Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ Ξ Ε Φ Τ Ι Λ Α


ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Ηταν σαν να κέρδισαν εκλογές ή σαν να κατήγαγαν μεγάλη νίκη. Αλλά ούτε εκλογές κέρδισαν και όσο για τη «νίκη» αφήστε το καλύτερα. Κι όμως, τόσο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί πήγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο καμαρωτοί καμαρωτοί, εύχαρεις, οι κυρίες αφού είχαν επισκεφθεί το κομμωτήριο (αν δεν ήταν μεσημέρι, θα νόμιζε κανείς ότι πήγαιναν σε γάμο ή δεξίωση), η Ολγα Γεροβασίλη (φωτογραφία) με μεταξωτή μπλούζα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας και η γνωστή υφυπουργός με τις 12ποντες Louboutin. Το σημαντικότερο; Εδινε ο ένας στον άλλο συγχαρητήρια και όλοι μαζί στον Πρωθυπουργό. Και αυτά για τη δήθεν συμφωνία στο Eurogroup, η οποία όμως δεν έχει επέλθει ακόμη, και για τον «κόφτη» που εισηγήθηκε – όπως ελέχθη – η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος ζήτησε για ψυχολογικούς λόγους να μην τον ονομάζουν «κόφτη» αλλά… «βαλβίδα ζωής». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για το τι έγινε στο πρώτο μετά τον «κόφτη» Υπουργικό Συμβούλιο.
nnn
Πρώτα απ’ όλα ο Πρωθυπουργός έβγαλε έναν λόγο (από χειρογράφου) που θύμιζε τις παλιές καλές εποχές του ΠαΣοΚ: Να στρωθούν οι υπουργοί στη δουλειά, να βγουν στις τηλεοράσεις και να στηρίξουν τη συμφωνία, να βρουν επενδύσεις, γιατί όπως είπε επενδύσεις σημαίνει δουλειά, και επιχείρησε – διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο που είχε μπροστά του – να πείσει τους υπουργούς ότι ο «κόφτης» δεν θα χρειαστεί, αφού οι στόχοι θα έχουν επιτευχθεί. Μάλλον τους έπεισε, αν κρίνω από το… χειροκρότημα που έπεσε μετά την ομιλία του (έχετε ξανακούσει σε πολιτισμένη χώρα υπουργούς να χειροκροτούν τον πολιτικά προϊστάμενό τους σε Υπουργικό Συμβούλιο;), από τα κολακευτικά λόγια (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) και από τις ευχαριστίες που απηύθυναν προς τον κ. Τσίπρα που «έσωσε την παρτίδα». Αλλά η επιτομή της κολακείας έγινε από τον Ευ. Τσακαλώτο. Ηταν ενθουσιασμένος ο υπουργός Οικονομικών για τη στάση που έδειξε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ετσι από το…«ουάου» του αξέχαστου Γιάνη Βαρουφάκη περάσαμε στις ευχαριστίες του κ. Τσακαλώτου. Αφού σε μια στιγμή, πάνω στον λεκτικό του οίστρο να τον υπερασπιστεί, πέταξε την ωραιότερη ατάκα που ακούστηκε ποτέ σε Υπουργικό Συμβούλιο: «Πρόεδρε, ο Γερούν μάς συμπεριφέρθηκε όπως ακριβώς συμπεριφέρονται οι διαιτητές στον Ολυμπιακό» είπε, κάνοντας τον Αλ. Τσίπρα να σκάσει στα γέλια. Και για να γίνει ο κ. Τσακαλώτος πιο πειστικός, συμπλήρωσε: «Ο Γερούν έπαιζε μπάλα, μας έπαιζε σαν Ολυμπιακός. Κάθε φορά που πήγαινε να στραβώσει ο Σόιμπλε, να σου ο Γερούν και έφερνε την κατάσταση στα μέτρα μας». Μόνο κόκκινη κάρτα δεν έδειξε στον Σόιμπλε, θα συμπλήρωνα.
nnn
Ο κ. Τσίπρας όταν ακούει κάποιον να καταφέρεται εναντίον του κ. Σόιμπλε (Νο 1 εχθρός του) λάμπει από χαμόγελο και υπερηφάνεια: «Πες κι άλλα» παρότρυνε τον κ. Τσακαλώτο. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών προτίμησε να αναλύσει το γεγονός ότι τελικά ο «κόφτης» δεν πρόκειται να χρειαστεί, αφού θα η κυβέρνηση θα πιάσει τα μέτρα. Μίλησε και ο Γ. Χουλιαράκης (άλλο πράγμα σπάνιο για συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου), ο οποίος εξήγησε τα τεχνικά μέρη της επερχόμενης συμφωνίας. Αλλά και αυτός δεν ξέχασε τον φίλο Γερούν, λέγοντας πως έκανε ό,τι μπορούσε για τις ελληνικές θέσεις. Ο Γ. Σταθάκης δεν μίλησε καθόλου (όπως τελευταίως το συνηθίζει), μίλησε όμως ο αντιπρόεδρος Ι. Δραγασάκης επί πεντάλεπτο και έδωσε κάποια τεχνικά στοιχεία. Και μετά ακολούθησε ένα μπαράζ… ευχαριστιών και συγχαρητηρίων προς τον Πρωθυπουργό και προς τη διαπραγματευτική ομάδα (για το επίτευγμα της συμφωνίας). Ηταν τόσο πολλά τα συγχαρητήρια που κράτησαν αρκετή ώρα, κάτι που μάλλον κούρασε τον Πρωθυπουργό και διέκοψε τη συνεδρίαση (lunch time, είπε κάποιος).





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου