Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΒΟΜΒΑ από Spiegel! ‘’Η κυβέρνηση εκκενώνει άμεσα την Ειδομένη’’

eidom



Το γερμανικό περιοδικό σε δημοσίευμα του αναφέρει πως η ελληνική πλευρά σκοπεύει να μεταφέρει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται τώρα στην Ειδομένη στα νέα κέντρα κράτησης που δημιουργούνται!
‘’Η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή.’’ αναφέρουν οι Γερμανοί.
‘’Στην Ειδομένη ζουν σήμερα περίπου 13.000 πρόσφυγες υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Και επειδή οι εικόνες από την περιοχή κάνουν σχεδόν καθημερινά το γύρο το κόσμου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, προφανώς, να παρέμβει.’’
Η Deutsche Welle μεταφέρει και δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτσηυ, εκπρόσωπου συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που λέει ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας. Όπως δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα. Η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».






voice news

ΕΚΤΑΚΤΟ! Ανακοίνωση της αστυνομίας! Να μην κυκλοφορούν οι γυναίκες λόγω μεταναστών…

police



Η σουηδική αστυνομία προέτρεψε τις γυναίκες να μην βγαίνουν αργά την νύχτα μετά από σεξουαλικές επιθέσεις που σημειώθηκαν…
Συγκεκρίμενα στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας, στην περιοχή Ostersund υπήρξαν ξαφνικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετές καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εις βάρος γυναικών από άτομα με εμφανή ξένη προφορά…
Μετά από αυτό οι αστυνομικές αρχές της χώρας προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου ανακοίνωση συμβουλεύοντας τις γυναίκες να μην κυκλοφορούν μόνες τις νύχτες!
Για την Σουηδία, μια χώρα από τις πρώτες στην Ευρώπη που έχει στηρίξει την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών μια τέτοια προειδοποίηση προς τον γυναικείο πληθυσμό χαρακτηρίζεται πρωτοφανής. Στην χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, μόνο μέσα στο περασμένο έτος, έφθασαν 163.000 μετανάστες και πρόσφυγες, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων της.






voice news

Αυτός είναι ο αντι-Πούτιν των ΗΠΑ…

putina


Ο ηγέτης της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τις κινήσεις του έχει επιβληθεί στον στρατηγικό τομέα με το θέμα της Συρίας και πολλοί δυτικοί επιθυμούν να τον αποκαθηλώσουν…
Αυτήν την φορά ήταν η σειρά του διοικητή του CENTCOM και στρατηγού Llyod Austin, να δείξει την αντιπουτινική του διάθεση. Σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, επιτέθηκε φραστικά στον Πρόεδρο της Ρωσίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι βοηθώντας τους Κούρδους προσφέρουν ουσιαστικά στήριγμα στην εξουσία του Άσαντ.
Με λίγα λόγια ο στρατηγός Llyod Austin πιστεύει πως κακώς οι Κούρδοι της Συρίας, συνεργαζόμενοι με τους Ρώσους, μάχονται κατά της συριακής αντιπολίτευσης αφού αυτή είναι υπέρ του συριακού λαού! Συνεπώς είναι στρατηγικό λάθος να συνεργάζονται οι Αμερικανοί με τους Κούρδους...







voice news

Είδηση ΒΟΜΒΑ στα θεμέλια του συστήματος! ΑΙΣΧΟΣ…

vomva


Η υπόθεση της SIEMENS πάει για κουκούλωμα…
Ο αντιεισαγγελέας Εφετών Στυλιανός Κωσταρέλος στο Δικαστικό Συμβούλιο φέρεται να πρότεινε την απαλλαγή του Χριστοφοράκου και για το αδίκημα της απάτης και για την δωροδοκία…
Ο αντιεισαγγελέας βασίζει το σκεπτικό του στο ότι ο Χριστοφοράκος δεν έδινε μίζες στους κρατικούς υπαλλήλους αλλά δωρεές!
Τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φούσκωσαν από δωρεές λοιπόν...
Με βάση αυτήν την θεωρία ζητείται να αρθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος του Μ. Χριστοφοράκου όταν δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί για την υπόθεση στον τέταρτο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος. 
Ο εισαγγελέας Κωσταρέλος αναφέρει: «H δωρεά χρημάτων σε πολιτικά κόμματα σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί την αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας». 
«Δεν στοιχειοθετείται και η αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα, είτε με τη διακίνηση χρηματικών ποσών μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, είτε με την κτήση περιουσιακών στοιχείων με αυτά και σκοπό να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων που προήλθαν από τις άνω αξιόποινες πράξεις….».







voice news

Έτσι τελειώνουν την Αλβανία και τα Σκόπια…

maced


Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ζήτησε να επιβληθεί οικονομικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων και της Αλβανίας
‘’Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τρόπους προκειμένου οι Σκοπιανοί και οι Αλβανοί να ανοίξουν για τους πρόσφυγες τα σύνορά τους τα οποία έχουν κλείσει παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο όπως έχει ήδη επισημάνει με δηλώσεις του o Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν κι Μούν’’ δήλωσε ο Μαριάς.
‘’Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποδεχτεί την «ασφυξία» που επιβάλλουν τα τσιράκια των αυστριακών στα βαλκάνια και για το λόγο αυτό η επιβολή οικονομικού εμπάργκο σε Σκόπια και Αλβανία αποτελεί την αναγκαία πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να μην μετατραπεί η πατρίδα μας σε ένα απέραντο προσφυγικό Νταχάου με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες οι οποίοι δεν επιθυμούν καν να μείνουν στην Ελλάδα αλλά θέλουν να πάνε στη Γερμανία.’’ συνέχισε ο Ευρωβουλευτής.
Η οικονομία των Σκοπίων αλλά και της Αλβανίας είπε ο Νότης Μαριάς εξαρτώνται από την Ελλάδα και οι Σκοπιανοί αν θέλουν να προμηθευτούν πετρέλαιο για την οικονομία τους καλό θα είναι πλέον να το αναζητήσουν από την Αυστρία, την πολιτική της οποίας προωθούν τα Βαλκάνια.







voice news

Το Παραδέχθηκε ο Φερχόφσταντ: «Δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία»


ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ
Πιο επιθετικός απέναντι στο ενδεχόμενο συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση εμφανίστηκε την Τετάρτη ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ, σημειώνοντας στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία».
Αναλύοντας τη συμφωνία, ο κ. Φερχόφσταντ τόνισε πως πρόκειται για μια προβληματική συμφωνία γιατί μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης:
Με βάση την ανταλλαγή «έναν προς έναν», (δηλαδή την επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω), η Ευρώπη μπλοκάρει την συλλογική είσοδο των Σύρων και άλλων ατόμων στην ΕΕ, για τα οποία τελικά θα αποφασίζει η Τουρκία.
«Προφανώς οι Αφγανοί ή οι Κούρδοι, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα», σημείωσε.
Ένα δεύτερο δεδομένο που επεσήμανε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και για το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση, είναι ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ορισμένα πρωτόκολλα της Σύμβασης της Γενεύης.
«Τελικά δεν δίνει πολιτικό άσυλο στους Σύρους, δίνει μόνο σε πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης» ανέφερε.
Επίσης, η Τουρκία δεν παρέχει άσυλο σε θύματα εσωτερικών συρράξεων, όπως στην νοτιοανατολική Τουρκία. «Είναι επομένως προβληματικό να αναθέτουμε σε μια χώρα που δεν έχει δεχθεί πλήρως τα πρωτόκολλα της Γενεύης, να κάνει τη δουλειά στη θέση μας» δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων.
«Είναι πάρα πολύ προβληματική αυτή η συμφωνία» επανέλαβε, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του ότι με τον τρόπο αυτό θα παταχθούν οι διακινητές, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της συμφωνίας.
«Είναι σκληρή η αλήθεια» δήλωσε η Μαρίν Λεπέν επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας των «Εθνών και των Ελευθεριών».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν επιβλήθηκε στην αδύναμη ΕΕ που όπως την έχω ονομάσει, είναι η μεγάλη «μαλακή μέδουσα». Του δώσαμε 3 δισ. χωρίς αποτέλεσμα, τώρα ζητάει 6 δισ. ευρώ. Σας εξαπατά ο Ερντογάν και σας εκβιάζει απαιτώντας την κατάργηση των προξενικών θεωρήσεων. Ο Ερντογάν αγνοεί τα ηθικά σας μαθήματα γιατί με τις ανεύθυνες επιλογές σας τον έχετε κάνει υπερ- ισχυρό», είπε με ένταση η κ. Λεπέν, απευθυνόμενη στους συναδέλφους της.
Η κ. Λεπέν αναφέρθηκε στη συνέχεια, στην εφημερίδα Ζαμάν, στο βομβαρδισμό των Κούρδων από την Τουρκία, παρ’ ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισλαμικού κράτους, και ενώ η ίδια η Τουρκία -όπως είπε- συμμετέχει στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.
«Αυτή τη χώρα θέλετε να εντάξετε στην Ευρώπη;» κατέληξε η Μ. Λεπέν.





hellasforce

Καταδικασμένος για κλοπή συναδέλφων του σε στρατιωτική σχολή, επίδοξος «σωτήρας» τους σήμερα!


keimeno1
Σε ποια χώρα του κόσμου ένας σπουδαστής στρατιωτικής σχολής κατηγορείται μαζί με συνάδελφό του για κλοπή των χρημάτων των συμμαθητών του, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα ,παραμένει στη σχολή και στο στράτευμα -σε καλές θέσεις στο εξωτερικό και σε επιτελεία υπουργών- και χρόνια μετά θέλει να εμφανιστεί ως “εκπρόσωπός” τους;
Στην Ελλάδα όλα γίνονται…
Τα σχετικά έγγραφα και οι αποφάσεις είναι στη διάθεση του Militaire.gr ,συνεπώς θα πρέπει να είναι σε γνώση πολλών και διαφόρων εντός του ΥΠΕΘΑ και των ενδιαφερόμενων Γενικών Επιτελείων.Διαβάζοντας την υπόθεση είναι πραγματικά να γελάς . Ή να κλαις…Δεν έχει καμία απολύτως σημασία να αναφέρουμε ούτε ονόματα,ούτε ιδιότητες,γιατί δεν είναι αυτό το θέμα.
Αναφερόμαστε στην περίπτωση που κατά τ΄ άλλα έχει πια …ιστορική αξία, για να επισημάνουμε τόσο στον κ.Καμμένο όσο και στον κ.Βίτσα ότι το θέμα της ρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία ενώσεων,συνδέσμων,οργανώσεων,φορέων ή όπως αλλιώς και να λέγονται στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων θα έπρεπε να είχε γίνει ΧΘΕΣ!
Γύρω από τους στρατιωτικούς που έχουν εδώ και χρόνια οργανωθεί για τα εργασιακά τους θέματα κι έχουν πετύχει μεγάλες νίκες σε δικαστικό επίπεδο, έχει αρχίσει να δημιουργείται ,τα τελευταία δυο χρόνια ειδικά ένα “παραστρατιωτικό σύστημα” . Ο καθένας μπορεί να εμφανίζεται ότι κάπου,κάποιους εκπροσωπεί. Να σηκώνει “ταμπέλες” και εμφανίζεται ως ο διεκδικητής των δικαιωμάτων των στρατιωτικών! Στην πραγματικότητα όλο αυτό το σύστημα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντεπίθεση του κομματικού κατεστημένου . Το οποίο δεν συγχώρεσε ποτέ τα όσα πέτυχαν οι στρατιωτικοί εναντίον του. Γι΄ αυτό στηρίζει όποιον να ΄ναι όπως αποδεικνύεται ως …”συνδικαλιστικό” αντιστάθμισμα στους στρατιωτικούς που κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στα κόμματα που σ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης απαξίωσαν και κράτησαν στη γωνία τις ΕΔ.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι νοσηρό! Συκοφαντίες,λάσπη και εμετικά σχόλια μέσω διαδικτύου συνθέτουν ένα “παρακρατικό σκηνικό” που καλό είναι να αντιμετωπιστεί πριν γιγαντωθεί και καταστρέψει ότι οι στρατιωτικοί πέτυχαν με κόπο και δυσκολίες.
Δεν έχουν καμία δικαιολογία ούτε ο κ.Καμμένος ,ούτε ο κ.Βίτσας. Οι …συμβουλές συμβούλων δεν σημαίνει ότι είναι ορθές. Στο θέμα των Ενώσεων Στρατιωτικών δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες αναβολές. Διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.
ΥΓ. Προφανώς τα σχετικά έγγραφα για την υπόθεση της κλοπής θα έχουν προωθηθεί από το ΥΠΕΘΑ και στην ΝΔ προκειμένου να ενημερωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο στην υπόθεση του λεγόμενου “χακί συνδικαλισμού”.






hellasforce

RS-26 Rubezh: Ο ρωσικός εφιάλτης για ΗΠΑ, Κίνα! (βίντεο)


