Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Στον «αέρα» η διαπραγμάτευση – «Φουντώνουν» τα σενάρια για Grexit


Στον «αέρα» η διαπραγμάτευση
Στον αέρα βρίσκεται για μια ακόμη φορά η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, ενώ το κλίμα που επικρατεί πλέον μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα ψυχρό, με μπαράζ μηνυμάτων που φθάνουν στην Αθήνα και μιλούν για Grexit και χρεοκοπία.
Το δικό του μήνυμα έστειλε πάντως χθες ο πρωθυπουργός ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ο οποίος ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή. «Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί. Μπροστά μας έχουμε μια μόνο επιλογή να επιτύχουμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση. ΑΝ δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα, είπε ότι με την πρόταση μας καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις.
Ειδική αναφορά έκανε στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ.
Το 2016 όμως δεν μπορεί η εξοικονόμηση είναι 1,8 δισ. ευρώ αλλά 300 εκατ. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση.
«Η επιμονή των θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις. Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά “τρελές”», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Δήλωσε ακόμα ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».
«Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους, μία επιλογή μελετάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο ΠΛΑΙΣΙΟ που συμφωνήθηκε από το Eurogroup», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.
Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης πως η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι «πολύ μικρή».
Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια για Grexit. Όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η βρετανική κυβέρνηση επιταχύνει τις προετοιμασίες της για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Συνεχίζουμε να επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε καταστρώσει τα σχέδια που πρέπει και να αυξάνουμε τις προετοιμασίες με δεδομένο το προς τα πού πηγαίνουν οι συνομιλίες», δήλωσε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως εξετάζονται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τουρισμό.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από τον ευρώ θα δημιουργούσε σοβαρό οικονομικό κίνδυνο για τη Βρετανία», δήλωσε προσθέτοντας ότι «το ενδεχόμενο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας και ισχυρά δημοσιονομικά».
«Η Πορτογαλία είναι απολύτως προετοιμασμένη να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής του χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς έχει επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους περιορισμούς στις αγορές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
«Δεν θα πιαστούμε στον ύπνο. Εάν συμβεί κάτι (με την Ελλάδα), έχουμε τα αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε τους όποιους σοβαρούς χρηματοοικονομικούς περιορισμούς που ίσως υπάρξουν στις διεθνείς αγορές», δήλωσε.
«Αλλά είμαστε έτοιμοι» είπε ο Πάσος Κοέλιο. «Και αυτός είναι ο λόγος που, αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό στην Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν θα καταρρεύσει στη συνέχεια».
Σχολιάζοντας την έλλειψη προόδου για την Ελλάδα ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, είπε: «Πιστεύω ότι αυτό είναι το λιγότερο ανησυχητικό».
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 

phgh: http://hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου