Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!!ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!!!





 ΤΩΡΑ!!!ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!!ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!!! 

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της  Ε.Ε. με αφορμή το Προσφυγικό. 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου έχει αρνηθεί να δεχθεί μετανάστες, έχει στήσει φράχτη στα σύνορά της και πραγματοποίησε δημοψήφισμα απειλεί να κινηθεί νομικά κατά της Κομισιόν αμφισβητώντας την απόφαση για την κατανομή προσφύγων μεταξύ των χωρών – μελών.

«Αν η Κομισιόν δεν εγκαταλείψει την ιδέα των ποσοστώσεων, θα αντισταθούμε, δεν θα εφαρμόσουμε την απόφαση και θα κινηθούμε νομικά. Θα γίνει μεγάλη νομική μάχη  για το αν ένας ξένος πληθυσμός μπορεί να επιβληθεί σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. ενάντια στην θέληση του. Θα δοθεί μεγάλη μάχη και γι” αυτό χρειαζόμαστε το τροποποιημένο σύνταγμα.

Μάλιστα στη συνέχεια χρησιμοποίησε ως επιχείρημα της επίδειξης αλληλεγγύης από τη χώρα του  ότι έχει δαπανήσει 700 εκατ. ευρώ για την προστασία των συνόρων της.

Την ίδια στιγμή ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αλλά και μέλη της κυβέρνησής του απειλούν ότι θα κλείσουν την κάνουλα χρηματοδότησης προς τις χώρες που αρνούνται να φιλοξενήσουν μετανάστες την ώρα που η Ιταλία  - και η Ελλάδα – ασφυκτιούν από μετανάστες που συνεχίζουν να φτάνουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι είπε χαρακτηριστικά: «Με φράκτες και δημοψήφισμα η Ουγγαρία παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση. Τώρα, καλό θα είναι να αποφεύγει να δίνει μαθήματα στην Ιταλία «.






volcanotimes

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΙΔΗΣΗ!!!Τι συνέβη στον ΟΗΕ που δείχνει πως έρχεται πόλεμος!!!Η Νέα Τάξη δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα!!!







ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΙΔΗΣΗ!!!Τι συνέβη στον ΟΗΕ που δείχνει πως έρχεται πόλεμος!!!

Η Νέα Τάξη δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα!!!



Για πρώτη φορά από το 2006, η Ρωσία δεν θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ,

καθώς δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί, αφού οι περισσότεροι ψήφοι ανήκουν στο στρατόπεδο της Νέας Τάξης.

Μετά την ολοκλήρωση της τριετούς θητείας της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, στην οποία είχε ως «αντιπάλους» την Κροατία και την Ουγγαρία, η οποία επανεξελέγη.

Αντίθετα, την επανεκλογή της εξασφάλισε και η Σαουδική Αραβία, παρά τις συνεχείς και κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν τηρούνται πλέον ούτε τα προσχήματα.

Αντιλαμβάνεστε πως το χάσμα Δύσης και Ρωσίας είναι πια αγεφύρωτο και υπό την παρούσα ηγεσία του Κρεμλίνου τα πράγματα δεν φαίνεται πως θα βελτιωθούν, με την σύγκρουση να πλησιάζει.

Την ίδια ώρα, η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φωτογραφίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας και απεικονίζουν ένα σχολείο στην βορειοδυτική Συρία, όπου σύμφωνα με τη Unicef, 28 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 22 παιδιά, έχασαν την ζωή τους σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό, είναι ψεύτικες.

«Σήμερα, έπειτα από την εμπεριστατωμένη εξέταση των φωτογραφιών ενός χωριού στην Συρία, στην Χας (επαρχία Ιντλίμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών), διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξαν πλήγματα εναντίον του σχολείου κι επιπλέον δεν υπήρξαν θύματα» έγραψε στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.








volcanotimes

“Καυτό” σημείο πολεμικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας και ο ευρωπαϊκός βορράς!

1


Το πρόσφατο κύμα Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν σχέση με την άμυνα στις Σκανδιναβικές χώρες αποδεικνύει την ανησυχία της Αμερικής για πιθανή τριβή στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τις πολιτικές άμυνας και αποτροπής συγκρούσεων στην περιοχή.
Ο Υπουργός Άμυνας Ash Carter έκανε μια στάση στη Νορβηγία στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ ο αναπληρωτής του, Bob Work, o oποίος έχει βρεθεί στην περιοχή 3 φορές τα τελευταία 2 χρόνια, επισκέφτηκε το Ελσίνκι μέσα στον Οκτώβρη. Λίγες μέρες μετά, η Deborah James, υπεύθυνη της Αεροπορίας, έκανε τη δική της περιοδεία στην περιοχή. Όσο για την περυσινή χρονιά, ο John McCain, πρόεδρος της Επιτροπής Στρατιωτικών Υπηρεσιών της Γερουσίας βρέθηκε σε Νορβηγία και Σουηδία για να συζητήσει περί ασφαλείας.
Αυτό το μπαράζ επισκέψεων αντικατοπτρίζει τη συνειδητοποίηση ότι η ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων και η συνεργασία με στόχο την ασφάλεια σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης χρειάζεται πολλά περισσότερα από μια τυποποιημένη λύση, εν είδει πανάκειας.
Τελευταία, οι Σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις σε Βορρά και Ανατολή. Η κύρια ανησυχία της Νορβηγίας είναι η Ευρωπαική Αρκτική, όπου μοιράζεται ένα μικρό κομμάτι συνόρων με τη Ρωσία, η οποία έχει σε απόσταση αναπνοής από εκεί το βόρειο στόλο της. Εδώ, οι αμυντικές προκλήσεις είναι κυρίως θαλάσσιες, καθώς οι Ρωσικές δυνάμεις πρέπει να διασχίσουν την Νορβηγική θάλασσα για να φτάσουν στο Βόρειο Ατλαντικό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, από τη συγκεκριμένη θάλασσα πέρασε ο στολίσκος από Ρωσικά πολεμικά ,ο μεγαλύτερος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov και τα πλοία που το συνόδευαν να διασχίζουν την περιοχή στο δόμο τους για τη Μεσόγειο. Επίσης, υπήρξαν αναφορές μέσα απ΄το ΝΑΤΟ ότι η δραστηριότητα των Ρωσικών υποβρυχίων βρίσκεται ξανά στα επίπεδα του 1990.
Εντωμεταξύ, Σουηδία και Φινλανδία έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Οι Βαλτικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία είναι από τους πιο εκτεθειμένους  συμμάχους, εξαιτίας της γεωγραφίας τους και των διαθέσιμων αμυντικών πόρων, που είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένοι σε χώρες με λίγα εκατομμύρια κατοίκους όπως αυτές. Επιπλέον, η Ρωσία αναπτύσσει ένα πανίσχυρο δίκτυο μπλοκαρίσματος της πρόσβασης στην περιοχή που θα δυσχεράνει οποιαδήποτε Αμερικανική απόπειρα ενίσχυσης σε περίπτωση που η Μόσχα “έστηνε ενέδρα” στις Βαλτικές χώρες. Πρόσφατα, η Ρωσία μετακίνησε πυρηνικούς πυραύλους Iskander στην απομονωμένη βάση του Kaliningrand, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Βαλτικής – ένας υπαινιγμός για ολόκληρη τη Βορειοανατολική Ευρώπη.
Οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί πιστεύουν ότι μια μεμονωμένη Ρωσική κίνηση εναντίον τους είναι εντελώς απίθανη, αλλά θεωρούν ότι θα μπορούσαν να παρασυρθούν εύκολα στη δίνη μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την περιοχή. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του αναγνωρίζει ότι μια συνεργασία με Σουηδία και Φινλανδία σε μία πιθανή κρίση θα ήταν αρκετά χρήσιμη.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή ήδη αποδεικνύεται αποτελεσματική. Οι ΗΠΑ αναβάθμισαν τη Marjata, το Δανέζικο πλοίο που μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες παρέχοντας καινούριους ανιχνευτήρες, ενώ Αμερικανικά πληρώματα συμμετείχαν στη πρόσφατη άσκηση Cold Response στη Νορβηγία. Το Όσλο και η Ουάσινγκτον ολοκληρώνουν σχέδια για μια εκ περιτροπής ναυτική παρουσία στη Νορβηγία καθώς και για το μέλλον του  στόλου που παρατηρεί από κοντά τις κινήσεις των Ρωσικών υποβρυχίων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Νορβηγική αεροπορία σχεδιάζει να αποκτήσει 52  F-35 Joint Strike Fighters, έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό για μια χώρα με πληθυσμό μόνο 5 εκατομμύρια.
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν επίσης συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Σουηδία και Φινλανδία και, παρ’ όλο που απέχουν πολύ από το να υπογράψουν συμμαχικές συνθήκες, είναι ανοιχτοί σε ακόμα περισσότερη συνεργασία όσον αφορά τις ασκήσεις, την προετοιμασία και την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων. Στην τελευταία συντονισμένη στρατιωτική άσκηση των Βαλτικών Χωρών, την BALTOPS, η Σουηδία και η Φινλανδία επέδειξαν ιδιαίτερη ισχύ, ενώ συμπεριελήφθησαν και Β-52 βομβαρδιστικά.
Φαίνεται πως οι ΗΠΑ έχουν βρει πρόθυμους και ενθουσιώδεις συμμάχους που επιθυμούν να συνεργαστούν στενά με την Ουάσινγκτον ώστε να προστατεύσουν μια περιοχή που είναι για ακόμα μια φορά σε ένταση. Σε όλα τα σχέδια όμως υπάρχουν ατέλειες. Οι δαπάνες για αμυντικά συστήματα στην περιοχή παραμένουν κάτω από το 2% του ΑΕΠ των χωρών, που είναι το κατώτατο όριο που θέτει το ΝΑΤΟ, με τη Σουηδία να τις έχει αυξήσει ελάχιστα μετά την Ουκρανική κρίση. Ο πρόσφατος αμυντικός προϋπολογισμός της Νορβηγίας είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν της Σουηδίας, αλλά θα πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως. Ταυτόχρονα, η καχεκτική οικονομία της Φινλανδίας απαιτεί περικοπή των κυβερνητικών δαπανών. Η Ουάσινγκτον θα ήθελε επίσης να δει ουσιαστικότερη συνεργασία μεταξύ των ίδιων των χωρών, αλλά οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για συνεργασία δεν είχαν τόσο καλά αποτελέσματα.
Η Ρωσία από την πλευρά της παρακολουθεί άγρυπνα αυτή τη σύσφιξη σχέσεων ΗΠΑ και Σκανδιναβίας.
Ενώ ο Bob Work βρισκόταν στη Φινλανδία για να υπογράψει το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τον ομόλογό του, οπλισμένα Ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα παραβίασαν αστραπιαία 2 φορές τον Φινλανδικό εναέριο χώρο. Και όταν το ευρωκοινοβούλιο της Σουηδίας ήταν κοντά στο να ψηφίσει συναίνεση υποστήριξης του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το χρόνο, η συζήτηση είχε σαμποταριστεί από μια καμπάνια παραπληροφόρησης με περίεργες δηλώσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε μια πιθανή τέτοια συμφωνία για τη Σουηδία.
Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα, αν η Σουηδία και η Φινλανδία συνεργαστούν με τις ΗΠΑ σε μια πιθανή κρίση αυτό θα χρειαστεί όχι μόνο κοινές ασκήσεις αλλά ένα γενικότερο καλά δομημένο σχέδιο συνεργασίας. Επιπλέον, η Βαλτική υπολείπεται σημαντικά σε προηγμένα αμυντικά συστήματα αέρος, κάτι το οποίο μπορεί να ανατραπεί με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Επίσης το Αμερικανικό Ναυτικό θα πρέπει να πραγματοποιήσει περισσότερες και συστηματικότερες ασκήσεις στη Νορβηγική θάλασσα και την Αρκτική ώστε να συμβαδίσει με τη Ρωσία.
Ένα είναι σίγουρο: η Αμερικανική παρουσία σε Βαλτικές και Σκανδιναβικές χώρες όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενισχυθεί, όπως και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή.
Πηγή:defenseone.com
Μετάφραση:Φανή Αποσπόρη




militaire.gr

“Υπάρχει ανησυχία και αναβρασμός! Να προλάβουμε”! Προειδοποίηση Ιερώνυμου σε Τσίπρα

tsipras_ieronymos


Η συνύπαρξη πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου χθες στον Άη Στράτη είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.Όχι μόνο για τον συμβολισμό της επιλογής τους να εορτάσουν απ΄ αυτό το νησί την 28η Οκτωβρίου,αλλά κυρίως γιατί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν εκτός πρωτοκόλλου.
Το κλίμα ήταν καλό.Έτσι κι αλλιώς η σχέση τους παρά τα σύννεφα που προέκυψαν λόγω των όσων είπε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης παραμένει πολύ στενή.
Όσα είπε δημοσίως ο Αρχιεπίσκοπος από τον Άη Στράτη αξίζουν της προσοχής όχι μόνο του πρωθυπουργού και των υπουργών του.Θα πρέπει να τ΄ ακούσει με προσοχή και ο κ.Μητσοτάκης και οι επιτελείς του.Τους αφορούν κι αυτούς…
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό του στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη, με αφορμή σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, είπε ότι δεν συναντιόμαστε ιδεολογικά, αλλά ανθρώπινα, καθώς όπου υπάρχει άνθρωπος πρέπει να είμαστε κοντά του.
 Τόνισε ταυτόχρονα ότι «η διαφορά μας δεν πρέπει να μας χωρίζει, αλλά να μας ενώνει».
Πιο σημαντική είναι η επισήμανση που έκανε προς τον Τσίπρα επικαλούμενος την προσωπική του εμπειρία από την κοινωνία όπως είπε:
 “Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχει ανησυχία και αναβρασμός. Να προλάβουμε».
Δεν διευκρίνισε τι να προλάβουμε,αλλά προφανώς εννοούσε την κοινωνική έκρηξη.
 Πρόσθεσε ότι δεν είναι καιρός να υπονομεύει ο ένας τον άλλον, ούτε καιρός για πείσματα και πράγματα που μας έχουν πληγώσει και επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς πάθος, όπως ακριβώς ο γιατρός ασκεί την όποια θεραπεία στον ασθενή, αφού πρώτα του έχει πέσει ο πυρετός.
 Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι του προξένησε μεγάλη εντύπωση η ιστορία του Αη Στράτη, και τόνισε ότι η Ιστορία πρέπει να γίνει σύμβουλός μας, δάσκαλός μας, αδελφός μας και φίλος μας, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες.
 Η Ιστορία έχει και καλά και κακά, «από τη σοφία μας και τον τρόπο επιλογής μας εξαρτώνται πολλά πράγματα, ας δώσουμε το παράδειγμα», ανέφερε  ο Αρχιεπίσκοπος.




militaire.gr

Επικίνδυνα κομματικά παιχνίδια στη Θράκη;


thrace


Ο θάνατος του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οδηγεί σε εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του.Τα όσα γράφονται στον Τύπο της Θράκης τις τελευταίες ημέρες,προβληματίζουν ιδιαίτερα.Δεν θα τα υιοθετήσουμε,όχι γιατί αμφισβητούμε τα όσα γράφουν οι συνάδελφοι,αλλά επειδή δεν έχουμε πληροφόρηση από “πρώτο χέρι”.Ελπίζουμε ότι δεν θα αποδειχτούν αληθινές οι πληροφορίες που θέλουν τη ΝΔ να “παίζει” ακόμη και με το τουρκικό προξενείο για να εξασφαλίσει ψήφους μειονοτικών και να “περάσει” την δική της υποψηφιότητα.Θα είναι τραγικό αν αποδειχτεί αληθινό. Ο κ.Μητσοτάκης είναι νέος πολιτικός -σε ηλικία εννοούμε- και λογικά θα πρέπει να έχει αποδεσμευτεί από τις λογικές και τις τακτικές των “Γκόρτζων” της παραπολιτικής που δεν διστάζουν να παίξουν στα “ζάρια” ακόμη και θέματα που έχουν επιπτώσεις στην εθνική πολιτική της χώρας.
Καλό θα ήταν από τη ΝΔ να υπαρξει σαφής και κατηγορηματική διάψευση όσων γράφονται.Αν μπορούν να διαψευστούν.



militaire.gr

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Τι λέει το ΚΚΕ για τις εξελίξεις τις πιέσεις και το παρασκήνιο

CYPRUS

Το παρασκήνιο στο Κυπριακό γίνεται όλο και πιο έντονο.Οι πιέσεις για “λύση” εδώ και τώρα ,συνοδεύονται από ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Καλό θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν τη θέση τους για τι πιστεύουν και τι στηρίζουν.
Το ΚΚΕ μέσω της συνεδρίασης της ΚΕ του εξέτασε τις συνολικές εξελίξεις και κατέληξε στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη.
Τι λέει:
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρακολουθεί, μελετάει και τοποθετείται με ευθύνη στο κυπριακό πρόβλημα. Εχει σημαντική συνεισφορά στην καταδίκη της τουρκικής εισβολής – κατοχής, στην ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα του προβλήματος, στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους.
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τους αρνητικούς, για τους λαούς, σχεδιασμούς που αναπτύσσονται στο πλαίσιο και των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων των Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, όπως και τον αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά και παίζουν έως σήμερα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Το άλυτο, για 42 χρόνια, πρόβλημα εισβολής – κατοχής έχει περάσει σήμερα σε νέα φάση όξυνσης, λόγω των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων γύρω από τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, τους δρόμους διακίνησης εμπορευμάτων κ.ά. Τόσο η Ελλάδα και η Τουρκία όσο και η Κύπρος έχουν εγκατεστημένες βάσεις, δηλαδή έχουν παραχωρήσει αμερικανοΝΑΤΟικές και βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, που διαδραματίζουν και σήμερα αυξημένο ρόλο στην περιοχή, στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Το ΚΚΕ συγκρούεται με τον αστικό εθνικισμό, που εκφράζει τα συμφέροντα και μόνο της αστικής τάξης. Το γεγονός ότι αστικά κόμματα και θύλακες του αστικού κράτους είχαν και έχουν κάθε συμφέρον να καλλιεργούν στους λαούς την εθνικιστική και σοβινιστική αντιπαράθεση και το μίσος, ώστε να διευκολύνονται κάθε φορά οι δικοί τους σχεδιασμοί στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ή, σε άλλες περιπτώσεις, καλλιεργούν τον αστικό κοσμοπολιτισμό, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τους λαούς. Και οι δύο αυτές επιλογές (διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος) υπηρετούν τελικά τη διχοτόμηση με συγκαλυμμένη ή ανοικτή μορφή.
Το ΚΚΕ, πέρα από τα θέματα αρχής, έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 το Κυπριακό συνδέθηκε στενά με την εξωτερική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και είχε ως αποτέλεσμα, με διάφορες μορφές, άμεσα και έμμεσα, να λειτουργεί ως παράγοντας επίδρασης και στις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις, αλλά και μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι όποιες συμμαχίες δημιουργούνται ευκαιριακά ή όχι, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ τους. Σήμερα περισσότερο από πριν, οδηγούν ταχύτατα στη διχοτόμηση και τη δημιουργία ουσιαστικά δύο κρατών, σχεδιασμός που προϋπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και απεφεύχθη προσωρινά το 2004 με την καταψήφιση του «σχεδίου Ανάν», που περιέκλειε αυτήν την εξέλιξη.
Το ΚΚΕ ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που καταδίκασε αποφασιστικά και καθαρά το συνομοσπονδιακό, διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» και στήριξε το ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο σχετικό δημοψήφισμα τον Απρίλη του 2004. Ηταν το μόνο κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο που οργάνωσε κινητοποίηση κατά του σχεδίου αυτού και κάτω από τη δική του πίεση αποτράπηκε κοινό ανακοινωθέν υπέρ του «σχεδίου Ανάν» στη σύσκεψη υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Το ΚΚΕ εξετάζει τις εξελίξεις με κριτήριο τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα και συγκεντρώνει την προσοχή του στα ακόλουθα ζητήματα για το κυπριακό πρόβλημα.
Πρώτον, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει ότι, παρά τους συμβιβασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακυκλώνουν επικίνδυνες θέσεις, που διαιωνίζουν τις συνέπειες της εισβολής – κατοχής και προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Συγκεκριμένα:
  • Στις 3 Οκτώβρη 2014, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι δικοινοτικές συνομιλίες, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν «οδηγία προς τους ναυτιλλομένους», η οποία στόχευε στη δέσμευση μεγάλης περιοχής της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός».
  • Η τουρκική/ τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος θα είναι συνέχεια της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ). Ο κ. Ακιντζί (Απρίλης 2015) μίλησε για «δύο ίσα κράτη».
  • Τον Ιούλη του 2015, την περίοδο του 3ου γύρου της παραχώρησης ενεργειακών οικοπέδων σε μονοπωλιακούς ομίλους, η τουρκική πλευρά αντέδρασε έντονα για το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αμφισβήτησε τα κυριαρχικά δικαιώματα και προέβαλε προκλητικές διεκδικήσεις.
  • Ο κ. Ακιντζί (Μάρτης 2016) δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας» κ.ά.
  • Ο κ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του όσον αφορά στο Εδαφικό, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει την κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου.
Συμπερασματικά, η ευφορία που καλλιεργείται για λύση στο Κυπριακό δεν πατάει σε πραγματική βάση. Τα προβλήματα, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, στη διαιώνιση του καθεστώτος της κατοχής, παραμένουν.
Η πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση κινείται στις ράγες της γραμμής που οδήγησε στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», που δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε βιώσιμο και η προώθησή του ενέπλεκε τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νέες περιπέτειες.
Οι προσδοκίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση, που καλλιεργούνται από την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση, δεν πηγάζουν από πραγματικά στοιχεία: Η ίδια η κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη – Ερογλου (Φλεβάρης 2014) και η βασική θέση για τα Δύο Συνιστώντα Κράτη κινούνται στην κατεύθυνση συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης.
Οι συστηματικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να επισπευσθούν οι συνομιλίες και να υπογραφεί συμφωνία, στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Νησιού προς όφελος των συμφερόντων των αστικών τάξεων και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.
Εχουν ως στόχο να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία, στις συνθήκες της όξυνσης των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας, στην οποία μαίνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη.
Οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται και αφορούν στο ποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα επικρατήσουν για την εκμετάλλευση και μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων πηγών Ενέργειας από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Η κατάσταση περιπλέκεται από την προσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ, τους σχεδιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς εμπλέκονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι: DELEK, EXXON Mobil – QATAR PETROLEUM, ENI – TOTAL, STATOIL και CAIRN – DELEK – AVNER κ.ά.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι σε κάθε ιστορική φάση, η πορεία του «κυπριακού προβλήματος» συνδέεται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την αξιοποίηση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και έχουν ιδιαίτερη ευθύνη οι αστικές τάξεις της Βρετανίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη δημιουργία, στη διατήρηση και την όξυνση του κυπριακού προβλήματος έχουν ισχυρή εμπλοκή και ευθύνες οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όχι μόνο δεν οδήγησε στην εξασφάλιση ενιαίας κρατικής κυπριακής οντότητας προς όφελος συνολικά του λαού της, όπως ισχυρίζονταν οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας, αλλά εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι είναι επιπρόσθετος παράγοντας δυσκολιών, διαψεύδοντας προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν αυτά τα χρόνια.
Δεύτερον, σχετικά με τη Δικοινοτική – Διζωνική Ομοσπονδία που προβάλλεται ως η καρδιά της λύσης του κυπριακού προβλήματος, σημειώνουμε ότι από τη δεκαετία του ’60, μεθοδικά, σχεδιασμένα, η τουρκική αστική τάξη προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα για τη δημιουργία δύο κρατών, αξιοποιώντας τα προβλήματα των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, τη θέση για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, τη δράση εθνικιστικών δυνάμεων, και από τις δύο πλευρές, και πολύ περισσότερο το πραξικόπημα που οργανώθηκε στην Κύπρο με ευθύνη της χούντας.
Κατά τη δεκαετία του ’60, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της συγκρότησης θυλάκων και μεταφέρθηκαν Τουρκοκύπριοι σε συγκεκριμένες περιοχές, για τη διαμόρφωση εδαφικής τουρκοκυπριακής ζώνης, ενώ οι τουρκικές επιδιώξεις ολοκληρώθηκαν με την εισβολή και κατοχή, με τον «Αττίλα 1» και τον «Αττίλα 2», τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 1974, αντίστοιχα.
Μετά την εισβολή, το τουρκικό κράτος δούλεψε συστηματικά για να περάσει η θέση της Δικοινοτικής – Διζωνικής Ομοσπονδίας και πέτυχε να περιληφθεί η θέση αυτή – ως συμβιβασμός – στα υλικά των συνομιλιών, ως βάση εκ μέρους του, για διχοτομική, συνομοσπονδιακή λύση, δύο κρατών.
Το 1983 ανακηρύχθηκε η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και το ψευδοκράτος αξιοποιήθηκε και πάλι για τη δημιουργία τετελεσμένων.
Στην πράξη, αποδεικνύεται πως μια θέση τακτικής, ένας «έσχατος συμβιβασμός» της ελληνοκυπριακής πλευράς, που οδήγησε στη θέση της Δικοινοτικής – Διζωνικής Ομοσπονδίας, μετατράπηκε στη συνέχεια σε θέση αρχής και θεμέλιο της λύσης για το Κυπριακό.
Τρίτον, χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο των εξελίξεων είναι η υποβάθμιση του διεθνούς χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, της πρόταξης εσωτερικών (διακυβέρνηση κ.ά.) έναντι των διεθνών πτυχών (αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων, δικαιώματα επέμβασης άλλων κρατών, βρετανικές βάσεις κ.ά.).
Η παραμονή της Κύπρου στην ΕΕ, η διατήρηση των βρετανικών βάσεων και των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων, που συνδέονται με πιο δυσμενή διεθνή συσχετισμό ως προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, θεωρούνται όλα τα χρόνια δεδομένα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των συνομιλιών.
Το «σχέδιο Ανάν» έκανε φανερό ότι το ζήτημα της κρατικής οργάνωσης (δύο κράτη) δεν αποτελεί στενά εσωτερική πτυχή, αλλά διαπλέκεται με ζητήματα που αφορούν στις διεθνείς πλευρές του κυπριακού προβλήματος, με εμπλοκή της ΕΕ και ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών.
Στη βάση της πείρας που έχει συγκεντρωθεί, οι εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν από τη σκοπιά του ρόλου που μπορεί να εκπληρώνουν η Κύπρος και τα Συνιστώντα Κρατίδια, σε μια περιοχή με έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εθνοτικές αντιθέσεις κ.ά., στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία, στη Λιβύη και το Ιράκ, των σοβαρών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φόντο την πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, τη στρατηγική της Ελλάδας για τη γεωπολιτική αναβάθμιση για λογαριασμό των μονοπωλίων.
Η διχοτομική λύση του Κυπριακού συνιστά διεθνή ανησυχητική εξέλιξη, γιατί, εκτός του ότι δεν εγγυάται βιώσιμη λύση υπέρ του λαού της Κύπρου, στην πράξη μπορεί να συνδεθεί με νέα όξυνση των αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς στην περιοχή.
Χαρακτηριστικό, επίσης, στοιχείο των συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί είναι η πρακτική που δίνει προτεραιότητα στα ζητήματα π.χ. της διακυβέρνησης, της οικονομίας, της ΕΕ κ.ά., υποτιμώντας και αφήνοντας για το τέλος των συνομιλιών ζητήματα που κατέχουν κεντρική θέση στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής – κατοχής.
Για παράδειγμα:
— Η κατοχή εδαφών, πόλεων, χωριών, περιουσιών, σε συνάρτηση και με το πρόβλημα των προσφύγων.
— Η απομάκρυνση της τουρκικής κατοχικής στρατιωτικής δύναμης από την Κύπρο.
— Το πρόβλημα των εποίκων που πολιτογραφούνται για να αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση και να ενισχυθούν τα τετελεσμένα.
Για το θέμα των εγγυήσεων έχει ανοίξει συζήτηση που θέτει το ζήτημα της αντικατάστασης των εγγυητριών δυνάμεων (Τουρκία, Ελλάδα, Μ. Βρετανία) από μηχανισμό της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, ή από αστυνομική, στρατιωτική δύναμη διαφόρων κρατών, ή διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.
Για το ζήτημα αυτό πρέπει να παρθεί υπόψη ότι μαζί με το Σύνταγμα του 1960 συμφωνήθηκαν και τρεις διεθνείς συνθήκες:
— Η «συνθήκη εγκαθίδρυσης» που προβλέπει και την ύπαρξη των δύο βρετανικών βάσεων.
— Η «συνθήκη εγγύησης» που συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα των εγγυητριών δυνάμεων «να επέμβουν για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί».
— Η «συνθήκη συμμαχίας» που επιτρέπει στην Ελλάδα και την Τουρκία «να αναλαμβάνουν να απωθήσουν κάθε επίθεση εναντίον της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου».
Συνεπώς, η αντίθεση στο καθεστώς των εγγυήσεων πρέπει να συνοδεύεται με τη διεκδίκηση της ακύρωσης αυτών των συνθηκών, πράγμα που δεν έχει γίνει ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από την κυπριακή πλευρά.
Τέταρτον, το ΚΚΕ, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης Αναστασιάδη – Ερογλου, το Φλεβάρη του 2014, συγκέντρωσε την προσοχή του στην κριτική στα «ΔΥΟ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑ ΚΡΑΤΗ» που συνιστούν συνομοσπονδιακή, διχοτομική λύση.
Εκτός του ομόσπονδου κράτους, κάθε Συνιστών Κράτος (στη βάση του κατάλοιπου των εξουσιών και στην πράξη πέρα από αυτό) θα έχει το δικό του σύνταγμα, το δικό του κρατικό μηχανισμό, βουλή, κυβέρνηση και υπουργικό συμβούλιο, αστυνομία, σημαία και ύμνο, το δικό του κρατικό προϋπολογισμό, τη δική του πολιτική για την Παιδεία, την Υγεία, τις συντάξεις κ.ά.
Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι η «Δικοινοτική – Διζωνική Ομοσπονδία» με τα δύο Συνιστώντα Κράτη εξασφαλίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα δεν έχει υπόσταση.
Οι «ασφαλιστικές δικλίδες» που προβάλλονται μέσα από τις εξουσίες του ομόσπονδου κράτους, δεν μπορούν αντικειμενικά να λύσουν το πρόβλημα. Πολύ περισσότερο που η Τουρκία κυριολεκτεί όταν μιλάει για «συνεταιρισμό δύο κρατών» και αναφέρει ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα είναι συνέχεια της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Στην πράξη, το Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος, συνδεδεμένο με ισχυρούς δεσμούς με το τουρκικό αστικό κράτος, θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική και πέρα από αυτά που θα προβλέπουν τα κατάλοιπα εξουσιών που θα του δίνει το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα.
Στη βάση των δύο Συνιστώντων Κρατών, η αρχή της «μιας Διεθνούς Προσωπικότητας» δεν θα έχει βάση εφαρμογής για δύσκολα, σύνθετα διεθνή προβλήματα.
Πώς π.χ. θα ισχύσει η «αρχή» αυτή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην περίπτωση των τουρκικών αμφισβητήσεων της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, των απαράδεκτων θέσεων περί «γκρίζων ζωνών», στη θέση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης;
Ποια θα είναι η τοποθέτηση, σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζεται η θέση του ΚΚΕ είναι τα ενιαία συμφέροντα του εργαζόμενου λαού όλης της Κύπρου, η αναγκαιότητα συντονισμού της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, η αντιμετώπιση του καθεστώτος που προκάλεσε η εισβολή – κατοχή από τη σκοπιά της ταξικής πάλης στην προοπτική της απελευθέρωσης από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Συγκεκριμένα, η θέση του ΚΚΕ για το κυπριακό πρόβλημα καθορίζεται από τους ακόλουθους άξονες:
Το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα, εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Εχει τη σφραγίδα της επέμβασης του ΝΑΤΟ και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Ο διεθνής χαρακτήρας προκύπτει και από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τασσόμαστε υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών και όλων των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο και γενικότερα υποστηρίζουμε την εξάλειψη των συνεπειών της τουρκικής κατοχής, το σταμάτημα του εποικισμού, το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους και την αποχώρηση εποίκων, παίρνοντας υπόψη κοινωνικά, ανθρωπιστικά κριτήρια.
Υποστηρίζουμε το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων και την κατάργηση του καθεστώτος που απολαμβάνουν τόσα χρόνια.
  • Το ΚΚΕ θεωρεί πως η πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να κατευθύνεται στο στόχο για μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες. Μια Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μια Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
  • Για το ΚΚΕ, Κύπρος Ενιαία σημαίνει:
— Ενιαία Κρατική Συγκρότηση: Ενα κράτος και όχι δύο κράτη.
— Δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και διαμονή εργατικών – λαϊκών οικογενειών σε όλες τις περιοχές του Νησιού, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους.
— Εξασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις. Σεβασμός στο δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους, να μορφώνονται τα παιδιά τους. Σεβασμός στις θρησκευτικές επιλογές και πολιτιστικές παραδόσεις.
  • Στη βάση αυτή, η θέση του ΚΚΕ για Κύπρο Ενιαία αντιπαλεύει τον εθνικισμό και την γκετοποίηση, που προκαλούν η «διζωνικότητα» και τα δύο «Συνιστώντα Κράτη», και εκφράζει την αναγκαιότητα της ενιαίας οργάνωσης και της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών, ενάντια στην αστική τάξη, ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.
Η σύγκρουση με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και η αντιμετώπιση της επιθετικότητας του κεφαλαίου, η διεκδίκηση στόχων πάλης που υπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο σήμερα στις σύνθετες συνθήκες των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή μας, απαιτούν αξιοποίηση της πείρας που έχει συγκεντρωθεί, ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού και του συντονισμού της πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων χωρών της περιοχής.
Συνολικά, η κοινή συντονισμένη πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία και άλλων λαών της περιοχής πρέπει να κατευθύνεται ενάντια στα μονοπώλια και το εκμεταλλευτικό σύστημα, για την εργατική – λαϊκή εξουσία και την κοινωνικοποίηση του πλούτου τους, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη διαμόρφωση των συνθηκών για διεθνείς σχέσεις, που θα στηρίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Αυτή είναι η βάση για ισότιμες οικονομικές σχέσεις προς όφελος των λαών διαφορετικών κρατικών οντοτήτων.
Οκτώβρης 2016
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ




militaire.gr

Πυροβόλησαν τον Bülent Tezcan, αντιπρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας!


img_1979Άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν πριν από λίγο στον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Bülent Tezcan του CHP της Τουρκίας. Έχει τραυματιστεί αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο μεταφέρθηκε σε…νοσοκομείο από το εστιατόριο όπου έγινε η δολοφονική επίθεση





ethnika themata ellada

Εθνοφυλακή Ροδόπης: Οι «κομάντος» της διπλανής πόρτας - BINTEO



Με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης, από τους εκπροσώπους φορέων και αρχών της περιοχής. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα αθλητικά σωματεία, και τα σχολεία έστειλαν το δικό τους μήνυμα-παρακαταθήκη για την διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς γενικευμένης και πολυεπίπεδης κρίσης. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τα στρατιωτικά τμήματα και έκλεισε με τον αντιπροσωπευτικό ουλαμό του Τάγματος Εθνοφυλακής που απέσπασε ζωηρό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων . Το Τάγμα Εθνοφυλακής έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής τόσο ως θεματοφύλακας όσο και μία ισχυρή αποτρεπτική δύναμη σε καιρό ειρήνης και πολέμου μέσα από τις κοινωνικές δράσεις που έχει αναπτύξει αλλά και την σκληρή και μεθοδική εκπαίδευση των ανδρών που το στελεχώνουν. Τα Τάγματα Εθνοφυλακής διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Θράκης και του Αιγαίου. Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Ταγμάτων Εθνοφυλακής καθορίζεται με τον Ν.1295/1982 «Περί Εθνοφυλακής» και τον ΣΚ 92-1 «Γενικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας Εθνοφυλακής». Στη φετινή ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016 συμμετείχε πληθώρα εθνοφυλάκων με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Δια στόματος ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου ανακοινώθηκε ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή της εφεδρείας στις ΤΑΜΣ του Ε.Σ καθώς και αναδιοργάνωση της Εθνοφυλακής σε τέτοιο βαθμό που οι «κομάντος της διπλανής πόρτας» να μπορούν να εκτελούν σύνθετες Επιχειρήσεις με συνδυασμό,Αρμάτων Ελικοπτέρων και των Αξιωματικών Βολής των πυρών Υποστηρίξεως. Οι Εθνοφύλακες της Ροδόπης συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις απαιτητικές δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να καταστούν ικανοί να ανταποκρίνονται σε ένα διαρκώς πιο απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Σημειώνεται, ότι τα Τάγματα Εθνοφυλακής αποτελούν εξαιρετικά κρίσιμη προσθήκη στους σχηματισμούς λόγω του ότι καλύπτουν κρίσιμα σημεία αμυντικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι το μεράκι και η αγάπη αυτών των ανθρώπων για το λειτούργημα που επιτελούν, τους οδήγησε στο σημείο να εφοδιαστούν δικά τους ατομικά υλικά ιδιαίτερα σύγχρονα και εργονομικά ενώ πραγματοποιούν βελτιώσεις στον προσωπικό εξοπλισμό αυξάνοντας κατακόρυφα την μαχητική τους ισχύ καθιστώντας τους ισάξιους με πολλά εξειδικευμένα τμήματα του Ε.Σ. Σε ένα κράτος που οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την εθνική άμυνα, η στρατιωτική θητεία και ο στρατεύσιμος πληθυσμός μειώνονται διαρκώς, ενώ αντίθετα οι απειλές αυξάνονται, θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα ώστε να αξιοποιηθεί το έμψυχο δυναμικό των εθελοντών εφέδρων και να ενταχθεί στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, όπως έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας μέσω της εγγραφής των εφεδρικών σωματείων στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 



hellasforce

#Wikileaks Η Χίλαρι πήρε λεφτά από τον Ερντογάν για την εκστρατεία της!!



IMG_1977.PNG
ΟΡΓΗ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΛΙΒΥΗ, ΣΥΡΙΑ τις χώρες που επιχείρησε να καταστρέψει υπέρ του Ερντογάν! Σε νέα σοκαριστική αποκάλυψη προέβη ο ιστότοπος WIKILEAKS  πριν από λίγο, αποκαλύπτοντας e-mail του υπεύθυνου της οικονομικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Dennis Cheng προς τον επικεφαλής της, John Podesta. Από το e-mail αποκαλύπτεται ότι πλήθος δημοκρατικών καθώς και η ίδια η Χίλαρι Κλίντον είχαν λάβει χορηγίες από τον σφαγέα Ερντογάν για την προεκλογική εκστρατεία! Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος ο υπεύθυνος των οικονομικών της Χίλαρι αντιδρούσε σφόδρα σε τούρκικη χορηγία και προειδοποιούσε τον Ποντεστά για τις ολέθριες συνέπειες που μπορούσε να έχει μία τέτοιου είδους δέσμευση.

 Το φρικτό της υπόθεσης είναι ότι η Χίλαρι ως υπουργός καθόλη την διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, εξυπηρέτησε τους πλέον θηριώδεις σχεδιασμός της πολιτικής του Ερντογάν καταστρέφοντας έθνη όπως η Λιβύη και η Συρία, ενώ προσπάθησε να κάνει το ίδιο και στην Αίγυπτο υποστηρίζόντας τον Ισλαμοφασίστα Μόρσι!  Σήμερα αποκαλύπτεται πως κάθε θηριωδία της Χίλαρι Κλίντον δεν έγινε από βλακεία.





ethnika themata ellada

Πανικός της Κλίντον: «Άνθρωπος του Πούτιν ο επικεφαλής του FBI»!!


IMG_1978.JPG
Υπόνοιες και για συγκαλυψη σκανδάλου παιδεραστίας από νεα κρυφή αλληλογραφία που ηλθε στο φως!
Πανικόβλητες αντιδράσεις από στενούς συνεργάτες της Κλίντον όταν το FBI ανακοίνωσε την νέα έρευνα που έχει διαταχθεί σε βάρος της!


olympia.gr

ΕΚΤΑΤΟ! ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ!! Δέσμευσαν Χίο και Ψαρά οι Τούρκοι!!!


%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%b1
ΕΚΤΑΚΤΟ….
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης», ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας από τον Άη Στράτη. Ωστόσο, οι «γείτονες», όπως πάντα, δεν φαίνεται να έλαβαν υπόψη του μήνυμα του.
Μετά τις συνεχείς παραβιάσεις και προκλήσεις, ακόμα και ανήμερα της εθνικής επετείου, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με τις οποίες δεσμεύει ΕΔΑΦΟΣ της Χίου και τα Ψαρά!!!
Οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν την 27/10 την NOTAM A2353/16 με την οποία δεσμεύουν συνολικά 20 περιοχές εντός FIR ΑΘΗΝΩΝ για το χρονικό διάστημα 27/10 έως 8/12.
Η Τουρκία εξέδωσε χθες 28/10 την ΝΟΤΑΜ Α4830/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στις περιοχές ΧΙΟΥ και ΨΑΡΩΝ διότι αποτελούν αποστρατικοποιημένες ζώνες.
Αργά το απόγευμα η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 682/16 με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο (Δυτικά Ψαρών-Ανατολικά Σκύρου) για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 (σε διάφορες ημερομηνίες).
Δηλαδή η Τουρκία από τη μία πλευρά «απαγορεύει» στην Ελλάδα να εκτελεί ασκήσεις στην περιοχή και αμέσως μετά την δεσμεύει για λογαριασμό της.
α. Υπάρχει διαφορά στις συντεταγμένες του τουρκικού κειμένου σε σχέση με το αγγλικό κείμενο της τουρκικής NAVTEX 682/16 με αποτέλεσμα οι συντεταγμένες του αγγλικού κειμένου να περιλαμβάνουν τα ΨΑΡΑ και μέρος της εδαφικής έκτασης της ΧΙΟΥ, ενώ η αγγλική έκδοση δεσμεύει την περιοχή μεταξύ ΣΚΥΡΟΥ – ΨΑΡΩΝ . Σημειωτέον ότι το τετράγωνο Ανατολικά ΣΚΥΡΟΥ-Δυτικά Ψαρων είναι ήδη δεσμευμένο από την τουρκική πλευρά μέχρι 31/10 (NAVTEX 536/16).
β. Από τη σύγκριση των ημερών δέσμευσης που αναγράφονται στην ελληνική ΝΟΤΑΜ και την τουρκική ΝΑVTEX προκύπτει ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα βρεθούν στην ίδια περίπου περιοχή αεροσκάφη της ΠΑ και πλοία του τουρκικού ναυτικού.
%ce%bd%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%bc1
notam3
notam4
notam5
notam6
hellasforce