Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Μουζάλας: «Καιρός να πάψουν τα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας»


mouzalas_giannis
Απομακρύνεται, προς το παρόν, ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε απόψε στις Βρυξέλλες, έκρινε ότι οι κινήσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το θέμα, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου περί τα μέσα Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι είναι καιρός να πάψουν τα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς η απάντηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «περισσότερη Σένγκεν».
Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά αναγνωρίστηκε η προσφορά της, ενώ έκανε λόγο για εχθρική αντιμετώπιση ορισμένων κρατών-μελών, που ζήτησαν ακόμα και την αποστολή στρατού στην Ελλάδα, για να ελέγξει τα σύνορά της.
Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε, χωρίς πάντως να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, πως η μεταναστευτική κρίση δεν αποτελεί πρόβλημα της Ελλάδας και μπορεί να ελεγχθεί μόνο εντός της Τουρκίας.
Άσελμπορν: Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Ζαν Άσελμπορν, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι εθνική απόφαση».
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για τις κινήσεις που έκανε την Πέμπτη η Ελλάδα σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μετά τη σύσταση της Κομισιόν.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης» τόνισε ο Άσελμπορν, χαρακτηρίζοντας «σωστή κίνηση» τις ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (Rabit), που αναμένεται να αναπτυχθούν στο Aιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου