Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η οργή της Μέρκελ για τις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα: "Αυτό δεν είναι λύση..."


Δεν είναι λύση για την προσφυγική κρίση το κλείσιμο του δρόμου...
των Βαλκανίων, ούτε μπορεί να διαρκέσει πολύ, είπε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.   «Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR. «Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το προσφυγικό βάρος για καιρό», πρόσθεσε.   Αλτμάιερ: To μονομερές κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία είναι ατυχές και δεν βοηθά 

 Ο επικεφαλής της καγκελαρίας για το προσφυγικό Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε μονομερές το κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία, σε ερώτηση της εφημερίδας Die Welt.   «Εργαστήκαμε πολύ στενά και καλά με τη Αυστρία για μήνες στην προσφυγική κρίση. Εντούτοις θεωρήσαμε την απόφαση για μονομερές κλείσιμο των συνόρων ως ατυχή και όχι επιβοηθητική. Στο τέλος θα οδηγηθούμε ξανά στο να πρέπει να επιλυθεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η κατάσταση (που προκλήθηκε λόγω του προσφυγικού) στην Ελλάδα» είπε. 

 Ο Αλτμάιερ στο ερώτημα της εφημερίδας αν έχουν απομονωθεί η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ απάντησε: «Πρόκειται για μια φράση κλισέ, η οποία ήταν εντελώς λανθασμένη και στην ελληνική κρίση όπως και στην ουκρανική. Στο τέλος καταφέραμε πάντα την ευρωπαϊκή συναίνεση με την ουσιαστική συμμετοχή της Γερμανίας. Έτσι και τώρα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ότι η προσέγγισή μας για μια συνολικότερη λύση είναι ορθή και υποστηρίζεται από πολλούς άλλους».








tromaktiko

Επίθεση Λεβέντη σε Τσίπρα: "Κάνει το λιοντάρι αλλά στο τέλος..."




Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας...
πως ο πρωθυπουργός «κάνει το λιοντάρι αλλά στο τέλος ξεβρακώνεται».

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε πως η αξιολόγηση δεν θα κλείσει καθώς η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περάσει τα απαραίτητα μέτρα. «Θα τα υπογράψει όλα ο Τσίπρας αλλά οι βουλευτές του θα αντιδράσουν», είπε χαρακτηριστικά στο Mega.

Τόνισε μάλιστα πως οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έξι ώρες μετά την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά προσχώρησε στην άποψή του. Ως προς τις πληροφορίες ότι ζήτησε να γίνει συζήτηση μεταξύ των αρχηγών για οικουμενική κυβέρνηση ο Β. Λεβέντης είπε πως το αίτημά του είχε να κάνει μόνο με συζήτηση για τα οικονομικά.

«Τους παρακάλεσα να συζητήσουμε για τα οικονομικά έστω και μετά από ένα δεκαήμερο και να βάλουμε κόκκινες γραμμές ως συμβούλιο αρχηγών», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα όσα έγραψε χθες περί κλειστών συνόρων ο Ντόναλντ Τουσκ στο twitter ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε πως πιστεύει τα όσα λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα στο εσωτερικό.

Εκτίμησε πάντως πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα βοηθήσει τη χώρα μας ως προς το προσφυγικό και εκτίμησε πως μετά τη συμφωνία η κατάσταση - εκτός δραματικού απροόπτου - θα εξομαλυνθεί.







tromaktiko

Bild: "Οι εικόνες της Ειδομένης δείχνουν πως υπάρχουν τρεις Ευρώπες..."







Οι εικόνες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αποδεικνύουν ότι αυτή...
τη στιγμή υπάρχουν τρεις Ευρώπες, γράφει η γερμανική εφημερίδα

Ως το  μέρος που ντροπιάζει την Ευρώπη χαρακτηρίζουν την Ειδομένη οι δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας "Bild", Γιούλιαν Ράιχελτ και Αντρέας Τέλεν, κάνοντας ένα οδοιπορικό στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ όπου έχουν παγιδευτεί χιλιάδες πρόσφυγες.

«Η Ειδομένη έχει μετατραπεί σε προσωρινό κέντρο προσφύγων, τα παιδιά αρρωσταίνουν, πολλά από αυτά έχουν επίμονο βήχα την ώρα που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για ψωμί περπατώντας στο λασπωμένο έδαφος», γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

Το αφιέρωμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας εστιάζει στην καθημερινότητα των παιδιών: «Οι πρόσφυγες που μετακινούνται μέσα από τη γη του πουθενά στα σύνορα της Ευρώπης έχουν γίνει πολιτικοί παρίες. Ποιος θα τους βοηθήσει; Οι πολιτικοί που τους επισκέπτονται;».

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το σχετικό ρεπορτάζ απεικονίζει την θλιβερή πραγματικότητα των προσφύγων στην Ειδομένη. 

«Ανάμεσά στους πρόσφυγες υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά. Τα βράδια που είναι ήσυχα, στα κέντρα των προσφύγων μπορεί κανείς να ακούσει τον βήχα των παιδιών. Τις ημέρες που είναι βροχερές, ο βήχας τους είναι όλο και πιο έντονος και επίμονος. Τα παιδιά κοιμούνται σε σκηνές, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν βάση κι όταν βρέχει, γεμίζουν λασπόνερα. Τα ρούχα τους είναι υγρά. Κάθε πρωί μπορεί κανείς να δει τους πατεράδες των παιδιών αυτών να στέκονται στην ουρά και να κρατούν στην αγκαλιά τους τα άρρωστα χλωμά παιδιά τους για να τα εξετάσουν οι λίγοι γιατροί που βρίσκονται εκεί», γράφει η εφημερίδα. 

«Η Ευρώπη έχει γίνει πολιτικά τοξική γι' αυτά τα παιδιά», σχολιάζει η "Bild" και προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει μία Ευρώπη αλλά τουλάχιστον τρεις».

Για τη γερμανική εφημερίδα:
1. Η μία είναι η παραδεισένια Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει Γερμανία, Αυστρία και τις σκανδιναβικές χώρες

2.Υπάρχει η γενναιόδωρη αλλά φτωχή και από πλευράς υποδομών ανίκανη Ευρώπη. Στο σημείο αυτό η εφημερίδα "Bild" αναφέρει τη χώρα μας επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει εργασία στα δικά της παιδιά, πόσο μάλλον στα νέα αυτά παιδιά. 

3. Υπάρχει η ψυχρή και απωθητική Ευρώπη που υψώνει φράχτες αφού όμως τους έχει κατεδαφίσει με το θάρρος και τα δισεκατομμύρια της Δύσης πριν από 25 χρόνια. Αυτή είναι η Ανατολική Ευρώπη.








tromaktiko

Ποιες συντάξεις έχει βάλει στο μάτι η Τρόικα;





Στο κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνουν κατά πάσα πιθανότητα οι επικουρικές...
συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, ύστερα από την "κόκκινη κάρτα" που έβγαλε χθες το κουαρτέτο κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ γλιτώνουν τις περικοπές (εκτός από αυτές που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική πρόταση) οι κύριες συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων.
Και όπως επισήμαινε στο newsit.gr χτες το βράδυ κυβερνητική πηγή δεν θα υπάρξει υποχώρηση από την ¨κόκκινη¨ γραμμή που έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το «μαχαίρι» έρχεται πιο κοντά και είναι σχεδόν σίγουρο από τη στιγμή που οι επικεφαλής των Θεσμών απέρριψαν και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών, οπότε υπάρχει μία ¨τρύπα¨ η οποία δεν μπορεί να κλείσει παρά μόνο από τη μείωση των επικουρικών πάνω από τα 170 ευρώ.

Όμως, ο υπουργός σε μία διαπραγματευτική τακτική κίνηση θα αφήσει τελευταίο για συζήτηση των θέμα των επικουρικών με την ελπίδα ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο από αυτό που υποστηρίζει το κουαρτέτο και έτσι θα περιορίσει την περικοπή των επικουρικών.

Αλλά, εκτός από τις δύο κάρτες, (επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ) ο κουαρτέτο ή ακριβέστερα η Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία έκανε όλο το ¨παιχνίδι¨, ενώ τα άλλα τρία μέλη του κουαρτέτου περιορίστηκαν σε ρόλο θεατή, εξέφρασε ισχυρές αντιρρήσεις για τη μείωση των εισφορών στους νέους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες κατά την πρώτη πενταετία, καθώς και τις εκπτώσεις στις εισφορές των αγροτών με αποτέλεσμα και αυτές να κινδυνεύουν με ακύρωση.

Όμως, από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι μάλλον θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτή την άρνηση η οποία στηρίχτηκε περισσότερο σε ηθικές βάσεις και όχι σε πραγματικές. Και αναφέρουν για παράδειγμα πως όταν ο Ντέλια Βέλκουλέσκου εξέφρασε τη διαφωνία της τη συνόδευσε από την ηθική προσέγγιση ¨αντί να τους μαθαίνετε από την αρχή να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τους δίνετε εκπτώσεις¨. Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος είπε πως τα λάθη των προηγούμενων γενεών δεν θα τα πληρώσουν τώρα οι 25χρονοι.

Κάρτα έβγαλε η Βελκουλέσκου και για τα χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται για να χορηγηθεί η εθνική σύνταξη, αναφέροντας ότι πρέπει να δίνεται στα 20 χρόνια και όχι στα 15, ενώ αντιθέτως δεν έβαλε ζήτημα εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή της όπως φοβούταν η ελληνική κυβέρνηση.

Η άλλη ένσταση που είχαν αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις μεγάλες προσωπικές διαφορές με τη λογική ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι λιγότερο αναδιανεμητικό και να μην ενισχύει τόσο τους χαμηλοσυνταξιούχους και να έχει περισσότερο ανταποδοτικό χαρακτήρα και οι συντάξεις να συνδεθούν περισσότερο με τις εισφορές.

Όμως, οι αντιρρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν τόσο επίμονες σε αυτό το σημείο, πράγμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκτιμήσεις ότι αυτό το πεδίο δεν θα αποτελέσει παράγοντα ισχυρών τριβών. Ο δεύτερος γύρος του μπρα ντε φερ του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο μπαίνοντας στην ουσία των διαπραγματεύσεων αρχικά για τις εισφορές και για τα άλλα ζητήματα με εξαίρεση τις επικουρικές που θα αφεθούν για το τέλος.

Εν τω μεταξύ σήμερα το απόγευμα μπαίνει στο τραπέζι το φορολογικό με τις νέες προτάσεις για την κλίμακα και τους συντελεστές, καθώς και το νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου αλληλεγγύης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο ζητά:

- Να μην ισχύσει αφορολόγητο για τους αγρότες.
- Να μειωθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Να μην υπάρχουν τόσο υψηλοί συντελεστές φορολογίας οι οποίοι σε συνδυασμό με το φόρο αλληλεγγύης γίνονται αντικίνητρο και ωθούν στη φοροδιαφυγή.
- Να καταργηθούν φορολογικές απαλλαγές.

Στις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό. Για το λόγο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Τρύφων Αλεξιάδης θα μεταβούν σήμερα το απόγευμα στο Χίλτον έχοντα υπό μάλης όλα τα στοιχεία που δείχνουν πως ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% και όχι έλλειμμα 0,25% που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού και πως τα έσοδα του πρώτου διμήνου είναι καλύτερα των προβλέψεων.

Ετσι ελπίζουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Ντέλιας Βελκουλέσκου, αφού το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου έχει αποδειχθεί τα ελληνικά στοιχεία, ενώ το ΔΝΤ επιμένει πως πέρυσι υπήρξε τελικά πρωτογενές έλλειμμα 0,6%.







tromaktiko

"Βόμβα" από την Τουρκία: "Δεν θα δεχτούμε κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη από την Ελλάδα..."





Στη συμφωνία της Συνόδου (που υπέγραψε και η Ελλάδα) είναι ξεκάθαρο...
ότι η επανεισδοχή δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την 1η Μαΐου.







tromaktiko

Τι καθορίζει η απόφαση του Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια;





Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος... Γιάννη Στουρνάρα για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Η Πράξη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδότησης των συγκεκριμένων εταιρειών και καθορίζει το περίγραμμα λειτουργίας τους καθώς και τις πρακτικές αναδιάρθρωσης των δανείων.








tromaktiko

Brexit: Το απατηλό δίλημμα...


v

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί θα ψηφίσουν για την παραμονή ή έξοδο του κράτους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και η...
πλειοψηφία των ΜΜΕ της Ευρώπης προειδοποιούν αδιάκοπα ότι οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι επιβλαβείς για την βρετανική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Όμως κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στο ερώτημα εάν η έξοδος ενέχει ουσιαστικές αλλαγές για τους πολίτες της Βρετανίας ή της ΕΕ.

Το οπορτουνιστικό στοίχημα του Κάμερον που γύρισε μπούμερανγκ

Δύο χρόνια πριν από τις Βρετανικές εκλογές του 2015, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον βρέθηκε αντιμέτωπος με την άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στις δημοσκοπήσεις. Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του UKIP ήταν πρώην ψηφοφόροι των Συντηρητικών. Ο φόβος της ήττας στις επερχόμενες εκλογές εξώθησε τον Κάμερον να υποσχεθεί το 2013, παρόλο που υποστήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ότι εάν επανεκλεγόταν, θα οργάνωνε μέχρι το 2017 δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η τακτική του Κάμερον αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι. Οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές του 2015, αλλά σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι είναι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν αναμενόμενη και η οικονομική ολιγαρχία της χώρας και της ΕΕ ανησυχεί, γιατί η πιθανότητα του Brexit επιδεινώνει μια κατάσταση που ήταν ήδη επισφαλής λόγω της κρίσης.

Χρονοδιάγραμμα της (μη) εφαρμογής ενός ανεπιθύμητου αποτελέσματος

Το βασικό ερώτημα είναι τι μέλει γενέσθαι εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν για έξοδο από την ΕΕ.

Πρώτον, τα αποτελέσματα δημοψηφισμάτων δεν είναι δεσμευτικά για την βρετανική κυβέρνηση: το Βρετανικό Κοινοβούλιο έχει την εξουσία να αποφασίζει για κάθε ζήτημα. Όμως, το Κοινοβούλιο δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει το αποτέλεσμα, εκτός και αν η διαφορά των ψήφων υπέρ και κατά της παραμονής στην ΕΕ είναι μικρή, ή η αποχή είναι μεγάλη.

Δεύτερον, ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα σε μερικά χρόνια δεν μπορεί να αποκλειστεί, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιρλανδία, όταν οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη συνθήκη της Λισαβόνας στο πρώτο δημοψήφισμα του 2008 και την ενέκριναν στο δεύτερο του 2009. Το δημοψήφισμα Brexit διαφέρει βέβαια από αυτό της Ιρλανδίας. Αλλά ακόμα και ένας από τους κύριους υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον, δήμαρχος του Λονδίνου και υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Κάμερον, δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Τρίτον, θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την μεθόδευση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, οι οποίες, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, θα διαρκέσουν περίπου 2 χρόνια. Όμως η διαδικασία εξόδου αντιστοιχεί σε πλεύση σε «αχαρτογράφητα ύδατα» με πιθανές αλλαγές στις συνθήκες, επικυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Η έξοδος της Βρετανίας ίσως να μην ολοκληρωθεί πριν το 2025-2027. 

Στην πολιτική μια βδομάδα είναι πολύς καιρός, είχε πει ο Γουίλσον, ένας Βρετανός πρωθυπουργός. Κατ’ επέκταση τα 9-11 χρόνια από σήμερα μέχρι το 2025-2027 αντιστοιχούν σε πολιτική αιωνιότητα. Η φράση «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» μάλλον αρμόζει στην περίπτωση. Εφόσον η μπάλα της εξόδου από την ΕΕ πεταχτεί στην εξέδρα των διαπραγματεύσεων και επικυρώσεων, θα υπάρχει άπλετος χρόνος για να χειραγωγηθούν κατάλληλα οι συνέπειες του δημοψηφίσματος. Μερικές μικρές παραχωρήσεις από την ΕΕ (όπως έγινε με την Ιρλανδία το 2009) ίσως αρκέσουν για να δικαιολογηθεί η παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Τι διαφορά θα έχει για τους Ευρωπαίους πολίτες η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ;

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι επωφελής ή όχι για την ίδια και για τα άλλα κράτη της Ευρώπης. Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό απασχολούν πολλές στήλες καθημερινά στον βρετανικό και διεθνή τύπο, αλλά αφορούν κυρίως τις επιπτώσεις για τις τράπεζες, το εμπόριο και τη βιομηχανία.

Όμως θα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές για τους πολίτες της ΕΕ και της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit; Ή θα εξακολουθήσουν η ΕΕ και η Βρετανία να ακολουθούν παρόμοιες οικονομικές, εμπορικές, κοινωνικές και εξωτερικές πολιτικές;

Η οικονομική πολιτική που ασπάζονται εξίσου η Βρετανία και η ΕΕ στην ουσία βασίζεται σε μια απάτη που ονομάζεται λιτότητα, η οποία απαιτεί να επωμίζονται οι φορολογούμενοι τις οικονομικές ατασθαλίες και την απληστία της οικονομικής ελίτ. Οι πολίτες οφείλουν «να ζουν μέσα στις δυνατότητες τους», ενώ η οικονομική ολιγαρχία δεν έχει κανένα ενδοιασμό να ζει πέρα από τις δικές της δυνατότητες, και επαφίεται σε κρατικά κονδύλια για την κάλυψη του αχαλίνωτου τζόγου των αγορών. Δηλαδή σε κονδύλια που, αντί να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας, συντηρούν την πλασματική οικονομία. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία νύξη για αλλαγή αυτής της πολιτικής σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ θα υποστούν αλλαγές, αλλά συμφωνίες όπως η TTIP και η TISA θα εξακολουθήσουν να προωθούνται, αλλά σε δύο ταμπλό. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Στίγκλιτζ επιχειρηματολογεί ότι η εφαρμογή της TTIP θα «έδενε τα χέρια» της βρετανικής κυβέρνησης, εννοώντας ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα απομάκρυνε τον κίνδυνο της TTIP. Όμως η πιθανότητα να μη συνάψει η Βρετανία παρόμοιες διακρατικές συμφωνίες με τις «αδελφικές» της ΗΠΑ αν βρεθεί εκτός ΕΕ, είναι μάλλον μηδαμινή. Νέες συμφωνίες με την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες και ο νεοφιλελεύθερος χαρακτήρας τους δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, οι κυβερνήσεις τόσο της Βρετανίας, όσο και των περισσοτέρων κρατών της ΕΕ, επιδεικνύουν θεσμικό ρατσισμό και ξενοφοβία. Όχι μόνο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και προς τις μειονότητες που ζουν μέσα στα σύνορα τους. Εάν το Brexit περιορίσει την μετανάστευση, η βρετανική ξενοφοβία δεν θα εξαλειφθεί, αλλά θα στραφεί κατά των εγχώριων μειονοτήτων. Η μείωση της κοινωνικής πρόνοιας και η περιθωριοποίηση των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων θα συνεχιστεί ακάθεκτη εκτός ή εντός της ΕΕ.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι η ειρήνη και ασφάλεια που παρέχει η ένταξη της χώρας στην Ευρώπη, καθότι δεν έχει γίνει πόλεμος στην Ευρώπη για 60 χρόνια. Βέβαια παραβλέπεται το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αποτελεί στρατιωτικό συνασπισμό σαν το ΝΑΤΟ. Παραβλέπεται επίσης η συμμετοχή της ΕΕ στη στρατηγική του «διηνεκούς πόλεμου», του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Δηλαδή μιας σειράς πολέμων που διεξάγονται κυρίως μέσω πληρεξουσίων, από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μέση Ανατολή. Το Brexit δεν θα επηρεάσει την «ειρήνη» μέσα στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα δεν θα σταματήσει τους πολέμους που η Ευρώπη διεξάγει εκτός των συνόρων της.

Η πραγματική επιλογή 

Ο λόγος που γίνεται το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αντανακλά την πραγματική επιλογή που έχουν οι Βρετανοί πολίτες: μια επιλογή ανάμεσα σε δύο απατηλές απόψεις, από τη μια του πρωθυπουργού Κάμερον και από την άλλη του αρχηγού του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ. Δύο νεοφιλελεύθερων πολιτικών που χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα της «ανεξαρτησίας» της Βρετανίας από την ΕΕ και του περιορισμού της μετανάστευσης για καθαρά πολιτικούς σκοπούς. Επιχειρήματα που υποδεικνύουν ότι το δημοψήφισμα αποτελεί περισπασμό του βρετανικού και ευρωπαϊκού κοινού από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ένα Brexit θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά οι αλλαγές που θα προκύψουν δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Νέες, παρόμοιες, συμφωνίες και πολιτικές θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Η Βρετανία δεν θα ρισκάρει τα τουριστικά έσοδα της απαιτώντας από τους Ευρωπαίους επισκέπτες να βγάζουν βίζα πριν ταξιδέψουν. Παρά τις εθνικιστικές κορώνες του τύπου «British jobs for British workers», η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχουν αρκετοί επαρκώς εκπαιδευμένοι Βρετανοί να αντικαταστήσουν τα σχεδόν δύο εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που δουλεύουν εκεί σήμερα και τους οποίους έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας.

Για τους Ευρωπαίους πολίτες, η ουσία του δημοψηφίσματος μπορεί να συνοψιστεί στον τίτλο του θεατρικού έργου του Σαίξπηρ: «Πολύ Κακό Για Το Τίποτα». Ή ίσως πολύ κακό για την επιβίωση του Κάμερον στην εξουσία.







nonews news

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι...



Στους δρόμους βγήκαν για ακόμη μία φορά οι συνταξιούχοι, ζητώντας να μη γίνει καμία νέα μείωση στις συντάξεις τους, αλλά και την...
επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. 
Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κοτζιά και από εκεί ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.



Λόγω της κινητοποίησης είναι κλειστή η οδός Σταδίου. 








nonews news

Όλγα - Καραμανλής jr...


_OLga

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας γίνεται λόγος για μία στρατηγική συμμαχία της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή, βουλευτή Σερρών και...
ξάδελφο του πρώην Πρωθυπουργού.

Δεν αποκλείεται να πρόκειται και περί υπερβολής καθώς στο εσωτερικό του κόμματος οι, αθέατες, κινήσεις διαμόρφωσης νέων ισορροπιών μετά την εκλογή Μητσοτάκη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και, συνεπώς, όλοι βλέπουν «εχθρούς».

Ωστόσο, η βουλευτής Α' Αθήνας και Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ., που δεν έχει κρύψει τη βούλησή της να εκφράσει το, ας το πούμε, «καραμανλικό» στρατόπεδο, έδωσε χθες λαβή για νέα σχόλια. Προεδρεύοντας στη σύσκεψη του τομέα Υποδομών όπου τομεάρχης είναι ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να «ανεβάσει» στο διαδίκτυο σειρά φωτογραφιών. Διότι, ως γνωστόν, μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις.







nonews news

Κούλογλου: Δεν είπα ότι θα πέσει η κυβέρνηση...


Κούλογλου: Δεν είπα ότι θα πέσει η κυβέρνηση

«Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την χώρα ούτε μια κριτική δεν μπορείς να κάνεις. Εγώ δεν είπα ότι θα πέσει η κυβέρνηση. Ήταν μια ομιλία μου όπου είπα ότι οι...
κυβερνήσεις οι αριστερές στην Λατινική Αμερική, που έχουν αρχίσει να χάνουν την εξουσία, απέτυχαν γιατί είχαν καλές προθέσεις και παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία, να την εκσυχγρονίσουν. Αυτό είπα και για την Ελλάδα».

Με αυτή τη δήλωση απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στον σάλο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί σχολίων που έκανε και σύμφωνα με τα οποία φέρεται να έχει πει ότι η κυβέρνηση θα πέσει από «απειρία ή ανικανότητα».

«Δεν αρκεί να τρέχει ο Τσίπρας από το ένα Συμβούλιο Κορυφής στο άλλο, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια νοικοκυρεμένη διαχείριση της καθημερινότητας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει από το ασφαλιστικό, ούτε ίσως από το προσφυγικό που άλλοι μας φόρτωσαν. Θα πέσει επειδή, από απειρία, ανικανότητα ή απλώς εγκληματική αδιαφορία, δεν μπορούμε να λύσουμε τα απλούστερα προβλήματα του κόσμου», φέρεται να είπε χθες ο κ. Κούλογλου.






nonews news