες, που με είχε καλέσει στη βίλα του των Αθηνών. Είχε τρεις σερβιτόρους με λιβρέα, μια ποικιλία απ' τα πιο φίνα κρασιά και φαγητά διάφορα, περίφημα γαρνιρισμένα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας από τους αντιπροσώπους της κλίκας που ανέφερα άρχισε να εξυμνεί τις ομορφιές της ζωής κοντά στη θάλασσα, καθώς και τις χαρές των αριστοκρατικών σπορ.
Η αντίθεση ανάμεσα στο γεύμα αυτό και στα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικά τρομερή...».


Τελικά οι ΗΠΑ μέσω της έκθεσης Πόρτερ έκριναν ότι άξιζε τον κόπο να επενδύσουν πάνω μας. Κι έτσι γεννήθηκε το λεγόμενο Δόγμα Τρούμαν,που συχνά πυκνά μνημονεύουμε και σήμερα όταν γίνεται κουβέντα για ανάπτυξη. “Αναζητούμε ένα νέο Δόγμα Τρούμαν για την Ελλάδα”,έχουν πει.Όπως τώρα έτσι και τότε για να …πέσουν τα “πακέτα σωτηρίας” έπρεπε να υπάρξουν δεσμεύσεις. Διαβάστε ποιες ήταν:

•«Ένας τρόπος αντιμετωπίσεως των προβλημάτων θα ήτο να υπάρξουν, εκτός από μίαν συμβουλευτικήν αποστολήν αντιπροσωπεύουσαν τας Ηνωμένας Πολιτείας, αρκετοί Αμερικανοί και άλλοι ξένοι τεχνικοί, χρησιμοποιούμενοι ως άτομα από την ελληνικήν κυβέρνησιν εις επικαίρους κρατικάς θέσεις (...καί­ριας εκτελεστικάς θέσεις).
Πρέπει να εγκατασταθή Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου υπό την αρχηγίαν ξένου τεχνικού…”

•”Η Αμερικανική Αποστολή πρέπει να δύναται να εξασφαλίζη δια διαφόρων τρόπων ότι γίνεται η καλύτερα δυνατή χρήση της αμερικανικής βοηθείας. Θα πρέπει να έχη την εξουσίαν ως τελευταίον μέτρον να διακόπτη ή να περιορίζη την οικονομικήν βοήθειαν όχι μόνο γενικώς, αλλά και εις την περίπτω­σιν οιουδήποτε σχεδίου ή ενεργείας, οσάκις καθίσταται προφανές ότι οι όροι της βοηθείας δεν ετηρήθησαν”.

•”Η Αμερικανική Αποστολή θα πρέπει να συμμετέχη εις την ανάπτυξιν της πολιτικής εσόδων και εξόδων (της ελληνικής κυβερνήσεως). Θα απαιτηθή η εκ μέρους της έγκρισις του προϋπολογισμού πριν ούτος τεθή εν ισχύι.”


•”Το πρόγραμμα εισαγωγών το όποιον θα ετοιμάζεται υπό την επίβλεψιν τής Διευθύνσεως Εξωτερικού Εμπορίου θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνον μετά την έγκρισιν υπό τής αποστολής.»

Ποια κίνηση Καμμένου προκαλεί ερωτήματα - Τι "πέρασε" με Προεδρικό Διάταγμα



Image
Προεδρικό Διάταγμα για την οργάνωση και λειτουργία “Γραφείου Νομθετικής Πρωτοβουλίας του ΥΠΕΘΑ”, “πέρασε” ο Πάνος Καμμένος, με υπογραφή του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου. Το Προεδρικό Διάταγμα συνυπογράφουν ο Πάνος Καμμένος αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.

Η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας αιτιολογείται απ΄ όσους βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία Καμμένου ως μια προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό του νομοθετικού έργου και των τριών υπουργών που αποτελούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Επειδή όμως υπάρχουν και οι άλλοι που βλέπουν μάλλον με καχυποψία το θέμα, ακούγονται απόψεις για προσπάθεια “καπελώματος” του ΑΝΥΕΘΑ και του ΥΦΕΘΑ.

Οι σχέσεις των τριών υπουργών δεν είναι κακές ,θα το επαναλάβουμε. Το γεγονός ότι έχουν διαφορετικές απόψεις σε αρκετά θέματα δεν έχει ακόμη προκαλέσει προβλήματα . Τουλάχιστον προβλήματα που να έχουν δημοσιοποιηθεί.

Επειδή σ΄ αυτές τις “διφορούμενες” υποθέσεις το καλύτερο είναι ο καθένας να έχει όλες τις πληροφορίες για να βγάζει συμπεράσματα, μπορείτε ΕΔΩ να διαβάσετε το μικρό σε έκταση Προεδρικό Διάταγμα.

phgh:onalert

Απίστευτη πρόκληση Τούρκων μέσα στο πεδίο βολής Άνδρου όπου έπλεε ο Ελληνικός Στόλος



Image
Απίστευτη πρόκληση των Τούρκων μέσα στη καρδιά του Αιγαίου! Τουρκικό πλοίο εμφανίστηκε μέσα στο πεδίο βολής Άνδρου και προσπάθησε να εμποδίσει την εξέλιξη της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ! Από τον ασύρματο οι Τούρκοι έλεγαν ότι δεν αναγνωρίζουν το Πεδίο Βολής Άνδρου!

Η τουρκική πρόκληση αντιμετωπίστηκε με χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το πλοίο και κινήσεις ελληνικών πλοίων!

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρά σε μία τόσο "προωθημένη πρόκληση" κι αυτό προβληματίζει ιδαιτερα.

Την ίδια στιγμή είχαμε και 16 παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Τα τελευταία 24ωρα η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει γίνει ακόμη πιο επιθετική.

phgh:onalert




Oι Αμερικανοί σφραγίζουν για τους Ρώσους τον ουρανό πάνω από τον Εύξεινο Πόντο


Σύμφωνα με άρθρο στην βρετανική στρατιωτική επιθεώρηση Jane's International Defence Review, στη Ρουμανία έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές με το πρώτο χερσαίο σύστημα πυραυλικής άμυνας AEGIS. Συγκεκριμένα ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ από τον Μάιο 2015 έχει θέσει σε λειτουργία Aegis. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, προς το παρόν πρόκειται για μια τρίμηνη φάση δοκιμών.

Το συγκρότημα έχει εγκατασταθεί στην Ντεβεζέλου, μια πρώην βάση της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη νότια Ρουμανία και αντιπροσωπεύει την δεύτερη φάση του τετρασκελούς προγράμματος γνωστό ως EPAA (European phased adaptive approach). Το πρόγραμμα είναι να παρέχει την άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων.
 
Το συγκρότημα είναι στην πραγματικότητα μια υπερκατασκευή τύπου Ticonderoga με το σύστημα AEGIS για την εκτόξευση πυραύλων της οικογένειας SM- 3. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαΐου 2015, και μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης αναμένεται και η επίσημη παράδοση, υπό τον έλεγχο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Προς το τέλος του 2015 αναμένονται και τα βλήματα SM-3 που θα καταστήσουν την εγκατάσταση ως το πρώτο στοιχείο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
 
Ο κύριος ανάδοχος για την ανάπτυξη και την κατασκευή των χερσαίων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας AEGIS είναι η εταιρεία Lockheed Martin. Το χερσαίο AEGIS αναπτύχθηκε επί τη βάσει της τελευταίας έκδοσης AEGIS επί πλοίου, αν και ένας αριθμός συστημάτων υποστήριξης είναι σύμφωνος με λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις. Η συνολική μάζα της τετραώροφης κατασκευής υπερβαίνει τα 900 τόνους. Τα κύρια στοιχεία των εγκαταστάσεων αντιπυραυλικής άμυνας είναι αρθρωτά, έχουν πλήρως συναρμολογηθεί και δοκιμαστεί στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ στη Ρουμανία, όπου συναρμολογήθηκαν επί τόπου. Τα συστήματα λογισμικού αναφέρονται σχεδόν ταυτόσημα με αυτά των πλοίων.  
 
Το πρώτο τέτοιο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει το σύστημα διοίκησης και ελέγχου AEGIS, ραντάρ SPY-1D και κάθετο σύστημα εκτόξευσης Mk 41, έχει κατασκευαστεί σε ένα πεδίο δοκιμών στην Χαβάη. Αυτή η εγκατάσταση πραγματοποίησε και την πρώτη δοκιμή του χερσαίου AEGIS τον Μάιο του 2014 με την εκτόξευση πυραύλου SM-3 Block IB για να αποδείξει τα βασικά στοιχεία του συστήματος. Το δεύτερο χερσαίο AEGIS που έχει ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Πυραυλικής στο Νιού Τζέρσεϊ είναι το σύστημα που μεταφέρθηκε και συναρμολογήθηκε στη Ρουμανία, και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία με 24 πυραύλους SM-3.
 
Το AEGIS της Ρουμανίας θα λειτουργεί αρχικά την έκδοση των πυραύλων SM-3 Block IB. Αυτή η έκδοση έχει πολλές βελτιώσεις σε σχέση με την ΙΑ. Το Το AEGIS της Ρουμανίας χρησιμοποιεί το τρέχον πρότυπο λογισμικό BMD 5.0, και στο ευρύτερο αμυντικό δίκτυο που εντάσσεται περιλαμβάνονται και τα προκεχωρημένα ραντάρ TPY-2 κατασκευής Raytheon, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στην Τουρκία. Το TPY-2 θα ανιχνεύσει και θα παρακολουθήσει πρώτο τους στόχους, πριν την μετάδοση των δεδομένων στο AEGIS.
 
Μετά τις εγκαταστάσεις στη Ρουμανία, το Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκτήσει παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Πολωνία (στο Σβούπσκ στην ακτή της Βαλτικής), οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το 2018. Αυτό το συγκρότημα θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει τον πύραυλο της έκδοσης Block ΙΙΑ με λογισμικό BMD 5.1. Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται στη συνέχεια να εφαρμοστεί και στα άλλα συστήματα AEGIS, έτσι ώστε να μπορούν να δεχθούν τη νέα έκδοση του πυραύλου.
 
Σε συνεργασία με την Ιαπωνία αναπτύχθηκε ο πύραυλος Block IIB που προσδίδει μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερο εύρος στο σύστημα SM-3, προσφέροντας μια μεγαλύτερη ικανότητα αναχαίτισης κατά απειλών κατηγορίας IRBM (μέσου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους). Πρόκειται για έναν πύραυλο μεγαλύτερων διαστάσεων, αλλά μπορεί να εκτοξευτεί από τον κάθετο εκτοξευτή Mk 41.
 
Πέρα από την εγκατάσταση της Ρουμανίας και τη Πολωνίας, ο οδικός χάρτης του EPAA απαιτεί ένα σύστημα με τον πύραυλο αναχαίτισης Block IIB για μετά το 2020, αλλά η τέταρτη φάση του προγράμματος παραμένει προς το παρόν μόνο ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, η Raytheon βλέπει μια σειρά από ευκαιρίες για τον πύραυλο SM-3, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της έννοιας του χερσαίου AEGIS και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα. Ο πύραυλος προσφέρεται στο Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό, του οποίου οι τέσσερις φρεγάτες αεράμυνας κλάσης De Zeven Provinciën διαθέτουν συμβατούς εκτοξευτές Mk 41 και ένα σύστημα που βασίζεται στα ραντάρ SMART-L και APAR Thales, που μπορούν να παρακολουθήσουν βαλλιστικούς πυραύλους.
 
Η έγκαιρη ενεργοποίησης του AEGIS της Ρουμανίας λαμβάνει μια νέα πολιτική σημασία εν μέσω της αναζωπύρωσης των εντάσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Προς το παρόν, η πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη συμπληρώνεται από συνολικά τέσσερα πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο, εξοπλισμένα με το AEGIS.
 
Φωτογραφίες: μέσω Jane's, περισσότερες φωτογραφίες στο Flickr από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι.

defencenews

ΕΚΤΑΚΤΟ: Την υπογραφή του Greek Stream κατά την επίσκεψη Α.Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσε ο Π.Λαφαζάνης


Tην υπογραφή του Greek Stream από τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσε πριν λίγο ο Π.Λαφαζάνης από το βήμα της Βουλής. Σε δήλωση – προαναγγελία υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου προχώρησε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή. 
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, προκειμένου να υποστηρίξει την τροπολογία για την δημιουργία της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ»  είπε πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο» και πρόσθεσε: «πιθανολογείται ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί από την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη».
Ο υπουργός μάλιστα αστειεύτηκε αποκαλώντας την Αγία Πετρούπολη ως «Λένινγκραντ»!
«Πετρούπολη, Λένινγκραντ, πείτε το όπως θέλετε» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης για να υποστηρίξει πως «καμιά φορά οι λαοί διαμορφώνουν τοπωνύμια τα οποία παραμένουν ανεξάρτητα από τις ονομασίες που δίνει η κυβέρνηση». 
Αναφορικά με την επιδιωκόμενη επανέλαβε πως «είναι πολύ πιθανό κατά την διάρκεια της παραμονής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη να γίνει η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τον αγωγό» και σε άλλο σημείο επισήμανε πως «μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα έργα μετά την μεταπολίτευση. Πάνω από 2 δισ. ευρώ και έργο που διαμορφώνει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο… Θα υπάρξει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Μακεδονία».
Ο ίδιος σημείωσε ότι παράλληλα προχωρά η κατασκευή του αγωγού TAP ενώ «υπάρχουν  προϋποθέσεις για διέλευση και άλλων αγωγών από Ιράν και Τουρκμενιστάν».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τραγωδία στη Ρόδο: Έσβησε 5χρονο κοριτσάκι μέσα σ' ένα 24ωρο



Συγκλονίζει ο θάνατος του πεντάχρονου κοριτσιού που ξεκίνησε από έναν εμετό

Ανείπωτη τραγωδία, σημάδεψε και πάλι το νησί της Ρόδου, καθώς ένα κοριτσάκι μόλις 5 ετών από τη Ρόδο που διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού μας με συμπτώματα δυσφορίας και εμέτους, «έσβησε» λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου διακομίστηκε εκτάκτως!

Το περιστατικό που βύθισε στο πένθος, γονείς, συγγενείς, φίλους και γνωστούς της οικογένειας και «γονατίζει» και πάλι από θλίψη ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Ρόδου, σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» στο νοσοκομείο του Ηρακλείου την περασμένη Κυριακή.

Όλα ξεκίνησαν όταν το περασμένο Σάββατο, οι γονείς του μικρού κοριτσιού, διακόμισαν εκτάκτως στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Ρόδου το 5χρονο παιδί τους, το οποίο ήταν σε κατάσταση δυσφορίας και είχε κάνει νωρίτερα τρεις φορές έμετο.

Αμέσως οι γιατροί υποψιάστηκαν σοβαρή επιπλοκή και ξεκίνησαν σειρά εξετάσεων προκειμένου να προσδιορίσουν το πρόβλημα. Οι ώρες περνούσαν αλλά η κατάσταση του παιδιού αντί να βελτιώνεται επιβαρύνονταν.

Αργά το βράδυ το παιδί παρουσίασε ακόμα βαρύτερα, με αποτέλεσμα να κληθεί το ΕΚΑΒ το οποίο το διακόμισε σε νοσοκομείο της Κρήτης. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν πάντως να αντιστρέψουν την κατάσταση με αποτέλεσμα το πεντάχρονο αγγελούδι να καταλήξει.

Δεν έγινε γνωστό από τι κατέληξε τελικά το 5χρονο κοριτσάκι. Απάντηση στο ερώτημα της ανείπωτης τραγωδίας θα δώσουν οι εργαστηριακές εξετάσεις που ξεκίνησαν από τους αρμόδιους γιατρούς.

Οι πρώτες ενδείξεις, φανέρωσαν περικαρδίτιδα, αλλά ωστόσο αναμένεται και εργαστηριακή επιβεβαίωση.


phgh:zhdwron

Μηλιός: Διακοπή των διαπραγματεύσεων, εάν οι δανειστές επιμείνουν στην αδιαλλαξία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μηλιός: Διακοπή των διαπραγματεύσεων, εάν οι δανειστές επιμείνουν στην αδιαλλαξία

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος κάνει λόγο ακόμα και για διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, εάν οι θεσμοί επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Απλωταριά» της Χίου, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ και πρώην υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ξεκάθαρα πως «εάν οι θεσμοί επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να καθυστερήσει την αποπληρωμή των δανείων, αλλά και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις».
Ασκεί, παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση και την τακτική που έχει ακολουθήσει αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη, κάτι που έχει παραδεχτεί και η ίδια, τονίζοντας με νόημα ότι «δεν διαπραγματεύεσαι δηλώνοντας ότι αποδέχεσαι «το 70% του μνημονίου».
Στη συνέντευξη στην εφημερίδα της Χίου, ο κ. Μηλιός υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο από την ευρωζώνη, εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και σημειώνει ότι η συμφωνία που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάζει την λαϊκή εντολή για τέλος της λιτότητας και δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας».

phgh:hmerisia

Η απάντηση Γλέζου σε Σουλτς: «Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό»

«ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η απάντηση Γλέζου σε Σουλτς: «Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό»

«Ως πρόσωπο έχετε δικαίωμα να επέμβετε και να πείτε οτιδήποτε, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επεμβαίνετε στην Ελλάδα και να προσπαθείτε να τη στραγγαλίσετε» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η ακριβής παρέμβαση του κ. Γλέζου έχει ως εξής: «Λυπούμαι ιδιαίτερα που είμαι υποχρεωμένος και πάλι να αναφερθώ σε εσάς, προσωπικά. Πριν από λίγο ακούσαμε έναν ωραίο ρητορικό λόγο που ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, σχετικά με τα δικτατορικά καθεστώτα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όμως, σήμερα η ελεύθερη Ελλάδα, μία χώρα που εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού για να χαράξει τη δική της πορεία, συναντάει τη σφοδρή αντίδραση, τόσο από την πλευρά των τριών θεσμών, όσο και από τη δική σας πλευρά. Κι αυτό μου κάνει εντύπωση. Με ποιο δικαίωμα; Ως πρόσωπο έχετε δικαίωμα να επέμβετε και να πείτε οτιδήποτε, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επεμβαίνετε στην Ελλάδα και να προσπαθείτε να τη στραγγαλίσετε. Μακριά τα χέρια όλων των δανειστών από την Ελλάδα. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό».

phgh:hmerisia

Τι προβλέπει η νέα πρόταση της Ελλάδας - Οι προτάσεις για ΦΠΑ και χρέος

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ


Τι προβλέπει η νέα πρόταση της Ελλάδας - Οι προτάσεις για ΦΠΑ και χρέος

Με μία νέα πρόταση που προσυπογράφεται ως το τέλος της ελληνικής κρίσης επανέρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία προτείνει μέθοδο χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους.
Η μέθοδος αυτή αφορά στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του ESM τόσο για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους θεσμούς όσο και για συνολική αναχρηματοδότηση του χρέους που τελικώς καταλήγει σε απομείωσή του.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν να αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιφύλαξη η νέα ελληνική πρόταση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές απάντησαν ήδη και, συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως η νέα πρόταση είναι ένα "ασαφές αναμάσημα" προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, και διερωτήθηκε πόσο αξιόπιστο είναι.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν, πάντως, πως η ελληνική κυβέρνηση, «μετά την έκφραση αντίθεσης απ' όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών», συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο  συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.
Τι προβλέπει
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει αναθεώρηση, προς τα πάνω του στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι προτείνεται αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12% χωρίς να αναφέρονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα πάνε εκεί.
Ζητείται ακόμη η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με αντάλλαγμα τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ακόμα μια σειρά μέτρων διοικητικού χαρακτήρα όπως η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για τα ομόλογα της EKT.
Το Reuters αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση καλύπτει το αποκαλούμενο δημοσιονομικό κενό ενώ προτείνεται και η αγορά από τον ESM (ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης) των ομολόγων αξίας 6,7 δις ευρώ που έχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Επίσης, η Ελλάδα έχει υποβάλλει μέσα στην ίδια πρόταση και αίτημα να της επιτραπεί η αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων για να δοθεί μια ανάσα στο καυτό πρόβλημα της ρευστότητας.
Για το χρέος
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα στα θεσμικά όργανα μία συνολική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει προτάσεις της για την ολοκλήρωση της τελικής αναθεώρησης του τρέχοντος συμφωνίας.
Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Ελλάδα ζητά ρύθμιση που θα της διασφαλίσει την ταχεία επιστροφή στις αγορές χρήματος και την επιστροφή της οικονομίας στην σημαντική ανάπτυξη. Οι ελληνικές αρχές προτείνουν δύο σύνολα των πολιτικών για την επίτευξη του διττού αυτού στόχου: μια πρόταση σχετικά με την εκ νέου αναχρηματοδότηση μέρους του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα (χωρίς περικοπές και χωρίς νέα χρήματα για το ελληνικό κράτος) και μια δεύτερη πρόταση σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεων για τον ιδιωτικό τομέα. Το χρέος της χώρας οφείλεται κυρίως στο δημόσιο τομέα. Η χώρα οφείλει στον ESM EFSF, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. Οι ωριμάνσεις των δανείων ESM- EFSF και των δανείων προς τα κράτη μέλη έχουν ικανοποιητικό και όχι υψηλό επιτόκιο.  Αντιθέτως το χρέος προς την ΕΚΤ δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό και απαγορεύει και στη χώρα να μετέχει στην ποσοτική χαλάρωση.
Αιχμές υπάρχουν στην πρόταση και σε ό,τι αφορά το χρέος προς το ΔΝΤ.
Η νέα αυτή πρόταση επιχειρεί να ξεπεράσει τεχνικά την πέμπτη αξιολόγηση σημειώνοντας ότι:
Mε δεδομένο πως η χώρα δεν πρόκειται να εισπράξει επιπλέον χρήματα ως δάνειο (σ.σ .πέραν των προϋπολογισμένων από το μέχρι στιγμής πρόγραμμα που λήγει τον Ιούνιο)  οι προϋποθέσεις για το δάνειο από τον ESM θα πρέπει συγχρόνως να αποτελούν και προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση σύμφωνα με τα όσα έχει προτείνει η κυβέρνηση προς τους δανειστές στην προηγούμενη πρότασή της.
Συγχρόνως η νέα πρόταση αναθεώρησης της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό κομμάτι που αφορά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ' όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει, αναφέρουν σήμερα κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

phgh: hmerisia

Σεισμολόγοι: Η περιοχή μπορεί να μην εκτονώθηκε με τα 5,3 Ρίχτερ



Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Χαλκίδας που ταρακούνησε ακόμα και την Αθήνα.
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους περισσότερους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι παρότι μέχρι τις 11 το πρωί είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 20 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εξ αυτών ήταν της τάξης των 3,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμου Χουλιάρα ότι εκτόνωση του φαινομένου θα «έδειχνε» μια δόνηση της τάξης των 4 με 4,5 Ρίχτερ.
«Εύχομαι να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά δεν μπορώ να το πω ακόμα» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
Το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει ορισμένους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρήγμα γειτνιάζει με το ρήγμα της Αταλάντης αν και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η ενέργειά του συγκεκριμένου ρήγματος έχει εκτονωθεί με τον σεισμό του 1893 και θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να «ξαναγεμίσει».
Παράλληλα οι κύριοι Τσελέντης και Χουλιάρας έκαναν λόγο για μια εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ του καθηγητή Βαρώτσου που έδειχνε ότι «κάτι θα δώσει» η περιοχή.
Ούτως ή άλλως η περιοχή από την οποία προήλθε ο σεισμός τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν απο καιρό στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων καθώς μόλις πριν από μόλις 8 μήνες είχε δώσει σεισμό 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.



Πηγή: www.protothema.gr

Η συνέντευξη τύπου του Π. Καμμένου – Τι είπε για στρατό, φυλάκια, κυβέρνηση και διαπραγματεύσεις (βίντεο)


Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του Πάνου Καμμένου στην Κοζάνη – Τι απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων – Τι είπε για τα φυλάκια, την κυβέρνηση και διαπραγματεύσεις
phgh:kranos.gr

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βραζιλία - "Mηδενικά προβλήματα" με ακόμη μια χώρα


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις, μετά την ψήφιση στη γερουσία της λατινοαμερικανικής χώρας νομοσχεδίου που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τουρκία.
«Θεωρούμε την απόφαση της γερουσίας της Βραζιλίας, η οποία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβλέπει το νόμο, ως ανεύθυνη και την καταδικάζουμε», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Απάντηση του Λαφαζάνη στις ΗΠΑ: Δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν


«Δεν δεχόμαστε εντολές και υπαγορεύσεις από κανέναν» ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στον Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος τόνισε ότι «ο σχεδιαζόμενος αγωγός Greek Stream δεν μπορεί να γίνει». «Ένας αγωγός με ρωσικό φυσικό αέριο συμφέρει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο MEGA και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα είναι ένας ενεργειακός κόμβος και είναι ένας κόμβος ο οποίος υποδέχεται φυσικό αέριο από διαφορετικές προελεύσεις και από διαφορετικούς δρόμους. Είναι πηγή και μοντέλο διαφοροποίησης τόσο των δρόμων όσο και των πηγών προέλευσης φυσικού αερίου. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θετικό».
«Εμείς ακολουθούμε έναν δρόμο ο οποίος υπερασπίζεται πλήρως τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακολουθούμε μία πολυδιάστατη πολιτική και δεν δεχόμαστε εντολές, υπαγορεύσεις από κανέναν», κατέληξε ο υπουργός.
 
phgh:http://greeknation.blogspot.gr

Οι Τούρκοι "ψάχνουν" κρίση στην υφαλοκρηπίδα, ο Στόλος στο Αιγαίο και ο ΥΕΘΑ σε ιπτάμενο ραντάρ


Image
Ο Στόλος βρίσκεται από χθες στο Αιγαίο για την άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ και την ίδια στιγμή οι προθέσεις της Τουρκίας προβληματίζουν. Ο πλους του πλοίου EXPLORA για εργασίες πόντισης καλωδίου, που υποτίθεται θα ποντίσει καλώδια νοτιανατολικά της Κρήτης ενδέχεται να προκαλέσουν κρίση αν το ιταλικό σκάφος, νοικιασμένο από την Αγκυρα , επιχειρήσει σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Κάτι που είναι πάρα πολύ πιθανό αν κρίνουμε από το στίγμα του τις τελευταίες ώρες.

Νωρίς το πρωί ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ προσγειώθηκαν στην 110 ΠΜ ,όπου και επιβιβάστηκαν σε ιπτάμενο ραντάρ με το οποιο πετούν στο Αιγαίο, για να παρακολουθήσουν την άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ! Αγνωστο γιατί αποφασίστηκε αυτή η πτήση…
Και βέβαια απ΄ όλα αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει κι ένας ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ, τιν οποίο διέταξε ο Κωσταράκος πριν μπει στο ελικόπτερο για την πτήση προς την 110 ΠΜ.
Σύμφωνα με την εντολή για τον ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ
ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων:
- Αποτροπής κατάληψης εθνικού εδάφους
- Προσβολής εχθρικών χερσαίων δυνάμεων
- Έρευνας – Διάσωσης Μάχης
- Εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν μέσω:
- Ενεργοποίησης αεροπορικών δυνάμεων
- Ανάπτυξης τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων
- Συνέργειας με τοπικές δυνάμεις αμέσου επεμβάσεως
Στην άσκηση μετέχουν μαχητικά α/φη, ΑΣΕΠΕ και Ε/Π της ΠΑ και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.
Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές (νήσους) του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας.

Βαρουφάκης: Δεν υποχωρούν οι δανειστές, είμαστε σε πόλεμο


Βαρουφάκης: Δεν υποχωρούν οι δανειστές, είμαστε σε πόλεμο
Με αφορμή την παρουσία του στο Βερολίνο για την έκτακτη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel». Σε αυτήν παραδέχεται πως η ελληνική πλευρά έχει ξεπεράσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές της, έτσι ώστε να προσεγγίσει την πλευρά των δανειστών. Από την άλλη, όμως, αναφέρει πως ανάλογες κινήσεις δεν έχει κάνει η άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις σε «πόλεμο».
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία και με τους εταίρους μας και αυτό είναι το εκνευριστικό μέρος της διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν). Δεν είναι αληθές ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις – εμείς έχουμε κάνει κι εκεί υπάρχει το αδιέξοδο. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο εμφανίστηκαν με πολλές από τις προτάσεις που εμφανίζουν και τώρα. Εν συνεχεία πέρασαν αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων με το Brussels Group και υπήρξε περαιτέρω σύγκλιση».
Ξεπεράσαμε κόκκινες γραμμές
Σε ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί: «Κάναμε ένα σχέδιο στα σημεία που συμφωνούμε και σε εκείνα που δεν συμφωνούμε. Καταγράψαμε τη θέση μας και κάναμε μια σειρά παραχωρήσεων για να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η πρόταση που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ ήταν μια επιστροφή στο αρχικό σημείο, σαν να μην είχαν υπάρξει μέχρι τώρα καθόλου διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνεις όταν δεν θέλεις συμφωνία. Δεν της θεωρούμε εποικοδομητική, τη στιγμή που εμείς πήγαμε ενάντια σε πολλές από τις υποσχέσεις μας και ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας».
Πρωτογενές πλεόνασμα και ΦΠΑ
Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε δύο παραδείγματα στα οποία η ελληνική πλευρά έκανε πίσω. «Τους προσφέρουμε πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία εγώ δεν πιστεύω. Μόνο και μόνο για να έρθουμε πιο κοντά στις θέσεις τους. Τους προσφέραμε μια αύξηση στον ΦΠΑ αν και θα είναι προβληματικό για εμάς. Υπήρξαν κινήσεις καλής θέληση θέλοντας να δείξουμε ότι επιθυμούμε συμφωνία. Θα προσπαθήσω να μείνω αισιόδοξος μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά πρέπει να έρθει στο... πάρτι τώρα».
Ο δημοσιογράφος ρωτάει τον κ. Βαρουφάκης αν μπορεί να υπάρξει γέφυρα ανάμεσα στις δύο προτάσεις. Ο κ. Βαρουφάκης απαντάει: «Η διαφορά είναι αν είναι να σκοτώσει κανείς ό,τι έχει μείνει από την ελληνική οικονομία και το να μην το σκοτώσει. Είμαστε σε μια κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης εδώ και επτά χρόνια. Εάν προχωρήσουμε σε μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσουμε τη φορολογία για να πιάσουμε το στόχο των τριών δισ. ευρώ που ζητάει η άλλη πλευρά, θα έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά. Είναι σαν να χτυπάς μια άρρωστη αγελάδα και να της ζητάς να παράγει περισσότερο γάλα – θα την σκοτώσει. Ακόμη και η δική μας πρόταση για πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι υπερβολική. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ισορροπημένους προϋπολογισμούς».
Διαγραφή χρέους
Ο κ. Βαρουφάκης επαναφέρει το θέμα της διαγραφής χρέους λέγοντας: «Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι μόλις το 1/3 του πακέτου που διαπραγματευόμαστε. Είμαστε σαφείς: χρειαζόμαστε μια αναδιάρθρωση του χρέους για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές βιώσιμες. Και χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό πακέτο. Αυτό, σύμφωνα με την πρότασή μας, πρέπει να έρθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπήρξαν κάποιες θετικές γνώμες των δανειστών πάνω σε αυτές τις προτάσεις, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να κατανοήσει ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε πρέπει να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου για να τερματιστεί η ελληνική κρίση. Το θέμα δεν είναι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, διότι αυτοί είναι που θέλουν οι γραφειοκράτες».
Το τρίτο πακέτο
Όσο για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου, σημειώνει: «Δεν θέλουμε ούτε ένα νέο ευρώ. Αυτό που προτείνουμε είναι ανταλλαγή ομολόγων που είναι το μεγάλο πρόβλημα και μας απαγορεύσει να μετέχουμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Θα πρέπει να λάβουμε ένα δάνειο από το ESM που θα πάει κατευθείαν στην ΕΚΤ. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Αν θέλουμε μια αναλυτική συμφωνία δεν μπορούμε να αφήσουμε το χρέος εκτός».
Το έκαναν πόλεμο
Όσο για τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης απαντάει: Ρωτήστε την Τρόικα, ρωτήστε τους θεσμούς. Εμείς θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε πάρει εντολή να διαιωνίσουμε την κρίση».
Επί προσωπικού, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως τίποτα από όσα γράφτηκαν για το Eurogroup στη Ρίγα δεν είναι αληθές ή ότι δεν ηγείται τις διαπραγματευτικής ομάδας. Καταφέρεται, δε, κατά της άλλης πλευράς σημειώνοντας πως έχασαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε η Ελλάδα μετατρέποντας την διαπραγμάτευση σε πόλεμο. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τους δανειστές να μην νομοθετεί ακόμη και για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί, διότι αυτές οι ενέργειες χαρακτηρίζονται μονομερείς.
Η λίστα Λαγκάρντ
Για τη Λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως υπάρχουν και νέες λίστες τις οποίες επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και περιμένει καλά αποτελέσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, επανέφερε καλά την πρόταση του προς την κ. Μέρκελ να απευθύνει ένα λόγο ελπίδας προς τον ελληνικό λαό λέγοντας πως η Γερμανία πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο.
phgh:http://greeknation.blogspot.gr

Λαφαζάνης: Συμφωνία για τον ρώσικο αγωγό ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα


Λαφαζάνης: Συμφωνία για τον ρώσικο αγωγό ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδαΓράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος - Την εκτίμηση ότι ακόμη και στα μέσα της ερχόμενη εβδομάδας είναι πιθανό να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, εξέφρασε από την Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και περιέχει διάταξη για τη σύσταση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «πολύ πιθανό» να υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας, κατά την διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη την ερχόμενη εβδομάδα. 
Όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας, η επένδυση θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει περί τις 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 47 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η χώρα μας θα μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας, γεγονός θα δώσει ώθηση στο αναπτυξιακό κομμάτι και θα αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. 
«Η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για έξοδο από την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
phgh:
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ

Οργή της Άγκυρας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων απο την Βραζιλία!



armenian-genocide1Την οργή της Τουρκίας προκάλεσε η ψήφιση νομοσχεδίου στη Βραζιλία, με το οποίο αναγνωρίζεται η σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο στη Τουρκία ως γενοκτονία.
Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση της γερουσίας της Βραζιλίας ως ανεύθυνη και την κατηγορεί ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβλέπει τον νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις. Στις 3 Ιουνίου, είχε κληθεί και ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Άγκυρα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το ίδιο θέμα.
Τα χαστούκια άρχισαν για τον Ερντογάν και είμαστε ακόμη στην αρχή του τέλους …