RS-26 Rubezh
Ο προηγμένος ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-26 προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων παντού, έγραψε η εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.
Σε ένα κινεζικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας τοπικός ειδικός άμυνας χαιρέτισε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ρωσικού ICBM και το φόβος που έχει εγκαταστήσει στις καρδιές των ξένων στρατών, πρόσθεσε η Rossiiskaya Gazeta.
«Ο νέος RS-26 πύραυλος της Ρωσίας, ταξιδεύει σε συνεχώς μεταβαλλόμενη τροχιά και σε αυτό δεν υπάρχει ανάλογος στον κόσμο», είπε ο εμπειρογνώμονας.
Όταν ρωτήθηκε για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, είπε ότι ήταν «απολύτως άχρηστο» εναντίον των RS-26 Rubezh.
«Αυτός είναι ακόμα καλύτερος από το διάσημο πύραυλο Topol-M … Οι κεφαλές του είναι υπερηχητικές και αλλάζουν την πορεία τους όλη την ώρα. Μερικές από αυτές θα διαπεράσουν οποιεσδήποτε αντιπυραυλικές ασπίδες και θα χτυπήσουν το στόχο τους», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν ο νέος ρωσικός ICBM έπιασε «αδιάβαστους» τους Αμερικανούς, ο εμπειρογνώμονας είπε ότι όχι μόνο οι Αμερικανοί ήταν ανίδεοι, αλλά και ότι οι Κινέζοι τώρα έχουν κάτι για να ανησυχούν.
«Η Ρωσία είναι 100 τοις εκατό ασφαλής τώρα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους», τόνισε.
Αυτό που κάνει τον RS-26 τόσο ξεχωριστό, είναι ότι ακόμα κι αν ζυγίζει μόλις 80 τόνους, σε σύγκριση με τους 120 του προκατόχου του RS-24 Yars, ο Rubezh «στριμώχνει» μια τρομακτική δύναμη 1,2 μεγατόνων στις τέσσερις κεφαλές των 300 κιλοτόνων.
Με δυνητική εμβέλεια 11.000 χιλιομέτρων ο RS-26 μπορεί να χτυπήσει στόχους σε όλες τις ΗΠΑ!
Επιπλέον, το στάδιο ώθησης είναι λιγότερο από πέντε λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι τα ραντάρ του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δεν θα έχουν καθόλου χρόνο για να καταχωρήσουν την εκτόξευση.
Επί πρόσθετο στις ανησυχίες του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της φθίνουσας τροχιάς τους, με μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα να απομένουν για το στόχο, οι κεφαλές του πυραύλου κάνουν ξαφνικά μια βουτιά, χάνουν υψόμετρο και συνεχίζουν την προσέγγιση ως πύραυλοι cruise.
Αυτές οι νέες ρωσικές πυρηνικές κεφαλές ICBM αναπτύχθηκαν ως απάντηση στα σχέδια της Αμερικής για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.
RS-26 Rubezh1
Ο RS-26 Rubezh αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέσα στο 2016.







hellasforce

Προς Τσίπρα: Ο «φίλος Αχμέτ» ανακοίνωσε νέες αμυντικές δαπάνες… Έτσι «συνεργάζεται» η Τουρκία


davutoglou_diloseis_army
Νέες αμυντικές δαπάνες ύψους 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το μεγαλύτερο μέρος των νέων αμυντικών συμβάσεων, αξίας περίπου 4,5 δισεκ. δολαρίων, θα το αναλάβουν εγχώριες εταιρείες, όπως δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας εκτελεστικής επιτροπής που ασχολείται με θέματα της αμυντικής βιομηχανίας.
Η Άγκυρα κατά τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας σειρά έργων με ξένες εταιρείες που προβλέπουν μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάθεση υπεργολαβιών σε εγχώριες επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στα κρίσιμα έργα που ανατέθηκαν με αυτό το κριτήριο ήταν η παραγωγή του τουρκικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος, που ανατέθηκε σε εταιρεία από την Κίνα, κι όχι σε διεκδικητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ακριβώς διότι η κινεζική εταιρεία δέχτηκε μεγάλο μέρος του έργου να γίνει σε συνεργασία με τουρκικές βιομηχανίες.
Ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι οι τουρκικές εξαγωγές οπλισμού αυξήθηκαν κατά 35% το πρώτο δίμηνο του 2016 και επισήμανε ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη ένοπλου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ… Ο Πούτιν (και Όχι Μόνο) Προειδοποιεί για Κατάρρευση των ΗΠΑ στις 28 Μαϊου 2016!!!



Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για μια κρίση που βρίσκεται στον δρόμο μας. Πιο συγκεκριμένα, οι ανησυχίες έχουν επικεντρωθεί στην αναπόφευκτη κατάρρευση του δολαρίου των ΗΠΑ. Οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι στο δρόμο προς την καταστροφή.
Γιατί πανικοβάλλονται; Λοιπόν, η σύντομη απάντηση είναι ότι η νομισματική τόνωση βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της.
Αλλά τι σημαίνει αυτό για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ; Έχει σημάνει απαραιτήτως μια κατάρρευση του δολαρίου των ΗΠΑ το 2016; Οι απαντήσεις είναι πολύ σαφείς, αλλά υπάρχουν νόμιμες ανησυχίες μιας οικονομικής κατάρρευσης. Τουλάχιστον, ένα χρηματιστηριακό κραχ είναι σχεδόν εγγυημένο.
Εξετάστε αυτό. Την ίδια στιγμή που η Federal Reserve ολοκληρώνει τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της, βλέπουμε μια μαζική αναδιάταξη της παγκόσμιας εξουσίας. Η Κίνα έχει εξελιχθεί από μια περιφερειακή δύναμη σε μια βαρέων βαρών στη διεθνή σκηνή.
Η Ρωσία έχει προσαρτήσει με επιτυχία την Κριμαίας και τη Ανατολική Ουκρανία, χωρίς καμία πρακτική της αντιπολίτευσης από τη Δύση, και το Ιράν έχει γίνει δεκτό πίσω στην κοινότητα των εθνών. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ σε ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν ζούμε πλέον σε ένα μονοπολικό κόσμο όπου η Αμερική θα μπορούσε να υπαγορεύει όρους σε όλους τους άλλους. Αυτές τις μέρες η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποτελούν ισχυρές γεωπολιτικές δυνάμεις.
Όπως η πολιτική δύναμη διανέμεται σε αυτές τις χώρες, το ίδιο θα ρέει και το κεφάλαιο. Το δολάριο των ΗΠΑ θα πέσει από το βάθρο του και θα μετρηθεί μαζί με το γιουάν και το ρούβλι. Αυτό είναι σαφές.
Ο Πούτιν πιέζει για τη Σύμπτυξη του δολαρίου στις 28 Μαΐου 2016! Αυτή η κατάρρευση θα είναι παγκόσμια και θα μειώσει όχι μόνο το δολάριο αλλά και όλα τα άλλα νομίσματα fiat, καθώς είναι θεμελιωδώς διαφορετική. Η κατάρρευση των νομισμάτων θα οδηγήσει στην κατάρρευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του χαρτιού. Οι επιπτώσεις σε αυτό θα έχουν απίστευτα αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο.
Λέξη της ημέρας: Ετοιμαστείτε!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ… Η ΔΥΣΗ ΠΕΦΤΕΙ… Το ΔΝΤ Καλεί για Άμεση Δράση πριν Από το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΡΑΧ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΞΕΝΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΝΕΤΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΟΠΛΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙΤΕ !
-ANTIΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΑΣΥ »ΑΡΝΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΤ»
-ΧΥΔΑΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ !
-ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ….
-ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΤΕΛΕYΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
-ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ (ΕΠΙΚΑΙΡΟ)

ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΩΡΑ!!!


ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΩΡΑ !!!
ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ;;;
Λεόντιος Μοναχός Διονυσιάτης
«Όταν θα ιδείτε το χιλιάρμενο στα ελληνικά ύδατα, τότε θα λυθεί το ζήτημα της Πόλης».
(Ισαπόστολος άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)
Το χιλιάρμενο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μας θυμίζει κάτι πολύ σπουδαίο: ότι υπάρχει πνευματικός νόμος. Και σε συνδυασμό με τα σύγχρονα γεγονότα μας δείχνει το πώς αυτός εφαρμόζεται.
Το χιλιάρμενο υπάρχει στις Ομηρικές ιστορίες, στις προφητείες του Αγίου Κοσμά, και τώρα…! Η ασφάλεια των θαλασσών προτάθηκε επίσημα το 2007 από τον ναύαρχο Μάλεν να ονομάζεται 1000 πλοία ναυτικό δηλ. 1000-άρμενο:

Λιβύη: Τύμπανα πολέμου - φόβοι για όξυνση του προσφυγικού



us special forces libya
Μαρία Καρχιλάκη , CNN GREECE - Ο πρέσβης επί τιμή,Αλέξανδρος Μαλλιάς, προσδιορίζει μέσα στο επόμενο τρίμηνο την έναρξη των επιχειρήσεων, καθώς -όπως λέει στο CNN Greece- Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία συννενοούνται, κεκλεισμένων των θυρών, για να μεθοδεύσουν την επέμβασηΣτόχος αυτή τη φορά ο ISIS, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά την ανατροπή του Καντάφι, έχει εδραιώσει την παρουσία του, διαθέτει 5000 με 6500 μαχητές και χρησιμοποιεί ως κύρια βάση εξόρμησης τη Σύρτη, πόλη στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη στην οποία, επίσης, έχει ενεργούς πυρήνες.
Προάγγελος της επέμβασης, σύμφωνα με αναλυτές, θεωρούνται οι, περιορισμένες για την ώρα, στρατιωτικές επιχειρήσεις αμερικανών, γάλλων και βρετανών στη Λιβύη -όπως, για παράδειγμα, η κοινή της 19ης Φεβρουαρίου 2016 κατά στρατοπέδου του ISIS στη Σαμπράθα έξω από την Τρίπολη, με στόχο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης από την Τυνησία- αλλά και η παρουσία επί του εδάφους κομμάντος και των τριών χωρών.
Ειδικά η παρουσία των αμερικανών απεκαλύφθη με τον πλέον απρόσμενο τρόπο: Μέσω Facebook. Οι τέσσερις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στη σελίδα της λιβυκής αεροπορίας δείχνουν -γράφει το ποστ- 20 μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να φτάνουν στη βάση της Ουατίγια, κοντά στη Σαμπράθα, στις 15 Δεκεμβρίου 2015.
us special forces libyaΑμερικανοί κομμάντος στη Λιβύη - Πηγή: Facebook/Libyan Air Forces
Προ ημερών απεκαλύφθη και η παρουσία των γάλλων κομμάντος, από την εφημερίδα Le Monde αυτή τη φορά: Περί τους 30 στα ανατολικά της χώρας, οι οποίοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών μετά από έγκριση της γαλλικής αντικατασκοπείας.
Στο έδαφος της Λιβύης βρίσκονται, επίσης, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς επικαλούμενο αξιωματούχους της Ρώμης, περίπου 40 ιταλοί μυστικοί πράκτορες ενώ 50 κομμάντος είναι έτοιμοι για να αναχωρήσουν με προορισμό τη βορειο-αφρικανική χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.
O ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συναινέσει να αναλάβει η χώρα του στρατιωτική δράση στη Λιβύη: Μόνο μετά από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης.
Τέτοια, όμως, δεν υφίσταται ακόμη στη Λιβύη παρότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι δύο κυβερνήσεις της Λιβύης

Κύρια αιτία του χάους στη Λιβύη είναι η αδυναμία των ενόπλων πολιτοφυλακών, που ηγήθηκαν της εξέγερσης του 2011, να συμπράξουν και να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Έτσι, στη χώρα υπάρχουν δύο κυβερνήσεις: Η διεθνώς αναγνωρισμένη με έδρα την πόλη Τομπρούκ στα Ανατολικά και εκείνη της Τρίπολης που υποστηρίζεται από οργανώσεις ισλαμιστών. Ο ΟΗΕ έχει εντείνει την προσπάθεια για να συμφωνήσουν σε κοινό υπουργικό συμβούλιο τα δύο αυτά κέντρα αποφάσεων. Παρότι, όμως, έχει σημειωθεί πρόοδος, η επόμενη ημέρα για τον ισχυρό άνδρα του Τομπρούκ -πάλαι ποτέ σύμμαχο του Καντάφι και στη συνέχεια αντίπαλό του- στρατηγό Χαλίφα Χέφτερ -με τα ισχυρά στηρίγματα σε Δύση και Μόσχα- συνιστά, προσώρας, αγκάθι στην τελική συμφωνία.





ethnika themata

Παυλόπουλος: Να διορθώσουν οι δανειστές τα λάθη τους

Παυλόπουλος: Να διορθώσουν οι δανειστές τα λάθη τους
«Οι θεσμοί οφείλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά και εκείνοι πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην συνάντηση του με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «οι Θεσμοί πρέεπι να αντιληφθούν ότι πρέπει να διορθωθούν λάθη του Προγράμματος που δεν οφείλονται ούτε στον Ελληνικό Λαό ούτε, βεβαίως, στην επιχειρηματική κοινότητα. Είναι λάθη δικά τους. Διότι μόνο με τη διόρθωση αυτών των λαθών και, οπωσδήποτε, με την τήρηση των δικών μας υποχρεώσεων, η Ελληνική Οικονομία θα αποκτήσει τη σταθερότητα εκείνη και την αναπτυξιακή προοπτική που επιβάλλεται, ώστε και εσείς να λειτουργήσετε σ’ένα τέτοιο πλαίσιο και σ’ένα τέτοιο κλίμα».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ακόμα προς τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνο Μίχαλο ότι: «Η χώρα σταθερά πορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και αυτή η πορεία της έχει επικυρωθεί με την τελευταία λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, πάνω από 80%, επέλεξε να στηρίξει φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».
Αναλυτικά ο διάλογος των δύο ανδρών:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχαμε συναντηθεί πάλι εδώ πριν από 9 μήνες, στις 15 Ιουνίου 2015, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, όπως θα θυμάσθε. Και είχαμε πει - και είχα δεσμευθεί - ότι η Χώρα θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και θα αγωνισθεί μέσα σ’αυτό το πλαίσιο να αντιμετωπίσει και όλα τα λοιπά της προβλήματα. Αυτό έγινε πράξη. Η Χώρα σταθερά πορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και αυτή η πορεία της έχει επικυρωθεί με την τελευταία λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, πάνω από 80%, επέλεξε να στηρίξει φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Το κόστος, βέβαια, αυτής της πορείας είναι πολύ μεγάλο. Και το γνωρίζετε. Ένα κόστος το οποίο έχει θίξει καίρια την επιχειρηματική κοινότητα. Γι’αυτό και στη σημερινή συγκυρία - που δεν έχει την κρισιμότητα του περασμένου Ιουνίου - στο πλαίσιο της αξιολόγησης, πρέπει αυτό να το διασφαλίσουμε: Οι Θεσμοί οφείλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά και εκείνοι πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους. Και, ιδίως, να αντιληφθούν ότι πρέπει να διορθωθούν λάθη του Προγράμματος που δεν οφείλονται ούτε στον Ελληνικό Λαό ούτε, βεβαίως, στην επιχειρηματική κοινότητα. Είναι λάθη δικά τους.
Διότι μόνον με τη διόρθωση αυτών των λαθών και, οπωσδήποτε, με την τήρηση των δικών μας υποχρεώσεων, η Ελληνική Οικονομία θα αποκτήσει τη σταθερότητα εκείνη και την αναπτυξιακή προοπτική που επιβάλλεται, ώστε και εσείς να λειτουργήσετε σ’ένα τέτοιο πλαίσιο και σ’ένα τέτοιο κλίμα. Γιατί μόνο σ’ένα τέτοιο πλαίσιο μπορείτε να προσφέρετε αυτά που μπορείτε να προσφέρετε και τα οποία είναι πάρα πολλά. Να ξέρετε ότι αυτά που σας είχα πει τότε τα επαναλαμβάνω και τώρα. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό της Ελληνικής Κοινωνίας και της Ελληνικής Οικονομίας. Σας ευχαριστώ πολύ.
Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ (Πρόεδρος Κ.Ε.Ε.Ε.): Εμείς ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε. Και θα ήθελα να πω ότι, όπως αναφέρατε, επαληθευθήκατε στις σκέψεις σας και στις προσδοκίες σας, από την τελευταία μας συνάντηση.
Σε κάθε περίπτωση, παρότι έχουμε διατηρήσει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, σήμερα η χώρα βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο που βρίσκεσθε στην ανώτατη θέση του πολιτεύματος, έτσι ώστε με την επιρροή, όσο σας επιτρέπουν οι αρμοδιότητές σας, να μπορέσετε και εσείς να παρέμβετε τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Διότι, όπως είπατε πάρα πολύ σωστά, πρέπει επιτέλους και οι Θεσμοί να αντιληφθούν τις ανάγκες του Ελληνικού Λαού, τις θυσίες οι οποίες έχουν γίνει.
Και εδώ, θα μου επιτρέψετε, να πω ότι ο ιδιωτικός τομέας που αποτελεί και τον μοναδικό πυλώνα ανάπτυξης είναι αυτός, ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία 6 χρόνια. Και η όποια φοροδοτική ή εισφοροδοτική δυνατότητα προ πολλού έχει εξαντληθεί. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει μία αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής που ασκείται. Και, θέλω να πιστεύω, ότι θα το ενστερνισθούν και οι Θεσμοί, έτσι ώστε να επιστρέψουμε, το ταχύτερο δυνατόν, στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.





fpress.gr

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια


Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια
Με τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», υπερψηφίστηκε η τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Στόχος της παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.
Πάντως, από την πλευρά της, η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να το αντιμετωπίζει με τρόπους που θα φέρουν και αποτέλεσμα και θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλό βαθμό την κοινωνική προστασία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, καμιά εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί ή αδειοδοτηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργία αυτών των εταιρειών, θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί θεσμικά.
«Είναι σε εξέλιξη η όλη συζήτηση εντός του τραπεζικού συστήματος για τα κόκκινα δάνεια και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα δείτε ένα πλήρες κανονιστικό φάσμα που θα διατηρεί σε ύψιστο βαθμό την κοινωνική προστασία», προσέθεσε.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αντιτείνοντας ότι οι ίδιοι οι θεσμοί ήταν αυτοί που ζήτησαν επιπλέον χρόνο για την διαπραγμάτευση, καθώς έχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις.
«Όλοι επενδύουν στην αποτυχία να μην κλείσει η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει», επισήμανε και χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για κωλυσιεργία.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, και υποστήριξε ότι με δική της ευθύνη βρίσκεται η αξιολόγηση στον αέρα.
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει άλλη μια πρόχειρη νομοθέτηση και προσέθεσε ότι τα ενεχυροδανειστήρια έχουν συνασπιστεί για να πάρουνε τα δάνεια του κόσμου.
«Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πέραν των παράλογων απαιτήσεων και τον όγκο των κόκκινων δανείων που δόθηκαν βάσει των εισοδημάτων που σήμερα δεν υπάρχουν γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα έχουν περικόψει», σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης.
Για χαλαρότητα της κυβέρνησης και για «Βαρουφακιάδα» νούμερο δύο, η οποία, όπως είπε, παρατείνει τις εκκρεμότητες και παραλύει την οικονομία, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματος του, που δήλωσε «παρών», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τον ίδιο τρόπο που νομοθετούσαν και οι προηγούμενες, στρώνοντας το έδαφος να πωληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα διάφορα funs.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς τόνισε την ανάγκη να καθορίσει γρήγορα η κυβέρνηση το κανονιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να μην το αφήσει στα κριτήρια και τις αποφάσεις των τραπεζών ή των funs.
«Κρίμα που η αντιπολίτευση προσπαθεί να μειώσει και να δυναμιτίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Έχετε ταυτιστεί με τις απόψεις του κ. Σόιμπλε; Σταματήστε τη σπέκουλα», σχολίασε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.






fpress.gr

WSJ: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι συμβαίνει με Ελλάδα και δανειστές


 WSJ: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι συμβαίνει με Ελλάδα και δανειστές
Οι δανειστές επέστρεψαν στην Αθήνα, οι συζητήσεις ξεκινούν ξανά από την Τετάρτη, για την άρση του αδιεξόδου. Ομως, η Wall Street Journal προειδοποιεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπαίνει ξανά σε επικίνδυνο δρόμο.
Κανείς δεν θέλει μία ακόμη κρίση για το ελληνικό χρέος και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όπως έγινε το 2015, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Παρόλα αυτά όμως, τονίζει, το αδιέξοδο για το χρέος μπορεί να είναι από μόνο του εκρηκτικό.
Το γιατί, το εξηγεί με πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι συμβαίνει τώρα μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αλλά και για τις διαφωνίες στους κόλπους της «άλλης» πλευράς, ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Ταμείο.
Στο τέλος, εκτιμά η Wall Street Journal όλοι θα κάνουν πίσω σε έναν βαθμό. Και προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο πανικός του Grexit θα επανέλθει.
Μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι Ελλάδα και ευρωζώνη συμφώνησαν σε νέο πρόγραμμα. Ποιο είναι τώρα το πρόβλημα;
Τον Ιούλιο, η Ευρώπη απέτρεψε ένα Grexit, αλλά δεν επιδιόρθωσε το βασικό πρόβλημα. Τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας από το 2010 διαρκώς αποτυγχάνουν γιατί ζητούν από την Ελλάδα μεγάλα πλεονάσματα που έχουν αποδειχθεί ότι ξεπερνούν το εύθραυστο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η εναλλακτική λύση θα ήταν να στοχεύσουν σε χαμηλότερα πλεονάσματα και να αναδιαρθρώσουν το χρέος της χώρας. Ομως οι Ευρωπαίοι δανειστές, με επικεφαλής τη Γερμανία, επανειλημμένα έχουν απορρίψει αυτή την εναλλακτική.
Τώρα, το ΔΝΤ έχει χάσει την υπομονή του. Σε αντίθεση με την ευρωζώνη, δεν συμφώνησε σε νέο πρόγραμμα δανείου με την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Η επιμονή του ΔΝΤ είναι πως υπάρχουν δύο τρόποι να διορθωθεί η Ελλάδα. Είτε με ένα ακόμη βαρύ πρόγραμμα λιτότητας- με επίκεντρο τις περικοπές στις συντάξεις- ή με μία γενναία ελάφρυνση χρέους από την Ευρώπη- κάτι που εκθέτει τις αντιφάσεις της συμφωνίας του Ιουλίου.
Η Ανγκελα Μέρκελ χρειάζεται το ΔΝΤ να συνεχίσει να δανείζει στην Ελλάδα. Πάντα έλεγε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία. Και οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν θα ζητήσουν από το κοινοβούλιό τους να απελευθερωθούν επιπλέον δάνεια μέχρι η Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Ομως, το Ταμείο είναι σε διαμάχη τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για το τι πρέπει να γίνει. Μία λύση είναι απαραίτητη πριν τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα χρειάζεται νέα κεφάλαια διάσωσης για την αποπληρωμή χρεών.
Πόσο απέχουν αυτές οι θέσεις;
Η Ελλάδα συμφώνησε το προηγούμενο καλοκαίρι σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Για να πετύχει αυτό τον στόχο, η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζονται μέτρα λιτότητας- περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων- αξίας περίπου 1% του ΑΕΠ. Η οικονομική ανάπτυξη θα φέρει το υπόλοιπο της δημοσιονομικής βελτίωσης, υποστηρίζουν Ελληνες αξιωματούχοι.
Ομως οι δανειστές δεν το πιστεύουν, αλλά διαφωνούν για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται. Η Κομισιόν πιστεύει ότι μέτρα αξίας 2,5-3% του ΑΕΠ θα... κάνουν τη δουλειά, όμως το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζεται το 4,5% του ΑΕΠ. Και το Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο από την Κομισιόν για το ποια μέτρα θα ήταν αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ελληνικές υποσχέσεις για βελτίωση της είσπραξης φόρωνδ δεν έχουν μεγάλη αξία.
Είναι δύσκολο να βρεθούν μέτρα λιτότητας που ισοδυναμούν με 4,5% του ΑΕΠ, ή περίπου 8 δισ. ευρώ, τα οποία το ΔΝΤ να πιστοποιήσει ως αποτελεσματικά. Το Ταμείο πιστεύει ότι η Ελλάδα ήδη έχει περικόψει τις περισσότερες δημόσιες δαπάνες μέχρι το... κόκαλο και ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι ήδη ασφυκτικά υψηλοί. Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, υψηλότερες σχεδόν από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, είναι ο μόνος τομέας που το ΔΝΤ μπορεί να δει περιθώριο σημαντικής εξοικονόμησης.
Ομως, αυτό θα ήταν πολιτικά τοξικό στην Ελλάδα, όπου πολλές οικογένειες έχουν ως βασικό εισόδημα τη σύνταξη του παππού, εξαιτίας της κατάρρευσης της εργασίας.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει μεταρρύθμιση των συντάξεων που θα εξοικονομεί περίπου το 1% του ΑΕΠ όμως ακόμη και αυτό το πλάνο, που δεν είναι αρκετά καλό για το ΔΝΤ, προκαλεί διευρυμένες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.
Το Ταμείο πιστεύει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλός. Ομως, η μείωσή του σε ένα περισσότερο πολιτικά ρεαλιστικό επίπεδο θα σήμαινε ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλό και η χώρα δεν θα είναι ποτέ φερέγγυα, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Οπότε, ένας χαμηλότερος στόχος πλεονάσματος θα απαιτούσε ελάφρυνση χρέους από την ευρωζώνη, διαφορετικά το ΔΝΤ δεν θα μπει στο πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν θέλει να το συζητήσει. «Δεν έχω ένα κατάλληλο επιχείρημα για τον Γερμανό βουλευτή και τον γερμανικό λαό στο γιατί πρέπει αυτό να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης τώρα», δήλωσε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Γιατί επέστρεψαν οι δανειστές στην Αθήνα όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους;
Οι δανειστές συμφώνησαν στο επόμενο βήμα. Επιθεωρητές του ΔΝΤ, της Κομισιόν και των άλλων ευρωπαϊκών Θεσμών έφτασαν στην Αθήνα την Τρίτη για να διαπραγματευτούν μία λίστα μέτρων λιτότητας με την Ελλάδα, τα οποία μπορεί να ικανοποιήσουν τουλάχιστον την ευρωπαϊκή πλευρά.
Αυτό σημαίνει εξεύρεση εξοικονόμησης κοντά στο 3% του ΑΕΠ, κυρίως από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και των φόρων εισοδήματος. Παρόλα αυτά, αυτό που η Κομισιόν πιστεύει ότι αξίζει 3%, το ΔΝΤ μπορεί να πει ότι είναι κάτι λιγότερο, για παράδειγμα 2,5%.
Ακόμη κι αν η Κομισιόν πειστεί ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το ΔΝΤ θα πει ότι υστερεί για 1-2 ποσοστιαίες μονάδες. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ θα πει στην ευρωζώνη ότι ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα συνεπάγεται σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι το «κούρεμα» δεν θα προχωρήσει στη Γερμανία. Ομως, πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να ελαφρυνθεί με ένα μείγμα δεκαετών παρατάσεων ωρίμανσης των δανείων και πολύ μεγάλων διαστημάτων στα οποία η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πληρώσει τίποτα.
Αυτή η ιδέα δεν θα έχει καλή «υποδοχή» στη Γερμανία. Αξιωματούχοι του Βερολίνου στέλνουν μπερδεμένα σήματα για το αν είναι έτοιμοι να ανεχθούν ένα de facto «χτύπημα» στα δάνειά τους προς την Ελλάδα.
Ποιος θα κάνει πίσω;
Πιθανόν όλοι, σε κάποιο βαθμό. Η Μέρκελ μπορεί κάλλιστα να πληρώσει το πολιτικό κόστος στη χώρα της, για να ενδώσει στο ΔΝΤ για κάποια ελάφρυνση χρέους, ώστε το Ταμείο να συμφωνήσει στον χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο για την Ελλάδα. Οι μόνες εναλλακτικές της είναι να χάσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που η Γερμανία έλεγε ότι είναι ζωτικής σημασίας, ή να δοκιμάσει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας με πιθανή καταστροφή, με μαζικές περικοπές συντάξεων.
Ακόμη κι αν υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να φτάσει στα πολιτικά όρια, δοκιμάζοντας την ισχνή πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, για να δώσει μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων, ανάμεσά τους και για τους σημερινούς συνταξιούχους, κάτι που έως τώρα αποκλείει.
Και το ΔΝΤ θα βρεθεί υπό πίεση από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, για να γίνει πιθανός ο συμβιβασμός με «υποχωρήσεις» στα μαθηματικά. Δεν θα είναι η πρώτη φορά.
Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία;
Τότε η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με αθέτηση χρεών περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ανάμεσά τους ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Ο πανικός του Grexit θα επιστρέψει.






fpress.gr

Μοσκοβισί: Συμβιβασμός για το ελληνικός χρέος μέχρι τo Πασχα


Μοσκοβισί: Συμβιβασμός για το ελληνικός χρέος μέχρι τo Πασχα
Αντίθετη θέση σε σχέση με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, που υποστήριξε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους είναι μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, πήρε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι LCP εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος μέχρι την Πρωτομαγιά.
«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος μέχρι την 1η Μαΐου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, όπως αναμενόταν πρόσθεσε πως για να φτάσουν να συζητήσουν για το θέμα του χρέους θα πρέπει να έχει προηγηθεί «η συμφωνία ενός κοινού και καλού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με την ελληνική κυβέρνηση που είναι απαραίτητη, πριν την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Γαλλία με την γενική απεργία που γίνεται σήμερα, Τετάρτη, τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο δυνατή η οικονομία και να μπορεί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.




fpress.gr

Τι φέρνει η διαπραγμάτευση για ΕΝΦΙΑ, φόρους, συντάξεις, φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις – Η ατζέντα «φωτιά»


Τι φέρνει η διαπραγμάτευση για ΕΝΦΙΑ, φόρους, συντάξεις, φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις – Η ατζέντα «φωτιά»
Πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση –το εναρκτήριο λάκτισμα γίνεται σήμερα το μεσημέρι- η ατμόσφαιρα έχει ήδη αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι. Πέρα από τα γνωστά μέτωπα με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι (φορολογικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια κλπ) αναμένεται να ανοίξουν και άλλα θέματα που θα επηρεάσουν τη ζωή και την τσέπη μας. Το… μενού είναι πολύ μεγάλο. Περιλαμβάνει από το μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα πρόστιμα στους ανασφάλιστους εργαζόμενους, μέχρι τα φορολογικά κίνητρα για την ένταξη στον νόμο Δένδια, και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.


Σε αυτή την εξαντλητική διαπραγμάτευση και η παραμικρή λεπτομέρεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο Από την προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και από τα έγγραφα που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, προκύπτει ότι η συζήτηση θα είναι εξαντλητική και θα φτάσει σε επίπεδο… υποσημείωσης στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. Κάτω από τα βασικά κεφάλαια –δημοσιονομικό κενό, ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων- κρύβονται σειρά υποενοτήτων που όμως επηρεάζουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων φορολογουμένων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, υπήρξε ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών για πλήθος θεμάτων: από τη θέσπιση αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να «απορροφηθούν» πιθανές μειώσεις εσόδων λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, μέχρι για τα ισοδύναμα προκειμένου να μην επανέλθει το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Ο κατάλογος είναι εξαιρετικά μακρύς: νέος τρόπος υπολογισμού των προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία. Αλλαγές στον νόμο Δένδια με θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Λεπτομερής αποτύπωση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες (εσωτερικό έγγραφο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εκπίπτουν όλες οι δαπάνες από το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών). Άμεση ανάρτηση του καταλόγου με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα πωλούνται από τα φαρμακεία. Πλαφόν στις ιατρικές επισκέψεις και στις διαγνωστικές εξετάσεις κλπ. Στον μακρύ κατάλογο των θεμάτων επί των οποίων θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

ΕΝΦΙΑ: Οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να ετοιμάσει «στρατηγικό πλάνο» για τον ΕΝΦΙΑ το οποίο θα προβλέπει αυτόματες αναπροσαρμογές στους φορολογικούς συντελεστές ώστε να εξασφαλίζεται η επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου των 2,65 δις. ευρώ. Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δανειστές ζήτησαν και πήραν στοιχεία για τις στατιστικές κατανομές των νέων αντικειμενικών αξιών καθώς και για την επίπτωση που θα έχει η εφαρμογή τους στους φόρους μεταβιβάσεων, δωρεών και γονικών παροχών.
Φόρος εισοδήματος: Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ενημερωθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει πρόσθετα βάρη στους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Ωστόσο, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το γεγονός ότι προστατεύονται οι έχοντες εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ που αντιστοιχούν όμως σε πάνω από το 95% του συνόλου.
Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων: Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο εν τέλει τα ταμεία να είναι τρία (μισθωτών, αυτοαπασσχολούμενων, επιστημόνων που είναι το σημερινό ΕΤΑΑ και ΟΓΑ μόνος τους), αυτό το σενάριο όμως διαψεύδεται από τον Έλληνα υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Φαίνεται πάντως ότι για την ολοκλήρωση των ενοποιήσεων (σ.σ ο ΟΓΑ μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητος) θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά μεγαλύτερη περίοδος εφαρμογής από το ένα έτος. Ως ανεξάρτητο φορέα θέλει να διατηρήσει η ελληνική πλευρά και το ΝΑΤ όχι όμως για το τμήμα που αφορά στις κύριες συντάξεις. Για την ενοποίηση του συνταξιοδοτικού σκέλους, επίσης θα ζητηθεί μακρά περίοδος προσαρμογής.
Επανυπολογισμός συντάξεων: Είναι από τα κρισιμότερα θέματα της διαπραγμάτευσης καθώς από τον εκ νέου υπολογισμού των σημερινών συντάξεων, θα προκύψει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Για τον υπολογισμό, έχει εμπλακεί και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στο ΙΚΑ δεν θα υπάρχουν –δημοσιονομικά- μεγάλες διαφορές. Αντίθετα, έχει εκτιμηθεί ότι οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων θα έχουν πολλές αρνητικές προσωπικές διαφορές. Συνολικά για όλα τα ταμεία, υπολογίζεται ότι οι προσωπικές διαφορές θα ξεπεράσουν το 1,5 δις ευρώ συμπεριλαμβανουμένου και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης χωρίς όμως τα «ευγενή ταμεία» (τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ).
Υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών: Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει συζητηθεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που θα επηρεάσει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών: θα πρέπει να καθοριστεί ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Κατά τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να ισχύει ο τύπος «ακαθάριστα έσοδα μείον έξοδα» ωστόσο έμεινε ως εκκρεμότητα να εξεταστεί και το ποια έξοδα θα αναγνωρίζονται κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου τύπου. Το θέμα «καίει» ειδικά τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς ακόμη και τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για διαχειριστές ΕΠΕ και ΙΚΕ, για μέλη Δ.Σ που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι ανωνύμων εταιρειών με ποσοστό άνω του 3%, για ομόρρυθμους και ετερόρρυθμους εταίρους κλπ. Προφανώς, όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη ή όσο λιγότερες θα είναι οι επαγγελματικές δαπάνες που θα αφαιρούνται, τόσο περισσότερες θα είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες θεωρείται κρίσιμο ζήτημα και δημοσιονομικά. Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έτρεξαν διάφορα σενάρια για το ύψος των εσόδων που θα προκύψουν. Η ελληνική πλευρά, προσβλέπει σε αύξηση της εισπραξιμότητας η οποία διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ειδικά στον ΟΑΕΕ. Οι δανειστές από την πλευρά τους, ζήτησε να τρέξει και σενάριο για το ύψος των εσόδων που θα προκύψει σε περίπτωση που όλοι οι επαγγελματίες κληθούν να πληρώσουν με βάση το ελάχιστο πλαφόν. Αν από τη διαπραγμάτευση προκύψει η εκτίμηση ότι τα έσοδα θα μειωθούν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι θεσμοί θα ζητήσουν «ισοδύναμα».
Ιατρικές δαπάνες-ΜΗΣΥΦΑ: Τα τεχνικά κλιμάκια εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον κατάλογο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα πωλούνται από τα supermarkets. Εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής λίστας από τον ΕΟΦ και η κοινοποίησή της στις εταιρείες προκειμένου να δοθούν τιμές και να ξεκινήσει η διάθεση από τα supermarket. Εκτιμήθηκε ότι η όλη η διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για τη μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ έχει συζητηθεί η επιβολή ορίου για δύο επισκέψεις στους γιατρούς της ίδιας ειδικότητας ανά μήνα για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, μελετάται πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις που θα επιτρέπονται ανά εξάμηνο και ανά κωδικό με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης κατά τουλάχιστον 10-12%. Επίσης, προωθείται το «μπλοκάρισμα» του ΑΜΚΑ και της δυνατότητας συνταγογράφησης για όσους νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές ή νοσοκομεία. Όσον αφορά στο «ισοδύναμο» για την μη επιβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, προωθείται νέα μέθοδος για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος (σ.σ το κόστος έχει εκτιμηθεί στα 23 εκατ. ευρώ και με τον έλεγχο μπορεί να μειωθεί).
«Κόκκινα δάνεια»: Η διαπραγμάτευση, εμπεριέχει τέσσερις διαφορετικές ενότητες: τις τροποποιήσεις του νόμου Δένδια για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε μη τραπεζικούς οργανισμούς, τη θέσπιση συντονιστικού μηχανισμού αλλά και την περιγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθούνται στα δικαστήρια. Για τον νόμο Δένδια, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει (μεταξύ άλλων) την παράταση της προθεσμίας προσφυγής στον νόμο, την άρση της προϋπόθεσης τακτοποίησης των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για την υποβολή της αίτησης αλλά και τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων (μείωση 70% του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο διαγραφέν δάνειο). Για τη μεταβίβαση των δανείων, η ελληνική πλευρά εμμένει στο να μην μεταβιβαστούν δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, καταναλωτικά έως 20.000 ευρώ, δάνεια μικρομεσαίων μέχρι 500.000 ευρώ, δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών έως 100.000 ευρώ, δάνεια που έχουν υπαχθεί στον ν. 3869/2010 και δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
«Κλειστά επαγγέλματα»: Στο στόχαστρο έχει μπει το επάγγελμα του μηχανικού αλλά και του δικαστικού επιμελητή. Για τους επιμελητές, προωθούνται αλλαγές στον τρόπο χρέωσης των υπηρεσιών τους μέσω κοινής υπουργικής απόφασης (σ.σ πχ. 25 ευρώ για ηλεκτρονική επίδοση, υπολογισμός κόστους βάσει χιλιομετρικών αποστάσεων κλπ)
Πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους: Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει προταθεί το πρόστιμο των 10550 ευρώ να μειωθεί στα 3500 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο υπάλληλος που θα εντοπίζεται ανασφάλιστος, θα προσλαμβάνεται στην επιχείρηση υποχρεωτικά για τουλάχιστον 9 μήνες.





Fpress,gr