Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Προκαλεί ο Τούρκος πρωθυπουργός...


Εγείρει θέμα για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο!...

Σε νέα πρόκληση προς την Ελλάδα με αφορμή το θέμα των Ιμίων προχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάνοντας λόγο για...
130 βραχονησίδες που είναι υπό αμφισβήτηση στο Αιγαίο.

Σχολίαζοντας, δε, τις δηλώσεις Καμμένου για το Αιγαίο είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς» προσθέτοντας, όπως μεταδίδει η Hurriyet, ότι υπάρχουν 130 βραχονησίδες το καθεστώς κυριότητας των οποίων δεν είναι βέβαιο.

Έκανε λόγο επίσης για «προβλήματα στο Αιγαίο που δεν είναι καινούργια αλλά έχουν μακρά ιστορία».

Από τη συζήτηση του Τούρκου πρωθυπουργού με δημοσιογράφους δεν θα μπορούσε να απουσιάσουν και οι αναφορές για την υπόθεση των 8 στρατιωτικών που δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία λέγοντας ότι «η εξέλιξη αυτή μας προκαλεί ενόχληση».

«Έχω στείλει επιστολή στον κ. Τσίπρα γι' αυτό. Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου» είπε ο κ. Γιλντιρίμ διευκρινίζοντας ότι έχει στείλει πρόσφατα την επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Κάλεσε, επίσης την Αθήνα να εκδόσει τους «8» στην Τουρκία «όπως έκαναν οι άλλοι γείτονες», αναφέρει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ...




nonews news

Κορυφώνει την ένταση η Τουρκία...


Κορυφώνει την ένταση η Τουρκία – Απειλεί με αντίποινα για τις ελληνικές ασκήσεις στα Ίμια - Media Απειλεί με αντίποινα για τις ελληνικές ασκήσεις στα Ίμια...

Σε δήλωση για τις ελληνικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στην...
Κω προέβη ο εκπρόσωπος Τύπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσείν Μουφτούογλου.

Ο Μουφτούογλου αναφέρθηκε σε «μονομερή παραβίαση» παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και είπε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να « λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

Η δήλωση του Μουφτούογλου όπως τη μεταδίδει το τουρκικό ΥΠΕΞ:

«Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ρίψη αλεξιπτωτιστών στο νησί της Κω.

Η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, προβλέπει τον αφοπλισμό και την απαγόρευση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας σε αυτά τα νησιά και κατ’επέκταση κάθε στρατιωτικό γυμνάσιο.  

Ως εκ τούτου η άσκηση της Ελλάδας αποτελεί μονομερή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε όξυνση των σχέσεων μας. Καλούνται [οι Έλληνες] να απέχουν από κινήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Εμείς, σύμφωνα με τα πολιτικά και νομικά μας δικαιώματα στην θάλασσα του Αιγαίου, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα μετά την παραβίαση αυτή»...





nonews news

Μέρκελ: Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της...


Μέρκελ: Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια τηςΈκκληση για ενότητα στην Ευρώπη έκανε προσερχόμενη στη συνάντηση των ηγετών στη Μάλτα η...
Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπου θα συζητηθούν τρόποι για να ανακοπεί η εισροή μεταναστών στην Ιταλία από την Αφρική.

«Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της. Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις» είπε.

Προσερχόμενος στην ίδια σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε εάν νιώθει να απειλείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ τόνισε ότι «αυτά που κάνει δεν συμφωνούν με τις δικές μου πολιτικές, δεν συμμερίζομαι τις αξίες αυτές (...) Η Αμερική είναι εταίρος της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη»...





nonews news

Νέα στοιχεία για την επίθεση στο Λούβρο...


Νέα στοιχεία για την επίθεση στο Λούβρο - «Αλλάχου Άκμπαρ» φώναξε ο δράστης«Αλλάχου Άκμπαρ» φώναξε ο δράστης...

«Αλλάχου Άκμπαρ», που σημαίνει «ο Θεός είναι μεγάλος», φώναξε ο ένοπλος που...
επιχείρησε το πρωί να μπει στο μουσείο του Λούβρου επιχειρώντας να εξουδετερώσει με μαχαίρι έναν στρατιώτη, σύμφωνα με γαλλικά Μέσα.

Ο στρατιώτης που έκανε περιπολία απάντησε με πραγματικά πυρά και τραυμάτισε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα τον δράστη. Το περιστατικό συνέβη στις 10 τοπική ώρα στο πολυσύχναστο Καρουζέλ του μουσείου όπου βρίσκονται πολλά καταστήματα.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Realnews, στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, στο σημείο που έγινε η επίθεση έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εκπρόσωποι του υπουργείου εσωτερικών.  Οι γαλλικές αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Ο δράστης είχε μαζί του βαλίτσα που σύμφωνα με την αστυνομία δεν περιείχε εκρηκτικά.

