Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η φροντίδα για την ψυχή!!!!



Όσοι υπερηφανεύονται για τα καλά τους έργα και δεν έχουν πίστη στο Θεό, μοιάζουν με λείψανα νεκρών, που είναι ντυμένα με ωραία ρούχα, αλλά δεν αισθάνονται την ωραιότητά τους. Σε τι ωφελείται, δηλαδή, ο άνθρωπος, όταν έχει ψυχή ντυμένη με καλά έργα αλλά νεκρή; Τα έργα γίνονται για τον Κύριο και με την ελπίδα των επουράνιων βραβείων. Αν, λοιπόν, αγνοείς Εκείνον που προκηρύσσει τα βραβεία, τότε για ποιόν αγωνίζεσαι; 


Για να φάει κανείς, πρέπει να είναι ζωντανός. Όποιος δεν έχει ζωή, δεν είναι δυνατό να δεχθεί τροφή. Για να ζήσει κανείς αιώνια, πρέπει να έχη πίστη στο Χριστό, πίστη που τρέφεται και με τα καλά έργα. Όποιος δεν έχει πίστη στο Χριστό, ακόμα κι αν κάνει καλά έργα, δεν είναι δυνατό να κερδίσει την ουράνια βασιλεία, αν έχει ζωντανή πίστη. Και θα σας το αποδείξω στη συνέχεια. Ο ληστής, που σταυρώθηκε μαζί με τον Κύριο, κέρδισε τον παράδεισο μόνο και μόνο με την πίστη του. 


Ο εκατόνταρχος Κορνήλιος έκανε πολλές ελεημοσύνες και προσευχές, αλλά δεν γνώριζε το Χριστό. Επειδή, λοιπόν, τα έργα δίχως πίστη είναι νεκρά, ο αγαθός και δίκαιος Θεός, για να επιβραβεύσει τα έργα του Κορνήλιου, του έστειλε έναν άγγελό Του, που του είπε: «Κορνήλιε, οι προσευχές σου και οι ελεημοσύνες σου ανέβηκαν ως το Θεό, κι Αυτός δεν σε ξεχνάει» (Πραξ. 10: 4). 


Θα απόρησε, βέβαια, ο εκατόνταρχος. “Μα αν οι προσευχές μου και οι ελεημοσύνες μου έγιναν δεκτές από τον Θεό, τι μου λείπει ακόμα για να είμαι δίκαιος;”, θα αναρωτήθηκε. Και ο άγγελος του εξήγησε: «Στείλε ανθρώπους στην Ιόππη και κάλεσε τον Σίμωνα, που λέγεται και Πέτρος. Αυτός θα σε διδάξει, πώς θα σωθείς κι εσύ και όλη η οικογένειά σου» (Πραξ. 11:13- 14). Αν, λοιπόν, ο Κορνήλιος σώθηκε με όσα τον δίδαξε ο Πέτρος, αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατό να σωθεί μόνο με τα καλά του έργα. Χρειαζόταν και την πίστη. 


Λένε για έναν ειδωλολάτρη φιλόσοφο, ότι, μπαίνοντας στο μέγαρο κάποιου άρχοντα και βλέποντας τους τοίχους καλυμμένους μ’ αστραφτερά μάρμαρα, την οροφή χρυσοστόλιστη και το πάτωμα στρωμένο μ’ ακριβά χαλιά, γύρισε κι έφτυσε τον οικοδεσπότη καταπρόσωπο∙ και όταν τον ρώτησαν, γιατί το έκανε αυτό, απάντησε, πως, επειδή δεν ήταν δυνατό να φτύσει κάπου αλλού, μια και το σπίτι όλο ήταν τόσο λαμπρά διακοσμημένο, αναγκάστηκε να φτύσει στο πρόσωπο του άρχοντα. 


Βλέπεις, πόσο καταγέλαστος γίνεται εκείνος που φροντίζει μόνο για τα εξωτερικά, τα υλικά, τα φθαρτά, και πόσο περιφρονείται από τους συνετούς ανθρώπους; Και πολύ σωστά, βέβαια. Γιατί, όταν στολίζεις τοίχους και πατώματα, αδιαφορείς όμως για την αθάνατη ψυχή και την αφήνεις με κουρέλια, την αφήνεις πεινασμένη και πληγωμένη, την αφήνεις να κατασπαράζεται από τα νοητά θηρία, πες μου, δεν είσαι αξιοκατάκριτος, δεν είσαι για γέλια και για κλάματα; 


Αν χάσεις χρήματα, μπορείς ν’ αποκτήσεις πάλι∙ το ίδιο αν χάσεις το σπίτι σου, το ζώο σου, οτιδήποτε από τα υπάρχοντά σου. Αν όμως χάσεις την ψυχή σου, άλλη ψυχή δεν θα μπορέσεις ν’ αποκτήσεις. Κι αν όλος ο κόσμος είναι δικός σου, δεν θα μπορέσεις, δίνοντας όσα έχεις και την οικουμένη ολόκληρη, ν’ αγοράσεις μια ψυχή. 


Φοράς όχι ένα αλλά χίλια βασιλικά στέμματα; Αν το σώμα σου προσβληθεί από αγιάτρευτη αρρώστια, δεν θα μπορέσεις να αποκαταστήσεις την υγεία του, δίνοντας ακόμα και το βασίλειό σου ολόκληρο. Κι ας εξουσιάζεις τόσα και τόσα υγιή σώματα, τα σώματα των υπηκόων σου. Αυτό, λοιπόν, που δεν μπορείς να κάνεις για το σώμα σου, πολύ περισσότερο δεν μπορείς να το κάνεις για την ψυχή σου. 


Ο Θεός μας έδωσε δυο χέρια, δυο πόδια, δυο μάτια, δυο αυτιά. Έτσι, αν το ένα απ’ αυτά πάθει κάποια βλάβη, μπορούμε να εξυπηρετηθούμε με το άλλο. Ψυχή, όμως, μας έδωσε μόνο μία. Αν τη χάσουμε, πού θα βρούμε άλλη; 


Η ψυχή, όταν κυριεύεται ολοκληρωτικά από ένα πάθος, εύκολα λέει και αδίσταχτα πράττει όσα προξενούν την οργή του Θεού, αφού γίνεται δούλα κάποιου άλλου, που της επιβάλλει τα αντίθετα ακριβώς από τον Κύριο. 


Η ψυχή, όταν απελπίζεται ολότελα για τη σωτηρία της, δεν απέχει πολύ από την παραφροσύνη. Τότε, αφού παραδώσει τα χαλινάρια της σωτηρίας της στις άλογες επιθυμίες, τρέχει ασυγκράτητη παντού, όπου υπάρχει αμαρτία, ώσπου να γκρεμιστεί στο βάραθρο της αιώνιας απώλειας. 


Η ψυχή, όταν συμβιβαστεί με την αμαρτία, που είναι ανελέητη, επιδεικνύει τρομακτικά την ασθένειά της. Όπως το γουρούνι, όταν κυλιέται στη λάσπη, ευχαριστιέται, έτσι και η ψυχή, όταν αιχμαλωτιστεί από την κακή συνήθεια, δεν αντιλαμβάνεται τη δυσωδία των αμαρτιών της. Και όπως η γη, όσο σπόρο κι αν της ρίξεις, όταν δεν ποτιστεί από τη βροχή, δεν είναι δυνατό να δώσει σιτάρι, έτσι και η ψυχή, όσα λόγια κι αν σπείρεις μέσα της, όταν δεν φωτιστεί πρώτα από τις άγιες Γραφές, δεν είναι δυνατό να παρουσιάσει κάποιο έργο αρετής. 


Τι δίνει η γη που δεν καλλιεργείται; Αγριόχορτα, αγκάθια και τριβόλια. Τι κάνει η ψυχή που δεν καλλιεργείται πνευματικά; Άνομα και πονηρά έργα. Όσο πιο ακαλλιέργητη μένει η γη, τόσο αυξάνονται και θεριεύουν τ’ αγριόχορτά της. Όσο πιο ακαλλιέργητη μένει η ψυχή, τόσο αυξάνονται και θεριεύουν τα πάθη της, τόσο περισσότερες και βαρύτερες γίνονται οι αμαρτίες της, που την οδηγούν τελικά στο θάνατο. 


Τι παράξενο, αλήθεια! Όλοι παρακολουθούν με το στόμα ανοιχτό τα φευγαλέα επίκαιρα θέματα της πρόσκαιρης τούτης ζωής∙ για τα μελλοντικά και αιώνια θέματα, όμως, ούτε σκέψη δεν περνάει από το νου τους. Για τα φαγοπότια και τις σωματικές απολαύσεις είναι πάντοτε βιαστικοί∙ τις ψυχές τους, όμως, τις αφήνουν να λιώνουν από πνευματική πείνα. Για την περιποίηση και τον καλλωπισμό του σώματος φροντίζουν όσο μπορούν∙ για την ψυχή, όμως, αδιαφορούν. 


Για το σώμα, όταν αρρωστήσει, και γιατρούς καλούν και φάρμακα χρησιμοποιούν και χρήματα πολλά ξοδεύουν, ώσπου να το θεραπεύσουν∙ για την ψυχή, όμως, που υποφέρει από τη θανάσιμη αρρώστια της αμαρτίας, δεν κάνουν τίποτα. Και το χειρότερο είναι, ότι, ύστερ’ από τόσες φροντίδες για το θνητό σώμα, όχι μόνο αυτό πεθαίνει, αλλά και η ψυχή καταδικάζεται στην ατελεύτητη κόλαση. 


Επειδή, λοιπόν, λυπάμαι κατάκαρδα για την αφροσύνη, το σκοτισμό και την πώρωση των ανθρώπων, θα ήθελα να έχω φωνή τόσο βροντερή, που να φτάνει στου κόσμου τα πέρατα, και, αφού βρω ένα σημείο πολύ ψηλό, το πιο ψηλό της γης, ν’ ανεβώ εκεί πάνω και να φωνάξω σ’ όλα τα έθνη και τις φυλές εκείνο που είπε οι προφήτης Δαβίδ: «Άνθρωποι, ως πότε θα είστε σκληρόκαρδοι (προσηλωμένοι στη γη);» (Ψαλμ. 4:3). Πονάω και κλαίω για το κατάντημά σας. Ναι, κλαίω, γιατί παραγνωρίζετε τη μακροθυμία του Θεού, που σας ανέχεται, περιμένοντας τη μετάνοιά σας, και δεν σας τιμωρεί παιδαγωγικά. 


Δεν πρέπει, βλέπετε, να κλαίμε τον πληγωμένο, που βογγάει σπαραχτικά από τους πόνους, όταν ο γιατρός καυτηριάζει τις πληγές του∙ γιατί τους πόνους, που προξενεί η καυτηρίαση, τους ακολουθεί η επούλωση των τραυμάτων. Ας κλαίμε τον πληγωμένο, που κείτεται στο κρεβάτι του πόνου δίχως καμιάν ιατρική φροντίδα∙ γιατί οι πληγές του θα κακοφορμίσουν και θα τον οδηγήσουν στο θάνατο. 


Όμοια, στην περίπτωση μιας ψυχής πληγωμένης από την αμαρτία, δεν πρέπει να λυπόμαστε, όταν ο Θεός της επιβάλλει παιδαγωγικές τιμωρίες, γιατί αυτές τη θεραπεύουν. Ας λυπόμαστε και ας θρηνούμε για την ψυχή που αμαρτάνει χωρίς να τιμωρείται, γιατί την περιμένει τιμωρία αιώνια. 


Όποιος καθαρίσει την ψυχή του από την αμαρτία και τη στολίσει με την αρετή, θα την κάνει κατοικία του Χριστού. Και ποιός είναι πιο μακάριος, ποιός είναι πιο ευτυχισμένος από κείνον που έχει στην ψυχή του το Χριστό, την Πηγή της ζωής, της χαράς, της αθανασίας; 


Ο προφυλακισμένος εγκληματίας βασανίζεται ψυχικά από τη λύπη, ειδικά τη μέρα που πρόκειται να οδηγηθεί από τη φυλακή στο δικαστήριο. Εκεί, όταν, στο τέλος της δίκης, σηκωθεί από το εδώλιο, για ν’ ακούσει την αυστηρή φωνή του δικαστή, που θ’ αναγγέλλει την καταδίκη του, παγώνει από το φόβο του και μοιάζει σαν νεκρός. 


Έτσι και η ψυχή, όταν στον κόσμο τούτο διαπράττει αμαρτίες, υποφέρει και στενοχωριέται. Πολύ περισσότερο όμως, βασανίζεται, όταν, αφού εγκαταλείψει τον κόσμο, πρόκειται να οδηγηθεί στο φοβερό δικαστήριο του Θεού, όπου θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της. Γι’ αυτό συχνά τρέμει και φοβάται και κάνει πίσω, όταν έρθει η στιγμή ν’ αποχωριστεί από το σώμα. Γιατί τότε ακριβώς κάθε αμαρτία, που έκανε στην παρούσα ζωή, παρουσιάζεται μπροστά της σαν σκληρός κατήγορός της. 


Ας φροντίσουμε, λοιπόν, την αθάνατη ψυχή μας, ας προτιμήσουμε τα ουράνια από τα γήινα και τα άφθαρτα από τα φθαρτά αγαθά, τα οποία εύχομαι ν’ απολαύσουμε όλοι, με τη χάρη και τη φιλανθρωπία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. 


(Από το βιβλίο: «ΘΕΜΑΤΑ ΖΩΗΣ Β΄» 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, 
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ 
ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2006)





volcano times

ΗΠΑ: Επιτυχία η ανακατάληψη του Ραμάντι, η μάχη κατά του ISIS συνεχίζεται






Η εκστρατεία της διεθνούς συμμαχίας (που ηγούνται οι ΗΠΑ) για την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί παρά την ανακατάληψη του Ραμάντι από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, δήλωσε με ανακοίνωση του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ, συγχαίροντας παράλληλα την ιρακινή κυβέρνηση για την ανακατάληψη της πόλης.
«Ακόμη και μετά αυτή την επιτυχία, η μάχη ενάντια στο ΙΚ απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της», σημείωσε ο Κάρτερ. «Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τους ιρακινούς συμμάχους και την υπόλοιπη διεθνή συμμαχία, όσο οικοδομούμε πάνω στην σημερινή πρόοδο», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε την προέλαση του ιρακινού στρατού ως «ένα σημαντικό βήμα προόδου», που κατέδειξε το κίνητρο και την ικανότητα των τοπικών δυνάμεων.
«Τώρα, είναι σημαντικό για την ιρακινή κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις επαρχιακές και τοπικές αρχές, να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να διατηρήσουν την ειρήνη στο Ραμάντι, να αποτρέψουν την επιστροφή του ΙΚ και άλλων εξτρεμιστών και να διευκολύνουν την επιστροφή των κατοίκων του Ραμάντι στην πόλη», πρόσθεσε ο Κάρτερ.






hmerisia

Έρχονται χιλιάδες «ραβασάκια» τραπεζών σε «κόκκινους» δανειολήπτες


Χιλιάδες δανειολήπτες αναμένεται να λάβουν εντολές πληρωμής από τις τράπεζες. ΑΠΕ-ΜΠΕΧιλιάδες δανειολήπτες αναμένεται να λάβουν εντολές πληρωμής από τις τράπεζες. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τουλάχιστον 500.000 προειδοποιητικές επιστολές από τις τράπεζες έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν όσοι έχουν δάνειο που ετοιμάζεται να “κοκκινίσει”. Με τις επιστολές θα καλούνται οι παραλήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέσα σε 15 ημέρες.
Σύμφωνα με την Ημερησία, όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση, θα λάβουν και δεύτερη προειδοποιητική επιστολή, με πιο αυστηρό ωστόσο μήνυμα. Αυτό θα είναι ότι αν και στις επόμενες 15 ημέρες δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της κύριας κατοικίας τους.
Το σίγουρο είναι ότι έχει ανοίξει, πλέον, η πόρτα για την πώληση δανείων σε funds. “Πωλητήριο” δεν μπαίνει μόνο σε δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αλλά και σε εξυπηρετούμενα μαζί με τα “κόκκινα” του ίδιου δανειολήπτη.
Για να αποφύγει κάποιος την πώληση του δανείου του πρέπει να ρυθμίσει με κάποιον τρόπο τις οφειλές του μέσα σε 12 μήνες από τη στιγμή που θα λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει, πάντως, για όσους χαρακτηρίζονται “μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες”.
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου για υπαγωγή στον “παλιό” νόμο Κατσέλη, ενώ έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στα Ειρηνοδικεία.
Από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο. Με τη νέα, ωστόσο, χρονιά έρχονται κι άλλες ανατροπές στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, τα οποία συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ.
Αυτό που συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση με τους δανειστές είναι να “ανοίξει” η αγορά στα funds, που μπορούν και τυπικά, πλέον, να αποκτούν όχι μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας.
Το νέο “παζάρι” έχει ορόσημο τη 15η Φεβρουαρίου, οπότε αίρεται το απαγορευτικό για την πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.




mignatiou

“Άδειασμα” Καμμένου από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ και Φίλη


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗΟ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
«Κατατέθηκε νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι τώρα στη Βουλή και περιλαμβάνει σύστημα μοριοδότησης για τις μεταθέσεις όλων των οπλιτών και των αξιωματικών, ώστε να ξεφύγουμε από το ρουσφέτι και από τα σκοτεινά σημεία αυτής της λειτουργίας.
Και ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την πεντάμηνη παραμονή των οπλιτών στην παραμεθόριο, για να ενισχυθεί πραγματικά ο σκοπός της Εθνικής Άμυνας. Νομίζω ότι αυτή είναι η ατζέντα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στο ραδιοσταθμό Βήμα, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Έθνους για τις προθέσεις του υπουργού άμυνας Πάνου Καμμένου για στράτευση των γυναικών κλπ.
Συμπλήρωσε πως «…Δεν είναι στην ατζέντα αυτή την στιγμή της κυβέρνησης κάποια άλλη συζήτηση… μπορεί να αποτελούν απόψεις αυτά… Δεν υπάρχει ζήτημα όσον αφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις».
Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό και τις μειώσεις συντάξεων είπε: “Αυτό που έχουμε πει δημόσια και δεν το αλλάζουμε είναι ότι θα υπερασπιστούμε τις κύριες συντάξεις και το μεγαλύτερο ποσοστό των επικουρικών συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλών, και μπορώ να σας πω ότι αυτό θα αφορά πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους. Δεν γνωρίζω ακριβώς το ποσό των επικουρικών, αλλά νομίζω ότι θα έχει μεγαλύτερη σημασία για τον πληθυσμό των συνταξιούχων. Άρα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν και επικουρικά χαμηλά ή ένα μόνο επικουρικό, δεν έχουν για τίποτα να ανησυχήσουν, αλλά και στους υπόλοιπους δεν θα υπάρχουν ούτε οριζόντιες ούτε μεγάλες μειώσεις. Ο στόχος είναι να μην είναι καν διψήφιο το ποσοστό».
Αναφορικά με τις πληροφορίες για νέο φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές σημείωσε ότι «είναι μια δύσκολη συζήτηση, πολύ σημαντική όμως, την οποία θα την κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και ότι η επιχειρηματικότητα δεν είχε βοηθηθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, η διατήρηση των συντάξεων βελτιώνει την αγοραστική δύναμη της κοινωνίας, άρα συντηρεί τους μικρομεσαίους και τους εμπόρους. Άρα πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή».
Κατηγορηματικός, ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στην κυβέρνηση για το θέμα των στρατιωτικών λυκείων, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. «Δεν υπάρχει κάποια σκέψη στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ούτε κάποια συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την πρόθεσή του να θεσπιστούν στρατιωτικά λύκεια.
Οι δηλώσεις Φάμελλου, σε συνδυασμό με αυτές του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα φαίνεται πως σηματοδοτούν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.






mignatiou

Αγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη στράτευση των γυναικών. Τι λένε οι δυο πλευρές;




Αναταράξεις προκαλεί στην κυβέρνηση...
η πρόταση του Πάνου Καμμένου για στρατιωτικά λύκεια, αλλά και στράτευση των γυναικών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, μίλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και δήλωσε κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε σκέψη περί στράτευσης  των γυναικών.

Σημείωσε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και προέτρεψε να τελειώνουμε με τη συγκεκριμένη διαρροή. «Ας τη θεωρήσουμε ανέκδοτο», είπε.

Ο κ. Καραγιαννίδης απέκλεισε την περίπτωση να έρθει ένα τέτοιο μέτρο στη Βουλή και να το ψηφίσει ο ίδιος, και τόνισε:  «Όταν ανοίγει ένα τέτοιο θέμα με τέτοιο τρόπο, μια διαρροή από το υπουργείο, που φαίνεται πως ο υπουργός δεν έχει διαβουλευθεί με κανέναν άλλο παρά μόνο με τον εαυτό, του, καίγεται εξαρχής. Ακόμη και για κάτι καλό να ήταν.

Το συγκεκριμένο, που το θεωρώ απολύτως κακό και ως ιδέα και ως σύλληψη, είναι όχι μόνο έξω από τη δική μας λογική και θεώρηση, αλλά δεν έχει ποτέ γίνει καμία σχετική κουβέντα.  Χώρια που θεωρώ ότι μια κοινωνία πρέπει να αποστρατικοποιηθεί, κι όχι να στρατικοποιηθεί επιπλέον. Να τελειώνει αυτή η συζήτηση, κι ας το θεωρήσουμε ως ένα ανέκδοτο... »

Στον Χρήστο Καραγιαννίδη απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σημειώνοντας ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει «ακραίες απόψεις», ενώ έφερε ως παράδειγμα δηλώσεις του για τους πολύτεκνους.

Η κα Χρυσοβελώνη υποστήριξε ότι πρόκειται για σκέψεις του υπουργού Άμυνας, τις οποίες θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό και συνέστησε ψυχραιμία και αποφυγή πανικού.

Πάντως, άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι το κόμμα της θα επιμείνει για τη στράτευση των γυναικών και τα στρατιωτικά λύκεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα διαφοροποιείται κάθε φορά που θεωρεί ότι θίγονται ζητήματα που έχει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά του όπως π.χ. τα ζητήματα της Ορθοδοξίας, στα εθνικά και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οι απόψεις του κ. Καμμένου για τα στρατιωτικά Λύκεια γυναικών, δεν αποτελούν προϊόν κάποιου νομοθετικού εργαλείου», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος.

«Είναι απόψεις που δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης» είπε στο ΒΗΜΑ 99,5.

Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τη στράτευση των γυναικών και κάνουν λόγο για «στρατιωτικοποίηση».

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης: «Αν τους αρέσει να πάνε. Είμαι υπέρ της ισότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Δεν είμαι υπέρ της υποχρεωτικής θητείας των γυναικών».

Αντίθετος με την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών που διεκδικούν θέση σε σώματα ασφαλείας που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος, εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι άλλη στρατιωτικοποίηση. Η πρόταση να "ντυθούν στο χακί" γυναίκες και μαθητές, δεν είναι κυβερνητική πολιτική», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης σε μήνυμά του στο Twitter.







tromaktiko

Μήπως είναι ώρα να ξυπνήσει η Δύναμη, σύντροφε;





Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος
Το 2015 που φεύγει μπορεί να χαρακτηριστεί αναμφίβολα...ως «η χρονιά του Τσίπρα». Ό,τι κι αν συμβεί από δω και πέρα, ο Τσίπρας έχει βάλει το όνομά του με μεγάλα bold γράμματα μέσα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Όμως αυτό που θα κριθεί μέσα στο 2016 θα είναι το πρόσημο που θα τον συνοδεύει για πάντα, ως πρώτου (και τελευταίου;) αριστερού πρωθυπουργού της χώρας. Διότι διαχρονικά – από τoν μύθο του πλατωνικού σπηλαίου μέχρι τo τελευταίο Star Wars – αποδεικνύεται το ίδιο δύσκολο να ξεφύγει κανείς από το σύμπαν των ψευδαισθήσεων, όσο και να ξαναγυρίσει εκεί, θέλοντας να προειδοποιήσει αυτούς που αγνοούν την ολέθρια εξάρτησή τους.

Όλα τα γεγονότα της φετινής χρονιάς αντανακλούν ακριβώς αυτή τη διαρκή «σχοινοβασία» του Τσίπρα, να «ισορροπεί» ως πρωθυπουργός μιας Αριστεράς που μπορεί να κυβερνάει, υπό τις δεδομένες συνθήκες. Στην αρχή το επιχείρησε με την «υπόσχεση του ονείρου» κι αφού μεσολάβησε ο θρίαμβος του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, έφτασε στη γνωστή «17ωρη διαπραγμάτευση» του περασμένου Ιουλίου που κατέληξε στο «τρίτο μνημόνιο». Η στρατηγική της «υπόσχεσης του ονείρου» ηττήθηκε έξω αλλά νίκησε μέσα.

Ο Τσίπρας ξεφορτώθηκε δύο επικίνδυνους πολιτικούς αντιπάλους του, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, καθώς και όλη την «αριστερή πτέρυγα» του κόμματός του μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Και λίγο αργότερα ο Τσίπρας παραιτήθηκε, έκανε εκλογές και αυτή η «δεύτερη φορά Αριστερά» δεν είναι ίδια με την πρώτη. Η υπόσχεσή της αυτή τη φορά υπήρξε πιο… ρεαλιστική. Υποσχέθηκε μια αξιοπρεπή διαχείριση της ήττας με τους έξω και δημιουργία κάτι νέου μέσα.

Πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις , εις εκ των βασικών εμπνευστών αυτού του αφηγήματος, του «παράλληλου προγράμματος», εκφραστής της κίνησης των 53 και εν δυνάμει «πονοκέφαλος» του Τσίπρα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης «οδηγήθηκε» με συνοπτικές διαδικασίες στην έξοδο από την πολιτική.

Καθόλου παράξενο που το διάστημα που ακολούθησε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν δικαιώνει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, την υπόσχεση του νέου. Τίποτα ακόμη στον ορίζοντα που να μοιάζει σαν κάτι νέο. Η κατάσταση στην αγορά τραγική. Η κοινωνία στη γωνία, απογοητευμένη. Ίδιες διαχειριστικές λογικές, όχι μόνο στα προαπαιτούμενα του μνημονίου αλλά και συνολικά στον τρόπο διακυβέρνησης. Η ίδια «αγωνία» για το στήσιμο «συστήματος εξουσίας» αλλά κανένα διαφορετικό «ύφος και ήθος» στην άσκησή της, που θα μπορούσε να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεων και για το χτίσιμο της συλλογικής εμπιστοσύνης που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα σε ένα περιβάλλον κατακλυσμιαίων αλλαγών. Η κρίση δυστυχώς συνεχίζει ακάθεκτη και εν πολλοίς αυτοτροφοδοτούμενη, εξαιτίας της έλλειψης ενός συλλογικού σχεδίου πλεύσης, το οποίο θα κέρδιζε πραγματικά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Οι δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την απαισιοδοξία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, οι αρνητικές γνώμες για το κυβερνητικό έργο και η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα εκλογικά ποσοστά του είναι ένα πρώτο ηχηρό καμπανάκι για τον Τσίπρα. Η λογική «κάντο όπως το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα» δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Και μπορεί το γραφείο του Σπίρτζη να είναι γεμάτο από φωτογραφίες του Άρη Βελουχιώτη αλλά αυτό δεν είναι παρά η επανάληψη της τραγωδίας της «Αλλαγής» των 80’s σε σύγχρονη εκδοχή “stand-up comedy”…

Αν αυτή είναι η μόνη εκδοχή κυβερνώσας Αριστεράς που μπορεί να σκεφτεί ο Τσίπρας τότε είναι χαμένος από χέρι. Η σοσιαλδημοκρατία της «διαχείρισης των συμβόλων» έχει εξαντλήσει τον ιστορικό της ρόλο από τη στιγμή που εξαντλήθηκαν τα δάνεια με τα οποία «έχτιζε» τους «στρατούς» που είχε ανάγκη για τη διατήρηση της εξουσίας. Την ώρα της πληρωμής των δανεικών, είναι προφανές πως δεν είναι έξυπνο να ζητάς επιστροφή στη συνταγή που δημιούργησε το πρόβλημα, ακόμη κι αν αυτή τη φορά οι ημέτεροι «μη προνομιούχοι» βολεύονται και με … ψίχουλα.

Η δυσκολία απόδοσης θετικού κυβερνητικού έργου αρχίζει ήδη να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ηγεμονίας του Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. H εύηχη και ευπροσάρμοστη ρητορική δεν είναι πλέον αρκετή, όταν η κοινωνία για ακόμη μια φορά παρατηρεί το γεγονός πως οπουδήποτε συγκεντρώνεται η εξουσία, τότε τα ιδιαίτερα συμφέροντα του «ηγεμόνα» υποστηρίζονται από τη διακυβέρνησή του περισσότερο σθεναρά απ’ ό,τι το κοινό συμφέρον της χώρας. Αλήθεια παλιά όσο κι ο κόσμος.

Ο Τσίπρας έχει μια οριακή δυνατότητα διάσωσης της αριστερής του τιμής. Να καταφέρει να επιλύσει ένα κατ’ ουσία πολιτικό πρόβλημα: Την απελευθέρωση της χώρας από τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής στις οποίες υποχρεώνεται ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της και κυρίως της νεολαίας της.

Η λύση δεν είναι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η λύση είναι πάντα προς τα πάνω. Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο Τσίπρας να αφυπνίσει την πραγματική δημιουργική δύναμη της χώρας, η οποία συντίθεται από τη γεωγραφία της, το ιστορικο – πολιτισμικό απόθεμά της, τα συγκριτικά παραγωγικά πλεονεκτήματά της και το ανθρώπινο δυναμικό της. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Τσίπρας να βρει και την ομάδα των ανθρώπων που μπορεί να πάρει στην πλάτη της ένα τέτοιο στοίχημα και να το κερδίσει, με δεδομένο πως η κυβερνητική σύνθεση ως έχει είναι «μετρίως μέτρια και πάντα μετρημένη», δηλαδή πολύ κατώτερη των προκλήσεων.

Πολιτικό μάνατζμεντ στις σημερινές συνθήκες σημαίνει ομάδα ανθρώπων που δεν θα καταθέτει διαπιστευτήρια δουλικότητας ή κομματικά ένσημα, ούτε θα θεωρεί αυτονόητες τις «φιλικές εξυπηρετήσεις» και τη διαχείριση του κράτους με όρους «φαμίλιας». Αντίθετα, θα πρέπει να συνεισφέρει με την ευρύτητα της αντίληψής της για το σύγχρονο παγκόσμιο σύστημα, την επιστημονική της ακεραιότητα και τις ικανότητές της να μετατρέπει καλές ιδέες σε πράξεις. Ταυτόχρονα δε, θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση συνεργατική σχέση με τη μόνη αληθινά επαναστατική πρωτοπορία της εποχής μας, την Τεχνολογία.

Αν δεν ηττηθεί «η συνομωσία των μέτριων» – που καταδυναστεύει τη χώρα για δεκαετίες μέσω του κομματικού συστήματος – από την Αριστερά που θέλει να εκπροσωπεί το μέλλον και το νέο, τότε από ποιον πρέπει να περιμένουμε να ηττηθεί; Από τη «συντήρηση»;

Η χρονιά του Τσίπρα τελειώνει ημερολογιακά. Μένει να διαπιστωθεί αν τελειώνει κι ο πολιτικός χρόνος του. Αν δεν καταφέρει ο Τσίπρας να «ξυπνήσει» πολύ γρήγορα αυτή τη δημιουργική δύναμη, τότε την επόμενη φορά που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει έναντι των δανειστών το επιχείρημα «μετά από μένα το χάος», ενδέχεται να εκπλαγεί εισπράττοντας την απάντηση « Α … όχι! Τώρα υπάρχει ο Κυριάκος!». Οπότε αυτομάτως θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση των προκατόχων του που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Μαξίμου πριν προλάβουν να φτάσουν στην πηγή και να πιουν νερό. Κι ας είχαν κάνει πολλά από τα δύσκολα κομμάτια της διαδρομής…










tromaktiko

Οι 8 ρυθμίσεις που έχουν μειώσει ΗΔΗ κατά 25% τις κύριες συντάξεις!



Τις οκτώ ρυθμίσεις, που έχουν ήδη ψηφιστεί σε εφαρμογή του... τρίτου Μνημονίου (ν.4336/2015) και πλήττουν μόνο τις κύριες συντάξεις (κυρίως τις κατώτατες κύριες συντάξεις), «οδηγώντας σε βίαιη φτωχοποίηση 700.000 χαμηλο-συνταξιούχους που παίρνουν ή θα πάρουν κύρια σύνταξη κάτω των 800 €!!», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, αποκαλύπτει η ανεξάρτητη Επιστημονική Ομάδα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, αμφισβητώντας τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, πως από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του νέου Ασφαλιστικού, δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις.

"Kατά 25% έχουν μειωθεί, ήδη, οι κατώτατες κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων!"

Αναλυτικά,

1) Μείωση της κατώτατης κύριας σύνταξης από 486 € σε 392 € 

Το μέτρο αυτό ήδη εφαρμόζεται αναδρομικά από 1-1-2015 και αφορά όλους τους νέους συνταξιούχους κύριας σύνταξης, που η συνταξιοδότησή τους ξεκίνησε από την ανωτέρω ημερομηνία. 

Η μείωση έγινε με τη γνωστή «εγκύκλιο Χαϊκάλη» σε εφαρμογή του σκληρότερου σε ισχύ ασφαλιστικού νόμου στην Ευρώπη σήμερα, του άρθρου 3 παρ. 3 του ν. 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), βάσει του οποίου προβλέφθηκε (ήδη από το 2010!) ότι από 1-1-2015 η κατώτατη κύρια σύνταξη θα ισούται με 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του έτους 2015. 

Αφού, με την υπ’αριθ. 6/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μειώθηκε μονομερώς το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, η μειωμένη κατώτατη κύρια σύνταξη από 1-1-2015 ανέρχεται σε 392,70 € (26,18 € Χ 15 ημερομίσθια = 392,70 €). 

Η μείωση της κατώτατης κύριας σύνταξης από 486 € σε 293 €, που αφορά όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν και συνταξιοδοτούνται από 1-1-2015 και μετά, σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (ν. 3863/2010), εφαρμόζεται σε όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). 