Τι είδε ο Καμμένος στη Παραμεθόριο & Επιστρέφει τα όπλα στους Εθνοφύλακες ;



5_bigΟ Καμμένος στην τριήμερη περιοδεία που έκανε στην Παραμεθόριο συνοδευόμενος απο Αξιωματικούς και όχι  Κομματάρχες και τοπικούς Πολιτικάντηδες είδε πράγματα και θάματα …Κανείς δεν προσπάθησε να του ωραιοποιήσουν τα πράγματα στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα…Αντίθετα το Γενικό Επιτελείο Στρατού έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση !
Η ενημέρωση που είχε και από απλούς Ανθρώπους άλλα και από Ιεράρχες της Εκκλησίας που φυλάνε  Θερμοπύλες μόνο και μόνο για την πίστη στο Θεό και την Πατρίδα τον προβλημάτισαν από ότι φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε απόψε το βράδυ στην πόλη της Κοζάνης ...
Τι είπε ο Καμμένος και γιατί επιστρέφει άρον -άρον τα όπλα στους Εθνοφύλακες , που κάποιοι τους αφόπλισαν ,ενώ εμείς από αυτό το Μετερίζι γράφαμε για τον έγκλημα του αφοπλισμού  της Εθνοφυλακής !ae518958e99d053c5e2b7ccbf7c8fc40_L-660x450
Η δήλωση Καμμένου :
Η εικόνα στην περιοχή είναι ότι υπάρχει μία μεγάλη ανασφάλεια, ιδίως από την εγκατάλειψη παραμεθόριων χωριών. Οι πολίτες ζητούν την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και για αυτό το λόγο παίρνουμε τα εξής μέτρα:
Πρώτα απ’ όλα μία μεγάλη ομάδα στρατιωτών που παρουσιάζονται σε αυτή την ΕΣΣΟ και στην επόμενη θα μεταφερθούν στους νομούς που επισκεφθήκαμε για να στελεχώσουν τις Μονάδες και ιδίως τα προκεχωρημένα φυλάκια.
Δεύτερον, θα γίνουν τακτικές ασκήσεις των Ειδικών Μονάδων, ιδιαίτερα των Καταδρομέων ενώ θα υπάρχει και η παρουσία εναέριων μέσων σε όλες τις περιοχές.etnothilakes
Παράλληλα, εξετάζουμε με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων τη δημιουργία Κέντρων Εκπαιδεύσεως στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης και την επαναλειτουργία συγκεκριμένων φυλακίων. Ενεργοποιείται η Εθνοφυλακή. Θα επιστρέψουμε τον οπλισμό στην Εθνοφυλακή.4_big
Παράλληλα θα εξετάσουμε τη δυνατότητα γυναίκες σαν την κ. Σοφία Δημητρίου, που φυλάνε εθελοντικά μόνες τους ολόκληρα χωριά, να μπορούν και εκείνες να ενταχθούν στο πλαίσιο της Παλλαϊκής Άμυνας στην Εθνοφυλακή και να εκπαιδευτούν από Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για το υψηλό ηθικό όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, για την παρουσία, αλλά και την αγκαλιά που προσφέρουν οι κάτοικοι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τον άριστο επαγγελματισμό τους.
Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες της παραμεθορίου:Είναι απόλυτα ασφαλείς και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Είναι εδώ και θα είναι με ακόμα πιο έντονη παρουσία».

phgh:veteranos

Σε ετοιμότητα πολέμου από τα χαράματα η «Δ» και οι Σάρισες της Αεράμυνας σε όλη την επικράτεια !



416714

Να θέλει να προλάβει τις εξελίξεις δείχνει το ΓΕΕΘΑ και έθεσε σε ετοιμότητα πολέμου την Δύναμη «Δ» ,τις κατά τόπους δυνάμεις υπεράσπισης των Νησιών αλλά και την Αεράμυνα της Χώρας …Αν και είναι μια ακόμη Άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 3/15″ ,όλα δείχνουν ότι το μήνυμα είναι

Untitled-1111

για την άλλη πλευρά του Αιγαίου και σε όσους τυχόν μπουν ιδέες !
Την ίδια ώρα έχουμε σε εξέλιξη την Μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού Καταιγίδα στο Αιγαίο …Πολλά τυχαία μαζεύονται Πατριώτες !Sorbet Royal 2005
Tις πρωινές ώρες της 9ης Ιουνίου 2015, με εντολή του  ΥΕΘΑ Καμμένου  και κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο άσκησης «Πυρπολητής 3/15» ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων:IMG_1635
- Αποτροπής κατάληψης εθνικού εδάφους
– Προσβολής εχθρικών χερσαίων δυνάμεων
– Έρευνας – Διάσωσης Μάχης
– Εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν μέσω:
– Ενεργοποίησης αεροπορικών δυνάμεων
– Ανάπτυξης τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων
– Συνέργειας με τοπικές δυνάμεις αμέσου επεμβάσεως
Στην άσκηση μετέχουν μαχητικά α/φη, ΑΣΕΠΕ και Ε/Π της ΠΑ και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές (νήσους) του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας.

phgh:veteranos