Το μουσείο του Λούβρου εκκενώνεται ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών του μετρό. Ο στρατιώτης έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Φέρει ελαφρά τραύματα στο κεφάλι...




nonews news

Συμφώνησαν να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο...


Τσίπρας-Μέρκελ συμφώνησαν να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο ΦεβρουάριοΜε την Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Μάλτα και συμφώνησαν ότι πρέπει να...
ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει μέσα στον Φεβρουάριο η αξιολόγηση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής...





nonews news

New York Times: Ο Ερντογάν θα κλιμακώσει την ένταση αν η Ελλάδα δεν εκδόσει τους «οκτώ»





Κυπριακό, προσφυγικό και στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο, τα «πεδία δράσης» 
του προέδρου της Τουρκίας, λένε αναλυτές, που πάντως δεν θεωρούν πιθανή μια στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των δύο χωρών Εκτενές άρθρο για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φιλοξενούν οι New York Times. «Η Τουρκία και η Ελλάδα ανταλλάσσουν αιχμές στην διαμάχη τους για νησιά» είναι ο τίτλος του άρθρου, όπου συσχετίζεται τόσο η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο, όσο η «επίσκεψη» του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια, αλλά και η ρίψη στεφάνου από τον Έλληνα υπουργό Πάνο Καμμένο. «Η διαμάχη είναι η πιο έντονη που έχει γίνει δημόσια από την κρίση των Ιμίων το 1996», σημειώνει η εφημερίδα και φιλοξενεί τις απόψεις αναλυτών για το ζήτημα. Οι προκλήσεις από την μεριά της Τουρκίας είναι απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνουν στην εφημερίδα ειδικοί, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα πως υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις και στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μάλιστα, αναφέρεται πως ήδη η Άγκυρα έχει απειλήσει την Αθήνα πως η απόφαση για τους «οκτώ» θα έχει επιπτώσεις στην μεταξύ τους συμφωνία επανεισδοχής για το προσφυγικό. Ο Σινάν Ουλγκέν, τούρκος καθηγητής στο Carnegie Europe, υποστηρίζει πάντως πως η διαμάχη δεν θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση. «Αλλά βέβαια ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις, γιατί η ένταση σημειώνεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για το Κυπριακό, παραδείγματος χάριν», λέει ο ίδιος. Ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute, όμως τονίζει: «Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των "οκτώ", τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και αυτό θα μπορούσε να αφορά το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο». Το άρθρο φιλοξενεί την θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, που αρνήθηκε να συνδέσει την απόφαση με την ένταση στο Αιγαίο. Το τουρκικό υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει, επισημαίνουν οι NYT.




taxalia.gr

ΑΥΤΗ την ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ θα την ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ! (ΦΩΤΟ)

ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟΥΣ 
…ΧΑΣΙΣΟΒΟΛΩΝΕΣ! ΚΑΙ Ο ΡΑΜΑ (α μ έ σ ω ς) ΤΟΝ …Α Π Ε Λ Υ Σ Ε !!! (ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ «ΔΙΠΛΑ» ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ, ΟΤΙ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΣ ΟΓΚΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ; ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ …ΜΟΓΓΟΛΙΑ; ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!)Ο κόμπος για τον χασισοβολώνα έφτασε στο χτένι και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, α π έ λ υ σ ε χθες από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, τον Ιλί Μανιάνι που τσακώνονταν δημόσια με τον λεγόμενο «προστάτη του εγκλήματος», υπουργό εσωτερικών κ. Ταχίρι.Η απόφαση απομακρύνσεως του υπουργού που εδόθη στην δημοσιότητα, δεν ανέφερε τους λόγους, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση του…Ο κ Ράμα απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το αίτημα για την απαλλαγή του Μανιάνι από τα καθήκοντά του και ταυτόχρονα πρότεινε για υπουργό Δικαιοσύνης, των αντιπρόεδρο του SMI, (του κ. Μέτα), Πετρίτ Βασίλι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Μπερίσα![ΜΑ, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο Ε.ΡΑΜΑ, Ο ΑΣ ΠΟΥΜΕ «σοσιαλιστής», ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΜΙΣΗΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΟ-ΔΕΞΙΟΥ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ;;; ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΑ…
ΣΑΝ ΝΑ ΒΑΛΛΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ Π.Χ. ΤΟΝ …ΑΔΩΝΗ! ΓΙΝΕΤΑΙ;;; ]Ο κ. Μανιάνι που κ α τ ή γ γ ε ι λ ε ΔΗΜΟΣΙΩΣ την ΜΑΖΙΚΗ καλλιέργεια ν α ρ κ ω τ ι κ ώ ν στη χώρα, επιτέθηκε κατά του Ράμα σε υψηλούς τόνους, αποκαλύπτοντας και την υφιστάμενη εσωκομματική κρίση.Ο κ. Μανιάνι, δήλωσε ότι οι διεθνείς εταίροι της Αλβανίας έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών και όχι του ιδίου, και αποκάλυψε ότι η αποπομπή του συνδέεται με τις δημόσιες δηλώσεις του, για την αδυναμία της αστυνομίας να συλλάβει τον καταζητούμενο Εσκομπάρ των Βαλκανίων , Κλήμεντ Μπαλίλι, που το σαββατοκύριακο βρισκόταν σε πολυτελές θέρετρο στους Αγίους Σαράντα, («Σάντα Σαράντα»), που αποτελεί νόμιμη επένδυση του, και στο οποίο, «τρώνε και πίνουν τσάμπα οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι υπουργοί κοιμόνται εκεί με ερωμένες τους», όπως είπε ο απομακρυνθείς υπουργός!Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, είχε δηλώσει ότι ο καταζητούμενος Μπαλίλι που κατηγορείται για «οργανωμένο έγκλημα και εμπορία ναρκωτικών», θα συλληφθεί «σύντομα» (…) από την αστυνομία.

Οι ειδικές δυνάμεις τον αναζήτησαν την Κυριακή σε 10 σπίτια και σε 3 ξενοδοχεία στους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο, και πήραν για ανάκριση11 άτομα, συγγενείς του Μπαλίλι. Ο κ. Μανιάνι, είπε ότι η κυβέρνηση έχει παραβιάσει «ολόκληρο το Σύνταγμα» και κατήγγειλε ότι «στις συνεδριάσεις της κυβερνήσεως, οι υπουργοί δεν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν».
Ο κ. Μανιάνι είπε ακόμα, ότι όσο ήταν υπουργός, έπρεπε να πάρει …άδεια πριν από κάθε δημόσια ομιλία, ή πριν από δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, από «έναν από τους υπαλλήλους του Ράμα», τον διευθυντή επικοινωνίας του Υπουργικού Συμβουλίου, Έντρι Φούγκα, και ερώτησε: «Σε ποιο δημοκρατικό σύστημα, ένας υπουργός καλείται να κλείσει το στόμα;»,










 (Από το ιστολόγιο ‘δελτίο των 11’/»ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» – ‘ΟΔΥΣΣΕΙΑΤV’)






taxalia.gr

Τα πέντε ανεξήγητα φαινόμενα της μάχης του Μαραθώνα





Πέντε ανεξήγητα φαινόμενα της μάχης του Μαραθώνα
Καθώς στην Ιωνία οι Ελληνικές πόλεις, στις οποίες 
συμπεριλαμβάνονταν μεγάλα κέντρα, όπως η Μίλητος και η Αλικαρνασσός, δε μπόρεσαν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους περιήλθαν υπό την κυριαρχία της περσικής αυτοκρατορίας προς τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα.
Το 499 π.Χ. οι Έλληνες των ιωνικών πόλεων ξεκίνησαν την Ιωνική Επανάσταση και η Αθήνα μαζί με την Ερέτρια κινήθηκαν προς βοήθειά τους.
Το 490 π.Χ. ο Πέρσης βασιλιάς, Δαρείος Α’, έχοντας καταστείλει την εξέγερση των ιωνικών πόλεων από το 494 π.Χ., έστειλε το στόλο του να τιμωρήσει τις δύο πόλεις. Ο περσικός στρατός κατέστρεψε την Ερέτρια και αποβιβάστηκε στην Αττική, αλλά στη μάχη του Μαραθώνα ηττήθηκε από τους Αθηναίους και άλλους υπό το στρατηγό Μιλτιάδη.
Παράταξη στη Μάχη – 11.000 Έλληνες 100.000 Πέρσες
Το σχέδιο του Μιλτιάδη ήταν να εμπλακεί σε μάχη με το περσικό πεζικό όσο πιο σύντομα γινόταν ώστε να αποφύγει τις απώλειες από τους εχθρικούς τοξότες. Κάθε βράδυ πριν τη μάχη οι Έλληνες μίκραιναν την απόσταση ανάμεσα στα δύο μέτωπα και τη μέρα της μάχης είχαν φτάσει σε απόσταση περίπου 8 σταδίων, δηλαδή 1480 μέτρα.
Στο δεξιό άκρο είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ο Καλλίμαχος και στη συνέχεια οι δέκα φυλές με τους Πλαταιείς να είναι στο αριστερό άκρο. Ο Μιλτιάδης είχε επιμηκύνει το μέτωπο έτσι ώστε το δεξιό και το αριστερό κέρας να είναι ισχυρά αποδυναμώνοντας το κέντρο.
Οι Έλληνες επιτέθηκαν εναντίον των Περσών γρήγορα, τρέχοντας στα τελευταία μέτρα, μάλλον αιφνιδιάζοντας έτσι τους Πέρσες. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης έδωσε πλεονέκτημα στα ισχυρά άκρα.
Η μάχη ήταν αμφίρροπη για αρκετή ώρα μέχρις ότου οι δυο περσικές πτέρυγες κατέρρευσαν και τράπηκαν σε φυγή. Στο κέντρο όπου βρίσκονταν οι επίλεκτες δυνάμεις με τους Πέρσες και τους Σάκες ο ελληνικός σχηματισμός διασπάστηκε και υποχώρησε.
Τα πλάγια τμήματα όμως γύρισαν πίσω και επιτέθηκαν στο περσικό κέντρο περικυκλώνοντας τους. Ακολούθησε σκληρή μάχη και τελικά οι Πέρσες τράπηκαν σε φυγή, προς το Σχοινιά που βρίσκονταν τα πλοία τους. Πολλοί Πέρσες έπεσαν στα νερά του έλους και πνίγηκαν.
Η μάχη συνεχίστηκε στο Σχοινιά καθώς οι Πέρσες προσπαθούσαν να διαφύγουν. Εκεί πέθαναν ο Καλλίμαχος, ο στρατηγός Στησίλαος και ο Κυναίγειρος, ο αδελφός του Αισχύλου. Οι Αθηναίοι κατάφεραν να καταλάβουν επτά πλοία.
el1
el2
H μάχη είχε τελειώσει. Οι νεκροί Πέρσες υπολογίζονται από τον Ηρόδοτο γύρω στους 6400 ενώ οι Έλληνες είχαν χάσει μόνο 192. Μετά τη νίκη τους στάλθηκε αγγελιοφόρος για να την αναγγείλει στην Αθήνα, ο οποίος ξεψύχησε μόλις έφτασε από την κούραση.
Ανεξήγητο Πρώτον
Η Μάχη του Μαραθώνα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο είχε γίνει πάνω σε μια πεδιάδα. Δεν έχει σχέση με καμία άλλη μάχη στην Ελλάδα όπως π.χ. με τη Μάχη των Θερμοπυλών η οποία ήταν σε στενό. Στο Μαραθώνα η πεδιάδα επέτρεπε την ανάπτυξη όλου του Περσικού στρατεύματος όπως και έγινε.
Δηλαδή οι Έλληνες επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες κατά μέτωπο και με όλο το εύρος της δύναμής τους πράγμα που θα ήταν ένα σοβαρό μειονέκτημα γι αυτούς. Γιατί όμως επέλεξαν αυτόν τον τρόπο δείχνοντας στον αντίπαλο ότι περιφρονούν τη δύναμή του και πως ήταν σίγουροι για τη νίκη τους;
Ανεξήγητο Δεύτερον
Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα στο πεδίο της Μάχης οι Πέρσες αναπτύχθηκαν σε βάθος 30 αντρών στο κέντρο της παράταξής τους(εδώ προσοχή δεν υπολογίζεται ότι τα άκρα των Περσών ήταν αδύναμα με λιγότερο βάθος το εκλαμβάνουμε ως ισόποσο).
Αυτό έδινε μια ανάπτυξη στρατεύματος των 100.000 χιλιάδων αντρών που ήταν εκεί γύρο στα 3.300 μέτρα. Από την άλλη μεριά οι Έλληνες ήταν μόνο 11.000 και για να μπορέσουν να αντιπαρατάξουν ένα ίσο μέτωπο απέναντι στους Πέρσες έπρεπε το βάθος τους να είναι βάθος 3 ανδρών και κάτι (χωρίς να υπολογίσουμε ότι είχαν ενισχύσει τα άκρα τους πράγμα που θα έδινε μικρότερο μήκος).
Από την Ιστορία γνωρίζουμε ότι το μέτωπο των Ελλήνων ήταν 1600 μέτρα δηλ. 6 άνδρες περίπου βάθους σε ισόποση παράταξη.
Έτσι από τα παραπάνω προκύπτει ότι περίσσευαν 850 μέτρα από τη μία μεριά και 850 μέτρα από την άλλη μεριά Περσικού μετώπου το οποίου θα στεκότανε και δεν θα έκανε τίποτα. Το ερώτημα είναι ότι εάν τα πράγματα γίνανε έτσι γιατί αυτός ο στρατός των 850 μ από τη μια μεριά και των 850μ από την άλλη δεν κινήθηκε κυκλωτικά για να παγιδεύσει τους Έλληνες σαν θανάσιμη τανάλια;

el3
Ανεξήγητο Τρίτον
Εχετλαίος
Στα έργα του Ηροδότου και του Παυσανία έχουμε μια παρουσία ενός ανδρός αγνώστου προς τους Έλληνες ο οποίος εμφανίστηκε απροειδοποίητα. Ήταν πιο ψηλός από τα άτομα εκείνης της εποχής φορούσε μια περίεργη στολή η οποία έμοιαζε με αγρότη και όχι με πολεμιστή και κρατούσε ένα όπλο το οποίο έμοιαζε με λαβή αρότρου (αρχ.εχέτλη) το οποίο το έστρεφε προς τους Πέρσες και τους αποδεκάτιζε.
Αργότερα οι Έλληνες ζητώντας πληροφορίες για το άτομο αυτό από το Μαντείο των Δελφών οι ιερείς τον κατονόμασαν ως Εχετλαίο.
…Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερομενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα.” (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32).
Ο άνδρας αυτός προωθούνταν στο πεδίο της Μάχης και κατακρεουργούσε τους Πέρσες με το όπλο του με απίστευτη ταχύτητα.
Επίσης ο Ηρόδοτος μας αναφέρει ότι ένας Αθηναίος στρατιώτης, ο Επίζηλος, γιός του Κουφαγόρα, ενώ πολεμούσε γενναία στήθος με στήθος ξαφνικά έχασε την όραση του και στα δύο του μάτια, παρόλο που δεν τον είχε ακουμπήσει τίποτα, ούτε δόρυ ούτε ξίφος ούτε βέλος τόξου.
Συνεχίζοντας ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Επίζηλος διηγείται ότι είδε έναν μεγαλόσωμο οπλίτη που η γενειάδα του κάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του, και ότι αυτό το φάντασμα κρατούσε στα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο! Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκηνή ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί από κάποια υπερβολική λάμψη, τυφλώθηκε!
Ανεξήγητο Τέταρτον
Καθ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Μάχης μέχρι να φτάσει η μέρα της σύγκρουσης οι Έλληνες μετακινούνταν τις βραδινές ώρες, έτσι ώστε να μην γίνουν ορατές οι κινήσεις τους, προς το μέτωπο των Περσών και μέχρι την ημέρα της Μάχης ο Ηρόδοτος μας αναφέρει ότι φτάσανε 8 στάδια από το στρατόπεδο των Περσών δηλ όπως είδαμε και παραπάνω περίπου 1480μ.
Ο λόγος που το κάνανε αυτό ήταν ότι οι Έλληνες γνώριζαν ότι οι Πέρσες είχαν πάγια τακτική πριν την τελική σύγκρουση και όταν ο αντίπαλος πλησίαζε προς την μεριά τους να ρίχνουν μια ομοβροντία 2-3 επαναλήψεων βελών από τους τοξότες τους.
Έτσι οι Έλληνες με αυτές τις βραδινές κινήσεις προσέγγισης προσπαθούσαν να μειώσουν την απόσταση από τους Πέρσες άρα και τις απώλειές τους. Το ερώτημα που γεννάται είναι πως οι Έλληνες κατάφεραν να προσεγγίσουν τους Πέρσες στο πεδίο της Μάχης χωρίς να έχουν σοβαρές απόλυες από τις ομοβροντίες βελών καθώς σε όλη την διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν μόνο 192 Έλληνες;
Είναι ότι οι Πέρσες δεν ήξεραν σημάδι ; δεν μπορούσαν να τους πετύχουν για άλλους λόγους ή ότι δεν πρόλαβαν να το κάνουν;
Ανεξήγητο Πέμπτον
Η Μάχη του Μαραθώνα άρχισε στις 5.30 περίπου το πρωί και οι Πέρσες στρατηγοί διέταξαν οπισθοχώρηση στις 8 το πρωί δηλ μόλις 2,5 ώρες μετά την έναρξη της μάχης.
