Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ο Γκι Φερχόφστατ οπαδός της Νέας Παγκόσμιας Τάξης


Ο 62χρονος Γκι Φερχόφστατ (Guy Verhofstadt) πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου (από το 1999 ως το 2008) που «συγκλόνισε» την ελληνικό κοινό με την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο προς τον Τσίπρα, είναι φανατικόςφεντεραλιστής*, "αντι-ευρωσκεπτικιστής", που χρόνια ονειρεύεται ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό υπερκράτος: Το 2004είχε πει "Μια ομοσπονδιακή ΕΕ είναι η μόνη επιλογή. Η ΕΕ θα πρέπει να έχει δικό της πρόεδρο, υπουργό εξωτερικών, στρατό και εισαγγελέα". Από το 2009 ο Φερχόφστατ, - που στα νιάτα του ονομαζόταν «μωρό Θάτσερ» - ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, η οποία τον επέλεξε και ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Συμμετείχε στην σύνοδο της περιώνυμης Λέσχης Bilderberg το 2009 στην Αθήνα. Κατά πληροφορίες είναι μασόνος.
[* Φεντεραλισμός είναι η πολιτική θεωρία που υποστηρίζει το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης του κράτους. Ο φεντεραλισμός προωθεί την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποτέλεσμα της οποίας είναι η διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας κι η αποδυνάμωση των εθνικών ταυτοτήτων. "Φανατικός" φεντεραλιστής έχει δηλώσει ο Πάγκαλος].

Νέα παγκόσμια Τάξη : Ο απώτερος σκοπός

Εδώ και πολλά χρόνια ο όρος «Νέα Τάξη Πραγμάτων» ή “New World Order” (NWO) στα αγγλικά, χρησιμοποιείται ευρέως. Έστω και με κάποιες μικρές παραλλαγές όπως «παγκόσμια διακυβέρνηση» (αγαπημένο κλισέ του ολετήρα ΓΑΠ) ή «παγκόσμια οικονομική τάξη» προκειμένου να είναι καλύτερα καμουφλαρισμένη. Ο όρος ακούστηκε με κάθε «επισημότητα» από τα χείλη του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ, και κατά καιρούς φάνηκε να ξεθωριάζει. Διάφορες «αιτίες» όμως έδιναν στους θιασώτες της NWO το κίνητρο να την επαναφέρουν στο προσκήνιο, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Η «κλιματική αλλαγή», η «διεθνής τρομοκρατία» και εσχάτως η «οικονομική κρίση» είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς «αιτίες».

Το 2001, μόλις έξι εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Guy Verhofstadt, ενώ υπηρετούσε ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφώνησε μια ομιλία στη Βαρσοβία της Πολωνίας, και στο Κολέγιο της Ευρώπης, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει ένα «πρότυπο» για μια αναδυόμενη Νέα Παγκόσμια Τάξη. Ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη οργανώθηκαν για τον καθορισμό της NWO και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους, είχαν δοκιμαστεί και είχαν αποτύχει.

Παρακάτω μερικά αποσπάσματα από εκείνη την ομιλία:

«Είναι μεγάλη τιμή να είναι σε θέση να δώσει την εναρκτήρια ομιλία σε αυτό το υπέροχο κτίριο με την τόσο πλούσια ιστορία ....

«Εισερχόμαστε τώρα σε ανεξερεύνητο έδαφος. Όποια και αν είναι η έκβαση της τρέχουσας σύγκρουσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων που διαπράχθηκαν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Τα εθνικά σύνορα συνεχίζουν να γίνονται όλο και λιγότερο σχετικά.Φυσικά, οι χώρες παραμένουν υπεύθυνες για ό, τι συμβαίνει στο εσωτερικό των συνόρων τους, αλλά αδύναμα ή χρεοκοπημένα κράτη μπορούν να γίνουν εύκολα βάσεις για τρομοκράτες ή ακόμη και να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων. Ως εκ τούτου, πρέπει να θεσπίσουμε ένα δίκτυο(εννοεί παγκόσμιο) αστυνομίας και υπηρεσίας πληροφοριών, το οποίο, σε ορισμένες χώρες, θα είναι καλύτερα ενημερωμένο από τις τοπικές αρχές για το τι συμβαίνει. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν κάνει την αστυνόμευση και την ασφάλεια επείγοντα εγχώρια πολιτικά ζητήματα για ολόκληρο τον κόσμο.

Και όμως ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος ο οποίος, το 1991, δύο χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και λίγο μετά τη νίκη κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, έκανε την έκκληση για μιανέα παγκόσμια τάξη ... Μια νέα παγκόσμια τάξη χτισμένη ή προστατευμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκε ότι ήταν απλά μια ψευδαίσθηση. Στο Αφγανιστάν και το Κασμίρ, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, στο Κονγκό και τώρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον... "Και όμως, τώρα χρειαζόμαστε μια νέα παγκόσμια τάξη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Μια παγκόσμια τάξη στην οποία η αμερικανική ηγεσία, φυσικά, θα παραμείνει το βασικό στοιχείο, έστω και μόνο επειδή θα παραμείνει η μόνη χώρα με μια παγκόσμια στρατιωτική δύναμη, μέχρι τη στιγμή που η Ευρώπη θα αναπτύξει μια δική της αμυντική ικανότητα. Αλλά άλλες ήπειροι και ιδίως η Ευρώπη, θα πρέπει να έχουν μια σημαντική συμβολή στην οικοδόμηση αυτής της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, επίσης. Θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη, και μια μεγαλύτερη δέσμευση….

"Η παλιά παγκόσμια τάξη που πήρε σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατά μήκος μιας γραμμής που χώριζε την Ανατολή από τη Δύση, κατέρρευσε το 1989. Από τότε, έχουν σταδιακά σχηματιστεί νέα μέτωπα, που διαιρούν τον Βορρά από τον Νότο. Διάφορες συγκρούσεις έχουν γίνει κατά μήκος αυτών των γραμμών. Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πώς μπορούμε να επισκευάσουμε αυτές τις διασπάσεις. Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα παγκόσμια τάξη που δεν θα είναι μονοδιάστατη και δεν θα βασίζεται αποκλειστικά σε διπολική αντιπολίτευση. Πώς μπορούμε να βρούμε μια εναλλακτική λύση σε ένα σύστημα στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν όλες τις αποφάσεις και ενεργούν από μόνες τους ως συνέπεια; Πώς μπορούμε να βρούμε μια ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση από ένα σύστημα που βασίζεται στα Ηνωμένα Έθνη με 189 επίσημα κυρίαρχα κράτη τους; Πρέπει να βρούμε μια νέα πορεία, μια μέση λύση.

"Θα μπορούσαμε να βάλουμε σε τάξη τον κόσμο, με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς περιφερειακής συνεργασίας: Ευρωπαϊκή Ένωση, ASEAN, Mercosur, NAFTA, Αφρικανική Ένωση, Αραβικός Σύνδεσμος και SAARC στη νότια Ασία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει επίσης να περιλάβουμε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία, αλλά και ολόκληρη η Ωκεανία. Πρέπει να γίνει ένα πρώτο βήμα στον δρόμο προς μια παγκόσμια μορφή φεντεραλισμού, μια δομή όπου η πραγματικότητα ενός όλο και πιο διαδραστικού κόσμου γίνεται επιτέλους μια πολιτική πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, η δομή αυτού του είδους είχε ήδη προβλεφθεί όταν δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1945, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα G8, G9 ή G10 ...

"Χρειαζόμαστε μια συνολική πολιτική θεώρηση, ένα πολιτικό αντίβαρο ικανό να τιθασεύσει ανεξέλεγκτη δυνάμεις, είτε αυτές είναι οι δυνάμεις της αγοράς είτε ιδεολογικές δυνάμεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μοντέλο, το οποίο δείχνει ότι αυτό είναι δυνατό.

«Αυτό που προσπάθησα να κάνω σήμερα είναι να αποδείξω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο γενναιόδωρο πολιτικό σχέδιο για την ήπειρό μας, ένα έργο που μπορεί να θεωρηθεί ως παράδειγμα για μια νέα παγκόσμια τάξη που πραγματικά θα αρχίσει να κλείνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Τώρα, καθώς στεκόμαστε στο κατώφλι του 21 ου αιώνα, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια μεγαλύτερη πολιτική φιλοδοξία. Για όλους εσάς που προετοιμάζεστε για μια ευρωπαϊκή καριέρα σας λέω ότι ελπίζω, μια μέρα, να πετύχουμε τον στόχο αυτόν μαζί"







phgh:redskywarning

Οι ακροδεξιοί στην Αυστρία θέλουν δημοψήφισμα για να μπλοκάρουν τη συμφωνία!



ΒΟΥΛΗ2
Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, δια στόματος τόσο του καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, όσο και του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ απέρριψε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αυστρία με θέμα το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, που απαιτεί εκ νέου ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Αυστριακής Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή, για να δώσει «πράσινο φως» σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, οι Βέρνερ Φάιμαν και Ράινχολντ Μιτερλένερ τόνιζαν πως η αρμοδιότητα στη λήψη αποφάσεων για ένα τέτοιο θέμα βρίσκεται στη Βουλή, καθώς η Αυστρία είναι μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Ο Στράχε (ΣΣ του οποίου το κόμμα εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό έως και 28%) επανέλαβε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τη θέση του, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ζητώντας ταυτόχρονα επιτακτικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για διακοπή κάθε περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Προτού γίνει έμβασμα έστω και ενός λεπτού του ευρώ στην Ελλάδα, θα πρέπει να ερωτηθούν οι Αυστριακοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στράχε, δηλώνοντας σίγουρος ότι η πλειοψηφία θα απαντούσε αρνητικά σε ένα δημοψήφισμα, και ανακοινώνοντας ότι στην Ολομέλεια της Βουλής την

Παρασκευή, το κόμμα του θα επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, ο Στράχε τόνισε ότι και με αυτή τη συμφωνία συνεχίζεται στην πραγματικότητα να βοηθούνται μόνον οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι και όχι ο ελληνικός λαός.

Την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για το πακέτο βοήθειας του ΕΜΣ προς την Ελλάδα, θα υπερψηφίσουν κατά την Ολομέλεια της Παρασκευής, τόσο τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, όπως επίσης οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης, των οποίων η αρχηγός Εύα Γκλαβίσνικ ανακοίνωσε σήμερα ως «προσεκτικά θετική» τη στάση του κόμματός της στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Τα άλλα δύο κόμματα της αυστριακής Βουλής, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και το κόμμα του εκκεντρικού Αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου Φρανκ Στρόναχ, «Ομάδα Στρόναχ», ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα καταψηφίσουν μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.







phgh:ethnika themata-ellada

Πίτερ Σπίγκελ: Το ΔΝΤ στέλνει ισχυρό σήμα -Μπορεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα

«ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ»


Πίτερ Σπίγκελ: Το ΔΝΤ στέλνει ισχυρό σήμα -Μπορεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα
-A+A
Το σίγουρο είναι ότι η έκθεση του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος
 της Ελλάδας δεν βγήκε τυχαία στη δημοσιότητα. Προφανώς 
και το Ταμείο κάτι θέλει να δείξει προς τα έξω.
Ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ προσπαθεί να 
αποκρυπτογραφήσεις τις προθέσεις του και εξετάζει κατά πόσο αυτή η δημόσια
 διαφοροποίηση, ενδέχεται, να αποτελέσει την απαρχή της «εξόδου» του ΔΝΤ από 
το επικείμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το πιο ισχυρό σήμα ότι μπορεί να αποχωρήσει από το νέο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε
το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας σε εμπιστευτική ανάλυση ότι το χρέος 
της χώρας είναι εκτός ελέγχου και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν
 να επιτευχθούν.
Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα τριών σελίδων, που στάλθηκε στις αρχές της Ε.Ε. 
το Σαββατοκύριακο και είναι στα χέρια των Financial Times, το ΔΝΤ αναφέρει
 πως η πρόσφατη αναταραχή στην ελληνική οικονομία θα οδηγούσε το χρέος 
κοντά στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Στο ξεκίνημα της κρίσης της ευρωζώνης,
 το χρέος της Ελλάδας βρισκόταν στο 127% του ΑΕΠ.
Το ενημερωτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι μόνο μέσω μιας μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους –στην οποία αντιτίθενται σθεναρά αξιωματούχοι της ευρωζώνης - θα μπορούσε η Ελλάδα να δει το χρέος της να υποχωρεί σε επίπεδα που θα της επέτρεπαν να επιστρέψει στις αγορές.
«Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο μέσω ελάφρυνσης του χρέους που πηγαίνει πολύ πέρα από ότι ήταν διατεθειμένη να εξετάσει ως τώρα η Ευρώπη» αναφέρεται στο σημείωμα.
Με βάση το καταστατικό του, το ΔΝΤ δεν μπορεί να λάβει μέρος στην διάσωση μιας χώρας αν το χρέος της δεν θεωρείται βιώσιμο και δεν υπάρχει η προοπτική να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για χρηματοδότηση. Το Ταμείο χαλάρωσε τους κανονισμούς για να συμμετάσχει στις προηγούμενες ελληνικές διασώσεις, αλλά η έκθεση καταδεικνύει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στην διάσωση της Ελλάδας ήταν σημαντική για το γερμανικό
 μπλοκ των σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
 δεν είναι αρκετά αυστηρή στις αξιολογήσεις της. Το ζήτημα αποτέλεσε ένα από τα
 μεγαλύτερα σημεία αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό
 Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αυτό το Σαββατοκύριακο,
με τον κ. Τσίπρα να αρνείται να αποδεχθεί την συμμετοχή του ΔΝΤ σε μια νέα διάσωση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., η κ. Μέρκελ ήταν ανυποχώρητη, λέγοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν θα υπάρξει διάσωση – και άρα θα φύγει η χώρα από την ευρωζώνη – χωρίς ένα επίσημο αίτημα για τηνσυμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Η τελική συμφωνία αναφέρει «ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την διαρκή στήριξη του ΔΝΤ» μόλις λήξει το τρέχον πρόγραμμα με το Ταμείο.
Αν το ΔΝΤ αποχωρούσε από το ελληνικό πρόγραμμα, θα προκαλούσε σημαντικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στο Βερολίνο και τους άλλους πιστωτές της ευρωζώνης. Γερμανοί πολιτικοί έχουν τονίσει ότι χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ θα δυσκολεύονταν να κερδίσουν το πράσινο φως για μια νέα διάσωση από την γερμανική Βουλή. Οι Γερμανοί βουλευτές πρέπει να εγκρίνουν τόσο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τους τελικούς όρους της τρίτης συμφωνίας.
«Δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές»
Επιπρόσθετα, ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι από τα 86 δισ. ευρώ
 των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας
 (ESM) – το Ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ύψους 500 δισ. ευρώ – αναμένεται να βάλει
 μόνο τα 40 με 50 δισ. ευρώ. Το τρέχουν πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο έχει ακόμα
 16,4 δισ. ευρώ αδιάθετων πόρων και λήγει τον Μάρτιο του 2016, αναμένεται να καλύψει 
ένα μέρος του κενού, ενώ αξιωματούχοι της ευρωζώνης περιμένουν ότι θα υπάρξει
 συνεισφορά και από ένα ακόμα πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Οποιοδήποτε έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί είτε από τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις -
 τα οποία επανειλημμένα ήταν χαμηλότερα από τους στόχους – είτε από χρηματοδότηση
 από τις αγορές, η οποία έχει διακοπεί από τότε που ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον
 Ιανουάριο και που με βάση το ενημερωτικό σημείωμα του ΔΝΤ δύσκολα θα επιτευχθεί.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές σύντομα με επιτόκια που δεν μπορεί να
 αντέξει με μια μεσοπρόθεσμη προοπτική» γράφει το ΔΝΤ.
Με βάση τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα,
 αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει ότι θα λάβουν μέτρα για να διασφαλιστεί 
ότι το χρέος της Αθήνας θα κινηθεί «σημαντικά χαμηλότερα» από το 110% του ΑΕΠ μέχρι
 το 2022. Το νέο ενημερωτικό σημείωμα του ΔΝΤ αναφέρει ότι τώρα το χρέος προβλέπεται
 να ανέλθει στο 170% έως το 2022.
Επιπλέον προσθέτει ότι η χρηματοδότηση σε ένα νέο πρόγραμμα θα αύξανε τόσο πολύ 
τα επίπεδα χρηματοδότησης για την Ελλάδα που θα ξεπερνούσαν το 15% του ΑΕΠ 
που θεωρείται ότι είναι το ασφαλές ταβάνι σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, και θα 
συνέχιζαν να αυξάνονται (οι χρηματοδοτικές ανάγκες) μακροπρόθεσμα.
Τι θα γίνει με το χρέος
Ο κ. Τσίπρας για καιρό επιχειρηματολογούσε υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους. 
Στη συμφωνία διάσωσης της Δευτέρας, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι θα
 εξετάσουν το συγκεκριμένο θέμα μόνο όταν ολοκληρωθεί για την Ελλάδα η πρώτη 
αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία είναι απίθανο να συμβεί μέχρι το τέλος του
 τρέχοντος έτους.
Ακόμα και τότε, οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν προτείνει την επιμήκυνση στη λήξη των δανείων
 διάσωσης της ευρωζώνης αντί για τις διαγραφές χρέους, οι οποίες σύμφωνα με το Βερολίνο
 είναι κατά της νομοθεσίας της Ε.Ε.
Αλλά το ενημερωτικό σημείωμα του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης
 χρειάζεται να εξετάσουν το συγκεκριμένο ζήτημα πιο άμεσα και σε ποσότητες 
μεγαλύτερες από αυτές που είχαν τεθεί υπό εξέταση.
Μεταξύ των επιλογών που πρότεινε ήταν μια «πολύ δραματική επέκταση» των σχεδίων
 αποπληρωμής με μια «περίοδο χάριτος» 30 επιπλέον ετών «για το σύνολο του 
ευρωπαϊκού χρέους»- το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα κάνει καμιά πληρωμή 
τόκων ή χρέους στα δάνεια της ευρωζώνης έως το 2053. Ήδη υπήρχε περίοδος
 χάριτος έως το 2023.
Εναλλακτικά, οι πιστωτές της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν «ετήσιες μεταφορές 
στον ελληνικό προϋπολογισμό» - δηλαδή επιχορηγήσεις της ευρωζώνης στην Αθήνα 
ή «βαθύ εμπροσθοβαρές κούρεμα», σύμφωνα με το ΔΝΤ.


Πηγή: iefimerida

«Εισβολή» στο Νομισματοκοπείο -Το εναλλακτικό σχέδιο για εθνικό νόμισμα της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη

«ΑΡΠΑΓΗ» 22 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤτΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΡΑΧΜΗ


«Εισβολή» στο Νομισματοκοπείο -Το εναλλακτικό σχέδιο για εθνικό νόμισμα της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη
-A+A
Το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στελέχη της 
Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη περιελάμβανε,
 μεταξύ άλλων, και εισβολή στο Νομισματοκοπείο, όπως
 αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή». 
Στη χθεσινή του τοποθέτηση στη συγκέντρωση των στελεχών της Αριστερής
 Πλατφόρμας στο ξενοδοχείο Oscar ο κ. Λαφαζάνης παρουσίασε τη δική του πρόταση
 για να πάει η χώρα σε εθνικό νόμισμα: «Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε 
εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε
και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία
θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε
 το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα».
Το σχέδιο «Εισβολή» στο Νομισματοκοπείο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές,
 ο κ. Λαφαζάνης είχε παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί
 τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε κυβερνητική σύσκεψη. Το σχέδιο προέβλεπε 
την εισβολή στο Νομισματοκοπείο Χολαργού, όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα
 της Τράπεζας της Ελλάδος, ουσιαστικά το απόθεμα από το οποίο εφοδιάζονται
 οι ελληνικές τράπεζες, έπειτα από άδεια που δίδεται από την ΕΚΤ. Οπως προκύπτει
 και από τη χθεσινή αναφορά του Παναγιώτη Λαφαζάνη τα χρήματα αυτά θα 
χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μετά την επιβολή 
των capital controls.
Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή, της αρπαγής των χρημάτων από το Νομισματοκοπείο,
 η κυκλοφορία δηλαδή χρήματος στην αγορά χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, θα εθεωρείτο 
τύπωμα χρήματος χωρίς άδεια και θα συνεπαγόταν την αυτόματη έξοδο της χώρας 
από το ευρώ. Ακόμη, το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας προέβλεπε, επίσης 
αποπομπή του Γιάννη Στουρνάρα από τη διοίκηση της ΤτΕ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται την ίδια κυβερνητική πηγή, 
ο κ. Λαφαζάνης ήταν ο δεύτερος υπέρμαχος της πρότασης που παρουσίασε
 σε κλειστή σύσκεψη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης,
 για τη χρήση IOU, όταν ειδοποιήθηκε η κυβέρνηση από την ΕΚΤ ότι θα έπρεπε
 να προχωρήσει σε επιβολή capital controls.


Πηγή: iefimerida

Απίστευτη επίθεση Τσίπρα σε Πλατφόρμα: Δεν είναι αριστερή επιλογή η λύση Λαφαζάνη

«ΠΗΓΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΙΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ»


 Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
-A+A
Απίστευτη επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα του 
Παναγιώτη Λαφαζάνη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ
 δεν δίστασε να κατηγορήσει όποιον διαφωνήσει και καταψηφίσει ότι θα υπηρετήσει
 το σχέδιο κύκλων που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.
«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία»
 είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει με έμφαση: «Αλλά ο καθένας έχει την ευθύνη 
να συνειδητοποιήσει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί: Αυτό της ενότητας και διατήρησης
 της αριστερής κυβέρνησης; Ή το σχέδιο εκείνων που θέλουν να τη ρίξουν;».
Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους επικριτές του που
 βγαίνουν από τα αριστερά να πάρουν θέση: «Κάθε φορά κάνεις επιλογές ανάλογα 
με εναλλακτικές που έχεις μπροστά σου. Ας μου πει κάποιος αν υπάρχει πιο 
αριστερή επιλογή. Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα με κριτήριο ότι έχω την ευθύνη
, με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και των λαϊκών τάξεων» είπε.
Πήγα παντού: Και Ρωσία και ΗΠΑ και στον

Κινέζο πρωθυπουργό. Κανένας δεν μου είπε

"προχώρα σε αυτή την επιλογή, θα σε βοηθήσουμε".
 
Φρόντισε μάλιστα να ακυρώσει τα επιχειρήματα Λαφαζάνη και λοιπών της 
Αριστερής Πλατφόρμας για εναλλακτικά σχέδια και πηγές χρηματοδότησης:
«Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για εθνικό νόμισμα. Πήγα παντού:
 Και Ρωσία και ΗΠΑ και στον κινέζο πρωθυπουργό. Κανένας δεν μου είπε προχώρα
 σε αυτή την επιλογή θα σε βοηθήσουμε».
Περιέγραψε μάλιστα τις συνέπειες της άτακτης χρεοκοπίας:
  • Δεν θα οδηγούσε μόνο σε κατάρρευση τραπεζών.
  • Θα μας ανάγκαζε να εκδώσουμε νόμισμα με δραματική υποτίμηση. 
  • Ενας συνταξιούχος με 800 ευρώ θα έπαιρνε 800 δραχμές και θα έβγαζε τρεις
  •  ημέρες αντί για ένα μήνα
  • Αυτοί που μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό - περίπου 250 δισ.ευρώ -
  •  θα έρχονταν και θα αγόραζαν τη μισή Ελλάδα.
  • Οι φτωχοί θα ζούσαν τραγικά και οι πλούσιοι ζωή και κότα.
«Δεν είναι αυτή αριστερή επιλογή» κατακεραύνωσε την Πλατφόρμα ο Πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε συνθήκες μη φυσιολογικές» και πως
 «σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ο καθένας με βάση την ευθύνη του αναμετράται με τις
 ευθύνες του και την ιστορία». Οπως είπε «δεν βάζω το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν, 
ούτε μπορώ να αναγκάσω να κάνει κάτι που δεν θέλει» αλλά πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο:
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει ζήτημα αν είναι η επιλογή μου που σέβεται τις
 αξίες της αριστεράς και της συλλογικής συνείδησης του λαού. Σε κανέναν!».
Για να καταλήξει: «Η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης
 δεν υπάρχει. Οποιος πιστεύει ότι πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις
 δάφνες του αριστερού και του υπέρμαχου της ιδεολογικής καθαρότητας, κάνει λάθος. 
Ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του».
Τέλος είπε πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές αλλά πρόσθεσε πως
 σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαγράφει ο πρόεδρος, αλλά τα
 αρμόδια όργανα.


Πηγή:iefimerida

Μάχη στη Βουλή: Η ημέρα της κρίσης για Τσίπρα και κυβέρνηση

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ


Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
-A+A
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου, αφού τα 
μέτρα του νέου Μνημονίου που καλείται να εγκρίνει απόψε η Βουλή 
προκαλούν ήδη «σεισμικές δονήσεις» σε κυβέρνηση και κόμμα,
 με τον πρωθυπουργό να στέλνει χθες το μήνυμα ότι εκτός από την
 κακή συμφωνία η άλλη επιλογή ήταν μια συμφωνημένη χρεοκοπία.
Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, η διχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται κάτι
 παραπάνω από βέβαιη, ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών και ο Αλέξης Τσίπρας 
εδώ πού έφτασαν τα πράγματα θέτει προ των ευθυνών τους Αριστερή Πλατφόρμα και
 Ζωή Κωνσταντοπούλου για όσα θα επακολουθήσουν.
Ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός
  • Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η  κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και
  •  Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης με στόχο 
  • να ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 12 – 12:30 το μεσημέρι.
  • Στις 13:00 με 13:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βγει
  •  άμεσα η ημερήσια διάταξη που θα συγκαλεί την Ολομέλεια στις 2 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής, η συνεδρίαση για κατεπείγον
 νομοσχέδιο διαρκεί έως 10 ώρες, όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί 
η διαδικασία πριν από τα μεσάνυχτα.
«Ο Λαφαζάνης υπηρετεί το δικό του πολιτικό σχέδιο»
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, δεν διστάζουν να πουν ότι 
ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπηρετεί το δικό του πολιτικό σχέδιο, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, 
ενώ γνωρίζουν με μαθηματική ακρίβεια πόσοι βουλευτές θα απασφαλίσουν απόψε.
Ο πρωθυπουργός πάντως, έπειτα από αλλεπάλληλες και μαραθώνιες συνεδριάσεις με
 τους πολύ στενούς του συνεργάτες, αποφάσισε να μην πολώσει το κλίμα -προχωρώντας
 σε διχαστικού τύπου συνεδριάσεις- παρά αφού άκουσε όλες τις απόψεις διεμήνυσε
 ότι θα κάνει τα πάντα για να μείνει ενωμένο το κόμμα.
Με φόντο τα παραπάνω, η πολυπαραγοντική εξίσωση την οποία καλείται να λύσει
 ο Αλέξης Τσίπρας -το αργότερο μέχρι την Παρασκευή- έχει τρία βασικά μέρη και
καθιστά δύσκολους τους χειρισμούς:
1. Πολυνομοσχέδιο και μέτρα
Η ψήφιση των προαπαιτούμενων για την υλοποίηση του προγράμματος «γέφυρα» που
 θα φέρει χρηματοδότηση 12δις ευρώ, θα κρίνει εν πολλοίς το μπρα ντε φερ των
 «προεδρικών» με τους «λαφαζανικούς».
Ο πρωθυπουργός απόψε θα μπορέσει να έχει μια καθαρή εικόνα σχετικά με το ποιο
 είναι το πολιτικό προσωπικό που θα μπορεί να τον ακολουθήσει την επομένη των μέτρων.
 Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και τα περιθώρια κινήσεών του
 λιγοστά, αφού μόνο με την υπερψήφιση το πολυνομοσχεδίου θα μπορέσει να εξασφαλίσει 
 το πρόγραμμα στήριξης του ESM. Επόμενο βήμα πάντως αν εγκριθούν τα μέτρα, είναι
 να συνεδριάσει εκτάκτως  με τηλεδιάσκεψη το eurogroup και στη συνέχεια (πάλι με
 τηλεδιάσκεψη) να δοθεί το πράσινο φως από το ΔΣ της ΕΚΤ για αύξηση της
 χρηματοδότησης και στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
2. Πολυδαίδαλο το παζλ της κοινοβουλευτικής ομάδας
Παρά τις συντονισμένες δράσεις της πτέρυγας Λαφαζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει
 ζητήσει τις παραιτήσεις υπουργών που έχουν διαφοροποιηθεί.
Η Αριστερή Πλατφόρμα πάντως συντεταγμένα, θα καταψηφίσει τα νομοθετήματα
 συνεχίζοντας σταθερά «σε αντιμνημονιακή γραμμή και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»,
 στοιχείο που προέκυψε και από τη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση σε ξενοδοχειο της Αθήνας.
Όλα τα κορυφαία στελέχη ξεκαθάρισαν πως η μη ψήφιση της συμφωνίας δεν σημαίνει
 και μη στήριξη της κυβέρνησης, ενώ διευκρίνισαν πως θα ψηφίσουν όποιο άλλο
 νομοσχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου έρθει στη Βουλή και δεν παραπέμπει στο μνημόνιο.

Η ομάδα των διαφωνούντων πάντως αγγίζει σίγουρα τους 30 βουλευτές, κι αυτό γιατί 
στην «ομάδα» Λαφαζάνη ανήκουν πέρα από τον ίδιο οι: Δημήτρης Στρατούλης, 
Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας,
 Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, 
Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, 
Στέφανος Σαμοίλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Αγλαΐα Κυρίτση,
 Κώστας Λαπαβίτσας, Λίτσα Αμανατίδου.
Στους βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί προστίθενται και οι Ιωάννα Γαιτάνη 
και Ελένη Ψαρρέα ( από τη ΔΕΑ), ενώ σχεδόν σίγουρο είναι πια ότι θα καταψηφίσουν 
οι τέσσερις βουλευτές της ΚΟΕ Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου,
 Δημήτρης Κοδέλας και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Άγνωστο παραμένει δε, ποια στάση θα κρατήσουν οι… ελεύθεροι σκοπευτές
 (Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ραχήλ Μακρή, Ζωή Κωνσταντοπούλου κα) αν και τα
 δείγματα γραφής δεν έχουν αλλάξει.
3. Ανασχηματισμός
Ολική αναδόμηση θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας, στο υπουργικό σχήμα.
 Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται δε, και η τοποθέτηση της κας Κωνσταντοπούλου
 απόψε,καθώς οι πληροφορίες λένε ότι θα απαντήσει στους επικριτές της μέσα από
 ένα «πύρινο» λόγο.
Για τους υπουργούς, θεωρείται δεδομένο, ότι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης 
οι Δημήτρης Στρατούλης, Τάσος Κουράκης και Κώστας Ήσυχος που προέρχονται
 από την Πλατφόρμα.  Ο Θοδωρής Δρίτσας (λογω του ΟΛΠ), ενώ θα υπάρξουν τόσο
 εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών  αλλά και νέες εξωκοινοβουλευτικές συμμετοχές.


Πηγή: 
.iefimerida.gr/

MarketWatch: Η Ελλάδα είναι το πιο καθαρό παράδειγμα...


MarketWatch: Η Ελλάδα είναι το πιο καθαρό παράδειγμα ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί...ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί...
Από το 2009, η Ελλάδα παραπαίει, τα οικονομικά της πήραν μια δραματική στροφή και ουσιαστικά εισήλθε στα βάθη της οικονομικής κρίσης δεχόμενη όλες τις επιπτώσεις της.

Τα αποτελέσματα ήταν...
γνωστά: η χώρα προσέτρεξε στην Τρόικα για δάνειο κι εκείνη το έδωσε υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Ήτοι: αύξηση φόρων, περικοπές μισθών, μείωση δημόσιων δαπανών κ.λπ.

Το MarketWatch αναφέρει πως όλα αυτά τα μέτρα είχαν περιγραφεί ως ένα πικρό χάπι που θα βοηθούσε τη χώρα να ξεφύγει από τη μέγγενη του χρέους και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτή η δημοσιονομική συστολή οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, σε μαζική ανεργία, σε άνοδο του χρέους και σε ελλείμματα του προϋπολογισμού τα οποία διευρύνθηκαν (όπως φαίνεται και στο διάγραμμα).



Το άρθρο αναφέρει πως η λιτότητα που υπαγορεύεται από την Τρόικα, βασίζεται σε μια λανθασμένη και επικίνδυνη ιδεολογία. Αυτό αναφέρει ο Μαρκ Μπιθ, καθηγητής μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Brown και συγγραφέας του βιβλίου «Λιτότητα: Η Ιστορία μιας επικίνδυνης ιδέας».

Η αυταπάτη

Ο Μπλιθ ακολουθεί την οπτική του Στίγκλιτς και του Κρούγκμαν επικρίνοντας την άκριτη λιτότητα. Οι υποστηρικτές της βλέπουν το υψηλό χρέος ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη. Η επιθετική μορφή λιτότητας, ωστόσο, υπό κανονικές συνθήκες, οδηγεί σε ύφεση. Σε περιόδους οικονομικής συρρίκνωσης, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Κάτι που συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ο Κρούγκμαν, πρόσφατα, είχε κάνει λόγο για την «αυταπάτη της λιτότητας», ενώ κατά άλλους οικονομολόγους ήταν αυτή που κατάστρεψε την ελληνική οικονομία. Κατά τον Στίγκλιτς, το ζήτημα δεν είναι ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα – απλώς, χρησιμοποιούν ένα κακό μοντέλο.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει ο Μπιθ, οι χώρες που τρέχουν τεράστια ελλείμματα και αδυνατούν να εξοφλήσουν το δημόσιο χρέος τους, έχουν τέσσερις τρόπους για να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση: να το φουσκώσουν, να προχωρήσουν σε υποτίμηση, να το ξεφουσκώσουν μέσω του αποπληθωρισμού και τέλος να προχωρήσουν σε χρεοκοπία.



Η περίπτωση της Ελλάδας

Μια χώρα που δεν βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα ενός κοινού νομίσματος, μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση. Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να το κάνει. Όσο για τη χρεοκοπία, το παράδειγμα της Αργεντινής είναι ενδεικτικό: πρόκειται για επώδυνο δρόμο που όμως μπορεί να οδηγήσει σε διαφυγή από το βασικό πρόβλημα. Η Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, θα μπορούσε να επιλύσει το θέμα της μέσω των διαπραγματεύσεων, αλλά εδώ και έξι μήνες αποδείχθηκε πως ούτε και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάπου – ειδικά στο θέμα της διαγραφής του χρέους.

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι ακαδημαϊκοί και επιφανείς οικονομολόγοι συντάσσονται σε ένα κίνημα που κινείται στην αντίπερα όχθη της λιτότητας θεωρώντας πως αυτή είναι η βασική αιτία που αντί θα θεραπεύει το τραύμα, το επιδεινώνει. Ο Πικετί, ο Ρόγκοφ, ο Ρέινχαρτ και κάμποσοι άλλοι βρίσκονται σε αυτή τη μεριά. Παράλληλα, το ΔΝΤ, μέσω συνεχών μελετών, επιμένει πως η δραστική μείωση των δαπανών και οι επιβολή υψηλών φόρων δεν οδηγούν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η μείωση του δημόσιου χρέους. Άρα, καταλήγουμε σε μια λιτότητα για το τίποτα...






nonews-news

Στις 10:00 το πρωί στις επιτροπές το νομοσχέδιο...


Στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, ξεκινάει η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη...
διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η συνεδρίαση, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη μία ώστε μέχρι τις δύο να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες...





phgh:nonews news

Αποκλείει κούρεμα καταθέσεων ο Σταθάκης...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣΚατηγορηματικά διέψευσε το ενδεχόμενο του κουρέματος καταθέσεων ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που...
παραχώρησε στο ΣΚΑΙ.

«Τα 25 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες αποκλείουν 100% το κούρεμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις από τους υπουργούς της κυβέρνησης στη σημερινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με τους εταίρους για το νέο δάνειο, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «όταν καταψηφίζει ένας υπουργός στέλνει και την παραίτησή του»

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έχουν ακουστεί για παράλληλο νόμισμα τόνισε ότι «το παράλληλο νόμισμα είναι μία θεμελιακή ιδέα εντελώς παραπλανητική. Ας σοβαρευτούμε».

«Δεν έχω εικόνα για το έργο της ομάδας του κ. Βαρουφάκη. Στο οικονομικό επιτελείο εγώ δεν είδα ποτέ τέτοιο πόρισμα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας...





phgh:nonews news

Επεισοδιακή αποχώρηση Βίτσα από πρωινή εκπομπή...


BINTEO...
Στην πρωινή εκπομπή του Παπαδάκη μεταφέρθηκε η ένταση που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Παπαδάκης είχε στον αέρα τηλεφωνικά τον...
Στάθη Λεουτσάκο, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπερασπιζόταν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τη συμφωνία.

Στο στούντιο βρισκόταν μεταξύ άλλων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Μόλις άκουσε όσα έλεγε ο κ. Λεουτσάκος σηκώθηκε μάζεψε τα χαρτιά του και αποχώρησε.

Ο Γιώργος Παπαδάκης επιχείρησε να πείσει τον κ. Βίτσα να επιστρέψει, έκανε μάλιστα διακοπή της εκπομπής φωνάζοντας «ρίξτε εφημερίδες», αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
Δείτε το βίντεο...





phgh:nonews-news

Αν πέσει η κυβέρνηση, προφανώς θα αναλάβει κάποιος εκπρόσωπος του Σόιμπλε τη χώρα. Αυτό θέλεις, Ελληνα;


Αν πέσει η κυβέρνηση, προφανώς θα αναλάβει κάποιος εκπρόσωπος του Σόιμπλε τη χώρα. Αυτό θέλεις, Ελληνα;
Τα μίντια κάνουν τα πάντα για να πέσει η κυβέρνηση. Ο Σόιμπλε κάνει τα πάντα για να πέσει η κυβέρνηση. Ο Ντάισελμπλουμ κάνει τα πάντα για να πέσει η κυβέρνηση. Και σαν τι περιμένετε να κάνει Το ΧΩΝΙ; Να τους βοηθήσει; Ετσι και αλλιώς, το κάνουν άλλοι, πολύ καλύτερα από εμάς.
Το ΧΩΝΙ είναι μια αντι-μνημονιακή εφημερίδα.
Καταγγέλλουμε τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές του. Για αυτό δημιουργήθηκε η εφημερίδα μας. Για αυτό αγωνίζονται οι δημοσιογράφοι της από την πρώτη στιγμή. Για να αποτινάξουμε την ιδιότυπη οικονομική κατοχή, που έχει επιβληθεί στη χώρα. (Και δυστυχώς παρατείνεται και με τη νέα συμφωνία)
ΕΜΕΙΣ θεωρούμε απαράδεκτο να τολμούν οι Γερμανοί (ή οι άλλοι «εταίροι») να μας εκβιάζουν στυγνά και ντροπιαστικά.
ΕΜΕΙΣ θέλουμε ο ελληνικός λαός να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ AΠΟ ΤΟEUROGROUP ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΟΛΟΣΤΕΙΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, που τολμούν να μας κλείνουν τις τράπεζες για να εκβιάσουν την ψήφο μας και να απεργάζονται πραξικοπήματα στη χώρα μας!
ΕΜΕΙΣ αυτό θέλουμε.Ο λαός θέλει;
ΤΩΡΑ, αν έλεγε ο Τσίπρας ότι φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση (γιατί αυτή τη μεθόδευση της διπλής και ταυτόχρονης εξόδου είχε ετοιμάσει ο Σόιμπλε), ο λαός θα τον ακολουθούσε; Κατά τη γνώμη μας, όχι.
Ούτε καν θα μοιραζόταν ανάμεσα στις δύο επιλογές. Θα ήταν συντριπτικά εναντίον του, μαζικά, (δυστυχώς). Γιατί οι υποστηρικτές του εθνικού νομίσματος στη χώρα -ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ- παραμένει η μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.

