Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Χωρίς προγραμματισμό για το επόμενο σχολικό έτος



Στα τυφλά προχωρεί τον προγραμματισμό του για το επόμενο σχολικό έτος το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναμένονται χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών λόγω μειωμένων προσλήψεων και αυξημένων συνταξιοδοτήσεων. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο καλεί αιφνιδιαστικά τους χιλιάδες μαθητές λυκείου να δηλώσουν τα σχέδιά τους για την επόμενη σχολική χρονιά, χωρίς να έχει ανακοινώσει βασικές παραμέτρους του νέου εξεταστικού συστήματος, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις πανελλαδικές του 2016.

Ειδικότερα, χθες ολοκληρώθηκε τυπικά η προθεσμία που είχαν οι μαθητές λυκείου για να δηλώσουν τα σχέδιά τους για την επόμενη χρονιά, ώστε να γίνουν οι μεταθέσεις (ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης κατήγγειλε χθες ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει) και να υπολογιστούν τα κενά καθηγητών για το σχολικό έτος 2015-16. Παρότι δεν πρόκειται για αποκλειστική προθεσμία, ο προγραμματισμός του υπουργείου υποδηλώνει απειρία. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τα λύκεια, μέσα στην περίοδο των πανελληνίων και ενδοσχολικών εξετάσεων, να συντάξουν πίνακες με τον προσανατολισμό σπουδών (θεωρητικές, τεχνολογικές, θετικές) που θα επιλέξουν οι μαθητές των νυν Α΄ και Β΄ Λυκείου και από τα γυμνάσια πίνακες με τα μαθήματα επιλογής για την επόμενη Α΄ Λυκείου. Επίσης, τους ζητήθηκε να κατανείμουν τους μαθητές σε τμήματα.

Με τη σειρά τους, οι μαθητές Β΄ προς Γ΄ Λυκείου εκλήθησαν να δηλώσουν αιφνιδιαστικά τις επιλογές τους, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί βασικά ζητήματα του νέου εξεταστικού συστήματος, όπως τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για κάθε επιστημονικό πεδίο, οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα και ποιες σχολές συμπεριλαμβάνει κάθε πεδίο. «Χωρίς τα στοιχειωδώς αυτονόητα κριτήρια επιλογής, οι επιλογές των μαθητών είναι πρόχειρες, άρα αναξιόπιστες», λέει ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος της ΟΛΜΕ.

Η προσπάθεια κάλυψης των κενών θα είναι φέτος ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει «πάρει» συνολικά 4.000 προσλήψεις για όλες τις βαθμίδες. Εξ αυτών οι 1.500 θα δοθούν στους διαθέσιμους καθηγητές και διοικητικούς που θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Απομένουν περί τις 2.500 θέσεις, εκ των οποίων 2.000 θα δοθούν σε πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια. Την ίδια στιγμή, έχουν υποβληθεί 5.238 αιτήσεις συνταξιοδότησης (1.543 σε πρωτοβάθμια και 3.695 σε δευτεροβάθμια), καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί φοβούνται αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 22.000 κενά, πολλά εκ των οποίων καλύφθηκαν από το ΕΣΠΑ, το οποίο τώρα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο έως ότου γίνει ο προγραμματισμός του επόμενου.

phgh:kathimerini
 

Διαγωνισμός για αγρότες και κτηνοτρόφους




Διαγωνισμό που θα αναδείξει 503 τυχερούς, οι οποίοι θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ, διοργανώνει η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε αγρότες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και θα διαρκέσει έως και τις 31.12.2015.

Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος γεωργοί και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κατά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής του διαγωνισμού κι έχουν κάνει χρήση της κάρτας τουλάχιστον μία φορά. Με τη χρήση της κάρτας, θα μπαίνουν αυτόματα σε κλήρωση για τα χρηματικά έπαθλα.

Ειδικότερα, τα έπαθλα έχουν ως εξής: Ενας τυχερός θα λάβει 5.000 ευρώ, ένας τυχερός θα λάβει 3.000 ευρώ, ένας τυχερός θα λάβει 2.000 ευρώ, εκατό τυχεροί θα λάβουν 100 ευρώ και τετρακόσιοι τυχεροί θα λάβουν 50 ευρώ.

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 2.2.2016 ενώπιον συμβολαιογράφου. Στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, έχουν γίνει περισσότερες από 150 συνεργασίες και συμμετέχουν πάνω από 15.000 γεωργοί και κτηνοτρόφοι, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Tα εγκεκριμένα όρια προς τις αγροτικές επιχειρήσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

phgh kathimerini

«Ψαλίδι» σε πρόωρες, ενοποιήσεις Ταμείων


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στις ενοποιήσεις Ταμείων θα δοθεί η μάχη των... Βρυξελλών, με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Η κυβέρνηση διατηρεί ως «κόκκινη γραμμή» τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένη, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, να δεχθεί την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος όχι επ’ αόριστον, αλλά έως το 2017. Οσο για τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, η ελληνική ομάδα επιδιώκει να παραπέμψει το θέμα στη μεγάλη συμφωνία, με τους πιστωτές να ζητούν οι αλλαγές –έστω κι αν εφαρμοστούν στο μέλλον– να περιγραφούν και στην τρέχουσα συμφωνία. Οι αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους έχουν τη δυνατότητα έως το 2029 να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος ηλικίας και η δημιουργία τριών Ταμείων για το σύνολο των ασφαλισμένων έχουν ήδη «κλειδώσει». Αυτό που επιδιώκεται, όπως συμφωνήθηκε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπ. Εργασίας, είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Δ. Στρατούλης ζήτησε οι προωθούμενες αλλαγές να πάνε όσο το δυνατόν πιο πίσω, για να προστατευθούν όχι μόνον οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά και αυτοί που αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν έως το 2020. Οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν ώστε οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το 2016. Στο πεδίο των ενοποιήσεων, η ελληνική ομάδα θα επιδιώξει την καταρχήν συμφωνία για λειτουργικές ενοποιήσεις, προδιαγράφοντας όμως και το επόμενο βήμα, των οργανωτικών ενοποιήσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία, μετά τον διάλογο που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, τριών Ταμείων: μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Στα εργασιακά, οι πιστωτές δέχονται να συζητήσουν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο μέλλον, εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια.

phgh: kathimerini.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Φόρος 15%-30% για κρυφά εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό


Φόρος 15%-30% για κρυφά εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Της Μαρίας Βουργάνα
Φόρους δύο ταχυτήτων για την οικειοθελή αποκάλυψη και νομιμοποίηση των «κρυφών» εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και στην Ελλάδα προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η πρόταση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης προβλέπει τη φορολόγηση με συντελεστή 15% των αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και την επιβολή φόρου με διπλάσιο συντελεστή 30% για όσους έχουν «κρυφά» εισοδήματα σε εγχώριες τράπεζες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ίδιο αδίκημα φοροδιαφυγής με διαφορετικό τρόπο, καθώς «τιμωρεί» όσους κράτησαν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, ενώ επιβραβεύει με την επιβολή μικρότερου φόρου όσους τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς μάλιστα να έχουν την υποχρέωση να τα επαναπατρίσουν.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το προτεινόμενο σχέδιο θέτει ζητήματα ηθικής τάξης, αλλά υπογράμμισε ότι το επιχείρημα από την άλλη πλευρά είναι ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να εισπράξει κάποια έσοδα από τις συγκεκριμένες καταθέσεις.
Φόρος 15%-30% για κρυφά εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματα και καταβάλλουν τους φόρους που αναλογούν τότε θα γλιτώνουν από το φορολογικό έλεγχο, τις ποινικές διώξεις και θα λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους έναντι του ελληνικού δημοσίου.
Με την τακτοποίηση και πληρωμή των σχετικών φόρων θα αίρονται όλες οι ποινικές διώξεις, εκτός και αν χρήματα αυτά προέρχονται από λαθρεμπόριο ή εγκληματικές δραστηριότητες.
Πώς θα δηλωθούν οι «κρυφές» καταθέσεις << Η διαδικασία για τη νομιμοποίηση των εισοδημάτων θα είναι πολύ απλή και θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Όπως είπε ο υπουργός, ο φορολογούμενος θα εισέρχεται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet και θα δηλώνει τα αδήλωτα εισοδήματα που έχει κρύψει σε τράπεζες του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Με τη δήλωση των εισοδημάτων θα υπολογίζεται αυτόματα ο φόρος, ο οποίος θα πληρώνεται ηλεκτρονικά και μετά ο φορολογούμενος θα λαμβάνει πιστοποιητικό τακτοποίησης.
Για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται κρυμμένα σε... θυρίδες, σεντούκια, στρώματα κ.λπ. ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι για να τα νομιμοποιήσουν θα πρέπει να τα καταθέσουν πρώτα στην τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων προβλέπει τα εξής:
[1] «Κρυφά» εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή που θα ανέρχεται στα επίπεδα του 15% επί του ποσού που είναι κατατεθειμένο στην τράπεζα. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενους έχει 1.000.000 ευρώ αδήλωτα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού μπορεί να τα νομιμοποιήσει καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 150.000 ευρώ χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Για τους Έλληνες φορολογούμενους με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα εφαρμοστεί άλλη διαδικασία. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων στο εξωτερικό, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας.
Οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους θα κληθούν ενημερώσουν του Έλληνες καταθέτες (φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) για το νέο φορολογικό νόμο και τη δυνατότητα νομιμοποίησης των κρυφών εισοδημάτων τους. Μάλιστα οι ελβετικές τράπεζες θα προειδοποιούν τους καταθέτες ότι στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και δεν προσκομίσουν σχετικό φορολογικό πιστοποιητικό από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τότε ο τραπεζικός τους λογαριασμός θα κλείνει.
Η παραπάνω διαδικασία δεν ισχύει για όσους έχουν νόμιμα βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό, δηλαδή είχαν φορολογηθεί κανονικά.
[2] Αδήλωτα εισοδήματα σε εγχώριες τράπεζες. Το ίδιο σχέδιο θα εφαρμοσθεί και για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες της Ελλάδας. Οι καταθέσεις αυτές θα φορολογηθούν όμως με συντελεστή 30%.
Σημειώνεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι ελεγκτικές αρχές έχουν ζητήσει από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να παραδώσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου τις κινήσεις λογαριασμών 2.200 φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει έλεγχος σε βάθος 15ετίας.
  • Τιμωρία και επιβράβευση 
    Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ίδιο αδίκημα φοροδιαφυγής με διαφορετικό τρόπο, καθώς «τιμωρεί» όσους κράτησαν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, ενώ επιβραβεύει με την επιβολή μικρότερου φόρου όσους τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς μάλιστα να έχουν την υποχρέωση να τα επαναπατρίσουν.
  • Ζήτημα ηθικής τάξης 
    Ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι το προτεινόμενο σχέδιο θέτει ζητήματα ηθικής τάξης, αλλά υπογράμμισε ότι το επιχείρημα από την άλλη πλευρά είναι ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να εισπράξει κάποια έσοδα από τις συγκεκριμένες καταθέσεις.
Σε δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο για τη φορολογία στα Ι.Χ.
Διαβούλευση εξπρές δύο εβδομάδων για τις ανατροπές στη φορολογικό καθεστώς των αυτοκινήτων προκειμένου να μην «παγώσει» η αγορά εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την καθιέρωση ως βάση φορολόγησης την εμπορική αξία των οχημάτων και όχι τον κυβισμό «που είναι ένα αναχρονιστικό και παρωχημένο» όπως υπογράμμισε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον υπουργό, στη διαβούλευση θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι φορείς και οι πολίτες ενώ μεθαύριο Παρασκευή πραγματοποιείται το πρώτο ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους φορείς της αγοράς του αυτοκινήτου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης το σημερινό σύστημα φορολόγησης με βάση τον κυβισμό των Ι.Χ. είναι αναχρονιστικό και στόχος των αλλαγών είναι να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ΙΧ το οποίο θα βασίζεται στην αξία. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του αυτοκινήτου τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η φορολογική επιβάρυνσή του. Για τον υπολογισμό της θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος της τιμής της στην ΕΕ και όχι η αξία που θα δίνει το εργοστάσιο ώστε να αποφεύγεται η υποτιμολόγηση. Ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας με την επιβολή τέλους κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας όπως τα ηλεκτροκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα που σήμερα έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, προανήγγειλε την παροχή κάποιας επιβράβευσης σε όσους έχουν ήδη προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε μετατροπή του οχήματός τους από βενζίνη σε υγραέριο.

phgh:imerisia

Αυτό είναι το προσχέδιο για τον έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές


Αυτό είναι το προσχέδιο για τον έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές

Το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, που ουσιαστικά είναι οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στους Θεσμούς έδωσε το Mega.
Όπως αποκάλυψε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, το τελικό σχέδιο της συμφωνίας έχει αρχίσει ήδη να γραφέται και θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία θα δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα αλλά και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, καθώς και ένα πακέτο επενδύσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA από την ελληνική πλευρά, το θέμα του ΦΠΑ παραμένει για την ώρα ανοικτό, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση, καθώς υπάρχει η κατεύθυνση στο Brussels Group να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Προς το παρόν, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.
Στα εργασιακά φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος, με την Αθήνα να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο 2015 – Απρίλιος 2016).
Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος μετά από αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμότητά του. Την ίδια ώρα θα μπαίνει "φρένο" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από το οποίο θα εξαιρούνται όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ανοικτό είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς μας χωρίζει 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Ωστοσό κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι τα 2/3 αυτής της διαφοράς έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος. Σε κάθε περίπτωση το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί από έσοδα από ΦΠΑ και περιστολή δαπανών.
Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόοδοξη.
Ερώτημα παραμένει τέλος ο ρόλος του ΔΝΤ, τέλος, στη συμφωνία.
Τι ζητούν οι δανειστές
Σε άλλο μήκος κύματος φαίνεται ωστόσο ότι είναι η πλευρά των δανειστών σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Πηγές των δανειστών με άμεση συμμετοχή στη διαπραγμάτευση ανέφεραν στο MEGA ότι την περασμένη εβδομάδα δεν σημειώθηκε καθόλου πρόοδος.
Για τον ΦΠΑ οι δανειστές επιμένουν σε έναν συντελεστή με κάποιες εξαιρέσεις.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι εν λόγω πηγές, δήλωναν ότι έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος κυρίως σε κάποιες προτάσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έλεγαν μάλιστα ότι το πρόσημο είναι αρνητικό.
Στα εργασιακά σημείωναν ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκλισης.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα η ελληνική πλευρά επιμένει σε 1% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ οι δανειστές λένε ότι ακόμη κι συμφωνούσαν αυτό θα σήμαινε επιπλέον μέτρα 3-4 δισ. ευρώ.
Οι πηγές των δανειστών τονίζουν τέλος ότι θα συμφωνούσαν να δοθούν τα χρήματα με ολοκληρωμένη συμφωνία.

phgh:imerisia.gr

Aναμενόμενη απάντηση απο έναν υπάλληλο μιας χώρας που διψά για αίμα


"Το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής"! Απίστευτη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ!
Δήλωση βόμβα του αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο,ο οποίος δήλωσε ότι δεν θεωρεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής!
“Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής”, δήλωσε ο  Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο  John M. Koenig .
Την άποψη αυτή εξέφρασε μιλώντας σε συζήτηση που είχε οργανώσει 
το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο . Ο αμερικανός πρέσβης που αποχωρεί το καλοκαίρι από την Κύπρο ρωτήθηκε για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και έδωσε αυτή την απάντηση προσθέτοντας ότι η κυπριακή διένεξη άρχισε πριν από 51 χρόνια και το 1974 πήρε μια τεράστια και τραγική τροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί αυτό που έγινε “αλλά δεν μπορεί να αναχθεί σε ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει να αγνοήσετε τη δική σας ιστορία “.

Είπε ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει 
να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων καθώς θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις απόψεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας “.

Για να …επιβεβαιώσει την άποψή 
του χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δεν έχει συναντήσει ούτε έναν τουρκοκύπριο που να πιστεύει πραγματικά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής!


phgh:ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ

Ξεκίνησε «χαρτοπόλεμος» μεταξύ των Τσάμηδων και της Αθήνας


 

tsamides1
«Χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων από το κόμμα των Τσάμηδων(PDIU), σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο προς την Αθήνα ,  με την οποία κατηγορούν την χώρα μας, ενώ «αυτοί» θεωρούν τον  « εαυτόν τους» «αθώες περιστερές». Με ένα «σαθρό» δελτίο τύπου το PDIU αναφέρει σημειολογικά ότι  «η εκλογή του προέδρου  (Σπετίμ Ιντρίζι) , βουλευτή για αρκετά χρόνια στην Αλβανική Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα και  το καταστατικό της Βουλής, αλλά  και  την  πολιτική συμφωνία για την διακυβέρνηση της χώρας , είναι μια εσωτερική ανεξάρτητη πράξη των ανώτατων  θεσμών της χώρας».

Δηλαδή το παράνομο « αλισβερίσι» του Έντι Ράμα με τους Τσάμηδες,  κατόπιν  τουρκικών « εντολών»   για να μιλήσουμε την γλώσσα τους,  αποκαλείται «πράξη  ανώτατων θεσμών»…
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση των Τσάμηδων αναφέρεται  ότι «Μας κάνει εντύπωση πως ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιας γειτονικής χώρας ( Ελλάδα)  που έχει μεγάλα προβλήματα, με σοβαρές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, βρίσκει το χρόνο να σχολιάσει τις εσωτερικές  πράξεις ρουτίνας της  αλβανικής βουλής».

Εδώ κατηγορείται και λοιδορείται η  Ελλάδα από τους Τσάμηδες, με τρόπο μειώνει την το κύρος και την παρουσία της στην περιοχή. Την ίδια στιγμή η νυν αλβανική κυβέρνηση « ποιεί την νήσσαν», σαν  να μην συμβαίνει τίποτα.

«Είναι γεγονός πως η νέα πλειοψηφία με ένα υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας στις αποφάσεις της, έχει ξεκαθαρίσει συγχρόνως πως είναι υπέρ φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα, σεβόμενη τις αρχές της ανεξαρτησίας, αλλά και της μη επεμβατικότητας στις εσωτερικές υποθέσεις του καθενός, επικυρωμένη μεταξύ άλλων και με  Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών », αναφέρει επί λέξη  το δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με αυτό το Κόμμα των Τσάμηδων ,  «ο Ιντρίζι εμπνέεται από το ίδιο πνεύμα φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα, με  όλους τους γείτονες της Αλβανίας, αλλά και με  όλους τους στρατηγικούς  εταίρους ( Τουρκία) . Σε σχέση με τους πολιτικούς χαρακτηρισμούς, θα θέλαμε να πούμε πως το πρόγραμμα του Κόμματος μας και  οι πολιτικές θέσεις του,  δεν εμπεριέχουν κανένα απολύτως ίχνος «αλυτρωτικής αντίληψης, συνδεδεμένης άμεσα με το τρομακτικό παρελθόν της ναζιστικής και φασιστικής Ευρώπης.

Τέτοιου είδους ορισμοί  έχουν ως βάση μία ιστορική πλαστογραφία, την οποία θεωρούσαμε πως η  Ελλάδα στην οποία, η  διακυβέρνηση ευρίσκεται σε μια αριστερή κυβέρνηση , με την οποία έχουμε κοινή πολεμική ιστορία , λόγω των  ανταρτών  παρτιζάνων μας (ελληνικός εμφύλιος) , θα ήταν  τουλάχιστον πιο απελευθερωμένη. Προσπαθούμε να  βοηθήσουμε  τoν Έλληνα εκπρόσωπο να κατανοήσει  την πλαστογραφία αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ιστορική αναδρομή από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, γνωστοποιούμε  ποιοι ήταν  ΑΚΡΙΒΩΣ οι Τσάμηδες.

Οι Τσάμηδες ήταν ένας παραδοσιακός αγροτικός, συμπαγής μουσουλμανικός  πληθυσμός που για άγνωστους  λόγους εξαιρέθηκε της ανταλλαγής πληθυσμών του 1922.
H συμβίωσή τους με το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής υπήρξε εξαρχής προβληματική και αμφιλεγόμενη .
Η πολιτισμική διαφοροποίηση, οι κτηματικές διαφορές , η νοοτροπία τους, ενίσχυσε την καχυποψία τους επιτρέποντας  την δράση εξτρεμιστικών αλυτρωτικών στοιχείων στην  κοινότητα τους. Αυτό εκμεταλλεύθηκε  η φασιστική Ιταλία  του Ντούτσε , για να θέσει το Τσάμικο ζήτημα  και να δικαιολογήσει την εισβολή του 1940.
Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή δυναμίτισε την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. Ένοπλοι Τσάμηδες συνόδευσαν τον ιταλικό στρατό κατά τη σύντομη προέλασή του στο ελληνικό έδαφος τον Νοέμβριο του 1940, ο τοπικός πληθυσμός υποδέχθηκε πανηγυρικά τους εισβολείς, ενώ σημειώθηκαν και οι πρώτες λεηλασίες και επιθέσεις εναντίον χριστιανικών χωριών, αλλά και οι ομαδικές εκτελέσεις Ελλήνων
.
H ιταλική, αρχικά, και η γερμανική Κατοχή στην συνέχεια συνοδεύτηκαν από βία. Οι ηγέτες των Τσάμηδων συνεργάστηκαν με τις κατοχικές αρχές και συμμετείχαν σε διώξεις, καταστροφές, και μαζικές εκτελέσεις, η πιο γνωστή από τις οποίες υπήρξε η εκτέλεση 49 επιφανών κατοίκων της Παραμυθιάς τον Σεπτέμβριο 1943. Οι αντάρτες του ΕΔΕΣ, μέσα στο κυκεώνα του ελληνικού εμφυλίου με τον ΕΑΜ, που κυριαρχούσαν στην περιοχή, προέβησαν μετά την αποχώρηση των Γερμανών σε  εκδίωξη των Τσάμηδων στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του ’44.

Από τότε  οι Τσάμηδες προσπαθούν  με όλα τα μέσα να τους αναγνωριστούν οι περιουσίες,  καθώς και η δυνατότητα «επιστροφής τους » στην περιοχή.

phgh:ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ Δ.Ν.Τ ΕΠΟΧΗΣ!



image

Η Γουατεμάλα, στην Κεντρική Αμερική, έχει πληθυσμό και έκταση περίπου όση η Ελλάδα. Μακροοικονομικά, είναι η χώρα των χιλίων θαυμάτων! Εμφανίζεται ως μια από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ο πληθωρισμός της είναι ελάχιστος, η νομισματική της ισοτιμία συνεχώς σταθερή, η ανεργία βρίσκεται κάτω απ’ το 3% και οι εξαγωγές της ανθίζουν.

