Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Άγγελος Συρίγος: «Ήρθε η ώρα να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια»

Άγγελος Συρίγος: «Ήρθε η ώρα να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια»

Μια πρόταση που οπωσδήποτε ταράζει τα νερά του Αιγαίου έκανε με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.
Ο γνωστός καθηγητής του Παντείου στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, σε άρθρο του με τίτλο «Ακυρώνοντας την τουρκική πολιτική», υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και οι προκάτοχοί του, θα συνεχίσει να αμφισβητεί με διαφόρους τρόπους το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, και ότι η οικονομική καχεξία της χώρας μας Θα του ανοίγει την όρεξη.
Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι εάν μπορούμε να ακυρώσουμε σε βάθος χρόνου τη συγκεκριμένη τουρκική πολιτική, επισημαίνει ο Άγγελος Συρίγος και τονίζει ότι πρέπει να θέσουμε αυτό το ερώτημα, διότι οφείλουμε άμεσα να επαναχαράξουμε τη στρατηγική μας έναντι της Τουρκίας.
«Μετά το 1999 βασισθήκαμε στον σταδιακό εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Σήμερα, η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι νεκρή», τονίζει ο Έλληνας καθηγητής και συνεχίζει:
«Είναι καιρός να μιλήσουμε για το μεγάλο ταμπού: την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητο δικαίωμα που δίνει το διεθνές δίκαιο και έχει ασκηθεί από όλα τα παράκτια κράτη στον κόσμο (148 στον αριθμό), πλην της Ελλάδος. Με την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια οι περισσότερες από τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο θα τερματισθούν ή θα καταστούν άνευ σημασίας».

Και εξηγεί:

«- Η περιοχή της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου που διεκδικούν σήμερα οι δύο χώρες θα περιορισθεί μόλις στο 5,1%.
-Το διαφορετικό εύρος εναερίου χώρου (10 μίλια) και χωρικών υδάτων (6 μίλια) θα πάψει να υφίσταται.
-Η Τουρκία θα απονομιμοποιηθεί εντελώς στην προσπάθεια της να αλλάξει τα όρια FIR Αθηνών και της Ζώνης Ερευνας και Διασώσεως, που πλέον θα περιλαμβάνουν περιοχές ελληνικής κυριαρχίας σε ποσοστό 72% (έναντι 43% σήμερα) της θαλάσσιας επιφάνειας του Αιγαίου.
-Οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας θα αποκτήσουν μόνον συμβολικό χαρακτήρα. Η Τουρκία τις θέτει προκειμένου να καταστήσει τη δικαστική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δεύτερο κατά σειράν θέμα μετά τη διαπίστωση της κυριότητας επί κάποιων νησιών στο Αιγαίο.
Τα μόνα ζητήματα που δεν αγγίζει η αύξηση των χωρικών υδάτων είναι (α) το καθεστώς αποστρατιωτικοποιήσεως των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και (β) η αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο).
Στο παρελθόν δεν προχωρήσαμε σε αύξηση των χωρικών υδάτων για διαφόρους λόγους.
Μετά το 1974 προείχε η ένταξή μας στην ΕΟΚ. Στη συνέχεια δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υιοθέτηση της συμβάσεως για το δίκαιο της θάλασσας ή μετά το 1999 δόθηκε σημασία στην εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα στις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Η μεγάλη σκιά πίσω από την αδράνεια ήταν πάντα η απειλή πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας.
Παράνομη μεν, αλλά δεν μπορούσε να μη ληφθεί υπ’ όψιν.
Αυτή είναι και η ουσιαστική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Εκεί που έχουν (έχουμε) φτάσει τα πράγματα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αύξηση αύριο το πρωί.
Πρέπει να προηγηθεί συστηματική ενημέρωση των παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής που χρησιμοποιούν το Αιγαίο είτε εμπορικά είτε στρατιωτικά και να βρεθούν σύμμαχοι.
Στον σχεδιασμό πρέπει να περιλαμβάνεται η παροχή διευκολύνσεων για τη ναυσιπλοΐα (που θα περιλαμβάνουν και την Τουρκία), τυχόν προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα αλλά και η πρακτική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
Αρκετοί θα σκεφτούν πως είναι ουτοπικό. Είναι πράγματι;
Μήπως δεν ήταν ουτοπικές τη δεκαετία του 1970 η ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ ή τη δεκαετία του 1990 η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Όταν δουλεύουμε με συγκεκριμένο στόχο, συνήθως τα καταφέρνουμε», καταλήγει ο Άγγελος Συρίγος.


.tribune.gr

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Υποβολή τέλη Απριλίου

Η ηλεκτρονική πύλη του  (gsis.gr) για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή των  για περισσότερους από 6 εκατ. φορολογουμένους αναμένεται να ανοίξουν το τέλος Απριλίου.

Το  θα παραμείνει ανοικτό σχεδόν για τρεις μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα θα πρέπει να εξοφληθεί η πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων.
Ηδη, όπως σημειώνεται στην Καθημερινή, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε απόφαση με την οποία δίνεται προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου στις επιχειρήσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο  τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2016.
Εξαιρετικά, για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 30ή Ιουνίου. Τα νέα φορολογικά έντυπα έχουν ήδη σχεδιαστεί, με τις περισσότερες αλλαγές να αφορούν όσους αποκτούν αγροτικά εισοδήματα, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο χωρίς να απαιτείται να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.
Μέχρι 31/3 οι βεβαιώσεις αποδοχών και έως 30/6 οι βεβαιώσεις των μερισμάτων για ορισμένες περιπτώσεις – Η εγκύκλιος για τις βεβαιώσεις του 2016
Οπως δημοσιεύεται στο Taxheaven για τις Βεβαιώσεις Αποδοχών 2016
Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ 1025/2017 σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2016.
Υπόχρεοι υποβολής στοιχείων βεβαιώσεων
Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59,61, 62 και 64 του ν. 4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 7 όταν δικαιούχος των εισοδημάτων για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση είναι ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπού νομικού προσώπου.
Ορισμός τύπου και περιεχομένου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων (Έντυπο Φ-01.042)
Ορίζουμε ότι ο τύπος και το περιεχόμενο σε έντυπη μορφή της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων με το σύνολο των στοιχείων που υποχρεωτικά αναγράφονται επί αυτών, ποσά μισθών, συντάξεων και λοιπών παροχών καθώς και τα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 που παρακρατήθηκαν, έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα (Έντυπο Φ-01.042).
Ορίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων αποδεκτών μέσων για την υποβολή, σε ηλεκτρονική ή μαγνητική μορφή, του εντύπου της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου, έχουν όπως περιγράφονται στο συνημμένο στην παρούσα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1»
Ορίζουμε ότι το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων (Έντυπο Φ-01.042) των παραγράφων 1 και 2 αυτού του άρθρου έχει απαραίτητα το σύνολο των στοιχείων που προβλέπονται στο επισυναπτόμενο έντυπο και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1.
Η διαμόρφωση της δομής και των δεδομένων του αρχείου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων είναι αυτή που ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Ορισμός τύπου και περιεχομένου της βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Φ-01.043)
Ορίζουμε ότι ο τύπος και το περιεχόμενο σε έντυπη μορφή της βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα με το σύνολο των στοιχείων που υποχρεωτικά αναγράφονται επί αυτών καθώς και τα ποσά φόρου εισοδήματος που παρακρατήθηκαν, έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα(Έντυπο Φ-01.043).
Ορίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων αποδεκτών μέσων για την υποβολή, σε ηλεκτρονική ή μαγνητική μορφή, του εντύπου της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου, έχουν όπως περιγράφονται στο συνημμένο στην παρούσα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2».
Ορίζουμε ότι το περιεχόμενο της βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Φ-01.043)των παραγράφων 1 και 2 αυτού του άρθρου έχει απαραίτητα το σύνολο των στοιχείων που προβλέπονται στο επισυναπτόμενο έντυπο και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2.
Η διαμόρφωση της δομής και των δεδομένων του αρχείου της βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι αυτή που ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Ορισμός τύπου και περιεχομένου της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα (Έντυπο Φ-01.044)
Ορίζουμε ότι ο τύπος και το περιεχόμενο σε έντυπη μορφή της βεβαίωσης εισοδήματος από μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόκους(εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιώματα, με το σύνολο των στοιχείων που υποχρεωτικά αναγράφονται επί αυτών καθώς και τα ποσά φόρου εισοδήματος που παρακρατήθηκαν, έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα(Έντυπο Φ-01.044).
Ορίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων αποδεκτών μέσων για την , σε ηλεκτρονική ή μαγνητική μορφή, του εντύπου της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου, έχουν όπως περιγράφονται στο συνημμένο στην παρούσα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3».