Ακόμη και οι συμπολίτες μας, που υποστηρίζουν αυτή τη λύση, το κάνουν περισσότερο ως αντίδραση ΚΑΙ ΟΧΙ ως ρεαλιστική πρόταση διεξόδου. Γιατί ΠΟΤΕ (δυστυχώς) δεν άνοιξε στα σοβαρά αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, σε σοβαρό επίπεδο, για να ενημερωθούμε με επιχειρήματα και στοιχεία. Υπάρχουν σοβαρότατοι οικονομολόγοι, που μπορούν να ενημερώσουν το λαό σχετικά. Όμως, δεν «συχνάζουν» στα μεγάλα τηλεπαράθυρα…
Μ' αυτό το δεδομένο, λοιπόν, (της ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ παραμονής της χώρας στο ευρώ, που με όλες τις τελευταίες εξελίξεις έχει πάρει χαρακτήρα σχεδόν λαϊκής απαίτησης), καλείταιο κάθε Ελληνας ξεχωριστά να υποβάλει στον εαυτό του την εξής ερώτηση:
Θέλει τους Βορίδη - Γενημμάτα και Θεοδωράκη να διαπραγματεύονται για το μέλλον των παιδιών του με τους Ευρωπαίους ή τους Τσίπρα - Καμμένο;
Το ΧΩΝΙ απέναντι σ' αυτή τη σύγκριση, δεν έχει κανένα δίλημμα:  
ΦΥΣΙΚΑ επιλέγουμε τη συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.
  • ΠΟΥ πολέμησε όσο μπορούσε ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΕ ΑΜΑΧΗΤΙ στις γερμανικές ορέξεις, όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Και κέρδισε πράγματα, που ούτε να τα φανταστούμε δεν θα μπορούσαμε με τους προηγούμενους, παρά την παραπληροφόρηση των καναλιών.
  • ΠΟΥ άντεξε σ΄όλες τις πιέσεις όλων αυτών των μηνών, λέγοντας απανωτά ΟΧΙ στους δανειστές, διεκδικώντας να πάρει ανταλλάγματα για αυτά που θα έδινε. Και τα πήρε στο ΤΕΛΟΣ! (Τα μίντια τής χρεώνουν ότι έχασε χρόνο καθυστερώντας και ότι κακώς δεν συμφώνησε νωρίτερα με τους δανειστές. Όταν δεν υπήρχε ακόμη το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ στο τραπέζι αλλά ΜΟΝΟ τα μέτρα. Ενδιαφέρουσα άποψη…)
  • ΠΟΥ ακόμη και αυτά τα δύσκολα και βάρβαρα μέτρα,που αποδέχθηκε, κατάφερε να τα «νοθεύσει» με την αναδιανεμητική της λογική, προκειμένου να μεταφέρει τα βάρη στους πλουσιότερους και να ελαφρύνει τους φτωχότερους (κάτι που πριν το δημοψήφισμα είχαν αποκλείσει ως δυνατότητα οι δανειστές).
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ: Η συμφωνία Τσίπρα, ακόμη και με τα προαπαιτούμενα που προστέθηκαν τελευταία στιγμή, αφενός είναι ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερη από τα 2 προηγούμενα μνημόνια (που κατέστρεψαν τη χώρα), αφετέρου εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 16 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία, που με κυβέρνηση Σαμαρά, θα μετατρέπονταν σε μέτρα σκληρής λιτότητας διαρκείας! Δεδομένα πολύ περισσότερης λιτότητας κάθε χρόνο!
Αρα, από τη μια είχαμε 2 μνημόνια που κάθε φορά αύξαναν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, κλιμακώνοντας τη λιτότητα στη χώρα και από την άλλη έχουμε μια συμφωνία που την αποκλιμακώνει, εξασφαλίζοντας ανάσα 16 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία!
Από τη μια, είχαμε δύο μνημόνια που στόχο είχαν την εσωτερική υποτίμηση και τη φτωχοποίησηκαι από την άλλη, έχουμε για πρώτη φορά ένα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ καθώς και αναδιάρθρωση χρέους (που αυτή τη φορά δεν θα κουρέψει ελληνικά λεφτά ιδρυμάτων και ταμείων).
Από τη μια, είχαμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις της υποτέλειας, που δέχθηκαν να ιδρύσουν τον Οργανισμό για τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο και από την άλλη, έχουμε μια κυβέρνηση, που επαναφέρει την έδρα στην Αθήνα και θέτει τον οργανισμό υπό ελληνική διοίκηση!
Όμως, είναι άχαρο να συγκρίνεις μνημόνια με βάρβαρα μέτρα, για να βγάζεις το πιο βάρβαρο. Και δυστυχώς, και η νέα συμφωνία είναι ένα σκληρό μνημόνιο.
Καλύτερο από τα προηγούμενα αλλά μνημόνιο. Που όμως με ΑΥΤΗ την κυβέρνηση, μπορεί να μετατραπεί σε οριστική λύση. Γιατί ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ξέρουμε ότι θα κάνει τα πάντα για να απαλύνει τον πόνο και να ελαφρύνει το βάρος από τους αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτό λέει το κυβερνητικό επιτελείο, που ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ το εμπιστευόμαστε σε αντίθεση με εκείνους, που ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ επιδιώκουν να αποδεχθούμε ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.
Επίσης, εφόσον ο λαός επιλέγει (ακόμη) την ευρωζώνη, τότε ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, που απειλείται ευθέως μέσα στο ευρώ, θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση, που έχει την αγωνία να αγωνιστεί για αυτήν, ενδιαφέρεται για αυτήν και θα κάνει τα πάντα για να την υπερασπιστεί  μέσα στο ευρωπλαίσιο.
Και κάτι ακόμη…
Τσίπρας - Καμμένος αποτελούν τη μόνη κυβέρνηση, που μπορεί να αντισταθεί στα μεγάλα συμφέροντα, στην ολιγαρχία, στους καναλάρχες, στη διαπλοκή. Και να τους πολεμήσει. Και να γκρεμίσει το Σύστημα ΤΩΡΑ! (Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί).
Τσίπρας - Καμμένος συνθέτουν μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον Σόιμπλε, που θέλει να την αλλάξει!!!  Και μόνο αυτό αρκεί για εμάς.
Ο Σόιμπλεθέλει να ρίξει αυτή την κυβέρνηση;Το ΧΩΝΙ μέχρι τέλους θα τη στηρίξει. Και θα κάνουμε τα πάντα γιανα μην ξανάρθουν στην εξουσία οι yesmen, που τόσο πολύ τούς επιζητούν οι δανειστές μας.
Κόντρα στο πραξικόπημα, που με απίστευτα προκλητικό τρόπο οργανώνουν οι «εταίροι» μας των Βρυξελλών. Αυτή τη στιγμή, για εμάς εδώ Στο ΧΩΝΙ, υπάρχει ΜΟΝΟ ένα πραγματικό δίλημμα:
Ποιος θέλεις να κυβερνά τη χώρα; Οι Τσίπρας - Καμμένος ή κάποιος εκπρόσωπος του Σόιμπλε;
Εσύ αποφασίζεις για το παιδί σου και την οικογένειά σου.






phgh:to xwni