Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ο Άσαντ θέλει να μείνει στην ιστορία ως «ο άνθρωπος που διαφύλαξε τη Συρία»


assad
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ είπε στο Sputnik ότι θα ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ένα άτομο που διαφύλαξε τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
Ως αποτέλεσμα του πολέμου που μαίνεται από το 2011, 13,5 εκατ Σύριοι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Πάνω από 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό, ενώ 4,8 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μεταξύ των εχθροπραξιών.
«Γνωρίζουμε ότι η ιστορία γράφεται συχνά λανθασμένα και παραποιημένα … Αλλά αν υποθέσουμε ότι η παραγόμενη αξιολόγηση είναι αντικειμενική και ό, τι γράφεται είναι αλήθεια, τότε μπορώ να πω ότι οι ιστορικοί και άνθρωποι της Συρίας είναι σε θέση να εκτιμήσουν το καλύτερο από όλα … δεν μπορώ να αξιολογήσω τον εαυτό μου, αλλά μπορώ αν θέλετε … ας πούμε, να είμαι ο πρώτος μεταξύ εκείνων που διαφύλαξαν τη χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία συνοδεύτηκε από αγριότητες σε ουσία και μορφή, χωρίς προηγούμενο κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ίσως ακόμη και στους τελευταίους αιώνες. Δεύτερον, [για να γίνω] το πρόσωπο που διαφύλαξε την περιοχή, με βάση το γεγονός ότι η Συρία είναι ένα κράτος κλειδί στην περιοχή», δήλωσε ο Άσαντ.
Υπογράμμισε ότι, αν η Συρία είχε καταρρεύσει και υπήρχε αναρχία, αυτό θα επηρέαζε ολόκληρη την περιοχή, αλλά κατάφερε να διατηρηθεί. «Έτσι θα ήθελα να μείνω στην ιστορία», είπε ο πρόεδρος της Συρίας.
Αφού ξεπεράσει την κρίση, η συριακή κοινωνία θα δει βελτιώσεις και θετικές αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει, δήλωσε ο Άσαντ: «Έχουμε τεράστια εθνική, θρησκευτική και κοινωνική πολυμορφία. Για να υπάρχει η Συρία, αν θέλουμε πραγματικά να υπάρχει, θα πρέπει να ζήσουμε μαζί με τον άλλον, με πραγματική αγάπη, όχι με προσποιητή. Αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε αυτό τώρα στην κοινωνία της Συρίας. Νομίζω ότι αν είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, η συριακή κοινωνία θα βελτιωθεί από κοινωνική άποψη».
Οι Δυτικές χώρες είναι ανέντιμες
Όσο για την εμπλοκή της Δύσης στη Συρία, ο Άσαντ σχολίασε: «Το πιο σημαντικό μάθημα που μάθαμε, αλλά υποθέτω ότι το ξέραμε εξαρχής, είναι ότι η Δύση δεν είναι ειλικρινής. Οι Δυτικές χώρες είναι ανέντιμες. Ακολουθούν μια πολιτική μακριά από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών. Είναι αδύνατο να στηριχθείς στη Δύση να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Όσο καλύτερους φίλους έχεις, τόσο πιο γρήγορα και με ελάχιστες απώλειες φτάνεις σε μια απόφαση. Ως εκ τούτου, κάθε πολιτικός θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει φιλικά κράτη που θα σταθούν δίπλα του κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Πρόσθεσε ότι σε μια κρίσιμη κατάσταση, κάθε χώρα θα πρέπει να βασίζεται στους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν και κάθε πορεία δράσης για την επίλυση μιας κρίσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα έθιμα και τις παραδόσεις των ανθρώπων.
«Ένα άλλο πράγμα είναι, ότι εάν αυτή ή οποιαδήποτε άλλη κρίση πρέπει να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, το πρώτο πράγμα που κάθε πολιτικός πρέπει να ξέρει είναι ότι οι άνθρωποι είναι υπερασπιστές της χώρας. Και όταν επιλέγουν ένα σχέδιο δράσης για την επίλυση της κρίσης, είναι απαραίτητο να ανταποκρίνεται στα έθιμα και τις παραδόσεις του έθνους, την ιστορία του και τις βασικές επιδιώξεις του. Η λύση δεν μπορεί να έρθει από το εξωτερικό. Φίλοι μπορούν να έρθουν από το εξωτερικό για να βοηθήσουν, όπως συνέβη σήμερα: από τη Ρωσία και το Ιράν Ωστόσο, αν δεν υπάρχει εσωτερική θέληση και καλές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του κράτους, είναι αδύνατο να βρεθεί μια λύση», είπε ο Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου