Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΡΟΜΠΑ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΗ ΕΓΙΝΕ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΧΑΜΟΣ! ΒΙΝΤΕΟ



Επισκέφτηκε το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Βερολίνο ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς - ξέρετε αυτός
που τα ξύνει όταν βλέπει τον Σκοπιανό πρόεδρο να προκαλεί τη χώρα μας  και δυο Έλληνες που βρέθηκαν εκεί του έκαναν φραστική επίθεση για την πολιτική των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ στη χώρα και του ευχήθηκαν...καλό ταξίδι! (Ξέρει αυτός) Δείτε το βίντεο:







taxalia

Τσακαλώτος: Χαίρε και πίει ευ...


Ηταν Πέμπτη βράδυ, λίγες ώρες μετά την "διαδήλωση της γραβάτας", όταν πλέον οι δρόμοι προς και από το Σύνταγμα είχαν ανοίξει.
 Και να σου εμφανίζεται πεζός ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, να «κατεβαίνει» τη Μητροπόλεως μαζί με τη Σκωτσέζα σύζυγό του, Heather Gibson, η οποία...
εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατευθύνθηκαν στο «Wine Bar Vintage». Εκεί συνάντησαν και άλλους φίλους για μια ευχάριστη κρασοκατάνυξη ως αργά το βράδυ.
Ηταν η ώρα που τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων έπιαναν δουλειά για να καθαρίσουν τους δρόμους από τη διαδήλωση.
 Και βεβαίως να ξεκρεμάσουν τις γραβάτες που άφησαν οι δικηγόροι στο δένδρο. Αλήθεια, τι απέγιναν τόσες γραβάτες (οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ακριβές μεταξωτές);
Οσες γραβάτες βεβαίως έμειναν στο δένδρο, γιατί πολλοί ήταν αυτοί που όταν τελείωσε η διαδήλωση επέστρεψαν στο δένδρο και τις πήραν...





nonews news

Συντονισμός και κλιμάκωση πριν δουν τον Τσίπρα...


Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Από Τρίτη θα αποφασίσουν αν θα δουν τον ΤσίπραΣκληραίνουν τη στάση τους αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σημερα και τη Δευτέρα σε αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Πειραιώς - Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) από τις 12 μέχρι τις...
2 το μεσημέρι αλλά και από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των αγροτών των 30 -όπως τελικά καταμετρήθηκαν- μπλόκων απ' όλη τη χώρα, που μετείχανχθες στη σύσκεψη των Τεμπών, συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η δημιουργία μπλόκων σε διάφορες περιοχές, ορίστηκε και νέα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μπλόκων την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τότε -όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης- δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να τους συναντήσει.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.


Στη Στερεά Ελλάδα, η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας παρέμεινε χθες αποκλεισμένη σε δύο σημεία έως και τις 2 το μεσημέρι περίπου: στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου.

Στη Λαμία, το μπλόκο στο 210 χιλ. στο ύψος της Ανθήλης ενισχύθηκε και με τρακτέρ από την Στυλίδα.

Οι αγρότες στην Ανθήλη έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας κλείνοντας συγχρόνως και τους παράδρομους για την άνοδο από Αθήνα προς Λαμία.

Ακόμη δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις, ωστόσο απειλούν να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους επιβάλλοντας δύο δίωρους αποκλεισμούς κάθε μέρα.

Επίσης, σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου, αλλά και οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο 140 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στον κόμβο της Αταλάντης.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί τρακτέρ και από την περιοχή των Φαρσάλων και προχωρούν σε αποκλεισμούς της παλιάς Εθνικής οδού από Λαμία προς Λάρισα.

Επίσης, ένα νέο μπλόκο από αγρότες της δυτικής Λοκρίδας, στήθηκε από σήμερα το πρωί στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς στο ύψος του παλιού Λεβέντη.

Οι αγρότες της περιοχής μετακίνησαν εκεί δεκάδες τρακτέρ από Τιθορέα, Ελάτεια και τα γύρω χωριά και προχωρούν σε αποκλεισμούς του δρόμου.

Πελοπόννησος

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, προχώρησαν χθες το μεσημέρι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έχουν παρατάξει από το πρωί τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και η κίνηση των οχημάτων γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.

 Όσον αφορά στα μπλόκα των αγροτών σε Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.

Επίσης, σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που συνδέει την Βόνιτσα με τη Λευκάδα, προχώρησαν χθες το μεσημέρι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.


Πέταξαν περισσότερους από δύο τόνους πορτοκάλια και από τις 5.30 το πρωί μετακινήθηκε το μπλόκο του Βλαχιώτη στο Lidl καταλαμβάνοντας την είσοδο, μην επιτρέποντας στο προσωπικό να περάσει και το κρατούν κλειστό.

«Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη Γερμανία ότι δεν είμαστε βλάκες. Να ξέρουν ότι δεν έχουμε τίποτα με τον γερμανικό λαό, είναι φίλοι μας, αλλά με τη γερμανική κυβέρνηση που θέλει να μας εξαφανίσει και να επιβάλει καθεστώς κατοχής και εξαθλίωσης», είπε εκπρόσωπός τους.


Στην Κορινθία οι αγρότες από το μπλόκο της παλιάς Σωληνουργίας με μεγάλη δύναμη τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχοντας βάλει μαύρες σημαίες μπήκαν στην πόλη της Κορίνθου και έκαναν αυτοκινητοπορεία μπλοκάροντας κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης, ενώ κατευθύνθηκαν προς τον Ισθμό της Κορίνθου, με σκοπό να αποκλείσουν τη νέα εθνική οδό στα διόδια Καλαμακίου.

Στην Αργολίδα παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου οι αγρότες με μικρή σχετικά δύναμη τρακτέρ και στη Δαλαμανάρα με εβδομήντα τρακτέρ οι αγρότες της ΠΑΣΥ.

Το απόγευμα στις 6.00 το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και από εκεί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία μέχρι το μπλόκο της Δαλαμανάρας όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Αιτωλοακαρνανία

Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββατου, στη γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Βόνιτσας.

Αγρότες της Αιγιάλειας παρέταξαν χθες το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, αλλά χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.