Το παράξενο είναι πως όλα όσα γίνανε , γίνανε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.6.400 Πέρσες αποδεκατίστηκαν από ένα Ελληνικό στρατό που αριθμούσε το 1/10 της δικιάς τους δύναμης με φοβερή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Πως είναι άραγε δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;
ΠΕΡΙ ΕΧΕΤΛΑΙΟΥ
exetleos_1
ΤΙΜΑΝ ΔΕ ΕΧΕΤΛΑΙΟΝ ΕΚΕΛΕΥΣΕΝ ΗΡΩΑ.»
Εχετλαίος ή Έχετλος ήταν το όνομα ενός αγνώστου ήρωα που εμφανίστηκε στη μάχη του Μαραθώνα, και βοήθησε να αναχαιτιστεί την Περσική εισβολή στην Ελλάδα.
exetleos2
Σχέδιο του Εχετλαίου από αρχαίο αγγείο
Εχετλαίος ή Έχετλος ήταν το όνομα ενός αγνώστου ήρωα που εμφανίστηκε στη μάχη του Μαραθώνα, και βοήθησε να αναχαιτιστεί την Περσική εισβολή στην Ελλάδα.
Ιστορικά, ο Εχετλαίος δεν αναφέρεται πουθενά στο παρελθόν και η ύπαρξη του στο πάνθεον των αρχαίων ηρώων γίνεται μετά την μάχη του Μαραθώνα. Στη μάχη εκείνη, ο Εχετλαίος είχε εμφανιστεί ξαφνικά στο ελληνικό στρατόπεδο ντυμένος με στολή άγνωστη για τους Αθηναίους κρατώντας στα χέρια του μία εχέτλη (= λαβή αρότρου) ή κάτι που έμοιαζε με εχέτλη, αντί για όπλο.
Με αυτό το παράξενο όπλο, ο Εχετλαίος χτυπούσε τους Πέρσες κι εξόντωσε πολλούς από αυτούς. Μετά τη μάχη, ο άγνωστος άνδρας εξαφανίστηκε, με τον ίδιο τρόπο που είχε εμφανιστεί και κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό γι’ αυτόν, ούτε καν το όνομά του.
Οι Αθηναίοι, μετά την μάχη, ρώτησαν το Μαντείο των Δελφών να μάθουν ποιος ήταν αυτός ο άγνωστος ήρωας που πολέμησε μαζί τους και το Μαντείο τους έδωσε ως απάντηση πως θα έπρεπε να τιμούν τον ήρωα Εχετλαίο. Οι Αθηναίοι από ευγνωμοσύνη προς αυτόν, όρισαν την επίσημη λατρεία του ως ήρωα.
Γενικά, η νίκη στην μάχη του Μαραθώνα μπορούμε να πούμε ότι ξάφνιασε ακόμα και τους Αθηναίους. Για να δικαιολογήσουν την πανωλεθρία των Περσών, αρκετοί από τους Αθηναίους πολεμιστές ισχυρίστηκαν ότι είδαν πολλούς ήρωες και θεούς να πολεμούν στο πλάι τους. Ο κυριότερος από αυτούς ήταν ο Πάνας ο οποίος ενέπνευσε στους Πέρσες τον «Πανικό» τον ιερό, τρομερό φόβο.
Σε αυτήν την μυθοπλασία μάλλον συγκαταλέγεται και η εμφάνιση του ήρωα Εχετλαίου.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι Αθηναίοι στρατοπέδευσαν στα υψώματα του όρους Αγρελίκι, πάνω από το σημερινό χωριό Βρανά. «Ήλθομεν, είπαν, να θέσωμεν ομού την κρηπίδα της ελευθερίας επί του ιερού τούτου τόπου» Τη στιγμή της συναντήσεως Αθηναίων και Πλαταιών ανέκρουσαν τα δώρατά τους επί των ασπίδων τους σε θριαμβευτικό αλαλαγμό, προάγγελο της νίκης…
Στην τελική παράταξη των αντιπάλων στρατών, η μεταξύ τους απόσταση ήταν 8 στάδια, δηλαδή 1500 μέτρα. Μετά τις θυσίες και έναν μικρό λόγο του Μιλτιάδη, δόθηκε από τον ίδιο το σύνθημα της επίθεσης.
Μετά τη μάχη, οπλίτες Αθηναίοι είπαν ότι λίγο πιο μπροστά από τον Μιλτιάδη, που οδηγούσε τη φάλαγγα, έτρεχε λουσμένος σε ένα χρυσό φως ο ήρωας της Αθήνας, ο Θησέας, βαριά οπλισμένος σαν πεζός, κι αυτός ήταν εκείνος που έπεσε πρώτος επάνω στο κέντρο των Περσών.
Η σύγκρουση μεταξύ τω δύο στρατών ήταν φοβερή. Χωρίς οι Αθηναίοι να ελαττώσουν την ορμή τους άρχισαν να νικούν στα δύο άκρα της παράταξης και να τρέπουν τους αντιπάλους σε φυγή. Στο κέντρο όμως, όπου 2000 Αθηναίοι πολεμούσαν με 18000 εκλεκτούς του Περσικού στρατού, νικούσαν οι Πέρσες.
Εδώ ακριβώς συνέβη το δεύτερο από τα θαυμαστά της μάχης του Μαραθώνα. Ένας γιγαντόσωμος «αγροίκος», με γενιάδα που κάλυπτε την ασπίδα του, άγνωστος σε όλους, κρατώντας τη μεγάλη λαβή ενός αρότρου της εποχής (την εχέτλη), κατέβηκε με μεγάλη ορμή από το βουνό σκορπώντας το θάνατο και τον «πανικό» (η λέξη προέρχεται από τον Πάνα) στους Πέρσες, κατόρθωσε να φτάσει στο κέντρο της μάχης και να ενωθεί με τους 2.000 Αθηναίους που διοικούσαν ο Θεμιστοκλής και ο Αριστείδης και εκεί άρχισε να «θερίζει» τους Πέρσες.
Όπως θα διηγηθεί μετά τη μάχη ένας αυτόπτης μάρτυρας – οπλίτης που διοικούσε ο Αριστείδης – ο Επίζηλος του Κουφαγόρου, ενώ πολεμούσε σώμα με σώμα, του φάνηκε ξαφνικά ότι είδε απέναντί του ένα πανύψηλο οπλίτη που τα γένια του σκέπαζαν την ασπίδα του.
Έμοιαζε σαν φάντασμα που κρατούσε στα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο! Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας πέντε Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκήνη ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί από κάποια υπερβολική λάμψη, τυφλώθηκε!
Περίπου επτακόσια χρόνια αργότερα, όταν ο Παυσανίας επισκεύτηκε στην Αθήνα την Ποικίλη Στοά, η οποία ονομάστηκε έτσι από τις πολλές και διάφορες ζωγραφιές που την διακοσμούσαν, είδε ότι αυτές ολοκληρώνονταν με την απεικόνιση εκείνων που πολέμησαν στον Μαραθώνα τον Σεπτέμβρη του 490π.Χ.
Ανάμεσά τους, οι ονομαστοί ζωγράφοι Πάναινος και Μίκων φρόντισαν να ξεχωρίζει ο Πολέμαρχος Καλλίμαχος, ο Στρατηγός Μιλτιάδης και ο Ήρωας ο ονομαζόμενος Έχετλος ή Εχετλαίος. «Υπάρχει η παράδοση πως στη Μάχη του Μαραθώνος έλαβε μέρος και κάποιος που έμοιαζε με αγρότη στην εμφάνιση και στην περιβολή.
Αυτός σκότωσε πολλούς από τους βαρβάρους με ένα άροτρο και όταν η μάχη τελείωσε, εξαφανίστηκε, λέει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας. Οι περιγραφές των πολλών αυτόπτων μαρτύρων, η φοβερή του δύναμη και αποτελεσματικότητα, καθώς και το γεγονός ότι ήταν τελείως άγνωστος σε όλους, άφησαν στους Αθηναίους βαθιά εντύπωση, τόσο που ρώτησαν το Μαντείο των Δελφών, ποιός ήταν ο ήρωας αυτός, ο θεός δεν χρησμοδότησε τίποτα περισσότερο από το ότι πρέπει να τίμουν τον Ήρωα Εχετλαίο …
Αλλά η μάχη του Μαραθώνα σχετίζεται με πολλά άλλα παράξενα και υπερφυσικά συμβάντα που ο θρύλος τους έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Εκτός από την παρουσία του φοβερού πολεμιστή Εχετλαίου ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι βγήκε από το ιερό σπήλαιο του Πανός στον Μαραθώνα, αναφέρεται η εμφάνιση του ίδιου του Πάνα στη μάχη αλλά και στον Φειδιπίδη, τον οποίο οι Αθηναίοι έστειλαν στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια.
Καθώς περνούσε από το όρος Παρθένιο, ο Παν τον φώναξε με το όνομά του και παρήγγειλε να πει στους Αθηναίους ότι δεν του δίνουν την πρέπουσα σημασία, παρά το γεγονός ότι αυτός διάκειται ευνοϊκά απέναντί τους και ότι πολλές φορές τους βοήθησε στο παρελθόν και θα κρατήσει την ίδια στάση και στο μέλλον. Μετά την νικηφόρα μάχη στον Μαραθώνα, οι Αθηναίοι πίστεψαν τη διήγηση του Φειδιπίδη και ίδρυσαν ιερό του Πανός κάτω από την Ακρόπολη.
Σώζεται μάλιστα επίγραμμα του λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου (556- 468π.Χ.) που αναφερόταν σε αγάλμα του Πανός, ανάθημα του στρατηγού Μιλτιάδη: «Τον τραγόπουν εμέ Πάνα, τον Αρκάδα, τον κατά Μήδων, τον μετ’ Αθηναίων, στήσατο Μιλτιάδης.» (Προς τιμή μου, εμένα του τραγοπόδαρου Πάνα, του Ακράδα, που πολέμησε μετά των Αθηναίων τους Μήδους, έστησε αυτό το ανάθημα ο Μιλτιάδης). Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι Παν και Έχετλος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο!
Παραδόσεις αναφέρουν ακόμα και παράξενα φώτα την ώρα της μάχης στην περιοχή του μεγάλου έλους προς την πλευρά που κατείχαν οι Πέρσες.
Για πολλά χρόνια οι τριγύρω χωρικοί άκουγαν κλαγές όπλων, φωνές ανθρώπων και χρεμετίσματα αλόγων από το πεδίο της κοσμοϊστορικής μάχης. Λέγεται ότι καμμία φορά τα ίδια ακούγονται και σήμερα ακόμη!
Κάποιος Αθηναίος οπλίτης είχε μαζί του στη Μάχη του Μαραθώνα τον υπερμεγέθη σκύλο του, άγριο και τρομερό, που μάχοταν με τα δόντια ηρωϊκά εναντίον των Περσών. Το σκυλί έδειξε γενναιότητα και για τον κίνδυνο που διέτρεξε, έλαβε ως αμοιβή την απεικόνιση του ανάμεσα σ’ εκείνους που περιβάλουν τον Κυνέγειρο, τον Επίζηλο και τον Καλλίμαχο. Όλοι αυτοί, καθώς και ο σκύλος, είχαν φιλοτεχνηθεί από το ζωγράφο Μίκωνα στην Ποικίλη Στοά.
Ο γνωστός ερευνητής Α.Πουρναρόπουλος ερεύνησε μερικές ενδιαφέρουσες εκδοχές …
Ξεκίνησε προσπαθώντας να ανακαλύψει πώς πραγματικά ήταν το «Ησιόδιο Άροτρο» – η εχέτλη – εκείνη την περίοδο. Βρήκε λοιπόν μία παράσταση αρόσεως αγρού με ένα τέτοιο άροτρο , σε ένα αρχαίο αγγείο χρονολογίας 460-450π.χ.
Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι το σχήμα της εχέτλης θυμίζει ένα υπερσύγχρονο όπλο! Εάν ήταν πολυβόλο όπλο με εκρηκτικά βλήματα, οι Αθηναίοι θα έλεγαν ότι ο Ήρωας Εχετλαίος πολεμούσε με «κεραυνούς». Εάν ήταν είδος «φλογοβόλου» τότε θα έλεγαν ότι αυτός πολεμούσε με πύρινη ρομφαία. Αλλά δεν συνέβη oύτε το ένα ούτε το άλλο. «Θα μπορούσε το παράξενο όπλο να ήταν όπλο ακτίνων;». Την απάντηση τη βρίσκουμε κρυμμένη στα κείμενα του Ηροδότου. «στην μάχη του Μαραθώνα σκοτώθηκαν 6400 περίπου Πέρσες και 192 Αθηναίοι.
Στη διάρκεια της μάχης συνέβη κάτι πολύ παράξενο: ένας Αθηναίος οπλίτης, ο Επίζηλος, γιος του Κουφαγόρα, πολεμούσε γενναία στήθος με στήθος, όταν ξαφνικά έχασε την όραση του και στα δύο του μάτια, μολονότι δεν τον είχε ακουμπήσει τίποτα, ούτε δόρυ, ούτε ξίφος, ούτε κανένα βέλος τόξου.
Από τότε έμεινε τυφλός μέχρι το τέλος της ζωής του! Θεϊκή ενέργεια ή προηγμένη τεχνολογία, το σίγουρο είναι ότι εκείνο το Σεπτέμβρη στον Μαραθώνα συνέβησαν πράγματα που μας πείθουν πως εκείνη η μάχη θα καθόριζε το μέλλον όλης της ανθρωπότητας …
Είναι πολύ πιθανόν, ο Ηρόδοτος να μην αποκάλυψε όλα τα στοιχεία που ήξερε για τα όσα υπερφυσικά συνέβησαν στη Μάχη του Μαραθώνα, αν λάβουμε υπόψη τις γνωστές επιφυλάξεις του να μιλά για να θέματα που άπτονται των θεϊκών πραγμάτων (Ηρόδοτος, Ευτέρπη, 65).