2) Κατάργηση του προνοιακού τμήματος της κατώτατης κύριας σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους πριν το 67ο έτος της ηλικίας 

Με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015, άρθρο 2 παρ.Ε.2, περ.1α) προβλέπεται ότι όσοι συνταξιοδοτούνται, από 1-7-2015 και εφεξής, λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, λαμβάνουν ΜΟΝΟ το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων («οργανικό ποσό»). 

Εάν το προκύπτον οργανικό ποσό της κύριας σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό αυτό ποσό σύνταξης. 

Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11 παρ. 3 του ν. 3863/2010 (αύξηση ορίου συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού), καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης (οργανικό + προνοιακό τμήμα). 

Το μέτρο αυτό πλήττει τους δικαιούχους της κατώτατης κύριας σύνταξης, όσους συνταξιοδοτούνται με περιορισμένο χρόνο ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές, οι οποίοι είναι αυτοί που παίρνουν τα κατώτατα ποσά. 

Σημείωση: Το μέτρο αφορά στην κατάργηση των κατώτατων ορίων στις περιπτώσεις της συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, γιατί στις περιπτώσεις αναπηρίας και θανάτου τα κατώτατα όρια διατηρούνται και πριν την ηλικία των 67 ετών. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Μια γυναίκα με 20 χρόνια ασφάλισης, μπορούσε να λάβει σύνταξη 550 €. Με την εφαρμογή τώρα πλέον του οργανικού ποσού και τη μη χορήγηση των κατώτατων ορίων (αναδρομικά από 1-7-2015) και επειδή είναι μειωμένη η σύνταξη, το ποσό που θα παίρνει είναι κάτω από τα 300 €, ήτοι 250-260 €!! Δηλαδή θα λαμβάνει περίπου τη μισή σύνταξη μέχρι να γίνει 67 χρονών! 

3) Αύξηση της εισφοράς περίθαλψης στις κύριες (παλιές και νέες) συντάξεις από 4% σε 6% (και επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές) 

Με τις διατάξεις του ν. 4334/2015 (άρθρο 1, παρ.31, ΦΕΚ Α 80) και της ενσωματωμένης εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αυξάνεται από 1-7-2015 η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις των Ασφαλιστικών Οργανισμών και του Δημοσίου, από 4% σε 6%. 

Σύμφωνα άλλωστε με την υπ’ αριθ. πρωτ. Φ.80000/οικ.35773/1207/ 5.8.2015 σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑΚΑ «η αυξημένη εισφορά υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, σύμφωνα με την ΜΠΔΣ/10362/1961/23-4-2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου αυτού, η οποία συνεχίζει να ισχύει». 

Στην Επικουρική Ασφάλιση θεσπίζεται «εισφορά υγειονομικής περίθαλψης» σε ποσοστό 6%, με παρακράτηση αυτής από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, ήτοι αναδρομικά από 1-7-2015! 

Η αναδρομική περικοπή (για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2015) διενεργείται από τον Οκτώβριο 2015 και για τρεις μήνες, σε ισόποσες δόσεις. 

Η εισφορά αυτή στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΕΤΕΑ, εφαρμόζεται στο σύνολο των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης, ανεξάρτητα από τον αριθμό συντάξεων. 

4) Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων κατώτατης κύριας σύνταξης. Καθολική κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019 

Η προβλεπόμενη στο τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015) σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 (και ειδικά η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά μεγαλύτερα εισοδήματα μέχρι τον Μάρτιο του 2016), συνεπάγεται επιπλέον μείωση 193 € κατά μέσο όρο μηνιαίως για τις κατώτατες κύριες συντάξεις και θα οδηγήσει στην περαιτέρω φτωχοποίηση όλων των δικαιούχων των παραπάνω παροχών, αφού αυτές είναι τα βασικά οικονομικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση μεγάλου μέρους της φτώχειας των χαμηλοσυνταξιούχων και των ηλικιωμένων στην Ελλάδα. 

Το μέτρο αυτό, σε πρώτη φάση, αφορά 60.000 δικαιούχους για το 2016 και μέχρι το 2019 θα πληγούν άλλοι 300.000 συνταξιούχοι! 

5) Πάγωμα της νέας κατώτατης κύριας σύνταξης (392 €) στη σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021 

Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015, άρθρο 2, περ. 3, υποπαρ.Ε2) και αφορά στο πάγωμα 510.000 περίπου συντάξεων του ΙΚΑ! 

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την αφαίρεση του προνοιακού τμήματος από την κατώτατη κύρια σύνταξη για όλους και όλες κάτω των 67 ετών, θα επιταχύνει τη «βουλγαροποίηση» όλων των συνταξιοδοτικών και άλλων κοινωνικών παροχών μέχρι τα τέλη του 2021, σύμφωνα άλλωστε και με τις προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου (ν. 4046/2012 σελ. 713), όπως επισημαίνει η ΥΝ.ΥΠ.Ε.Ε.Κ. 

Σημειώνεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν ήδη χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (-9,2% από τον πληθωρισμό και -14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων). 

6) Κατάργηση χορήγησης της κατώτατης κύριας σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες 

Με τις διατάξεις του ν. 4337/2015 (άρθρο 21 παρ. 3) καταργήθηκε το άρθρο 31 του ν. 4331/2015 («νόμος Στρατούλη»). Καταργήθηκε, δηλαδή, η επαναθέσπιση της σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα, που αφορούσε 30.000 χαμηλοσυνταξιούχους και προέβλεπε τη σταδιακή επαναχορήγηση της κατώτατης κύριας σύνταξης, ήτοι ποσού σύνταξης 260 € αρχικά και έπειτα 360 € (ή 384 € σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης). 

7) Επιπλέον μείωση 10% («extra penalty») σε όλους και όλες που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες κύριες συντάξεις λόγω ορίου ηλικίας 

Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε με τον ν.4336/2015 (άρθρο 2 περ. 3, υποπαρ.Ε3). 

Με υπουργική απόφαση καθορίζεται ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η επιπλέον «ποινή» («πέναλτι») του 10%, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος. 

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι το επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% θα υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει ΜΕΤΑ από τις μειώσεις που ήδη προβλέπονται από τον ν. 3655/2008 (δηλ. μείωση 6% για κάθε έτος πρόωρης φυγής) και θα επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου (κατά περίπτωση) νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης (σύμφωνα με τους πίνακες 1 και 2). 

Στο άρθρο 2 της σχετικής υπουργικής απόφασης Φ11321/οικ.47523/1570-23-10-2015 αναφέρεται ότι:

«Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος το επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά την προβλεπόμενη στο άρθρο 145 παρ. 3 του ν.3655/2008 (ΦΕΚ 58, Α΄) μείωση και επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τους ανωτέρω Πίνακες 1 και 2.». 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ασφαλισμένη με 700 € πλήρη σύνταξη και 20 έτη ασφάλισης, αν επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 57 ετών αντί των 62, θα λάβει 420 € κύρια σύνταξη ΜΟΝΟ, μειωμένη δηλ. κατά 40% ως εξής: Μείωση 30% (5 έτη Χ 6%) και μείωση 10% («extra penalty»)! 

8) Μείωση κατά 1% όλων των νέων κύριων συντάξεων μετά την 1-1-2016 

Η επόμενη μείωση για τους συνταξιούχους έρχεται από το παρελθόν και το έτος 2002. 

Πρόκειται για διάταξη του «νόμου Ρέππα» (άρθρο 1 του ν. 3029/2002) που εφαρμόζεται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από το 2008, κατεβάζοντας κατά 1% ετησίως το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης. 

Η διάταξη αφορά όσους αποχωρούν από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες.

Η αναπλήρωση της σύνταξης αυτών των περιπτώσεων βρίσκεται σήμερα (2015) στο 72% και πρέπει έως το 2017 να κατεβεί στο 70%, κάτι το οποίο θα γίνει αυτόματα από 1-1-2017. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2016 από τη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ ή από την Εθνική Τράπεζα, θα πάρει σύνταξη που θα υπολογιστεί με τρεις τρόπους: 

α) για τον χρόνο ασφάλισης ως το 2007 με ποσοστό αναπλήρωσης 80%, 

β) για τα χρόνια από το 2008 ως το 2010 με ποσοστό 71% και 

γ) για τα έτη 2011 και μετά, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και με ιδιαίτερα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης κατ’απαίτηση των δανειστών, που θα κυμαίνονται στο 50-55%.






tromaktiko

Οι Εξελίξεις (Γεωπολιτικά Σημαντικές) Τρέχουν… Ανάβουν Μηχανές Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος


ΤΡΙΜΕΡΗΣ
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΤΙΑ…
Βασικός στόχος της συνόδου κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου, είναι η έναρξη υλοποίησης των σχεδιασμών και των όσων αποφασίσθηκαν μέχρι σήμερα.
Αθήνα και Λευκωσία ευνοούν όπως η συνεργασία με το Ισραήλ προχωρήσει όπως και η τριμερής με την Αίγυπτο, που αρχίζει να κάνει ήδη πρακτικά βήματα εφαρμογής.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου, που για πρώτη φορά γίνεται σε αυτό το επίπεδο, θα είναι τα ενεργειακά αλλά και η διαμόρφωση κοινών δράσεων και συνεργασιών.
Για το θέμα της ενέργειας είναι σαφές πως υπάρχει και πίεση από τις εταιρείες, που προδήλως δεν ευνοούν την όποια άλλη καθυστέρηση. Είναι επίσης σαφές πως οι τρεις χώρες θα επιδιώξουν το συντομότερο να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε τριμερές αλλά και σε διμερές επίπεδο, ώστε να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί.
Η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, αλλά και η παρουσία νωρίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, συνιστούν τους δυο πρώτους μεγάλους σταθμούς των διεργασιών στο πεδίο των ενεργειακών αλλά και του Κυπριακού το 2016.
Η τριμερής σύνοδος πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο κορυφής και έχει ως στόχο, όπως πληροφορούμαστε, να προχωρήσει με πρακτικά βήματα πλέον στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων αλλά και εξαγγελιών και να αντιμετωπίσει όλες τις εκκρεμότητες. Είναι σαφές πως προτεραιότητα παραμένει το θέμα της ενέργειας, ένα κεφάλαιο για το οποίο πιέζουν και οι εταιρείες.
Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, «όποιος χάσει το τρένο που ξεκινά, δεν θα έχει την ευκαιρία να φθάσει ποτέ στο τέρμα». Εννοώντας προφανώς πως οι διαδικασίες δεν μπορούν να περιμένουν. Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να προχωρήσει η συνεργασία όπως πλέον γίνεται και με την τριμερή της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Θα προηγηθούν χωριστές διμερείς συναντήσεις των αρχηγών των τριών κρατών (των Τσίπρα και Νετανιάχου θα γίνει στο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα), όπου αναμένεται να ξεκαθαριστούν μια σειρά από θέματα. Είναι σαφές πως η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των πρόσφατων κινήσεων επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία και παρόλο που έχουν δοθεί από πλευράς του Τελ Αβίβ διαβεβαιώσεις ότι αυτές οι κινήσεις δεν επηρεάζουν τους κοινούς σχεδιασμούς, ωστόσο, αυτό θα επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί στην πορεία.
Οι συζητήσεις, πάντως, Άγκυρας και Τελ Αβίβ δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, καθώς ήδη διαπιστώνονται δυσκολίες. Ενόψει, λοιπόν, της συνάντησης με το Ισραήλ, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θέλουν το συντομότερο να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε τριμερές αλλά και σε διμερές επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της συνεργασίας, που είναι η υλοποίηση των αποφάσεων και των μέχρι σήμερα σχεδιασμών που έχουν συμφωνηθεί.
Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι σαφές πως κινούνται παράλληλα και με τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, που προχωρά πιο γρήγορα και σταθερά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα προετοιμάζεται το έδαφος για συμμετοχή και της Ιορδανίας στην τριμερή με την Αίγυπτο, ενώ με βάση τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπλοκή τους στις συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής. Τούτο αποκάλυψε στον «Φιλελεύθερο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες.
Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ενισχύει τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στην περιοχή και κυρίως στο πεδίο της ενέργειας, αλλά την ίδια ώρα την αναβαθμίζει και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα μπορέσει να διαδραματίσει ένα ρόλο γέφυρας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.






hellasforce

ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΤΟΥ Ο… ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ


ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”
Το πολιτικό τέλος του Πάνου Καμμένου
Έρχεται με την λήξη της παρούσας Βουλής. Αυτός ο πολιτικός σαλτιμπάγκος δίνει τον “υπέρ πάντων αγώνα” ώστε να παρατείνει τη διάρκεια της παρούσας κυβέρνησης. Καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για να δώσει την ελάχιστη αναβολή στο πολιτικό του τέλος. Καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για να επιβιώσει πολιτικά, ακόμη και με την μεταπήδησή του σε κάποιο άλλο κόμμα – ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. – όπως οι “κακές γλώσσες” διαδίδουν για τις σκέψεις που κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να μειώσει τις ήδη τεράστιες απώλειες του πολιτικού του διαμετρήματος. Τα δείγματα αυταρχισμού του άλλωστε, έχουν φτάσει σε επικίνδυνο βαθμό τόσο για το εσωτερικό του κόμματός του, όσο και για την εικόνα που εξάγει για το προσωπικό του “αφήγημα” ως προς την αντίληψη και την εφαρμογή της Δημοκρατίας. Βέβαια, ο Πάνος Καμμένος ζει τον προσωπικό του μύθο από την καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Και έχει τεράστιες ευθύνες για τα διαπραττόμενα εγκλήματα κατά του Έθνους των Ελλήνων. Ο “Εφιάλτης” της δεξιάς, αφού πρώτα ακύρωσε τον ίδιο του τον εαυτό ποδοπατώντας την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του με όλες τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του για ανυποχώρητη στάση στις “κόκκινες γραμμές”, στη συνέχεια εκ του ασφαλούς “παίζει” το παιχνίδι της Εξουσίας. Το παίζει επαναστάτης και δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μετανάστες, αφού πρώτα εξασφάλισε πως θα υπάρξει στη Βουλή πλειοψηφία από άλλους καλοθελητές του Συστήματος και έτσι δεν θα κινδυνεύσει με πτώση η Κυβέρνηση. Αφήνει ελεύθερους κατά συνείδηση τους βο(υ)λευτές του να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που αφορά στη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών. Αφού πρώτα εξασφάλισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε την πλειοψηφία στη Βουλή, με τη σύμφωνη γνώμη επί του νομοσχεδίου, του ΠΑΣΟΚ, του “Ποταμιού” και της “Ένωσης Κεντρώων”.
Ο πονηρός Πανούλης
Όμως, είναι πολύ πονηρός ο Πανούλης με τα κολλαριστά πουκάμισα και τα χρυσά μανικετόκουμπα. Προσπαθεί να πάρει παράταση του πολιτικού θανάτου του, διά μέσω της καταγεγραμμένης απουσίας των στελεχών του κόμματός του από τα ΜΜΕ. Αποσκοπώντας στην αποσύνδεση των ΑΝ.ΕΛ. από τα μνημονιακά πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξαφάνιση αυτή των ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι έχουν γίνει “αόρατοι” (αλλά σταθεροί ψηφοφόροι των μνημονιακών – κατοχικών μέτρων) στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, είναι και ένα σαφές μήνυμα του επερχόμενου πολιτικού θανάτου τους. Και μπορεί σήμερα να κρύβονται από τις ευθύνες τους ή από τους πολίτες. Μπορεί να κυκλοφορούν “φυλασσόμενοι” επειδή φοβούνται τον λαό που εξαπάτησαν στο όνομα της Πατρίδας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα μπορέσουν να “κρυφτούν” όταν θα μείνουν εκτός Εξουσίας. Απλά γιατί είναι ολοσχερώς γυμνοί. Από την άλλη μεριά ο πονηρός Πανούλης, υπερπροβάλει τον εαυτό του, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ή παρασημοφορώντας άνδρες του στρατεύματος, ή περιφερόμενος σε όλα τα ακριτικά νησιά μας με την ένδοξη στολή παραλλαγής των κομάντων μας. Σε μια τελευταία προσπάθεια μεταστροφής της κοινής γνώμης. Που τον έχει ήδη εξοβελίσει στο πυρ το εξώτερο…
Κουίκ και Σγουρίδης
Ωστόσο, αυτός ο “επαναστάτης” εκ του ασφαλούς ή άλλως “επαναστάτης της μπύρας”, φρόντισε και τακτοποίησε όλους εκείνους τους “μυστήριους” πολιτικούς παίχτες του Συστήματος, με τους οποίους συμπορεύθηκε και οι οποίοι εξακολουθούν να στηρίζουν τις δόλιες πολιτικές του, απολαμβάνοντας φυσικά και εκείνοι τα “αγαθά της Εξουσίας”. Όταν η Πατρίδα και ο λαός της χάνεται. Και ομιλώ βεβαίως, για τον διορισμένο Υφυπουργό Επικρατείας (παρά τω Πρωθυπουργώ) για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Σπένσερ Νικόλαο Κουίκ. Όπως επίσης για τον Υφυπουργό Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη. Μια υπουργοποίηση που προήλθε από παρθενογένεση εκ του πονηρού. Γιατί, προήλθε μετά από έντονο και ύποπτο παρασκήνιο. Αφού αρχικά, η υπουργική θέση μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, είχε δοθεί στον Βουλευτή της Β΄ εκλογικής περιφέρειας του Πειραιά, Δημήτρη Καμμένο. Ενός ανθρώπου που βοήθησε σημαντικά τον Πάνο Καμμένο ώστε να αναρριχηθεί στην Εξουσία. Όμως, προφανώς ο Δημήτρης Καμμένος ήταν επικίνδυνος για το Σύστημα Εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έπρεπε να “φαγωθεί” με εύσχημο τρόπο. Έτσι, αφού πρώτα ορκίσθηκε Υπουργός, την επομένη τον “καθάρισαν” σαν αυγό, ενθυμούμενοι ξαφνικά και προωθώντας σε όλα τα Συστημικά ΜΜΕ τα προ μηνών, τάχατες ξενοφοβικά και ρατσιστικά τουϊταρίσματα του. Έτσι, από την πίσω πόρτα, ο Παναγιώτης Σγουρίδης ανέλαβε το Υπουργείο. Παιχνίδια Εξουσίας γαρ…
Χριστίνα Τρεμόντι
Άλλωστε, ο πονηρός Πανούλης τόσα χρόνια βο(υ)λευτής της Νέας Δημοκρατίας, έμαθε πολύ καλά να παίζει παιχνίδια Εξουσίας, κοροϊδεύοντας και παραπλανώντας τον ελληνικό λαό. Όπως, πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, καθώς ήταν πολλοί εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν με την τοποθέτηση της 25χρονης Ελληνο-αμερικανίδας ακτιβίστριας Χριστίνας Τρεμόντι, κατόχου Bachelor του Πανεπιστημίου του Γέιλ, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου των ΑΝΕΛ. Η οποία το 2014 απόλαυσε της δόξης που της απένειμε η αμερικάνικη πρεσβεία, όταν την συμπεριέλαβε στους 23 Έλληνες και Ελληνο-αμερικανούς που “έκαναν το ελληνικό όνειρο να ανθίσει”… Γι΄ αυτό, ίσως, ο Πάνος Καμμένος κατά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματός του, της έπλεξε το εγκώμιο για την ενασχόλησή της στην καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της σελίδας της στο διαδίκτυο… Όμως, σήμερα λύνονται όλες οι “περίεργες” σκέψεις μας γι΄ αυτήν την τοποθέτηση, αφού όπως μαθαίνουμε – σύμφωνα με πληροφορίες μας – η εν λόγω κυρία Τρεμόντι, διορίσθηκε από τον Πάνο Καμμένο στο πολιτικό του γραφείο στο ΥΕΘΑ. Εάν πράγματι συμβαίνει αυτό, διερωτόμαστε, με βάση ποια προσόντα έγινε αυτή η τοποθέτηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Μήπως η μικρά Ελληνο-αμερικανίδα διαθέτει ειδικές γνώσεις στα αμυντικά ζητήματα που αφορούν την Πατρίδα μας; Ή μήπως, γνωρίζει τις στρατηγικές ισορροπίες που διέπουν την περιοχή της εγγύς Ανατολής; Τμήμα της οποίας αποτελεί και η Ελλάδα. Παιχνίδια Εξουσίας γαρ…
Επίλογος
Είναι πασίγνωστο πως η χώρα διέρχεται παρατεταμένη περίοδο κοινωνικής και ηθικής παρακμής που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής δράσης. Έτσι, σε μια τέτοια περίοδο εκβαρβαρισμού των Αξιών, είμαστε λίγοι πλέον εκείνοι που προσπαθούμε να υπερασπισθούμε την Πατρίδα, από τέτοια επικίνδυνα πολιτικά φαινόμενα Εξουσίας…





hellasforce