Ιωάννινα

Την εθνική οδό Ιωαννίνων- Άρτας, στο ύψος τής γέφυρας στην είσοδο της πόλης, έκλεισαν για μία ώρα, με τρακτέρ και άλλα οχήματα, οι αγρότες.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ. Τα τρακτέρ και οι αγρότες παραμένουν στη γέφυρα εν αναμονή των εξελίξεων, καθώς συνεδριάζει και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Άρτας, που προχθές είχε στήσει μπλόκο στο Κομπότι.

Επίσης, προσυγκεντρώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στα μεγάλα χωριά της Θεσπρωτίας, με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Για σημερα το πρωί στις 10 έχουν αποφασίσει να κατευθυνθούν όλοι στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και να παρατάξουν τα τρακτέρ στην Εγνατία. Επίσης, απευθύνουν κάλεσμα προς τους φορείς και τις οργανώσεις να στηρίξουν τον αγώνα τους.
 Στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββατου συλλαλητήριο αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και γεωτεχνικών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με τρακτέρ. Οι διαδηλωτές, ανανέωσαν το ραντεβού για σημερα το απόγευμα για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ηράκλειο

Τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου- Βιάννος απέκλεισαν χθες από το πρωί αγρότες από τις Αρχάνες και την ευρύτερη περιοχή.

Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν συμβολικά αρχικά τον κόμβο των Αρχανών και στη συνέχεια κινήθηκαν λίγο παρακάτω αποκλείοντας συμβολικά και τον κόμβο του Αγίου Σώζοντα.

Αλεξανδρούπολη

Συνεχίζονται και στον Έβρο οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επικείμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχωρησαν οι αγρότες νοτίου Έβρου από τις 12 έως και τις 2.00 μετά το μεσημέρι, χωρίς μπλόκα στο οδικό δίκτυο της περιοχής αυτής. Για αύριο αναμένονται δράσεις στο τελωνείο των Κήπων από την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) κατά του φράχτη.

Στον βόρειο Έβρο χθες και σημερα υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων-Ριζίων (στη γέφυρα) έωςτις 6.00 το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης δήλωσε πως τα παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα ουσιαστικά αποκλείουν το τελωνείο του Ορμενίου.

Ως προς τη δυνατότητα μετακίνησης αύριο των διαδηλωτών κατά του φράχτη στην περιοχή του τελωνείου των Καστανέων, ο κ. Μαργαριτίδης εξήγησε ότι μπορούν να μεταβούν μέσω των παράδρομων, διευκρινίζοντας όμως την απόφασή τους να μη συσχετιστούν οι δύο δράσεις. «Εμείς δεν θα εμποδίσουμε κανέναν να διαδηλώσει. Δεν έχουμε όμως καμία σχέση. Παλεύουμε για κάτι άλλο. Δεν θέλουμε να πλησιάσουν το μπλόκο, εδώ έρχονται μόνο αγρότες».








nonews news

Ομολογία Αποστόλου: Ό,τι είχαμε υποσχεθεί στους αγρότες...


... ήταν πριν τη συμφωνία του καλοκαιριού...
Στην ομολογία πως ό,τι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ήταν με τα δεδομένα πριν τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου. «Μετά υπογράψαμε τη...
συμφωνία» είπε ο κ. Αποστόλου ο οποίος συνόδευσε την φράση του αυτή με την έμμεση απειλή: «Μας ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή όχι;».

Προσπαθώντας να πείσει τους αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα αντί για απαντήσεις όσον αφορά το ασφαλιστικό ή την αυξημένη φορολογία στο μόνο που αναφέρθηκε συγκεκριμένα ήταν σε «2,5 δισ. αφορολόγητα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υποστήριξε, δε, ότι το 2016 οι αγρότες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2013 ή το 2014 αλλά όταν ρωτήθηκε για το τι θα ισχύσει το 2018 ή το 2019, τα χρόνια, δηλαδή, για τα οποία οι αγρότες λένε ότι το φορολογικό βάρος θα είναι αβάσταχτο, ο κ. Αποστόλου απάντησε «τώρα θα μιλήσουμε για το 2018 ή το 2019;».

Στη γραμμή μάλιστα της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι αν δεν περάσουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τότε κινδυνεύουν με μείωση οι κύριες συντάξεις, ο κ. Αποστόλου είπε στο MEGA ότι αν αποσυρθεί το ασφαλιστικό η σύνταξη του ΟΓΑ θα πάει στο μηδέν.

Θέλοντας, ωστόσο, να κρατήσει προσωπικές αποστάσεις από τις διατάξεις που προτείνονται από την κυβέρνηση και σε ερώτηση για το αν γνωρίζει κάτι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης αρκέστηκε στο σχόλιο «εγώ μπαίνω στη διαδικασία να στηρίξω τα πάντα».





nonews news

Κύριε Κοτζιά, γιατί φεύγουν τα παιδιά από την Ελλάδα?...





Ελληνες κατσάδιασαν τον υπουργό Εξωτερικών στο Βερολίνο (ΒΙΝΤΕΟ)...
Μια δυσάρεστη συνάντηση  ειχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox» στο Βερολίνο.

Ενας Ελληνας τον πλησίασε και...
του είπε, πως, επισκέφθηκε το Βερολίνο για τουρισμό και ότι καθημερινά άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο στην Ελλάδα. 
Ο Κοτζιάς τον χαρακτήρισε «προβοκάτορα και προκλητικό», με τον άνδρα να απαντά ότι ειναι«αχαρακτήριστος» και  του ευχήθηκε, με νόημα«καλό ταξίδι γενικότερα και όπως το καταλαβαίνεις». 
Στον έντονο διάλογο παρενέβη και μια γυναίκα η οποία κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών «να αναρωτηθεί γιατί φεύγουν τα παιδιά από την Ελλάδα».
Ο Κοτζιάς απέφυγε να της απαντήσει κι απομακρύνθηκε όπως όπως από το σημείο...
 

Στη δημόσια συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Tageszeitung Ουλρίκε Χέρμαν ο κ. Κοτζιάς άσκησε δριμεία κριτική στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, διέψευσε ότι η Αθήνα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνίες και εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι κύκλοι δημιουργούν διαρκώς εμπόδια προκειμένου να μην πετύχει η πρώτη εδώ και χρόνια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια αναφορά στην δήλωση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ περί ενδεχόμενης προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, για να απαντήσει ο κ. Κοτζιάς: «Οι φίλοι μας από την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για τέτοια θέματα. Πρώτον να πάρουν βαθιά ανάσα, να μετρήσουν ως το 10 και μετά να εκφραστούν. Και δεύτερον, όταν εκφράζονται, αυτό να είναι προς όφελος της Ευρώπης και όχι προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης. Η Ευρώπη παραείναι σημαντική για να κάνει κανείς συνεχώς πολιτική με την σκέψη στραμμένη προς το εσωτερικό ακροατήριο». Απαντώντας δε σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι δεν είναι μόνο το συντηρητικό κόμμα της κυρίας Λάιτνερ ή μόνο η Αυστρία που θα εξέταζε τον αποκλεισμό της Ελλάδας και ότι οι χώρες της περιοχής η μία μετά την άλλη – αναφέρθηκε σε «Μακεδονία», Σλοβενία, Κροατία κ.ά. – είτε χτίζουν φράχτες, είτε επιβάλλουν ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο στο τέλος δεν θα υπάρχει Ευρώπη και παρέπεμψε στην δήλωση του γερμανού ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος έκανε νωρίτερα χθες λόγο για «δήθεν λύση, η οποία δεν θα μας πάει μπροστά». «Θα έπρεπε να προσεγγίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και οι κυβερνήσεις που δεν καταφέρνουν να στηρίξουν μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση αρχίζουν να παίζουν τον "μουτζούρη" – και ο ‘μουτζούρης' αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ευθυνόμαστε για την πολιτική ασφάλειας, για την οικονομική κρίση, για την προσφυγική κρίση. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αποκλείεται από την Σένγκεν· δεν μπορεί να το κάνει βέβαια αυτό κανείς. Δεν θα υπάρχουν πλέον πρόσφυγες; Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνονται μεγάλα τείχη και ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα σταματούσαν οι προσφυγικές ροές;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του φράχτη που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Όλα είναι για εσωτερική κατανάλωση, το να λένε "είμαστε πολύ ικανές κυβερνήσεις εδώ στη Βιέννη, εδώ στην Βουδαπέστη και γνωρίζουμε τη λύση - να απομονώσουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν", αυτό για μένα είναι ένδειξη ανικανότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς και επανέλαβε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην αιτία του, που είναι ο πόλεμος στη Συρία και η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Ερωτώμενος αν αληθεύει ότι στην Ελλάδα έχει προσφερθεί βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) αλλά δεν έδειξε ενδιαφέρον, ο Νίκος Κοτζιάς είπε χαριτολογώντας ότι συνήθως πληροφορείται από τον γερμανικό Τύπο για προσφορές που γίνονται προς την Ελλάδα και διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την FRONTEX. Αντιθέτως, είπε, η Ελλάδα ζήτησε 1.700 υπαλλήλους και της δόθηκαν 800, με τις κυβερνήσεις των χωρών που δήλωναν ότι δεν μπορούν να τους διαθέσουν να λένε στα ΜΜΕ της χώρας ότι η Ελλάδα αρνείται την προσφορά βοήθειας. Επιπλέον, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, όσοι ήρθαν τελικά στην Ελλάδα, ακολουθούσαν το ωράριο του γραφείου τους, 8-2, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν εργάζονταν. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια ώστε η FRONTEX να δουλεύει όπως οι Έλληνες υπάλληλοι (...) αναγκάστηκα επανειλημμένα να παρέμβω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να τους μεταφέρω την... μεγάλη νέα επιστημονική ανακάλυψη ότι οι πρόσφυγες απέναντι δεν κοιτάζουν το ρολόι και λένε "α, 2 η ώρα, η FRONTEX κλείνει, δεν θα περάσουμε" ούτε λένε "Σαββατοκύριακο, άγιες μέρες για τους Δυτικούς, δεν θα κινηθούμε"», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι έχουν πλέον προσαρμοστεί, αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν ότι «η FRONTEX δεν ήθελε να υποταγεί στις ελληνικές αρχές, αλλά να είναι κράτος εν κράτει στα ελληνικά νησιά». Αυτό το αρνηθήκαμε, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, για να επισημάνει ότι «το προσφυγικό δεν μπορεί να είναι η αιτία για να καταστρέψεις την εθνική κυριαρχία». «Βεβαίως η ΕΕ είναι ένα θεσμικό οικοδόμημα, όπου κράτη μεταφέρουν την κυριαρχία τους στους θεσμούς της ΕΕ. Ωραία. Αλλά σε αυτό συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη και όλα μαζί διαχειρίζονται αυτή την κυριαρχία που έχουν μεταφέρει», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, για να φέρει ως παράδειγμα την περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, όπου, όπως είπε, η βελγική αστυνομία δεν έχει πρόσβαση. «Να αναλάβει και εκεί λοιπόν την ασφάλεια η FRONTEX», είπε δηκτικά.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ωστόσο στην πρόταση που υπέβαλε χθες και στον γερμανό ομόλογό του, με την βοήθεια της FRONTEX – η οποία θα χρειαστεί για αυτό 100 σκάφη – να επιστρέφουν από τα ελληνικά Hotspots (Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, ΚΕΠΥ), στην Τουρκία, αφού ταυτοποιηθούν, όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο, εκτίμησε, θα δοθεί το μήνυμα και σταδιακά οι άνθρωποι θα σταματήσουν να έρχονται. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας της ΕΕ μαζί της, αλλά επισήμανε και την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής. «Πρέπει να είμαι αισιόδοξος και να κάνω τα πάντα για να βρούμε λύση, για να βελτιώσουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και για να πείσουμε την τουρκική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί το προσφυγικό πρόβλημα ως μόχλευση για άλλα προβλήματα», πρόσθεσε. «Πρέπει να υλοποιήσουμε την συμφωνία με την Τουρκία. Η ΕΕ βρίσκεται αντικειμενικά σε δύσκολη θέση, διότι ζητάει πράγματα από την Τουρκία, η οποία ξέρει πολύ καλά να κάνει παζάρι. Και οι Ευρωπαίοι που υποσχέθηκαν να δώσουν τα λεφτά, δεν τα δίνουν. Είναι και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, που λέει ότι έχουμε 500 εκατομμύρια από το ευρωπαϊκό ταμείο για την Τουρκία και τα υπόλοιπα 2,5 δισεκατομμύρια πρέπει να προέλθουν από εθνικούς πόρους. Και κάποιοι λένε "δεν τα έχω". Θα έπρεπε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι πιο γενναιόδωροι, να δώσουν από τα αποθέματά τους άμεσα χρήματα στην Τουρκία και μετά να δουν πώς θα μαζέψουν τα χρήματα από τα κράτη-μέλη», συνέχισε. 

Η Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, έδωσε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες, ποσό κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τις περικοπές των συντάξεων και των μισθών. Χαρακτήρισε δε «σχιζοφρενικό» το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην χρηματοδότηση της Τουρκίας. «Μια χώρα που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες γα τους οποίους πλήρωσε δύο δισεκατομμύρια, που βρίσκεται στην πιο βαθιά οικονομική κρίση στην ιστορία της, πληρώνει την Τουρκία για να μπορούν να κινούνται καλύτερα οι πρόσφυγες», τόνισε και υποστήριξε την πρόταση τα κράτη-μέλη της ΕΕ που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, να πληρώσουν. «Διότι τώρα έχουμε την κατάσταση να πληρώνουν οι ίδιες οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες και οι νέοι εταίροι μας στην ΕΕ να μην θέλουν ούτε πρόσφυγες ούτε να δώσουν χρήματα. Αυτό δεν γίνεται. Αυτή είναι η αρχή της Ευρώπης α λα καρτ. Έτσι όμως η Ευρώπη θα καταρρεύσει», προειδοποίησε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει και των εκλογών σε τρία κρατίδια την άνοιξη, να αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε ότι «δεν υπάρχει κάτι αρνητικό για την Ευρώπη που να είναι για μας θετικό» και πρόσθεσε ότι, αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της και όλοι κάνουν το ίδιο, θα έρχονται όλοι στην Ελλάδα μόνο βραχυπρόθεσμα, καθώς μακροπρόθεσμα θα βρουν άλλους δρόμους, π.χ. μέσω Ρωσίας, προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η δημοσιογράφος της TAZ έθεσε μεταξύ άλλων και θέματα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, ενώ εξέφρασε την απορία κατά πόσο η κυβέρνηση είναι σταθερή, παρ' όλες τις αντιδράσεις για την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα που δεν βρίσκουμε λογικά και σωστά. Αυτό είναι το παράδοξο της κατάστασης. Υπάρχουν μέτρα που ήταν αναγκαία, αλλά υπάρχουν και μέτρα που δεν βρίσκουμε σωστά και λογικά. Σκεφτήκαμε πολύ τι πρέπει να κάνουμε. Πρώτον. Ό,τι έχουμε συμφωνήσει, πρέπει να το υλοποιήσουμε. Δεύτερον. Πρέπει να το υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό, όσο ακόμη είμαστε δημοφιλείς. Να εκμεταλλευτούμε την δημοτικότητά μας για να κάνουμε όλα όσα δεν θέλουμε να κάνουμε. Το να τα κάνουμε όταν δεν θα είμαστε πλέον δημοφιλείς, είναι λάθος. Τρίτον. Να προχωρήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα για το πιο αδύναμο τμήμα της κοινωνίας», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και, αναφερόμενος στην στάση των δανειστών σχετικά με το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απαιτούν σκληρά αλλά όχι πολύ σκληρά μέτρα και δεν θέλουν κούρεμα χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ θέλει αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά κούρεμα. «Στην συμφωνία του Ιουλίου προβλέπεται ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση, το επόμενο βήμα είναι το κούρεμα των ελληνικών δανείων. Υπάρχουν στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ δυνάμεις που δεν θέλουν αυτό το κούρεμα. Για αυτό θέλουν να εμποδίσουν να φτάσουμε στην αξιολόγηση. Γιατί; Επειδή η μεγαλύτερη ανησυχία αυτών των ανθρώπων είναι ότι θα πετύχει η πρώτη έπειτα από πολύ καιρό αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε αναφέροντας θετικές ειδήσεις από την ελληνική οικονομία. «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να αναπνεύσει. Και πάνω που πάει να αναπνεύσει, έρχεται το ΔΝΤ και ζητάει νέες μεταρρυθμίσεις για να φτάσουμε στην αξιολόγηση. Θέλουν να πετύχει η Ελλάδα; Θέλουν να βγει από την κρίση; Ή μήπως δεν θέλουν να βγει από την κρίση με αυτή την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε. Αναφερόμενος πάντως στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, επισήμανε ότι έχουν γίνει 11 περικοπές ως τώρα και επικαλέστηκε το παράδειγμα της συζύγου του, η οποία, όπως είπε, παίρνει σήμερα το 37% αυτού που έπαιρνε αρχικά, πριν από τρία χρόνια. «Αυτό που προσπαθούμε είναι να μην κοπεί η κύρια σύνταξη και να υπάρχει μια μίνιμουμ σύνταξη», πρόσθεσε και επισήμανε ότι το 51% των ελληνικών οικογενειών ζουν από την σύνταξη ενός μέλους τους. Ζήτησε μάλιστα να δίνονται αυξήσεις στις συντάξεις ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως είχε συμβεί και με τα χρέη της Γερμανίας μετά τον Β΄ ΠΠ, τα οποία εξοφλούνταν με ρήτρα ανάπτυξης και σε ποσοστό επί των εξαγωγών της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για την εξαιρετικά μορφωμένη ελληνική νεολαία, τις κλιματολογικές συνθήκες, τον πλούτο σε μεταλλεύματα και την εξειδίκευση στον τομέα της Πληροφορικής.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ακόμη την δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία αναφέρονταν μεν στην «οικογενειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά κατόπιν, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, αδελφός πρώην υπουργού Εξωτερικών και θείος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, δεν έγραψαν τίποτε σχετικό. «Αυτός ο αγαπητός άνθρωπος έχει και σκάνδαλα – πριν από πέντε χρόνια διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει πολύ πολύτιμα δώρα από την Siemens. Και ο Χριστοφοράκος, ο οποίος καταδικάστηκε από ελληνικά δικαστήρια, ζει ελεύθερος στην Βαυαρία και έγινε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μίας θυγατρικής της Siemens. Και αρνούνται να μας εκδώσουν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν πολιτική δωροδοκίας (...). Αλλά επειδή αυτός ο άνθρωπος (ενν. τον κ. Μητσοτάκη) έχει όλες αυτές τις καλές προϋποθέσεις, λένε ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Έτσι γίνεται το όνειρο πραγματικότητα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο αυτές εταιρίες δημοσκοπήσεων έλεγαν ότι θα χάσουμε με διαφορά το δημοψήφισμα και τις εκλογές και τώρα νέες δημοσκοπήσεις των εταιριών οι οποίες είχαν προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα των εκλογών, λένε για προβάδισμα 8,6% του ΣΥΡΙΖΑ. «Το διάβασε κανείς στον γερμανικό Τύπο;», κατέληξε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα κυβερνήσει ακόμη για πολύ καιρό», παρατήρησε η κυρία Χέρμαν, κλείνοντας την συζήτηση, για να απαντήσει ο κ. Κοτζιάς: «Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι κρατάμε ακόμη την κοινωνική βάση».







nonews news

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!


 Σε πανικό ο Τσίπρας – Σενάρια εκλογών στο προσκήνιο
Τα μηνύματα που έλαβε στο Νταβός από Λαγκάρντ, Ντράγκι και 

Σόιμπλε καθώς και το εκρηκτικό κλίμα εντός της χώρας με τους χιλιάδες εξεγερμένους πολίτες, προκαλούν πανικό και φόβο στον Αλέξη Τσίπρα που διαπιστώνει ότι εγκλωβίζεται σε μια κατάσταση που τον οδηγεί σε πολιτική ασφυξία.
Την ίδια ώρα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν την πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική του, μεγάλη απογοήτευση των πολιτών για την κυβέρνηση καθώς και δυναμική που αναπτύσσει η Ν.Δ. μετά την εκλογή νέου προέδρου.
Όλα αυτά οδηγούν το στενό κυβερνητικό επιτελείο να εισηγείται στον Πρωθυπουργό την αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να διασώσει ότι μπορεί τώρα που είναι νωρίς. Τις τελευταίες ώρες και μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα τα σενάρια έχουν αρχίσει να φουντώνουν αφού πλέον κανείς δεν μπορεί να δει πώς η κυβέρνηση αποδυναμωμένη σε όλους τους τομείς θα μπορέσει να ξεπεράσει τα παγόβουνα που έχει μπροστά της, όπως ασφαλιστικό – φορολογικό και ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ


Την δυσαρέσκεια των πολιτών για τις κυβερνητικές πολιτικές, τις αρνητικές προσδοκίες για την οικονομία αλλά και 
τις σημαντικές μετατοπίσεις στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το κλίμα παραμένει αρνητικό και στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις το 16,5% συμφωνεί με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο το 35% των ερωτηθέντων διατηρεί θετική γνώμη. Στην δεύτερη θέση περνάει ο Βασίλης Λεβέντης με το 28% του δείγματος να τον αντιμετωπίζει θετικά, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες για τον Αλέξη Τσίπρα που έρχεται τέταρτος, πίσω από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, συγκεντρώνοντας θετικές κριτικές μόνο από το 23% των ερωτηθέντων.

Αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό διατηρεί το 54,5%.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό βρίσκουν αντίθετο το 73,5% των πολιτών ενώ εφτά στους δέκα φοβούνται πως τα οικονομικά του νοικοκυριού τους θα χειροτερεύσουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.







taxalia

Παρατάθηκε για μια ακόμη εβδομάδα η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας



Παρατείνεται για μία ακόμα εβδομάδα, ως την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, η αποχή των δικηγόρων της 
Αθήνας από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Την απόφαση παράτασης έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ αναμένεται και η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει ή όχι την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων.


Παράλληλα, ο ΔΣΑ αποφάσισε τον αποκλεισμό του Πρωτοδικείου Αθηνών, την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016, από 8 π.μ. έως 11 π.μ.








taxalia

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στα Τέμπη λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων


Ανακοίνωση σχετική με την απαγόρευση της κυκλοφορίας αύριο από τις 12 μ στα Τέμπη, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων,
εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι αύριο οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών έχουν απευθύνει πρόσκληση προς εκπροσώπους όλων των μπλόκων προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τις 12μ και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:
Από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας και στη συνέχεια:
· είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).
· είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.
· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:
α)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
β)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.
Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:
· Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
· Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.






taxalia

FT: Σχέδιο απομόνωσης της Ελλάδας...


FT: Σχέδιο απομόνωσης της Ελλάδας για το προσφυγικό - Φόβος για εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών
...για το προσφυγικό...

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα δραστικό σχέδιο για να σταματήσουν το πέρασμα των προσφύγων-μεταναστών στην ΠΓΔΜ εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με πληροφορίες που...
μεταδίδουν οι Financial Times αναβιώνοντας τους φόβους της Αθήνας ότι δεκάδες χιλιάδες μεταναστών θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους FT το σχέδιο αυτό υποστηρίζουν Κομισιόν και Βερολίνο καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται και αποδείχθηκε αναποτελεσματική στην προσπάθεια να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.

Κατά το δημοσίευμα αν εφαρμοστεί το σχέδιο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Η πρώτη συζήτηση φέρεται να έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά από επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίροσλαβ Τσεράρ ζητώντας «απευθείας βοηθεια» προς την ΠΓΔΜ για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Κατά τους FT το σχέδιο του Τσεράρ έχει τη στήριξη του Βερολίνου και εξετάζεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.


Σόιμπλε: Ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος


Το δημοσίευμα έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Spiegel στην οποία προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Στην ΕΕ, συμφωνούμε ότι οι πιέσεις που προκαλεί η μετανάστευση πρέπει να μειωθούν. Αν η Σένγκεν καταρρεύσει η Ε.Ε., κινδυνεύει σοβαρά, πολιτικά και οικονομικά. Γι 'αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής το συντομότερο δυνατόν - όλοι όσο μπορούμε» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε 

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ικανότητες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απεριόριστες (σ.σ. όσον αφορά τον αριθμό των μεταναστών που μπορούν να υποδεχθούν)» αναφέροντας το παράδειγμα της Σουηδίας που έχει αποφασίσει να εισάγει συνοριακούς ελέγχους.


Κρίσιμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Άμστερνταμ την Δευτέρα


Η αντίστροφη μέτρηση για την διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων εντός του χώρου Σένγκεν, ή την de facto αναστολή της, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη ξεκινήσει. Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, την προσφυγική, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να βρει στο παρά πέντε, λύσεις για να διατηρήσει την συνοχή της

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ένα από τα δύο νομοθετικά όργανα της Ε.Ε.) που αποτελείται από τους υπουργούς των 28 κρατών μελών, πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της ολλανδικής προεδρίας, για να συζητήσουν το πως θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επαναφορά συνοριακών ελέγχων, το κόστος των οποίοι θα είναι ανυπολόγιστο, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. 

Η πιθανότητα επαναφοράς συνοριακών ελέγχων για τέσσερα εξάμηνα θα θέσει επίσης σε κίνδυνο την ίδια την Ε.Ε. Η ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον χώρο Σένγκεν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιιούνκερ, οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δανία κοστίζουν 300 εκ ευρώ ενώ οι έλεγχοι στις έξι συνολικά χώρες κοστολογούνται στα 3 δις. ευρώ. 

Πιθανότητα επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων για διάστημα άνω των έξι μηνών, υπολογίζεται πως θα κοστίσει δεκάδες δισ. ευρώ στα φορτηγά οχήματα, στις εμπορικές πτήσεις και τα επαγγελτικά ταξίδια εντός της Ε.Ε., με συνέπεια να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και το κοινό νόμισμα να κινδυνεύει περισσότερο από την «ελληνική διαπραγμάτευση». 








nonews news

Καρότο και μαστίγιο ......

Καρότο στα δημοσιονομικά..


...και μαστίγιο σε ασφαλιστικό...

Καρότο και μαστίγιο για δημοσιονομικά και ασφαλιστικό από τα τεχνικά κλιμάκια που έκλεισαν την πρώτη «εργάσιμη» εβδομάδα στην Αθήνα, περιμένοντας τους...
προϊσταμένους τους μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Κλείνοντας τέσσερις μέρες ελέγχων το κλιμάκιο που έχει εγκατασταθεί από την Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φαίνεται να έχει αλλάξει την αρχική του στάση για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2015. 

Πληροφορίες θέλουν του ξένους τεχνοκράτες να αποδέχονται ότι η υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων τον Δεκέμβριο μπορεί να καταλήξει στο τέλος Φεβρουαρίου να δίνει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,3-0,5% του ΑΕΠ αντί του ελλείμματος των 0,25% που εκτιμούσε ο προϋπολογισμός.

Το γεγονός αυτό διευκολύνει την διαπραγμάτευση για την τρύπα ύψους 900 εκ. ευρώ που βλέπου οι δανειστές στις εκτιμήσεις για την απόδοση των εσόδων που έχουν ψηφιστεί για το 2016. 

Μάλιστα από το ΓΛΚ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα, με την έναρξη της αξιολόγησης η σκιά αυτή θα φύγει με την παρουσίαση μέτρων που θα αποφέρουν σίγουρο όφελος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αν κλείσει αυτή η τρύπα τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα και για την διαπραγμάτευση των περίπου 2 δισ. ευρώ νέων μέτρων τα οποία θα πρέπει να αποτυπωθούν και να ψηφιστούν για το 2017 και το 2018.

Τα πράγματα όμως με το ασφαλιστικό δεν πάνε πολύ καλά. Το κλιμάκιο που ασχολείται με την συλλογή στοιχείων προβάλλει συνεχώς εμπόδια, ζητώντας νέα στοιχεία για να αξιολογηθεί η ελληνική πρόταση. 

Ωστόσο, είναι φανερό ότι έχει δοθεί άνωθεν εντολή για προσπάθεια αλλαγή πλεύσης στο θέμα. Με άλλα λόγια η πρόταση δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή αν σε αυτή δεν περιλαμβάνονται σαφή στοιχεία για περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων. 

Το θέμα τέθηκε σε όλες τις συναντήσεις που είχε και ο πρωθυπουργός στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο Νταβός της Ελβετίας. Όλοι του οι συνομιλητές έθεταν το θέμα της βιωσιμότητας της λύσης που θα δοθεί υποβάλλοντας στην ουσία θέμα συντάξεων.

Πιο εύγλωττος για το θέμα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Νταϊσελμπλούμ ο οποίος επανέλαβε την θέση του ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι μεν σοβαρή αλλά «τα νούμερα δεν βγαίνουν».

Μικρότερα προβλήματα εντοπίζονται και στα επιμέρους θέματα της αξιολόγησης. Στο υπουργείο Εργασίας δεν υπάρχει α κόμη έτοιμη πρόταση για τις αλλαγές στα εργασιακά που θα αποτελέσουν μέρος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων οι ξένοι τεχνοκράτες θεωρούν ότι η προετοιμασία έχει καθυστερήσει και βρίσκεται μόνο σε ένα πλαίσιο γενικού σχεδιασμού. 

Επίσης, δεν υπάρχουν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι για τις αλλαγές που επιχειρούνται στο δημόσιο μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών. Τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν να μάθουν το χρόνο κατά το οποίο θα γίνει η νέα αξιολόγηση καθώς επίσης το πότε και το πως θα ξεκινήσει η νέου τύπου κινητικότητα στο δημόσιο.








nonews news

Βαρεμένος: Πιθανόν να υπερβάλαμε...


Βαρεμένος: Πιθανόν να υπερβάλαμε στις υποσχέσεις για τους αγρότες
...στις υποσχέσεις για τους αγρότες...
ΒΙΝΤΕΟ...
Στη διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να υπερέβαλε στις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά στους αγρότες προχώρησε ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος.

Θέλοντας, μάλιστα, να...
κρατήσει αποστάσεις από όσους προχώρησαν σε αυτή την πρακτική συμπλήρωσε με νόημα ότι «εγώ ούτε ανέβηκα σε τρακτέρ, ούτε πήγα σε μπλόκα».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν προβλήματα από τα σχέδια της κυβέρνησης για τους κατ' επάγγελμα αγρότες για τους οποίους είπε στο MEGA ότι πρέπει να τους ξεχωρίσουμε από όσους εμφανίζονται ως αγρότες επειδή έχουν κάποιο αγροτεμάχιο.










nonews news

Οι δυσκολίες και τα κέρδη...


Τσίπρας - Μπάιντεν
...των επαφών Τσίπρα στο Νταβός...

Το πεδίο των αντιρρήσεων των δανειοδοτικών θεσμών επί του ασφαλιστικού σχεδίου, αλλά και τα σχέδιά τους για την πρώτη αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους «χαρτογράφησε» ο...
πρωθυπουργός κατά την τριήμερη παρουσία του στο Νταβός της Ελβετίας.

Η αίσθηση που εξάγεται στα κυβερνητικά κλιμάκια είναι πως παρήχθη ικανοποιητικό αποτέλεσμα, κυρίως από την πλευρά των πολιτικών αξιωματούχων και των επενδυτών.

Αποτελεσματική θεωρήθηκε άλλωστε η επιλογή της ελληνικής ηγεσίας να εμφανιστεί με «χαρτιά» ανά χείρας, αλλά και επειδή επέμεινε στην ανάγκη διευθέτησης των ανοικτών ζητημάτων το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή η τακτική μπορεί δε να χρησιμεύσει και ως πίεση προς την άτεγκτη γερμανική ηγεσία.

Οι επικεφαλής των δανειστών έχουν ως γνωστόν διαφορετικές θεωρήσεις επί των διαχρονικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο τους «συνδέει» μια κοινή πολιτική γραμμή: Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η τακτική της λιτότητας, απαιτούνται περικοπές δαπανών, με πρόσχημα την «αναποτελεσματικότητα» των ελληνικών μηχανισμών συλλογής εσόδων.

Επ' αυτού ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τα αναλυτικά σημειώματα του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν πολύ καλές επιδόσεις στο πλεόνασμα και την απορρόφηση κονδυλίων για την ανάπτυξη.


Ιδιαίτερα όμως για το ασφαλιστικό, τα κλιμάκια του ΔΝΤ θεωρούν ότι η μείωση των συντάξεων είναι η μόνη αποδοτική λύση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η ΕΚΤ εστιάζει στα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Οσο και αν διαφαίνονται διαφορές στις μεταξύ τους θέσεις, επί της ουσίας υπερασπίζονται την ίδια πολιτική.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ενδεικτικές της συνεκτικότητας των θέσεων των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε σωστές τις θέσεις του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το Ταμείο, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επιθυμεί τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, την ύπαρξη μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας, πρωτογενή πλεονάσματα και κατόπιν να διεξαχθεί η συζήτηση για το χρέος. Χαρακτήρισε μάλιστα «σοβαρή» την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι το σύστημα που σχεδιάζεται θα είναι «βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά υπάρχουν βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά κενά».

Με δεδομένη τη διαφορά «φάσης» που παρουσιάζουν μεταξύ τους οι δανειστές, η ΕΚΤ εμφανίζεται να κρατά την πιο χαλαρή στάση έναντι του ελληνικού ζητήματος. Αυτό φάνηκε και από την καταληκτική συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου, επικράτησε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα». «Υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΕΚΤ στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο» σημείωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που επικρατούν, θέλησε να επιμείνει στην ανάγκη ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων, γεγονός που απέσπασε ως δέσμευση και από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι δε αμιγώς πολιτικές συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απόλυτα ενθαρρυντικές, με κορυφαία αυτή με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Ο πρωθυπουργός απέσπασε πολύ θερμά λόγια για το σύνολο των κινήσεων στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της Αθήνας, τόσο στα της οικονομίας, όπου ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη θέση του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όσο και στα ευρύτερα διακρατικά και γεωπολιτικά θέματα, στα οποία πρωτοστατεί η Ελλάδα την τελευταία περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στις συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και του τουρισμού.


Εκδήλωση

Αύριο Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Θα προχωρήσει σε έναν ευρύτατο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό και το εγχώριο πεδίο, ενώ θα στείλει ουκ ολίγα «μηνύματα» εντός Ελλάδος αναφορικά με μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Η συγκεκριμένη ομιλία θα λειτουργήσει άλλωστε και ως «προανάκρουσμα» της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, που θα διεξαχθεί την Τρίτη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.








nonews news

"Ο τρόπος που παραχωρήθηκε ο ΟΛΠ ήταν επιτυχής"...


Πιτσιόρλας: Ο τρόπος που έγινε η παραχώρηση του ΟΛΠ ήταν επιτυχής

Απαντήσεις στον υπουργό Ναυτιλίας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την παραχώρηση του ΟΛΠ έδωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας σύμφωνα με τον οποίο ο...
τρόπος που έγινε αυτό ήταν επιτυχής.

Τα επιχειρήματα κατά της παραχώρησης του ΟΛΠ δεν ευσταθούν ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, συμπλήρωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

«Όλα έχουν γίνει και θα γίνουν κανονικά» πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας ανακοινώνοτας ότι τη Δευτέρα ο σχετικός φάκελος θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η υπόθεση θα περάσει από τη Βουλή.

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στο παγκόσιμο εμπόριο με τα λιμάνια της για να αναπτύξει την οικονομία της» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μιλώντας στο MEGA.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση με τους επενδυτές για το Ελληνικό, το οποίο μαζί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελούν το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ.








nonews news

«Snowzilla»: Σαρώνει στο πέρασμά της η χιονοθύελλα...


Virginia
Τα πρώτα θύματα της χιονοθύελλας «Snowzilla» που πλήττει τις ΗΠΑ είναι γεγονός σύμφωνα με τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Παγίδα θανάτου η κακή κατάσταση των δρόμων αναφέρουν σήμερα οι New York Times. Περισσότερες από 7.600 πτήσεις ματαιώθηκαν στη χώρα από...
χθες, Παρασκευή, έως αύριο, Κυριακή.

Η σφοδρή χιονοθύελλα έφθασε χθες το απόγευμα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, πλήττοντας την αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς και τις γύρω Πολιτείες του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα με το CNN, τα αεροδρόμια στην Ουάσινγκτον καθώς και σε γειτονικές Πολιτείες, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, παραμένουν κλειστά εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τους New York Times, πέντε θάνατοι εξαιτίας της κακοκαιρίας είχαν σημειωθεί έως χθες το βράδυ στη Βόρεια Καρολίνα, ένας στη Βιρτζίνια, ένας στο Κεντάκι και δύο στο Τενεσί.

Η χιονοθύελλα υποχρέωσε τους κυβερνήτες τουλάχιστον 10 Πολιτειών (Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Πενσιλβάνια, Ντέλαγουερ, Νιού Τζέρζι, Δυτική Βιρτζίνια, Τενεσί και Κεντάκι) να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
TennesseeTennessee Προσπάθεια να ανοίξουν οι δρόμοι | AP Photo/Mark Humphrey

Προειδοποιήσεις σε τουλάχιστον 20 Πολιτείες

Οι ζωές τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από την καταιγίδα Τζόνας, στην οποία η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» έδωσε το προσωνύμιο «Snowzilla».

«Μια ζώνη χαμηλών βαρομετρικών που θα επικεντρώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να δημιουργεί μια τεράστιας σφοδρότητας χειμερινή καταιγίδα που θα πλήξει ένα μεγάλο τμήμα των ανατολικών ακτών (…) αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» σύμφωνα με τον τελευταίο δελτίο πρόγνωσης των μετεωρολογικών υπηρεσιών.

Οι μετεωρολόγοι εξέδωσαν προειδοποιήσεις σε τουλάχιστον 20 Πολιτείες.

«Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να ξεπεράσει τα 60 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ αυτών τη Βαλτιμόρη και την Ουάσινγκτον», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν ήδη το Άρκανσο, το Τενεσί και το Κεντάκι και κατευθύνονται προς την αμερικανική πρωτεύουσα.

Στην Ουάσιγκτον οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν από το μεσημέρι έπειτα από απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν οι αρχές σε σε άλλες πολιτείες όπως το Κεντάκι.
VirginiaVirginia Μετακινήσεις μετά δυσκολίας | Heather Rousseau/The Roanoke Times via AP

Συστάσεις στους πολίτες

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο συνέστησε τους Νεοϋορκέζους να μη χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας και να εξέρχονται από τα σπίτια του όσο το δυνατόν λιγότερο.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν στη Νέα Υόρκη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και να συνεχιστούν έως την Κυριακή, δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και αναμένεται το ύψος του χιονιού στην αμερικανική μεγαλούπολη να φτάσει μεταξύ 30 και 45 εκατοστών, πρόσθεσε ο ίδιος και έκανε λόγο για θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.

«Μη βγαίνετε στους δρόμους παρά μόνο εάν είναι επείγον», επέμεινε ο δήμαρχος, που κήρυξε την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της χειμερινής καταιγίδας» αύριο από τις 08.00 έως τα μεσάνυχτα, οπότε και αναμένονται οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις.

«Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι απόλυτα προετοιμασμένη» διαβεβαίωσε ο Μπλάζιο και προσέθεσε ότι βρίσκονται επί ποδός 2.300 υπάλληλοι, 1.650 εκχιονιστικά μηχανήματα, 579 οχήματα που ρίχνουν αλάτι και οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους περισσότερους από 300.000 τόνους αλατιού.








nonews news

Περίεργα παιχνίδια από ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα ...


Περίεργα παιχνίδια από ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα - Δανείζει όποιον θέλει, εξαιρέσεις κατά το δοκούν - MediaΔανείζει όποιον θέλει, εξαιρέσεις κατά το δοκούν...
Το ΔΝΤ έκλεισε το παραθυράκι στους κανόνες δανεισμού για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε περίπτωση που η χρεοκοπία μιας χώρας απειλούσε να...
προκαλέσει σημαντική συστημική αστάθεια ευρύτερης κλίμακας. Το συγκεκριμένο παραθυράκι δημιουργήθηκε από το Ταμείο το 2010 για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ ψήφισε την Τετάρτη την απάλειψη της λεγόμενης «συστημικής εξαίρεσης». Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό που ίσχυε ως το 2010, και που επαναφέρει το ΔΝΤ, είναι ότι για να πάρει μια χώρα δάνειο μεγαλύτερο από το ανώτατο όριο δανεισμού του ΔΝΤ θα πρέπει να αποδείξει πως το χρέος της είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

Το 2010 το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε να παρακάμψει αυτή την προϋπόθεση αν υπήρχε ο κίνδυνος η χρεοκοπία μιας χώρας να δημιουργήσει ντόμινο συνεπειών για την σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η αλλαγή αυτή του 2010 επέτρεψε στο Ταμείο να χορηγήσει στην Ελλάδα δάνειο 30 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Ταμείου αναλογικά με το μερίδιο συμμετοχής της χώρας στο ΔΝΤ. Τότε το Ταμείο είχε εκτιμήσει ότι το ρίσκο και ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης ήταν τεράστιος.

Το δάνειο που χορηγήθηκε τότε στην Ελλάδα ήταν πολλαπλάσιο του ποσού που επιτρεπόταν σύμφωνα με τα συμβατικά όρια τα οποία συνδέονται με το μέγεθος/μερίδιο συμμετοχής της χώρας στο Ταμείο.



Τότε αποφασίστηκε η εξαίρεση

Στις 9 Μαΐου 2010, το ΔΝΤ ανακοίνωνε δάνειο 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο πρώτη φορά λόγο για «κατ’ εξαίρεση πρόσβαση»:

«Εγκρίθηκε με τις διαδικασίες του Μηχανισμού Χρηματοδότησης Ανάγκης του Ταμείου η Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης που αποτελεί μέρος τριετούς κοινού χρηματοδοτικού πακέτου μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια Ευρώ (περίπου 145 δισεκατομμύρια δολάρια). Προβλέπει μια κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που αναλογεί περίπου στο 3.200% της ποσόστωσης της Ελλάδας». Υπερ-πολλαπλάσιο του επιτρεπόμενου ποσοστού, δηλαδή.



Τι ισχύει για τον δανεισμό

Η Ελλάδα έχει το ρεκόρ μέλους με τον υψηλότερο δανεισμό από το Ταμείο, αναλογικά με το ποσοστό - μέρισμα της χώρας στο ΔΝΤ. Το 2013 ο δανεισμός για την Ελλάδα έπεσε κάπως στο 2.247% του εθνικού της ποσοστού, ενώ το 2015 μειώθηκε κι άλλο στο 1.530%. Ωστόσο, παρέμενε έτσι κι αλλιώς σε δυσθεώρητα ύψη, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

Οι κανονισμοί του ΔΝΤ προβλέπουν ταβάνι δανεισμού μάξιμουμ έξι φορές πάνω από το μέρισμα συμμετοχής της κάθε χώρας στο ΔΝΤ. Αυτό ίσχυε μέχρι το 2010, όταν αποφασίστηκε πως όταν το χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο, τότε μπορεί να ζητήσει παραπάνω χρηματοδότηση κατ' εξαίρεση. Όπως συνέβη αρχικά, επί Στρος Καν, με την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», με συνέπεια η Λαγκάρντ να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για εκ νέου παράκαμψη των κανόνων του ΔΝΤ. Γι' αυτό και η στάση του Ταμείου έχει σκληρύνει, κάτι που φαίνεται κι από τις τελευταίες του αποφάσεις.



Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...







nonews news