Ορίζουμε ότι το περιεχόμενο της βεβαίωσης εισοδήματος από μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόκους (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιώματα (Έντυπο Φ-01.044) των παραγράφων 1 και 2 αυτού του άρθρου, έχει απαραίτητα το σύνολο των στοιχείων που προβλέπονται στο επισυναπτόμενο έντυπο και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3.
Η διαμόρφωση της δομής και των δεδομένων του αρχείου της βεβαίωσης εισοδήματος από μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόκους (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιώματα, είναι αυτή που ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Το ηλεκτρονικό αρχείο που αφορά στους τόκους τραπεζικών καταθέσεων αποστέλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1033/28.1.2014 απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. όπως ισχύει. Για τους τόκους αυτούς χορηγείται έντυπη βεβαίωση από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στους δικαιούχους των εισοδημάτων αυτών. Ομοίως το αρχείο μερισμάτων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποστέλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ίδια απόφαση.
Τα στοιχεία που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα , ο φόρος που παρακρατήθηκε επί αυτών καθώς και το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (TAXISnet) και ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων και από τον τρόπο ενημέρωσης τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. την υπηρεσία των οποίων ασκεί το Δημόσιο και γενικά όποιος παρακρατεί φόρο υποβάλλουν υποχρεωτικά τα παραπάνω στοιχεία της παραγράφου 1.
Για την υποβολή αρχείου συντάξεων αρμόδιος φορέας είναι αποκλειστικά και μόνο η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α) για όσα ταμεία ασκεί την εποπτεία.
Το αρχείο αμοιβών από εργόσημο υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και ΟΓΑ.
Για τους φορείς του Δημοσίου επισημαίνεται, ότι τυχόν διορθωτικές ή τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο εκκαθαριστή, που έχει υποβάλλει τη σχετική αρχική δήλωση.
Με την Λ.3000/ΠΟΛ.112/29.3.1968 διαταγή έγινε δεκτό ότι σε περίπτωση πτώχευσης, τη φορολογική υποχρέωση της παρακράτησης φόρου κατά την καταβολή αμοιβών σε ελεύθερους επαγγελματίες την έχει ο σύνδικος της πτωχεύσασας εταιρείας, ως ενεργών εν προκειμένω για λογαριασμό της εταιρείας. Κατ’ ανάλογη εφαρμογή στις περιπτώσεις που λύεται η επιχείρηση και τίθεται σε εκκαθάριση, την υποχρέωση υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων την έχει ο αρμόδιος εκκαθαριστής.
Περαιτέρω, σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων (απορροφήσεις, μετατροπές, συγχωνεύσεις, διασπάσεις), υποχρέωση υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων έχει η προερχόμενη από τον μετασχηματισμό επιχείρηση (απορροφώσα, κ.λπ.) για το χρονικό διάστημα από τον ισολογισμό μετασχηματισμού (ν. 2166/1993) ή την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού (ν.δ. 1297/1972) και μετά, ενώ για το χρονικό διάστημα μέχρι τις ως άνω προθεσμίες υποχρέωση υποβολής του εν λόγω αρχείου έχει η μετατρεπόμενη ή συγχωνευόμενη επιχείρηση.
Οι υπόχρεοι των παραγράφων 1, 2, 3 και 4 της παρούσας, εφόσον είναι νέοι χρήστες εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες  σύμφωνα με όσα ορίζονται με την με αριθμό ΠΟΛ.1178/7.12.2010 (ΦΕΚ 1916 Β΄/9.12.2010) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Οι υπόχρεοι της παραγράφου 5 της παρούσας πιστοποιούνται στο TAXISnet με αντίστοιχο τρόπο, ανεξαρτήτως από το αν είναι ήδη πιστοποιημένοι για άλλες υπηρεσίες.
Τα στοιχεία των πιο πάνω βεβαιώσεων από υπόχρεο φυσικό πρόσωπο που έχει αποβιώσει υποβάλλονται με μαγνητικό μέσο στη Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους του. Η Δ.Ο.Υ. διαβιβάζει με έγγραφο το μαγνητικό μέσο στη Δ.ΗΛΕ.Δ./Τμήμα Α’.
Διαδικασία υποβολής των στοιχείων
Η υποβολή των στοιχείων που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 της εγκυκλίου πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (TAXISnet).
Οι υπόχρεοι μπορούν, για τη δημιουργία των κατάλληλων αρχείων, να χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες εφαρμογές του TAXISnet.
Ημερομηνία υποβολής
Για το φορολογικό έτος 2016 ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 31 Μαρτίου 2017.
Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 30 Ιουνίου 2017.
Ως ημερομηνία υποβολής, κατά την ηλεκτρονική , θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του  με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρισης.
Επισημαίνεται ότι η μη υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013).



tilegrafima.gr

ΟΑΕΔ: Στις 17 Μαρτίου οι πίνακες για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2016-2017

Σε πολύ λίγες ημέρες ο  (oaed.gr) αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τους προσωρινούς πίνακες για τον .

Η λίστα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του  την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 και θα αφορά τους 150.000 δικαιούχους του .
Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα υπάρξει μια χρονική περίοδος για ενστάσεις και μέσα στον Απρίλιο αναμένονται οι οριστικές λίστες.


tilegrafima.gr

ΔΙΕΘΝΗ Τουρκία τώρα: Πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων με την Ολλανδία


O αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε απόψε ότι η Άγκυρα αναστέλλει τις διπλωματικές σχέσεις σε υψηλό επίπεδο με την  και προειδοποίησε την  για το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της συμφωνίας για το .

«Κάνουμε ότι ακριβώς κάνουν και εκείνοι σε εμάς. Δεν επιτρέπουμε σε αεροσκάφη που μεταφέρουν  διπλωμάτες να προσγειωθούν στην  ούτε να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο μας. Αυτοί που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι υπεύθυνοι ώστε να σταματήσει» ανέφερε ο Νουμάν Κουρτουλμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όπως αναφέρει το cnn.gr ο ίδιος ο  πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ  είχε πει νωρίτερα ότι η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στην παρουσία Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Απριλίου. Μάλιστα κατηγόρησε την Γερμανία ότι στηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.
«Η Ολλανδία θα λογοδοτήσει» για τις αποφάσεις της είπε επί λέξει και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιούν το διεθνές δίκαιο όποτε τους βολεύει. Εμείς θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».



tilegrafima.gr

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Επι τάπητος στο αμερικανικό Κογκρέσο

Εκστρατεία ενημέρωσης μελών της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ, όπως και συνεργατών τους, για την κατάσταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε στο  με πρωτοβουλία του (Hellenic American Leadership Council – HALC).

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης εξετάστηκαν τα τελευταία γεγονότα στο  μάλιστα με βίντεο των  των χωρικών υδάτων από την  ακτοφυλακή κοντά στην Χίο.
Ο κ. Νικόλαος Κατσίμπρας, HALC Senior Fellow, μίλησε στο OnAlert σχετικά με την δράση της HALC στις ΗΠΑ και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την προβολή των βίντεο.
Ποια ηταν η αντίδραση του Γερουσιαστή Μενέντεζ μετα την προβολή των βίντεο; Τι συζητήθηκε;
O Μενέντεζ είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας στην γερουσία και προσωπικός φίλος με μέλη του Hellenic American Leadership Council. Είναι πολύ καλός γνωστης της πραγματικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο αλλά τα δυο βίντεο που του δείξαμε από παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα ενίσχυσαν την πεποίθηση του και ισχυροποιήσαν την υποστήριξη του.
Γενικά σε τέτοιες συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και τους συνεργάτες τους, εκτιμάται πολύ η άμεση πληροφορία, η δυνατότητα να μπορούμε να τους ενημερώνουμε με ποιοτική πληροφόρηση από απευθείας πηγές.
Κάνουμε διάφορες τέτοιες εκστρατείες ενημερωσης κατά τις οποίες φέρνουμε μέλη μας στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις στο Κογκρέσο αλλά και για συζητήσεις με ειδικούς π.χ από το State Department. Κάθε τέτοια εκστρατεία προϋποθέτει εκτενή προετοιμασία τόσο για το προγραμμα των συναντήσεων όσο και για την σωστή προετοιμασία των συμμετεχόντων. Η δύναμη μας ως ομογένεια είναι ο αριθμός μας αλλά η παρουσία μας πρέπει να είναι επαγγελματική, συντονισμένη και απόλυτα ενημερωμένη.
Έχει περάσει προπολλού η εποχή των προέδρων. Πλέον η δημόσια διπλωματία της ομογένειας είναι βασισμένη σε αυτό που λέμε grass roots advocacy, σε ένα δηλαδή συμμετοχικό μοντέλο κατά το οποίο ένα δίκτυο ηγετών-πολιτών αναλαμβάνουν την ποιοτική αντιπροσώπευση της κοινότητας μας. Αυτό γίνεται πρώτη φορά στην ομογένεια με συντονισμένο τρόπο. Φέτος συντόνισαμε ένα εκτενές προγραμμα 46 συναντήσεων για 70 επιλεγμένα μέλη μας με εντυπωσιακά αποτελέσματα και feedback.
Ποια άποψη επικρατεί γενικότερα όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα των παραβιάσεων; Απασχολεί τις ΗΠΑ η παρούσα κατάσταση στο Αιγαίο;
Δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση όποτε τα τελευταία χρονια έχουμε επικεντρώσει όλες μας τις προσπάθειες προς αυτό το σκοπό με αντίστοιχες εκστρατείες, με ενημερωτικό υλικό και διαλέξεις. Όσο αφορά τις ΗΠΑ, γενικά ο γενικός πληθυσμός δεν έχει ιδέα. Όσοι όμως ξέρουν σίγουρα νοιώθουν μια ανησυχία, ειδικά διότι πλέον έχουν πέσει οι μάσκες σε ότι αφορά την νέα Τουρκία που έχει διαμορφώσει ο Ερντογάν.
Ποια άλλα ελληνικά θέματα συζητήθηκαν και απασχολούν;
Πέραν του Αιγαίου, έγιναν συζητήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πάλι για τον ρόλο της Τουρκίας. Το ζήτημα της Κύπρου θα είναι πάντα προτεραιότητα όλης της ομογένειας μέχρι να φύγει και η τελευταία Τουρκική μπότα από το νησί.




tilegrafima.gr

Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ!Ετοιμάζουν ΣΤΡΑΤΟ 500.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ...


Σάλος έχει προκληθεί από την είδηση του κομματικού στρατού 500,000 ψηφοφόρων που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο (προφανώς με αίσθηση του χιούμορ) ονομάζει «Σχέδιο Ανάπτυξης».
Λόγω των τεράστιων ποσοστών ανεργίας που μαστίζουν την Ελλάδα, αλλά και των χαμηλότατων αμοιβών που λαμβάνουν όσοι, τυχεροί, εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα η υπόσχεση δημιουργίας 500.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία φαντάζει μονόδορομος στα μάτια των απελπισμένων Ελλήνων.
Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός;
Aυτό που σχεδιάζεται είναι να «φορτωθεί» το δημόσιο με άλλους 150.000 εργαζόμενους ετησίως μέσα από την υλοποίηση ενός τριετούς προγράμματος, έστω και αν αυτές οι θέσεις είναι προσωρινής απασχόλησης και προκαθορισμένου κατώτατου μισθού, με συνολικό κόστος 1,5% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας.
Φυσικά για τον ιδιωτικό τομέα και δάνεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι της τάξης των 5.000- 20.000 ευρώ ώστε μόνο για σουβλατζίδικα ή καφέ μπορούν να χρησιμεύσουν.
Φυσικά το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων για τις μαζικές αυτές προσλήψεις. Αν θυμηθούμε τις πρόσφατες επαφές με την Παγκόσμια Τράπεζα, ένα θέμα που επιμελώς θάφτηκε από τα συστημικά ΜΜΕ καταλαβαίνουμε τι σχεδιάζουν στα υπόγεια του Μαξίμου.





voice news

ΕΜΦΥΛΙΟΣ στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!Μία ο ΦΙΛΗΣ, τώρα ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ κουνάνε 'μαντήλια' στον Αλέξη...


«Η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται πάνω στο έδαφος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος. Υπάρχει η ανάγκη να ψηφιστούν (σ.σ. τα όποια μέτρα) από ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής», τόνισε συνέντευξή του στον Real fm, ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας πως «δεν ξέρω αν θα είναι 180, παραπάνω ή λιγότερο και δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση. Είναι προσωπική μου άποψη. Μιλάω για μια αυξημένη πλειοψηφία».
Μία που το είπε ο κος Σκουρλέτης μία που ξεκίνησαν τα σενάρια της ψήφισης των μέτρων από 180 βουλευτές, που είχε τεθεί στο τραπέζι και στο παρελθόν, με φόντο την προοπτική μιας δύσκολης συμφωνίας, κάτι που είχε κατηγορηματικά διαψευσθεί από κυβερνητικά στελέχη.
«Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή. Τον ενημερώνουμε για να μην αγωνιά ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης. Όλοι συνειδητοποιούν ότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνιζε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φυσικά τα σενάρια αυτά φρόντισε η Κυβέρνηση να τα διαψεύσει, ωστόσο η ζημιά έχει γίνει.







voice news

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ το ΑΙΓΑΙΟ!Τουρκαλβανοί ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ στη ΧΙΟ... (ΒΙΝΤΕΟ)


Ξέφραγο αμπέλι έχει γίνει το Αιγαίο. Όπως θα δείτε στο συγκλονιστικό βίντεο η Αλβανική Ακτοφυλακή μαζί με την Τουρκική περιπολούν (άγνωστο τι ακριβώς) στη Χίο. Άγνωστο το που βρίσκεται η ελληνική ακτοφυλακή. Παράλληλα θα άξιζε να μας ενημερώσει κάποιος, ποιος ο ακριβής λόγος παρουσίας  των Τουρκαλβανών στη Χίο.








voice news

Στοιχεία που σοκάρουν για την ανεργία, τους μισθούς πείνας και τη φτώχεια


Στοιχεία που σοκάρουν για την ανεργία, τους μισθούς πείνας και τη φτώχεια
Μεγάλη υποχώρηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και υψηλή ανεργία, οδηγούν σε φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Χαρακτηριστικό της οικονομικής αδυναμίας στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η πολύ μεγάλη αύξηση εκείνων που αδυνατούν να καλύψουν έκτακτες δαπάνες, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται από 28,2% το 2010 σε 53,4% το 2015. Η μεγάλη αυτή αύξηση απορρέει αφενός από τη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και αφετέρου από την κατάρρευση των αποταμιεύσεών τους.
Αυξανόμενο είναι επίσης και το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που εμφανίζει καθυστερήσεις στην πληρωμή τόκων και ενοικίων (από 10,2% το 2010 σε 14,3% το 2015). Τέλος, γενικευμένα χαρακτηριστικά φαίνεται να αποκτά η αδυναμία πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ στην ώρα τους, καθώς το ποσοστό αυξάνεται από 18,8% το 2010 σε 42% το 2015.
Στοιχεία που σοκάρουν για την ανεργία, τους μισθούς πείνας και τη φτώχεια
Το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο απασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση. Η μακροχρόνια ανεργία συνεχίζει να κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Εξετάζοντας άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας, παρατηρούμε ότι το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες (27,2%) σε σχέση με τους άνδρες (18,9%) και στις νεότερες ηλικίες σε σχέση με τις γηραιότερες. Ειδικότερα, η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών στο 33,2%, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών στο 21,5%, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών στο 18,5% και τέλος στην ηλικιακή ομάδα 65-74 στο 13%. Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει μικρή μόνο επίδραση στο επίπεδο της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνδυασμός υψηλής ανεργίας, και ειδικά της υψηλότατης μακροχρόνιας ανεργίας, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την κάλυψη των ανέργων οδηγεί σεεντεινόμενη εργασιακή ανασφάλεια, χαμηλή εισοδηματική ποιότητα και αύξηση της έντασης εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όπως αποτυπώνεται από τους δείκτες νομικής προστασίας της απασχόλησης, απολύτως αναποτελεσματική, καθώς θα οδηγούσε σε παραπέρα κατακερματισμό και συνεπακόλουθη αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφορετικών ομάδων των εργαζομένων, γεγονός που θα είχε αρνητική επίπτωση και στην εξέλιξη της παραγωγικότητας της εργασίας. Σε σχέση με το επίπεδο του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα παρατηρούμε από την επεξεργασία των στοιχείων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (β΄ τρίμηνο του 2016) την εξής κατανομή των καθαρών μηνιαίων αποδοχών και του ποσοστού των μισθωτών, που αμείβονται αντίστοιχα:
  • Κάτω των 800 ευρώ ποσοστό 51,6% (15,2% μέχρι 499 ευρώ, 23,6% μεταξύ 500-699 ευρώ και 12,8% μεταξύ 700-800 ευρώ),
  • μεταξύ 800-999 ευρώ ποσοστό 17,3% και άνω των 1.000 ευρώ ποσοστό 17,8% (11,1% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 6,7% άνω των 1.300 ευρώ).
  • Αντίστοιχα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: κάτω των 800 ευρώ ποσοστό 11% (3,1% έως 499 ευρώ, 3,5% μεταξύ 500-699 ευρώ και 4,4% μεταξύ 700-799 ευρώ), μεταξύ 800-999 ευρώ ποσοστό 23,6% και άνω των 1.000 ευρώ ποσοστό 54,4% (38,5% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 15,7% άνω των 1.300 ευρώ).
Στη διάρκεια του 2016 η κατάσταση στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς εξακολουθούσαν να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το 2016 οι εθνικές ή τοπικές κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά λίγες σε αριθμό, ενώ για έβδομη χρονιά οι ΣΣΕ σε επίπεδο επιχείρησης υπερτερούν συντριπτικά. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας το 2016 υπογράφτηκαν μόνο 10 κλαδικές/ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις. Αντίθετα ο αριθμός των επιχειρησιακών ΣΣΕ ανέρχεται σε 318, αντιπροσωπεύοντας το 95,21% του συνόλου των ΣΣΕ. Οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση έχουν υποχωρήσει από 79% το 2009 σε 45,3% το 2016. Παράλληλα, ενώ το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου των προσλήψεων, το 2016 αντιστοιχούν στο 54,7%.
Η περίοδος 2010-2015 συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, όπως εκφράζονται από τους σχετικούς δείκτες φτώχειας και ανισότητας. Ο δείκτης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από 27,7% το 2010 σε 35,7% το 2015. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται στους ανέργους, το οποίο αυξήθηκε την περίοδο 2010-2015 κατά 14,3%. Το ποσοστό φτώχειας στους μισθωτούς εργαζομένους αυξήθηκε σημαντικά μετά το 2011, και το 2015 βρίσκεται κοντά στο 18%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες, εμφανίζουν αύξηση στο ποσοστό φτώχειας μέσα στην κρίση με εξαίρεση τους συνταξιούχους, οι οποίοι παρουσιάζουν μείωση της τάξης των 2,2 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ 2010-2015. Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν μια από τις πολυπληθέστερες κοινωνικές ομάδες συνέβαλε σημαντικά στη συγκράτηση του συνολικού ποσοστού φτώχειας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ποσοστό των εργαζομένων στο όριο της φτώχειας που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι περίπου τριπλάσιο από εκείνο των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τα ευρήματα αυτά καθιστούν προφανές πως οι σταθερές σχέσεις απασχόλησης όχι μόνο περιορίζουν την αβεβαιότητα των εργαζομένων ως προς το εργασιακό μέλλον τους, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζουν και ένα σαφώς καλύτερο βιοτικό επίπεδο.
Βέβαια, παρατηρούμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Εξαίρεση συνιστούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό παρουσιάζει πτώση μεταξύ των ετών 2009 και 2015. Η μείωση αυτή υποδεικνύει πως η σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου θωρακίζει τους εργαζομένους από τη γενικότερη τάση επιδείνωσης των όρων διαβίωσης και φτωχοποίησής τους.




antinews.gr

Μόνοι τους κατέστρεψαν τη χώρα, μόνοι τους θα πληρώσουν τη ζημιά



Μόνοι τους κατέστρεψαν τη χώρα, μόνοι τους θα πληρώσουν τη ζημιά
Και ξαφνικά, ένας ακόμη «λαγός» του Μαξίμου, ο Πάνος Σκουρλέτης, έριξε τη βόμβα του. Ζήτησε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση με την αιτιολόγηση ότι θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Μάλιστα είπε ότι θα πρέπει να τα ψηφίσουν 180 βουλευτές ή και περισσότεροι. «Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής, είπε ο πονηρός πολιτευτής – υπουργός Σκουρλέτης, προφανώς για να δημιουργήσει θέμα και να προκαλέσει συζητήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, το ΚΚΕ μάλλον θα ψηφίσει τα αντίμετρα όπως λέει, μόνο μένει να δούμε αν το τσεκούρωμα στις συντάξεις και τα κάποια αντίμετρα που είναι ουσιαστικά υποσχέσεις κενές περιεχομένου, θα έρθουν στη βουλή σε ένα άρθρο. Τι θα κάνει τότε ο Περισσός ή όποιο άλλο κόμμα; Το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ;
«Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής». «Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση, δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερό της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση», είπε ο υπουργός λέγοντας ακόμη ότι είναι προσωπική άποψη.
Ο Τζανακόπουλος δήθεν έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι ο Σκουρλέτης μιλούσε πολιτικά ενώ και η Νέα Δημοκρατία ευτυχώς λειτούργησε με καλά αντανακλαστικά και είπε «ξεχάστε τις βλακείες. Δεν σφάξανε που θα σας ψηφίσουμε εμείς τη δική σας συμφωνία».
Όμως, η συζήτηση που άνοιξε έχει δύο πολύ σημαντικά σημεία.
Το πρώτο είναι ότι για να μιλούν για ψήφιση σημαίνει ότι έχουν κλείσει τα πάντα και μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Και μέτρα και αντίμετρα και στα τέσσερα έχουν πέσει, απλά κάνουν καθυστέρηση αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αρκεί αυτοί να βγουν μάγκες και σκληροί διαπραγματευτές ή να βαρεθεί ο κόσμος να ακούει τα ίδια και τα ίδια και να μην ασχοληθεί καθόλου με τις περικοπές που έρχονται. Και βεβαίως να ξεχάσει ο πολίτης τότε που ο Τσίπρας και οι υπουργοί του έλεγαν ότι δεν θα περάσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας.
Το δεύτερο, όμως, πολύ σημαντικό πολιτικά, είναι η «τυχαία» αυτή επίκληση ενός θέματος που ουδόλως ενδιαφέρει κανέναν γιατί απλά δεν πρόκειται να γίνει. Λίγες ημέρες μετά τον Μεϊμαράκη που μιλούσε για τις «τζάμπα μαγκιές» σε όσους απορρίπτουν τα μέτρα, ήρθε ο Σκουρλέτης να πει το ίδιο με άλλα λόγια. Μια ιδιότυπη «συμμαχία» δηλαδή που στόχο έχει να διεμβολίσει τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα. Να τους βάλει στο «τρυπάκι» να σκεφτούν αν πρέπει να ψηφίσουν και μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ασχέτως βεβαίως αν θα γίνει ποτέ, τουλάχιστον από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μια κουτοπονηριά της ιδιότυπης σύμπραξης ορισμένων καραμανλικών και της κυβέρνησης, ασχέτως αν οι πρώτοι έχουν απορρίψει τα σενάρια περί στήριξης από το παρασκήνιο του Τσίπρα και της παρέας του.
Πραγματικά δεν το καταλαβαίνουμε αυτό που κάνουν γιατί τους έχουμε πάρει χαμπάρι. Τι θέλουν δηλαδή; Να ψηφίζουν τα μέτρα στη Βουλή, να στήνονται για ακόμη μια φορά στα τέσσερα και ο Καμμένος να κατηγορεί τη ΝΔ που δεν ψηφίζει; Τι θέλουν δηλαδή; Να γίνουν όλοι ίδιοι και να φέρουν τη ΝΔ στη δύσκολη θέση να απολογείται για ακόμη μια φορά για το νέο μνημόνιο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ: Έγινε μια φορά για να μην καταρρεύσει η χώρα, το 2015, τώρα ας πιουν μόνοι τους το ποτήρι το πικρό.
Εκτός κι αν πιστεύουν ότι παγιδεύοντας τη ΝΔ θα την κατηγορήσουν ότι οδηγεί τη χώρα σε εκλογές ή ότι η αντιπολίτευση βάζει σε κίνδυνο την οικονομία.
Να τελειώνουμε με το παραμυθάκι. Συριζαίοι και ψεκασμένοι που πιστεύουν ότι θα σπείρουν τη διχόνοια και θα προκαλέσουν αναταράξεις με αφορμή τα μέτρα που θα φέρουν στη Βουλή, ας το καταλάβουν. Μόνοι τους κατέστρεψαν τη χώρα δύο χρόνια τώρα, μόνοι τους θα πληρώσουν τη ζημιά



http://www.antinews.gr

ΗΠΑ: Συνάντηση Κοτζιά - Τίλερσον - Τι συζητήθηκε






Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς στην Ουάσινγκτον όπου συζήτησαν τον ρόλο της Ελλάδας στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας και στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που πραγματοποιούνται στην ευτύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τίλερσον «ήθελε την ανάλυσή μας για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιο τρόπο».

Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι αναφέρθηκε στην τουρκική νευρικότητα καθώς επίσης και ότι εξήγησε την ελληνική θέση, «ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ' επέκταση και τη σημασία που έχει για εμάς η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». Επισήμανε ότι περιέγραψε επίσης στον Αμερικανό ομόλογό του όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια για τις τριμερείς συνεργασίες. Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς δήλωσε οτι ο ομόλογος του "Άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, του εξήγησα τη θέση μας, ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου, κ.ο.κ... Σχετικά με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ανέφερε «τις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους, κάτι το οποίο άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον ο κ. Τίλερσον».

Οι δύο υπουργοί δεν μίλησαν για το Κυπριακό, θέμα το οποίο, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, θα το συζητήσει με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στα Σκόπια, αλλά μίλησε γενικότερα «για την αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και την προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε».

Ο κ. Τίλερσον εστίασε το ενδιαφέρον του στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή κατά τη γνώμη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και άκουσε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις σκέψεις του ως προς το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά επίσης στα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή από την ελληνική σκοπιά και τόνισε «τη σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διάφορων μορφών ενέργειας». Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, «είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς».

Απαντώντας σχετικά με το ζήτημα της οικονομίας, είπε ότι αυτό δεν τέθηκε στη συζήτησή του με τον κ. Τίλερσον, επισημαίνοντας ότι αυτό που θέλει ο ίδιος να θέσει «είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι επαφές και οι συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ, θα συναντηθεί στο State Department με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας H.R. McMaster στις 14 Μαρτίου στις (16:00 τοπική ώρα) ενώ στις δυο μέρες θα έχει επίσης επαφές με Γερουσιαστές και Βουλευτές στο Κογκρέσο, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), ενώ θα συναντηθεί με το Προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC. 

O Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, τέλος, επαφές με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS (Center for Strategic International Studies) 





onalert.gr