«Η κυβέρνηση ποτέ δεν "αδυνατίζει", όταν είμαστε ειλικρινείς και όταν όλοι σεβόμαστε κάποιες αρχές. Αυτή η κυβέρνηση στηρίχθηκε σε πολύ δυσκολότερες στιγμές», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στο Mega, υπενθυμίζοντας τις πολύ σκληρές για τους ΑΝΕΛ, όπως είπε, αποφάσεις που έλαβαν στις περιπτώσεις τόσο του Παναγιώτη Σγουρίδη, όσο και του Παύλου Χαϊκάλη, γιατί ως κόμμα δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Επισήμανε, επίσης, ότι ο μεν Παναγιώτης Σγουρίδης «έδωσε μια ατυχή απάντηση σε μια συνέντευξη που δεν άκουσε την ερώτηση», σε ό,τι αφορά δε, την υπόθεση Χαϊκάλη «οι καταγγελίες Αυγενάκη κατέπεσαν στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής».
Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε ότι «ο κ. Μουζάλας είναι εκείνος ο οποίος οφείλει αυτή τη στιγμή, έχοντας παραδεχτεί ότι έκανε σφάλμα, όπως λέει ο ίδιος, να παραιτηθεί», ενώ προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική»
«Δεν μπορεί τη στιγμή που ο πρωθυπουργός φεύγει για να πάει ισχυρός στην Ευρώπη, την ώρα που στο οικονομικό θέμα έχουμε φτάσει πλέον να συζητάμε το τέλος της αξιολόγησης και τη διαγραφή του χρέους να έχουμε τέτοιες δηλώσεις οι οποίες είναι εθνικά επιζήμιες και προκαλούν τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο κ. Μουζάλας».
Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του Μαξίμου, που –όπως είπε - «καλύπτει αμήχανα» τον κ. Μουζάλα, ο κ. Καμμένος ανέφερς ότι «εγώ μετά την ανακοίνωση αυτή, ενημερώθηκα από συνεργάτες μου, είδα το video και μίλησα με τον πρωθυπουργό. Σας διαβεβαιώνω ότι ο πρωθυπουργός εκείνη την ώρα δεν είχε δει τίποτα».
Ερωτηθείς αν με το "εκείνη την ώρα" εννοεί την ώρα που εξεδόθη η ανακοίνωση, είπε «μετά. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και μου είπε ότι θα το δει και θα μιλήσουμε. Δεν είχε ιδέα ο άνθρωπος. Του είπα λοιπόν ότι εγώ ζητώ την παραίτηση του κ. Μουζάλα».
Στην επαναφορά του ζητήματος στο τέλος της συνέντευξης, ο κ. Καμμένος είπε: «Σας λέω ότι ακόμα δεν είχαν δει το βίντεο και δεν είχαν μιλήσει με κανέναν. Εγώ το βράδυ επικοινώνησα με την κ. Γεροβασίλη και της εξήγησα τη σοβαρότητα του θέματος για εμάς. Πράγματι, μου είπε ότι είχε βγει μία πρώτη ανακοίνωση. Της είπα ότι εμάς αυτή η ανακοίνωση δεν μας καλύπτει, ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, της είπα ότι επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό και μείναμε στο ότι σήμερα το πρωί θα περιμένουμε τον κ. Μουζάλα να δούμε τι θα κάνει και από εκεί και πέρα θα επικοινωνήσω πάλι με τον πρωθυπουργό».
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ειλικρινής και υπογράμμισε ότι η στήριξη της κυβέρνησης βασίζεται στην απόλυτη ειλικρίνεια μεταξύ των δύο κομμάτων που την στηρίζουν, προσθέτοντας «αυτή η κυβέρνηση είναι ισχυρή, γιατί όταν πρέπει θυσιάζονται και κάποιοι άνθρωποι προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το εθνικό έργο».
«Είμαστε σε σύγκρουση με τη διαπλοκή. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αφήσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα να χτυπήσουν την κυβερνητική συνοχή. Από εκεί και πέρα, εγώ στα εθνικά θέματα έχω κρατήσει μία στάση ζωής εδώ και 25 χρόνια. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω αυτή τη στιγμή, στηρίζοντας έναν υπουργό, ο οποίος έχει κάνει αυτό το τραγικό έγκλημα. Λάθος ή γκάφα, όπως το είπε, δεν έχει καμιά σημασία. Δεν μπορεί να συνεχίσει ο κ. Μουζάλας να είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης» είπε ο κ. Καμμένος.
Ανέφερε επίσης ότι αύριο το πρωί θα συγκληθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ για το θέμα Μουζάλα, ενώ είπε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει δημόσια κριτική στον κ. Μουζάλα σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού.
Ο κ. Καμμένος τόνισε, επίσης, «την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Συμβούλιο Κορυφής, οι Ένοπλες Δυνάμεις -μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις, για να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα- θα έχουν ετοιμάσει 40.000 θέσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν αξιοπρεπώς μετανάστες και πρόσφυγες, παρέχοντας φαγητό, ρουχισμό, θέρμανση, ζεστό νερό».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ειδομένη, είπε πως οφείλεται στο ότι «έχουν πείσει αυτούς τους ανθρώπους ότι αν βρεθούν εκεί θα μπορέσουν να περάσουν από την άλλη πλευρά. Και το θέμα είναι ότι εάν το κράτος αποφασίσει να κάνει τις δομές στην Ειδομένη ουσιαστικά θα δώσει τη δυνατότητα στους διακινητές να πωλούν ελπίδα».
«Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να πάρει κάποιες αποφάσεις. Τα περίφημα δύο κέντρα του Σχιστού και των Διαβατών είναι relocations centers, δηλαδή είναι κέντρα από τα οποία θα υπάρχει επανεγκατάσταση σε άλλη χώρα. Αυτό το οποίο περιμένουμε είναι να αναλάβει κάθε χώρα στο Συμβούλιο Κορυφής την ποσόστωση των προσφύγων που θα απορροφήσει ανάλογα με τον πληθυσμό της», προσέθεσε.
Διευκρίνισε ότι στα οργανωμένα κέντρα θα υπάρχει καταγραφή οικογενειών και προσώπων και από εκεί σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα φεύγουν με οργανωμένες πτήσεις για τις χώρες προορισμού τους, ενώ αν οι πρόσφυγες δεν μπουν στους οργανωμένους χώρους δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και θα μετατραπούν σε υποψήφια θύματα των διακινητών.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα εκείνων που πέρασαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και οι αρχές της γείτονος τούς "έδιωξαν προς τα δω", είπε ότι «ο στρατός προστατεύει από απειλή κατά της κυριαρχίας της χώρας. Δεν μπορεί ο στρατός να συγκρούεται με πρόσφυγες και μετανάστες».
«Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε στην περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, αλλά και των θαλάσσιων συνόρων προς το Ιόνιο Πέλαγος όπου έχουμε ενισχύσει τα μέτρα, όχι γιατί έχουμε κίνδυνο ασφαλείας με την Αλβανία, με τα Σκόπια ή με τη Βουλγαρία. Πρόκειται για φιλικές χώρες και δεν έχουμε απειλή. Αλλά είμαστε εκεί, διότι η παρουσία η δική μας είναι προκειμένου να παρέχουμε αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και να προστατεύσουμε εάν χρειαστεί από απειλή που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Αστυνομία ή από το Λιμενικό Σώμα», προσέθεσε.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι όπως κάθε Έλληνας και ο ίδιος δεν είναι ευχαριστημένος με όσα γίνονται στην Ειδομένη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος δεν έχει παραδώσει τους ανθρώπους εκεί στους διακινητές, αλλά τους παροτρύνει διαρκώς να γυρίσουν στις οργανωμένες δομές.
Είπε ότι το ΝΑΤΟικό σχέδιο στο Αιγαίο δεν εξελίσσεται καλά, «γιατί ακόμα οι Νατοϊκές δυνάμεις δεν έχουν αναπτυχθεί ως οφείλουν και παράλληλα δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην περιοχή», ενώ απέδωσε τις αδυναμίες αυτές στο γεγονός ότι οι ΝΑΤΟικοί «που έχουν συνηθίσει να αναπτύσσονται στον Ατλαντικό ή σε ανοιχτές θάλασσες αισθάνονται λίγο περίεργα όταν εγκλωβίζονται σε στενά. Για αυτούς είναι πολύ στενή η απόσταση μεταξύ της Λέσβου και της Μικράς Ασίας».
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο έχουν επισημάνει στο ΝΑΤΟ πως πρέπει να αναπτύξει γρήγορα τις δυνάμεις του, και ανέφερε ότι «οι Τούρκοι είναι αλήθεια ότι τους δημιουργούν αρκετά προβλήματα και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν έχει αρχίσει ακόμα να αποδίδει».
Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καμιά ωφέλεια από την παρουσία του ΝΑΤΟ και οι κάποιες μειώσεις προσφυγικών ροών «δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι οφείλονται στην παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων. Είχαμε χιλιάδες περάσματα τις προηγούμενες μέρες, προχθές 187, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, δεν έχουν ακόμα φτάσει στα ποσοστά που θέλουμε στο 90%-80% επιστροφών».
Ο κ. Καμμένος κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει εξαίρεση ούτε του Καστελόριζου, ούτε των Δωδεκανήσων, ούτε της Λήμνου, ούτε κανενός νησιού από την ΝΑΤΟική επιχείρηση, ενώ δυνητικά το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτυχθεί και μεταξύ Καστελόριζου και Κεσάν απέναντι.
Ανέφερε δε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να εφαρμοστεί η επιχείρηση και αποσαφήνισε ότι όσοι καταφέρουν να βγουν στα ελληνικά νησιά και μετά τον διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, οι μεν πρόσφυγες προφυλάσσονται από την Συνθήκη της Γενεύης, οι δε παράνομοι μετανάστες επιστρέφουν κατευθείαν στην Τουρκία. «Και για αυτό υπάρχει και ένας αξιωματούχος Τούρκος σε κάθε νησί. Ένας, γιατί ακούστηκαν διάφορα» προσέθεσε, αναφερόμενος και σε κυριακάτικη εφημερίδα που «έγραψε απίστευτα σενάρια την Κυριακή. Ψέματα».
Συμπλήρωσε ότι και εμείς «έχουμε έναν (αξιωματούχο) απέναντι». Ένας από την άλλη πλευρά, ο οποίος καταγράφει τον κατάλογο των ατόμων που ήρθαν από την Τουρκία για να επιστρέψουν πίσω. Αυτή είναι η αλήθεια.
Εκτίμησε δε ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 17η Μαρτίου «που θα γίνει η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πάρουν και το "μπαξίσι"».
Είπε, τέλος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις οργάνωσαν την χρηματοδότηση μέσω απελευθέρωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα έργα υποδομής για τους πρόσφυγες.
imerisia