taxalia.gr

Λεπέν: Η Γαλλία θα φύγει από το ευρώ και θα επιβάλει φόρο στους ξένους εργαζόμενους



Έξτρα φόρο σε ξένους εργαζόμενους τάζει η Μαρίν Λεπέν. Πιο συγκεκριμένα, φόρο σε όλες τις συμβάσεις εργασίας ξένων στη 
Γαλλία σκοπεύει να επιβάλει η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, αν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, εξαγγελία που έρχεται στη σκιά της πρόθεσης του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει φορολογικά βάρη στις εισαγωγές για να στηρίξει την απασχόληση στις ΗΠΑ.
«Tα έσοδα από τον φόρο αυτόν θα κατευθυνθούν στα επιδόματα ανεργίας»
Σε συνέντευξή της στη Le Monde, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, είπε πως «θα εφαρμόσουμε εθνική προτίμηση στην απασχόληση μέσω ενός επιπλέον φόρου σε όλες τις νέες συμβάσεις για τους ξένους υπαλλήλους. Τα έσοδα από τον φόρο αυτόν θα κατευθυνθούν στα επιδόματα ανεργίας».
Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα
Η Μαρίν Λεπέν αναφέρει επίσης στη συνέντευξη, παραμονές του επίσημου χρίσματός της από το κόμμα το οποίο θα λάβει χώρα στη Λυών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, πως το εθνικό νόμισμα είναι η λύση που ψάχνει η γαλλική οικονομία. Αναλυτικά σημειώνει: «Η χώρα θα φύγει από το ευρώ και θα επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα μέσω του οποίου θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί και το χρέος της». Η κ. Λεπέν βέβαια δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εάν γνωρίζει τις συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης και αρκείται στο να σημειώσει «οι επιχειρήσεις μας και οι γάλλοι πολίτες είναι η δική μας προτεραιότητα και όχι το τι θα πουν οι οικονομικοί θεσμοί της Ευρώπης που ζητούν μόνο λιτότητα και χρέη».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Λεπέν θα κερδίσει ή θα έρθει δεύτερη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου, αλλά και ότι θα χάσει στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου ανεξαρτήτως του αντιπάλου της.





taxalia.gr