«Η Γουατεμάλα έχει κάνει ρεκόρ. Παρουσιάζει ένα ιστορικό συμμόρφωσης και εκπλήρωσης υποχρεώσεων ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Έχει επιδείξει αξιέπαινη φορολογική πολιτική και έχει επιτύχει σε όλα τα επίπεδα με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο!». Τα τελευταία εφτά χρόνια, η Γουατεμάλα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%!

Όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, και κάποια άλλα στοιχεία έρχονται να μετριάσουν τον ενθουσιασμό. «Είμαστε η χώρα της Κεντρικής Αμερικής με τον υψηλότερο δείκτη χρόνιου υποσιτισμού. Έχουμε περισσότερο από το μισό πληθυσμό μας να ζει σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα. Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και μεγάλες αντιφάσεις, που παρά τη μεγάλη παραγωγή πλούτου, και παρόλο που η χώρα μας είναι παραγωγός τροφίμων, το 49% των παιδιών μας κάτω των 5 ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό», σημειώνει ο Χόρχε Σάντος, συντονιστής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με έρευνα που εξέδωσε η UNICEF το 2009, από τα 1200 παιδιά που γεννιούνται καθημερινά, τα 599 πρόκειται να ζήσουν υποσιτισμένα. Λόγω και του υποσιτισμού της μητέρας, τρία παιδιά θα πεθάνουν την πρώτη μέρα της γέννησής τους, πριν κλείσουν μια εβδομάδα ζωής, τέσσερα πριν κλείσουν ένα μήνα, και 64 μωρά θα πεθάνουν πριν γίνουν 5 ετών. Ο χρόνιος παιδικός υποσιτισμός είναι η εθνική τραγωδία της Γουατεμάλα, μια σιωπηλή γενοκτονία που διεξάγεται υπό την ευημερία των αριθμών…

«Έχουμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό υποσιτισμένων και την ίδια στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου σε όλη την Κ. Αμερική. Σε αυτή την κατάσταση έφτασε η χώρα μας μετά τις συμφωνίες με το ΔΝΤ!», λέει θυμωμένα ο Τζιάκομπο Ομάρ Τζερόνιμο, συνδικαλιστής της οργάνωσης αγροτών Platforma Agraria.

Μέχρι το 1980, αν και τότε υπέφερε ακόμα τον αιματηρότερο εμφύλιο πόλεμο όλης της αμερικανικής ηπείρου, η Γουατεμάλα ήταν μια χώρα αυτάρκης σε παραγωγή τροφίμων. Το 1984, η αιμοσταγής δικτατορία προχώρησε σε συμφωνία με το ΔΝΤ, ξεκινώντας μια άγρια οικονομική πολιτική, η οποία συνεχίστηκε από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, στρατιωτικές ή δημοκρατικές. Μέσα σε σκάνδαλα διαφθοράς για τα οποία ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε, οι κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, οι φυσικοί πόροι πουλήθηκαν σε ξένες πολυεθνικές, το κράτος συρρικνώθηκε, οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα περικόπηκαν. Σήμερα, η χώρα παράγει μόνο το 50% των τροφίμων που χρειάζεται, και τα υπόλοιπα είναι εισαγόμενα. Κι όμως, υπολογίζεται ότι με τις εκτάσεις γης που έχει, η Γουατεμάλα θα μπορούσε να παράγει τρόφιμα για όλη την Κ. Αμερική!

Στα νοσοκομεία, οι γονείς αγωνιούν για τη ζωή των παιδιών τους. «Τα λεφτά δε φτάνουν για να αγοράσεις τα απαραίτητα για τα παιδιά. Ούτε μια λίβρα ζάχαρη δε μπορείς να αγοράσεις. Υπάρχουν μέρες που σε πιάνει απόγνωση και θλίψη, γιατί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!», λέει η Μαρία Λεονόρα και η Κωνσταντίνα συμπληρώνει: «Η Κυβέρνηση στέλνει ανθρώπους να ζυγίσουν τα παιδιά, αλλά ποτέ δεν στέλνει κάτι για τα παιδιά. Έρχονται να τα ζυγίσουν, λένε ότι είναι υποσιτισμένα και ότι πρέπει να παχύνουν. Αλλά πώς θα παχύνουν, αφού δεν στέλνουν τίποτα! Στέλνουν μόνο ανθρώπους για να τα ζυγίσουν!».

Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ κέρδισε τις εκλογές το 2008, υποσχόμενος διατροφική ασφάλεια για τους φτωχούς. Το 2009 κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να βρει διεθνή χρηματοδότηση, για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που πλήττει τη χώρα του. Επί των ημερών του, οι τιμές που ήδη είχαν εκτιναχθεί στα ύψη αυξήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά κατά 83%! Σχεδόν ο μισός πληθυσμός αποκλείστηκε από βασικά είδη τροφίμων.

«Διαχρονικά, αυτό οφείλεται στις πολιτικές της υποτιθέμενης απελευθέρωσης του εμπορίου, γιατί τελικά δεν απελευθερώνεται. Δεν έχουμε καν ελεύθερη Αγορά! Στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε είναι νομοθεσίες χωρίς τέλος, που ωφελούν τις μεγάλες εταιρίες κι αφήνουν σε μειονεκτική θέση τους μικροκαλλιεργητές!», επιχειρηματολογεί ο συνδικαλιστής αγρότης Τζερόνιμο. Στη Γουατεμάλα, το 97% της παραγωγικής γης βρίσκεται στα χέρια του 3% του πληθυσμού. Η κατοχή γης είναι άπιαστο όνειρο για το μεγαλύτερο –και φτωχότερο- τμήμα του πληθυσμού.

Μόνο ένας επιχειρηματικός όμιλος ελέγχει το 50% του σιταριού, ένας άλλος το 60% του ρυζιού, και ένας τρίτος το 80% του καλαμποκιού. Στα πιο εύφορα εδάφη δεν καλλιεργούνται πλέον τρόφιμα. Καλλιεργούνται μπανάνες, καφές, ζαχαροκάλαμα, καουτσούκ και βιοκαύσιμα, σε τεράστιες φυτείες που ανήκουν σε εταιρείες. Κι όπως λένε οι αγρότες πικρά: «Σήμερα στη Γουατεμάλα τα παραγωγικά εδάφη του Πολοτσίκ χρησιμοποιούνται για τον αφρικανικό φοίνικα. Ο αφρικανικός φοίνικας παράγει λάδι, που τελικά θα καταλήξει στο ντεπόζιτο των αυτοκινήτων, και όχι στην κοιλιά των φτωχών!».

Τα τελευταία εφτά χρόνια η χώρα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλά ανεπτυγμένα κράτη. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%! Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρει από την πείνα και τον υποσιτισμό.


phgh: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ 

Τελικά, ποιος θέλει τις εκλογές;..

Υπόθεση εργασίας: Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας φέρει μια συμφωνία που θα είναι μεν σε απόσταση από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά θα του...
εξασφαλίζει κάποιες μικρές νίκες σε θέματα που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμης σημασίας, όπως είναι τα εργασιακά και οι συντάξεις, και η εσωκομματική αντιπολίτευση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι παραβιάζονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, απειλήσει με καταψήφιση και πείσει ότι έχει τις δυνάμεις να το πετύχει;

Η επιλογή για τον πρωθυπουργό είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα. Και σ’ εκείνες τις συνθήκες θα είναι ο μόνος που θα τις θέλει. Ουδείς άλλος.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν τις επιθυμούν γιατί ψυχανεμίζονται το αποτέλεσμα.

Οι ηγέτες τους, που συνέδεσαν τ’ όνομά τους με τα επαχθή μνημόνια (αυτοί βεβαίως πιστεύουν πως έσωσαν την πατρίδα), δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο της κακορίζικης γκρίνιας και της νευροπαθούς αναμονής για δικαίωση.

Θα τους βόλευε να περάσει μια επονείδιστη συμφωνία με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. για να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος κι αυτοί να πετροβολούν από την αντιπολίτευση, με την προσδοκία πως σύντομα θα κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη από την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης.

Θα τους βόλευε, επίσης, η πτώση της κυβέρνησης και ο σχηματισμός μιας άλλης –εθνικής ενότητας κατά το παράδειγμα του μοντέλου Παπαδήμου– από την παρούσα Βουλή χωρίς τους ΑΝ.ΕΛΛ. και την Αριστερή Πλατφόρμα.

Προϋπόθεση και για τις δύο εκδοχές είναι η πολιτική αυτοκτονία του Τσίπρα.

Εκλογές δεν θέλουν ούτε το Ποτάμι ούτε το ΚΚΕ.

Το Ποτάμι γιατί, το έχει άλλωστε δηλώσει ο αρχηγός του, πιστεύει πως σε οριακές στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν οι ηγεσίες και όχι οι πολίτες.

Το ΚΚΕ γιατί φοβάται ότι στις συνθήκες πόλωσης που θα δημιουργηθούν αρκετοί απ’ αυτούς που το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές –ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν στενούς οργανωτικούς δεσμούς με το κόμμα– θα πιεστούν αφόρητα και ενδεχομένως να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως το μικρότερο κακό και για να μην επιβεβαιωθεί η θεωρία της αριστερής παρένθεσης.

Τις εκλογές όμως μάλλον δεν τις θέλουν ούτε οι οπαδοί της δραχμής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, γιατί δεν διαθέτουν σχέδιο για την πορεία της χώρας εκτός ευρωζώνης και καταλαβαίνουν πως με γενικότητες, εικασίες και φραστικούς λεονταρισμούς δεν συγκροτείται εναλλακτική στρατηγική.

Δεύτερον, γιατί δεν μπορούν να προβλέψουν –και είναι φυσικό– την έκταση της ζημιάς και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και έτσι εύκολα μπορεί να εγκληθούν για αριστερίστικο τυχοδιωκτισμό.

Τρίτον και κυριότερο επειδή θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία πως εξαιτίας τους έπεσε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έστω κι αν θα ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι κυβέρνηση που υπογράφει μνημόνια δεν είναι αριστερή...

phgh: Nonews-news

Και ξαφνικά βρήκαμε τον εχθρό της δημοκρατίας


Μικρός Φωκίων
Και ξαφνικά βρήκαμε τον εχθρό της δημοκρατίας, των θεσμών, της κυβέρνησης, της χώρας, της Ευρώπης, του πλανήτη, όλου του σύμπαντος. Την Ζωή.

Γιατί τα έβαλε η Ζωή με τον αστυνομικό και δεν πήρε τηλέφωνο; Για προσωπική προβολή; Καλά, την δόξα ποιος την μίσησε;
Και γιατί αίφνης τα συριζαίικα στελέχη μπήκαν στο λούκι να ακολουθήσουν την πρετεντέρια λογική με αισθητική ευαγγελάτου;
Σόου η Ζωή και να έπαιρνε τηλέφωνο τον Πανούση και.....
φρου φρου και αρώματα να κρύψουμε την
υποκρισία.




@Μήπως αυτό το σόου
της Ζωής είχε έναν στόχο; Να θυμίσει ότι έχουμε αριστερή κυβέρνηση και δεν
νοείται να κλείνουν τον δρόμο σε διαδηλωτές;
Και να το θυμίσει όχι στον Πανούση, γιατί αυτός άλλη
αριστερά έχει στο μυαλό του. Την σαμαρική αριστερά.
Αλλά να το θυμίσει στο πανελλήνιο. Θα μου πεις έχουμε
αριστερή κυβέρνηση; Δεν έχουμε, αλλά παριστάνουμε ότι έχουμε.
Νομίζω λοιπόν ότι η Ζωή σε όλες τις κινήσεις της προσπαθεί
να φερθεί με μια αριστερή λογική, μέχρι παρεξηγήσεως, και με μια τετράγωνη
λογική δικαιοσύνης.
Και επειδή είναι σταθερή στην άποψη της και δυναμική χαλάει
την σούπα.
@Ή μήπως τελικώς ο
συριζα αποφάσισε ότι η λογική των μνημονιακών δημοσιογράφων είναι αυτή που
πρέπει να ασπαστούν;
Ρε που κατάντησα, να υπερασπίζομαι πολιτικό…. πάει χάλασα
και εγώ.
@Τελικά ποιος ΦΠΑ θα
ισχύει; Μια ιδέα είναι σε κάθε αγορά να γίνεται μια κλήρωση και ότι κάτσει. Και
αν σου κάτσει η καλή να απαλλάσσεσαι από τον ΦΠΑ.
@Οι δανειστές θέλουν
να έχουμε δύο συντελεστές. Έναν στο 23% όπου θα πάνε όλα τα προϊόντα και οι
υπηρεσίες και ένα στο 11% που θα είναι για τα έξοδα της κηδείας μας.
Άλλη μια απόδειξη ότι οι δανειστές μας θέλουν μια καλύτερη
άλλη
ζωή για τους Έλληνες. Εκτός και αν δεν υπάρχει άλλη ζωή.




Εκεί δεν φταίνε οι δανειστές. Η φύση φταίει.
@Τέλος λέει η
ταλαιπωρία στο ΙΚΑ. Θα το καταργήσουμε.
@Η μεγαλύτερη τρολιά
ήταν της real την προηγούμενη εβδομάδα. Έβαλε τον κουρασμένο να λέει ότι η
κυβέρνηση αργεί πάρα πολύ… ο Κωστάκης ο ταχύτατος.
@Πολεμική η εικόνα
στις διαπραγματεύσεις. Γι΄ αυτό ο Τσίπρας πήγε με C130 στην Ρίγα. Στην επόμενη
διαπραγμάτευση θα πάει με F
16
@Βέβαια η αλήθεια
είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά για σέρβις. Αν συνεχίσουμε να πληρώνουμε το ΔΝΤ
στο τέλος ο Τσίπρας θα πάει σε Σύνοδο με ωτοστόπ.
@Και η ασάφεια
συνεχίζεται: κατά Βαρουφάκη φοβούνται αλλά δεν είναι φοβισμένοι.
@Πάντως καλά θα ήταν
αυτό το ανέκδοτο με το τέλος της τετραετίας να μην το λένε άλλο. Το αστείο έχει
νόημα την πρώτη, άντε την δεύτερη φορά. Μετά γίνεται κρύο….
Ας πούνε, πάπαλα οι υποσχέσεις, το πνεύμα πρόθυμο η σαρξ
αδύναμη, ότι μπορούμε θα κάνουμε, μία Ζωή έχουμε οι άλλοι τι να κάνουμε και
άλλα τέτοια.
@Καναδοί ερευνητές
βρήκαν ίχνη Νεάντερνταλ στην Νάξο. Έχει κληθεί ο επίτιμος για να κάνει την
αναγνώριση καθώς τότε είχε φύγει ο αδερφός του από την Κρήτη και τον είχαν
χάσει….
@Κατά τον Σόιμπλε
είναι ανούσιες οι προσδοκίες για πολιτική λύση. Η μόνη λύση είναι η απόλυτη
καταστροφή. Αμέσως μετά ο κυρ Σταύρος και ο Άδωνις δήλωσαν ότι αυτή είναι μια
επωφελής λύση για την χώρα και οι Γερμανοί είναι φίλοι μας.
@Είμαστε τόσο
άχρηστοι που ούτε από το ποδόσφαιρο δεν μας διώχνουν από την Ευρώπη.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ...

Με μελανά χρώματα απεικόνισαν οι ειδικοί της ψυχικής υγείας το τοπίο που επικρατεί στην ψυχική υγεία της Γηραιάς ηπείρου ...
αλλά και της Ελλάδας, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Mental Health Conference Health που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.


Το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν μία ή περισσότερες ψυχικές διαταραχές, με την ψυχική νόσο να εμφανίζεται εξ απαλών ονύχων, από την ηλικία των 15 χρόνων ή και νωρίτερα λόγω άγχους.

Στην Ελλάδα οι ψυχικές νόσοι φαίνεται να συσχετίζονται με προβλήματα όπως η ανεργία, ενώ «πληγή» της θεραπείας αποτελεί η έλλειψη δομών και ειδικών για την ψυχική υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου  επισήμανε ότι μόνο με εισαγγελική εντολή μπαίνουν καθημερινά στις ψυχιατρικές κλινικές 52 άνθρωποι, γεγονός που αναδεικνύει την έλλειψη δομών αλλά και το πάσχον σύστημα εφημεριών.

«Σε  κάθε γενικό νοσοκομείο θα υπάρχει τμήμα οξέων περιστατικών. Παράλληλα, θα ενισχυθούν τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στην Περιφέρεια» είπε ο κ. Ξανθός, υποσχόμενος ότι θα επανασχεδιαστεί ο τομέας ψυχικής υγείας.

Η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ κυρία Φραντσέσκα Κολόμπο  παρουσίασε τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού σχετικά με το φορτίο των ψυχικών νοσημάτων για τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών- μελών του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, ωστόσο η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπογράμμισε την ελλιπή θεραπεία, καθώς μόνο ένας στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που χρειάζονται. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων - «υπάρχει κακών συντονισμός στο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα στέγασης, τις κοινωνικές υπηρεσίες» επισήμανε.

Το θέμα των ψυχικών παθήσεων από την σκοπιά των ασθενών παρουσίασε ο πρόεδρος Ευρώπης της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) Πέντρο Μοντελάνο. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων υγείας με γνώμονα κοινωνικό, και όχι μόνο ιατρικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η θεραπεία των ασθενών αυτών μπορεί να επιτευχθεί και μέσα στην ίδια την κοινότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται κοντά και να συζητούν, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει πολύ, πέρα από την φαρμακευτική τους αγωγή».

Ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Ομίλου ΣΚΑΪ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον προσωπικό του σκοπό που δεν είναι άλλως από την ενημέρωση του κόσμου για την κατάθλιψη. Μέσα από το προσωπικό του βίωμα κατάλαβε, όπως είπε,  τη σοβαρότητα της κατάθλιψης στον άνθρωπο, κάτι που τον οδήγησε στο να πάρει την απόφαση να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, www.kontasou.com
«Όλη η ομάδα του kontasou.com σκοπό έχει να βοηθήσει με ανιδιοτέλεια τους ανθρώπους αυτούς να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην κατάσταση που βιώνουν.

Για εμένα το βίωμα της κατάθλιψης είναι ότι πιο τρομακτικό έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου. Καταλαβαίνω λοιπόν τι βιώνουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη και έχω θέση ως στόχο της ζωής μου να γυρίσω όλη την Ελλάδα και να μεταφέρω τα βιώματά μου, ώστε να τους βοηθήσω να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους» τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Μαλέλης.



phgh :fimotro

Ο Ν. Τόσκας στην εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Ο Ν. Τόσκας στην εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Υπό την πολιτική εποπτεία του Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Τόσκα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των 350.000 τουλάχιστον μαρτυρικών θυμάτων, η οποία συντελέστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1914-1922.
Άμεσοι αποδέκτες του ιστορικού μηνύματος της εκδήλωσης θα είναι οι εκατοντάδες σπουδαστές των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών. Θα την παρακολουθήσουν σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), της Σχολής Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ).
Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με διάλεξη μέσω της οποίας θα εξηγήσει και θα διασαφηνίσει τα τραγικά γεγονότα της επίμαχης χρονικής περιόδου.
Θα ακολουθήσει πρόγραμμα παραδοσιακών ποντιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Γιάννη Εφραιμίδη.

phgh:armynews

100 μαχητικά 4000 στρατιωτικοί σε άσκηση μέσα στο "ρουθούνι της Ρωσίας" - ΦΩΤΟ


 
Image
Η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας τροφοδοτείται και από τις δύο πλευρές. Μπορεί η ρωσική αεροπορία να έχει πολλαπλασιάσει τις πτήσεις της προς τα “ευρωπαϊκά σύνορα”,αλλά και οι δυτικοί δεν πάνε πίσω.

Στη βόρεια Σουηδία έχουν συγκεντρωθεί 4000 στρατιωτικό προσωπικό και 100 αεροσκάφη! Συμμετέχουν στην άσκηση Arctic Challenge Exercise (ACE 2015). Οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι ΗΠΑ,Βρετανία,Ελβετία,Γερμανία,Σουηδία,Φινλανδία,Νορβηγία και Ολλανδία.

Άσκηση μεγάλη μέσα στο “ρουθούνι” της Ρωσίας.

Οι φωτογραφίες από το Reuters.

















phgh:onalert

Γενοκτονία Ποντίων : Εκδήλωση στη Σχολή Ικάρων


 
Image
Υπό την πολιτική εποπτεία του Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Τόσκα, θα πραγματοποιηθεί απόψε, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των 350.000 τουλάχιστον μαρτυρικών θυμάτων, η οποία συντελέστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1914-1922.

Άμεσοι αποδέκτες του ιστορικού μηνύματος της εκδήλωσης θα είναι οι εκατοντάδες σπουδαστές των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών. Θα την παρακολουθήσουν σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), της Σχολής Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ).

Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με διάλεξη μέσω της οποίας θα εξηγήσει και θα διασαφηνίσει τα τραγικά γεγονότα της επίμαχης χρονικής περιόδου.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα παραδοσιακών ποντιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Γιάννη Εφραιμίδη.


phgh:onalert

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μας απειλεί με "θερμό αεροπορικό επεισόδιο στο Αιγαίο"!


Image
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Απειλητικό υπαινιγμό κατά της Ελλάδας έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, δημιουργώντας κλίμα για θερμό αεροπορικό επεισόδιο κατά την διαδικασία αναχαίτισης/αναγνώρισης των τουρκικών F-16 που κανουν παραβάσεις και παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΑΧ) στο Αιγαίο.
O κ. Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,στα θέματα των σχέσεων των δυο χωρών και είπε τα εξής που κατά την γνώμη μας και την γνώμη ειδικών είναι ''τορπίλη'' στις σχέσεις των δυο χωρών με όσα λέει και όσα αυτά υποκρύπτουν :«Για να μην θυσιάσουμε τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα με την Ελλάδα συμπεριφερθήκαμε ώριμα και υπομονετικά. Όμως κάναμε και τις προειδοποιήσεις μας. Μπορεί να κάνουμε μικρές χειρονομίες, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να έχουν την έννοια της παραχώρησης. Ενώ πετούν τα αεροσκάφη κάνουν εγκλωβισμό ραντάρ. Έναντι αυτού έχουμε κι άλλο δικαίωμα αλλά δεν κάνουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Εγώ αυτά τα βλέπω παιδαριώδη», ανέφερε στην Habertur .

Ας τα πάρουμε με την σειρά και τις φράσεις μια -μία:

''Για να μην θυσιάσουμε τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα με την Ελλάδα συμπεριφερθήκαμε ώριμα και υπομονετικά. Όμως κάναμε και τις προειδοποιήσεις μας. Μπορεί να κάνουμε μικρές χειρονομίες, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να έχουν την έννοια της παραχώρησης'', ανέφερε εισαγωγικά αλλά όλα αυτά είναι ή ψέμματα ή οι γνωστές υπερβολές της τουρκικής, ανατολίτικης διπλωματίας. Διότι ούτε ''ώριμα'' ούτε ''υπομονετικά'' έχει φερθεί η Άγκυρα- αντίθετα έχει φερθεί εκβιαστικά, προκλητικά και επικίνδυνα, για να περιοριστούμε στην συμπεριφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της στο Αιγαίο και στην Αν Μεσόγειο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και - ευτυχώς- τα ξέρουν πλέον και οι Σύμμαχοι - και όχι μόνο!

Στην συνέχεια προχωρά σε αναληθή ισχυρισμούς και σε υπαινικτικές απειλές:''Ενώ πετούν τα αεροσκάφη κάνουν εγκλωβισμό ραντάρ'', είπε για τα ελληνικά αεροσκάφη αναγνώρισης ''αγνώστων ιχνών'', αποκρύπτοντας ότι οι όποιες διαδικασίες αναχαίτισης/αναγνώρισης από ελληνικής πλευράς δεν γινονται γενικά κατά κάποιων τουρκικών αεροσκαφών που απλώς ''πετούν', όπως είπε , άλλα κατά αεροσκαφών που έχουν μπει παράνομα στο FIR Aθήνας και συνήθως και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο ή ακόμα και πάνω από ελληνικό έδαφος ( υπέρπτηση).Και ο ''εγκλωβισμός'' που τελευταία ''ανακάλυψαν'' και προβάλουν οι Τούρκοι, δεν είναι δήθεν μια επιθετική κίνηση που κάνουν οι Ελληνες πιλότοι όπως καλλιεργεί το κλίμα η Άγκυρα, αλλά η προβλεπόμενη διαδικασία όταν οι Τούρκοι πιλότοι αντιδρούν στην αναχαίτιση/αναγνώριση του ''άγνωστου ίχνους'', επιμένουν στην πρόκληση και εμπλέκονται με τα ελληνικά αναγνωριστικά/περιπολίας (αερομαχία). 

Η απειλή με φόντο την Βαριοπούλα''

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα ο κ.Τσαβούσογλου φτάνει στο ''ζουμί'', στον λόγο που φαίνεται ότι επέλεξε να τα είπε. Την κεκαλυμμένη- για λόγους διπλωματίας - απειλή: '' Έναντι αυτού - είπε- έχουμε κι άλλο δικαίωμα αλλά δεν κάνουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Εγώ αυτά τα βλέπω παιδαριώδη''.

Τι λέει ο ...ποιητής;

Πολύ απλά - και κουτοπόνηρα- ότι απέναντι σε όλα αυτά που (δήθεν...) κάνετε εσείς οι Ελληνες, κανονικά θα μπορούσαμε να ασκήσουμε το ''δικαίωμα'' της αντίδρασης - και ο νοών νοείτω! Με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες μια πρώτη ( παράνομη και αδιανόητη) ''αντίδραση'' έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν οι Τούρκοι πιλότοι με τους νέους κανόνες εμπλοκής που έχει αποδεσμεύσει το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο εγκλωβίζοντας ( λοκάροντας ) και αυτοί τα ελληνικά αεροσκάφη,τότε μόνο ένα μπορεί να κρύβεται πίσω από τον απειλητικό υπαινιγμό του κ Τσαβούσογλου: Το ''ατύχημα'' , με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Και ας λέει ότι ''δεν κάνουμε τέτοιου είδους ενέργειες'' και ότι αυτά αυτός ''τα βλέπει παιδαριώδη'', όπως ανέφερε στην Habertur .

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο : Αφενός όλα αυτα που λέει ότι δήθεν δεν τα κάνει η Τουρκία,συμβαίνουν ( σε ένα βαθμό) με τις ευλογίες της Αγκυρας και τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου. Και αφετέρου φτιάχνει το κλίμα για να δικαιολογήσει ένα τυχαίο ατύχημα ή- όπως έχει αποκαλυφθεί α΄π το σχέδιο ''Βαριοπούλα''- σχεδιασμένο ατύχημα!

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)


Ελπίζουμε τόσο στο Υπουργείο Άμυνας (ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ) να έχουν διαβάσει σωστά τις εν λόγω δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών- και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Και το λέμε για να προλάβουμε τυχόν απλοϊκά σχόλια του τυπου ''ε, καλά τα λέει αυτά ο κ. Τσαβούσογλου διότι είμαστε σε μια περίοδο συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης'' (ΜΟΕ) και ''κάνει το παιγνίδι του''''... Διότι, ναι, είναι εν μέρει, μια ''σφήνα'', μια ''πίεση'' για υποχωρήσεις της Αθήνας σε τυχόν νέα απόπειρα για συζήτηση (διολίσθηση) για ΜΟΕ όσον αφορά -προσέξτε- τις πτήσεις στο Αιγαίο , ίσως όμως να κρύβει και άλλα.. Η γνώμη μας είναι ότι αυτή η κεκαλυμμένη απειλή μπορεί, αν αποκαλυφθεί, να αξιοποιηθεί κατάλληλα!

phgh:onalert

Η απάντηση του Πολεμικού Ναυτικού στην Τουρκική άσκηση «Denizkurdu 2015»

Μπορεί στο Αιγαίο να διεξάγεται η τουρκική άσκηση «Denizkurdu 2015» αλλά πριν από μερικές ημέρες το Π.Ν έδωσε την καλύτερη απάντηση!

Ειδικότερα στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, εκτελέστηκαν επιτυχώς οι παρακάτω βολές στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ):
  1. Δύο Κατευθυνόμενων βλημάτων EXOCET MM-38 από τα ΤΠΚ ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ και ΛΑΣΚΟΣ.
  2. Ενός Κατευθυνόμενου βλήματος PENGUIN MK2-MOD3 από το ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ.

Και τα τρία βλήματα έπληξαν τον στόχο επιφανείας, ο οποίος ήταν ένα παροπλισμένο ρυμουλκό (15 μέτρων), με μικρή ανακλαστική επιφάνεια. Συνέπεια των βολών, ο στόχος βυθίστηκε. Τις εκπαιδευτικές βολές παρακολούθησε από τη Φ/Γ ΨΑΡΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ.







"ἔχουσιν γνώσιν οἱ φύλακες"

phgh:defencenews

«Αναπόφευκτος» ο πόλεμος με τις ΗΠΑ αν δεν κάνουν πίσω στη Θάλασσα Νότιας Κίνας

Έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε η Κίνα, σχετικά με την ένταση που έχει προκύψει στη Θάλασσα Νότιας Κίνας.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, κρατική εφημερίδα δημοσίευσε ότι στρατιωτικό white paper στο οποίο αναφέρεται ότι η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει την παρουσία της στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι μία σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είναι «αναπόφευκτη» εκτός και αν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει τις αντιθέσεις της στις δραστηριότητες του Πεκίνου στην περιοχή. Το έγγραφο δημοσιεύτηκε την Τρίτη και σε αυτό η Κίνα περιγράφει τα σχέδιά της για μετάβαση από μια στρατιωτική στάση αμυντικού χαρακτήρα σε μια νέα, με έμφαση στις επιθετικές δυνατότητες. Σε αυτό υποστηρίζεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια σημαντική και σύνθετη σειρά απειλών ασφαλείας, περιλαμβανομένων προκλήσεων στην κυριαρχία της στη Θάλασσα Νότιας Κίνας και ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα εντείνουν την «προστασία στην ανοικτή θάλασσα».

Επίσης, σημειώνεται πως δεν θα περιορίζονται από εδώ και στο εξής στην προστασία της επικράτειας της χώρας, αλλά θα προβάλλουν την στρατιωτική ισχύ της πέρα από τα σύνορά της στη θάλασσα, και πιο έντονα στον αέρα, προκειμένου να διασφαλίζονται οι θαλάσσιες κτήσεις της. Ενώ η πολεμική αεροπορία της χώρας αλλάζει το δόγμα της, από την αεράμυνα της επικράτειας, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, ο κινεζικός στρατός θα αυξήσει την ευελιξία/ ευκινησία του σε παγκόσμιο επίπεδο και το πυροβολικό του θα βελτιώσει τις δυνατότητές του σε πλήγματα ακριβείας μέσης και μακράς εμβέλειας. Σε editorial στους Global Times- ταμπλόιντ που αποτελεί ιδιοκτησία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μέσω άλλης εφημερίδας- περιγράφεται η κατασκευή αεροδιαδρόμων, λιμενικών εγκαταστάσεων και κτιρίων στα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλι ως ζήτημα υψίστης σημασία για τη χώρα. Επίσης, σημειώνεται – λίγες ημέρες μετά την ένταση λόγω πτήσης αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από τα νησιά, αγνοώντας τις κλήσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων- ότι το Πεκίνο δεν επιθυμεί σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά «αν ήταν να έρθει, θα πρέπει να το αποδεχτούμε». «Αν η θέση των ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα πρέπει να παύσει τις δραστηριότητές της, τότε ένας σινοαμερικανικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος στη Θάλασσα Νότιας Κίνας» αναφέρεται στην εφημερίδα, η οποία θεωρείται ότι πολύ συχνά εκφράζει τις απόψεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Ρωσικές ασκήσεις

Σημειώνεται ότι από πλευράς τους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με τη συμμετοχή στρατηγικών βομβαρδιστικών και των δυνάμεων αεράμυνας, κυρίως στον ρωσικό βορρά, ενώ αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και πολλών ουδέτερων χωρών διεξάγουν στη Σουηδία άσκηση το σενάριο της οποίας προβλέπει μια επιχείρηση του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης. Συνολικά, περίπου 12.000 Ρώσοι στρατιώτες και 250 ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα συμμετέχουν στα «τεράστια γυμνάσια επαγρύπνησης» που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν «αποφάσισε να επιβεβαιώσει το αξιόμαχο των αεροπορικών μονάδων και των αντιαεροπορικών δυνάμεων», εξήγησε το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως τα γυμνάσια θα διεξαχθούν στην περιοχή του «Κέντρου», μία από τις τέσσερις ρωσικές στρατιωτικές περιοχές που εκτείνεται από τον ρωσικό Μεγάλο Βορρά έως την Κασπία Θάλασσα. Στρατηγικά βομβαρδιστικά ασκούνται στην εκτόξευση πυραύλων cruise εναντίον στόχων, στη θάλασσα toy Κάρα, κοντά στην Αρκτική. Μονάδες εδάφους εκπαιδεύονται από την πλευρά τους στην αντιαεροπορική άμυνα κοντά στο Αστραχάν, στην Κασπία θάλασσα. Παράλληλα, στη βόρεια Σουηδία, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 χλμ, έξι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ –οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία– διοργανώνουν από χθες μαζί με τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ελβετία μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, 115 αεροσκαφών.

(πληροφορίες: Telegraph, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ)


phgh:defencenews

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ για το μέλλον της E.E.




Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ  πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο με σκοπό να οριστικοποίησουν τα σχέδια τους για μια πιο ενοποιημένη Ευρωζώνη, καθώς η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση φαίνεται πως πλησιάζει, σύμφωνα με ευρωπαικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η συνάντηση του Βερολίνου στην οποία θα παρευρίσκεται και ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναμένεται να αμφισβητήσει την ευρωσκεπτικιστική στάση του Λονδίνου για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων που θα χωρίζει τις χώρες σε εντός και εκτός ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το επίσημο αντικείμενο της συζήτησης θα είναι ένας γαλλογερμανικός οδηγός-χάρτης για το μέλλον των 19 κρατών-μελών σε απάντηση αιτήματος του κ. Γιουνκέρ που θέλει τα κράτη- μέλη να βρουν ένα καλύτερο τρόπο διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, η οποία έχει πληγεί από την κρίση χρέους.

Οι συζητήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον στις βρετανικές εκλογές και στη σκιά του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2017.

phgh: www.kathimerini.gr

Πιθανή πίεση Αμερικανών στην Ευρώπη για την Ελλάδα στο πλαίσιο της G7





Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος προσκείμενος στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, των χωρών που συγκροτούν τη G7, συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη.
Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.
«Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος. «Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας».
Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας», εξήγησε ο αξιωματούχος που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικών κινημάτων, εμπνεόμενων από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. «Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού... υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς», είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.
Τέλος, ο αξιωματούχος επισημαίνει ότι το να υποκύψουν οι πιστωτές στις απαιτήσεις των Ελλήνων για επιπλέον χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις, θα ήταν εξίσου καταστροφικό με μια αποτυχία στις συνομιλίες.
«Αν η Ελλάδα διασωθεί χωρίς προϋποθέσεις, έπειτα από όλα όσα έχει κάνει, έχοντας παραβιάσει όλες τις πιθανές δεσμεύσεις και μη σεβόμενη τις υποχρεώσεις της, τότε όλα αυτά θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον και τη λειτουργία της ευρωζώνης. Αν αυτό γίνει αποδεκτό, δεν ξέρω τι θα επακολουθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.





  phgh:www.kathimerini.gr

Δυσοίωνες οι προοπτικές για τον πρόεδρο Ερντογάν


Σε κυβέρνηση συνασπισμού ενδέχεται να υποχρεωθεί το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου SONAR. Tο φιλοκουρδικό HDP προβλέπεται να περάσει οριακά το 10% που απαιτείται για να εισέλθει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η δημοσκόπηση του SONAR είναι η δεύτερη των τελευταίων ημερών, η οποία προβλέπει πτώση του ποσοστού του ΑΚΡ στην περιοχή του 40%, αντί του 45%-47% που κατέγραφαν προηγούμενες δημοσκοπήσεις.
Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, η δημοσκόπηση δίνει 41% στο ΑΚΡ, 26% στο κοσμικό CHP, 18,1% στο εθνικιστικό MHP και 10,4% στο φιλοκουρδικό HDP. Την Παρασκευή, δημοσκόπηση της εταιρείας Κonda τοποθέτησε το AKP στο 40,5% και το HDP μόλις στο 11,5%. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, το κυβερνών κόμμα θα δυσκολευτεί να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που ζητεί ο πρωθυπουργός Ερντογάν.

Ως πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν στην περίπτωση αυτή θεωρείται το εθνικιστικό ΜΗΡ, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε η διαμετρικά αντίθετη συμμαχία με το φιλοκουρδικό HDP. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AKP, Νατσί Μποσταντσί, απέρριψε τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι το κόμμα του θα συγκεντρώσει «46%-47%». Σε κάθε περίπτωση, η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται σε κλίμα μεγάλης έντασης, ενώ έχουν σημειωθεί δεκάδες επιθέσεις εναντίον γραφείων του HDP.
 
phgh:
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